Άρθρο 8 Ένταξη στην ειδική επετηρίδα – Βαθμολογική αντιστοιχία – Ένταξη στη γενική επετηρίδα

1. Για την ένταξη των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδικών στην ειδική επετηρίδα και την αντιστοίχισή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς της γενικής επετηρίδας ισχύουν τα εξής:
α) Οι ειρηνοδίκες Α΄ τάξης αντιστοιχούν σε προέδρους πρωτοδικών.
β) Οι ειρηνοδίκες Β΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από επτά (7) έως δώδεκα (12) έτη υπηρεσίας.
γ) Οι ειρηνοδίκες Γ΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από τέσσερα (4) έως επτά (7) έτη υπηρεσίας.
δ) Οι ειρηνοδίκες Δ΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει έως τέσσερα (4) έτη υπηρεσίας.
2. Στους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες παρέχεται δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, μετά από αίτησή τους. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ανά τριετία, για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν δύο (2) τουλάχιστον εκθέσεις επιθεώρησης του άρθρου 101 του Kώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν. Για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τον ακριβή αριθμό των εντασσομένων αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται μετά από ακρόαση των αιτούντων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και την επίδοση αυτών γενικά. Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών τοποθετούνται μετά από τον τελευταίο πρωτοδίκη, με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιμοι Ειρηνοδίκες Δ΄ ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και μετά από ακρόαση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο πάρεδρο πρωτοδικείου.

  • 18 Απριλίου 2024, 00:18 | ΜΤ Δικηγόρος

    Σαν πρώτο σχόλιο θα ήθελα να επισημάνω την απίστευτη προχειρότητα με την οποία και εισάγετε τόσο σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης, χώρο τον οποίο τόσο η κυβέρνησή σας όσο και οι προηγούμενες διαχρονικά τον απαξίωναν. Το σχέδιο νόμου σας δεν θα επιφέρει καμία επιτάχυνση της δικαιοσύνης, όπως επιτάχυνση στην δικαιοσύνη δεν επέφεραν ούτε οι αλλαγές στην Νέα Τακτική Διαδικασία με την κατάργηση της διαδικασίας επ’ ακροατηρίω. Αντίθετα, το μόνο που θα δημιουργήσει είναι ένα μπάχαλο και ανασφάλεια δικαίου.
    Αναφορικά τώρα με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων εγείρονται σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας των προτεινόμενων διατάξεων και ειδικότερα: Είναι πρωτοφανής η απαξίωση που επιδεικνύεται προς τους δικαστικούς λειτουργούς και δη τους Ειρηνοδίκες. Για πρώτη φορά θεσπίζεται ένας κλάδος δικαστών, οι Πρωτοδίκες Ειδικής Επετηρίδας, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία βαθμολογική εξέλιξη, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας και το άρθρο 88 του Σ. Επιπλέον, στους Ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των Δικαστικών Λειτουργών, πλην όµως τους τοποθετεί µετά τον τελευταίο Πρωτοδίκη, κατά παράβαση του Συντάγµατος αλλά και του Ενωσιακού Δικαίου, καθώς δεν αναγνωρίζει τα χρόνια προϋπηρεσίας. Πως είναι δυνατόν ένας Ειρηνοδίκης 5ετούς, 10ετούς ή και 20ετούς προϋπηρεσίας, να κατατάσσεται κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη; Πέραν δε τούτου, παραγνωρίζετε παντελώς το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και δη από το έτος 2010 και μετέπειτα οι Ειρηνοδίκες έχουν κληθεί να διαχειριστούν πραγματικά τεράστιο όγκο υποθέσεων και μάλιστα ανεξαρτήτως ποσού (Ν.3869/2010, πτώχευση μικρού αντικειμένου) και έχουν ανταπεξέλθει στο ακέραιο στα καθήκοντά τους αυτά ενώ παράλληλα κυρίως στα περιφερειακά ειρηνοδικεία είναι και επιφορτισμένοι με κατ’ οίκον έρευνες και συμμετοχή στις συνθέσεις των τριμελών πλημμελειοδικείων. Τόσο στα Πρωτοδικεία όσο και στα Ειρηνοδικεία υπάρχουν πραγματικά αξιόλογοι δικαστές και υπάρχουν και κακοί δικαστές. Το να ισοπεδώνετε και να απαξιώνετε όμως, τόσο βαθμολογικά όσο και μισθολογικά, ένα ολόκληρο κλάδο δικαστικών λειτουργών είναι πραγματικά και ιστορικά χωρίς προηγούμενο.

  • 18 Απριλίου 2024, 00:17 | Ελένη Κ.

    Ως Ειρηνοδίκης 12ετίας, κρίνω κατάφορα άδικο – γιατί μάλλον η έννοια της αντισυνταγματικότητας είναι πολύπλοκη για κάποιους – να εισαχθώ στη γενική επετηρίδα κάτω από τον νυν απόφοιτο ΕΣΔΙ, τον νυν φοιτητή Νομικής, τον νυν μαθητή Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικού.
    Απαιτείται άμεση τροποποίηση του άρθρου και πλήρης αναγνώριση όλων των ετών υπηρεσίας του Ειρηνοδίκη, με την εμβόλιμη εισαγωγή του στη γενική επετηρίδα, εφόσον πλήρης θα είναι και η εξομοίωση του κατά την ανάθεση της δικαστηριακής ύλης.

  • 18 Απριλίου 2024, 00:30 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ ΧΑΝΙΩΝ

    Οι Ειρηνοδίκες Χανίων, Αθανασιάδου Βαλασία, Καπαταγίδου Ελπίδα, Χριστοδουλάκη Αναστασία, Μιχαηλίδου Αντιγόνη, Χρονάκη Αικατερίνη, Μυκωνιάτη Αγγελική και Μυλωνάκη Ειρήνη, συντασσόμαστε πλήρως με το σύνολο των προτεινόμενων από τις Ολομέλειες των δύο μεγαλύτερων Ειρηνοδικείων της χώρας τροποποιήσεων επί του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για μία δίκαιη ενοποίηση που θα συνάδει με τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Αποδοκιμάζουμε εντόνως την ατυχή αντιμετώπιση του Ειρηνοδίκη ως νεοδιορισθέντα δικαστή που «ρίχνεται το πρώτον στη μάχη των δικών», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προηγούμενη πολυετής εμπειρία του στις πολιτικές έδρες, με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας να επιχειρείται υπό καθεστώς πλήρους ανασφάλειας ως προς την αναγνώριση της δικαστικής του προϋπηρεσίας, η οποία επηρεάζει άμεσα πλείστες εκφάνσεις του υπηρεσιακού του βίου (μισθολογική εξέλιξη, πρώτη τοποθέτηση σε περίπτωση ένταξης στη «γενική επετηρίδα», μελλοντικές μεταθέσεις).

  • 18 Απριλίου 2024, 00:22 | ΈΙΡΜΑΡΑΘ

    Το σύνολο των Ειρηνοδικών του Ειρηνοδικείου Μαραθώνος συντάσσεται με τις αποφάσεις της Ολομέλειας των Ειρηνοδικείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης

  • 18 Απριλίου 2024, 00:48 | Ειρηνοδίκης Αθηνών

    Θα πρέπει να προβλεφθεί, ειδικά για τους αιτούντες την είσοδο τους στη γενική επετηρίδα, ότι δύνανται να μετατεθούν από τη θέση που κατέχουν μόνο κατόπιν αίτησής τους, ή για τους λόγους του αρ.60 του ΚΟΔΚΔΛ, μέχρι την προαγωγή τους στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών.

  • 18 Απριλίου 2024, 00:36 | Ειρηνοδίκης Αθηνών

    Άδικη η παρούσα ρύθμιση για εμάς τους Ειρηνοδίκες, οι οποίοι θα αναλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων των Πρωτοδικών, αλλά θα στερούμαστε ανάλογης βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης. Η φράση «κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη» πρέπει να αποσαφηνισθεί και σε κάθε περίπτωση, κατά την ένταξη στη γενική επετηρίδα, να λαμβάνονται υπόψη όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας μας.

  • 17 Απριλίου 2024, 23:16 | Δικηγόρος

    Είναι ντροπή να θεωρείτε ότι υπηρετείτε το Κράτος δικαίου όταν θέτετε σε διαβούλευση τέτοιες διατάξεις, με τις οποίες και εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε ότι καταστρατηγούνται βάναυσα εργασιακά και άλλα δικαιώματα, προσβάλλονται και υποτιμώνται σχεδόν 1.000 άνθρωποι, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, που έχουν «φτύσει αίμα» και έχουν δώσει αγώνα τόσα χρόνια για την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης. Άραγε οι πρωτοδίκες, οι οποίοι, όπως και οι ειρηνοδίκες, είναι επιφορτισμένοι με το έργο της απόδοσης της δικαιοσύνης, θεωρούν ότι οι επιμέρους διατάξεις του ν/σχ είναι απόλυτα σύμφωνες με το Σύνταγμα, τις ευρωπαϊκές και διεθνείς επιταγές, ακόμη και το κοινού περί δικαίου αίσθημα; Ή εδώ επειδή τους βολεύει έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά; Τα καλά και τα συμφέροντά μας και ας πάνε οι υπόλοιποι να πνιγούν; Να υπενθυμίσουμε ότι η καθυστέρηση παρατηρείται σε επίπεδο πρωτοδικείων, οι πρωτοδίκες θα δουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους με την ενοποίησή τους με τους ειρηνοδίκες. Τα ειρηνοδικεία μια χαρά διαχειρίστηκαν τον όγκο τους και την υπερχρέωσή τους. Αυτό όμως κανείς δεν το λέει. Είμαι δικηγόρος 12ετίας και μπορώ να πω ότι οι αποφάσεις των ειρηνοδικείων είναι πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένες και άρτια τεκμηριωμένες τόσο σε επίπεδο νομικών όσο και πραγματικών ζητημάτων και δεν υπολείπονται σε τίποτα απολύτως από τις αποφάσεις των πρωτοδικείων (δεν είναι υπερβολή να πω ότι στατιστικά είναι πιο τεκμηριωμένες από αυτές

  • 17 Απριλίου 2024, 23:55 | A

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης αδικεί κατάφωρα τους Ειρηνοδίκες.
    H διάταξη είναι προβληματική και θα δημιουργήσει άμεσα πλείστα όσα ζητήματα. Γι αυτό πρέπει να αλλάξει. Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις επί του ν/σ,όπως αυτές προτάθηκαν από τους Ειρηνοδίκες του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.
    Εάν λοιπόν η διαβούλευση παίζει όντως κάποιο ρόλο,οι νομοθετούντες οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψιν τα υποβληθέντα σχόλια!

  • 17 Απριλίου 2024, 23:45 | ΝΙΚΟΣ Α

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΔΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙ ΜΠΡΑΒΟ?? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ?? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!! ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ?? ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΑΠΛΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ. ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!

  • 17 Απριλίου 2024, 23:21 | Ε.Σ. ΕΙΡΗΝΟΔΊΚΗΣ

    Το εν λόγω νομοσχέδιο μόνο κατ’ επίφαση φέρει την ονομασία ενοποίηση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα απαξιωτικό για τους Ειρηνοδίκες νομοσχέδιο, το οποίο παραβλέπει τόσο την προϋπηρεσία των Ειρηνοδικών , δικαστών ξεχωριστού κλάδου της Πολιτικής Δικαιοσύνης, όσο και την επιστημοσύνη τους. Στερεί από αυτούς εφόσον παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα, το δικαίωμα εξέλιξης, καθιστώντας την ειδική επετηρίδα μία στάσιμη δεξαμενή δικαστών. Ακόμα και η μεταπήδηση στην γενική επετηρίδα είναι εξόχως μη ελκυστική καθόσον όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται στους πρώην Ειρηνοδίκες τα έτη προϋπηρεσίας τους, αλλά ούτε και ο διανυθείς χρόνο ως Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας, όπου θα εκτελούν ίδια καθήκοντα με αυτά του Πρωτοδίκη γενικής. Εξίσου αποτρεπτική είναι η διάταξη για δυνατότητα μεταπήδησης ανά τριετία, γεγονός που στερεί από τον πρώην ειρηνοδίκη την δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης γι αυτό θα έπρεπε να δίνεται αυτή η δυνατότητα ετησίως. Δεν είναι καθόλου σαφές εάν οι Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας θα μοιράζονται τις αρμοδιότητες που κατείχαν έως τώρα με τους Πρωτοδίκες της γενικής, άλλως θα επιβαρύνονται κατάφωρα, εκτός από τα ακροατήρια, και με επιπλέον υπηρεσίες , κατ’ οίκον έρευνες κλπ. Επίσης δεν διευκρινίζεται πώς θα λειτουργήσουν τα περιφερειακά πρωτοδικεία, ήτοι αν θα λειτουργούν ως μεταβατικές έδρες για εκδίκαση υποθέσεων ή θα απαιτείται καθημερινή παρουσία Προέδρου υπηρεσίας. Κι αν ισχύει το τελευταίο, οι υπηρεσίες αυτές θα καλύπτονται τόσο από Πρωτοδίκες γενικής όσο ειδικής επετηρίδας, όπως είναι το δίκαιο; Οι Ειρηνοδίκες καλούμαστε σε μία νύχτα να αναλάβουμε καθήκοντα που δεν τα ζητήσαμε, να στηρίξουμε την μεγαλύτερη αλλαγή στην δικαιοσύνη των τελευταίων ετών, ανατρέποντας κάθε οικογενειακό και οικονομικό προϋπολογισμό, και όχι μόνο δεν λαμβάνεται υπόψη η άποψή μας, η μετάβαση αυτή δεν γίνεται με ίσους όρους αλλά ως πρωτοδίκες ειδικής τοποθετούμαστε ες αεί κατώτεροι ακόμα και από τον οποιοδήποτε μελλοντικό απόφοιτο ΕΣΔΙ. Περαιτέρω, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η «ενοποίηση» από 16-9-2024, καθόσον απαιτούνται πολλά πρακτικά ζητήματα όπως τροποποιήσεις κανονισμών δικαστηρίων, επαναπροσδιορισμοί υποθέσεων κ.α. και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα αλλαγή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μία τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από αυτήν την αξιοσημείωτη βιασύνη και προχειρότητα.

  • 17 Απριλίου 2024, 22:25 | Ε Σ.

    Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και αυτής του Ειρηνοδικείου Αθηνών

  • 17 Απριλίου 2024, 22:00 | Ειρηνοδίκης 12ετίας

    Ο τρόπος εισαγωγής των Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα αποκλείει όλους εμάς οι οποίοι υπηρετούμε στον κλάδο για αρκετά έτη, ήτοι έχουμε αποκτήσει αρκετή εμπειρία και γνώσεις και κατά τεκμήριο ευνοεί τους συναδέλφους ειρηνοδίκες με ελάχιστα έτη υπηρεσίας που δεν διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα την εμπειρία που διαθέτουμε οι αρχαιότεροι. Τούτο καθώς ένας ειρηνοδίκης για παράδειγμα 10 ετών -πολύ περισσότερο 15 ή και 20 ετών- για ποιον λόγο να ζητήσει ένταξη στη γενική επετηρίδα όταν στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εισαχθεί σε αυτήν μετά από 5 με 6 έτη (μετά την επιμόρφωση αλλά και 2 θετικές εκθέσεις από αρεοπαγίτη) συνεπώς θα υπηρετεί το δικαστικό σώμα ήδη για 16 έτη και θα τοποθετηθεί μετά τον τελευταίο πρωτοδίκη ήτοι θα ξεκινήσει από την αρχή σε μία αρκετά προχωρημένη ηλικία αναλαμβάνοντας καθήκοντα νεοδιόριστου. Αντιθέτως οι συνάδελφοι ειρηνοδίκες που προσφάτως εισήχθησαν στον κλάδο, οι οποίοι κατά τεκμήριο είναι νεότεροι σε περίπτωση αίτησής τους για εισαγωγή στη γενική επετηρίδα θα υπηρετούν στον κλάδο ακόμα και για μόλις 7 χρόνια (2 που ήδη υπηρετούν και 5 για να αποκτήσουν τη δυνατότητα αίτησης κατά τα ανωτέρω) και συνεπώς η τοποθέτησή τους μετά τον τελευταίο πρωτοδίκη ίσως είναι γι αυτούς περισσότεροι ελκυστικοί. Τα ανωτέρω δεν διατυπώνονται σε καμία περίπτωση για να κατηγορηθούν για οτιδήποτε οι νεότεροι συνάδελφοι αλλά για να καταδειχθεί το παράλογο του νομοσχεδίου καθώς και το ασύμβατο αυτού με το κοινό συμφέρον. Τούτα επιζητεί η εκτελεστική εξουσία από μία τέτοια μεταρρύθμιση; Ειρηνοδίκες με εμπειρία και γνώση να παραμείνουν παροπλισμένοι για πάντα σε ειδικά καθήκοντα χωρίς εξέλιξη και τα κίνητρα για την πλήρη εξίσωση με τους πρωτοδίκες, να δίνονται μόνο σε μία πολύ μικρή ομάδα συναδέλφων οι οποίοι χρειάζονται και τη μεγαλύτερη επιμόρφωση; Το νομοσχέδιο πάσχει και γιατί δεν παρέχει κανένα κίνητρο στους ειρηνοδίκες να συνεχίσουν να εργάζονται με ζήλο και αυτοθυσία όταν δεν θα υπάρχει εξέλιξη αλλά αντιθέτως στασιμότητα στην παράλληλη επετηρίδα -δεδομένου ότι ως ειπώθηκε ανωτέρω δεν είναι ελκυστικό για τους περισσότερους από εμάς να ζητήσουμε την ένταξή μας στην γενική επετηρίδα- όταν καταλαβαίνουν την τόση απαξίωση από την εκτελεστική εξουσία η οποία τους τοποθετεί πάντοτε κάτω από τον τελευταίο πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας. Δυστυχώς ένα σοβαρό ανθρώπινο δυναμικό, μία δεξαμενή 960 ατόμων δεν αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και με τρόπο που θα ήταν ο πλέον ιδανικός τόσο για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης όσο και για την ίδια την πολιτεία και τον πολίτη αλλά απαξιωτικά και άνευ σημαντικού σχεδιασμού. Κατά τη γνώμη μου και πολλών συναδέλφων θα έπρεπε η ένταξη στη γενική επετηρίδα να μην γινόταν μετά από τόσα έτη αλλά γρηγορότερα και με αναγνώριση κάποιων ετών προϋπηρεσίας, όχι του συνόλου καθώς αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά στα καθήκοντά μας από τους πρωτοδίκες. Για παράδειγμα η απώλεια 3 ή 4 ετών θα ήταν λογική προκειμένου να αποκτήσουμε την τριβή που χρειαζόμαστε και στα νέα αντικείμενα πχ είναι λογικό ένας ειρηνοδίκης 15 ετών να μην μπει στη γενική επετηρίδα ως πρωτοδίκης 15 ετών αλλά για παράδειγμα ως πρωτοδίκης 12 ή 11 ετών προκειμένου να έχει τον χρόνο να εξοικειωθεί με τα νέα καθήκοντά να συμμετάσχει σε διασκέψεις κλπ και όχι να γίνει άμεσα εντός διετίας πρόεδρος πρωτοδικών.

  • 17 Απριλίου 2024, 22:24 | ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 24/2024 ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

    Οι υπηρετούντες στο Ειρηνοδικείο Χαλκίδας Ειρηνοδίκες προσυπογράφουν την με αριθμό 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Περαιτέρω, επισημαίνουν τις ακόλουθες ασάφειες του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και προτείνουν τις εξής αναγκαίες βελτιώσεις, διευκρινίσεις και επισημάνσεις:
    1. Δεν γίνεται ορθή αντιστοίχιση των ετών υπηρεσίας για τους νυν υπηρετούντες Ειρηνοδίκες Β´ και Α’ τάξης προς τους νυν υπηρετούντες Πρωτοδίκες και Προέδρους Πρωτοδικών στην παρ. 1 του άρθρου 8. Η πρόβλεψη αυτή συνδέεται τόσο με τη διατήρηση των μισθολογικών κεκτημένων, ιδίως των αρχαιότερων Ειρηνοδικών (πχ Α’ Τάξης), η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί και μετά την ενοποίηση και καθ’ όλη την διάρκεια του υπηρεσιακού τους βίου κατ’ αντιστοιχία με την μισθολογική εξέλιξη των ίσης αρχαιότητας με αυτούς δικαστικών λειτουργών (Εφέτη ή Προέδρου Εφετών), όσο και με τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα στο μέλλον. Ειδικώς δε για τους υπηρετούντες σήμερα Ειρηνοδίκες Β´ Τάξης σημειώνεται ότι σε βάθος δύο έως τριών ετών θα ανέρχονται στο ένα τρίτο του σώματος των νυν υπηρετούντων Ειρηνοδικών, ήτοι περί τους 300 δικαστικούς λειτουργούς.
    2. Τέλος, είναι άνιση και άδικη η τοποθέτηση των εντασσόμενων ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα μετά τον τελευταίο πρωτοδίκη.

  • 17 Απριλίου 2024, 22:46 | Ο.Π

    Η τυχόν πρόβλεψη περιορισμένης υπηρεσιακής εξέλιξης για τους Ειρηνοδίκες (έως το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών) δεν συνάδει µε το πνεύμα της ουσιαστικής ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης, καθώς και µε τη συνταγματική αρχή της ισότητος, η οποία επιβάλλει όμοια μεταχείριση των όμοιων και ανόμοια των ανoμοίων και δη με την ισότιμη μεταχείριση δημοσίων λειτουργών. Η αρχή της ισότητος, δεσμεύει ασφαλώς και το νομοθέτη, ο οποίος στη ρύθμιση ουσιωδώς όμοιων πραγμάτων σχέσεων ή καταστάσεων και κατηγοριών προσώπων, δεν δύναται να μεταχειρίζεται τις περιπτώσεις αυτές κατά τρόπο ανόμοιο, εισάγοντας εξαιρέσεις και κάνοντας εν γένει διακρίσεις, εκτός εάν η διαφορετική αυτή η ρύθμιση δεν είναι αυθαίρετη, διότι επιβάλλεται από λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος η συνδρομή των οποίων υπόκειται στον έλεγχο των δικαστηρίων. Συνεπώς, εάν γίνει με νόμο δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για ορισμένη κατηγορία προσώπων και αποκλειστεί από τη ρύθμιση αυτή κατ΄αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση, άλλη κατηγορία προσώπων ως προς την οποία συντρέχει ο ίδιος λόγος που δικαιολογεί την ειδική εκείνη μεταχείριση, η διάταξη που εισάγει τη δυσμενή αυτή διάκριση είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική (ιδ ενδεικτικώς Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, εκδ. 2002, σελ. 118-121, επιχείρημα εκ των συνταγματικών διατάξεων των άρθρων 4§1, 5§1, 22§1’β, 87§1 και 88 του 1 Συντάγματος 5, από τη νομολογία, ΑΠ 1222/1992). Από την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος δεν εξάγεται, εξάλλου συμπέρασμα περί αδυναμίας εξέλιξης των πρώην Ειρηνοδικών. Η ερμηνευτική δήλωση εστιάζει στη δυνατότητα, αλλά και «προτροπή», της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης και όχι σε απαγόρευση της περαιτέρω εξέλιξης των πρώην Ειρηνοδικών, εφόσον μάλιστα, ρητώς γίνεται λόγος για κρίση και αξιολόγηση αυτών. Άλλωστε, όλοι οι δικαστές του πρώτου βαθμού, θα αναλαμβάνουν, πλέον, ίδια καθήκοντα (μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης των πρώην Ειρηνοδικών), με τους πρώην Ειρηνοδίκες, να αναλαμβάνουν ενδεχομένως και περισσότερα (δεδομένου ότι θα επιφορτίζονται επιπρόσθετα με ειδικά καθήκοντα, όπως λ.χ. με έρευνες και άλλες, ένεκα της αρχαιότητός τους υπηρεσίες), συνεπώς δεν μπορεί να περιοριστεί η δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης τους στους ανώτερους βαθμούς της δικαστικής ιεραρχίας. Εξάλλου, διαθέτουν επαρκή επιστημονικά προσόντα, έχουν τις ίδιες σπουδές με τους Πρωτοδίκες, δεν τους πτοεί οποιαδήποτε αξιολόγηση, έχουν δε στηρίξει, την ελληνική κοινωνία καθ΄όλο το χρονικό διάστημα της οικονομικής ύφεσης, δικάζοντας το σύνολο των αιτήσεων του ν. 3869 (νόμος περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών) σε πρώτο βαθμό, παρά την ασφυκτική χρονική πίεση που έθεταν οι νόμοι περί οίκοθεν επαναπροσδιορισμών δικασίμων και περί «κινητικότητας των Ειρηνοδικών». Αξίζει να σημειωθεί, ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις, όπως οι προαναφερθείσες, ουδέποτε εφαρμόστηκαν στα Πρωτοδικεία της χώρας, καταδεικνύοντας τη διαχρονική απαξίωση της πολιτείας στο έργο, την προσφορά και το θεσμό των Ειρηνοδικών, με αποκορύφωμα, ασφαλώς, την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι οι Ειρηνοδίκες κρίνονται κατάλληλοι να δικάζουν στην πράξη, το σύνολο (σχεδόν) των εδρών Μονομελών Πρωτοδικείων (εφόσον δεν προεδρεύουν στα τριμελή Πλημμελειοδικεία), τα οποία μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις αφορούν σοβαρά αδικήματα και έχουν καταστεί κατά γενική ομολογία ιδιαιτέρως δυσχερή, πλην όμως εξακολουθούν να είναι ακατάλληλοι για απεριόριστη υπηρεσιακή εξέλιξη και μισθολογική εξομοίωση.
    Κατά τα λοιπά, συντάσσομαι πλήρως με την άποψη του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και την εκεί εκτενή αιτιολογία και προτάσεις.

  • 17 Απριλίου 2024, 22:18 | Ειρηνοδίκες Υπηρετούντες στο Ειρηνοδικείο Ιλίου

    Οι Δικαστές του Ειρηνοδικείου Ιλίου συντασσόμαστε με τη με αρ. 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

  • 17 Απριλίου 2024, 22:50 | Ο Σαλπιγκτής

    Η προτεινόμενη διάταξη είναι πολλαπλά προβληματική, γιατί δεν επιφέρει ισότιμη μεταχείριση σε δημόσιους λειτουργούς. Όχι μόνο σε επίπεδο συνταγματικότητας, αλλά και σε επίπεδο κοινής λογικής, ρύθμιση, η οποία οδηγεί Ειρηνοδίκες δεκαετούς ή εικοσαετούς υπηρεσίας να εισέρχονται στη γενική επετηρίδα: (α) κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη κατά το χρόνο ένταξής τους σε αυτήν, αλλά και (β) ουσιαστικά κάτω από τους σημερινούς δόκιμους Ειρηνοδίκες και σπουδαστές της ΕΣΔΙ, συνιστά τον ορισμό της άνισης μεταχείρισης.
    Ακόμη και εάν φαίνεται λογικό να μην αναγνωρίζεται η πλήρης προϋπηρεσία των Ειρηνοδικών κατά την είσοδό στη γενική επετηρίδα, η αντιστοίχηση της παραγράφου 1 θα μπορούσε να λειτουργήσει στην ορθή κατεύθυνση, καθώς και θα αναγνώριζε τμήμα της προϋπηρεσίας των Ειρηνοδικών και θα τους τοποθετούσε κάτω από τους Πρωτοδίκες του χρόνου αντιστοίχησης.
    Αντίθετα, η πλήρης απαξίωση των ετών που εργάζονται ως δικαστικοί λειτουργοί και η ουσιαστική απαγόρευση για την εξέλιξη και την προαγωγή τους εντός της γενικής επετηρίδας μόνο ως αντικίνητρο λειτουργεί για τους Ειρηνοδίκες. Δε μπορώ να κατανοήσω πως είναι δυνατό το Υπουργείο να επιδίωκει να δικάζουν υποθέσεις απαξιωμένοι δικαστικοί λειτουργοί χωρίς κανένα κίνητρο για ανέλιξη.
    Και κάτι τελευταίο: ως δικηγόρος έχω πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε δικαστικό λειτουργό που έχει εμπειρία στην έδρα παρά σε δόκιμο που έχει κάνει σπουδές στην ΕΣΔΙ. Όλοι γνωρίζουν ότι η πρακτική εμπειρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την ορθή απονομή στη δικαιοσύνη και για τη δίκαιη αντιμετώπιση των συνηγόρων και των διαδίκων. Και με τη ρύθμιση αυτή φαίνεται να απαξιώνεται πλήρως.

  • 17 Απριλίου 2024, 22:45 | Ε.Γ.

    Το παρόν άρθρο εισάγει κατάφωρη αδικία σε βάρος των Ειρηνοδικών με τη μη αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας τους και τη στέρηση από αυτούς του δικαιώματος για εξέλιξη καθηλώνοντάς τους στο βαθμό του Πρωτοδίκη για πάρα πολλά έτη και αναγνωρίζοντάς τους μόνον τη δυνατότητα να «εξελιχθούν» μέχρι το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών. Συντάσσομαι με την με αριθμό 34/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και την προτεινόμενη με αυτήν τροποποίηση του άρθρου 8 παρ. 2.

  • 17 Απριλίου 2024, 22:10 | Δ.Κ.

    Συμφωνώ με τις αλλαγές όπως περιγράφονται από τους υπηρετούντες στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης και την Ολομέλεια του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

  • 17 Απριλίου 2024, 22:06 | Α.Τ.

    Καταρχήν προτείνω με την εξαίρεση των Ειρηνοδικών Α Τάξης που θα αντιστοιχιστούν απευθείας σε Προέδρους Πρωτοδικών, οι Ειρηνοδίκες των λοιπών Τάξεων που θα αντιστοιχιστούν σε Πρωτοδίκες να απωλέσουν οριζόντια όλοι μόνο δύο (2) έτη πραγματικής υπηρεσίας, ήτοι ένα (1) έτος που αναλογεί στη φοίτηση στην ΕΣΔΙ και ένα (1) έτος που αντιστοιχεί στην Παρεδρία, κατά τα οποία και αποκλειστικά υπολείπονται των ήδη Πρωτοδικών. Επίσης, να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον πρώην Ειρηνοδίκη επιθυμεί να αιτηθεί την τοποθέτησή του στη γενική επετηρίδα κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη ευθύς αμέσως με την έναρξη ισχύος της ενοποίησης, χωρίς να αναμένει την παρέλευση τουλάχιστον τριετίας και την λήψη των προαπαιτούμενων εκθέσεων επιθεώρησης, ώστε να αποφευχθούν τα άτοπα που πολλοί έχουν ορθώς επισημάνει. Καθότι η δημιουργία δικαστών περισσότερων ταχυτήτων φαντάζει πρακτικά αναπόφευκτη, προτείνω τη δημιουργία δύο (2) υποκατηγοριών εντός της ειδικής επετηρίδας, η αίτηση για την ένταξη σε καθεμία εκ των οποίων να γίνει ομοίως ευθύς αμέσως από την ψήφιση του νόμου: Οι εντασσόμενοι στην Α Κατηγορία της ειδικής επετηρίδας διατηρούν ακριβώς το ίδιο αντικείμενο που είχαν ως Ειρηνοδίκες (ήτοι μικροδιαφορές, εργατικά, μισθώσεις, ανακοπές, αυτοκίνητα) απεριορίστως ποσού, καθώς και όλη την εκουσία και διαταγές πληρωμής, καθόλου ποινικό, εξασφαλίζοντας το καταρχήν αμετάθετο και αποδεχόμενοι τη μη υπηρεσιακή τους εξέλιξη: θα παραμείνουν μέχρι αφυπηρετήσεως Πρωτοδίκες, εξαντλώντας τις αποδοχές του βαθμού δια των μισθολογικών ωριμάνσεων και λαμβάνοντας τις νόμιμες προσαυξήσεις τους βάσει χρονοεπιδομάτων. Οι εντασσόμενοι στη Β Κατηγορία της ειδικής επετηρίδας, να λάβουν και τις προβλεπόμενες ποινικές υπηρεσίες και να δύναται ενταχθούν υπό τις ταχθείσες (ή βελτιωμένες) προϋποθέσεις στη γενική επετηρίδα, αναλαμβάνοντας έκτοτε πλήρη καθήκοντα σε αστικό και ποινικό, πλην όμως όχι κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη γενικώς, αλλά εμβόλιμα κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη του έτους της αρχικής τους – κατά τον ανωτέρω προτεινόμενο τρόπο – αντιστοίχισης στην ειδική επετηρίδα (δηλαδή ο διορισθείς το 2012 πρώην Ειρηνοδίκης που επιτυχώς εντάσσεται στην γενική επετηρίδα, να καταταγεί κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη του έτους 2014, προδήλως με τη σειρά που κατείχε στην ειδική επετηρίδα όπου έως τώρα ανήκε). Οι ίδιοι υπηρετούντες στην Β Κατηγορία της ειδικής επετηρίδας, ανεξαρτήτως αν θα επιδιώξουν και πετύχουν εντέλει την ένταξή τους στη γενική, να μπορούν να προάγονται σε Προέδρους Πρωτοδικών, με τις ισχύουσες και για τους Πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας προϋποθέσεις ετών υπηρεσίας, επιθεωρήσεων και κρίσης του ΑΔΣ, καθώς και σε Εφέτες κατόπιν παραμονής τους επί πενταετία στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, ώστε να τύχουν σε κάθε περίπτωση υπηρεσιακής εξέλιξης ανάλογης των αυξημένων καθηκόντων τους σε σύγκριση με τους συναδέρφους τους της Α Κατηγορίας.

  • 17 Απριλίου 2024, 21:14 | Ε.Κ.

    Είναι αδιανόητο εμείς που υπηρετούμε το δίκαιο, να βιώνουμε μια τόσο μεγάλη αδικία.Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού θα έχουν μεγάλο πρόβλημα εφαρμογής στην πράξη.
    Ποιος άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, θα δεχόταν να τον υποβαθμίζουν έτσι και να μένει με σταυρωμένα χέρια? Θα ακολουθήσουν προσφυγές κι άλλου είδους κινητοποιήσεις, οι οποίες θα καθυστερήσουν έτι περαιτέρω την απονομή της δικαιοσύνης.Ειδικά από 16-09-24 που οι συνθέσεις των Δικαστηρίων από τους νυν Ειρηνοδίκες θα είναι μη νόμιμες. Στο νομοσχέδιο αυτό αντιτίθενται η πλειοψηφία των (Συ)Λειτουργών της δικαιοσύνης σε αντίθεση με ο,τι λέγεται στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

  • 17 Απριλίου 2024, 21:12 | Ειρηνοδίκες Μεσολογγίου

    Η ουσιαστική αντιστοίχηση Ειρηνοδικών και Πρωτοδικών είναι μονόδρομος για να μην βρεθεί η Ελλάδα υπόλογη στα ευρωπαϊκά όργανα για καταστρατήγηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, για αναχρονιστική συμπεριφορά σε δικαστές που συνέδραμαν με πάθος τα προηγούμενα χρόνια στην αναγέννηση των ελληνικών νοικοκυριών και στάθηκαν αρωγοί σε κάθε δικαιοδοτική λειτουργία!
    Περιμένουμε από την πολιτεία να αντιμετωπίσει με Δικαιοσύνη την επικείμενη ενοποίηση ώστε να μην δημιουργηθούν δικαστές Α και Β κατηγορίας!

  • 17 Απριλίου 2024, 21:41 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ Δ’

    Κατάφωρη αντισυνταγματικότητα της διάταξης εις βάρος των (πρώην) Ειρηνοδικών. Απατείται άμεση ένταξη των Ειρηνοδικών που το επιθυμούν στην γενική επετηρίδα με αναγνώριση όλων των ετών υπηρεσίας τους σε περίπτωση καθολικής ανάληψης όλων των καθηκόντων που έχουν σήμερα οι νυν Πρωτοδίκες. Επικουρικώς, σε περίπτωση ανάληψης μεγάλου μέρους των καθηκόντων τους (όπως προβλέπεται ήδη στο νομοσχέδιο) αναγνώριση τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους των ετών υπηερσίας τους και καθιέρωση του αμετάθετου (για όσους το επιθυμούν) και για την γενική επετηρίδα έως την α’ προαγωγή των (πρώην) Ειρηνοδικών. Ειδική πρόβλεψη και εξέλιξη για την ειδική επετηρίδα, ώστε κ οι (πρώην) Ειρηνοδίκες που θα επιλέξουν να μείνουν εκεί να έχουν κίνητρο παραγωγικότητας. Η (έως πρόσφατα) μη φοίτηση των Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ αποτέλεσε πολιτειακή επιλογή (αντίθετη στη βούληση των περισσοτέρων εξ ημών,που πολλάκις αποτυπώθηκε και γραπτώς, χωρίς ωστόσο να γίνει αποδεκτή από την πολιτεία), την οποία -ως τέτοια (ήτοι καταφανώς πολιτειακή επιλογή) δεν είναι επιτρεπτό να επωμιστούν τώρα οι (πρώην) Ειρηνοδίκες με τη μη αναγνώριση των ετών υπηρεσίας τους.

  • 17 Απριλίου 2024, 21:31 | Μέλλουσα Πρωτοδίκης

    Είναι οξύμωρο να θεωρούμαστε επαρκείς ωστε να δικάζουμε το σύνολο (σχεδόν) του Πρωτοδικείου/Πλημμελειοδικείου αλλά ανεπαρκείς ώστε να μη δυνάμεθα να ενταχθούμε ΑΜΕΣΑ στη γενική επετηρίδα. Επίσης, η αντιστοίχιση πρέπει να γίνει με τα πραγματικά έτη υπητεσίας των Ειρηνοδικών και οχι αναφορικά με την τάξη εκάστου εξ ημών.

  • 17 Απριλίου 2024, 21:13 | Α. Σ.

    ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΒΛΑΠΤΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ
    ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΥΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΠΟΛΛΩ ΔΕ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΔΟΘΕΝΤΟΣ ΌΤΙ ΟΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ.. ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕς ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥς ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΑΝΙΣΟ ΤΡΟΠΟ.

  • 17 Απριλίου 2024, 20:11 | ΑΓ

    Συντάσσομαι πλήρως με την πρόταση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

  • 17 Απριλίου 2024, 20:26 | Παρασκευή Βότσιου

    Εκφράζω την αντίθεσή μου στο νομοσχέδιο, κυρίως ως προς τη μη αναγνώριση των ετών υπηρεσίας και ως προς την καθήλωσή μας έως την αφυπηρέτησή μας στο βαθμό του Πρωτοδίκη, παρά την επικαλούμενη ενοποίηση.

  • 17 Απριλίου 2024, 20:31 | ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Με τους νέους διαγωνισμούς Ειρηνοδικών από το έτος 2011 και μετά, εισήλθαν στο σώμα απόφοιτοι αξιόλογων πανεπιστημίων, κάτοχοι τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών, ξένων γλωσσών κλπ. Η επιλογή του συγκεκριμένου κλάδου, διακριτού από τον κλάδο των Πρωτοδικών, υπήρξε συνειδητή, κατόπιν προσεκτικής στάθμισης των αρνητικών (μικρού ενδιαφέροντος υποθέσεις-έλλειψη βαθμολογικής εξέλιξης) και των θετικών του συγκεκριμένου κλάδου (αμετάθετο-ευκολότερος συνδυασμός επαγγελματικής-οικογενειακής ζωής). Μετά από υπηρεσία τόσων ετών, επιθεωρούμενοι ετησίως οι περισσότεροι με εξαιρετικές επιδόσεις, ευρισκόμενοι σε ηλικίες περί των σαράντα ετών, εγκλωβίζονται με ένα νόμο εκμηδένισης προσωπικοτήτων και επαγγελματικού βίου. Ειδικότερα, η πρώτη επιλογή προβλέπει ανάθεση του συνόλου των υποθέσεων πρωτοδικείου (η εξαίρεση μικρού ποινικού αντικειμένου εμφανίζεται ως δικαιολογία για την ταπεινωτική αντιμετώπιση του κλάδου), στερώντας την βαθμολογική εξέλιξη των Ειρηνοδικών, προνόμιο που θα απολαμβάνουν αποκλειστικά οι Πρωτοδίκες, αλλά και κατάταξη τους για το υπόλοιπο εργασιακό βίο κάτω από τον οιονδήποτε Πρωτοδίκη (ενδεικτικά, αρχαιότητα σε πολυμελείς συνθέσεις, επιλογές τμημάτων κλπ). Σύμφωνα με τη δεύτερη, αφού προηγηθεί επιμόρφωση, αλλά και αξιολόγηση των Ειρηνοδικών, προβλέπεται διαγραφή της προϋπηρεσίας τους και κατάταξη τους με μικρό ποσοστό ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα εκάστου αυτών κάτω από τον τελευταίο νεοδιορισθέντα Πρωτοδίκη. Απαίτηση παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, χωρίς κίνητρο, χωρίς εξέλιξη, χωρίς προοπτική, τουναντίον με περιφρόνηση, χωρίς καμία αναγνώριση, δεν νοείται. Ίδια καθήκοντα (όλη η ύλη του αστικού δικαίου και ποινικού δικαίου με εξαιρέσεις που έχουν ενσωματωθεί χωρίς ουσιαστικό λόγο), χωρίς αναγνώριση ίδιων δικαιωμάτων, τουναντίον με συνεχή υποβιβασμό, δεν νοείται. Η Δικαιοσύνη δεν αρκεί να απονέμεται, πρέπει πρωτίστως να βιώνεται.

  • 17 Απριλίου 2024, 20:09 | Ειρηνοδίκης Γ

    Η ένταξη των Ειρηνοδικων στη γενική επετηρίδα, κατά τους χρόνους και όρους που τίθενται στο άρθρο αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα ένας Ειρηνοδίκης ήδη υπηρετών στο δικαστικό σώμα να πρέπει να αναμένει τουλάχιστον μια 5ετια με 6 ετια προκειμένου να κριθεί ενταξιμος στη γενική επετηρίδα, σε αντίθεση με έναν Δόκιμο συνάδελφο του και επομένως μη ισόβιο Δικαστή ο οποίος θα εισέλθει μόλις εντός εξαμηνου από την υποβολή της αίτησης του στη γενική επετηρίδα και συνεπώς θα λάβει θέση σε αυτήν αρχαιότερη τουλάχιστον κατά 5 με 6 έτη από έναν ήδη υπηρετουντα συνάδελφο του. Κοινώς παραβιάζεται κατάφωρα η αρχαιότητα.

  • 17 Απριλίου 2024, 20:22 | Παναγιωτα

    Το παρόν άρθρο χρήζει πέραν κάθε αμφιβολίας τροποποίησης, όπως ορθώς προτείνεται από τις Ολομέλειες των Ειρηνοδικείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης . Είναι ρύθμιση κατάφωρα άδικη για τους Ειρηνοδίκες, τους οποίους κρίνει ικανούς να αναλάβουν το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων των Πρωτοδικών χωρίς ωστόσο να τους εξασφαλίζει την αντίστοιχη υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη των Πρωτοδικών , αντιθέτως μάλιστα παραγνωρίζει παντελώς τα έτη που υπηρέτησαν τη Δικαιοσύνη . Αν ψηφιστεί με αυτή τη μορφή το εν λόγω άρθρο θίγει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ειρηνοδικών .

  • 17 Απριλίου 2024, 19:30 | ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Εγώ ως δικηγόρος θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
    Το νομοσχέδιο βασίζεται σε ένα εσφαλμένο δεδομένο: Οι ειρηνοδίκες δεν είναι αποτυχόντες υποψήφιοι ή μη ικανοί να καταστούν πρωτοδίκες αλλά κατ’ επιλογήν ειρηνοδίκες (προφανώς κατά κύριο λόγο για τις μεταθέσεις). Έχουν γενικά κατ’ ελάχιστον τα ίδια τυπικά προσόντα με τους πρωτοδίκες (πτυχίο νομικής, πρώην δικηγόροι), και ειδικά κάποιοι εξ αυτών περισσότερα και κάποιοι εξ αυτών λιγότερα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακές σπουδές κλπ.). Και ως δικηγόροι αυτό το έχουμε διαπιστώσει στην δικαστική πράξη. Έχουμε συναντήσει και συναντούμε καθημερινά καλούς και κακούς πρωτοδίκες (έλλειψη ουσιαστικών προσόντων, αργοπορία αποφάσεων, απουσία αντίληψης κοινωνικής, οικονομικής κλπ. πραγματικότητας κλπ.) και καλούς και κακούς ειρηνοδίκες. Επομένως η αξιολόγησή τους θα πρέπει να γίνει με ουσιαστικά κριτήρια και την προσωπικότητα του καθενός και όχι με βάση το γεγονός ότι οι πρωτοδίκες πραγματοποίησαν ένα 9μηνο σπουδών στην ΕΣΔΙ. Άλλωστε το ουσιαστικό αντικείμενό τους είναι το ίδιο, αφού τα ίδια νομικά εφαρμόζονται είτε η αξία του αντικειμένου της δικαζόμενης διαφοράς ανέρχεται σε 1.000 ευρώ είτε σε 50.000 ευρώ. Ειδικά ως προς τα ποινικά, η έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας των ειρηνοδικών είναι εν μέρει μόνον αληθής, αφού στην επαρχία δεν υπάρχει Τριμελές που να μην συμμετέχει στη σύνθεση του ειρηνοδίκης. Η μη συμμετοχή τους στο μονομελές σίγουρα δεν δικαιολογεί την ισοπέδωσή τους, θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει λόγο για την εν μέρει αναγνώριση της αρχαιότητάς τους σύμφωνα με την παράγραφο 8.1.. Εξάλλου εφεξής η μη συμμετοχή των πρώην (πλέον) ειρηνοδικών στο ΜΟΔ (με την ήδη περιορισμένη αρμοδιότητά του) μόνον το άλλοθι για τη μη προαγωγή τους μπορεί να αποτελέσει, αφού πλέον θα έχουν τα ίδια καθήκοντα, θα δικάζουν τις ίδιες υποθέσεις, αλλά θα προάγονται μόνο οι πρωτοδίκες. Η δε συμμετοχή των (πρώην πλέον) ειρηνοδικών στη σύνθεση του τριμελούς μόνον ως συνέδρων με προεδρεύοντα πρωτοδίκη όχι μόνον αποτελεί και αυτό δικαιολογία για την μη προαγωγή τους αλλά πολύ περισσότερο είναι φαιδρό και επικίνδυνο για τη Δικαιοσύνη, αφού θα βλέπουμε άπειρους πρωτοδίκες, που απλά πρόσφατα θα έχουν τελειώσει την ΕΣΔΙ, να προεδρεύουν σε σύνθεση με πρώην ειρηνοδίκες, πολύ πιο πεπειραμένους πλέον (δεδομένου ότι μόνοι τους θα συγκροτούν εφεξής τα μονομελή). Είναι προφανές ότι ο συνδικαλισμός της ΕΝΔΕ, που αποτελείται πλειοψηφικά από πρωτοδίκες, επηρέασε σε βάρος της ορθότητας και της πραγματικότητας το νομοσχέδιο ως προς την αντιστοίχιση των (πρώην) ειρηνοδικών στην ιεραρχία.

  • 17 Απριλίου 2024, 19:40 | Ο.Τ. ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Μέχρι τώρα οι Ειρηνοδίκες, δικαστές πρώτου βαθμού, είχαν διακριτά καθήκοντα, αρμοδιότητα και επετηρίδα. Τους ανατίθενται ως ικανούς να σκήσουν παρόμοια καθήκοντα με τους Πρωτοδίκες αλλά ταυτόχρονα κρίνονται από το νομοσχέδιο ανίκανοι για ιεραρχική εξέλιξη, καταδικασμένοι να βρίσκονται στο τέλος πάντα της επετηρίδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται υπηρεσιακά (προτεραιτότητα επιλογής τμήματος στα μεγάλα Δικαστήρια, τμήματος διακοπών-Χριστουγέννων-Πάσχα, μεταθέσεων). Το σχέδιο νόμου δεν αναγνωρίζει τα έτη υπηρεσίας κάθε Ειρηνοδίκη ούτε και τι σημαίνει παραγματικά η αντιστοιχία στην οποία προβαίνει με τα έτη Πρωτοδικών. Τι σημαίνει αντιστοιχεί;μισθολογικά;υπηρεσιακά;τι σημαίνει κάτω από τον τελευταίο πρωτοδίκη; κάτω από τον τελευταίο πρωτοδίκη που υπηρετεί ήδη ή που θα υπηρετήσει; και πότε;Να αποσαφηνιστεί καθώς πέρα από ασαφές παρουσιάζει αντιφάσεις και θα οδηγήσει σε παράλογες καταστάσεις. Εφόσον η κρίση για τη γενική επετηρίδα θα γίνεται ατομικά, δεν είναι δυνατόν ο κάθε Ειρηνοδίκης να τίθεται κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη διότι με τον τρόπο αυτό καθίσταται άνευ νοήματος η ατομική του αξιολόγηση.Επίσης με το παρόν νομοσχέδιο δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογητικός λόγος χωριστών επετηρίδων αφου στην ειδική, ο Ειρηνοδίκης θα δικάζει πλην ελάχιστων διαφοροποιήσεων ό,τι θα δίκαζε και στη γενική επετηρίδα. Χωρίς αναγνώριση των ετών προυπηρεσίας που οι Ειρηνοδίκες έχουν υπηρετήσει και χωρίς όμοια εξέλιξη με τους Πρωτοδίκες το παρόν νομοσχέδιο τους αντιμετώπιζει σαν να μην έχουν την ιδιότητα του δικαστή. Οι ολομέλειες του Ειρηνοδικείου Αθηνών και του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης προτείνουν αξιόλογες και εύλογες λύσεις στα παραδοξα που δημιουργεί το παρόν νομοσχέδιο.

  • 17 Απριλίου 2024, 19:02 | Μάρω

    Όλο το νομοσχέδιο που αφορά την ενοποίηση και τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτή είναι προβληματικό, το εν λόγω άρθρο όμως αποτελεί το επιστέγασμα των ανισοτήτων και των αδικιών. Κατουσιαν πετάει στον κάδο των αχρήστων όλα τα χρόνια υπηρεσίας των νυν Ειρηνοδικων (είτε ως ειρηνοδικες είτε ως πρωτοδικες από 16-9-2024). Αναρωτιέμαι σε ποιο δικαστηριο θα μπορούσε να σταθεί κάτι τέτοιο ως συνταγματικά ανεκτό και ανθρώπινα δίκαιο. Αναρωτιέμαι πώς ορισμενοι συναδελφοι μας πρωτοδικες, εφετες και το Ανώτατο Δικαστηριο της χώρας μας ο Άρειος Πάγος (το οποίο ακομη δεν εχει τοποθετηθει επι του νομοσχεδιου, περιμενουμε μια διοικητικη ολομελεια να γινει) δέχονται αυτό το άρθρο ως συνταγματικό και δίκαιο… είμαστε δικαστές όλοι μας. Έχω μάθει όταν δικαζω μια υπόθεση να προστατεύω το δίκαιο, νόμιζα ότι όλοι οι δικαστές είχαν γαλουχηθει με αυτή την ιδέα περί δικαιοσύνης. Όπως φαίνεται όμως μπροστά στα προσωπικά συμφέροντα μας να πάνε να πνίγουν και το δίκαιο και οι 900+ ειρηνοδικες των οποίων η υπηρεσιακή τους ζωη όχι μόνο υποβαθμίζεται αλλά κυριολεκτικά βιάζεται. Το άρθρο αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να υπάρχει έστω επίφαση συνταγματικοτητας και δικαιοσυνης. Η πρόταση της Ολομέλειας του Ειρ Θεσσαλονίκης με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

  • 17 Απριλίου 2024, 18:33 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΕΚΝΑΚΗ

    Οι Ειρηνοδίκες, εισήχθησαν στο Σώμα, με εισαγωγικές εξετάσεις, αντίστοιχες των παρεδρικών, πριν την ίδρυση της ΕΣΔΙ (έτος 1994) και της καθιέρωσης φοίτησης σε αυτήν των δικαστικών λειτουργών. Επομένως, εισήχθησαν στο Δικαστικό σώμα με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που εισήχθησαν στο Σώμα οι Ανώτατοι σήμερα Δικαστικοί Λειτουργοί (Αρεοπαγίτες και Εφέτες που εισήχθησαν στο Σώμα πριν το έτος 1995 έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην ΕΣΔΙ). Μεχρι τώρα έχουν το αυτοδιοίκητο του Ειρηνοδικείου που υπηρετούν (ρυθμίζοντας μεταξύ τους τις υπηρεσίες τους, τμήματα διακοπών κλπ υπηρεσιακά θέματα) και αυτοτελή εξέλιξη σε βαθμούς Δ΄, Γ΄, Β΄ και Α΄ τάξης, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας τους.
    Το Υπουργείο αναγνωρίζοντας τις επιστημονικές δυνατότητες και την ικανότητα των Ειρηνοδικών, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, εργατικότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα σε ό,τι αντικείμενο τους ανατέθηκε τα τελευταία έτη, το οποίο έφεραν εις πέρας με επιτυχία, με το κατατεθέν νομοσχέδιο, επιδιώκει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, προκειμένου να επιτύχει την επιτάχυνση στην δικαιοσύνη. Πλην όμως, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιέχει διατάξεις πραγματικής ενοποίησης του πρώτου βαθμού. Ειδικότερα, καίτοι αναθέτει στους Ειρηνοδίκες το σύνολο των καθηκόντων των νυν Πρωτοδικών (πλην των ΜΟΔ) κρίνοντάς τους ικανούς να το δικάζουν, εντούτοις τους παραλείπει από τη δυνατότητα εξέλιξης εσαεί, γεγονός που καθιστά τις διατάξεις του αντίθετες στις επιταγές του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, όπως θα αναλυθεί κατωτέρω. Η ύπαρξη παράλληλης επετηρίδας και η διαρκής παράλειψη των Ειρηνοδικών επιδιώκεται κυρίως προκειμένου να μην διαταραχθεί η εξέλιξη των ήδη υπηρετούντων Πρωτοδικών, γεγονός που συνιστά κατάφωρη αδικία εις βάρος των Ειρηνοδικών. Η ενοποίηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους δικαιοσύνης και συμβιβασμού αμφοτέρων των εμπλεκομένων στην ενοποίηση μερών και όχι με όρους επιβολής του ισχυρότερου και υποτίμησης ενός αποδεδειγμένα αποτελεσματικού τμήματος της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης (Ειρηνοδίκες). Οι Ειρηνοδίκες θα υποστούν ολοκληρωτική ανατροπή του υπηρεσιακού βίου τους, αφού καλούνται να χάσουν όλα όσα τους οδήγησαν να διαλέξουν και να υπηρετήσουν τον κλάδο των Ειρηνοδικών (συγκεκριμένο αντικείμενο, αυτοδιοίκητο, αυτόνομη εξέλιξη στην επετηρίδα τους μέχρι τον βαθμό του Ειρηνοδίκη Α΄τάξης και τις συνακόλουθες αποδοχές – συντάξιμες αποδοχές), επιβαρυνόμενοι μάλιστα με νέα αντικείμενα και εκ νέου επιμόρφωση (χωρίς να έχει καθοριστεί ο τρόπος και ο χρόνος επιμόρφωσης που θα επηρεάσει μεταξύ άλλων και τον οικογενειακό προϋπολογισμό των περισσοτέρων) και μακροπρόθεσμα μισθολογικές και συνταξιοδοτικές απώλειες. Αντιθέτως, οι Πρωτοδίκες, καίτοι θα μοιραστούν τα καθήκοντά τους και συνεπώς θα μειωθεί ο όγκος δουλειάς τους, δεν υφίστανται οποιαδήποτε διατάραξη στον εργασιακό βίο τους, ούτε στην εξέλιξή τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η φημολογούμενη διατάραξη της επετηρίδας των Πρωτοδικών είναι ανεπαίσθητη ή ανύπαρκτη, αν ληφθούν υπόψιν τα κάτωθι στοιχεία: Εκ των αρχαιότερων Ειρηνοδικών Α΄τάξης (189), η πλεοψηφία τους (περίπου 140) συνταξιοδοτούνται έως το 2029. Οι Ειρηνοδίκες Δ τάξης, ήτοι με υπηρεσία έως 5 έτη είναι περίπου 185. Οι περισσότεροι Ειρηνοδίκες Β΄ τάξης (περίπου 237 από τους 267) έχουν εισαχθεί από το έτος 2012 -2014 (έχουν δηλαδή 10 – 12 έτη υπηρεσία) και οι Ειρηνοδίκες Γ΄ τάξης (284) έχουν εισαχθεί στο σώμα από το έτος 2016- 2019 (έχουν δηλαδή 8-5 έτη υπηρεσίας). Επιπλέον, εφόσον με την ενοποίηση θα αυξηθεί ο αριθμός αποφάσεων πρώτου βαθμού, συνακόλουθα θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαστών δευτέρου βαθμού, προς το σκοπό επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, και άρα να προαχθούν οι αρχαιότεροι Πρόεδροι Πρωτοδικών σε Εφέτες, ώστε στην πραγματικότητα καθυστέρηση δεν θα υπάρχει στην εξέλιξη Δικαστών. Δέον όπως επισημανθεί επίσης, ότι η πλεοψηφία των υπηρετούντων Ειρηνοδικών (πλην των Α΄τάξης) είναι νέοι σε ηλικία που έχουν από 20-35 υπηρεσιακού βίου μέχρι την συνταξιοδότησή τους. Η εσαεί στασιμότητα και η κατάφωρη εις βάρος τους αδικία καλλιεργεί αισθήματα ματαίωσης, μειονεξίας, υποβάθμισης και έλλειψης ουσιαστικού κινήτρου, ώστε να γίνουν καλύτεροι απονεμητές δικαιοσύνης.
    Το σχέδιο νόµου, όπως έχει εισαχθεί προς διαβούλευση, δεν δίνει καµία δυνατότητα εξέλιξης στους Ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας (αν παραμείνει εν τέλει η σχετική διάκριση επετηρίδων), ούτε στο βαθµό του Προέδρου Πρωτοδικών κι ενώ ήδη το άρθρο 8 παρ. 1 του ίδιου σχεδίου προβαίνει σε αντιστοίχιση των Ειρηνοδικών µε τους Προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες, µε βάση τα αναφερόµενα σε αυτό έτη υπηρεσίας. Αποτελεί πρωτοτυπία του σχεδίου νόμου ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ένας κλάδος δικαστών, οι Πρωτοδίκες Ειδικής Επετηρίδας, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία βαθμολογική εξέλιξη, αλλά θα παραμένουν εσαεί Πρωτοδίκες. Η επιλογή αυτή αφενός είναι αντίθετη με το άρθρο 88 παρ. 2 του Σ το οποίο αναθέτει στον κοινό νομοθέτη να καθορίσει τη βαθμολογική εξέλιξη των δικαστών, αφετέρου παραβιάζει την αρχή της ισότητας, καθώς δικαστές που εκτελούν όμοια καθήκοντα μεταχειρίζονται άνισα. Περαιτέρω, θίγει το δικαίωμα των Ειρηνοδικών στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, περιεχόμενο της οποία αποτελεί το δικαίωμα στην εργασία και την εξέλιξη σε αυτήν.
    Επιπλέον, στους Ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των Δικαστικών Λειτουργών, πλην όµως τους τοποθετεί µετά τον τελευταίο Πρωτοδίκη, κατά παράβαση του Συντάγµατος αλλά και του Ενωσιακού Δικαίου, καθώς δεν αναγνωρίζει τα χρόνια προϋπηρεσίας τους κι ενώ ήδη θα ασκούν καθήκοντα Πρωτοδίκη από την ένταξή τους στην ειδική επετηρίδα και για ένα ικανό χρονικό διάστηµα µέχρι την ένταξή τους στη γενική επετηρίδα. Πρόκειται για πρωτοφανή απαξίωση δικαστικών λειτουργών οι οποίοι θα ασκούν τα ίδια με τους λοιπούς Πρωτοδίκες καθήκοντα, θα έχουν ήδη συμπληρώσει πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην επαγγελματική τους διαδρομή, θα έχουν επιμορφωθεί περαιτέρω προς τον σκοπό της μετάβασης στον κλάδο των Πρωτοδικών, θα έχουν κριθεί ικανοί και επαρκείς να εκτελέσουν τα καθήκοντα των νυν υφιστάμενων Πρωτοδικών, θα δικάζουν το σύνολο της αστικής ύλης καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της ποινικής, αλλά την ίδια στιγμή θα τοποθετούνται στο τέλος της γενικής επετηρίδας, υποδεέστεροι ενός άπειρου δικαστικού λειτουργού και ιεραρχικά ανώτεροι μόνο σε σχέση με τους παρέδρους, δηλαδή μη ισόβιους ακόμα δικαστές. Η ενοποίηση των δύο διακριτών υποκλάδων της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης δεν αποτελεί µετάταξη για τους Ειρηνοδίκες, όπως εσφαλµένα διαλαµβάνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόµου. Και τούτο διότι, όπως προαναφέρεται, οι Ειρηνοδίκες δε συνιστούν διακριτό, ιδιαίτερο και αυτοτελή κλάδο της Δικαιοσύνης, αλλά υποκλάδο (τµήµα) της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, που διαφοροποιείται από τους υπολοίπους τακτικούς Δικαστές του ίδιου κλάδου µε κριτήρια λειτουργικά, δηλαδή µε βάση την, κατά τις επιλογές του νοµοθέτη, κατανοµή της δικαιοδοσίας. Επομένως, η επιχειρούμενη «ενοποίηση» των δύο αποτελεί µία δοµική, και όχι καταρχήν προσωποποιηµένη, αλλαγή στη συγκρότηση της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια δεν δύνανται να τοποθετηθούν οι Ειρηνοδίκες, εν είδει διακριτής βαθµίδας και µόνον, στο κάτω µέρος µίας επετηρίδας ή μιας παράλληλης αλλά ιεραρχικά κατώτερης επετηρίδας. Επιπλέον, καίτοι η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόµου κάνει αναφορά στη «διατήρηση του κεκτηµένου κάθε επετηρίδας», από τις διατάξεις του προκύπτει το εξής παράδοξο: Οι Δόκιµοι Ειρηνοδίκες και όσοι βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης µπορούν να ενταχθούν εντός έξι (6) µηνών στη γενική επετηρίδα, σε αντίθεση µε τους λοιπούς, οι οποίοι θα πρέπει αφενός µεν να ολοκληρώσουν τα προγράµµατα επιµόρφωσης, αφετέρου δε να έχουν δύο (2) εκθέσεις επιθεώρησης. Τονίζεται ότι η επιθεώρηση των Πρωτοδικών γίνεται πλέον ανά δύο (2) έτη µε βάση το άρθρο 100 παρ. 2 του ΚΟΔΚΔΛ. Έτσι δηµιουργείται το παράδοξο αλλά και αντισυνταγµατικό φαινόµενο να βρεθούν αρχαιότεροι Δικαστές από τους νυν αρχαιότερους και εκπαιδευτές τους Ειρηνοδίκες. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι, μετά την ίδρυση της ΕΣΔΙ και την εισαγωγή στο σώμα των αποφοίτων αυτής (1995 και εντεύθεν), οι μη απόφοιτοι της ΕΣΔΙ, ήδη υπηρετούντες δικαστικοί λειτουργοί, δεν υποβαθμίστηκαν ιεραρχικά, αλλά διατήρησαν την αρχαιότητά τους, παραμένοντας ανώτεροι ιεραρχικά των μεταγενέστερα, εισαχθέντων στο σώμα αποφοίτων της ΕΣΔΙ.

  • 17 Απριλίου 2024, 18:42 | Παρασκευή Βότσιου

    Εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου στις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του παρόντος νομοσχεδίου. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν αναγνωρίζει την ευδόκιμη πολυετή υπηρεσία των Ειρηνοδικών και τη σημαντικότατη εμπειρία τους, η οποία θα έπρεπε να αξιοποιηθεί προς όφελος της ορθής απονομής της δικαιοσύνης. Η καθήλωση των Ειρηνοδικών έως την αφυπηρέτησή τους στο βαθμό και τα χρέη του Πρωτοδίκη δεν συνάδει με την έννοια της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, αφού καταλήγει σε διαφορετική εξέλιξη των δικαστών του ενοποιημένου πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, ενώ η θέση των Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα μετά τον τελευταίο Πρωτοδίκη αναιρεί την προϋπηρεσία τους και τους αποτρέπει από την ένταξή τους σε αυτή. Σε κάθε ενοποίηση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων και στην παρούσα ενοποίηση δεν έχουν ληφθεί υπόψη ούτε κατ’ ελάχιστον τα συμφέροντα των Ειρηνοδικών, στους οποίους και επιβάλλεται η ενοποίηση και τους αδικεί κατάφωρα. Η μισθολογική εξομοίωση των Ειρηνοδικών Α΄ Τάξης με Προέδρους Πρωτοδικών δεν αναιρεί τα ανωτέρω, καθώς θα ασκούν εσαεί καθήκοντα Πρωτοδίκη. Ως εκ τούτου κρίνονται αναγκαίες οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο των ανωτέρω επισημάνσεων.

  • 17 Απριλίου 2024, 18:31 | Μαντζάρα Αναστασία

    Συμφωνώ με τις προτάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, για να υπάρξει μία δίκαιη ενοποίηση, η οποία θα είναι ουσιαστική και όχι μόνον κατ’ όνομα

  • 17 Απριλίου 2024, 18:07 | Μ.Μ.

    Συντάσσομαι πλήρως με την με την υπ’ αριθμ. 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και την προτεινόμενη με αυτήν τροποποίηση του άρθρου 8 παρ. 2 ως εξής: «Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες Α’ τάξης που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα λαμβάνουν το βαθμό του Προέδρου και οι Ειρηνοδίκες των λοιπών τάξεων προάγονται στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, εφόσον έχουν συμπληρώσει συνολικά δεκαέξι (16) χρόνια υπηρεσίας ως δικαστικοί λειτουργοί. Προς το σκοπό αυτό δύνανται να συστήνονται θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, οι οποίες θα καλύπτονται από τους Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών. Στους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες παρέχεται επίσης η δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, μετά από αίτησή τους, με διατήρηση της οργανικής τους θέσης και τροπής αυτής από θέση Πρωτοδίκη της ειδικής επετηρίδας σε θέση Πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ετησίως, για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων Πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν μία (1) τουλάχιστον έκθεση επιθεώρησης του άρθρου 101 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν. Για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τον ακριβή αριθμό των εντασσομένων αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται μετά από ακρόαση των αιτούντων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και την επίδοση αυτών γενικά. Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα τοποθετούνται ως εξής: Οι Ειρηνοδίκες Α’ τάξης μετά από τον τελευταίο αντίστοιχο Πρόεδρο Πρωτοδικών, οι Ειρηνοδίκες Β’, Γ’ και Δ’ τάξης μετά από τον τελευταίο αντίστοιχο Πρωτόδικη, με βάση τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 8 και με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά το χρόνο της αίτησης. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιμοι Ειρηνοδίκες ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και μετά από ακρόαση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο πάρεδρο Πρωτοδικείου. Οι Πρόεδροι Πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας προάγονται στον βαθμό του Εφέτη μετά συμπλήρωση υπηρεσίας πέντε(5) ετών. Η προαγωγή γίνεται με βάση τις κενές θέσεις Εφετών και για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20 %) του συνολικού αριθμού των προς προαγωγή προέδρων πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας. Για τους υπηρετούντες Ειρηνοδίκες που δεν θα εντάσσονται στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, τα έτη υπηρεσίας τους ως Πρωτοδικών υπολογίζονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος και με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των Ειρηνοδικών».

  • 17 Απριλίου 2024, 18:48 | Κωνσταντίνος Δασύλλας

    Σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος, η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης και η ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών του βαθμού αυτού επιτρέπεται, μόνο όμως εφόσον προβλέπεται διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης, όπως νόμος ορίζει. Η διάταξη αυτή αποδίδει τη δυνατότητα αλλά και τα όρια που τίθενται στον κοινό νομοθέτη, προκειμένου να ενοποιηθεί ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης. Ειδικότερα, η προϋπόθεση κρίσης και αξιολόγησης των δικαστών του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή των Ειρηνοδικών και των Πρωτοδικών, συνεπάγεται ότι οι πρώτοι θα ανέλθουν στο ιεραρχικά ανώτερο δικαιοδοτικό αλλά και υπηρεσιακό καθεστώς των δεύτερων μόνο εφόσον κριθούν κριθούν κατάλληλοι. Παρέπεται δηλαδή ότι κάποιοι εξ αυτών θα κριθούν ικανοί και θα ενταχθούν σε ενιαία με τους Πρωτοδίκες επετηρίδα, ασκώντας τα ακριβώς ίδια δικαιοδοτικά καθήκοντα και ακολουθώντας πλήρως την υπηρεσιακή εξέλιξη των τελευταίων, και κάποιοι δε θα κριθούν κατάλληλοι, για τους οποίους δεν μπορεί καν να τεθεί ζήτημα ενοποίησης.

    Σε ό,τι αφορά τους πρώην Ειρηνοδίκες – νυν Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας που θα κριθούν ικανοί, αυτοί δεν μπορούν παρά να εξισωθούν απόλυτα με τους ήδη υφιστάμενους Πρωτοδίκες, της θετικής ως προς αυτούς αξιολογικής κρίσης λειτουργούσας ως θεσμικό αλλά και συνταγματικό αντίβαρο στην (έως πρόσφατα) έλλειψης επιμόρφωσής τους στην ΕΣΔΙ, γεγονός που άλλωστε αποτελεί και το μοναδικό σημείο διαφοροποίησης μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι αυτοί είναι ήδη ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, παρέπεται ότι, από τη στιγμή που θα κριθούν ικανοί προς ένταξη στη γενική επετηρίδα, θα πρέπει ο χρόνος που έχουν ήδη διανύσει στο δικαστικό σώμα, είτε ως Ειρηνοδίκες είτε ως Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας, να θεωρηθεί ως χρόνος διανυθείς στη γενική επετηρίδα και αυτοί να λάβουν τη θέση που τους αναλογεί σε αυτήν, εμβόλιμα δηλαδή ως προς τους ήδη υφιστάμενους με λιγότερα ή περισσότερα έτη υπηρεσίας στο δικαστικό σώμα Πρωτοδίκες, πολλώ δε μάλλον που ακριβώς αυτός ο χρόνος προϋπηρεσίας τους στο δικαστικό σώμα είναι που θα αξιοποιηθεί ως κριτήριο της εισαγωγής τους στη γενική επετηρίδα ή όχι. Θα ήταν συνεπώς εξόχως παράλογο και αντιφατικό ο χρόνος υπηρεσίας τους ως Ειρηνοδίκες ή Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας αφενός μεν να αποτελεί το βασικό κριτήριο εισαγωγής τους στη γενική επετηρίδα, αφετέρου δε να μην συνυπολογίζεται καν ως χρόνος προϋπηρεσίας, όταν αυτοί εισέλθουν τελικά σε αυτήν.

    Στον βαθμό που η επίμαχη διάταξη του άρθρου 8 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου εισάγει διαφορετική ρύθμιση, αυτή ελέγχεται ως προς τη συνταγματικότητά της. Ειδικότερα, εφόσον στους πρώην Ειρηνοδίκες – νυν Πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας που θα κριθούν ικανοί προς ένταξη σε αυτήν δεν αναγνωρίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας τους ως Ειρηνοδίκες ή ως Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας στον συνολικά διανυθέντα από αυτούς χρόνο στο δικαστικό σώμα, αναιρείται εν τοις πράγμασι η ουσιαστική έννοια του όρου «ενοποίηση», καθώς αυτοί αντιμετωπίζονται ως Πρωτοδίκες γενικής επετηρίδας δεύτερης ταχύτητας, ουσιαστικά αλλά και τυπικά υποδεέστεροι των λοιπών συναδέλφων τους και μάλιστα χωρίς επαρκή αιτιολογία, δεδομένου ότι αυτοί κρίθηκαν πάντως ικανοί προς ενοποίηση.

    Για τους παραπάνω λόγους είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εν λόγω διάταξη, αλλά και συνολικά το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, θα εγείρουν πλείστα όσα ζητήματα και θα προσβληθούν ως προς τη συνταγματικότητά τους από τους Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας που θα κριθούν ικανοί να εισαχθούν στη γενική. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις οργανωτικού χαρακτήρα αστοχίες που μετά βεβαιότητας αναμένεται ότι θα ανακύψουν σε ένα τόσο σύνθετο και πρωτοφανές για τα δικαστικά χρονικά της χώρας εγχείρημα, την αναμενόμενη καταρχήν δυσκολία προσαρμογής των τέως Ειρηνοδικών στα νέα τους καθήκοντα, δεδομένου ότι πρέπει ταυτόχρονα να επιμορφωθούν ως προς τα νέα τους αντικείμενα, αλλά και την προφανή – ανυπολόγιστων ακόμα διαστάσεων – υπερφόρτωση των Εφετείων της επικράτειας, ενώπιον των οποίων θα συρρέουν πλέον εφέσεις από δύο χιλιάδες δικαστές του πρώτου βαθμού, είναι παράγοντες που είναι σίγουρο ότι συνδυαστικά θα συνεπιφέρουν πρωτοφανή ανασφάλεια δικαίου και υπέρμετρες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, οδηγώντας έτσι στο ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • 17 Απριλίου 2024, 18:09 | Ειρηνοδίκης Γ

    Οι Ειρηνοδίκες είμαστε δικαστές. Δεν μπαίνουμε πρώτη φορά στο στίβο της δικαιοσυνης. Αυτά τα αφηγήματα είναι αβάσιμα και κατακριτέα. Είμαστε ο δικαστής του μεσου Έλληνα πολίτη! και έρχεται τώρα η Πολιτεία να νομοθετησει ένα νομοθέτημα που μας απαξιώνει και είναι σαν να μας ρίχνει στον Καιάδα. Ισότητα και δικαιοσύνη κύριοι νομοθέτες είναι το κυρίαρχο στοιχείο της Δικαιοσυνης και πρέπει να εφαρμόζεται όχι μόνο προς τους πολίτες αλλά και προς τους υπηρετούντες το σώμα, αν θέλετε να μείνετε στην ιστορία όπως διαφημίζετε. Πρέπει να σταθείτε και εσείς αντικειμενικά και δίκαια απέναντι σε όλους μας.

  • 17 Απριλίου 2024, 18:10 | Χ.Σ.

    Παράδοξη στο πλαισιο «ενοποίησης» και αντιβαίνουσα στη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης δημόσιων λειτουργών η μη παροχή δυνατότητας για περαιτέρω υπηρεσιακή εξέλιξη των (ενοποιημένων πλέον) πρώην Ειρηνοδικών.Το σχέδιο νόμου δεν δίνει καμία δυνατότητα εξέλιξης στους Ειρηνοδίκες που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα, ούτε στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, ενώ ήδη το άρθρο 8 παρ. 1 του σχεδίου προβαίνει σε αντιστοίχιση των Ειρηνοδικών με τους Προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες, με βάση τα αναφερόμενα σε αυτό έτη υπηρεσίας. Επίσης, καταφανώς προβληματική και αντιβαίνουσα τουλάχιστον στην κοινή λογική η τοποθέτηση κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη και η δυσμενής θέση εν σχέσει με τους δόκιμους Ειρηνοδίκες σε περίπτωση ένταξης στη γενική επετηρίδα, δεδομένης της μη αναγνώρισης των ετών άσκησης καθηκοντων Πρωτοδίκη εντός της ειδικής επετηρίδας, καθώς και των ετών πραγματικής δικαστικής υπηρεσίας.

  • 17 Απριλίου 2024, 18:12 | Αναστάσιος Δοματζόγλου ειρηνοδίκης

    Η τήρηση ειδικής επετηρίδας είναι αναγκαίο κακό .από την στιγμή που αποφασίζεται η ενοποίηση να γίνει με όρους αναγκαστικότητας , προσβάλοντας τους λειτουργούς της δικαιοσύνης τις επιλογές και το λειτούργημά τους, ενώ ευχερές θα ήταν η ενοποίηση να γίνει με ηπιότερους όρους όπως ίσως με την βαθμιαία μη στελέχωση με νέους ειρηνοδίκες και ταυτόχρονη ανάλογη αύξηση των πρωτοδικών και της αρμοδιότητας των πρωτοδικείων .Οπως νομοθετείται η ενοποίηση , οι υπηρετούντες ειρηνοδίκες αντιμετωπίζονται ως βάρος , αφού η πραγματική ενοποίηση θα γίνει στο μέλλον όταν δεν θα υπάρχει κανένας από τους σήμερα υπηρετούντες ειρηνοδίκες. Απαράδεκτη και υποτιμητική η μέχρι του Προέδρου Πρωτοδικών ανέλιξη των ειρηνοδικών που θα γίνουν πρωτοδίκης δευτέρας τάξεως….και η αντιμετώπισή τους ως πρωτοετών φοιτητών που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα των θέσεων από τις οποίες αποκλείονται.Μήπως οι πρωτοδίκες γνώριζαν πριν αναλάβουν ποινικές έδρες , γνώριζαν πριν αναλάβουν να εκδικάσουν εφέσεις πρωτοδικείων , γνώριζαν οι εφέτες πριν αναλάβουν να εκδικάσουν εφέσεις πρωτοδικείων κλπ; Γιατί δεν εμπιστεύεται η πολιτεία τους λειτουργούς της ….;

  • 17 Απριλίου 2024, 18:42 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ

    Καμία αναγνώριση της προϋπηρεσίας των Ειρηνοδικων.Τοποθετηση κατω απο τον τελευταιο πρωτοδικη.Με το προσχημα των διακριτων καθηκοντων (που στην ουσια μιλαμε για το 10-20% που βρισκεται εκτος αρμοδιοτητας των πρωτοδικων της ειδικης επετηριδας σε σχεση με αυτων της γενικης) συντελειται μια καταφωρη και πρωτοφανης αδικια σε βαρος ενος ολοκληρου κλαδου.Συντασσομαι πλήρως με την πρόταση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικειου Θεσσαλονίκης με την ελπίδα ότι έστω και αυτη την ύστατη στιγμή διορθωθούν οι ως άνω αδικίες.

  • 17 Απριλίου 2024, 17:54 | Α Κ.

    Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και αυτής του Ειρηνοδικείου Αθηνών

  • 17 Απριλίου 2024, 17:38 | Α.Μ.

    Να προβλεφτεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ένταξη των (πρώην) Ειρηνοδικών που το επιθυμούν στη γενική επετηρίδα και όχι μετά από 5 έτη, όπως προτείνεται. Για τους δόκιμους Ειρηνοδίκες Δ΄τάξης, προτείνεται να εντάσσονται στη γενική επετηρίδα με αίτηση τους 6 μήνες μετά την ισχύ του νομοθετήματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το παράδοξο Ειρηνοδίκες με πολλά έτη προυπηρεσίας, (που κάποιοι από αυτούς δίδαξαν στην ΕΣΔΙ τους σπουδαστές-πλέον δόκιμους Ειρηνοδίκες) να είναι στην επετηρίδα πιο κάτω από τους Δόκιμους Ειρηνοδίκες…

    Να προβλεφτεί ρητά ότι κατά την ένταξη των (πρώην) Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα διατηρούν την οργανική τους θέση και δεν μετατίθενται χωρίς αίτηση τους, παρά μόνο όταν προαχθούν σε Πρ.Πρωτοδικών.

    Η Ολομέλεια των Ειρηνοδικών Αθήνας και οι Ειρηνοδίκες που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη προτείνουν λύσεις για μία δίκαιη και σύμφωνα με το Σύνταγμα ενοποίηση.

  • 17 Απριλίου 2024, 17:21 | Α.Μ.

    Ο νομοθέτης καταρχήν υπολαμβάνει ότι η διαφορετική μεταχείριση των ειρηνοδικών έγκειται στην διαφορετική φύση των καθηκόντων τους σε σχέση με τα πρωτοδικεία, πλην όμως μέχρι και σήμερα στα ειρηνοδικεία εκδικάζονται ίδιες ποιοτικά υποθέσεις με τα πρωτοδικεία (γεγονός που καταδεικνύεται και με τις ποικίλες τροποποιήσεις του ΚΠολΔ ως προς τον καταμερισμό της αρμοδιότητας αναλόγως τη σκοπιμότητα κάθε φορά του νομοθέτη) ενώ η διάκριση μέχρι πρότινος γινόταν κυρίως με ποσοτικά κριτήρια (και σημειωτέον αποτελούσαν το κυριότερο όγκο υποθέσεων στον πρώτο βαθμό λόγω της οικονομικής κρίσεως της χώρας). Δεδομένου ότι με το παρόν νομοσχέδιο καταργούνται τα ειρηνοδικεία ως κατώτερα δικαστήρια, πλέον δεν υφίσταται έρεισμα διαφορετικής και μάλιστα άνισης μεταχείρισης
    τόσο τύποις όσο επί της ουσίας ως προς τους ειρηνοδίκες (εφεξής πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας ή πρωτοδίκες εντασσόμενοι κατά παρέκκλιση στη γενική επετηρίδα) γεγονός που καταστρατηγεί το σκοπό της ουσιαστικής ενοποίησης και θίγει κατάφωρα το κύρος της δικαιοσύνης. Για αυτό και οι παρατηρήσεις των Ολομελειών των Ειρηνοδικείων της χώρας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη της νομοθετικής εξουσίας, με όλες τους τις επιφυλάξεις ως προς την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου, ούτως ώστε ο νομοθέτης να προβεί στις κατάλληλες τροποποιήσεις και να ευοδωθεί το εγχείρημα της ενοποίησης.

  • 17 Απριλίου 2024, 17:34 | Α.Κ. ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Συμφωνώ με την πρόταση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης

  • 17 Απριλίου 2024, 17:53 | Ειρηνοδίκης

    Κε Υπουργέ των επί της δικαιοσύνης θεμάτων: Δώστε, παρακαλώ, βάση στα επιχειρήματα και τις προτεινόμενες από τους Ειρηνοδίκες τροποποιήσεις, επί του υπ’ όψιν σχεδίου νόμου. Η απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και οι έγγραφες προτάσεις των συναδέλφων του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης ΔΕΝ πρέπει να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά πρέπει να τύχουν σοβαρής μελέτης εκ μέρους σας. Είναι αδύνατον να έχει επιτυχή έκβαση η κατ’ ευφημισμό ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, με 900 και πλέον Δικαστές δυσαρεστημένους από την δυσμενή υπηρεσιακή θέση, στην οποία θα περιέλθουν, λόγω της δική Σας νομοθετικής πρωτοβουλίας! Ακούστε μας!

  • 17 Απριλίου 2024, 17:52 | Α.Κ. ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Συντάσσομαι απόλυτα με τις προτεινόμενες παρατηρήσεις και διορθώσεις επί του νομοσχεδίου, όπως αυτές αναλύονται από τους υπηρετούντες Ειρηνοδίκες του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης

  • 17 Απριλίου 2024, 17:23 | Λαμπρινή Παπαδημητρίου

    Η ρύθμιση του άρθρου 8 παρ. 2 περί τοποθέτησης των ειρηνοδικών κάτω από τον τελευταίο πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, τα οποία γίνονται εύκολα αντιληπτά ακόμη και σε μη νομικούς. Απαξιώνει και υποβιβάζει τους Ειρηνοδίκες και το έργο που επί σειρά ετών επιτελούν, ενώ δεν αναγνωρίζει ούτε κατ’ ελάχιστο την προϋπηρεσία τους. Για ποια ενοποίηση μιλάμε και για ποια επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης όταν η ίδια η ουσία του νομοσχεδίου αντιβαίνει σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα?

  • 17 Απριλίου 2024, 17:51 | Λ.Μ.

    Με απλά και κατανοητά λόγια υπό τις παρούσες προβλέψεις ένας Ειρηνοδίκης Α’ και Β’ τάξης έχει τις ακόλουθες δυνατότητες: α) να παραμείνει στην ειδική επετηρίδα ασκώντας τα ίδια (πλην ελαχίστων, μη ουσιωδών εξαιρέσεων) καθήκοντα με ένα πρωτοδίκη γενικής επετηρίδας, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται καμία δυνατότητα προαγωγής του μέχρι τη συνταξιοδότησή του και ων δια παντός κατώτερος ιεραρχικά του δεύτερου, ήτοι κατώτερος ακόμα και όσων δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο δικαστικό σώμα αλλά πρόκειται να εισέλθουν σε αυτό μέχρι το χρόνο που ο πρώτος θα συνταξιοδοτηθεί ή β) να μεταπηδήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων (ήτοι εφόσον έχει ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης και εφόσον ανήκει στο προβλεπόμενο ποσοστό του 20%) μετά από τέσσερα (4) έτη από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος (λόγω της επιθεώρησης του ανά διετία και της πρόβλεψης για δύο εκθέσεις επιθεώρησης) ή μετά απο έξι (6) περίπου έτη από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος εφόσον υπηρετεί στην Περιφέρεια Αττικής (λόγω της προβλεπόμενης αναστολής) στο τέλος της γενικής επετηρίδας, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, χωρίς να του αναγνωρίζονται τα έτη προϋπηρεσίας του ως ειρηνοδίκη και ως πρωτοδίκη ειδικής επετηρίδας, όπερ συνεπάγεται εν τοις πράγμασι αδυναμία εξέλιξής του, δεδομένου ότι οι μεν Ειρηνοδίκες Α’ τάξης υπό τις παρούσες συνθήκες ουδέποτε θα προαχθούν, οι δε Ειρηνοδίκες Β’ Τάξης (οι οποίοι στην πλειονότητα τους κατά τη μεταπήδησή τους στη γενική επετηρίδα θα έχουν ήδη τουλάχιστον 16 έτη προϋπηρεσίας και 20 περίπου έτη έως τη συνταξιοδότηση τους) θα κατακτήσουν το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών λίγο προ της συνταξιοδότησής τους. Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας δε νοείται με δικαστές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, εφόσον ωστόσο δεν αναγνωρισθούν στους Ειρηνοδίκες τα έτη προϋπηρεσίας τους και εφόσον στερηθούν του δικαιώματος της προαγωγής τους, αντιβαίνει σε κάθε λογική η ανάθεση σε αυτούς ίδιων καθηκόντων με αυτά των νυν Πρωτοδικών.

  • 17 Απριλίου 2024, 17:15 | Π.Μ.

    Πρέπει να διορθωθεί η παράγραφος 1 με διαγραφή της αναφοράς των τάξεων των Ειρηνοδικών καθώς υπάρχουν ειρηνοδίκες Γ’ τάξης, οι οποίοι τον Ιούλιο του 2024 συμπληρώνουν 8 έτη υπηρεσίας με αποτέλεσμα να χάνουν αναιτιολόγητα 1 έτος υπηρεσίας. Η αντιστοίχιση να γίνει με βάση τα πραγματικά έτη υπηρεσίας έκαστου ειρηνοδίκη.
    Επιβάλλεται να προβλέπεται δικαίωμα εισαγωγής στη γενική επετηρίδα πρωτοδικών με αναγνώριση των ετών υπηρεσίας των ειρηνοδικών.