ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ Άρθρο 1 Σκοπός

Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.

  • 23 Μαρτίου 2021, 13:05 | ΑΡΗΣ

    Κύριε Υπουργέ παραβιάσατε τις προεκλογικές Υποσχέσεις του Κου Παναγιωτόπουλου και του Πρωθυπουργού
    το νομοσχέδιο δεν ειναι συνεπιμέλεια-ισοτητα γονεων
    ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ
    https://ysterografa.gr/erxetai-tsounaki-prosfygon-sto-evropaiko-dikastirio-gia-to-nomosxewdio-pou-skotose-ti-synepimeleia/

  • 23 Μαρτίου 2021, 12:04 | μαμά επίσης

    με τεράστια λύπη διαβάζω τα παραπάνω κείμενα, όπου ουσιαστικά προτείνεται το παιδί να γίνει βαλίτσα. Έχετε καταφέρει εσείς οι δήθεν ενεργοί μπαμπάδες, να δημιουργήσετε δυο στρατόπεδα με έπαθλο τι ντροπή ένα παιδί. Όλον τον καιρό που ήστασταν μέσα στο γάμο, άραγε είχατε ισο χρόνο απασχόλησης με τα παιδιά σας; βοηθούσατε τη γυναίκα σας; της φερόσασταν ισότιμα;

    Στο δικό μου σπίτι, είχα λεκτική βια από όταν το παιδί μου ήταν 3 μηνών. το ανέχτηκα 3 ολόκληρα χρόνια, σε καθημερινή βάση μέχρι που με τεράστια στενοχώρια αναγκάστικα να φύγω. Είχα χάσει τον εαυτό μου με όσα άκουγα, όσο ο πατέρας με το πρόσχημα οτι δουλεύει, δεν ήταν ποτέ εκεί να μας βοηθήσει, να μας συμπαρασταθεί, να μας αγκαλιάσει. Σχολείο διάλεξα μόνη μου γιατί δεν ήρθε ποτέ μαζί μου να δει κανένα. Και στη συνέχεια, αφού συμφώνησε με ενα, τώρα δεν πληρώνει. Για να πάρουμε μαζί οποιαδήποτε απόφαση, έπρεπε να περιμένω τη σωστή στιγμή. Αυτό συχνά κρατούσε βδομάδες……Με εμένα να προσπαθώ και να πνίγομαι….Πήγαμε μαζί σε τρεις σύμβουλους γάμου, κανένας δεν έκανε γιατί εγώ και μόνο εγώ δεν ήμουν καλή όπως μου έλεγε. Και όταν είπα οτι δεν αντέχω άλλο, ακόμα ακούω πως διέλυσα και το σπίτι μας. Λες και ήθελα να ζω μόνη μου με ένα παιδί, λες και δεν ήθελα μαζί του να μοιράζομαι την καθημερινότητά μας.

    Έχοντας μεγαλώσει η ίδια χωρίς πατέρα, γιατί απλώς ο ίδιος αποφάσισε πως δε μας θέλει, προωθώ στο έπακρον την επικοινωνία αυτού του πατέρα με το παιδί μας. Αλλά κύριοι, δε μπορείτε να με υποχρεώσετε να συναποφασίζω μ αυτόν τον άνθρωπο. Γιατί αν μπορούσα, δεν θα είχα χωρίσει. Πως είναι δυνατόν να πιστεύετε πως το παιδί θα είναι καλά έτσι; Όταν ο ένας γονιός είναι ράκος, προσπαθεί να τα χωρέσει όλα σε ένα εικοσιτετράωρο και να είναι και καλός και παρόν με το παιδί του, να του βάζετε ένα επιπλέον εμπόδιο; αυτό της συνεννόησης; δεν καταλαβαίνετε πως αυτό δεν είναι εφικτό σε όλα τα σπίτια; δε γίνεται να το εφαρμόζετε ως υποχρεωτικό, που είναι η προστασία του κράτους στις μητέρες και τα παιδιά τους;

    και κάτι ακόμα: η διατροφή που παίρνουμε είναι ούτως ή αλλιώς πέρα από ρεαλιστική για τα έξοδα ενός παιδιού. Το στρατόπεδο που έχετε σημιουργήσει, έχει κατασκευάσει μια πραγματικότητα όπου η μάνα παλεύει να τα βγάλει πέρα οικονομικά και αυτό το παιδί το βλέπει, ενώ ο πατέρας είναι αυτός που κάνει όλα τα χατήρια, μπορεί ν αγοράζει οτι θέλει στο παιδί κτλ….θα το ξαναπω, δημιουργείτε στρατόπεδα είναι απάνθρωπο όταν αυτό αφορά οικογένειες.

    Και για να μη μακρυγορώ, είναι απαράδεκτο και συγγνώμη για την έκφραση, να θεωρείτε πως είναι δυνατόν να επιβάλεις σε ένα ανήλικο παιδί να έχει 2 σπίτια και 2 καθημερινότητες.

    Τέλος, λυπάμαι πολύ εαν κάποιες μαμάδες έχουν στερήσει τα παιδιά από τους πατεράδες. Δε μπορώ να γνωρίζω τι γίνεται σε κάθε σπίτι. Όμως δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν όλες οι οικογένειες και όλες οι περιπτώσεις στο ίδιο καζάνι με τον τίτλο υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Προστατέψε μας σας παρακαλούμε

  • 23 Μαρτίου 2021, 12:32 | Αθανάσιος

     ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

     ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

     ‘Αρθρο 10
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

     ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 23 Μαρτίου 2021, 12:19 | ΝΙΚΟΣ

    Καλημέρα σας.
    Περίμενα μετά από 40 χρόνια η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου να ήταν περισσότερο προοδευτική. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι η εξουσία που δίνει ο νόμος στον γονιό που έχει την επιμέλεια να κάνει ότι θέλει για το υποτιθέμενο συμφέρον του παιδιού. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένα παιδί που βλέπει καθημερινά και τους δύο γονείς του , ξαφνικά από την επόμενη μέρα του διαζυγίου να αναγκάζεται να αποχωρίζεται τον ένα. Γιατί ξαφνικά ο ένας γονέας να γίνεται μια απλά «φιλική συμμετοχή» στη ζωή του ίδιου του του παιδιού. Υπάρχουν εξαιρέσεις; Ναι. Ασφαλώς υπάρχουν και ο νόμος θα πρέπει να προβλέπει και λύσεις για αυτές.
    Η βασική αρχή του νόμου όμως, θα πρέπει να είναι η ισότητα μεταξύ των δύο γονέων γιατί το πραγματικό καλό του παιδιού είναι η αγάπη των γονιών του καθώς και η ενεργή συμμετοχή και των δύο γονιών του στη ζωή του.
    Το διαζύγιο είναι μεταξύ των γονιών και όχι μεταξύ των γονιών και του παιδιού. Συνεπιμέλεια λοιπόν (χωρίς αστερίσκους) ίσος χρόνος και εναλλασσόμενη κατοικία (εκεί που είναι εφικτό να γίνει) , καθώς και πρόβλεψη για άμεσα σοβαρές ποινές στους γονείς που αποδεδειγμένα ψευδώς κατηγορούν τον άλλο γονιό στην προσπάθειά τους να τον αποξενώσουν από το παιδί του.
    Απαραίτητη θεωρώ τη δημιουργία Οικογενειακών Δικαστηρίων, με εξειδικευμένους δικαστές και ειδικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας καθώς και την όσο το δυνατόν επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων.

    Υπάρχει ένα κείμενο του δικηγόρου Κώστα Μπέη από το 2008 που αφορά την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου που νομίζω ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη στον συγκεκριμένο νόμο.

    http://www.kostasbeys.gr/articles.php?s=4&mid=1479&mnu=3&id=24655

  • 23 Μαρτίου 2021, 12:17 | Σ.Δ

    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 50/50 ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. Αυτό είναι το μόνο δίκαιο για τα παιδιά και το μόνο ισότιμο για τους γονείς, και αυτό το οποίο λιγοστεύει η και εξαφανίζει τις επίπονες και ψυχοφθόρες δικαστικές διαμάχες που βιώνουν παιδιά και γονείς για τα αυτονόητα. Κάτω από μια τέτοια ισότιμη βάση θα πρέπει οι γονείς να βρίσκονται ενώπιο κρίσης δικαστών και μόνο όταν δεν εφαρμόζουν το δίκαιο και ισότιμο. (Να ορισθούν εξαιρέσεις μόνο με αυστηρά κριτήρια για ακατάλληλους γονείς). Οφείλετε να νομοθετήσετε με βάση την ΓΟΝΕΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 50/50 ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ, οφείλετε να την κάνετε νόμο του κράτους για να εκσυγχρονιστεί το οικογενειακό δίκαιο σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την ισότητα ανδρών και γυναικών αλλά και είναι προς το συμφέρων των παιδιών όπως ειδικοί και ψυχολόγοι αναφέρουν. Ο παρόν νόμος εκσυγχρονίζεται με την προοπτική να εξαφανίσει αυτά που βιώνουμε όλοι, παιδιά και γονείς, δηλ. την αποξένωση των παιδιών από τον έναν γονέα, και τις οικονομικές έριδες της δήθεν αποκλειστικά ενδιαφερόμενης εργαζόμενης μητέρας που μεταφράζετε και περιορίζεται μόνο σε διεκδίκηση υπέρογκων διατροφών απο την άλλη πλευρά. Επειδή τα τελευταία χρόνια με τον υφιστάμενο νόμο όλα αυτά γιγαντώθηκαν προς το χειρότερο, θα πρέπει επιτέλους ο νόμος να αλλάξει πραγματικά και όχι να ακολουθεί τα ίδια βήματα του υφιστάμενου νόμου. Να αναγνωρίζει την γονεϊκή ισότητα 50/50 στα πάντα. Η αλλιώς αν εξακολουθείτε να επιμένετε στο μοντέλο της ανάθεσης της αποκλειστικής επιμέλειας στον έναν γονέα , να αλλάξει στον παρόντα νόμο και (να δίνεται η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ μαζί με την επιβολή υπέρογκων διατροφών για την μητέρα, για να δοκιμάσουμε τα επόμενα 40 χρόνια και αυτό το μοντέλο, μιας και το προηγούμενο μόνο προβλήματα για όλους έχει φέρει, να δούμε τις διαφορές και για κάποιες κυρίες που μιλάνε για παιδιά βαλίτσες κτλ, την στιγμή που οι ίδιες κάνουν “βαλίτσες” τα παιδιά τους κατά την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας σε εκείνες και τα εναποθέτουν σε παππούδες γιαγιάδες η και νέους συντρόφους κατά την διάρκεια που εκείνες εργάζονται, και δεν τα θέλουν “βαλίτσες” μόνο όταν πρόκειται για τον φυσικό τους γονιό, λες και είναι ιδιοκτησία τους. Το 2021 όπου όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις στην κοινωνία “στην εφορία” αλλά και στην καθημερινότητα, δεν μπορεί μόνο στον παρόντα νόμο και στα συνεπακόλουθά του ακόμα και στην εφορία αυτό να μην εφαρμόζετε, είναι άδικο για τα παιδιά και άνισο και ρατσιστικό κατά των πατεράδων. Υποχρεούστε να κάνετε όλες εκείνες τις τροποποιήσεις των άρθρων που αφορούν στην ανάθεση της επιμέλειας που είναι και το ουσιώδες για την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων, που έχουν προκύψει εξαιτίας της παθογένειας του υφιστάμενου νόμου, και της υφιστάμενες παθογένειες της εκτελεστικής εξουσίας. Υποχρεούστε δια του νόμου να αναδείξετε και να διαφυλάξετε την ισότητα των γονέων 50/50 στα πάντα και όχι να γίνονται διακρίσεις ρόλων από τον ίδιο τον νόμο, με ποσοστά υπέρ του ενός η του άλλου γονέα, αλλά και οικονομικές έριδες για πρόκληση δικαστικών μαχών μεταξύ τους.

  • 23 Μαρτίου 2021, 11:54 | Σ.Δ

    (ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 50/50 ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. Αυτό είναι το μόνο δίκαιο για τα παιδιά και το μόνο ισότιμο για τους γονείς, και αυτό το οποίο λιγοστεύει η και εξαφανίζει τις επίπονες και ψυχοφθόρες δικαστικές διαμάχες που βιώνουν παιδιά και γονείς για τα αυτονόητα. Κάτω από μια τέτοια ισότιμη βάση θα πρέπει οι γονείς να βρίσκονται ενώπιο κρίσης δικαστών και μόνο όταν δεν το εφαρμόζουν. (Να ορισθούν εξαιρέσεις μόνο με αυστηρά κριτήρια για ακατάλληλους γονείς). Οφείλετε να νομοθετήσετε την ΓΟΝΕΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ = ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 50/50 ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ οφείλετε να την κάνετε νόμο του κράτους για να εκσυγχρονιστεί το οικογενειακό δίκαιο σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την ισότητα ανδρών και γυναικών αλλά και να είναι προς το συμφέρων των παιδιών. Ο παρόν νόμος εκσυγχρονίζεται με την προοπτική να εξαφανίσει αυτά που βιώνουμε όλοι, γονείς και παιδιά, την αποξένωση των παιδιών από τον έναν γονέα και τις οικονομικές έριδες της δήθεν ενδιαφερόμενης εργαζόμενης μητέρας για το καλό του παιδιού που μεταφράζετε μόνο σε χρήματα από την άλλη. Επειδή τα τελευταία χρόνια με τον υφιστάμενο νόμο όλα αυτά γιγαντώθηκαν προς το χειρότερο, θα πρέπει επιτέλους ο νόμος να αλλάξει πραγματικά και όχι να ακολουθεί τα βήματα του υφιστάμενου νόμου. Να αναγνωρίζει την ΓΟΝΕΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ 50/50 στα πάντα, Η ΑΛΛΙΩΣ αν επιμένετε στην ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας , να αλλάξει στον παρόντα νόμο και (να δίνεται η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ μαζί με την επιβολή υπέρογκων διατροφών για την μητέρα, για να δοκιμάσουμε τα επόμενα 40 χρόνια και αυτό το μοντέλο να δούμε τις διαφορές για κάποιες που μιλάνε για παιδιά βαλίτσες κτλ την στιγμή που οι ίδιες κάνουν βαλίτσες τα παιδιά τους και τα εναποθέτουν σε παππούδες γιαγιάδες η και νέους συντρόφους κατά την διάρκεια που εκείνες εργάζονται. Το 2021 όπου όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις στην κοινωνία “στην εφορία” αλλά και στην καθημερινότητα, δεν μπορεί μόνο στον παρόντα νόμο και στα συνεπακόλουθά του αυτό να μην εφαρμόζετε, είναι άδικο για τα παιδιά και άνισο και ρατσιστικό κατά των πατεράδων. ΥΠΟΧΡΕΟΥΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΥΣΙΩΔΕΣ για την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων που έχουν προκύψει εξαιτίας της παθογένειας του υφιστάμενου νόμου και της εκτελεστικής εξουσίας. ΥΠΟΧΡΕΟΥΣΤΕ ΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΙΚΝΕΙΕΤΑΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 50/50 ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΝΟΣ Η ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΡΙΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.

  • 23 Μαρτίου 2021, 11:00 | ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ

    Καλημέρα σας.

    Ο συγκεκριμένος νόμος θα έχει δύναμη ΚΑΙ ισχύ μόνο στην περίπτωση που υιοθετηθεί το 2079/2015 ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
    Συγκεκριμένα α) χρόνος 50 % για τον κάθε γονέα με το ανήλικο τέκνο
    β)εναλλασσόμενη κατοικία
    γ)plans parenting
    δ)κατάργηση διατροφής και ισομερή κατανομή μηνιαίων οικονομικών εξόδων

    Διαφορετικά θα πρέπει να αποσυρθεί γιατί προσβάλει την προσωπικότητα του ΓΟΝΙΟΎ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΜΈΝΕΙ ΤΟ ΤΕΚΝΌ, ως δεύτερου ΚΑΙ ΜΗ ΧΡΉΣΙΜΟ στην ζωή του παιδιού του. Ευχαριστώ.

  • 23 Μαρτίου 2021, 11:08 | Γιάννης Ζαχαράτος

    Είμαι πατέρας ενός αγοριού δυο ετών. Η μητέρα έχει στερήσει από το παιδί μου την ευκαιρία να ζήσει κοντά στον πατέρα του. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τι έκανε η μητέρα. Για εμένα το πρόβλημα πλέον είναι η σύγχρονη νομολογία. Ο παρόν νόμος έρχεται να αποκαταστήσει την αδικία που τελείται σε βάρος του παιδιού μου. Για να επιτευχθεί αυτό όμως θα πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες αλλαγές:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
    Άρθρο 1
    Σκοπός
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ίσης και ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ίσης ευθύνης και ίσου δικαιώματος τους έναντι αυτού, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
    Άρθρο 3
    Κατοικία ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 56 ΑΚ
    Άρθρο 56
    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης ή την κατοικία του κάθε γονέα τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία καθένα εκ των γονέων του ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.

    Άρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Άρθρο 1511
    Άσκηση και διατήρηση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου, και ανάθεση αυτής σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον ένα εκ των δύο

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από φυσική και ισόχρονη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή σε αμφότερες οικίες των γονέων του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση διατήρηση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου και του παιδιού, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής, και να τηρείται αρχείο σχετικών πρακτικών μαγνητοφώνησης διασφαλίζοντας τη διαφάνεια της διαδικασίας.

    Άρθρο 7
    Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και διάστασης των συζύγων– Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1513 ΑΚ
    «Άρθρο 1513
    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου – διάσταση των συζύγων
    Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο επιχειρεί Οι γονείς με τους οποίους διαμένει το τέκνο αναλογικά, επιχειρούν τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.

    Άρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1514 ΑΚ
    Άρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    1. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 1513 του Αστικού Κώδικα, οι γονείς μπορούν με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας να ρυθμίζουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών, διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει την κατανομή της διαμονής, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα.
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει ισότιμα αλλιώς σε εξαιρετικές περιπτώσεις την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας την εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου για χρόνο που δεν επιτρέπεται για κάθε γονέα να είναι λιγότερος του 1/3 διαβίωσης του τέκνου, στις κατοικίες αυτών, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα (κυρίως σε αυτόν που πράττει σύμφωνα με το άρθρο 1511 παρ.2 και όταν συντρέχουν λόγοι κακής άσκησης γονικής μέριμνας) ή σε τρίτο,
    γ) να διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψη διακοπείσας διαμεσολάβησης, ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή.
    Για τη λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης ή και της διαμεσολάβησης όπως επίσης και τον τελευταίο τόπο κοινής διαμονής των γονέων πριν τη διάσταση, τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου για την άσκηση της γονικής μέριμνας.

    Άρθρο 10
    Πράξεις από τον ένα γονέα – Τροποποίηση άρθρου 1516 ΑΚ
    Άρθρο 1516
    Πράξεις από τον ένα γονέα
    Ο καθένας από τους γονείς επιχειρεί και μόνος του πράξεις αναφερόμενες στην άσκηση της γονικής μέριμνας:
    1. Όταν πρόκειται για συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου του τέκνου ή για την τρέχουσα διαχείριση της περιουσίας του ή για πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα,
    2. Όταν πρόκειται για τη λήψη δήλωσης της βούλησης που είναι απευθυντέα προς το τέκνο.

    Στις περιπτώσεις διακοπής της συμβίωσης των γονέων, διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου τους, καθώς και όταν πρόκειται για τέκνο γεννημένο χωρίς γάμο των γονέων του, κάθε ένας από τους γονείς μπορεί να ασκεί τις αξιώσεις διατροφής που έχει το τέκνο κατά του άλλου γονέα ή τρίτου αναλογικά, εφόσον κατόπιν συμφωνίας ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατανομής η αφαίρεσης της γονικής μέριμνας δικαστικά, ο ένας γονέας επιβαρύνεται άνισα, ή εξ’ ολοκλήρου με τα έξοδα διαβίωσης του τέκνου, τα οποία είναι συγκεκριμένα ανάλογα την ηλικία του και θα ορίζονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις δαπάνες διαβίωσης Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Άρθρο 12
    Από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σε σημαντικά ζητήματα
    Άρθρο 1519
    Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας γονικής μέριμνας τέκνου
    Όταν η επιμέλεια γονική μέριμνα, μετά από συμφωνία των γονέων ασκείται άνισα από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα του τέκνου, ανατροφής αυτού από τους γονείς του, η επικοινωνία του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο λαμβάνοντας υπόψιν αρχικά τον τελευταίο τόπο κοινής διαμονής τον γονέων, και το συμφέρον του ιδίου του τέκνου, και όχι του γονέα που επιθυμεί να αλλάξει τόπο διαμονής για το συμφέρον του ιδίου πρωτίστως. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
    Ο γονέας στον οποίο σε εξαιρετική περίπτωση δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
    ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
    Άρθρο 13
    Δικαίωμα επικοινωνίας – Αντικατάσταση άρθρου 1520 ΑΚ
    Προσωπική επικοινωνία

    1. Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται, τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε καθημερινή βάση. Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας (ανά έτος), εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας, ή επιβάλλεται να καθορισθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου (συμφωνα με τον ΑΚ 1511), εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. Ο χρόνος επικοινωνίας οφείλει να διασφαλίζεται από τη δικαστική αρχή στο 1/3 του συνολικού, εκτός εάν ο δικαιούχος γονέας ζητεί μικρότερο χρόνο επικοινωνίας ή οι συνθήκες διαβίωσης του δικαιούχου γονέα δεν το επιτρέπουν. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

    Άρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Άρθρο 1532
    Συνέπειες κακής άσκησης
    Αν ο πατέρας ή η μητέρα γονέας ή οι γονείς παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια γονική μέριμνα του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
    γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία ανατροφή του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και
    η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας ανατροφής,
    δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα της γονικής μέριμνας από τον υπόχρεο γονέα
    ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
    στ. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
    ζ. η χρήση ψευδών κατηγοριών με σκοπό την συκοφαντία και ενοχοποίηση του άλλου γονέα και κατά συνέπεια η διατάραξη της οικογενειακής ισορροπίας

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:48 | Νικος Μακριγιώργος

    Δεν υπάρχει πρακτικά συνεπιμέλεια και κοινές αποφάσεις όταν δεν υπάρχει ίσος χρόνος. Δεν υπάρχει ίσος χρόνος αν δεν υπάρχει εναλλασσόμενη κατοικία. Δεν υπάρχει ισότητα γονέων ανεξαρτήτου φύλου, θρησκείας και λοιπών αναφορών που τόσο εύηχα αναφέρει το εισαγόμενο νομοσχέδιο. Ωραιοποιημένες φράσεις που αποτυγχάνουν να δώσουν τα απαραίτητα εργαλεία στο δικαστικό σώμα ώστε να προάγει «το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου», αυτό της ίσης συμμετοχής των δύο του γονέων στη ζωή του.
    Η νομοθέτηση είναι μονόδρομος: Ίσος χρόνος με τους δύο γονείς, κοινή γονική μέριμνα, εναλλασσόμενη κατοικία. Μεσοβέζικες προσεγγίσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, το διαιωνίζουν και το εντείνουν. Οδηγούν τον σύγχρονο πατέρα σε δικαστικές αίθουσες για άλλη μια φορά να «παρακαλάει» δικαστές, συγκεκριμένα τους ίδιους δικαστές που έχτισαν την παράλογη και αναχρονιστική νομολογία, να του αναγνωρίσουν το ίσο δικαίωμα στην ανατροφή του παιδιού του (που οι ίδιοι εν πρώτης του στέρησαν).

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:22 | Ντίπ Γεώργιος

    Τα παιδιά χρειάζονται ανθρώπους να τα αγαπάνε. Είναι κρίμα να τους στερούμε τους γονείς τους γιατί τους στερούμε αγάπη. Ο ίσος χρόνος με τους δύο γονείς προάγει την ισορροπία των παιδιών, διασφαλίζει τις περιπτώσεις κακής άσκησης επιμέλειας που μπορεί να προκύψει μόνο σε περιπτώσεις ανάθεσης αποκλειστικής επιμέλειας. Η συνεπιμέλεια πρέπει να γίνει κανόνας ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν ισότιμα από τους δύο γονείς του.

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:20 | Μαρία Παπαδημητρίου

    Τοποθετούμαι ως μητέρα ενός κοριτσιού πέντε ετών. Γνωρίζω τις νοσηρότητες του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και πρακτικής καθώς εκτός από μητέρα είμαι και θεία. Θεία ενός παιδιού από διαζευγμένους γονείς. Ενός παιδιού που έχω ελάχιστη επαφή καθώς ο χρόνος που είναι διαθέσιμος από τα ελληνικά δικαστήρια για τον πατέρα – γονέα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Έρχεται λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο να διασφαλίσει την από κοινού γονική μέριμνα. Μέριμνα όμως που δε φαίνεται να διασφαλίζεται καθώς ακόμα και το ελάχιστο 1/3 που φέρεται να διασφαλίζει το νομοσχέδιο έχει μια σειρά εξαιρέσεων που οι δικαστικές πρακτικές είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιήσουν για να μην εφαρμοστεί. Τεκμήριο νόμου πρέπει να είναι η συνεπιμέλεια με ίσο χρόνο ανατροφής. Αν δεν διασφαλιστεί θα είμαστε υπεύθυνοι για δημιουργία Ελλήνων πολιτών με ελλειμματικές προσωπικότητες.

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:07 | Νίκος Καταγιώργης

    Εναγωνίως παιδιά και πατέρες ανέμεναν την εφαρμογή του αυτονοήτου δικαιώματος τους να βιώσουν την πατρική αγάπη. Φτάσαμε λοιπόν να λάβουμε προς διαβούλευση τη σχετική πρόταση νόμου. Οδηγός των ακόλουθών προτάσεων μου είναι: α) Το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης 2079/2015 το οποίο η χώρα μας έχει προσυπογράψει, β) η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, γ) η γνωμοδότηση του Συνηγόρου το πολίτη, δ) η γνωμοδότηση της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας, ε) η γνωμοδότηση των Ελλήνων Κοινωνιολόγων Ελλάδος, στ) η τοποθέτηση των Ελλήνων Παιδοψυχολόγων, ζ) σωρεία ερευνών παγκοσμίου βεληνεκούς σχετικά με την αναγκαιότητα θέσπισης της συνεπιμέλειας στο οικογενειακό δίκαιο κάθε προηγμένης χώρας, και η) το παράδειγμα των λοιπών Ευρωπαϊκών χωρών και εν γένει του Δυτικού κόσμου.
    Συγκεκριμένα επί των άρθρων:
    1511:
    Παρ. 2 Εδ. α’ ΑΚ: Η «ουσιαστική συμμετοχή» να αντικατασταθεί από την «φυσική και ισόχρονη συμμετοχή». Η φράση «ανατροφή και φροντίδα του» να συμπληρωθεί «με εναλλασσόμενη διαμονή σε αμφότερες οικίες των γονέων του».
    Παρ. 4 ΑΚ: Σχετικά με την επικοινωνία δικαστή και τέκνου: Οφείλει να γίνεται ιδιαιτέρως για όλα τα τέκνα άνω των έξι ετών με υποχρεωτική παρουσία ειδικού παιδοψυχολόγου, εναλλάξ με αμφότερους τους γονείς του, με τήρηση σχετικών πρακτικών μαγνητοφώνησης.
    1514:
    Παρ. 3 ΑΚ: Να οριστεί ότι η δικαστική αρχή οφείλει «να καθορίσει την εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου για χρόνο που δεν επιτρέπεται (για κάθε γονέα) να είναι λιγότερος του 1/3 της ζωής του τέκνου». Στη φράση «λαμβάνει υπόψη τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και αδερφούς του» να συμπληρωθεί «σε περίπτωση που δεν έχουν διαμορφωθεί από κακή άσκηση της γονικής μέριμνας του γονέα που ασκούσε ή ασκεί αποκλειστική επιμέλεια» (σύμφωνα με το ΑΡ. 1532 του ΑΚ).
    1519:
    Θα πρέπει ρητώς να ορίζεται ως τόπος κατοικίας των τέκνων «ο τόπος τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης. Η μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής συνιστά κακή άσκηση γονικής μέριμνας και παραβίαση του δικαιώματος επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα». Σχετικά με τη «προηγούμενη δικαστική απόφαση» θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη φράση «οριστική δικαστική απόφαση»

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:19 | Γκίκος Νίκος

    Ως πατέρας δύο παιδιών, διάγοντας έγγαμο βίο 14 χρόνια, μου κάνει εντύπωση που στην Ελλάδα του 2020, μετά από αδράνεια 40 χρόνων, έρχεται μια κυβέρνηση να νομοθετήσει το αυτονόητο. Το δυστυχές όμως είναι ότι ενώ η συνεπιμέλεια διαφημίστηκε για ένα συνεχόμενο έτος, τελικά παρουσιάζεται ένα κείμενο που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει και δεν προωθεί όλες τις σύγχρονες έρευνες που επιτάσσουν την εφαρμογή της από κοινού άσκησης της επιμέλειας.

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:04 | Χριστούλα

    Είμαι μητέρα δύο παιδιών. Θεωρώ απαραίτητη την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου ώστε οι ευθύνες και τα δικαιώματα των δύο γονέων να είναι ισότιμα. Η σύγχρονη μητέρα έχει υποχρεώσεις κοινωνικές και επαγγελματικές που καλείται να στερηθεί όταν αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την αποκλειστική επιμέλεια. Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι μόνο δικαίωμα των δύο γονέων αλλά και υποχρέωση. Δεν είναι δυνατόν σε μια σύγχρονη κοινωνία ο νόμος να υποχρεώνει την Ελληνίδα μητέρα σε μια οικιακή διαβίωση με τον αποκλειστικό ρόλο της μητέρας. Ο νομός θα πρέπει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία όπου οι γονείς θα αντιμετωπίζονται ισότιμα και δε θα καθιστούν τη μητέρα στον αποκλειστικό αυτό ρόλο. Η ευθύνη και η ανατροφή πρέπει να κατανέμεται ισότιμα σε αμφότερους τους γονείς, με ίσο χρόνο ανατροφής και εναλλασσόμενη κατοικία.

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:31 | Βαζούρας Θάνος

    Είμαι πατέρας δύο παιδιών. Έχω ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, 12 και 8 ετών αντιστοίχως. Έχω βιωματική εμπειρία από τα κακώς κείμενα της αποκλειστικής επιμέλειας. Συγκεκριμένα από τον κουμπάρο μου και το παιδί του. Είναι τρομακτικό για εμένα ως γονέα να συνειδητοποιώ ότι σε περίπτωση διάσπασης του γάμου μου θα αναγκαστώ να γίνω ο επισκέπτης στη ζωή των παιδιών μου και κατ’ επέκταση τα παιδιά μου να στερηθούν την ανατροφή τους από τον πατέρα τους. Έχοντας ζήσει για πέντε χρόνια στο εξωτερικό μου μοιάζει απαράδεκτο ένα παιδί να στερείται τον ένα του γονέα μετά τον χωρισμό τους. Ένα ζευγάρι δύναται να αποφασίσει να σταματήσει τη σχέση του, η σχέση όμβως γονέα – τέκνου δεν δύνανται να καταργηθούν από κανέναν, πόσο μάλλον από ένα δικαστήριο. Η δικαστική νοοτροπία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και ειδικότερα με τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία ώστε οι δικαστικές αρχές να οδηγηθούν σε αποφάσεις που διασφαλίζουν στα παιδία την ενεργή και ουσιαστική παρουσία αμφότερων των γονέων του.

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:56 | Βολονάκη Ελένη

    Γράφω ως γιαγιά πέντε παιδιών. Έχει έρθει ο καιρός η πρακτική οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα να δώσει λύση στα οικογενειακά δράματα με θύματα τα ίδια τα παιδιά που εκτυλίσσονται στις σύγχρονες ελληνικές οικογένειες. Ο προσέγγιση είναι μονόδρομος, Ίσος χρόνος ανατροφής, κοινή επιμέλεια, εναλλασσόμενη κατοικία. Βοηθήστε ουσιαστικά τα παιδιά μας!

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:19 | Βολονάκης Άγγελος

    Είμαι παππούς, έχω τρία παιδία και πέντε εγγόνια. Είμαι από τους τυχερούς γονείς που δεν βίωσαν το διαζύγιο των παιδιών του. Δυστυχώς όμως βίωσα εξ αρχής τη διαδικασία διαζυγίου του ανιψιού μου. Μια βαριά διαδικασία εφόσον εμπλέκεται ένα παιδί. Το παιδί του ανιψιού μου, δύο φορές ανίψι μου λοιπόν, δυστυχώς για το ίδιο έχει στερηθεί ένα θαυμάσιο και αφοσιωμένο πατέρα. Έναν πατέρα που αξιοποιεί κάθε δευτερόλεπτο επικοινωνίας που του έχει δοθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Το δις ανίψι μου λοιπόν το έχω δει ελάχιστες φορές. Το έχω δει ελάχιστες φορές γιατί ο ανιψιός μου μετά από δύο έτη συνεχών δικαστικών αγώνων έχει καταφέρει να έχει συνολικά 30 ώρες επικοινωνία (χωρίς διανυκτερεύσεις) ανά μήνα και κάποιες ημέρες των εορτών και των καλοκαιρινών διακοπών, συνολικά 20 ημέρες. Έρχεται λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο να αποκαταστήσει αυτή την αδικία που βιώνει το δις ανίψι μου, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 1/3 του χρόνου του με τον μπαμπά του. Ενώ λοιπόν φαίνεται να είναι μια καλή αρχή, διαβάζοντας το νομοσχέδιο προσεκτικότερα, συνειδητοποιεί ότι το πολυδιαφημιζόμενο 1/3 του χρόνου επικοινωνίας ακολουθεί μια σειρά εξαιρέσεων αυτού του κανόνα που το κάνει προφανές ότι ποτέ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Είναι λυπηρό να γίνεται μια τέτοια αλλαγή που εν τέλη θα οδηγήσει στην ίδια πάγια νομολογιακή πρακτική. Κύριοι, ο νομοθέτης καλείται να διασφαλίσει το ελάχιστο χρόνο επικοινωνίας χωρίς εξαιρέσεις (πλην αυτών των αποδεδειγμένα κακοποιητικών ή ακατάλληλων γονέων). Τεκμήριο νόμου για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών θα πρέπει να είναι ο ίσος χρόνος ανατροφής (και όχι επικοινωνίας, ανάγοντας έτσι τον ένα γονέα επισκέπτη και αμέτοχο ανατροφής) και όχι κλασματικές διατυπώσεις χρόνων επικοινωνίας. Διορθώστε το νόμο για να έχει ουσία η γενναία αυτή προσπάθεια αποκατάστασης του δικαίου.

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:41 | Φώντας Αθανασιάδης

    Είμαι πατέρας ενός κοριτσιού. Έγινα πρόσφατα μπαμπάς και άλλαξε όλη μου η ζωή. Μετά τη γέννηση της κόρης μου μπόρεσα να κατανοήσω τον πόνο που βιώνει ο παιδικός μου φίλος Γιάννης. Αποκομμένος από το παιδί του, παλεύει με συνεχή δικαστήρια να έχει ουσιαστική επαφή με το παιδί του. Δυστυχώς κανένα δικαστήριο δεν έχει σεβαστεί την επιθυμία του να μεγαλώσει ενεργά το παιδί του. Εύχομαι αυτός ο νόμος να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και να μπορέσουν τα ελληνικά δικαστήρια να ενισχύσουν γονείς που επιθυμούν να έχουν ενεργή συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών τους. Το πρόβλημα για εμας είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορείς να παλέψεις νοσηρές νοοτροπίες μητέρας που επιθυμεί να αποκόψει ένα παιδί από τον άλλο γονέα. Αυτό που μόνο μπορεί να γίνει, είναι η πολιτεία να φροντίσει να διασφαλίσει το δικαίωμα των παιδιών αν μεγαλώνουν σε μια κοινωνία ισότιμη με τη συμμέτοχή και των δύο τους γονέων

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:57 | Μπιρμπιλή Σπυριδούλα

    Είμαι μητέρα ενός πεντάχρονου κοριτσιού. Συγχαρητήρια για τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών στην ίση ανατροφή και την αυτονόητη υποχρέωση αμφότερων των γονέων για τη συμβολή στην ανατροφή των παιδιών του. Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό σοκαρίστηκα όταν κατάλαβα πως λειτουργεί το οικογενειακό δίκαιο στην Ελλάδα. Οι κανόνες του παιχνιδιού στην Ελλάδα είναι τριτιοκσμικοι. Πρέπει να αλλάξουν ΟΛΑ.Όχι μεσοβέζικες λύσεις. Τοι μαχαίρι στο κόκκαλο για να πατάξουμε της παλαιές πρακτικές των δικαστηρίων!

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:17 | Λεωνίδας Νοδάρας

    Είμαι πατέρας ενός τρίχρονου κοριτσιού. Βιώνω τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της αποκλειστικής επιμέλειας μέσω ενός αδερφικού μου φύλου και συμφοιτητή. Είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί ουσιαστικό το οικογενειακό δίκαιο στην Ελλάδα. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και όλα τα παιδιά είναι ίσα μεταξύ τους. Στην Ελλάδα μεγαλώνουν παιδια δύο ταχυτήτων. Τα υγιή από ολοκληρωμένες οικογένειας και τα ευπαθή από τις διαζευγμένες. Μην επιτρέψετε άλλο την δημιουργία «κουτσουρεμένων παιδιών». Νόμος στην Ελλάδα πρέπει αν είναι η Συνεπιμελεία, ο ίσος χρόνος ανατροφής και η εναλλασσόμενη κατοικία!

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:29 | Σιδερης Γιώργος

    Είναι καιρός να αλλάξει η νομολογιακή πρακτική της αποκλειστικής επιμέλειας. Κατά πολεμήστε την ανισότητα. Καταπολεμήστε το πένθος γονέων για εν ζωή παιδιά. Συνεπιμέλεια, Ίσος χρόνος ανατροφής, Εναλλασσόμενη κατοικία σύμφωνα με το ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:06 | Παπανικολοπούλου Ελένη

    Είμαι μητέρα ενός 12χρονου κοριτσιού. Στην οικογένεια μας έχουμε παραδείγματα διαζευγμένων μπαμπάδων. Μπαμπάδων που πρακτικά έχουν στερηθεί την ιδιότητα τους λόγου της απάνθρωπης πρακτικής των Ελληνικών δικαστηρίων. Συγχαρητήρια για τη προσπάθεια. Σταματήστε άμεσα τη καταστροφή των παιδιών της Ελλάδας! Κάντε διορθώσεις στο νομοσχέδιο ώστε να διασφαλιστεί η ισόχρονη παρουσία των γονέων στη ζωή των παιδιών τους. Όχι άλλα κατεστραμμένα παιδιά!

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:24 | Γιώτα Δήμου

    Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού τριών ετών. Βιωματικά έχω δει την αποξένωση του γονέα από αγαπημένο πρόσωπο της ευρύτερης οικογένειας μας. Βάλτε ένα τέλος στη καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μεγαλώνουν με την φυσική, ενεργή και ουσιαστική παρουσία και των δύο τους γονέων!

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:49 | Ζαχαράτου Ελένη

    Είμαι μητέρα δύο αγοριών 14 και 16 ετών. Είναι απαραίτητο τα παιδιά να μεγαλώνουν και με τους δύο τους γονείς. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Καταπολεμήστε τη μάστιγα των Ελλήνων δικαστών. Ο ξάδερφος μου, διαζευγμένος πέντε χρόνια, έχει καταστραφεί από αυτές τους τις αποφάσεις και μαζί το αγοράκι του, που μεγαλώνει χωρίς τον πατέρα του!

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:16 | Ζαχαράτου Ζετα

    Είμαι μητέρα ενός οκτάχρονου αγοριού. Γνωρίζω βιωματικά τα «κακά» της αποκλειστικής επιμέλειας. Το πρόβλημα δε θα λυθεί με επιφανειακές λύσεις. Πρέπει οι αλλαγές να είναι ριζικές και να κατπολεμηθεί η τακτική των δικαστών. Μην τους επιτρέψετε να συνεχίσουν αυτή την απάνθρωπή τακτική. Τα παιδιά έχουν ΔΥΟ γονείς! Ίσος χρόνος ανατροφής και από τους ΔΥΟ γονείς!

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:30 | Διώνη Μπαλτά

    Είμαι παιδί διαζευγμένου ζευγαριού που ενώ δικαστικά η μητέρα μου ήταν σε καθεστώς αποκλειστικής επιμέλειας, οι γονείς μου άσκησαν συνεπιμέλεια. Έμενα και στα δύο σπίτια εναλλάξ. Κατάφεραν έτσι οι γονείς μου να με κάνουν να νιώθω ότι έχω την αγάπη και συμμετοχή και των δύο στη ζωή μου. Στα 26 μου πλέον γνωρίζω πόσο σημαντική ήταν η επιλογή των γονιών μου. Για να μπορέσουν οι γονείς να προσφέρουν ουσιαστικά πράγματα στο παιδί τους θα πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες αλλαγές για τους γονείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν οι ίδιοι τη σωστή προσέγγιση για το παιδί τους. Είναι σημαντικό να γίνουν κάποιες αλλαγές στο επικείμενο νομοσχέδιο ως ακολούθως
    Οι προτεινόμενες αλλαγές επισημαίνονται επί του κειμένου με έντονο κόκκινο χρώμα.

     ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

     ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

     ‘Αρθρο 10
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

     ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:35 | Ζαχαράτου Γραμματική

    Είμαι γιαγιά και έχω καταφέρει μέχρι σήμερα να δω μόνο μερικές ώρες το εγγόνι μου. Το νομοσχέδιο χρήζει αλλαγών για να φέρει αλλαγές στη νομολογιακή πρακτική. Συγκεκριμένα:
    Οι προτεινόμενες αλλαγές επισημαίνονται επί του κειμένου με έντονο κόκκινο χρώμα.

     ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

     ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

     ‘Αρθρο 10
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

     ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:53 | Ζαχαράτος Ευθύμιος

    Είμαι παππούς και έχω καταφέρει μέχρι σήμερα να δω μόνο μερικές ώρες το εγγόνι μου. Το νομοσχέδιο χρήζει αλλαγών για να φέρει αλλαγές στη νομολογιακή πρακτική. Συγκεκριμένα:
    Οι προτεινόμενες αλλαγές επισημαίνονται επί του κειμένου με έντονο κόκκινο χρώμα.

     ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

     ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

     ‘Αρθρο 10
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

     ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 23 Μαρτίου 2021, 10:01 | Νικολακόπουλος Γιώργος

    Είμαι πατέρας δύο κοριτσιών και βιώνω την αγωνία του να χάνεις τα παιδιά σου από τον κουμπάρο οπού είναι διαζευγμένος. Για να βοηθήσει ουσιαστικά αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει
    Οι προτεινόμενες αλλαγές επισημαίνονται επί του κειμένου με έντονο κόκκινο χρώμα.

     ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

     ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

     ‘Αρθρο 10
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

     ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

    1. https://www.energoimpampades.gr/odigia-1158-2019/
    2. https://www.energoimpampades.gr/paremvasi-57-gynaikon/
    3. https://www.energoimpampades.gr/seps/
    4. https://www.energoimpampades.gr/epse/
    5. https://www.energoimpampades.gr/o-synigoros-toy-paidioy-gia-tin-koini-epimeleia/
    6. https://www.energoimpampades.gr/syllogos-ellinon-koinoniologon-synepimeleia-teknon/
    7. https://www.energoimpampades.gr/ereyna-meleti-gonikis-apoxenosis/
    8. https://www.energoimpampades.gr/arxes-oikogeneiakou-dikaiou/
    9. https://www.energoimpampades.gr/deltio-typou/
    10.

  • 23 Μαρτίου 2021, 09:25 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ

    Το πραγματικό συμφέρον του τέκνου, επιβάλλει την ισόχρονη παρουσία των γονέων στη ζωή του, την κοινή γονική μέριμνα/επιμελεια.
    Όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν ταχθεί υπέρ της κοινής γονικής μέριμνας/επιμέλειας.

    Ο κάθε γονέας να φροντίζει τις ανάγκες των παιδιών, κατά το χρόνο που τα έχει στην επιμέλεια του. Η συνεχόμενη καθημερινή συνεργασία των δύο γονέων είναι προς το απόλυτο όφελος των παιδιών. (π.χ. ένας γονέας ίσως να μπορεί να παραλαμβάνει κάθε μεσημέρι τα παιδιά απο το σχολείο και να φροντίζει την σίτιση τους, έως ότου ο άλλος γονέας αποχωρήσει από την εργασία του ή να αναλάβει την μεταφορά των παιδιών σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή να αναλάβει να βοηθά στην μελέτη πχ το ένα από τα δύο παιδιά σε καθημερινή βάση).

    Τα έξοδα των παιδιών, (διατροφή, εκπαίδευση, ένδυση, υπόδηση και αλλά) να καταβάλλονται κατ’ισομοιρία από τους γονείς. Οι γονείς να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, έτσι ο ένας γονέας δεν θα δύναται να εκμεταλλευτεί τον άλλον γονέα. Σε περίπτωση ανεργίας / οικονομικής αδυναμίας (και όχι αεργίας) του ενός γονέα, να καλύπτονται (εφόσον είναι δυνατό) τα έξοδα των παιδιών κατά μεγαλύτερο ποσοστό ή ολικό ποσοστό από τον άλλο γονέα.

    Το συμφέρον των παιδιών επιτάσσει να πάψει η άδικη αντιμετώπιση του ενός γονέα (συνήθως του πατέρα) από τους δικαστικούς λειτουργούς και η εκμετάλλευση της όλης κατάστασης από τον άλλο γονέα (συνήθως της μητέρας). Με τον τρόπο αυτό θα πάψει η εργαλείοποίηση των τέκνων από τη μητέρα, η ηθελημένη από αυτήν συκοφάντηση και αποξένωση των παιδιών από τον πατέρα και η άρνηση καταβολής διατροφής (όταν υπάρχει αποδεδειγμένα δυνατότητα καταβολής της) από τον πατέρα, ως αντίδραση στη απομάκρυνση των τέκνων και κάκιστη συμπεριφορά της μητέρας προς τον πατέρα.

    Η σχετική συναίνεση των μητέρων, για ίσο χρόνο του τέκνου με τους γονείς του , ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ (και αν υφίσταται αρχικά, σύντομα παύει να συμβαίνει αυτό) σε συντριπτικό ποσοστό άνω του 90% των περιπτώσεων, καθώς:
    1. το οικονομικό όφελος των μητέρων (διατροφή και επιδόματα),
    2. η ανάγκη τους να κάνουν κακό στον πατέρα (ασχέτως αν με αυτή τη συμπεριφορά
    τους, βλάπτουν πρωτίστως τα παιδια) και
    3. η γνώση πως το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης, συνήθως θα είναι υπερ τους,
    καταστρέφει την ομαλή μετάβαση των γονέων και του τέκνου, σε μια νέα ζωή συνεργασίας των γονέων, για το όφελος των παιδιών.

    Σε περίπτωση δε που κριθεί ότι ένας γονέας είναι βίαιος/ακατάλληλος να ασκεί επιμέλεια/γονική μέριμνα ή αν ένας γονέας δεν επιθυμεί την άσκηση της ή αν οι γονείς κατοικούν σε διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα, τότε τα παραπάνω δεν είναι δυνατό να ισχύσουν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η οποία θα κρίνεται από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό.

    Αν υφίσταται αυτή η ισότητα εξαρχής, οι μητέρες θα είναι πιο δεκτικές στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, μακριά απο επίπονες ( ψυχολογικά και οικονομικά) δικαστικές διαμάχες. Έτσι θα εκλείψουν και οι με δόλο προσπάθειες των μητέρων, για πρόκληση εντάσεων ανάμεσα στους γονείς, που δρουν αργότερα ως επιχείρημα τους στις δικαστικές διαμάχες, κατά της ισόχρονης παρουσίας των δύο γονέων στη ζωή του τέκνου.

  • 23 Μαρτίου 2021, 00:53 | ΤΣΙΛΙ ΚΏΣΤΑΣ

    Οι ΜΚΟ να τεθούν εκτός της διαδικασίας.

  • 22 Μαρτίου 2021, 23:00 | Δ

    Το νομοσχέδιο είναι μια προσευχή. Καμία αλλαγή. Ο επί 40 χρόνια κακοποιητης η ελληνική δικαιοσυνη καταφέρνει να περάσει τις απολιτιστες αρχές της.
    Καμία σημασία στους ειδικούς και στους επιστήμονες.
    Κρίμα

  • 22 Μαρτίου 2021, 23:10 | Γεωργία

    Είμαστε εξαντλημένες σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά ψάχνοντας να βρούμε τρόπο να φύγουμε από σπίτια που δεχόμαστε ψυχολογική, οικονομική και συναισθηματική βία (δεν αναφέρω καν τις περιπτώσεις σωματικής βίας). Ψάχνοντας πού και πώς θα πάμε με τα παιδιά μας, για να γλυτώσουμε από την βία, ψάχνοντας υπέρογκα πόσα για δικηγόρους, προετοιμαζοντας μας ψυχικά και οικονομικά για μακροχρόνιες αγωγές και αντιδικιες, δεχόμενες κοινωνική κατακραυγή γιατί «έτσι είναι παιδί μου οι άντρες, μην χαλάς το σπιτικό σου», αφού έχουμε σταματήσει την εργασία για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Παιδιά ΑΜΕΑ, παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, παιδιά με ψυχολογικά από τις εκφράσεις μίσους που βιώνουν μαζί με μας, μέσα στα σπίτια μας! Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν Γολγοθά για να επιβιώσουμε, υπό καθεστώς απειλών, υβρεων, εκβιασμών, έχουμε απέναντι μας την τρομερή κωλυσσιεργεια των δημοσίων δομών για παροχή βοήθειας, αστελεχωτες δημόσιες υπηρεσίες, μηδενική νομική δωρεάν βοήθεια. Καταλήγουμε να μένουμε μέσα σε κακοποιητικους γάμους για να μπορούμε να ελέγχουμε ότι τουλαχιστον τα παιδιά δεν μένουν μόνα μαζί τους, περιμένοντας μια καλύτερη μέρα όπου θα υπάρξουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις να απεγκλωβισουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας από τον εφιάλτη πίσω από την πόρτα του σπιτιού μας, λαμβάνοντας πενιχρες διατροφές αν και όποτε δωθουν, εκβιασμούς, κακοποίηση, παρεμβατικότητα από τους συγγενείς και οικείους των κακοποιητων μας, που δεν ήθελαν καμία ιδιαίτερη επαφή με τα παιδιά μας,όσο ήμασταν μέσα στον γάμο, γιατί εκεί μας «πονούσαν» , γιατί το παιδί αυτό δεν ήταν κανονικό παιδί αλλά παιδι αυτηνης με προβλήματα, γιατί δεν τους επιτρεπαμε να διαιωνίζουν τα στερεότυπα που κατέληξαν έτσι τους γιους τους, και τώρα μας κατηγορούν ως αποξενωτριες και λυπούνται τα δυσμοιρα αγόρια τους που πρέπει να τα συγυριζουν από όταν φύγαμε από το σπίτι και να τα ακούνε να λένε ότι πληρώνουν το παιδί που δεν τους θελει,μετα από χρόνια βιώματα βιας!
    Καθοδηγουμαστε από ψυχολόγους και παιδοψυχολογους να μην προσπαθούμε να χρυσωσουμε το χάπι στα παιδιά μας, για απόντες, αδιάφορους, κακοποιητικούς πατεράδες και έρχεται αυτό το νομοσχέδιο να διαλύσει και τα τελευταία στεγανά για την προστασία του παιδιού και της μάνας. Σας παρακαλούμε, μην το επιτρέψετε. Ενισχύστε τις υπάρχουσες νομοθετικές δομές, συμπορευτειτε με τις διεθνείς συνθήκες, όπως της Κωνσταντινούπολης, βοηθειστε στην διευκόλυνση της απεμπλοκής γυναικων και παιδιών από την ενδοιοκογενειακή σωματική, ψυχική, συναισθηματική και οικονομική κακοποίηση της έμφυλης βίας.

  • 22 Μαρτίου 2021, 22:46 | Κοσμάς

    Για το συμφέρον του παιδιού έχουν αναφερθεί ο συνήγορος του παιδιού, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι και υπάρχουν άπειρες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι ο θεσμός της συνεπιμελεια η αλλιώς της κοινής ανατροφής με εναλλασσόμενη κατοικία είναι το βέλτιστο για την καλύτερη βιοκοινωνικη ανάπτυξη των παιδιών. Σε αυτό το νομοσχέδιο πρέπει η ανατροφή των τέκνων μετά το διαζύγιο να ξεκινάει από το 1/2 για κάθε κατάλληλο γονέα εκτός αν υπάρχει άλλη συμφωνία ανάμεσα τους.

  • 22 Μαρτίου 2021, 22:15 | Γιώργος

    Ως χωρισμένος πατέρας αναρωτιέμαι το εξής: όταν γεννήθηκε το παιδί μου είχα εξ ορισμού τη συνεπιμέλεια του. Όταν όμως η μητέρα του με έδιωξε από την κοινή μας κατοικία με ασφαλιστικά μέτρα για τους δικούς της λόγους, τι είναι αυτό το οποίο έκανε το κράτος να μου αφαιρέσει την επιμέλεια του παιδιού μου; Τι έχω κάνει και τιμωρούμαι εγώ αλλά κυρίως το παιδί μου κατά αυτό τον τρόπο; Γιατί η παρούσα νομολογία δίνει σε ένα γονέα την επιμέλεια μετατρέποντας τον άλλο σε επισκέπτη; Ήμουν ανέκαθεν πλήρως διατεθιμένος να ασχοληθώ με την διατροφή του παιδιού μου, ενοικίασα σπίτι στον ίδιο δήμο με την πρότερη κοινή κατοικία ακριβώς για να βρίσκομαι κοντά στο παιδί μου και η τεως σύζυγος κρύβεται πίσω από μια δικαστική απόφαση και θεωρεί πολύ λογικό να με βλέπει το παιδί 6 ώρες την εβδομάδα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί άμεσα γιατί τα χρόνια που περνάνε δεν θα μας τα δώσει κανείς πίσω. Χρειάζεται συνεπιμέλεια και εναλασσόμενη κατοικία. Το εξ ορισμού 50-50 θα οδηγήσει και σε συναίνεση καθώς δεν θα υπάρχει λόγος να οδηγηθείς στο δικαστήριο.

  • 22 Μαρτίου 2021, 21:28 | Κατερίνα Π

    Αντιλαμβάνεστε αγαπητοί τι εστι διαζύγιο αντιδικίας; Τυχαία χωρίζει το ζευγάρι; Τυχαία δεν τελειώνει ο γάμος με συναινετικό διαζύγιο;
    Προφανώς υπάρχει αδυναμία συνεννόησης!
    Ειλικρινά πώς σαν από θαύμα ξαφνικά θα συνεννοούνται οι γονείς; Το 3 μερες στον έναν και 4 στον άλλον αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει στην πράξη; Λέτε να υπάρχει συνεννόηση; Τόσο καιρό πως δεν υπήρξε; Θα κάνει τέτοιο θαύμα ο διαμεσολαβητής; Ποσα απλά,καθημερινα αλλά τόσο καίρια ζητήματα πρέπει να επιλύονται; Μην μου πείτε πως θα ρυθμίζονται όλα από πριν!
    «Ποιος θα πάει το παιδί στον αγώνα/εκδήλωση; Ποιος θα πάει το παιδί στο πάρτυ; Ποιος θα πάει το παιδί στον παιδιατρο για το εμβόλιο μηνιγγίτιδας με κόστος 130 ευρώ η δόση-σύνολο 3 δόσεις που δεν συνταγογραφούνται! (Είναι που τρώμε στα λούσα εμείς την πενιχρή συνήθως διατροφή!) Που θα έχει το παιδί τα βιβλία του-μην ακούσω πως είναι 2/3 βιβλία,αλλά δυο/3 τροχηλατες τσάντες πρέπει να πηγαινοφέρνει! Σε ποιο σπιτι θα κάνει μάθημα ιδιαίτερο αν χρειαστεί; Σε ποιο φροντιστήριο θα γραφτεί,μήπως σε δυο-σε ένα κοντά στη μαμα και ένα κοντά στον μπαμπα»;
    Παραδείγματα επιφανειακά σε κάποιον,αλλά είναι η ζωή! Αυτή είναι η καθημερινότητα. Πως θα συνεννοούνται για αυτά οι γονείς; Μην μου πείτε «ας βρουνε τρόπο να συνεννοούνται-ας συνεννοούνται με sms”! Για να έχουν φάει περιουσίες στα δικαστήρια,για να έχουν αλισβερίσι μηνύσεων, εξώδικα, ασφαλιστικά,προσωρινές διαταγές κλπ,αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας! Δεν υπήρξε ποτε! Καποιος θα ήταν αφελής αν μην τι άλλο αν έλεγε πως ξαφνικά θα ψηφιστεί αυτό το αχαρακτήριστο νομοσχέδιο και όλα θα ομαλοποιηθούν! Ούτε κάποιος θα τολμούσε να πει πως «τα παιδιά μένουν έξω από αυτό»! Τα πάντα αντιλαμβάνονται δυστυχως τα παιδιά!
    Δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτική συνεπιμελεια!
    Δεν μπορεί σε διαζύγια αντιδικίας να υπάρξει υποχρεωτική συνεπιμελεια!
    Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή!

  • 22 Μαρτίου 2021, 21:30 | Αυγουστίνα Λυκουρίνα

    Η εφαρμογή των νόμων ήδη δεν προστατεύει τα παιδιά και τις μητέρες.
    Αυτό είναι καταδίκη.
    Νομικοί δικαστές επιστήμονες έχουν ήδη μιλήσει για αυτό.
    Τεκμηριωμένα.
    Ακόμα και αυτή η διαβούλευση σε ένα θέμα που καταργεί την κάθε περίπτωση ( δεν δίνεται η δυνατότητα καν στο δικαστή να κρίνει) ξεχωριστά και επιβάλλει κάτι που αν μπορούσε κάθε γονιός να το εφάρμοζε,δεν θα χώριζε,δεν θα ήταν στα δικαστήρια, άνοιξε ηθελημένα τον ασκό για περισσότερη βία όλων των μορφών.
    Διαβάζουμε ήδη στα σχόλια και εδώ και παντού για γυναίκες μεγαιρες.
    Ήδη οι απειλές που δεχόμαστε από τους πρώην συζύγους συνεχίζουν με μεγαλύτερη δύναμη.
    Ακόμα και μυνήματα αγνώστων για την θέση μας,μας πυροβολούν.
    Τα παιδιά μας δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε.
    Δεν υπάρχει η δυνατότητα..
    Υπάρχουν κάποιες δομές,όπως τα κέντρα κακοποιημένων γυναικών,που όμως δεν έχουν λόγο στα δικαστήρια.
    Αλλά και ότι δυνατότητα μπορείς να είχες την καταργείται με το παρόν νομοσχέδιο.
    Τα δικαστήρια δεν τελειώνουν ούτε καν σε 5 χρόνια.
    Πια τελεσίδικη απόφαση;
    Ποιος προστατεύει το παιδί;
    Ποιος ρωτάει τελικά το παιδί για το καλό του;
    Γιατί όταν μια μάνα μέγαιρα όπως βγαίνει και από αυτό το νομοσχέδιο μεσαίωνα ζητά πραγματογνωμοσύνη,που είναι ένα όπλο,δεν εισακουγεται.
    Τι άλλο θα πω στο παιδί μου που σφίγγεται πάνω μου;
    Η γονεικοτητα δεν επιβάλλεται.
    Η καλή γονεικοτητα δεν επιβάλλεται.
    Και το παιδί έχει φωνή.
    Το καλό του παιδιού που προφασίζεται το νομοσχέδιο δεν υπάρχει.
    Ακόμα και στα καλύτερα ζευγάρια που χώρισαν και έχουν πολιτισμό,δεν δούλεψε πρακτικά και ψυχικά η εναλλαγή κατοικιών.
    Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να βρουν τις ισορροπίες για όλα αλλά κυρίως το καλό του παιδιού τους.
    Ζήτω να σταματήσετε με τον τρόπο σας την συνέχιση της κακοποίησης που υφίσταμαι και γω και το παιδί μου.
    Καταγγέλλω ότι μας καταπατατε ανθρώπινα δικαιωματα.
    Καταγγέλλω ότι αποδυναμώνεται κι άλλο η δικαιοσύνη.

  • 22 Μαρτίου 2021, 20:53 | ΕΛΕΝΗ ΣΙΓΑΚΙ

    Πρέπει το παιδί να εχει 2 οικογένειες. Δεν μπορεί κάνεις να μου απαγορεύει να ειμαι γιαγιά. Ισο χρόνο και στα 2 σπιτικά. Συνεπιμελεια …50/50 είναι η μονή λύση να σταματήσουν και οι αντιπαραθέσεις στο ζευγάρι. Όταν κάποιος/κάποια εχει να κερδίσει κατι παραπάνω απο τον άλλο (χρόνο ή χρήμα – διατροφή).. τότε αντί να παίρνουμε παιχνίδια στα παιδιά μας πληρώνουμε (μας τα τρώνε ) οι δικηγόροι..

  • 22 Μαρτίου 2021, 19:55 | Γιαγιά

    Αλλάξτε αυτό που ζήσαμε 40 χρόνια είναι πιό παλιό κι από εμένα!!!
    Δεν μπορούμε να δούμε τα εγγόνια μας μην είστε κι εσείς εγκληματίες!!!
    όλα στα δύο ίσα δικαιώματα για όλους!!! Δεν σας φταίνε τα παιδιά!!!!
    Ισο χρόνο και ίσα δικαιώματα τώρα
    Από τις κουμουνίστριες του φεμινισμού δεν θα πάρετε ψήφο… κοιτάξτε να μην χάσετε και τους δικού σας!!!

  • 22 Μαρτίου 2021, 19:36 | Σπύρος

    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 50/50 ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΜΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. (Να εξαιρούνται μόνο με αυστηρά κριτήρια ακατάλληλοι γονείς). Χωρίς καμία οικονομική έριδα διατροφών μεταξύ των γονιών πέρα απο την ανάθεση της συνεπιμέλειας που είναι το μόνο δίκαιο για τα παιδιά και το μόνο ισότιμο για τους γονείς. Μην παίζετε άλλα παιχνίδια σε βάρος των παιδιών και των γονιών. Τροποποιήστε τον νόμο να είναι δίκαιος και ισότιμος για όλους, να νομοθετηθεί εξ αρχής η ΓΟΝΕΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ και να κατανέμετε 50/50 ως οφείλεται και στους δύο γονείς, και όχι να γίνεται αντικείμενο κρίσης του καθενός χωρίς να αναλαμβάνει καν την ευθύνη αυτή.

  • 22 Μαρτίου 2021, 18:38 | Μάρακας ΜΙχήλ

    Πολύ σωστά ισοτιμη αλλά και ισόποση

  • 22 Μαρτίου 2021, 18:17 | Κοστίς Νευροκοπλής

    Βασικά ζητήματα που χρειάζεται να διευθετεί ο αναμορφωμένος νόμος στην οπτική μου είναι:

    1) Η σύσταση συμβουλευτικής τριμελούς επιτροπής από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και συνήγορο του πολίτη για τον δικαστή όταν υπάρχει καταγγελία για κακοποίηση ή γονική αποξένωση εκ μέρους ενός από τους δύο γονείς.

    2) Εάν μετά την ενηλικίωση το παιδί δεν διαθέτει δική του στέγη να επεκτείνεται η εξίσου διαμονή μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

    3) Η σύσταση κοινού ταμείου για τα παιδιά υπό την επίβλεψη αρμόδιου κοινωνικού λειτουργού που θα έχει αρμοδιότητα να ελέγχει τα εισοδήματα των γονιών διαχρονικά μέχρι την ενηλικίωση ανάλογα με τις μεταβολές εισοδημάτων. Τα χρήματα του ταμείου θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για λειτουργικά έξοδα των παιδιών.

    4) Διαζύγιο στο οποίο υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών να υπάρχει υποχρεωτική επιμέλεια και εξίσου δικαιώματα-υποχρεώσεις όπως: ίσος χρόνος, καταβολή χρημάτων ανάλογα της οικονομικής ευχέρειας, διάθεση κληρονομικών στα παιδιά με την μορφή της υψηλής επικαρπίας για το 60% της περιουσίας εκάστου γονέα.

    5) Όπου υπάρχει παιδί άνω των 12 ετών να ερωτάτε εάν θέλει το ανα εβδομάδα κυλιόμενο σύστημα διαμονής. Αν όχι τότε να επιλέγει ένα σπίτι διαμονής με την δέσμευση στον κοινωνικό λειτουργό να βρίσκεται με τον άλλο γονιό τρία από τα τέσσερα σαββατοκύριακα του μήνα.

    6) Να απαιτεί το δικαστήριο το σπίτι κάθε γονέα να μην βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη της μίας ώρας από τα σχολεία των παιδιών.

  • 22 Μαρτίου 2021, 16:52 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Διόρθωση: «Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του έχοντος την επικοινωνία γονέα, δια της ενεργού παρουσίας του κατά την ανατροφή του, εις βάρος του συμφέροντος του τέκνου»

  • 22 Μαρτίου 2021, 15:56 | Β.ΛΑΜΠΟΣ

    ΕΓΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΤΑΝ ΧΩΡΙΖΕΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ Η ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΤΟΥΣ.ΚΟΙΝΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΣΕ ΟΛΑ ,ΕΝΝΑΛΑΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ .ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΙ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΣΩΣΤΟ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ .ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.

  • 22 Μαρτίου 2021, 14:50 | Μ.Μ

    Το νομοσχέδιο φαίνεται να αγνοεί σχεδόν εντελώς τη διείσδυση και την επιμονή της έμφυλης βίας που καθορίζει σημαντικά τα αιτήματα για διαζύγιο και δημιουργεί καταστάσεις μεγαλύτερων εντάσεων στην επιμέλεια των παιδιών, τα οποία γίνονται για τους πατέρες το αντικείμενο της διαμάχης και ένα εργαλείο για να συνεχίσουν να ασκούν εξουσία και έλεγχο. Το νομοσχέδιο βάζει σε εκβιάσιμη θέση τις γυναίκες και την ευάλωτη γονεϊκότητα, προβλέποντας μάλιστα και ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι ο περαιτέρω εγκλωβισμός των γυναικών και ευάλωτων γονέων σε καταπιεστικές/κακοποιητικές σχέσεις, αποτρέποντας ακόμη και την καταγγελία ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας υπό τον φόβο της απώλειας των παιδιών σε πιθανό διαζύγιο. Σε μία κοινωνία που είναι ήδη δύσκολο για τις γυναίκες να καταγγείλουν και να αποδείξουν την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση του παιδιού, η νομοθετική πρόταση αυτή συνιστά εγκληματική πράξη. Απαράδεκτο!

  • 22 Μαρτίου 2021, 13:45 | Λ. Βενιγένης

    To συγκεκιμένο άρθρο χρήζει προσθήκης ως εξής:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ Άρθρο 1 Σκοπός
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού, KAI ΙΣΟΤΙΜΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.

  • 22 Μαρτίου 2021, 12:27 | Δεσποινα

    Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια θα παρεμπόδιζε και θα απέτρεπε τα διαζύγια διαταραγμένων γάμων μιας και η μητέρα και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μπορεί να προστατέψει τα παιδιά της από το κακοποιητικό περιβάλλον.δεν ειναι προς το συμφέρον του τέκνου

  • 22 Μαρτίου 2021, 12:37 | Ηλίας Παρασκευόπουλος

    Η ενεργή συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή του τέκνου προ της λύση του έγγαμου βίου αποτελεί κοινό τόπο ότι είναι προς το συμφέρον του. Στην περίπτωση της λύσης όχι μόνο δεν αποδεικνύεται ότι ο υποβιβασμός του ρόλου ενός από τους δύο γονείς συντελεί σε καλύτερα ψυχοσωματικά αποτελέσματα, αλλά -αντίθετα- η κυρίαρχη επιστημονική βιβλιογραφία έχει πειστεί πως δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στο ευαίσθητο πλέον νέο περιβάλλον εντός του οποίου το τέκνο καλείται να υπάρξει. Σκοπός, λοιπόν, του τελικού Νόμου οφείλει να είναι η κατά τον δυνατόν μεγαλύτερη εξομοίωση του πρότερου περιβάλλοντος του τέκνου. Ο ίσος χρόνος επαφής με τους δύο γονείς αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο σταθεροποίησης στην κατακερματισμένη νέα υλική πραγματικότητα και λειτουργεί ως σύνδεσμος ανακούφισης με το συγκριτικά αυξημένο αίσθημα ασφάλειας που το τέκνο βίωνε στην πυρηνική μορφή της οικογένειάς του, πριν αυτή, δηλαδή, αλλάξει μορφή.

    Η γονεϊκή ευθύνη, που αναλύεται σε υποχρεώσεις και δικαιώματα, πρέπει επί της αρχής να επιμερίζεται ισότροπα στην περίπτωση που και τα δύο μέρη επιθυμούν να αναλάβουν το ήμισυ αυτής της ευθύνης.

  • 22 Μαρτίου 2021, 12:57 | Λ. Βενιγένης

    Ακόμη και αν υπάρχει καλή πρόθεση από το νομοθέτη, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δυστυχώς πρόκειται να αποτύχει επειδή διατηρεί το πνεύμα της ανισότητας μεταξύ των δύο γονέων, δηλαδή του «γονέα που συνήθως το τέκνο διαμένει» και του άλλου, που αυτόματα του αποδίδεται από τον νομοθέτη ρόλος δεύτερης κατηγορίας. Και δεν μιλώ για όσους γονείς από μόνοι τους δεν επιθυμούν να μετέχουν ισότιμα στην ανατροφή του τέκνου τους καθώς αυτοί ούτως ή άλλως μπορούν να το κάνουν με τη συναινετική οδό. Μιλάμε πάντα για τις περιπτώσεις όπου το ένα μέρος διαφωνεί με την από κοινού και εξίσου άσκηση της μέριμνας/φροντίδας του τέκνου.
    Στο πλαίσιο αυτό έτσι όπως είναι γραμμένο το σχέδιο νόμου, δυστυχώς θα αυξήσει τις δικαστικές διαμάχες και δεν θα τις μειώσει όπως υποστηρίζεται ότι είναι το πνεύμα του νομοθέτη.
    Για να εξαλείψει τον κίνδυνο αυτό, ο νομοθέτης πρέπει να αφαιρέσει με σαφή διατύπωση από το κείμενο τις ανισότητες και ιδιαιτέρως αυτή που διαχωρίζει τους γονείς σε δύο κατηγορίες. Και οι δύο γονείς εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι (κακοποίησης) θα πρέπει να έχουν εξαρχής ίσα δικαιώματα στην επιμέλεια του τέκνου (και όχι μόνο στην γονική μέριμνα), την οποία είχαν εξάλλου και με το υφιστάμενο καθεστώς). Αν γίνει αυτή η ουσιώδης τροποποίηση τότε πράγματι ο νομοθέτης θα επιτύχει τον στόχο του για μείωση των δικαστικών διενέξεων και ουσιαστική εφαρμογή του φιλικού δικαίου, καθώς οι δύο γονείς θα εκκινούν από την ίδια αφετηρία με ίσες δυνάμεις και θα κάθονται πραγματικά και όχι εικονικά να διαπραγματευθούν μεταξύ τους. Αν ο νομοθέτης με σαφήνεια ορίζει στο σχέδιο νόμου ότι η επιμέλεια (και όχι μόνο η μέριμνα) εξαρχής είναι δικαίωμα και υποχρέωση και των δύο, τότε θα έχει επιτύχει όχι μόνο την πραγμάτωση σεβασμού των υποχρεώσεων της χώρας για ίσα δικαιώματα, αλλά θα έχει επιτύχει και την αποτελεσματική εφαρμογή του πνεύματος του νόμου περί προστασίας του συμφέροντος του τέκνου, που είναι η ανατροφή και από τους δύο γονείς του.

  • 22 Μαρτίου 2021, 12:37 | Αννα.κ

    ασ λάβουμε υπόψη παρακαλω την ενδοοικογενειακη βια ειμαι και εγώ μια μαμα που δυστυχώς υπηρξα θύμα ενδοοικογενειακης βιας και μπόρεσα να φύγω με το αγορακι μου που ακουγε όσα περνουσαμε προστατέψτε τα παιδιά μας παρακαλω οχι υποχρεωτικά σε τίποτα.το νομοσχεδιο δεν ειναι για το συμφέρον του τέκνου θέλει ένα σταθερό και ήρεμο περιβάλλον ένα παιδί. Να απορριφθεί το νομοσχεδιο.