Άρθρο 8 Ένταξη στην ειδική επετηρίδα – Βαθμολογική αντιστοιχία – Ένταξη στη γενική επετηρίδα

1. Για την ένταξη των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδικών στην ειδική επετηρίδα και την αντιστοίχισή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς της γενικής επετηρίδας ισχύουν τα εξής:
α) Οι ειρηνοδίκες Α΄ τάξης αντιστοιχούν σε προέδρους πρωτοδικών.
β) Οι ειρηνοδίκες Β΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από επτά (7) έως δώδεκα (12) έτη υπηρεσίας.
γ) Οι ειρηνοδίκες Γ΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από τέσσερα (4) έως επτά (7) έτη υπηρεσίας.
δ) Οι ειρηνοδίκες Δ΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει έως τέσσερα (4) έτη υπηρεσίας.
2. Στους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες παρέχεται δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, μετά από αίτησή τους. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ανά τριετία, για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν δύο (2) τουλάχιστον εκθέσεις επιθεώρησης του άρθρου 101 του Kώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν. Για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τον ακριβή αριθμό των εντασσομένων αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται μετά από ακρόαση των αιτούντων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και την επίδοση αυτών γενικά. Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών τοποθετούνται μετά από τον τελευταίο πρωτοδίκη, με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιμοι Ειρηνοδίκες Δ΄ ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και μετά από ακρόαση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο πάρεδρο πρωτοδικείου.

  • 17 Απριλίου 2024, 16:10 | Ελένη Ειρηνοδίκης Γ’ ταξης

    Το εν λόγω άρθρο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εισαχθούν οι υπηρετούντες Ειρηνοδικες στην ειδική επετηρίδα, αντιστοιχιζομενοι με τους Δικαστές της ειδικής επετηρίδας.Στην παράγραφο 2 δε του ως άνω άρθρου αναφέρει ότι οι Ειρηνοδικες αυτοι έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στην γενική επετηρίδα κατόπιν των προϋποθέσεων που θέτει(κρίση από ΑΔΣ κλπ, ΜΕΤΑ τον τελευταίο Πρωτοδικη.Ωστοσο κρίνεται άκρως αντισυνταγματικη η εν λόγω διάταξη, αναλογιζόμενοι ότι αφενός και ο Ειρηνοδίκης είναι Δικαστής και αφετέρου δεν αναγνωρίζονται τα όσα προηγουμένως χρόνια έχει εργασθεί ο εν λόγω Δικαστικός λειτουργός πριν την ένταξη του στην γενική επετηρίδα.Θα πρέπει κατά την άποψη μου, εντασσόμενοι οι Ειρηνοδικες στην γενική επετηρίδα να αναγνωρίζονται σε αυτούς κάποια χρόνια προϋπηρεσίας τους, όπως η αντιστοίχιση που κάνει το ίδιο το άρθρο 8 στην παράγραφο 1.Τοτε ποιος ο λόγος να γίνεται αυτή η αντιστοίχιση μόνο εντός των δικαστών της ειδικής?Η ίδια αντιστοίχιση να ισχύσει και στην γενική επετηρίδα για τους Ειρηνοδικες.

  • 17 Απριλίου 2024, 16:53 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ Β

    12 χρόνια που ανεβαίνω στην έδρα ΔΕΝ εκμηδενίζονται. Πασιφανής η ανάγκη τροποποίησης.

  • 17 Απριλίου 2024, 16:31 | Ε.Κ. ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Η διάταξη του άρθρου 8 είναι αντίθετη στην αρχή της ίσης μεταχείρισης εργαζομένων, όπως η αρχή αυτή προβλέπεται στο Σύνταγμα αλλά και σε πληθώρα διατάξεων του Ευρωπαϊκού Δικαίου και της ΕΣΔΑ. Συνιστά ταυτοχρόνως προσβολή του δικαιώματος στην προσωπικότητα εκάστου των Ειρηνοδικών, έκφανση της οποίας αποτελεί και η προσδοκία στην δίκαιη επαγγελματική και υπηρεσιακή αντιμετώπιση και εξέλιξη.
    Περαιτέρω, η πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου να μη δίδεται καμία δυνατότητα εξέλιξης στους πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας, ούτε καν στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, ενώ οι λοιποί πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας, ασκώντας τα ίδια ακριβώς καθήκοντα, θα έχουν δικαίωμα απεριόριστης εξέλιξης έως το βαθμό του αρεοπαγίτη – ήτοι η καθήλωσή των πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας ισόβια και έως τη συνταξιοδότησή τους στον ίδιο βαθμό, χωρίς καμία προοπτική προαγωγής, ανεξαρτήτως μάλιστα του επιπέδου και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν – κείται πέραν πάσης λογικής και θα αποτελέσει στο μέλλον αντικίνητρο και τροχοπέδι στην επίτευξη του σκοπού που το νομοσχέδιο επιδιώκει, δηλαδή της «επιτάχυνση» της δικαιοσύνης.
    Έτι περαιτέρω, η πρόβλεψη της δυνατότητας ένταξης των ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα των Δικαστικών Λειτουργών κάτω από τον τελευταίο πρωτοδίκη κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εισαγωγής, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την πρόβλεψη της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ίδιου σχεδίου, όπου έχει ήδη γίνει αντιστοίχιση των Ειρηνοδικών με τους Προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες, με βάση τα αναφερόμενα σε αυτή έτη υπηρεσίας, καθιστώντας την έτσι κενή περιεχομένου, όσο και με το Σύνταγμα, το Ενωσιακό Δίκαιο και την ΕΣΔΑ, καθώς δεν αναγνωρίζει τα χρόνια προϋπηρεσίας των εν λόγω δικαστικών λειτουργών τόσο ως ειρηνοδίκες όσο και έως πρωτοδίκες. Λαμβανομένου υπόψη ότι για να έχει ένας ειρηνοδίκης (μέλλον πρωτοδίκης ειδικής επετηρίδας) δικαίωμα να υποβάλει αίτηση στο ΑΔΣ για είσοδο στη γενική επετηρίδα θα πρέπει να έχει σωρευτικά τελειώσει την επιμόρφωσή του και αν έχει, κατά το προτεινόμενο σχέδιο, δύο εκθέσεις αξιολόγησης από επιθεωρητή του Αρείου Πάγου, έως την πρώτη αίτηση εισαγωγής στην γενική επετηρίδα, η οποία θα εξαρτάται πάντοτε από απόφαση του ΑΔΣ, θα έχει παρέλθει ικανός αριθμός ετών, τουλάχιστον 5ετία, που ο ειρηνοδίκης αυτός θα παρέχει υπηρεσίες ως πρωτοδίκης. Παρά ταύτα, στη προτεινόμενη διάταξη προτείνεται το παράλογο και παράδοξο να μην του αναγνωρίζονται, όχι μόνο όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας και εμπειρίας ως ειρηνοδίκης, αλλά ούτε καν τα ενδιάμεσα αυτά χρόνια προϋπηρεσίας ως πρωτοδίκης και να τοποθετηθεί αυτός κάτω από το τελευταίο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ένταξης πρωτοδίκη, ήτοι κάτω από δικαστικό λειτουργό με κανένα έτος υπηρεσίας και καμία εμπειρία.
    Μετά ταύτα, οι ανωτέρω διατάξεις παρίστανται όχι απλά αντίθετες προς το Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο, όχι απλά αλυσιτελείς για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος, αλλά επιπλέον αντίθετες με το κοινό περί δικαίου αίσθημα κάθε λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου.
    Ως εκ τούτου συντάσσομαι πλήρως με τη με αρ. 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και τις προτεινόμενες με αυτήν τροποποιήσεις, καθώς επίσης και με τις κινούμενες στην ίδια κατεύθυνση παρατηρήσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

  • 17 Απριλίου 2024, 15:55 | Γ.Λ. Ειρηνοδικης

    Πρόκειται για ενα νομοσχέδιο έκτρωμα που υποτιμά
    Και εξευτελίζει (και χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις με μεγάλη
    Επιείκεια) 900 δικαστές!!εν ενέργεια δικαστές!!!πρεπει να
    Τροποποιηθεί άμεσα και γί´ αυτο προσυπογράφω της αποφάσεις
    Των ολομελειών των ειρηνοδικείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

  • 17 Απριλίου 2024, 15:22 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Προσπάθεια εξάλειψης της υφιστάμενης διάκρισης μεταξύ δικαστικών λειτουργών του πρώτου (Α΄) βαθμού δικαιοδοσίας, με ένα νομοσχέδιο, που τιτλοφορείται: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας».
    Ωστόσο, ούτε καν στον πρώτο βαθμό δεν θα συντελεστεί ενοποίηση, με τον τρόπο που προωθείται από το παρόν νομοσχέδιο, δοθέντος ότι δεν δίδεται στους πρώην Ειρηνοδίκες (Πρωτοδίκες της Ειδικής Επετηρίδας) η δυνατότητα, βάσει κριτηρίων, να προαχθούν, μετά την ενοποίηση, στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, που ανήκει στον Α΄ Βαθμό.
    Επιπλέον, η υφιστάμενη ήδη διάκριση μεταξύ δικαστών του πρώτου (Α΄) βαθμού, με το εν λόγω νομοσχέδιο, επιτείνεται έτι περαιτέρω, αφού καλούνται δικαστές να εκτελούν όμοια καθήκοντα και ίδιο όγκο εργασίας, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται υπηρεσιακή τους εξέλιξη και χωρίς να αναγνωρίζεται όχι μόνο ο διαδρομών χρόνος που αυτοί υπηρέτησαν ως Ειρηνοδίκες, αλλά ούτε και ο χρόνος απασχόλησής τους στα Πρωτοδικεία από 16-09-2024 και εντεύθεν, το οποίο δεν δικαιολογείται, ενόψει του ότι θα αναλάβουν όμοια καθήκοντα. Ομοιάζουν οι δύο επετηρίδες δικαστικών λειτουργών με κυλιόμενες σκάλες, εκ των οποίων η μία (γενική επετηρίδα) ανεβαίνει ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας εκάστοτε δικαστικού λειτουργού, ενώ η άλλη (ειδική επετηρίδα) κατεβαίνει με την πάροδο των ετών, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στο παράδοξο, όσο περισσότερο χρόνο υπηρετεί κάποιος ως δικαστής ειδικής επετηρίδας, τόσο πιο χαμηλά στην ιεραρχία να τίθεται, ώστε κάθε νεοεισερχόμενος στο Δικαστικό κλάδο να θεωρείται πάντοτε ιεραρχικά ανώτερος, παρόλο που από 16-09-2024 προωθείται η εξάλειψη της διάκρισης στο πρώτο (Α΄) βαθμό.
    Συντάσσομαι πλήρως με τις παρατηρήσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, επί του νομοσχεδίου, οι οποίες προτείνουν μία όσο το δυνατόν δικαιότερη λύση.

  • 17 Απριλίου 2024, 15:58 | ΔΗΜ Κ.

    Η διάταξη του άρθρου 8 του νομοσχεδίου, υπό την παρούσα μορφή, δεν έχει έρεισμα ούτε στο νόμο αλλά ούτε και στη λογική, γεγονός που γίνεται άμεσα αντιληπτό, σε νομικούς και μη, και το οποίο θα οδηγήσει σε παταγώδη αποτυχία το εν λόγω εγχείρημα της ενοποίησης.

    Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραγνωριστούν οι επισημάνσεις και οι προτάσεις που έχουν ψηφιστεί από τις Ολομέλειες των μεγαλύτερων Ειρηνοδικείων της Χώρας, με τις οποίες έχει συνταχθεί, αν όχι το σύνολο, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των Ειρηνοδικών, δηλαδή περί τους 920 εν ενεργεία Δικαστές.

  • 17 Απριλίου 2024, 14:36 | Βασίλειος Καραούλης

    Συμφωνώ με το σύνολο των από 10-04-2024 προτάσεων του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, στις οποίες (προτάσεις) γίνεται ειδική αναφορά ανά άρθρο στα σημεία του σχεδίου που πρέπει να τροποποιηθούν και τίθενται οι σωστές βάσεις για μια δίκαιη ενοποίηση, τονίζοντας ότι το σχέδιο νόμου δεν δίνει καμία δυνατότητα εξέλιξης στους Ειρηνοδίκες που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα, ούτε στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και ενώ ήδη το άρθρο 8 παρ. 1 του ίδιου σχεδίου προβαίνει σε αντιστοίχιση των Ειρηνοδικών µε τους Προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες, με βάση τα αναφερόμενα σε αυτό έτη υπηρεσίας. Η τυχόν πρόβλεψη μη δυνατότητας υπηρεσιακής εξέλιξης για τους πρώην Ειρηνοδίκες δεν συνάδει με το πνεύμα της ουσιαστικής ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης, καθώς και με τη συνταγματική αρχή της ισότητας και δη την ισότιμη μεταχείριση δημοσίων λειτουργών. Επιπρόσθετα, καίτοι στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου αναφέρεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 1 λαμβάνεται μέριμνα για την ήδη διανυθείσα δικαστική και υπηρεσιακή διαδρομή όλων των δικαστικών λειτουργών, και επιπλέον αναφέρεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 2 διατηρείται το κεκτημένο της κάθε επετηρίδας, παρ’ όλα αυτά στο άρθρο 8 παρ. 2 του σχεδίου ορίζεται ότι οι εντασσόμενοι Ειρηνοδίκες στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών τοποθετούνται μετά από τον τελευταίο Πρωτοδίκη, με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των Ειρηνοδικών κατά το χρόνο της αίτησης. Κατά την άποψη μου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το αδιατάρακτο των δικαστικών επετηρίδων δεν είναι δυνατό να ισχύει μόνο για τη μία επετηρίδα και να μην ισχύει για την επετηρίδα των Ειρηνοδικών, θα πρέπει να παρέχεται ετησίως η δυνατότητα εισαγωγής των Ειρηνοδικών, μετά από αίτησή τους, στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών με αναγνώριση των ετών υπηρεσίας, με βάση την ίδια την παρ. 1 του άρθρου 8, όπου θα λαμβάνεται υπόψη η υπηρεσιακή διαδρομή των Ειρηνοδικών.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:39 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ

    Η ρύθμιση του άρθρου 8 παρ. 2 περί τοποθέτησης των ειρηνοδικών κάτω από τον τελευταίο πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας και μάλιστα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ένταξης σε αυτή είναι άκρως προβληματική και εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Δεν αναγνωρίζει ούτε κατ’ ελάχιστο την προϋπηρεσία των ειρηνοδικών αλλά ούτε και τα έτη που θα υπηρετήσουν ως πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας ασκώντας τα ίδια καθήκοντα με τους πρωτοδίκες της γενικής ς. Υπό τον μανδύα των «διακριτών καθηκόντων» στην ειδική επετηρίδα, τα οποία ταυτίζονται κατά ποσοστό τουλάχιστον 90% με τα καθήκοντα των πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας, θα εγκλωβιστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ειρηνοδικών στον βαθμό του πρωτοδίκη χωρίς περαιτέρω υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη. Πλήρης απαξίωση του κλάδου των ειρηνοδικών, γεγονός που γίνεται αντιληπτό και στον κοινό νου, ειλικρινά δεν έχω αντιληφθεί ακόμη σε τι έγκειται η αναβάθμιση των ειρηνοδικών που δήθεν επιχειρείται με τον παρόν νομοσχέδιο. Συντάσσομαι με τις προτάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για μια δίκαιη και ουσιαστική ενοποίηση του πρώτου βαθμού.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:20 | Λαμπρινή Νάστου

    Η προϋπηρεσία ως Ειρηνοδίκης χαμένη. Η προϋπηρεσία ως Πρωτοδίκης της «ειδικής » επετηρίδας κι αυτή χαμένη, καθώς θα περάσουν 5 έτη τουλάχιστον έως την πρώτη κρίση για την ένταξη στη γενική επετηρίδα, λαμβανομένου υπόψη ότι η επιθεώρηση γίνεται ανά διετία, συν 3 έτη για κάθε επόμενη κοκ. Η ευκολία, με την οποία διαγράφεται η υπηρεσιακή πορεία των Ειρηνοδικών είναι πρωτοφανής. Και η απαξίωσή τους επίσης. Νομοθετήστε δίκαια και δώστε το δικαίωμα στους Ειρηνοδίκες να ενσωματωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στη γενική επετηρίδα. Αυτή είναι η ουσία της λέξης ενοποίηση.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:39 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ επαρχίας

    «…Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών τοποθετούνται ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ, με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης. ….»

    Θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να συμβαδίζει με την αντιστοίχιση που θέτει η παρ. 1 του ίδιου άρθρου, εφόσον επιλεγούν να διατηρηθούν από το νομοθέτη δύο επετηρίδες (γενική + ειδική).

    Δηλαδή ο Ειρηνοδίκης Α΄ τάξης κάτω από τον τελευταίο ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ στη Γενική Επετ. υπηρετούντα Πρόεδρο Πρωτοδικών.

    Ο Ειρηνοδίκης Β΄ τάξης κάτω από τον τελευταίο ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ στη Γενική Επετ. υπηρετούντα Πρωτοδίκη που έχει συμπληρώσει δώδεκα (12) έτη υπηρεσίας. κοκ

    Αλλιώς η δυνατότητα που φαίνεται να παρέχεται από το ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για ένταξη του Ειρηνοδίκη στη Γενική Επετηρίδα είναι ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ, εφόσον αν το εν λόγω εδάφιο παραμείνει ως έχει θα έχουμε το παράδοξο ο εισερχόμενος στη Γεν. Επ. Ειρηνοδίκης να είναι νεότερος υπηρεσιακώς από Πρωτοδίκες με μικρότερη εργασιακή πείρα, ακόμη και με μελλοντικούς σπουδαστές της ΕΣΔι. Κανείς Ειρηνοδίκης δεν θα επιλέξει να ενταχθεί στη Γενική «χάνοντας» τα έτη που εργάστηκε ως Ειρηνοδίκης. Διότι το να είσαι υπηρεσιακά νεότερος (κάτω στην επετηρίδα) έχει πρακτικές συνέπειες στον εργασιακό βίο, τουτέστιν τοποθετήσεις-μεταθέσεις σε απομακρυσμένα μέρη, μη δικαίωμα επιλογής τμήματος και καθηκόντων. Η εργασιακή πείρα των Ειρηνοδικών ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ. Δεν επιθυμούμε διασάλευση της σταδιοδρομίας των Πρωτοδικών, όπως μας αποδίδεται, αλλά όταν επιχειρείται η επιδιωκόμενη ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ του Α΄ Βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΕΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ (αν ο στόχος είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης), αλλιώς το Σύνταγμα θα μιλούσε για συγχώνευση του Α΄ Βαθμού !!!

    ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το προσχέδιο του ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ που είχε γίνει γνωστό τον Ιανουάριο του 2024, διαβλέποντας ζητήματα αξιοπρεπούς άσκησης των καθηκόντων των δικαστικών λειτουργών και προστασίας της προσωπικότητάς τους, καθώς και το μείζον ζήτημα της ισότητας και τήρησης της αρχής της αναλογικότητας κατά την επιχειρούμενη νομοθέτηση, είχε αντίστοιχη πρόβλεψη:
    ΑΡΘΡΟ 5 παρ. 2 εδ. 3 ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ: Οι εντασσόμενοι στην παραπάνω (ενν. γενική ) επετηρίδα τοποθετούνται ως εξής: α) οι ειρηνοδίκες Β΄ τάξης μετά τον τελευταίο πρωτοδίκη που έχει συμπληρώσει οκτώ έτη υπηρεσίας, β) οι ειρηνοδίκες Γ΄ τάξης μετά τον τελευταίο πρωτοδίκη που έχει συμπληρώσει τέσσερα έτη υπηρεσίας και γ) οι ειρηνοδίκες Δ΄ τάξης μετά τον τελευταίο πάρεδρο πρωτοδικείου.
    Γιατί απαλείφθηκε η εν λόγω διάταξη;;;
    Για να επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις πρεπει να τις πιστεύουν αυτοί που θα τις εφαρμόσουν. Οι Ειρηνοδίκες, για να φτάσουν σήμερα να έχουν μικρότερο όγκο εκκρεμών υποθέσεων, τα τελευταία χρόνια ( 2015-2019) επωμίστηκαν ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ (μεταφορά δικασίμου σε νωρίτερο χρόνο) με επιβάρυνση των ίδιων ανεξαρτήτως του ψυχικού και σωματικού κόπου που χρειάστηκαν να καταβάλουν. Το έφεραν σε πέρας για την ταχεία αποδοση δικαιοσύνης, όπως επέτασσε ο νόμος.
    Το να τους αντιμετωπίζει έτσι όμως τώρα ο νομοθέτης δεν διαταράσσει την δικαιολογημένη εμπιστοσύνη τους στην απόδοση δικαιοσύνης ;;;; Την ενοποίηση δεν την αιτήθηκαν οι Ειρηνοδίκες, συνεπώς η εκμηδένιση των έως τώρα ετών υπηρεσίας τους δεν είναι ούτε κατάλληλος ούτε αναγκαίος ούτε αναλογικός περιορισμός του δικαιώματός τους σε αξιοπρεπή άσκηση του λειτουργήματός τους. Σας ευχαριστώ.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:23 | ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΕΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΩΝ ΒΟΛΟΥ ΑΛΜΥΡΟΎ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

    Οι Ειρηνοδίκες των Ειρηνοδικείων Βόλου Αλμυρού και Σκοπέλου δηλώνουν ομόφωνα ότι συντάσσονται και συνυπογράφουν την με αριθμο 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνων και τις προτάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:59 | Ευαγγελία Ειρηνοδίκης Β’ τάξης

    Το εν λόγω άρθρο είναι προδήλως αντισυνταγματικό διότι δημιουργεί δύο επετηρίδες δικαστών ίδιων καθηκόντων εκ των οποίων η μία έχει δικαιώματα (γενική) ενώ η έτερη (ειδική) χάνει κάθε είδους δικαίωμα χωρίς δικαιολογητικό λόγο και ως εκ τούτου είναι αντίθετη στην αρχή της ίσης μεταχείρισης εργαζομένων, όπως η αρχή αυτή προβλέπεται και από το Σύνταγμα αλλά και πληθώρα διατάξεων του Ευρωπαϊκού Δικαίου και της ΕΣΔΑ. Πέραν τούτου η πρόβλεψη ο πρώην Ειρηνοδίκης να θεωρείται εσαεί νεώτερος στη σύνθεση ενός δικαστηρίου ακόμη και από τον νεοδιορισθέντα πρωτοδίκη, προσκρούει και στην κοινή λογική. Δηλαδή, ναι μεν οι μέχρι τώρα ειρηνοδίκες είχαν διαφορετικό εν μέρει αντικείμενο, όμως μετά από χρόνια όταν θα ασκούν τα ίδια ακριβώς με τους συναδέλφους πρωτοδίκες καθήκοντα, γιατί οι μεν θα προάγονται και θα φεύγουν και μάλιστα συντομότερα από μέχρι τώρα (καθώς με μαθηματική ακρίβεια οι θέσεις εφετών θα αυξηθούν) και οι λοιποί να μένουν στάσιμοι; ποιος είναι ο δικαιολογητικός λόγος της διάκρισης; Συνεπώς, θα πρέπει να προβλεφθεί αφενός ότι όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να μεταπηδήσουν στη γενική επετηρίδα, θα πρέπει να τους αναγνωριστούν κάποια χρόνια υπηρεσίας και να τοποθετηθούν κάτω από τον πρωτοδίκη που έχει τα αντίστοιχα χρόνια και αφετέρου όσοι παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα, να προάγονται σε επόμενο βαθμό μετά από αξιολόγηση – όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλους τους δικαστές- και μετά από κάποια ελάχιστα χρόνια παραμονής στον α’ βαθμό, ανάλογα με τα χρόνια που παραμένουν οι συνάδελφοι της γενικής. Δηλαδή οι θέσεις του β’ βαθμού να προβλεφθεί να καλύπτονται μετά απο 10-15 χρόνια και απο τις δύο επετηρίδες αναλογικά του αριθμού εκάστης. Πρδ Όταν φτάσει ο πρωτοδίκης της γενικής που θα διοριστεί κατά το χρόνο της ενοποίησης να προαχθεί, (οπότε και ο πρώην ειρηνοδίκης θα έχει ασκήσει τα ίδια καθήκοντα στον ίδιο ακριβώς χρόνο) τότε οι προαγωγές, θα γίνουν αναλογικά με τον αριθμό έκαστης επετηρίδας, ήτοι αν η γενική επετηρίδα έχει 600 και η ειδική 600, οι θέσεις του β’ βαθμού θα πρέπει να μοιραστούν 50-50. έτσι ουδόλωσ θίγονται οι συνάδελφοι πρωτοδίκες, αφού θα συνεχίσουν να προάγονται τα επόμενα χρόνια άμεσα δίχως να διασαλεύεται η πορεία τους, αλλά δίνεται μία μικρή δυνατότητα στους πρώην ειρηνοδίκες, οι οποίοι είναι νέοι σε ηλικία να μη νιώθουν εγκλωβισμένοι στον πρώτο βαθμό για τα επόμενα 25 χρόνια και συνεχώς κατώτεροι ακόμη και απο το μαθητή του σημερινού λυκείου.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:46 | ΚΠ

    Θα πρέπει να προβλεφθεί προαγωγή στην ειδική επετηρίδα τουλάχιστον έως τον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικων.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:52 | Ε.Τ.

    Συντάσσομαι απόλυτα με την πρόταση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:29 | Παναγιώτης Κ. Πταισματοδικης

    Στην περίπτωση που υπάρχουν 2 επετηριδες, η μετάβαση των Πρωτοδικων της Ειδικής Επετηριδας στην Γενική Επετηρίδα, θα ήταν δίκαιο να γίνεται ανά έτος, κατόπιν απόφασης του ΑΔΣ ως εξης: Ο Πρωτοδικης της Ειδικής Επετηρίδας με την συμπλήρωση 1 έτους, αρχής γενομένης από 16/09/2024 θα δύναται μετά από αιτηση του να τοποθετηθεί κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδικη της Γενικής Επετηρίδας ο οποίος θα έχει επίσης συμπληρώσει ένα έτος από τις 16/09/2024 [Πρωτοδικης 1 έτους].Ο Πρωτοδικης της Ειδικής Επετηρίδας με την συμπλήρωση 2 ετών, αρχής γενομένης από 16/09/2024 θα δύναται μετά από αιτηση του να τοποθετηθεί κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδικη της Γενικής Επετηρίδας ο οποίος θα έχει επίσης συμπληρώσει 2 έτη από τις 16/09/2024 [Πρωτοδικης 2ετιας]. Με την ίδια λογική κ αντιστοιχία και τον 3ο χρόνο και τον 4ο κοκ. Με το δεδομένο ότι από 16/09/2024 τα καθήκοντα των Πρωτοδικων των δύο Επετηριδων θα είναι σχεδόν ταυτόσημα (εκτός ελαχίστων επουσιωδων εξαιρέσεων) δεν μπορεί να στηριχθεί επιχείρημα ότι κακώς οι Πρρωτοδικες της Ειδικής Επετηριδας τοποθετούνται κατά την ανωτέρω λογική και όχι πάντα κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδικη, γεγονός που δεν στέκει ούτε στην Αρχή της αναλογικοτητας ούτε σε οποιαδήποτε κοινή λογική. Με τον τρόπο αυτό ούτε τα δικαιώματα των Πρωτοδικων θίγονται, ούτε αδικουμαστε το σύνολο των Ειρηνοδικων. Η οποία ποσοστοση θα υπάρξει για την μεταβαση να είναι υπό συζήτηση. Επίσης αυτό φυσικά κ θα συνοδεύεται από εξέλιξη των Πρωτοδικων της Παράλληλης Επετηριδας.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:58 | G.PK.

    Το εν λόγω ν/σ βρίθει αντισυνταγματικών προβλέψεων, κύριος άξονας των οποίων αποτελεί προδήλως ο τιμωρητικός χαρακτήρας σε βάρος των ειρηνοδικών, κυρίως λόγω της μη φοίτησης αυτών στην ΕΣΔΙ. Αναφορικά με την ειδική επετηρίδα, όπως είναι διαμορφωμένη, συνιστά «στρατόπεδο συγκέντρωσης» και «Νταχάου» δικαστικών λειτουργών β΄ κατηγορίας, η μη πρόβλεψη εξέλιξης στην οποία αντίκειται στην αρχή της ισότητας, όπως ήδη έχει τονισθεί από συναδέλφους ειρηνοδίκες, καθώς αντιμετωπίζονται διαφορετικά δικαστικοί λειτουργοί που προσφέρουν εφάμιλλες υπηρεσίες. Περαιτέρω, τίθενται και ζητήματα νομίμου δικαστή, καθώς ήδη ο νομοθέτης με το παρόν ν/σ έχει αποφανθεί αυθεντικά για την ύπαρξη δικαστών δύο ταχυτήτων και είναι βέβαιο ότι, στο μέλλον θα διαπιστωθούν πολλαπλά παράπονα από διαδίκους για την εκδίκαση των υποθέσεων τους από κατά τεκμήριο υποδεέστερους δικαστές και προσβολή των δικαιωμάτων τους για έννομη προστασία και δίκαιη δίκη. Επιπροσθέτως, πλήττεται η αρχή της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας, καθώς καθιστά ένα μεγάλο μέρος της δικαιοσύνης, τους πρώην ειρηνοδίκες, έρμαιο της προσδοκίας νομοθετικής πρωτοβουλίας προς αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας σε βάρος τους, δημιουργώντας υπόνοιες για ύποπτες εξαρτήσεις. Περαιτέρω, αναφορικά με το εν λόγω άρθρο, πέραν του ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση επίσης της αρχής της ισότητας, σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνιστά προσβολή του δικαιώματος στην προσωπικότητα, έκφανση της οποίας είναι η προσδοκία στην δίκαιη επαγγελματική/ υπηρεσιακή εξέλιξη, καθώς, ουσιαστικά με τους προβλεπόμενους χρόνους προς υποβολή αίτησης ένταξης στην γενική επετηρίδα και την μη αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας δεν παρέχεται καμμία δυνατότητα ουσιαστικής εξέλιξης στους πρώην ειρηνοδίκες, άποψη η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι, ακόμη και αν ένας ειρηνοδίκης θελήσει να δώσει τακτικές εξετάσεις μέσω ΕΣΔΙ θα υποστεί επαχθείς και δυσανάλογες μισθολογικές συνέπειες. Ήδη, την αντιστοιχία των βαθμών των ειρηνοδικών με εκείνες των πρωτοδικών είχε διαγνωσθεί αυθεντικά με την παρ. 2 του άρ. 55 του ΚΟΔΚΔΛ, αφήνοντας τις λοιπές βαθμολογικές τροποποιήσεις λόγω του χωροταξικού ρόλου που επιτελούσαν μέχρι πρότινος τα ειρηνοδικεία. Το ν/σ αυτό και ο νόμος που θα ψηφισθεί θα καταρριφθεί σαν σαθρό οικοδόμημα, αν όχι σε εθνικό, σίγουρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκθέτοντας την χώρα μας για ακόμη μια φορά για καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών κι αποτελώντας μια από τις πιο μελανές σελίδες της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμφωνά απόλυτα με την πρόταση ολομελειών Αθηνών και Θεσσαλονίκης

  • 17 Απριλίου 2024, 13:08 | ΕΙΡΉΝΗ

    Ένα νομοσχέδιο για τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της που δεν βλέπω να επιφέρει καμία πραγματική ενοποίηση, όπως ατυχώς τιτλοφορείται. Η υπηρεσιακή κατάσταση ενός ολόκληρου κλάδου μεταβάλλεται προς το χειρότερο με κατάφωρη την αδικία ο πρωτοδίκης-πρώην ειρηνοδίκης να τοποθετείται πίσω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη χωρίς να αναγνωρίζονται τα χρόνια υπηρεσίας του και χωρίς να αναγνωρίζονται ούτε τα χρόνια που θα υπηρετήσει ως Πρωτοδίκης μέχρι την είσοδό του στη γενική επετηρίδα. Μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση επιχειρείται να πραγματοποιηθεί με όρους άδικους, ασαφείς και πρόχειρους. Συντάσσομαι απόλυτα με την ολομέλεια του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:57 | Δημήτρης Στασινούλας

    Αν θέλουν πράγματι το νομοσχέδιο να φέρει θετικές αλλαγές στο ρυθμό απόδοσης της δικαιοσύνης, τότε θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά οι παρατηρήσεις των Ολομελειών των Ειρηνοδικείων επί του σχεδίου αυτού, και να τροποποιηθεί αντίστοιχα τόσο το άρθρο 8 όσο και οι υπόλοιπες διατάξεις το νομοσχεδίου, δε διαφορετική περίπτωση μόνο αρνητικός μπορεί να είναι ο αντίκτυπος του στο ρυθμό απόδοσης της δικαιοσύνης, για τους λόγους που αναλύω σε σχόλιό μου στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:58 | Η.Κ.

    Πρέπει να τροποποιηθούν τα εδάφια β,γ και δ της παραγράφου 1 με διαγραφή της αναφοράς των τάξεων των Ειρηνοδικών και την αντιστοίχισή των τελευταίων με μόνο κριτήριο τα έτη πραγματικής υπηρεσίας τους. Διαφορετικά δημιουργείται αντινομία με το άρθρο 10, δεδομένου άλλωστε του γεγονότος ότι, αν δεν μεσολαβούσε το παρόν νομοσχέδιο, θα διενεργούνταν κρίσεις από το ΑΔΣ και προαγωγές εντός του καλοκαιριού. Άλλωστε η εν λόγω διατύπωση δημιουργεί ασάφειες σχετικά με την αντιστοίχιση των Ειρηνοδικών Γ τάξης με 8 έτη πραγματικής υπηρεσίας και των Β τάξης με άνω των 12 ετών έτη πραγματικής υπηρεσίας. Συνακόλουθα δημιουργείται ασάφεια και ως προς την ένταξη στη γενική επετηρίδα.

  • 17 Απριλίου 2024, 12:46 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Συντάσσομαι με τις προτεινόμενες αλλαγές που διατύπωσε η Ολομέλεια του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Εφόσον οι Ειρηνοδίκες καλούνται να εκτελέσουν επί της ουσίας τα ίδια καθήκοντα με τους Πρωτοδίκες θα πρέπει να προβλεφθεί η ισότιμη υπηρεσιακή εξέλιξη και μεταχείρισή τους και να αναγνωρίζονται όλα τα χρόνια υπηρεσίας τους. Δεν δύναται να μιλάμε για «ενοποίηση» του πρώτου βαθμού και Ειρηνοδίκες με πολλά έτη υπηρεσίας να βρίσκονται στον πάτο της επετηρίδας, χωρίς τη δυνατότητα ανέλιξης σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης. Εφόσον αντί της καθ΄ύλην μεταβίβασης αρμοδιότητας με διατήρηση των Ειρηνοδικείων αποφασίστηκε η κατάργησή τους και η ενοποίηση, θα πρέπει αυτή να είναι πραγματική και όχι κατ΄επίφαση.

  • 17 Απριλίου 2024, 12:20 | Ρ.Δ.

    Κατάφωρη αδικία εις βάρος των ειρηνοδικών αυτό που επίκειται να συμβεί, οι προτάσεις της Θεσσαλονίκης μόνο μπορούν να εξασφαλίσουν μία ομαλή ενοποίηση.

  • 17 Απριλίου 2024, 11:32 | Ειρηνοδίκης ΚΓ

    Εάν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πιστεύουν ότι με μια τέτοια άδικη και απαξιωτική για 900 και πλέον Ειρηνοδίκες ρύθμιση, που αντίκειται σε θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, θα επιτύχουν την επιτάχυνση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης, τότε πλανώνται πλάνην οικτράν. Ποιος εργαζόμενος μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, όταν αντιμετωπίζεται ως παρίας και όταν δεν του δίνεται κανένα απολύτως κίνητρο υπηρεσιακής και μισθολογικής εξέλιξης; Και πώς να απονείμει δικαιοσύνη όταν ο ίδιος θα αισθάνεται μόνιμα αδικημένος; Εάν παραμείνει το άρθρο 8 ως έχει και δεν αλλάξει στην κατεύθυνση που προτείνουν οι Ολομέλειες των Ειρηνοδικείων Θεσσαλονίκης και Αθήνας, τότε η ιστορικότερη μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης θα αμαυρωθεί για πάντα από την ιστορικότερη αδικία σε βάρος ενός ολόκληρου κλάδου.

  • 17 Απριλίου 2024, 11:03 | Δ.Κ.

    Θα πρέπει να προβλεφθεί η εμβόλιμη ένταξη των Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα, κατά την οποία θα λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία των Ειρηνοδικών έστω και εν μέρει και με κάποιες χρονικές διαβαθμίσεις. Αντίκειται τόσο στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας όσο και στον κοινό νου ένας Ειρηνοδίκης με υπηρεσία 12 ετών να θεωρείται ιεραρχικά κατώτερος από έναν δόκιμο Ειρηνοδίκη και ακόμη χειρότερο, από τον τωρινό φοιτητή νομικής.

  • 17 Απριλίου 2024, 11:02 | Γ.Α.Ε.

    Συντάσσομαι απόλυτα με τις προτεινόμενες παρατηρήσεις και διορθώσεις επί του νομοσχεδίου, όπως αυτές αναλύονται από τους υπηρετούντες Ειρηνοδίκες του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

  • 17 Απριλίου 2024, 11:21 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ισότητας και των βασικών αρχών του εργατικού δικαίου με την εν λόγω διάταξη, άδικο και άκρως απαξιωτικό να μην αναγνωρίζονται τα χρόνια προϋπηρεσίας των ειρηνοδικών που υπηρετούν αξιοπρεπώς και αποτελεσματικά τη δικαιοσύνη επί σειρά ετών

  • 17 Απριλίου 2024, 11:40 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Το παρόν άρθρο αποτελεί μνημείο προχειρότητας και αδικίας. Θα αναγκάσει τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να καταφύγουν στη δικαιοσύνη για να αναζητήσουν δικαιοσύνη.

  • 17 Απριλίου 2024, 11:45 | Γιώργος Τανάγιας

    Μνημείο προχειρότητας, κατάφωρης αδικίας, ποιός νους σκέφτηκε μια ενοποίηση που θα ακυρώνει την υπερδεκαετή πορεία εκατοντάδων ειρηνοδικών; Η πρόταση Θεσσαλονίκης μπορεί να σώσει την υπηρεσιακή αξιοπρέπεια των Ειρηνοδικών, συντάσσομαι μαζί της.

  • 17 Απριλίου 2024, 10:55 | ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ φοιτητής νομικής ΑΠΘ

    Το άρθρο 8 πρέπει να αλλάξει εντελώς!!! Εξ ολοκλήρου αναδιαμόρφωση!!

    Είναι πρόχειρες οι διατάξεις με πολλές ασάφειες.
    Είναι αντισυνταγματικό να τοποθετούνται οι Ειρηνοδίκες Β’ Τάξης με 11 χρόνια υπηρεσίας π.χ. κάτω από τον Πρωτοδίκη που εργάζεται έξι μήνες. ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ. ΔΕΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΗΚΑΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΥΣ???
    Όλα τα χρόνια υπηρεσίας τους πώς αναγνωρίζονται με αυτόν τον τρόπο? Πρέπει οι Ειρηνοδίκες να διατηρήσουν τις οργανικές τους θέσεις (γιατί να τις πάρουν οι Πρωτοδίκες????) και να μην μείνουν εγκλωβισμένοι στον βαθμό Πρωτοδίκη, αφού σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 τους δίνεται η δυνατότητα να μπαίνουν στην γενική επετηρίδα περιορισμένα ΜΟΝΟ και ΚΑΘΕ ΤΡΙΕΤΙΑ!ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ!!ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!
    Αυτό δεν είναι ενοποίηση!!! ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!!

  • 17 Απριλίου 2024, 10:26 | Λαμπρινή Σκεμιτζή

    Η αλλαγή που επιχειρείται να γίνει στο χώρο της δικαιοσύνης με το παρόν νομοσχέδιο, είναι από τις μεγαλύτερες που θα λάβουν χώρα. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι αυτή δεν γίνεται με δίκαιους όρους για τους λειτουργούς της και δη για τον κλάδο των Ειρηνοδικών, τον οποίο απαξιώνει και δεν αναγνωρίζει την πολύτιμη προσφορά τους στη δικαιοσύνη επί σειρά ετών. Οι Ειρηνοδίκες καλούνται να απονείμουν δικαιοσύνη στους πολίτες, ενώ οι ίδιοι υφίστανται κατάφωρη αδικία. Η τοποθέτηση όλων των Ειρηνοδικών που θα επιλέξουν να εισέλθουν στη γενική επετηρίδα, μετά από αξιολόγηση από το ΑΔΣ, κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη, ακυρώνοντας τα χρόνια υπηρεσίας τους, πέρα από την αντίθεση στις αρχές της ισότητας, αντίκειται και στις βασικές αρχές του εργατικού δικαίου, το οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε για τους πολίτες. Στην ουσία δεν αναγνωρίζονται ούτε τα έτη υπηρεσίας ως Ειρηνοδίκες αλλά ούτε τα έτη υπηρεσίας που διανύσουν ως Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας, όταν και θα ασκούν δηλαδή τα ίδια καθήκοντα με τους Πρωτοδίκες. Το μικρό ποσοστό ένταξης που προβλέπεται, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ένταξης ανά τριετία, θα οδηγήσει στην περαιτέρω απώλεια και άλλων ετών υπηρεσίας και τότε, αφού ενταχθούν θα ξεκινήσουν πάλι από την αρχή, αντιμετωπίζοντας και το εξής παράδοξο, να βρίσκονται στο τέλος της επετηρίδας, κάτω από οποιονδήποτε νεοδιοριζόμενο, ενώ θα έχουν ήδη ασκήσει καθήκοντα πρωτοδίκη. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επέλθει ουσιαστική ενοποίηση, αφού η πλειοψηφία των Ειρηνοδικών θα εγκλωβιστούν στην ειδική επετηρίδα και χωρίς τη δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης. Ακυρώνεται, συνεπώς, ο σκοπός του νομοθέτη περί ενοποίησης, κατόπιν κρίσης και αξιολόγησής των Ειρηνοδικών από το ΑΔΣ, σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος, το οποίο και παραβιάζεται κατάφωρα. Συντάσσομαι πλήρως με τις προτεινόμενες παρατηρήσεις και διορθώσεις επί του νομοσχεδίου, όπως αυτές αναλύονται από τους υπηρετούντες Ειρηνοδίκες του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, με την ελπίδα να ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο, ώστε να αποκατασταθούν οι υφιστάμενες αδικίες.

  • 17 Απριλίου 2024, 10:28 | Ολομέλεια Ειρηνοδικών Αχαρνών

    Ομόφωνα οι δικαστές του Ειρηνοδικείου Αχαρνών συντασσόμαστε με τη με αρ. 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και τις προτεινόμενες με αυτήν τροποποιήσεις.

  • 17 Απριλίου 2024, 10:23 | Ιωάννα Εφραιμίδου

    Συμφωνώ με την πρόταση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, που θέτει τις σωστές βάσεις για μια δίκαιη ενοποίηση, η οποία δεν θα παραβλέπει τα χρόνια προϋπηρεσίας των ειρηνοδικών και ειδικά όσων έχουν τουλάχιστον 12 χρόνια υπηρεσίας. Οι τελευταίοι, ήτοι οι ειρηνοδίκες Β τάξης, είναι αυτοί που πλήττονται κατάφωρα από το εν λόγω νομοσχέδιο.

  • 17 Απριλίου 2024, 01:48 | ΕΕ

    Προτείνεται προς διευκρίνιση διότι δεν αναφέρεται ρητώς το εξής:
    Οι Ειρηνοδίκες στους οποίους θα παρέχεται η δυνατότητα ένταξης τους από την ειδική επετηρίδα στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, µετά από αίτησή τους, να διατηρούν την οργανικής τους θέσης η όποια θα τρέπεταιαπό θέση Πρωτόδικη της ειδικής επετηρίδας σε θέση Πρωτόδικη της γενικής επετηρίδας δεδομενου ότι αυτή η μεταπήδηση δεν αφορά ούτε μετάταξη αλλά ούτε και προαγωγή φυσικά ώστε να μετατιθενται.Οι Πρωτοδίκες της ειδικής επετηριδας κατά την ένταξη τους πλέον στην γενική επετηρίδα θα διατηρούν την οργανική τους θέση εφόσον το επιθυμούν και θα μετατίθενται πλέον όπως και οι πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας.Καθώς οι πρωτοδίκες της ειδικής επετηριδας θα τοποθετούνται στο τέλος της γενικής θα παρατηρηθεί το φαινόμενο Δικαστές που έχουν υπηρετήσει 15 έτη με 10 έτη για παράδειγμα ως Ειρηνοδίκες και 5 έτη ως Πρωτοδίκες της ειδικής επετηριδας να χάνουν την οργανική τους θέση από Πρωτόδικη 1 ή 2 ετών κάτι το οποίο προστίθεται στις ήδη υφιστάμενες αδικίες για τους Ειρηνοδίκες του παρόντος σχεδίου.

  • 16 Απριλίου 2024, 21:31 | Ειρηνοδικείο Πατρών – Ολομέλεια

    Ως προεκτέθηκε, η στέρηση οιασδήποτε υπηρεσιακής εξέλιξης των (πρώην) Ειρηνοδικών (της ειδικής επετηρίδας) είναι αντίθετη με το πνεύμα της ουσιαστικής ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης, αλλά και με τη συνταγματική αρχή της ισότητας και ειδικότερα την ισότιμη μεταχείριση δημοσίων λειτουργών, ενώ ουδόλως βρίσκει έρεισμα στην ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος.
    Προτεινόµενη τροποποίηση:
    Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες Α’ Τάξης που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα λαμβάνουν το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, με τη σταδιακή σε αυτούς ανάθεση αρχικώς ειδικών καθηκόντων, μέχρι την πλήρη επιμόρφωσή τους, ώστε να τους ανατεθούν, μετά από αυτήν, όλα τα καθήκοντα των Προέδρων Πρωτοδικών. Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες των λοιπών τάξεων που θα παραµείνουν στην ειδική επετηρίδα δύνανται να λάβουν τον βαθµό του Προέδρου Πρωτοδικών, εφόσον συµπληρώσουν οκτώ (8) τουλάχιστον χρόνια υπηρεσίας στον βαθµό του Πρωτοδίκη, μετά και την ολοκλήρωση των προγραµµάτων επιµόρφωσης της παρ. 3 του άρθ. 7 και τις κατά τον νόμο επιθεωρήσεις τους που θα τους κρίνουν προακτέους στον επόμενο βαθμό, τηρουμένης της σειράς που κατείχε ο καθένας εξ αυτών, βάσει και της τάξης και των ετών προϋπηρεσίας τους, στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο σύστασης αυτής. Προς τον σκοπό αυτό θα συστήνονται νεοπαγείς προσωποπαγείς οργανικές θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, οι οποίες θα καλύπτονται από τους Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας µετά τη συµπλήρωση των απαιτούµενων ετών και υπό τις ως άνω προϋποθέσεις και μετά την αφυπηρέτηση αυτών θα καλύπτονται από τους επόμενους κατά αρχαιότητα Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας. Οι Πρόεδροι Πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας θα θεωρούνται ιεραρχικά κατώτεροι των υφιστάμενων Προέδρων Πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας και των Πρωτοδικών που προήχθησαν στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών συντοχρόνως με αυτούς (τους Προέδρους Πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας). Οι Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας, κατά τον χρόνο ισχύς του παρόντος νόμου τοποθετούνται ιεραρχικά κάτω του τότε νεότερου Πρωτοδίκη και έκτοτε ανά έτος θεωρούνται μαζί με τους λοιπούς Πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας αρχαιότεροι των νέων Παρέδρων του Πρωτοδικείου, ομοίως μετά την προαγωγή των Παρέδρων αυτών στον βαθμό του Πρωτοδίκη, θεωρούνται άπαντες (οι υφιστάμενοι Πρωτοδίκες της γενικής και της ειδικής επετηρίδας) αρχαιότεροι αυτών κ.ο.κ.. Στους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες παρέχεται επίσης δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, µετά από αίτησή τους, µε διατήρηση της οργανικής τους θέσης και τροπής αυτής από θέση Πρωτόδικη της ειδικής επετηρίδας σε θέση Πρωτόδικη της γενικής επετηρίδας. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ετησίως, για αριθµό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι µεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθµού των υπηρετούντων Πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράµµατα επιµόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν µία (1) τουλάχιστον έκθεση επιθεώρησης του άρθρου 101 του Kώδικα Οργανισµού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρµόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν. Για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τον ακριβή αριθµό των εντασσοµένων αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης µε αιτιολογηµένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται µετά από ακρόαση των αιτούντων, λαµβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, την επιστηµονική κατάρτιση, την ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και την επίδοση αυτών γενικά. Οι εντασσόµενοι στη γενική επετηρίδα τοποθετούνται µετά από τον τελευταίο αντίστοιχο Πρωτοδίκη, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 8 και µε βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιµοι Ειρηνοδίκες Δ’ ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης µετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μετά από ακρόαση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα τοποθετούμενοι κάτω από τον τελευταίο πάρεδρο Πρωτοδικείου.
    Ως επικουρική δε πρόταση αναφορικά με την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 8 προκρίνεται η κάτωθι:
    2. Άπαντες οι Ειρηνοδίκες, μετά την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών προγραµµάτων επιμόρφωσης του άρθρου 7 και μετά την παρέλευση δύο (2) ετών από αυτή, εντάσσονται στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο Πρωτοδίκη, διατηρώντας τη θέση τους στο Πρωτοδικείο που υπηρετούν, μεταφερόμενης αυτής από την ειδική στη γενική επετηρίδα, ενώ οι μεταθέσεις και αυτών θα γίνονται µόνον κατόπιν αίτησής τους, µε εξαίρεση τους λόγους υποχρεωτικής μετάθεσης της παρ. 4 του άρθρου 60 του Kώδικα Οργανισµού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022, Α’ 109), διεκδικώντας τις θέσεις της, ενιαίας για όλους πια, γενικής επετηρίδας.

  • 16 Απριλίου 2024, 20:14 | Γ.Τ.

    Το μόνο που πιστεύω ότι κατάφερε με απόλυτη επιτυχία ο συντάκτης του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι να αδικήσει κατάφωρα ειρηνοδίκες και δη αυτούς της β’ τάξης, να καλοθρέψει τα συμπλέγματα ανωτερότητας πολλών νυν πρωτοδικών αλλά και να τους εξυπηρετήσει, μετατρέποντας τους νυν ειρηνοδίκες σε αιώνιους πρωτοδίκες παραδουλεύτρες καθώς και να περιποιήσει, τέλος, άφθονη τιμή στον νυν υπουργό δικαιοσύνης ότι κατάφερε κάτι φαραωνικό, εις βάρος, βέβαια, της καριέρας πάρα πολλών αξιόλογων και ευσυνείδητων ειρηνοδικών. Μόνη σανίδα σωτηρίας είναι η πρόταση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης. Και ανάθεμα, τελικά, αν όλα αυτά θα φέρουν την επιθυμητή ταχύτητα στη απονομή δικαιοσύνης….

  • 16 Απριλίου 2024, 20:40 | Ηρώ Γεωργούση

    Η ρύθμιση του άρθρου 8 παρ. 2 για τοποθετηση των Ειρηνοδικών στο τέλος της γενικής επετηρίδας κρίνεται προβληματική καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τα έτη προϋπηρεσίας των Ειρηνοδικών, ούτε όμως και τα έτη υπηρεσίας που θα έχουν αυτοί διανύσει μέχρι τοτε ως Πρωτοδικες της ειδικής επετηρίδας, ασκώντας κατά βάση τα ίδια καθήκοντα με τους Πρωτοδικες της γενικής.Επίσης, η περιορισμένη (χρονικά και αριθμητικά) ένταξη τους στην επετηρίδα, κρίνεται ομοίως προβληματική καθώς τους αναγκάζει να παραμείνουν στην ειδική- χωρίς μάλιστα καμία βαθμολογική ή υπηρεσιακή εξέλιξη, πάντα ιεραρχικά κατώτεροι έναντι των πρωτοδικών της γενικής επετηριδας, με τους οποίους, ωστόσο, θα ασκουν τα ίδια καθήκοντα.

    Η πρόταση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης κινείται σε σωστή κατεύθυνση για μια πιο ουσιαστική και δίκαιη ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας.

  • 16 Απριλίου 2024, 19:57 | Η.Ε.Γ Ειρηνοδίκης

    Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, δυστυχώς δεν κινούνται προς το σκοπό της ουσιαστικής ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης, καθώς κατατείνουν σε άνιση μεταχείριση δημοσίων λειτουργών.
    Ειδικότερα, εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας αναφορικά με το άρθρο 8 παρ. 2 καθώς Ειρηνοδίκες εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα τοποθετούνται πάντα μετά τον τελευταίο Πρωτοδίκη κατά τον χρόνο ένταξής τους, κατά παράβαση του Συντάγματος αλλά και του Ενωσιακού Δικαίου. Με τον τρόπο αυτό, δεν αναγνωρίζονται τα μέχρι τώρα χρόνια προϋπηρεσίας των Ειρηνοδικών, ούτε όμως εναλλακτικά εκείνα ως Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας για το διάστημα που θα ασκούν αυτά μέχρι την ένταξή τους στη γενική.
    Συνεπώς, η ρύθμιση για την ένταξη στη γενική επετηρίδα θα πρέπει να προβλεφθεί να γίνεται ανά έτος και να λαμβάνει υπόψη τη προγενέστερη υπηρεσία των Ειρηνοδικών, αν όχι όλη, έστω ένα τμήμα της, ώστε να μην απαξιώνεται το έργο των συγκεκριμένων λειτουργών. Διαφορετικά, η ένταξη στη γενική επετηρίδα θα πρέπει να προβλέπεται να γίνεται με προσμέτρηση των ετών υπηρεσίας ως πρωτόδικη της ειδικής επετηρίδας, από την έναρξη ισχύος του νόμου.
    Ομοίως, προβληματική είναι η ρύθμιση αναφορικά με τους δόκιμους Ειρηνοδίκες και τους σπουδαστές της Εσδι, για τους οποίους προβλέπεται άμεση ένταξη στη γενική επετηρίδα, άρα και ιεραρχικό προβάδισμα απέναντι σε Ειρηνοδίκες με πολλά έτη εμπειρίας παρόλο που στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου γίνεται αναφορά στη «διατήρηση του κεκτημένου κάθε επετηρίδας». Εφόσον, υπό τα ισχύοντα δεδομένα, η ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπει τη μη εμβόλιμη ένταξη στην επετηρίδα των πρωτοδικών, αλλά την τοποθέτηση κάτω από τον τελευταίο πρωτοδίκη, δεν γίνεται κατανοητό γιατί δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και η σειρά αρχαιότητας των ειρηνοδικών!
    Ομοίως, η τήρηση εσαεί ειδικής επετηρίδας χωρίς καμία περαιτέρω εξέλιξη των Δικαστών που παραμένουν σε αυτή εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, καθώς καλούνται να ασκούν ίδια καθήκοντα με τους Δικαστές της γενικής, χωρίς όμως να τους αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα και δυνατότητες εξέλιξης, έστω έως τον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών.
    Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για τους Ειρηνοδίκες ηλικίας 40-45 ετών που αυτή τη στιγμή έχουν 10-12 έτη εμπειρίας και οι οποίοι με την προβλεπόμενη ρύθμιση του Υπουργείου αναφορικά με την περιορισμένη (χρονικά και αριθμητικά) ένταξη τους στη γενική επετηρίδα, αφενός δεν αναμένεται άμεσα να ενταχθούν σε αυτή, αφετέρου η μη αναγνώριση των ετών (ή μέρους αυτών) προϋπηρεσίας τους σε συνδυασμό και με τον χρόνο που απαιτείται για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό, τους στερεί τη δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης, αναγκάζοντας τους ουσιαστικά σε αμφότερες τις επετηρίδες (γενική/ειδική) να ασκούν τα ίδια καθήκοντα.
    Ακόμη, πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι η ένταξη ενός Ειρηνοδίκη από την ειδική στη γενική επετηρίδα θα πρέπει να γίνεται με διατήρηση της οργανικής του θέσης μέχρι την προαγωγή του στον επόμενο βαθμό, ενόψει ότι σε αμφότερες τις επετηρίδες διατηρεί τον ίδιο βαθμό, ήτοι του Πρωτοδίκη, ασκεί τα ίδια καθήκοντα και η ένταξη δεν αποτελεί προαγωγή ούτε μετάταξη.
    Τέλος, οι προτάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για μια πιο δίκαιη και ουσιαστική ενοποίηση.

  • 16 Απριλίου 2024, 18:30 | ΕΥΣΤΡ. ΧΟΝΔΡΟΖΟΥΜΑΚΗΣ Ειρηνοδίκης Α΄θΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ

    Η δυνατότητα ένταξης στην Γενική Επετηρίδα πρέπει να παρέχεται ετησίως, με ανοιχτό αριθμό θέσεων και χωρίς ποσόστωση σε σχέση με τον συνολικό αριθμό υπηρετούντων πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας και εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν δύο (2) τουλάχιστον εκθέσεις επιθεώρησης του άρθρου 101 του Kώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν. Για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τον ακριβή αριθμό των εντασσομένων αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται μετά από ακρόαση των αιτούντων. Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών θα πρέπει να τοποθετούνται εμβόλιμα σε θέση που αντιστοιχεί στα χρόνια υπηρεσίας τους στο δικαστικό σώμα και με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

  • 16 Απριλίου 2024, 18:36 | Δημήτρης Δημητριάδης

    Συμφωνώ απόλυτα με τη δίκαιη πρόταση του ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης

  • 16 Απριλίου 2024, 18:05 | Κωνσταντίνα Βέργου

    Συντάσσομαι απόλυτα με την πρόταση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

  • 16 Απριλίου 2024, 17:18 | μία εκ των 900 αδικημένων δικαστών

    Mε τη συνείδηση δικαστή αλλά και την κοινή λογική, μου είναι αδύνατο να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν να έχει προταθεί με αυτή τη μορφή η εξόφθαλμα άδικη διάταξη για την ένταξη των ειρηνοδικών στο τέλος της επετηρίδας, χωρίς να μας αναγνωρίζεται μέρα από την πολυετή – για τους περισσότερους – υπηρεσία μας κι ενώ μάλιστα θα έχουμε αξιολογηθεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και θα πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις – κριτήρια. αδυνατώ να πιστέψω πώς μέσα στη δικαιοσύνη μπορεί να συμβαίνουν τέτοιες αδικίες και δεν ξέρω πια από πού μπορούμε να ζητήσουμε προστασία.. εμείς οι δικαστές α΄ βαθμού και πρώτης γραμμής τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, δίπλα στον πολίτη, που με προσωπικές θυσίες, πολλοί από εμάς μακριά από τα σπίτια μας,υπηρετήσαμε και υπηρετούμε τη δικαιοσύνη, όχι απλά με αξιοπρέπεια, αλλά κερδίζοντας την εκτίμηση και τον θαυμασμό των επιθεωρητών μας, των δικηγόρων, των πολιτών. Ήθελα να πιστεύω και των συναδέλφων μας πρωτοδικών, με τους οποίους δυστυχώς έχουμε βρεθεί «απέναντι» ενόψει της ενοποίησης, αφού φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν την παραμικρή υποχώρηση ώστε να συνυπάρξουμε όλοι οι συνάδελφοι με δίκαιους όρους σε μια κοινή επετηρίδα. Μα αλήθεια, δεν μπορεί να μην υπάρχει άλλη λύση που να μας εξασφαλίζει όλους!! σίγουρα υπάρχει και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κινηθεί οι προτάσεις – παρατηρήσεις των ολομελειών των δύο μεγαλύτερων ειρηνοδικείων της χώρας (Αθήνας – Θεσσαλονίκης), με τις οποίες δηλώνω ότι συντάσσομαι.

  • 16 Απριλίου 2024, 15:16 | Ειρηνοδίκης Β

    Η δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα να παρέχεται ετησίως και να αρκεί μία έκθεση επιθεώρησης. Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα να διατηρούν την οργανική τους θέση και να συνυπολογίζονται τουλάχιστον τα έτη τους ως Πρωτοδίκες κατά το χρόνο ένταξής τους σε αυτήν.

  • 16 Απριλίου 2024, 14:36 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ

    Κατόπιν σύγκλησης της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Βασιλικών ν. Θεσσαλονίκης την 16-04-2024,με θέμα «Ενοποίηση α΄ βαθμού-προτεινόμενες αλλαγές στο σχετικό σ.ν.», αποφασίστηκε ομόφωνα η προσυπογραφή της με αριθμό 30/2024 απόφασης της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και κατά πλειοψηφία (2/3) των προτάσεων του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

    Νικολέττα Καρανικόλα
    Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Ειρηνοδικείου Βασιλικών

  • 16 Απριλίου 2024, 13:03 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

    Κατόπιν σύγκλησης της ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Λαυρίου αποφασίστηκε ομόφωνα με την με αριθμό 24/16-4-2024 απόφαση η προσυπογραφή της με αριθμό 30/2024 απόφασης της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Η ολομέλεια του Ειρηνοδικείου Λαυρίου.

  • 16 Απριλίου 2024, 12:52 | Χ.Κ.

    Είναι αναγκαίο τροποποιηθούν τα εδάφια β,γ και δ της παραγράφου 1 με διαγραφή της αναφοράς των τάξεων των Ειρηνοδικών και την αντιστοίχισή των τελευταίων με μόνο κριτήριο τα έτη πραγματικής υπηρεσίας τους. Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με τους Ειρηνοδικές Γ τάξης με 8 έτη πραγματικής υπηρεσίας, που δεν έχουν λάβει το βαθμό Β τάξης, καθώς και για τους Ειρηνοδικές Β τάξης με άνω των 12 ετών έτη πραγματικής υπηρεσίας.

  • 16 Απριλίου 2024, 12:09 | Χ.Κ.

    Πρέπει να τροποποιηθούν τα εδάφια β,γ και δ της παραγράφου 1 με διαγραφή της αναφοράς των τάξεων των Ειρηνοδικών και την αντιστοίχισή των τελευταίων με μόνο κριτήριο τα έτη πραγματικής υπηρεσίας τους. Διαφορετικά δημιουργείται αντινομία με το άρθρο 10, δεδομένου άλλωστε του γεγονότος ότι, αν δεν μεσολαβούσε το παρόν νομοσχέδιο, θα διενεργούνταν κρίσεις από το ΑΔΣ και προαγωγές εντός του καλοκαιριού. Άλλωστε η εν λόγω διατύπωση δημιουργεί ασάφειες σχετικά με την αντιστοίχιση των Ειρηνοδικών Γ τάξης με 8 έτη πραγματικής υπηρεσίας και των Β τάξης με άνω των 12 ετών έτη πραγματικής υπηρεσίας.

  • 16 Απριλίου 2024, 01:08 | Γ.Π.

    Ένας σημερινός Ειρηνοδίκης Β΄ τάξης με υπηρεσία 12 ετών (διορισθείς το 2012) και με ηλικία από 40 – 45 έτη (πρόκειται για τη συντριπτική πλειονότητα), ακόμα και αν ενταχθεί στη γενική επετηρίδα, το νωρίτερο μετά από 3 χρόνια, θα χρειαστεί άλλα 12 – 13 χρόνια για να προαχθεί στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, όταν δηλαδή θα είναι πλέον 60 ετών και άνω. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όλη την υπόλοιπη σταδιοδρομία του, διάρκειας 20 – 25 ετών, θα παραμείνει καθηλωμένος στον βαθμό του Πρωτοδίκη, χωρίς προοπτική εξέλιξης, κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει και σήμερα για τον βαθμό του ειρηνοδίκη. Με ποιο κίνητρο λοιπόν ο εν λόγω πρώην ειρηνοδίκης θα κληθεί να αναλάβει τα ίδια ακριβώς καθήκοντα με αυτά των σημερινών πρωτοδικών, όταν γνωρίζει ότι εν τοις πράγμασι ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να εξελιχθεί; Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένο είτε να αναγνωριστεί ένα -έστω μικρό- μέρος των ετών της προϋπηρεσίας του ως ειρηνοδίκη, ώστε να καταστεί δυνατή η πιο γρήγορη εξέλιξή του εντός της γενικής επετηρίδας, είτε να προβλεφθεί η δυνατότητα εξέλιξής του εντός της ειδικής επετηρίδας έστω μέχρι τον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, ακόμα και αν δεν θα έχει το εύρος των δικαιωμάτων και καθηκόντων του Προέδρου της γενικής επετηρίδας. Εάν τελικά υιοθετηθεί η διάταξη ως έχει, οι ειρηνοδίκες της συγκεκριμένης κατηγορίας θα αδικηθούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ειρηνοδίκη, ακόμα και από εκείνους της Α΄ τάξης, δεδομένου ότι οι τελευταίοι έχουν ούτως άλλως πολύ λιγότερα χρόνια εργασιακού βίου μέχρι να αφυπηρετήσουν.

  • 16 Απριλίου 2024, 00:08 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ

    «Αλλαγή βασισμένη σε αρχές είναι πρόοδος.Αλλαγές συνεχώς,χωρίς αρχές,καταλήγουν σε χάος» (Αϊζενχάουερ). Μια τέτοια ρηξικέλευθη αλλαγή θα προσθέσω ότι πρέπει να είναι και δίκαιη στο βασικό της πρωτίστως κείμενο, ήτοι το νόμο με τον οποίο θα επέλθει. Κι αν χρειαστεί ας γίνουν μικροβελτιώσεις σε δεύτερο χρόνο. Η απαξίωση και η προχειρότητα όμως με την οποία αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου τον κλάδο των Ειρηνοδικών, θυσιάζοντας με μεγάλη ευκολία έτη υπηρεσίας μας στον κλάδο καθώς και την προοπτική της εξέλιξής μας, είτε μιλάμε για την ειδική επετηρίδα είτε για τη γενική, δεν είναι καθόλου μικρής σημασίας. Πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με ριζικές ή εν μέρει αλλαγές βασικών διατάξεων πριν τη ψήφισή του, όπως οι αλλαγές αυτές προτείνονται να γίνουν και ήδη γνωστοποιήθηκαν στο Υπουργείο και στο υπόλοιπο κοινό μέσω της διαβούλευσης. Πρόκειται για τις προτάσεις των δύο μεγαλύτερων Ειρηνοδικείων της Χώρας, ήτοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και οι επικαιροποιημένες προτάσεις των συναδέλφων κ. Σακελλαροπούλου και κ. Βασταρούχα, που η συνδυαστική αποδοχή τους θα επιφέρει ένα δίκαιο αποτέλεσμα για ολόκληρο τον Δικαστικό Κλάδο, με σεβασμό στο πρόσωπο, τη δουλειά και την αγωνία των ήδη υπηρετούντων συναδέλφων Πρωτοδικών.
    Δεν είναι δυνατό να υπάρξει «ενοποίηση» κι «επιτάχυνση» με δικαστές δύο ταχυτήτων.

  • 15 Απριλίου 2024, 22:29 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Τρομερή αδικία και απαξίωση να μην αναγνωρίζονται τα πραγματικά έτη προυπηρεσίας. Δεν νοείται να εξανεμίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (ειδική-γενική) τόσα χρόνια υπηρεσίας. Κανονική προαγωγή στο βαθμό του Προέδρου Πρωτ. μετά απο 16 χρόνια συνολικής (από Δόκιμοι) υπηρεσίας.

  • 15 Απριλίου 2024, 19:14 | ραφαήλ

    Η παράγραφος 2 του άρθρου 8 πρέπει να αλλάξει σίγουρα. Το κείμενο των υπηρετούντων Ειρηνοδικών Θεσσαλονίκης κάνει τις σωστές επισημάνσεις.

    Είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζονται τα χρόνια υπηρεσίας τους;

    «Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ανά τριετία, για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν δύο (2) τουλάχιστον εκθέσεις επιθεώρησης του άρθρου 101 του Kώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν»

    πρέπει να τροποποιηθεί το ανωτέρω και να παρέχεται η δυνατότητα κάθε έτος και να αρκεί μια μόνο έκθεση επιθεώρησης. Οι Ειρηνοδίκες επιθεωρούνται για όλα αυτά κάθε έτος εξάλλου.

  • 15 Απριλίου 2024, 19:16 | ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ!!

    ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ Ο ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΩΝ, ΣΕ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ, ΣΕ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΩΝ, ΣΕ ΠΤΑΙΣΜΑΤΑ, ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΚΤΛ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ! ΟΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΕΙΔΙΚΩΣ» ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ. ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΓΚΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΕΝΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟ 10-04-2024 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ
    ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ.