ΜΕΡΟΣ Α’ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1: Σκοπός

Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι:
α) η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιάρθρωσης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και του καθορισμού της έδρας και της περιφέρειάς τους με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης,
β) η ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη, με αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων, με βάση των αριθμό των υποθέσεων και την πληθυσμιακή τους αντιστοιχία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δικαστικών υπηρεσιών,
γ) η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων,
δ) η απαλλαγή των διευθυνόντων τα δικαστήρια από τα διαχειριστικά τους καθήκοντα, όπως προμήθειες, επισκευές και συντήρηση δικαστικών κτιρίων.

  • 18 Απριλίου 2024, 13:39 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Έχει πολλάκις αποδειχθεί ότι ίσος αριθμός Δικαστών εκδίδουν ετησίως περίπου ίσο αριθμό αποφάσεων συγκεκριμένης διαδικασίας ανεξαρτήτως του τρόπου εκδίκασης. Έτσι για παράδειγμα αν ένας δικαστής μπορεί να επεξεργαστεί ποιοτικώς 100 υποθέσεις τακτικής διαδικασίας ετησίως αυτό δεν θα μεταβληθεί αν αλλάξει ο τρόπος εκδίκασης όπως αποδείχθηκε και με την νέα τακτική διαδικασία όπου ουδόλως αύξησε την ετήσια παραγωγικότητα. Αντιθέτως από την κατάργηση του ακροατηρίου, την αδυναμία του δικαστηρίου να υποβάλει διευκρινίστηκες ερωτήσεις καθώς και από τα νέα ερμηνευτικά δικονομικά ζητήματα που δημιουργήθηκαν μάλλον υπήρχε πτώση της παραγωγικότητας και σίγουρα έκπτωση στην εμβάθυνση της υπόθεσης.
    Συνεπώς από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι όταν με την επιχειρούμενη ενοποίηση οι Ειρηνοδίκες θα καλούνται πλέον Πρωτοδίκες θα ενισχυθεί η παραγωγικότητα τους και με κάποιο μαγικό τρόπο θα αυξηθεί ο αριθμός των αποφάσεων που εκδίδουν κάθε χρόνο. Αντιθέτως καθίσταται αδιστάκτως βέβαιο ότι η ενασχόληση με νέα αντικείμενα αρμοδιότητας πρωτοδικείου θα μειώσει την παραγωγικότητα τους.
    Δεν είναι ήσσονος σημασίας να υπογραμμιστεί η ιστορικότητα του θεσμού του ειρηνοδίκη καθώς και το γεγονός ότι τα ειρηνοδικεία είναι οι ταχύτεροι δικαστικοί σχηματισμοί της χώρας. Με την κατάργηση τους το πλεονέκτημα της ταχύτητας θα χαθεί καθώς τα ειρηνοδικεία θα ενταχθούν στα πρωτοδικεία και όχι το αντίθετο ενώ περιέχεται εσωτερική αντίφαση στην προσπάθεια για επιτάχυνση της δικαιοσύνης να καταργούνται τα ταχύτερα δικαστήρια της χώρας.

    (απόσπασμα από την με αριθμό 26α/8.2.2024 απόφαση της Ολομέλειας Ειρηνοδικείου Πειραιά σχετικώς με την προτεινόμενη από την εκτελεστική εξουσία ενοποίηση πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης).

  • 18 Απριλίου 2024, 13:07 | Π.Β.

    Πως δηλαδή θα επιτευχθεί η ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη, με αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων που αναφέρεται στην παράγραφο 2 ? Επιφορτίζοντας τους Ειρηνοδίκες με καθήκοντα και αρμοδιότητες, χωρίς παράλληλα να αναγνωρίζεται η μέχρι τώρα προσφορά τους στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης και χωρίς να τους απονέμονται αντίστοιχα με τις αρμοδιότητες υπηρεσιακά και μισθολογικά κίνητρα?? Αυτά πέραν από κατάφωρα άδικα είναι συνταγματικά μη ανεκτά .

  • 18 Απριλίου 2024, 13:12 | Χ.Κ.

    Ως δικηγόρος μπορώ μετά βεβαιότητας να πω ότι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης δεν θα επέλθει με την κατάργηση των ειρηνοδικείων εν μια νυκτί, ούτε προφανώς με την άτακτη χρήση των πρώην ειρηνοδικών ως βοηθών δικαστών, γιατί με το προτεινόμενο νομοσχέδιο έτσι αντιμετωπίζονται, προκειμένου να φανεί προς τα έξω ότι εξορθολογήσαμε τους ανθρώπινους πόρους. Στερούμαστε δυστυχώς σοβαρών υλικοτεχνικών υποδομών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το νέο εγχείρημα (βλ. για παράδειγμα το ειρηνοδικείο περιστερίου το οποίο θα καταστεί περιφερειακό πρωτοδικείο έχοντας μόνο μία μικρή αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ στερείται ασανσέρ) και στοιχειώδους ηλεκτρονικής μηχανοργάνωσης (πώς για παράδειγμα θα ενταχθούν στον σόλωνα τα πινάκια των εκκρεμών υποθέσεων των κατηργημένων ειρηνοδικείων που θα επαναπροσδιοριστούν από το κεντρικό;) Για ποια επιτάχυνση κάνουμε λόγο όταν διακυβεύεται η ασφάλεια δικαίου και ούτε εμείς ούτε οι πολίτες θα ξέρουμε τι θα δικάζουμε και που; Για μία εκκρεμή υπόθεση για παράδειγμα στο Ειρηνοδικείο Αχαρνών που έχει προσδιοριστεί για το φθινόπωρο, στους πελάτες μας τι θα λέμε; Δεν ξέρουμε πότε θα επαναπροσδιοριστεί; Και θα μας παίρνουν στα σοβαρά; Πού θα στεγαστεί το πολιτικό τμήμα του Πρωτοδικείου της Αθήνας (είναι δυνατή η συστέγαση τόσων τμημάτων στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών;) Και πώς θα μεταφερθούν μες στο καλοκαίρι τόσες χιλιάδες δικογραφίες; Αδιανόητη η προχειρότητα με την οποία επιχειρείται μία τόσο βαθειά τομή στη δικαιοσύνη, χωρίς να έχει ληφθεί πράγματι η συναίνεση των φορέρων που επηρεάζονται.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:43 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Προτού ληφθούν μέτρα ενοποίησης αμφίβολης αποτελεσματικότητας που δημιουργούν ζητήματα αντισυνταγματικότητάς και επιπλέον συνεπάγονται δραστικές αλλαγές στην υπηρεσιακή κατάσταση δικαστικών λειτουργών και δικαστικών γραμματέων, δομικές αλλαγές σε κώδικες και άλλα νομοθετήματα, μεταβολή μισθωτικών και άλλων συμβάσεων με αντισυμβαλλόμενο το δημόσιο, δημιουργία κτιριακών υποδομών κλπ προτείνουμε να εξεταστεί από την εκτελεστική εξουσία η προηγούμενη αντιμετώπιση απλουστέρων ζητημάτων που συνιστούν κοινά διαπιστωμένες διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού δικαστικού συστήματος και επιδρούν δυσμενώς στην ταχύτητα και στην ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:
    – Το ζήτημα των άνευ λόγου που δικαιολογεί τούτο πολυσέλιδων δικογράφων (αγωγών, προτάσεων, προσθηκών) που περιέχουν πλήθος αβάσιμων αιτημάτων, ενστάσεων και ισχυρισμών, ασαφή έκθεση των κρίσιμων πραγματικών περιστατικών και κινούνται εκτός των ορίων της εύλογης αντιδικίας και της καλόπιστης διεξαγωγής της δίκης. Πολλές φορές ακόμα και σε απλές υποθέσεις Ειρηνοδικείου το άθροισμα των αριθμών των σελίδων μόνο των δικογράφων ξεπερνά τις 150!!! ενώ η ουσία της υπόθεσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί επαρκώς σε πολύ λιγότερες. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι και μόνο η μελέτη τέτοιων δικογράφων απαιτεί χρόνο, πόσο μάλλον η απάντηση σε παρελκυστικές ενστάσεις και ισχυρισμούς, στους οποίους όμως το Δικαστήριο πρέπει να απαντήσει σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή του άρθρου 93§3 Σ. ενώ επιπλέον αν δεν πράξει τούτο η απόφαση θα είναι αναιρετέα κατ΄άρθρο 559 παρ. 8&19 ΚΠολΔ.
    – Το ζήτημα της κατάχρησης της υποκειμενικής σώρευσης αγωγών καθώς ενίοτε κατατίθενται αγωγές –ειδικά σε υποθέσεις εργατικών διαφορών- με αριθμό εναγόντων άνω των 300!!
    – Το ζήτημα των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων το οποίο λύνεται ευχερώς: α) με την εφαρμογή του άρθρου 691 ΚΠολΔ που ορίζει συνοπτική μόνο αιτιολογία και β) με ανάθεση εκδίκασης των υποθέσεων των ασφαλιστικών μέτρων σε όλους τους Δικαστικούς Λειτουργούς του πρώτου βαθμού. Σήμερα λόγω της διάταξης του άρθρου 21 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων τα ασφαλιστικά μέτρα αρμοδιότητας Πρωτοδικείου εκδικάζονται από Πρόεδρο Πρωτοδικών. Η διάταξη αυτή επαναλαμβάνει την πρόβλεψη του παλαιού άρθρου 17γ του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και βρίσκεται πλέον προδήλως εκτός των σκοπών του νομοθέτη, ο οποίος κατά τον χρόνο θέσπισης της εξέφρασε την προτίμηση οι υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους να εκδικάζονται από εμπειρότερους δικαστές. Αυτή όμως η ρύθμιση θεσπίστηκε σε εποχές που ο μικρός αριθμός αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων δεν επηρέαζε τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων, ο οποίος όμως σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών ξεπερνά και τους 6 μήνες!!!
    – Το ζήτημα των δικονομικών αντικινήτρων των κακόπιστων διαδίκων. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες με σύγχρονα συστήματα δικαίου στην Ελλάδα ο κακόπιστος οφειλέτης δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να φοβάται να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη καθώς η απαίτηση του δεν θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την δικαστική εμπλοκή. Με τα σημερινά νομοθετικά και νομολογιακά δεδομένα ο ηττηθείς κακόπιστος εναγόμενος μπορεί να καταδικαστεί σε δικαστικά έξοδα που πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε την δαπάνη κλητεύσεων του ενάγοντος. Η έννοια της μη εύλογης αντιδικίας και κατ’ επέκταση του μη ευλόγως αντιδικούντος διαδίκου μπορεί να βρει εφαρμογή όχι μόνο στο επιτόκιο επιδίκασης των απαιτήσεων κατ’ άρθρο 346 ΑΚ αλλά και στο πεδίο της επιδίκασης δικαστικών δαπανών και όχι μόνο. Συναφώς με τα ανωτέρω δέον όπως εκσυγχρονιστεί το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης ώστε η έννοια του «υποχρεώνει» στο διατακτικό των δικαστικών αποφάσεων να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα και να μην είναι απλό ευχολόγιο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η διαμεσολάβηση και άλλες εξωδικαστικές μορφές επίλυσης διαφορών έχει οδηγηθεί σε πλήρη αναποτελεσματικότητα.
    – Το ζήτημα της υλικοτεχνικής υποδομής. Επί παραδείγματι στην αίθουσα δικαστών του Ειρηνοδικείου Πειραιά του τρίτου δηλαδή μεγαλύτερου Ειρηνοδικείου της χώρας υπάρχει μόνο ένας υπολογιστής προς χρήση για τους υπηρετούντες Δικαστές και αυτός απαρχαιωμένης τεχνολογίας, παλαιολιθικής επεξεργαστικής ισχύος με μη υποστηριζόμενο πλέον λειτουργικό σύστημα και προγράμματα. Τα ίδια ισχύουν και για ένα προπολεμικό εκτυπωτή. Οι υπηρετούντες στο Ειρηνοδικείο δικαστές αναγκάστηκαν για να καλύψουν τις υπηρεσιακές ανάγκες τους να αγοράσουν με δικές τους δαπάνες ένα πολυμηχάνημα το οποίο συντηρείται επίσης με δικές τους δαπάνες.
    – Η ορθολογική κατανομή των οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών γραμματέων σύμφωνα με την όγκο δικαστηριακής ύλης του εκάστοτε δικαστηρίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εντελώς άνισης ανακατανομής των οργανικών θέσεων των ειρηνοδικών που προβλέφθηκε με τον ν. 4336/2015 που είχε ως αποτέλεσμα κάποια ειρηνοδικεία να έχουν μικρότερο αριθμό οργανικών θέσεων από άλλα που είχαν μικρότερη δικαστηριακή ύλη!
    – Τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού χάρτη της χώρας, ο οποίος επίσης έχει εξαγγελθεί από την εκτελεστική εξουσία ωστόσο αποτελεί ζήτημα εντελώς ανεξάρτητο από την ενοποίηση. Θεωρούμε ότι πλην της περίπτωσης της Αττικής δεν νοείται να υπάρχουν περισσότερα του ενός Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία εντός του ίδιου νομού. Επιπλέον με την συγχώνευση των μικρών σχηματισμών σε μεγαλύτερα δικαστήρια εκτός των οργανωτικών ωφελειών που θα προκύψουν θα είναι δυνατή η εντός των Δικαστηρίων δημιουργία τμημάτων, τα οποία αποδεδειγμένα λόγω της εξειδίκευσης προάγουν τόσο την ποιότητα όσο και την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης. Επίσης θα γίνει ευκολότερη η ορθολογική κατανομή της δικαστηριακής ύλης ώστε να αποκλειστεί το φαινόμενο ύπαρξης Δικαστηρίων με αδικαιολόγητα χαμηλό παραγωγικό έργο,
    – Κατάργηση μη δικαιοδοτικών καθηκόντων όπως οι ένορκες βεβαιώσεις, θεώρηση βιβλίων, κλπ, τα οποία εκτός από σημαντική επιβράδυνση στην απονομή δικαιοσύνης δημιουργούν εικόνα τριτοκοσμικού κράτους.
    – Καλή νομοθέτηση όχι μόνο με την έννοια εύστοχων νομοθετικών ρυθμίσεων αλλά και με την έννοια της μη συχνής και άνευ λόγου τροποποίησης των βασικών νομοθετημάτων. Είναι αδύνατον να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και επιτάχυνση όταν βασικά νομοθετήματα αλλάζουν ακόμα και περισσότερες από μία φορές εντός του ίδιου έτους. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν η χωρίς κανένα λόγο τροποποίηση των διατάξεων περί μικροδιαφορών, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει πλήθος ερμηνευτικών ζητημάτων που δυσχεραίνουν και επιβραδύνουν την απονομή δικαιοσύνης.
    – Την κατάργηση ενός μεγάλου αριθμού προϋποθέσεων παραδεκτού της αγωγής, οι οποίες έχουν τεθεί πολλές φορές για άσχετους με την πολιτική δίκη σκοπούς (π.χ. την δυνάμει του άρθρου 54Ατου Ν.4174/2013 υποχρεωτική προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, στις εμπράγματες αγωγές). Πλέον ο δικαστής πριν εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης πρέπει να εξετάσει εκτός από τις κλασσικές δικονομικές προυποθέσεις παραδεκτού (ορισμένο δικογράφου κλπ) και νέες προυποθέσεις αμφίβολης ή ξεκάθαρα μηδενικής χρησιμότητας (πχ το ενημερωτικό έγγραφο περί διαμεσολάβησης της διαφοράς του άρθρου 3 παρ. 2 Ν.4640/2019) ο έλεγχος των οποίων απαιτεί πρόσθετο χρόνο ενώ πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες κήρυξης απαραδέκτου της αγωγής γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετη καθυστέρηση και έξοδα.
    – Την κατάργηση της πολυνομίας και την κωδικοποίηση ανά θεματική ενότητα των νόμων.
    – Επανέλεγχος του τρόπου λειτουργίας της νομικής βοήθειας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο άσκησης καταφανώς αβασίμων αιτήσεων νομικής βοήθειας από κακόπιστους πολίτες ακριβώς διότι η προσφυγή στο θεσμό είναι δωρεάν και δεν συνεπάγεται κανένα απολύτως κόστος για τον πολίτη. Εκτιμούμε ότι ακόμα και ένα μικρό παράβολο της τάξεως των 100 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση ευδοκίμησης του δικαστικού αγώνα του αιτούντος την νομική βοήθεια θα επιστρέφεται θα απέτρεπε ένα μεγάλο αριθμό υποβολής προδήλως αβάσιμων αιτήσεων.
    – Αντικατάσταση της συνταγματικά προβλεπόμενης υποχρεωτικής παράστασης του Δικαστικού Λειτουργού στις κατ’ οίκον έρευνες και αντικατάσταση της με χρήση δικαστικού εντάλματος όπως γίνεται σε όλες τις νομικά προηγμένες και μη χώρες. Σημειώνεται ότι η συνταγματική πρόβλεψη αυτής της ρύθμισης έγινε στο Σύνταγμα του 1974 όταν οι μεταδιδακτορικές συνθήκες της εποχής την δικαιολογούσαν. Πλέον όμως με δεδομένη την εμπέδωση της Δημοκρατίας στην χώρα μας ουδόλως συντρέχουν οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτήν την ρύθμιση με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η άμεση συνταγματική τροποποίηση του άρθρου 9παρ1 Σ. Σημειώνεται ότι στην εποχή μας τέτοια πρόβλεψη όχι μόνον δεν υπάρχει σε καμία απολύτως ανεπτυγμένη Χώρα του κόσμου, αλλά, επιπλέον, διεξάγεται συζήτηση στο Βέλγιο ακόμη και για την κατάργηση έκδοσης προηγούμενου δικαστικού εντάλματος. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι η χρήση δικαστικού εντάλματος ερεύνης θα διευκολύνει ουσιωδώς το έργο της αστυνομίας και θα απαλλαγούν οι Δικαστικοί Λειτουργοί που τις διεξάγουν από αστυνομικά στην ουσία καθήκοντα που συνεπάγονται απώλεια αναρίθμητων εργατοωρών εις βάρος των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων.
    – Έναρξη συζήτησης για την αλλαγή της δομής και της έκτασης των δικαστικών αποφάσεων κάτι που ενδεχομένως απαιτεί και τροποποίηση του άρθρου 93§3 Σ.
    – Επανεξέταση του γενικότερου τρόπου λειτουργίας και χρόνου φοίτησης στην ΕΣΔΙ ώστε η φοίτηση σε αυτήν να αποκτήσει περισσότερο πρακτικό προσανατολισμό. Και τούτο διότι μολονότι η συμβολή της ΕΣΔΙ στην νομική επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών ουδέποτε αμφισβητήθηκε δεν είναι άγνωστες στον νομικό κόσμο οι επικρίσεις ως προς στην έλλειψη εστίασης στην επεξεργασία και εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού, στον θεωρητικό κυρίως προσανατολισμό της διδασκαλίας, καθώς και στην επαύξηση των τυπικών απαραδέκτων των αποφάσεων. Ισχυρή κριτική έχει ασκηθεί επίσης στο γεγονός του μεγάλου χρόνου φοίτησης καθώς και ότι εδρεύει μόνο στην Θεσσαλονίκη και έτσι δεν είναι ελκυστική για την είσοδο στο σώμα δικηγόρων από όλη την επικράτεια με εμπειρία-πολύτιμο εφόδιο στην εκτίμηση των αποδεικτικών μέσων και στην διάγνωση της ουσίας της υπόθεσης.

    Τα ανωτέρω αποτελούν μερικούς μόνο από τους λόγους που σε περισσότερο ή μικρότερο βαθμό επιβραδύνουν τον ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Συνεπώς αν δεν λυθούν πρώτα τα δομικά προβλήματα παθογένειας στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης καμία απολύτως επιτάχυνση δεν θα επέλθει απλώς θα μεταφερθούν τα ίδια προβλήματα καθυστέρησης και στον ενοποιημένο πλέον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας
    (απόσπασμα από την με αριθμό 26α/8.2.2024 απόφαση της Ολομέλειας Ειρηνοδικείου Πειραιά σχετικώς με την προτεινόμενη από την εκτελεστική εξουσία ενοποίηση πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης).

  • 18 Απριλίου 2024, 12:35 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗς ΑΘΗΝΩΝ

    Προσβάλλονται εργασιακά κεκτημένα του Ειρηνοδίκη με την κατάργηση της κεκτημένης μισθολογικής εξομοίωσης με τον μισθό του Εφέτη, δεν προβλέπεται μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή με την εσαεί τοποθέτηση του Πρωτοδίκη ειδικής επετηρίδας κάτω από τον εκάστοτε Πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας μη λαμβάνοντας την πολυετή δικαστική θητεία του.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:52 | Ειρηνοδικείο Ηρακλείου

    Οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου και στα Ειρηνοδικεία της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, συντασσόμεθα και υιοθετούμε τις προτάσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης σχετικά με την υπηρεσιακή μας κατάσταση.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:34 | Ειρηνοδικείο Ηρακλείου

    Οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου και στα Ειρηνοδικεία της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, συντασσόμεθα και υιοθετούμε τις προτάσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:59 | ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

    Αριθμος 172/2024

    Το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου σε ολομέλεια, αποτελούμενο από την Ειρηνοδίκη
    Ελένη Πατσή, Προϊσταμένη των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου και τους
    Ειρηνοδίκες 1. Μιχαλίτσα Γίδαρη, 2. Αγγελική – Ερμιόνη Γουβαλάρη, 3. Κωνσταντίνα
    Αρκουλή, 4. Κωνσταντίνα Στοϊκίδου, 5. Νίκη Τσιρδήμου – Σιούμη, 6. Άρτεμις Μπινιάρη, 7.
    Ευθύμιο – Φοίβο Γεωργόπουλο, 8. Μάριο – Μηνά Χαραλαμπίδη, 9. Ασπασία Μωυσή, 10.
    Θεοπούλα Ευστρατιάδου.
    Συνήλθε στην αίθουσα συσκέψεων την 18 η Απριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα
    9.00 με την παρουσία και της Προϊσταμένης της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου
    Χαλανδρίου Παναγιώτας Ζέππου, με μοναδικό θέμα την ενοποίηση του πρώτου βαθμού
    δικαιοδοσίας καθώς και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση
    του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της
    πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις».
    Αφού έλαβε υπόψη το ως άνω σχέδιο νόμου και την υπ’ αρ. 30/2024 απόφαση της
    Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΩΣ

    Την προσυπογραφή της υπ’ αρ. 30/2024 απόφασης της Ολομελείας του
    Ειρηνοδικείου Αθηνών.

    Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε στο Χαλάνδρι στις 18 Απριλίου 2024.

    Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΖΕΠΠΟΥ

  • 18 Απριλίου 2024, 12:49 | Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

    Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης τίθεται κατά του νομοσχεδίου περί ‘Ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξικής αναδιάρθωσης των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης’. Η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, καθώς και η κατάργηση υφιστάμενων δικαστικών μονάδων και η συγχώνευση δικαστικών δομών με τα κεντρικά Πρωτοδικεία δεν θα επιφέρει βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης κι ούτε το έμψυχο δυναμικό, ήτοι οι δικαστικοί υπάλληλοι, θα αξιοποιηθούν με ορθολογικότερο τρόπο.
    Ειδικότερα:
    • Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης καταργούνται όλα τα Ειρηνοδικεία και από τις υπάρχουσες τέσσερις (4) δικαστικές μονάδες καταργούνται δύο, το Ειρηνοδικείο Κουφαλίων και Βασιλικών, και διατηρείται ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κι ως περιφερειακό το έως σήμερα Ειρηνοδικείο Λαγκαδά.
    Για το Ειρηνοδικείο Κουφαλιων προβλέπονται τρεις οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων ενώ μία εξ αυτών είναι καλυμμένη. Καθώς έχει συσταθεί από το έτος 1980 κατέχει αρχείο 44 ετών, το οποίο βρίσκεται αρχειοθετημένο σε βιβλία ( Βιβλιοδεσία έχει γίνει μέχρι το έτος 2000, το υπόλοιπο αρχείο βρίσκεται σε φακέλους) και μόνο μετά τον Ιούλιο του 2017 εφαρμόζεται το πρόγραμμα του ΟΣΔΥΠΠ. Το κτίριο που στεγάζεται η υπηρεσία είναι κτίριο του ΤΑΧΔΙΚ σχετικά νέο και σε καλή κατάσταση , που κατασκευάστηκε για τον παραπάνω λόγο ικανοποιώντας επαρκώς την λειτουργία του χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση λειτουργικών εξόδων. Ανάλογη είναι και η κατάσταση του Ειρηνοδικείου Βασιλικών, στο οποίο προβλέπονται πέντε οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων εκ των οποίων οι τέσσερις είναι καλυμμένες.
    Παρατηρητέα, επίσης, τα εξής: Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στη σημερινή του μορφή δεν αρκεί ως κτήριο να στεγάσει τα υπάρχοντα τμήματα, ήταν πάμπολες οι συζητήσεις περί του θέματος αυτού στο παρελθόν. Στο αμέσως προσεχές διάστημα προβλέπεται η συντήρηση του κτηρίου του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και η μετεγκατάσταση τμήματων αυτού σε άλλο παρακείμενο κτήριο, το οποίο θα διαμορφωθεί.
    Παρατηρητέα, επίσης, τα εξής: Το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά εξυπηρετεί πάνω από το 60% της έκτασης του νομού Θεσσαλονίκης, με απόσταση από Θεσσαλονίκη έως 60 χιλιόμετρα (13 Καποδιστριακοί Δήμοι με πληθυσμό 70.000 κατοίκους). Έχει συγχωνευτεί σ’αυτό και το πρώην Ειρηνοδικείο Σοχού. Προβλέπονται 8 οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και είναι καλυμμένες οι 5 εξ αυτών. Στο πληροφοριακό πρόγραμμα solon στο οποίο, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, δεν έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα οι διαθήκες, με αποτέλεσμα για όλο το πλήθος τους (άνω των 5.000) να γίνεται αναζήτηση σε “αυτοσχέδιο – επισφαλές” αρχείο. Υπάρχει έγχαρτο αρχείο αποφάσεων 50 και πλέον ετών, για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη ψηφιοποίησης.
    Το σημερινό κτήριο του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά κρίθηκε ακατάλληλο από το 2018 να στεγάσει τις υπάρχουσες δικαστικές του υπηρεσίες, κι αυτό γιατί: Στεγαζόταν επί δεκαετίες, μαζί με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στο κτίριο του Διοικητηρίου Λαγκαδά στο οποίο ιδιοκτήτες είναι το Ελληνικό Δημόσιο και, κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό ο Δήμος Λαγκαδά. Με τους σεισμούς του 1978 το Διοικητήριο υπέστη ζημιές και κατεδαφίστηκε. Στη θέση του ανεγέρθηκε από την ΥΑΣΒΕ το νέο κτίριο του Διοικητηρίου, στην οικοδομική άδεια του οποίου προβλέπεται και πτέρυγα για το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά. Προκειμένου να στεγαστεί “προσωρινά” το Ειρηνοδικείο, μισθώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης άλλος χώρος, όπου και στεγάζεται “προσωρινά” για σαράντα περίπου χρόνια. Παράλληλα δε, το Δημόσιο καταβάλλει μισθώματα, “προσωρινά”, για 45 χρόνια σε ένα χώρο ο οποίος όχι μόνο είναι ακατάλληλος, αλλά, μετά και από τη σχετική έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας Λαγκαδά (αρ.πρωτ.8017/2018) κρίθηκε επικίνδυνος.
    Όμως, παρόλο που το νέο Διοικητήριο ανεγέρθηκε, λόγω προβλημάτων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, η πτέρυγα που ανεγέρθηκε για Ειρηνοδικείο έμεινε ημιτελής. Έχει ολοκληρωθεί μόνο ο σκελετός και η τοιχοποιία. Παραμένει ημιτελής και εκτεθειμένη επί δεκαετίες στα καιρικά φαινόμενα.
    Αντ’αυτού, στο κτίριο του νέου Διοικητηρίου στεγάστηκαν από το 2011 διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Λαγκαδά και της Περιφέρειας και συνεχίζουν να στεγάζονται (άγνωστο πως) υπερκαλύποντας το όποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας τους. Μάλιστα, η Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης με το υπ’αριθμ.1186/28-1-2011 έγγραφό της είχε ζητήσει, χωρίς αποτέλεσμα, από το Δήμο Λαγκαδά να σταματήσει άμεσα την εκτέλεση των όποιων εργασιών.
    Το μόνο διαθέσιμο κτήριο που καλύπτει τις προϋποθέσεις στέγασης του Ειρηνοδικείου είναι το ανωτέρω ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΗΡΙΟ. Ο Δήμος Λαγκαδά με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου συναίνεσε στην παραχώρηση τμήματος του πρώτου ορόφου, η οποία όμως δεν ακόμη δεν υλοποιήθηκε. Επιβάλλεται η απελευθέρωση των χώρων του ως άνω κτιρίου, ιδιοκτησίας του Δημοσίου από μη δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση μετεγκατάσταση του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά έως ότου αποπερατωθεί η ημιτελής πτέρυγα που θα δώσει την οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα και τη δυνατότητα δημιουργίας έδρας Περιφερειακού Πρωτοδικείου που θα αποσυμφορήσει το κεντρικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
    Από την παράθεση των ανωτέρω, κρίνουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2024, η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης θα κριθεί ως προς τη δυνατότητά της να παρέχει δικαιοσύνη στους πολίτες της. Και τα δύο κτήρια βρίσκονται σε υπο αίρεση κατάσταση κατασκευής. Η υπάρχουσα κτηριακή τους δομή αδυνατεί να φιλοξενήσει αρχεία άλλων δικαστικών μονάδων, τα οποία βρίσκονται σε έγχαρτη μορφή (ΟΧΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ), αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες καθ’ ύλην αρμοδιότητες που το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει. Οι δικαστικοί υπάλληλοι που θα κληθούν να εργαστούν παραμένουν οι ίδιοι ΚΙ ΟΧΙ 425
    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ-ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
    Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης 273 218
    Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης 104 77
    Ειρηνοδικείο Λαγκαδά 8 5
    Ειρηνοδικείο Κουφαλίων 3 1
    Ειρηνοδικείο Βασιλικών 5 4
    Πταισματοδικείο 32 23
    ΣΥΝΟΛΟ 425 328

    Εφόσον η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συμμόρφωση προς τις υποδείξεις της Π. Τράπεζας και των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής βαθμίδας της χώρα οι οποίες αναδεικνύουν την ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης, επανερχόμαστε στις προφανείς σε όλους προτάσεις:
    Α: Ανάπτυξη νέων κτιριακών υποδομών και βελτίωση των υπαρχουσών
    Β. Πλήρη ψηφιοποίηση όλων των δικαστηριακών διαδικασιών
    Γ. Βελτίωση της αναλογίας Δικαστών / Δικαστικών Υπαλλήλων, ώστε να κινηθούμε από το σχεδόν 1/1 στο σχεδόν 1/3 που είναι και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος
    Δ. Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Δικαστικών Υπαλλήλων, ώστε να μην αποποιούνται τους διορισμούς οι νέοι και οι νέες αλλά και για να καταστεί το επάγγελμα του Δικαστικού Υπαλλήλου ελκυστικό και να προσελκύει ανθρώπους με υψηλή κατάρτιση και ποιότητα.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:02 | Datio juris

    Ισοκατανομή της ύλης προϋποθέτει και απόλυτη ισότητα μεταξύ των δικαστών του πρώτου βαθμού. Με την επιχειρούμενη ενοποίηση δεν επέρχεται πλήρης εξομοίωση των Ειρηνοδικών με τους Πρωτοδίκες, αφού προβλέπεται ειδική επετηρίδα για τους πρώην Ειρηνοδίκες και πολύ περιορισμένη βαθμολογική ανέλιξή τους εντός αυτής. Αν διατηρηθούν οι βασικές διαφορές (βαθμολογικές και συνακολούθως μισθολογικές) των δυο κατηγοριών πρωτοβάθμιων Δικαστών και μετά την ενοποίηση, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει εξακολουθούν να υπάρχουν βασικές διαφορές και ως προς τα καθήκοντά τους μετά την ενοποίηση και να τεθεί όριο στη συλλήβδην μετακύλιση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των πρώην Ειρηνοδικών. Αναγκαία η διχοτόμηση σε πολιτική και ποινική δικαιοσύνη τουλάχιστο στα μεγάλα Πρωτοδικεία και η σύσταση τμημάτων. Η εξειδίκευση των καθηκόντων είναι αυτή που θα επιφέρει επιτάχυνση δικαιοσύνης. Είναι κατάφωρα αντισυνταγματική η τόσο βίαιη μεταβολή των καθηκόντων των υπηρετούντων Ειρηνοδικών, κατεξοχήν δικαστών αστικής φύσεως, οι οποίοι επί έτη έχουν απομακρυνθεί από το ποινικό αντικείμενο και η άνευ της βούλησής τους στρατολόγησή τους σε πρωτοβάθμιους ποινικούς δικαστές.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:54 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», το οποίο δόθηκε στη διαβούλευση την Παρασκευή 5/4/2024, επιβεβαιώνει τη στόχευσή του σε ένα σύστημα απονομής που θα είναι αρωγός της επιχειρηματικότητας, όπου οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι σκληρά εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή των δικαστικών υπηρεσιών, παρά τα χρόνια οξυμμένα προβλήματα, είναι αόρατοι! Εξαντλητικός διάλογος με τους δικαστικούς υπαλλήλους δεν έγινε, όπως υποστηρίχθηκε. Η στάση του Υπουργού απέναντί μας σε πρόσφατη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, θίγει την αξιοπρέπεια κάθε δικαστικού υπαλλήλου ως βασικού συντελεστή της δικαιοσύνης.
    Είμαστε ριζικά αντίθετοι με το νομοσχέδιο αυτό και απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του, γιατί βασίζεται σε παραδοχές που δεν έχουν επαφή με τη δικαστηριακή πραγματικότητα και γιατί οι προβλεπόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης. Ειδικότερα δε επισημαίνουμε:

    1. Το ότι κλείνουν δικαστικές δομές σε όλη την Ελλάδα (άρθρο 6 του ν/σ) αντικειμενικά είναι ενάντια στις κοινωνικές ανάγκες και δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη στον φυσικό δικαστή, δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο στο άρθρο 20 του Συντάγματος. Αμφισβητούμε το κριτήριο της δικαστικής δαπάνης ανά υπόθεση και τα δεδομένα στα οποία βασίζεται ως λόγο περιστολής του ανωτέρω δικαιώματος. Από την άλλη υπάρχει και το υπαλληλικό δικαίωμα να υπηρετεί ο εργαζόμενος σε συγκεκριμένο χώρο εργασίας με συγκεκριμένα καθήκοντα και όχι να καταστεί νομάς. Άλλες σημαντικές παράμετροι όπως: η νησιωτικότητα, το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας, το κακό επαρχιακό οδικό δίκτυο και οι αραιές μαζικές συγκοινωνίες, οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες ανά περιοχή, η αδυναμία εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών λόγω έλλειψης κατάλληλης μηχανοργάνωσης και ψηφιακής υποστήριξης ή λόγω μη εξοικείωσης μέρους του κοινού με τις ψηφιακές εφαρμογές δεν απέτρεψαν την επιχειρούμενη απορρύθμιση και επιτείνουν τις δυσκολίες δικαστικής προστασίας και συναλλαγής με τις δικαστικές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες που κλείνουν δεν εκδίδουν μόνο αποφάσεις, αλλά πλήθος πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, όπως επίσης εκτελούν πλήθος διαδικαστικών ενεργειών εξυπηρέτησης πολιτών, δικηγόρων και δικαστικών λειτουργών.
    Η Κυβέρνηση αψηφά τα παραπάνω, αντιμετωπίζει τις δικαστικές αποφάσεις ως βιομηχανικά προϊόντα και δεν λαμβάνει υπόψη την σημασία της φυσικής παρουσίας των εργαζομένων στις απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές. Εξάλλου, εστιάζοντας μόνο στις δικαστικές αποφάσεις, δεν εκτιμά το συνολικό έργο που παράγεται από τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, οι οποίοι διαχειρίζονται μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια τεράστιο όγκο νομικών υποθέσεων – πληροφοριών, τηρούν αρχεία και απαντούν σε αιτήματα που απαιτούν σύνθετη γνώση, κρίση και χειρισμό ψηφιακών εργαλείων, προσφέρουν εργασία που ποικίλλει σε πολυπλοκότητα και χρόνο διεκπεραίωσης. Η επιλεκτική παρουσίαση αριθμών και μετρήσεων τύπου δημιουργικής λογιστικής, εκθέτει τους εμπνευστές του νομοσχεδίου και αποδεικνύει ότι συντελείται ένα πείραμα πάνω στις πλάτες των δικαστικών υπαλλήλων και των πολιτών.

    2. Η μεταφορά όλων των οργανικών θέσεων (άρθρο 4 του ν/σ) στην «Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου», στην ουσία ανακυκλώνει το υπάρχον ανεπαρκές προσωπικό σε λιγότερα δικαστικά κτήρια, αθροίζοντας χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις για να παρουσιάσει μια απατηλή εικόνα. Παράδειγμα: στην Αθήνα στο σύνολο περίπου 1200 οργανικών θέσεων (Πρωτοδικείου, Ειρηνοδικείου, Πταισματοδικείου και των δώδεκα περιφερειακών Ειρηνοδικείων) υπηρετούν 700 δικαστικοί υπάλληλοι, δηλαδή οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 42%. Η πραγματική αναλογία δικαστών και υπηρετούντων υπαλλήλων δεν είναι ούτε ένα προς ένα! Πέραν αυτού δεν έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε ζητήματα οργάνωσης (η επίλυσή τους μετατίθεται σε επόμενη φάση, ενώ έπρεπε να προηγείται) και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον λόγο που δεν διατηρούνται οι οργανικές θέσεις και αναγκάζονται όσοι υπηρετούν σε «Παράλληλη» ή «Περιφερειακή» έδρα να προσφέρουν την εργασία τους σε διοικητικά αποξενωμένες υπηρεσίες. Το σημαντικότερο όμως ζήτημα είναι ότι καθιερώνεται η ανασφάλεια και η ελαστικότητα στις ήδη βεβαρημένες συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, που πλέον η απασχόλησή τους, κατά τόπον και καθ’ ύλην, δεν είναι δεδομένη και σταθερή, αλλά εξαρτάται από τη διακριτική ευχέρεια του Διευθύνοντος την Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Πιο οξυμμένα θα είναι τα προβλήματα για τους υπηρετούντες στα ειρηνοδικεία που κλείνουν εντελώς (π.χ. υπάλληλοι που υπηρετούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού) και στα περιφερειακά που δεν έχουν καθόλου ή έναν υπάλληλο.
    3. Οι συνεχείς μετακινήσεις του ελλιπούς προσωπικού των δικαστικών γραμματειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, την ταλαιπωρία και τις συνθήκες εργασίας των μετακινούμενων. Το άρθρο 11 του ν/σ μας λέει το αυτονόητο στη θεωρία περί καταβολής δαπάνης μετακίνησης από το δημόσιο, γνωρίζουμε όμως από τις μεταβατικές έδρες των νησιών τα πολλά πρακτικά προβλήματα.
    4. Η μεταφορά υλικής αρμοδιότητας ποινικών υποθέσεων Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και μεγάλου όγκου ύλης αρμοδιότητας του Μονομελούς Πρωτοδικείου των πολιτικών υποθέσεων στα περιφερειακά Πρωτοδικεία, καθιστά το έργο τόσο των Δικαστικών Λειτουργών, όσο και των Δικαστικών Υπαλλήλων εξαιρετικά δυσχερές και κατά συνέπεια την απονομή της Δικαιοσύνης ακόμα πιο προβληματική αναφορικά με την απαραίτητη γραμματειακή διεκπεραίωση κάθε διαδικασίας.
    Επιπλέον, η αλλαγή της χωρικής αρμοδιότητας και κατά συνέπεια η μείωση της ύλης στις παράλληλες έδρες υποβαθμίζει περαιτέρω τη λειτουργία των παράλληλων εδρών, με κίνδυνο να κλείσουν στο μέλλον (πχ. Θήβα, Καλάβρυτα, Μεσολόγγι). Εκτός αυτού, η πλειονότητα των κτηριακών και υλικοτεχνικών υποδομών στα υφιστάμενα κτήρια των σημερινών περιφερειακών Ειρηνοδικείων είναι από απαρχαιωμένη και ανεπαρκής έως ανύπαρκτη, το επίπεδο μηχανοργάνωσης και ψηφιοποίησης εμβρυακό. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι «αναβαθμίζονται» (;) σε περιφερειακά Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία που σήμερα είναι «κλειστά» λόγω έλλειψης δικαστικών υπαλλήλων, η αναβάθμιση αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας. Πώς λοιπόν θα υποστηριχθεί η λειτουργία των περιφερειακών Πρωτοδικείων, με τους ελάχιστους υπαλλήλους που διαθέτουν σήμερα και χωρίς δυνατότητα αυτοτελούς στελέχωσής τους; Είναι προφανές ότι με ανεδαφικές ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς σύγχρονα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα και ασφαλή κτήρια και με περιφερόμενους υπαλλήλους που θα αφήνουν το ένα πόστο για να καλύψουν το άλλο, είναι ανυπόστατο το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Μήπως σκόπιμα διαμορφώνει μια ανυπόφορη κατάσταση (όπως έκανε και με τα 43 Ειρηνοδικεία και το 1 Πταισματοδικείο που κλείνουν εντελώς και οι υπάλληλοι που κατοικούν εκεί υποχρεούνται σε μετακόμιση ή σε καθημερινή μετακίνηση σε κάποιες περιπτώσεις και 180 χλμ όπως Κρανίδι, Λαύριο κτλ), ώστε σε δεύτερο χρόνο να οδηγήσει και άλλες περιφερειακές δικαστικές δομές σε κλείσιμο;
    Ειδικά δε, η μεταφορά μεγάλου μέρους δικαστηριακής ύλης από την Αθήνα στον Πειραιά χωρίς καμία πρόβλεψη μπορεί να οδηγήσει τις δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά σε πλήρη κατάρρευση.
    Ακόμη όμως και με τα απαράδεκτα κριτήρια Κυβέρνησης και Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι πολλά τα παράλογα από μέρους της κυβέρνησης στον χωροταξικό σχεδιασμό των νέων «παράλληλων» ή «περιφερειακών» εδρών Πρωτοδικείων. Μεταφέρεται η κατά τόπον αρμοδιότητα πολλών υφισταμένων-καταργούμενων Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικείο γεωγραφικά πιο απομακρυσμένο. Σε άλλες περιπτώσεις δημιουργούνται περιφερειακά Πρωτοδικεία σε μη λειτουργούντα (κλειστά) σήμερα Ειρηνοδικεία (π.χ. Ειρηνοδικείο Αρναίας, Άστρους Κυνουρίας).

    5. Στο άρθρο 12 ορίζεται η μεταφορά των διαχειριστικών αρμοδιοτήτων από τους Διευθύνοντες τις δικαστικές υπηρεσίες, απευθείας στο ΤΑΧΔΙΚ. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί ένα ακόμη κομμάτι της λειτουργίας των δικαστηρίων σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες ως εξωτερικούς συνεργάτες μέσω ΣΔΙΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην παροχή υπηρεσιών, με γνώμονα το κέρδος του ιδιώτη και σε βάρος της αμεσότητας στην καταγραφή και επίλυση ακόμη και του πιο απλού ζητήματος. Ειδικά στις επαρχιακές δικαστικές υπηρεσίες το πρόβλημα άμεσης τοπικής συνεργασίας θα είναι εντονότερο.
    6. Στο άρθρο 34 παρ. 2 ορίζεται με εκβιαστικό και τιμωρητικό τρόπο η επιστροφή των αποδοχών που εισέπραξε εκπαιδευόμενος της ΕΣΔΙ, εφόσον αυτός παραιτηθεί από τη φοίτηση ή πριν κλείσει διετία στην υπηρεσία που διορίσθηκε. Μάλιστα προβλέπεται ειδικά για την εν λόγω διάταξη αναδρομική ισχύς από 1-1-2024! Κάτι τέτοιο αντίκειται στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης στη διοίκηση και αποτελεί καταχρηστική απαίτηση από μέρους της πολιτείας σε βάρος όσων εκπαιδευομένων της Α’ σειράς διέκοψαν τη φοίτησή τους ή ως απόφοιτοι δεν αποδέχτηκαν την τοποθέτησή τους λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, έχοντας γνώση του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου. Με τον τρόπο αυτό ο μηχανισμός προσλήψεων μέσω της ΕΣΔΙ γίνεται πιο δύσκολος και αποτρεπτικός, γιατί απευθύνεται σε υποψηφίους που εκ των προτέρων θα έχουν αποδεχθεί τις δυσανάλογες θυσίες και θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεπεράσουν όλα τα αντικειμενικά εμπόδια (φροντιστήριο, έξοδα μετακίνησης και μετεγκατάστασης, εύρεση στέγης μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, διευθέτηση οικογενειακών υποχρεώσεων). Κι ενώ στην ως άνω παράγραφο προβλέπεται ανάλογη ρύθμιση ως ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς (κατά την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου) δεν προβλέπεται ανάλογη ρύθμιση και για την παράγραφο 1 άρθρ. 34, ώστε αυτή να διαμορφωθεί ως εξής «……ο διορισμός τους ανατρέχει την επομένη ημέρα της αποφοίτησής τους περιλαμβανομένων όλων των εννόμων συνεπειών και των αποδοχών».
    7. Στο άρθρο 35 ορίζεται ανασύνθεση της Επιτροπής του Εισαγωγικού Διαγωνισμού για την επιλογή εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων. Με το πρόσχημα της δήθεν διευκόλυνσης λειτουργίας της Επιτροπής, δεν μετέχουν πλέον στην Επιτροπή τρεις (3) δικαστικοί υπάλληλοι, Προϊστάμενοι Διεύθυνσης μεγάλων δικαστικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα μειώνεται και ο αριθμός των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ από τρεις (3) σε έναν (1). Είναι απορίας άξιον πως το Υπουργείο θεωρεί ότι δεν πρέπει να μετέχουν Δικαστικοί Υπάλληλοι σε μια Επιτροπή Διαγωνισμού πρόσληψης Δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ την ίδια ώρα, προφανώς προσχηματικά, ορίζει εκπροσώπους μας ως μέλη στην επιτροπή του διαγωνισμού πρόσληψης για τη Δικαστική Αστυνομία, όπου ο ρόλος μας δεν μπορεί να είναι ουσιαστικός. Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες από μέρους του Υπουργείου σε σχέση με τους διαγωνισμούς πρόσληψης Δικαστικών Υπαλλήλων δείχνουν την πρόθεσή του να διαμορφώσει μια διαβλητή διαδικασία με όρους αδιαφάνειας και με αποκλεισμούς.
    Βέβαια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διακηρύττει πως σχεδιάζει την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης επικρατεί η πλήρης διάλυση. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Διεύθυνσης Δικαστικών Υπαλλήλων,λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού και μηχανοργάνωσης, κάθε υπηρεσιακό μας θέμα αντιμετωπίζεται μετ’ εμποδίων και καθυστερημένα. Καθημερινό φαινόμενο εδώ και χρόνια αποτελούν η παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας εκ μέρους της Διοίκησης, η παραβίαση του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και η καταπάτηση εργασιακών μας δικαιωμάτων: Καθυστερεί για μήνες η απονομή των προσωρινών συντάξεων στους αποχωρούντες Δικαστικούς Υπαλλήλους, όπως και οι διορισμοί-τοποθετήσεις των επιτυχόντων του πρώτου διαγωνισμού μέσω της ΕΣΔΙ. Οι διαδικασίες που αφορούν την υπηρεσιακή εξέλιξη των συναδέλφων μας (μονιμοποιήσεις, προαγωγές – κατατάξεις σε ανώτερο βαθμό, αναγνωρίσεις προϋπηρεσίας, μετατάξεις, κρίσεις Προϊσταμένων κλπ.) λιμνάζουν, τα αιτήματα συσσωρεύονται, δεν τηρούνται οι νόμιμες προθεσμίες. Αυτό έχει δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, όταν ο υπάλληλος χάνει χρήματα που δικαιούται ή λαμβάνει μετά από χρόνια τα οφειλόμενα, αλλά και υπηρεσιακές, λόγω της βαθμολογικής καθήλωσης, όταν δεν αποτυπώνεται η πραγματική υπηρεσιακή κατάσταση του υπαλλήλου και γι’ αυτό χάνει το δικαίωμα να διοριστεί δικαστικός αντιπρόσωπος ή να είναι υποψήφιος για θέση ευθύνης. Χαρακτηριστικό της μη σύννομης λειτουργίας είναι ότι πολλοί συνάδελφοί μας που βρέθηκαν εκτός διορισμών στις εκλογικές διαδικασίες του 2023, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός και για τις Ευρωεκλογές, δεδομένου ότι είτε δεν έχουν σταλεί τα ερωτήματα για τη βαθμολογική τους εξέλιξη, είτε ενώ έχει εκδοθεί η απόφαση προαγωγής σε ανώτερο βαθμό, δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη διαπιστωτική πράξη!
    Συνοψίζοντας, για το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο που αφορά την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, που σκοπό έχουν όχι την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης για την πλειονότητα των πολιτών, αλλά την εκ βάθρων αποδόμησή της, σε συνέχεια όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί και συντελούνται στους χώρους της Υγείας και της Παιδείας. Κλείσιμο και συγχώνευση των δικαστικών υπηρεσιών σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία, έξοδα και καθυστέρηση για τους πολίτες και επισφαλείς, πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις αλλά και εντατικές συνθήκες εργασίας για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους.
    Γι’ αυτό λοιπόν βροντοφωνάζουμε ότι οι σκοποί του Νομοσχεδίου είναι ψευδεπίγραφοι. Όσο κι αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραλείπει προκλητικά να αναφέρει τους Δικαστικούς Υπαλλήλους ως σημαντικό παράγοντα στην απονομή της Δικαιοσύνης, όσο κι αν αποφεύγει να μιλά για τα προβλήματά μας (προφανώς γιατί δεν έχει τίποτα πειστικό να πει), εμείς θα του το θυμίζουμε: είναι ψέμα ότι μετά τις συγχωνεύσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι θα επαρκούν, ο ίδιος τον Δεκέμβρη του 2023 παραδέχτηκε ότι η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων είναι μεγάλο αγκάθι και ότι κυνηγά την ουρά του στο θέμα αυτό. Δεν μπορεί να γίνει αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων χωρίς να υπάρχουν ανθρώπινοι πόροι. Κανένα σύστημα ψηφιοποίησης και μηχανοργάνωσης δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες χωρίς τον χειρισμό, τον έλεγχο και τον συντονισμό του ανθρώπινου δυναμικού. Γι αυτό και καταγγέλλουμε ότι δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τους δικαστικούς υπαλλήλους, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για όλα αυτά που θεωρούμε ότι θα βελτιώσουν την απονομή της Δικαιοσύνης:

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
    ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
    ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
    ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ
    ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της
    Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος
    (Ο.Δ.Υ.Ε.)

  • 18 Απριλίου 2024, 11:07 | Λειτουργός της Δικαιοσύνης

    Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα απο τα διαχρονικά προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών, την υποστελέχωση, τις ελλείψεις στις υποδομές, τις χαμηλές αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων κλπ. Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης θα συνεχιστούν και θα διογκωθούν. Η επιτάχυνση αφορά τους λίγους και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών στην οικονομία της χώρας. Οι πολίτες θα επιβαρυνθούν οικονομικά με τις μετακινήσεις τους και την αύξηση των τελών και εξόδων.

  • 18 Απριλίου 2024, 11:15 | Μαρία M. Ειρηνοδίκης Γ΄

    Το σχέδιο νόμου ξεκινά από την εσφαλμένη βάση ότι 900+ δικαστές θα ριχτούν στη μάχη της εκδίκασης των υποθέσεων του πρώτου βαθμού. Οι Ειρηνοδίκες είναι ήδη δικαστές του πρώτου βαθμού, δικάζοντας ήδη χιλιάδες αστικές υποθέσεις ετησίως, σε αριθμό που ουδόλως υπολείπεται των υποθέσεων των Πρωτοδικείων. Το γεγονός αυτό επιρωνύεται από τα στατιστικά που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η διαφορά μεταξύ των δικαστηρίων του πρώτου βαθού έγκειται στον αριθμό των εισερχόμενων υποθέσεων, οι οποίες μετά την κατάργηση του Ν. 3869/2010, σαφώς έχεουν μειωθεί στα Ειρηνοδικεία, ενώ στα Πρωτοδικεία διατηρείται ο ίδιος αριθμός, λόγω του εύρους των υποθέσεων που δικάζονται σε αυτό λόγω ποσού, αλλά και λόγω αντικειμένου (π.χ οικογενειακές υποθέσεις, υποθέσεις κτηματολογίου ενόψει μάλιστα της κατ’ έτος ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης σε διάφορες περιοχές της χώρας και της εξ αυτής δημιουργίας νέων υποθέσεων στα Πρωτοδικεία), οι οποίες εκδικάζονται αποκλειστικά από τα Πρωτοδικεία. Οι υποθέσεις των Ειρηνοδικείων δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας και οι Ειρηνοδίκες πλέον αντί να κάθονται, θα δικάσουν τις υποθέσεις των επιβαρυμένων Πρωτοδικείων. Οι υποθέσεις αυτές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Αποτέλεσμα; Ο ίδιος αριθμός δικαστών θα συνεχίσει να δικάζει τον ίδιο αριθμό υποθέσεων. Η μόνη διαφορά θα είναι, ίσως, η καλύτερη κατανομή των υποθέσεων μεταξύ των δικαστών. Αυτό όμως δεν εξασφαλίζεται με βάση το παρόν σχέδιο νόμου, αφού επιφυλάσσει στους Ειρηνοδίκες άνιση μεταχείριση, καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων με σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων τόσο στη μισθολογική, όσο και στην βαθμολογική τους εξέλιξη. Οι Ολομέλειες των Ειρηνοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, οι οποίες ως αυτές των τριών μεγαλύτερων Ειρηνοδικείων της Χώρας, έχουν εντοπίσει αρκετά μεγάλο ποσοστό των αδικιών και των προβλημάτων που θα προκύψουν στον ενοποιημένο πια πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας και θα πρέπει να εισακουστούν. Με το παρόν νομοσχέδιο δημιουργούνται δικαστές δυο ταχυτήτων, γεγονός που θα έχει ολέθριες συνέπειες στην υπηρεσιακή συνύπαρξη μεταξύ των πρωτοδικών της γενικής και της ειδικής επετηρίδας. Πρώτα από όλα, το Υπουργείο θα πρέπει να αποφασίσει εάν η ειδική επετηρίδα θα είναι φθίνουσα, με σκοπό σταδιακά να ενταχθούν όλοι στη γενική επετηρίδα ή θα διατηρηθεί μέχρι την τελευταία αφυπηρέτηση των νυν ειρηνοδικών. Σε περίπτωση που θα διατηρηθεί, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης των πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, αφού πλέον θα κάνουν την ίδια ή σχεδόν την ίδια εργασία με του πρωτοδίκες της γενικής. Δεν είναι ορθό και δίκαιο να εγκλωβιστούν 900 άτομα σε μια επετηρίδα χωρίς κανέναν υπηρεσιακό κίνητρο, παρά μόνο να μην απολυθούν. Αντιλαμβάνεστε ότι ούτε η ποσοτική αλλά ούτε η ποιοτική απόδοση θα είναι ίδια. Από την άλλη εάν πρόκειται να εξαλειφθεί η ειδική επετηρίδα, οι υπηρετούντες σε αυτήν θα πρέπει να εντάσσονται στη γενική, κατόπιν φυσικά αξιολόγησης, με όρους αξιοπρεπείς που αρμόζουν σε δικαστικούς λειτουργούς με πολυετή εμπειρία. Θα πρέπει να τους αναγνωρίζονται τα έτη υπηρεσίας τους τόσο ως ειρηνοδίκες, όσο και ως πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας και να εντάσσονται σσύμφωνα με τις διακρίσεις του άρθρου 8 παρ. 1, με βάση τα έτη υπηρεσίας τους. Εάν προκριθεί η λύση να εντάσσονται κάτω από τον τελευταίο πρωτοδίκη, τότε η εξέλιξή τους θα ακολουθεί την επετηρίδα αυτή. Δεν νοείται σε καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις, να θεωρούνται οι πρώην ειρηνοδίκες ες αεί νεότεροι υπηρεσιακά από κάθε πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας, ακόμα και αυτών που δεν έχουν ακόμα καν εισαχθεί στην ΕΣΔΙ. Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι σημερινοί πρόεδροι εφετών και αρεοπαγίτες δεν έχουν φοιτήσει στην ΕΣΔΙ. Κανένας δεν αμφισβήτησε τη νομική τους κατάρτιση ούτε στερήθηκαν την οποιαδήποτε υπηρεσιακή εξέλιξη εκ του γεγονότος αυτού. Δεν δημιουργήθηκε χωριστή επετηρίδα όταν βγήκε η πρώτη σειρά της ΕΣΔΙ, ούτε αμφισβήτησε κανείς την αρχαιότητά τους σε σχέση με τους αποφοίτους της ΕΣΔΙ.

  • 18 Απριλίου 2024, 11:31 | Ειρηνοδίκης Β΄

    Σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος «κατά την αληθινή έννοια του άρθρου 88, επιτρέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης και η ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών του βαθμού αυτού, εφόσον προβλέπεται διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης, όπως νόμος ορίζει.».

    Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι προδήλως αντισυνταγματικό, καθώς προβλέπει διπλή επετηρίδα, με αθρόα προαγωγή και χωρίς ατομική αξιολόγηση των ειρηνοδικών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Και βέβαια, με τον όρο ατομική αξιολόγηση, σημαίνει πως ο βαθμός προαγωγής και η σειρά της αρχαιότητας θα κριθούν από το Δικαστικό Συμβούλιο. Εν προκειμένω, όμως, παρακάμπτεται η αξιολογική κρίση του Ανώτατου Δικαστικού, το οποίο είναι και το μόνο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών

  • 18 Απριλίου 2024, 11:22 | ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΥ

    Είναι απαράδεκτο να καταργούνται Ειρηνοδικεία που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη ιστορικότητα και μεγάλο όγκο εργασίας στον βωμό της συγκέντρωσης υπηρεσιών σε ένα Πρωτοδικείο με Κεντρική έδρα.Αντιδρώ στην κατάργηση του ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ, το οποίο λειτουργεί από το έτος 1915 και έδινε πνοή σε εμάς όλους , σε μία κωμόπολη τα Βασιλικά, που υπήρξαν η έδρα του Δήμου Βασιλικών πριν την συννένωση με το πρόγραμμα Καλλικράτης με τον Δήμο Θέρμης,μία έδρα που χαρακτηρίζεται για την ιστορικότητά της όσον αφορά τους αγώνες και τους ήρωές της στον Μακεδονικό Αγώνα , καθώς επίσης και με τους αγώνες της και τους ήρωές της κατά του Οθωμανικού Ζυγού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας .Αυτή άλλωστε υπήρξε η αφορμή και η αιτία ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να την εντάξει στο Πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ 2021” μεταξύ άλλων 53 κωμοπόλεων σε όλη την Ελλάδα.Επιπροσθέτως δεν είναι ένα ανενεργό Ειρηνοδικείο, διότι διεκπεραιώνει πλήθος υποθέσεων που προκύπτουν από τις ανωτέρω περιοχές χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις και επιπροσθέτως έχει και εξυπηρετεί μεγάλο πληθυσμό στην εδαφική του αρμοδιότητα με γρήγορο τρόπ και εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό, καθώς και στους συμβολαιγράφους και δικηγόρους της περιοχής μας .Είναι ντροπή να υποβαθμιστεί μία τέτοια κωμόπολη, δεν τιμά κανέναν και ιδιαίτερα την κοινωνία.Στόχος σας είναι να αναβαθμίζετε τις κωμοπόλεις και να διευκολύνεται ο πολίτης στην εξυπηρέτησή του αποκεντρωμένα και όχι συγκεντρωτικά , και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος κάθε δημοκρατικής κυβέρνησης.Ελπίζω να κρίνετε πιο δίκαια τα αιτήματα των πολιτών.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:49 | Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

    Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης τίθεται κατά του νομοσχεδίου περί ‘Ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξικής αναδιάρθωσης των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης’. Η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, καθώς και η κατάργηση υφιστάμενων δικαστικών μονάδων και η συγχώνευση δικαστικών δομών με τα κεντρικά Πρωτοδικεία δεν θα επιφέρει βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης κι ούτε το έμψυχο δυναμικό, ήτοι οι δικαστικοί υπάλληλοι, θα αξιοποιηθούν με ορθολογικότερο τρόπο.
    Ειδικότερα:
    Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης καταργούνται όλα τα Ειρηνοδικεία και από τις υπάρχουσες τέσσερις (4) δικαστικές μονάδες καταργούνται δύο, το Ειρηνοδικείο Κουφαλίων και Βασιλικών, και διατηρείται ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κι ως περιφερειακό το έως σήμερα Ειρηνοδικείο Λαγκαδά.
    Για το Ειρηνοδικείο Κουφαλιων προβλέπονται τρεις οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων ενώ μία εξ αυτών είναι καλυμμένη. Καθώς έχει συσταθεί από το έτος 1980 κατέχει αρχείο 44 ετών, το οποίο βρίσκεται αρχειοθετημένο σε βιβλία ( Βιβλιοδεσία έχει γίνει μέχρι το έτος 2000, το υπόλοιπο αρχείο βρίσκεται σε φακέλους) και μόνο μετά τον Ιούλιο του 2017 εφαρμόζεται το πρόγραμμα του ΟΣΔΥΠΠ. Το κτίριο που στεγάζεται η υπηρεσία είναι κτίριο του ΤΑΧΔΙΚ σχετικά νέο και σε καλή κατάσταση , που κατασκευάστηκε για τον παραπάνω λόγο ικανοποιώντας επαρκώς την λειτουργία του χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση λειτουργικών εξόδων. Ανάλογη είναι και η κατάσταση του Ειρηνοδικείου Βασιλικών, στο οποίο προβλέπονται πέντε οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων εκ των οποίων οι τέσσερις είναι καλυμμένες.
    Παρατηρητέα, επίσης, τα εξής: Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στη σημερινή του μορφή δεν αρκεί ως κτήριο να στεγάσει τα υπάρχοντα τμήματα, ήταν πάμπολες οι συζητήσεις περί του θέματος αυτού στο παρελθόν. Στο αμέσως προσεχές διάστημα προβλέπεται η συντήρηση του κτηρίου του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και η μετεγκατάσταση τμήματων αυτού σε άλλο παρακείμενο κτήριο, το οποίο θα διαμορφωθεί.
    Παρατηρητέα, επίσης, τα εξής: Το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά εξυπηρετεί πάνω από το 60% της έκτασης του νομού Θεσσαλονίκης, με απόσταση από Θεσσαλονίκη έως 60 χιλιόμετρα (13 Καποδιστριακοί Δήμοι με πληθυσμό 70.000 κατοίκους). Έχει συγχωνευτεί σ’αυτό και το πρώην Ειρηνοδικείο Σοχού. Προβλέπονται 8 οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και είναι καλυμμένες οι 5 εξ αυτών. Στο πληροφοριακό πρόγραμμα solon στο οποίο, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, δεν έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα οι διαθήκες, με αποτέλεσμα για όλο το πλήθος τους (άνω των 5.000) να γίνεται αναζήτηση σε “αυτοσχέδιο – επισφαλές” αρχείο. Υπάρχει έγχαρτο αρχείο αποφάσεων 50 και πλέον ετών, για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη ψηφιοποίησης.
    Το σημερινό κτήριο του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά κρίθηκε ακατάλληλο από το 2018 να στεγάσει τις υπάρχουσες δικαστικές του υπηρεσίες, κι αυτό γιατί: Στεγαζόταν επί δεκαετίες, μαζί με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στο κτίριο του Διοικητηρίου Λαγκαδά στο οποίο ιδιοκτήτες είναι το Ελληνικό Δημόσιο και, κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό ο Δήμος Λαγκαδά. Με τους σεισμούς του 1978 το Διοικητήριο υπέστη ζημιές και κατεδαφίστηκε. Στη θέση του ανεγέρθηκε από την ΥΑΣΒΕ το νέο κτίριο του Διοικητηρίου, στην οικοδομική άδεια του οποίου προβλέπεται και πτέρυγα για το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά. Προκειμένου να στεγαστεί “προσωρινά” το Ειρηνοδικείο, μισθώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης άλλος χώρος, όπου και στεγάζεται “προσωρινά” για σαράντα περίπου χρόνια. Παράλληλα δε, το Δημόσιο καταβάλλει μισθώματα, “προσωρινά”, για 45 χρόνια σε ένα χώρο ο οποίος όχι μόνο είναι ακατάλληλος, αλλά, μετά και από τη σχετική έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας Λαγκαδά (αρ.πρωτ.8017/2018) κρίθηκε επικίνδυνος.
    Όμως, παρόλο που το νέο Διοικητήριο ανεγέρθηκε, λόγω προβλημάτων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, η πτέρυγα που ανεγέρθηκε για Ειρηνοδικείο έμεινε ημιτελής. Έχει ολοκληρωθεί μόνο ο σκελετός και η τοιχοποιία. Παραμένει ημιτελής και εκτεθειμένη επί δεκαετίες στα καιρικά φαινόμενα.
    Αντ’αυτού, στο κτίριο του νέου Διοικητηρίου στεγάστηκαν από το 2011 διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Λαγκαδά και της Περιφέρειας και συνεχίζουν να στεγάζονται (άγνωστο πως) υπερκαλύποντας το όποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας τους. Μάλιστα, η Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης με το υπ’αριθμ.1186/28-1-2011 έγγραφό της είχε ζητήσει, χωρίς αποτέλεσμα, από το Δήμο Λαγκαδά να σταματήσει άμεσα την εκτέλεση των όποιων εργασιών.
    Το μόνο διαθέσιμο κτήριο που καλύπτει τις προϋποθέσεις στέγασης του Ειρηνοδικείου είναι το ανωτέρω ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΗΡΙΟ. Ο Δήμος Λαγκαδά με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου συναίνεσε στην παραχώρηση τμήματος του πρώτου ορόφου, η οποία όμως δεν ακόμη δεν υλοποιήθηκε. Επιβάλλεται η απελευθέρωση των χώρων του ως άνω κτιρίου, ιδιοκτησίας του Δημοσίου από μη δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση μετεγκατάσταση του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά έως ότου αποπερατωθεί η ημιτελής πτέρυγα που θα δώσει την οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα και τη δυνατότητα δημιουργίας έδρας Περιφερειακού Πρωτοδικείου που θα αποσυμφορήσει το κεντρικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
    Από την παράθεση των ανωτέρω, κρίνουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2024, η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης θα κριθεί ως προς τη δυνατότητά της να παρέχει δικαιοσύνη στους πολίτες της. Και τα δύο κτήρια βρίσκονται σε υπο αίρεση κατάσταση κατασκευής. Η υπάρχουσα κτηριακή τους δομή αδυνατεί να φιλοξενήσει αρχεία άλλων δικαστικών μονάδων, τα οποία βρίσκονται σε έγχαρτη μορφή (ΟΧΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ), αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες καθ’ ύλην αρμοδιότητες που το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει. Οι δικαστικοί υπάλληλοι που θα κληθούν να εργαστούν παραμένουν οι ίδιοι ΚΙ ΟΧΙ 426

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ /ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ /ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ-ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

    Ειρηνοδικείο Λαγκαδά 8 5
    Ειρηνοδικείο Κουφαλίων 3 1
    Ειρηνοδικείο Βασιλικών 5 4

    Εφόσον η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συμμόρφωση προς τις υποδείξεις της Π.Τραπεζας και των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής βαθμίδας της χώρα οι οποίες αναδεικνύουν την ανάγκη επιτάχυνσης της απονομης δικαιοσύνης, επανερχόμαστε στις προφανείς σε όλους προτάσεις:
    Α: Ανάπτυξη νέων κτιριακών υποδομών και βελτίωση των υπαρχουσών
    Β. Πλήρη ψηφιοποίηση όλων των δικαστηριακών διαδικασιών
    Γ. Βελτίωση της αναλογίας Δικαστών / Δικαστικών Υπαλλήλων, ώστε να κινηθούμε από το σχεδόν 1/1 στο σχεδόν 1/3 που είναι και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος
    Δ. Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Δικαστικών Υπαλλήλων, ώστε να μην αποποιούνται τους διορισμούς οι νέοι και οι νέες αλλά και για να καταστεί το επάγγελμα του Δικαστικού Υπαλλήλου ελκυστικό και να προσελκύει ανθρώπους με υψηλή κατάρτιση και ποιότητα.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:11 | ΙΩΑΝΝΑ

    Θεωρώ ότι η ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και καμία επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης δεν θα επιτευχθεί. Θα αλλάξει ο αριθμός των μηνύσεων ή των αγωγών με την ενοποίηση; Άρα για ποια επιτάχυνση μιλάμε; Θα το καταλάβαινα αν μιλούσαμε για αύξηση οργανικών θέσεων γραμματέων, εισαγγελέων, δικαστών (εννοώντας εδώ και ειρηνοδικών). Τότε ναι, θα μπορούσε να γίνει κάτι. Σαφώς και υπάρχουν ειρηνοδικεία ή πρωτοδικεία με περισσότερο όγκο δουλειάς και άλλα με λιγότερο αλλά η οριζόντια ενοποίηση όλων δεν λύνει το πρόβλημα.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:26 | ΒΓ

    Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έχει ως πρωταρχικό σκοπό την επιτάγχυνση της δικαιοσύνης και κυρίως την αποσυμφόρηση των μεγάλων Πρωτοδικείων της χώρας, όπου παρατηρούνται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με μια λελογισμένη αύξηση της καθ ύλην αρμοδιότητας των Ειρηνιδικείων.
    Εδώ επιχηρείται μιά πλήρης αναρδιάρθρωση της Δικαιοσύνης εν μία νυχτί, με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, που στην πλειοψηφία τους εκδίδουν άμεσα αποφάσεις και τη συγχώνευσή τους με τα Πρωτοδικεία, δημιουργώντας εναν υδροκέφαλο Ά βαθμό δικαιοδοσίας, με βραδυκίνητους δικαστικούς σχηματισμούς, που θα οδηγήρει σε περαιτέρω επιβράδυνση στην έκδοση αποφάσεων.
    Πέραν αυτών, παρατηρούνται αντισυνταγματικές διατάξεις, καθώς δημιουργούνται Δικαστές δύο ταχυτήτων με όμοια καθήκοντα, με τους ειρηνοδικες όμως, να καθηλώνονται στον ίδιο βαθμό σε όλο τους τον υπηρεσιακό βίο και να τοποθετούνται ιεραρχικά κάτω από τους νεοεισερχόμενους Πρωτοδίκες , ανεξαρτήτως των χρόνων προύπερεσίας τους.
    Οι προτάσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικειου Αθηνών αμβλύνουν μερικες από αυτές τις ανισότητες και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:25 | ΥΠΑΛΛΉΛΟΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ας ξεκινήσουμε από τη σκοπιμότητα του νομοσχεδίου: ‘’ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!!!’’
    Πολύ ενδιαφέρον και απόλυτα θεμιτό και αναγκαίο για ένα κράτος δικαίου εν έτει 2024
    Το θέμα όμως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι κατά πόσο και σε τι βαθμό υπηρετείται αυτός ο σκοπός…
    – Τι προετοιμασία έχει γίνει με τα πληροφοριακά συστήματα ώστε να συμβάλλουν τα μέγιστα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης; Τι προετοιμασία έχει γίνει με τις κτιριακές υποδομές; Τι προετοιμασία έχει γίνει με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών;
    – Πόσες από τις 426 θέσεις που προβλέπονται για το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης καλύπτονται στην πραγματικότητα; Μετά βίας 300… Πως θα επιταχυνθεί η δικαιοσύνη με τόσο μεγάλη υποστελέχωση;
    – Οι υπάλληλοι των Ειρηνοδικείων δεν είναι νεοδιόριστοι υπάλληλοι που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Πρωτοδικείο με σκοπό την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Κουβαλούν μαζί τους μια μεγάλη ύλη για την οποία δίνανε καθημερινό αγώνα δεδομένης της υποστελέχωσης της υπηρεσίας τους.
    – Η καθημερινότητα των δικαστικών υπαλλήλων είναι δύσκολη και απαιτητική και αυτό που έσωσε την κατάσταση ήταν το φιλότιμο των υπαλλήλων, για πόσο ακόμα η δικαιοσύνη θα βασίζεται στο φιλότιμο; Η δικαιοσύνη θα πρέπει να βασίζεται σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, νέους υπαλλήλους για την κάλυψη των οργανικών θέσεων και κτιριακές υποδομές. Πιο συγκριμένα, περισσότερες αίθουσες ακροατηρίων, περισσότερους δικαστικούς υπαλλήλους ανά δικαστή κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών, γενίκευση της ψηφιοποίησης των δικαστικών υπηρεσιών, γενίκευση της απομαγνητοφώνησης, σύγχρονος και επαρκής υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Δυστυχώς το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κάτι για όλα αυτά
    – Οι υπηρεσίες αντί να βρίσκονται κοντά στον αποδέκτη της δικαιοσύνης, τον πολίτη, απομακρύνονται όλο και περισσότερο από αυτόν. Πολύ λυπηρό…
    – Ο χρόνος και η ιστορία θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου αλλά δυστυχώς εδώ θα είμαστε μετά λύπης να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητά του… Ο δικαστικός υπάλληλος που έχει συνείδηση του καθήκοντός του θα πρέπει να είναι ευέλικτος και έτοιμος να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, θα πρέπει όμως να του παρέχεται η ασφάλεια, τα μέσα και ξεκάθαρα ο σκοπός που υπηρετεί… δυστυχώς το πρόχειρο αυτό νομοσχέδιο προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια και δεν μας πείθει για τη σκοπιμότητά του.

  • 18 Απριλίου 2024, 09:30 | Βασιλική

    Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έχει ως πρωταρχικό σκοπό την επιτάγχιση της δικαιοσύνης και κυρίως την αποσυμφόρηση των μεγάλων Πρωτοδικείων της χώρας, όπου παρατηρούνται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με μια λελογισμένη αύξηση της καθ ύλην αρμοδιότητας των Ειρηνιδικείων.
    Εδώ επιχηρείται μιά πλήρης αναρδιάρθρωση της Δικαιοσύνης εν μία νυχτί, με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, που στην πλειοψηφία τους εκδίδουν άμεσα αποφάσεις και τη συγχώνευσή τους με τα Πρωτοδικεία, δημιουργώντας εναν υδροκέφαλο Ά βαθμό δικαιοδοσίας, με βραδυκίνητους δικαστικούς σχηματισμούς, που θα οδηγήρει σε περαιτέρω επιβράδυνση στην έκδοση αποφάσεων.
    Πέραν αυτών, παρατηρούνται αντισυνταγματικές διατάξεις, καθώς δημιουργούνται Δικαστές δύο ταχυτήτων με όμοια καθήκοντα, με τους ειρηνοδικες όμως, να καθηλώνονται στον ίδιο βαθμό σε όλο τους τον υπηρεσιακό βίο και να τοποθετούνται ιεραρχικά κάτω από τους νεοεισερχόμενους Πρωτοδίκες , ανεξαρτήτως των χρόνων προύπερεσίας τους.
    Οι προτάσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικειου Αθηνών αμβλύνουν μερικες από αυτές τις ανισότητες και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

  • 17 Απριλίου 2024, 23:37 | Ε.Σ

    Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης δεν δύναται να επιτευχθεί με την ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας , δεδομένου ότι οι Ειρηνοδίκες είναι ήδη επιφορτισμένοι με τεράστιο όγκο δουλειάς από τα υπο κατάργηση Ειρηνοδικεία, ενώ θα συνεχίσουν να χρεώνονται με νέες υποθέσεις. Απαιτείται αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών. Η αξιοποίηση των 250 επιτυχόντων ειρηνοδικών που αδίκως δεν έχουν προσληφθεί μέχρι και σήμερα συνιστά την καλύτερη λύση στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.Με τον τρόπο αυτό θα διορθωθεί η κατάφωρη αδικία εις βάρος τους και θα ενισχυθεί η δικαιοσύνη με ικανότατους λειτουργούς οι οποίοι θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ορθή και ταχεία απόνομή της δικαιοσύνης.

  • 17 Απριλίου 2024, 23:23 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΟΔΟΥΡΑ

    Λαμβάνοντας υπόψη: α) τη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», β) τα σχετικά στοιχεία που προβάλλονται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και γ) την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει το Σχέδιο Νόμου, εκφράζω τις εξής παρατηρήσεις:
    1. Δεν προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία ότι:
    i. Η χρονική αποτελεσματικότητα της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και ο χρόνος έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, εξαρτώνται από τη χωροταξία των δικαστικών υπηρεσιών.
    ii. Η αναφορά στο ότι το 44% των δικαστών πρώτου βαθμού (Ειρηνοδίκες) δικάζουν μόνο το 20% της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού σχετίζεται με τη χωροταξία των δικαστικών υπηρεσιών.
    iii. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των επιχειρηματιών στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό της δικαιοσύνης σχετίζονται με τη χωροταξία των δικαστικών υπηρεσιών.
    2. Δεν μπορεί να υπάρξει ορθολογικότερη αξιοποίηση, ούτε να παρουσιάζεται στο δημόσιο διάλογο ως επιχείρημα η αναλογία, του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί τη δικαιοσύνη, δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, τη στιγμή που ΟΛΕΣ οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών είναι καλυμμένες ενώ την ίδια στιγμή το 40% των θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΕΣ χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους.
    3. Η γενίκευση που οδηγεί στο επιχείρημα του κόστους ανά απόφαση ανά Ειρηνοδίκη και ανά Πρωτοδίκη είναι άτοπη και επικίνδυνη γιατί λαμβάνει υπόψη μόνο το κόστος της λειτουργίας της κάθε δικαστικής υπηρεσίας (μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα) και αγνοεί τον πολίτη ο οποίος “συντηρεί” κάθε δικαστική υπηρεσία για να έχει πιο άμεση και με λιγότερα επιπλέον έξοδα πρόσβαση στον φυσικό δικαστή (άρθρο 20 του Συντάγματος). Η πρόσβαση στο φυσικό δικαστή εμπίπτει στις Συνταγματικές διατάξεις που αποτελούν το λεγόμενο στενό πυρήνα του κράτους δικαίου το οποίο, εξ ορισμού και σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία και νομολογία, σημαίνει ότι δεν υπόκειται ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ σε οποιαδήποτε στάθμιση κόστους-οφέλους. Κάθε τυχόν τέτοια στάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της άσκησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του άρθρου 20Σ, κάτι το οποίο συνιστά ανεπίτρεπτη παράβαση διατάξεων που συνιστούν τον πυρήνα του συνταγματικά κατοχυρωμένου κράτους δικαίου.
    4. Στο άρθρο 6 του Σχεδίου Νόμου ενώ υπάρχει αναφορά στο πώς διαμορφώνεται το πλήθος των εισαγγελικών λειτουργών στους νέους σχηματισμούς δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη αναφορά για τις οργανικές θέσεις των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και ειδικότερα για τις περιοχές που δημιουργείται παράλληλο Πρωτοδικείο.
    5. Στο άρθρο 11 του Σχεδίου Νόμου δεν υπάρχει αναφορά για την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών υπαλλήλων των δικαστικών υπηρεσιών που καταργούνται (αν μπορούν να επιλέξουν να υπηρετήσουν στο περιφερειακό, παράλληλο ή κεντρικό Πρωτοδικείο).

  • 17 Απριλίου 2024, 22:02 | Αντιγόνη Πινακίδου

    1.000 περίπου Δικαστικοί Λειτουργοί, Ειρηνοδίκες,σκληρά εργαζόμενοι, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με μεγάλο προσωπικό κόστος τα τελευταία χρόνια,διεκπεραιώνοντας εναν τεράστιο όγκο δικογραφιών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στηρίζοντας διαχρονικά το μέσο Έλληνα πολίτη με όλες τους τις δυνάμεις,επιτελώντας σπουδαίο δικαιοδοτικό έργο καλούνται να αλλάξουν εν μια νυκτί επι της ουσίας άρδην την εργασιακή τους καθημερινότητα, υπηρεσιακές συνθήκες, επαγγελματική προοπτική χωρίς ουδεποτε να ερωτηθούν και να συναινέσουν σε αυτό. Εξέφρασαν δε με κάθε τρόπο και μέσο τη σφοδρή αντιθεση τους στο παρόν νομοσχέδιο , ωστόσο το Υπουργείο κωφεύει συστηματικά , εισάγοντας προς ψήφιση ένα απο τα πιο προβληματικά  νομοσχέδια στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.Αναστατώνεται  ο οικονομικός και οικογενειακός προγραμματισμός εκατοντάδων εργαζομένων,οι οποίοι επέλεξαν τη συγκεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία για μια σειρά απο παραμέτρους,οι οποίες παύουν να υπάρχουν υπο το νέο καθεστώς,  με την εργασιακή τους καθημερινότητα να μεταβάλλεται άρδην,να τίθενται υπο αμφισβήτηση βασικά εργασιακά τους δικαιώματα και να υποτιμάται ακόμα και ο ίδιος ο ρόλος τους ως επαρκώς επιστημονικά καταρτισμένων και ισότιμων Δικαστικών Λειτουργών!Την ίδια στιγμη η ελληνικη κοινωνία χάνει  το πιο άμεσα προσβάσιμο καταφύγιο του πολίτη στη δικαιοσύνη στο βωμό μιας εξαγγελόμενης  επιτάχυνσης, η οποία ουδόλως διευκρινίζεται με ποιόν τρόπο θα επιτευχθεί, τη στιγμή που καταργείται το ταχύτερο Δικαστήριο του ελληνικού δικαιοδοτικού συστήματος, βάσει στατιστικών στοιχείων του ίδιου του Υπουργείου.Το Υπουργείο οφειλει να διαγνώσει την αναγκαιότητα αναθεώρησης του εν λόγω νομοσχεδίου,που θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα και δυσεπίλυτα θέματα απο αυτά που επιχειρεί να επιλύσει.

  • 17 Απριλίου 2024, 21:44 | Α.Π. ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Ενας απο τους σκοπους της ενοποιησης ειναι η επιταχυνση στην απονομη της δικαιοσύνης. Ωστόσο το νομοσχέδιο εισάγει τόσες πολλες αλλαγές οι οποιες απαιτουν χρονια για την υλοποιηση τους, που η επιταχυνση ειναι αμφίβολη. Παραδειγμα, πως θα δικασουν οι παραπανω δικαστες στα Πρωτοδικεια οταν οι αιθουσες ειναι συγκεκριμενες, τα μηχανηματα συγκεκριμένα, οι Εισαγγελεις ιδιοι σε αριθμο. Αντίθετα με τη διατηρηση των Ειρηνοδικειων, εστω των κεντρικών και τη μεταφορά σε αυτα καθ’υλην αρμοδιότητας που μεχρι τώρα ανήκε στο Πρωτοδικειο και την ταυτοχρονη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων Πρωτοδικων κι Εισαγγελςων, η επιταχυνση στην απονομη δικαιοσύνης θα ηταν πιο εφικτή.

  • 17 Απριλίου 2024, 20:26 | Μ.Δ.

    1) Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;
    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.
    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».
    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

    2) ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.
    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας

    3) ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 17 Απριλίου 2024, 20:08 | ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ

    Τα ειρηνοδικεία είναι στελεχωμένα από ειρηνοδίκες και δικαστικούς υπαλλήλους καταρτισμένους και έμπειρους. Λειτουργούν άψογα, ανταπεξήλθαν σε καθετί που η πολιτεία αξίωσε από αυτούς μέσα σε απαιτητικές συνθήκες και κατά γενική ομολογία αποτελούν σήμερα τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό μηχανισμό απονομής δικαιοσύνης και επίλυσης των διαφορών. Είμαστε πολλοί οι ειρηνοδίκες που μέσα σε αυτά τα χρόνια συνεργαστήκαμε με άξιους δικαστικούς υπαλλήλους και οφείλουμε να συμφωνήσουμε και να στηρίξουμε τα όσα έχουν εκτεθεί με σαφήνεια και τεκμηρίωση από αυτούς. ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ μας συνεπικουρούν επάξια στο έργο μας για χρόνια τώρα και πρέπει να υπολογιστεί και η δική τους αξία και συνδρομή και να διασφαλιστεί η υπηρεσιακή και επαγγελματική τους κατάσταση που επίσης βιαίως μεταβάλλεται.

  • 17 Απριλίου 2024, 20:06 | Ο.Τ. ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Το παρόν νομοσχέδιο ουδεμία επιτάχυνση της δικαιοσύνης θα επιφέρει αφού δε λύνει προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική δκαιοσύνη αλλά αντιθέτως δημιουργεί περισσότερα αλλάζοντας αρμοδιότητα υλική και πολλά από τα καθήκοντα των Ειρηνοδικών οι οποίοι χειρίζονται υποθέσεις σχεδόν του 50% των αστικών υποθέσεων, προβλέπει συγχωνεύσεις δικαστηρίων και τροποποιήσεις τοπικής αρμοδιότητας Δικαστηρίων με μελλοντικές κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες θα χτιστούν και δεν προβλέπει περισσότερες οργανικές θέσεις Εφετών για να δικάζουν τις αποφάσει του ενοποιημένου πλέον πρώτου βαθμού, μεταθέτοντας το πρόβλημα του χρόνου έκδσης αποφάσεων από τον π΄ρωτοστο δέυτερο βαθμό. Να δημοσιευθεί βάσει ποιας μελέτης οι επιχειρούμενες αλλαγές θα επιφέρουν επιτάχυσνη και εξοικονόμιση πόρων καθώς ουδεμία μνεία γίνεται περί αυτών στο παρόν. Πώς η επονομαζόμενη ενοποίηση (που κατ’ όνομα μόνο είναι ενοποίηση καθώς δημιουργεί δικαστές δύο ταχυτήτων) εξοικονομεί πόρους αφου ο ίδιος αριθμός δικαστών θα δικάζει ίδιο αριθμό υποθέσων;

  • 17 Απριλίου 2024, 19:56 | ΑΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 17 Απριλίου 2024, 19:16 | ΑΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.
    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας

  • 17 Απριλίου 2024, 19:34 | ΑΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;
    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.
    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».
    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

  • 17 Απριλίου 2024, 19:48 | ΒΝ

    Η πολυπόθητη επιτάχυνση της δικαιοσύνης δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί με την ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας , δεδομένου ότι οι Ειρηνοδίκες είναι ήδη επιφορτισμένοι με όγκο δουλειάς από τα υπο κατάργηση Ειρηνοδικεία, ενώ θα συνεχίσουν να χρεώνονται με καινούριες υποθέσεις ( αρμοδιότητας έως σήμερα Ειρηνοδικείων). Η αύξηση οργανικών θέσεων και ο διορισμός των επιτυχόντων Ειρηνοδικών στο Διαγωνισμό Ειρηνοδικών του 2015, που έως σήμερα άνευ επαρκούς αιτιολογίας παραμένουν αδιόριστοι μολονότι περιλαμβάνονται σε πίνακα επιτυχόντων δημοσιευμένο στο ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, είναι επιτακτική. Άλλως το φαινόμενο της καθυστέρησης της δικαιοσύνης φαίνεται να διαιωνίζεται, δεδομένου ότι με το υπο διαβούλευση νομοσχέδιο καλούνται να επιλύσουν τούτο δικαστικοί λειτουργοί, ήδη επιβαρυμένοι με πλήθος υποθέσεων.

  • 17 Απριλίου 2024, 19:26 | ΓΜ

    Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν θα επιταχυνθεί η δικαιοσύνη, δεδομένου ότι αφενός ο αριθμός των υπηρετούντων Πρωτοδικών και ο αριθμός των υπηρετούντων Ειρηνοδικών που θα ενοποιηθούν και αφετέρου οι υποθέσεις που ήδη εκκρεμούν προς εκδίκαση και οι υποθέσεις που θα εισαχθούν στα ενοποιημένα Δικαστήρια δεν θα μεταβληθούν. Απαιτείται μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις αστικές υποθέσεις, ιδίως της Τακτικής Διαδικασίας και αύξηση των οργανικών θέσεων των Δικαστών. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι 250 επιτυχόντες Ειρηνοδίκες του διαγωνισμού Ειρηνοδικών έτους 2014, οι οποίοι έχουν αδίκως παραληφθεί και περιμένουν τον διορισμό τους

  • 17 Απριλίου 2024, 19:26 | Αθανάσιος

    Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκινγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, ανω των δέκα γραφείων για τους δικαστές.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (ΘΗΒΑ: ρομα και κεντρο υποδοχής προσφύγων)
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

  • 17 Απριλίου 2024, 19:01 | Εφέτης

    Στην ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος ορίζεται : «Κατά την αληθινή έννοια του άρθρου 88 επιτρέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης και η ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών του βαθμού αυτού, εφόσον προβλέπεται διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης, όπως ο νόμος ορίζει». Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο καταργούνται τα ειρηνοδικεία και στους δικαστικούς λειτουργούς αυτών, ως πρώην ειρηνοδίκες, χωρίς διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης, τους ανατίθενται καθήκοντα πρωτοδίκη σε ποινικές υποθέσεις (με εξαίρεση το ΜΟΔ και την ανάκριση) και σε όλες τις αστικές υποθέσεις, κατατάσσοντας αυτούς σε ειδική επετηρίδα και υπό προϋποθέσεις στη γενική επετηρίδα κάτω από τον τελευταίο πρωτοδίκη. Τούτο συνιστά δυσμενή μεταχείριση των ειρηνοδικών, αφού μέχρι τώρα ασκούν ειδικά καθήκοντα, ήτοι ως ειρηνοδίκες εκδικάζουν αστικές υποθέσεις με όριο στην υλική αρμοδιότητα και ως πταισματοδίκες ασκούν προανακριτικά καθήκοντα. Επίσης γεννώνται θέματα άνισης μεταχείρισης των δικαστικών λειτουργών (πρώην ειρηνοδικών και πρωτδικών) αφού οι πρώην ειρηνοδίκες θα ασκούν τα ίδια καθήκοντα με τους πρωτοδίκες, αλλά θα διαφέρουν βαθμολογικά και μισθολογικά.

  • 17 Απριλίου 2024, 18:21 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΕΚΝΑΚΗ

    Οι Ειρηνοδίκες δεν συνιστούν διακριτό, ιδιαίτερο και αυτοτελή κλάδο της Δικαιοσύνης, αλλά υποκλάδο (τµήµα) της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, που διαφοροποιείται από τους υπολοίπους τακτικούς Δικαστές του ίδιου κλάδου µε κριτήρια λειτουργικά, δηλαδή µε βάση την, κατά τις επιλογές του νοµοθέτη, κατανοµή της δικαιοδοσίας. Δικάζουν: α) σχεδόν όλες τις αστικές υποθέσεις με κριτήριο της υλικής αρμοδιότητας το ποσό (υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο έως 20.000€ και μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα έως 600€, πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου, ήτοι με τζίρο έως 700.000€), β) υποθέσεις ανεξαρτήτως ποσού (υποθέσεις ν. 3869/2010, νομής κλπ). Επιπλέον, δικάζουν και ποινικές υποθέσεις συμμετέχοντας στις συνθέσεις των τριμελών πλημμελειοδικείων, κατά κανόνα και όχι κατ΄ εξαίρεση, όπως προβλέπει ο νόμος, στα Πρωτοδικεία εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Επίσης, ασκούν ανακριτικά καθήκοντα (προκαταρκτική εξέταση ελλείψει οργανικής θέσεως πταισματοδίκη, κατ΄οίκον έρευνες κλπ). Εξαιτίας της συρρίκνωσης των οικονομικών μεγεθών κατά την τελευταία δεκαπενταετία, το Ειρηνοδικείο έχει καταστεί το Δικαστήριο αναφοράς για τον μέσο πολίτη, όπου δικάζεται ο κύριος όγκος των αστικών υποθέσεων (πλήν των οικογενειακών και του κτηματολογίου). Στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει το κατατεθέν σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι τα Ειρηνοδικεία δικάζουν μόνο το 20% της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού στο σύνολο της επικράτειας, ενώ τοι υπόλοιπο 80% εκδικάζεται από τα Πρωτοδικεία, ισχυρισμός που είναι ανακριβής σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει ετησίως το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα Ειρηνοδικεία της Επικράτειας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεως, τα τελευταία 10-12 έτη επιβαρύνθηκαν με τεράστιο όγκο υποθέσεων, που αναλογούσε σε άνω των 200 υποθέσεων ανά δικαστή, έργο το οποίο έφεραν εις πέρας άμεσα και άρτια, Τούτο, μάλιστα, εκτελώντας παράλληλα και συστηματικά καθήκοντα, τα οποία δεν είναι αμιγώς καθήκοντα Ειρηνοδίκη και τα οποία κατ΄εξαίρεση έπρεπε να εκτελούν (κατ΄οίκον έρευνες, συνθέσεις Τριμελών κλπ).
    Οι Ειρηνοδίκες, εισήχθησαν στο Σώμα, με εισαγωγικές εξετάσεις, αντίστοιχες των παρεδρικών, πριν την ίδρυση της ΕΣΔΙ (έτος 1994) και της καθιέρωσης φοίτησης σε αυτήν των δικαστικών λειτουργών. Επομένως, εισήχθησαν στο Δικαστικό σώμα με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που εισήχθησαν στο Σώμα οι Ανώτατοι σήμερα Δικαστικοί Λειτουργοί (Αρεοπαγίτες και Εφέτες που εισήχθησαν στο Σώμα πριν το έτος 1995 έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην ΕΣΔΙ). Μεχρι τώρα έχουν το αυτοδιοίκητο του Ειρηνοδικείου που υπηρετούν (ρυθμίζοντας μεταξύ τους τις υπηρεσίες τους, τμήματα διακοπών κλπ υπηρεσιακά θέματα) και αυτοτελή εξέλιξη σε βαθμούς Δ΄, Γ΄, Β΄ και Α΄ τάξης, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας τους.
    Το Υπουργείο αναγνωρίζοντας τις επιστημονικές δυνατότητες και την ικανότητα των Ειρηνοδικών, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, εργατικότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα σε ό,τι αντικείμενο τους ανατέθηκε τα τελευταία έτη, το οποίο έφεραν εις πέρας με επιτυχία, με το κατατεθέν νομοσχέδιο, επιδιώκει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, προκειμένου να επιτύχει την επιτάχυνση στην δικαιοσύνη. Πλην όμως, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιέχει διατάξεις πραγματικής ενοποίησης του πρώτου βαθμού. Ειδικότερα, καίτοι αναθέτει στους Ειρηνοδίκες το σύνολο των καθηκόντων των νυν Πρωτοδικών (πλην των ΜΟΔ) κρίνοντάς τους ικανούς να το δικάζουν, εντούτοις τους παραλείπει από τη δυνατότητα εξέλιξης εσαεί, γεγονός που καθιστά τις διατάξεις του αντίθετες στις επιταγές του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, όπως θα αναλυθεί κατωτέρω. Η ύπαρξη παράλληλης επετηρίδας και η διαρκής παράλειψη των Ειρηνοδικών επιδιώκεται κυρίως προκειμένου να μην διαταραχθεί η εξέλιξη των ήδη υπηρετούντων Πρωτοδικών, γεγονός που συνιστά κατάφωρη αδικία εις βάρος των Ειρηνοδικών. Η ενοποίηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους δικαιοσύνης και συμβιβασμού αμφοτέρων των εμπλεκομένων στην ενοποίηση μερών και όχι με όρους επιβολής του ισχυρότερου και υποτίμησης ενός αποδεδειγμένα αποτελεσματικού τμήματος της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης (Ειρηνοδίκες). Οι Ειρηνοδίκες θα υποστούν ολοκληρωτική ανατροπή του υπηρεσιακού βίου τους, αφού καλούνται να χάσουν όλα όσα τους οδήγησαν να διαλέξουν και να υπηρετήσουν τον κλάδο των Ειρηνοδικών (συγκεκριμένο αντικείμενο, αυτοδιοίκητο, αυτόνομη εξέλιξη στην επετηρίδα τους μέχρι τον βαθμό του Ειρηνοδίκη Α΄τάξης και τις συνακόλουθες αποδοχές – συντάξιμες αποδοχές), επιβαρυνόμενοι μάλιστα με νέα αντικείμενα και εκ νέου επιμόρφωση (χωρίς να έχει καθοριστεί ο τρόπος και ο χρόνος επιμόρφωσης που θα επηρεάσει μεταξύ άλλων και τον οικογενειακό προϋπολογισμό των περισσοτέρων) και μακροπρόθεσμα μισθολογικές και συνταξιοδοτικές απώλειες. Αντιθέτως, οι Πρωτοδίκες, καίτοι θα μοιραστούν τα καθήκοντά τους και συνεπώς θα μειωθεί ο όγκος δουλειάς τους, δεν υφίστανται οποιαδήποτε διατάραξη στον εργασιακό βίο τους, ούτε στην εξέλιξή τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η φημολογούμενη διατάραξη της επετηρίδας των Πρωτοδικών είναι ανεπαίσθητη ή ανύπαρκτη, αν ληφθούν υπόψιν τα κάτωθι στοιχεία: Εκ των αρχαιότερων Ειρηνοδικών Α΄τάξης (189), η πλεοψηφία τους (περίπου 140) συνταξιοδοτούνται έως το 2029. Οι Ειρηνοδίκες Δ τάξης, ήτοι με υπηρεσία έως 5 έτη είναι περίπου 185. Οι περισσότεροι Ειρηνοδίκες Β΄ τάξης (περίπου 237 από τους 267) έχουν εισαχθεί από το έτος 2012 -2014 (έχουν δηλαδή 10 – 12 έτη υπηρεσία) και οι Ειρηνοδίκες Γ΄ τάξης (284) έχουν εισαχθεί στο σώμα από το έτος 2016- 2019 (έχουν δηλαδή 8-5 έτη υπηρεσίας). Επιπλέον, εφόσον με την ενοποίηση θα αυξηθεί ο αριθμός αποφάσεων πρώτου βαθμού, συνακόλουθα θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαστών δευτέρου βαθμού, προς το σκοπό επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, και άρα να προαχθούν οι αρχαιότεροι Πρόεδροι Πρωτοδικών σε Εφέτες, ώστε στην πραγματικότητα καθυστέρηση δεν θα υπάρχει στην εξέλιξη Δικαστών. Δέον όπως επισημανθεί επίσης, ότι η πλεοψηφία των υπηρετούντων Ειρηνοδικών (πλην των Α΄τάξης) είναι νέοι σε ηλικία που έχουν από 20-35 υπηρεσιακού βίου μέχρι την συνταξιοδότησή τους. Η εσαεί στασιμότητα και η κατάφωρη εις βάρος τους αδικία καλλιεργεί αισθήματα ματαίωσης, μειονεξίας, υποβάθμισης και έλλειψης ουσιαστικού κινήτρου, ώστε να γίνουν καλύτεροι απονεμητές δικαιοσύνης.
    Το σχέδιο νόµου, όπως έχει εισαχθεί προς διαβούλευση, δεν δίνει καµία δυνατότητα εξέλιξης στους Ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας (αν παραμείνει εν τέλει η σχετική διάκριση επετηρίδων), ούτε στο βαθµό του Προέδρου Πρωτοδικών κι ενώ ήδη το άρθρο 8 παρ. 1 του ίδιου σχεδίου προβαίνει σε αντιστοίχιση των Ειρηνοδικών µε τους Προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες, µε βάση τα αναφερόµενα σε αυτό έτη υπηρεσίας. Αποτελεί πρωτοτυπία του σχεδίου νόμου ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ένας κλάδος δικαστών, οι Πρωτοδίκες Ειδικής Επετηρίδας, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία βαθμολογική εξέλιξη, αλλά θα παραμένουν εσαεί Πρωτοδίκες. Η επιλογή αυτή αφενός είναι αντίθετη με το άρθρο 88 παρ. 2 του Σ το οποίο αναθέτει στον κοινό νομοθέτη να καθορίσει τη βαθμολογική εξέλιξη των δικαστών, αφετέρου παραβιάζει την αρχή της ισότητας, καθώς δικαστές που εκτελούν όμοια καθήκοντα μεταχειρίζονται άνισα. Περαιτέρω, θίγει το δικαίωμα των Ειρηνοδικών στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, περιεχόμενο της οποία αποτελεί το δικαίωμα στην εργασία και την εξέλιξη σε αυτήν.
    Επιπλέον, στους Ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των Δικαστικών Λειτουργών, πλην όµως τους τοποθετεί µετά τον τελευταίο Πρωτοδίκη, κατά παράβαση του Συντάγµατος αλλά και του Ενωσιακού Δικαίου, καθώς δεν αναγνωρίζει τα χρόνια προϋπηρεσίας τους κι ενώ ήδη θα ασκούν καθήκοντα Πρωτοδίκη από την ένταξή τους στην ειδική επετηρίδα και για ένα ικανό χρονικό διάστηµα µέχρι την ένταξή τους στη γενική επετηρίδα. Πρόκειται για πρωτοφανή απαξίωση δικαστικών λειτουργών οι οποίοι θα ασκούν τα ίδια με τους λοιπούς Πρωτοδίκες καθήκοντα, θα έχουν ήδη συμπληρώσει πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην επαγγελματική τους διαδρομή, θα έχουν επιμορφωθεί περαιτέρω προς τον σκοπό της μετάβασης στον κλάδο των Πρωτοδικών, θα έχουν κριθεί ικανοί και επαρκείς να εκτελέσουν τα καθήκοντα των νυν υφιστάμενων Πρωτοδικών, θα δικάζουν το σύνολο της αστικής ύλης καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της ποινικής, αλλά την ίδια στιγμή θα τοποθετούνται στο τέλος της γενικής επετηρίδας, υποδεέστεροι ενός άπειρου δικαστικού λειτουργού και ιεραρχικά ανώτεροι μόνο σε σχέση με τους παρέδρους, δηλαδή μη ισόβιους ακόμα δικαστές. Η ενοποίηση των δύο διακριτών υποκλάδων της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης δεν αποτελεί µετάταξη για τους Ειρηνοδίκες, όπως εσφαλµένα διαλαµβάνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόµου. Και τούτο διότι, όπως προαναφέρεται, οι Ειρηνοδίκες δε συνιστούν διακριτό, ιδιαίτερο και αυτοτελή κλάδο της Δικαιοσύνης, αλλά υποκλάδο (τµήµα) της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, που διαφοροποιείται από τους υπολοίπους τακτικούς Δικαστές του ίδιου κλάδου µε κριτήρια λειτουργικά, δηλαδή µε βάση την, κατά τις επιλογές του νοµοθέτη, κατανοµή της δικαιοδοσίας. Επομένως, η επιχειρούμενη «ενοποίηση» των δύο αποτελεί µία δοµική, και όχι καταρχήν προσωποποιηµένη, αλλαγή στη συγκρότηση της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια δεν δύνανται να τοποθετηθούν οι Ειρηνοδίκες, εν είδει διακριτής βαθµίδας και µόνον, στο κάτω µέρος µίας επετηρίδας ή μιας παράλληλης αλλά ιεραρχικά κατώτερης επετηρίδας. Επιπλέον, καίτοι η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόµου κάνει αναφορά στη «διατήρηση του κεκτηµένου κάθε επετηρίδας», από τις διατάξεις του προκύπτει το εξής παράδοξο: Οι Δόκιµοι Ειρηνοδίκες και όσοι βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης µπορούν να ενταχθούν εντός έξι (6) µηνών στη γενική επετηρίδα, σε αντίθεση µε τους λοιπούς, οι οποίοι θα πρέπει αφενός µεν να ολοκληρώσουν τα προγράµµατα επιµόρφωσης, αφετέρου δε να έχουν δύο (2) εκθέσεις επιθεώρησης. Τονίζεται ότι η επιθεώρηση των Πρωτοδικών γίνεται πλέον ανά δύο (2) έτη µε βάση το άρθρο 100 παρ. 2 του ΚΟΔΚΔΛ. Έτσι δηµιουργείται το παράδοξο αλλά και αντισυνταγµατικό φαινόµενο να βρεθούν αρχαιότεροι Δικαστές από τους νυν αρχαιότερους και εκπαιδευτές τους Ειρηνοδίκες. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι, μετά την ίδρυση της ΕΣΔΙ και την εισαγωγή στο σώμα των αποφοίτων αυτής (1995 και εντεύθεν), οι μη απόφοιτοι της ΕΣΔΙ, ήδη υπηρετούντες δικαστικοί λειτουργοί, δεν υποβαθμίστηκαν ιεραρχικά, αλλά διατήρησαν την αρχαιότητά τους, παραμένοντας ανώτεροι ιεραρχικά των μεταγενέστερα, εισαχθέντων στο σώμα αποφοίτων της ΕΣΔΙ.
    Ως προς τη μισθολογική εξέλιξη, το σχέδιο νόμου προβλέπει ως ανώτατο μισθό για τους Πρωτοδίκες Ειδικής Επετηρίδας το μισθό του Προέδρου Πρωτοδικών, τον οποίο θα λάμβαναν ούτως ή άλλως με βάση το μισθολόγιο που είχαν μέχρι τώρα. Ωστόσο, Ειρηνοδίκες Α΄ τάξης που το έτος 2025 θα συμπλήρωναν 24 έτη υπηρεσίας, καθώς και οι Ειρηνοδίκες των υπόλοιπων τάξεων που ευλόγως προσδοκούσαν τη λήψη του μισθού του Εφέτη, δεν θα λάβουν ποτέ το μισθό αυτό. Καίτοι λοιπόν στην πλειονότητα των Ειρηνοδικών θα δοθεί πιο σύντομα κάποια αύξηση, εντέλει σε βάθος χρόνου το σύνολο των απολαβών τους θα είναι μικρότερο από αυτό που θα ελάμβαναν αν συνέχιζαν να είναι Ειρηνοδίκες. Επίσης αναμένεται να λάβουν μικρότερη σύνταξη, καθώς αυτή θα υπολογισθεί με βάση τις αποδοχές του Προέδρου Πρωτοδικών και όχι του Εφέτη, γεγονός που αυξάνει έτι περαιτέρω την οικονομική τους ζημία. Μια τέτοια ρύθμιση παραβιάζει το Σ και την ΕΣΔΑ (άρθρο 1 του 1ου πρόσθετου πρωτοκόλλου) αφού θίγει κατοχυρωμένο δικαίωμά τους που αποτελεί στοιχείο της περιουσίας τους.

  • 17 Απριλίου 2024, 18:38 | Παρασκευή Φράγγου Ειρηνοδίκης Κοζάνης

    Προς άρση (ορισμένων μόνο) ανακριβειών του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου: Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας κ.λπ», ωστόσο, στην πραγματικότητα πρόκειται για κατάργηση των ειρηνοδικείων, με σκοπό την ορθολογικότερη «αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού». Ο όρος αξιοποίηση, ατυχώς επιλέχθηκε, εν προκειμένω, καθότι η χρήση του υποδηλώνει τη μέχρι σήμερα έλλειψη συμμετοχής των ειρηνοδικών στη λειτουργία της απονομής δικαιοσύνης, πράγμα που τυγχάνει απόλυτα αναληθές. Τούτο, διότι οι ειρηνοδίκες από τη στιγμή του διορισμού τους, με ένα μικρό διάστημα δοκιμασίας («πρακτικής άσκησης») (2 μηνών από το έτος 2016 και έκτοτε), αναλαμβάνουν αμέσως, δικαιοδοτικά καθήκοντα. Ειδικότερα, δικάζουν πάσης φύσεως πολιτικές υποθέσεις (ενδεικτικά: τακτικής διαδικασίας, ειδικής διαδικασίας: αυτοκινητικές διαφορές, μισθώσεις, ανακοπές, εργατικές διαφορές, ασφαλιστικά μέτρα), με δυσεπίλυτα πολλές φορές νομικά ζητήματα, συμμετέχουν ενίοτε στη σύνθεση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου, όπου υπηρετούν, συμμετέχουν σε κατ’ οίκον έρευνες, στα δε ειρηνοδικεία, στα οποία δεν υφίσταται οργανική θέση πταισματοδίκη, ασκούν καθήκοντα πταισματοδίκη, διενεργώντας προανάκριση και προκαταρκτική εξέταση. Βάσει των παραπάνω, η επιχειρούμενη «ενοποίηση» επιβάλλεται να λάβει χώρα με όρους που θα διασφαλίζουν την εξέλιξη, τις μεταθέσεις, τα μισθολογικά δικαιώματα και εντέλει την αξιοπρεπή διαβίωση των ειρηνοδικών, οι οποίοι, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θα κληθούν να ασκήσουν καθήκοντα πρωτοδίκη. Για το λόγο αυτό, η πρόταση των συναδέλφων Ειρηνοδικών Θεσσαλονίκης εξασφαλίζει τα παραπάνω και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το αρμόδιο Υπουργείο.

  • 17 Απριλίου 2024, 17:51 | Ειρηνοδίκης Γ

    Απαράδεκτη μεταβολή υπηρεσιακής κατάστασης . Με την πρόφαση της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης, συντάχθηκε ένα πρόχειρο νομοσχέδιο. Πλην, όμως, η επιτάχυνση θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον υπερ-προφανή τρόπο της αύξησης της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων! Απλά πράγματα – κοινή λογική. Το εν λόγω νομοσχέδιο εκφεύγει της κοινής λογικής ξεκάθαρα! Πέραν αυτού, πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της αξιοπρέπειας (άρθ. 2 Συντ) των Ειρηνοδικών που εκτελούν το λειτούργημά τους αποτελεσματικά και υπεύθυνα. Θα πρέπει να ελεχθεί ως προς τη συνταγματικότητά του, καθώς παραβιάζει σωρεία άρθρων αυτού. Οι νυν Ειρηνοδίκες δεν μπήκαν στο δικαστικό σώμα νύχτα ούτε απ’ το παράθυρο. Δώσαμε τις απαιτούμενες νόμιμες εξετάσεις και πετύχαμε. Δεν επιλέξαμε να μην φοιτήσουμε στην ΕΣΔΙ! Απλώς ακολουθήσαμε τη διαδικασία του νόμου! Και ναι, χωρίς σχολή, χωρίς ουσιαστική πρακτική εξάσκηση, τα καταφέραμε. Ήμασταν ανέκαθεν Δικαστές πρώτου βαθμού σεβόμενοι την αρμοδιότητά μας. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, πρέπει να αποδείξουμε το αυτονόητο.

  • 17 Απριλίου 2024, 16:30 | ΑΛ

    Προς αποκατάσταση της τάξης, οι ειρηνοδίκες δεν «ρίχνονται» στη μάχη του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με το παρόν ν/σχ, όπως έχει πολλαπλώς ειπωθεί, αλλά έχουν ριχτεί στη μάχη αυτή από το διορισμό αυτών ως ισόβιων δικαστικών λειτουργών και το χειρισμό εκατοντάδων και χιλιάδων υποθέσεων, και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις (όπως π.χ. σε περίπτωση διορισμού εν μέσω θέρους), χωρίς εκπαίδευση. Κατάφεραν, όμως, χάρη στην επιστημοσύνη, τον επαγγελματισμό και την άοκνη εργασία τους σε συνδυασμό και με την εμπειρία που απέκτησαν με την πάροδο του χρόνου, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του λειτουργήματός τους και να τιμήσουν με το έργο τους τη δικαιοσύνη, αναλαμβάνοντας, εκτός των λοιπών καθηκόντων (συμμετοχή σε κατ’ οίκον έρευνες, σε τριμελή πλημμελειοδικεία, προανάκριση κλπ), εκατοντάδες πολιτικές δικογραφίες (πολλές εκ των οποίων με πολλά δυσχερή νομικά και πραγματικά ζητήματα ενοχικού, εμπραγμάτου και εργατικού δικαίου), κατ’ έτος και δημοσιεύοντας σε εύλογο χρόνο τις σχετικές αποφάσεις. Εφόσον, επομένως, η πολιτεία έχει ανάγκη την εμπειρία και την επιστημονική κατάρτιση των ειρηνοδικών για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και την αποσυμφόρηση των πρωτοδικείων, και τούτο πράττει με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού, θα πρέπει και η αντιμετώπισή τους να είναι δίκαιη, εντός των επιταγών που απορρέουν από το Σύνταγμα (ενδεικτικά αναφέρονται οι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας), το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα, εφόσον ο νομοθέτης τους αναθέτει το συντριπτικά μεγαλύτερο όγκο της ύλης του πρωτοδικείου (μόνο κατ’ επίφαση δεν τους αναθέτει ΜΟΔ, ανάκριση, για να δικαιολογηθεί ο δια βίου υποβιβασμός τους), θα πρέπει όχι μόνο να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους εντός του δικαστικού σώματος, αλλά και να έχουν εξέλιξη – μισθολογική και βαθμολογική – όπως και οι λοιποί δικαστές του πρώτου βαθμού. Το επιχείρημα ότι οι ειρηνοδίκες ούτως ή άλλως θα παρέμεναν πάντοτε στον πρώτο βαθμό, γεγονός το οποίο γνώριζαν και αποδέχτηκαν με την είσοδό τους στο σώμα, δεν μπορεί να γίνει δεκτό υπό τις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο γιατί εντός του βαθμού αυτού οι ειρηνοδίκες εξελίσσονταν, μέχρι τώρα, βαθμολογικά (σε 4 ενιαίες τάξεις) και μισθολογικά, αλλά και διότι οι άνθρωποι αυτοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έδωσαν συνειδητά εξετάσεις για τον κλάδο των ειρηνοδικών, ευλόγως προσδοκώντας ότι η επαγγελματική τους ενασχόληση θα χαρακτηριζόταν από περιορισμένη συμμετοχή σε ποινικές υποθέσεις και κύρια ενασχόληση με πολιτικές υποθέσεις, και δη μέχρι συγκεκριμένο, εκάστοτε, όριο καθ’ ύλη αρμοδιότητας. Η εύλογη αυτή προσδοκία, ωστόσο, με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, ανατρέπεται άρδην, αφού στους ειρηνοδίκες ανατίθεται όλη σχεδόν η ύλη του πρωτοδικείου (το σύνολο των αστικών υποθέσεων και η συντριπτική πλειοψηφία των ποινικών, ιδίως μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ), και τούτο χωρίς κανένα δικαίωμα εξέλιξης και χωρίς καν να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους εντός του δικαστικού σώματος. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκει αντίθετο το σύνολο των ειρηνοδικών και, εφ’ όσον ψηφιστεί ως έχει, είναι σίγουρο ότι δεν θα επιφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, κυρίως διότι δεν παρέχεται κανένα κίνητρο στους άμεσα επηρεαζόμενους από αυτό ειρηνοδίκες. Οι προτάσεις που αποτυπώνονται στις αποφάσεις των ολομελειών των ειρηνοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, σεβόμενες τα δικαιώματα τόσο των ειρηνοδικών όσο και των πρωτοδικών, και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη επί τω τέλει όπως αποτυπωθούν στις επιμέρους διατάξεις του ν/σχ.

  • 17 Απριλίου 2024, 15:34 | Ειρηνοδίκης Β΄ Τάξης

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα, καθώς βασικό ανασχετικό παράγοντα του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί η άνιση κατανομή εργασίας στους δικαστές του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας (ειρηνοδίκες – πρωτοδίκες). Περαιτέρω, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι στα ειρηνοδικεία υπηρετούν σήμερα εννιακόσιοι δεκαέξι (916) ειρηνοδίκες, οι οποίοι δικάζουν μόνο το είκοσι τοις εκατό (20%) της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού στο σύνολο της επικράτειας και το υπόλοιπο ογδόντα τοις εκατό (80%) της ύλης εκδικάζεται στα πρωτοδικεία, στα οποία σήμερα υπηρετούν περίπου χίλιοι εκατό (1.100) δικαστές (πρωτοδίκες και πρόεδροι πρωτοδικών). Όμως, από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου (βλ. https://ministryofjustice.gr/?page_id=1603), προκύπτει ότι τα ανωτέρω δεν ισχύουν, διότι: α) οι εισερχόμενες αστικές υποθέσεις (για όλες τις διαδικασίες, ανεξαρτήτως ποσού) στα Ειρηνοδικεία και στα Πρωτοδικεία το Α΄, το Β΄ και το Γ΄ τρίμηνο του 2023 ήταν συνολικά 276.440. Από αυτές 113.239 ήταν υποθέσεις Ειρηνοδικείου, ήτοι το 40% της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού, και 163.201 υποθέσεις Πρωτοδικείου, ήτοι το 60% της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού, β) οι εννιακόσιοι δεκαέξι (916) Ειρηνοδίκες το Α’, το Β΄ και το Γ΄ τρίμηνο του 2023 εξέδωσαν (δημοσίευσαν) 103.896 αποφάσεις (40.723 + 34.901 + 28.272), ενώ οι χίλιοι εκατό (1.100) Πρωτοδίκες και Πρόεδροι Πρωτοδικών το Α΄, το Β΄ και το Γ΄ τρίμηνο του 2023 εξέδωσαν (δημοσίευσαν) 118.976 αποφάσεις (40.627 + 40.512 + 37.837). Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αριθμητικά λιγότεροι Ειρηνοδίκες εξέδωσαν κατά μέσο όρο 113 αποφάσεις ο καθένας, ενώ οι Πρωτοδίκες 108 αποφάσεις ο καθένας. Επιπλέον, ενώ στην ίδια αιτιολογική έκθεση αναγράφεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο μέσος χρόνος έκδοσης απόφασης από το Ειρηνοδικείο είναι 354 ημέρες και από το Πρωτοδικείο είναι 525 ημέρες, παρ’ όλα αυτά καταλήγει στο άτοπο συμπέρασμα ότι οι ειρηνοδίκες στην Ελλάδα εκδίδουν αποφάσεις με πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους πρωτοδίκες.
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Με βάση τα ανωτέρω και εφόσον το Υπουργείο έχει γνώση των μηνιαίων πινάκων με τις χρεώσεις των Ειρηνοδικών και των Πρωτοδικών και μπορεί να διαπιστώσει ποια δικαστήρια έχουν πρόβλημα λόγω πολλών εισερχόμενων υποθέσεων και λίγων οργανικών θέσεων θα μπορούσε να προχωρήσει: α) στην κατάργηση των ειρηνοδικείων στα οποία η χρέωση είναι πράγματι μικρή (δεδομένου ότι ορισμένα διατηρούνται με το νομοσχέδιο) και β) στην ανακατανομή δικαστών και εισαγγελέων χωρίς ενοποίηση των δικαστικών υπηρεσιών. Οι επιλογές αυτές θα μειώσουν το κόστος από τη διατήρηση δικαστών και εισαγγελέων σε θέσεις με χαμηλό φόρτο εργασίας και θα ανακουφίσει τις δικαστικές υπηρεσίες που αγωνίζονται με υπερβολικό φόρτο εργασίας. Επιπλέον, οι επιλογές αυτές έχουν ελάχιστες νομικές και κανονιστικές επιπτώσεις, καθώς απαιτούν απλή ανακατανομή των οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων μεταξύ των δικαστικών υπηρεσιών δυνάμει προεδρικού διατάγματος. Εξάλλου, η ως άνω επιλογή, ήτοι η ανακατανομή δικαστών και εισαγγελέων χωρίς ενοποίηση των δικαστικών υπηρεσιών, προτείνεται επίσης και από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μία από τις τρεις (3) επιλογές βελτιστοποίησης του δικαστικού χάρτη των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων στην Ελλάδα. Σημειωτέον, τα στοιχεία της Παγκόσμια Τράπεζας αναφέρονται και λαμβάνονται υπόψη στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Περαιτέρω, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι με την ως άνω λύση θα αποφευχθούν τα επιπλέον έξοδα για τους πολίτες από τα αυξημένα δικαστικά έξοδα (παραστάσεις, γραμμάτια προείσπραξης δικηγόρων λόγω της συγχώνευσης – ενοποίησης των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία). Φοβάμαι ότι αν παραμείνει το νομοσχέδιο όπως έχει (με αυτό το εγχείρημα της ενοποίησης) θα χαθεί ο πιο ευέλικτος και ταχύς δικαστικός σχηματισμός και στην πράξη μόνο επιβράδυνση στην απονομή δικαιοσύνης θα επιτευχθεί. Ας ελπίσουμε ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική και θα προταθεί η επιλογή της ανακατανομής των θέσεων δικαστών και εισαγγελέων χωρίς ενοποίηση, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, έχει τις λιγότερες νομικές και κανονιστικές επιπτώσεις. Σας ευχαριστώ.

  • 17 Απριλίου 2024, 15:47 | Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

    Προτάσεις – Παρατηρήσεις του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος Εφετών. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β΄:Χαράλαμπος Μαυρίδης, Πρόεδρος Εφετών, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Βασίλης Καραναστάσης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ: Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης, ΜΕΛΟΣ ΔΣ Δημήτριος Φούκας, Εφέτης):

    Άρθρο 4: Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης – Οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων

    Στο άρθρο 4 παρ. 3 προβλέπεται: «….Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται. Οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν σε εισαγγελία παράλληλης έδρας πρωτοδικείου …..»
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :
    «….Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται. Κάθε πρωτοδικείο έχει ξεχωριστό αριθμό οργανικών θέσεων από έκαστη επετηρίδα. Οι οργανικές θέσεις των πρώην Ειρηνοδικών που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο, οι οποίοι ανήκουν στην ειδική επετηρίδα, μέχρι την αφυπηρέτησή τους, είναι διακριτές από αυτές των Πρωτοδικών και Προέδρων Πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας……Με υπουργική απόφαση είναι δυνατή η σύσταση ξεχωριστών οργανικών θέσεων και στα εφετεία….”
    Η προτεινόμενη διάταξη προκύπτει από την αδήριτη ανάγκη να διακρίνεται απολύτως η ειδική επετηρίδα από την γενική με πρόβλεψη ξεχωριστού αριθμού οργανικών θέσεων από κάθε επετηρίδα τόσο στον πίνακα αρχαιότητας όσο και σε κάθε Δικαστήριο ώστε να είναι λειτουργική η οργάνωση των δικαστικών σχηματισμών. Στην παρούσα χρονική στιγμή η ύπαρξη δυο επετηρίδων αφορά μόνο τα Πρωτοδικεία. Ωστόσο επειδή μελλοντικά οι νυν Πρωτοδίκες και Πρόεδροι Πρωτοδικών που προέρχονται από την ειδική επετηρίδα θα προαχθούν αναγκαστικά στον βαθμό του εφέτη πρέπει από τώρα να προβλεφθεί η δυνατότητα σύστασης ξεχωριστών οργανικών θέσεων και στα εφετεία. Προς ευχέρεια σύστασης των παραπάνω οργανικών θέσεων προκρίνεται η δημιουργία με Υπουργική Απόφαση.
    Άρθρο 5: Καθ’ ύλη αρμοδιότητα των εδρών των πρωτοδικείων
    Στο άρθρο 5 στην πρώτη παράγραφο προβλέπεται ότι οι προανακρίσεις, πλην αυτών που λαμβάνουν χώρα στις περιφερειακές έδρες, διενεργούνται από προανακριτικά τμήματα με αρμοδιότητα αντίστοιχη των πταισματοδικείων που ανήκαν στα καταργούμενα ειρηνοδικεία ενώ στην παράγραφο 2 προβλέπεται εκ νέου ρητώς ότι «Προανάκριση διενεργείται και στις περιφερειακές έδρες».
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :
    α) Τα Ειδικά Πταισματοδικεία να μετονομαστούν σε αυτοτελή Ειδικά Προανακριτικά Γραφεία, φέροντα την τοπική αρμοδιότητα του Κεντρικού Πρωτοδικείου στο οποίο θα υπάγονται κατά άρθρο 6 του Νομοσχεδίου, με Προϊστάμενο της Διεύθυνσης αυτών τον αρχαιότερο υπηρετούντα Προανακριτή ( νυν υπηρετούντα στα Ειδικά Πταισματοδικεία αρχαιότερο Πταισματοδίκη) και τα οποία θα επιφορτίζονται με την διενέργεια προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης (άρθρα 31,43, 243, 245 ΚΠΔ) και ερευνών (άρθρο 253, 256 ΚΠΔ), όπως ο Νόμος ορίζει.
    β) Έκαστος υπηρετών κατά την έναρξη ισχύος του Νόμου στα Ειδικά Πταισματοδικεία Πταισματοδίκης, να ενταχθεί και -μετά το πέρας της κατά άρθρο 14 παρ.2 τριετίας – να παραμείνει (άνευ θητείας) ως Προανακριτής – Πρωτοδίκης Ειδικής Επετηρίδας αποκλειστικής απασχόλησης στο Ειδικό Προανακριτικό Γραφείο, που θα υπάγεται στο κατά τοπική αρμοδιότητα Κεντρικό Πρωτοδικείο όπου ήδη υπηρετεί και να παραμείνει στον τόπο όπου υπηρετεί ασκώντας τα ίδια καθήκοντα μέχρι την αφυπηρέτησή του ή την υποβολή αίτησης μετάθεσής του .
    Επικουρικά και μόνο προτείνεται :
    Έκαστος υπηρετών κατά την έναρξη ισχύος του Νόμου στα Ειδικά Πταισματοδικεία Πταισματοδίκης, να ενταχθεί και – μετά το πέρας της κατά άρθρο 14 παρ.2 τριετίας- να παραμείνει ως Προανακριτής – Πρωτοδίκης Ειδικής Επετηρίδας σε Ειδικό Προανακριτικό Γραφείο, που θα υπάγεται στο κατά τοπική αρμοδιότητα Κεντρικό Πρωτοδικείο όπου ήδη υπηρετεί και να παραμείνει στον τόπο όπου υπηρετεί ασκώντας τα ίδια καθήκοντα με θητεία πέντε ( 5) ετών και με δυνατότητα ανανέωσης αυτής με απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου κατόπιν υποβολής, εκ του υπάρχοντος Προανακριτού, αίτησης περί ανανέωσης της θητείας του, κατά το τελευταίο δικαστικό έτος της ήδη διανυθείσας θητείας αυτού.
    γ) Σε κάθε κεντρική έδρα Πρωτοδικείου , στην οποία δεν υφίσταται Ειδικό Πταισματοδικείο, να συσταθεί Προανακριτικό Γραφείο, στο οποίο θα υπηρετεί/υπηρετούν Προανακριτής/Προανακριτές (αναλόγως του αριθμού των υποθέσεων) αποκλειστικής απασχόλησης, οριζόμενος/οριζόμενοι αποκλειστικά , από την Ειδική Επετηρίδα Δικαστικών Λειτουργών με απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου, επί θητεία και με δυνατότητα ανανέωσης αυτής, κατόπιν υποβολής εκ του υπάρχοντος Προανακριτού/Προανακριτών αίτησης περί ανανέωσης της θητείας του κατά το τελευταίο δικαστικό έτος της ήδη διανυθείσας θητείας αυτού
    δ) Σε περίπτωση αύξησης των οργανικών θέσεων ή ελευθέρωσης οργανικής θέσης λόγω αφυπηρέτησης ή λόγω μετάθεσης, ή (επικουρικά) λόγω αυτοδίκαιης λήξης θητείας στην περίπτωση μη υποβολής αίτησης περί ανανέωσης αυτής, οι κενές θέσεις των «Προανακριτών» να στελεχώνονται αποκλειστικά από Πρωτόδικες της Ειδικής Επετηρίδας.
    ε) Οι υπηρεσίες και τα καταστήματα των Ειδικών Πταισματοδικείων να διατηρηθούν και η υπηρεσία της γραμματείας τους να διατηρήσει την αυτοτέλειά της, καθώς και το σύνολο των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων.
    στ) Η ισχύς του Νόμου για την Περιφέρεια Αττικής να αρχίσει από την 16.9.2026 ( έναρξη δικαστικού έτους)
    Άρθρο 7: Κατάργηση βαθμών ιεραρχίας ειρηνοδικών – Ειδική επετηρίδα – Καθήκοντα – Επιμόρφωση
    Στην παράγραφο 1 του άρθρου 7, στην οποία προβλέπεται η ένταξη των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, Ειρηνοδικών σε ειδική επετηρίδα κατά τη σειρά αρχαιότητάς τους
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :
    α) Να προβλεφθεί η υπηρεσιακή – βαθμολογική εξέλιξη των Δικαστών της ειδικής επετηρίδας στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, εφόσον έχουν συμπληρώσει συνολικά δέκα έξι έτη υπηρεσίας ως Δικαστικοί Λειτουργοί και η περαιτέρω υπηρεσιακή εξέλιξή τους σε προσωποπαγείς θέσεις Εφετών, μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών υπηρεσίας στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και κατόπιν κρίσης και αξιολόγησης από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
    β) Να εισαχθεί νέα διάταξη στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με το ακόλουθο περιεχόμενό:
    «Στην περίπτωση όπου, βάσει του οικείου κανονισμού του δικαστηρίου, συγκροτηθούν τμήματα, οι δικαστές της ειδικής επετηρίδας θα έχουν δικαίωμα να οριστούν σε καθένα από αυτά κατά ποσοστό ίσο με τον λόγο συμμετοχής τους στο δικαστήριο και για τον ορισμό τους, κατά το ποσοστό αυτό, θα λαμβάνεται υπόψη η σειρά της εσωτερικής τους (ειδικής) επετηρίδας. Στην περίπτωση ενοποιημένων δικαστηρίων όπου υπηρετούν δικαστές και ειδικής επετηρίδας οι υπηρεσίες εδρών των δικαστών της ειδικής επετηρίδας εκδίδονται από τον αρχαιότερο υπηρετούντα δικαστή της ειδικής επετηρίδας. Στην αρχή κάθε νέου δικαστικού έτους θα οριστούν με κλήρωση οι δικάσιμοι και οι υπηρεσίες που θα αντιστοιχούν σε κάθε επετηρίδα, ανάλογα με το ποσοστό σύνθεσης εκάστου τμήματος».
    Στην παράγραφο τρία του ίδιου άρθρου, όπου προβλέπεται η παρακολούθηση υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
    α) να προβλεφθεί ρητώς η παρακολούθηση των υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης και διαδικτυακά και η εν μέρει απαλλαγή από τα υπηρεσιακά καθήκοντα των Δικαστικών Λειτουργών κατά το χρόνο παρακολούθησης των άνω προγραμμάτων. Ως προς τα λοιπά ζητήματα των προγραμμάτων επιμόρφωσης, σύμφωνα με  το άρθρο 13  (Εξουσιοδοτική διάταξη) αυτά θα ρυθμιστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και δη θα ορισθούν οι  δικαστικές υπηρεσίες που αναλαμβάνουν την οργάνωση και παροχή των προγραμμάτων επιμόρφωσης, η διάρκειά τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την οργάνωση, το περιεχόμενο και το χρόνο ολοκλήρωσής τους.
    (Το Προεδρείο της ΕΝΔΕ έχει, ήδη, υποστηρίξει τη διεξαγωγή αυτών των προγραμμάτων σε επίπεδο Εφετειακών Περιφερειών).
    Επίσης, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ να διευκρινισθεί ότι ο όρος  «επιτυχής» ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης αναφέρεται στη συνεπή συμμετοχή και παρακολούθηση αυτών και σε καμία περίπτωση στην πρόβλεψη οποιουδήποτε είδους εξετάσεων των εν ενεργεία Δικαστικών Λειτουργών.
    Στην παράγραφο τέσσερα του ίδιου άρθρου που αφορά τις πολυμελείς συνθέσεις
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
    «Ο πρωτοδίκης της ειδικής επετηρίδας θεωρείται αρχαιότερος από κάθε πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας που θα διοριστεί μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος».
    Η ανωτέρω πρόβλεψη θα ισχύει για όσους έχουν ήδη την ιδιότητα του Πρωτοδίκη έως την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου και όχι και για αυτούς που θα ακολουθήσουν, καθώς θα ήταν αφύσικο ένας πρωτοδίκης, για παράδειγμα, που θα διοριστεί μετά από 20 χρόνια, να είναι αρχαιότερος από τον έως σήμερα υπηρετούντα ως Ειρηνοδίκη.
    Άρθρο 9: Μεταθέσεις δικαστικών λειτουργών πρώτου βαθμού
    Στο άρθρο 9 προβλέπεται ότι οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, ειρηνοδίκες μπορούν να μετατεθούν μόνον κατόπιν αίτησής τους.
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
    Να προστεθεί ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι μεταθέσεις των πρώην Ειρηνοδικών και νυν Πρωτοδικών και Προέδρων  Πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας πραγματοποιούνται σε οργανικές θέσεις  της επετηρίδας αυτής και σε κάθε περίπτωση λαμβάνουν χώρα πριν την κατάργηση της οργανικής θέσης αφυπηρετούντος  από την επετηρίδα αυτή Δικαστή και μεταφορά της οργανικής θέσης αυτής στη γενική επετηρίδα, με σκοπό να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη ροή των μεταθέσεων των νυν Ειρηνοδικών, όπως μέχρι σήμερα.   
     Άρθρο 10: Μισθολογική κατάσταση
    “Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες λαμβάνουν όλες τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών με τους οποίους αντιστοιχούν κατά το άρθρο 8, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογικών προαγωγών και κατ’ αναλογία των ετών πραγματικής δικαστικής υπηρεσίας, διατηρώντας τις υφιστάμενες αποδοχές τους όπου αυτές είναι υψηλότερες. Σε καμία περίπτωση οι αποδοχές των ανωτέρω δεν μπορεί να είναι κατώτερες των αποδοχών που ελάμβαναν πριν από την κατάργηση των ειρηνοδικείων.”
     Με το άρθρο 10 επέρχεται η πλήρης μισθολογική αναβάθμιση των νυν Ειρηνοδικών με την εξομοίωση των αποδοχών τους με τις αποδοχές των Πρωτοδικών και των Προέδρων Πρωτοδικών και διασφαλίζονται τυχόν υπέρτερες αποδοχές που ελάμβαναν πριν την κατάργηση των Ειρηνοδικείων. Ωστόσο, πρέπει να επαναδιατυπωθεί η ανωτέρω διάταξη, προκειμένου να διασφαλιστούν και για τους νυν υπηρετούντες Ειρηνοδίκες Δ, Γ’ και Β’ τάξης το μισθολογικό κεκτημένο του Ειρηνοδίκη Α’ τάξης και να διευρυνθεί περαιτέρω η μισθολογική του εξέλιξη κατ’ αντιστοιχία των πραγματικών ετών δικαστικής υπηρεσίας, ως ακολούθως :
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
    «1. Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες λαμβάνουν όλες τις αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών με τους οποίους αντιστοιχούν κατά το άρθρο 8, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογικών προαγωγών και κατ’ αναλογία των ετών πραγματικής δικαστικής υπηρεσίας, διατηρώντας τις υφιστάμενες αποδοχές τους όπου αυτές είναι υψηλότερες ή τις αποδοχές που επρόκειτο να λάβουν, με βάση το μέχρι σήμερα μισθολογικό καθεστώς, εφόσον αυτές είναι υψηλότερες.
    2. Οι αποδοχές των ανωτέρω δικαστικών λειτουργών της ειδικής επετηρίδας, οι οποίες δεν μπορούν να είναι κατώτερες αυτών που ελάμβαναν ή προσδοκούσαν να λάβουν ως ειρηνοδίκες, συνεχίζουν να προσδιορίζονται και μετά τη λήψη του βαθμού του Προέδρου Πρωτοδικών, με βάση τα έτη συνολικής δικαστικής υπηρεσίας, κατ’ αναλογία με την μισθολογική και υπηρεσιακή εξέλιξη των δικαστικών λειτουργών της γενικής επετηρίδας και τον αντίστοιχο βαθμό μέχρι και τον βαθμό του Προέδρου Εφετών, σύμφωνα με το ισχύον εκάστοτε μισθολόγιο και χρονοεπιδόματα, εξομοιούμενοι πλήρως μισθολογικά, λαμβάνοντας τόσο τις πλήρεις αποδοχές του βαθμού του Εφέτη όσο και του Προέδρου Εφετών, όπως ο νόμος ορίζει. Κατά την συνταξιοδότησή τους αποχωρούν με τον βαθμό του Προέδρου Εφετών επί τιμή”.
     Άρθρο 14: Μεταβατικές διατάξεις
    Στο άρθρο 14 παρ. 4 υπάρχει η εξής μεταβατική διάταξη: «Υποθέσεις, για τις οποίες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχει επιδοθεί κλητήριο θέσπισμα ή κλήση στον κατηγορούμενο και οι οποίες έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση μετά την 16η-9-2024, αποσύρονται με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα, η οποία επιδίδεται στον κατηγορούμενο και στην οποία προσδιορίζεται το αρμόδιο, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, δικαστήριο, στο οποίο και εισάγονται προς εκδίκαση.
    Η διάταξη αυτή θα προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση στις κατά τόπους Εισαγγελίες, καθώς θα πρέπει να ελέγξουν τις ήδη προσδιορισμένες για εκδίκαση υποθέσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, να αποσύρουν αυτές, όπου ο κατηγορούμενος κατοικεί στην Περιφέρεια Περιφερειακού πλέον Μονομελούς Πλημμελειοδικείου (πρώην Ειρηνοδικείου) και να τις επαναπροσδιορίσουν σ’ αυτό με νέα κλήση στον κατηγορούμενο.
    Για την αποφυγή αυτής της άσκοπης επιβάρυνσης
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
    Η μεταβατική διάταξη να έχει την ακόλουθη μορφή: «Διατηρείται κατ’ εξαίρεση η κατά τόπο αρμοδιότητα του Κεντρικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για υποθέσεις, για τις οποίες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχει επιδοθεί κλητήριο θέσπισμα ή κλήση στον κατηγορούμενο, και οι οποίες έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση μετά την 16η-9-2024, για τις οποίες σύμφωνα με τον παρόντα νόμο η κατά τόπο αρμοδιότητα θα ανήκει στο Περιφερειακό Μονομελές Πλημμελειοδικείο».
    Τέλος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ τα ακόλουθα:
    Α) να προστεθεί άρθρο, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Όπου απαιτείται μετακίνηση Δικαστικού Λειτουργού για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών από την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου από ή προς παράλληλη ή περιφερειακή έδρα της ίδιας πρωτοδικειακής περιφέρειας, η δαπάνη μετακίνησης προκαταβάλλεται από το Δημόσιο» και
    Β) την αύξηση των οργανικών θέσεων των Εφετών και των Εισαγγελικών Λειτουργών.

  • 17 Απριλίου 2024, 14:55 | Γραμματέας Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης Ε.Κ.

    Μετά λύπης, δυστυχώς για άλλη μια φορά, διαπιστώνω σε αυτή τη χώρα που επέλεξα να ζω την προχειρότητα με την οποία κατατίθενται σχέδια νόμου και αποφασίζονται μεταρρυθμίσεις, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συμφωνώ με τους κ.κ. Ειρηνοδίκες και τους γραμματείς που κατέθεσαν ήδη τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες τους σχετικά με τις ασάφειες, ανακρίβειες και αδικίες που θα επιφέρει το εν λόγω νέο σχέδιο νόμου. Δεν θα αναφερθώ σε τίποτα που αφορά εμάς τους εργαζομένους γιατί θα στιγματιστούμε για άλλη μια φορά ως οι «βολεμένοι» δημόσιοι-δικαστικοί υπάλληλοι και λειτουργοί που αποτελούμε τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οποιασδήποτε διοικητικής-δικαστικής μεταρρύθμισης, παρότι στην πραγματικότητα είμαστε αυτοί που καλούμαστε να μετατρέψουμε τη θεωρία σε πράξη. Θα αναφερθώ, όμως, στην επιβάρυνση του πολίτη, γιατί πρωτίστως σε ένα κράτος δικαίου ΑΥΤΟΣ είναι που θα πρέπει να υπηρετούμε. Αρχικά, δεν έχει ληφθεί υπόψη η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση την οποία επιφέρει στον πολίτη η επικείμενη εφαρμογή του ήδη ψηφισμένου νόμου 5095/2024, σύμφωνα με τον οποίο η εκπροσώπηση του πολίτη στο Δικαστήριο θα γίνεται πλέον σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (βλ. υποθέσεις κληρονομητηρίου, σωματείου κλπ) από δύο δικηγόρους. Τώρα, με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την κατάργηση των Ειρηνοδικείων έρχεται να προστεθεί επιπλέον επιβαρυντικό κόστος για τους πολίτες από τα έξοδα μετακίνησης, τα αυξημένα δικαστικά έξοδα (παραστάσεις, γραμμάτια προείσπραξης δικηγόρων λόγω της συγχώνευσης – ενοποίησης των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία) και από την επιβράδυνση της απονομής Δικαιοσύνης, που προσωπικά, ως έμπειρη υπάλληλος 14 ετών στον ιδιωτικό τομέα και 15 ετών στο δικαστικό τομέα, κρίνω, διακρίνω και προβλέπω ότι θα συμβεί. Κλείνοντας, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε ήδη στην παρούσα διαβούλευση από Ειρηνοδίκη, φρονώ ότι σε βάθος χρόνου 2-3 ετών θα διαπιστωθεί και στατιστικά η αναποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης (π.χ. αναλύοντας τον ρυθμό απόδοσης της δικαιοσύνης στην Ελλάδα με τους αριθμοδείκτες εκκαθάρισης/επίλυσης του Cepej: περαιωθείσες προς εισερχόμενες υποθέσεις πολιτικής και ποινικής διαδικασίας).

  • 17 Απριλίου 2024, 14:16 | Α.Ν.

    O πολυθρύλητος σκοπός της ενοποίησης του α΄ βαθμού δικαιοδοσίας που συνίσταται στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης είναι προφανές πως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αύξηση του αριθμού των δικαστών. Είναι παραπλανητικό να λέγεται ότι προστίθενται εννιακόσιοι ειρηνοδίκες στη μάχη. Οι ειρηνοδίκες αυτοί είναι μάχιμοι δικαστές, ήδη υπηρετούντες στα Ειρηνοδικεία και ήδη χρεωμένοι με υποθέσεις. Πώς λοιπόν θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην αύξηση του ρυθμού της έκδοσης απόφασης όταν έρχονται ήδη χρεωμένοι με τις υποθέσεις τους και θα πρέπει να τις διεκπεραιώσουν, ενώ τα αντικείμενα της δικαστικής τους ύλης σαφώς και παραμένουν και από τα οποία θα γεννώνται νέες διαφορές υπαγόμενες σε δικαστική κρίση? Προσθέτοντας, μάλιστα και την φανερή και δικαιολογημένη απογοήτευση των ειρηνοδικών για την αντιμετώπιση που τους επιφυλάσσει το σχέδιο νόμου, η επιτυχία της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης μοιάζει εντελώς αβέβαιη. Αντίθετα, ο κίνδυνος δημιουργίας ενός υδροκέφαλου, ακόμη πιο βραδυκίνητου και χαώδους δικαστικού μηχανισμού είναι υπαρκτός και μεγάλος. Προτεινόμενη λύση θα ήταν η αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών με την αξιοποίηση των 250 -300 επιτυχόντων του διαγωνισμού ειρηνοδικών του 2015, οι οποίοι εισερχόμενοι στον δικαστικό κλάδο, χωρίς να είναι ήδη επιβαρυμένοι με υποθέσεις, θα μπορούσαν πράγματι να συμβάλλουν σημαντικά στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:13 | ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ

    Σχετικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, το προσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
    Την κατάργηση του Ειρηνοδικείου ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ και όχι την αναβάθμισή του σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου ΛΑΜΙΑΣ.
    Το Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών με ομόφωνη απόφασή του διαφωνεί, όπως και
    ολόκληρη η περιοχή διότι:
    α) Το Ειρηνοδικείο ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Παγκόσμια Τράπεζα ως σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την διατήρηση και αναβάθμισή του ως Περιφερειακό Δικαστήριο.
    Κτιριολογικά, το δικαστικό κατάστημα είναι ιδιόκτητο του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι λειτουργικό,εξοπλισμένο με υλικοτεχνική υποδομή και μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο ρόλο της εκδίκασης όλων των ποινικών και αστικών υποθέσεων Πρωτοδικείου Μονομελούς σύνθεσης.
    β) Το Ειρηνοδικείο, έχει μεγάλο όγκο δικαστικών υποθέσεων, μόνο το έτος 2023 εκδόθηκαν περί των 1.060 αποφάσεων, πράξεων, διαταγών, διατάξεων, πιστοποιητικών κλπ.
    γ) Στην τοπική -χωρική αρμοδιότητα του υπάγονται ο Δήμος Λοκρών καθώς και οι Δ.Ε. Ελάτειας και Τιθορέας του Δήμου Αμφίκλειας -Ελάτειας και η Δ.Ε. Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Καμένων Βούρλων που αριθμούν σχεδόν 30.000 περίπου πολίτες με την τελευταία απογραφή.
    γ) Στην Αταλάντη δραστηριοποιούνται 15 δικηγόροι, 5 συμβολαιογράφοι, 1 δικαστικός επιμελητής και στην Ελάτεια 2 συμβολαιογράφοι που σήμερα εξυπηρετούνται από το Ειρηνοδικείο Αταλάντης.
    δ) Ο Δήμος Λοκρών καθώς και οι προαναφερόμενες Δημοτικές Ενότητες απέχουν σε απόσταση 1 ώρας και πλέον από το Πρωτοδικείου Λαμίας με ένα ή και δύο σταθμούς διοδίων (Τραγάνας και Αγίας Παρασκευής).
    ε) Στον Δήμο Λοκρών δραστηριοποιούνται πολλές βιομηχανίες, εμπορικές και αγροτικές επιχειρήσεις.
    στ) Η λειτουργία του Περιφερειακού Δικαστηρίου Αταλάντης θα αποσυμφορήσει την έδρα του Πρωτοδικείου Λαμίας που σήμερα δεν διαθέτει την κατάλληλη κτιριακή υποδομή για να υποδεχθεί τον όγκο των υποθέσεων του Ειρηνοδικείου Αταλάντης.
    η) Στο σχέδιο νόμου προς διαβούλευση, Ειρηνοδικεία που δεν αποτελούν και έδρα Πρωτοδικείου και με πολύ μικρό όγκο δικαστικής ύλης αναβαθμίζονται σε Περιφερειακά δικαστήρια, εκτός της Αταλάντης (π.χ.
    Καλαμπάκας, Κύμης κ.λπ.)
    θ) Χωρικά η Αταλάντη απέχει λιγότερα χλμ από όμορους νομούς (Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας) απ’ ότι η Λαμία προς εξυπηρέτηση επαγγελματιών (δικηγόρων κ.λπ.) αλλά και μη μόνιμων πολιτών που διαθέτουν
    περιουσιακά στοιχεία στον Δήμο μας.
    Με εκτίμηση και με την πεποίθηση πως το αίτημα μας είναι δίκαιο!

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΚΡΩΝ

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Λ. ΖΕΚΕΝΤΕΣ

  • 17 Απριλίου 2024, 13:09 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Είμαι δικηγόρος πλέον των 10 ετών και ασκώ μάχιμη δικηγορία. Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι επί της ουσίας αποφάσεις εκδίδουν κατά το πλείστον τα ειρηνοδικεία και μάλιστα με μέσο χρόνο έκδοσης τους 3 με 5 μήνες. Και δεν μιλάω μόνο για τις αποφάσεις επί των υπερχρεωμένων που πολλοί τις κατατάσσουν στις «εύκολες»
    και χωρίς ιδιαίτερο νομικό αντικείμενο. Μιλώ και για αποφάσεις επί ιδιαίτερων ζητημάτων τακτικής διαδικασίας (phishing, factoring, κτλ). Δυστυχώς φοβάμαι ότι με αυτό το εγχείρημα της ενοποίησης θα χαθεί ο πιο ευέλικτος και ταχύς δικαστικός σχηματισμός και στην πράξη μόνο επιβράδυνση στην απονομή δικαιοσύνης θα επιτευχθεί.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:22 | Ε.Κ. ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Συντάσσομαι πλήρως με την με τη με αρ. 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και τις προτεινόμενες με αυτήν τροποποιήσεις, καθώς επίσης και με τις κινούμενες στην ίδια κατεύθυνση παρατηρήσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.
    Επιπροσθέτως οφείλω να παρατηρήσω ότι είναι άκρως απογοητευτικό για το δικαιικό σύστημα ενός κράτους να τίθεται σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων αντίθετων προς τις επιταγές του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

  • 17 Απριλίου 2024, 12:30 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται μία «ενοποίηση» όπως χαρακτηρίζεται του Α΄βαθμού της δικαιοσύνης με την κατάργηση του πολύχρονου θεσμού των Ειρηνοδικείων ο οποίος μέχρι τώρα λειτουργούσε αποτελεσματικά και γρήγορα παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε όλες τις περιοχές και τον πληθυσμό της Ελληνικής Επικράτειας. Με ένα νομοσχέδιο που αφήνει πολλά κενά και ασάφειες επιχειρείται «εν μία νυκτί» θεμελιώδης μεταβολή στην δικαιοσύνη χωρίς να ληφθούν υπόψιν πλείστοι παράγοντες. Οι Ειρηνοδίκες παρόλο που καλούνται να αναλάβουν νέα καθήκοντα δικάζοντας πλέον το σύνολο των αστικών υποθέσεων αλλά και ποινικές υποθέσεις, έχοντας επί το πλείστον τα ίδια καθήκοντα με τους Πρωτοδίκες, αντιμετωπίζονται ως κατώτεροι δικαστές, εντάσσονται σε ξεχωριστή επετηρίδα βρισκόμενοι πάντοτε πίσω από τον νεώτερο Πρωτοδίκη, χωρίς να διευκρινίζεται επαρκώς το καθεστώς και η δυνατότητα της υπηρεσιακής τους εξέλιξης. Η αποσυμφόρηση των Πρωτοδικείων θα μπορούσε να γίνει με μία κάθετη μεταφορά της καθ΄ύλην αρμοδιότητας στα Ειρηνοδικεία όπως τα προηγούμενα έτη, τη μεταφορά του συνόλου των εφέσεων στα Εφετεία με παράλληλη αύξηση των εφετειακών θέσεων και ενδεχομένως την εκδίκαση μέρους των υποθέσεων Μονομελούς Πλημμελειοδικείου από τους Πταισματοδίκες μετά από σχετική επιμόρφωση. Σε κάθε περίπτωση εφόσον προκρίνεται αναγκαία, η ενοποίηση θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, να γίνει ουσιαστική επιμόρφωση διά ζώσης των Ειρηνοδικών στα νέα αντικείμενα που θα κληθούν να αναλάβουν, να προβλεφθεί η ισότιμη μεταχείρισή τους με πλήρη υπηρεσιακή εξέλιξη και ένταξή τους στην γενική επετηρίδα των δικαστικών λειτουργών χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των Πρωτοδικών και τα καθήκοντα να ανατίθενται ισομερώς σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς. Βεβιασμένες κινήσεις δεν αποβαίνουν υπέρ κανενός. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών για τις προτεινόμενες αλλαγές επί του νομοσχεδίου κινείται στη σωστή κατεύθυνση

  • 17 Απριλίου 2024, 12:43 | Δημήτρης Στασινούλας

    Το εν λόγω νομοσχέδιο θα διδάσκεται στο μέλλον ως παράδειγμα προς αποφυγή και για τον τρόπο με τον οποίο η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να καθυστερήσει την απονομή δικαιοσύνης και να αυξήσει την το χρόνο έκδοσης οριστικής απόφασης σε ποσοστό έως και 100%. Οι ιθύνοντες που προωθούν το νομοσχέδιο ισχυρίζονται ότι συμβουλεύτηκαν την Παγκόσμια Τράπεζα, ωστόσο το εδάφιο της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο οποίο αναφέρεται ότι η ενοποίηση των δύο κλάδων του πρώτου βαθμού δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα τιμωρητικό για τους Ειρηνοδίκες, διότι αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην παραγωγικότητά τους, δεν το διάβασαν και δυστυχώς θα αναγκαστούμε όλοι να το ζήσουμε τα επόμενα 2-3 χρόνια για να το καταλάβουνε και αυτοί και εμείς. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρα τιμωρητικό χαρακτήρα για το σύνολο των Ειρηνοδικών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, μέχρι πριν από 10 μήνες, είχαν ως μόνο αίτημα να είναι λελογισμένη η αύξηση της ύλης τους που προέβλεπαν ότι θα γίνει. Εν προκειμένω όμως τιμωρούνται, άνευ λόγου και με το έωλο πρόσχημα της δήθεν επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, με χειροτέρευση της υπηρεσιακής τους κατάστασης, δίχως να λαμβάνουν κανένα αντιστάθμισμα. Ως «προνόμια» απονέμονται από το νομοσχέδιο α) η αύξηση του μισθού του 40% περίπου εξ αυτών (Ειρηνοδίκες Δ και Γ), από Σεπτέμβριο 2024 στο ύψος που θα ανερχόταν ο μισθός τους την επόμενη 5αετία περίπου, β) ότι δεν θα μετατεθούν κατά το στάδιο της ενοποίησης από την οργανική που κατέχουν μέχρι σήμερα και γ) η δυνατότητα εισαγωγής στη γενική επετηρίδα Πρωτοδικών χωρίς να θητεύσουν στη Σχολή Δικαστών. Για αυτά τα 3 «προνόμια», υποχρεώνονται
    α) να εγκαταλείψουν το αυτοδιοίκητο της υπηρεσίας τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον προγραμματισμό των μηνιαίων υπηρεσιών τους, στον έλεγχο των χρεώσεών τους στη ρύθμιση των ετήσιων αδειών τους,
    β) σε υπέρμετρο περιορισμό του δικαίωματός τους να ζητήσουν μετάθεση σε διαφορετική Εφετειακή περιφέρεια από αυτή που υπηρετούν, κατά τον υπόλοιπο υπηρεσιακό τους βίο, ενώ προβλέπεται από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων η δυνατότητα αναγκαστική τους μετάθεση, δηλαδή ακόμη και αυτοί που σήμερα βρίσκονται στον τόπο συμφερόντων τους κινδυνεύουν να μετατεθούν αναγκαστικά, δίχως να τους δίνεται η δυνατότητα να επανέλθουν ποτέ σε αυτόν, λόγω κατάργησης της αντίστοιχης θέσης ειδικής επετηρίδας,
    γ) να αναλάβουν πλήρη καθήκοντα Πρωτοδίκη, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τη μη συμμετοχή τους στο ΜΟΔ, στην προεδρία των Τριμελών Πλημ, και στην ανάκριση, και η εξαίρεσή τους από αυτά τα καθήκοντα γίνεται μόνο και μόνο για να υπάρχει η επίφαση, ότι είναι δήθεν «διακριτά» τα καθήκοντα της ειδική και της γενικής επετηρίδας, στην οποία (επίφαση) στηρίζεται ο δια βίου υποβιβασμός τους σε σχέση με τον εκάστοτε νεοδιόριστο Πρωτοδίκη που θα ασκεί τα ίδια ακριβώς καθήκοντα με αυτούς,
    δ) σε εσαεί υποβιβασμό κάτω από τον εκάστοτε νεοδιόριστο Πρωτοδίκη, παρά την ανάληψη όμοιων καθηκόντων, γεγονός που θα έχει σε ολόκληρο τον υπηρεσιακό τους βίο αρνητικό αντίκτυπο στην κατανομή των μηνιαίων υπηρεσιών τους, στη χρέωσή τους και στην κατανομή των τμημάτων διακοπών τους
    ε) στην μείωση του χρόνου που έχουν στη διάθεση τους για τη σύνταξη και έκδοση αποφάσεων όχι μόνο λόγω των αυξημένων καθηκόντων τους από το Σεπτέμβριο, αλλά και για το λόγο ότι θα επιφορτιστούν με υποχρεωτικές ώρες εκπαίδευσης προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα νέα καθήκοντά τους, όχι μόνο δίχως να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για μείωση των καθηκόντων τους κατά το στάδιο επιμόρφωσής τους, αλλά αντίθετα με τη ρητή πρόβλεψη ότι από Σεπτέμβριο 2024 αυξάνεται η ύλη του αντικειμένου τους.
    στ) σε μισθολογική υποβάθμιση διότι αφενός θα χάσουν τουλάχιστον την αντιστοίχισή τους στο μισθό του Εφέτη, μετά τη συμπλήρωση 24 ετών υπηρεσίας, και τη συνταξιοδότησή τους με βάση το μισθό αυτό, που προβλέπεται σήμερα, αφετέρου η μισθολογική τους εξέλιξη είναι ασαφής, στο παρόν νομοσχέδιο, διότι γίνεται λόγος για αντιστοίχιση με τον μισθό Πρωτοδίκη, η οποία προβλέπεται και σήμερα για όσους Ειρηνοδίκες έχουν συμπληρώσει 10 έτη υπηρεσίας και φέρουν το βαθμό Β’, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν και πότε θα πάρουν την αντιστοίχιση του μισθού του Προέδρου Πρωτοδικών, η οποία προβλέπεται σήμερα για όσους φέρουν το βαθμό Α’ Ειρηνοδίκη. Δηλαδή γίνεται μεν λόγος για αντιστοίχιση με την μισθολογική εξέλιξη του Πρωτοδίκη, αλλά δεν διευκρινίζεται αν αυτή αφορά μόνο το χρονοεπίδομα, ή και το μισθό Προέδρου Πρωτοδικών που λαμβάνει ο εκάστοτε Πρωτοδίκης αφού συμπληρώσει κάποια χρόνια υπηρεσίας, δεδομένου ότι οι νυν Πρωτοδίκες παίρνουν το μισθό Προέδρου Πρωτοδικών με τη δικαιολογητική βάση ότι έχουν το δικαίωμα να εξελιχθούν σε Προέδρους Πρωτοδικών, ωστόσο οι οργανικές των τελευταίων δεν επαρκούν για να λάβουν όλοι οι Πρωτοδίκες στον προβλεπόμενο χρόνο την προαγωγή αυτή, εφόσον έχουν και τα λοιπά προβλεπόμενα προσόντα. Η δικαιολογητική βάση αυτή ωστόσο δεν ισχύει για τους μελλοντικούς Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη βαθμολογικής εξέλιξής τους.
    ζ) σε διαρκή υπηρεσιακή ανασφάλεια, διότι, πέραν των ανωτέρω δεν προβλέπεται ανανέωση της ειδικής επετηρίδας, και δεν υπάρχει παράλληλα και καμία πρόβλεψη για την υπηρεσιακή κατάσταση όσων παραμένουν στην ειδική επετηρίδα, όταν θα έχουν αποχωρήσει συνάδελφοί τους είτε λόγω αφυπηρέτησης είτε λόγω μετάβασή τους στη γενική επετηρίδα, και ως εκ τούτου νιώθουν ότι κινδυνεύουν να ενταχθούν ακούσια, μετά από π.χ. 10 έτη υπηρεσίας τους στα καθήκοντα Πρωτοδίκη, κάτω από τον νεοδιόριστο τότε Πρωτοδίκη, καθώς η διατήρηση της ειδικής επετηρίδας θα δημιουργεί τότε ακόμη περισσότερα προβλήματα.
    Σημειωτέον ότι στα ανωτέρω προστίθεται και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη, για όσους νυν Ειρηνοδίκες ζητήσουν την μετάβασή τους στη γενική επετήριδα, ότι δεν θα υποχρεωθούν σε μετάθεση μόλις υλοποιηθεί το αίτημά τους.
    Για τους ανωτέρω λόγους το σύνολο των Ειρηνοδικών τάσσεται κατά του νομοσχεδίου αυτού και σε καμία περίπτωση δεν το βλέπει ως «προαγωγή», αντίθετα πολλοί ήδη συζητούν για εκούσια αποχώρησή τους από το σώμα το Σεπτέμβριο 2024 ή το ενδεχόμενο να προκαλέσουν εθελοντικά την απόλυσή τους, σκέψεις που, ακόμα και αν δεν υλοποιηθούν στο σύνολό τους, είναι ενδεικτικές για το πόσο αρνητικά θα επιδράσει η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου στην μελλοντική παραγωγικότητά τους και στους χρόνους έκδοσης αποφάσεων, στους χρόνους δε αυτούς θα έλθει προσθετικά και ο χρόνος καθυστέρησης που θα προκύψει μέχρι να γίνουν κατανοητές από όλους (δικηγόρους, δικαστές, γραμματείς) και να εφαρμοστούν οι λοιπές αλλαγές της προδικασίας και της κατά τόπον αρμοδιότητας, που επιβάλλει ο εν λόγω νόμος.
    Τα παραπάνω προσωπικά με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μετά βεβαιότητας το έτος 2027, τρία χρόνια μετά την ισχύ του νόμου, όλοι θα αναφέρονται σε αυτόν ως μνημείο καθυστέρησης στην απόδοση δικαιοσύνης, διότι θα έχουν φανεί ήδη στην καθημερινότητα του πολίτη και των επιχειρήσεων οι συνέπειες του νόμου αυτού, καθώς αναμένεται μέχρι τότε να μην έχει προσδιοριστεί καν δικάσιμος για τις εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων που θα έχουν εκδοθεί επί του συνόλου σχεδόν των αγωγών που θα ασκηθούν πανελλαδικά το Σεπτέμβρη 2024.

  • 17 Απριλίου 2024, 11:00 | NIKOLAOS S.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας, να σημειωθεί πως

    Α) οι Ειρηνοδίκες ΔΕΝ «κάθονται», καθώς από μια απλή επισκόπηση των συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων που είναι αναρτημένα στη σελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκύπτει αβίαστα ότι δημοσιεύουν τον ίδιο αριθμό πολιτικών αποφάσεων ετησίως με τους Πρωτοδίκες (και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις),

    Β) αυτό το νομοσχέδιο ΔΕΝ έχει τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    Η μόνη βιώσιμη και πρακτικά υλοποιήσιμη λύση για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, χωρίς να διαταραχθεί η υπηρεσιακή κατάσταση των Ειρηνοδικών και η επετηρίδα των Πρωτοδικών, χωρίς να παραβιαστεί η αρχή της ισότητας και προς άρση της επιχειρούμενης με το παρόν νομοσχέδιο άνισης μεταχείρισης 1000 περίπου δικαστών, θα ήταν η διατήρηση των Ειρηνοδικείων με την αύξηση της υλικής τους αρμοδιότητας, η κατάργηση των δικαστικών δομών που υπολειτουργούν και η ανακατανομή οργανικών θέσεων σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας.

  • 17 Απριλίου 2024, 11:39 | ΣΟΦΙΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Είμαι Γραμματέας Εδρών στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης εδώ και πάνω από 13 χρόνια, κατά τα οποία, όποτε με χρειάστηκε η Υπηρεσία μου να καλύψω ανάγκες σε άλλα τμήματα ήμουν πάντα διαθέσιμη, για παράδειγμα έχω εκδώσει χωρίς υπερβολή χιλιαδες πιστοποιητικα μη δημοσίευσης διαθηκών και χιλιάδες πιστοποιητικά αποποιήσεων με υπερωριακή εργασία που δεν πληρώθηκα.
    Η αντίδρασή μου λοιπόν στο νομοσχέδιο δεν οφείλεται σε απροθυμία να ασχοληθώ με άλλα αντικείμενα, όπως ίσως θα υπέθετε ένας κακόπιστος παρατηρητής.
    Η αντίδρασή μου οφείλεται στο ότι καταργείται ένα είδος Δικαστηρίων, τα Ειρηνοδικεία, το οποίο ήταν πάντα πιο κοντά στον απλό άνθρωπο, με τα πιο συνηθισμένα του αιτήματα προς τη Δικαιοσύνη, αυτόν τον απλό άνθρωπο που τόσα χρόνια εξυπηρετούμε στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης και μάλιστα χωρίς να πετύχουμε καμία επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

    Για την επιτάχυνση, εφόσον ενδιαφέρεται πραγματικά το Υπουργείο, έχω να προτεινω και εγώ όσα γνωρίζουμε όλοι οι παράγοντες απονομής Δικαιοσύνης, οι Υπάλληλοι, οι Δικηγόροι και φυσικά και οι Δικαστές:

    Α. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ
    Β. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΝΑ ΔΙΚΑΣΤΗ, ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ (3 ΥΠΑΛ.ΑΝΑ ΔΙΚΑΣΤΗ)
    Γ.ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
    Δ.ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗΣ
    Ε.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕ ΝΕΟΥΣ Η/Υ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΑ ΔΙΚΤΥΑ

    Παράλληλα εκφράζω το φόβο μου, που είναι κοινός φόβος όλων των συναδέλφων στο Ειρηνοδικείο , ότι οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα προκαλέσουν σημαντική αναστάτωση στη λειτουργία της απονομής της Δικαιοσύνης, στην καθημερινότητά της, και θα έχουμε ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ του ρυθμού έκδοσης αποφάσεων.
    Αυτή η προοπτική είναι προφανής, καθώς ένας τεράστιος αριθμός Ειρηνοδικών θα κληθεί να προσαρμοσθεί σε νέα καθήκοντα και απαιτήσεις , έτσι από εκεί που οι αποφάσεις τους εκδίδονται σε 345 μέρες θα εκδίδονται στην καλύτερη περίπτωση με τους ρυθμούς των Πρωτοδικών, που είναι αργότεροι ακόμα. Και ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων θα κληθεί επίσης να προσαρμοσθεί σε διαφορετικά αντικείμενα, ενώ η εμπειρία τους στα αντικείμενα του Ειρηνοδικείου θα μείνει ανεκμετάλλευτη.

    Ζητάμε για το καλό όλων, να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο που εξυπηρετεί λογικές που είναι μακριά από εκείνες που ταιριάζουν στην ύψιστη σημασία του θεσμού της Δικαιοσύνης.

  • 17 Απριλίου 2024, 10:50 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ξεκινάει εσκεμμένα από την εσφαλμένη παραδοχή ότι οι Ειρηνοδίκες «δεν δουλεύουν». Αρκεί μια απλή ανάγνωση των στατιστικών που το ίδιο το Υπουργείο αναρτά στην ιστοσελίδα του για να διαπιστώσει κανείς ότι ο αριθμός των πολιτικών αποφάσεων που δημοσιεύονται από τα Ειρηνοδικεία δεν είναι μικρότερος από αυτόν που δημοσιεύουν τα Πρωτοδικεία, τις οποίες οι Ειρηνοδίκες δημοσιεύουν χωρίς καθυστερήσεις. Δυστυχώς το παραπάνω στοιχείο δεν αναδείχθηκε επαρκώς στο δημόσιο διάλογο που έχει προηγηθεί. Επιπλέον θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη ότι οι ειρηνοδίκες, ιδίως αυτοί που υπηρετούν σε επαρχιακά δικαστήρια, είναι επιφορτισμένοι με επιπλέον καθημερινά και απαιτητικά καθήκοντα. Είναι περιττό να πει κάποιος ότι ο υπό ψήφιση νόμος θα επιφέρει επιβράδυνση στη δικαιοσύνη, δυσκολίες στην καθημερινότητα και μια προβληματική συνύπαρξη δικαστών. Υπάρχουν άλλες λύσεις και άλλες επιλογές, άμεσα εφαρμόσιμες, για να επιταχυνθεί η δικαιοσύνη, εφόσον αυτό είναι το ζητούμενο, ώστε να υπάρχει ισότητα στη μεταχείριση των Ειρηνοδικών, μη διατάραξη των δυο επετηρίδων και εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών δομών, όπως αύξηση υλικής αρμοδιότητας των ειρηνοδικείων ή/και εμπλουτισμός του αντικειμένου τους, κατάργηση δικαστηρίων που υπολειτουργούν, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη την ιδιαίτερη γεωγραφική δομή της Ελλάδας, ανακατανομή των οργανικών θέσεων. Ενδιαφέρουσα επίσης θα ήταν η παρουσίαση μιας εμπεριστατωμένης ανάλυσης του οικονομικού κόστους του εγχειρήματος σε σχέση με το οικονομικό όφελος που επιδιώκεται. Τέλος να επισημάνω ότι και μόνο η ανάγνωση των σχολίων στην παρούσα διαβούλευση δείχνει ότι το νομοσχέδιο δεν έχει την συναίνεση των φορέων που επηρεάζονται.