Άρθρο 8 Ένταξη στην ειδική επετηρίδα – Βαθμολογική αντιστοιχία – Ένταξη στη γενική επετηρίδα

1. Για την ένταξη των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδικών στην ειδική επετηρίδα και την αντιστοίχισή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς της γενικής επετηρίδας ισχύουν τα εξής:
α) Οι ειρηνοδίκες Α΄ τάξης αντιστοιχούν σε προέδρους πρωτοδικών.
β) Οι ειρηνοδίκες Β΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από επτά (7) έως δώδεκα (12) έτη υπηρεσίας.
γ) Οι ειρηνοδίκες Γ΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από τέσσερα (4) έως επτά (7) έτη υπηρεσίας.
δ) Οι ειρηνοδίκες Δ΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει έως τέσσερα (4) έτη υπηρεσίας.
2. Στους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες παρέχεται δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, μετά από αίτησή τους. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ανά τριετία, για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν δύο (2) τουλάχιστον εκθέσεις επιθεώρησης του άρθρου 101 του Kώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν. Για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τον ακριβή αριθμό των εντασσομένων αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται μετά από ακρόαση των αιτούντων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και την επίδοση αυτών γενικά. Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών τοποθετούνται μετά από τον τελευταίο πρωτοδίκη, με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιμοι Ειρηνοδίκες Δ΄ ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και μετά από ακρόαση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο πάρεδρο πρωτοδικείου.

  • 18 Απριλίου 2024, 15:29 | Παναγιωτα Βασιλόπουλου

    Είναι επιβεβλημένη από το Σύνταγμα η τροποποίηση του νομοσχεδίου όπως ορθώς επισημαίνεται από τις Ολομέλειες των Ειρηνοδικείων της χώρας. Πολύ ορθά και εμπεριστατωμένα εκτίθενται τα σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν από τις διατάξεις (ιδίως των άρθρων 6 έως 10) του εν λόγω νομοσχεδίου ως προς την Υπηρεσιακή κατάσταση των υπηρετούντων Ειρηνοδικών, οι οποίοι θίγονται βαθύτατα, στο κείμενο της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αιγιαλείας όπως αναρτήθηκε στη διαβούλευση, το περιεχόμενο της οποίας προσυπογράφω.
    Παναγιώτα Βασιλοπούλου
    Ειρηνοδίκης Β’ , Ακράτας

  • 18 Απριλίου 2024, 15:32 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Τ

    Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν εκπληρώνει ορθώς τον σκοπό της ενοποίησης. Ναι μεν μπορεί να μην υφίσταται διαχωρισμός δικαστηρίων στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, ωστόσο και πάλι δημιουργούνται δικαστές δυο ταχυτήτων, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στις συναδελφικές σχέσεις των νυν ειρηνοδικών και πρωτοδικών όσο και στις σχέσεις πολιτών και δικαστών. Πέραν δε των προφανών αντισυνταγματικών τοποθετήσεων, αντιβαίνει σε ορισμένα σημεία του τα διδάγματα της κοινής πείρας. Πώς είναι δυνατόν ένας πάρεδρος, που δεν έχει ανέβει ποτέ έδρα και δεν έχει εκδώσει ούτε μία απόφαση, να είναι ες αεί ανώτερος από έναν δικαστή είκοσι ετών; Πώς γίνεται τα σεμινάρια ποινικόυ δικαίου τα οποία θα υποχρεωθούν να παρακολουθήσουν οι νυν ειρηνοδίκες να μην θεωρούνται ποτέ επαρκή σε σύγκριση με τα μαθήματα που έχουν παρακολουθήσει στην εσδι οι πρωτοδίκες, αλλά να θεωρούνται επαρκή για να δικάζουν τους απλούς πολίτες; Να σημειωθεί δε ότι και οι ώρες παρακολούθησης ποινικου δικαίου στην σχολή δικαστών, χρονικά τουλάχιστον, ομοιούται με την εκπαίδευση την οποία θα λάβουν οι ειρηνοδίκες, οι δε εξετασεις εισαγωγής για αμφότερους τους κλάδους (πρωτοδίκες και ειρηνοδίκες) περιλάμβαναν και ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία.

  • 18 Απριλίου 2024, 15:27 | Περσεφόνη Παπαστεφάνου

    Συντάσσομαι με τις προτάσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι οποίες αποτελούν το πιο ρεαλιστικό και μοναδικό, ίσως, τρόπο υλοποίησης της ενοποίησης με δίκαιους, για όλους, όρους.

  • 18 Απριλίου 2024, 15:25 | Κ.Χρονοπούλου

    Η ρύθμιση για τους σπουδαστές της κατεύθυνσης ειρηνοδικών της ΕΣΔΙ δημιουργεί σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς παραβιάζει κάθε έννοια της αρχής της ισότητας. Δεν είναι δυνατόν σπουδαστές ακόμα να προηγούνται στην επετηρίδα δικαστών με 25 χρόνια υπηρεσίας με μοναδικό κριτήριο τη φοίτησή τους. Θα πρέπει να ενταχθούν στην ειδική επετηρίδα στη θέση που προορίζονταν δηλ στο τέλος της ειδικής έχοντας δικαίωμα μετάβασης μαζί με τους υπόλοιπους.

  • 18 Απριλίου 2024, 14:01 | Κ.Χρονοπούλου

    Η παράγραφος 8.1. προτείνεται να αντικατασταθεί ως εξής:
    8.1. «Για την ένταξη των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδικών στην ειδική επετηρίδα και την αντιστοίχισή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς της γενικής επετηρίδας ισχύουν τα εξής:
    α) Οι ειρηνοδίκες Α’ τάξης αντιστοιχούν σε προέδρους πρωτοδικών με τα έτη υπηρεσίας τους να προσμετρώνται από τον διορισμό τους ως Ειρηνοδικών, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας τους ως Δόκιμων Ειρηνοδικών.
    β) Οι ειρηνοδίκες Β΄, Γ’ και Δ’ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες με τα έτη υπηρεσίας τους να προσμετρώνται από τον διορισμό τους ως Ειρηνοδικών, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας τους ως Δόκιμων Ειρηνοδικών».

    Στο άρθρο 8.2 πρέπει να προστεθεί εδάφιο ως κάτωθι:
    Οι πρώην Ειρηνοδίκες που εντάσσονται στη γενική επετηρίδα διατηρούν την οργανική τους θέση στο Πρωτοδικείο όπου υπηρετούν και δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς δική τους αίτηση μέχρι την προαγωγή τους στο επόμενο βαθμό.
    Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη καθώς διαφυλάσσει τον οικογενειακό προγραμματισμό των ειρηνοδικών, χωρίς να δυσχεραίνει την υπηρεσιακή κατάσταση των πρωτοδικών, αφού η οργανική των ειρηνοδικών μεταφέρεται στη γενική επετηρίδα. Παράλληλα αποτελεί το ελάχιστο δυνατό αντιστάθμισμα της ακούσιας απώλειας των προνομίων της ιδιότητας του Ειρηνοδίκη.

  • 18 Απριλίου 2024, 14:56 | ΜΑΡΙΑ

    Οι με την ισχύουσα μορφή τους διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου περιέχουν κατάφωρα άδικες, αντισυνταγματικές και προσβλητικές για το σύνολο του σώματος των Ειρηνοδικών ρυθμίσεις, με δυσμενέστερη όλων αυτή του παρόντος άρθρου που που μας τοποθετεί στον πάτο της επετηρίδας, μη αναγνωρίζοντας όχι μόνο τα έτη προυπηρεσίας εκάστου εξ ημών αλλά και το σύνολο της συνεισφοράς μας στην απονομή της ελληνικής δικαιοσύνης όλα αυτά τα χρόνια. Και φυσικά η εν λόγω «ενοποίηση» μόνο «ενοποίηση» δεν συνιστά, αλλά υποβάθμιση του χειρίστου είδους και στο μέγιστο βαθμό 900 και πλέον όχι μόνο κατ’ όνομα, αλλά και κατ’ ουσία δικαστών (και όχι ψαράδων ή λοιπών επαγγελματικών ομάδων), η οποία ασφαλώς και δεν θα επιφέρει, με τον τρόπο που επιχειρείται να πραγματοποιηθεί, το πολυπόθητο αποτέλεσμα, ήτοι την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης. Αντιθέτως, μάλιστα, οδηγεί, και μάλιστα με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, στην επαγγελματική εξαθλίωσή μας, καθώς καλούμαστε, για ακόμη μία φορά, εμείς οι Ειρηνοδίκες, να σηκώσουμε το βάρος των πολλαπλών, και νέων για εμάς καθηκόντων , χωρίς φυσικά ούτε την αντίστοιχη ορθή επιμόρφωσή μας, ούτε την αντίστοιχη μισθολογική και βαθμολογική εξομοίωσή μας με τους λοιπούς συναδέλφους μας Πρωτοδίκες, εφόσον καλούμαστε να αναλάβουμε τα ίδια ακριβώς με εκείνους καθήκοντα, τα οποία ωστόσο συνεπάγονται μόνο υποχρεώσεις για εμάς, χωρίς την απόλαυση των αντίστοιχων δικαιωμάτων. Όσα έχουν προταθεί από τις Ολομέλειες των κατά τόπων Ειρηνοδικείων, συνιστούν απολύτως ορθές και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, επί του εν λόγω νομοσχεδίου – τερατουργήματος, τείνουσες να αποτρέψουν τις κατάφωρα παραβιάζουσες το ισχύον συνταγματικό δίκαιο ρυθμίσεις του.
    Ειρηνοδίκης Γ Τάξης Αθηνών

  • 18 Απριλίου 2024, 14:18 | Ελένη Φράγκου , Ειρηνοδικης Β Αθηνών, μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Ειρηνοδικείου Αθηνών

    Η υπηρεσιακή και βαθμολογική κατάσταση των νυν Ειρηνοδικών απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου που επιτάσσει την υπηρέτηση και εξασφάλιση μιας λειτουργικής και εύρυθμης απονομής δικαιοσύνης, λαμβανομένης υπόψη αφενός της αρχής της προσωπικής ανεξαρτησίας, που θωρακίζει θεσμικά την υπηρεσιακή και μισθολογική τους μεταχείριση με βάση της συνολική τους υπηρεσία, αφετέρου της αρχής της ισοτιμίας προς τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς της κύριας (γενικής) επετηρίδας. Και αυτό ανεξάρτητα από το σχήμα που εντέλει θα επιλεγεί.

    Συνεπώς, εφόσον ο νομοθέτης κρίνει κυριαρχικά ότι δεν υποσκάπτεται το λειτουργικό έργο της δικαιοσύνης, κρίση ιδιαιτέρως πειστική, εφόσον συνοδεύεται και από κατανομή αντικειμένων (δικαιοδοσία), μπορεί να συστήσει, ως μέτρο *μεταβατικό*, (δηλαδή, είτε μέχρι την απορρόφηση των πρώην ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα, είτε μέχρι την αφυπηρέτησή τους εάν δε μεταφερθούν όλοι ή κανείς στη γενική επετηρίδα) δύο παράλληλες υπηρεσιακές πυραμίδες (επετηρίδες), εφόσον, πάντως, παρέχει δυνατότητα μετακίνησης και ακώλυτης εξέλιξης στους περαιτέρω βαθμούς.

    Με βάση τα ανωτέρω, πώς με τις παρούσες ρυθμίσεις εξασφαλίζεται ο προσωρινός χαρακτήρας των δύο επετηρίδων και πώς η εξέλιξη των ειρηνοδικών εντός της ειδικής επετηρίδας;

    Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ειρηνοδικών αισθάνεται απογοήτευση και αδικία από τις ανωτέρω προβλέψεις του νομοσχεδίου περί ενοποίησης, αφού στην πράξη αλλάζουμε όνομα και πάλι υπάρχει διάκριση ανάμεσά μας. Δύο μέτρα και δύο σταθμά για ΔΙΚΑΣΤΕΣ πρώτου βαθμού. Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να διέπεται από ΑΔΙΚΙΑ.

  • 18 Απριλίου 2024, 14:39 | ΜΒ

    Είναι αναγκαία η πρόβλεψη βαθμολογικής εξέλιξης των πρώην Ειρηνοδικων σε αμφότερες τις επετηρίδες, άλλως η προσπάθεια ενοποίησης καταλήγει καταφορα άδικη για τον μισό πρώτο βαθμό, δεν παρέχει κίνητρα, δημιουργεί κακό εργασιακό κλιμα και αποβαινει σε βάρος μόνο των Ειρηνοδικων. Αναγκαία είναι και η ορθή παράθεση των αριθμητικών στοιχείων των χρεώσεων και περαιωσεων υποθέσεων τόσο των πρωτοδικων όσο και των Ειρηνοδικων.

  • 18 Απριλίου 2024, 14:39 | Λαμπρινή Νάστου

    Το έγραψα και θα το ξαναγράψω. Η προϋπηρεσία των Ειρηνοδικών, που δεν τους χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε με πολύ κόπο, μελέτη και άοκνη προσπάθεια, δεν μπορεί να πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα. Αν θέλετε να κάνετε ενοποίηση, όπως λέτε, αναθεωρήστε αυτό το άδικο και απαράδεκτο νομοσχέδιο. Οι Ειρηνοδικες θα διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια μας με κάθε νόμιμο μέσο τόσο στα ελληνικά, όσο και στα ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

  • 18 Απριλίου 2024, 14:36 | Εύη Μπενάκη Ειρηνοδίκης Β΄ Αθηνών

    Η επιχειρούμενη ριζική μεταρρύθμιση για να χαρακτηριστεί ιστορική και επιτυχημένη, πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη, υπευθυνότητα και σεβασμό, διαφορετικά εκ προοιμίου είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οι ειρηνοδίκες δε μπορούμε να προσφέρουμε όλα όσα έχει ανάγκη ο πολίτης, αλλά ο πολίτης έχει ανάγκη απ’ όσα μπορούμε να προσφέρουμε. Δεν ζητιανεύουμε δικαιοσύνη, απαιτούμε δικαιοσύνη! Πραγματική ενοποίηση χωρίς προσχήματα, με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις. Είμαστε απόφοιτοι νομικών σχολών, οι περισσότεροι από εμάς κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, με μάχιμη δικηγορία στο ενεργητικό μας και κεκτημένη πραγματική δικαστηριακή εμπειρία που με την κατάλληλη ενισχυτική επιμόρφωση μας στα νέα καθήκοντα, είναι βέβαιο ότι θα ενδυναμώσουμε τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας και θα συνεισφέρουμε αποτελεσματικά στην ταχύτερη επίλυση των διαφορών με την έκδοση ποιοτικώς ορθών αποφάσεων. Τα εχέγγυα της νομικής μας κατάρτισης και ευθυκρισίας έχουν δοκιμαστεί στην πράξη κι όμως με το παρόν ΣχΝ ο νομοθέτης μας απαξιώνει επιδεικτικά, μην αναγνωρίζοντας τη πολυετή αυτή εμπειρία μας. Η πρόθεσή μας να εξακολουθήσουμε να ασκούμε ευπρόσωπα τα καθήκοντά μας είναι δεδομένη. Δεδομένη όμως θα έπρεπε να είναι και η αναγνώριση των ετών υπηρεσίας μας και η παροχή δυνατότητας υπηρεσιακής μας εξέλιξης, ως η μόνη ηθικά και συνταγματικά ανεκτή οδός, ώστε η ενοποίηση του α΄βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, να μην είναι κατ’επίφαση!

  • 18 Απριλίου 2024, 14:47 | Ειρηνοδίκης Γ΄

    Πρόκειται για κατάφωρα άδικη και αντισυνταγματική ρύθμιση για τους Δικαστές Ειρηνοδίκες, τους οποίους ενώ κρίνει ικανούς να αναλάβουν το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων των Πρωτοδικών δεν τους εξασφαλίζει την υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη των Πρωτοδικών.
    Θίγονται συνταγματικά δικαιώματα των Ειρηνοδικών και το άρθρο αυτό πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα προτεινόμενα από την υπ΄ αριθμόν 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

  • 18 Απριλίου 2024, 14:14 | Ιάκωβος Απέργης

    Από τη στιγμή που οι έως την έναρξη ισχύος του παρόντος Ειρηνοδίκες:
    α) θα ασκούν καθήκοντα Πρωτοδίκη και Προέδρου Πρωτοδικών, αντιστοίχως, είτε ανήκουν στην γενική είτε ανήκουν στην ειδική επετηρίδα και

    β) όσοι Ειρηνοδίκες ενταχθούν στην γενική επετηρίδα τοποθετούνται, βάσει του νομοσχεδίου, μετά τον τελευταίο Πρωτοδίκη που βρίσκεται σε αυτήν,
    θα ήταν αφύσικο να μην αναγνωριστούν ΟΥΤΕ μισθολογικά τα έτη υπηρεσίας τους στο Δικαστικό Σώμα.

    Επιπλέον, λαμβανομένου υπόψη ότι οι πρώην Ειρηνοδίκες ασκούν ίδια καθήκοντα με τους Πρωτοδίκες και τους Προέδρους Πρωτοδικών αντιστοίχως, η ένταξή τους στις τελευταίες θέσεις της επετηρίδας ισοδυναμεί από άποψη αρχαιότητας με πλήρη και ολοκληρωτική διαγραφή των ετών αυτών.

    Συνεπώς, μοναδικό άξιο λόγου αντιστάθμισμα για την ολοσχερή αυτή διαγραφή, σύμφωνο με την έννοια και το σκοπό της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, αποτελεί η μισθολογική τους εξομοίωση.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
    Άρθρο 8 παρ. 1

    «Για την ένταξη των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδικών στην ειδική επετηρίδα και την αντιστοίχισή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς της γενικής επετηρίδας ισχύουν τα εξής:
    α) Οι ειρηνοδίκες Α’ τάξης αντιστοιχούν σε προέδρους πρωτοδικών με τα έτη υπηρεσίας τους να προσμετρώνται από τον διορισμό τους ως Ειρηνοδικών, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας τους ως Δόκιμων Ειρηνοδικών.
    β) Οι ειρηνοδίκες Β΄, Γ’ και Δ’ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες με τα έτη υπηρεσίας τους να προσμετρώνται από τον διορισμό τους ως Ειρηνοδικών, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας τους ως Δόκιμων Ειρηνοδικών».

    Παράδειγμα
    Έστω ότι ένας Ειρηνοδίκης διορίστηκε στις 13-07-2012. Ο Ειρηνοδίκης αυτός, Β’ τάξης σήμερα, θα αντιστοιχεί σε Πρωτοδίκη 12/ετίας.

  • 18 Απριλίου 2024, 13:03 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Η μέχρι τώρα επιτυχής συνύπαρξη Ειρηνοδικών και Πρωτοδικών που οφείλεται στην έως σήμερα υπηρεσιακή αυτοτέλεια των δύο κλάδων, στα διακριτά υπηρεσιακά καθήκοντα, στους ανεξάρτητους δικαστικούς σχηματισμούς στους οποίους ανήκουν καθώς και στην αυτοτελή υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυσάρεστη αλλά ρεαλιστική διαπίστωση ότι στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου σύμφωνα με τον κώδικα οργανισμού δικαστηρίων τα καθήκοντα των δύο κλάδων τέμνονται ή καθορίζονται από τον ανώτερο βαθμό όπως στην περίπτωση των άρθρων 5παρδ και 7πάρ1 (αναπλήρωση πρωτοδίκη από ειρηνοδίκη της περιφέρειας και κατανομή υπηρεσιών των Ειρηνοδικείων πλην Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Νήσων) προκαλούνται διαχρονικά εντάσεις, παράπονα και ανεπιθύμητες καταστάσεις που έχουν φτάσει σε μεμονωμένες περιπτώσεις ακόμα και σε επίπεδο αναφορών και πειθαρχικών διώξεων.
    Κατ΄ακολουθίαν λοιπόν όσων ανωτέρω αναπτύχθηκαν σε σχέση με το ιδιαίτερο καθεστώς υπηρεσιακής εξέλιξης των Ειρηνοδικών σε οποιαδήποτε προσπάθεια ενοποίησης πρέπει να γίνουν σεβαστά τα υπηρεσιακά προνόμια που έχει αποκτήσει ο Ειρηνοδίκης προοδευτικά και ανάλογα με τα χρόνια που υπηρετεί στο Δικαστικο Σώμα. Συνεπώς το ενδεχόμενο ένταξης όλων των ειρηνοδικών κάτω από τον τελευταίο πάρεδρο συνιστά θεωρητικά και μόνο υπηρεσιακή προαγωγή, στην πράξη όμως αποτελεί ακραία υπηρεσιακή υποβάθμιση αλλά και ηθική υποτίμηση αυτών.
    Προς τούτο εξάλλου συνηγορεί και η ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 88 Σ. σύμφωνα με την οποία η ενοποίηση επιτρέπεται εφόσον προβλέπεται διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης, οι οποίες (κρίση και αξιολόγηση) προφανώς δεν θα χρειαζόταν να μνημονευθούν αν ο συνταγματικός νομοθέτης επιθυμούσε τυπική ένταξη κατά σειρά αρχαιότητας. Προκύπτει επίσης και από την γραμματική ερμηνεία της λέξης ενοποίηση που χρησιμοποίησε ο συνταγματικός νομοθέτης αντί για την λέξη ένταξη, υπαγωγή κλπ. Στο σημείο αυτό είναι σπουδαίας χρησιμότητας η υπενθύμιση της μεθόδου με τον οποία ενοποιήθηκαν με επιτυχή τρόπο σύμφωνα με τον νόμο 1481/1984 η Αστυνομία Πόλεων με την Ελληνική Χωροφυλακή. Στο άρθρο 56 του ανωτέρω νόμου με τίτλο άρθρου «καθορισμός αρχαιότητας» ορίστηκε ότι η αρχαιότητα για τους αξιωματικούς καθορίζεται με βάση το ημερολογιακό έτος προαγωγής τους στο βαθμό που έφεραν πριν από την ένταξη τους ενώ περαιτέρω μεταξύ ομοιόβαθμων αξιωματικών που προήχθησαν το ίδιο ημερολογιακό έτος η αρχαιότητα υπολογίστηκε με μαθηματικό τύπο.
    Είναι αυτονόητο ότι ενοποίηση χωρίς κάποια διατάραξη υπηρεσιακών ισορροπιών είναι εντελώς αδύνατη. Ωστόσο η ένταξη των ειρηνοδικών στην γενική επετηρίδα κατ’ αντιστοιχία του χρόνου προυπηρεσίας τους πίσω από τον τελευταίο πρωτοδίκη του ίδιου χρονολογικού έτους διορισμού ουδόλως θα διαταράξει τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό την υπηρεσιακή κατάσταση των πρωτοδικών καθώς η εμβόλιμη είσοδος στον πίνακα αρχαιότητας των ειρηνοδικων θα αντισταθμιστεί με την αύξηση των οργανικών θέσεων των πρωτοδικείων που θα προκύψουν μετά την ενοποίηση. Ως προς τους ειρηνοδίκες η διατάραξη της υπηρεσιακής τους κατάστασης είναι δεδομένη και αναπόφευκτη καθώς ο δικός τους κλάδος ξαφνικά και χωρίς επιλογή τους καταργείται. Ωστόσο η πιθανή ένταξη τους κάτω από τον τελευταίο πάρεδρο συνιστά για έναν ολόκληρο κλάδο -και μάλιστα χωρίς την βούληση του και άνευ υπαιτιότητάς του- μια ακραία επί τα χείρω υπηρεσιακή μεταβολή, εκμηδένιση της προσφοράς τους στο δικαστικό σώμα, υποτίμηση της εμπειρίας τους και θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας άτοπα και ανισορροπίες ανυπολόγιστης έκτασης. Το ίδιο φυσικά θα συμβεί και στην περίπτωση της παράλληλης επετηρίδας εφόσον παραμείνει θεωρητικά και μόνο «παράλληλη» αλλά στην πράξη υπάρξει συνυπηρέτηση χωρίς ισότιμη ιεραρχική δομή. Εξάλλου η υπηρεσιακή ικανότητα και επάρκεια εκάστου δικαστικού λειτουργού δεν κρίνεται θεωρητικά αλλά στην πράξη. Συνεπώς αν κάποιος δικαστικός λειτουργός εκ του κλάδου των Ειρηνοδικών προερχόμενος δεν είναι κατάλληλος προς προαγωγή θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα αξιολόγησης και όχι από το γεγονός μη φοίτησης του στην ΕΣΔΙ καθώς ανεξαρτήτως της θετικής ή αρνητικής άποψης που έχει κανείς για την συμβολή της ΕΣΔΙ στην λειτουργία του ελληνικού δικαστικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης ουδέποτε θεωρήθηκε ότι η φοίτηση σε αυτήν παρέχει εκλεκτικά υπηρεσιακά προνόμια ή ότι οι δικαστικοί λειτουργοί που εισήλθαν πριν την λειτουργία της με άμεσο διορισμό υπολείπονται υπηρεσιακά και ούτε φυσικά κρίθηκαν ως υποβαθμισμένοι από τα ΑΔΣ εκ του λόγου αυτού.
    Σε όλα τα σχέδια ενοποίησης που έχουν έρθει στην δημοσιότητα γίνεται λόγος για «παράλληλη επετηρίδα» η οποία όμως εμφανίζεται εξαιρετικά δυσχερής στην εφαρμογή της. Ωστόσο σε περίπτωση εμμονής της εκτελεστικής εξουσίας στην παράλληλη επετηρίδα προς την στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία των Δικαστικών Σχηματισμών που θα προκύψουν αποτελεί condition sine qua non τα καθήκοντα μεταξύ των διαφορετικών κλάδων να είναι απολύτως διακριτά χωρίς έστω κατ΄ελαχιστο οι αρμοδιότητες του ενός να συναντώνται με τις αρμοδιότητες του άλλου.
    (απόσπασμα από την με αριθμό 26α/8.2.2024 απόφαση της Ολομέλειας Ειρηνοδικείου Πειραιά σχετικώς με την προτεινόμενη από την εκτελεστική εξουσία ενοποίηση πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης).

  • 18 Απριλίου 2024, 13:55 | Κωνσταντίνα Δαλαμάγκα Ειρηνοδίκης Β’

    Το παρόν άρθρο αλλά και το συνολικό νομοσχέδιο είναι κατάφωρα άδικα για το σύνολο των Ειρηνοδικών καθώς θίγονται κεκτημένα μισθολογικά και συνταγματικά δικαιώματά τους. Συντάσσομαι με τις προτάσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης οι οποίες αποτελούν το πιο ρεαλιστικό και μοναδικό, ίσως, τρόπο υλοποίησης της ενοποίησης με δίκαιους, για όλους, όρους.

  • 18 Απριλίου 2024, 13:49 | Ζ. Ειρηνοδίκης Γ’

    Είναι ένα κατάφωρα άδικο νομοσχέδιο για τους Ειρηνοδίκες, το οποίο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα έτη υπηρεσίας τους στο δικαστικό σώμα για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τους τοποθετεί κάτω ακόμα και από τους μελλοντικούς σπουδαστές της ΕΣΔΙ. Πρέπει να εισακουστούν οι εύλογες αντιδράσεις και παρατηρήσεις που εμπεριστατωμένα έχουν εκφραστεί από τις Ολομέλειες των μεγαλύτερων Ειρηνοδικείων της χώρας αλλά και από μεμονωμένους συναδέλφους.

  • 18 Απριλίου 2024, 13:44 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Το 2011 προκηρύχθηκε για πρώτη φορά μετά το έτος 1997 διαγωνισμός για διορισμό Ειρηνοδικών. Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 1.094 υποψήφιοι αριθμός ρεκόρ για οποιοδήποτε διαγωνισμό δικαστικών λειτουργών. Από τον διαγωνισμό αυτό διορίστηκαν τελικώς περίπου 300 ειρηνοδίκες. Το 2016 λίγο μετά τον τελευταίο διορισμό ειρηνοδίκη από τον διαγωνισμό του 2011 προκηρύχθηκε και νέος διαγωνισμός ειρηνοδικών απόφαση δηλαδή της εκτελεστικής εξουσίας από την οποία προδήλως δεν συνάγεται βούληση της να καταργήσει τον θεσμό των ειρηνοδικών. Στον διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 1.794 υποψήφιοι και διορίστηκαν τελικώς περίπου 400 Ειρηνοδίκες. Το 2020 με τον νόμο 4869/2020 ιδρύεται κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ. Με την πράξη αυτή ομοίως δεν συνάγεται βούληση της εκτελεστικής εξουσίας να καταργήσει τον θεσμό του ειρηνοδίκη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανωτέρω Ειρηνοδικών επέλεξαν συνειδητά τον θεσμό του Ειρηνοδίκη όπως προκύπτει και από τον τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων σε σχέση με τους αντίστοιχους της ΕΣΔΙ προκρίνοντας κάποια πλεονεκτήματα-ιδιαιτερότητες της υπηρεσιακής κατάστασης του ειρηνοδίκη σε σχέση με την υπηρεσιακή κατάσταση των πρωτοδικών (άμεσος διορισμός, μονομελείς συνθέσεις, περιορισμένη εκδίκαση ποινικών υποθέσεων, λιγότερες μεταθέσεις κλπ). Ανεξαρτήτως των ανωτέρω όλοι οι παραπάνω ειρηνοδίκες εύλογα προσδοκούσαν υπηρεσιακή εξέλιξη ανάλογη με τον χρόνο προϋπηρεσίας τους εντός της αυτόνομης υπηρεσιακής ανέλιξης του Ειρηνοδίκη ως ανωτέρω εκτέθηκε.
    Περαιτέρω πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ετών 1997-2011 δηλαδή επί 14 συνεχόμενα χρόνια δεν έγινε κανένας απολύτως διαγωνισμός ειρηνοδικών ενώ παράλληλα γινόταν κάθε χρόνο ετήσιος διαγωνισμός στην ΕΣΔΙ. Λίγο πριν τον διαγωνισμό του 2011 ο αριθμός των υπηρετούντων ειρηνοδικών ήταν εξαιρετικά περιορισμένος συνεπώς οι συνθήκες για ενοποίηση ήταν πολύ καταλληλότερες. Αντιθέτως η παρούσα χρονική στιγμή είναι η χειρότερη δυνατή που θα μπορούσε να επιλέξει κάποιος για να επιχειρήσει ενοποίηση τόσο από τεχνικής άποψης όσο και από άποψης μη ανατροπής προσωπικών και υπηρεσιακών δεδομένων. Γιατί προφανώς αν ήταν γνωστές ή έστω προβλεπτές αυτές οι τόσο βίαιες ανατροπές του οικογενειακού και επαγγελματικού προγραμματισμού των ειρηνοδικών που συνεπάγεται η ενοποίηση θα ήταν τελείως διαφορετικές και οι επαγγελματικές τους επιλογές ενώ σίγουρο είναι ότι κάποιοι θα επέλεγαν τον δρόμο της ΕΣΔΙ ώστε τουλάχιστον να έχουν εξαρχής προοπτική καριέρας με ίσους όρους.

    (απόσπασμα από την με αριθμό 26α/8.2.2024 απόφαση της Ολομέλειας Ειρηνοδικείου Πειραιά σχετικώς με την προτεινόμενη από την εκτελεστική εξουσία ενοποίηση πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης).

  • 18 Απριλίου 2024, 13:47 | Γ.Π.

    Θίγονται συνταγματικά δικαιώματα των Ειρηνοδικών και το άρθρο αυτό πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα προτεινόμενα από την υπ΄ αριθμόν 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Πρόκειται ρύθμιση άδικη για τους Δικαστές Ειρηνοδίκες, τους οποίους ενώ κρίνει ικανούς να αναλάβουν το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων των Πρωτοδικών χωρίς να τους εξασφαλίζει την υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη των Πρωτοδικών.

  • 18 Απριλίου 2024, 13:09 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΥΜΗΣ

    Κατόπιν σύγκλησης της ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Κύμης αποφασίστηκε ομόφωνα με την με αριθμό 08/18-4-2024 απόφαση της Ολομέλειας αυτού η προσυπογραφή της με αριθμό 30/2024 απόφασης της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Η Ολομέλεια του Ειρηνοδικείου Κύμης.

  • 18 Απριλίου 2024, 13:29 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Σύμφωνα με τον σημερινό πίνακα αρχαιότητας-επετηρίδα των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών της πολιτικής δικαιοσύνης ο αρχαιότερος ειρηνοδίκης βρίσκεται μετά από τον τελευταίο πάρεδρο πρωτοδικείου. Η θέση στον πίνακα αρχαιότητας καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών λειτουργών. Είναι το σημαντικότερο κριτήριο προτίμησης σε μια αίτηση μετάθεσης, υπηρέτησης σε συγκεκριμένο τμήμα κ.λ.π. αλλά ρυθμίζει και απλούστερα ζητήματα διοικητικής οργάνωσης όπως την σειρά με την οποία θα μιλήσει ο δικαστικός λειτουργός σε μια ολομέλεια δικαστηρίου.
    Ωστόσο λόγω του γεγονότος ότι τα Ειρηνοδικεία αποτελούν αυτοτελείς δικαστικούς σχηματισμούς η θέση του αρχαιότερου ειρηνοδίκη (ενδεχόμενα ηλικίας 63 ετών με 35 χρόνια υπηρεσίας) κάτω από τον τελευταίο πάρεδρο πρωτοδικών (ενδεχόμενα ηλικίας 30 ετών με 0 χρόνια υπηρεσίας) είναι μόνο θεωρητική καθώς τα καθήκοντα τους δεν συμπλέκονται. Έτσι η αίτηση μετάθεσης ενός ειρηνοδίκη που βρίσκεται στην θέση 30 στην επετηρίδα των ειρηνοδικών προς κάποιο κεντρικό ειρηνοδικείο θα επηρεαστεί μόνο εφόσον κάποιος εκ των 29 ειρηνοδικών που είναι πάνω από αυτόν υποβάλει αίτησης μετάθεσης στο ίδιο ειρηνοδικείο. Τούτο σημαίνει ότι ένας ειρηνοδίκης ανεβαίνοντας στην κλίμακα της ιεραρχίας με την πάροδο του χρόνου και εφόσον έχει θετικές κρίσεις από το Α.Δ.Σ. απολαμβάνει υπηρεσιακά προνόμια αντίστοιχα του χρόνου προϋπηρεσίας του (επιλογή ειρηνοδικείου υπηρέτησης, τμήματος διακοπών, ενδεχόμενα διευθυντική θέση κλπ) ενώ η ύπαρξη εκατοντάδων πρωτοδικών πάνω από αυτόν στον πίνακα αρχαιότητας είναι μόνο θεωρητική και ως προς την υπηρεσιακή του ανέλιξη εντελώς αδιάφορη.
    Το υπουργείο έχει προτείνει την ύπαρξη της παράλληλης επετηρίδας προφανώς ως λύση για τα προβλήματα ιεραρχίας και ισότητας που άμεσα θα προκύψουν. Ωστόσο όταν δικαστές από διαφορετικούς κλάδους είναι μέλη του ίδιου δικαστηρίου και συνυπηρετούν ως ομοιόβαθμοι σε αυτό δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει στην πράξη η παράλληλη επετηρίδα. Με λίγα λόγια παράλληλη επετηρίδα και συνυπηρέτηση είναι αδύνατη. Οι εύλογες αυτές ανησυχίες όχι μόνο δεν καθησυχάζονται αλλά αντιθέτως διογκώνονται από την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου ως προς τον τρόπο λειτουργίας της παράλληλης επετηρίδας στην πράξη.
    Επιπλέον η πρόβλεψη στο εξαγγελλόμενο σχέδιο περί καταληκτικού βαθμού των πρώην ειρηνοδικών σε αυτόν του Προέδρου Πρωτοδικών είναι προδήλως αντισυνταγματική καθώς δεν είναι δυνατό ο ίδιος βαθμός να παρέχει διαφορετικά προνόμια και διαφορετική δυναμική εξέλιξης. Ή κάποιος γίνεται Πρωτοδίκης ή δεν γίνεται. Δεν μπορεί να χωριστούν οι πρωτοδίκες σε δύο κατηγορίες στους «εξελίξιμους» και στους «ανεξέλικτους». Συνεπώς για τους λόγους που αναπτύχθηκαν ανωτέρω σχετικά με την μέχρι τώρα αυτόνομη εξέλιξη των ειρηνοδικών στην περίπτωση ενοποίησης οι ειρηνοδίκες θεωρητικά και μόνο αναβαθμίζονται υπηρεσιακά ενώ θα παρατηρηθεί το αντισυνταγματικό, άτοπο, άδικο αλλά και άκομψο αποτέλεσμα 65χρονός δικαστικός λειτουργός να ασκεί τα ίδια καθήκοντα με κάποιον 25 χρόνια νεότερο του επειδή ο νομοθέτης αγνοώντας και υποτιμώντας την εμπειρία και τον χρόνο προϋπηρεσίας του τον θεώρησε a priori ανεπαρκή να εξελιχθεί ιεραρχικά, καταδικάζοντας τον σε αιώνια στασιμότητα και στερώντας από αυτόν ακόμα και το δικαίωμα να θέσει την υπηρεσιακή του ικανότητα προς προαγωγή στην κρίση στο ΑΔΣ.
    Ο ανωτέρω λόγος της παράλληλης και αυτόνομης υπηρεσιακής εξέλιξης σε συνδυασμό με κάποιές άλλες υπηρεσιακές ιδιότητες του κλάδου των ειρηνοδικών ωθούν πολλούς νομικούς που επιθυμούν να εισέλθουν στο Δικαστικό Σώμα να επιλέγουν συνειδητά τον κλάδο τον ειρηνοδικών όπως φαίνεται και από τους πρόσφατους διαγωνισμούς ειρηνοδικών των 2011 και 2016 με την μαζική συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων.
    Καταληκτικά πρέπει να γίνει σαφές ότι αν δεν γίνει κατανοητή η αυτοτελής και ανεξάρτητη υπηρεσιακή εξέλιξη των ειρηνοδικών ώστε αντιστοίχως να γίνουν σεβαστά στην πράξη τα υπηρεσιακά τους κεκτημένα καμία προσπάθεια ενοποίησης δεν θα καταλήξει σε δίκαιο αποτέλεσμα ένταξης τους στον ενοποιημένο βαθμό.
    (απόσπασμα από την με αριθμό 26α/8.2.2024 απόφαση της Ολομέλειας Ειρηνοδικείου Πειραιά σχετικώς με την προτεινόμενη από την εκτελεστική εξουσία ενοποίηση πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης).

  • 18 Απριλίου 2024, 13:43 | Α.Π. (Eιρηνοδίκης Α΄Τάξεως)

    Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αντιμετωπίζει δυσμενέστατα τους Ειρηνοδίκες και τίθεται με αυτό ζήτημα άνισης αντιμετώπισης των δικαστικών λειτουργών (πρώην Ειρηνοδικών και Πρωτοδικών), δεδομένου ότι όλοι θα ασκούν τα ίδια καθήκοντα αλλά θα έχουν διαφορετική βαθμολογική και μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι Ειρηνοδίκες συνειδητά και για τους δικούς τους λόγους ο καθένας επέλεξαν να μη γίνουν Πρωτοδίκες και όχι επειδή δεν ήταν ικανοί να επιτύχουν στις εξετάσεις των Πρωτοδικών. Άλλωστε, όταν επιφορτίστηκαν με νέα καθήκοντα (όπως εκουσία δικαιοδοσία, υπερχρεωμένα νοικοκυριά) ανταπεξήλθαν επιτυχώς. Στα επαρχιακά επίσης δικαστήρια οι Ειρηνοδίκες, ανεξαρτήτως της επιβάρυνσης του Ειρηνοδικείου τους και χωρίς «την ανάγκη επιμόρφωσης», έχει παγιωθεί να ασκούν καθημερινά και καθήκοντα Πρωτοδικών (στις συνθέσεις Τριμελούς Πλημμελειοδικείου), Αντεισαγγελέων και Εισαγγελικών Παρέδρων (στις κατ΄οίκον έρευνες) έστω και αν οι τελευταίοι επαρκούν και δεν κωλύονται να τα ασκήσουν. Τέλος, η απογοητευτική και αιφνίδια αλλαγή στην υπηρεσιακή κατάσταση των Ειρηνοδικών δε συνδυάστηκε με την επιλογή της εθελούσιας εξόδου.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:58 | Ε. Μ. ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Η συγκεκριμένη διάταξη είναι άκρως αντισυνταγματική εις βάρος των ενεργούντων Ειρηνοδικων. Οδηγει αναμφίβολα στη δημιουργία δικαστων δύο ταχυτήτων οι οποίοι αν και θα έχουν τα ίδια καθήκοντα στερούνται ωστοσο των ίδιων δικαιωμάτων υπηρεσιακής εξέλιξης ενώ δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους. Ως εκ τούτου πρέπει να τροποποιηθεί ως άκρως αντισυνταγματικο και συντάσσομαι με τις προτάσεις τροποποίησης των ολομέλειων των Ειρηνοδικειων Θεσσαλονίκης και Αθηνων οι οποίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:42 | Α. Γεωργούλα Ειρηνοδικης Β

    Το άρθρο αναμφίβολα πρέπει να τροποποιηθεί, όπως ορθώς επισημαίνουν οι προτάσεις των ολομελειών των Ειρηνοδικείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Εξομοίωση με Πρωτοδίκες ως προς τα καθήκοντα μόνο δεν αποτελεί ενοποίηση και δη συνταγματικά ανεκτή.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:04 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Πρέπει να λάβει χώρα διόρθωση του άρθρου 8 παρ. 1 με κατάργηση των εδαφίων β, γ, και δ και να ορισθεί ότι: » Οι ειρηνοδίκες Δ’, Γ και Β’ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες με τα αντίστοιχα έτη υπηρεσίας». Αυτή τη στιγμή περίπου 200 Ειρηνοδίκες Γ τάξης που διορίστηκαν με το διαγωνισμό του 2015 είναι μεν ακόμη Γ τάξης αλλά κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του Νομοσχεδίου θα έχουν συμπληρώσει 8 έτη υπηρεσίας. Το ίδιο εξ όσων γνωρίζω συμβαίνει και με Ειρηνοδίκες β τάξης που έχουν άνω των 12 ετών προϋπηρεσίας. Εάν ο Νόμος προχωρήσει ως έχει σίγουρα θα κινηθούν δικαστικά για την αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους. Σε ένα νόμο που βρίθει αντισυνταγματικότητας δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ακόμη και τα πιο απλά ζητήματα αντιμετωπίζονται με τόση προχειρότητα.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:11 | ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

    ΑΡΙΘΜΟΣ 16/2024

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
    Σήμερα 17 Απριλίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.00΄ στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αιγιαλείας, συνήλθε ύστερα από νόμιμη και εμπρόθεσμη πρόσκληση του Διευθύνοντος το Ειρηνοδικείο Αιγιαλείας, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του ν. 4938/2022 (Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), η Ολομέλεια του Ειρηνοδικείου Αιγιαλείας, αποτελούμενη από τον διευθύνοντα του Ειρηνοδικείου Αιγιαλείας, Απόστολο Σαλαμαλίκη, Ειρηνοδίκη Β΄ Τάξης και τις Ειρηνοδίκες Μαρία Τσαγρή, Ειρηνοδίκη Γ΄ Τάξης και Αναστασία Τεκνάκη, Ειρηνοδίκη Γ΄ Τάξης. Καθήκοντα Γραμματέα της Ολομέλειας εκτέλεσε η Ευθυμία Αλμπάνη.
    Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ολομέλεια, ήτοι τρεις εκ των τριών υπηρετούντων Ειρηνοδικών.
    Στην συνέχεια ο Διευθύνων το Ειρηνοδικείο Αιγιαλείας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και όρισε το μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης σχετικά με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
    Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των δικαστών και ψηφοφορία:

    ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΈΣ ΠΑΡΑΤΗΡΉΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
    Οι Ειρηνοδίκες είναι ισόβιοι τακτικοί Δικαστές, που απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ (2022), η εισαγωγή τους στο Δικαστικό Σώμα γινόταν με εξετάσεις (γραπτές και προφορικές) αντίστοιχες αυτών που γίνονταν και για τους Παρέδρους Πρωτοδικών πριν την ίδρυση της ΕΣΔΙ (έτος 1994) και της καθιέρωσης φοίτησης σε αυτήν των δικαστικών λειτουργών. Επομένως, εισάγονται στο Δικαστικό σώμα με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που εισήχθησαν στο Σώμα οι Ανώτατοι σήμερα Δικαστικοί Λειτουργοί (Αρεοπαγίτες και Εφέτες που εισήχθησαν στο Σώμα πριν το έτος 1995, ήτοι έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην ΕΣΔΙ των πρώτων εισαχθέντων). Μέχρι τώρα έχουν αυτοτελή εξέλιξη σε βαθμούς Δ΄, Γ΄, Β΄ και Α΄ τάξης, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας τους.
    Η υπηρεσιακή τους εξέλιξη καθορίζεται από το άρθρο 10 του ν. 1183/1981 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 4 του ν. 3258/2004, το οποίο προβλέπει τα εξής:
    «Α. Οι οργανικές θέσεις των Ειρηνοδικών Δ΄, Γ΄, Β΄ και Α΄ τάξης από 1ης Ιανουαρίου 2005 είναι ενιαίες.
    Οι Ειρηνοδίκες προάγονται από την προηγούμενη στην αμέσως επόμενη τάξη ως ακολούθως:
    α. Οι Δ΄ τάξης στη Γ΄ τάξη, μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών υπηρεσίας.
    β. Οι Γ΄ τάξης στη Β΄ τάξη, μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών υπηρεσίας στη Γ΄ τάξη.
    γ. Οι Β΄ τάξης στην Α΄ τάξη, μετά τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών υπηρεσίας στη Β΄ τάξη ή μετά τη συμπλήρωση συνολικά δεκαοκτώ (18) ετών υπηρεσίας στις τάξεις Δ΄, Γ΄, και Β΄.
    Β. Η προαγωγή από την αμέσως προηγούμενη στην επόμενη τάξη γίνεται μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου».
    Οι Ειρηνοδίκες δεν συνιστούν διακριτό, ιδιαίτερο και αυτοτελή κλάδο της Δικαιοσύνης, αλλά τµήµα της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, που διαφοροποιείται από τους υπολοίπους τακτικούς Δικαστές του ίδιου κλάδου µε κριτήρια λειτουργικά, δηλαδή µε βάση την, κατά τις επιλογές του νοµοθέτη, κατανοµή της δικαιοδοσίας. Ειδικότερα, δικάζουν: 1] α) όλες τις αστικές υποθέσεις (εκτός των υποθέσεων του οικογενειακού δικαίου και του κτηματολογίου), με κριτήριο της υλικής αρμοδιότητας το ποσό (ήτοι υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο έως 20.000€ και μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα έως 600€, πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου, ήτοι με τζίρο έως 700.000€), β) υποθέσεις ανεξαρτήτως ποσού (υποθέσεις ν. 3869/2010, νομής κλπ καθώς και υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας). 2] ποινικές υποθέσεις και δη μέχρι την πρόσφατη κατάργηση τους τα πταίσματα, ενώ στα Πρωτοδικεία εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων συμμετέχουν στις συνθέσεις των τριμελών πλημμελειοδικείων, κατά κανόνα και όχι κατ΄ εξαίρεση, όπως προβλέπει ο νόμος 3] ασκούν ανακριτικά καθήκοντα (προκαταρκτική εξέταση ελλείψει οργανικής θέσεως πταισματοδίκη, κατ΄οίκον έρευνες κλπ).
    Οι μισθολογικές απολαβές των Ειρηνοδικών καθορίζονται από το ν. 2521/1997 και αποτελούνται από το βασικό μισθό και τα προβλεπόμενα στο νόμο αυτά επιδόματα. Με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού, ο Ειρηνοδίκης Δ΄ τάξης λαμβάνει το 72% του βασικού μισθού του Πρωτοδίκη, ο Ειρηνοδίκης Γ΄ τάξης λαμβάνει το 80% του βασικού μισθού του Πρωτοδίκη, ο Ειρηνοδίκης Β΄ τάξης λαμβάνει το βασικό μισθό του Πρωτοδίκη και ο Ειρηνοδίκης Α΄ τάξης λαμβάνει το βασικό μισθό του Προέδρου Πρωτοδικών, ήτοι το 120% του βασικού μισθού του Πρωτοδίκη. Ωστόσο, στους Ειρηνοδίκες Α΄ τάξης που συμπληρώνουν δικαστική υπηρεσία 24 ετών παρέχεται, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ο βασικός μισθός του Εφέτη, ήτοι το 140% του βασικού μισθού του Πρωτοδίκη. Μέχρι σήμερα, οι Ειρηνοδίκες απολαμβάνουν το αμετάθετο και έχουν το αυτοδιοίκητο του Ειρηνοδικείου που υπηρετούν, ρυθμίζοντας οι ίδιοι τις υπηρεσίες τους, αφού έχουν δικό τους Κανονισμό Δικαστηρίου, τον μηνιαίο αριθμό των εδρών, τις ημέρες των εδρών αυτών, την κατανομή υποθέσεων, τα τμήματα διακοπών κλπ υπηρεσιακά ζητήματα.
    Εξαιτίας της συρρίκνωσης των οικονομικών μεγεθών κατά την τελευταία δεκαπενταετία, το Ειρηνοδικείο έχει καταστεί το Δικαστήριο αναφοράς για τον μέσο πολίτη και τη μέση επιχείρηση, όπου δικάζεται ο κύριος όγκος των αστικών υποθέσεων (πλήν των οικογενειακών και του κτηματολογίου). Στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει το κατατεθέν σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι τα Ειρηνοδικεία δικάζουν μόνο το 20% της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού στο σύνολο της επικράτειας, ενώ το υπόλοιπο 80% εκδικάζεται από τα Πρωτοδικεία, ισχυρισμός που είναι ανακριβής σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει ετησίως το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα Ειρηνοδικεία της Επικράτειας, μεταξύ των οποίων και το Ειρηνοδικείο Αιγιαλείας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (εξαιτίας του ιδιόμορφου γεωγραφικού χαρακτήρα της Χώρας μας), τα τελευταία 10-12 έτη επιβαρύνθηκαν με τεράστιο όγκο υποθέσεων, που αναλογούσε σε άνω των 200 υποθέσεων ανά δικαστή, έργο το οποίο έφεραν εις πέρας άμεσα και άρτια. Τούτο, μάλιστα, εκτελώντας παράλληλα και συστηματικά καθήκοντα, τα οποία δεν είναι αμιγώς καθήκοντα Ειρηνοδίκη και τα οποία κατ΄εξαίρεση μόνο έπρεπε να εκτελούν (κατ΄οίκον έρευνες, συνθέσεις Τριμελών κλπ). Σε αντίθεση με τα όσα ατεκμηρίωτα αναφέρονται, οι Ειρηνοδίκες οι οποίοι αποτελούν περίπου το 43% των Δικαστών του πρώτου βαθμού, εκδίδουν σταθερά κατ’ έτος τουλάχιστον το 47% των πολιτικών αποφάσεων. Ειδικότερα, από τα στατιστικά στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην επίσημη ιστοσέλιδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκύπτουν τα εξής:
    Έτος Δικαστήριο Αριθμός Υπηρετούντων Δικαστών Αριθμός εκδοθεισών αποφάσεων
    2017 Ειρηνοδικεία 730 (46%) 188.783 (58%)
    Πρωτοδικεία 859 (54%) 134.333 (42%)
    2018 Ειρηνοδικεία 750 (48%) 210.054 (62%)
    Πρωτοδικεία 809 (52%) 131.010 (38%)
    2019 Ειρηνοδικεία 702 (43%) 174.881 (58%)
    Πρωτοδικεία 935 (57%) 125.144 (42%)
    2020 Ειρηνοδικεία 620 (40%) 119.142 (47%)
    Πρωτοδικεία 918 (60%) 134.588 (53%)
    2021 Ειρηνοδικεία 700 (41%) 100.135 (44%)
    Πρωτοδικεία 990 (59%) 128.264 (56%)
    2022 Ειρηνοδικεία 752 (45%) 137.769 (47%)
    Πρωτοδικεία 940 (55%) 154.313 (53%)
    2023
    (01.01.2023 – 30.09.2023) Ειρηνοδικεία 791 (44%) 103.896 (47%)
    Πρωτοδικεία 975 (56%) 118.976 (53%)

    Το Υπουργείο αναγνωρίζοντας τις επιστημονικές δυνατότητες και την ικανότητα των Ειρηνοδικών, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, εργατικότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα σε ό,τι αντικείμενο τους ανατέθηκε τα τελευταία έτη, το οποίο έφεραν εις πέρας με επιτυχία, με το κατατεθέν νομοσχέδιο, επιδιώκει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, ενεργοποιώντας έτσι την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Σ, προκειμένου να επιτύχει την επιτάχυνση στην δικαιοσύνη. Πλην όμως, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιέχει διατάξεις πραγματικής ενοποίησης του πρώτου βαθμού. Ειδικότερα, καίτοι αναθέτει στους Ειρηνοδίκες το σύνολο των καθηκόντων των νυν Πρωτοδικών (πλην των ΜΟΔ) κρίνοντάς τους ικανούς για τα εν λόγω καθήκοντα, εντούτοις τους παραλείπει από τη δυνατότητα εξέλιξης εσαεί, γεγονός που καθιστά τις διατάξεις του αντίθετες στις επιταγές του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, όπως θα αναλυθεί κατωτέρω. Η ύπαρξη παράλληλης επετηρίδας και η διαρκής παράλειψη των Ειρηνοδικών επιδιώκεται κυρίως προκειμένου να μην διαταραχθεί η εξέλιξη των ήδη υπηρετούντων Πρωτοδικών, γεγονός που συνιστά κατάφωρη αδικία εις βάρος των Ειρηνοδικών. Η ενοποίηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους δικαιοσύνης και συμβιβασμού αμφοτέρων των εμπλεκομένων στην ενοποίηση μερών και όχι με όρους επιβολής του ισχυρότερου και υποτίμησης ενός αποδεδειγμένα αποτελεσματικού τμήματος της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης (Ειρηνοδίκες). Οι Ειρηνοδίκες, με την ψήφιση του εν λόγω σχεδίου νόμου, θα υποστούν ολοκληρωτική ανατροπή του υπηρεσιακού βίου τους, αφού ανατρέπονται όλα τα δεδομένα, που τους οδήγησαν να διαλέξουν και να υπηρετήσουν τον κλάδο των Ειρηνοδικών (συγκεκριμένο αντικείμενο, αυτοδιοίκητο, αυτόνομη εξέλιξη στην επετηρίδα τους μέχρι τον βαθμό του Ειρηνοδίκη Α΄τάξης και τις συνακόλουθες μισθολογικές και συντάξιμες αποδοχές), επιβαρυνόμενοι μάλιστα με νέα αντικείμενα και εκ νέου επιμόρφωση (χωρίς να έχει καθοριστεί ο τρόπος και ο χρόνος επιμόρφωσης που θα επηρεάσει μεταξύ άλλων και τον οικογενειακό προϋπολογισμό των περισσοτέρων) και μακροπρόθεσμα θα έχουν μισθολογικές και συνταξιοδοτικές απώλειες. Αντιθέτως, οι Πρωτοδίκες, καίτοι θα μοιραστούν τα καθήκοντά τους και συνεπώς θα μειωθεί ο όγκος δουλειάς τους, δεν υφίστανται οποιαδήποτε διατάραξη στον εργασιακό βίο τους, ούτε στην εξέλιξή τους. Τα ανωτέρω συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των Ειρηνοδικών και της αρχής της αναλογικότητας.
    Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η φημολογούμενη διατάραξη της επετηρίδας των Πρωτοδικών σε περίπτωση εμβόλιμης ένταξης των Ειρηνοδικών στην γενική Επετηρίδα, είναι ανεπαίσθητη ή ανύπαρκτη, αν ληφθούν υπόψιν τα κάτωθι στοιχεία: Εκ των αρχαιότερων Ειρηνοδικών Α΄τάξης (189), η πλειοψηφία τους (περίπου 140) συνταξιοδοτούνται έως το 2029. Οι Ειρηνοδίκες Δ΄ τάξης, ήτοι με υπηρεσία έως 4 έτη είναι περίπου 185. Οι περισσότεροι Ειρηνοδίκες Β΄ τάξης (περίπου 237 από τους 267) έχουν εισαχθεί από το έτος 2012 -2014 (έχουν δηλαδή 10 – 12 έτη υπηρεσία) και οι Ειρηνοδίκες Γ΄ τάξης (284) έχουν εισαχθεί στο σώμα από το έτος 2016- 2019 (έχουν δηλαδή 8-5 έτη υπηρεσίας). Επομένως, η ένταξη των Ειρηνοδικών στη Γενική επετηρίδα με προβάδισμα των Πρωτοδικών από 2-4 έτη, θα επηρέαζε, μικρό αριθμό των νυν υπηρετούντων και μάλιστα προσωρινά. Ειδικότερα, εφόσον ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας θα αυξηθεί ο αριθμός αποφάσεων πρώτου βαθμού, οι οποίες θα εκδικάζονται σε δεύτερο βαθμό από τα Εφετεία. Προς το σκοπό επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαστών δευτέρου βαθμού, και άρα να προαχθούν οι αρχαιότεροι Πρόεδροι Πρωτοδικών σε Εφέτες, ώστε δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση στην εξέλιξη των νυν Πρωτοδικών.
    Δέον όπως επισημανθεί επίσης, ότι η πλειοψηφία των υπηρετούντων Ειρηνοδικών (πλην των Α΄ τάξης), ήτοι περί τους 700 Ειρηνοδίκες, είναι νέοι σε ηλικία που έχουν 20-35 υπηρεσιακού βίου μέχρι την συνταξιοδότησή τους. Η εσαεί στασιμότητα και η κατάφωρη εις βάρος τους αδικία καλλιεργεί αισθήματα ματαίωσης, μειονεξίας, υποβάθμισης και έλλειψης ουσιαστικού κινήτρου, ώστε να γίνουν καλύτεροι απονεμητές δικαιοσύνης.
    Το σχέδιο νόµου, όπως έχει εισαχθεί προς διαβούλευση, δεν δίνει καµία δυνατότητα εξέλιξης στους Ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας (αν παραμείνει εν τέλει η σχετική διάκριση επετηρίδων), ούτε στο βαθµό του Προέδρου Πρωτοδικών κι ενώ ήδη το άρθρο 8 παρ. 1 του ίδιου σχεδίου προβαίνει σε αντιστοίχιση των Ειρηνοδικών µε τους Προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες, µε βάση τα αναφερόµενα σε αυτό έτη υπηρεσίας. Αποτελεί πρωτοτυπία του σχεδίου νόμου ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ένας κλάδος δικαστών, οι Πρωτοδίκες Ειδικής Επετηρίδας, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία βαθμολογική εξέλιξη, αλλά θα παραμένουν εσαεί Πρωτοδίκες. Η επιλογή αυτή, αφενός είναι αντίθετη με το άρθρο 88 παρ. 2 του Σ, το οποίο αναθέτει στον κοινό νομοθέτη να καθορίσει τη βαθμολογική εξέλιξη των δικαστών, αφετέρου παραβιάζει την αρχή της ισότητας, καθώς δικαστές που εκτελούν όμοια καθήκοντα μεταχειρίζονται άνισα. Περαιτέρω, θίγει το δικαίωμα των Ειρηνοδικών στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, περιεχόμενο της οποία αποτελεί το δικαίωμα στην εργασία και την εξέλιξη σε αυτήν.
    Επιπλέον, στους Ειρηνοδίκες της Ειδικής Επετηρίδας παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στη Γενική επετηρίδα των Δικαστικών Λειτουργών, σε μικρό ποσοστό (μόλις 20%) και δή το πρώτον μετά από τέσσερα έτη, οπότε θα κατατάσσονται μετά τον κατά το χρόνο εκείνο τελευταίο Πρωτοδίκη. Η διάταξη αυτή παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα όσο και το Ενωσιακό Δίκαιο, καθώς δεν αναγνωρίζει τα χρόνια προϋπηρεσίας των Ειρηνοδικών κι ενώ ήδη θα ασκούν καθήκοντα Πρωτοδίκη από την ένταξή τους στην ειδική επετηρίδα και για ένα ικανό χρονικό διάστηµα μέχρι την ένταξή τους στη γενική επετηρίδα. Πρόκειται για πρωτοφανή απαξίωση δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θα ασκούν τα ίδια με τους λοιπούς Πρωτοδίκες καθήκοντα, θα έχουν ήδη συμπληρώσει πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην επαγγελματική τους διαδρομή, θα έχουν επιμορφωθεί περαιτέρω προς τον σκοπό της μετάβασης στον κλάδο των Πρωτοδικών, θα έχουν κριθεί ικανοί και επαρκείς να εκτελούν τα καθήκοντα των νυν υπηρετούντων Πρωτοδικών, θα δικάζουν το σύνολο της αστικής ύλης καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της ποινικής, αλλά την ίδια στιγμή θα τοποθετούνται στο τέλος της γενικής επετηρίδας, υποδεέστεροι ενός άπειρου δικαστικού λειτουργού και ιεραρχικά ανώτεροι μόνο σε σχέση με τους παρέδρους, δηλαδή μη ισόβιους ακόμα δικαστές. Για παράδειγμα ένας πρώην Ειρηνοδίκης πχ. 12 ετίας, που θα ασκεί τα ίδια καθήκοντα με τον Πρωτοδίκη, θα μπορέσει να εισαχθεί στην Γενική Επετηρίδα στην καλύτερη περίπτωση, μετά από τουλάχιστον 4 έτη, και θα καταταχθεί μετά από ένα Πρωτοδίκη 1ετούς, δηλαδή θα χάσει 16 έτη αρχαιότητας, ενώ πολλοί λόγω του ποσοστού (20%) θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Γενική Επετηρίδα μετά από 5 και πλέον έτη, κατατασσόμενοι και πάλι κάτω από τον Πρωτοδίκη ενός έτους.
    Η ενοποίηση των δύο διακριτών υποκλάδων της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης δεν αποτελεί µετάταξη για τους Ειρηνοδίκες, όπως εσφαλµένα διαλαµβάνεται στην ανάλυση των συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει το σχέδιο νόµου. Και τούτο διότι, όπως προαναφέρεται, οι Ειρηνοδίκες δε συνιστούν διακριτό, ιδιαίτερο και αυτοτελή κλάδο της Δικαιοσύνης, αλλά υποκλάδο (τµήµα) της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, που διαφοροποιείται από τους υπολοίπους τακτικούς Δικαστές του ίδιου κλάδου µε κριτήρια λειτουργικά, δηλαδή µε βάση την, κατά τις επιλογές του νοµοθέτη, κατανοµή της δικαιοδοσίας. Επομένως, η επιχειρούμενη «ενοποίηση» των δύο αποτελεί µία δοµική, και όχι καταρχήν προσωποποιηµένη, αλλαγή στη συγκρότηση της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια δεν δύνανται να τοποθετηθούν οι Ειρηνοδίκες, εν είδει διακριτής βαθµίδας και µόνον, στο κάτω µέρος µίας επετηρίδας ή μιας παράλληλης αλλά ιεραρχικά κατώτερης επετηρίδας. Επιπλέον, καίτοι η ανάλυση των συνεπειών ρύθμισης κάνει αναφορά στη «διατήρηση του κεκτηµένου κάθε επετηρίδας», από τις διατάξεις του προκύπτει το εξής παράδοξο: Οι Δόκιµοι Ειρηνοδίκες και όσοι βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης µπορούν να ενταχθούν εντός έξι (6) µηνών στη γενική επετηρίδα, σε αντίθεση µε τους λοιπούς ιεραρχικά ανώτερους Ειρηνοδίκες, οι οποίοι θα πρέπει αφενός µεν να ολοκληρώσουν τα προγράµµατα επιµόρφωσης, αφετέρου δε να έχουν δύο (2) εκθέσεις επιθεώρησης. Τονίζεται ότι η επιθεώρηση των Πρωτοδικών γίνεται πλέον ανά δύο (2) έτη µε βάση το άρθρο 100 παρ. 2 του ΚΟΔΚΔΛ. Έτσι δηµιουργείται το παράδοξο αλλά και αντισυνταγµατικό φαινόµενο: Δικαστές να καταστούν αρχαιότεροι από τους νυν αρχαιότερους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν εκπαιδευτές των πρώτων. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι, μετά την ίδρυση της ΕΣΔΙ και την εισαγωγή στο σώμα των αποφοίτων αυτής (1995 και εντεύθεν), οι μη απόφοιτοι της ΕΣΔΙ, ήδη υπηρετούντες δικαστικοί λειτουργοί, δεν υποβαθμίστηκαν ιεραρχικά, αλλά διατήρησαν την αρχαιότητά τους, παραμένοντας ανώτεροι ιεραρχικά των μεταγενέστερα εισαχθέντων στο σώμα αποφοίτων της ΕΣΔΙ.
    Ως προς τη μισθολογική εξέλιξη, το σχέδιο νόμου προβλέπει ως ανώτατο μισθό για τους Πρωτοδίκες Ειδικής Επετηρίδας το μισθό του Προέδρου Πρωτοδικών, τον οποίο θα λάμβαναν ούτως ή άλλως με βάση το μισθολόγιο που είχαν μέχρι τώρα. Ωστόσο, Ειρηνοδίκες Α΄ τάξης που το έτος 2025 θα συμπλήρωναν 24 έτη υπηρεσίας, καθώς και οι Ειρηνοδίκες των υπόλοιπων τάξεων που ευλόγως προσδοκούσαν τη λήψη του μισθού του Εφέτη, δεν θα λάβουν ποτέ το μισθό αυτό. Καίτοι λοιπόν στην πλειονότητα των Ειρηνοδικών θα δοθεί πιο σύντομα κάποια αύξηση, εντέλει σε βάθος χρόνου το σύνολο των απολαβών τους θα είναι μικρότερο από αυτό που θα ελάμβαναν αν συνέχιζαν να είναι Ειρηνοδίκες. Επίσης αναμένεται να λάβουν μικρότερη σύνταξη, καθώς αυτή θα υπολογισθεί με βάση τις αποδοχές του Προέδρου Πρωτοδικών και όχι του Εφέτη, γεγονός που αυξάνει έτι περαιτέρω την οικονομική τους ζημία. Μια τέτοια ρύθμιση παραβιάζει το Σ και την ΕΣΔΑ (άρθρο 1 του 1ου πρόσθετου πρωτοκόλλου) αφού θίγει κατοχυρωμένο δικαίωμά τους που αποτελεί στοιχείο της περιουσίας τους.
    Επιβάλλεται, επομένως, η ρύθμιση δικαιότερης υπηρεσιακής αντιμετώπισης των εξ Ειρηνοδικών προερχόμενων δικαστών του πρώτου βαθμού προς το σκοπό της απρόσκοπτης και ομαλής λειτουργίας της δικαστικής υπηρεσίας μετά την ενοποίηση. Τούτο δε διότι, εάν δεν επιλυθούν τα προαναφερόμενα θιγόμενα ζητήματα, είναι αναμφίβολο ότι την αρχή της νέας δικαστικής λειτουργίας θα διαμορφωθεί πλαίσιο ρήξεων κι εντάσεων μεταξύ των δικαστών του πρώτου βαθμού, το οποίο θα επιδεινωθεί κατά τα στάδια εφαρμογής των νέων μεταρρυθμίσεων. Αρχή της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της δικαιοσύνης, για την οποία άλλωστε έχουν θεσπιστεί ειδικοί κανόνες (ισοβιότητα, ειδικό μισθολόγιο, επετηρίδα κλπ.) αποτελεί η σαφής και δίκαιη υπηρεσιακή εξέλιξη των Δικαστών ώστε να αισθάνονται ηθικά και υπηρεσιακά ικανοποιημένοι για να μπορούν να ανταποκρίνονται απρόσκοπτα και αποτελεσματικά στο έργο τους.
    Κατ΄ακολουθίαν των ανωτέρω,
    Συντασσόμαστε ομόφωνα με την υπ΄αρ. 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

    Κρίθηκε, αποφασίστηκε και εκδόθηκε στο Αίγιο στις 17 Απριλίου 2024.

    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΑΛΑΜΑΛΙΚΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑ ΑΛΜΠΑΝΗ

  • 18 Απριλίου 2024, 12:05 | Ειρηνοδικεόιο Καρδίτσας

    ΟΙ Ειρηνοδίκες του Ειρηνοδικείου Καρδίτσας δηλώνουν ομόφωνα ότι συντάσσονται και συνυπογράφουν την υπ’ αριθ. 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:15 | ΚΠ

    Δηλαδη ουτε τα χρονια υπηρεσιας μας δεν αναγνωριζονται! Για τους Ειρηνοδικες Β που εχουμε 15-16 χρονια υπηρεσιας κατα την εναρξη ισχυος του νομου και δεν εχουμε γινει ακομη Α τι θα ισχυσει; Υπηρετησαμε για χρονια στις παραμεθοριες περιοχες ως μονοι ειρηνοδικες ΚΑΙ πταισματοδικες, με ερευνες, τριμελη και αυτοφωρα και ιδου η αναγνωριση του εργου μας! Λυπαμαι πολυ και θλιβομαι για ολους οσοι συνεβαλαν σε αυτη την υποβαθμιση!

  • 18 Απριλίου 2024, 12:54 | Ειρηνοδικείο Ηρακλείου

    Οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου και των Ειρηνοδικείων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, συντασσόμεθα και υιοθετούμε τις προτάσεις σχετικά με την υπηρεσιακή μας κατάσταση της τελευταίας Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:39 | Ειρηνοδικείο Καλλιθέας

    Όλοι οι δικαστές του Ειρηνοδικείου Καλλιθέας συντασσόμαστε πλήρως με το σύνολο των προτεινόμενων από τις Ολομέλειες των δύο μεγαλύτερων Ειρηνοδικείων της χώρας τροποποιήσεων επί του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για μία δίκαιη ενοποίηση που θα συνάδει με τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Αποδοκιμάζουμε εντόνως την ατυχή αντιμετώπιση του Ειρηνοδίκη ως νεοδιορισθέντα δικαστή που «ρίχνεται το πρώτον στη μάχη των δικών», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προηγούμενη πολυετής εμπειρία του στις πολιτικές έδρες, με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας να επιχειρείται υπό καθεστώς πλήρους ανασφάλειας ως προς την αναγνώριση της δικαστικής του προϋπηρεσίας, η οποία επηρεάζει άμεσα πλείστες εκφάνσεις του υπηρεσιακού του βίου (μισθολογική εξέλιξη, πρώτη τοποθέτηση σε περίπτωση ένταξης στη «γενική επετηρίδα», μελλοντικές μεταθέσεις).

  • 18 Απριλίου 2024, 12:46 | Κ. Α.

    Κατά τη γνώμη μου η ύπαρξη της ειδικής επετηρίδας θα έπρεπε να εξυπηρετεί την βραχυπρόθεσμη ομαλή ένταξη και πλήρη απορρόφηση των ήδη υπηρετούντων Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα. Ως εκ τούτου, ορθότερο θα ήταν να διατηρηθεί μόνον μέχρι και την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών σεμιναρίων από τους πρώην Ειρηνοδίκες. Κατόπιν τούτου, θα πρέπει να υπάρχει λύση, ώστε άμεσα όλοι οι Ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας να ενταχθούν στην γενική επετηρίδα, σταθμίζοντας και τα χρόνια υπηρεσίας τους ως Ειρηνοδίκες, τα οποία δεν είναι διόλου αμελητέα ως εμπειρία. Εξάλλου, αν υπήρχε έστω η παραμικρή αμφιβολία ότι οι ήδη υπηρετούντες Ειρηνοδίκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα δεν θα έπρεπε αυτά να τους ανατεθούν, καθώς το έργο της απονομής δικαιοσύνης είναι πολύ σοβαρό και υπεύθυνο. Μετά την ένταξή τους στη γενική επετηρίδα θα έχουν πλήρη καθήκοντα πρωτοδίκη και κανονική εξέλιξη. Δεδομένου, λοιπόν, ότι αφενός οι πρώην Ειρηνοδίκες θα λάβουν την ενδεδειγμένη επιμόρφωση και θα ασκούν καθήκοντα Πρωτοδίκη δε νοείται διαχωρισμός σε γενική και ειδική επετηρίδα ες αεί και δη χωρίς δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης των Πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας. Η εν λόγω πρόταση για την ειδική επετηρίδα δημιουργεί μόνο δικαστές δύο ταχυτήτων, κάτι που χρήζει διόρθωσης, προκειμένου να διαφυλαχθεί όχι μόνον η επαγγελματική αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου κλάδου, αλλά πολύ περισσότερο το κύρος της δικαιοσύνης.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:06 | Παναγιώτης Δάτσικας, Ειρηνοδίκης Νεμέας

    Επί της Αρχής το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο είναι αναντίρρητα ανάγκη να τροποποιηθούν επί μέρους διατάξεις του, οι οποίες ως έχουν δεν εκπληρώνουν τον σκοπό του ΣχΝ (ενοποίηση α’ βαθμού δικαιοδοσίας) και, όχι μόνο δεν θεραπεύουν, αλλά δημιουργούν επιπλέον στρεβλώσεις και αδικίες τόσο μεταξύ των νυν Ειρηνοδικών και των Πρωτοδικών, όσο και μεταξύ του ιδίου του κλάδου των νυν Ειρηνοδικών, καταστρατηγώντας [και] τη δική τους επετηρίδα και αρχαιότητα. Προς αποφυγή άσκοπων επαναλήψεων, δηλώνω ότι συντάσσομαι και προσυπογράφω την υπ’ αρ. 30/12.04.2024 απόφαση της Ολομελείας του Ειρηνοδικείου Αθηνών, όπως επίσης και το συναφές κατά περιεχόμενο έγγραφο παρατηρήσεων – προτεινόμενων τροποποιήσεων των υπηρετούντων Ειρηνοδικών του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και λοιπών Ειρηνοδικείων.

    Με εκτίμηση.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:21 | Βασιλική Τσουράκη – Ειρηνοδίκης Γ’ Λαυρίου

    Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο χρήζει βελτιωτικών διορθώσεων, καθώς περιέχει διατάξεις άδικες και κινούμενες προς εσφαλμένη κατεύθυνση. Προς αποφυγή επαναλήψεων παραπέμπω στην υπ’ αρ. 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και τις προτεινόμενες με αυτήν τροποποιήσεις, με τις οποίες δηλώνω ότι συντάσσομαι απόλυτα.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:43 | J.K.

    Προκειμένου να πραγματοποιηθεί πραγματική ενοποίηση και όχι μόνο κατ’ όνομα, απαιτείται η ένταξη των Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα εμβόλιμα. Για ένα τέτοιο μεγαλόπνοο εγχείρημα απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις και δε μπορεί το βάρος του και τις δυσμενείς του συνέπειες να επωμίζεται εξ ολοκλήρου ένας μέρος – ‘’κλάδος’’ του Σώματος και μόνο, εν προκειμένω οι Ειρηνοδίκες, οι οποίοι ομοίως τυγχάνουν δικαστικοί λειτουργοί με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Επίσης, η ειδική επετηρίδα κατ’ επίφαση είναι ειδική από τη στιγμή που οι υπηρετούντες σε αυτή θα δικάζουν ουσιαστικά τα πάντα, χωρίς υπηρεσιακή εξέλιξη. Για να μπορούμε να αποδίδουμε δικαιοσύνη, θα πρέπει πάνω και κύρια από όλα και οι ίδιοι οι δικαστές να μη νιώθουμε αδικημένοι και μάλιστα για τον υπόλοιπο εργασιακό μας βίο.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:40 | Μαρία M. Ειρηνοδίκης Γ΄

    Η πιο κατάφωρα αντισυνταγματική διάταξη του νομοσχεδίου σε βάρος των Ειρηνοδικών. Θα πρέπει να τροποποιηθεί οπωσδήποτε σύμφωνα με τα προτεινόμενα από τις Ολομέλειες των Ειρηνοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών. Η ενοποίηση θα πρέπει να είναι πράγματι ενοποίηση. Δεν μπορεί να απαξιωθεί κατ’ αυτό τον τρόπο ένας ολόκληρος κλάδος δικαστών με μόνο κριτήριο τη μη φοίτηση στην ΕΣΔΙ.Από τις όλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προκύπτει το εξής άτοπο. Οι Ειρηνοδίκες να θεωρούνται ικανοί να δικάσουν τις υποθέσεις των υπερφορτωμένων Πρωτοδικείων, αλλά να μη θεωρούνται ικανοί να εξελίσσονται ακόμα και κατόπιν της επιμόρφωσης και αξιολόγησής τους από το ΑΔΣ. Καταφανής παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας και του συνόλου των διατάξεων του εργατικού δικαίου.

  • 18 Απριλίου 2024, 11:50 | Χ.Τ.

    Η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 8 παρ. 2 εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα διότι δεν λαμβάνει υπ όψιν την προυπηρεσία των Ειρηνοδικών που σε πολλές περιπτώσεις είναι πολυετής. Η τοποθέτηση των Ειρηνοδικών στο τέλος της επετηρίδας μετά τον τελευταίο Πρωτοδίκη δεν συνιστά ενοποίηση και απέχει από την πρόσφορη ερμηνεία της ΕρμΔηλ αρθ.88 Σ.

  • 18 Απριλίου 2024, 11:30 | Ένας πρώην Ειρηνοδίκης – Πρωτοδίκης «ειδικής» Επετηρίδας

    Αξιότιμοι κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ,

    Έχει καταστεί σαφής η επιτακτική ανάγκη τροποποίησης της συγκεκριμένης διάταξης υιοθετώντας τις προτεινόμενες ρυθμίσεις της υπ΄αρ. 30/2024 απόφασης της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και τις προτάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.
    Η εν λόγω ρύθμιση παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας και τις βασικές αρχές του εργατικού δικαίου. Είναι πρωτάκουστο και άκρως απαξιωτικό να μην αναγνωρίζονται τα χρόνια προϋπηρεσίας ενός ολόκληρου κλάδου δικαστών που υπηρετούν αξιοπρεπώς και αποτελεσματικά τη δικαιοσύνη επί σειρά ετών, οι οποίοι μάλιστα στην συντριπτική του πλειοψηφία έχουν περάσει τη βάσανο ενός άκρως ανταγωνιστικού και απαιτητικού διαγωνισμού και διαθέτουν τόσο πολυετή εμπειρία όσο και τυπικά προσόντα.
    Άραγε οι «εμπνευστές» του νομοσχεδίου που σκέφτηκαν μια ενοποίηση που θα ακυρώνει την υπερδεκαετή πορεία εκατοντάδων ειρηνοδικών, έχουν οποιαδήποτε επαφή με την νομική και δικαστηριακή πραγματικότητα;
    Αξιότιμοι κύριο, είναι απορίας άξιον εάν η πολυετής πολιτική σας πορεία θα θέλατε να χαρακτηρισθεί από αυτό το αντισυνταγματικό και άδικο νομοθέτημα. Προβείτε άμεσα σε διορθωτικές παρεμβάσεις επί του νομοσχεδίου, όσο υπάρχει ακόμη καιρός.

    Με τιμή,
    Ένας πρώην Ειρηνοδίκης – Πρωτοδίκης «ειδικής» Επετηρίδας.

  • 18 Απριλίου 2024, 11:35 | Χ. Κ.

    Συντάσσομαι με την απόφαση της ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών, διότι η μη απονομή ίσων δικαιωμάτων (μισθολογικά και βαθμολογικά) στους πρώην ειρηνοδικες, αντίστοιχων με των νυν πρωτοδικών, παρότι κρίνονται ικανοί να χειριστούν (σχεδόν) το σύνολο της δικαστικής ύλης, δεν συνιστά ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, αλλά απαξίωση των Ειρηνοδικών.

  • 18 Απριλίου 2024, 11:33 | ΣΠΥΡΟΣ Α. ΓΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗΣ

    Τον Ιούλη του 2019 αλλά και τον Ιούνη του 2023, δημιουργήθηκε μια ευρεία πλειοψηφία πολιτών που στήριξε την υπόσχεση μιας νέας πολιτικής στη δημοκρατία μας, την ενίσχυση των πραγματικά ίσων ευκαιριών για όλες και όλους, όσο μικροί και να είναι, αλλά και ταυτόχρονα την επιβράβευση των ικανότερων. Όμως αξιότιμε κύριε Υπουργέ με αυτό το νομοσχέδιο, παρά το ότι, πάντα κατά τη γνώμη μου, έχει σωστό πνεύμα για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, με σκοπό την επιτάχυνση της, χωρίς όμως την υποβάθμιση της λειτουργίας της και σας συγχαίρω για την πρόθεση της κυβέρνησή σας,……………..αναιρείτε τον εαυτό σας και απογοητεύετε όλες και όλους εμάς που σας στηρίξαμε. …………Και εξηγούμαι. Είναι υπέρ του πνεύματος της αριστείας, σε αυτό το σχέδιο νόμου, Ειρηνοδίκες πολυετούς απασχόλησης και πείρας, που υπηρέτησαν την ανεξάρτητη δικαιοσύνη υποδειγματικά, με αυταπάρνηση, με άριστες εκθέσεις από τους Εφέτες αξιολογητές τους, που έχουν μάθει πια, αν μη τι άλλο, να γράφουν αποφάσεις, να τοποθετούνται κάτω από τον τελευταίο πολύ νεότερο τους πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας, αφού πρώτα αξιολογηθούν διπλά από τον Άρειο Πάγο και να μην εξελίσσονται εάν επιλέξουν την ειδική επετηρίδα παραμένοντας για πάντα πρωτοδίκες, υφιστάμενοι των τελευταίων, σαν τους κωπηλάτες σε μια γαλέρα;………… Σας παρακαλώ πολύ να το ξαναδείτε, γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη, τέτοιες αποφάσεις προσθέτουν ρωγμές στη σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνει η χώρα και δίνει δικαιώματα κακών κρίσεων και ανάπτυξη μετωπικά επιχειρημάτων από αναχρονιστικούς κύκλους της αντιπολίτευσης αλλά και όλων αυτών που για ίδιους αλλότριους λόγους, δεν επιθυμούν αλλαγές προς τη διαφάνεια και την αξιοκρατεία, γιατί έτσι έμαθαν ότι η χώρα του ανήκει και είναι πλιάτσικό τους. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και φυγή προς τα εμπρός στο σύγχρονο ανταγωνιστικό αλλά και επικίνδυνο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον και γρήγορα μάλιστα. Συνεχίσε την προσπάθειά σας, σας στηρίζουμε, αλλά ….. σας παρακαλώ ξαναδέστε το. …. Με εμτίμηση. ………………..Σπύρος Α. Γκουτζαμάνης, διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και φοιτητης Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ.

  • 18 Απριλίου 2024, 11:38 | Ειρηνοδίκης Γ΄

    Ο μέσος Έλληνας δεν έχει ιδέα τι έκανε μέχρι τώρα ο Ειρηνοδίκης. Εντελώς επιγραμματικά, μία μικρή ιδέα λοιπόν: Ο Ειρηνοδίκης σε μονοεδρικά νησιά, έχει οιονεί υπηρεσία ως Πρόεδρος Υπηρεσίας 365 μέρες το χρόνο, οιονεί υπηρεσία ερευνών 365 μέρες το χρόνο, απαιτητικά καθήκοντα προανάκρισης χωρίς βοήθεια, γιατί σε όλα τα Ειρηνοδικεία (όπως και σε όλα τα Πρωτοδικεία φυσικά) υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις γραμματέων, μόνο που μονοεδρικά Πρωτοδικεία δεν υπάρχουν, συμμετοχή σε μεταβατικά τριμελή πλημμελειοδικεία κ.α. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Σκοπός του σχολίου μου δεν είναι για κανένα λόγο να προβάλλω ότι οι Ειρηνοδίκες μόνο αντιμετωπίζουν δυσκολίες και οι Πρωτοδίκες όχι. Όλοι ανεξαιρέτως αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην υπηρεσιακή τους καθημερινότητα. Έχοντας την «τύχη» να υπηρετήσω και σε μονοεδρικό της άγονης γραμμής και σε ειρηνοδικείο μεσαίας επαρχιακής πόλης αλλά και στην Αττική, θέλω να τονίσω ότι η απαξίωση που επιχειρείται μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στα καθήκοντα και στον κόπο των Ειρηνοδικών είναι παραπάνω από άδικη. Υπάρχουν Ειρηνοδικεία του Νομού Αττικής που ακόμα και τώρα, που δήθεν «τα υπερχρεωμένα τελείωσαν», κάθε έκαστος συνάδελφος χρεώνεται 200 και 250 αποφάσεις ετησίως, όλων των διαδικασιών. Η δικονομία είναι ίδια, όπως όλοι οι Νομικοί γνωρίζουμε. Εδώ και 2 αν δεν κάνω λάθος χρόνια, θεσπίστηκε κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ. Τώρα φέρεται προς διαβούλευση ένα τέτοιο νομοσχέδιο, με άπειρα κενά κατά την προσωπική μου γνώμη και εν τοις πράγμασι ανεφάρμοστο. Όχι μόνο κτιριακά, πρακτικά. Λυπάμαι πραγματικά για την απαξίωση ενός ολόκληρου κλάδου δικαστικών λειτουργών του Α΄ βαθμού.

  • 18 Απριλίου 2024, 11:24 | Γ.Π.

    Με το άρθρο αυτό θίγονται συνταγματικά δικαιώματα των Ειρηνοδικών.χρήζει τροποποίησης σύμφωνα με τα προτεινόμενα της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και τις παρατηρήσεις των Ειρηνοδικών που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη. Είναι ρύθμιση άδικη για τους Ειρηνοδίκες, οι οποίοι κρίνονται ικανοί να αναλάβουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων των Πρωτοδικών χωρίς εξασφαλίζεται την υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη των Πρωτοδικών.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:12 | ΔΑΦΝΗ ΖΛΑΤΗ – ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΚΙΛΚΙΣ

    1) Σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος «Κατά την αληθινή έννοια του άρθρου 88, επιτρέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης και η ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών του βαθμού αυτού, εφόσον προβλέπεται διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης, όπως νόμος ορίζει». Χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις συνταγματολόγου, αντιλαμβάνομαι ότι η πρόβλεψη της διαδικασίας κρίσης και αξιολόγησης είναι προαπαιτούμενο της ενοποίησης. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο άπαντες οι Ειρηνοδίκες καταρχάς εντάσσονται σε μια ειδική επετηρίδα, χωρίς καμία πρόβλεψη κρίσης και αξιολόγησης. Άρα η ένταξη στην ειδική επετηρίδα δεν συνιστά ενοποίηση, όπως την οριοθετεί το Σύνταγμα. Πρόκειται στην ουσία για κατάργηση των Ειρηνοδικείων και ανάθεση καθηκόντων Πρωτοδίκη σε πρώην Ειρηνοδίκες, χωρίς καμία αξιολόγηση. Ως προς τη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών εκεί προβλέπεται μεν ενοποίηση, αλλά σε μελλοντικό χρόνο με τρόπο που σαφώς η κρίση και η αξιολόγηση, που θα οδηγήσουν μεν σε ένταξη ορισμένων πρώην Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, δεν θα μπορούν, ωστόσο, να έχουν πιο ουσιαστικό ρόλο, αφού ακόμη και οι πρώην ειρηνοδίκες, που θα κριθούν ως εξαίρετοι, θα τοποθετηθούν στο τέλος της γενικής επετηρίδας των Πρωτοδικών, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και αξιοσύνης. Συνέπεια της ρύθμισης αυτής είναι η έλλειψη αξιοκρατίας μέσα στον χώρο της δικαιοσύνης και η πλήρης οριοθέτηση της κρίσης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.
    2) Ενοποίηση, σύμφωνα με την ανωτέρω ερμηνευτική δήλωση, σημαίνει άμεση κρίση και αξιολόγηση όλων των Ειρηνοδικών, πριν την έναρξη του επόμενου δικαστικού έτους και ένταξη στην ειδική επετηρίδα μόνο όσων δεν κριθούν ικανοί και όσων δεν επιθυμούν να εισέλθουν στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, λόγω μεταθέσεων κ.λπ. Ένας καλός και επιμελής δικαστής – πρώην ειρηνοδίκης, που έχει μάθει πώς να δουλεύει και πώς να ψάχνει, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τα επιπλέον αντικείμενα του Πρωτοδικείου, ακόμη και με τα ποινικά, εφόσον γίνει και η κατάλληλη θεωρητική και πρακτική, κυρίως, εκπαίδευση. Στις τάξεις των Ειρηνοδικών υπάρχουν δικαστές, που έχουν κριθεί ως εξαίρετοι από Επιθεωρητές και θα πρέπει, τουλάχιστον γι’ αυτούς, να προβλέψετε με το παρόν νομοσχέδιο τη δυνατότητα να εξελίσσονται – προάγονται με ένταξη εμβόλιμα στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας τους και την αξιολόγησή τους. Πιστεύτε ότι το να ασκεί κάποιος καθήκοντα Πρωτοδίκη με υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια μέχρι την αφυπήρετήσή του στην ηλικία των 65 ετών είναι εφικτό από άποψη φυσικών αντοχών; Και αναφέρομαι κυρίως στους Ειρηνοδίκες Β΄ Τάξης, τους μεγάλους χαμένους αυτής της μεταρρύθμισης, όπως εισάγεται με το παρόν νομοσχέδιο, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 20 – 25 χρόνια εργασίας ακόμη. Οι Ειρηνοδίκες Α΄ Τάξης θα αφυπηρετήσουν σε λίγα χρόνια και οι Ειρηνοδίκες Γ΄ και Δ΄ Τάξης, τοποθετούμενοι στο τέλος της γενικής επετηρίδας των Πρωτοδικών, θα χάσουν λίγα χρόνια υπηρεσίας και κάποια στιγμή θα προαχθούν σε θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών, έχοντας μικρότερο φόρτο εργασίας.
    3) Επικροτώ την υπ’ αριθμ. 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών, καθώς και τις προτάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης. Σε αυτά τα δύο κείμενα δίνονται λύσεις για να επιτευχθεί πραγματική ενοποίηση. Σεβαστείτε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, μην δημιουργείτε μεταξύ μας έριδες και προβείτε σε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις, που θα ικανοποιούν, αν όχι πλήρως, σε κάποιον έστω βαθμό και τους πρώην Ειρηνοδίκες. Η ενοποίηση είναι μια ιστορική στιγμή στον χώρο της Δικαιοσύνης, μην επιτρέψετε να γίνουν κατάφωρες αδικίες, τις συνέπειες των οποίων θα υποστεί μόνο ο κλάδος των Ειρηνοδικών. Αν θεωρείτε δόκιμο να αφήσετε το παρόν νομοσχέδιο ως έχει και εν τέλει αυτό καταστεί νόμος του Κράτους, χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις – προβλέψεις, που να αφορούν στην υπηρεσιακή – μισθολογική εξέλιξη των πρώην Ειρηνοδικών, τότε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια είναι μονόδρομος για εμάς τους πρώην Ειρηνοδίκες, κυρίως, για να περισώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπειά μας ως ισότιμων λειτουργών της Θέμιδας.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:35 | Κ.

    Το παρόν άρθρο πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των υπηρετούντων στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, σε συνάρτηση μ αυτών της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών, είναι ανακόλουθο, παράδοξο κ άκρως αντίθετο με τις αρχές δικαίου, η ανάθεση του συνόλου σχεδόν των καθηκόντων των Πρωτοδικών, στους ήδη υπηρετούντες ως Ειρηνοδικες, δίχως ν έχουν ίδια υπηρεσιακή εξέλιξη.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:04 | Κ. Ειρηνοδίκης

    Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική ενοποίηση πρώτου βαθμού , θα πρέπει να μιλάμε και για εξομοίωση και αντιμετώπιση των δικαστών επί ίσοις όροις. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο διατηρείται η διάκριση των υπηρετούντων στο βαθμό αυτό δικαστών και επιπλέον οι πρώην Ειρηνοδίκες-Πρωτοδίκες της Ειδικής επετηρίδας που θα εισέρχονται στην Γενική επετηρίδα, θα αντιμετωπίζονται ως νεοδιορισθέντες δικαστές, διαγράφοντας ουσιαστικά τα έτη που υπηρέτησαν ως δικαστικοί λειτουργοί. Είναι προφανές ότι όλο αυτό δημιουργεί αναταραχή, υπηρεσιακή ανασφάλεια αλλά και γενικότερη ανασφάλεια δικαίου. Συμφωνώ λοιπόν, με τις προτάσεις-παρατηρήσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και αυτής του Ειρηνοδικείου Αθηνών, με τις οποίες γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθούν αρκετές αστοχίες του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου και να αντιμετωπιστούν με σεβασμό, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη όλοι οι συνάδελφοι ανεξαιρέτως.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:09 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ Γ’ ΤΑΞΗΣ

    Το παρόν άρθρο με τη μη αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας των Ειρηνοδικών και τη στέρηση από αυτούς του δικαιώματος για εξέλιξη, καθηλώνοντάς τους στο βαθμό του Πρωτοδίκη για πάρα πολλά έτη και αναγνωρίζοντάς τους μόνον τη δυνατότητα να εξελιχθούν μέχρι το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, υποβαθμίζει το δικαστικό έργο των Ειρηνοδικών μέχρι τώρα, αλλά και το δικαστικό έργο που αυτοί θα αναλάβουν στα Πρωτοδικεία, προοικονομώντας, επί της ουσίας, ότι οι δυνατότητες των Ειρηνοδικών δεν μπορούν να υπερβούν τα όρια του Πρωτοδικείου. Παράλληλα, ωστόσο, με αυτήν την διάταξη, δημιουργείται σε βάθος χρόνου, αφενός τάξη Πρωτοδικών (πρώην Ειρηνοδικών) που θα έχουν περισσότερα έτη υπηρεσίας στο Πρωτοδικείο και αφετέρου τάξη Πρωτοδικών που θα μεταπηδούν στο δεύτερο βαθμό, με λιγότερα έτη υπηρεσίας στο Πρωτοδικείο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε σχέση με το κύρος των Δικαστών των δύο βαθμών δικαιοδοσίας ενώπιον των λοιπών συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και των πολιτών.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:26 | Μαρία Κ.

    Πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο σύμφωνα με τις προτάσεις των Ολομελειών των Ειρηνοδικείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Δεν είναι ανεκτό, πρωτίστως συνταγματικά, να αναθέτετε ίδια καθήκοντα σε δικαστές χωρίς να τους επιφυλάσσετε ίδια μεταχείριση. Πρέπει να προβλεφθεί τόσο υπηρεσιακή εξέλιξη για τους Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας όσο και ένταξη στη γενική με βάση τα έτη υπηρεσίας τους. Διαφορετικά συζητάμε για κατάφωρη αδικία εις βάρος των Ειρηνοδικών και παντελή παραβίαση της αρχαιότητάς τους, κάτι που θα οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα λόγω της δικαιολογημένης δυσαρέσκειάς τους, και θα αποτελέσει αντικίνητρο για την παραγωγικότητά τους. Πώς γίνεται να απονεμηθεί δικαιοσύνη, πόσο μάλλον να επιταχυνθεί αυτή, όταν τόσοι δικαστές θα βιώνουν την αδικία στην υπηρεσιακή τους καθημερινότητα;

  • 18 Απριλίου 2024, 10:59 | Απογοητευμένη – χωρίς κίνητρο – Ειρηνοδίκης

    Απογοητευμένη – χωρίς κίνητρο – Ειρηνοδίκης.
    Με το παρόν νομοσχέδιο ζητείται από τους Ειρηνοδίκες, οι οποίοι επί τόσα χρόνια στήριξαν τη δικαιοσύνη, σήκωσαν το βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της οικονομικής κρίσης, να σηκώσουν για άλλη μια φορά βάρος, αυτή τη φορά μεγαλύτερο, το βάρος των Πρωτοδικείων. Από την πρώτη στιγμή συνειδητά τάχθηκα υπέρ της ενοποίησης, αποδεχόμενη ως αδήριτη ανάγκη τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της δικαιοσύνης και την καταβολή όποιας προσπάθειας απαιτείται από όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης για την επιτάχυνσή της για την πρόοδο της κοινωνίας μας.
    Δεν τάχθηκα όμως υπέρ ενός νομοσχεδίου που δημιουργεί «Πρωτοδίκες» αενάως «πρωτοδιοριζόμενους» και καταδικασμένους στην εργασιακή ματαιότητα, υποβαθμισμένους και εγκλωβισμένους μακριά από τις οικογένειές τους, όπως δημιουργεί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
    Είναι κατάφωρη αδικία για όλους εμάς, που καλούμαστε να «βάλουμε πλάτη» στις καθυστερήσεις των Πρωτοδικείων, να επαναπρογραμματίσουμε τις ζωές μας και να ασκούμε κατά 95% τα καθήκοντα του Πρωτοδίκη (τα οποία δεν επιλέξαμε), να μην έχουμε καμμία απολύτως υπηρεσιακή εξέλιξη, να μην μπορούμε να μετατεθούμε στην πόλη των συμφερόντων μας και να μην αναγνωρίζεται ούτε ο μέχρι τώρα υπηρεσιακός μας βίος, αλλά ούτε και η προσφορά μας ως «Πρωτοδίκες» και το νομοσχέδιο να μας τοποθετεί (είτε στην ειδική είτε στην γενική επετηρίδα) όχι απλώς στον «πάτο», αλλά αενάως πιο κάτω ακόμη και από τον μελλοντικό – αγέννητο σήμερα – νομικό.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν κάποιος επιχειρήσει να μεταβεί στην γενική επετηρίδα, αυτή η δυνατότητα θα του δοθεί μετά από 5 ολόκληρα χρόνια (δύο επιθεωρήσεις του ΑΠ και ένας χρόνος διαδικασιών), και θα βρεθεί και πάλι στον «πάτο», χωρίς εν τοις πράγμασι εξέλιξη, αφού ο χρόνος δεν θα αρκεί.
    Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ότι εκτός από τον «πάτο», ο εν λόγω «Πρωτοδίκης» θα βρεθεί και πάλι στην επαρχία ή σε κάποιο νησί μακριά από την οικογένειά του, χωρίς να του έχει αναγνωριστεί τίποτα από όσα πρόσφερε όλα τα χρόνια του υπηρεσιακού του βίου.
    Το υπουργείο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι με το υπό διαβούλευση δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της επιτάχυνσης διότι μας καλεί να βάλουμε πλάτη όντας όμως καταδικασμένοι σε εργασία χωρίς κίνητρο, χωρίς εξέλιξη, χωρίς ελπίδα για αναγνώριση της προσφοράς τους στη δικαιοσύνη, καταδικασμένοι στον εργασιακό μαρασμό και στη ματαιότητα, αφού ό,τι και αν κάνουμε, θα είμαστε μέχρι την αφυπηρέτησή μας εγκλωβισμένοι «νεοδιοριζόμενοι» Πρωτοδίκες, εγκλωβισμένοι σε τόπους μακριά από τα σπίτια μας, οδηγώντας μας αναπόδραστα ή στην παραίτηση ή στην διεκπεραιωτική εκτέλεση των καθηκόντων μας.
    Παρόλαυτά, αν το Υπουργείο ενσκύψει και επιθυμεί πραγματικά να δοθεί δίκαιη λύση υπάρχει ακόμη χρόνος να υιοθετηθούν βελτιωτικές τροποποιήσεις της Ολομέλειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα λύσουν πολλά ζητήματα. Άλλωστε, όπως όλοι καλώς γνωρίζουμε, τουλάχιστον στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν εμβόλιμη ένταξή μας στην γενική επετηρίδα αναγνωρίζοντας μας κάποια χρόνια υπηρεσίας, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  • 18 Απριλίου 2024, 09:24 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ Β

    Η πείρα είναι το μόνο πράγμα που δεν διδάσκεται. Ούτε στη Νομική Σχολή, ούτε στην ΕΣΔΙ. Επιτάχυνση χωρίς έμπειρους Δικαστές πρώτη γραμμή δεν γίνεται. Και έμπειροι Δικαστές είμαστε εμείς οι Ειρηνοδίκες που ήδη υπηρετούμε και τους οποίους το συγκεκριμένο άρθρο τοποθετεί πίσω από μελλοντικούς Δικαστές, σημερινούς ίσως μαθητές!

  • 18 Απριλίου 2024, 08:34 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Η ανακατανομή της δικαστικής ύλης στους δικαστικούς λειτουργούς του Α’ βαθμού δικαιοδοσίας χωρίς ίση υπηρεσιακή και μισθολογική αντιμετώπιση των Ειρηνοδικών με τους συναδέλφους τους Πρωτοδίκες, δεν συνιστά ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με την οποία επιδιώκεται η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης αλλά απαξίωση των Ειρηνοδικών, δηλαδή περί των μισών δικαστικών λειτουργών του πρώτου βαθμού, οι οποίοι παρότι είναι ικανοί να χειρίζονται το σύνολο (σχεδόν) της δικαστικής ύλης των πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων,όπως ισχύει και όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο,ωστόσο εκ προοιμίου και άνευ αιτιολογίας δεν θεωρούνται άξιοι υπηρεσιακής και μισθολογικής ανέλιξης και ισότιμοι των Πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας αλλά κατώτεροι υπηρεσιακώς ακόμα και των μελλοντικώς εισακτέων της ΕΣΔΙ. Αμφισβητείται εξάλλου το κατά πόσον η κατ’αυτόν τον τρόπο επιδιωκόμενη νομοθετικά «ενοποίηση» θα διαφοροποιήσει τον ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης ή απλώς θα μεταθέσει το πρόβλημα στους Ειρηνοδίκες και θα καταστήσει την σκοπουμενη μεταρρύθμιση αναποτελεσματικη δεδομένου ότι ουδέν διασφαλίζεται περί της ορθολογικής κατανομής της ύλης και της ίσης υπηρεσιακά αντιμετώπισης των Ειρηνοδικών. Ούτε, άλλωστε, δύναται να επέλθει επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης με την υπηρεσιακή και μισθολογική απαξίωση των Ειρηνοδικών οι οποίοι αντιμετωπίζονται τιμωρητικά από τον νόμο αυτό που θεωρεί μειονέκτημα κάθε επιπλέον χρόνο υπηρεσίας τους. Κατόπιν τούτων, συντάσσομαι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

  • 18 Απριλίου 2024, 03:56 | Σ. Ειρηνοδίκης Γ΄

    Η μη αναγνωριση των ετών πραγματικής υπηρεσίας στην ιεραρχία κατά την άσκηση των καθηκόντων μας τόσο στην ειδική επετηρίδα όσο και στη γενική για όσους το επιλέξουν αποτελεί μια καταφωρη αδικία χωρις προηγούμενο, τόσο νομικά όσο και ηθικά. Είμαστε δικαστές με εμπειρία και τυπικά προσόντα (δεύτερα πτυχια, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.α.) που δεν υπολείπονται πραγματικά σε τίποτα έναντι των πρωτοδικών (το επιχείρημα της φοίτησης των πρωτοδικών για κάποιους μήνες στη σχολή δικαστών, όπου κυρίως η κατάρτιση είναι θεωρητική, είναι επιεικώς προσχηματικό και καταρρίπτεται από το ίδιο το γεγονός ότι μετα την επιμόρφωση στα ποινικά που θα κριθεί απαραίτητη – αμφιβάλλω αν θα είναι και ουσιαστική, αφού και η άσκησή μας για να αναλάβουμε καθήκοντα ειρηνοδίκη περισσότερο τυπική ήταν και μόνοι μας μάθαμε να γράφουμε αποφάσεις – αναλαμβάνουμε τα ίδια σχεδόν καθήκοντα). Ανταποκριθήκαμε τόσα χρόνια σε διαρκείς αυξήσεις της υλικής μας αρμοδιότητας και σε ένα νόμο διαρκώς τροποποιούμενο που πραγματικά απασχόλησε σχεδόν όλη την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και έδωσε ανάσα σε χιλιάδες υπερχρεωμενα νοικοκυριά , τεράστιος όγκος των αιτήσεων του οποίου μεχρι πριν λίγους μήνες επαναπροσδιορίστηκε βίαια εντός μικρού χρονικού διαστήματος με αποτέλεσμα να χρεωνόμαστε σε κάποια ειρηνοδικεία και 200+ αποφάσεις το χρόνο, νούμερα που δεν είναι διόλου άγνωστα τα 8 έτη που υπηρετώ σε διάφορα ειρηνοδικεία (και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζονται στη δουλειά που έχουμε επωμιστεί οι άπειρες ώρες αλλά και οι κίνδυνοι για τη σωματική μας ακεραιότητα σε κατ΄οικον έρευνες, όπου περισσότερες φορες στην πράξη παρίσταται ειρηνοδίκης παρά εισαγγελέας, συχνά σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα του εκάστοτε Δικαστηρίου, ούτε η συνεχής παρουσία μας στη συνθεση τριμελών πλημμελειοδικείων στην επαρχία, όπου κάποιος πρωτοδίκης μονίμως κωλυόταν). Η εικόνα ενός ειρηνοδίκη που αναλαμβάνει μόνο το 20% της δικαστηριακής ύλης και «ψαρεύει» ανέμελος στα νησια (γιατι αυτά επικοινωνούνται συνεχώς δυστυχώς και όλως προσβλητικά και στο ευρύ κοινό, αφού ο νομικός κόσμος γνωρίζει) δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα (απορώ δε που βρίσκονται αυτά τα στατιστικά, αν το συμπερασμα αυτό βέβαια είναι βασισμένο σε στατιστικά, και σε τι αφορούν ακριβώς) καθώς η μέση χρέωση ενός ειρηνοδίκη στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπολείπεται (μάλλον το αντίθετο συμβαίνει από προσωπική γνωση) αυτής των πολιτικών αποφάσεων (γιατί μόνο γι αυτές μπορούμε να συγκριθούμε, αφού μέχρι τώρα εκ των πραγμάτων δεν δικάζαμε ποινικά) ενός πρωτοδίκη. Σε πολλά δε μονοεδρικά της επαρχίας που έχουν μικρή χρέωση ο ειρηνοδίκης κάνει έδρες ή και υπηρεσίες στο «κεντρικό» ειρηνοδικείο της εκάστοτε περιφέρειας Εφετείου/Πρωτοδικείου και εκ περιτροπής μεταβαίνουν εκεί ολοι οι ειρηνοδικες και του κεντρικού ή τέλος πάντων παίρνει έδρες και στο κεντρικό ή σε άλλα μονοεδρικά της περιφέρειας με αποτέλεσμα να υπάρχει κατά το δυνατόν ισοκατανομή των υποθέσεων, με αποτέλεσμα μην προλαβαίνει ούτε αυτός να βελτιώσει τις ικανότητές του στο ψάρεμα ή σε όποια άλλη κατά τα άλλα συμπαθή ψυχαγωγική δραστηριότητα. Το παράλογο του πράγματος καταδεικνύεται και στην επισυναπτόμενη στο νομοσχέδιο «ανάλυση συνεπειών ρύθμισης» όπου στη σελίδα 5 αναγράφεται ότι ενώ ο μέσος όρος του χρόνου έκδοσης απόφασης πρωτοδικείου είναι σχεδόν διπλάσιος αυτού του ειρηνοδικείου, οι ειρηνοδίκες εκδίδουν αποφάσεις με πιο αργό ρυθμό από τους πρωτοδίκες ( !!!!). Πόσοι άραγε είναι οι απολυθέντες λόγω ανεπάρκειας συνέπεια καθυστερήσεων Ειρηνοδίκες και πόσοι οι Πρωτοδίκες; Εν κατακλείδι εμφανίζεται το εξής παράδοξο στην ειδική επετηρίδα . Οι ειρηνοδίκες κρινόμαστε εκ προοιμίου άξιοι να ασκησουμε τα ίδια καθηκοντα με αυτά ενός πρωτοδίκη. Η προεδρία στα τριμελή πλημμελειοδικεία, τα βουλεύματα και τα ΜΟΔ αφήνονται εκτός προφανώς για να δικαιολογηθει η ιεραρχική υπεροχή των πρωτοδικών, αλλά πλέον τα δύο πρώτα με τον νέο ΚΠΔ έχουν ελαττωθεί δραματικά, τα ΜΟΔ δε που τυχαίνουν στην καριέρα ενός πρωτοδίκη δεν είναι ούτως η άλλως τόσα πολλά για να στηρίξουν μια τέτοια αδικία σε βάρος των ειρηνοδικών – στη σύνθεσή τους δε μη ξεχνάμε ότι συμμετέχουν και απλοί πολίτες – για τα δε πολυμελή πρωτοδικεία η εξαίρεση μας από την προεδρία δεν αποκαθιστά τα πράγματα, καθώς κάλλιστα μπορούμε να οριστούμε εισηγητές (ως νεότεροι – για παντα μάλιστα – δικαστές) που ούτως η άλλως επιφορτίζονται και βασικό όγκο της δουλειάς. Ουσιαστική διαφοροποίηση λοιπόν στα καθήκοντα ειρηνοδικών – πρωτοδικών από τη στιγμή μάλιστα που μας δόθηκαν τα ποινικά και η συμμετοχή σε πολυμελείς συνθέσεις δεν υπαρχει. Είναι λοιπόν άδικο και παράλογο – το μη νόμιμο θεωρώ θα κριθεί εν καιρώ – στην ειδική επετηρίδα να θεωρούμαστε πάντα νεότεροι (σε επιλογή τμημάτων, στις συνθέσεις, υπηρεσίες ή όπου αλλού εμπλέκεται η αρχαιότητα) ακόμα και των μελλοντικών πρωτοδικών της γενικής (και ενώ θα έχουμε πλέον μάλιστα πολυετή και πλήρη γνώση και εμπειρία στην ύλη του πρωτοδικείου -πλημμελειοδικείου) και στη γενική όσοι θελήσουμε να μπούμε μετά από τόσες κρίσεις και χρόνια να μηδενίζεται πάλι η προυπηρεσία μας και να βρισκόμαστε στο τέλος της. Η αναγνωριση των χρόνων υπηρεσίας μας επιβάλλεται τόσο των πριν την ενοποίηση καθώς – πέραν των ειδικών αντικειμένων π.χ. οικογενειακού, ασφαλιστικών νομής, εκουσία που όμως υπήρχαν και στις δύο πλεύρες – η αλλαγή της αρμοδιότητας ανω του ποσού των 20.000,00 ευρώ σε ύλη Πρωτοδικείου δεν διαφοροποιούσε ουσιαστικά τη δουλειά μας και αυτονόητα και των μετά αφού θα ασκούμε ίδια καθηκοντα. Ενοποίηση χωρίς εξίσωση και ιεραρχική -υπηρεσιακή δεν νοείται και συμφωνώ κατά βάση με τις ολομέλειες Ειρ Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα και οι έριδες που θα δημιουργηθούν από την ανισομερή μεταχείριση μεταξύ συναδέρφων προβλέπω ότι θα είναι πολλά, ήδη διαφαίνονται, και πέραν των άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από άλλες ρυθμίσεις του νόμου, αυτό και μόνο αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα στη λειτουργία των δικαστηρίων αφού θα βρεθούμε σε περιβάλλον Πρωτοδικείου κατά νόμον υποτιμημένοι, όπου ήδη αρκετά μεγάλο μέρος των Πρωτοδικών μας βλέπει υποτιμητικά. Επιπλέον χρήματα όσα κι αν είναι αυτά (που αμφιβάλλω αν θα είναι όσα τα χρήματα που παιρνει αυξητικά με τα χρόνια υπηρεσίας του ένας πρωτοδίκης και εφέτης σε βάθος χρόνου μέχρι τη σύνταξη και εάν η σύνταξή μας θα είναι η ίδια τελικά) δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη θέση στην οποία θα βρεθούμε, και μάλιστα χωρίς να το έχουμε επιλέξει, αφού οι περισσότεροι από τους ειρηνοδίκες συνειδητά επέλεξαν το λειτούργημά τους με γνώση και για τις μειωμένες αρμοδιότητες και το χαμηλότερο μισθό. Έτσι με δυσαρεστημένο και υποτιμημένο το μισό δικαστικό σωμα αμφιβάλλω πως θα μπορέσει να προχωρήσει η ενοποίηση και εν τέλει η απονομή δικαιοσύνης από ανθρώπους που αισθάνονται πρωτίστως οι ίδιοι αδικημένοι.

  • 18 Απριλίου 2024, 01:34 | Αλεξάνδρα Ταπόγλου Ειρηνοδίκης Δ΄Τάξης Χαλκίδας

    Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, με διατήρηση της διάκρισης των υπηρετούντων στο βαθμό αυτό δικαστών δεν μπορεί να είναι ενοποίηση. Αρχικά, η αντιστοίχιση των δικαστών του πρώτου βαθμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί βάσει των ετών πραγματικής υπηρεσίας εκάστου στο δικαστικό σώμα και όχι βάσει βαθμών. Η ύπαρξη ειδικής επετηρίδας θα πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τον σκοπό ομαλότερης μετάβασης προς την πλήρη ενοποίηση και όχι την επί μακρόν διατήρηση της σημερινής κατάστασης.
    Η υπ’ αριθμόν 30/2024απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών κινείται προς την ορθή κατεύθυνση: Επί του άρθρου 8 παρ. 2
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ: «Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες Α’ τάξης που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα λαμβάνουν το βαθμό του Προέδρου και οι Ειρηνοδίκες των λοιπών τάξεων προάγονται στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, εφόσον έχουν συμπληρώσει συνολικά δεκαέξι (16) χρόνια υπηρεσίας ως δικαστικοί λειτουργοί. Προς το σκοπό αυτό δύνανται να συστήνονται θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, οι οποίες θα καλύπτονται από τους Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών. Στους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες παρέχεται επίσης η δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, μετά από αίτησή τους, με διατήρηση της οργανικής τους θέσης και τροπής αυτής από θέση Πρωτοδίκη της ειδικής επετηρίδας σε θέση Πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ετησίως, για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων Πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν μία (1) τουλάχιστον έκθεση επιθεώρησης του άρθρου 101 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν. Για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τον ακριβή αριθμό των εντασσομένων αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται μετά από ακρόαση των αιτούντων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και την επίδοση αυτών γενικά. Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα τοποθετούνται ως εξής: Οι Ειρηνοδίκες Α’ τάξης μετά από τον τελευταίο αντίστοιχο Πρόεδρο Πρωτοδικών, οι Ειρηνοδίκες Β’, Γ’ και Δ’ τάξης μετά από τον τελευταίο αντίστοιχο Πρωτόδικη, με βάση τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 8 και με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά το χρόνο της αίτησης. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιμοι Ειρηνοδίκες ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και μετά από ακρόαση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο πάρεδρο Πρωτοδικείου. Οι Πρόεδροι Πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας προάγονται στον βαθμό του Εφέτη μετά συμπλήρωση υπηρεσίας πέντε(5) ετών. Η προαγωγή γίνεται με βάση τις κενές θέσεις Εφετών και για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20 %) του συνολικού αριθμού των προς προαγωγή προέδρων πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας. Για τους υπηρετούντες Ειρηνοδίκες που δεν θα εντάσσονται στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, τα έτη υπηρεσίας τους ως Πρωτοδικών υπολογίζονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος και με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των Ειρηνοδικών».

  • 18 Απριλίου 2024, 00:31 | Χ.Μ.

    Το παρόν άρθρο θίγει συνταγματικά δικαιώματα των Ειρηνοδικών και γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα προτεινόμενα από την Ολομέλεια του Ειρηνοδικείου Αθηνών και τις παρατηρήσεις των Ειρηνοδικών που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη . Είναι ρύθμιση κατάφωρα άδικη για τους Ειρηνοδίκες, τους οποίους κρίνει ικανούς να αναλάβουν το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων των Πρωτοδικών χωρίς ωστόσο να τους εξασφαλίζει την αντίστοιχη υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη των Πρωτοδικών.