1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:
α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).
β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).
γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).
δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).
ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).
στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).
ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).
η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).
θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).
ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).
ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).
ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).
ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).
ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).
ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).
ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).
ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).
ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).
ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).
κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).
κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).
κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).
κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).
κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).
κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).
κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).
κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).
κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).
κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).
λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).
λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).
λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).
λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).
λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).
λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).
λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).
λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).
λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).
λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).
μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).
μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).
μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).
μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).
μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).
με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).
μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).
μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).
μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).
μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).
ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).
να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).
νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).
νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).
2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.
β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.
γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.
δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.
ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.
στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.
ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.
η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.
θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.
ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.
ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.
ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.
ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.
ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.
ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.
ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.
ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.
ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.
ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.
) Σύμφωνα με τον Ν. 4938/2022 (Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και λοιπές διατάξεις), το αρθρ.2§1 προσδιορίζει ρητά τους δικαστικούς σχηματισμούς, στο οποίο δεν υφίσταται δικαστικός σχηματισμός με χαρακτηρισμό «ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΔΡΑ» & «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ».Β) Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι «Παράλληλη Έδρα Πρωτοδικείου» ορίζεται δικαστήριο το οποίο ήταν «Έδρα υφιστάμενου Πρωτοδικείου».Γ) Η έννοια «ορισμός» χρησιμοποιείται ΤΌΣΟ για το κεντρικό Πρωτοδικείο ΟΣΟ και για το «Παράλληλο». Επομένως ΑΦΟΥ δεν υπάρχει κατάργηση κανενός Πρωτοδικείου, ΣΕ ΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ η μεταφορά όλων των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων των νέων «παράλληλων» Πρωτοδικείων στα Κεντρικά; Που έχει ξανασυμβεί να ορίζονται υπηρεσίες (Δικαστήρια) χωρίς υπαλλήλους; ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.Για το πρωτοδικείο ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (έδρα Αγρίνιο) συγκεκριμένα προσδιορίζει το εξής «Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94)», Θα υπάρχουν δηλαδή «παράλληλές έδρες» Πρωτοδικείων με τις ίδιες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις χωρίς να είναι επανδρωμένες με οργανικές θέσεις;
Επομένως στο άρθρο υπάρχει ΠΡΟΔΗΛΟ ΣΦΑΛΜΑ το νομοθέτη για την παραπάνω διάταξη και πρέπει να αποσυρθεί εξ ολοκλήρου.
Αποτελεί προσβολή η υπονόμευση του Πρωτοδικείου ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντικρούομε παιδαριώδη σχόλια περί της ιστορίας της Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, όταν άπαντες γνωρίζουν ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου ιδρύθηκε το 1834 και έκτοτε και μέχρι σήμερα λειτουργεί ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ ως ένα από τα μεγαλύτερα επαρχιακά πρωτοδικεία, πλην άλλων σημαντικών ιστορικών στοιχείων που συνοδεύουν την ιστορία της δικαιοσύνης στο Μεσολόγγι, όπως η λειτουργία του πρώτου Εφετείου, του περιώνυμου Εφετείου των Εκκλήτων.
Κύριοι της Κυβέρνησης, αγνοείτε καταφανώς την πρωτεύουσα της Π.Ε. Αιτ/νίας. Την απαξιώνετε.
ΜΟΝΟΝ η Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ εξαιρείται από τον κανόνα που εσείς κύριοι της Κυβέρνησης, θεσπίσατε στο άρθρο 3 εδ α.
Και η εξαίρεση μένει αδικαιολόγητη, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι η Λειβαδιά κρατάει ως πρωτεύουσα το κεντρικό πρωτοδικείο, παρότι πρόκειται για ένα πρωτοδικείο πιθανόν 2 ή και 3 φορές μικρότερο από αυτό του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ από άποψη όγκου εργασιών.
Αντιθέτως παρακολουθούμε με περισσή απογοήτευση να μοιράζετε έδρες πρωτοδικείων (κεντρικές) δεξιά και αριστερά, όπως π.χ. η περίπτωση της ΠΕΛΛΑΣ με την διατήρηση δύο κεντρικών πρωτοδικείων, Εδεσσας και Γιαννιτσών (το επιχείρημα περί παραμεθόριας περιοχής καταρρίπτεται με μια απλή ανάγνωση του Ν. 1892/1990 περί της έννοιας των παραμεθόριων περιοχών), εκτός κι αν επίκειται στρατιωτική εισβολή από τα Σκόπια και δεν είμαστε ενήμεροι οι υπόλοιποι (ζητώ συγγνώμη για το πικρόχολο σχόλιο).
Αυτό που αγνοείτε όμως (ή έστω φέρεστε ότι αγνοείτε ή πιθανόν «παρασύρεστε» από μικροπολιτικές παρεμβάσεις) κύριοι της Κυβέρνησης, είναι ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι από τα μεγαλύτερα επαρχιακά πρωτοδικεία με τεράστιο όγκο υποθέσεων, εξυπηρετεί γεωγραφικά το ήμισυ του μεγαλύτερου νομού της χώρας (5.500 τ.χ. εν τω συνόλω) και πληθυσμιακά 96.000 κατοίκους, με το υπόλοιπο των 120.000 κατοίκων να εξυπηρετείται από το γειτονικό πρωτοδικείο Αγρινίου (στοιχεία από τελευταία απογραφή σε συνδυασμό με τις κατά τόπον αρμοδιότητες).
Αγνοείτε ότι στο προκείμενο σχέδιο νόμου, δεν ελέγχουμε τον πληθυσμό της πόλης όπου εδρεύει το πρωτοδικείο, αλλά τουναντίον τον πληθυσμό που εξυπηρετεί σε συνδυασμό με την γεωγραφική έκταση.
Αγνοείτε ότι το πρωτοδικείο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ευρίσκεται στο κέντρο του Νομού, έχει ΑΜΕΣΗ πρόσβαση στην Ιονία Οδό, εξυπηρετώντας με ασφάλεια τους κατοίκους του Νομού μας.
Τέλος κι επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για τις κτιριακές εγκαταστάσεις μας, έχετε ποτέ αναρωτηθεί μήπως «παρασύρεστε» από παραπλανητικά στοιχεία που σας παρουσιάζονται;
Γνωρίζετε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός γραφείων που είναι κλειστός και αχρησιμοποίητος; Γνωρίζετε ότι ένα μεγάλο τμήμα του κτιρίου δεν χρησιμοποιείται και είναι προς διάθεση; Γνωρίζετε ότι ασφαλώς (σε πλήρη αντίθεση με ό,σα αναφέρονται) και υπάρχει ηλεκτρικό αναβατόριο για ΑΜΕΑ; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν εγκατεστημένη τηλεματική και όλα τα σύγχρονα μέσα της δίκης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ); Γνωρίζετε ότι προσφάτως (2017και 2019) έγινε ανακαίνιση με αλλαγές παραθύρων και ρολών, μονώσεις, κεντρικό κλιματισμό, σύστημα πυρόσβεσης και άλλα πολλά;
ΚΑι τέλος γνωρίζετε ότι με την με αρ. 23900/8-12-2023 απόφαση ΤΑΧΔΙΚ έχει εγκριθεί πίστωση 700.000 ευρώ για κατασκευή ασανσέρ και καλλωπισμό του εσωτερικού του κτιρίου με αλλαγές μαρμάρινων σκαλών, καθώς το κτίριο είναι σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς; Η μήπως η αναβλητικότητα και η αδιαφορία του κράτους ως προς την συντήρηση των κτιρίων του, αποτελεί το απόλυτο κριτήριο για εσάς και εν τέλει λειτουργεί εις βάρος ημών;
Και εν τέλει και για να καταλάβουμε, όταν επί χρόνια -δήθεν- πολεμάτε την αστυφιλία και επιθυμείτε την αποκέντρωση και την ενίσχυση της περιφέρειας, τί ακριβώς εννοείτε;
Οτι θα φτιάξετε μικρές «Αθήνες», υδροκέφαλες πόλεις μέσα σε κάθε νομό, με υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών;
Αν αυτή είναι η απόφασή σας, καλώς. Απλά ενημερώστε μας να γνωρίζουμε και εμείς οι κάτοικοι μικρότερων, τιμημένων, ζωντανών πόλεων ότι δικαιούμαστε ΟΥΔΕΝ.
Περιφερειακή Έδρα Αριδαίας – αποσυμφόρηση Κεντρικού Πρωτοδικείου Έδεσσας.
Από τα κριτήρια που θέτει η Παγκόσμια Τράπεζα μείζονα ρόλο διαδραματίζει η αποσυμφόρηση του Κεντρικού Πρωτοδικείου.
Το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, είναι -εωσότου αρχίσει η κατασκευή νέου μεγάρου- μεταξύ των χείριστων της επικράτειας (Κιλκίς, Έδεσσα, Γιαννιτσά). Σε περίπτωση συγχώνευσης του Ειρηνοδικείου Αριδαίας -αλλά και αυτού της Σκύδρας- δημιουργούνται προβλήματα αντί να επιλύονται.
Κτιριολογικά πρόκειται για μισθωμένο κτίριο του 1960. Αποτελείται από ισόγειο με 2 μικρά γραφεία Ειρηνοδικείου και 4 μικρά ποινικού τμήματος, μαζί με το γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου. Στον α’ όροφο υπάρχουν 4 γραφεία της Εισαγγελίας (2 Εισαγγελέων), 2 ανάκρισης και ποινικού και 2 πολιτικού τμήματος, μαζί με 2 γραφεία δικαστών. Όλες οι θέσεις εργασίας είναι κατειλημμένες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο φιλοξενίας των 4 υπαλλήλων και 2 δικαστών του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας (και άλλων 2 και 2 της Σκύδρας). Το κτίριο είναι δυσχερώς προσβάσιμο από ΑμΕΑ (δεν υπάρχει ανελκυστήρας), οι χώροι υγιεινής αποτελούνταν από 2 τουαλέτες (δίχως διαχωρισμό ανά φύλο), ενώ χώροι αρχείου είναι οι διάδρομοι και η σκεπή. Δεν υπάρχει κρατητήριο. Δεν υπάρχει βιβλιοθήκη, δεν υπάρχει αίθουσα διασκέψεων, δεν υπάρχει αίθριο ή φουαγιέ.
Το υφιστάμενο δικαστικό κατάστημα του Ειρηνοδικείου Αριδαίας αποτελείται από διώροφο κτίριο: ισόγειο με μεγάλο ακροατήριο, φουαγιέ, γραφείο Δικηγορικού Συλλόγου, 3 τουαλέτες ανδρών-γυναικών-ΑμΕΑ. Στον α’ όροφο -με ανελκυστήρα- υπάρχουν γραφεία 2 δικαστών, 3 γραμματέων, επιμελητή, 2 χώροι αρχείου, χώρος υλικών. Ο προτεινόμενος ιδιόκτητος νέος χώρος του Δήμου Αλμωπίας για δικαστικό κατάστημα (πρώην δημαρχείο), είναι διώροφο με 2 ακροατήρια, με 3 γραφεία δικαστών, 4 γραφεία γραμματέων α’ ορόφου και 4 γραφεία ισογείου, φουαγιέ, γραφεία δικηγόρων, κρατητήριο, περιβάλλοντα χώρα, θέσεις στάθμευσης.
Ο περισσότερος όγκος/ύλη του πολιτικού τμήματος του Πρωτοδικείου Έδεσσας αποτελείται από υποθέσεις εμπράγματου δικαίου και δη κτηματολογικές Ν. 2664/1998 μετά την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας. Το ήμισυ σχεδόν αυτών αποτελείται από αγωγές/αιτήσεις χωρικής αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου Αλμωπίας, λόγω της ύπαρξης πάρα πολλών εντόπιων ιδιοκτησιών που δεν τακτοποιήθηκαν με διανομές, αλλά και άτυπων μεταβιβάσεων αγροτικής γης. Το ποινικό τμήμα απασχολούν υποθέσεις δασικών πλημμελημάτων, η πλειονότητα των οποίων αφορά το Δασαρχείο Αριδαίας.
Ειδικότερα το ευρύ δίκτυο λειτουργούντων δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών απαιτεί τη λήψη πιστοποιητικών, αλλά και τη διενέργεια ενόρκων βεβαιώσεων για υποθέσεις εμπράγματου δικαίου. Η ύπαρξη άνω των 100 ενεργών συνεταιρισμών (δασικών, γεωργικών, κτηνοτροφικών) απαιτεί τη λήψη αρχείου από το σχετικό μητρώο. Η αναλογία ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό άγει σε αυξημένες υποθέσεις κληρονομικού δικαίου ή δικαστικών συμπαραστάσεων. Η αυξημένη επισκεψιμότητα στην περιοχή λόγω των τουριστικών πόλων (Λουτρών Πόζαρ-ΧΚ Βόρα, μονών Αγ.Ιλαρίωνος-Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ορεινού όγκου) προκαλεί αυξημένες μετακινήσεις που σε συνδυασμό με το κακό οδικό δίκτυο και την κίνηση αγροτικών οχημάτων στις επαρχιακές οδού προκαλούν τροχαία ατυχήματα, ενώ η αύξηση των επισκεπτών και των συναθροίσεων (φεστιβάλ κλπ) οδηγούν σε φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών. Τέλος η ύπαρξη μεγάλων ορεινών δημοσίων δασών σε συνδυασμό με τα χαμηλά εισοδήματα των κατοίκων είναι παράγοντες αυξημένης παραβατικότητας υποθέσεων λαθροϋλοτομίας. Ομοίως η έλλειψη τελωνειακής σύνδεσης και πρόσβασης στη γείτονα χώρα σε συνδυασμό με την εκτενή δασώδη μεθόριο προκαλεί αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην ορεινή παραμεθόρια περιοχή.
Είναι πασιφανές πως το Κεντρικό Πρωτοδικείο αποσυμφορίζεται και η λειτουργία της Περιφερειακής Έδρας Αριδαίας καθιστά ευχερέστερη και ποιοτικότερη την απονομή της Δικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο Έδεσσας.
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ στο δικαστικο χάρτη είναι το ΑΓΡΙΝΙΟ.
ΣΟΦΗ, ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ η αποφαση της κυβέρνησης, δεδομένης της αδυναμίας του Μεσολογγίου.
Οι Μεσολογγίτες μάλλον θα πρέπει να διαβάσουν καλύτερα το σχέδιο νόμου. Στο σχέδιο νόμου λέει ότι το πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι παράλληλη έδρα, άρα δεν υστερεί σε τίποτα από το πρωτοδικείο Αγρινίου, όσον αφορά τις αρμοδιότητες, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να λένε και ευχαριστώ. Αυτό που έπρεπε κανονικά να τους ανησυχεί είναι το γεγονός, ότι από τη στιγμή που αναβαθμίζεται το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου σε Πρωτοδικείο με αποτέλεσμα να αντλεί την μισή δικαστηριακή ύλη και υποθέσεις από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, καθώς βρισκόταν στην κατά τόπον αρμοδιότητα του, ενώ το πρωτοδικείο Αγρινίου διατηρεί στην κατά τόπον αρμοδιότητα του τις ίδιες περιοχές που είχε και πριν την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη. Επομένως μήπως οι κάτοικοι του Μεσολογγίου πρέπει να κοιτάξουν προς την αντίθετη κατεύθυνση για να βρουν το πραγματικό πρόβλημα που τους ζημιώνει σαν πόλη σύμφωνα με το νέο δικαστικό χάρτη.
Δεν είναι λάθος να πούμε ότι το Μεσολόγγι αδικείται καταφανώς από την Πολιτεία τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό γίνεται την αποψίλωση υπηρεσιών και φορέων προς όφελος του γειτονικού Αγρινίου. Αυτό γίνεται τώρα και στο θέμα της έδρας του Πρωτοδικείου. Ενισχύεται έτσι ο υδροκεφαλισμός στον νομό με ενίσχυση της μεγάλης όντως πόλης του Αγρινίου και αποδυναμώνεται αντίστοιχα η αρκετά μικρότερη πόλη του Μεσολογγίου. Επίσης βλέποντας τις συγκεντρώσεις πληθυσμού και την οδική πρόσβαση στο Αγρίνιο καταλαβαίνουμε ότι η αναπτυσσόμενη περιοχή της Ναυπάκτου θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης. Ουσιαστικά το Μεσολόγγι που είναι ανάμεσα στο Αγρίνιο και τη Ναύπακτο και πάνω στην Ιόνια Οδό είναι σε κεντρική θέση και άξιο να επιλεγεί με κριτήρια γεωγραφικά και οικονομικά.
Αλλά υπάρχουν και οι τεραστίως σημαντικοί ιστορικοί και συμβολικοί λόγοι της Ιεράς Πόλης της Ελευθερίας. Γι αυτούς τους προφανείς λογους αποφασίστηκε να στηριχτεί και ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα του νομού. Δεν μπορεί επίσης να προσπερνά κανείς ότι το Μεσολόγγι είχε ενα από τα πρώτα πρωτοδικεία ως πρωτεύουσα νομού του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Το Μεσολόγγι θα ζήσει σε πείσμα των καιρών !
Απαραδεκτη η απομακρυνση του πρωτοδικειου απο την Ιερη Πολη του Μεσολογγιου.Απαιτουμε να γινει τροποποιηση του σχεδιου νομου και παραμονη του Πρωτοδικειου στην πολη μας.
Το Πρωτοδικείο ΑΓΡΙΝΙΟΥ εξυπηρετεί όχι μόνο τους δημότες του Αγρινίου, οι οποίοι αντιστοιχούν με βάση την τελευταία καταμέτρηση το 2021, στους 101.384 κατοίκους, αλλά και τις γύρω περιοχές, ήτοι τον Δήμο Αμφιλοχίας με 23.317 κατοίκους, τον Δήμο Θερμού με 8.659 κατοίκους, δηλαδή εξυπηρετεί περίπου 135.000 πολίτες σε μόνιμη βάση!
Αντίθετα, οι δημότες του Μεσολογγιου, που εξυπηρετούνται από το Πρωτοδικείο τους, ανέρχονται στις 30.000. Τα νούμερα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκρίνονται, και να υφίσταται οποιαδήποτε αμφιβολία για την δικαστική ύλη των δυο Πρωτοδικείων, ύλη την οποία μόνο το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου (3 όροφο κτίριο 6.000 τμ με υπόγειο αποθηκευτικό χώρο και πάρκινγκ, ασανσέρ και ράμπες για ΑΜΕΑ) μπορεί να διαχειριστεί!
Το δικαστικό μέγαρο Μεσολογγίου ΔΕΝ πληροί καμία προϋπόθεση ΟΥΤΕ για να υποδεχτεί την τεράστια αυτή ΥΛΗ του Πρωτοδικείου ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΛΠ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΑΒΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΙΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΙΣΕ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ.
ΟΡΘΩΣ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΟΡΙΣΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ.
Απαράδεκτη η υποβίβαση του Πρωτοδικείου ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σε παράλληλο. Μοναδική εξαίρεση στο πανελλήνιο!
Κι όχι μόνον αυτό, αλλά αγαπητοί κύριοι, μπαίνετε στον κόπο να κουραστείτε και να αναφέρετε στο άρθρο 3 εδ α) «κεντρική έδρα είναι η έδρα υφισταμένου Πρωτοδικείου στην πρωτεύουσα…ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6″!!!
Κοιτάει κάποιος ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άρθρο 6 (16 ολόκληρες σελίδες)και διαπιστώνει ότι μόνον το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ως πρωτεύουσα χάνει την έδρα…
Γιατί δεν γράφατε κατευθείαν στο άρθρο 6 : » ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ», έτσι για να το βλέπετε και να το καμαρώνετε;
Μάλλον ούτε εσείς δεν αντέχατε το όνειδος…
Με το νομοσχέδιο, που ετέθη σε διαβούλευση, η κυβέρνηση επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης. Το Μεσολόγγι με την επιμονή του να διατηρήσει, ως κεντρικό, το πρωτοδικείο Μεσολογγίου σε ακατάλληλες και απηρχαιωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, χωρίς καμία δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων, επιδιώκει την οπισθοδρόμηση.
ΟΡΘΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΡΙΣΕ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ; Καταργείται ένα Πρωτοδικείο με όλα τα κριτηρια που έθεσε ο νόμος! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΑΜΕΣΑ!
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ! ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ! ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΜΗΣΗ ΤΑ ΑΓΝΟΗΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ!
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ
Δεν τηρηθηκε κανενα τεχνοκρατικό κριτήριο με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ένα τόσο μεγάλο Πρωτοδικείο στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η μεγαλύτερη γυναικεία φυλακη της χώρας! Απαράδεκτη η περικοπή της κατά τόπον αρμοδιότητας!
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΗ!
Η πόλη της Λιβαδειάς υπερτερεί της Θήβας απο όλες τις απόψεις γι’ αυτό είναι και πρωτεύουσα. Πολύ δίκαιη λοιπόν η απόφαση το κεντρικό πρωτοδικείο να είναι στη Λιβαδειά.
Πολύ δίκαιη η απόφαση καθώς η έδρα του Πρωτοδικείου πρέπει να είναι στην πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, την Λιβαδειά.
Φρονούμε όμως ότι η Δημοτική Ενότητα Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου φεύγει από την αρμοδιότητα της Λευκάδας, για λόγους που αφορούν την αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου.
Καταρχάς πουθενά δεν τηρείται πιστά η διοικητική διαίρεση. Επιπλέον δεν υφίσταται εξορθολογισμός με το να γίνεται ένα «ανακάτεμα της τράπουλας» ειδικά σε μία περιοχή που δεν έχει μεγάλο όγκο δικογράφων και ούτε πλήττει την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο Λευκάδας.
Οι δικηγόροι που εδρεύουν σε αυτήν την περιοχή και ανήκουν στον Δικηγορικό Σύλλογο Λευκάδας θα πρέπει να αλλάξουν Δικηγορικό Σύλλογο και να πάνε στο Μεσολόγγι; Για ποιο λόγο να γίνει αυτό;;
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΙΔΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ, ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΣΚΟΠΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. Η Αλυζία είναι πολύ πιο κοντά στην Λευκάδα σε σύγκριση με το Μεσολόγγι.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας
Μ-Δ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ο τρόπος κατανομής της κατά τόπον αρμοδιότητας στις κεντρικές και περιφερειακές έδρες είναι κάποιες φορές δυσνόητος. Γεωγραφικά δεν είναι κατανοητό γιατί π.χ. η Κηφισιά να ανήκει στην κεντρική έδρα της Αθήνας, ενώ το Χαλάνδρι που είναι πολύ πιο κοντά σε αυτή να ανήκει στην περιφερειακή έδρα του Αμαρουσίου. Υπάρχουν πλείστες όσες τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες χρήζουν επανεκτίμησης.
Επιπλέον, δεν προβλέπεται καμία ρύθμιση για την τύχη των εκκρεμών υποθέσεων και σε ποια έδρα του Πρωτοδικείου θα συζητηθούν. Τούτο δε ιδίως επειδή προκύπτει πως ο νομοθέτης δεν επέλεξε να μεταφέρει την κατά τόπον αρμοδιότητα των πρώην Ειρηνοδικείων εν συνόλω στο κεντρικό ή στο περιφερειακό, αλλά αντίθετα επέλεξε την κατάτμηση αυτών. Ενδεικτικά, Δήμοι που σήμερα ανήκουν στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου εντάσσονται στο κεντρικό πρωτοδικείο και άλλοι στο περιφερειακό. Τούτο συμβαίνει στα περισσότερα ειρηνοδικεία της Αττικής. Σε ποια έδρα θα δικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις, δοθέντος ότι είναι πρόδηλο πως οι ήδη κατατεθείσες δεν είναι δυνατόν να χωρισθούν και να μεταφερθούν / προσδιορισθούν αντίστοιχα.
Απαιτείται άμεση ρύθμιση πριν τύχουν εφαρμογής οι νέες σχετικές διατάξεις περί κατά τόπον αρμοδιότητας.
Απαράδεκτη η απόφαση αυτή και πρέπει οπωσδήποτε να ανακληθεί. Δεν είναι δυνατόν ο μεγαλύτερος Νομός της χώρας, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να έχει μόνο ένα πρωτοδικείο να εξυπηρετεί τόσους ανθρώπους από άκρη σε άκρη του Νομού.
Πέραν από αυτό, η υποβάθμιση αυτής της πόλης πιά πρέπει να σταματήσει….
Το Μεσολόγγι είναι και θα είναι η πρωτεύουσα του Νομού…..
Η λέξη Πρωτοδικείο από μόνη της πρεσβεύει κύρος, δικαιοσύνη, σεβασμό και προστασία του πολίτη. Πως γίνετε να μην υπολογίζονται όλα αυτά και να παρακαμφθεί η μόνη Ιερά Πόλης, η πόλη της ελευθερίας, η πόλη των πέντε πρωθυπουργών, η πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Η ιστορική πόλη του Μεσολογγίου ? Η πόλη με ένα από τα παλαιότερα Πρωτοδικεία. Όσο για τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά νούμερα στην προκειμένη περίπτωση είναι μοιρασμένα αν και δεν έχουν και τόσο σημασία. Δεν συζητάτε για ένα νοσοκομείο που πρέπει να κατασκευαστεί Στο χωριό ή στην Πόλη? Αλλά για την έδρα της δικαιοσύνης. Τι καλύτερο και λογικό από το να γίνει σε μια ιστορική εμβληματική, Ιερά πόλη που το όνομά της είναι συνδεδεμένο παγκοσμίως με την Ελευθερία, Δημοκρατία και γενναιότητα. Το να καταργηθεί ένα από τα δύο Πρωτοδικεία στο μεγαλύτερο νομό είναι Λάθος, το να καταργηθεί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι ιστορικό έγκλημα. Σεβασμό στο παρελθόν για να υπάρχει μέλλον. Σεβασμό στην ιστορία και στην Ιερά !!!
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών! Απαράδεκτη η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν.4938/2022 στη Βοιωτία.
Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ ο σχεδιασμός και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θηβών ως Μητροπολιτικό και όχι αυτό της Λιβαδειάς.
Οτιδήποτε άλλο αποτελεί σκάνδαλο και κατάφωρη παράβλεψη των κριτηρίων που ορίζει ο Ν.4938/2022. Η κυβέρνηση να λειτουργήσει με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα.
Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική αποφασίστηκε αυτό;
Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ (ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) για το 2023:
Πρωτοδικείο Θηβών: 1.012
Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 278
Εισαγγελία Θηβών:2.427
Εισαγγελία Λιβαδειάς: 897
Είναι προφανές ότι η δικαστική ύλη του Πρωτοδικείου Θηβών είναι πολλαπλάσια από αυτήν του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.
ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: Το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στη Στερεά Ελλάδα έκτασης 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., δεκάδες γραφεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, υπόγειος χώρος στάθμευσης με ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης και χωρίς άλλες υποδομές.
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Πρωτοδικείο Θηβών: Εξυπηρετεί 59.158 κάτοικους (Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας και Δ.Ε. Ερυθρών του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας, Δ.Ε. Ακραιφνίας του Δ. Ορχομενού και Δ.Ε. Θεσπιαίων του Δ. Αλιάρτου) [απογραφή 2021],
Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: Εξυπηρετεί 49.484 κάτοικους (Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Αράχωβας-Διστόμου και Δ.Ε. Ορχομενού και Δ.Ε. Αλιάρτου) [απογραφή 2021].
ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:
-Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, δηλαδή:
1) Οι Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 κρατούμενες.
2) Το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα Θήβας με 130 κρατούμενους.
(Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων. Η Λιβαδειά απέχει από τις δύο σωφρονιστικές μονάδες 60 χλμ. Πώς θα γίνονται οι μεταγωγές και πόση αστυνομική δύναμη θα απασχολείται και για πόσο χρόνο;)
-Περίπου 900 βιομηχανικές μονάδες στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων (η μεγαλύτερη της Ελλάδας με ~35% της εθνικής παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία του ΣΒΣΕ), ΒΙΠΕ Θίσβης και Θήβας.
-Χώρος φιλοξενίας Προσφύγων (hotspot), με καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό περιστατικών που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.
-Στη Θήβα υπάρχει καταυλισμός ρομά με εξαιρετικά αυξημένη παραβατικότητα.
Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
Γιατί η κυβέρνηση δεν λειτουργεί στη Βοιωτία με διαφάνεια και ορθολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα αδιάσειστα τεχνοκρατικά στοιχεία υπέρ του Πρωτοδικείου Θηβών;
Η απόφαση για τη Βοιωτία πρέπει να αλλάξει και να επιλεγεί ο πρωτοδικείο Θήβας ως Μητροπολιτικό, όπως είναι το αντικειμενικά δίκαιο.
Το σχέδιο νόμου για τον δικαστικό χάρτη της χώρας που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπει υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σε «παράλληλη έδρα» του Πρωτοδικείου Αγρινίου, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας όπου το Κεντρικό Πρωτοδικείο διατηρείται στην έδρα τους. Η εξαίρεση αυτή είναι από κάθε άποψη αδικαιολόγητη, κατάφωρα άδικη και προκλητική.
Το Μεσολόγγι όμως πρέπει να διατηρήσει την κύρια έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας, γιατί:
• Είναι η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, είναι η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και δεν υπάρχει λόγος να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα που η ίδια η Κυβέρνηση εφαρμόζει,
• Διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα τεράστιο όγκο υποθέσεων αναφορικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Αιτωλοακαρνανία, ζητήματα νομιμότητας από την εφαρμογή της συνθήκης Ramsar, κάθε ζήτημα σχετικό με τα λιμάνια του νομού, με πληθώρα πολιτικών και ποινικών υποθέσεων
• Είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά Πρωτοδικεία και ένα από τα τρία αρχαιότερα στην Ελλάδα, όπως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου,
• Διαθέτει κτιριακή αρτιότητα και άμεση προσβασιμότητα μέσω της Ιονίας Οδού,
• Υπηρετεί αδιάλειπτα μέσω της άριστης και απρόσκοπτης λειτουργίας του ήδη από το 1834 την πόλη-παγκόσμιο σύμβολο, την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, που η θυσία της δημιούργησε το Νέο Ελληνικό Κράτος.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Βουλευτές της Ελληνικής Βουλής να παρέμβουν άμεσα για τη θεραπεία του προτεινόμενου σχεδίου νόμου και ναι προβούν στον ορισμό του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ο υποβιβασμός του σε δευτερεύον συνιστά στην πράξη «ακύρωση» της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ως έδρας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την πόλη και προκαλώντας βίαια το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Αν και η Νομική Επιστήμη εντάσσεται στη θεωρητική κατεύθυνση, εντούτοις η επίκληση των μαθηματικών πάντα βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Έτσι, καταρχάς, έγινε με την ΑΡΧΙΚΗ (πόρισμα ομάδας εργασίας Υπουργείου Δικαιοσύνης) και ΣΟΦΗ επιλογή του Αγρινίου, ως έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με την απογραφή του 2021 οι Δήμοι Αγρινίου (κάτοικοι 89.691), Αμφιλοχίας (κάτοικοι 14.979) και Θέρμου (κάτοικοι 5.712), δηλαδή των Δήμων που εξυπηρετεί το Πρωτοδικείο Αγρινίου, αριθμούν πληθυσμό 110.382 κατοίκων. Στον αντίποδα οι Δήμοι Μεσολογγίου (κάτοικοι 32.048), Ξηρομέρου (κάτοικοι 10.206) Ναυπακτίας (κάτοικοι 25.065), δηλαδή των Δήμων που εξυπηρετεί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, αριθμούν 67.319 κατοίκους! Με τη δημιουργία του περιφερειακού Πρωτοδικείου Ναυπάκτου, ο πληθυσμός που θα εξυπηρετεί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου μειώνεται στους 42.254 κατοίκους!
Πέραν των ανωτέρω πρέπει να επισημανθεί ότι στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αγρινίου, ΑΔΙΚΩΣ ακόμα, δεν υπάγονται οι ΔΕ Μακρυνείας, Αρακύνθου και Αγγελοκάστρου, όπου 14 έτη μετά τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» εξακολουθούν να υπάγονται στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου! Ομοίως και με τη ΔΕ Μενιδίου (Δήμου Αμφιλοχίας) που υπάγονται στο Πρωτοδικείο Άρτας (δηλαδή άλλου νομού)!
Μαζί με τους αριθμούς, οι οποίοι είναι αμείλικτοι, έρχεται και η πραγματικότητα που επιτάσσει τη λειτουργία του Κεντρικού Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο, κάνοντας και την σύγκριση των υποδομών των δύο Πρωτοδικείων, η οποία και πάλι συνηγορεί υπέρ του Αγρινίου! Άλλου είδους επιχειρήματα, αποδιδόμενα ΚΥΡΙΩΣ στην ιστορικότητα ενός τόπου, την οποία κανείς δεν αμφισβητεί αλλά και δεν μονοπωλεί, δεν μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο νομοθετικής πρωτοβουλίας το 2024! Οι δικηγόροι του ΔΣΑγρινίου και ο Δήμος Αγρινίου πήραμε αυτό που μας αναλογεί, με βάση όλα τα ανωτέρω (κι άλλα) λογικά επιχειρήματα. Με αυτά, επίσης, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΡΙΣΤ. ΤΣΙΤΣΕΛΗ
Δικηγόρος ΔΣΑγρινίου.
Είναι αδήριτη ανάγκη η ίδρυση Περιφερειακής Έδρας Αριδαίας.
Το συνομολογεί όχι μόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος Έδεσσας με ψήφισμα του, αλλά και όλοι οι τοπικοί θεσμικοί φορείς όπως βουλευτές, αυτοδιοίκηση, εμπορικοί σύλλογοι.
Το Υπουργείο είχε δεσμευτεί στις 23 Ιανουαρίου ’24 πως θα δημιουργηθεί Περιφερειακή Έδρα: η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη Διοίκηση πρέπει να τηρηθεί.
Η αναβάθμισή του σε Περιφερειακό Δικαστήριο συνιστά μια ουσιαστική θετική εξέλιξη μετά από μια 10ετή περίοδο αποψίλωσης της περιοχής από την κρατική παρουσία και δομές (κλείσιμο ΔΟΥ, Α’βάθμιας Εκπ/σης, Τάγμα Εθνοφυλακής, κενά Νοσοκομείου/ΚΥ). Όχι απλώς θα ενισχυθεί το εθνικό φρόνημα και η αίσθηση ασφάλειας των Ακριτών κατοίκων, αλλά ταυτόχρονα θα προαχθεί η τοπική οικονομία με αποφυγή εξόδων και χαμένων εργατοωρών σε μετακινήσεις άνω των 60λ.
Το Περιφερειακό Δικαστήριο Αριδαίας ως αναβαθμισμένη πρωτοβάθμια δομή δικαστικής εξουσίας θα έχει τουλάχιστον τριπλάσιο όγκο δικογράφων πάσης φύσης, λόγω της μεταφοράς ύλης, π.χ. κτηματολόγιο, μονομελές πλημμελειοδικείο, ρυθμίσεις οφειλών, οικογενειακά, συμπαραστάσεις, συγκριτικά με το υφιστάμενο Ειρηνοδικείο. Επίσης επιτυγχάνεται ο στατιστικός περιορισμός κατά 50% των δικαστηρίων της Πέλλας με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων Έδεσσας και Γιαννιτσών (κατά τη διαβούλευση και της Σκύδρας), δίχως να θιγεί η αυθυπαρξία του δικαστηρίου Αριδαίας.
Συνεπώς πληροί η περίπτωση του δικαστηρίου Αριδαίας σωρευτικά όλες τις ταχθείσες διαζευκτικές προϋποθέσεις:
α) αρ. δικογράφων & αποφάσεων και πράξεων που ήδη από τον 3ο 2024 και παρά την αποχή έχει επιτύχει,
β) υποδομή υφιστάμενου κτιρίου με στεγαστικό κόστος από την τοπική αυτοδιοίκηση,
γ) ακριτική/προβληματική περιοχή της Μακεδονίας ως η αποκλεισμένη παραμεθόριος της Πέλλας,
δ) εθνικοί λόγοι, με αντιμετώπιση της ανακίνησης δήθεν «σλαβικού μειονοτικού» ζητήματος,
ε) γεωγραφικοί-πληθυσμιακοί λόγοι (30 χιλιάδες κάτοικοι σε διακριτή-αυτόνομη από τον υπόλοιπο νομό περιοχή),
στ) πλήθος επαγγελματιών του κλάδου, και
ζ) αποσυμφόρηση του ανεπαρκέστατου υλικοτεχνικά δικαστικού καταστήματος Έδεσσας, όπου ήδη λειτουργεί πέραν των δυνατοτήτων του και καθίσταται πρακτικά ανέφικτη η ανάληψη της ύλης του Ειρηνοδικείου Σκύδρας (ή απευκταία της Αριδαίας). Το νέο κτίριο θα χρειαστεί στην καλύτερη περίπτωση μια πενταετία να αποπερατωθεί και έως τότε η Δικαιοσύνη θα «υπολειτουργεί».
Επίσης, παρατηρείται αύξηση της ροής των επαγγελματιών του κλάδου στην πόλη. Αυξάνεται ο αριθμός των δικηγόρων (αύξηση 30% στην δεκαετή περίοδο της κρίσης), των ασκούμενων (από ανυπαρξία σε άσκηση νέων συναδέλφων), των συμβολαιογράφων (από 6 σε 8), των επιμελητών από 2 σε 3. Νέοι επαγγελματίες εγκαθίστανται με τις οικογένειες τους.
Πρέπει η τάση να ενισχυθεί: ποιος νέος νομικός θα εγκατασταθεί σε μια επαρχιακή, συνοριακή πόλη που στερείται δικαστηρίου…;
Οι Υπουργοί είναι νομικοί της πράξης. Γνωρίζουν την πραγματικότητα και πρέπει να προτάξουν όχι μόνο τα τεχνοκρατικά κριτήρια -που επιτυγχάνονται ούτως ή άλλως- αλλά και την προστασία των Ακριτών.
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ: Η ρύθμιση είναι σωστή όσο και αν στενοχωρεί και πονά κάποιους από μας. Πρέπει να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση στην Χώρα για να πάμε μπροστά. Βέβαια, ΟΧΙ κλείσιμο των περιφερειακών και παράλληλων δικαστηρίων, γιατί τότε θα είναι καταστροφή της Χώρας και όχι πρόοδος. Για τις περιπτώσεις Βοιωτίας και Αιτωλοακαρνανίας θεωρώ ότι πρέπει να κρίνουμε με τα εξής: Το Αγρίνιο είναι πολύ μεγαλύτερο πληθυσμιακά και οικονομικά, όμως η Πρωτεύουσα Ι.Π. Μεσολόγγι πρέπει να στηριχθεί. Η Βοιωτία είναι εντελώς άλλο πράγμα, διότι η Λιβαδειά και η Θήβα είναι δυο σχεδόν ισοδύναμες πόλεις, με αρκετό όγκο υποθέσεων και μεγάλα δικαστικά κτήρια και οι δύο. Όμως η Λιβαδειά είναι ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ της ΒΟΙΩΤΙΑΣ γεωγραφικά και εξυπηρετεί απόλυτα όλον το Νομό, είναι Πρωτεύουσα του, ενώ έχει και όλες τις Υπηρεσίες εκεί (Αστυνομικές Δ/νσεις, Αλλοδαπών, Επιμελητές Ανηλίκων, Δ.Ο.Υ. κλπ), άρα μόνον εκεί μπορεί να λειτουργήσει άρτια το Κεντρικό Δικαστήριο. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ ποιος και γιατί νόμιζε ότι μπορεί να πάει το Κεντρικό στην Θήβα, και φούσκωσε τα μυαλά των θηβαίων για ανατροπή της λογικής…. Οι δε ισχυρισμοί και τα στοιχεία που επικαλούνται κάποιοι (όγκος υποθέσεων κλπ) είναι ΛΑΘΟΣ και είναι αυτά ανούσια, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τα σωστά νούμερα. Το Δικαστήριο της Θήβας θα συνεχίσει να λειτουργεί και η Κυβέρνηση ΔΕΝ το κλείνει, όπως διαδίδουν κάποιοι κακοπροαίρετα. Αυτά κατά τη γνώμη μου τα δέχονται όλες οι πόλεις. Αλλά αφού μπήκε κριτήριο Πρωτευουσών, θα πρέπει να μείνει ΚΕΝΤΡΙΚΟ στο Μεσολόγγι, για την ισότητα.
Καταρχάς, δημιουργούνται πάρα πολλές περιφερειακές έδρες.
Εφόσον σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δημιουργηθούν πολυδύναμες και ισχυρές κεντρικές δικαστικές υπηρεσίες, οι οποίες να μην είναι υποστελεχωμένες, αλλά να διαθέτουν μεγάλο αριθμό δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, ώστε να διεκπεραιώνουν το φόρτο εργασίας τους ταχύτερα και να διασφαλίζεται έτσι η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, ο κατακερματισμός με την ύπαρξη πολλών περιφερειακών εδρών αναιρεί το σκοπό αυτόν.
Ο Δικαστικός Χάρτης θα έπρεπε να προσανατολιστεί προς την αρχή: «ένα μόνο κεντρικό πρωτοδικείο με έδρα την πρωτεύουσα του νομού». Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θίγει τα συμφέροντα των δικηγόρων και των τοπικών κοινωνιών, όμως αυτές ακριβώς οι αντιλήψεις είναι εκείνες που υπονομεύουν τις όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Αν οι περιφερειακές έδρες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, ουσιαστικά πάλι στο μηδέν θα καταλήξουμε στο θέμα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, αφού μόνιμα η κεντρική έδρα θα αναγκάζεται να διαθέτει έμψυχο δυναμικό και πόρους προς τις περιφερειακές έδρες. Πρέπει να ενισχυθούν τα κεντρικά δικαστήρια με έμψυχο δυναμικό και κατάλληλες κτιριακές υποδομές και όχι να γίνεται κουβέντα για το πώς θα εξυπηρετηθούν πέντε έξι δικηγόροι και η τοπική αυτοδιοίκηση. Ακόμα και για τα νησιά, μπορώ να αντιληφθώ τον εθνικό συμβολισμό που έχει η διατήρηση μίας περιφερειακής έδρας εκεί, αλλά νομίζω ένα σοβαρό νομοσχέδιο πρέπει να κινείται σε μία πιο ρεαλιστική κατεύθυνση. Π.χ. στην περιφερειακή ενότητα Σάμου είναι πράγματι αναγκαία η διατήρηση περιφερειακής έδρας στην Ικαρία; Το καταργούμενο Ειρηνοδικείο εκεί έχει μονοψήφιο αριθμό υποθέσεων ανά δικάσιμο. Γιατί να αποψιλωθεί το κεντρικό πρωτοδικείο της Σάμου, όπου σαφώς οι ανάγκες είναι αυξημένες, από δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους για να εξυπηρετηθούν οι περιορισμένες ανάγκες της Ικαρίας; Ο Δικαστικός Χάρτης θα πρέπει να επανασχεδιαστεί με περαιτέρω μείωση των περιφερειακών εδρών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις συμφερόντων που δεν έχουν σχέση με την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.
Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ Ν.4938/2022 και 5028/20223 τροποποιηση ΟΡΙΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ:
Η ίδρυση, η συγχώνευση και η κατάργηση πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, η
επέκταση ή ο περιορισμός της περιφέρειάς τους, η εν όλω ή εν μέρει μετατροπή τους σε δικαστικά
γραφεία τηλεματικής ή η ίδρυση νέων τέτοιων δικαστικών γραφείων σε πόλεις, στις οποίες δεν
λειτουργούν δικαστήρια, καθώς και η μεταβολή της έδρας τους γίνεται με προεδρικό διάταγμα ύστερα
από γνώμη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντίστοιχα. Στην
Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Γενικός
Επίτροπος της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Κατά τη συνεδρίαση της
Ολομέλειας καλούνται εκπρόσωποι από τα επηρεαζόμενα δικαστήρια, τις οικείες ενώσεις δικαστικών
λειτουργών, τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους και τις οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις των
δικαστικών υπαλλήλων, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ειδικώς, αν το ως άνω
προεδρικό διάταγμα αφορά πρωτοδικείο ή διοικητικό πρωτοδικείο, απαιτείται, επιπλέον, απλή γνώμη
της Ολομέλειας του εφετείου ή του διοικητικού εφετείου της περιφέρειάς του. Με το ίδιο προεδρικό
διάταγμα ορίζεται και το δικαστήριο που εκδικάζει τις εκκρεμείς υποθέσεις
Ο πρωθυπουργός της χώρας μας δεσμεύτηκε δημοσίως, ότι θα δώσει προσωπικώς λύση με βάση τεχνοκρατικά και όχι ιστορικά κριτήρια για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και ότι στον κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση. Τήρησε τη δέσμευση του, η λογική επικράτησε και το αυτονόητο επιβεβαιώθηκε.
Το Αγρίνιο πληθυσμιακά και κτιριακά υπερέχει του Μεσολογγίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η επιλογή του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως Κεντρικού για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας είναι μονόδρομος και δεν αλλάζει.
Την ιστορικότητα του Μεσολογγίου δεν την αμφισβητεί κανείς, όπως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα τεχνοκρατικά κριτήρια υπέρ του Αγρινίου.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πόλεων, όπως και στο παρελθόν, ενόψει της ιδρύσεως του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, δεν ωφέλησε κανέναν.
Η πραγματικότητα θα επιβεβαιώσει, ότι η λύση που προκρίνεται με το κατατεθέν σχέδιο νόμου είναι η ορθή. Οι προσωρινές πικρίες θα εξαλειφθούν.
Η Δικαιοσύνη θα κερδίσει.
Δημ. Νικάκης
Πρόεδρος του Δικ. Συλλόγου Αγρινίου
Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με το νέο δικαστικό χάρτη στο Κεντρικό Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε 36. Το δικαστικό μέγαρο Μεσολογγίου δεν διαθέτει τον απαραίτητο χώρο για να εξυπηρετήσει όλο αυτόν τον αριθμό, παρά μόνο ένα γραφείο που μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο 3. Πόσα λοιπόν διαμερίσματα θα μπορούσαν να ενοικιάσουν στο Μεσολόγγι για να καλύψουν την ανεπάρκεια του κτιρίου τους; Αυτό αποτέλεσε και καθοριστικό παράγοντα στην απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει το κεντρικό πρωτοδικείο στο Αγρίνιο.
ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ Η ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΔΡΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ ΣΩΣΤΑ. ΙΣΩΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΑΒΕ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ, Ο ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, Η ΜΑΝΔΡΑ- ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ (ΒΙΛΙΑ, ΟΙΝΟΗ, ΜΑΝΔΡΑ) ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ» ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΛΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΦΟΥ Η ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΣΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΤΕΛΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΠΟΘΕΣΗ, ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ Ή ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΔΡΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΑΦΩΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
1. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ, Η ΕΔΡΑ ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΣΟΥΣΑ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΧΩΡΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ. ΠΟΥ ΕΔΡΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ;
2. Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΜΒΙΚΟ – ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ- ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ.
3. ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ), ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΠΕΡΙΠΟΥ 95.000 ΠΟΛΙΤΕΣ) ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΑΛΛΩΝ ΝΟΜΩΝ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΥΣΟΥΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ Ή ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
4. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ (Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΕ). ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΚΕΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ.
Ακατανόητη, προβληματική και άκρως αντιφατική η μείωση της κατά τόπο αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, το οποίο ενώ διατηρείται ως Παράλληλη Έδρα του Πρωτοδικείου Αχαΐας, ανεξήγητα, του αφαιρείται η υφιστάμενη αρμοδιότητα του για τις δημοτικές ενότητες Ακράτας και Αιγείρας του Δήμου Αιγιαλείας. Το μόνο που επιτυγχάνεται με τη ρύθμιση είναι η αποψίλωση και η υποβάθμιση ενός ιστορικού Πρωτοδικείου και η πλήρης αποδυνάμωση του, με παράλληλη υπερφόρτωση του Πρωτοδικείου Αιγίου, ενάντια στο βασικό σκοπό της ρύθμισης για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης.
Παράλληλα η ρύθμιση ανακλά αρνητικές συνέπειες για την περιοχή με μείωση της δικηγορική ύλης για τους Δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, μείωση της ύλης για δικαστικούς επιμελητές κλπ.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ στ΄ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 2 ΤΟΥ ΆΡΘΡΟΥ 6 ως εξής :
«Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαίας ορίζονται : α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας, πλην των Δημοτικών Ενοτήτων Ακράτας και Αιγείρας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν ο Δήμος Καλαβρύτων και οι Δημοτικές Ενότητες Ακράτας και Αιγείρας του Δήμου Αιγιαλείας.».
Εμείς ως «Αλλαγή Σκυτάλης» καταθέσουμε την δική μας πρόταση που σέβεται την φιλοσοφία του νομοσχεδίου και είναι απόλυτα συμβατή με την ουσία του. Αυτή δεν είναι άλλη από την δημιουργία περιφερειακού Πρωτοδικείου του κεντρικού της Έδεσσας στη Σκύδρα , που θα εδρεύει στο σημερινό ιδιόκτητο κτίριο του Ειρηνοδικείου Σκύδρας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε την αναβάθμιση του σημερινού Ειρηνοδικείου Σκύδρας διότι διευρύνουμε τον όγκο των υποθέσεων που θα εξετάζονται και θα εκδικάζονται προσθέτοντας και υποθέσεις που μέχρι σήμερα εκδικάζονται στο Πρωτοδικείο της Έδεσσας. Αυτό θα γίνεται σε έναν χώρο απολύτως αξιοπρεπή και ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει το Πρωτοδικείο της Έδεσσας που στεγάζεται σε ένα χώρο κατά κοινή ομολογία μη λειτουργικό και προσβλητικό για τον θεσμό , από τις υποθέσεις της Σκύδρας. Είναι ξεκάθαρο το κτίριο της Έδεσσας οριακά εξυπηρετεί τις υποθέσεις σήμερα, ας φανταστούμε λοιπόν τι θα συμβεί αν του χρεωθούν και οι υποθέσεις του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Σκύδρας.
Η διατήρηση των δημοσίων υπηρεσιών στις Πρωτεύουσες των νομών (όλες πλην της Ι.Π. Μεσολογγίου) είναι όχι μόνο θεσμικά συνεπής αλλά και απόφαση στρατηγικής για την ενίσχυση και ανάπτυξη του συγκεκριμένου τόπου…! Λειτουργεί δηλ. το επιχείρημα περί μικρότερου πληθυσμού ή/ και ακατάλληλων υποδομών μόνο υπέρ της Ι.Π. Μεσολογγίου, όπου και επιβάλλεται να παραμείνει το Κεντρικό Πρωτοδικείο ακριβώς και για λόγους ενίσχυσής της ως Πρωτεύουσας νομού κι όχι περαιτέρω απαξίωσής της!! Τέλος, εν προκειμένω μετρά η δικαστική ύλη που εξυπηρετείται από έναν Δήμο κι όχι ο αριθμός των κατοίκων μιας πόλης.
Ευτυχώς επικράτησε το αυτονόητο.
Το Πρωτοδικείο Αγρινίου πρέπει να είναι το κεντρικό Πρωτοδικείο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και τούτο βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, διότι διαθέτει πολύ καλύτερες κτηριακές υποδομές, με τρεις ορόφους, ευρύχωρες αίθουσες ακροατηρίων με κλιματισμό, ανελκυστήρες και ράμπα ΑΜΕΑ, είναι προσφάτως ανακαινισμένο και εξυπηρετεί πολύ μεγαλύτερο όγκο πολιτών και υποθέσεων. Το Μεσολόγγι είναι η πρωτεύουσα του νομού και ουδείς ποτέ αμφισβήτησε ούτε και αμφισβητεί την σπουδαία ιστορία του.
Επομένως ορθότατη η επιλογή ως κεντρικού του Πρωτοδικείου Αγρινίου
Α) Σύμφωνα με τον Ν. 4938/2022 (Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και λοιπές διατάξεις), το αρθρ.2§1 προσδιορίζει ρητά τους δικαστικούς σχηματισμούς, στο οποίο δεν υφίσταται δικαστικός σχηματισμός με χαρακτηρισμό «ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΔΡΑ» & «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ».
Β) Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι «Παράλληλη Έδρα Πρωτοδικείου» ορίζεται δικαστήριο το οποίο ήταν «Έδρα υφιστάμενου Πρωτοδικείου».
Γ) Η έννοια «ορισμός» χρησιμοποιείται ΤΌΣΟ για το κεντρικό Πρωτοδικείο ΟΣΟ και για το «Παράλληλο». Επομένως ΑΦΟΥ δεν υπάρχει κατάργηση κανενός Πρωτοδικείου, ΣΕ ΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ η μεταφορά όλων των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων των νέων «παράλληλων» Πρωτοδικείων στα Κεντρικά; Που έχει ξανασυμβεί να ορίζονται υπηρεσίες (Δικαστήρια) χωρίς υπαλλήλους; ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
Για το πρωτοδικείο ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (έδρα Αγρίνιο) συγκεκριμένα προσδιορίζει το εξής «Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94)», Θα υπάρχουν δηλαδή «παράλληλές έδρες» Πρωτοδικείων με τις ίδιες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις χωρίς να είναι επανδρωμένες με οργανικές θέσεις;
Επομένως στο άρθρο υπάρχει ΠΡΟΔΗΛΟ ΣΦΑΛΜΑ το νομοθέτη για την παραπάνω διάταξη και πρέπει να αποσυρθεί εξ ολοκλήρου.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ο πραγματικός-ακριβής αριθμός υποθέσεων που εισήχθησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς είναι: 1) 1.869 υποθέσεις κατά το δικαστικό έτος από 16-9-2022 έως 15-9-2023 και 2) 1.688 υποθέσεις κατά το ημερολογιακό έτος 2023, τα στοιχεία αυτά δε έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Επιθεώρηση Δικαστηρίων, Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Εισαγγελία Εφετών Λαμίας).
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΊΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
EINAI ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ »ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ» ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘ’ ΥΛΗ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΔΗΜ.ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΟΥΛΑΣ , ΔΗΜΟ ΜΑΝΔΡΑΣ ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ -ΕΡΥΘΡΩΝ -ΟΙΝΟΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000 ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ .
«Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου θα λέγεται ή θα είναι η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας»
Το Μεσολόγγι είναι η ΜΟΝΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας που δεν έχει κεντρικό Πρωτοδικείο. Αν δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην λειτουργία του Πρωτοδικείου ας αποκατασταθεί η αδικία
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΙΟΤΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΚΑΚΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΉ ΈΛΛΗΨΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ.ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΕΚΤΟΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών! Απαράδεκτη η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα.
Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομή φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας (ορθώς).
Γιατί αυτή η απαράδεκτη παρέκκλιση σε βάρος της πρώην επαρχίας Θηβών και της ιστορικής πόλης της Θήβας, του τρίτου μεγαλύτερου Δήμου της Περιφέρειας Στερεάς;
Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
Να αλλάξει άμεσα το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας.
Το Μεσολόγγι είναι η φυσική, η ηθική και η ιστορική Πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Μεσολόγγι αποτελεί οδικό κέντρο του νομού, και έχει τον ίδιο όγκο υποθέσεων με αυτόν του Αγρινίου. Η γεωμορφολογία της Αιτωλοακαρνανίας το χρήζει ακόμη και με τεχνοκρατικά κριτήρια ιδανικό για Κεντρικό Πρωτοδικείο. Στην χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον δύο κεντρικά πρωτοδικεία στην Περιφερειακή Ενότητα. Το να καταστεί το Μεσολόγγι η μοναδική εξαίρεση στην Ελλάδα, με την υποβάθμιση του ιστορικού του Πρωτοδικείου προσβάλει το κράτος δικαίου και την ιστορική μνήμη. Διορθώστε το ατόπημα τώρα. Το να συγκεντρώνονται οι δικαστικοί σχηματισμοί σε έναν τόπο δεν εξυπηρετεί την απονομή δικαιοσύνης, το αντίθετο.
Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι από τα πρώτα Πρωτοδικεία στην Ελλάδα. Το Μεσολόγγι είναι η φυσική, η ηθική και η ιστορική Πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας . Το να καταστεί το Μεσολόγγι η μοναδική εξαίρεση στην Ελλάδα, με την υποβάθμιση του ιστορικού του Πρωτοδικείου προσβάλει το κράτος δικαίου και την ιστορική μνήμη. Το Μεσολόγγι αποτελεί οδικό κέντρο του νομού, και έχει τον ίδιο όγκο υποθέσεων με αυτόν του Αγρινίου. Η γεωμορφολογία της Αιτωλοακαρνανίας το χρήζει ακόμη και με τεχνοκρατικά κριτήρια ιδανικό για Κεντρικό Πρωτοδικείο. Στην χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον δύο κεντρικά πρωτοδικεία στην Περιφερειακή Ενότητα. Διορθώστε το ατόπημα τώρα. Το να συγκεντρώνονται οι δικαστικοί σχηματισμοί σε έναν τόπο δεν εξυπηρετεί την απονομή δικαιοσύνης, το αντίθετο.
Η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να επιτευχθεί μέσω της συρρίκνωσης των δικαστικών δομών, ούτε και συνιστά μεταρρύθμιση η μονοδιάστατη αλλαγή χωροταξίας, ειδικά όταν αυτή οδηγεί στην δικαστική απομόνωση και ερημοποίηση της ελληνικής περιφέρειας. Οι κάτοικοι του μεγαλύτερου Νομού της Ελλάδας θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη απρόσκοπτα. Η κατάργηση της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου αποτελεί κατάφωρη αδικία, μέγιστη αθλιότητα και αδικαιολόγητη ενέργεια.
Τίθεται το εύλογο ερώτημα για ποιο λόγο στην περίπτωση της Λιβαδειάς – Θήβας προκρίθηκε να παραμείνει η κεντρική έδρα στην πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας ενώ στην περίπτωση του Μεσολογγίου προκρίθηκε η κατάφωρη αδικία η εξαφάνιση της πρωτεύουσας του νομού και έτσι η περαιτέρω υποβάθμιση της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Ο όγκος των δικαστικών υποθέσεων που έχει στην ευθύνη του το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου καθώς και η γεωμορφολογία της περιοχής απαιτεί ότι η κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου του Νόμου Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να εδρεύει αυτοτελώς και πλήρως στην πρωτεύουσα του Νομού. Αυτό επιβάλλεται γιατί τόσο ο όγκος της δικαστικής ύλης όσο και η γεωμορφολογία του νομού Αιτωλοακαρνανίας (οδικό δίκτυο, αποστάσεις, χρόνος μετακίνησης, δυνατότητα ευχερούς πρόσβασης των πολιτών στο δικαστήριο), είναι στοιχεία που υποδεικνύουν στην Πολιτεία ότι η επιχειρούμενη κατάργηση της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου είναι εντελώς εσφαλμένη ενέργεια και συνιστά αν μη τι άλλο απαξίωση και κατάφωρη υποβάθμιση της πρωτεύουσας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου.
Το σχέδιο νόμου οφείλει να αναγνωρίσει και να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και ζητείται να αρθεί η κατάφωρη αδικία της προωθούμενης απώλειας της έδρας από το Μεσολόγγι.
Ουδείς αμφισβητεί την ιστορικότητα της πόλεως και του Πρωτοδικείου του Μεσολογγίου. Ούτε πρέπει να δημιουργείται κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των Πρωτοδικείων του εκάστοτε νομού. Όμως, από την στιγμή που ένα Πρωτοδικείο σε κάθε νομό είναι αυτό που θα παρέμενε ως Κεντρικό, ορθώς αποφασίστηκε αυτό να είναι το Πρωτοδικείο Αγρινίου, διότι ελήφθησαν υπ’ όψιν κριτήρια αντικειμενικά (πληθυσμός, κτιριακές υποδομές) με βάση τα οποία το Πρωτοδικείο Αγρινίου υπερτερεί του Μεσολογγίου.
Απαράδεκτη και επαίσχυντη εξαίρεση το Μεσολόγγι να αποτελεί την μοναδική πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας χωρίς κεντρικό Πρωτοδικείο. Όσοι αναφέρονται σε κριτήρια πληθυσμιακά και μεγέθους ας αναλογιστούν ότι και στην Αργολίδα το Ναύπλιο είναι πολύ μικρότερη πόλη από το Άργος, όμως αποτελεί την πρωτεύουσα και την έδρα όλων των διοικητικών δομών του νομού. Αντιστοίχως στην Πέλλα η Έδεσσα σε σύγκριση με τα Γιαννιτσά. Αποδεχθείτε ότι στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου χρωστάτε, δεν σας χρωστάει! Και αν θέλετε να εφαρμόσετε το «τεχνοκρατικά σωστό» αποσύρετε τις εξαιρέσεις και σταματήστε να διχάζετε την κοινωνία.
Το μνημείο των ηρώων του Μεσολογγίου είναι χώρος σεβασμού και μνήμης. Το δικαστικό τους Μέγαρο που δεν εξυπηρετεί ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους είναι ντροπή για όλους μας. Αυτό έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση και όρισε το Αγρίνιο ως κεντρικό Πρωτοδικείο!
Ειρηνοδικείο Αριδαίας – διαχρονική πρόνοια της Πολιτείας για την παραμεθόριο
Η αδιάλειπτη λειτουργία άνω των 100 ετών του δικαστηρίου της Αριδαίας είναι απότοκο των ιδιαιτεροτήτων της πόλης ως παραμεθόρια, ορεινή και προβληματική περιοχή, ως ο 3ος πόλος της Πέλλας. Κάθε δικαστική μεταρρύθμιση ή αναδιανομή του δικαστικού χάρτη πάντοτε λάμβανε υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτές.
Ο νέος δικαστικός χάρτης θα πρέπει να εξακολουθεί να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτές και να λειτουργήσει Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας στην Αριδαία.
Η λειτουργία δικαστικής δομής στην Αριδαία υπάρχει από το 1914 (Ν. 147/1914): με βασιλικό διάταγμα της 7ης Απριλίου 1914 ιδρύθηκε το Ειρηνοδικείο Β’ τάξης Ενωτίας (ΦΕΚ 88/Α’/11.04.1914). Πριν από αυτό κατά τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής διοίκησης λειτουργούσε το «Πρωτοδικείο Καρατζόβας» ενώ λειτουργία υποθηκοφυλακείου επιτελούσε το «Συμβολαιογραφείο Καρατζόβας». Κατά την περίοδο προ της Μεταπολίτευσης οι δικαστικές ανάγκες της Αριδαίας ώθησαν στη δημιουργία 2ης έδρας, ήτοι αυτού του Ειρηνοδικείου Ενωτίας, που συγχωνεύτηκε τελικώς με το Ειρηνοδικείο Αλμωπίας. Παράλληλα και ως την κατάργησή του σώματος, λειτουργούσε Αγρονομείο. Το Ειρηνοδικείο έδρευε σε ιδιόκτητο κτίριο-Διοικητήριο Αριδαίας από το 1950 έως και το 1996 οπότε και λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου ύστερα από το σεισμό του 1990 μετεγκαταστάθηκε στο σημερινό δικαστικό κατάστημα (επί της οδού Γραβιάς 14 στη συνοικία Τσιφλίκι της Αριδαίας). Το Ειρηνοδικείο λειτουργεί και ως Πταισματοδικείο. Τέλος, στο Ειρηνοδικείο Αριδαίας (Αλμωπίας) λειτουργούσε μεταβατική έδρα Μονομελούς Πλημμελειοδικείου με δύο δικασίμους το μήνα και ακολούθως ως το 2017 με μία. Παρά την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας από τις 13 Δεκεμβρίου 2021, εξακολουθεί να λειτουργεί στον πόλη σε αυτοτελή χώρο το Αρχειοφυλακείο (πρώην Υποθηκοφυλακείο) Αριδαίας.
Ως τρίτος διοικητικός πόλος της Πέλλας η Αριδαία είναι όχι απλώς έδρα δικαστικής αρχής αλλά και όλων των κρατικών υπηρεσιών: Γ’ Πέλλας ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ, ΕΦΚΑ αποκεντρωμένο τμήμα Αριδαίας, Γ’ ΔΙΕΚ, Γ’ Πυροσβεστική Υπηρεσία, Β’ Δασαρχείο, Α’ δυναμικότητας 11ο Κέντρο Υγείας της 3ης ΥΠΕ με 11 περιφερειακά ιατρεία, Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Αριδαίας, Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Πέλλας.
Η επιλογή της Πολιτείας να στελεχώσει το Δήμο Αλμωπίας με όλες τις κρατικές υπηρεσίες είναι απότοκο των ιδιαιτεροτήτων του που θα πρέπει να σεβαστεί η Πολιτεία και να διατηρήσει σε λειτουργία το δικαστήριο στην πόλη της Αριδαίας ως Περιφερειακή Έδρα.
Διόρθωση επί του σχολίου μου : ‘Η αναφορά μου στην πόλη των Μεγάρων και την επιλογή της, σε συσχετισμό με παλαιότερη αντίδραση των Μεγαρέων σε σχέδιο εγκατάστασης αεροδρομίου στην περιοχή».
Η ιστορία είναι παραγοντας προόδου και δεν μπορεί, ούτε πρέπει να είναι τροχοπέδη στην εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό.
ΟΡΘΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, για να εξυπηρετείται ουσιαστικά όλος ο πληθυσμός της Αιτωλοακαρνανίας.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ!!!