Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).

β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).

γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).

ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).

η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).

θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).

ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).

ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).

ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).

ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).

ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).

ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).

κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).

κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).

κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).

κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).

κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).

λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).

λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).

λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).

λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).

λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).

λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).

λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).

μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).

μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).

μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).

μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).

μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).

να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).

νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).

νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.

γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.

ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.

η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.

θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.

ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.

ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.

ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 9 Απριλίου 2024, 22:48 | ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣ

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 9 Απριλίου 2024, 22:56 | Παπαδοκωστακης Γεωργιος

    Πρέπει να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι Πεδιαδος με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων!!

  • 9 Απριλίου 2024, 22:17 | Αποστόλης

    Η επιλογή της κυβέρνησης είναι ορθή και τεχνοκρατικά σωστή ως προς την έδρα του κεντρικού πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας καθώς το δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις, παρέχει όλα τα εχέγγυα ορθής απονομής της δικαιοσύνης.
    Οι πρόγονοί μας πολέμησαν και θυσιάστηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ελληνισμού για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας και όλοι υποκλινόμαστε στον αγώνα και τη θυσία τους.

  • 9 Απριλίου 2024, 22:03 | Βασικός Κανόνας 2: σύνορα-Αριδαία

    Κατά τη σημερινή παρουσίαση του δικαστικού χάρτη οι Υπουργοί δήλωσαν πως «Βασικός Κανόνας ΙΙ: Σύνορα και νησιά για εθνικούς λόγους δεν επηρεάζονται» και επέμεναν πως από τα 91 Ειρηνοδικεία που δεν ήταν ταυτόχρονα έδρα Πρωτοδικείου αναβαθμίζονται τα 48 και κλείνουν τα 43.

    Η Αριδαία έχει οριστεί ως παραμεθόρια και προβληματική περιοχή Α’ κατηγορίας δυνάμει των με αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.50/265/29847 και ΔΙΔΑΔ/Φ.48Α/5/οικ.8352/30.03.2007, ενώ πάντοτε η επαρχία Αλμωπίας -δυνάμει του άρθρου 24 του Ν. 1892/1990, αλλά και του άρθρο. 42 Ν. 3536/2007- εντασσόταν στις παραμεθόριες περιοχές.
    Με μια απλή συνδυαστική ερμηνεία προκύπτει πασιφανώς πως η Αριδαία ως σύνορο δεν επηρεάζεται και πρέπει να αναβαθμιστεί σε Περιφερειακή Έδρα. Αυτό επιτάσσουν τόσο οι δημόσιες τοποθετήσεις της 23ης Ιανουαρίου 2024 όσο και η σημερινή συνέντευξη τύπου και ο Βασικός Κανόνας ΙΙ.

    Είναι περιττό -αφού ρητά τα οικονομοτεχνικά κριτήρια υποχωρούν στα παραμεθόρια δικαστήρια- αλλά αναφέρεται ότι εκ των 48 ειρηνοδικείων που αναβαθμίζονται, κατά τη μελέτη των στατιστικών τους (βλ. WB-Report on the update of Judicial Map baseline and Judicial Map benchmarking and analysis, σ. 64, σ. 69, 120, 122, 124) η Αριδαία ήταν άνω των στόχων:
    α) Σε επίπεδο απόδοσης ήταν 9η πανελλαδικά (σ. 126).
    β) το κόστος ανά δικαστική απόφαση κάτω του μέσου όρου των Ειρηνοδικείων (συνδ. σ. 120 & 146) περί τα 540 € (188.000 € κόστος μισθοδοσίας των 2 δικαστών και 4 υπαλλήλων με 348 δικογραφίες μ.ο. 2019-2021), δηλαδή πλησιέστερα στα κόστη μιας απόφασης πρωτοδικείου (380 €) απ’ ότι μιας απόφασης ειρηνοδικείου (760 €).
    γ) το μισθωτικό κόστος των 8.640 € αντισταθμίζεται από τα ελάχιστα έξοδα συντήρησης (140 €, σ 146).
    δ) Ο μέσος όρος των δικογραφιών ανά δικαστή ήταν 95 και της Αριδαίας άνω των 150 (σ. 64).

    Επομένως και με βάση τα στατιστικά του Υπουργείου η Αριδαία δικαιλογείται πλήρως να διατηρηθεί ως περιφερειακή έδρα.
    Καλούμε άλλη μια φορά την Κυβέρνηση να τήρησει τις δεσμεύσεις της και να μην γίνει η Αριδαία η μοναδική παραμεθόρια πόλη δίχως δικαστήριο.

  • 9 Απριλίου 2024, 22:58 | Θ. ΖΑΒΡΑΣ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΌΤΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΕΙΠΕ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΟΤΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΛΕΓΗ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ, ΑΦΟΥ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ. ΜΕΤΑ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΤΣΙ ΤΗ ΜΙΣΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ; ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ, ΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.

  • 9 Απριλίου 2024, 22:12 | ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ, αυτό έπρεπε να είχε γίνει στην αρχή του 2000, σήμερα έπρεπε να έχουν καταργηθεί τα δικαστήρια Α΄ΒΑΘΜΟΥ, οι συζητήσεις των υποθέσεων να γίνονται σε ειδική πλατφόρμα μέσω internet, ηλεκτρονική κατάθεση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΒΑΘΜΟ (αγωγές, προτάσεις, προσθήκη κλπ. και τα σχετικά έγγραφα σκανάρισμα και αποστολή στον ηλεκτρονικό φάκελο της κάθε δικογραφίας). Το μόνο που έχουμε στη χώρα αυτή είναι ατελείωτο χαρτομάνι, γραφειοκρατία για να δικαιολογούνται οι κομματικές προσλήψεις, σφραγίδες επί σφραγίδων και σε δουλειά να βρισκόμαστε. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ, ΔΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ. Και μια απορία. Το να δίνουν στην σχολή εξετάσεις ξένες γλώσσες, αντί να καταθέτουν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, σε τι εξυπηρετεί ? ρουσφέτια στους εξεταστές ξένων γλωσσών ? τότε να βάλουμε και μαθήματα τοπογράφων, πολιτικών μηχανικών, βασικής ιατρικής κλπ. ποιο χρήσιμα θα ήταν αυτά μαθήματα στις εξετάσεις

  • 9 Απριλίου 2024, 21:07 | Αγαμεμνων

    Για την αναδιαρθωση των δικαστηρίων α’ και β΄βαθμού,συμφωνώ απολύτως με το σχέδιο νόμου,αφού όπως προκύπτει απο όλες τις διατάξεις του ,τα σχόλια των ενδιαφερομένων και τις επεξηγήσεις που δίνονται από τους αρμοδίους είναι προς το συμφέρον όλου του ελληνικού λαού.
    Οι διάφορες απόψεις που ακούγονται απο μειοψηφίες,δεν κανουν καλό στο σύνολο του λαού και θα πρέπει να μη ληφθούν υπόψη από τους αρμοδίους,γιατί τούτο επιτάσει η Δημοκρατία και η Θέληση της πλειοψηφίας.

  • 9 Απριλίου 2024, 21:59 | Λεωνίδας Δηλαβεράκης

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 9 Απριλίου 2024, 20:19 | Γεωργιος Μπεσκος

    Όταν επιδιώκει η κυβέρνηση επιτάχυνση της δικαιοσύνης και μείωση λειτουργικού κόστους ένα από τα πρώτα πρωτοδικεια που πρέπει να διατηρήσει σε αυτοτελή δικαστικό σχηματισμό είναι το Πρωτοδικείο Αιγίου.Ενα από τα πιο σύγχρονα δικαστικά Μέγαρα στη χώρα που αποτελεί αντικειμενο θαυμασμού σε όποιον το επισκέπτεται.
    Με πάνω από 3000 υποθέσεις ετησίως.Στο Πρωτοδικείο υπάρχουν οι συνακόλουθα οι δομές όλων των πρώην υποθηκοφυλακειων της Ανατολικής Αχαΐας και λειτουργεί σύγχρονο κτηματολογικο γραφείο.Αναμενεται με τις κτηματολογικες αγωγές από 2025 να αυξηθεί ο όγκος εισαγωγικών δικογραφων κατά 7000 για κτηματολογικες διορθώσεις σε μια από τις μεγαλύτερες εδαφικα περιφέρειες της χώρας .
    Απολυτος παραλογισμός να μην προβλέπεται δεύτερος αυτονομος δικαστικός σχηματισμός στη χώρα, όταν το Πρωτοδικείο Πατρών ήδη τώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί από δομές στην έγκαιρη εκδίκαση και διεκπεραίωση υποθέσεων. Πόσο όταν φορτωθεί με χιλιάδες υποθέσεις από το Πρωτοδικείο Αιγίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μισθωνονται στην Πάτρα παλαιές πολυκατοικιες ,αίθουσες δικαστικές και γραφεία υπάρχουν σε γκαρσονιέρες και δεν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες και γραφεία ούτε καν για τους υπάρχοντες δικαστές.Πως είναι δυνατό να μιλάμε για επιτάχυνση δικαιοσυνς όταν ουσιαστικά υποβαθμιζεται και μεθοδευεται κλείσιμο Πρωτοδικείου Αιγίου με υπερσύγχρονο χώρο και 7 δικαστικές αίθουσες.Που θα δικαστουν όλες αυτές οι χιλιάδες υποθέσεις. Είναι επιβεβλημένο να είναι ανεξάρτητος δικαστικός σχηματισμός στην Ανατολική Αχαΐα το Πρωτοδικείο Αιγίου.Εχει προϋποθέσεις που θέτει η παγκόσμια τράπεζα ητοι πάνω από 2200 υποθέσεις ετησιως και απο τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις στη χώρα. Είναι δυνατό να το κλείνετε όταν η Πάτρα όπως αποδέχεται και ο δικηγορικός σύλλογος Πατρών δεν έχει υποδομές να δικάσει έγκαιρα τις δικές της υποθέσεις. Αναφορικά με το Πρωτοδικείο Αιγίου, η τροπή του σε παράλληλη έδρα παραβλέπει τα κριτήρια, τα οποία ετέθησαν από την παγκόσμια τράπεζα και τα οποία πληρούνται στο ακέραιο. Ειδικότερα, εντάσσεται στον νομό Αχαΐας, ο οποίος διαθέτει 3 Πρωτοδικεία σε αντίθεση με τους άλλους νομούς της Χώρας και το γεγονός αυτό δικαιολογεί και επιτρέπει την διατήρηση 2 κεντρικών Πρωτοδικείων. Σημειωτέον δε, πως από την πλευρά της παγκόσμιας τράπεζας ουδέποτε τέθηκε ως προϋπόθεση της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας την ύπαρξη μόνο ενός Πρωτοδικείου ανά περιφερειακή ενότητα (νομό). Το Πρωτοδικείο Αιγίου αποτελεί έναν πλήρη δικαστικό σχηματισμό από την έποψη α) του κτιρίου το οποίο αποτελεί ένα κτίσμα 20 μόλις ετών με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ., ανακαινισμένο την τελευταία 3ετία, το οποίο είναι ιδιόκτητο και δεν στερεί κρατικούς πόρους, διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, χώρους κρατητηρίων, 6 δικαστικές αίθουσες και μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενώ παράλληλα λειτουργεί καινούργιο κτηματολογικό γραφείο β) Της περιοχής την οποία εξυπηρετεί καθόσον ο Δήμος Αιγιαλείας την τελευταία απογραφή πληθυσμού περιλαμβάνει στην χωρική του έκταση σχεδόν 50.000 κατοίκους και γ) του τεράστιου όγκου υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται. Τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αιγίου για το προηγούμενο δικαστικό έτος και έχουν αποσταλεί πολλάκις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου στον αρμόδιο υπουργό κάνουν λόγο για 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας ενώ προσφάτως για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750! Επιπροσθέτως, οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν κατακόρυφα ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του κτηματολογίου.
    Αποτελεί καταφανή αδικία και προχειρότητα να εξισώνεται ένας τέτοιος υγιής δικαστικός σχηματισμός, ο οποίος πληροί άπασες τις προϋποθέσεις με άλλους δικαστικούς σχηματισμούς, οι οποίοι υστερούν στα προαναφερθέντα κριτήρια. Διότι η στέρησή του από τις οργανικές θέσεις δικαστών και η δυνατότητα μετακίνησης των υπαλλήλων του αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών των άλλων εδρών (Κεντρικής Πατρών και Παράλληλης Καλαβρύτων) σαφέστατη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας και αποτελεί το προοίμιο μελλοντικής κατάργησής του.
    Δυνάμει όλων των παραπάνω συνεκτιμωμένης και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και του πληθυσμού της Αχαΐας επιβάλλεται η δημιουργία ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο, καθόσον μία τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στην πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στην ποιοτική αναβάθμισή της.
    Άλλωστε ο υφυπουργός είχε δεσμευτεί ενωπιον πολλών προσώπων ότι οργανικές θέσεις υπαλλήλων θα παραμείνουν στο Πρωτοδικείο Αιγίου και ότι το Πρωτοδικείο μας είναι από τα πιο σύγχρονα στη χώρα και με σημαντική συνεισφορά στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Εάν δεν υπάρχει δεύτερο Πρωτοδικείο σε Αχαΐα, ειδικά τώρα με κτημστολογικες αγωγές οινσυνεπειες θα είναι καταστροφικες για την επικαλούμενη επιτάχυνση δικαιοσύνης.Οι οργανικές θέσεις δικαστών και ειρηνοδικων σε Αιγιο καλαβτρα είναι 15 .Κάλλιστα μπορούν να στηρίξουν ένα ισχυρό δικαστικό σχηματισμό που θα αποφορτισει την Πάτρα.που δεν έχει κτιριακες υποδομές και θα αποτελεί εγγύηση για επιτάχυνση δικαιοσύνης.
    Ο δικαστικός χάρτης πρέπει να εφαρμόζεται με τεχνοκρατικα κριτήρια και είναι αδιανόητο να μην είναι αυτονομος δικαστικός σχηματισμός στην Ανατολικήςαχαια με έδρα το Αιγιο.Μην καταστρέφετε τη διακόσμηση και ρυθμούς.της σε περιοχή μας.Ειναι άδικο και παράλογο.

  • 9 Απριλίου 2024, 20:00 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

    H επιλογή κεντρικού Πρωτοδικείου στοχεύει στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού μιας πόλεως και των επαγγελματιών αυτής, όχι σε μικροπολιτικά παιχνίδια. ΟΡΘΟΤΑΤΗ λοιπόν η επιλογή κεντρικής έδρας Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο.

    Επιπλέον, ο δικαστικός χάρτης πιστεύω ότι πραγματικά θα βοηθήσει στην συντόμευση της απονομής της δικαιοσύνης κάτι το οποίο όλοι οι πολίτες επιθυμούμε.

  • 9 Απριλίου 2024, 20:17 | Στέφανος Ψυλλάκης

    Ίδρυση Περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Κσστέλλι Πεδιάδας. Κατασκευάζεται από την Κυβέρνηση και θα λειτουργήσει σε λίγα χρόνια το Νέο Αεροδρόμιο. Το Νέο Αεροδρόμιο που πρόκειται να λειτουργήσει το 2027 φέρνει νέα δεδομένα στην περιοχή. Μεγάλη αύξηση πληθυσμού , αύξηση επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και οικιστικής ανάπτυξης. Με τους νέους δρόμους που χαράσσονται και κατασκευάζονται , οι συνδέσεις με τους όμορους δήμους θα γίνονται σε ελάχιστους χρόνους. Ίδρυση έδρας περιφερειακού ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΠΕΔΙΑΔΑΣ.

  • 9 Απριλίου 2024, 20:24 | ΝΙΚΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

    Όπως ορίζεται στο άρθρο 3 του σχεδίου νόμου, ως έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου ορίζεται το Πρωτοδικείο της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας. Η μοναδική εξαίρεση της πόλης του Μεσολογγίου ως έδρα κεντρικού Πρωτοδικείου, είναι αδικαιολόγητη και ανιστόρητη. Σε κάθε περίπτωση και αν δεχθούμε την επιχειρηματολογία και των δύο πλευρών θα έπρεπε, στο μεγαλύτερο νομό της χώρας των 5.423 τ.χλμ και των 192.345 κατοίκων, να ορισθούν δύο κεντρικά Πρωτοδικεία όπως στην ΠΕ Πέλλας των 2.507 τ.χλμ και των 126.740 κατοίκων, όπου δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.
    Η ίδρυση δε, Περιφερειακού Πρωτοδικείου στη Ναύπακτο είναι στη σωστή κατεύθυνση αφού λήφθηκαν υπόψη ο πληθυσμός, η δικαστηριακή ύλη και η μορφολογία της περιοχής, κριτήρια τα οποία ίσχυσαν για την ίδρυση των περιφερειακών Πρωτοδικείων σε όλη τη χώρα.
    Αναφέρω ενδεικτικά τις περιπτώσεις των ΠΕ Κορινθίας, Σερρών και Λάρισας, όπου παρέμειναν ως περιφερειακά οι υφιστάμενοι δικαστικοί σχηματισμοί, σε πόλεις κατά πολύ μικρότερες σε πληθυσμό και δικαστηριακή ύλη από τη Ναύπακτο και σε απόσταση μικρότερη αυτής της Ναυπάκτου – Μεσολογγίου.
    Από τα δεκαέξι περιφερειακά Πρωτοδικεία που ιδρύονται στην ηπειρωτική χώρα μόνο δύο, της Κόνιτσας και της Πύλου είναι σε μεγαλύτερη απόσταση (65χλμ και 52 χλμ αντίστοιχα) της απόστασης Μεσολογγίου Ναυπάκτου. Εις επίρρωση των παραπάνω αναφέρω τις χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ κεντρικού ή παράλληλου και Περιφερειακού: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 44 χλμ, Άργος 13 χλμ, Νάουσα 21 χλμ, Ελευθερούπολη (Ειρ. Παγγαίου) 17 χλμ, Πτολεμαΐδα 30 χλμ, Νεμέα 37 χλμ, Κιάτο 29 χλμ, Ελασσόνα 40 χλμ, Φάρσαλα 44 χλμ,, Αλμυρός 35 χλμ,, Σιδηρόκαστρο 27 χλμ, Ροδολίβος 21 χλμ, Καλαμπάκα 21 χλμ, Αμύνταιο 32 χλμ, Ν. Μουδανιά 29 χλμ.
    Άρα στην Ναύπακτο δεν έγινε κανένα «χατίρι».
    Κατόπιν αυτών καλείται η Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία και να ορίσει το Μεσολόγγι ως έδρα κεντρικού Πρωτοδικείου είτε ως κεντρικό.

  • 9 Απριλίου 2024, 20:46 | ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΙΟΓΙΟΥ

    Αυτονόητη η επιλογή του ΑΓΡΙΝΙΟΥ ως κεντρικού Πρωτοδικείου λόγω υπεροχής δικαστικών δομών, πληθυσμιακής και οικονομικής ανάπτυξης της πόλεως.

  • 9 Απριλίου 2024, 20:00 | Μαρία Ψούνη

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο Νόμοι που τα Πρωτοδικεια της Πρωτεύουσας δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ , ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ. Με ποια λογική έγινε αυτό; Σε ποιον άλλο νομό της Ελλάδας το Παράλληλο Πρωτοδικείο έχει ΕΚΤΑΣΗ 8.500 τμ και το Κεντρικό μόλις 2.500 τμ; Σε ποιον άλλο νομό της Ελλάδας το Παράλληλο Πρωτοδικείο έχει 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ και το Κεντρικό μόλις 3; Σε ποιον άλλο νομό της Ελλάδας το Παράλληλο Πρωτοδικείο έχει ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΟΓΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΛΗΣ έναντι του Κεντρικού; ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ; ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

    ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

  • 9 Απριλίου 2024, 20:17 | Κων/νος Νικ. Ξύγκης δικηγόρος Δ.Σ. Χαλκίδος

    Σχετικά με το άρθρο 6 παρ. ιγ που προβλέπει κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ταμυνέων και ορίζει την Κύμη ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκίδος παρά πάσα λογική, αυτή η απόφαση είναι παντελώς παράλογη και εξοργιστική για τους εξής λόγους: 1) Η δημοτική ενότητα Κύμης (μία από τις ΠΕΝΤΕ δημοτικές ενότητες του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου) μαζί με τη νήσο Σκύρο εκδικάζουν περίπου ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ (15) μόλις υποθέσεις το χρόνο!!! 2) Το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων, στο οποίο υπάγονται οι υπόλοιπες ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) δημοτικές ενότητες οι οποίες έχουν συνολικά ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ πληθυσμό από τη δημοτική κοινότητα Κύμης, εκδικάζει περισσότερες από ΕΚΑΤΟ (100) υποθέσεις το χρόνο (δηλ. ΕΠΤΑΠΛΑΣΙΕΣ υποθέσεις από ότι η δημοτική ενότητα Κύμης!!!!) 3) Οι τέσσερις αυτές δημοτικές ενότητες έχουν δεκάδες οικισμούς πολλοί από τους οποίους είναι ορεινοί και για τη μετάβαση των κατοίκων τους στη Χαλκίδα απαιτούνται περί τις δύο ώρες (αφού γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά το άθλιο οδικό δίκτυο της νότιας Εύβοιας.
    4) Το κτίριο του Ειρηνοδικείου Κύμης είναι σε κάκιστη κατάσταση, ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΟ (έχει μεγάλο πρόβλημα στατικής επάρκειας) έχει κριθεί ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΟ και ΜΗ ανακαινίσιμο και στην πραγματικότητα είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για Ειρηνοδικείο και κακώς-κάκιστα λειτουργεί μέχρι σήμερα ως τέτοιο!!! Σχετικά μια ΑΠΛΗ ΑΥΤΟΨΙΑ στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Κύμης θα σας πείσει για την πλήρη αλήθεια των ισχυρισμών όλων των δικηγόρων του Αλιβερίου. Αντίθετα το κτίριο του Ειρηνοδικείου Ταμυνέων στο Αλιβέρι είναι ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ, σε ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την άριστη λειτουργία περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Χαλκίδος (και με πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες). 5) Στο Αλιβέρι (έδρα του Ειρηνοδικείου Ταμυνέων) έχουν τα γραφεία τους ΔΩΔΕΚΑ (12) ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ και τέσσερις (4) συμβολαιογράφοι, ενώ αντίθετα στην Κύμη ΟΥΔΕΙΣ δικηγόρος έχει γραφείο και υπάρχει μόνο μία συμβολαιογράφος.

  • 9 Απριλίου 2024, 19:53 | ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ ΔΙΟΤΙ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΡΟΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΟΠΟΤΕ ΟΡΘΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

  • 9 Απριλίου 2024, 18:10 | Κώστας Νάσιος

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπο αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσιών.

  • 9 Απριλίου 2024, 18:18 | Κωνσταντίνα Τσινούκα

    H εκπόνηση οποιουδήποτε σχεδίου αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη, στα πλαίσια των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, που έχουν τεθεί από το νομοθέτη, αποτελεί μια σύνθετη εργασία, που είναι αδύνατο να οδηγήσει σε απόλυτη ικανοποίηση όλων των εμπλεκομένων. Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ως επιδιωκόμενος στόχος, δυστυχώς δεν θα επιτευχθεί με την » θυσία » των Πρωτοδικείων της επαρχίας και την μετατροπή τους σε παράλληλες έδρες. Η κατάργηση των οργανικών θέσεων των δικαστών σε αυτά και η δυνατότητα μετακίνησης των υπαλλήλων τους αναλόγως τωςν υπηρεσιακών αναγκών των άλλων εδρών (Κεντρικών και λοιπών παράλληλων ) συνιστά σαφέστατη υποβάθμισή τους και αποτελεί το προοίμιο μελλοντικής κατάργησης. Η κάθετη εφαρμογή του μέτρου , χωρίς αξιολόγηση των ιδιαίτερων χαρακτιριστικών κάθε επιμέρους Πρωτοδικείου της χώρας, είναι ένα λάθος το οποίο θα πλήξει την απονομή της Δικαιοσύνης . Αναφορικά δε με το Πρωτοδικείο Αιγίου, η τροπή του σε παράλληλη έδρα παραβλέπει τα κριτήρια, τα οποία ετέθησαν από την παγκόσμια τράπεζα και τα οποία πληρούνται στο ακέραιο. Βρίσκεται σε περιφερειακή ενότητα ( την μοναδική στη χώρα με 3 Πρωτοδικεία ) στην οποία επιβάλλεται η διατήρηση δύο κεντρικών Πρωτοδικείων. Το Πρωτοδικείο Αιγίου αποτελεί έναν υποδειγματικό δικαστικό σχηματισμό από την άποψη α) της κτιριακής υποδομής του ( δικαστικό μέγαρο μόλις 20 ετών με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ., ανακαινισμένο την τελευταία 3ετία, το οποίο είναι ιδιόκτητο και δεν στερεί κρατικούς πόρους, διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, χώρους κρατητηρίων, 6 δικαστικές αίθουσες και μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενώ παράλληλα λειτουργεί στην περιφέρειά του καινούργιο κτηματολογικό γραφείο) , β) της περιοχής που εξυπηρετεί καθόσον ο Δήμος Αιγιαλείας την τελευταία απογραφή πληθυσμού περιλαμβάνει στην χωρική του έκταση σχεδόν 50.000 κατοίκους και γ) του τεράστιου όγκου υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται. Τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αιγίου για το προηγούμενο δικαστικό έτος κάνουν λόγο για 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας ενώ προσφάτως για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750! Επιπροσθέτως, οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν κατακόρυφα ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του κτηματολογίου. Είναι παράλογο να εξισώνεται ένας τέτοιος υγιής δικαστικός σχηματισμός, ο οποίος πληροί άπασες τις προϋποθέσεις, με άλλους δικαστικούς σχηματισμούς οι οποίοι αντικειμενικά υστερούν στα προαναφερθέντα κριτήρια. Δυνάμει όλων των παραπάνω συνεκτιμωμένης και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και του πληθυσμού της Αχαΐας επιβάλλεται η δημιουργία ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο, καθόσον μία τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στην πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στην ποιοτική αναβάθμισή της.

  • Ο ορισμός του Αγρινίου ως έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου Αιτ/νίας αποτελεί μονόδρομο, εφόσον το ελληνικό κράτος επιτέλους προτάξει και θελήσει να πείσει και τους πολίτες του ότι προτάσσει την κοινή λογική, τον εξορθολογισμό των δαπανών του και τις ανάγκες των πολιτών της περιφέρειας πέραν της υδροκεφαλικής πρωτεύουσας. Όποιος κατοικεί και εργάζεται στην Αιτ/νία (παρά την διάχυτη σε όλους αίσθηση ότι το ελληνικό κράτος τον αντιμετωπίζει ως πολίτη τρίτης κατηγορίας) γνωρίζει πολύ καλά ότι το πληθυσμιακό και οικονομικό κέντρο του νομού είναι το Αγρίνιο. Στο Αγρίνιο, επομένως, δημιουργείται η συντριπτική πλειονότητα των διαφορών που καταλήγουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Κατά διαχρονική δε αρχή της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης οι διαφορές οφείλουν να εκδικάζονται όπου δημιουργούνται για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων είναι και η αποφυγή της οικονομικής εξαθλίωσης των διαδίκων. Άλλωστε, το Αγρίνιο, αδιαμφισβήτητα επίσης, διαθέτει ήδη τις απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις για την στέγαση των οργανικών θέσεων δικαστών και υπαλλήλων, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση των δημοσίων δαπανών. Συνεπώς, φαίνεται ότι επιτέλους επικράτησε η λογική και η τεχνοκρατική αξιολόγηση στην επιλογή της έδρας του κεντρικού Πρωτοδικείου Αιτ/νίας, γεγονός που αφ’ ενός είναι σπάνιο και γι’ αυτό αξιοθαύμαστο και που αφ’ ετέρου καταδεικνύει ότι με πείσμονα αγώνα υπάρχει ελπίδα να προβάλεις και να προασπιστείς το συμφέρον του τόπου σου, των συμπολιτών σου, των παιδιών σου.

  • 9 Απριλίου 2024, 18:34 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΡΗΓΑΣ

    Παντελώς ανιστόρητη, αψυχολόγητη, αδικαιολόγητη και ακατανόητη η απόφαση περί μη ορισμού της έδρας του κεντρικού Πρωτοδικείου στην Ι.Π. Μεσολογγίου.

    Καλείστε έστω και την ύστατη στιγμή να επανορθώσετε ένα τεράστιο λάθος, μια αδικία, ένα ιστορικό ατόπημα.

    Εάν το δικαστικό μέγαρο Μεσολογγίου δεν πληροί τις προδιαγραφές ή και δεν μπορεί να υποστηρίξει το πλήθος των υποθέσεων, όπως αναφέρουν εδώ σε σχόλιά τους αρκετοί φίλοι από τη συμπαθή πόλη του Αγρινίου, ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΉ ΤΟΥ κύριοι.

  • 9 Απριλίου 2024, 18:16 | Βενιζέλος Ιωάννης

    Έδρα πρωτοδικείου …Βοιωτίας…

    -Δυστυχώς αν και είχαμε επενδύσει στην κυβέρνηση ότι θα λειτουργήσει με βάσει πάντα τον ρεαλισμό , την πραγματικότητα και την αξιοκρατία , λαμβάνοντας υπ όψιν τα τεχνοκρατικά και τεχνοοικονομικα κριτήρια , όπως είχε υποσχεθεί άλλωστε , τουλάχιστον όσον αφορά στην μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη , εν τούτοις αυτό για λόγους μικρό πολιτικής δεν έγινε , εν αντιθέσει με άλλες όμοιες περιπτώσεις , ο ορισμός της άνισης μεταχείρισης , δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή , κρίμα ..

    -Aυτή η τιμωρητική πολιτική πράξη και η περιθωριοποίηση της ιστορικής πόλη μας της Θήβας , τρίτη σε μέγεθος στην περιφέρεια , έχει απογοητεύσει και έχει εξοργίσει τους δημότες οι οποίοι θεωρούν σκάνδαλο αυτήν την εύνοια προς την πρώην πρωτεύουσα του νομού , εύνοια η οποία αντιβαίνει κατάφορα τους όρους και τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η σωστή κατά τ άλλα μεταρρύθμιση ..!

  • 9 Απριλίου 2024, 18:06 | ΜΙΚΕΡΟΖΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Το Ειρηνοδικείο Κύμης να παραμείνει ως Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκίδας στην κατά τόπο αρμοδιότητα τη οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου καί ο Δήμος Σκύρου βάση της 1ης διαβούλευσης.
    Η πρόταση αυτή εμπεριέχει τα στοιχεία τα οποία είναι τα γεωγραφικά που κυρίως εξυπηρετούνται η Δημοτική Ενότητα Κύμης καί κάποιες Κοινότητες της Δ.Ε.Κονιστρών καί Αυλώνος,αλλά καί η νήσος Σκύρος εξ ολοκλήρου.
    Επίσης η παραμονή του βοηθά στην μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών.
    Όσον αφορά τα κτιριακά θέματα ουδέποτε και βάση εγγράφων που υπάρχουν από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας στην τεχνική έκθεση τους στις 24/02/2020 καί με τον συντάξαντα Αντώνιο Κωτσόπουλο Π.Ε.Πολ.Μηχανικό Α’,καί Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου στην σύσταση μέτρων ασφαλείας στις 18/02/2020 της Υπατίδη Παναγιώτα Τοπογράφος Μηχανικός Τ.Ε. δεν προκύπτουν θέματα στατικότητας,αντιθέτως έχει ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών τμήμα δομών περιβάλλοντος της Περ.Στερ.Ελλάδος για την επισκευή καί συντήρηση του κτιρίου στις 25/2/2020 από τον Κωτσόπουλο Αντώνη Π.Ε.Πολ.Μηχ/Α’.με χρηματοδότηση από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.
    Με το ΦΕΚ Νόμος 3852.Α’87/7.6.2010 άρθρο 12 παρ.7 Η Κύμη έχει ορισθεί ως Ιστορική έδρα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.Η Κύμη ήταν πάντα Δήμος των υπηρεσιών πριν τους Καλικρατικούς Δήμους καί το Ειρηνοδικείο της Κύμης ήταν από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στον νόμο Ευβοίας.
    Η περιοχή της Κύμης δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση καί θα βοηθήσει η διατήρηση
    του,σε αυτό.

  • 9 Απριλίου 2024, 17:48 | Μαρία χαραλαμπακη

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 9 Απριλίου 2024, 17:37 | ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ

    8 Απριλίου 2024, 16:48 | Ι.Κ.Μόνιμος ΣύνδεσμοςΕίναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική αποφασίστηκε αυτό;Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ (ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) για το 2023:
    Πρωτοδικείο Θηβών: 1.012
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελία Θηβών:2.427
    Εισαγγελία Λιβαδειάς: 897
    Είναι προφανές ότι η δικαστική ύλη του Πρωτοδικείου Θηβών είναι πολλαπλάσια από αυτήν του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
    ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: Το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στη Στερεά Ελλάδα έκτασης 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., δεκάδες γραφεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, υπόγειος χώρος στάθμευσης με ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
    ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης και χωρίς άλλες υποδομές.ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
    Πρωτοδικείο Θηβών: Εξυπηρετεί 59.158 κάτοικους (Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας και Δ.Ε. Ερυθρών του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας, Δ.Ε. Ακραιφνίας του Δ. Ορχομενού και Δ.Ε. Θεσπιαίων του Δ. Αλιάρτου) [απογραφή 2021],
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: Εξυπηρετεί 49.484 κάτοικους (Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Αράχωβας-Διστόμου και Δ.Ε. Ορχομενού και Δ.Ε. Αλιάρτου) [απογραφή 2021].ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, δηλαδή:
    1) Οι Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 κρατούμενες.
    2) Το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα Θήβας με 130 κρατούμενους.
    (Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων. Η Λιβαδειά απέχει από τις δύο σωφρονιστικές μονάδες 60 χλμ. Πώς θα γίνονται οι μεταγωγές και πόση αστυνομική δύναμη θα απασχολείται και για πόσο χρόνο;)
    -Περίπου 900 βιομηχανικές μονάδες στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων (η μεγαλύτερη της Ελλάδας με ~35% της εθνικής παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία του ΣΒΣΕ), ΒΙΠΕ Θίσβης και Θήβας.
    -Χώρος φιλοξενίας Προσφύγων (hotspot), με καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό περιστατικών που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.
    -Στη Θήβα υπάρχει καταυλισμός ρομά με εξαιρετικά αυξημένη παραβατικότητα.Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;Γιατί η κυβέρνηση δεν λειτουργεί στη Βοιωτία με διαφάνεια και ορθολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα αδιάσειστα τεχνοκρατικά στοιχεία υπέρ του Πρωτοδικείου Θηβών;Η απόφαση για τη Βοιωτία πρέπει να αλλάξει και να επιλεγεί ο πρωτοδικείο Θήβας ως Μητροπολιτικό, όπως είναι το αντικειμενικά δίκαιο.

  • 9 Απριλίου 2024, 17:56 | Αθανασία Κατσιμίχα

    Η προσπάθεια για υποβάθμιση και εν τέλει κατάργηση του Πρωτοδικείου Θηβών είναι απαράδεκτη. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για επικράτηση τεχνοκρατικών κριτηρίων πήγε περίπατο. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει η απόφαση που αφορά στο Πρωτοδικείο μας, περίπατο θα πάει κ το ποσοστό της ΝΔ στη θήβα, μήπως καταλάβει η κυβέρνηση των αρίστων ότι η αλητεία κ ο φασισμός του κάθε Βορίδη σε εμάς δε θα περάσει.

  • 9 Απριλίου 2024, 16:12 | Κουμπουλής Κωνσταντίνος

    Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο.
    Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ………. οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου

    Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ………. και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου.
    Είναι αδιανόητο εν έτη 2024 να γίνεται δικαστικός διαχωρισμός δημοτικών ενοτήτων που ανήκουν στον Δήμο Αγρινίου.
    Η απόσταση για να φτάσει κανείς από την Δημοτική ενότητα Μακρυνείας στο Μεσολόγγι είναι 55 χιλιόμετρα ενώ στο Αγρίνιο 25 χιλιόμετρα.
    Όλες οι υπηρεσίες που αφορούν την ενότητα μας μεταφέρθηκαν στο Αγρίνιο πχ εφορία ΕΦΚΑ κλπ ενώ διοικητικά έχουν μείνει μόνο τα δικαστήρια και η Αστυνομία τα οποία πιστεύαμε ότι θα μεταφερθούν.
    Στην διαβούλευση στην οποία παίρνω μέρος πιστεύω ότι θα ληφθεί υπόψη η πρότασή μου και θα διορθωθεί η κατάφωρη αδικία που περιέχει η παράγραφος α) του άρθρου 6 – Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους.

  • 9 Απριλίου 2024, 16:16 | Σοφια

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 9 Απριλίου 2024, 16:33 | Δημήτρης Τρ.

    Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θήβας αντιβαίνει σε όλες τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4038/2022. Πρόκειται για αυθαίρετη και προκλητική απόφαση ο μη ορισμός του Πρωτοδικείου Θήβας ως Μητροπολιτικού, καθώς το Πρωτοδικείο Θήβας υπερτερεί σε όλα τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (δικαστική ύλη, κτιριακές υποδομές, ύπαρξη δύο σωφρονιστικών ιδρυμάτων στη Θήβα, πληθυσμιακά δεδομένα).
    Η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα τεχνοκρατικά κριτήρια του ν.4038/2022 και να ορίσει τη Θήβα ως έδρα του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου. Θα είναι τεράστιο σκάνδαλο αν δεν συμβεί αυτό.

  • 9 Απριλίου 2024, 16:06 | Νίκος Λένης

    ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ το ΔΙΚΑΙΟ και ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ:

    Το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ στην Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου».

  • 9 Απριλίου 2024, 15:50 | Κωστής Σαριδάκης

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 9 Απριλίου 2024, 15:20 | Μαρία Χαλαμπαλάκη

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 9 Απριλίου 2024, 15:12 | Μιχάλης Συριγωνάκης

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας πρωτοδικείου στο Καστέλι με κατά τόπο αρμοδιότητας τους Δήμους Μινώα πεδιάδας, Χερσονήσου, Βιάννου και ενδεχομένως της δημοτικής ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

  • 9 Απριλίου 2024, 15:29 | Χριστίνα

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπο αρμοδιότητα τους Δήμους: Μίνωα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσιών.

  • 9 Απριλίου 2024, 15:54 | Αθανασία Τζαβέλα

    H Αριδαία είναι η ακριτική Ελλάδα, αφού τα όριά της συμπίπτουν με τα εθνικά σύνορα.

    Κίνδυνος εισβολής -ως πικρόχολο σχόλιο, το οποίο ευγενικά τέθηκε- δεν υπάρχει από τα Σκόπια: ωστόσο επίκληση «μακεδονικής μειονότητας» δεν υπάρχει πουθενά στη χώρα, «μακεδονική εκκλησία» δε λειτουργεί πουθενά στην Ελλάδα, «ΑΜΚΕ μακεδονικής γλώσσας» δε δραστηριοποιείται πουθενά, «μακεδονικά τραγούδια» σε καμία εκδήλωση δεν ακούγονται. Ταυτόχρονα μοναδικός νομός δίχως συνοριακή διάβαση είναι η Πέλλα και ο Δήμος Αλμωπίας.
    Δυστυχώς τα πιο πάνω συμβαίνουν στην Αριδαία και η Πολιτεία γρηγορεί και πρέπει να ενισχύει τις δομές της!

    Αντίστοιχα, δεν βλέπει κανείς κίνδυνο για την Εθνική Άμυνα από το Αργυρόκαστρο, ή από το Μοναστήρι, ή από το Πετρίτσι, ή από τη θάλασσα (για Κόνιτσα, Αμύνταιο, Σιδηρόκαστρο, Ροδολίβος): ευγενικά το θέτω ομοίως. Προφανώς η Πολιτεία είχε λόγους που επιλέγει τη λειτουργία Περιφερειακής Έδρας στις παραπάνω πόλεις – το ίδιο ακριβώς ζητάμε για την Αριδαία.
    Το εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι πεδίο διχόνοιας, αλλά τομέας που ενώνει. Ως ακριτική πόλη ζητάμε ισότητα στο νόμο.

    Το Ειρηνοδικείο της Αριδαίας ως κατά πολύ μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα ακριτικά δικαστήρια πρέπει να αναβαθμιστεί και αυτό σε περιφερειακό. Υπερτερεί άλλωστε σε όλα τα κριτήρια από τα υπόλοιπα: παραμεθόριος, ορεινή και προβληματική περιοχή – γεωγραφική απομόνωση, απομακρυσμένη πόλη και 40 χωριά άνω της 1 ώρας από την Έδεσσα, μεγάλος πληθυσμός κατοίκων και νομικών, ύλη πολύ παραπάνω της απαιτούμενη (αν και δεν θεωρείται προαπαιτούμενο κριτήριο ο όγκος εργασίας για τα δικαστήρια στην παραμεθόριο).

    Συμπερασματικά, όπως αναβαθμίζονται τα ακριτικά δικαστήρια ή τα υπόλοιπα ίδιου μεγέθους και χαρακτηριστικών -π.χ. Λαγκαδάς, Ν.Μουδανιά, Πτολεμαϊδα, Νάουσα- σε περιφερειακά, έτσι πρέπει να γίνει και με της Αριδαίας.

  • 9 Απριλίου 2024, 15:40 | Λεωνίδας Δηλαβεράκης

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

  • 9 Απριλίου 2024, 14:57 | Αθανάσιος Παντρευτής

    Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται. Δεν άλλωστε τυχαία, η επιλογή της πόλης της Λιβαδειάς, για τους ίδιους λόγους, ως πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και πλέον έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας. Εξ ου και η επιλογή της Λιβαδειάς ως κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βοιωτίας ήταν ορθή.

  • 9 Απριλίου 2024, 14:50 | Αθανάσιος Παντρευτής

    Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899).

  • 9 Απριλίου 2024, 14:10 | Εμμανουέλα

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπο αρμοδιότητα τους Δήμους: Μίνωα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσιών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

  • 9 Απριλίου 2024, 14:50 | Παμελα

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπο αρμοδιότητα τους Δήμους: Μίνωα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσιών.

  • 9 Απριλίου 2024, 14:09 | Ειρήνη

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπο αρμοδιότητα τους Δήμους: Μίνωα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

  • 9 Απριλίου 2024, 14:38 | ΝΤΑΚΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

    Καταστρατηγείται μία παράφορη αδικία σε βάρος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και της ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, της ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ του μεγαλύτερου νομού της χώρας. Σε ποιον άλλο νομό της Ελλάδας το Κεντρικό Πρωτοδικείο δεν εδρεύει στην πρωτεύουσα του Νομού; Γιατί η ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ να αποτελεί την μοναδική εξαίρεση;
    Προς γνώση σας (αφού τελείτε υπό πλήρη άγνοια) σας παραθέτουμε τα εξής:

    Στο Ιστορικό Πρωτοδικείου ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:

    1. ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ τα 2 ΛΙΜΑΝΙΑ του νομού Αιτ/νιας

    2. ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ η, τεράστιας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ΜΑΡΙΝΑ Μεσολογγίου,

    3. ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ η μοναδική, Διεθνούς και Εθνικής τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας, ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ που προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη Ramsar

    4. Διαθέτει ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ ισάξια με αυτήν του Αγρινίου και πολλαπλάσια πολλών πρωτοδικείων που σήμερα καθίσταντο ως ΚΕΝΤΡΙΚΑ

    5. Αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ , ο οποίος χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη γεωγραφική ιδιομορφία (βλ. σύνδεση με Ιόνια Οδό)

    6. ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ το περίπου ½ του συνόλου του πληθυσμού της Αιτ/νιας, ο οποίος αριθμεί πλέων των 200. 000 κατοίκων (ενώ εγκρίνονται 1-2 δικαστικοί σχηματισμοί ανά 100.000 κατοίκους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

    7. ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ γεωγραφικά το ήμισυ του μεγαλύτερου νομού της χώρας (5.500 τ.χ. εν τω συνόλω) και πληθυσμιακά 96.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, με το υπόλοιπο των 120.000 κατοίκων να εξυπηρετείται από το γειτονικό πρωτοδικείο Αγρινίου (στοιχεία από τελευταία απογραφή σε συνδυασμό με τις κατά τόπον αρμοδιότητες)

    8. Διαθέτει ΑΡΤΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ και ήδη προσαρμοσμένες στις νέες απαιτήσεις, σύγχρονες εγκαταστάσεις απομαγνητοφώνησης, τηλεδικών, εγκατεστημένη τηλεματική και όλα τα σύγχρονα μέσα της δίκης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) κ.λ.π.

    9. Έχει ήδη εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ (βλ. αρ. 23900/8-12-2023 απόφαση ΤΑΧΔΙΚ περί έγκρισης πίστωσης 700.000 ευρώ, τα οποία σήμερα εσείς, πετάτε στο καλάθι των αχρήστων ), ενώ ήδη ΔΙΑΘΕΤΕΙ ένα κτίριο ΣΠΑΝΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ με ήδη υπάρχουσες κλειστές αίθουσες έτοιμες προς χρήση και ηλεκτρικό αναβατόριο για ΑΜΕΑ

    10. Ιδρύθηκε το 1834 και έκτοτε και μέχρι σήμερα λειτουργεί ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ ως ένα από τα μεγαλύτερα επαρχιακά πρωτοδικεία. Εδώ λειτούργησε το ΠΡΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ, ΤΟ ΠΕΡΙΩΝΥΜΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΤΩΝ

    Στην ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ γεννήθηκε η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    11. Επί 190 και πλέον έτη αποτελεί αδιάλειπτα ΕΔΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ εδρεύων στην πλέον ηρωική πόλη, την πόλη που αποτελεί το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, την ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,την πόλη για την οποία προσφάτως δύο φορές ΚΑΥΧΗΘΗΚΕ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΈΛΛΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ που σήμερα , ο ίδιος, την απαξιώνει .

    12. Πώς λαμβάνετε υπόψη σας ότι το «πληθυσμιακό, οικονομικό, εμπορικό κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, είναι το Αγρίνιο», ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ για την μεθοδευμένη και συνεχή επί σειρά ετών υποβάθμιση της ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, μέσω των αλλεπάλληλων ενεργειών σας (βλ. Καλλικράτη , υποβάθμιση του ΤΕΙ, υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου, συνεχής απαξίωση της Ηρωικής Πόλης)

    Τουτέστιν: πώς θέλετε οικονομική ανάπτυξη από μία πόλη που ΤΗΣ ΤΑ ΠΗΡΑΤΕ ΟΛΑ;

    Μήπως εν τέλει αντί του ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ εξυπηρετείτε άλλα συμφέροντα;

    ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ- ΜΗΝ ΚΩΦΑΙΝΕΤΕ ΑΛΛΟ ΠΙΑ!

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 9 Απριλίου 2024, 14:29 | ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 9 Απριλίου 2024, 14:29 | Ζωγραφακης Γεώργιος

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 9 Απριλίου 2024, 13:58 | ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

    Τριπλασιάζετε την ύλη του Πειραιά και δεν λέτε κουβέντα για ανάλογη αύξηση του προσωπικού, που είναι ήδη πολύ λιγότερο από το απαιτούμενο ! Καμία αιδώς τελικά ; ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ :::

  • 9 Απριλίου 2024, 13:24 | Ιωάννα

    Καθόσον αφορά την Εύβοια, ο νέος Δικαστικός Χάρτης προβλέπει την κατάργηση και του Ειρηνοδικείου Ταμυνέων του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου, το οποίο λειτουργεί στην πόλη του Αλιβερίου όπου βρίσκεται και η έδρα του Δήμο.
    Ο δήμος Κύμης Αλιβερίου έχει έκταση 801,21 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και πληθυσμό 28.437 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
    Το πλήθος των δικαστικών υποθέσεων του Ειρηνοδικείου Ταμυνέων ,αθροιστικά αποτελεί σημαντικό στοιχείο, το οποίο οφείλετε να υπολογίσετε, καθώς κατατείνει στην αναγκαιότητα διατήρησης του ως περιφερειακού Πρωτοδικείου στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου .
    Για τον πληθυσμό των 28.437 κατοίκων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου ο νέος δικαστικός χάρτης θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο εμπόδιο ως προς την πρόσβαση τους στη δικαιοσύνη, αν δεν προβλέψει την διατήρηση του Ειρηνοδικείου
    Ταμυνέων άλλως περιφερειακού Πρωτοδικείου στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

    Προς τούτο συνηγορούν και πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου,οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από την πρωτεύουσα του νομού (Χαλκίδα), το κακό, ορεινό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, ιδιαιτέρως κατά τους χειμερινούς μήνες, η εξυπηρέτηση πλήθος πολιτών της τρίτης ηλικίας που κατοικούν μόνιμα στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, όπως επίσης και η εξυπηρέτηση πολιτών ΑΜΕΑ.
    Το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων, είναι ιδιόκτητο κτήριο, διαθέτει άριστες κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν πρόσφατα ανακαινισθεί, και πληρούν τις προϋποθέσεις που τάσσει ο Νόμος. Φέρει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, πυροπροστασία, 4 τουαλέτες κοινού, τουαλέτα υπαλλήλων, τουαλέτα και ράμπα ΑΜΕΑ με ξεχωριστή είσοδο, δυνατότητα στάσης και στάθμευσης, κεντρική θέρμανση, ανεμοφράκτη, αιρκοντίσιον και άρτιο εξοπλισμό με άνετους χώρους, με τρία γραφεία, αίθουσα ακροάσεων και αρχείο στο υπόγειο και στον ημιώροφο. Επίσης διαθέτει σύστημα μαγνητοφώνησης -απομαγνητοφώνησης πρακτικών και μηχανολογικό εξοπλισμό για το σύστημα «σύζευξις».

    Το προσφάτως ανακαινισμένο Ειρηνοδικείο Ταμυνέων διαθέτοντας άριστες συνθήκες υποδομής και σύγχρονες εγκαταστάσεις σε μία συνολική στεγασμένη επιφάνεια 575,00 τ.μ., μετά βεβαιότητας δύναται να εξυπηρετεί τους πολίτες του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου , τους πληρεξούσιους Δικηγόρους τους, τους Συμβολαιογράφους κλπ, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν υποχρεωμένοι να διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις μέσω ενός απαρχαιωμένου και επικίνδυνου οδικού δικτύου προκειμένου να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας (ως κεντρικό Πρωτοδικείο Ευβοίας).Όπως προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας, το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων εκδίκασε χιλιάδες υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών τα τελευταία έτη, καθώς και άλλων διαδικασιών, ενώ αναμένεται να εκδικαστεί σοβαρός αριθμός αστικών υποθέσεων όλων των διαδικασιών ενόψει μάλιστα και της διαδικασίας ανάρτησης του Κτηματολογίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτίου και Κεντρικής Ευβοίας.Στο Ειρηνοδικείο Ταμυνέων έχουν διαμορφωθεί από αμνημονεύτων ετών λειτουργίας, όλες εκείνες οι συνθήκες που απαιτούνται για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Η απονομή της δικαιοσύνης για να είναι ορθή απαιτεί την ακώλυτη διεξαγωγή όλων των αποδεικτικών μέσων. Εκτός αυτού θα πρέπει να απονέμεται στον τόπο που υπάρχουν οι αντιδικίες. Εάν καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων και οι υποθέσεις της Νοτιοκεντρικής Ευβοίας εκδικάζονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας, το αποδεικτικό μέσο της αυτοψίας (πολύ σημαντικό στις εμπράγματες αγωγές και στα ασφαλιστικά μέτρα νομής) στην πράξη θα καταργηθεί και το αποδεικτικό μέσο της πραγματογνωμοσύνης θα γίνει δύσκολο και πολυδάπανο στην άσκησή του, κυρίως λόγω των αποστάσεων που πρέπει να διανύσουν οι πραγματογνώμονες. Αν αυτά προστεθούν στην
    «δίκη χωρίς μάρτυρες» της νέας τακτικής διαδικασίας όπου με ψυχρές ένορκες βεβαιώσεις πολιτών επιχειρείται να απονεμηθεί δικαιοσύνη , τότε γίνεται αντιληπτό ότι καμία ορθή απονομή δικαιοσύνης δεν μπορεί να υπάρξει!!!
    Το Αλιβέρι στο οποίο λειτουργεί το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων, στην αρμοδιότητα του είναι πρώην Δήμος Κονιστρών , Αυλώνος , Δυστίων και Ταμυνέων αποτελεί Κόμβο – Εμπορικό/Βιομηχανικό Κέντρο για ολόκληρη τη Νοτιοκεντρική Εύβοια. Στο Αλιβέρι υπάρχει πλήθος Δημοσίων Υπηρεσιών μεταξύ των οποίων Αστυνομικό Τμήμα , Λιμενικό Τμήμα , Λιμεναρχείο , Πυροσβεστική Υπηρεσία , Κέντρο Υγείας , Παράρτημα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εξεταστικό
    Κέντρο Υποψηφίων Οδηγών , δύο Γενικά Λύκεια , Γυμνάσιο , Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο , Δημόσιο Ι.Ε.Κ. , πλήθος Κρατικών Βρεφονηπιακών Σταθμών και Νηπιαγωγείων , τρία μεγάλα Δημοτικά Σχολεία , Δασαρχείο , Παράρτημα του Υπουργείου Γεωργίας , Δημόσιο Κτηνιατρείο , Ταχυδρομείο , κ.τ.λ.. Επίσης, λειτουργούν τέσσερα μεγάλα Υποκαταστήματα Τραπεζών των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών , έξι μεγάλα σούπερ – μάρκετ , πλήθος Εμπορικών Επιχειρήσεων και Γραφείων , Βιοτεχνία και Βαριά Βιομηχανία, υπερσύγχρονος Ατμοηλεκτρικός Σταθμός μεγάλης ισχύος και εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ .
    Για το λόγο αυτό, στο Αλιβέρι δραστηριοποιούνται και διατηρούν τα γραφεία τους δέκα Δικηγόροι, τέσσερις Συμβολαιογράφοι, και ένας Δικαστικός Επιμελητής. Όλα τα ανθρωπογεωγραφικά και οικονομικά δεδομένα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου καθώς και οι αποστάσεις , κατατείνουν στο ότι πρέπει να διατηρηθεί το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων, που λειτουργεί στην έδρα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ως περιφερειακό Πρωτοδικείο.Οι αποστάσεις και οι χρόνοι μετάβασης με ιδιωτικό όχημα, Αλιβερίου και των πέριξ αρμοδιότητας του χωριών έως την Χαλκίδα είναι από 50 έως 80 χιλιόμετρα με χρόνο ΄70 έως 120 λεπτά. Σε αυτό το χρόνο θα πρέπει να προσθέσουμε και το χρόνο νόμιμης στάθμευσης του αυτοκινήτου και μετάβασης με τα πόδια στο κτήριο του Πρωτοδικείου Χαλκίδας.
    Η μορφολογία της Νοτιοκεντρικής Ευβοίας και ειδικότερα το μεγάλο, επικίνδυνο (γεμάτο στροφές) και σε χείριστη κατάσταση οδικό δίκτυο, καθιστούν απαγορευτική σε Δικηγόρους, διαδίκους και μάρτυρες την συχνή και ασφαλή μετάβασή τους στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Όσο πιο συχνά κινείσαι σε τέτοιο οδικό δίκτυο τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ατυχήματος εκτός των άλλων και λόγω της υπερκόπωσης . Τα δε έξοδα μετάβασης και επιστροφής είναι μεγάλα και σε συνδυασμό με την πολύ χρονοβόρα εκδίκαση των υποθέσεων το αίσθημα ορθής απονομής δικαιοσύνης είναι στη συνείδηση των πολιτών σημαντικά εξασθενημένο!!!
    Συνεπώς, το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά αντιθέτως θα πρέπει να διατηρηθεί σε περιφερειακό Πρωτοδικείο, ώστε να πραγματωθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός του νομοσχεδίου της ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης και επιπλέον η συνταγματική επιταγή τόσο της ευχέρειας πρόσβασης στη Δικαιοσύνη όσο και της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.
    Οι κάτοικοι της Κύμης και της Σκύρου μπορούν να έρθουν στο Ειρηνοδικείο Ταμυνέων άλλως στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο Αλιβερίου διότι αυτό θα είναι Κομβικό με ίσες αποστάσεις μεταξύ Αλιβερίου – Χαλκίδας και Αλιβερίου – Κύμης.
    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ για το ότι επιχειρείτε την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ταμυνέων που αποτελεί πυλώνα απονομής της δικαιοσύνης σε όλη την Νοτιοκεντρική Εύβοια, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ, ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΑΣ!!!
    ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ τη διατήρηση του Ειρηνοδικείου Ταμυνέων, το οποίο προκρίνεται λόγω των άριστων προδιαγραφών του σε σχέση με το Ειρηνοδικείο Κύμης, το οποίο εκτός των άλλων, που εξειδικεύονται ανωτέρω, κτηριακά είναι ακατάλληλο.

  • 9 Απριλίου 2024, 13:15 | Παναγιωτης Παναγιωτου

    Θα πρέπει να γίνει μια πιο γενναία μεταρρύθμιση αναφορικά με το κλείσιμο δικαστικών υπηρεσιών που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, αλλά προσθέτουν προβλήματα. Για παράδειγμα είναι υπερβολική η διατήρηση του Ειρηνοδικείου Καρλοβασίου ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείο Σάμου, διότι πρόκειται για ένα (σημερινό) Ειρηνοδικείο που εκδίδει περίπου 50 αποφάσεις τον χρόνο, και εξυπηρετεί λιγότερο από τον μισό πληθυσμό του ήδη μικρού πληθυσμού του Ν. Σάμου. Και σε άλλες Περιφέρειες παρατηρείται παρόμοιες καταστάσεις, αλλά το παραπάνω αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση υπερβολής και φόβου πολιτικού κόστους.

  • 9 Απριλίου 2024, 13:54 | ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΟΥ

    Στόχος του υπό διαβούλευση Νόμου είναι η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και η αναδιάρθρωση των Πολιτικών και Ποινικών υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη όχι την πληθυσμιακή δύναμη μίας πόλεως αλλά το μέγεθος της Πρωτοδικειακής Περιφέρειας εκάστου Πρωτοδικείου. Συνεπώς η ΑΣΤΟΧΗ και απολύτως ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ επιλογή του άρθρου 6 παρ.1 στοιχ. α) που είναι αντίθετη με το άρθρο 3α του Σχεδίου Νόμου, να οριστεί ως Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου αυτό του Αγρινίου και όχι της ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου προς ψήφιση. Ήδη το αυτονόητο έχει επιλεγεί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (εφεξής Π/Ε), ανεξαρτήτως μεγέθους πόλεως όπως Λειβαδειά, Ναύπλιο που δεν αποτελούν τις μεγαλύτερες πόλεις (Θήβα, Άργος αντίστοιχα όπου και ιδρύονται οι παράλληλες έδρες) αλλά τις Πρωτεύουσες των Π/Ε.
    Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου εξυπηρετεί ήδη το ήμισυ της Π/Ε Αιτωλοακαρνανίας τόσο γεωγραφικά όσο και πληθυσμιακά, αντίστοιχα με την πόλη του Αγρινίου, ανεξαρτήτως δηλαδή του αριθμού μονίμων κατοίκων και πληθυσμού στις εν λόγω πόλεις.
    Εφόσον λοιπόν, κατ’ άρθρον 5 παρ.1 , όλα τα Πρωτοδικεία είτε ως Κεντρικές είτε ως παράλληλες έδρες δικάζουν αντίστοιχες καθ’ υλην υποθέσεις, τότε εύλογο και αυτονόητο είναι ως κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου ΠΕ Αιτ/νιας να παραμείνει στην ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, ήτοι την ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και παράλληλη έδρα να οριστεί αυτό του Αγρινίου.
    Επίσης, όπως αναφέρεται στην τελευταία περίοδο του υπό α) στοιχείου «Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ……..» διαπιστώνεται εύλογα οτι είχε επιλεγεί ως ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ με αναφορά σε οργανικές θέσεις και σε κανένα άλλο στοιχείο υπό 6.1.β) έως νγ) δεν έχει γίνει αντίστοιχο λάθος.
    ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ λοιπόν συμπεραίνεται ότι για κάποιον λόγο η απόφαση πριν τη διαβούλευση άλλαξε χωρίς να αλλάξει η ως άνω αναφορά στις οργανικές θέσεις που δηλώνει την προχειρότητα και την υπό πίεση αλλαγή και όχι βάσει μελέτης εμπεριστατωμένης και σταθμισμένης.
    Ζητείται να αρθεί η κατάφωρη αδικία της προωθούμενης απώλειας της έδρας του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ από το Μεσολόγγι ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΙΚΉ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΩΣΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Της Π/Ε ΑΙΤ/ΝΙΑΣ.

  • 9 Απριλίου 2024, 13:03 | ΜΑΡΙΑ ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗ

    Το Ειρηνοδικείο Καστελλίου εξυπηρετεί 3 Δήμους στην περιοχή (Δήμο Μινώα Πεδιάδας το Δήμο Χερσονήσου το Δήμο Βιάννου και Δήμο Χερσονήσου)
    Στη περιοχή του Καστελλίου κατασκευάζεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρα το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καστελλίου.
    Δεν πρέπει να καταργούν υπηρεσίες και να υποβαθμίζουν τη περιοχή
    Η ίδρυση του περιφερειακού Πρωτοδικείου στο Καστέλλι είναι αναγκαία

  • 9 Απριλίου 2024, 13:00 | Μαλακτάρη Αναστασία

    Μέγα σφάλμα που δεν προβλέπεται μεταβατική έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκίδας στο Αλιβέρι. Στο Αλιβέρι υπάρχει μεγάλο δικαστικό κτήριο που ανακαινίστηκε πρόσφατα με σύγχρονες εγκαταστάσεις και πιστοποίηση. Στο Αλιβέρι υπάρχουν 12 δικηγόροι και ένας δικαστικός επιμελητής. Πολλά εργοστάσια και τέσσερεις τράπεζες.Στην Κύμη δεν υπάρχουν ούτε δικηγόροι , ούτε και δικαστικός επιμελητής. Το κτήριο του Ειρηνοδικείου της Κύμης είναι επικίνδυνο και έχει κριθεί κατεδαφιστέο.Δεν σηκώνει επισκευή όπως έχουν αποφανθεί οι μηχανικοί.Επίσης ο αριθμός υποθέσεων που εκδικάζονται στην Κύμη είναι αρκετά μικρότερος από αυτές που εκδικάζονται στο Αλιβέρι. Δεν θα πέσουν έξω τα οικονομικά του Υπουργείου εάν στον προβληματικό νομό Ευβοίας γίνει ακόμη μία μεταβατική έδρα στο Αλιβέρι…

  • 9 Απριλίου 2024, 13:50 | κακουλαντωνακη ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων