Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).

β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).

γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).

ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).

η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).

θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).

ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).

ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).

ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).

ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).

ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).

ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).

κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).

κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).

κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).

κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).

κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).

λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).

λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).

λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).

λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).

λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).

λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).

λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).

μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).

μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).

μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).

μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).

μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).

να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).

νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).

νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.

γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.

ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.

η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.

θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.

ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.

ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.

ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 8 Απριλίου 2024, 09:10 | Δημητριος

    Καλησπέρα, πως είναι δυνατόν το Ειρηνοδικείο Ελευσίνας να κλείσει και να μεταφερθεί στα Μέγαρα ωστε να εξυπηρετεί τους Δήμους Ασπροπύργου,Ελευσήνας Μάνδρας Ειδυλίας ένω η Ελευσίνα είναι στον κέντρο αυτών των δήμων ΕΧΕΙ συγκηνωνία ώστε να έρθει όποιος επιθυμει ενώ στα Μέγαρα ο μόνος τρόπος για να πάει κάποιος είναι να πληρώσει ΚΤΕΛ και δεν έχει και τρόπο να μετακινηθεί μέσα στα Μέγαρα και είναι υποχρομένος να πάρει ΤΑΞΙ. Έλεος δηλαδή. Ο κύριος Κότσιρας ας πάει με την συγκοινωνία στα Μέγαρα στο Ειρηνοδικείο και ας ξεκινήσει απο Ελευσίνα με το ΚΤΕΛ να φτάσει μέχρι το Ειρηνοδικείο.

  • 8 Απριλίου 2024, 09:37 | ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΟΥ

    «Βελτίωση αποτελεσματικότητας πολιτικής και ποινικής δικαιοδοσίας, επιτάχυνση και ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης, αναλογική κατανομή ανθρωπίνων πόρων με βάση τον αριθμό υποθέσεων και πληθυσμιακής αντιστοιχίας…. «.
    Μερικοί από τους μεγαλεπήβολους στόχους του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που τίθεται σε διαβούλευση.
    Και αναρωτιέται κανείς : Σε τι κατατείνει η κατάργηση του Ειρηνοδικείου της Ελευσίνας ; Ποιός από τους παραπάνω στόχους επιτυγχάνεται με αυτήν;
    Tυχαία έχει επιλεγεί η πόλη της Ελευσίνας ως έδρα των σημαντικότερων διοικητικών υπηρεσιών της Δυτικής Αττικής; Τυχαία έχουν συγχωνευθεί δημόσιες υπηρεσίες άλλων δήμων και εδρεύουν, πλέον, σε αυτήν; Tυχαία συρρέουν στην πόλη, έχοντας εύκολη πρόσβαση, πολίτες από Ελευσίνα, Μαγούλα, Μάνδρα, Βίλια, αλλά και από γειτονικούς δήμους, όπως και από την Αθήνα;
    Ίσως, τελικά, το μοναδικό «μη τυχαίο» της υπόθεσης να είναι η επιλογή της «απίθανης» πόλης των Μεγάρων, που για μία ακόμη φορά (βλέπε εγκατάσταση διυλιστηρίου ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ, στην Ελευσίνα, αντί των Μεγάρων, μετά από διαμαρτυρίες των Μεγαρέων) έρχεται να κρίνει την μοίρα όχι μόνο της πόλης της Ελευσίνας, αλλά όλων όσων προσφεύγουν ,ή ελπίζουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ….

  • 8 Απριλίου 2024, 09:32 | Καιτη Π.

    Στην ιστορία του Μεσολογγιου υποκλινόμαστε!!
    Η μνήμη μας είναι ανεξίτηλη..ΑΛΛΑ η ιστορία πριν 200 χρόνια δεν επιτρέπει να καθορίσει τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης του ψηφιακού μέλλοντος. Άρα δικαιώνεται η επιλογή για κεντρικό Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο!

  • 8 Απριλίου 2024, 09:13 | Γεώργιος Τριανταφύλλου

    Απαράδεκτη η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;

    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ (ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) για το 2023:
    Πρωτοδικείο Θηβών: 1.012
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελία Θηβών:2.427
    Εισαγγελία Λιβαδειάς: 897
    Είναι προφανές ότι η δικαστική ύλη του Πρωτοδικείου Θηβών είναι πολλαπλάσια από αυτήν του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.

    ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
    ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: Το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στη Στερεά Ελλάδα έκτασης 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., δεκάδες γραφεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, υπόγειος χώρος στάθμευσης με ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
    ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης και χωρίς άλλες υποδομές

    ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
    Πρωτοδικείο Θηβών: Εξυπηρετεί 59.158 κάτοικοι (Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας και Δ.Ε. Ερυθρών του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας, Δ.Ε. Ακραιφνίας του Δ. Ορχομενού και Δ.Ε. Θεσπιαίων του Δ. Αλιάρτου) [απογραφή 2021],
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: Εξυπηρετεί 49.484 κάτοικους (Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Αράχωβας-Διστόμου και Δ.Ε. Ορχομενού και Δ.Ε. Αλιάρτου) [απογραφή 2021].

    ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, δηλαδή:
    1) Οι Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 κρατούμενες, με σχεδιαζόμενη επέκταση για επιπλέον 150 κρατούμενες, σύμφωνα με εξαγγελία του υπουργού.
    2) Το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα Θήβας με 130 απεξαρτώμενους
    Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων. (Η Λιβαδειά απέχει από τις δύο σωφρονιστικές μονάδες 60 χλμ. Αλήθεια, πώς θα γίνονται οι μεταγωγές και πόση αστυνομική δύναμη θα απασχολείται και για πόσο χρόνο;)
    -Περίπου 900 βιομηχανικές μονάδες στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων (η μεγαλύτερη της Ελλάδας με ~35% της εθνικής παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία το ΣΒΣΕ), ΒΙΠΕ Θίσβης (όμιλος Στασινόπουλου, Elpedison) και Θήβας (ΗΡΩΝ, Jumbo, Megaplast, κα). Πάνω από 10000 εργαζόμενοι μετακινούνται καθημερινά μόνο από την Αττική προς τις ΒΙΠΕ.
    -Ο χώρος φιλοξενίας Προσφύγων (hotspot), με καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό περιστατικών που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.
    -Στη Θήβα υπάρχει καταυλισμός ρομά με πολύ αυξημένη παραβατικότητα.

    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση δεν λειτουργεί στη Βοιωτία με διαφάνεια και ορθολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα αδιάσειστα τεχνοκρατικά στοιχεία υπέρ του Πρωτοδικείου Θηβών, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για τεχνοκρατική λύση, όπως έγινε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας;

    Η απόφαση για τη Βοιωτία πρέπει να αλλάξει και να επιλεγεί ο πρωτοδικείο Θήβας ως Μητροπολιτικό, όπως είναι το αντικειμενικά δίκαιο.

  • 8 Απριλίου 2024, 09:40 | ΜΑΡΙΑ ΛΥΤΡΑ

    Να μας εξηγήσει η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Πρωθυπουργός μας, (καθόσον μάθαμε ότι ήταν δική του η τελική απόφαση), η κατάφωρη αδικία και η αδικαιολόγητη ενέργεια της κατάργησης της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Ι.Π. Μεσολογγίου. Για ποιο λόγο αυτή η εξαίρεση έγινε πανελλαδικά ΜΟΝΟ στον Νομό Αιτωλ/νίας με την γνωστή γεωμορφολογία και έκταση; Γιατί το Κεντρικό Πρωτοδικείο όχι στην Πρωτεύουσα της Ι.Π. Μεσολογγίου όπου είναι και η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας; Γιατί εδώ ΜΟΝΟ ελήφθησαν τεχνοκρατικά κριτήρια και όχι σε άλλους Νομούς; Γιατί αυτή η απαξίωση; Θα μπορούσε να βρεθεί λύση εάν ήθελαν όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις που έγιναν εξαιρέσεις (παραμεθόριες περιοχές κ.λ.π.).Στον νομό μας θα μπορούσαν να γίνουν ΔΥΟ Κεντρικά Πρωτοδικεία αντί Κεντρικού, Παράλληλου και Περιφερειακού, λόγω των προειποθέντων (έκταση, γεωμορφολογία, θεσμικά κριτήρια και 1-2 δικαστικοί σχηματισμοί ανά 100.000 κατοίκους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).Καταπατήθηκαν θεσμοί και δυστυχώς εξυπηρετήθηκαν πολιτικές σκοπιμότητες.Ελπίζω να διορθωθεί αυτό το μέγιστο λάθος εάν θέλουμε να μιλάμε για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και τήρηση των ΘΕΣΜΩΝ.Την Ι.Π. του Μεσολογγίου να μην την θυμόμαστε ΜΟΝΟ όταν πρόκειται να λαμβάνουμε χειροκροτήματα!!!!!!!!!!!.

  • 8 Απριλίου 2024, 09:57 | Γιώργος Κωνσταντάρας

    Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Επικράτησε το αυτονόητο.

    Από τη στιγμή που έπρεπε να μείνει ένα κεντρικό πρωτοδικείο στο Νόμο Αιτωλοακαρνανίας αυτό έπρεπε να είναι το Πρωτοδικείο Αγρινίου, διότι είναι καλύτερο σε κτηριακές υποδομές, εξυπηρετεί πολύ περισσότερο από αυτό του Μεσολογγίου και με πολύ μεγαλύτερο όγκο υποθέσεων. Το Μεσολόγγι είναι πρωτεύουσα του νομού μόνο για ιστορικούς λόγους και τίποτα παραπάνω, οπότε είναι αδιανόητο η ιστορία να κρίνει την δικαιοσύνη του παρόντος και του μέλλοντος, η οποία πρέπει να διακατέχεται από την ταχεία απονομή της, και την γρηγορότερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, χωρίς μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις, κάτι το οποίο δεν μπορούσε ουδέποτε ν επιτευχθεί με την θέσπιση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως κεντρικού του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας.

    Συγχαρητήρια σε όσους έλαβαν την ορθή αυτή απόφαση.

  • 8 Απριλίου 2024, 09:49 | Δ.Κ.

    Ορθότατη και πάνω από όλα ΔΙΚΑΙΗ η πρόβλεψη στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για κεντρικό Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο.
    Το Αγρίνιο αποτελεί το πληθυσμιακό, οικονομικό, εμπορικό κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και διαθέτει ένα σύγχρονο, κατάλληλο Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση σε αυτό του κεντρικού Πρωτοδικείου, είναι δε και έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
    Οποιαδήποτε άλλα επιχειρήματα για θέσπιση κεντρικού Πρωτοδικείου στο Μεσολόγγι (περί -άκουσον άκουσον- θέσεων στάθμευσης πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου, σύνδεσης με Ιόνια Οδό, ιστορικότητας κλπ) περισσεύουν (είναι δε και τα μόνα «επιχειρήματα»). Εντύπωση προκαλούν δε και τα σχόλια κάτωθι της διαβούλευσης, τα οποία ως επί το πλείστον αναφέρονται στην – κατά τ’ άλλα αδιαμφισβήτητη – ιστορικότητα του Μεσολογγίου, αλλά ουδεμία αναφορά γίνεται στις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου σε σχέση με του Αγρινίου, μήτε στα πληθυσμιακά κριτήρια μεταξύ των δύο πόλεων, μήτε στον όγκο υποθέσεων που δικάζουν τα δύο πρωτοδικεία. Και δεν θα μπορούσαν άλλωστε να υπάρχουν τέτοιου είδους σχόλια, διότι γνωρίζουν άπαντες οι Μεσολογγίτες ότι αφενός μεν στερούνται σύγχρονων εγκαταστάσεων, που θα επέτρεπαν να στεγαστεί στο Μέγαρο τους κεντρικό Πρωτοδικείο, αφετέρου δε η πλειοψηφία του πληθυσμού εξυπηρετείται από το Πρωτοδικείο Αγρινίου.
    Το Αγρίνιο συνεπώς είναι η μόνη και η πλέον κατάλληλη πόλη του νομού για να στεγάσει το κεντρικό Πρωτοδικείο και ορθώς το προέβλεψε έτσι η Κυβέρνηση.
    Ήταν δίκαιο λοιπόν και έγινε πράξη!

  • 8 Απριλίου 2024, 09:22 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΆΡΘΡΟ 6 ΠΑΡ.1Α – θέμα : ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ –> έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου στην Αιτωλοακαρνανία.

    Η μοναδική εξαίρεση στην Ελλάδα όπου η έδρα Πρωτοδικείου δεν συμπίπτει με την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας.
    Η διόρθωση πρέπει να γίνει γιατί αυτό ισχύει σε όλη την Ελλάδα αλλά και γιατί υπάρχουν πληθυσμιακοί, γεωγραφικοί , ιστορικοί λόγοι αλλά και ικανός όγκος δικαστικής ύλης.

  • 8 Απριλίου 2024, 09:25 | ΝΙΚΟΣ

    Βλέπω τα σχόλια και θλίβομαι. Κάποιοι πανηγυρίζουν που πήραν κάτι παραπάνω, άλλοι διαμαρτύρονται (μάταια) γιατί δεν εισακούσθηκαν οι αγώνες τους. Άλλοι παραπληροφορούν κατά τα συμφέροντά τους. Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη, που ξεκίνησε για να βοηθήσει την «ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης» κατάντησε προϊόν φθηνής συναλλαγής. Όσοι είχαν καλύτερη πρόσβαση (το λέω κομψά) κατάφεραν να κρατήσουν τα κεκτημένα τους ή και να κερδίσουν και κάτι παραπάνω. Οι λοιποί έμειναν να παλεύουν με το ακατόρθωτο, στο περιθώριο της σκηνής μιας φαρσοκωμωδίας, που διαδραματίζεται με κακή σκηνοθεσία και οικτρή ηθοποιία, ενώπιόν μας.
    Μάλλον τελικά δεν θλίβομαι. ΦΟΒΑΜΑΙ!!!!!!!!!!

  • Στο παρόν άρθρο γίνεται μια πρωτοφανής, αδικαιολόγητη και ανιστόρητη εξαίρεση, η οποία είναι και η μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα για την Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομό) Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος είναι και ο μακράν σε έκταση μεγαλύτερος της Επικράτειας, αλλά και με την πλέον ιδιόμορφη και ποικίλη γεωμορφολογία.

    Συγκεκριμένα, ενώ σε ολόκληρη την Επικράτεια, δίχως καμία εξαίρεση, τα κεντρικά Πρωτοδικεία βρίσκονται στις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων, με το παρόν άρθρο προτείνεται να μην είναι σε αυτή, αλλά σε άλλη πόλη της Περιφερειακής Ενότητος.

    Πέραν του ότι είναι αδικαιολόγητη από κάθε άποψη, πρόκειται και για μια ντροπιαστική εξαίρεση, αφού η μόνη πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητος της χώρας που προτείνεται να εξαιρεθεί από έδρα κεντρικού Πρωτοδικείου είναι η πλέον ιστορική, η πόλη παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, η πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, η πόλη που από τον τύμβο των οστέων της θυσίας της και από τους ποταμούς των αιμάτων της δημιούργησε κατά κοινή ομολογία το νέο Ελληνικό Κράτος, η πόλη που εσχάτως δύο φορές ανέφερε στο λόγο του στο Αμερικανικό Κογκρέσο και ο Έλλην Πρωθυπουργός, δηλαδή η Ιερά Πόλις Μεσολογγίου.

    Δεν πρόκειται, λοιπόν, απλά για απλή, αδικαιολόγητη αδικία, αλλά για ανοσιούργημα και πρέπει και είναι εφικτό και είναι εύκολο να διορθωθεί και να αποκατασταθεί στο δίκαιο, παραμένοντας όπως και τα 190 και πλέον έτη έδρα Κεντρικού Πρωτοδικείου.

  • 8 Απριλίου 2024, 08:54 | Σ.Φούντα

    Eντελώς απαράδεκτη η δημιουργία Κεντρικού Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο, αντί στην Πρωτεύουσα του Νομού, την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Αυτή είναι η εκτίμηση που τρέφετε στην Ιστορία αλλά και στους ίδιους τους θεσμούς, αφού είναι Πρωτεύουσα Νομού (και η μόνη εξαίρεση, όπου δεν διατηρείται το Κεντρικό Πρωτοδικείο σε όλη την Ελλάδα!!). Εξόφθαλμη αδικία και μεροληψία υπέρ του Αγρινίου, για τις παραπάνω ψήφους! Καταδικάζετε μία μικρή αλλά σπουδαιότατη Πόλη και πρωτεύουσα Νομού σε μαρασμό και απαξίωση, ενώ οφείλετε να στηρίξετε την ανάπτυξή της.. Εκτός από το τεχνοκρατικά ορθό, υπάρχει και το Ορθό και Δίκαιο. Εάν δεν ήταν το Μεσολόγγι, δεν θα υπήρχε καν το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος. Τελικά, καθόλου η «ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ»… ΝΤΡΟΠΗ

  • 8 Απριλίου 2024, 06:10 | Γεωργία Μπάτση

    ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΕΔΡΕΣ

    To Σύνταγμα επιτάσσει την ειδική κρατική μέριμνα των παραμεθόριων περιοχών και την αρχή της ισότητας. Ορθώς στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται περιφερειακές έδρες στους Δήμους που έως τώρα λειτουργούσε Ειρηνοδικείο.
    Μοναδική πανελλαδική εξαίρεση η Αριδαία!

    Συγκριτικά:
    Στην Περιφερειακή Έδρα Κόνιτσας εδρεύει 1 δικηγόρος, 1 συμβολαιογράφος, ουδείς επιμελητής. Πληθυσμός πόλης 3.000, Δήμου 3.000. Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων από τα μεγαλύτερα της χώρας. Οδική σύνδεση με σύνορα και πρωτεύουσα νομού με εθνική οδό.
    Στην Περιφερειακή Έδρα Αμυνταίου εδρεύουν 8 δικηγόροι, 2 συμβολαιογράφοι, ουδείς επιμελητής. Πληθυσμός πόλης 4.500 , Δήμου 17.000. Δικαστικό Μέγαρο Φλώρινας 3 ακροατηρίων, τριώροφο, με 2ο βοηθητικό κτίριο (ειρηνοδικείο). Οδική σύνδεση με σύνορα και πρωτεύουσα νομού με κάθετη οδό ταχείας κυκλοφορίας της Εγνατίας.
    Στην Περιφερειακή Έδρα Σιδηροκάστρου (Σιντικής) εδρεύουν 3 δικηγόροι, 5 συμβολαιογράφοι, ουδείς επιμελητής. Πληθυσμός πόλης 5.500, Δήμου 19.000. Δικαστικό Μέγαρο Σερρών 4 ακροατηρίων, διώροφο. Οδική σύνδεση με κάθετο αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας.
    Στην Περιφερειακή Έδρα Διδυμοτείχου εδρεύουν 6 δικηγόροι, 2 συμβολαιογράφοι, 1 δικαστικός επιμελητής. Πληθυσμός πόλης 8.500, Δήμου 16.000 Δικαστικό Μέγαρο Ορεστιάδας νεόδμητο. Οδική σύνδεση με σύνορα και πρωτεύουσα νομού/έδρα πρωτοδικείου με κάθετο αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας.

    Αντιθετικά, στο Ειρηνοδικείο Αριδαίας εδρεύουν 32 δικηγόροι, 7 συμβολαιογράφοι, 3 δικαστικοί επιμελητές. Πληθυσμός πόλης 8.000, Δήμου 29.000. Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας (μαζί με του Κιλκίς) το χειρότερο της Ελλάδας κατά τον υπουργό Κοντονή, 1 ακροατηρίου. Οδική σύνδεση με Έδεσσα μέσω ορεινής επαρχιακής οδού.

    Η σύγκριση με τις άλλες μη παραμεθόριες περιφερειακές έδρες της Βόρειας Ελλάδας είναι ενδεικτική:

    Νάουσας: έδρα 44 δικηγόρων, 8 συμβολαιογράφοι, 2 δικαστικοί επιμελητές. Πληθυσμός πόλης 18.000, Δήμου 30.000. Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας, το πιο σύγχρονο της Ελλάδας, «στολίδι». Οδική σύνδεση με Βέροια μέσω αυτοκινητοδρόμου.
    Ν. Μουδανιών, έδρα 19 δικηγόρων, 6 συμβολαιογράφοι, 2 δικαστικοί επιμελητές. Πληθυσμός πόλης 10.000, Δήμου 35.000. Δικαστικό Μέγαρο Χαλκιδικής (Πολυγύρου), τετραώροφο, 8 ακροατηρίων. Οδική σύνδεση με Πολύγυρο με εθνική οδό.
    Ροδολίβους: έδρα 1 δικηγόρου, 1 συμβολαιογράφου, ουδείς δικ.επιμελητής. Πληθυσμός χωριού 1.500, Δήμου 7.000. Βλ. για δικαστήρια Σερρών, και οδική σύνδεση με εθνική οδό.
    Ελευθερούπολης (Παγγαίου): έδρα 7 δικηγόρων, 3 συμβολαιογράφων, ουδείς δικ. επιμελητής. Πληθυσμός πόλης 4.000, Δήμου 29.000. Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας υπερσύγχρονο. Οδική σύνδεση με Καβάλα μέσω εθνικής οδού.
    Πτολεμαΐδας (Εορδαίας): έδρα 30 δικηγόρων, 10 συμβολαιογράφων, 4 δικ.επιμελητών. Πληθυσμός πόλης 33.000, Δήμου 45.000. Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης 4 ακροατηρίων, πενταώροφο-έδρα εφετείου), οδική σύνδεση με Κοζάνη μέσω κάθετου αυτοκινητοδρόμου Εγνατίας.

    Οι πολίτες της Αριδαίας ζητούν ίση μεταχείριση με τις άλλες παραμεθόριες πόλεις!
    Ζητούν αυτό που το Υπουργείο είχε δεσμευτεί ενώπιον των εκπροσώπων της Πέλλας, δηλαδή περιφερειακή έδρα στην Αριδαία!
    Το στεγαστικό του Ειρηνοδικείου καλύπτεται από το Δήμο Αλμωπίας (κατά το πρότυπο του Λαγκαδά και των Ν. Μουδανιών).
    Καμία άλλη παραμεθόρια πόλη ή πόλη της Μακεδονίας ίδιου μεγέθους (πληθυσμός, νομικοί, κλπ κριτηρίων Παγκόσμιας Τράπεζας) δεν στερείται δικαστηρίου. Καμία άλλη πόλη 40 νομικών δεν στερείται δικαστηρίου.
    Καμία άλλη περιοχή τόσο ευαίσθητη εθνικά δεν στερείται δικαστηρίου!

  • 8 Απριλίου 2024, 00:13 | ΑΛΑΚΙΟΖΟΓΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    Θλίψη και συνάμα οργή προκαλεί το γεγονός πως το Ειρηνοδικείο Αλμωπίας, με ιστορία 100 χρόνων, στην ακριτική παραμεθόριο, που εξυπηρετεί τον Δήμο Αλμωπίας Π.Ε.Πέλλας, με πληθυσμό 25.000 κατοίκων, που καταλαμβάνει 985,817 τ.χλμ, με τις νέες διατάξεις καταργείται. Ο Δήμος Αλμωπίας, είναι αραιοκατοικημένος, με 40 κοινότητες, με κατά βάση ημιορεινό οδικό δίκτυο. Οι κάτοικοι θα εξαναγκαστούν να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις για να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς το Πρωτοδικείο Εδέσσης απέχει άνω της ώρας από πολλές ορεινές κοινότητες.
    Στις αρχές του έτους, η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στους θεσμικούς φορείς της περιοχής περί της αναβάθμισης του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας σε Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Εδέσσης. Οι στόχοι απόδοσης απονομής της δικαιοσύνης επιτεύχθηκαν με το παραπάνω και η ιδιαίτερη περιοχή που εδράζεται, στα σύνορα με την Β.Μακεδονία, θα έπρεπε να προκρίνουν την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας σε Περιφερειακή έδρα.
    Άλλα Ειρηνοδικεία στην Μακεδονία, σε περιοχές μη παραμεθόριες, με σαφώς μικρότερο πληθυσμό, λιγότερους επαγγελματίες νομικούς(δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικ.επιμελητές), με πολύ λιγότερη δικαστηριακή ύλη, χωρίς προβλήματα γεωγραφικά, αναβαθμίζονται σε Περιφερειακές έδρες.
    Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί η παραμεθόριος και να αναβαθμιστεί το Ειρηνοδικείο Αλμωπίας σε Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας.
    Αλακιόζογλου Στυλιανός, Δικηγόρος ΔΣ Εδέσσης

  • 7 Απριλίου 2024, 23:57 | Μανώλης Αντωνίου

    Επιτέλους το κράτος κάνει τα αυτονόητα για την μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό τα Μέγαρα στην Δυτική Αττική ανάμεσα στις πόλεις που θα εξυπηρετούνται για το Πρωτοδικείο ! Φυσικά και σε έκταση ο Δήμος Μεγαρέων είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα !
    Ύστερα από πολλά χρόνια έρχεται το κράτος να διορθώσει την αδικία που συνεχώς υποβάθμιζε τα Μέγαρα απομακρύνοντας πολλές δημόσιες υπηρεσίες προς την Ελευσίνα !
    Ελπίζω να μην μιλήσει κανείς για πολιτικούς λόγους γιατί θα γυρίσουμε πίσω λίγες δεκαετίες να δούμε τι κάνανε οι τοπικοί βουλευτές της Ελευσίνας αδικώντας παράφορα την ιστορική πόλη των Μεγάρων που έχει μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης !
    τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.
    Σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή το 2021 ο πληθυσμός του δήμου:
    Μεγαρέων 38.033
    Ασπρόπυργου 31.420
    Ελευσίνας 29.619 + (μαγούλα) 4.956 = 34.577

    Όσον αφορά την έκταση του Δήμου Μεγαρέων : 330,11 km2
    Ελευσίνας :36,589 km2

    Ορθά λοιπόν το Πρωτοδικείο θα έρθει στην πόλη των Μεγάρων.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1_%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%91%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82

  • 7 Απριλίου 2024, 22:50 | Κωνσταντίνα Χρόνου

    Επιτέλους επικράτησε η κοινή λογική. Πρωτοδικείο στην οικονομική,κοινωνική και πληθυσμιακή πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας το ΑΓΡΙΝΙΟ !!!.

  • 7 Απριλίου 2024, 21:58 | Διαμαντής Καρυώτης

    Όπως προανέφερε και ο αξιόλογος συνάδελφος Ιωάννης Παυλόπουλος
    Αντιγράφω σε μεγάλο βαθμό την θέση του γιατί με καλύπτει απόλυτα η τοποθέτηση του, ενώ ταυτόχρονα είναι απολύτως ορθή και τεκμηριωμένη!
    Στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας κατοικεί ο περισσότερος πληθυσμός της Δυτικής Αττικής και λειτουργούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας, με αντίστοιχη παραγωγή δικαστηριακής ύλης.
    Η Ελευσίνα βρίσκεται σε σύμμετρη απόσταση από τις άλλες πόλεις (Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Μέγαρα), αλλά και από το Πρωτοδικείο Πειραιά.
    Η Ελευσίνα έχει κεντρικό λιμάνι και εξυπηρετείται από άριστο συγκοινωνιακό δίκτυο.
    Στην Ελευσίνα λειτουργεί το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών και των συστημικών τραπεζών.
    Ο Δήμος Ελευσίνας, λόγω της πρόσφατης φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έχει αποκτήσει μεγάλα κτίρια – έτοιμα να φιλοξενήσουν γραμματεία και δικαστικές αίθουσες που μπορούν να στεγάσουν και εξυπηρετήσουν επαρκώς μια σύγχρονη Περιφερειακή Έδρα, ενώ διαθέτει επίσης μεγάλους χώρους στάθμευσης.
    Αντίθετα τα Μέγαρα ευρίσκονται στο άκρο της Δυτικής Αττικής, με σαφώς λιγότερη δικαστηριακή ύλη, ανεπαρκέστατη κτιριακή και συγκοινωνιακή υποδομή.
    Οι παράγοντες της δικαιοσύνης (δικαστές, γραμματείς, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι ,επιμελητές κλπ.), όπως και οι διάδικοι, θα υποβάλλονται σε συνεχή και περιττά έξοδα μετακίνησης.
    Δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή από τον ορισμό των Μεγάρων αντί της Ελευσίνας.
    Δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν για να αντιληφθείς ότι ή επιλογή της πόλης των Μεγάρων γίνεται με άλλα κριτήρια….

  • 7 Απριλίου 2024, 21:57 | Ιωαννα Παπανικολαου

    Οι κάτοικοι του μεγαλύτερου Νομού της Ελλάδας θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη απρόσκοπτα η κατάργηση της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου αποτελεί κατάφωρη αδικία και μέγιστη αθλιότητα και αδικαιολόγητη ενέργεια.
    Ο όγκος των δικαστικών υποθέσεων που έχει στην ευθύνη του το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου καθώς και η γεωμορφολογία της περιοχής μετρήσιμα ότι η κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου του Νόμου Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να εδρεύει αυτοτελώς και πλήρως στην πρωτεύουσα του Νομού. Τούτο προβάλλεται αποδεδειγμένα και μετρήσιμα γιατί τόσο ο όγκος της δικαστικής ύλης όσο και η γεωμορφολογία του νομου Αιτωλοακαρνανίας οδικό δίκτυο αποστάσεις χρόνος μετακίνησης δυνατότητα ευχερους πρόσβασης των πολιτών στο δικαστήριο είναι στοιχεία που υποδεικνύουν στην Πολιτεία ότι η επιχειρούμενη κατάργηση της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου είναι εντελώς εσφαλμένη ενέργεια και συνιστά αν μη τι άλλο απαξίωση και κατάφωρη υποβάθμιση της πρωτεύουσας του Νομού Αιτωλοακαρνιας της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου.

  • 7 Απριλίου 2024, 21:30 | ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΛΩΝΑΡΗ

    Αλήθεια, αν κάποιος πολίτης ζητήσει να πάρει αντίγραφο αποφάσεως παλαιότερων ετών από το αρχείο του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, που βρίσκεται στο υπόγειο, θα πάρει φωτοτυπία της αποφάσεως ή υδατογραφία αφου αυτό είναι πλημμυρισμένο;!
    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

  • 7 Απριλίου 2024, 21:01 | Θωμαή Σιδέρη

    Η μισή Ελλάδα έχει την ιστορία της όπως και το Μεσολόγγι. Κανείς δεν την λησμονά και δεν την απαξιώνει. Τι πρέπει όμως να κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά την δικαιοσύνη; Να αρχίσει να κατασκευάζει δικαστικά Μέγαρα (δεδομένου μάλιστα ότι το ήδη υπάρχον Μέγαρο στην πόλη του Μεσολογγίου δεν πληροί καμία προϋπόθεση);; Ο πληθυσμός της πόλης του ΑΓΡΙΝΙΟΥ, το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο αυτού και η ΛΟΓΙΚΗ επιβάλλουν αυτό που ΟΡΘΩΣ αποφάσισε η κυβέρνηση.

  • 7 Απριλίου 2024, 21:08 | Παπανικολάου Αλεξάνδρα

    Η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να επιτευχθεί μέσω της συρρίκνωσης των δικαστικών δομών, ούτε και συνιστά μεταρρύθμιση η μονοδιάστατη αλλαγή χωροταξίας, ειδικά όταν αυτή οδηγεί στην δικαστική απομόνωση και ερημοποίηση της ελληνικής περιφέρειας. Στην Δυτική Ελλάδα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων είναι και το στοιχείο της πυκνότητας του πληθυσμού που προσδιορίζεται στους 1-2 δικαστικούς σχηματισμούς ανά 1ΟΟ.ΟΟΟ κατοίκους. Και πολύ περισσότερα, εάν κάποιος συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως είναι η γεωμορφολογία, οι αποστάσεις, το οδικό δίκτυο, κλπ,
    Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω είναι εύκολα αντιληπτό ότι επιχειρούμενη αναδιάρθρωση στην περίπτωση της κατάργησης της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται δηλαδή να μην μεταβληθεί η ήδη μέχρι σήμερα ισχύουσα κατάσταση.
    Σε ότι αφορά δε την κατάργηση της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου τίθεται το εύλογο ερώτημα για ποιο λόγο στην περίπτωση της Λιβαδειάς Θήβας προκρίθηκε να παραμείνει η κεντρική έδρα στην πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας ενώ στην περίπτωση του Μεσολογγίου προκρίθηκε η κατάφωρη αδικία η εξαφάνιση της πρωτεύουσας του νόμου η ετι περαιτέρω υποβάθμιση της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
    Το σχέδιο νόμου οφείλει να αναγνωρίσει και να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και ζητείται να αρθεί η κατάφωρη αδικία της προωθουμενης απώλειας της έδρας από το Μεσολόγγι

  • 7 Απριλίου 2024, 21:46 | Παναγιώτης Κουτρής

    Οι κάτοικοι του μεγαλύτερου Νομού της Ελλάδας θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη απρόσκοπτα η κατάργηση της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου αποτελεί κατάφωρη αδικία και μέγιστη αθλιότητα και αδικαιολόγητη ενέργεια.
    Ο όγκος των δικαστικών υποθέσεων που έχει στην ευθύνη του το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου καθώς και η γεωμορφολογία της περιοχής μετρήσιμα ότι η κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου του Νόμου Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να εδρεύει αυτοτελώς και πλήρως στην πρωτεύουσα του Νομού. Τούτο προβάλλεται αποδεδειγμένα και μετρήσιμα γιατί τόσο ο όγκος της δικαστικής ύλης όσο και η γεωμορφολογία του νομου Αιτωλοακαρνανίας οδικό δίκτυο αποστάσεις χρόνος μετακίνησης δυνατότητα ευχερους πρόσβασης των πολιτών στο δικαστήριο είναι στοιχεία που υποδεικνύουν στην Πολιτεία ότι η επιχειρούμενη κατάργηση της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου είναι εντελώς εσφαλμένη ενέργεια και συνιστά αν μη τι άλλο απαξίωση και κατάφωρη υποβάθμιση της πρωτεύουσας του Νομού Αιτωλοακαρνιας της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου.

  • 7 Απριλίου 2024, 20:27 | ΒΑΣΙΛΗΣ Κ

    Η δικαιοσύνη του σήμερα και του μέλλοντος θα πρέπει να απονέμεται σε δικαστικά μέγαρα εκσυγχρονισμένα – ευπρέπειας και πολιτισμού και όχι σε δικαστικά μέγαρα που σε θλίβουν λόγω εγκατάλειψης. Η κυβέρνηση σωστά επέλεξε το δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου ως κεντρικό.

  • 7 Απριλίου 2024, 20:01 | Ε.Ξ.

    Στην συνοδεύουσα το νομοσχέδιο ανάλυση συνεπειών ρύθμισης αναφέρονται τα εξής: “ο συγκεκριμένος τρόπος ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας επιλέχθηκε, καθώς, σύμφωνα με όλα τα συγκεντρωμένα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (European Commission for the Efficiency of Justice, CEPEJ), των σχετικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, αλλά και της πρακτικής, δεν επιτυγχάνεται η απαιτούμενη αποτελεσματικότητα σε δικαστήρια με λιγότερο από 15 υπηρετούντες δικαστές, τα οποία στην Ελλάδα αποτελούν την πλειοψηφία των δικαστικών σχηματισμών…Με αυτά τα δεδομένα, προκρίθηκε, ως λύση στο πρόβλημα, η ενοποίηση των ειρηνοδικείων με τα πρωτοδικεία, με στόχο την ύπαρξη δικαστηρίων με σωστή κατανομή δικαστών και υποθέσεων αναλογικά με τον πληθυσμό”.
    Με ποιόν τρόπο ακριβώς θα επιτευχθεί η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, όταν χωρίς να έχει προηγηθεί ανακατανομή των οργανικών θέσεων, ήδη επιβαρυμένα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία (αποκλειστικά λόγω του μικρού αριθμού των οργανικών θέσεων των δικαστών και του μεγάλου όγκου των εισερχόμενων υποθέσεων) πρόκειται να ενοποιηθούν???
    Είναι δυνατόν, με το παρόν σχέδιο νόμου το οποίο αποβλέπει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, να έχουν απλώς προστεθεί οι οργανικές θέσεις πρώην Ειρηνοδικών και Πρωτοδικών, με αποτέλεσμα οι συνολικά προκύπτουσες οργανικές θέσεις να μην υπερβαίνουν τις 10 σε Πρωτοδικείο με αριθμό χρεώσεων κατά μέσο όρο ανά έτος 160 -200 ανά δικαστή, ενώ ταυτόχρονα σε Πρωτοδικεία με αριθμό χρεώσεων κατά μέσο όρο άνα έτος 80 – 120, να προβλέπεται ίδιος ή (στις περισσότερες περιπτώσεις) και μεγαλύτερος αριθμός οργανικών θέσεων??
    Το ζήτημα της μη σωστής κατανομής δικαστών κ υποθέσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Ειρηνοδίκες οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλη χρέωση, θα κληθούν να αναλάβουν ένα εντελώς νέο αντικείμενο γι’αυτούς στο οποίο θα πρέπει προηγουμένως να εκπαιδευθούν, πλην του γεγονότος ότι έρχεται σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στην συνοδεύουσα το νομοσχέδιο ανάλυση συνεπειών ρύθμισης, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην επιβράδυνση της απονομής της δικαιοσύνης και όχι στην επιτάχυνση αυτής.

  • 7 Απριλίου 2024, 19:59 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ

    Με την επιλογή του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως Κεντρικού για την Αιτωλ/νία, η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι πράγματι μελέτησε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και «αφουγκράστηκε» τις ανάγκες κάθε περιοχής. Σεβαστή η ιστορία κάθε τόπου, όμως στην Αιτωλοακαρνανία ήταν αναγκαία -όπως και έγινε- η εφαρμογή τεχνοκρατικών κριτηρίων. Άλλωστε, είναι ανεπίτρεπτο, η ιστορία του παρελθόντος να καθορίζει την απονομή της δικαιοσύνης του μέλλοντος.

  • 7 Απριλίου 2024, 19:41 | Δημήτριος Μπάκας

    Oxι στις κομματικές επιλογές.Τα στοιχεία είναι ακράδαντα!Μόνη επιλογή η έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας στην ΘΗΒΑ.
    ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ:
    Πρωτοδικείου Θηβών: 1.012
    Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελίας Θηβών:2.427.
    Εισαγγελίας: 897.
    ΚΤΙΡΙΑ:
    ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., Υπόγειος χώρος στάθμευσης με 2 ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
    ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ:2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης
    ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
    ΘΗΒΑ: 59.158 κάτοικοι [απογραφή 2021],
    -Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 γυναίκες καταδίκους
    -Κέντρο Εξαρτημένων Γυναικών Ελεώνα Θήβας με 130 άτομα
    -Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων
    ΛΙΒΑΔΕΙΑ:49.484 κάτοικοι
    Αυτά είναι τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;;;

  • 7 Απριλίου 2024, 19:39 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΙΑΠΙΚΟΥ

    Ορθότατη η επιλογή ως κεντρικού του Πρωτοδικείου Αγρινίου. Δεδομένου ότι η Ναύπακτος αποκτά πλέον περιφερειακό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου χάνει αυτομάτως το ήμισυ και πλέον της ύλης του, άρα αποδυναμώνεται κατά πολύ. Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι κεντρικό.

  • 7 Απριλίου 2024, 16:10 | Άγγελος Μουρίκης

    Καταργώντας , επί της ουσίας, επτά Πρωτοδικεία έχετε την ψευδαίσθηση ότι εκσυγχρονίζεται ο χωροταξικός σχεδιασμός ή ότι έτσι θα επιταχυνθεί η απονομής της δικαιοσύνης; Το πραγματικό πρόβλημα στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης δημιουργείται από τα μεγάλα πρωτοδικεία της χώρας και δη των Αθηνών όπου εκεί εκδικάζεται το 45% των υποθέσεων ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ. Οι ανακοπές προσδιορίζονται το 2035 και εσείς μας μιλάτε για επιτάχυνση;

    Αναφορικά τώρα με το Πρωτοδικείο του Αιγίου, το βαφτίζετε, ως ΄΄παράλληλη΄΄ έδρα αυτού των Πατρών, ενώ παράλληλα από όλα τα περιφερειακά ή παράλληλα καταργείτε ταυτόχρονα και τις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων. Δηλαδή μιλάμε για άμεση(σε ένα -δυο χρόνια), κατάργηση των παραλλήλων πρωτοδικείων.

    Ειδικότερα στην περίπτωση του Αιγίου το συμβούλιο των σοφών το οποίο συνέγραψε το παρόν , δεν έλαβε υπόψη του τα εξής:

    α) τις κτιριακές εγκαταστάσεις αφού το δικαστικό μέγαρο Αιγίου είναι νεόδμητο, 20 μόλις ετών , με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ., ανακαινισμένο την τελευταία 3ετία, το οποίο είναι ιδιόκτητο και δεν στερεί κρατικούς πόρους, διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, χώρους κρατητηρίων, 6 δικαστικές αίθουσες

    β) τη γεωγραφική περιοχή την οποία εξυπηρετεί καθόσον ο Δήμος Αιγιαλείας την τελευταία απογραφή πληθυσμού περιλαμβάνει στην χωρική του έκταση σχεδόν 50.000 κατοίκους και

    γ) τον τεράστιο σε αριθμό όγκο υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται, σε συνδυασμό ότι το κόστος έκδοσης κάθε απόφασης είναι από τα φθηνότερα ανά την επικράτεια .

    Τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αιγίου για το προηγούμενο δικαστικό έτος, τα οποία έχουν αποσταλεί, ουκ ολίγες φορές από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου στον αρμόδιο υπουργό κάνουν λόγο για 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας ενώ προσφάτως για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750!

    Οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν κατακόρυφα ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του κτηματολογίου.

    Και αφού τα ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ως παράλληλη έδρα , πάει με μαθηματική ακρίβεια σε κατάργηση(αφού καταργούνται και οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων) πού θα δικάζονται όλες αυτές οι υποθέσεις; Το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας δεν έχει τις υποδομές και το γνωρίζετε, ή τουλάχιστον οφείλατε να το γνωρίζετε. Πού θα δικάζουμε; Στις γκαρσονιέρες γύρωθεν του δικαστικού Μεγάρου Πατρών;

    Για όλα λοιπόν τα ανωτέρω, αποτελεί επιτακτική ανάγκη το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ και να ενισχυθεί έτι περαιτέρω με πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων.

  • 7 Απριλίου 2024, 14:07 | ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικό, θα ζήσουμε σκηνές απείρου κάλλους. Γυναίκες ειρηνοδίκες ΚΑΤΑ γυναικών προτωδικών, οι πρώτες είχαν κάνει τσιφλίκια τους τα ειρηνοδικεία, ενώ οι δεύτερες τσιφλίκια τους τα πρωτοδικεία, βλέποντας τις γυναίκες ειρηνοδίκες ως κατώτερο είδος. Στα ειρηνοδικεία οι κλίκες των γυναικών ειρηνοδικών έκαναν έλεγχο τα δύσκολα πινάκια και τα φόρτωναν στους «»ηλιθίους»», άσε για τις μεταθέσεις το τι γινόταν με τη βοήθεια των συνδικαλιστών της περιβόητης ένωσης … Θα ζήσουμε υπέροχες στιγμές σύγκρουσης με όρους πυρηνικής καταστροφής. Κουτσομπολιά, χαφιεδισμός, κλίκες γυναικών που θα δίνουν αγώνα επιβίωσης, συμμαχίες, έχθρες, μάχη για την πρωτοκαθεδρία και το ποιες θα είναι τα αφεντικά (διοίκηση .. κλπ. κλπ.), έρχονται καταπληκτικές μέρες. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ (οι εκ των έσω), καθόσον (οι εκ των έξω ,δηλαδή οι δικηγόροι, και να καταλάβαιναν τι γινόταν, μούγκα στη στρούγκα).

  • 7 Απριλίου 2024, 14:58 | Τερζής Τάκης

    Το νομοσχέδιο είναι στην σωστή κατεύθυνση και έρχεται μετά από πολλά χρόνια πολλά χρόνια καθυστέρηση. Στην Ελλάδα δεν δικαιολογούνται τόσα πολλά δικαστήρια και πρέπει να γίνει αυτή η ενοποίηση Προσοχή όμως να μην κλείσουν εντελώς τα παράλληλα και περιφερειακά διότι τότε θα είναι απόλυτα λάθος και θα σπρώξει στην αστυφιλία με ολοένα και μεγαλύτερα αστικά κέντρα και εγκατάλειψη της ύπαιθρου και αγροτιάς. Μοναδική λάθος κίνηση το Μεσολόγγι. Τα πρωτοδικεία πρέπει να εδρεύουν στις ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
    Αλλιώς ας γίνει η βουλή στην Λάρισα ας πούμε που βολεύει

  • 7 Απριλίου 2024, 13:04 | Τόλης Αμαρουσαιος

    Η ρύθμιση έχει πολλά πλεονεκτήματα και πιστεύω ότι θα λύσει χρόνια προβλήματα της δικαιοσύνης. Όμως έπρεπε να μείνει το κεντρικό πρωτοδικείο σε όλους τους νομούς στην πρωτεύουσα τους. Μόνη εξαίρεση το Μεσολόγγι που αν δεν υπήρχε εμείς τώρα θα μιλάγαμε τουρκικά. Κατά τα άλλα είναι καλό για όλους τους πολίτες τής χώρας. Επειδή διάβασα σχόλια απο θηβαιους δικηγόρους ότι θέλανε το πρωτοδικείο να πάει εκεί εχω να πω ότι οι αίθουσες που έχουν δεν φτάνουν ούτε για ειρηνοδικειο και η πρόσβαση στο κτήριο ειναι πολύ δύσκολη και πολύ επικίνδυνη απο ομάδες ρομα που εχουν εγκατασταθεί εκεί και γενικά εκεί η περιοχή ειναι πολυ περιθωριακη και ξεχασμενη γεμάτο αλλοδαπούς που ζουν σε άθλιες συνθήκες σε χαμοσπιτα ερειπωμενα

  • 7 Απριλίου 2024, 13:05 | ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΜΑΜΜΗΣ

    Ευθεία παραβίαση και του άρθρου 2 του ν. 4038/2022,και της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Απολύτως αναμενόμενο.

  • 7 Απριλίου 2024, 13:45 | Μπαιρακτάρης Παναγιώτης

    Επί του άρθρου 6 που προβλέπει την ίδρυση μεταβατικής έδρας στην Κύμη και όχι και στο Αλιβέρι λεκτέα τα εξής: Στην Κύμη δεν υπάρχει κανένας Δικηγόρος και κανένας δικαστικός επιμελητής. Επιπλέον το κτήριο της Κύμης έχει σοβαρότατα στατικά προβλήματα , δεν διαθέτει πιστοποιήσεις και έχει κριθεί κατεδαφιστέο και μη ανακαινίσιμο. Αντιθέτως στο Αλιβέρι έχουν την Έδρα τους 12 ντόπιοι Δικηγόροι , ένας ντόπιος δικαστικός επιμελητής και το δικαστικό κτήριο ανακαινίστηκε ολικά πρόσφατα , διαθέτει άνετους χώρους και καινούριες εγκαταστάσεις καθώς και όλες τις πιστοποιήσεις. Το Αλιβέρι είναι η Πρωτεύουσα του Δήμου και έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από την Κύμη. Είναι δε το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της Νότιας Εύβοιας , ενός Νομού προβληματικού που τις ιδιαιτερότητές του δεν λαμβάνει υπόψη του το Υπουργείο Δικαιοσύνης… Μην νομοθετούμε άλλο στο γόνατο και συγκυριακά όπως κάνουμε με τους κώδικες. Να ιδρυθεί και δεύτερη μεταβατική έδρα στο Αλιβέρι.

  • 7 Απριλίου 2024, 12:40 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΔΕΡΑΣ

    Μια ανιστόρητη και άδικη απόφαση εις βάρος του πρωτοδικείου Μεσολογγίου. Είναι η Ι Π Μεσολογγίου η πρωτεύουσα του νομού ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ με ΦΕΚ ? Είναι η μοναδική ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ στην Ελλαδα στην οποία όλοι μέχρι τώρα πρωθυπουργοί και Πρόεδροι δημοκρατίας κλεινουν το γόνυ εις ενδειξη σεβασμού για την προσφορά στη δημιουργία Ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους. Το πρωτοδικείο Μεσολογγίου με λειτουργία εδώ και 190 χρόνια σχεδόν από συστάσεως του Ελληνικού κράτους καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφική έκταση από τη Ναύπακτο έως και το Ξηρομέρο με πληθυσμο σχεδον 1/2 του νομού. Ποιος ο λόγος που το υποβαθμίζετε και το καταργείτε καθώς επιλέχθηκε αυτό του Αγρινίου ως κεντρικο? Στη Βοιωτία επελέγη η Πρωτεύουσα Λειβαδιά ως κεντρικό πρωτοδικείο έναντι της μεγαλύτερης πόλης της Θήβας. Στην ΑΙΤΩΛΟΟΚΑΡΝΑΝΙΑ πράξατε το ακριβώς αντίθετο. Διορθώστε την αδικία εις βάρος της Ι Π Μεσολογγίου καθώς η εν λόγω απόφαση ενταφιάζει και την πόλη αναπτυξιακά. Καντε το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ή έστω λόγω τους μεγάλου μεγέθους του νομού και των ιδιαιτεροτήτων του κράτηστε δύο ανεξάρτητα κεντρικά πρωτοδικεία στην Αιτωλ.νια (Μεσολόγγι και Αγρίνιο). Επίσης έχετε ενημερωθεί για το που στεγάζονται οι ανάλογες δομές στην Ναύπακτο? Μισθωμένο ακίνητο που δεν τηρεί τις προδιαγραφές. Ποιος ο λόγος που αναβαθμίζετε την Ναύπακτο? Τόσα χρόνια που οι δικές τους διεξάγονταν στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Τωρα που τις δύο πόλεις συνδέει η Ιονια οδός μέσα σε 20 λέπτα τώρα απόφασίζετε να κάνετε πρωτοδικείο στην Ναύπακτο αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ Ι Π ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
    ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗΝ Ι Π ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ….

  • 7 Απριλίου 2024, 11:49 | ΓΕΩΡΓΙΑ Β. ΡΟΥΣΣΟΥ

    Προς μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξή μας ενημερωθήκαμε για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας.Προφανως, η εν λόγω απόφαση δεν είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και εκπόνησης σοβαρής μελέτης για τη διαμόρφωση του νέου δικαστικού χάρτη. Προτού, λοιπόν, ληφθεί η οριστική απόφαση θα πρέπει οι αρμόδιοι να λάβουν υπ’ όψιν τους κατ’ αρχήν τη γεωγραφική θέση των Μεγάρων καθώς βρίσκονται σε απόσταση 20 χλμ από τους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου. Εξυπηρετείται μόνο με υπεραστική συγκοινωνία με αυξημένο κόστος και με δρομολόγια κάθε περίπου 45 λεπτά. Με τον Δήμο, δε, Ασπροπύργου, δεν υπάρχει κανενας άμεσος τρόπος διασύνδεσης. Η Δ.Ο.Υ Μεγάρων ήδη από πολλών ετών έχει μεταφερθεί στην Ελευσίνα, ομοίως και το Υποθηκοφυλακείο Μεγάρων. Αυτό έγινε κατόπιν εκτίμησης της ύλης και της δραστηριότητας των υπηρεσιών αυτών στα Μέγαρα. Τώρα, λοιπόν, τι άλλαξε και και ξαναγυρνάμε πίσω; Τελικά, το προφανές είναι τόσο δύσκολο; Αναρωτιέμαι…

  • 7 Απριλίου 2024, 09:07 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ,Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΑΝΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ;
    ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙΡΟΣ ΑΚΟΜΗ.

  • 7 Απριλίου 2024, 09:18 | Πρωτόδικης με το ζόρι

    Η πρόβλεψη μεταβατικων εδρών σε περιοχές που δεν είναι δυσπρόσιτες (νησιά, παραμεθόριος) ούτε στη μείωση των εξόδων συμβάλλει, ούτε στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Δεν καταλαβαίνω σε τι εξυπηρετεί να διατηρηθεί πχ το ειρηνοδικείο Λαγκαδα, αφού δεν πληροί κανένα κριτήριο της παγκόσμιας τραπεζας

  • 7 Απριλίου 2024, 08:59 | Τζίνα Σκαρμούτσου

    Ήταν 10 Απριλίου 1826 όταν ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ και ΟΜΟΦΩΝΩΣ για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι αποφάσισαν την ηρωική ΕΞΟΔΟ του Μεσολογγίου!!!
    Σήμερα 198 χρόνια από τότε, η κυβέρνηση της ΝΔ με δική της απόφαση,προσβάλλει,υβρίζει και αδικεί κατάφωρα την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου,πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας και του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
    Μιά σκοτεινή εξαίρεση για την πόλη που με την αυτοθυσία της άνοιξε το δρόμο για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

  • 7 Απριλίου 2024, 03:13 | Ιωάννα

    Το πρωτοδικείο πρέπει να παραμείνει στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

  • 7 Απριλίου 2024, 00:00 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ, ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ, ΑΡΑ ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

  • 7 Απριλίου 2024, 00:58 | ΖΩΗ ΡΑΠΗ

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΟΡΘΟΤΑΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑΘΜΙΣΕ ΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ (120.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ 12.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ) ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΑΤΕΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (6.773 τ.μ., ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΠΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ ΝΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΡΧΕΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ). ΑΛΛΩΣΤΕ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

  • 7 Απριλίου 2024, 00:24 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΡΑΙΜΗΣ

    Στο παρόν άρθρο 6 αναφέρει :»…α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο………….Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94)..»
    Αλήθεια τι άλλο θέλει κανείς για να καταλάβει ότι η αρχική μορφή του Άρθρου προέβλεπε την διατήρηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, ως κεντρικό και ότι κάποιος την τελευταία στιγμή το άλλαξε; Ξέχασε όμως να διαβάσει όλο το άρθρο και να το διορθώσει. Αλήθεια πόσες παρεμβάσεις έγιναν ώστε να αλλάξει την τελευταία στιγμή;

  • 6 Απριλίου 2024, 23:21 | Γιώργος Ανδρέου

    Πώς είναι δυνατό να αυξάνεται η τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Τριπόλεως και να υπάγεται η Κυνουρία με πληθυσμό 18,000 κατοίκων και να παραμένει ο αριθμός δικαστών ο ίδιος, ενώ στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου αντίστοιχα να μειώνεται η τοπική αρμοδιότητα και να παραμένει ίδιος ο αριθμός των δικαστών;
    Αντίστοιχα γίνεται δραματική αύξηση της τοπικής αρμοδιότητας του Πειραιά και ο αριθμός προέδρων πρωτοδικών και πρωτοδικών είναι αστείος σε σχέση με τον πληθυσμό. Σε σύγκριση με την Αθήνα δε, που μειώνεται η τοπική αρμοδιότητα, η διαφορά δικαστών με τον Πειραιά είναι χαοτική…δεν είναι δύσκολο με βάση τον αριθμό των υποθέσεων που έχει κάθε περιοχή και τον πληθυσμό να ορίσουν και τον αριθμό των δικαστών.

  • 6 Απριλίου 2024, 23:50 | Καλλιόπη Παπαθανασίου

    Το πρωτοδικείο Αιγίου είναι ένα καινούργιο δικαστικό Μέγαρο πού δεν απασχολεί κρατικούς πόρους διότι είναι ιδιόκτητο, εξυπηρετεί πενήντα χιλιάδες κατοίκους του Δήμου Αιγιαλείας και δικάζει πάνω από δυόμιση χιλιάδες υποθέσεις το χρόνο. Ως πολίτης θεωρώ αδιανόητο να υποβαθμίζεται ένα δικαστικό Μέγαρο το οποίο εξυπηρετεί τα μέγιστα τον απλό κόσμο στην πρόσβαση του στη δικαιοσύνη. Το πρωτοδικείο Αιγίου χρειάζεται αναβάθμιση και όχι κατάργηση οργανικών θέσεων, δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων οι οποίες θα οδηγήσουν στο μελλοντικό οριστικό κλείσιμο.Δε νοείται πενήντα χιλιάδες πολίτες της Αιγιάλειας να πρέπει στο μέλλον να μετακινούνται στην Πάτρα για να εξυπηρετηθούν και το κόστος πρόσβασης στην δικαιοσύνη να αυξάνεται δραματικά

  • 6 Απριλίου 2024, 23:48 | Δ.Μ.

    Κρίνεται απαράδεκτη η πρόβλεψη ενός κεντρικού Πρωτοδικείου στην Αιτωλοακαρνανία με έδρα το Αγρίνιο, αγνοώντας την Πρωτεύουσα την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας το Μεσολόγγι. Η απόφαση της κυβέρνησης ενέχει σκοπιμότητα. Η επιλογή έγινε χωρίς καμία αιτιολογία, δεν λήφθηκε υπ’ όψιν κανένα στοιχείο, δικαστηριακής ύλης, χωροταξικής θέσης. Αν η επιλογή σας έγινε λόγω όγκου εργασίας, και θεωρείται ότι το Μεσολόγγι έχει λιγότερη δικαστηριακή ύλη, τότε προς τι η επιλογή σας να μετατρέψετε σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο το πρώην Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου; Για να ορθολογήσετε τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχει το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, στο οποίο υπάγεται το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου; Η ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ. Η απόφαση σας αυτή πρέπει ΑΜΕΣΑ να αλλάξει διότι «κρύβει» μικροπολιτικές σκοπιμότητες. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ όπως οι ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ και όχι με μικροπολιτικά συμφέροντα εν έτη 2024.

  • 6 Απριλίου 2024, 22:22 | Αικατερίνη Παπαδοπούλου

    Αναφορικά με την περίπτωση της παραγράφου 1 περ. μ,’ υποπερ. α’ και την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σκύδρας, παρατίθενται τα κάτωθι:
    Καταργείται, μετά από αντίθετες διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης στους θεσμικούς φορείς του τόπου, ένα Ειρηνοδικείο που στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, στο μοναδικό ιδιόκτητο κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Νομό Πέλλας, και παρέχει, σε αυτό έδρα, χωρίς λειτουργικό κόστος στέγασης, εντός κεντρικού οικοπέδου, μέσα σε ένα τριώροφο κτίσμα (υπόγειο, ισόγειο και όροφο) με 2 ακροατήρια και χώρους γραφείων.
    Είναι αδιανόητο πως στην επαρχία του Δήμου Σκύδρας με τόσο μεγάλης κλίμακας εμπορική κίνηση, όπου εδράζονται πάρα πολλές βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς και εμπορικές εταιρίες, με ικανό πληθυσμό και με τεράστιο όγκο υποθέσεων που δικαιολογούν την ύπαρξη περιφερειακού Πρωτοδικείου αποφασίζεται η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σκύδρας.
    Η διατήρηση της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Σκύδρας ως περιφερειακό Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, στα όρια του οποίου εδρεύουν 15 δικηγορικά γραφεία και 4 συμβολαιογράφοι, υπαγορεύεται, πέραν από το γεγονός ότι ανήκει και αυτό στην παραμεθόρια ΠΕ Πέλλας, και από τον πληθυσμό του Δήμου και από την εμπορική, αγροτική και βιομηχανική κίνηση από τους κάτωθι λόγους:
    Α)Από τον μεγάλο όγκο των υποθέσεων, και ενδεικτικά όπως αποδεικνύουν και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία του Ειρηνοδικείου Σκύδρας :
    -κατατεθείσες αγωγές 2021: 284, 2022: 174, 2023: 145,
    -εκδοθέντα πιστοποιητικά 2021: 1502, 2022: 1.138, 2023: 987,
    -προανακρίσεις 2021: 130, 2022: 117, 2023: 126 και
    – εκδοθείσες αποφάσεις: 2021: 203, 2022: 194, 2023: 236.
    Β) Από το γεγονός ότι το Ειρηνοδικείο Σκύδρας ανήκει στην περιουσία του Υπουργείου, είναι κατάλληλο για Δικαστήριο, φιλόξενο και διαθέσιμο.
    Γ) Από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή να φιλοξενήσει το αρχείο του καταργούμενου Ειρηνοδικείου, και το νέο ογκο των υποθέσεων που θα παραχθεί από την τοπική δωσιδικία που καλύπτει, ιδία δε ως την πολύ σύντομη ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης του αρ. 6 από τις 16-9-24 (!), καθώς το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, στο οποίο θα μεταφερθεί η δικαιοδοσία του καταργούμενου Ειρηνοδικείου είναι ένα μισθωμένο, ακατάλληλο, ιδιαίτερα παρωχημένο σε δομή και ανεπαρκές σε χώρους, ήδη ασφυκτικό κτίριο, που δεν χωράει το αρχείο της μέχρι σήμερα δικής του δικαιοδοσίας, ενώ για την επόμενη τετραετία δεν προβλέπεται η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας, καίτοι ωρίμου ως προς την απαλλοτρίωση και το ΣΔΙΤ (άρα και κατά συνέπεια δεν είναι πρόσφορο το έδαφος χρονικά για τέτοιου είδους μεταφορά αρμοδιοτήτων).
    Είναι πολύ σημαντικό, όταν δεν πρόκειται για ιδιομορφίες ορεινής ή νησιωτικής χώρας, να προτάξετε την μετατροπή σε περιφερειακά Πρωτοδικεία των Ειρηνοδικείων, που έχουν αντίστοιχο πληθυσμό και παραγωγικότητα αντίστοιχη με αυτή που εμφανίζει η Σκύδρα, και όχι αναιτιολόγητα να αναβαθμίζετε σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία Ειρηνοδικεία με ασήμαντη παραγωγή Αποφάσεων/Πιστοποιητικών/Προανακρίσεων και αμελητέα εισαγωγή ενδίκων βοηθημάτων (ενδεικτικά και τυχαία από το άρθρο 6 παρ. 1: Κόνιτσα, Ροδολίβος, Νάουσα, Διδυμότειχο), γεγονός που προκαλεί υποβάθμιση ακμαίων επαρχιών, έκπληξη, οργή, δυσφορία και εκθέτει την Κυβέρνηση σε σχέση με την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης του υπό κρίση Νόμου.
    Για όλους τους ανωτέρω λόγους, σας καλώ να ανατρέψετε την διάταξη της παρ.6 παρ. 1 περ. α’ επί τω σκοπώ της δημιουργίας Περιφερειακού Πρωτοδικείου με έδρα την Σκύδρα.
    Αικατερίνη Παπαδοπούλου
    Δικηγόρος ΑΜ 174 Δ.Σ. Έδεσσας
    DEA Paris II

  • 6 Απριλίου 2024, 22:09 | Περιφερειακή Έδρα Αριδαίας

    Το «παραμεθόριο της παραμεθόριας Πέλλας» είναι η ορεινή και προβληματική πόλη της Αριδαίας.

    H Πέλλα είναι παραμεθόρια στο σύνολο της. Η επαρχία της που συνορεύει απευθείας με τη Βόρεια Μακεδονία είναι η Αριδαία, δίχως να έχει καν οδική πρόσβαση σε αυτή.

    Η πολιτεία πάντοτε επέλεξε να στηρίζει την επαρχία Αλμωπίας, ακριβώς για εθνικούς λόγους. Μοναδική περιοχή που αναμοχλεύεται θέμα σλαβικής μειονότητας -με κέντρα διδασκαλίας «μακεδονικής» γλώσσας, «μακεδονική» εκκλησία, πολιτιστικές εκδηλώσεις- είναι η Αριδαία. Οι παραμεθόριες περιφερειακές έδρες πρέπει να έχουν και εθνικό σκοπό!
    Αν η έδρα του Αμυνταίου επιτελεί το σκοπό αυτό, μια πόλη με το ήμισυ του πληθυσμού, των δικηγόρων, της ύλης, τότε γιατί όχι της Αριδαίας;
    Αν η έδρα της Κόνιτσας επιτελεί το σκοπό αυτό, μη το 1/3 των στατιστικών, τότε γιατί όχι η Αριδαία;
    Αν η έδρα του Σιδηροκάστρου (Σιντικής) με τα ως άνω κατώτερα χαρακτηριστικά, τότε γιατί όχι της Αλμωπίας;
    Αν το χωριό του Ροδολίβους Σερρών (των 1.500 κατοίκων και ουδενός δικηγόρου!!) ναι, τότε γιατί όχι της Αριδαίας;
    Αν το Διδυμότειχο, η Ελευθερούπολη η Καλλονή, το Καρλόβασι, ο Βάμος, οι Μοίρες τότε γιατί όχι η Αριδαία;
    Αν η ίσου πληθυσμού και δικηγόρων Νάουσα και Ν.Μουδανιά με νεόδμητο δικαστικό μέγαρο στη Βέροια και Πολύγυρο της απόστασης των 10λ-15λ ναι, γιατί όχι η Αριδαία.

    Σε πληθώρα νομών προτείνεται η λειτουργία άνω των 3 δικαστηρίων (κεντρικό-παράλληλο-περιφερειακό): βλ. Εύβοια, Αχαϊα, Κορίνθια, Μεσσηνία, Λακωνίας, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες.
    Στην Πέλλα με τις όλες ιδιαιτερότητές της επιβάλλεται η ίδρυση περιφερειακής έδρας στην Αριδαία.

    Λειτουργεί στην πόλη το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών και η Αριδαία είναι το 3ο διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Πέλλας: ένας νομός με έντονα τοπικά χαρακτηριστικά και τρίπολο δραστηριοτήτων. Εδρεύει σε αυτήν πληθώρα επιστημόνων, γιατρών-μηχανικών-οικονομολόγων, τα υποκαταστήματα όλων των συστημικών τραπεζών, έχει αυτόνομη εμπορική ζωή, με τουριστική κίνηση και αξιολογότατο δασικό, αγροτικό και κτηνοτροφικό πλούτο, αλλά και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΓΕΦ, το 3ο μεγαλύτερο επαρχιακό Κέντρο Υγείας της χώρας, υπηρεσίες της Π.Ε, Α.Τ. & συνοριοφυλακή, Δασαρχείο, Π.Υ., ενώ ο Δήμος Αλμωπίας είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση της Ελλάδας): δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που παράγουν και δικαστηριακή ύλη.
    Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης η Αριδαία λειτουργεί ως ανεξάρτητο τοπικό κέντρο σε όλους τους τομείς.

    Το Ειρηνοδικείο Αριδαίας υφίσταται από τότε που ενσωματώθηκε η Μακεδονία στο ελληνικό κράτος. Επί των τελευταίων ετών προ της απελευθέρωσης υπήρχε το οθωμανικό Πρωτοδικείο Καρατζόβας (με τα αρχεία του να είναι διαθέσιμα στα ΓΑΚ). Παλαιότερα λειτουργούσε και δεύτερο δικαστικό κατάστημα (Ειρηνοδικείο Ενωτίας), ενώ το μεταβατικό Μονομελές Πλημμελειοδικείο ως το 2017 είχε έως και δύο δικασίμους κατά μήνα.
    Η ύλη, παρά την απώλεια των εμπραγμάτων αγωγών λόγω κτηματολογίου και την ολοκλήρωση των υπερχρεωμένων είναι ανώτερη όλων των άλλων παραμεθόριων περιφερειακών εδρών.

    Το ήμισυ σχεδόν των κτηματολογικών και ποινικών υποθέσεων του Πρωτοδικείου Έδεσσας είναι «εδαφικής αρμοδιότητας» του Δήμου Αλμωπίας. Σχεδόν τα μισά μέλη του ΔΣ Έδεσσας εδρεύουν στην Αριδαία. Οι 8 συμβολαιογράφοι και 3 επιμελητές της πόλης είναι όσοι και στην έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας. Ο πληθυσμός των 25.000 κατοίκων (το 1/3 στην πόλη) είναι ίσος με αυτόν της έδρας του Πρωτοδικείου Έδεσσας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Έδεσσας τάσσεται αναφανδόν με ψήφισμα του υπέρ της λειτουργίας περιφερειακού δικαστηρίου στην Αριδαία.
    Οι πολίτες είναι σε αναβρασμό θεωρώντας πως διαψεύδονται οι προσδοκίες και αποψιλώνεται η πόλη από κρίσιμες κρατικές δομές. Ανοίγουν «φροντιστήρια μακεδονικής γλώσσας» και κλείνει το δικαστήριο…!!

    Δυστυχώς έως και την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Έδεσσα, το υπάρχον κτίριο είναι παντελώς ακατάλληλο και ανεπαρκές για να στεγάσει και τη δικαστηριακή ύλη του Ειρηνοδικείου Αριδαίας (πολύ δε μάλλον αν ενσωματωθεί σε αυτό και η τοπική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Σκύδρας). Υπάρχει έλλειψη γραφείων, έλλειψη ακροατηρίων (μόλις 1 για πολυμελείς συνθέσεις και 1 χωρητικότητας 10 ατόμων!) έλλειψη αρχείου. Η αποσυμφόρησή του είναι επιτακτική ώστε να εξακολουθεί να παρέχει υψηλού νομικού επιπέδου υπηρεσίες ως μητροπολιτικό δικαστήριο.

    Το προηγούμενου του υποκαταστήματος Έδεσσας του Κτηματολογικούς Γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας που λειτουργεί οριακά και οι χρόνοι εξετάσεις αιτημάτων/προδήλων/καταχωρίσεων υπερβαίνουν το έτος, είναι ενδεικτικό των προβλημάτων που πρόκειται να δημιουργηθούν σε ένα «υδροκέφαλο» μητροπολιτικό Πρωτοδικείο άνευ 1 τουλάχιστον περιφερειακής έδρας.

    Η οδική πρόσβαση Αριδαίας-Έδεσσας είναι ορεινός/μιας στενής λωρίδας/παλαιός επαρχιακός δρόμος, ενώ μόλις 3 χωριά εκ των 40 της Αλμωπίας είναι σε απόσταση μικρότερη της ώρας από το Πρωτοδικείο. Το χειμώνα των 8 μηνών, παρά την κλιματική αλλαγή, οι χιονοπτώσεις-παγετός-ομίχλη είναι σχεδόν καθημερινές. Ενώ το καλοκαίρι η κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων καθιστούν επικίνδυνες τις μετακινήσεις.

    Το υφιστάμενο δικαστικό κατάστημα είναι λειτουργικό ενώ ο Δήμος Αλμωπίας παραχωρεί νέο ιδιόκτητο μεγάλο κτίριο 2 ακροατηρίων, γραφείων δικαστών-εισαγγελέα, δικηγορικού συλλόγου, γραμματέων, κρατητηρίου, αιθρίου.

    Ο δικαστικός χάρτης πρέπει να υπηρετεί εθνικούς σκοπούς. Η παραμεθόρια, ορεινή, προβληματική περιοχή της Αριδαίας πρέπει να έχει την προσοχή του Κέντρου. Ταυτόχρονα πληροί η περίπτωση όλα τα υπόλοιπα κριτήρια και είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί τελικά -ως δημόσια υπήρχαν δεσμεύσεις προς τους εκπροσώπους του Νομού- περιφερειακή έδρα στην Αριδαία.

    Οι νομικοί, φορείς και πολίτες της Αλμωπίας προσβλέπουν στην αναθεώρηση -τη θεωρούν αυτονόητη!- της απόφασης και στη δημιουργία Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Έδεσσας στην Αριδαία.

  • 6 Απριλίου 2024, 22:34 | ΕΛΕΝΗ ΣΟΥΡΛΗ

    Ο ορισμός της Περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς στα Μέγαρα αγγίζει τα όρια του παραλόγου.
    Στην αρμοδιότητα της περιφερειακής έδρας θα ανήκουν (Ελευσίνα, Μαγούλα, Μάνδρα, Βίλια,Οινόη,Ασπρόπυργος, Μέγαρα). Οι περιοχές Ελευσίνα, Ασπρόπυργος και Μάνδρα έχουν μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και η Μάνδρα από μόνη της αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμο της χώρας. Η πόλη της Ελευσίνας είναι η έδρα της Αντιπεριφέρειας, όλες οι διοικητικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν και τους λοιπούς Δήμους Δυτ. Αττικής έχουν έδρα στην Ελευσίνα (η Δ.Ο.Υ Μεγάρων ενσωματώθηκε στην αντίστοιχη της Ελευσίνας, το Υποθηκοφυλακείο -Κτηματολόγιο ενσωματώθηκε στο Κτηματολόγιο Ελευσίνας).
    Διαθέτει σύγχρονο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το Ειρηνοδικείο (ιστορικής σημασίας) και κυρίως είναι κοντά σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Αττικής αλλά και στην Αθήνα και τον Πειραιά απ΄όπου προσέρχονται δικηγόροι και αντίδικοι, συνδέεται δε με αστική συγκοινωνία και είναι κοντά στον σταθμό Μετρό (Χαϊδαρίου). Πρώτα απ΄όλα όμως έχει καλό οδικό δίκτυο και ευχερή δυνατότητα στάθμευσης. Τα Μέγαρα είναι δυσπρόσιτα, μέσω Εθνικής οδού με διόδια, μέσω Παλαιάς Εθνικής οδού με ταλαιπωρία και κυρίως έχουν κακό ρυμοτομικό, απόλυτη έλλειψη δυνατότητας στάθμευσης, κακό κτίριο, ανύπαρκτες υπηρεσίες δαιδαλώδη και αδιέξοδα δρομάκια. Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε χωροταξικό εκσυγχρονισμό. Ο ορισμός της περιφερειακής έδρας στα Μέγαρα μόνο εκσυγχρονισμός δεν είναι. Αναχρονισμός μάλλον. Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη και η περιβαλλοντική ρύπανση από τους ρύπους της μετακίνησης, που δεν θα είναι αμελητέα αφού η καθ΄ύλην αρμοδιότητα των περιφερειακών εδρών θα αυξηθεί. Μόνο για την εκδίκαση Κτηματολογικών Υποθέσεων θα μετακινούνται σε κάθε δικάσιμο εκατοντάδες άτομα. Από τα παραπάνω το συμπέρασμα είναι ή ότι ο προτείνων τα Μέγαρα δεν έχει ιδέα της περιοχής ή ότι προσβλέπει σε εκλογική απόλαυση της επιλογής του.

  • 6 Απριλίου 2024, 22:16 | Μιλτιαδίτσα ΣΚΑΛΤΣΑ

    Τάσσομαι υπέρ της διατήρησης του Πρωτοδικείου Λεβάδειας, πρωτεύουσας του νομού Βοιωτίας, και εξηγούμαι.
    Μελετώντας τον κανονισμό της CEPEJ, ελληνιστί Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, θα διαπιστώσει κανέις πως τα κυριότερα κριτήρια στα οποία θα πρέπει να βασιστεί μία χωρα για την αναμόρφωση του δικαστικού της χάρτη και πιο συγκεριμενα σε ο,τι αφορα την χωροταξική διαμόρφωση των πρωτοδικείων, δηλαδή για το ποια πόλη θα διατηρήσει την ΚΎΡΙΑ έδρα και – οχι την μοναδική – είναι τα εξής:

    – πυκνότητα πληθυσμού
    – μέγεθος δικαστηρίων
    – ροή δικών και φόρτο εγρασίας
    – γεωγραφική τοποθεσία

    Ως ενα πολύ σημαντικό πρόσθετο κριτήριο, σύμφωνα με την CEPEJ, αναφέρεται η επιχειρηματικότητα ενός τόπου.

    Συνεπώς, ως πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας, η Λιβαδεία πληρεί όλα τα παραπάνω κριτήρια δικαιολογώντας τη διατήρηση του Πρωτοδικείου της.

    Τέλος, έχοντας ζήσει στη Γαλλία, όπου η συγκεκριμενη μεταρρύθμιση περί ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας τέθηκε σε εφαρμογή το 2019, οι πρωτεύουσες νομών διατήρησαν όλες τα πρωτοδικεία τους. Σε ορισμένους νομούς δε, όπου υπήρχε μεγάλος όγκος δικαστικών υποθέσεων, η κύρια έδρα του Πρωτοδικείου του Νομού ορίζεται στην πρωτεύουσα και ορισμένες πόλεις, μία ή δύο πολεις – αναλόγως τον Νομό – διατηρούν παράλληλη έδρα.

  • 6 Απριλίου 2024, 22:07 | Βασιλείου Δημήτρης

    Το πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας πρέπει η έδρα του να παραμείνει στο Μεσολόγγι

  • 6 Απριλίου 2024, 20:28 | Γιάννης

    Η υποβάθμιση του πρωτοδικειου Θήβας είναι ένα μεγάλο αστείο. Μεγαλύτερο, με πολύ περισσότερες υποθέσεις και πολύ μεγαλύτερη περιοχή εξυπηρέτησης από αυτό της Λιβαδειάς! Με φυλακές έξω από τα όρια της πόλης!
    Το ότι η Λιβαδειά είναι η πρωτεύουσα του νομού, ότι είναι δίπλα η αραχωβα και το χιονοδρομικό, και ότι η πόλη της Θήβας δεν είναι.. όμορφη μόνο αστεία επιχειρήματα είναι!