ΔΕΚΑΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΖΩΗΣ
Άρθρο 336
Βιασμός
1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.
2.Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.
3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγουμένων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
Άρθρο 337
Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας
1. Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.
2. Με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή τιμωρείται η πράξη της προηγουμένης παραγράφου, αν ο παθών είναι νεότερος των δώδεκα ετών.
3. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ή τεχνολογιών πληροφορικής αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα δέκα πέντε έτη και με χειρονομίες ή προτάσεις, προσβάλλει την τιμή του ανηλίκου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Αν επακολούθησε συνάντηση ο ενήλικος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
4. Όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.
Άρθρο 338
Κατάχρηση ανικάνου προς αντίσταση
1. Όποιος με κατάχρηση της διανοητικής ή σωματικής αναπηρίας άλλου ή της από οποιαδήποτε αιτία ανικανότητάς του να αντισταθεί ενεργεί με αυτόν γενετήσια πράξη τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.
2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου έγινε από δύο ή περισσότερους που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη.
Άρθρο 339
Γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους
1. Όποιος ενεργεί γενετήσια πράξη με πρόσωπο νεότερο των δεκαπέντε ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα με το άρθρο 351Α΄, ως εξής: α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη, β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη έως δέκα έτη και γ) αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.
2. Οι γενετήσιες πράξεις μεταξύ ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε ετών δεν τιμωρούνται, εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη των τριών ετών, οπότε μπορούν να επιβληθούν μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.
3. Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο, που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη, να παρίσταται σε γενετήσια πράξη μεταξύ άλλων, χωρίς να συμμετέχει σε αυτήν, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή αν ο ανήλικος είναι μικρότερος των δεκατεσσάρων ετών και με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν έχει συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας του.
Άρθρα 340 – 341
(Καταργούνται)
Άρθρο 342
Κατάχρηση ανηλίκων
1. Ο ενήλικος ο οποίος ενεργεί γενετήσιες πράξεις με ανήλικο, τον οποίον του έχουν εμπιστευθεί για να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά, τιμωρείται ως εξής:
α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών,
β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη,
γ) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη ως δέκα έτη.
2. Ο ενήλικος ο οποίος απευθύνει χειρονομίες, προτάσεις ή εξιστορεί ή απεικονίζει ή παρουσιάζει πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα σε ανήλικο, τον οποίον του έχουν εμπιστευθεί για να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
Άρθρο 343
Εξαναγκασμός σε γενετήσια πράξη
1. Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή τιμωρούνται: α) όποιος εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, με κατάχρηση σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, β) όποιος εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του να εργασθεί, γ) οι διορισμένοι ή οπωσδήποτε εργαζόμενοι σε φυλακές ή άλλα κρατητήρια, σε αστυνομικές υπηρεσίες, σε σχολές, παιδαγωγικά ιδρύματα, νοσοκομεία, κλινικές ή κάθε είδους θεραπευτικά καταστήματα ή σε άλλα ιδρύματα προορισμένα να περιθάλπουν πρόσωπα που έχουν ανάγκη από βοήθεια αν, με κατάχρηση της θέσης τους, εξαναγκάσουν σε γενετήσια πράξη πρόσωπο που έχει εισαχθεί σ’ αυτά τα ιδρύματα.
2. Αν ο εξαναγκασμός σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης επιτευχθεί με άλλα μέσα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
Άρθρο 344
Έγκληση
Στις περιπτώσεις των άρθρων 337 παρ. 1 για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση του παθόντος. Στην περίπτωση του άρθρου 336 η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως, αλλά αν ο παθών δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας μπορεί να απόσχει οριστικά από την ποινική δίωξη ή, αν αυτή έχει ασκηθεί, να εισαγάγει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο μπορεί να παύσει οριστικά την ποινική δίωξη.
Άρθρο 345
Γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών
1. Η γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών εξ αίματος ή από υιοθεσία, ανιούσας και κατιούσας γραμμής και μεταξύ αμφιθαλών ή ετεροθαλών αδελφών τιμωρείται: α) ως προς τους ανιόντες με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, β) ως προς τους κατιόντες με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή και γ) μεταξύ αδελφών με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
2. Συγγενείς κατιούσας γραμμής ή αδελφοί μπορούν να απαλλαγούν από κάθε ποινή, αν κατά τον χρόνο της πράξης δεν είχαν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος.
Άρθρα 346 – 347
(Καταργούνται)
Άρθρο 348
Διευκόλυνση προσβολών της ανηλικότητας
1. Όποιος κατ’ επάγγελμα ή από κερδοσκοπία επιχειρεί να διευκολύνει, έστω και συγκαλυμμένα, με τη δημοσίευση αγγελίας ή εικόνας ή αριθμού τηλεφωνικής σύνδεσης ή με τη μετάδοση ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τη γενετήσια πράξη με ανήλικο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή.
2. Όποιος οργανώνει, χρηματοδοτεί, κατευθύνει, εποπτεύει, διαφημίζει ή μεσολαβεί με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο σε διενέργεια ταξιδιών με σκοπό από τους μετέχοντες σε αυτά την τέλεση γενετήσιων πράξεων σε βάρος ανηλίκου, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. Όποιος με τον παραπάνω σκοπό μετέχει σε ταξίδια του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ανεξάρτητα από την ευθύνη του για την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.
Άρθρο 348Α
Πορνογραφία ανηλίκων
1. Όποιος με πρόθεση παράγει, διανέμει, δημοσιεύει, επιδεικνύει, εισάγει στην Επικράτεια ή εξάγει από αυτήν, μεταφέρει, προσφέρει, πωλεί ή με άλλον τρόπο διαθέτει, αγοράζει, προμηθεύεται, αποκτά ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή διαδίδει ή μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με την τέλεση των παραπάνω πράξεων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.
2. Όποιος με πρόθεση παράγει, προσφέρει, πωλεί ή με οποιονδήποτε τρόπο διαθέτει, διανέμει, διαβιβάζει, αγοράζει, προμηθεύεται ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή διαδίδει πληροφορίες σχετικά με την τέλεση των παραπάνω πράξεων, μέσω πληροφοριακών συστημάτων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή.
3. Υλικό παιδικής πορνογραφίας, κατά την έννοια των προηγούμενων παραγράφων συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγματική ή η εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα των γεννητικών οργάνων ή του σώματος εν γένει του ανηλίκου, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και της πραγματικής ή εικονικής γενετήσιας πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο.
4. Οι πράξεις των παραγράφων 1 και 2 τιμωρούνται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή:
α. αν τελέσθηκαν κατ’ επάγγελμα,
β. αν η παραγωγή του υλικού της παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με την εκμετάλλευση της ανάγκης, της ψυχικής ή της διανοητικής ασθένειας ή της σωματικής δυσλειτουργίας, λόγω οργανικής νόσου ανηλίκου ή με την άσκηση ή απειλή χρήσης βίας ανηλίκου ή με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος ή αν η παραγωγή του υλικού της παιδικής πορνογραφίας εξέθεσε τη ζωή του ανηλίκου σε σοβαρό κίνδυνο και
γ. αν δράστης της παραγωγής του υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι πρόσωπο στο οποίο έχουν εμπιστευθεί ανήλικο για να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά.
5. Αν η παραγωγή του υλικού της παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με την χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη των περιπτώσεων β΄ και γ’ της προηγούμενης παραγράφου είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του παθόντος, αν δε αυτή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή.
6.΄Οποιος εν γνώσει αποκτά πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω πληροφοριακών συστημάτων, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.
Άρθρο 348Β
Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους
΄Οποιος με πρόθεση, μέσω πληροφοριακών συστημάτων, προτείνει σε ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη, να συναντήσει τον ίδιο ή τρίτο, με σκοπό τη διάπραξη σε βάρος του ανηλίκου των αδικημάτων των άρθρων 339 παρ. 1 και 2 ή 348Α, όταν η πρόταση αυτή ακολουθείται από περαιτέρω πράξεις που οδηγούν σε μία τέτοια συνάντηση, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή.
Άρθρο 348Γ
Πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων
1. Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο προκειμένου να συμμετάσχει σε πορνογραφικές παραστάσεις ή διοργανώνει αυτές, τιμωρείται ως εξής:
α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη, β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη έως δέκα έτη, γ) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με φυλάκιση του-λάχιστον δύο ετών. Όποιος εν γνώσει, έχοντας καταβάλει σχετικό αντίτιμο, παρακολουθεί πορνογραφική παράσταση στην οποία συμμετέχουν ανήλικοι τιμωρείται στις περιπτώσεις α’ και β’ του προηγούμενου εδαφίου με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και στην περίπτωση γ΄με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
2. Εφόσον οι πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τελέστηκαν με τη χρήση βίας ή απειλής, προκειμένου να συμμετάσχει ανήλικος σε πορνογραφικές παρα¬στάσεις ή με σκοπό την επιδίωξη οικονομικού οφέλους από αυτές, επιβάλλεται: α) στην περίπτωση α’ της προηγούμενης παραγράφου κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, β) στην περίπτωση β’ κάθειρξη, γ) στην περίπτωση γ’ κάθειρξη έως δέκα έτη.
3.Πορνογραφική παράσταση, κατά την έννοια των προηγουμένων παραγράφων, συνιστά η οργανωμένη απευθείας έκθεση, που προορίζεται για θέαση ή ακρόαση, μεταξύ άλλων και με χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών:
α) ανηλίκου που επιδίδεται σε πραγματική ή εικονική πράξη γενετήσιου χαρακτήρα ή
β) των γεννητικών οργάνων ή του σώματος εν γένει του ανηλίκου κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση.
Άρθρο 349
Μαστροπεία
1. Όποιος, για να εξυπηρετήσει την ακολασία άλλων, προάγει ή εξωθεί
στην πορνεία ανήλικο ή υποθάλπει ή εξαναγκάζει ή διευκολύνει ή συμμετέχει στην πορνεία ανηλίκων, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή.
2. Με κάθειρξη και χρηματική ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος αν το έγκλημα τελέστηκε: α) εναντίον προσώπου νεότερου των δεκαπέντε ετών, β) με απατηλά μέσα, γ) από τον ανιόντα συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή από θετό γο¬νέα, σύζυγο, επίτροπο ή από άλλον στον οποίο έχουν εμπιστευθεί τον ανήλικο για ανατρο¬φή, διδασκαλία επίβλεψη ή φύλαξη, έστω και προσωρινή, δ) από υπάλληλο ο οποίος κατά την άσκηση της υπηρεσίας του ή επωφελούμενος από την ιδιότητα του αυτή διαπράττει ή συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην πράξη, ε) με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, στ) με προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε άλλου ανταλλάγματος.
Άρθρο 350
(Καταργείται)
Άρθρο 351
Γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής
1. Η γενετήσια πράξη με ανήλικο που τελείται από ενήλικο με αμοιβή ή με άλλα υλικά ανταλλάγματα ή η γενετήσια πράξη μεταξύ ανη¬λίκων που προκαλείται από ενήλικο με τον ίδιο τρόπο και τελείται ενώπιον αυτού ή άλλου ενηλίκου τιμωρείται:
α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρη¬ματική ποινή.
β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα, όχι όμως και τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη και χρηματική ποινή και
γ) αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή.
2. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος επι¬βάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή.
Άρθρο 352
( Καταργείται)
Άρθρο 352Α
Ψυχοδιαγνωστική εξέταση και θεραπεία του δράστη και του θύματος εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
1. Όταν το θύμα είναι ανήλικο, ο ύποπτος ή κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, υποβάλλεται σε διαγνωστική εξέταση της ψυχογενετήσιας κατάστασής του. Η εξέταση αυτή διατάσσεται μόνο εφόσον συναινεί ο καθ’ ου αφορά αυτή κατά την προδικασία από τον αρμόδιο εισαγγελέα ή, αν διενεργείται τακτική ανάκριση, από τον αρμόδιο ανακριτή και κατά την κύρια διαδικασία από το δικαστήριο.
2. Αν κάποιος καταδικασθεί για έγκλημα που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, το δικαστήριο υπό την προϋπόθεση της παραγράφου 1 μπορεί να διατάξει και την παρακολούθηση προγράμματος ψυχογενετήσιας θεραπείας του, η οποία εκτελείται κατά το χρόνο έκτισης της ποινής ή ανεξάρτητα από αυτήν. Στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν και οι διωκόμενοι ή οι υπόδικοι, εφόσον συναινούν, χωρίς η συμμετοχή τους αυτή να επηρεάζει το δικαίωμα της υπεράσπισης και το τεκμήριο της αθωότητας.
3. Σε ειδική εξέταση της ψυχικής και σωματικής κατάστασής του υποβάλλεται και το ανήλικο θύμα των πράξεων της παραγράφου 1, προκειμένου να κριθεί αν έχει ανάγκη θεραπείας. Η θεραπεία του ανήλικου θύματος διατάσσεται κατά την προδικασία από τον αρμόδιο εισαγγελέα ή, αν διενεργείται τακτική ανάκριση, από τον αρμόδιο ανακριτή και κατά την κύρια διαδικασία από το δικαστήριο.
4. Αν κριθεί αναγκαίο για την προστασία του ανήλικου θύματος, ο εισαγγελέας, ο ανακριτής ή το δικαστήριο διατάσσει την απομάκρυνση του υπαιτίου από το περιβάλλον του θύματος ή την απομάκρυνση του θύματος και την προσωρινή διαμονή του σε προστατευμένο περιβάλλον, καθώς και την απαγόρευση της μεταξύ υπαιτίου και θύματος επικοινωνίας.
Άρθρο 352Β
Προστασία της ιδιωτικής ζωής του ανήλικου θύματος
Όποιος, από την καταγγελία πράξης που υπάγεται στα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, δημοσιοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο περιστατικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανήλικου θύματος, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη.
Άρθρο 353
Προσβολή γενετήσιας ευπρέπειας
1. Όποιος εν γνώσει προσβάλλει βάναυσα τη γενετήσια ευπρέπεια άλλου με πράξη γενετήσιου χαρακτήρα που ενεργείται ενώπιόν του τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου ενεργείται ενώπιον προσώπου νεότερου των δεκαπέντε ετών τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.
2. Για την ποινική δίωξη της πράξης της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται έγκληση.
Mε τη νέα διατύπωση του άρ. 336 νΠ.Κ. (ΒΙΑΣΜΟΣ), αφαιρείται από την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος του βιασμού η απειλή σπουδαίου η άμεσου κινδύνου και αντικαθίσταται από την απειλή σοβαρού ή άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας. Θεωρούμε ότι η τροποποίηση αυτή καθιστά μη αξιόποινη τη συμπεριφορά κάποιου, που π.χ. απειλεί μια γυναίκα με δημοσίευση ιδιωτικών φωτογραφικών στιγμιοτύπων, εάν δεν ενδώσει στην ανοχή γενετήσιας πράξεως μαζί της, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πρέπει να παραμείνει το άρ. 336 Π.Κ. ως είχε μέχρι σήμερα.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΣ, Πρόεδρος Επιτροπής Δ.Σ.Α. για την επεξεργασία του Νέου Π.Κ. και Κ.Π.Δ., Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Α., Δ.Ν. – Δικηγόρος
Το Άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα ορίζει την έννοια του βιασμού. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: «Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη».
Σε αυτή τη κατεύθυνση το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, συντάσσεται πλήρως με την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας , αλλά και του συνόλου των φεμινιστικών οργανώσεων για την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού ώστε να συμπεριλαμβάνει ρητά την έννοια της συναίνεσης. Αν δεν υπάρχει συναίνεση, χωρίς ψυχολογική βία, εκφοβισμό ή αντίστοιχη άλλου είδους έντονη πίεση, θα πρέπει να θεωρείται ότι εμπίπτει στην έννοια του βιασμού. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αγγλία, η Ουαλία, η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς και το Βέλγιο, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία έχουν συμπεριλάβει το μη συναινετικό σεξ στην κατηγορία του βιασμού. Τέλος, θα πρέπει να υπομνήσουμε ότι κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, κύριος Κοντονής, είχε συμφωνήσει σε αυτήν την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, ωστόσο τούτο δεν έγινε.
Με βάση όλα τα παραπάνω προτείνουμε την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού ώστε να συμπεριλαμβάνει ρητά το μη συναινετικό σεξ.
Για το ΣΥΔ,
Μαρίνα Γαλανού.
Με βάση το 348α όποιος βρεθεί να έχει στη κατοχή του 1 ή 2 αρχεία τα οποία απεικονίζουν πρόσωπα κάτω των 15 ετών τιμωρείτε με 10 χρόνια κάθειρξη !!!!Δεν έχει καμία σημασία αν πατήσατε στον λάθος σύνδεσμο κατεβάσατε αρχεία από p2p torrent κτλ που δεν ξέρατε τη περιέχουν θα τιμωρηθείτε με 10 χρόνια κάθειρξη….δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν τα αρχεία είναι 1 ή 2 ή 10.000 την ίδια ποινή θα φάτε…
Με την ίδια ποινή θα τιμωρηθεί και όποιος βγάζει λεφτά από αυτό είναι επαγγελματίας παραγωγός και διακινητής του υλικού αυτού μέλος συμμορίας ή διαχειριστής ιστοσελίδας.
Εξισώνουμε των παραγωγό διακινητή με τον κάτοχο δηλαδή με αυτόν που έχει κατεβάσει (download) πατώντας μερικά πλήκτρα αυτό το υλικό χωρίς να έχει καταβάλει οποιαδήποτε αντίτιμο χωρίς να ειναι μέλος συμμορίας χωρίς να έχει καμία επικοινωνία χωρίς να έχει ακουμπήσει ΠΟΤΕ κανέναν τιμωρώντας τους με τις ίδιες ακριβώς ποινές…!!!!που ζούμε ???πουθενά δε γίνονται αυτά κύριοι.
Θέλω να δω τι θα κάνετε αν σας χακάρουν τον υπολογιστή αν κολλήσατε κάποιον ιό ή αν γίνει ο υπολογιστή σας <> https://en.wikipedia.org/wiki/Zombie_(computing) και κατέβει εν αγνοία σας το υλικό αυτό. https://www.google.com/amp/s/www.cbc.ca/amp/1.851399
Νομίζετε ότι η ΔΗΕ θα πει α ο καημενούλης ιό κόλλησε η ο τομέας ψηφιακών πειστηρίων θα αναφέρει στη πραγματογνωμοσύνη ότι με βάσει τα στοιχεία που βρέθηκαν σας χάκαραν, κολλήσατε ιό, το κατεβάσατε από λάθος ή ότι υπάρχει κενό ασφαλείας κτλ ????Οι άνθρωποι της ΔΗΕ είναι εκτεθειμένοι σε αυτό το αποτρόπαιο υλικό για χρόνια σχηματίζοντας δυσμενείς δικογραφίες βάση των συναισθημάτων τους ακόμα και οταν η κατηγορία ΔΕΝ στοιχειοθετείται!!!Ο κάθε λογικός άνθρωπος που θα έκανε είναι να σβήσει αυτά τα αρχεία που κατέβηκαν…αμμμμ δε…ερευνάτε ο δίσκος για σβησμένα αρχεία και οι κατηγορίες βασίζονται στα σβησμένα αρχεία…. και τη να τα έκανε δηλαδή????Να τα φάει??? Οι δικαστές και οι εισαγγελείς προσπαθούν να κατανοήσουν δύσκολους τεχνικούς όρους (έχοντας κάνει μερικά σεμινάρια μόνο) οδηγώντας πολλές φορές σε λανθασμένη ετυμηγορία δικαζοντας με ιδιαίτερη αυστηρότητα ακούγοντας μόνο ότι κάποιος είναι κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία…Θα πρέπει επιτέλους να συσταθεί ένα σώμα δικαστών και εισαγγελικών λειτουργών που να ΔΙΚΆΖΕΙ ΜΌΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΆ ΕΓΚΛΉΜΑΤΑ και να είναι πλήρως καταρτισμένοι σε αυτά τα θέματα ώστε να υπάρχει πραγματική δικαιοσύνη
όπως σε ΟΛΕΣ τις χώρες τις Ευρώπης…Παρακάτω ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΆ εκθέτω τους ποινικούς κώδικες από χώρες τις Ευρωπαϊκής ένωσης και όχι μόνο…
Όπως θα δείτε ΜΟΝΟ στη Ελλάδα τιμωρούμε εναν απλό χρήστη του διαδικτύου με τόσο βαριές ποινές
Ποινικός Κώδικας Τσεχίας
https://www.coe.int/en/web/octopus/country-legislative-profile/-/asset_publisher/LA6eR74aAohY/content/czech-republ-1?inheritRedirect=false#article9
Ποινικός κώδικας Γερμανίας 98Section 184bSection 184c
https://www.gesetze-im-internet.de/englisch_stgb/englisch_stgb.html
Ποινικός κώδικας Ουγγαρίας Section 204
https://www.unodc.org/res/cld/document/hun/1978/hungarian_criminal_code_html/Hungary_Criminal_Code_2012_Excerpts.pdf
Ποινικός κώδικας Ολανδίας Article 240b
https://en.wikipedia.org/wiki/Child_pornography_laws_in_the_Netherlands
Ποινικός κώδιακας Αγγλίας
https://en.wikipedia.org/wiki/Protection_of_Children_Act_1978#Sentencing
Ποινικός κώδικας Γαλλίας
https://www.loc.gov/law/help/child-rights/france.php
Ποινικός κώδικας Ιαπωνίας
http://www.ilo.org/dyn/natlex/docs/WEBTEXT/53924/65175/E99JPN02.htm
Η Ελλάδα δεν έχει εναρμονιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή οδηγία αλλά επηρεάζεται από το Αμερικάνικο ποινικό σύστημα (αν είναι να επαναφέρουμε και τη ποινή του θανάτου) ο οποίος είδη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχει αρχίσει επιτέλους και αναδιαμορφώνεται https://www.apnews.com/e3fb620e81a148f5a8a4d7e42cad0f48 Επηρεάζεται από τους άσχετους δημοσιογράφους και ανθρωποφάγους που μόνο στο άκουσμα τις παιδικής πορνογραφίας έχουν είδη δικάσει και καταδικάσει έχοντας βασικές έως ΚΑΘΌΛΟΥ γνώσεις από υπολογιστές και φυσικά χωρίς να γνωρίζουν ΟΥΤΕ ΛΕΞΕΙ από τη κάθε δικογραφία που σχηματίζεται.
Με τις υψηλές ταχύτητες του διαδικτύου,με την πολυπλοκότητα των υπολογιστών και των εφαρμογών με τα χιλιάδες κενά ασφαλείας σε συνδυασμό με την καθημερινή χρήση του internet oι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει είναι ιδιαίτερα ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΊ για να μην βρεθούν κατηγορούμενοι για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και μάλιστα με την βαρύτερη μορφή της!!!!Πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου πάγου αναφέρουν ότι για να αναβαθμιστεί η πράξη σε κακούργημα θα πρέπει να απαιτείτε περισσότερο ενεργητική συμπεριφορά του χρήστη (1138/2018 ΣΤ Ποινικές 1648/2016 Ζ ποινικές).Υπάρχουν ακόμα μελέτες πανεπιστημίων πάνω σε αυτό το θέμα Και αποφάσεις ξένων ανώτατων δικαστηρίων.
ΠΟΥΘΕΝΑ στο κόσμο ούτε καν στις ΗΠΑ Δεν στοιχειοθετείται κακούργημα με βάση τον ηλικιακό προσδιορισμό (όσων αφορά την κατοχή) διότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για την ακριβή ηλικία ενος ατόμου με βαση μια φωτογραφία η ενα βίντεο αυτο ειναι καινοτομία της Ελλάδας και αποδεικνύει το ποσο κακογραμμενος ειναι αυτος ο νομος.
Κανείς δεν είπε ότι η κατοχή δεν πρέπει να τιμωρείτε αλλά να τιμωρείτε με βάση την αρχή της αναλογικότητας άλλο η κατοχή άλλο η παραγωγή άλλο ο χρήστης ναρκωτικών άλλο ο έμπορος άλλο η κλοπή άλλο η ληστεία δεν είναι τα ίδια πράγματα
Η παιδική πορνογραφία προκαλεί αισθήματα θυμού και αποτροπιασμου και είναι απολύτως λογικό το να νομοθετουμε και να δικάζουμε ώμος βασισμένοι στα συναισθήματα και όχι στα στοιχεία όπου οι ποινές είναι εξοντωτικές καθιστά αφερεγγυα τη δικαιοσύνη και τον ποινικό κόσμο.
Να φιλτράρουν και οι πάροχοι του internet επιτέλους αυτό το περιεχόμενο όπως γίνετε στη γειτονική Ιταλία και να σταματήσει επιτέλους το κυνήγι μαγισσών.
Χτες ήθελα! Αλλά σήμερα μετανιώνω που χτες ήθελα ! ήθελα, κακώς ήθελα, ήθελα,κακώς ήθελα,………
Γιατί μόνο «με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας»; Με αυτό τον τρόπο αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη απειλή εξίσου σοβαρή και άμεση όπως ενδεικτικά αναφερόμενης της απειλής δημοσίευσης προσωπικών φωτογραφιών ερωτικού περιεχομένου εκείνη ακριβώς τη στιγμή δεδομένου ότι τέτοιου είδους απειλές έχουν απήχηση σε νεαρές κοπέλες με αποτέλεσμα να υποκύπτουν χωρίς τη θέλησή τους στις ερωτικές επιθυμίες του δράστη, όπως δυστυχώς συμβαίνει στην πραγματικότητα. Θεωρώ, ότι η ισχύουσα διάταξη του άρθρου 336 §1 Π.Κ. πρέπει να παραμένει ως έχει αλλιώς θα έχουμε μία ανεπίτρεπτη συρρίκνωση των περιπτώσεων που θα μπορούν να τυποποιηθούν ως βιασμός.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ως επιστημονικός και συνδικαλιστικός Σύλλογος ο οποίος εκπροσωπεί ένα μεγάλο αριθμό γυναικών επιστημόνων ζητά την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, τη διεύρυνση της νομικής του έννοιας και την αναθεώρηση του άρθρου 336 του υπό διαβούλευση Ποινικού Κώδικα, ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη και να είναι σύμφωνος με τα διεθνή πρότυπα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Σύμβαση Κων/πολης).
Κορίτσια Verba volant οπότε scripta manent !
Συγκατάθεση αμφοτέρων των μερών με όποιο μέσο ! κάθε φορά !!!!
Δεν συναινώ.
Σχετικά με το άρθρο 348α δε μπορεί να μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι
Κατοχή διακίνηση παραγωγή κερδοσκοπία ολα στο ιδιο τσουβάλι ενω σε ΌΛΟΙ την Ευρώπη υπάρχει ξεκάθαρα διαχωρισμός των πράξεων
Συμφωνώ απόλυτα με τους κυρίους απο κάτω
Ο νόμος θέλει οπωσδήποτε μια επανεκτίμηση
Μέχρι σήμερα στον ποινικό κώδικα ο ορισμός του εγκλήματος του βιασμού έχει ως εξής: «Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη».
Το προστατευμένο έννομο αγαθό είναι η γενετήσια ελευθερία, η ελευθερία του καθενός, με ποιον και εάν θα προβεί σε συνουσία ή άλλη γενετήσια πράξη, συνιστά δε έκφανση του Δικαιώματος στην Ανθρώπινη Αξία και Αξιοπρέπεια που προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα.
Ειδικότερα, ο παραπάνω ορισμός του βιασμού έρχεται σε αντίφαση με την παγκόσμια τάση όσο και με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία επικυρώθηκε στη χώρα μας με το ν. 4531/2018 «κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας». Το άρθρο 36 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ορίζει με πλήρη σαφήνεια ότι τα μέρη οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ποινικοποίηση των εξής συμπεριφορών: α) διάπραξη μη συναινετικής κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής διείσδυσης σεξουαλικού χαρακτήρα στο σώμα άλλου ατόμου με την χρησιμοποίηση οποιουδήποτε σωματικού μέρους ή αντικειμένου, β) διάπραξη άλλων μη συναινετικών πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα με άτομο, γ) πρόκληση σε άλλο άτομο της πρόθεσης διάπραξης μη συναινετικών πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα με τρίτο άτομο, η δε συγκατάθεση πρέπει να παρέχεται εκουσίως, ως αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης του ατόμου η οποία αξιολογείται στο πλαίσιο των συνοδών περιστάσεων. Ωστόσο, ο ν. 4531/2018, προς έκπληξη πολλών, δεν τροποποίησε τον ορισμό του βιασμού, ώστε μέχρι σήμερα να παραμένει σε ισχύ το παρωχημένο άρθρο που στη τυπική του μορφή προϋποθέτει εξαναγκασμό με σωματική βία ή απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η νομολογία είχε διευρύνει προς την σωστή κατεύθυνση και μέσα στα όρια του άρθρου 336 ΠΚ τον νομικό ορισμό του βιασμού και δέχεται πως η απειλή μπορεί να αφορά τη ζωή, την υγεία, την περιουσία παθόντος ή τρίτου, έστω και αν η απειλή ήταν αστήριχτη, αρκεί ο απειλούμενος να την υπέλαβε ως απειλή. Κυρίως όμως σε ότι αφορά τον εξαναγκασμό δέχεται ότι δεν απαιτείται ενεργή αντίσταση, αρκεί η πράξη να γίνεται παρά την αντίθετη βούληση του θύματος η οποία εξωτερικεύτηκε και την οποία αντίθετη βούληση θα μπορούσε να την αντιληφθεί ο δράστης.
Έχω τη γνώμη πως δε μπορεί η Πολιτεία να απαιτεί από το θύμα να έχει τη δύναμη να αντισταθεί εάν φοβάται ή εάν αντιλαμβάνεται τις περιστάσεις ως τέτοιες που να θεωρεί πως η όποια αντίσταση θα ήταν άνευ αντικειμένου. Μη ξεχνάμε από την πρόσφατη επικαιρότητα σε νησί της χώρα μας, μια νέα κοπέλα δολοφονήθηκε επειδή αντιστάθηκε. Η επόμενη νεαρή ή ο επόμενος νεαρός τι θα κάνει σε ανάλογη περίπτωση, μπορεί να αντισταθεί και να ρισκάρει τη ζωή του, ή σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Πολιτείας για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος του βιασμού να πρέπει να αντισταθεί «ώστε να αποδείξει» τη σωματική βία ή απειλή.
Η ελευθερία ενός ατόμου προς τέλεση συνουσίας προϋποθέτει τη βούλησή του να τελέσει την όποια γενετήσια πράξη, η δε έλλειψη βούλησης αυτού παραβιάζει αυτονόητα την γενετήσια ελευθερία του. Η απουσία συναίνεσης θα έπρεπε λοιπόν να αποτελεί συστατικό στοιχείο του εγκλήματος του βιασμού και όχι ο εξαναγκασμός άλλου.
Στα πλαίσια λοιπόν της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα «αρχής της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας», έκφανση της οποίας αποτελεί και η γενετήσια ελευθερία, καθίσταται απολύτως αναγκαίο να ποινικοποιείται η συμπεριφορά αυτού που εμποδίζει την γενετήσια ελευθερία άλλου ατόμου. Εάν λοιπόν κάποιος ή κάποια δεν είναι απόλυτα σίγουρος-η πως ο άλλος άνδρας ή γυναίκα επιθυμεί τη γενετήσια πράξη, οφείλει να απέχει από την τέλεση αυτής. Εάν δεν είναι ξεκάθαρο μπορεί απλά να ρωτήσει, και όταν ακούσει το «όχι» να απέχει. Όταν διατυπώνεται η απλή λέξη «Όχι» και κάποιος δε σταματά, τότε αρχίζει ο βιασμός. Ακόμα και όταν δε διατυπώνεται με σαφήνεια η λέξη «όχι» αλλά συνάγεται από τις περιστάσεις (όπως το τρέμουλο, ο φόβος, η αίσθηση απειλής και άλλες) και πάλι πρέπει να σταματήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιος μπορεί να επιθυμεί να τελέσει κάποια συγκεκριμένη γενετήσια πράξη, όχι όμως κάποια άλλη, τότε πάλι οφείλει ο άλλος ή άλλη, να σταματήσει σεβόμενος τη γενετήρια ελευθερία του άλλου.
Ήταν λοιπόν αναμενόμενο στη χώρα μας από στιγμή σε στιγμή, έστω και εάν δεν έγινε κατά την κύρωση της σύμβασης να τροποποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας ως προς το έγκλημα του βιασμού ώστε να καλύπτει και να τυποποιεί ως βιασμό κάθε μη συναινετική σεξουαλική πράξη, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
Το υπό τροποποίηση άρθρο εμφανίζεται με την ακόλουθη μορφή «Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη». Με λίγα λόγια ο ορισμός γίνεται ακόμα στενότερος, όχι μόνο δεν τυποποιεί ως έγκλημα τη μη συναινετική πράξη, αλλά ο απαιτούμενος εξαναγκασμός πρέπει να γίνεται με σωματική βία (όπως και στο ισχύον άρθρο) ή με απειλή κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας. Περιορίζεται δηλαδή η απειλή μόνο στον κίνδυνο ζωής ή σωματικής ακεραιότητας αφήνοντας οποιοδήποτε άλλο είδος απειλής (όπως περιουσίας, τιμής, κ.α.), εκτός νομοθετικής ρύθμισης. Με λίγα λόγια εάν κάποιος-κάποια εξαναγκάσει κάποιον σε γενετήσια πράξη απειλώντας τον π.χ. πως θα τον εκθέσει στα social media με κατασκευασμένες ή αληθινές γυμνές φωτογραφίες, ή πως θα τον καταγγείλει στις αρχές για τέλεση κάποιου ποινικού αδικήματος ή πως θα αποπλανήσει το ανήλικο παιδί του κ.ο.κ., τότε με την προωθούμενη νομοθετική αλλαγή δεν τελεί το αδίκημα του βιασμού. Σημειώνω τέλος πως η απειλούμενη ποινή στο αδίκημα του βιασμού δείχνει να είναι η ίδια δηλαδή πρόσκαιρη κάθειρξη, πλην όμως έχει την εξής ουσιαστική διαφορά: το ισχύον πλαίσιο ποινής της πρόσκαιρης κάθειρξης είναι 5-20 έτη, ενώ με το σχέδιο νόμου προωθείται αλλαγή ώστε το πλαίσιο αυτής να είναι 5-15 έτη.
Κατά την άποψή μου, η προωθούμενη ρύθμιση, αντί να τιμωρεί τη μη συναινετική σεξουαλική πράξη, όπως οφείλει, οδηγεί στην πλήρη ατιμωρησία αυτής, στενεύει δε ακόμα περισσότερο τα όρια του βιασμού, και δε πρέπει να ψηφιστεί ως έχει.
Η χρήση του όρου συναινεση στο άρθρο 336 θα επιφέρει καταγγελίες με μόνα πειστήρια της μαρτυρίες, οι ψευδείς καταγγελίες βιασμών θα αυξηθούν κατακόρυφα, επειδή όμως τα πραγματικα περιστατικά θα είναι ανύπαρκτα η αντίθετα ως προς τη μαρτυρία η αδύνατο να αποδεικτουν, δε θα επέρχονται καταδίκες. Η πρώτη προσφυγή στο δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι δεδομένο ότι θα επέλθει, θα αποτελεσει αποτρεπτικό παράγοντα για τη λειτουργία των δικαστών. Το ποινικο δικαιο και κατά συνέπεια η δικαστική εξουσία θα απαξιωθεί στα μάτια του πολίτη και τα πραγματικά περιστατικά βιασμού δε θα καταγγέλλονται αφου πληθώρα ψευδών καταγγελιών δε θα καταδικάζονται και θα έχουν επιφέρει αρνητικό κλίμα ως προς την απόδοση δικαιοσύνης.
Δεν υπάρχει βιασμός με συναίνεση αυτό είναι δεδομένο, είναι αυτονόητο εκτός και ορισμένοι υστερούν σε βασικές αντιληπτικές ικανότητες, τα σλόγκαν δεν αποτελούν πηγή δικαίου.
Ο νομοθέτης δεν σπαταλησε δεκαετίες αναλύοντας το βιασμό, την ασέλγεια, για να έρθουν κινήματα και μκο, που καταστρατηγούν το ποινικό δίκαιο καθώς και το διεθνές δίκαιο ώστε να καταρρίψουν το συλλογισμό του με μόνο και μια λέξη.
Η συναίνεση δε μπορεί να προσδιοριστεί δεν είναι γραπτή σύμβαση, προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά, σαφώς και νοείται ότι ο βιασμός τελείται άνευ συναινέσεως, δε θα λέμε και θα ξαναλέμε τα αυτονόητα… Δε θα υπήρχε το έγκλημα του βιασμού αν υπήρχε συναίνεση από το θύμα.
Επίσης δεν ευθυγραμμιζόμαστε με διεθνή σύμβαση κατά πνεύμα, ψυχή και τριαδικές υποστάσεις, ενώ ως γνωστόν τις διεθνείς συμβάσεις τις ερμηνεύουμε ως προς το σκοπό, δεν κάνουμε ευθυγράμμιση μαζί τους και κατά συνέπεια χρησιμοποιούμε τη θεωρία της προσαρμογής, αφού τις έχουμε αναλύσει τελολογικά, ιστορικά, συστηματικά κανείς δε μας επιβάλλει να τις μεταφέρουμε στο δίκαιο γραμματικά, δεν είναι κανονισμός της ΕU. Σε εσωτερικό επίπεδο δίνεται ερμηνεία και από τα δικαστήρια!
Ο βιασμός το λέει η ίδια η λέξη δε στοιχειοθετείται χωρίς βια ! Η βια δεν είναι μόνο η φυσική βία που έχει στο μυαλό του ο μέσος πολίτης, η διάταξη το καθορίζει αυτό με τον ορισμό του εξαναγκασμού. Ως εξαναγκασμός νοείται η υποχρέωση ενός ατόμου σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή ενάντια στη βούλησή του. Ο δράστης του εξαναγκασμού, πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη σωματική βία ή την απειλή, υποκαθιστά την αρνητική βούληση του θύματος για ορισμένη συμπεριφορά με τη δική του θετική βούληση για την ίδια συμπεριφορά.
Απόσπασμα από ΚΑΚΑΖΑΝΗ ΚΡΥΣΤΑΛΙΑ ¨Το αδίκημα του βιασμού – Άρθρο 336 ΠΚ” Διαβάστε εδώ μπας και μάθετε τίποτα και δεν αναμασάτε ότι σας διδάσκουν τα κινήματα εκτός και η κυρία Κακαζάνη αποτελεί μέρος της πατριαρχίας !
http://ikee.lib.auth.gr/record/280378?ln=el
http://ikee.lib.auth.gr/record/280378/files/GRI-2015-15575.pdf
@Η συγκατάθεση του θύματος
Στο έγκλημα του βιασμού τίθεται καταρχάς το ζήτημα αν η σύμφωνη βούληση του θύματος νοείται ως συναίνεση ή ως συγκατάθεση. Η σημασία της διαφοράς έγκειται στο ότι η πρώτη συνιστά λόγο άρσης του αδίκου, ενώ η δεύτερη συνιστά λόγο αποκλεισμού της α.υ. Για να γίνει λόγος για συγκατάθεση, απαιτείται η αντίθετη βούληση του φορέα του εννόμου αγαθού να τυποποιείται ως στοιχείο της α.υ. ενός εγκλήματος. Πώς, όμως, θα διακρίνουμε αν στο έγκλημα του βιασμού πρόκειται για συναίνεση ή για συγκατάθεση;
Σκόπιμο είναι να ξεκινήσουμε από την έννοια του όρου «εξαναγκάζει» που τυποποιείται στην α.υ. του εγκλήματος του άρθρου 336 ΠΚ. Ως εξαναγκασμός νοείται η υποχρέωση ενός προσώπου σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή ενάντια στη βούλησή του. Η έννοια του εξαναγκασμού, λοιπόν, προϋποθέτει εξ ορισμού την αντίθετη βούληση του φορέα του εννόμου αγαθού. Με τον τρόπο αυτό, πράγματι, η αντίθετη βούληση του παθόντος συνιστά δεδομένο εννοιολογικά άρρηκτα συνδεδεμένο με τον εξαναγκασμό, στοιχείο που τυποποιείται ρητά στην α.υ. του εγκλήματος. Υπό το πρίσμα αυτό, η αντίθετη βούληση του φορέα του εννόμου αγαθού της γενετήσιας ελευθερίας συνιστά στοιχείο της α.υ. του εγκλήματος του βιασμού.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αν ο φορέας του εννόμου αγαθού δίνει τη συγκατάθεσή του, υπάρχει, δηλαδή, η σύμφωνη βούλησή του για την τέλεση ορισμένης σεξουαλικής πράξης, τότε δεν πραγματώνεται ένα στοιχείο της α.υ. και
Τα χαρακτηριστικά της συγκατάθεσης
Ι. Η συγκατάθεση αποτελεί πραγματική κατάσταση συμφωνίας σε ορισμένη πράξη. Συνιστά, με άλλα λόγια ένα πραγματικό γεγονός, σε αντίθεση με τη συναίνεση που έχει χαρακτήρα νομικό109. Η πραγματική αυτή κατάσταση απαιτείται να ανταποκρίνεται σε αντίστοιχη ψυχική στάση του φορέα του εννόμου αγαθού. Αυτή είναι και η μοναδική προϋπόθεση για την εγκυρότητα της συγκατάθεσης. Δεν απαιτείται, δηλαδή, η συγκατάθεση να δηλώνεται ρητά προς τα έξω (προς τον δράστη ή προς τρίτο). Δεν απαιτείται, επίσης, για την εγκυρότητα της συγκατάθεσης η γενική ικανότητα του φορέα να διαθέτει το έννομο αγαθό110. Σε αντίθεση με τη συναίνεση, η συγκατάθεση έχει πραγματικό χαρακτήρα και είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε νομική αξιολόγηση. Αυτό συνεπάγεται ότι έγκυρη είναι η συγκατάθεση ακόμη και ενός προσώπου που βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, ή σε πλάνη. Στην περίπτωση αυτή ο δράστης ευθύνεται ενδεχομένως για το έγκλημα του άρθρου 339 ΠΚ.
ΙΙ. Η συγκατάθεση δεν είναι αόριστη, αλλά αφορά πάντοτε σε ορισμένη πράξη. Ορισμένη κατά τον τόπο, τον χρόνο, το είδος, αλλά και τα πρόσωπα που μετέχουν σε αυτήν. Έτσι, π.χ. η συγκατάθεση που δίνεται για την τέλεση συνουσίας, δεν σημαίνει και συγκατάθεση για την τέλεση πεολειχίας.
Ι. Ο εξαναγκασμός του θύματος
1 Εννοιολογική οριοθέτηση της έννοιας του εξαναγκασμού
α. Ο εξαναγκασμός ως κάμψη της αντίθετης βούλησης του θύματος
Ο εξαναγκασμός του θύματος από τον δράστη συνιστά αυτοτελώς τυποποιούμενο στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος του άρθρου 336 ΠΚ. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να επικαλύπτεται υποκειμενικά και από τον αντίστοιχο δόλο του δράστη: ο δράστης του εγκλήματος απαιτείται να γνωρίζει ότι (και να θέλει να) εξαναγκάζει το θύμα. Να γνωρίζει δηλαδή ότι επιβάλλει στο θύμα ορισμένη γενετήσια συμπεριφορά παρά την αντίθετη βούλησή του. Ας κρατήσουμε το δεδομένο αυτό, το οποίο θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο στη συνέχεια.
Ξεκινώντας από τον εννοιολογικό προσδιορισμό της έννοιας του εξαναγκασμού: ως εξαναγκασμός νοείται η υποχρέωση ενός ατόμου σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή ενάντια στη ή χωρίς τη βούλησή του. Είναι η κάμψη της αντίθετης βούλησης του θύματος που εκδηλώθηκε ήδη ή πρόκειται να εκδηλωθεί. Ουσιαστικά, ο δράστης του βιασμού εξαναγκάζοντας το θύμα σε επιχείρηση ή ανοχή συνουσίας ή ασελγούς πράξης υποκαθιστά την αρνητική βούληση του θύματος για ορισμένη πράξη με την δική του θετική βούληση για την ίδια πράξη. Όχι, όμως, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο, προς τον σκοπό αυτό. Αλλά αποκλειστικά χρησιμοποιώντας το μέσο της σωματικής βίας ή της απειλής σπουδαίου και άμεσου κινδύνου.
Από τον παραπάνω εννοιολογικό προσδιορισμό της έννοιας του εξαναγκασμού είναι δυνατόν να συναχθούν οι εξής τρεις σημαντικές διαπιστώσεις:
1) ο εξαναγκασμός είναι εκείνο το δεδομένο που καταλύει, ακυρώνει τη γενετήσια ελευθερία του θύματος, δηλαδή το δικαίωμά του να αποφασίζει ελεύθερα και χωρίς εξαναγκασμούς αν, πότε και με ποιον θα συνάψει γενετήσια σχέση οποιασδήποτε μορφής. Κάτι τέτοιο συνάγεται από την αντίθετη βούληση του θύματος ως θεμελιώδους συστατικού στοιχείου της έννοιας του εξαναγκασμού.
2) Στο στοιχείο του εξαναγκασμού εντοπίζεται ο σκληρός πυρήνας της αιτιώδους συνάφειας που απαιτείται να υφίσταται μεταξύ σωματικής βίας ή απειλής από τη μια πλευρά και συνουσίας ή άλλης ασελγούς πράξης από την άλλη. Ο εξαναγκασμός δηλώνει καθαυτός ότι η σωματική βία ή η απειλή χρησιμοποιείται ως μέσο για την επίτευξη της γενετήσιας επαφής, και ότι αντίστροφα η γενετήσια επαφή συνιστά το αποτέλεσμα που προέρχεται όχι από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, αλλά από τη σωματική βία ή την απειλή που ασκήθηκε από τον δράστη.
3) Από τη διάζευξη «ενάντια στη βούληση του θύματος ή χωρίς τη βούληση του θύματος» συνάγουμε ότι ο εξαναγκασμός αποσκοπεί στην κάμψη της αντίθετης βούλησης του θύματος που εκδηλώθηκε ήδη ή αναμένεται να εκδηλωθεί. Έτσι, γίνεται δεκτό ότι στοιχειοθετείται το έγκλημα του βιασμού ακόμη και όταν το θύμα δεν έχει προλάβει να εκδηλώσει την αντίθεσή του, εφόσον φυσικά ο δράστης χρησιμοποιεί κάποιας μορφής βία ως μέσο εξαναγκασμού. Όταν, επί παραδείγματι, ο δράστης αναισθητοποιεί το θύμα, προκειμένου να πετύχει να έρθει σε γενετήσια επαφή μαζί του, τεκμαίρεται η αντίθετη βούληση του θύματος. Ουσιαστικά έχουμε στην περίπτωση αυτή ένα είδος «προληπτικού» εξαναγκασμού, καθώς ο δράστης προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να κάμψει μία απλώς αναμενόμενη εκδήλωση της αντίθεσης του θύματος.
@
Απόσπασμα από ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ ΑΝΔΡΕΑ και ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ ΖΩΗ
http://www.greeklaws.com/pubs/uploads/2323.pdf
@Έτσι βιασµός τελείται όταν υφίσταται εξαναγκασµός σε συνουσία ή ασέλγεια του ενός µνηστευµένου από τον άλλο µνηστευµένο ή στην περίπτωση που ο ένας από τους συζύγους εξαναγκάζει τον άλλο να έλθει σε γενετήσια σχέση µε τρίτο πρόσωπο.
Με τον όρο «σωµατική βία» ο νοµοθέτης εννοεί τη χρήση δύναµης που επενεργεί
σωµατικά µε σκοπό την υπερνίκηση αντίστασης που είτε έχει εκδηλωθεί είτε
αναµένεται να εκδηλωθεί. Αποφασιστικό στοιχείο είναι η σωµατική επενέργεια και
όχι η υλική φύση της δύναµης, η οποία κατά κανόνα θα υπάρχει δεν είναι όµως
απαραίτητη για τη συγκρότηση της έννοιας της σωµατικής βίας. Σωµατική βία όµως
µπορεί να ασκηθεί όχι µόνο µέσω ενέργειας αλλά και µε παράλειψη. Τέλος, ο
δεύτερος τρόπος πραγµατώσεως του εγκλήµατος του βιασµού είναι η απειλή
σπουδαίου και άµεσου κινδύνου, όχι κατ’ ανάγκην απώτερου. Απειλή είναι η
παραγγελία κακού, δηλ. υλικής ή ηθικής βλάβης που θα επέλθει στον
εξαναγκαζόµενο σε περίπτωση που δεν ενδώσει στις απαιτήσεις του δράστη. Για την
ύπαρξη της απειλής δεν είναι απαραίτητη η πρόθεση πραγµατοποίησης της από τον
απειλούντα. Αρκεί ότι ο απειλών είχε πρόθεση απειλής και ότι ο απειληθείς πίστεψε
ότι ο αυτός είχε και την πρόθεση και τη δυνατότητα απειλής.”@
Με άλλα λόγια δε απαιτείται η άσκηση φυσικής βίας από το δράστη για να στοιχειοθετείται βιασμός αρκεί και ο εξαναγκασμός.
Παραδείγματα: φυσική βία, απειλή, νάρκωση, απλή χρήση σωματικής δύναμης προς ακινητοποίηση του θύματος και γενικώς οτιδήποτε εξαναγκάζει το θύμα να υποκύψει στη βούληση του θήτη
Το επιχείρημα ότι ο βιασμός απαιτεί μονο φυσική βία, εμφανή σημάδια και εκδορές… καταρρίπτεται !
Τα άτοπα επιχειρήματα περί συναίνεσης καταρρίπτονται δε θα γράψουμε ένα μπουγιουρντί για να πλέξουμε το εγκώμιο της συναίνεσης ώστε να ικανοποιήσουμε ιδεολογικές ανησυχίες.
Σας παίζουν τη κάρτα του θύματος και σας λένε για συναίνεση ότι φταίει ο νόμος, ότι φταίει η κοινωνία και ότι μας ψεκάζουν.
Καταδίκες μόνο με μαρτυρίες γίνονταν και παλαιότερα στην Ελλάδα αλλά όχι στα δικαστικά μέγαρα, στις πλατείες και στα βουνα με τους κατήγορους και τους μάρτυρες να φέρουν κουκούλες.
Προχωράμε λοιπόν στις κάτωθι περιπτώσεις ψευδούς καταγγελίας τι γίνεται εδώ ? να διευκολύνουμε ακόμα λίγο τη κατάσταση στους επιτήδειους ?
Η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη ακόμη και σήμερα είναι πρόσφορη για όποιον και όποια θέλει να προβεί σε ψευδή καταμήνυση τα κίνητρα πολλά και γνωστά.
Στη τελική σιγά τις συνέπιες, τι και αν περάσει ο κατηγορούμενος μερικά χρονάκια στα καταπληκτικά σωφρονιστικά μας ιδρύματα, αφού μπορούμε να καθαρίσουμε με ένα συγνώμη !
https://www.protothema.gr/greece/article/487297/25hronos-ellinas-perase-ena-hrono-sti-fulaki-gia-viasmo-pou-den-ekane/
https://www.tovima.gr/2018/04/14/society/pseydis-i-kataggelia-25xronis-gia-apopeira-biasmoy-sto-gkyz/
https://www.ant1.com.cy/news/cyprus/article/238447/-pseudis-i-dilosi-gia-egleismo-kai-viasmo-paradehetai-tora-i-28hroni-/
https://www.imerazante.gr/2014/05/27/83000
http://www.haniotika-nea.gr/71907-apo-thumata-katigoroumenes/
https://www.mikrometoxos.gr/anatropi-i-25chroni-skinothetise-to-viasmo-tis-sto-pedion-toy-areos-gia-na-anavallei-to-gamo-tis/
Επίσης από τα στοιχεια του 2017 που διαβιβάστηκαν από τον ΥΔ, Σταύρο Κοντονή, οι έγκλειστοι για βιασμό στις φυλακές της Ελλάδας ανέρχονταν σε 181 εκ των οποίων οι 104 Έλληνες υπήκοοι και οι 77 αλλοδαποί !
https://www.thepressroom.gr/sites/default/files/field/attachments/articles/egklimataanaethnikotita.pdf
Μια τόσο μικρή διαφορά μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών βιαστών θα έπρεπε να προβληματίζει, δεδομένου οτι οι αλλοδαποί στη χώρα μας αποτελούν μειωνοτητα πληθυσμιακά.
Καταλαβαίνουμε ότι η “κουλτούρα του βιασμού” δεν υπάρχει και οι μισοί βιαστές ειναι εισαγωμενοι απο το εξωτερικό, να σταματήσουμε τη μετανάστευση να μειωθούν οι βιασμοί στο μισό ?
Δε ζούμε σε καμία κουλτούρα βιασμού, ο επίδοξος βιαστής στην Ελλάδα θα προτιμούσε να έχει τελέσει ανθρωποκτονία παρά βιασμό, οι άντρες βιάζονται κατά πολύ περισσότερο ειδικά στα σωφρονιστικά ιδρύματα, βιαστής σε ελληνικές φυλακές απλά δεν επιβιώνει, τα σωφρονιστικά ιδρύματα *δεν διέπονται από κανόνες δικαίου* ως γνωστόν (20 ανθρωποκτονίες τους τελευταίους μήνες στις φυλακές καθώς και ολόκληρο κύκλωμα μαφίας), δε θα κάνουμε τη διάταξη του βιασμού γενικότερη και αόριστη γιατί αρέσκεται ένα ανύπαρκτο ποσοστό με ιδεολογικές ανησυχίες, ο νόμος δε κάνει διάκριση ως προς όφελος των αντρών αυτά είναι στη φαντασία σας, ζητήστε και αλλαγή στη διάταξη της παιδοκτονίας να επιφέρει ισόβια κάθειρξη αλλά για αυτό γαργάρα
Ευτυχώς ο νομοθέτης έχει κάνει υπερανάλυση με αποτέλεσμα τα επιχειρήματα των νεοφεμινιστικών κινημάτων να μη βρίσκουν τρόπο εφαρμογής στην Ελλάδα, είναι απορίας άξιο να βλέπεις νεοφεμινιστικά κινήματα να ζητάνε ισότητα και μισθολογική ισότητα στις πλατείες και δεν κάνουν τον κόπο να ανοίξουν το Σύνταγμα της Ελλάδας να δούνε τα κατοχυρωμένα δικαιώματα τους. Η κατρακύλα της κοινωνίας να βγαίνει στους δρόμους και να ζητάει ξανά τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του…
Όσον αφορά τη διάταξη του βιασμού πρέπει να αλλάξει όπως ανέφερε και προλαλήσαντας οι ψευδείς καταγγελίες δίνουν και παίρνουν και οι συνέπειες της ψευδής καταγγελίας είναι ανύπαρκτες, ακόμα και στο άκουσμα κατηγορίας βιασμού στην Ελλάδα επιφέρει τεράστιες νομικές συνέπειες για να μη μιλήσουμε για κοινωνικές συνέπειες μιλάμε για αποκλεισμό από το κοινωνικό βίο !!!
Το άρθρο 336 θα πρέπει να αφορά σωματική βία και μόνο, η δέ ψευδείς αναφορές να τιμωρούνται με κάθειρξη. Αν υπάρξει και παραπλανητική απόφαση καταδίκης σε ψευδή έγκληση, η οποία διαπιστωθεί σε δεύτερο βαθμό, η ψευδώς καταγγέλουσα να διώκεται αυτεπαγγέλτως με τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη. Η ατιμωρησία των ψευδών καταγγελιών με μια συγνώμη ενώπιον του ακροατηρίου συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και της χάρτας ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Αυτό δε αποφαίνεται και απο τις πρώτες θέσεις που καταλαμβάνει η χώρα μας σε καταδίκες στην Ευρώπη των 27.
Δυστυχώς, κανείς εκτός τον Κύριο ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΝ τολμά να σχολιάσει τα ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ που εισάγει η νέα «έκδοση» του αρ.348Α. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτά, τα οποία συνέταξαν, προφανώς υπό την έντονη επιρροή του αμερικάνικου νομικού πολιτισμού. Κύριοι, είμαστε στην Ευρώπη. Με την νοοτροπία σας, ένας άπειρος χρήστης, η έφηβος, ο οποίος πάτησε ΌΧΙ εκεί που πρέπει, ή κάποιος άλλος, ο οποίος κατέβαζε όχι αυτό, το οποίο νόμιζε, και μετά το έσβησε-θα πάει φυλακή 10 χρόνια! ΠΟΥ ΖΟΎΜΕ?? Εδω επισημαίνουμε την ιδιαίτερη αγάπη του δικαστικού μας πολιτισμού προς τα σβησμένα αρχεία, τα οποία δικαστικοί χρησιμοποιούνται ευρύτατα και αδίκως ως «δικαστικά τεκμήρια». ΕΝΏ ΣΕ ΌΛΗ την Ευρώπη και ΗΠΑ, τα σβησμένα αρχεία ΔΕΝ αναγνωρίζονται ως κατοχή.ΠΟΥΘΕΝΆ. Άλλωστε- το έσβησε επειδή δεν θέλει να το κατέχει. Για τους σκληρούς δίσκους, δεύτερο χέρι, γεμάτα με σβησμένα αρχεία από προηγούμενη χρήση, ΤΙ φταίει ο νέος αγοραστής του δίσκου? ΠΌΣΑ άτομα αδίκως δικάστηκαν με σβησμένα αρχεία από σκληρούς δίσκους από την δευτερογενή αγορά??
Το να συνδέεται η ηλικία των συμμετασχόντων ως επιβαρυντικού παράγοντα σε σχέση «προμήθεια και κατοχή» είναι όντως εξωφρενικό. Και καθαρή κερκόπορτα για εξοντωτικές ποινές, χωρίς καμία λογική. Σε όλο το Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, η ηλικία των συμμετασχόντων [ως επιβαρυντικός παράγων] σχετίζεται μόνο με την παραγωγή, πώληση, διαμοιρασμός.
Εδώ υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες. Στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχουν δικανικά κριτήρια δικαστικής παραδεκτικότητας [admisibility] των δικανικών πειστηρίων, ούτε κριτήρια Daubert. Ο κάθε ένας δικαστής δέχεται οποιονδήποτε δικανικό υλικό υπάρχει-ασφράγιστα, νοθευμένα, παραποιημένα, ΚΑΙ χωρίς συναρτήσεις κατακερματισμού ως κριτήρια δικανικής γνησιότητας και αποδεικτικότητας του κατασχεθέν ψηφιακού υλικού. Κανείς δεν ελέγχει την ΔΗΕ, και για οτιδήποτε! Η ΔΗΕ ΈΧΕΙ ιδιαίτερα χαμηλή επαγγελματική κατάρτιση. Η ΔΗΕ ΟΥΔΕΜΊΑ σχέση έχει με εξέταση δικανικών πειστηρίων επί τόπου! Οι δικαστές καταστρατηγούν τις διατάξεις του Ε.ΣΥ.Δ, και πεισματικά αρνούνται να παραδεχτούν, πως η ΔΗΕ ΟΥΔΕΜΊΑ σχέση έχει με δικανικό εργαστήριο, και η «επί τόπου δικανικές έρευνες-θεατρικές παραστάσεις» της ΔΗΕ σε ψηφιακά πειστήρια, και ιδιαιτέρως πάνω σε γνήσιο ψηφιακό υλικό,χωρίς αντίγραφα, είναι απολύτως ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ δικανικές πράξεις! Είμαστε ακόμα στο στάδιο, απεγνωσμένα να πείθουμε φονικά προκατειλημμένους, πως το δικανικό εργαστήριο της ΕΛΑΣ έχει πιστοποιήσεις ενώπιον του Ε.ΣΥ.Δ. και αυτές ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ πρέπει να τηρούνται- αλλιώς, τα «πειστήρια» και οι πραγματογνωμοσύνες είναι για τον κάδο των αχρήστων! Οι γκάφες της ΔΗΕ, η συλλογή των κατασχεθέν ασφράγιστα, χωρίς έγγραφα κυριότητας [Chain of Custody], σε σακούλες σουπερμάρκετ, και χωρίς σήμανσης επί τόπου-μόνο συμπληρώνουν την εικόνα του ΑΠΟΛΥΤΟΎ δικανικού χάος που επικρατεί στην ΔΗΕ. Το επίσημο δικανικό εργαστήριο της ΕΛΑΣ επίσης διακρίνεται από τρομακτική επαγγελματική ανεπάρκεια και βαρύτατη μεροληπτική στάση εις βάρος των κατηγορουμένων. Σημειώνουμε, πως μέχρι και σήμερα, το δικανικό εργαστήριο της ΕΛΑΣ ΔΕΝ ΞΈΡΕΙ να κάνει διεθνώς έγκυρα δικανικά αντίγραφα, και αυτά, τα οποία γράφει σε αυτές τις «πραγματογνωμοσύνες» είναι ασαφείς, ομιχλώδες, ατελείς, ή/και δικανικός απαράδεκτα, ή/και με τεράστια δικανικά κενά. Δεκάδες άτομα ήδη δικάστηκαν αδίκως με αυτές τις «πραγματογνωμοσύνες» που δεν αντέχουν ΚΑΜΊΑ σοβαρή δικανική κριτική, και είναι ντροπή για εμάς ως δικανικός πολιτισμός. Και ούτε εκπληρώνουν τα κριτήρια των προτύπων, προς τους οποίους το δικανικό εργαστήριο ΈΧΕΙ αυτοβούλως πιστοποιηθεί ενώπιον του Ε.ΣΥ.Δ.Κανένας από το δικαστικό σύστημα ΟΎΤΕ ξέρει προς ποια πρότυπα το δικανικό εργαστήριο της ΕΛΑΣ, τμήμα εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων, έχει επισήμως πιστοποιηθεί προς το Ε.ΣΥ.Δ. Πως τότε να εκτιμήσουν, ποιο είναι έγκυρο, και ποιο -όχι?? Ποια σχέση έχει η «ελεύθερη εκτίμηση των αποδείξεων» ΜΕ ΔΙΚΑΝΙΚΆ ΚΡΙΤΉΡΙΑ εγκυρότητας κατασχεθέν και εξετασθέν ψηφιακού υλικού ??
Για του λόγους αυτούς, συμφωνώ με τον θαρραλέο Κύριο ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
Διαμορφώστε τα άρθρα όπως ήταν στις παλιές προτάσεις, ήτοι:
1. Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο να τελέσει πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα
που θα αποτελέσουν αντικείμενο πορνογραφικού υλικού ή πορνογραφικής
παράστασης τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Με κάθειρξη
ως δεκαπέντε έτη και χρηματική ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος, αν το έγκλημα
τελέστηκε: α) εναντίον προσώπου νεότερου των δεκαπέντε ετών, β) με την
εκμετάλλευση της ανάγκης, της ψυχικής ή της διανοητικής ασθένειας ή σωματικής
δυσλειτουργίας λόγω οργανικής νόσου του ανηλίκου, γ) με εξαναγκαστικά ή
απατηλά μέσα, δ) από τον ανιόντα συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή από θετό
γονέα, σύζυγο, επίτροπο ή από άλλον στον οποίο έχουν εμπιστευθεί τον ανήλικο
για ανατροφή, διδασκαλία, επίβλεψη ή φύλαξη, έστω και προσωρινή, ε) με
προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε άλλου
ανταλλάγματος, στ) κατ’ επάγγελμα ή ζ) ιδιαίτερα επικίνδυνο δράστη.
2. Όποιος παράγει ή εμπορεύεται υλικό παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται με
κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή.
3. Όποιος διαθέτει μέσω του διαδικτύου υλικό παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται με
φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή. Η κατ’ άλλον τρόπο διάθεση
τιμωρείται με φυλάκιση ως πέντε έτη και χρηματική ποινή.
4. Όποιος προμηθεύεται ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται με
φυλάκιση ως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος εν
γνώσει, έχοντας καταβάλει σχετικό αντίτιμο, αποκτά πρόσβαση σε παιδική
πορνογραφία μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών.
5. Όποιος πορίζεται οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή ανηλίκου σε
πορνογραφική παράσταση τιμωρείται με φυλάκιση ως πέντε έτη και χρηματική
ποινή.
6. Όποιος εν γνώσει, έχοντας καταβάλει σχετικό αντίτιμο, παρακολουθεί
πορνογραφική παράσταση στην οποία συμμετέχουν ανήλικοι, τιμωρείται με
φυλάκιση ως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
7. Αν οι πράξεις των παραγράφων 1 και 2 είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική
βλάβη του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη από δέκα ως δεκαπέντε έτη και
χρηματική ποινή, ενώ αν είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο, επιβάλλεται κάθειρξη
ισόβια ή πρόσκαιρη από δεκαπέντε ως είκοσι έτη και χρηματική ποινή.
Η αχαλίνωτη ηθικολογία Κύριοι είναι όπλο των αποτυχημένων. Ας τιμωρηθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι, με έγκυρες δικανικές έρευνες και έγκυρα πειστήρια. Και όχι άλλες άδικες καταδίκες!
Στο άρθρο 336 στον ορισμό του βιασμού θα πρέπει να αναφέρεται ρητά και ο όρος της συναίνεσης υπό την προϋπόθεση ότι θα προσδιοριστεί αυστηρά το τι σημαίνει συναίνεση καθώς και η απόδειξη αυτής, ώστε να μην υπάρχει σε καμία περίπτωση ερμηνεία κατά το δοκούν από τα μέρη ή τους δικαστές.
Πρέπει να αφαιρεθεί ο όρος της σωματικής βίας και να εισαχθεί ρητά ο όρος της μη ύπαρξης συναινεσης καθώς υπάρχουν πολλά θύματα τα οποία μπορεί να παγώσουν και να μην αντισταθούν. Αυτό εξηγείται επιστημονικά με το φαινόμενο της ακούσιας τονικής ακινησίας που έχει παρατηρηθεί σε θύματα βιασμού.https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/
Επιπλέον, ο Άρειος Πάγος συγκεκριμένα, έχει κρίνει δύο φορές ότι δεν απαιτείται αντίσταση του θύματος κατά τον βιασμό του. (http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=LH45IKLU94X8CA69ZF0GQHYERZ7U0R&apof=57_2017&info=%D0%CF%C9%CD%C9%CA%C5%D3%20-%20%20%C6) και (http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=0U7HPHGJK0USTLCN4ZBJI0UADBN8TB&apof=291_2015&info=%D0%CF%C9%CD%C9%CA%C5%D3%20-%20%20%C6).
Άρθρο 336
Βιασμός
1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.
1) Παρατήρηση
η απειλή βιασμού και αμέσου κινδύνου ζωής είναι πολύ γενικό και θα αντιλαμβάνεται απ την κάθε δικαστίνα κατα το δοκούν ,επειδή δεν θέλουμε να γεμίσουμε βιαστές κατά δήλωση, επειδή θα είναι στο χέρι της κάθε κυρίας να ισχυρίζεται απειλή, επειδή η κάθε δικαστίνα θα έχει την ευχέρεια να το αντιλαμβάνεται ως αληθινό χωρίς αποδείξεις χωρίς μάρτυρες, επειδή η κατάθεση μίας μόνο κυρίας θα δύναται να επιφέρει προσωρινά άνομα αποτελέσματα, θα πρότεινα να καταργηθεί άλλως εξειδικευθεί.
2) Παρατήρηση
Εξειδίκευση
Η έννοια του βιασμού στον απλό αναγνώστη γίνεται αντιληπτή ώς η προσπάθεια εξαναγκασμού σε κάτι με την χρήση σωματικής βίας..άρα το γενικό άμεσου κινδύνου θα πρέπει να αφορά αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία και όχι τις προσωπικές μαρτυρίες κακόβουλων ατόμων με σκοπό οικονομικό ή άλλο όφελος.
3) Παρατήρηση
Υπάρχει μία προσπάθεια απο νομικούς στις τηλεοράσεις ίδίως να αφήνουν υπονοούμενα για αλλαγές προς το χείριστο…βέβαια αυτό όπως τα καταφέρνουν στα οικογενειακά θα συνεισφέρει στην αύξηση της δικηγορικής ύλης…Θεμιτό τους καταννοώ…αλλά η έννομη πολιτεία δεν έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ελευθέρων επαγγελματιών.
Αρα
Το άρθρο 336 θα πρέπει να αφορά σωματική βία και μόνο, η δέ ψευδείς αναφορές να τιμωρούνται με κάθειρξη. Αν υπάρξει και παραπλάνητική απόφαση καταδίκης σε ψευδή έγκληση, η οποία διαπιστωθεί σε δεύτερο βαθμό, η ψευδώς καταγγέλουσα να διώκεται αυτεπαγγέλτως με τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη. Η ατιμωρησία των ψευδών καταγγελιών με μια συγνώμμη ενώπιον του ακροατηρίου συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και της χάρτας ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Αυτό δε αποφαίνεται και απο τις πρώτες θέσεις που καταλαμβάνει η χώρα μας σε καταδίκες στην Ευρώπη των 27.
Σταματήστε τα εγκλήματα επιτέλους, δεν πάει άλλο!!!!
Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός ενώ με συναίνεση δεν είναι !!!
Πρέπει να εισαχθεί ο όρος συναίνεση στο αρθρο 308π1 για την απλή σωματική βλάβη, διότι οταν πηγαίνω στο κομμωτήριο και συναινώ να μου κόψει ο κομμωτής/ια τα μαλλιά να έχω δικαίωμα να ανακαλέσω στα μισά η μετά την ολοκλήρωση. Τουλάχιστο να τιμωρείται με απλή σωματική βλάβη !
Επειδή όμως δε μου άρεσε το κούρεμα η επειδή έμεινα μισοκουρεμένη απο τη ντροπή μου δε θα βγαίνω απο το σπίτι άρα δε θα μπορώ να χρησιμοποιήσω ελεύθερα το σώμα μου ούτε τη διάνοια μου θα πρέπει ο κομμωτής/ια να τιμωρείται με βαριά σωματική βλάβη αρ.310
Από ότι φαίνεται τα νεοφεμινιστικά κινήματα κόπηκαν στα μαθήματα του Συνταγματικού, στα ποινικά, στη ποινική δικονομία, ειδικά στήν αρχή της ηθικής απόδειξης, αποτέλεσμα να είναι ανήμπορες να καταγγείλουν περιστατικά βιασμού και να τους φταίει ο νόμος.
Σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Ντάνος ! Ενώ τώρα χρειάζεται συναίνεση.
Δε ξέρετε καν τη είναι η βία και πως ασκείται, πως ερμηνεύεται στη διάταξη του βιασμού, άντε στο δεύτερο έτος νομικής.
Καλύτερα να παρερμηνεύεται τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πιό λογικό θα ακούγεται. Ορίστε σας δίνω και tips !!!
Και για πιό λόγο μία γυναίκα να καταγγέλει το βιασμό της αν δεν έχει συμβεί ?
Ορίστε τα αποτελέσματα του indoctrination, για εκδίκηση για αποζημίωση για κοινωνικούς λόγους για ψυχολογικούς λόγους, ευτυχώς που κανείς δε λέει ψέματα σε αυτή τη κοινωνία. Θυματοποιηση παντού οι νέοι κοινωνικοί επαναστάτες ήρθαν με 10 χρόνια καθυστέρηση και στήν Ελλάδα.
Ευτυχώς που τα επιχειρήματα σας είναι τόσο άτοπα και κακομεταφρασμένα από τους antifa και sjw της Αμερικής που καταρρίπτονται από μόνα τους.
Ορίστε τα αποτελέσματα του προσηλυτισμού επιπέδου Σώρρα, βιασμός τής ίδιας της λέξης βίας και της νομικής επιστήμης.
Λέμε οχι στο βιασμό τής νομικής επιστήμης !!!
Συμφωνώ με όσα προτείνει η κα Πανταζή-Μελίστα για το βιασμό. Αρκεί να αποδειχθεί (άρα δεν αρκεί απλή μαρτυρία) εξαναγκασμός (με οποιονδήποτε τρόπο, όχι μόνο με «…σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας…») σε μη συναινετική πράξη.
Ο νόμος 336 περί βιασμού:είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψιν ο όρος συναίνεση. Η συγκεκριμένη αλλαγή δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη κατάσταση στην περίπτωση καταγγελίας αλλά και της τιμωρίας. Είναι γνωστό ότι η βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές και δεν είναι πάντα εμφανής, και δεν θα έπρεπε ο ορισμός του βιασμού να περιορίζεται αποκλειστικά σε ένα σημείο του φάσματος της βίας. Ήδη κάποιες χώρες έχουν αλλάξει τις νομοθεσίες τους προς αυτή την κατεύθυνση και θα ήταν πολύ σημαντικό να γίνει και εδώ.
Σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Στο άρθρο 336 πρέπει να ενσωματωθεί ο ορισμός της συναίνεσης. Σήμερα πολύ μικρό μέρος των γυναικών καταγγέλλουν τον βιασμό τους και ακόμη λιγότερες πηγαίνουν σε δίκη.
Πρέπει να έχουμε θανούσες για να βεβαιώνεται ο βιασμός? Πρέπει να έχουμε ένα σώμα με μώλωπες για να βεβαιώνεται βιασμός? Και για ποιό λόγο μια γυναίκα να καταγγέλλει το βιασμό της αν δεν έχει συμβεί? Αλήθεια θέλει κότσια για να το κάνει.
Ο νόμος οφείλει να διευκολύνει τα θύματα βιασμού να απευθύνονται στη δικαιοσύνη όλο και περισσότερο.
Αυτά που λέγονται εδω από νεοφεμινιστικά κινήματα ξεπερνούν τη λογική, αφήνει ο ΠΚ συναίνεση στο βιασμό; Αν οι γυναίκες αποτελούν τόσο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα να προσθέσουμε ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα ώστε να γίνεται ειδική μνεία και διάκριση στο νόμο για τις γυναίκες ώστε να επέρχονται καταδίκες με τις μαρτυρίες τους. Άρα ξεχνάμε την ισότητα.
Λάθος μου αφαιρώ το δόλο, εκ του αποτελέσματος διακρινόμενο, ο θάνατος επέρχεται κατά τη τέλεση άδικης πράξης.
Παρέλειψα να σχολιάσω το τελευταίο.
5. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγουμένων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
Ανούσιο διοτι τοτε είναι Εκ του αποτέλεσματος διακρινόμενο, ο δόλος πήγε περίπατο ???
Άρθρο 343, Εξαναγκασμός σε γενετήσια πράξη
γ) οι διορισμένοι ή οπωσδήποτε εργαζόμενοι σε φυλακές ή άλλα κρατητήρια, σε αστυνομικές υπηρεσίες, σε σχολές, παιδαγωγικά ιδρύματα, νοσοκομεία, κλινικές ή κάθε είδους θεραπευτικά καταστήματα ή σε άλλα ιδρύματα προορισμένα να περιθάλπουν πρόσωπα που έχουν ανάγκη από βοήθεια -διαγραφή: (αν, με κατάχρηση της θέσης τους, εξαναγκάσουν σε γενετήσια πράξη πρόσωπο που έχει εισαχθεί σ’ αυτά τα ιδρύματα.)
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ «να απαγορεύεται κάθε είδους σεξουαλική παρενόχληση ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ»
1. Όποιος εξαναγκάζει άλλον σε μη συναινετική συνουσία ή επιχείρηση ή ανοχή άλλης γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 15 ετών.
Προβλέπεται ήδη άρθρο 338 «ή της από οποιαδήποτε αιτία προερχόμενης ανικανότητας του να αντισταθεί»
2.Όποιος κατά την τέλεση των πράξεων της παραγράφου 1 έκανε χρήση σωματικής βίας ή απειλής σπουδαίου και αμέσου κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας άλλου τιμωρείται με κάθειρξη.
Προβλέπεται ήδη αρθρο 336
3.Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.
Ναι προβλέπεται ήδη λέγεται ασέλγεια
4. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
Προβλέπεται ήδη άρθρο 336
Βιασμός = βία + συνουσία/ασέλγεια
Δεν υπάρχει βιασμός με συναίνεση τα αυτονόητα θα λέμε ? Από εδω το πάμε από εκεί το πάμε στη συναίνεση το πάμε.
Ατζέντα εξ’Αμερικής
Που πάσχει ο παρόν ποινικός κώδικας ξέρει κανείς να πει ?
Και η κλοπή τελείται άνευ βίας και άνευ συναίνεσης και αφού δεν υπάρχει συναινεση πρέπει να επιφέρει επαύξηση του αξιόποινου και να στοιχειωθετειται ληστεία…
Ώρα να κάψω το Μυλωνόπουλο, με είχε στο σκοτάδι…
ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΣΑΣ ???
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΈΡΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ !!
ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ Ή ΙΔΙΑ ΠΟΙΝΉ ???? Η ΑΠΛΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ????
Παρατηρήσεις και προτάσεις στη διαβούλευση του νέου σχεδίου νόμου Ποινικού Κώδικα στο άρθρο περί βιασμού
Οι τροποποιήσεις που έγιναν με το άρθρο 255 <> στο νέο σχέδιο νόμου έχουν πιο αναχρονιστικό χαρακτήρα από το ισχύον άρθρο 336 Π. Κ. περί βιασμού και δεν συμβαδίζουν με τις σύγχρονες κοινωνικές και περί δικαίου αντιλήψεις για τους εξής λόγους:
1)Δεν υιοθετούν τη σύσταση του άρθρου 36 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με την οποία <>.
2) περιορίζουν την τιμωρία του βιασμού μόνο σε περιπτώσεις που αυτός τελείται με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και αμέσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας, αποκλείοντας τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδέχεται να επαπειλείται σπουδαίος και άμεσος κίνδυνος και άλλων αγαθών, όπως εκείνων που έχουν σχέση με την υγεία, την περιουσία, την τιμή, την προσωπική ελευθερία είτε του παθόντος, είτε οικείων του προσώπων.
Στο νέο σχέδιο νόμου φαίνεται να παραγνωρίζεται το ενδεχόμενο άσκησης ψυχολο-γικής βίας σε βάρος ατόμων εξ αιτίας της οποίας από φόβο μην χάσουν την εργασία τους, ή μήπως διασυρθούν ενδίδουν στις σεξουαλικές προτάσεις άλλων και ιδίως ε-κείνων υπό την εξάρτηση των οποίων τελούν, είτε ατόμων που υπόκεινται σε κατ’ επανάληψη ενδοοικογενειακό βιασμό χωρίς αντίσταση, είτε ατόμων που θεωρούν ανώφελη την οποιαδήποτε εκ μέρους τους αντίσταση διότι παραλύουν από τρόμο στη θέα των υπέρτερων δυνάμεων ή δυνατοτήτων του δράστη καθώς επίσης και ατόμων που γίνονται θύματα βιασμού υπό την επήρεια μέθης ή λήψης ουσιών.
Εν όψει των παραπάνω διαπιστωθέντων παραλείψεων έχω την άποψη ότι το ισχύον περί βιασμού άρθρο θα πρέπει να ευθυγραμμισθεί με το πνεύμα του άρθρου 36 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και να αντικατασταθεί ως εξής;
1. Όποιος εξαναγκάζει άλλον σε μη συναινετική συνουσία ή επιχείρηση ή ανοχή άλλης γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 15 ετών.
2.Όποιος κατά την τέλεση των πράξεων της παραγράφου 1 έκανε χρήση σωματικής βίας ή απειλής σπουδαίου και αμέσου κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας άλλου τιμωρείται με κάθειρξη.
3.Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.
4. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
5. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγουμένων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
Ειρήνη Πανταζή- Μελίστα
Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων
τ. Αντ/λέας Εφετών
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ «ΧΡΗΣΤΟΥ» (ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ…). Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ, ΑΠΛΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ (ΟΡΘΑ) ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΟΛΑΣΙΜΗ ΠΡΑΞΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΝΑ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΒΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΠΟΙΟΥ ΩΣ ΒΙΑΣΤΗ.ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Η’ ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ, ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΕΝΕΞΗ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ; Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΕΥΧΕΡΩΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ; Η ΒΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΙΜΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ. ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7Σ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.
Η συναίνεση δε μπορεί να προστεθεί στο άρθρο 336, δεν υπάρχει βιασμός χωρίς βία, το λέει η ίδια η λέξη, δε μπορούμε να παίζουμε με τους όρους στα νομικά.
Τα εγκλήματα που τελούνται με συναίνεση είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να διελευκανθούν και θα επιφέρουν διαφορετικό αποτέλεσμα απο αυτό που ελπίζουν όσοι υποκινούν τον όρο συναίνεση.
Η συναίνεση και η συγκατάθεση έχουν διαφορετικές έννοιες στη νομική επιστήμη, με τη συναίνεση μπορούμε να έχουμε άρση του καταλογισμού και επομένως ενα έγκλημα που ειναι ήδη δύσκολο να αποδειχθεί να γίνει δυσκολότερο.
Ο βιασμός και η κατάχρηση σε ασέλγεια καλύπτουν πλήρως τα εγκλήματα γύρω απο τη συνουσία.
Πραγματικός σκοπός της υποκίνησης του όρου συναίνεση είναι η καταδίκη με μονο πειστήριο τη μαρτυρία.
Στο opengov πρέπει να έχουν λόγο μόνο καταρτισμένα άτομα όπως ήταν παλαιότερα, μπορεί όλες οι εξουσίες να πηγάζουν από το λαό αλλά ο λαός μετέθεσε τη νομοθετική εξουσία στη βουλή.
Το θέμα της συναίνεσης που επικαλείται μία αναρμόδια μερίδα πολιτών, δίχως βασικές νομικές γνώσεις καλύπτεται από το αρθρο 338.
Δεν υπάρχει βιασμός με συναίνεση έτσι και αλλιώς για το ποινικό μας σύστημα.
Ασπάζονται μια ψευδοθεωρεια οτι η μη ύπαρξη σημαδιών ή η μη αντίσταση κατα τη τέλεση του αξιόποινου δεν καταδικάζεται απο το ποινικό κώδικα, ενώ τέτοιο νομικό κενό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ (αρθρο 338)
Πραγματική πρόθεση όσον εμμένουν στη συναίνεση είναι η καταδίκη με μόνο πειστήριο τη μαρτυρία… Πως είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η συναίνεση ? Πως είναι δυνατόν να μη γίνει ανάκληση της ύστερα της ερωτικής συνεύρεσεως ?
Και αν το μετανιώσει για μια ερωτική συνεύρεση ένα απο τα εμπλεκόμενα μέρη και επικαλεστεί βιασμό ? Και αν μετά και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα άτομα επικαλεστούν βιασμό ?
Θα επέλθει νομική κατρακύλα και εγκλήματα όπως η κλοπή, ληστεία, σωματικές βλάβες κ.α θα πρέπει να δικάζονται με μόνο μαρτυρίες…
Τέλος θα γίνει πολύ πιο εύκολο για όλους ακόμα και για τούς άντρες να επικαλούνται βιασμό, λόγο της επίκλησης στη συναίνεση δε θα χρειάζεται τίποτα άλλο πέρα απο τη μαρτυρία τους
Το έγκλημα του βιασμού είναι καλυμμένο πλήρως από το υπάρχον ποινικό κώδικα
Ξενόφερτες ιδέες εξ Αμερικής που οι ίδιοι τις έχουνε σπρώξει πρός αναθεώρηση λόγο της παταγωδώς αποτυχίας τους δεν αρμόζουν στον Ελληνικό ποινικό κώδικα.
Στο άρθρο 336 πρέπει να αναφέρεται ρητώς η έννοια της συναίνεσης όπως έχει θεσμοθετηθεί ήδη σε Γερμανία Αγγλία Λουξεμβούργο κ.α. και όχι να αλλάζει επί τω χείρω. Επιτέλους προστατέψτε τα θύματα βιασμού
Το άρθρο 336 πρέπει να διαβάζεται σε συνδυασμό με το άρθρο 343 του Σχεδίου. Οι λοιπές μορφές εκμετάλλευσης ή εξαναγκασμού (εκτός από εκείνες του άρθρου 336) δεν μένουν ατιμώρητες αλλά υπάγονται στο άρθρο 343, το οποίο, ιδίως με την παρ. 2, διευρύνει – σε σύγκριση με την ισχύουσα νομοθεσία- την ποινική προστασία των προσώπων απέναντι σε κάθε άλλη μορφή εξαναγκασμού τους σε γενετήσια επαφή.
Το κείμενο του νέου άρθρου 343:
«1. Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή τιμωρούνται: α) όποιος εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, με κατάχρηση σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, β) όποιος εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του να εργασθεί, γ) οι διορισμένοι ή οπωσδήποτε εργαζόμενοι σε φυλακές ή άλλα κρατητήρια, σε αστυνομικές υπηρεσίες, σε σχολές, παιδαγωγικά ιδρύματα, νοσοκομεία, κλινικές ή κάθε είδους θεραπευτικά καταστήματα ή σε άλλα ιδρύματα προορισμένα να περιθάλπουν πρόσωπα που έχουν ανάγκη από βοήθεια αν, με κατάχρηση της θέσης τους, εξαναγκάσουν σε γενετήσια πράξη πρόσωπο που έχει εισαχθεί σ’ αυτά τα ιδρύματα.
2. Αν ο εξαναγκασμός σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης επιτευχθεί με άλλα μέσα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. »
Η κατάχρηση εξάλλου προσώπου ανίκανου προς αντίσταση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 338:
» 1. Όποιος με κατάχρηση της διανοητικής ή σωματικής αναπηρίας άλλου ή της από οποιαδήποτε αιτία ανικανότητάς του να αντισταθεί ενεργεί με αυτόν γενετήσια πράξη τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.
2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου έγινε από δύο ή περισσότερους που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη.»
Tο άρθρο 336 όπως προτείνεται δεν περιέχει την έννοια της συναίνεσης στον ορισμό του βιασμού και επιπλέον περιορίζει την έννοια του εξαναγκασμού σε σωματική βία και απειλή σωματικής ακεραιότητας ή κινδύνου ζωής αφού αγνοεί το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει βιασμός χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν σημάδια βίας.
Το άρθρο πρέπει να διορθωθεί, να εκσυγχρονιστεί και να ποινικοποιήσει κάθε μη συναινετική σεξουαλική πράξη και να προστατεύσει το κυριότερο ανθρώπινο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος του κάθε ανθρώπου και να μη καθιστά δυσκολότερη την αποδεικτική διαδικασία,για να μπορούν να βρουν δικαιοσύνη τα θύματα.
Tο άρθρο 336 όπως προτείνεται δεν περιέχει την έννοια της συναίνεσης στον ορισμό του βιασμού και επιπλέον περιορίζει την έννοια του εξαναγκασμού σε σωματική βία και απειλή σωματικής ακεραιότητας ή κινδύνου ζωής αφού αγνοεί ότι μπορεί να υπάρξει βιασμός χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν σημάδια βίας.
Το άρθρο πρέπει να διορθωθεί, να εκσυγχρονιστεί και να ποινικοποιήσει κάθε μη συναινετική σεξουαλική πράξη και να προστατεύσει το κυριότερο ανθρώπινο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος του κάθε ανθρώπου και να μη καθιστά δυσκολότερη την αποδεικτική διαδικασία,για να μπορούν να βρουν δικαιοσύνη τα θύματα.
1. Να μπει η συναίνεση στον βιασμό.
2. Στον βιασμό να μπουν και άλλες απειλές – κίνδυνοι όχι μόνο τις σωματικής ακεραιότητας, όπως ήταν και πριν.
3. Να υπάρχει προστασία του θύματος και ποινική ευθύνη όσων εμπλέκονται μαζί του, στο να το διασφαλίζουν και να μην ποινικοποιείται – κατηγορείται το ίδιο.
4. Όλες οι ποινές στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ – ΔΕΚΑΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ πρεπει να αυξηθούν.
3. Να φύγει η διαφοροποίηση στις ηλικίες των ανηλίκων. Σε όλες τι περιπτώσεις να είναι οι μέγιστες ποινές. Εκτός αν αυξηθούν πάρα πάρα πολύ στα μικρά παιδιά και μωρά.
Στο άρθρο 336 είναι απαραίτητο να προσδιορισθεί ο όρος συναίνεση και η απόδειξη αυτής. Προστατέψετε λοιπόν το δικαίωμα για ψευδείς καταγγελίες χωρίς αποδείξεις!! Γιατί αλλιώς πριν από κάθε σεξουαλική επαφή, έγγραφη συναίνεση των εμπλεκομένων και συναίνεση αυτών για βιντεοσκόπηση μέχρι τέλους…
Πώς ακούγεται αυτό ; παράλογο ε ;
Στο άρθρο 336 ή σε συνδυασμό με άλλα άρθρα πρέπει να γίνεται μνεία ότι σε περίπτωση ψευδούς καταγγελίας η ψευδώς καταγγέλουσα θα τιμωρείται με την ίδια ακριβώς ποινή.
Ειναι απαράδεκτο μια ψευδή καταγγελία να μην τιμωρέιται αυστηρά.
Πολλές τέτοιες καταγγελίες συνήθως απο αλλοδαπές υπηκόους αποδείχτηκαν ψευδείς και καταστρεψαν ζωές διότι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δρα απο το 1981 εχθρικά πρός τον άντρα σε όλους τους ρόλους του, σαν πατέρα (ΓΟΝΕΙΚΉ ΑΠΟΞΈΝΩΣΗ), σαν σύντροφο, σαν σύζυγο. Η απειλή σοβαρού κίνδυνου ζωής είναι πολύ γενικό και αφήνει στεγανά στην κρίση του κάθε δικαστή να καταδικάσει εναν αθώο απο μια καταγγελία που προσπαθέι να επιφέρει άνομα αποτελέσματα.
Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον σε ολη την ΕΕ. Στην Ελλάδα ισχύει ενοχος μεχρι αποδείξεως της αθωότητας.
Σαφή διάκριση της ψευδούς καταγγελίας στο συγκεκριμένο απο το αδίκημα της ψευδούς καταμύνησης. Θα πρεπει να τιμωρείτεται εξοντωτικά η ψευδώς καταγγέλουσα ώστε να δρά αποτρεπτικά η κάθε προσπάθεια εκβιασμού με οικονομικά κριτήρια.
Και μην ξεχνάνε οι σοφοί ότι οι νόμοι που ψηφίζουν δεν θα χαριστούν ούτε στους ίδιους όυτε στα παιδιά τους!!@! Το φροντίζει η νομολογία αυστηρά.
Στο άρθρο 336 είναι απαραίτητο να προσδιορισθεί ο όρος συναίνεση.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί συναίνεση η ανοχή του θύματος όταν αυτό αξιολογήσει ότι κάτω από συγκεκριμένη συνθήκη δεν μπορεί ν΄αντιδράσει.
Ακόμη κι αν αρχικά υπήρξε συναίνεση από την πλευρά του θύματος είναι πιθανό στην πορεία να αλλάξουν οι συνθήκες και να γίνουν απειλητικές
και απρόβλεπτες(π.χ.εμπλοκή τρίτων,δημοσιοποίηση).
Θα πρέπει να επισημανθεί η ψυχολογική βία που υπόκειται το θύμα από τη στιγμή που θα καταγγείλει το βιασμό,δεδομένου της νοοτροπίας που επικρατεί στη Ελληνική κοινωνία, που κάθε άλλο παρά υποστηρικτική είναι στη θέση της γυναίκας.
Στο άρθρο 336 πρέπει να συμπεριληφθεί η έννοια της συναίνεσης. Αν δεν υπάρχει συναίνεση, δοσμένη ελεύθερα, χωρίς ψυχολογική βία, εκφοβισμό ή αντίστοιχη άλλου είδους έντονη πίεση, υπάρχει βιασμός.
Το θύμα μπορεί να παγώσει και να προσπαθήσει να αποφύγει σωματική ή ψυχολογική βία ή άλλου τύπου συνέπειες. Δεν είναι δυνατόν να απαιτεί ο νόμος από το θύμα να αντιδράσει και να βάλει σε επιπλέον κίνδυνο τη ζωή της/ του για να μπορεί να δικαιωθεί μετά.
Το θύμα πρέπει να έχει την ικανότητα να συναινέσει και τη δυνατότητα να το κάνει με ελεύθερη επιλογή. Αν το θύμα δεν έχει την ικανότητα να συναινέσει (π.χ. έχει καταναλώσει τόσο αλκοόλ που δεν μπορεί να αντιδράσει σωστά) ή τη δυνατότητα να συναινέσει (π.χ. δέχεται εκφοβισμό, όχι απαραίτητα σωματικό) ή αν απλά δε συναινέσει, η σεξουαλική επαφή μαζί του είναι βιασμός.
Μια ακόμη απαράδεκτη τροποποίηση νέα διατύπωση του άρ. 336 νΠ.Κ. (ΒΙΑΣΜΟΣ), θα διαπιστώσει ότι αφαιρείται από την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος του βιασμού η απειλή σπουδαίου η άμεσου κινδύνου και αντικαθίσταται από την απειλή σοβαρού ή άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας. Θεωρούμε ότι η τροποποίηση αυτή καθιστά μη αξιόποινη τη συμπεριφορά κάποιου, που π.χ. απειλεί μια γυναίκα με δημοσίευση ιδιωτικών φωτογραφικών στιγμιοτύπων, εάν δεν ενδώσει στην ανοχή γενετήσιας πράξεως μαζί της, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πρέπει να παραμείνει το άρ. 336 Π.Κ. ως είχε μέχρι σήμερα. μειώνοντας επίσης το πλαίσιο ποινής πρόσκαιρης κάθειρξης στα 15 έτη από 20!!! Απαράδεκτο…
Για την τροποποίηση του νόμου 336 Π.Κ.: Ο αγώνας των φεμινιστικών οργανώσεων εδώ και πολύν καιρό είναι να αναγνωριστεί η συναίνεση της γυναίκας (ή του προσώπου) στην σεξουαλική επαφή και όχι η άρνηση. Αν αυτή δεν υπάρχει, είναι βιασμός. Δυστυχώς αυτό φαίνεται σε κάθε δίκη βιασμού, όταν δεν υπάρχουν σημάδια βίας, και είναι η αιτία βασανισμού της κάθε καταγγέλλουσας από έδρα και προπαντός συνηγόρους κατηγορούμενου. Πολλές φορές η γυναίκα φοβάται να αντιδράσει, γιατί απειλείται η ζωή της, ή αδυνατεί, λόγω παγίδευσης ή άλλων πραγόντων. Υπενθυμίζουμε ότι ελάχιστος αριθμός βιασμών φτάνει στο ακροατήριο, μεταξύ άλλων και γι’ αυτόν το λόγο. Η τροποποίηση που προτεινεται χειροτερεύει το νόμο, αντί να τον καλυτερεύσει όπως ζητούν οι φεμινίστριες και όπως έχει θεσμοθετηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αν περάσει αυτή η τροποποίηση, ακόμα λιγότερες γυναίκες (ή πρόσωπα) θα καταγγέλλουν και ακόμα περισσότεροι βιασμοί θα μένουν ατιμώρητοι. Αυτο θέλουν οι νομοθέτες μας;
Περί Άρθρου 336(1)
Το άρθρο 336(1) δεν είναι σύμφωνο με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα με το άρθρο 36, Ν. 4531/2018 ΦΕΚ62/Α/2018, όπου αναφέρεται σαφώς ότι πρέπει να ποινικοποιηθεί η μη συνεναιτική σεξουαλική πράξη, συνεπώς πρέπει να αντικατασταθεί.
1) Η έννοια της συναίνεσης πρέπει να αναφέρεται ρητώς στην αντικειμενική υπόσταση του νέου άρθρου.
2) Η έννοια της ψυχολογικής βίας πρέπει να εισαχθεί.
3) η φράση <> πρέπει να αντικατασταθεί με την φράση <>
Νέα πρόταση άρθρου 336(1):
<>
Περί άρθρων 339(1) και 348(γ)
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ουδεμία διαφοροποίηση στην ποινή που να βασίζεται στην ηλικία του ανήλικου θύματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος για τέτοια διαφοροποίση. Η ελλείψη συνέναισης γενετήσια πράξη ενηλίκου με άτομο κάτω των 15 ετών πρέπει να τιμωρείται με κάθειρξη, ανεξαρτήτως της ηλικίας του θύματος.
Περί άρθρου 344
Πρέπει να διαγραφεί η ακόλουθη πρόταση: <> Βάση διεθνων στατιστικών, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των βιασμών προκύπτει στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, και η κοινωνική πίεση προς το θύμα ώστε να μην καταγγείλει το έγκλημα ή να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη είναι τεράστια. Για την καλύτερη προστασία των θυμάτων τα οποία βρίσκονται σε φοβερά δύσκολη θέση καθ’ όλη την διάρκεια εκδίκασης των ανάλογων υποθέσεων και για την περαιτέρω αποτελεσματική αποτροπή εγκλημάτων βιασμού, πρέπει όλα τα εγκλήματα βιασμού να διώκονται αυτεπαγγέλτως.
Ευχαριστώ.
σχετικα με τα αρθρα 345, 349 και 351 θα ηταν καλυτερα να καταργηθουν.ευχαριστω πολυ.
Είναι αναγκαίο ο νόμος να εκσυγχρονιστεί όπως σε άλλες προηγμένες χώρες και να προστατεύει το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για αυτοδιάθεση του σώματος του κάθε ανθρώπου, όχι να κάνει δυσκολότερο για τα θύματα να βρουν δικαιοσύνη.
Το να μην υπάρχει συναίνεση ΠΡΈΠΕΙ να είναι αρκετό!!!! Εμβαθύνετε στις επιστημονικές έρευνες, μάθετε για την ψυχολογία του θύματος και το πώς μπορεί να αντιδράσει σε τέτοια περίπτωση τραυματική, τόσο την ώρα που συμβαίνει με πάγωμα ως μηχανισμό αντιδράσης ( βιολογικό fight/ flight/ freeze) όσο και για μήνες/ χρόνια μετά. Σκεφτείτε τα ανυπολόγιστα κόστη – και οικονομικά- για το άτομο και την κοινωνία αν με το νέο νόμο κάνουμε ακόμη πιο δύσκολο για τα θύματα να βρουν το δίκιο τους. Αν είναι δυνατόν να αφήσει ο νόμος απ’έξω την πλειοψηφία των εγκλημάτων τέτοιου είδους. Ο βιασμός μέσα σε γάμο θα είναι ανεκτός; Ο βιασμός με ψυχολογική πίεση; Ζω τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία και είμαι παιδίατρος στο επάγγελμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και εκπαίδευση στην παιδοψυχιατρικη. Αυτό το αναφέρω πιο πολύ ως απόδειξη του ότι έχω ανάλογη επαγγελματική εκπαίδευση και τριβή σε ό,τι αφορά το θέμα. Είμαι στη διάθεσή σας για παροχή επιστημονικού υλικού. Θα ήθελα να γυρίσω και να συνεισφέρω στην χώρα μου, χρειάζεται όμως μια ακτίνα ελπίδας ότι κάτι αλλάζει και εκεί. Δυστυχώς βλέπω ότι υπάρχει ακόμη τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο χωρών και ακόμη πρέπει να παλεύουμε για τα αυτονόητα στην Ελλάδα. Σας παρακαλώ πολύ, τα θέματα ισότητας και προστασίας της αυτοδιάθεσης του κάθε ανθρώπου είναι πολύ βασικά αν θέλουμε η κοινωνία μας να αναπτυχθεί και να ανακάμψει. Η μη συναίνεση θα έπρεπε να είναι αρκετή, δε χρειάζεται να απειλείς με όπλο για να μπορεί ο νόμος να σου πει ότι είσαι λάθος!
Το άρθρο 336 είναι σε πλήρη αντίθεση με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα με το άρθρο 36, Ν. 4531/2018 ΦΕΚ62/Α/2018, όπου αναφέρεται σαφώς ότι πρέπει να ποινικοποιηθεί η μη συνεναιτική σεξουαλική πράξη. Επίσης θα πρέπει να απαλειφθεί ότι ο εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από την ποινική δίωξη αν ο παθών δηλώση ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του ή τουλάχιστον να εξετάζεται ενδελεχώς αν αυτή η δήλωση είναι προϊόν άσκησης βίας ψυχολογικής ή σωματικής βίας, κυρίως αν ο δράστης προέρχεται από το οικείο περιβάλλον του θύματος. Κι αυτό όχι μόνο για την προστασία του θύματος αλλά και γιατί συνήθως οι βιαστές δεν προβαίνουν σε μία μεμονωμένη πράξη αλλά κατ’ εξακουλούθηση. Δεδομένης της ταχείας διάδωσης της παιδικής πορνογραφίας και της παιδεραστίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και δεδομένου ότι καμμία ποινή δεν εκτίεται εξ ολοκλήρου θα πρέπει να αυξηθούν οι αντίστοιχες ποινές, κυρίως όσον αφορά τα ανήλικα άνω των 15, βάζοντας όμως ως παράμετρο τη διαφορά ηλικίας, ώστε να προστατεύεται ο ανήλικος,αλλά και να εγγυαται τη σεξουαλική ελευθερία του.
Συμπεριλάβετε την έννοια της απουσίας συναίνεσης στο βιασμό!
Σχόλιο για το άρθρο 336:
Σε έναν επερχόμενο κίνδυνο το ανθρώπινο σώμα αντιδρά με πάλη, φυγή ή «πάγωμα» κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από πανικό/λιποθυμία/ακινησία. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει βιασμός χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν σημάδια βίας. Επίσης αν ένα άτομο έχει χάσει τις αισθήσεις του λόγω υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ, ουσίων κτλ. δεν είναι σε θέση ούτε να συναινέσει ούτε να αντιδράσει.
Ο βιασμός εμπεριέχει την έννοια της συνουσίας που πραγματοποιείται χωρίς τη συναίνεση του προσώπου ή με τη συναίνεση του προσώπου εφόσον η συναίνεση του δόθηκε υπό το κράτος βίας (σωματικής ή ψυχολογικής) ή ανικανότητας αντίδρασης. Επίσης η συνουσία μετά από άρση μιας αρχικής συναίνεσης είναι βιασμός.
Αναρωτιέμαι γιατί ο βιασμός τιμωρείται με κάθειρξη χωρίς συγκεκριμένο χρονικό όριο. Ο Ποινικός Κώδικας της Κύπρου, για παράδειγμα, αναφέρει ότι η ποινή βιασμού είναι η φυλάκιση διά βίου, ενώ η απόπειρα βιασμού υπόκειται σε φυλάκιση δέκα χρόνων. Ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο θεωρώ πως συνεισφέρει στο να αποθαρρύνει το βιασμό.
Τέλος, στο άρθρο 336 παράγραφος 4, θεωρώ πως το μέρος της πρότασης «ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών» πρέπει να διαγραφεί.
Ο βιασμός πρέπει να ορισθεί σε σχέση με την ύπαρξη συναίνεσης του θύματος & θεμάτων συναίνεσης δηλ. ύπαρξη ψυχολογικής πίεσης, εκφοβισμού, επίρρειας ναρκωτικών ουσιών/αλκοόλ, όπως ορίζεται νομικά στις προηγμένες χώρες π.χ. Νέα Ζηλανδία, Βέλγιο, κ.α. Επιπλέον ο βιασμός εμπεριέχεται στον όρο ‘σεξουαλική βία’ δηλ. σεξουαλική επαφή χωρίς συναίνεση του θύματος. Εδώ δεν ορίζονται επαρκώς οι εναλλακτικές μορφές σεξουαλικής βίας.
Σεξ χωρις συναινεση ειναι βιασμος. Επισης, ειναι το οξυμωρο το οριο ηλικιας των 15 ετων. Ενα παιδι δεν μπορει να ειναι σε θεση να συναινεσει σε σεξουαλικη επαφη κυριως με ενηλικο ατομο, ειτε ειναι 12 ειτε 15 και 17.
Ο νομος 348α δεν συμβαδίζει με την αρχή της αναλογικότητας εγκλήματος ποινής.Ειδικά ως προς τη πράξη της κατοχής θα έπρεπε να υπάρχει διαφοροποίηση δε μπορεί η κατοχή να αναβαθμίζετε σε κακούργημα βάση της παρ 4.β. και κάποιος που κατέχει αυτό το υλικό να καταδικάζεται το ίδιο με κάποιον που παράγει πωλεί διακινεί αυτο το υλικό.Απασχολουμε τα Μικτά ορκωτα δικαστήρια με υποθέσεις κατοχής 2-3 αρχείων μεχρι μερικών δεκάδων όπου οι κατηγορούμενοι ουτε τα αγόρασαν ουτα τα διακινούσαν πωλούσαν παρήγαγαν Δείτε σκεπτικό σε απόφαση του Αρείου Πάγου (1648/2016 Ζ πονικες) εκεί όπου λέει η προμήθεια και κατοχή υλικου…Ευχαριστώ