ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ Άρθρο 1 Σκοπός

Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.

  • 25 Μαρτίου 2021, 15:36 | kostas

    Συνεπιμέλεια και ίσος χρόνος ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ για τα παιδιά και από τους δυο γονείς τους.
    Έτσι θα σταματήσουν και οι αντιδικίες, όταν ο ένας ξέρει ότι δεν θα έχει την απόλυτη δύναμη απέναντι στον άλλο που του δίνει η αποκλειστική επιμέλεια.
    Ισονομία και ΙΣΟΤΗΤΑ. ΙΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ και ΙΣΑ δικαιώματα αλλά και ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.

    Οι αρμόδιοι φορείς είναι ΥΠΕΡ.
    Ας τους ακούσουμε. Ποιός θέλει να χωρίσει τα παιδιά από τν ένα γονέα και τι συμφέρον έχει αυτό; ΌΧΙ για το παιδί σίγουρα.

  • 25 Μαρτίου 2021, 08:21 | Σταυρουλα Β

    Κύριε Τσιάρα,είπατε σε μια συνέντευξη σας οτι πουθενά δεν υπαρχει 50-50,εναλλασσόμενη κατοικία. Το παρών νομοσχέδιο λέτε ειναι προς το συμφέρον του παιδιού!!οταν ομως το παιδι λεει οτι θελει να ειναι και με τους δυο γονεις (1 μέρα στον 1 μια μέρα στον άλλον) τι γινεται;Γιατι να μην υπαρχει η δυνατότητα να γινει κατι τέτοιο;και Γιατι να μην ρωτάμε το παιδι τι θελει τελικα και να ακολουθήσουμε την άποψη του;Κάντε το καλύτερο για τα παιδιά,για να σωθούν παιδικές ΨΥΧΟΥΛΕΣ!!!πιεζονται ψυχολογικα τα παιδιά οταν βλέπουν τον μπαμπά 4 φορες το μηνα λόγω έλλειψης!!Βοηθηστε τα παιδιά κυρίε Τσιάρα,σας παρακαλω!!

  • 25 Μαρτίου 2021, 06:04 | EVAGGELOS

    Δώστε στα παιδιά τους γονείς τους τα δικαστήρια καταστρέφουν τις αθώες ψυχές των παιδιών. 16 ώρες τη βδομάδα και 10 δεν μπορούν να σε κάνουν γονιού ακόμα και ας είσαι. Δεν μπορεί μία αναβολή του δικαστηρίου για οποιοδήποτε λόγο να καθυστερεί τη ζωή ενός παιδιού να του λείπει ο ένας του γονιός.

  • 24 Μαρτίου 2021, 23:58 | Αρτέμης Χ

    Τσιάρα θα σου ευχόμουν να μην ξαναδείς τα εγγόνια σου ποτέ…. αλλά σκέφτομαι τα παιδάκια.. δεν φταίνε αυτά που έχουν έναν ανίκανο παππου!!!
    Λάθος μας που σε πιστέψαμε είσαι κι εσύ ένα κοινό λαμόγιο όπως και οι άλλοι!!!! έχεις κι ένα δίκιο όμως όποιος έκανε το δίκαιο δεν εκλέχτηκε τις επόμενες εκλογές Πεπονής και ΑΣΕΠ!!! κράτα την θεσούλα σου όσο μπορείς γιατί έρχονται εκλογές και δεν είναι όλα ρόδινα!!!!
    Θέλουμε τα παιδιά μας!!! δεν το καταλαβαίνεις?
    Συνεπιμέλεια και αδιάσπαστη γονική μέριμνα!!!

  • 24 Μαρτίου 2021, 22:27 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

    ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΜΕ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΓΟΝΕΩΝ, ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΥΡΙΣΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΓΟΝΕΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΙΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 2 ΓΟΝΕΙΣ ΑΥΤΩΝ. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΙΛΑΓΑΤΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΌΣΑΣΤΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΗΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΓΟΝΕΩΝ; ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΦΌΒΙΣΕ ΚΑΙ ΠΗΡΑΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΙΣΩ. ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΤΙ ΣΤΑ 5 ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΑΥΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 2 ΓΟΝΕΙΣ. ΜΕ ΤΟ 1/3 Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΓΕΛΑΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΤΗΡΕΊΣΕΤΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΞΕΝΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΓΟΝΕΑ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΕΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΕ ΜΕ ΠΙΣΩ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΥΝΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΣΑΝΕ ΠΡΟΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΊΞΕΤΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ. ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΜΗΝ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΤΕ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΆΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ. ΔΕΙΞΤΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 38 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 24 Μαρτίου 2021, 22:47 | Ιωάννης Στα.

    Το παρών νομοσχέδιο δεν είναι αρκετά εναρμονισμένο με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και δεν τις υοθετεί και κυρίως με την 2079/2015. Έχει πολλές αοριστολογίες που δεν οδηγούν στην κοινή ανατροφή των τέκνων εξίσου και ισοχρονα και με ουσιαστική συμμετοχή απ’ τους δύο γονείς όπως θα έπρεπε βάση ψηφισμάτων τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υοθετεί την αρχή της εναλλασόμενης κατοικίας των τέκνων όπως είναι οι οδηγίες της ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συμφέρον των παιδιών μας είναι αυτό που υοθετεί και προτρέπει όλη η επιστημονική κοινότητα και πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλα ανά τον κόσμο: Κοινή και αδιάσπαστη γονική μέριμνα 50-50, κοινή επιμέλεια, ίσος χρόνος ανατροφής των παιδιών και απ’ τους δύο γονείς και οποσδήποτε η εναλλασόμενη κατοικία.( Αυτή πρέπει να είναι η βάση συζήτησης και μετά να υπάρχουν εξαιρέσεις και τροποποίηση αυτής αν υπάρχουν αμετάκλητα αδικήματα). Το νομοσχέδιο πρέπει με δυναμικό και συγκεκριμένο τρόπο και όχι με τόσα πολλά «Αν» και αοριστολογίες να φροντίσει το συμφέρον του παιδιού, όταν οι δύο γονείς χωρίζουν η βάση της συζήτησης να είναι η κοινή αδιάσπαστη γονική μέριμνα και Επιμέλεια, ισοχρονη με ουσιαστική συμμετοχή- φυσική παρουσία και εξίσου ανατροφή και απ’ τους δύο γονείς, και σίγουρα αυτονόητα να ισχύει η αρχή της Εναλλασόμενης διαμονής- κατοικίας. Το τέκνο θα έχει δύο κατοικίες.Θα προσπαθήσω παρακάτω ανά άρθρο να προτείνω κάποιες διορθώσεις-προσθέσεις ώστε να οδηγεί ο νόμος σε αποφάσεις εναρμονισμένες με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες!!!

  • 24 Μαρτίου 2021, 22:12 | Κωνσταντίνος R

    ΙΣΟΤΗΤΑ σε όλα.

    Τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο τους γονείς ΙΣΟΧΡΟΝΑ και ΙΣΟΤΙΜΑ με φυσική παρουσία και πάντως ΟΧΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ απο το 1/3 του συνολικού χρόνου ημερών και διανυκτερεύσεων σε κάθε γονέα.

    Τα αναγνωρισμένα παιδιά ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ έχουν κι αυτά μπαμπά και μαμά και δικαιούνται ότι δικαιούνται όλα τα παιδιά του κόσμου. Δεν υστερούν σε τίποτα από τα παιδιά που γεννήθηκαν σε γάμο των γονέων τους και πρέπει να μεγαλώνουν απο ΚΟΙΝΟΥ και ΕΞΙΣΟΥ και από τους δύο. Χωρίζει το ζευγάρι, ΟΧΙ το παιδί απο τον γονιό του.

    Η διατροφή πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικές ρεαλιστικές τιμές βάσει πινάκων και ΟΧΙ σε υπέρογκες και παράλογες απαιτήσεις εις βάρος συνήθως του ενός γονέα.

    Τα έξοδα μετακινήσεων και οι τρόποι μεταφοράς των παιδιών στις δύο οικίες να πραγματοποιούνται απο ΚΟΙΝΟΥ και ΕΞΙΣΟΥ και απο τους δύο γονείς, κυρίως όταν υπάρχουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις.

    Κατα την περίοδο των εορτών τα παιδιά να περνούνε ΙΣΟΧΡΟΝΑ και στους δύο γονείς. Οι καλοκαιρινές διακοπές διάρκειας 90 ημερών , απο τα μέσα Ιουνίου εως τα μέσα Σεπτεμβριου δεν δύναται να ειναι λιγότερες απο 45 ημέρες ανά γονέα.

    Να τιμωρείται η προσπάθεια Γονεικης Αποξένωσης άμεσα , καταρχήν με ένα σοβαρό χρηματικό πρόστιμο και αν γίνετε κατέξακολούθηση με αφαίρεση μέρους ή ολόκληρης της γονικής μέριμνας.

    Να τιμωρείται επίσης ΑΜΕΣΑ η μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων, όπως και η μη καταβολή διατροφής.

    Συντόμευση του χρόνου έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.

    ΕΦΑΡΜΟΓΗ της Ευρωπαικής Οδηγίας 2079/2015 του Ευρωπαικού Συμβουλίου από την χώρα μας ΑΜΕΣΑ.

  • 24 Μαρτίου 2021, 21:13 | κωνσταντινα

    ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ !
    ΨΗΦΙΣΜΑ 2079/2015
    ΕΛΨΕ
    ΣΕΨ
    ΣΕΚ
    ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΥΝΟΜΟΎΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΕ ΥΠΟΨΙΝ ΚΑΝΕΝΑΣ?

  • 24 Μαρτίου 2021, 21:11 | Γιάννης Σακελλάρης

    Εκλογές τώρα και αν ξαναβγείτε περάστε το!!!!
    τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ γιαυτό είναι εκεί που είναι ΨΕΜΑ-ΨΕΜΑ-ΨΕΜΑ
    κανεις δεν έχει τα κάκαλα να περάσει το δίκαιο…. γιαυτό πάμε καταδιάόλου σαν χώρα!!!
    μια ζωή στην λαμογιά και να μην σπάσουμε αυγά!!!
    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΡΑ!!! ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΙΣΕΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

  • 24 Μαρτίου 2021, 21:56 | Μήτσος Ζυγούρης

    Υπουργέ μετα από αυτό πρέπει να βγείς δημόσια και να παραίτηθείς από Καρδιτσώτης!!! εμείς στην Καρδιτσα φοράμε παντελόνια!!!
    Μας κορόιδευες ένα χρόνο για να βγάλεις αυτό!!!!
    Θέλω να δω το παιδί μου και δεν μου το δίνεις, έχω να το δω ένα χρόνο!!!
    50-50 τώρα αλλιώς μην ξαναέρθεις πάνω!!!

  • 24 Μαρτίου 2021, 21:06 | Στέλλα Κ.

    Αυτό το νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου αποσκοπεί. Διασφαλίζει τα δικαιώματα των γονέων, κυρίως αυτών στους οποίους δεν έχει ανατεθεί η επιμέλεια των τέκνων. Υποχρεώνει τα παιδιά να προσαρμόζουν την καθημερινότητα τους έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι επιθυμίες των γονεων. Συνεπώς έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπου το συμφέρον του Παιδιού υπερτερεί έναντι των δικαιωμάτων των γονεων.

  • 24 Μαρτίου 2021, 20:13 | Λεωνίδας

    Ο νόμος πρέπει όντως να αλλάξει στην κατεύθυνση της κοινής επιμέλειας. Συμφωνώ με τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις του Συλλόγου ΓΟΝ.ΙΣ.

  • 24 Μαρτίου 2021, 18:42 | Μαρμοτα

    Το νομοσχέδιο ξεκιναει από λάθος βάση. Τι πάει να πει ενεργή παρουσία και των δύο γονέων όταν ο ένας έχει αποφασίσει να μην ασχολείται με το παιδί του και τι σημαίνει τέλος πάντων παρουσία; Πως θα εξαναγκάζει ο νομοθέτης το γονέα να αγαπήσει το παιδί του; Η παρουσία από μόνη της δεν συνεισφέρει στο συμφέρον του παιδιού. Η ουσιαστική συμμετοχή του γονέα που θα περιλαμβάνει αγάπη και σεβασμό προς το παιδί και θα καλύπτει τις οικονομικές του ανάγκες δεν αναφέρεται πουθενά στο νομοσχέδιο. Το συμφέρον του παιδιού είναι να το φροντίζουν και να το αγαπάνε οι γονείς του. Θεωρείτε δεδομένο ότι ο γονέας αγαπάει το παιδί του, που στις περισσοτερες περιπτώσεις ισχύει, αλλά τι μηχανισμοί προστασίας του παιδιου προβλέπονται στο νομοσχέδιο για αυτούς που ισχυρίζονται ότι το αγαπούν αλλά στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνοι για το παιδί;

  • 24 Μαρτίου 2021, 18:38 | Σταθης Κεχαγιας

    Πάλλη για άλλη μια φορά βλέπουμε την δημοκρατία την δικαιοσύνη να εθελοτυφλούν.. Κάνοντας ότι δεν βλέπουν τα πραγματικά προβλήματα και με πλάγια επιχειρήματα προσπαθούν να συγκαλύψουν την ενοχή τους, στην συνδρομή τους στην τροφοδοσία της αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρισμένων γονέων. Και αυτό για να συνεχίσουν να συνδράμουν στην οικονομική βιωσιμότητα και κερδοφορία ενός ολόκληρου κλάδου δικηγόρων και δικαστών. Πατούν πάνω στην αγάπη του πατέρα για τα παιδιά του, και εμπορεύονται αυτήν την κατάσταση. Παίρνοντας με το μέρος τους την μια πλευρά για να αυξήσουν την αντιπαράθεση και πετώντας τους το κόκαλο της διατροφής. Πραγματικά λυπάμαι για την καταστροφική κατάσταση που βρίσκεται η Χόρα μου. Να εκμεταλλευόμαστε μέχρι και τα ίδια μας τα παιδιά στο βωμό του χρήματος …. αυτήν την κοινωνία θα αφήσουμε παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενεές.
    Δημιουργώντας μάννες στα δικαστήρια να προσπαθούν να πείσουν πόσο άχρηστες είναι και ανίκανες για να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα…. για διατροφή έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ξαναδουλέψουν. Μιας και είναι 96,8% σίγουρο ότι θα πάρουν την επιμέλεια του παιδιού. Και οι ίδιες αυτές οι μάννες αύριο θα φωνάζουνε στο δρόμο για ισότητα και για τα φεμινιστικά τους δικαιώματα.
    Δεν θα ήταν ποιο λογικό, έστω, να παλεύουν στο δικαστήριο για το ποιος είναι καλύτερος γονέας?? Και λέω, έστω, γιατί οι γονείς δεν είναι εγκληματίες να πάνε στο δικαστήριο . Αν είμασταν Ευρώπη .. καταρχάς θα υπήρχαν οικογενειακά δικαστήρια ή υποχρεωτική διαμεσολάβηση, και οποίος δεν συμμορφώνονταν θα ήταν ο κακός γονέας, με ότι συνέπειες αυτό φέρει.
    Αλλά εδώ είναι Ελλάδα.. δίστιχος , κομάντο κάνουν τα λόμπι των δικηγόρων που κοιτάνε τα συμφέροντα – μαγαζιά τους.
    Με την οικονομική κρίση και με την » ιδιοτροπία » του πολίτικου μας συστήματος μια είναι η ποιο λογική λύση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος. Τολμηρή και αποφασιστική … ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 50 / 50 τίποτα άλλο δεν πρόκειται να δουλέψει στην Χόρα μας.

  • 24 Μαρτίου 2021, 18:19 | Άγγελος Ζυρνόβαλης

    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ΙΣΗΣ παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ τους έναντι αυτού.

  • 24 Μαρτίου 2021, 17:31 | Αρης Μ.

    Η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση στο Οικογενειακό Δίκαιο, μεταξύ άλλων και με την θέσπιση της συνεπιμέλειας, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία και ευημερία των παιδιών, στις γονικές σχέσεις, στην οικογένεια, στην κοινωνία γενικότερα.
    Το σύστημα της αποκλειστικής επιμέλειας στον έναν γονέα, διαμορφώνει συνθήκες κινδύνου ανάπτυξης συγκρούσεων, καθώς δίνει την απόλυτη εξουσία στον έναν γονέα σε βαθμό που συχνά κάνει χρήση της επιμέλειας του παιδιού ως οργάνου επιβολής και συναισθηματικής «τιμωρίας» του άλλου γονέα.
    Η αποκλειστική επιμέλεια, με τον τρόπο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όπου ο ένας γονιός (συνηθέστατα η μητέρα) έχει την αποκλειστική ανατροφή και φροντίδα του παιδιού κι ο άλλος γονιός (ο πατέρας) περιορίζεται σε ρόλο επισκέπτη με ελάχιστη επικοινωνία με το παιδί (από 24 ώρες έως 4 ημέρες τον μήνα), ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.
    Συνεπώς, το επιχείρημα της διατήρησης της αποκλειστικής επιμέλειας από έναν γονέα, όχι μόνο δεν ωφελεί το παιδί, αντίθετα, του στερεί την δυνατότητα να εξακολουθεί να απολαμβάνει τις ψυχολογικές και συναισθηματικές σταθερές, που βίωνε κατά την συμβίωση των γονέων του.
    Μαρία Καπερώνη
    Κλινικός Ψυχολόγος Παιδιών & Εφήβων, ΜSc, ΑΠΘ,
    EuroPsy (European Certificate in Clinical & Health Psychology)
    ΓΝΘ Ιπποκράτειο-Παιδοψυχιατρική Κλινική

  • 24 Μαρτίου 2021, 17:14 | ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    SOS ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΩΝ.

    Παρακαλώ για τροποποίηση και σωστή διατύπωση του άρθρου Καταβολής Μηνιαίας διατροφής, ME ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚO ΤΡΟΠΟ, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να δίνετε στον γονέα που έχει την επιμέλεια μέσω προπληρωμένης χρεωστικής κάρτας όπου θα έχει μηνιαίο υπόλοιπο το ποσό της διατροφής του τέκνου που έχει ορίσει η δικαστική απόφαση, για να ελέγχετε από τον γονέα που την καταβάλλει, ότι ξοδεύετε σωστά βάση των μηνιαίων αναγκών του παιδιού του, η αν ξοδεύετε αλόγιστα σε άσχετες οικονομικές ανάγκες του γονέα που έχει την επιμέλεια.

    Τροποποίηση άρθρου διατροφής τέκνων:

    ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ η ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ !!
    ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ !!
    ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ «ΞΟΔΕΜΑ» ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΑΣΧΕΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ !!

    ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΟΠΟΥ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΘΑ ΜΟΙΡΆΖΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ,ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 2 ΓΟΝΕΙΣ.

  • 24 Μαρτίου 2021, 16:31 | Παγώνα

    Αφού δυστυχώς υπάρχουν κάποιες που δεν θέλουν την ισότητα, και θέλουν για ευνόητους λόγους να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο ο νόμος, με την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας απο τον ένα εκ των 2 γονέων. Να οριστεί σαφώς στον νόμο, η ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στους πατεράδες, και οι μανάδες να έχουν το μαχητό τεκμήριο επικοινωνίας του 1/3 και να πληρώνουν και διατροφή. Για να δούμε κι αυτό το μοντέλο τα επόμενα 40 χρόνια, μιας και το προηγούμενο είδαμε τι δραματικά αποτελέσματα είχε, με τα αποξενωμένα παιδιά και τις μητέρες που ωρύωνται για την διατροφή κ.τ.λ. (Αλλιώς αν θέλετε την παρούσα αλλά κάρτ ισότητα, θα πρέπει να μας γυρίσετε και 40 χρόνια πίσω, και να πάμε όλες οι γυναίκες σπίτια μας να μεγαλώνουμε αποκλειστικά τα παιδιά και να μην έχουμε ισότητα στην εργασία και όλα τα υπόλοιπα.

  • 24 Μαρτίου 2021, 15:39 | ΕΛΛΗ

    Συνοψίζοντας τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου, αποδεικνύονται καταφανώς τα εξής:

    α) Το παρόν νομοσχέδιο συνιστά υποβάθμιση της νευραλγικής σχέσης μάνας-τέκνου, η σημαντικότητα της οποίας είναι αποτυπωμένη όχι μόνο στη νομολογία του Αρείου Πάγου και τη διεθνή βιβλιογραφία των παιδοψυχιάτρων, αλλά και στη βιωματική σχέση που έχουμε όλοι μας συμπεριλαμβανομένων και υμών με τις ΜΑΝΑΔΕΣ μας/σας. Η σχέση αυτή, ήταν τόσα χρόνια κατοχυρωμένη προς όφελος της ψυχικής συγκρότησης και της ομαλής ψυχοσωματικής ανάπτυξης των τέκνων.
    Έτσι, συνίσταται βάσει νόμου υποβάθμιση της ουσίας του ρόλου της μάνας, η οποία είναι η βάση της σταθερότητας και της ομαλής ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών, αλλά και υποβάθμιση του συμφέροντος του τέκνου που τόσο πολύ έχει ανάγκη τη μάνα του, ειδικά στις μικρές ηλικίες.

    Το νομοσχέδιο προωθεί τα δικαιώματα όχι των τέκνων, αλλά των αντρών και των σε πολλές περιπτώσεις παρεμβατικών μαμάδων τους, οι οποίες θα αναθρέφουν σύμφωνα με τις αρχές τους τα «δυο φορές παιδιά τους» και από εκεί είναι που ξεκινάει το πρόβλημα. Οι πρώην πεθερές πλέον αναγορεύονται επισήμως σε συν-επιμελήτριες με μονό δικαιώματα, αφού εξισώνονται με τις μανάδες, οι οποίες θα πρέπει πλέον να ενισχύουν τη σχέση των παιδιών τους μαζί τους, ενώ εκείνες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς καμία συνέπεια και υποχρέωση.

    Αντιθέτως, αν θέλετε να λύσετε ένα από τα προβλήματα μεταξύ των πρώην ζευγαριών, θα πρέπει να μπουν όρια βάσει του νόμου στις παρεμβατικές πεθερές, οι οποίες πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οτι ο δικός ρόλος της μάνας σταμάτησε στην ανατροφή ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. Οι μανάδες, που αλλάζουν πόλη και δεν θέλουν επαφή μαζί τους, το κάνουν σε πολλές περιπτώσεις, για να ηρεμήσουν τα παιδιά και οι ίδιες, από την παρέμβασή τους και όσο υπάρχουν τέτοιες πρωην πεθερές θα πρέπει να τιμωρούνται και να μην έχουν καμια επαφη με τα εγγονια, γιατί το μονο που κανουν είναι, αφού έβαλαν τους γονείς τους να χωρίσουν, να τα εργαλειοποιούν εγωιστικά εναντίον της ίδιας τους της μανας, για να βγάλουν τα απωθημένα τους και να γεμίσουν την ώρα τους.
    Ξέρω βεβαίως και σωστές πρώην πεθερές, οι οποίες έχουν άριστες σχέσεις και με τα εγγόνια και με τις πρώην νύφες ΑΛΛΑ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΥΣ”. Αυτές έχουν άριστες σχέσεις με τις πρώην νύφες και όλοι αν και χωρισμένοι είναι αγαπημένοι. Αυτά όλα συναινετικά και όχι με το ζόρι ούτε με εξαγορά ψήφων…. Μιλαμε για ΚΥΡΙΕΣ με “Κ” κεφαλαίο που αγκάλιασαν τις μανάδες των εγγονών τους και τις αγάπησαν σαν δικά τους παιδιά και όχι εκπροσώπους παθογενειών που μου θέλουν και συνεπιμέλεια για τους εαυτούς τους… Πρόκειται για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τις έχεις όλα τα χρόνια να σου ψήνουν το ψάρι στα χείλη, έγκυο να μη σε αφηνουν να ηρεμήσεις, λεχώνα να μη σε αφήνουν να ηρεμήσεις, να θέλουν ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ δικό τους, να χωρίζεις για να ησυχάσει το παιδί σου και εσύ, να φεύγεις χιλιομετρα να γλιτώσεις με το παιδί σου και να βάζουν το γιόκα μπροστά να ψηφιστεί το νομοσχέδιο να σε φέρουν πίσω, να σε πρήζουν, να τρως ξύλο, να μη μιλάς και να ανακατεύονται στα πάντα. Τι προσφέρουν όλες αυτές στο «συμφέρον του παιδιού»; Έχουν αυτές οι πεθερές και δικαιώματα, αντί να τις μαζέψουν επιτέλους; Τόσα βιβλία, τόσες ταινίες, τόσες τηλεοπτικές σειρές και εκατομμύρια οικογενειακά δράματα πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός σπιτιού. Προσωπικά δε με άφηνε ούτε το παιδί μου να θηλάσω για να το έχει αυτή αγκαλιά να το ταϊζει με το μπιμπερόν να γεμίζει τον άπειρο χρόνο της… Τελικά, κατάφερε και μας χώρισε για να έχει το γιο της όλη μέρα στο σπίτι της να της γεμιζει τα κενά και το παιδί μου να το στρέφει εναντίον μου και να κάνει κουμάντο σε όλα και να χρησιμοποιεί το κλάμα ως μέσο πίεσης για να μας βάζει να μαλώνουμε. ΕΓΩ ΣΑΝ ΜΑΝΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΝΑ ΒΑΛΩ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΒΟΥΛΟ ΓΙΟ ΤΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ; ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ.
    β) Οι κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά πρέπει να συναποφασίζουν με τους κακοποιητές και τις μαμάδες τους, μέχρι η απόφαση να γίνει ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ. Για τουλαχιστο 10 χρόνια θα ανέχονται όλους αυτούς και θα πρέπει να ενισχύουν και τη σχέση τους παιδιού τους μαζί τους, ενώ αυτοί δε θα έχουν καμια υποχρέωση παρά μόνο δικαιώματα.

    γ) Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως ποσοστά του χρόνου και δεν έχουν καμια επιθυμία αφού αν δεν θέλουν να πανε εκει που δεν περνανε καλά, γιατι μπούχτησαν από την τοξικότητα, θα φταίει ο άλλος γονέας, δηλαδή η μάνα. Ευκαιρία τότε οι μπαμπάδες με τις μαμάδες τους, να τις “πλακώσουν” στις μηνύσεις και αν έχουν και λεφτά, να τις εξαντλήσουν οικονομικά, παίρνοντάς τους τα παιδιά, αφού θα ισχυριστούν ότι τα αποξενώνει, κάτι που ωστόσο θα έχουν κάνει οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους. Για να μη γίνει αυτό σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά θα καταπιέζονται να πηγαίνουν κάπου που δεν αντέχουν, αναπτύσσοντας κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης κλπ.

    δ) Πουθενά στο νόμο, ο οποίος ευαγγελίζεται την ισότητα, δεν υπάρχει η αναθεώρηση του αρ. 1505 ΑΚ, προκειμένου να γίνει υποχρεωτική η προσθήκη του επωνύμου της μητέρας στο τέκνο, με αλφαβητική σειρά και μάλιστα αναδρομικά (όπως αναδρομική ισχύ έχει και ο νόμος) γιατί η χρηστικότητα των μητέρων εξαντλήθηκε στη γέννα των παιδιών και στο να δεχτεί αποκλειστικότητα σε ονόματα και επώνυμα και δε βολεύει την πατριαρχία κάτι τέτοιο.
    Για τον καθορισμό του επωνύμου ο Υπουργός επιλέγει να παραμείνει σε συναινετικό επίπεδο, ώστε να μην τολμάς ούτε να το προφέρεις ως δικαίωμα και να μπαίνει μόνο του άντρα. Εκεί δεν έγιναν έρευνες σε τι ποσοστό τα τέκνα φέρουν μόνο το επώνυμο της οικογένειας του άντρα ούτε σε πόσες χώρες τα παιδιά παίρνουν και τα δύο επώνυμα. Στην Ελλάδα ας συνεχίσουν να προσδιορίζονται ως κτήματα της οικογένειας του άντρα και η μάνα που το γεννά να μην υπάρχει ούτε ως γένος στην ταυτότητα του παιδιού. Φοβερή ισότητα a la cart!!!

    ε) Υπάρχει ο κίνδυνος, εξ αιτίας του νόμου, να πυροδοτηθούν ακραίες καταστάσεις μεταξύ των πρώην συζύγων, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι που πιθανό κάποια στιγμή με το πέρασμα των χρόνων να κατέληγαν σε συναίνεση, να βγουν ακατάλληλοι και τα παιδιά να τα μεγαλώνει το Κράτος! Επιτέλους να το δούμε και αυτό!

  • 24 Μαρτίου 2021, 15:13 | Γκολοση Ερισελντα

    Είμαι κατά του νομοσχεδίου για την κοινή επιμέλεια είμαι μητέρα χωρισμένη με δυο ανήλικα και ο πατέρας τους ποτέ δεν ήταν ικανός να τα φροντίσει ούτε να τα ταΐσει και τα παιδιά σε αυτήν την τρυφερή ηλικία θέλουν πιο πολύ την μητέρα …

  • 24 Μαρτίου 2021, 15:40 | A.S

    Τα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών ξεκινάνε μεσα στην οικογένεια

    Παντρεύονται Δύο Ίσοι πολίτες.
    Κάνουν παιδί-παιδιά Δύο Ίσοι γονείς.
    Γιατί μετά το διαζύγιο ξεκινάει το άδικο και η ανισότητα?
    Γιατί παύει ο ένας να είναι ίσος με τον άλλον?
    Γιατί το παιδι-ια αναγκάζονται να στερούνται τον ένα γονιό?
    Ποια είναι η λογική όλου αυτού σήμερα το 2021?
    Εργάζονται και δύο γονείς στην πλειοψηφία ,έχουν τον ίδιο ελεύθερο χρόνο και οι δύο.
    Η πλειοψηφία των διαζυγίων γίνονται μετά την γέννηση των παιδιών.
    Η Συνεπιμελεια είναι ότι πιο δίκαιο για τους πολίτες,παιδια και γονείς.

  • 24 Μαρτίου 2021, 14:54 | Αντώνης Παύλου

    Η διατύπωση του άρθρου θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του παιδιού με την ενεργή παρουσία με ίσο χρόνο και των δύο γονέων στην ανατροφή και στη φροντίδα του . Κάθε παιδί έχει ανάγκη από την φροντίδα και των δύο γονέων και την παρουσία τους με ίσο χρόνο στη ζωή του .

  • 24 Μαρτίου 2021, 14:21 | Δημος Καραογλου

    Ο σκοπός ενός νόμου είναι αναγκαίος καθώς ερμηνεύονται με αυτόν κατα την εφαρμογή από τον δικαστή όλα τα επόμενα άρθρα του νομου στην βαση του σκοπου του νομοθετη. Επι του σκοπού αυτού κανείς γονιός δεν μπορεί να διαφωνήσει ή να προτείνει κατι αλλο.

    Η ενεργός παρουσία και των δύο γονέων είναι υποχρέωσή τους και κυρίως δικαίωμα του παιδιού όπως προβλεπουν οι ΔΣΔΠ (ΑΡΘΡΟ 18) , οι οδηγιες του Ευρωπαϊκού συμβουλίου και της ΕΕ καθώς και το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

    Περαν αυτού, όλοι σχεδόν οι ειδικοί επιστήμονες ψυχολόγοι κλπ αλλά και η κοινή λογική προτείνουν την απο κοινού ανατροφή. Τα παιδιά χρειάζονται δύο γονείς στην καθημερινότητα ανεξάρτητα απο την οικογενειακή κατάσταση που οι γονεις βρισκονται ως ζευγάρι. Σε σχεση με το παιδί είναι αναγκαίοι και οι δυο.

    Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στους γονείς, ουτε επιβαλλεται κατι σε καποιον/α, αφήνει όλες τις επιλογες και ανοίγει κι άλλες επιλογες στο δικαστή.Όμως τιθεται ζητημα εφαρμογής λογω της νομολογίας που εχει αναπτυχθεί και της «δικαστικής συνήθειας» που μεχρι τώρα υφισταται και είναι γεγονός.

    Δίνοντας σε αλλα άρθρα(πχ 2,5,14 δηλαδη με τα νέα 1511 και 1532), κριτηρια στο δικαστή τον οδηγεί ο νομοθέτης στο ποιός πρεπει να είναι ο κανόνας και ποιες οι εξαιρέσεις κατ ατην εφαρμογή του νόμου.

    Αν δούμε όμως την γενική κατεύθυνση αποτελεί μαζί με τις κυρώσεις ενα παιδευτικό εργαλείο για να προλαμβανει εκατερωθεν λανθασμένες συμπεριφορές των γονέων. Υπο αυτή την εννοια είναι θετική η νομοθετηση κυρίως για τα παιδιά και αποτελεί μεταρρύθμιση του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου γεγονός που είναι απόλυτα αναγκαίο.  

  • 24 Μαρτίου 2021, 14:23 | Αγγελική Σπηλιωτοπουλου

    Η καλή πατεράδες χάνουν το δικαίωμα να αγαπούν τα παιδια τους. Αλλά πιο τραγικό είναι τα παιδια χάνουν το δικαίωμα να αγαπήθουν από τους καλους μπαμπάδες τους! Αυτό είναι το πιο βάθη θέμα!
    Να αλλάξουν οι νόμοι! Δίκαιο έχουν οι μπαμπάδες. Είμαι μητέρα χωρίζαμενη που ποτε δεν κράτησα μακριά τον μπαμπά της κόρης μας!

  • 24 Μαρτίου 2021, 13:06 | Μαρία

    Είναι αδιανόητη η τοποθέτηση του νεου νομοσχεδίου και στο γενικότερο κανόνα επικοινωνίας 1/3.
    ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ, ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ και θα πρέπει να αξιολογείται ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.
    Ο ΠΡΟΤΕΡΟΣ ΒΙΟΣ ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΥ θα πρέπει να αξιολογείται σε κάθε απόφαση.
    Τα παιδιά έχουν ανάγκη, σταθερότητας και ασφάλειας και θα πρέπει να εκτιμάτε η ικανότητα του κάθε γονέα και οι πράξεις του στο παρελθόν και στο παρόν.

    Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός της χώρας να συναποφασίζει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με την αντιπολίτευση ακόμη και αν αφορούσε τις βασικότερες αποφάσεις του κράτους? Ίσως θα μπορούσε… αφού δεν έχει υποστεί εξευτελισμό, εγκατάλειψη, κακοποίηση κλπ
    Ψηφίζεται πρωθυπουργός ο ικανότερος κατά την κρίση του λαού για διακυβέρνηση του κράτους.
    Ο εξειδικευμένος δικαστής θα πρέπει να κρίνει τον καταλληλότερο γονέα για τη φροντίδα, επιμέλεια, γονική μέριμνα, αποφάσεις, ανατροφή του παιδιού.

    ΝΑΙ στην επικοινωνία με τον άλλο γονέα, ναι στην εκούσια συνεπιμέλεια. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

    ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    Για την περίπτωση μη καταβολής διατροφής, τον μη έλεγχο των διαστρεβλομένων εισοδημάτων, την αδικαιολόγητη παρεμπόδιση επικοινωνίας, την καθυστερημένη ή ανύπαρκτη ποινικοποίηση για κακοποίηση, την άμεση και ουσιαστική μέριμνα για κακοποιημένα παιδιά και μητέρες, για τη φροντιδα, επιδόματα στις μονογονεικές οικογένειες.

  • 24 Μαρτίου 2021, 13:49 | Γιολάντα Σταθη

    Το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπ´οποψην αυτά που συμβούλευαν οι παιδοψυχολόγοι ότι το κάθε παιδί για Να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται να περνάει τον ίδιο χρόνο με τον πάτερα του όπως σύμβαινει με την μητέρα του αλλιώς στην μ ετεπειται ζωή του είναι βέβαιο ότι θα παρουσίασει ψυχολογικά πρόβληματα διερωτάται λοιπόν κανείς ποια κοινωνία θελουμε να εχουμε πάντως το παρόν νομοσχέδιο αφηνει πολλά ερωτηματικα

  • 24 Μαρτίου 2021, 12:25 | Αναστάσιος

    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού, και επί ίσους όρους παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.

  • 24 Μαρτίου 2021, 12:23 | ΑΚ

    Δεν μπορεί να αποφασίζει ο νόμος με οριζόντιο τρόπο και a priori ότι το ίδιο θα γίνεται με κάθε ζευγάρι που χωρίζει, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει μέσα στην κάθε οικογένεια, του τι είδους γονιός είναι ο κάθε γονιός, και σε τι συνθήκες ζωής θα υποβάλλεται το κάθε παιδί. Το δικαστήριο πρέπει να αποφασίζει κατά περίπτωση και το νομοσχέδιο το φέρνει προ τετελεσμένου γεγονότος, στερώντας του την ισχύ.

    Α) Είναι λάθος να μένει το παιδί με έναν πατέρα που δεν ενδιαφέρεται να είναι πατέρας, αλλά απλώς δεν θέλει να πληρώνει διατροφή.
    Β) Είναι λάθος μια μητέρα να μην μπορεί να αναζητήσει ποτέ δουλειά εκτός της πόλης που μένει ο πατέρας, γιατί θα χάσει το παιδί.
    Γ) Είναι λάθος να μένει το παιδί με έναν πατέρα που μπορεί να είναι απών, να το βάζει σε κίνδυνο ή να το κακοποιεί.
    Δ) Είναι λάθος μια κακοποιημένη γυναίκα να είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον κακοποιητή της, γιατί αλλιώς θα χάσει το παιδί.
    Ε) Είναι λάθος να μπορεί ο άντρας και πάλι να έχει πλήρη έλεγχο της γυναίκας, ακόμα κι αφού εκείνη χωρίσει, εργαλειοποιώντας το παιδί.

    Το Σύνδρομο Γονεϊκής Αποξένωσης έχει την ίδια επιστημονική εγκυρότητα με το ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

    Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια έχει ένα προσωπείο ισότητας φύλων και προοδευτισμού, ενώ στην πραγματικότητα είναι τρόπος ελέγχου και χειρισμού των γυναικών και ύπουλο όργανο του συντηρητισμού. Δεν έχει να κάνει με καλούς μπαμπάδες που ανήκουν στη νέα εποχή και είναι στοργικοί και τρυφεροί, έχει να κάνει με επιστροφή σε μια εποχή που οι γυναίκες που ζούσαν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα, δεν τολμούσαν να ζητήσουν διαζύγιο μην τυχόν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ή χάσουν το ίδιο τους το παιδί.

    Η συνεπιμέλεια θα μπορούσε να βρίσκει εφαρμογή μόνο στα συναινετικά διαζύγια και όχι στις αντιδικίες, σε μια κοινωνία όπου ήδη υπάρχει ισότητα, όπου οι μισθοί μεταξύ των δύο φύλων και οι θέσεις εξουσίας έχουν εξισωθεί, όπου τα ποσοστά γυναικείας ανεργίας έχουν μειωθεί, όπου οι γυναικοκτονίες έχουν εξαλειφθεί, όπου η ενδοοικογενειακή βία έχει ελαχιστοποιηθεί, και με ένα δίκτυο Πρόνοιας και κοινωνικών υπηρεσιών, τόσο άμεσο, αποτελεσματικό και ευρύ, που στην ελληνική πραγματικότητα του σήμερα, ούτε μπορεί κανείς μας να διανοηθεί.

    Αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις περιπτώσεις που η αντιδικία και η δικομανία πατέρων είναι τέτοια, που λειτουργούν με ψευδείς καταθέσεις, που είναι αδιάγνωστοι ψυχοπαθολογικά και οι μητέρες δεν μπορούν να το αποδείξουν και γνωρίζουμε τους λόγους, που λειτουργούν εκδικητικά, που θέλουν να πάψουν να δίνουν διατροφή μια και θεωρούν τη διατροφή μπόνους στις μητέρες και όχι αντικειμενικά έξοδα των παιδιών τους, που θα εκμεταλλευτούν το εν λόγω νομοσχέδιο, όχι γιατί πραγματικά αγαπούν τα παιδιά τους, αλλά γιατί ΜΙΣΟΥΝ την ίδια τη γυναίκα, την ίδια τη ΜΗΤΕΡΑ! Αναρωτιέμαι ειλικρινά πόσο τυφλοί είμαστε και δεν μπορούμε να διακρίνουμε το εξής απλό: Ένας πατέρας που δε σεβάστηκε ποτέ τη γυναίκα και μητέρα των παιδιών του, πως δύναται να συνεργαστεί με αυτήν; Πώς είναι δυνατόν ένα άνθρωπος να δηλώνει αγάπη στα παιδιά του αλλά μίσος για τον άνθρωπο που τα έφερε στη ζωή;;;

    Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ψηφιστεί.

  • 24 Μαρτίου 2021, 10:21 | Αντώνης

    Με την ψήφιση νόμου περί συνεπιμέλειας, εναλλασόμενης κατοικίας και τιμωρίας της γονεϊκής αποξένωσης θα αποτρεπόταν η πλειοψηφία των συγκρούσεων και των δικαστηρίων καθώς δεν θα υπήρχε πλεον νικητής και ηττημένος. Αλλά αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποφύγει το παρόν νομοσχέδιο καθώς δεν έχει καμία σχέση με συνεπιμέλεια παρά μόνο προσπαθεί να ρίξει ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και παράλληλα να διασφαλίσει την ύλη των δικαστηρίων.

  • 24 Μαρτίου 2021, 09:43 | Μητερα

    Το ν/σ που παρουσιάσατε είναι παράλογο κ απάνθρωπο.Σκεφτειτδ τους εαυτούς σας να μοιράζεστε σε δύο σπίτια!ένα αντικείμενο αφήνουμε σε διαφορετικό σημείο σε ένα σπίτι στο οποίο διαμενουμε κ δεν το βρίσκουμε κ σναστατωνομαστε.Που είναι το αίσθημα ασφάλειας κ σταθερότητας των παιδιών όταν θα ζουν σαν τους νομάδες με δύο γονείς επάνω από το κεφάλι τους να σκοτώνονται;γιατί εάν μπορούσαν να συνεννοηθούν θα είχαν ήδη κάνει συναινετική συνεπιμελεια όπως κ προβλέπεται από την ήδη ισχύουσα νομοθεσία!κ ακόμη χειρότερα,χωρίς να αναφερθούμε στα παιδιά που κακοποιούνται ,σε μια πιο απλή περίπτωση που το παιδί ζει εδώ και χρόνια με τον έναν γονέα,τι θα του πείτε;τώρα θα υποχρεώνεται να ζεις ξαφνικά σε δύο σπίτια γιατί έτσι αποφασησαμε εμείς;κ αυτό είναι παιδοκεντρικο;μέχρι τις δύο το μεσημέρι θα είσαι στη μητέρα σου κ μετά αλλάζεις σπίτι για δύο ημέρες;πως ακριβώς βλέπετε τον σεβασμό στο πρόσωπο των παιδιών;εσείς εάν ήσασταν σε αυτήν την θέση θα σας ήταν ευχάριστο όλο αυτό;έχετε μιλήσει με παιδιά που βίωσαν μια τέτοια κατάσταση να πάρετε μια εικόνα;κανένα παιδί δεν χαίρεται να το απαγάγουν από την ζωή του οπότε οι άλλοι θέλουν!!έχει το δικαίωμα να πηγαίνει το σώμα του όπου αυτό σποφασησει ανά πάσα στιγμή όσο για τις μικρές ηλικίες νομίζω μπορείτε επίσης να καταλάβετε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη πρωτίστως από την μητέρα τους όπως κ να το κάνουμε!!κ παλιβαλτε τους εαυτούς σας στην θέση των παιδιών…..δεν υπάρχει άνθρωπος που θα προτιμούσε να είναι μακριά από την μητέρα του!

  • 24 Μαρτίου 2021, 09:31 | Σ. ΜΑΡΑΓΚΟΝΙ

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Να ισχύσει στην Ελλάδα για τα παιδιά εκτός γάμου αλλά και τα παιδιά μετά τη διάσταση ή το διαζύγιο των γονέων τους η Εναλλασσόμενη κατοικία σύμφωνα με το ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης ΝΑΙ ή ΌΧΙ ?
    Το νομοσχέδιο αυτό αν είναι το πρώτο βήμα και ακολουθήσουν άμεσα μέσα στο 2021 ακόμα 999 βήματα για πρώτο βήμα καλό είναι!

  • 24 Μαρτίου 2021, 01:01 | ΑπόσυρσηΤώρα

    Μου πήρε τουλάχιστον 3 χρόνια να βγώ από έναν άκρως κακοποιητικό γάμο και τα κατάφερα γιατί με βοήθησε ο Θεός τελικά! Μεγαλώνω τα παιδιά μόνη από κάθε άποψη, αφού ο καλός αυτός πατέρας με τριπλάσιο εισόδημα από μένα δεν συνδράμει στα έξοδα των παιδιών αλλά μόνο όταν τα βλέπει το παίζει ‘κουβαρντάς» και τους γεμίζει δώρα.Δεν μπαίνει σε έξοδα ή κόπο ποτέ να έρθει να δει τα παιδιά, παρά μόνο περιμένει να του τα πάω κάθε φορά… στο πιάτο….
    Τα παιδιά ευτυχώς όλο αυτόν τον καιρό έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, γιατί η μητέρα τους είναι επιτέλους καλά και μπορεί να τα στηρίζει.Ο λόγος που η μητέρα τους είναι καλά είναι γιατί απομακρύνθηκε από έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή και ακραία χειριστική συμπεριφορά.
    Πείτε μου για ποιο λόγο, πρέπει να βοηθήσετε αυτόν τον πατέρα να πατήσει ακόμα περισσότερο πάνω μου! Ηδη κάνει ότι μπορεί για να με εξαθλιώσει οικονομικά.
    Η συνεπιμέλεια κρίνεται κατά περίπτωση από τα δικαστήρια όταν χρειάζεται!!! Δεν είναι όλοι κατάλληλοι για γονείς!!! Η συνεπιμέλεια δεν επιβάλλεται!
    Επιπλέον δεν νομίζω οτι υπάρχει παιδί που θα θέλει να κοιμάται εναλλαξ κάθε μέρα σε άλλο σπίτι!!! Τα παιδιά χρειάζονται ένα σταθερό πρόγραμμα και μια βάση. Δεν είναι αντικείμενα να τα μεταφέρουμε κάθε μέρα και να θεωρούμε ότι αυτό είναι υγιές!!

  • 24 Μαρτίου 2021, 00:46 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι Δημήτριος Καραγιώργος. Από τις δηλώσεις του Υπουργού κ. Τσιάρα και του πρωθυπουργού κ .Μητσοτάκη και έπειτα από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, καθώς και από τις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας και πραγματικότητας, προκύπτει το εν λόγο σχέδιο νόμου.

    Ο νομοθέτης οφείλει να παρέχει στην εκτελεστική εξουσία, όλα τα εργαλεία και τα εφόδια, ώστε να την βοηθήσει στην απόδοση δικαιοσύνης. Επίσης όμως οφείλει να εμπνεύσει και να επανεκπαιδεύσει την κοινωνία αφενός και την δικαιοσύνη αφετέρου, για την πρόθεση του εν λογού εγχειρήματος, που είναι η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τεκνού η οποία επιτυγχάνεται με την από κοινού άσκηση της αδιάσπαστης γονικής μέριμνας.

    Για να διασφαλιστεί από παρερμηνείες η πρόθεση του σχεδίου νόμου προτείνω να αντικατασταθεί ο σκοπός ως εξής:

    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δυο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

    Ευχαριστώ πολύ.
    Δημήτριος Καραγιώργος.

  • 24 Μαρτίου 2021, 00:26 | Αντώνης

    Είμαι πατέρας 3 ανήλικων παιδιών. Θέλω να ασχοληθώ με την ανατροφή των παιδιών μου αλλά δεν μπορώ να πετύχω συναίνεση, μιας και η κυρίαρχη πλευρά, αυτή της αποκλειστικής επιμέλειας, έχει μόνο να χάσει από μια τέτοια κατάσταση και ο νόμος μέχρι στιγμής δεν μπορεί να να προστατεύσει τα παιδιά μου που θέλουν και δικαιούνται το αυτονόητο, να μεγαλώσουν και με τους δυο γονείς τους εξίσου.
    Πρέπει να δωθεί βάση στις παρακάτω προσθήκες ώστε το νομοσχέδιο να είναι πιο ακριβές και να μη χωράει παρερμηνείες που θα φέρνουν τους γονείς ξανά στα δικαστήρια.

    ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ… (…)

    ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΛΟΓΟΥ, και ιδίως αν ο ένας γονέας ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ Η ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Η ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΥΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΓΟΝΕΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ 1/3 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ, ‘Η να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

    ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη ΟΡΙΣΤΙΚΗ δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ, ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.

     ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    7. ΟΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ/ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΟΝΕΑ

  • 23 Μαρτίου 2021, 23:21 | Κώστας Μπετζελος

    1.Να γίνει κανόνας η ισόχρονη άσκηση της γονικής μέριμνας από τους γονείς, με εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις οικίες αμφοτέρων

    2.Οι στενότεροι δεσμοί του τέκνου με ένα γονέα, εφόσον επιτεύχθηκαν με μεθόδους αποξένωσης και παραβίαση δικαστικών αποφάσεων, να μη δίδουν σ’ αυτόν την αποκλειστική επιμέλεια

    3.Να διασφαλισθεί το τεκμήριο 1/3 χρόνου επικοινωνίας γονέα – τέκνου, με αποκλεισμό των εξαιρέσεων «κακής και καταχρηστικής» άσκησης της (εφόσον δεν διασαφηνισθούν πλήρως ως έννοιες) και των «συνθηκών διαβίωσης και καθημερινότητας» του τέκνου

  • 23 Μαρτίου 2021, 23:12 | ΠΑΥΛΙΝΑ ΣΟΥΣΤΣΟΥ

    Ο υπουργός δικαιοσύνης μέσα στη Ελληνική Βουλή μίλησε για συνεπιμέλεια, για ισόποση και ισόχρονη φροντίδα,αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου,1.500.000 εκ. Έλληνες περίμεναν αυτό το νομοσχέδιο με ελπίδα και αγωνία περισσότερο απο ένα χρόνο.Το παρόν σχέδιο είναι η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και δεν προσφέρει το παραμικρό.Η επιμέλεια εξακολουθεί να ασκείται από τη μητέρα (αποκλειστική επιμέλεια) η οποία κάνει ότι θέλει παίρνει τα παιδιά και μετακομίζει σε άλλη πόλη σε άλλη χώρα.Ο τόπος διαμονής του παιδιού να ενταχθεί κάτω από την κοινή γονική μέριμνα και όχι κάτω από την επιμέλεια.Αν θέλουμε να μιλάμε για αλλαγή και συμφέρον τέκνου τότε καθιέρωση κοινής επιμέλειας.

    Παρακαλώ για αλλαγή και αφαίρεση της πρότασης «Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο». Διότι με τα πραγματικά δεδομένα το κάθε πρόσφορο μέσο σημαίνει ότι : ο γονέας που έχει την επιμέλεια κάνει ασφαλιστικά μέτρα παίρνει στα χέρια του προσωρινή απόφαση και αλλάζει τόπο κατοικίας χωρίς να υπολογίζει το παιδί, αποκόβοντας βίαια την επικοινωνία του, με τον άλλον γονέα. Είναι πολύ σημαντικό κενό στο νέο νομοθέτημα σας.

    Διόρθωση διατύπωσης άρθρου 139 του ν. 4714/2020 (ΦΕΚ Α 148/31.7.2020) (ειδικές πράξεις επιμέλειας ανήλικου τέκνου) εισήχθη νέο άρθρο 1519,Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας.

    Παρακαλώ για αλλαγή και αφαίρεση της πρότασης «Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο». Διότι με τα πραγματικά δεδομένα το κάθε πρόσφορο μέσο σημαίνει ότι : ο γονέας που έχει την επιμέλεια κάνει ασφαλιστικά μέτρα παίρνει στα χέρια του προσωρινή απόφαση και αλλάζει τόπο κατοικίας χωρίς να υπολογίζει το παιδί, αποκόβοντας βίαια την επικοινωνία του,με τον άλλον γονέα. Είναι πολύ σημαντικό κενό στο νέο νομοθέτημα σας.

    Ευχαριστώ αναμένουμε τις κατάλληλες τροποποιήσεις,ώστε μια μέρα ΟΛΑ τα παιδιά να σας φωνάξουν ΠΆΤΕΡΑ.

  • 23 Μαρτίου 2021, 22:26 | Δ.Ξ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
    Άρθρο 1
    Σκοπός
    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ίσης και ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ίσης ευθύνης και ίσου δικαιώματος τους έναντι αυτού, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
    Άρθρο 3
    Κατοικία ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 56 ΑΚ
    Άρθρο 56
    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης ή την κατοικία του κάθε γονέα τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία καθένα εκ των γονέων του ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.Άρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Άρθρο 1511
    Άσκηση και διατήρηση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου, και ανάθεση αυτής σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον ένα εκ των δύο2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από φυσική και ισόχρονη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή σε αμφότερες οικίες των γονέων του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση διατήρηση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου και του παιδιού, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής, και να τηρείται αρχείο σχετικών πρακτικών μαγνητοφώνησης διασφαλίζοντας τη διαφάνεια της διαδικασίας.Άρθρο 7
    Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και διάστασης των συζύγων– Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1513 ΑΚ
    «Άρθρο 1513
    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου – διάσταση των συζύγων
    Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο επιχειρεί Οι γονείς με τους οποίους διαμένει το τέκνο αναλογικά, επιχειρούν τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Αστικού Κώδικα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.Άρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1514 ΑΚ
    Άρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    1. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 1513 του Αστικού Κώδικα, οι γονείς μπορούν με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας να ρυθμίζουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών, διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει την κατανομή της διαμονής, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα.
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει ισότιμα αλλιώς σε εξαιρετικές περιπτώσεις την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας την εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου για χρόνο που δεν επιτρέπεται για κάθε γονέα να είναι λιγότερος του 1/3 διαβίωσης του τέκνου, στις κατοικίες αυτών, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα (κυρίως σε αυτόν που πράττει σύμφωνα με το άρθρο 1511 παρ.2 και όταν συντρέχουν λόγοι κακής άσκησης γονικής μέριμνας) ή σε τρίτο,
    γ) να διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψη διακοπείσας διαμεσολάβησης, ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή.
    Για τη λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης ή και της διαμεσολάβησης όπως επίσης και τον τελευταίο τόπο κοινής διαμονής των γονέων πριν τη διάσταση, τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου για την άσκηση της γονικής μέριμνας.Άρθρο 10
    Πράξεις από τον ένα γονέα – Τροποποίηση άρθρου 1516 ΑΚ
    Άρθρο 1516
    Πράξεις από τον ένα γονέα
    Ο καθένας από τους γονείς επιχειρεί και μόνος του πράξεις αναφερόμενες στην άσκηση της γονικής μέριμνας:
    1. Όταν πρόκειται για συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου του τέκνου ή για την τρέχουσα διαχείριση της περιουσίας του ή για πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα,
    2. Όταν πρόκειται για τη λήψη δήλωσης της βούλησης που είναι απευθυντέα προς το τέκνο.Στις περιπτώσεις διακοπής της συμβίωσης των γονέων, διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου τους, καθώς και όταν πρόκειται για τέκνο γεννημένο χωρίς γάμο των γονέων του, κάθε ένας από τους γονείς μπορεί να ασκεί τις αξιώσεις διατροφής που έχει το τέκνο κατά του άλλου γονέα ή τρίτου αναλογικά, εφόσον κατόπιν συμφωνίας ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατανομής η αφαίρεσης της γονικής μέριμνας δικαστικά, ο ένας γονέας επιβαρύνεται άνισα, ή εξ’ ολοκλήρου με τα έξοδα διαβίωσης του τέκνου, τα οποία είναι συγκεκριμένα ανάλογα την ηλικία του και θα ορίζονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις δαπάνες διαβίωσης Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.Άρθρο 12
    Από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σε σημαντικά ζητήματα
    Άρθρο 1519
    Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας γονικής μέριμνας τέκνου
    Όταν η επιμέλεια γονική μέριμνα, μετά από συμφωνία των γονέων ασκείται άνισα από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα του τέκνου, ανατροφής αυτού από τους γονείς του, η επικοινωνία του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο λαμβάνοντας υπόψιν αρχικά τον τελευταίο τόπο κοινής διαμονής τον γονέων, και το συμφέρον του ιδίου του τέκνου, και όχι του γονέα που επιθυμεί να αλλάξει τόπο διαμονής για το συμφέρον του ιδίου πρωτίστως. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
    Ο γονέας στον οποίο σε εξαιρετική περίπτωση δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
    ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
    Άρθρο 13
    Δικαίωμα επικοινωνίας – Αντικατάσταση άρθρου 1520 ΑΚ
    Προσωπική επικοινωνία1. Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται, τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε καθημερινή βάση. Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας (ανά έτος), εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας, ή επιβάλλεται να καθορισθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου (συμφωνα με τον ΑΚ 1511), εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. Ο χρόνος επικοινωνίας οφείλει να διασφαλίζεται από τη δικαστική αρχή στο 1/3 του συνολικού, εκτός εάν ο δικαιούχος γονέας ζητεί μικρότερο χρόνο επικοινωνίας ή οι συνθήκες διαβίωσης του δικαιούχου γονέα δεν το επιτρέπουν. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.Άρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Άρθρο 1532
    Συνέπειες κακής άσκησης
    Αν ο πατέρας ή η μητέρα γονέας ή οι γονείς παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια γονική μέριμνα του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
    γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία ανατροφή του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και
    η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας ανατροφής,
    δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα της γονικής μέριμνας από τον υπόχρεο γονέα
    ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
    στ. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
    ζ. η χρήση ψευδών κατηγοριών με σκοπό την συκοφαντία και ενοχοποίηση του άλλου γονέα και κατά συνέπεια η διατάραξη της οικογενειακής ισορροπίας

  • 23 Μαρτίου 2021, 22:05 | Γεωργακόπουλος Αριστείδης

    Για να εξυπηρετήσεις πραγματικά το συμφέρων του τέκνου θα πρέπει η κάθε περίπτωση που φτάνει στα δικαστήρια να εξετάζεται και οχι οι δικαστες να παίρνουν μια εύκολη απόφαση όπως γίνεται στο 99% των περιπτώσεων. Μια Τετάρτη και 2 Σαββατοκύριακα τον μήνα για έναν σωστό πατερα. Το προβλημα δεν ηταν τόσο ο νομος αλλά η Δικαστες! Επιμορφώστε τους Δικαστες, δωστε τους εργαλεια να καταλαβουν ποιος ειναι κατάλληλος για τα παιδιά και ποιος οχι.

  • 23 Μαρτίου 2021, 20:05 | Ιουστίνα

    Αξιότιμο κύριε υπουργέ!Τυχαίνει να είμαστε και συνάδελφοι! Η πρωτοβουλία σας για την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, κατόπιν πιέσεων κάποιον συλλόγων μπαμπάδων, μας βρίσκει αντίθετους (εμένα, τις αδερφές μου και τις κολλητές μου) για τους εξής λόγους!
    1. Δεν είναι σωστό και ωφέλιμο για τα παιδιά, να ορίζει ο νομοθέτης την υποχρεωτική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ (ΚΟΙΝΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ), διότι η κάθε περίπτωση είναι ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ και διαφέρει ως προς την καταλληλότητα των δύο γονέων, την πραγματική δυνατότητα (τόπου και χρόνου) και των δύο γονέων για εξίσου ισότιμη συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών.
    2. Ως έμπειρος ιατρός και πολιτικός γνωρίζεται ότι υπάρχει ένα ποσοστό γονέων με διαταραχές προσωπικότητας, με κακοποιητική συμπεριφορά (είτε σωματική, είτε λεκτική) και δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν αυτά τα αθώα πλάσματα σε ένα επιβλαβές περιβάλλον με ολέθριες συνέπειες για την μελλοντική ψυχική τους υγεία, αφήνοντας ανεπανόρθωτα ψυχικά τραύματα.
    3. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι τα παιδιά χρειάζονται την παρουσία και των δύο γονέων για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη τους, αλλά το συμφέρον τους προϋποθέτει δύο γονείς με καλές σχέσεις, αμοιβαίου σεβασμού, με κατανόηση, αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον για το τέκνο τους. Τέτοιοι ισορροπημένοι, ωφέλιμοι γονείς δεν χρειάζονται κανένα υποχρεωτικό νομοσχέδιο διότι τα θέματα επικοινωνίας τέκνου λύνονται συναινετικά.
    4. Η παροχή της ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ θα πρέπει να είναι στην κρίση των αρμοδίων υπηρεσιών (οικογενειακών δικαστών, παιδοψυχολόγων, κοινωνιολόγων), μίας εξειδικευμένης ομάδας που θα εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, που θα λάβει υπόψιν την επιθυμία, την δυνατότητα και την καταλληλότητα των γονέων, την ηλικία και την επιθυμία των παιδιών στην ώριμη ηλικία.
    5. Γνωρίζουμε από τα γεγονότα της ζωής, και από επίσημα στοιχεία ελληνικής αστυνομίας, και κοινωνικών υπηρεσιών, ότι υπάρχουν μητέρες που έχουν παρατήσει ή σκοτώσει τα παιδιά τους, υπάρχουν πατέρες κακοποιητικοί ως προς την σύζυγο ή τα παιδιά τους, αλκοολικοί, βιαστές των παιδιών, ναρκομανείς γονείς, συζηγοκτώνοι, αδιάφοροι πατεράδες ή μητέρες ως προς τα παιδιά του. Το νομοσχέδιο αυτό εκθέτει ΑΜΕΣΑ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα παιδιά αυτά σε ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟΥΣ γονείς, για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αποδειχθεί νομικά (και αν αποδειχθεί) η ακαταλληλότητα τους.
    6. Δεν υπάρχει κανένα ψήφισμα της Ευρώπης που να υποχρεώνει την Ελλάδα να εφαρμόσει την ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ. Η κάθε χώρα έχει διαφορετικές υποδομές, και διαφορετική φιλοσοφία ζωής.
    7. Ο ιερός και μοναδικός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί πρέπει και οφείλει να είναι άρρηκτος και άριστος, γιατί από αυτόν εξαρτάται καθοριστικά η υγιής και ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού, σε κάθε στάδιο και τομέα της ανάπτυξής του. (κος Φώτιος Μωρόγιαννης Ψυχίατρος και Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
    8. Οι ανάγκες των παιδιών για καθημερινή προσωπική φροντίδα ενός σταθερού προσώπου, και η συναισθηματική προσκόλληση προς τον μητρικό πρόσωπο δεν είναι ίδιες στις βρεφικές και στις εφηβικές ηλικίες. Δεν νοείται σ’αυτές τις ηλικίες το νεογνό, το βρέφος, το προνήπιο και το νήπιο να δωθεί ισόχρονα και στους δύο γονείς.
    9. Σύμφωνα με την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα τον παιδιού (Νόμος 2101/1992 : ΦΕΚ 192/Α/2-12-1992)
    Άρθρο 3: Σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, είτε αυτές λαμβάνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς κοινωνικής προστασίας, είτε από τα δικαστήρια, τις διοικητικές αρχές ή από τα νομοθετικά όργανα, πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού.
    • Στο πλαίσιο του δικαίου της ΕΕ, το Άρθρο 24 παράγραφος 3 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αναγνωρίζει ρητά ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα να διατηρεί επαφές με τους δύο γονείς του. Η διατύπωση της διάταξης διασαφηνίζει το περιεχόμενο του δικαιώματος και ιδίως την έννοια των επαφών, οι οποίες: πρέπει να είναι τακτικές, να επιτρέπουν την ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων και να έχουν τη μορφή απ’ ευθείας επαφών. Τίθεται ωστόσο ένας περιορισμός: το δικαίωμα του παιδιού να διατηρεί επαφές με τους γονείς του περιορίζεται ρητά από το συμφέρον του.
    Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια έρχεται σε σύγκρουση με την Σύμβαση της Κων/λης όπου ξεκάθαρα δεν επιτρέπει την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα που δρά κακοποιητικά είτε άμεσα είτε έμμεσα προς αυτό κάνοντας το θεατή κακοποιητικών συμπεριφορών, όπως επίσης επιβάλλει να λαμβάνεται υπόψη σε θέματα επικοινωνίας γονικής μέριμνας και επιμέλειας.
    10. Έρευνες ειδικών και η ελληνική δικαστική εμπειρία δείχνουν, ότι η ομαλή σωματική και ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού απαιτεί σταθερό περιβάλλον και σταθερές συνθήκες ζωής. Ιδιαίτερα βλαπτική είναι η εναλλαγή διαμονής για πολύ μικρά παιδιά που χρειάζονται τη φροντίδα ενός σταθερού προσώπου. ΄Ερευνες που δείχνουν θετικές συνέπειες της συνεπιμέλειας αφορούν γονείς που την επέλεξαν. Αν επιβάλλεται σε αντιδικούντες γονείς, δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του παιδιού. Τουναντίον, το βλάπτει.
    Συμπερασματικά ελπίζω να ευαισθητοποιηθείται και να σκεφτείτε καθαρά ότι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ των παιδιών είναι αυτό που επιλέγει ο εξειδικευμένος και ο αρμόδιος φορέας για την κάθε περίπτωση, όπου θα ληφθεί υπόψιν και θα εξεταστεί λεπτομερώς η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά όταν οι γονείς δεν κατάφεραν να το ρυθμίσουν συναινετικά!

  • 23 Μαρτίου 2021, 19:02 | Πόπη Τακετζή

    ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ,Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ , Η ΙΣΟΤΗΤΑ
    ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ:
    1. ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
    2. ΙΣΟ ΧΡΟΝΟΣ 50/50 ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ
    3. ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
    4. ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ
    ΓΑΜΟΥ
    5. ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ ΜΕ ‘Η ΧΩΡΙΣ
    ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ (ΠΛΗΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ)
    6. ΕΛΕΧΟ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ‘Η ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ‘Η ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΓΟΝΕΙΚΗ
    ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
    7. ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ
    ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΣ
    8. ΑΜΕΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΟΤΑΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
    ΚΑΚΟΠΟΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΓΟΝΕΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ -ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΦΗ ΒΑΡΙΑΣ
    ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ-ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΣΧΡΩΝ ΨΕΥΔΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ
    ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΣ
    9. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΩΝ ΓΟΝΕΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
    ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΕΙ ΡΗΤΑ ΟΤΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ (Π. Χ.
    ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ
    ΓΟΝΕΩΝ) ‘Η ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟΘΑΝΟΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΛΠ.
    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΩΣ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ
    ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ.
    ή
    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ : Συνεπιμέλεια – Ίσος Χρόνος 50/50
    και Εναλλασσόμενη Κατοικία
    Ήταν προεκλογική δέσμευση ! Είναι απαίτηση

  • 23 Μαρτίου 2021, 16:34 | Αθανάσιος Παπαθεοδώρου

    « Ενδιαφέρον άρθρο προς κοινοποίηση

    Το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα όχι μόνο γενικά του συστήματος της «συνεπιμέλειας» (ορθότερα: της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας και μετά το χωρισμό των γονέων), αλλά ειδικότερα και του (τελευταίου) σχεδίου νόμου που, χωρίς έστω επίσημη μορφή, έχει γίνει γνωστό από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το σχέδιο αυτό υιοθετεί ένα σημαντικό αριθμό ρυθμίσεων που προτάθηκαν από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή (της οποίας το σχέδιο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ), περιέχει όμως και διαφορετικές ρυθμίσεις και προσθήκες που αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του αρχικού σχεδίου, οι οποίες δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες. Για τη δημόσια συζήτηση έχει, πιστεύω, σημασία να μην εξωρραϊζεται αυτό το τελευταίο σχέδιο του Υπουργείου, που μπορεί να είναι σχετικά καλύτερο από άλλα κείμενα και ψήγματα κειμένων που είχαν κατά καιρούς κυκλοφορήσει, αλλά δεν παύει να είναι ένα προβληματικό νομικό κείμενο.

    Στην πραγματικότητα, το σχέδιο προσφέρεται για το παιχνίδι «βρείτε τα λάθη». Είναι τόσο πολλά τα προβλήματα, άλλα οφθαλμοφανή, άλλα κρυμμένα, που αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει κανείς. Θα αναφερθώ μόνο, και όλως ενδεικτικώς, σε σοβαρά νομικά και δικαιοπολιτικά ζητήματα: Ίσως κατά διεθνή πρωτοτυπία, ένα ΣχΝ για τις σχέσεις γονέων και παιδιών ενέχει τέτοια προφανή μετατόπιση επικέντρου, από το συμφέρον του παιδιού προς τις επιθυμίες και επιδιώξεις των γονέων. Σε όλο το ΣχΝ είναι εμφανής η αναφορά στον έναν από τους δυο γονείς (ούτε καν και στους δυο), του οποίου τα δικαιώματα πρέπει πάση θυσία να προστατευτούν. Με θυσία του παιδιού, του άλλου γονέα, του Αστικού Κώδικα, των διεθνών δεσμεύσεων της Ελλάδας. Τέτοιο σοβαρό σφάλμα προσανατολισμού επιδεινώνεται και με συγκαλυμμένες, πλην σκανδαλώδεις, τουλάχιστον ως προς τις προθέσεις τους, διατάξεις.

    Τι άραγε σημαίνει ότι μετά το χωρισμό «οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα»; Πότε την ασκούσαν «εξίσου» και «εξακολουθούν» να το κάνουν; Δικαιολογείται ο φόβος ότι η διάταξη αυτή, με μια και μόνη λέξη, επιχειρεί να εισαγάγει ως εκ του νόμου ισχύουσα, χωρίς καμιά εγγύηση ή προϋπόθεση, την ισόχρονη παραμονή του παιδιού με τον καθένα γονέα, άλλως την ισόχρονη εναλλασσόμενη κατοικία του! Κάτι όμως τόσο σοβαρό, τόσο αμφιλεγόμενο, μπορεί άραγε, να τεθεί συγκαλυμμένα, με μια και μόνη λέξη; Ευτυχώς, είναι τόσο αδύναμη και αντισυστηματική η όλη ρύθμιση, που εντέλει θα διευκολυνθεί η μόνη δυνατή και σκόπιμη ερμηνεία του «εξίσου», δηλαδή ότι σημαίνει «ισότιμα» και όχι ισόχρονα- –αν και βέβαια το «ισότιμα» είναι νομικά αυτονόητο.

    Σοβαρά προβλήματα ουσίας υπάρχουν και στην προτεινόμενη διάταξη για τη νόμιμη κατοικία του παιδιού, για την οποία δεν έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση ∙ γιατί να επιδίδονται τα έγγραφα που αφορούν το παιδί και στο γονέα που δεν ασκεί καθόλου γονική μέριμνα; Επίσης, στα ζητήματα της επικοινωνίας, όπου οι διατυπώσεις για το 1/3 «του συνολικού χρόνου» «με φυσική παρουσία» (και όχι μόνο με διαμονή στο σπίτι του γονέα) μπορούν να οδηγήσουν σε παρανοϊκές καταστάσεις υπολογισμών, ενώ η ξαφνική «ιδέα» να τεθεί η επικοινωνία όχι μόνον ως δικαίωμα, αλλά και ως υποχρέωση του γονέα, ακυρώνεται… μερικές προτάσεις πιο κάτω στην ίδια διάταξη!

    Κορωνίδα ίσως των προβλημάτων ουσίας είναι το προτεινόμενο άρθρο 1511 ΑΚ, στο οποίο διαπιστώνεται μια εμμονή με το γονέα, τα δικαιώματα και τη στάση του, ενώ, κατά τη συστηματική λογική της, πρόκειται για μια γενική διάταξη με αντικείμενο το συμφέρον του παιδιού. Με την πρόταση για το άρθρο 1511 ΑΚ, το παιδί εξαφανίζεται από τη ρύθμιση και απλώς πλαισιώνει τα δικαιώματα και το ρόλο των γονέων.

    Πέραν αυτών, εντοπίζονται και άλλες διατάξεις, που θα δημιουργήσουν πρόβλημα με διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα , όπως η νομοθετική ιεράρχηση («πρωτίστως», 1511) κριτηρίων για το συμφέρον του παιδιού, η προσθήκη της γενικής προϋπόθεσης – νομοθετικής επιφύλαξης ότι η γνώμη του παιδιού λαμβάνεται υπόψη μόνον όταν δεν είναι προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής (άλλη μια διεθνής πρωτοτυπία), οι κίνδυνοι παραβίασης, μέσω της μονόπλευρης και με κάθε τρόπο εύνοιας προς το δικαίωμα επικοινωνίας, της ιδιωτικής ζωής του παιδιού και του άλλου γονέα και πολλά άλλα.

    Εύλογο είναι το ερώτημα, αν δεν εντοπίζονται και θετικά σημεία στο ΣχΝ. Υπάρχουν, αλλά κινδυνεύουν να αποδυναμωθούν από τα σοβαρά μειονεκτήματά του.»

    *Η Κατερίνα Φουντεδάκη είναι Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ

  • 23 Μαρτίου 2021, 15:08 | Γεωργία Τσουλφιδου

    Κ. Βουλευτές , είμαι μια παντρεμένη μητέρα δύο παιδιών και δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα παιδιά μου αν χωρίσουν στο μέλλον δεν θα έχουν ίσο χρόνο και ίσα δικαιώματα όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών τους. Εμείς οι μεγαλύτερες που έχουμε αγωνιστή για τα ίσα δικαιώματα αντρών και γυναικών θέλουμε και ίσα δικαιώματα στους γονείς μετά από έναν χωρισμό. Είναι αδιανόητο να υπάρχει γονιός με επικοινωνία και γιαγιάδες που δεν βλέπουν τα εγγόνια τους.

  • 23 Μαρτίου 2021, 15:06 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΔΙΟΤΙ ΑΦΗΝΕΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ, ΘΛΙΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΑΣΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΑΣ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2015, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 23 Μαρτίου 2021, 14:12 | Κώστας

    Το νομοσχέδιο έπρεπε να είχε έρθει πολλά χρόνια τώρα. Κατά στρέφονται αθώες μικρές ψυχές με τα υπάρχοντα δεδομένα. Πρέπει να μπει ένα τέλος. Βέβαια πρέπει να βελτιωθεί σε κάποια σημεία για να έχει αποτέλεσμα στην ζωή των παιδιών μας και για να γίνουν τα παιδιά καλύτερα και όχι χειρότερα. Ενδεικτικά πρέπει να τροποποιηθουν τα παρακάτω άρθρα :

    Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

    ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

    ‘Αρθρο 10
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 23 Μαρτίου 2021, 14:07 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΠΕΤΤΑ

    Ο συγκεκριμένος νόμος θα έχει δύναμη ΚΑΙ ισχύ μόνο στην περίπτωση που υιοθετηθεί το 2079/2015 ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης

    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 50/50 ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΜΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΥΛΑΚΗ. Ο ΝΟΜΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟΎ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 84. ΝΟΜΟΘΕΤΕΊΣΤΕ ΣΩΣΤΆ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΈΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

    ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΤΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΎΟΥΜΕ.

  • 23 Μαρτίου 2021, 13:46 | ΕΛΛΗ

    Συνοψίζοντας τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου, αποδεικνύονται καταφανώς τα εξής:

    α) το νομοσχέδιο αποτελεί σαφή προώθηση των δικαιωμάτων των αντρών και των παρεμβατικών μαμάδων τους , δεδομένου ότι οι παρεμβατικές πρώην πεθερές (για τις οποίες υπάρχει πλούσια νομολογία στα ελληνικά δικαστήρια και έχουν γραφτεί από τραγούδια ταινίες, σειρές κλπ, παραθέτω στίχο “πεθερές επτά… το γιόκα στο τιμόνι και αυτές μπροστά” παίρνουν επιτέλους τη “ρεβάνς” να αναθρέψουν τα παιδιά των κανακάρηδων, σύμφωνα με τις αρχές τους. Η μητέρες θα πρέπει να ενημερώνουν καθημερινά και να συναποφασίζουν τους μη απογαλακτιθέντες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν τις μαμάδες και τις αδελφές τους και μετά από συσκέψεις των πατεράδων με τις μαμάδες και τις αδελφές τους, στις οποίες πολλοί εκ των πατεράδων θα αποτελούν απλά μέλη, χωρίς δικαίωμα ψήφου, μαμάδες και αδελφές θα καταλήξουν ομόφωνα ότι η πρώην νύφη είναι ακατάλληλη και παίρνει λάθος αποφάσεις, αντιπροτείνοντας το ακριβώς αντίθετο (έτσι από αντίδραση γιατί “θα της δείξουμε εμείς… δεν είμαστε τυχαίες”. Στη συνέχεια, θα ανακοινώσουν στον γιο/αδελφό τους την απόφασή τους και θα τον προστάξουν σε αντίδραση. Στη συνέχεια αυτός θα ανακοινώσει στη μέγαιρα-μάνα ότι διαφωνεί και εκεί θα αρχίσει “του κουτρούλη ο γάμος” με αγωγές, μυνήσεις, καταγγελίες, χειροδικίες και όλα αυτά θα είναι “προς το συμφέρον του τέκνου”…
    Οι πρώην πεθερές πλέον αναγορεύονται επισήμως σε συν-επιμελήτριες με μονό δικαιώματα, αφού εξισώνονται με τις μανάδες, οι οποίες πρέπει να ενισχύουν τη σχέση των παιδιών τους μαζί τους, ενώ εκείνες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς καμία συνέπεια και υποχρέωση.
    Στους γονείς τίθενται υποχρεώσεις προς τους ανιόντες (στην ουσία στις ανιούσες- ας μην κοροϊδευόμαστε), ενώ δεν τίθεται καμία υποχρέωση των ανιουσών προς τις μανάδες των παιδιών- πρώην νύφες.
    Ζητάμε να μπουν όρια βάσει του νόμου στις παρεμβατικές πεθερές, οι οποίες πρεπει επιτέλους να καταλαβουν οτι ο δικός ρόλος της μάνας σταμάτησε στην ανατροφή ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. Οι μανάδες, που αλλάζουν πόλη και δεν θέλουν επαφή μαζί τους, το κάνουν σε πολλές περιπτώσεις, για να ηρεμήσουν τα παιδιά και οι ίδιες, από την παρέμβασή τους και όσο υπάρχουν τέτοιες πρωην πεθερές θα πρέπει να τιμωρούνται και να μην έχουν καμια επαφη με τα εγγονια, γιατί το μονο που κανουν είναι να τα εργαλειοποιούν εγωιστικά εναντίον της ίδιας τους της μανας, για να βγάλουν τα απωθημένα τους και να γεμίσουν την ώρα τους (αφού οι περισσότερες είτε δεν δούλεψαν ποτέ είτε είναι συνταξιούχες). Ξέρω και σωστές πρώην πεθερές, οι οποίες έχουν άριστες σχέσεις και με τα εγγόνια και με τις πρώην νύφες ΑΛΛΑ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΥΣ” . Μιλαμε για ΚΥΡΙΕΣ με “Κ” κεφαλαίο που αγκάλιασαν τις μανάδες των εγγονών τους και τις αγάπησαν σαν δικά τους παιδιά και όχι εκπροσώπους παθογενειών που μου θέλουν και συνεπιμέλεια για τους εαυτούς τους. Πρόκειται για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τις έχεις όλα τα χρόνια να σου ψήνουν το ψάρι στα χείλη, να χωρίζεις για να ησυχάσει το παιδί σου και εσύ, να φεύγεις χιλιομετρα να γλιτώσεις με το παιδί σου και να βάζουν το γιόκα μπροστά να ψηφιστεί το νομοσχέδιο να σε φέρουν πίσω, να σε πρήζουν, να τρως ξύλο, να μη μιλάς και να ανακατεύονται στα πάντα. Έχουν αυτές οι πεθερές και δικαιώματα αντί να τις μαζέψουν επιτέλους!

    β) Οι κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά πρέπει να συναποφασίζουν με τους κακοποιητές και τις μαμάδες τους, μέχρι η απόφαση να γίνει ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ. Για τουλαχιστο 10 χρόνια θα ανέχονται όλους αυτούς και θα πρέπει να ενισχύουν και τη σχέση τους παιδιού τους μαζί τους, ενώ αυτοί δε θα έχουν καμια υποχρέωση παρά μόνο δικαιώματα.

    γ) Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως ποσοστά του χρόνου και δεν έχουν καμια επιθυμία αφού αν δεν θέλουν να πανε εκει που δεν παιρνανε καλά, γιατι μπούχτησαν από την τοξικότητα, θα φταίει ο άλλος γονέας, δηλαδή η μάνα. Ευκαιρία τότε οι μπαμπάδες με τις μαμάδες τους, να τις “πλακώσουν” στις μηνύσεις και αν έχουν και λεφτά, να τις εξαντλήσουν οικονομικά, παίρνοντάς τους τα παιδιά, αφού θα ισχυριστούν ότι τα αποξενώνει, κάτι που ωστόσο θα έχουν κάνει οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους.

    δ) Φυσικά πουθενά στο νόμο δεν αναφέρεται τίποτα για υποχρεωτικό καθορισμό, με αλφαβητική σειρά και των δύο επιθέτων στο παιδί και μάλιστα αναδρομικά (όπως αναδρομική ισχύ έχει και ο νόμος) γιατί η χρηστικότητα των μητέρων εξαντλήθηκε στη γέννα των παιδιών και στο να δεχτεί αποκλειστικότητα σε ονόματα και επίθετα και δε βολεύει την πατριαρχία κάτι τέτοιο. Ο καθορισμός του επιθέτου ας μείνει σε συναινετικό επίπεδο, ώστε να μην τολμάς ούτε να το προφέρεις ως δικαίωμα και να μπαίνει μόνο του άντρα. Έκει δεν έγιναν έρευνες σε τι ποσοστο τα τέκνα φέρουν μόνο το επίθετο της οικογένειας του άντρα ούτε σε πόσες χώρες τα παιδιά παίρνουν και τα δύο επίθετα. Στην Ελλάδα ας συνεχίσουν να προσδιορίζονται ως κτήματα της οικογένειας του άντρα και η μάνα που το γεννά να μην υπάρχει ούτε ως γένος στην ταυτότητα του παιδιού. Φοβερή ισότητα a la cart!!!

    ε) Αμα στο τελος, εξ αιτίας του νόμου, γίνει το απόλυτο “μαλλιοβράσι” θα βγουν προβληματικοί και οι δύο γονείς και τα παιδιά θα τα μεγαλώνει το Κράτος. Αυτό αποτελεί όραμα πολλών ηγετών Επιτέλους να το δούμε και αυτό!

  • 23 Μαρτίου 2021, 13:54 | Έλενα ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Το ισχύον δίκαιο ειναι σωστό καθώς σέβεται κάθε παιδί ξεχωριστά. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στα παιδιά .

  • 23 Μαρτίου 2021, 13:29 | ΠΑΠΑ ΠΟΛΛΕΣ

    Προς κυρίες με αντρικά ονόματα, δεν αλλαζετε ουτε τον τρόπο γραφής παρα μόνο το φύλλο σας
    Ο Κος Υπουργός δεν φερνει συνεπιμέλεια μην χτυπιέστε
    λίγο μυαλο θελει να διαβασετε το νομοσχεδιο
    η παραβαση καθηκοντος Κυριες που αλλαζετε φύλλο βρίθει σε ολο το νομοσχέδιο
    θα παρουμε τα παιδια μας μεσω του ΕΔΔΑΔ με το ονομα του υπουργου καθαρογραμμένο.
    ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

  • 23 Μαρτίου 2021, 13:22 | Θανάσης Παπάζογλου

    τι κάνετε?? νομοθετείται ότι για όλα τα παιδιά εκ του νόμου είναι καλό να είναι και με τους δύο γονείς??? Δίχως εξαιρέσεις??? τα παιδιά μόνο με τους κατάλληλους γονείς!!!! Δεν είναι όλοι οι γονείς κατάλληλοι!!! Αλλάξτε το τώρα!!! Ο δικαστης να μπορει να κρίνει τι είναι καλό για το παιδί. Αφήνει το νομοσχέδιο εκτεθειμένα τα παιδιά ειδικά και εκείνα που έχουν την τύχη να έχουν έναν γονέα αδιάφορο ή κακοποιητικό. Αλλαγή αυτού του άρθρου άμεσα!!!

  • 23 Μαρτίου 2021, 13:46 | Γιωργος Παπας

    Διαβάζοντάς τα σχόλια αντιλαμβάνεται κανείς το ότι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το συμφέρον του παιδιού είναι ό ίσος χρόνος και υποχρεωτικός και με τους δυο γονείς, ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΚΈΦΤΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ. Δεν είναι καλό για όλα τα παιδιά η κοίνη ανατροφή. Έλεος στην Ελλάδα του 2021! Οχι δεν είναι το συμφέρον για όλα τα παιδιά αυτό. Ο δικαστής θα πρέπει να το κρίνει αυτό και όχι ένας νόμος. Κανένας που αγαπάει τα παιδιά δεν το θέλει αυτό το νομοσχεδιο έτσι όπως το βάζουν. όλοι αυτοι που σχολιάζουν ακόμη και θείοι κλπ που ζούμε??? Τα παιδιά μεγαλώνουν με ασφάλεια αυτό πρέπει να φτιάξετε και όχι υποχρεωτικά ακόμη και με κακοποιητικούς ανθρώπους.