Ο τίτλος και το άρθρο 1519 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίστανται ως εξής:
«Άρθρο 1519
Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
Όταν η επιμέλεια ασκείται από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο.
Ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.».
Στο αρθρο θα πρεπει να προστεθουν οι λεξεις με ΚΕΦΑΛΑΙΑ
«Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου.
Όταν η ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ασκειται ΑΝΙΣΑ από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΑ, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΠΟ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΕΚΝΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ. ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ. ΩΣ ΠΡΟΣΦΟΟ ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΚ.1520 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΜΕ ΤΟ ΤΕΚΝΟ .ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΙΕ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ, ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΚΑΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.
Στο εδαφιο οπου αναφερεται «Ο γονεας στον οποίο …» να προστεθει στο τέλος «..σε περίπτωση καταγγελιας ότι δεν δινονται οι πληροφορίες στον γονέα που δεν ασκει την επιμέλεια τότε εφαρμοζεται ο Α.Κ.1532)
Ο γονέας από τον οποίο σε εξαιρετική περίπτωση έχει αφαιρεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας, δεν έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.».
Προτείνεται η έξεις βελτίωση:
Αλλαγή τόπου κατοικίας του τέκνου με δικαστική απόφαση μόνο λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα.
α) αναλυτική επεξήγηση των λόγον που αυτή κρίνεται απαραίτητη.
β) πλήρη κάλυψη των οποίων εξόδων χρειαστεί να καλύψει για την μετακίνηση τού ο έχων την επικοινωνία γονέας αλλά και το παιδί από το γονέα ο οποίος την ζητεί.
γ) όταν πρόκειται για μετοίκηση που αφορά την οικονομική ελάφρυνση του γονέα που έχει την επιμέλεια και δικαίωμα διατροφής, αυτό να προσμετράται με ποσοστιαία μείωση της διατροφής.
δ) κατάρτιση λεπτομερούς πλάνου σχετικά με το τρόπο με τον οποίο θα ασκείται πλέον το δικαίωμα επικοινωνίας με των γονέα που φέρει το δικαίωμα της οπός και λεπτομερές πλάνο με το οποίο θα ασκείται πλέον η γονική μέριμνα από των έτερο γονέα.
Στο ισχύον άρθρο 1519 ΑΚ υπάρχει η φράση οριστική δικαστική απόφαση. Στο 1519 ΑΚ του σχεδίου νόμου έχει διαγραφεί η λέξη ΟΡΙΣΤΙΚΗ και γράφει μόνο δικαστική απόφαση. Είναι γνωστή πρακτική της γονεϊκής αποξένωσης, ο έχων την επιμέλεια να μετοικει με τα παιδιά σε άλλη πολλή ή και χώρα για να αποξενώσει τον άλλο γονέα. Χωρίς την λέξη ΟΡΙΣΤΙΚΗ υπάρχει ο κίνδυνος να μετοικουν τα παιδιά με προσωρινη διαταγή ασφαλιστικών μετρων. Πρέπει να επανέλθει η λέξη ΟΡΙΣΤΙΚΗ.
Προτείνω:
«’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
1.Να γίνει κανόνας η ισόχρονη άσκηση της γονικής μέριμνας από τους γονείς, με εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις οικίες αμφοτέρων
2.Οι στενότεροι δεσμοί του τέκνου με ένα γονέα, εφόσον επιτεύχθηκαν με μεθόδους αποξένωσης και παραβίαση δικαστικών αποφάσεων, να μη δίδουν σ’ αυτόν την αποκλειστική επιμέλεια
3.Να διασφαλισθεί το τεκμήριο 1/2 χρόνου επικοινωνίας γονέα – τέκνου, με αποκλεισμό των εξαιρέσεων «κακής και καταχρηστικής» άσκησης της (εφόσον δεν διασαφηνισθούν πλήρως ως έννοιες) και των «συνθηκών διαβίωσης και καθημερινότητας» του τέκνου. Το παιδί έχει δυο γονείς. Ισότητα και στον χρόνο του παιδιού με τους γονείς του.
Ο τόπος διαμονής κάθε ανηλίκου δεν πρέπει να αλλάζει χωρίς συγκατάθεση των δύο γονέων. Τα παιδιά δεν είναι βαλίτσες να μεταφέρονται κατα το δοκούν.
Εάν οποιοσδήποτε γονέας διαπράξει κάτι τέτοιο, πρέπει να θεωρηθεί ως κακή άσκηση επιμέλειας, εφόσον λόγω απόστασης η επικοινωνία του ενός γονέας θα είναι αδύνατη, επιβαρύνοντας αυτόν με έξοδα για το αυτονόητο (επικοινωνία με τα παιδιά του)
Πώς είναι δυνατόν να υποχρεώνουν δύο ανθρώπους που δεν τα βρίσκουν πουθενά κ φτάνουν στα δικαστήρια,να πρέπει να συναποφασιζουν για ζητήματα που αφορούν το παιδί….όταν δεν μπορούν να κάνουν στην άκρη το εγώ τους κ μπλοκάρουν τον άλλον μέσω του παιδιού,προσπαθούν να τον πληγώσουν μέσω αυτού κ παράλληλα πληγωνοντας κ το παιδί…..είναι αυτό το συμφέρον του παιδιού;θα πρέπει να καταλήγουμε στα δικαστήρια ακόμη κ για τα φροντιστήρια του παιδιού επειδή ο άλλος δεν συμφωνεί;θα χάνει το παιδί το….τρένο για το μπαλέτο ας πούμε μιλώντας μεταφορικά εννοώντας ότι κάποια πράγματα εάν δεν τα κάνεις σε μικρή ηλικία ,χάνεις την ευκαιρία να ασχοληθείς με αυτά γιατί ο ένας διαφωνεί κ θα πρέπει να περιμένει την…..απόφαση του δικαστη;να του πει αν θα κάνει αυτό που αγαπά;
Η αλλαγή του τόπου κατοικιας χωρίς εγγραφή συμφωνία ή δικαστική απόφαση τι γίνεται εκεί?είναι ασαφές….
Ενώ είναι ξεκάθαρα κακή άσκηση επιμέλειας και κακοποίηση ανηλίκου σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα η αποξένωση ανηλίκου από τον ένα γονέα…
Άλλωστε το έχει αναφέρει και ο υπουργός ότι είναι τακτική κάποιων γονέων.
Επιβάλλεται να γίνει σαφές τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις
Στο συγκεκριμένο άρθρο νομίζω ότι ο νόμος κινείται σωστά θεωρώ όμως ως χωρισμένος πατέρας μιασ ανηλικης κόρης θα επιθυμούσα να αναφέρεται ώς εξής: Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.Έτσι θα αποφευγθούν φαινόμενα αλλαγής νομού και τόπου κατοικίας ανήλικου τέκνου ως μέσω εκδίκησης, που μελλοντικά θα επιφέρει την αποξένωση του τέκνου από τον ένα γονέα
Κε υπουργε, το νομοσχεδιο προς ψηφιση με το οποιο θελετε να αναπλαισιωσετε το ευαισθητο θεμα του οικογενειακου δικαιου δεν εξυπηρετει το συμφερον κανενός παιδιού διασπασμενης οικογενειας για δυο πολυ σοβαρους λογους:
1)αντιμετωπιζεται ως ενα αντικειμενο που δεν υπολογιζεται ως ενα πλασμα με ψυχη και αναγκες για σταθεροτητα ,ασφαλεια,σταθερο περιβαλλον,ιδιωτικη ζωη και σταθερο κοινωνικο περιβαλλον.Θα γινει ενα πακετο που θα πηγαινοερχεται επανηλειμενα αναμεσα σε δυο σπιτια μεταξυ πατρικης και μητρικης οικιας και δυο γονεων που αν ηταν εφικτο να συνεργαστουν και να συμβιωνουν ποτε δεν θα χωριζαν.Στις συγκρουσιακές σχέσεις ειδικά θα γίνουν χειρότερες οι συνθήκες για το ΠΑΙΔΙ.
2)Το όποιο παιδι θα αντιμετωπιζεται εκ των προτερων με καχυποψια και δυσπιστια, ως προιον υποβολης και δηλητηριασμενης κατευθυνσης.Ομως ξεχνατε οτι τα παιδια ειναι αδολα και αθωα πλασματα και μιλουν βιωματικα μεσα απο την αληθεια τους και τις εμπειριες του,οπως λεει ο λαος απο παιδι και απο τρελο μαθαινεις την αληθεια.Επιπλεον,κατω απο το πρισμα αυτου του νομοσχεδιου καταλύεται καθε κοινωνικη συνοχη και ξεσπαει ενα κυμα τεραστιου μισογυνισμου απο μεριδα αντρων που υποκινείται απο συγκεκριμενους αντρες με κοινωνικη και οικονομικη ισχυ που θέλουν να εξαθλιωσουν ψυχικα και οικονομικα τις πρωην συζυγους τους που τολμησαν να ζητησουν διαζυγιο και να μην τους καταβαλουν διατροφη για τα τεκνα τους.Επισης να τις εκδικηθουν στερώντας τους την δυνατοτητα να ειναι μανες,να μεγαλωνουν και να φροντιζουν τα παιδια τους και εντελει να καταλήγουν τα παιδια τους ως επαθλο στα χερια του για να ικανοποιησουν ετσι εναν υπερμετρο εγωισμο που βλεπει τα παιδια ως ιδιοκτησιακό καθεστως.Μην φερθειτε στις γυναικες ελληνιδες σαν να ειναι οι κακες μαγισσες του μεσσαιωνα που τις στελνετε στην πυρα,τα παιδια ανεκαθεν ο μαναδες τα μεγαλωναν .
Φοβούμαι μήπως ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας προκαλεί κάποια προβλήματα στην εφαρμογή της παρούσας διάταξης για από κοινού αποφάσεις σε θέματα υγείας, λόγω αντινομίας. Όπως είναι σήμερα ο Κώδικας, οι Γιατροί δεν έχουν υποχρέωση να ζητούν συναίνεση γονέα χωρίς επιμέλεια για καμία ιατρική πράξη, εκτός μόνον εάν αυτή περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση. Φυσικά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που δε θεραπεύονται ποτέ με χειρουργική επέμβαση αλλά επιδέχονται άλλου είδους παρεμβάσεις, όπως στην ψυχική και αναπτυξιακή υγεία.
Ίσως λοιπόν να απαιτείται και τροποποίηση της αντίστοιχης διάταξης στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, ώστε να καλύπτονται και οι δύο γονείς με Γονική Μέριμνα, χωρίς διακρίσεις. Χρήσιμο θα είναι, όποτε ένας γονέας φέρνει παιδί στο Γιατρό για θέμα που δεν είναι επείγον ή εντελώς τρέχον, αλλά επηρεάζει το μέλλον του παιδιού, να έχει και ο ίδιος ο Γιατρός την ευθύνη της αναζήτησης του άλλου γονέα, και να μη επαφίεται απλώς στη νομιμοφροσύνη του γονέα που έχει μαζί του το παιδί, γιατί τέτοιες παράνομες ενέργειες του γονέα αυτού, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τετελεσμένα για το παιδί -πχ έκδοση διάγνωσης βασισμένης στο ιστορικό που έδωσε μονάχα ο ένας γονέας, που μπορεί να είναι ανεπαρκές ή/και ανακριβές.
Ο σκοπός άλλωστε είναι η πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων για το συμφέρον του παιδιού και όχι η εκ των υστέρων τιμωρία των παραβατών γονέων.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Να τεθεί ως εξής:
«ΑΡΘΡΟ 19
Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς.
Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
Στο άρθρο 1519 Α.Κ. να προστεθεί το εξής εδάφιο: H μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου από τον ένα γονέα μονομερώς (χωρίς συμφωνία ή οριστική δικαστική απόφαση) αποτελεί παράβαση του δικαιώματος επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα, κακή άσκηση της γονικής μέριμνας και σημαντικό λόγο ολικής αφαίρεσής της.
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου να απαιτείται ΟΡΙΣΤΙΚΗ δικαστική απόφαση και να μην αρκεί η προσωρινή διαταγή, δηλαδή η απλή πιθανολόγηση. Επιπλέον, να ποστεθεί εδάφιο ότι: Η μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου από τον ένα γονέα μονομερώς (χωρίς συμφωνία ή οριστική δικαστική απόφαση) αποτελεί παράβαση του δικαιώματος επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα και κακή άσκηση της γονικής μέριμνας και συνάμα λόγο ολικής ή μερικής αφαίρεσης της.
ΑΡΘΡΟ 1519 ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΑ ΟΥΣΙΩΔΩΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΔΙΑΜΕΝΕΙΤΟ ΤΕΚΝΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Η’ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ. ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ. ΑΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΦΥΓΕ ΜΕ ΤΟ ΤΕΚΝΟ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΔΙΕΜΕΝΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ 2/3 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΕΚΝΟ. ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 1/3 ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΓΟΝΕΑΣ.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα
‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. 2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με το ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ισότητα των γονέων , κοινή επιμέλεια τέκνων , εναλλασσόμενη κατοικία.
Όταν δύο γονείς χωρίζουν γιατί ΠΡΕΠΕΙ ο ένας να είναι γονέας και ο άλλος επισκέπτης;;;;;;
Το παιδί γίνεται από δύο γονείς και σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές έρευνες χρειάζεται δύο γονείς στη ζωή του για να μεγαλώσει σωστά.
Όταν ξεκινάς μία διαμεσολάβηση για οποιδήποτε θέμα και ό ένας από τους δύο βρίσκεται σε θέση ισχύως τότε θα έχει το πάνω χέρι δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα και έτσι δεν θα υπάρχει διαμεσολάβηση.
Μόνο όταν δύο άνθρωποι-γονείς έχουν τα ίδια δικαιώματα και φυσικά τις ίδιες υποχρεώσεις θα μπορέσουν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι προς συμφέρον του παιδιού.
Άρα η βάση μετά το διαζύγιο ΠΡΕΠΕΙ να είναι η ισότητα 50/50 το οποίο θα είναι ο κανόνας και από και πέρα όλα τα υπόλοιπα να είναι εξαιρέσεις οι οποίες θα γράφονται έτσι ώστε να μην παρερμηνεύονται…!!!
Το μοντέλο της αποκλειστικής επιμέλειας έχει εφαρμοστεί για 40 χρόνια και έχει αποτύχει γιαυτό και φτάσαμε ως εδώ…!!!
‘Ηρθε η ώρα να πάμε μπροστά και να εφαρμόσουμε την Συνεπιμέλεια η οποία έχει εφαρμοστεί με τεράστια εποτυχία σχεδόν σε όλο τον δυτικό κόσμο.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.
ΕΝΙΑΙΑ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΚΑΙ ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.
ΚΑΤΑ ΝΟΜΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ(ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ)-ΚΟΙΝΕΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ-ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ…!!!
‘Αρθρο 12
«’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
Η μεταβολή του τόπου κατοικίας που κάνει την εποικηνωνια του άλλου γονέα ανέφικτη(δηλαδή πολύ μακρινή απόσταση)
Θα πρέπει να θεωρείται κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
Όταν ο γονέας που έχει την επιμέλεια περνει τα παιδιά μακριά από τον άλλο γονέα προκαλείται αποδεδειγμένα γονεϊκή αποξενωση.
Τόπος διαμονής του τέκνου θα πρέπει να είναι ο τελευταίος κοινος τόπος του ζευγαριού πριν το διαζύγιο και να αλλάζει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γονεα που ασκεί την εποικηνωνια.
Στο 1519 ΑΚ να επανέλθει η οριστική δικαστική απόφαση. Διαφορετικά θα έχουμε την ίδια άθλια κατάσταση με σήμερα που έχει οδηγήσει χιλιάδες παιδιά στην αποξένωση.
Τόπος ΟΛΩΝ των δικαστηρίων επιβάλλεται να είναι ο τόπος τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων.
Και βάσει αυτού πρέπει να γίνουν και οι απαιτούμενες αλλαγές στον ΚΠολΔ.
Έτσι ώστε να μην υπάρξει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ το φαινόμενο να παίρνει εν μια νυκτί ο ένας γονέας το παιδί από την Κρήτη στην Αλεξανδρούπολη και τα δικαστήρια να γίνονται στον τόπο της μετοίκησης.
Για ποια ισότητα των πολιτών μιλάμε όταν ο ένας γονέας πληρώνει τα διπλά και τριπλά σε δικαστικά εξοδα, των ναύλων συμπεριλαμβανομένων;
ΑΜΕΣΑ η επιστροφή της «οριστικής απόφασης» στο 1519 ΑΚ.
Τόπος διαμονής του παιδιού είναι ο τόπος τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων.
Όποιος θέλει ας χωρίζει για όποιους λόγους θέλει.
Αλλά να γνωρίζει ότι από τη στιγμή που έγινε γονιος έχει υποχρεώσεις απέναντι στο παιδί του. Το παιδί έχει ΔΥΟ γονείς και τους θέλει ΙΣΟΤΙΜΑ και ΙΣΟΧΡΟΝΑ στη ζωή του.
Αυτό είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ.
Και να αλλάξει η φράση ότι «ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου»
Το όρθρο είναι να γραφτεί αυτό: «ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου και ο άλλος γονέας ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να του παρέχει τις πληροφορίες που ζητάει».
Διαφορετικά θα μείνουμε στο δικαίωμα το ενός γονέα που ΔΕΝ θα τηρείται από τον υπόχρεο γονέα.
Όπως σήμερα με τις παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων.
Επιτέλους, νομοθετήστε κάτι ΑΠΛΟ.
Για παιδιά μιλάμε. Τα παιδιά θέλουν τα απλά στη ζωή τους.
Τους πολύπλοκους νόμους κρατήστε τους για χωράφια και αυτοκίνητα.
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς
ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΠΟΛΥ Ή ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ
‘Αρθρο 12
‘Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας
Άρθρο 12
Η δεύτερη παράγραφος του Άρθρου όσον αφορά τη μεταβολή του τόπου διαμονής δημιουργεί περιθώριο καταχρηστικής άσκησης της μέσω της δημιουργία τετελεσμένων: π.χ. μετοίκηση του τέκνου με Προσωρινή Διαταγή που δεν θα είναι πρακτικά αναστρέψιμη στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων μήνες αργότερα.
Συνεπώς η ουσία του υφιστάμενου 1519 του ΑΚ που απαιτεί την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης πρέπει να διατηρηθεί, και να συμπληρωθεί ως προς το ότι τυχόν μονομερής μεταβολή του τόπου κατοικίας συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
Πρόταση αλλαγής της παραγράφου 2 του Άρθρου 8:
· «(…) Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.»
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΟΝ.ΙΣ.
Οι από κοινού λήψη αποφάσεων αποτελεί από τα πλέον ουσιαστικά στοιχεία της άσκησης της κοινής επιμέλειας και διασφαλίζει τα δικαιώματα του παιδιού καθώς και το ρόλο αμφοτέρων των γονέων. Η διαδικασία λήψεως αποφάσεων από κοινού διευκολύνεται ιδιαίτερα από το γονικό προγραμματισμό ανατροφής το τέκνου, καθώς οι γονείς θα έχουν ένα προσυμφωνημένο πλαίσιο για την ανατροφή του παιδιού τους.
Τόπος διαμονής του τέκνου μετά το χωρισμό των γονέων πρέπει να προβλέπεται ο τόπος της τελευταίας κοινής διαμονής τους, η πρόβλεψη του σχεδίου δεν εξασφαλίζει την αποφυγή αποξένωσης
Επίσης δεν νοείται απομάκρυνση του τέκνου από τον τελευταίο τόπο κοινής διαμονής με διαδικασίες όπως αυτή της προσωρινής διαταγής.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ.
Το άρθρο 1519 ΑΚ παρ. 1 και 2 να τεθεί ως εξής
1. Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου Όταν έχει γίνει κατανομή της επιμέλειας μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται και από τους δύο γονείς από κοινού. Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 1510 και του άρθρου 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται και σε αυτή την περίπτωση.
2.Τόπος διαμονής του τέκνου, σε περίπτωση διαστάσεως, διαζυγίου ή ακυρώσεως του γάμου των γονέων είναι ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων, με κατανομή του χρόνου μεταξύ των γονέων, εναλλασσόμενη κατοικία.
Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς, εφόσον το επιβάλει το συμφέρον του τέκνου. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.»
(….)Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός απο τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.(……)
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο.
Θα έπρεπε να είναι:
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
Η μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο. Απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας. Η ίδια η απόσταση και μόνο δημιουργεί γονεϊκή αποξένωση. Πρέπει να οριστεί ως τόπος κατοικίας του παιδιού αυτός που ζούσαν πριν το διαζύγιο. Εάν η μετοίκηση σε άλλο τόπο συνιστά συμφέρον του ενός γονέα δε σημαίνει αυτό πως αυτόματα συνιστά και συμφέρον του παιδιού. Σε περίπτωση που επιτραπεί η αλλαγή του τόπου διαμονής, επιβάλλεται να εξασφαλιστεί η δια ζώσης επικοινωνία του άλλου γονέα σε αραιότερα και μακρότερα διαστήματα, καταβολή εξόδων επικοινωνίας και επικοινωνία με σύγχρονα ηλεκτρονικά οπτικοακουστικά μέσα. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω να υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις! Όταν δεν υπάρχει δια ζώσης τακτική επικοινωνία και ανατροφή του τέκνου και από τον άλλο γονέα προκαλείται αποξένωση την οποία συνήθως ενθαρρύνει και συντηρεί ο γονέας που το παιδί διαμένει μαζί του δημιουργώντας ψευδείς αναμνήσεις.
Κοινή γονική μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα στους γονείς είτε είναι παντρεμένοι, είτε ζουν μαζί είτε όχι. Μόνο για κακή άσκηση της γονικής μέριμνα να μπορεί ο δικαστής ν’ αφαιρεί ένα γονιό από τη ζωή του παιδιού. Τόπος κατοικίας του παιδιού να είναι η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων μέσα στη οποία να διαμένει εξίσου στα σπίτια και των δύο γονέων. Αν πρέπει ο δικαστής να δώσει λιγότερο χρόνο σε ένα γονέα, αυτός να είναι το 35 % των διανυκτερεύσεων κατά τη σχολική χρονικά και το 50 % κατά τις σχολικές διακοπές. Να καταργηθούν όλες οι διακρίσεις για τα αναγνωρισμένα καθ’ οιονδήποτε τρόπο παιδιά εκτός γάμου, να προβλεφθούν κοινωνικοί μηχανισμοί προστασίας (ίσος χρόνος δικαιώματα και υποχρεώσεις και στους δύο γονείς, δικαστικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, Parenting Plans, «αντικειμενικές αξίες» διατροφής τέκνων, φιλική δικαιοσύνη, οικογενειακά δικαστήρια), οι νέες διατάξεις να ισχύσουν για όλα τα παιδιά της χώρας.
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
Επαναφορά της φράσης «ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΛΗΨΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ» για μία τόσο ουσιώδη ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΈΡΟΝ ΤΟΥ ΤΈΚΝΟΥ ΑΠΌΦΑΣΗ.
Προ της αναβίωσης του άρθρου 1519 Α.Κ ο γονέας που ασκούσε αποκλειστικά την επιμέλεια ακόμα και διά προσωρινής διαταγής, επιτρεπόταν να μετοικήσει με τα τέκνα όχι μόνο εντός της πόλης της κατοικίας των τέκνων αλλά ακόμα και σε άλλη πόλη ή και στο εξωτερικό .Η συγκεκριμένη διάταξη του Αυγούστου, τέθηκε από τον νομοθέτη προκειμένου να ανακόψει το κύμα μετοικήσεων ενόψει της αλλαγής του νόμου για τη γονική μέριμνα, αποκαθιστώντας αυτή την αντικειμενική αδικία που οδηγούσε εκατοντάδες παιδιά σε αποξένωση τους από τον έτερο γονέα.
Αφαιρώντας την φράση «ΟΡΙΣΤΙΚΗ» δικαστική απόφαση» από την ΗΔΗ υπάρχουσα διάταξη ,μπορεί δυστυχώς άνετα να ερμηνευθεί η νέα διάταξη ως επιτρέπουσα στην χορήγηση της άδειας μετοίκησεως δια αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, ακόμη και μέσω προσωρινής διαταγης ,επιτρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο και πάλι τη δημιουργία ανεπανόρθωτων η δυσχερών αναστρέψιμων συνεπειών, που ματαιώνουν τον πρακτικό σκοπό της κύριας δίκης.
Επομένως,
α) να προβλέπεται ειδικως και ρητά στην διάταξη, λόγο της σοβαρότητας μιας τέτοιας κρίσης …….»ΟΡΙΣΤΙΚΉ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΌΦΑΣΗ»
β) οποιαδήποτε μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας και παραβίαση του δικαιώματος επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα.
Προτείνω οριστική δικαστική απόφαση.
Επίσης αυθαίτερη αλλαγή του τόπου διαμονής του τέκνου θα πρέπει να θεωρείται κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
«Άρθρο 1519
Σημαντικά ζητήματα ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ τέκνου
Όταν η ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ , μετά από συμφωνία των γονέων ασκείται ΑΝΙΣΑ ή έχει γίνει ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ Η κατανομή της μεταξύ των γονέων ΑΝΙΣΑ, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα του τέκνου ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΘΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη ΟΡΙΣΤΙΚΗ δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ΕΝΟΣ Η ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΠΟ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΕΚΝΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ, ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΠΡΟΤΙΣΤΩΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ.
Ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, Η ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Η ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΗΣ, έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.».
Άρθρο 1519
Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
Όταν η επιμέλεια ασκείται από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του.
τελικά η αποκλειστική επιμέλεια δεν καταργείται? οχι βέβαια επ ουδενί δεν καταργείται.
ΜΕ ΠΟΙΌ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΊΑ ΕΝΌΣ ΤΕΚΝΟΥ ΌΤΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΓΟΝΕΑΣ
Η νομολογία θα έπρεπε να αποφασίζει για θέματα που αφορούν την περιουσία των τεκνων και άλλα ζητήματα εκπαίδευσης.
Η ονοματολογία δεν είναι ένα απο αυτά και δεν έχει δικαίωμα ο νομοθέτης να επιβάλλει για το παιδι μου , στο δικό μου το παιδί με τί ονομα θα το αποκαλώ.
να καταργηθεί το δικαίωμα του δικαστή να αποφασίζει το όνομα του παιδιου μου. Δεν θα μου επιβάλλιε κανείς πως θα αποκαλώ το παιδι μου.
ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΎΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΥ ΚΥΡΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝΕ!!
ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΙ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ. ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ.
ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΝΌΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΞΕΝΩΣΕΤΕ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ!!
Δεν εχετε καμμία δουλειά με το δικό μου το παιδί! Ασχοληθείτε με τα παιδια τα δικά σας.
– Η δικαστική απόφαση που απαιτείται θα πρέπει να είναι οριστική.
– Αυθαίρετη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου χωρίς συμφωνία ή οριστική δικαστική απόφαση θα πρέπει να εννοείται άμεσα ως κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
Το νέο νομοσχέδιο, επιδέχεται βελτιώσεων καθώς σε αρκετά σημεία έχει διφορούμενες έννοιες οι οποίες δεν έχουν ξεκάθαρη και σαφή ερμηνεία. Ήτοι:α)χρόνος επικοινωνίας(διαμονή) θα είναι το 1/3 του συνολικού χρόνου με τον γονέα που δεν διαμένει μόνιμα το παιδί άρα συνεπάγεται αυτό και διανυκτέρευση και κατά συνέπεια εναλλασομενη κατοικία?β)ο όρος καθημερινότητα δεν αποτελεί νομικός όρος και ειναι πάγια τακτική των αποξενωτων γονέων να διαμορφώνουν αυτή σε βάρος της επικοινωνίας του άλλου γονέα.γ)πλήθος επιστημονικων μελετών αλλά και η ίδια η Ελληνική κοινωνία καταδεικνύει την αναγκαιοτητα της φυσικης παρουσίας του πατέρα στην φροντίδα και μεγάλωμα του παιδιού.
Ένας ξεκάθαρα διατυπωμένος νόμος που δεν επιδέχεται προσωπικών ερμηνειών θα συνδράμει το έργο των διαμεσολαβητων και των δικαστών.
Παρακαλώ και προσδοκώ στην τροποποίηση των σημείων του νομοσχεδίου που προκαλεί παρερμηνειες,ασάφειες, και αγχος στους γονείς που επιθυμούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με την φυσική τους παρουσία και την αδολη αγάπη τους.
Πρέπει να οριστεί οτι σε περίπτωση επιλογής του γονέα να μετοικήσει σε άλλη πολή θα πρέπει να προσυπολογίζεται το κόστος επικοινωνίας με τον γονέα που μένει πίσω! Η επικοινωνία παιδιού πατέρα δεν είναι δικαίωμα γονεά – ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΕΚΝΟΥ! Ο γονέας που μετοικεί θα πρέπει αν όχι να αναλάβει όλο το κόστος της επικοινωνίας αυτής να συμμετέχει ισότιμα σε πραγ,ατοποίηση της επικοινωνίας με τον άλλο γονέα. Δύο τρόποι: ή με οικονομική συμμετοχή ή με προσωπικές ίσες μετακινήσεις για τη διεκπεραίωση της επικοινωνίας αυτής. Ο κάθε γονέας οφείλει να αναλαμβάνει τις συνέπειες των επιλογών του!
Η δεύτερη παράγραφος του Άρθρου όσον αφορά τη μεταβολή του τόπου διαμονής δημιουργεί περιθώριο καταχρηστικής άσκησης της μέσω της δημιουργία τετελεσμένων: π.χ. μετοίκηση του τέκνου με Προσωρινή Διαταγή που δεν θα είναι πρακτικά αναστρέψιμη στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων μήνες αργότερα.
Συνεπώς η ουσία του υφιστάμενου 1519 του ΑΚ που απαιτεί την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης πρέπει να διατηρηθεί, και να συμπληρωθεί ως προς το ότι τυχόν μονομερής μεταβολή του τόπου κατοικίας συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
Πρόταση αλλαγής της παραγράφου 2 του Άρθρου 8:
«(…) Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.»
Πως κάποιος γονιός, μπορει να ειναι καλός, οταν παίρνει τα παιδιά 500χλμ. μακρυά απο τον άλλον.
Χωρίς να υπαρχει ουσιάστικος λογος..
Επειδή υπάρχει η εξουσία της αποκλειστικής επιμέλειας κ μόνο.
Δεν δημιουργεί η αποσταση αυτή γονική αποξένωση?
Κάνω 2000χλμ τον μηνα, για να με βλεπουν κ να βλέπω τα παιδια μου 4μερες τον μήνα.
Ενας φρικτός,απερίγραπτος παραλογισμός,γεμάτος πόνο,εξουθένωση κ ανεπούλωτα τράυματα!!
Να τροποποιηθεί το άρθρο ως εξής:
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη ΟΡΙΣΤΙΚΗ δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά ΚΑΚΗ άσκηση της γονικής μέριμνας.
Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 1519 Α.Κ. (όπως αντικαθίσταται) να προστεθεί η λέξη ΟΡΙΣΤΙΚΗ δικαστική απόφαση και να προστεθεί το εξής εδάφιο : «Μονομερής μεταβολή από τον ένα γονέα του τόπου διαμονής του τέκνου, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας».
Οι γονείς πλέον θα αποφασίζουν από κοινού για την ονοματοδοσία, το θρήσκευμα, τα ζητήματα υγείας και εκπαίδευσης του, αλλά και για τη μεταβολή του τόπου κατοικίας του και στις περιπτώσεις διαφωνίας θα προσφεύγουν (πάλι) στα Δικαστήρια!!! Έως την έκδοση απόφασης όμως, πως προάγεται το συμφέρον του παιδιού?
Αλλαγη στην 2 παραγραφο
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
Σταματήστε με νόμο τις ψευδείς κατηγορίες, να προσθέσετε και την (ζ) περίπτωση:
(…) (ζ) οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα
«Να οριστεί ως τόπος κατοικίας του παιδιού η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του και να αλλάζει μόνο με συμφωνία τους ή με ΟΡΙΣΤΙΚΉ δικαστική απόφαση, δηλαδή να μην καθορίζεται από τον ένα μόνο η κατοικία του παιδιού.» Αυτά ήταν τα προπαρασκευαστικά δεδομένα του νομοσχεδίου. Τι άλλαξε κύριε υπουργέ; Οι νόμοι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι για να προστατεύσουν τα παιδιά από ανθρώπους ανάξιους να αντιληφθούν το δέσιμο με έναν χώρο ,την ανάγκη για επαφή και επικοινωνία των παιδιών ΚΑΙ με τους δύο γονείς με αποτέλεσμα να μετακινούν τα παιδιά ως πράγματα και αποσκευές. Μην παίζετε άλλο με τις ζωές των παιδιών.
Κύριε υπουργέ στο νομοσχέδιο της συνεπιμελειας αν δεν τονισθεί -όπως στο άρθρο 1519 που ψηφίσατε το 2020 – η λέξη ΟΡΙΣΤΙΚΉ δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς , τότε θα υπάρξει μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου και αυτό θα συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας και μονομέρεια σε ένα ζήτημα άκρως σημαντικό όπως είναι το μέρος της κατοικίας.Ουσιαστικά καταργείτε αυτό που προσπαθείτε δηλαδή την με νόμο συνεπιμελεια και δίνετε χώρο δράσης σε ανεύθυνους γονείς που σέρνουν τα παιδιά ως βαλίτσα χωρίς να πληρώνουν το τίμημα των πράξεών τους. Μάλιστα χωρίς την ρητή αναγραφή της λέξης ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ στο νομοσχέδιο, κάποιοι είναι δίπλα εκτεθειμένοι καθώς δεν θα μπορούν να μεταβούν ούτε με κάποια χρήση άρθρου σε δημοσια υπηρεσία που να είναι κοντά στην διεύθυνση κατοικίας που μερικοί γονείς μονομερώς μετακινούν τα παιδιά. Ρυθμιστε το ΟΡΙΣΤΙΚΌ όσον αφορά το μέρος κατοικίας του παιδιού. Μην συμπράξετε με όσους βλέπουν τα παιδιά ως μονοπώλιο της εξουσίας τους και δεν έχουν μάθει να είναι συνεργατικοί εντός οικογένειας. Σας ευχαριστώ. Ελπίζουμε σε εσάς
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊ ΓΟΝΕΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ.
Αφού δυστυχώς υπάρχουν κάποιες Μανάδες που δεν θέλουν την ισότητα και θέλουν για ευνόητους λόγους να συνεχίσει ο προπολεμικός νόμος, με την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας από στον ένα, εκ των 2 γονέων. Να οριστεί σαφώς στον νέο νόμο, η ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας πλέον στους πατεράδες που πραγματικά αγαπούν τα παιδιά τους και οι μανάδες να έχουν το μαχητό τεκμήριο επικοινωνίας του 1/3 και να πληρώνουν και διατροφή. Για να δούμε κι αυτό το μοντέλο τα επόμενα 40 χρόνια, μιας και το προηγούμενο είδαμε τα δραματικά αποτελέσματα που είχε, με τα αποξενωμένα παιδιά και τις μητέρες που μόνο στόχο είχαν να εκβιάζουν τους πατεράδες με την διατροφή, αποξενώνοντας ολοκληρωτικά τα παιδιά τους από τον αγαπημένο τους πατέρα. Αλλιώς αν θέλετε την παρουσία γονέων με μαϊμού ισότητα, θα πρέπει να μας γυρίσετε και 40 χρόνια πίσω, και να πάμε όλες οι γυναίκες σπίτια μας να μεγαλώνουμε αποκλειστικά τα παιδιά και να μην έχουμε ισότητα στην εργασία και όλα τα υπόλοιπα.
στην απο νοεμβριου 2020 αποφαση της νομοπαρασκευαστικης επιτροπης γινοταν λογως για ΟΡΙΣΤΙΚΗ δικαστικη αποφαση για την μεταβολη της κατοικιας του τεκνου,ενω στην τωρινη αποφαση λειπει ο ορος….αυτο δινει το αυθαιρετο δικαιωμα μονομερως ο γονεας να αλλαζει τον τοπο διαμονης του τεκνου κ να προκαλει στο τεκνο ανεπανορθωτη ψυχολογικη,συναισθηματικη κ κοινωνικη αναταραχη…Ορθη διατυπωση ειναι¨[…]εγγραφη συμφωνια των γονεων η ΟΡΙΣΤΙΚΗ δικαστικη αποφαση που εκδιδεται μετα απο αιτηση ενος απο τους γονεις.ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ,ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.
Για να μην δημιουργηθούν γονείς 2 ταχυτήτων από παρερμηνείες του νόμου, να τροποποιηθεί το παραπάνω άρθρο ως εξής:
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
Στο άρθρο 1519 , το οποίο ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2020 με πρωτοβουλία του Υπουργού Κώστα Τσιάρα, υπάρχει η φράση «οριστική δικαστική απόφαση».
Στο 1519 ΑΚ του σχεδίου νόμου έχει αφαιρεθεί η λέξη ΟΡΙΣΤΙΚΗ. Με μια απλή προσωρινή διαταγή, παιδιά θα μετοικουν σε άλλες πόλεις ή ακόμα και χώρες και θα αποξενώνονται από τον ένα γονέα. Υποτίθεται σκοπός της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι η καταπολέμηση της γονεϊκής αποξενωσης
Επομένως:
«’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
Το συμφέρον του ανήλικου το οποίο αποτελεί τον απώτατο σκοπό κάθε σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και με βάση το οποίο ο νομοθέτης νομοθετεί και με τη σειρά του διατάσσει ή επικυρώνει ο δικαστής, επιβάλλει το τέκνο να συμβιώνει και με τους δύο γονείς του, ώστε, με αυτόν τον τρόπο, να προκαλείται η μικρότερη δυνατή διατάραξη του τρόπου ζωής του, ειδικά στην ευαίσθητη ηλικία του.
Η από κοινού λήψη αποφάσεων αποτελεί από τα πλέον ουσιαστικά στοιχεία της άσκησης της κοινής επιμέλειας και διασφαλίζει τα δικαιώματα του παιδιού καθώς και το ρόλο αμφοτέρων των γονέων. Η διαδικασία λήψεως αποφάσεων από κοινού διευκολύνεται ιδιαίτερα από το γονικό προγραμματισμό ανατροφής το τέκνου, καθώς οι γονείς θα έχουν ένα προσυμφωνημένο πλαίσιο για την ανατροφή του παιδιού τους.
Με βάση τα προαναφερθέντα, η εναλλασσόμενη άσκηση της επιμέλειας, εξασφαλίζει αποτελεσματικά και νόμιμα τη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού και ενισχύει τους δεσμούς του ανηλίκου με αμφότερους τους γονείς του και φυσικά προς το συμφέρον του.
Η από κοινού, κατά ισομερή τρόπο, εναλλασσόμενη ανατροφή του παιδιού, όχι μόνο δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια για το τέκνο, αλλά αντιθέτως, η κατ’ αποτέλεσμα της συνεπιμέλειας ύπαρξη διπλής κατοικίας θεωρείται ευεργετική και απαραίτητη για την προστασία της ισόρροπης ανάπτυξης του παιδιού.
Τα παιδιά που ζουν εναλλάξ και με τους δύο γονείς, με ίση κατανομή του χρόνου διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους από εκείνα, που υπάγονται σε άλλη ρύθμιση για χωρισμένες οικογένειες.
Η ανατροφή του παιδιού αποτελεί προϊόν συναπόφασης και από τους δύο γονείς. Το παιδί συναναστρέφεται εξίσου και με τους δύο γονείς του και περνά ισότιμο χρόνο μαζί τους, τόσο στη διάρκεια της ημέρας όσο και στη διάρκεια του μήνα. Στην πράξη, το παιδί έχει δύο λειτουργικά σπίτια, την πατρική και τη μητρική κατοικία, στις οποίες θα πρέπει να έχει το δικό του χώρο.
Θα πρέπει να προστεθεί σαφώς στο νόμο, ότι μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου χωρίς να υπάρχεί έγγραφη συμφωνία και των δύο γονέων ή οριστική δικαστική απόφαση αποτελεί κακή άσκηση της γονικής μέριμνας και συνεπάγεται την αφαίρεση της.
Είναι ΑΝΕΦΙΚΤΗ Η ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ δυο γονέων για θέματα που αφορούν ζητήματα εκπαίδευσης ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ των παιδιών. ΔΙΟΤΙ ο επαγγελματικός προσανατολισμός δηλαδή σε ποια σχολή θα φοιτήσει ένας έφηβος είναι ένα ζήτημα που ΣΗΜΕΡΑ το αποφασίζει ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ο ίδιος ο έφηβος και όχι οι γονείς του. Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.
Καταλαβαίνει λοιπόν ο οιοσδήποτε τι αντιδικίες θα ακολουθήσουν χωρίς λόγο εάν παραμείνει η σχετική διατύπωση του άρθρου 13 ως έχει. Αντί να πω περισσότερα ας σκεφθεί ο κ. Υπουργός και οι κ.κ. Βουλευτές πόσοι πατεράδες και πόσες μανάδες απέτυχαν να οδηγήσουν τα παιδιά τους στα αξιοζήλευτα δικά τους επιτυχημένα επαγγέλματα. Είναι ελάχιστοι και μπράβο τους. Η πλειοψηφία των γονέων στο κρίσιμο αυτό ζήτημα ακολουθεί τις αποφάσεις των εφήβων και αν μπορεί τις ενισχύει. Στην πράξη τίποτα άλλο δεν μπορούν να κάνουν οι γονείς σε τέτοια ζητήματα πέραν της ηθικής και υλικής ενίσχυσης των παιδιών τους.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του νομοθέτη και να αποφευχθούν φαινόμενα διάρρηξης σχέσεων γονέων και τέκνων (ειδικά στη παράγραφο 2 με αλλα΄γ τόπου διαμονής) επιβάλλεται να γίνουν οι εξής τροποποιήσεις:
Το άρθρο 1519 ΑΚ παρ. 1 και 2 να τεθεί ως εξής
1. Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου Όταν έχει γίνει κατανομή της επιμέλειας μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται και από τους δύο γονείς από κοινού. Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 1510 και του άρθρου 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται και σε αυτή την περίπτωση.
2.Τόπος διαμονής του τέκνου, σε περίπτωση διαστάσεως, διαζυγίου ή ακυρώσεως του γάμου των γονέων είναι ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων, με κατανομή του χρόνου μεταξύ των γονέων, εναλλασσόμενη κατοικία.Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς, εφόσον το επιβάλει το συμφέρον του τέκνου. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.»
Μιλάμε για αυτονόητα πράγματα δλδ το να λαίρνουν από κοινού απόφασεις για τα παιδιά και οι ΄δυο γονείς και μην μου λέτε πως θα γίνει αφού χωρίσανε πρέπει όταν μιλάμε για το καλό των παιδίων μας.Δεν είναι κτήμα κανενός τα παιδιά πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως χωρίζουμε μόνο ως ζευγάρι και όχι ως γονείς.Νόμιζω θα πρεέι να υπάρξει αλλαγη΄σχετικά με το τόπο κατοικίας γιατί αν πηγαίνουν όλοι δικαστήρια και δικαιώνονται δεν θα έχουμε κερδίσει τπτ.Δεν χωράνε εκβιασμοί και εκδικητικότητα απέναντι στον άλλο γονέα τα παιδιά μας θέλουν και τους δύο.