Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).

β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).

γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).

ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).

η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).

θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).

ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).

ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).

ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).

ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).

ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).

ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).

κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).

κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).

κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).

κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).

κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).

λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).

λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).

λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).

λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).

λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).

λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).

λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).

μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).

μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).

μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).

μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).

μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).

να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).

νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).

νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.

γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.

ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.

η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.

θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.

ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.

ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.

ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 11 Απριλίου 2024, 09:29 | A.Δ.

    Στο πρωτοδικείο Πειραιά αυξάνεται σύμφωνα με το άρθρο αυτό η τοπική αρμοδιότητα του στο τριπλάσιο βάσει πληθυσμού που πλέον θα εξυπηρετεί χωρίς αντίστοιχη αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού (εισαγγελείς , δικαστές γραμματείς) και ως εκ τούτου θα πρέπει και αυτό να προβλεφθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεδομένης της άμεσης εφαρμογής της τοπικής αρμοδιότητας καθώς και σ’ αυτό το Δικαστήρια θα παρατηρηθούν από το πρώτο έτος δικάσιμοι μετά την επταετία από το πρώτο χρόνο εφαρμογής

  • 11 Απριλίου 2024, 08:05 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΤΣΙΡΗΣ

    Το Μεσολόγγι όμως πρέπει να διατηρήσει την κύρια έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας, γιατί:

    • Είναι η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, είναι η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και δεν υπάρχει λόγος να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα που η ίδια η Κυβέρνηση εφαρμόζει,
    • Διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα τεράστιο όγκο υποθέσεων αναφορικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Αιτωλοακαρνανία, ζητήματα νομιμότητας από την εφαρμογή της συνθήκης Ramsar, κάθε ζήτημα σχετικό με τα λιμάνια του νομού, με πληθώρα πολιτικών και ποινικών υποθέσεων
    • Είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά Πρωτοδικεία και ένα από τα τρία αρχαιότερα στην Ελλάδα, όπως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου,
    • Διαθέτει κτιριακή αρτιότητα και άμεση προσβασιμότητα μέσω της Ιονίας Οδού,
    • Υπηρετεί αδιάλειπτα μέσω της άριστης και απρόσκοπτης λειτουργίας του ήδη από το 1834 την πόλη-παγκόσμιο σύμβολο, την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, που η θυσία της δημιούργησε το Νέο Ελληνικό Κράτος.

  • 11 Απριλίου 2024, 08:26 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΣΚΩΝΗΣ

    Στη σελίδα 74 της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείο 176 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε υποθέσεις πολιτικές αναφέρεται ρητά το εξής: «Το δικαστήριο με την υψηλότερη παραγωγικότητα φαίνεται να είναι αυτό του Μεσολογγίου με 626 εκκρεμείς υποθέσεις ανά δικαστή ετησίως το 2017-2021».

    Στη σελίδα 75 σημείο 179 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε υποθέσεις ποινικές αναφέρεται ρητά « Τα δικαστήρια με τις υψηλότερες επιδόσεις από αυτή την άποψη φαίνεται να είναι του Μεσολογγίου (αναφέρει ποσοστό εκκαθάρισης 196 τοις εκατό)… Έχουν ληφθεί αυτά υπόψη;

  • 11 Απριλίου 2024, 06:34 | Κανιαδάκης μιχάλης

    Αφού καταργείται ειρηνοδικείο στο καστέλι πρέπει να οπωσδήποτε λειτουργήσει πρωτοδικείο άλλωστε γίνεται εκεί το μεγαλύτερο πτυξιακό έργο της χώρας μας ποια υποβάθμιση ολόκληρης της περιοχής

  • 11 Απριλίου 2024, 04:28 | Μπαιρακτάρης Παναγιώτης

    Οι μεταβατικές έδρες των Πρωτοδικείων θα πρέπει να ιδρυθούν εκεί όπου υπάρχει μεγάλος όγκος υποθέσεων , εκεί όπου υπάρχουν οι έδρες των Δικηγόρων και των δικαστικών επιμελητών , εκεί όπου υπάρχει σύγχρονη κτηριακή υποδομή έτοιμη να λειτουργήσει αμέσως και ασφαλώς μετά την έναρξη ισχύος του Νόμου. Οι δικηγόροι θα πρέπει να είναι σε θέση μετά την εξουσιοδότηση του εντολέα τους , όχι μόνο να κάνουν τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται αλλά και να μπορούν να παρακολουθήσουν την υπόθεση , να διορθώσουν ότι πρέπει να διορθωθεί και να συμπληρώσουν ότι πρέπει να συμπληρωθεί. Εαν από την έδρα των δικηγόρων το δικαστήριο απέχει πολύ , γίνεται προβληματικός και πιο δαπανηρός ο χειρισμός της υπόθεσης για τον εντολέα τους. Σε παραμεθόριους και οδικώς προβληματικούς νομούς , όπως η Εύβοια , θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για περισσότερες μεταβατικές έδρες. Δεν εννοείται σε τέτοιους νομούς να μην υπάρχει μεταβατική έδρα εκεί όπου έχουν την έδρα τους και τα γραφεία τους οι δικηγόροι , όπου υπάρχει μεγάλος όγκος υποθέσεων και υπάρχει πιστοποιημένη κτηριακή υποδομή έτοιμη να λειτουργήσει αμέσως και ασφαλώς. Με «ευχολόγια» και «στο μέλλον θα δούμε πως θα λειτουργήσουμε» δεν απονέμεις δικαιοσύνη… ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ. ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ… ΟΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Όσον αφορά την παραμεθόριο Εύβοια δεν μπορείς να κουβαλάς στην Χαλκίδα περιοχές όπως οι Κονίστρες , το Αυλωνάρι και τα όμορα χωριά τους που απέχουν δύο ώρες από Χαλκίδα την στιγμή που έχεις έτοιμο , σύγχρονο και πιστοποιημένο δικαστικό κτήριο και 12 Δικηγόρους στην Πρωτεύουσα του Δήμου που είναι το ΑΛΙΒΕΡΙ… Αυτό θα πει μέριμνα στις Παραμεθόριες περιοχές…

  • 11 Απριλίου 2024, 00:57 | Roula p.

    Εννοείται ότι στο ΑΓΡΙΝΙΟ πρέπει να είναι η έδρα του πρωτοδικείου όπως και πολλά άλλα που αδίκως έχει στερηθεί αυτή η πόλη με τις εμμονές του Μεσολογγίου.
    Αν και είμαι βέβαιος ότι και οι ίδιοι οι Μεσολογγίτες πιστεύουν πώς δεν μπορεί να σταθεί καμιά πλέον υπηρεσία στην πόλη τους αλλά από εγωισμό και μόνο μένουν στην ταμπέλα της πρωτεύουσας πόλης όταν στην ουσία σαν πρωτεύουσα νομού λειτουργεί το 5πλασιο σχεδόν ΑΓΡΙΝΙΟ…
    Θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες υπηρεσίες την λογική αυτή του πρωτοδικείου και να πάψει επιτέλους αυτή η τεράστια αδικία και ταλαιπωρία τόσων χρόνων και πολιτών με άσκοπες μετακινήσεις σε πόλεις -χωρια μόνο και μόνο για την ταμπέλα, όταν η ουσία βιάζεται κατά κράτος και συστηματικα τόσα χρόνια.

  • 11 Απριλίου 2024, 00:51 | Εφη Σκούρα – Δικηγόρος Δ.Σ. Μεσολογγίου

    Με την άδεια της Λαμπρινής ΝΤΑΚΟΥΛΑ, υπαλλήλου του Πρωτοδικείου ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, αντιγράφω το σχόλιό της, της 9-4-2024, που βρίθει ορθών επιχειρημάτων, μήπως και το διαβάσετε και αντιληφθείτε τί πάτε να κάνετε.

    «Καταστρατηγείται μία παράφορη αδικία σε βάρος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και της ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, της ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ του μεγαλύτερου νομού της χώρας. Σε ποιον άλλο νομό της Ελλάδας το Κεντρικό Πρωτοδικείο δεν εδρεύει στην πρωτεύουσα του Νομού; Γιατί η ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ να αποτελεί την μοναδική εξαίρεση;
    Προς γνώση σας (αφού τελείτε υπό πλήρη άγνοια) σας παραθέτουμε τα εξής:Στο Ιστορικό Πρωτοδικείου ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:1. ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ τα 2 ΛΙΜΑΝΙΑ του νομού Αιτ/νιας2. ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ η, τεράστιας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ΜΑΡΙΝΑ Μεσολογγίου,3. ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ η μοναδική, Διεθνούς και Εθνικής τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας, ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ που προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη Ramsar4. Διαθέτει ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ ισάξια με αυτήν του Αγρινίου και πολλαπλάσια πολλών πρωτοδικείων που σήμερα καθίσταντο ως ΚΕΝΤΡΙΚΑ5. Αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ , ο οποίος χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη γεωγραφική ιδιομορφία (βλ. σύνδεση με Ιόνια Οδό)6. ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ το περίπου ½ του συνόλου του πληθυσμού της Αιτ/νιας, ο οποίος αριθμεί πλέων των 200. 000 κατοίκων (ενώ εγκρίνονται 1-2 δικαστικοί σχηματισμοί ανά 100.000 κατοίκους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή)7. ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ γεωγραφικά το ήμισυ του μεγαλύτερου νομού της χώρας (5.500 τ.χ. εν τω συνόλω) και πληθυσμιακά 96.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, με το υπόλοιπο των 120.000 κατοίκων να εξυπηρετείται από το γειτονικό πρωτοδικείο Αγρινίου (στοιχεία από τελευταία απογραφή σε συνδυασμό με τις κατά τόπον αρμοδιότητες)8. Διαθέτει ΑΡΤΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ και ήδη προσαρμοσμένες στις νέες απαιτήσεις, σύγχρονες εγκαταστάσεις απομαγνητοφώνησης, τηλεδικών, εγκατεστημένη τηλεματική και όλα τα σύγχρονα μέσα της δίκης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) κ.λ.π.9. Έχει ήδη εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ (βλ. αρ. 23900/8-12-2023 απόφαση ΤΑΧΔΙΚ περί έγκρισης πίστωσης 700.000 ευρώ, τα οποία σήμερα εσείς, πετάτε στο καλάθι των αχρήστων ), ενώ ήδη ΔΙΑΘΕΤΕΙ ένα κτίριο ΣΠΑΝΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ με ήδη υπάρχουσες κλειστές αίθουσες έτοιμες προς χρήση και ηλεκτρικό αναβατόριο για ΑΜΕΑ10. Ιδρύθηκε το 1834 και έκτοτε και μέχρι σήμερα λειτουργεί ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ ως ένα από τα μεγαλύτερα επαρχιακά πρωτοδικεία. Εδώ λειτούργησε το ΠΡΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ, ΤΟ ΠΕΡΙΩΝΥΜΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΤΩΝΣτην ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ γεννήθηκε η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ11. Επί 190 και πλέον έτη αποτελεί αδιάλειπτα ΕΔΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ εδρεύων στην πλέον ηρωική πόλη, την πόλη που αποτελεί το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, την ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,την πόλη για την οποία προσφάτως δύο φορές ΚΑΥΧΗΘΗΚΕ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΈΛΛΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ που σήμερα , ο ίδιος, την απαξιώνει .12. Πώς λαμβάνετε υπόψη σας ότι το «πληθυσμιακό, οικονομικό, εμπορικό κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, είναι το Αγρίνιο», ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ για την μεθοδευμένη και συνεχή επί σειρά ετών υποβάθμιση της ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, μέσω των αλλεπάλληλων ενεργειών σας (βλ. Καλλικράτη , υποβάθμιση του ΤΕΙ, υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου, συνεχής απαξίωση της Ηρωικής Πόλης)Τουτέστιν: πώς θέλετε οικονομική ανάπτυξη από μία πόλη που ΤΗΣ ΤΑ ΠΗΡΑΤΕ ΟΛΑ;Μήπως εν τέλει αντί του ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ εξυπηρετείτε άλλα συμφέροντα;ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ- ΜΗΝ ΚΩΦΑΙΝΕΤΕ ΑΛΛΟ ΠΙΑ!ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ»

  • 11 Απριλίου 2024, 00:51 | ΒΑΣΙΛΗΣ Π.

    Κύριοι της Κυβέρνησης, υπεύθυνοι αυτής της διχόνοιας, συγχαρητήρια. Καταφέρατε να βάλετε όλους τους πολίτες του Δήμου Μεσολογγίου απέναντί σας. Εξαιρείτε ΜΟΝΟ το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ σε όλη την Ελλάδα. Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ!!!
    Δεν θέλατε να στενοχωρήσετε το αγαπημένο σας Αγρίνιο με τους βουλευτές του και τους Περιφερειάρχες του κλπ κλπ;
    Κρατείστε και τα 2 Πρωτοδικεία. Ο Νομός Αιτ/νίας είναι ο μεγαλύτερος της χώρας με μεγάλες αποστάσεις. Κάνατε τα τέρατα σε όλο το σχέδιο νόμου, όπου θέλατε να βρείτε λύσεις και να εξυπηρετήσετε ημετέρους, το κάνατε, δεν είμαστε κουτοί.
    ΜΗν τολμήσετε να ΜΙΚΡΥΝΕΤΕ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ.

  • 10 Απριλίου 2024, 23:37 | ΒΑΣΙΛΗΣ Π.

    Για να τελειώνουμε με όσα γράφονται εδώ μέσα. Είναι τεράστια αδικία να χάνει το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ το κεντρικό Πρωτοδικείο. Αυτή βρήκατε να εξαιρέσετε από όλη την Ελλάδα; Δεν ντρέπεστε; Αλλά θα έρθετε των Βαίων να σας χειροκροτήσουμε ε; Οταν θα το φάτε μαύρο στις εκλογές όμως, μην ψάχνετε γιατί…

  • 10 Απριλίου 2024, 23:45 | Χ.Κ.

    Ορθώς η έδρα του πρωτοδικείου ορίζεται στο ΑΓΡΙΝΙΟ.Δεν μπορεί τόσα χρόνια όπως στο παρελθόν να συνεχίσει αυτή η αδικία εις βάρος μιας πόλης του μεγέθους του Αγρινίου και να ταλαιπωρείται τόσος κόσμος με άσκοπες μετακινήσεις προς το Μεσολόγγι.
    Τιμάται το Μεσολόγγι για την προσφορά του στην χώρα με το να είναι πρωτεύουσα του νομού μας αλλά ουσιαστική πρωτεύουσα οικονομικά και διοικητικά είναι το ΑΓΡΙΝΙΟ.

  • 10 Απριλίου 2024, 22:38 | ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Από το Σεπτέμβριο 2024. Σωματείο με έδρα τις Ερυθρές Αττικής κάνει αίτηση για τροποποίηση καταστατικού. Η αίτηση κατατίθεται στο περιφερειακό πρωτοδικείο (πρώην ειρηνοδικείο) Μεγάρων. Διορίζεται δικηγόρος Πειραιά για να επεξεργασθεί τη διάταξη. Την επεξεργάζεται. Εκδίδεται η διάταξη. Γίνονται οι δημοσιεύσεις. Τέλος διαβιβάζεται ο φάκελος στο Πρωτοδικείο Πειραιά για να καταχωρηθεί η τροποποίηση. ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΗΤΡΩΟ!!!!!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΘΗΒΑ!!!!!!!!!!!! ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ!!!!!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!

  • 10 Απριλίου 2024, 22:25 | Ανδρέας Μπιλάλης

    Η κατα συρροή επιλογές των κυβερνήσεων της δεξιάς πράταξης να αποδυναμώνει την πρωτεύουσα της Αιτωλακαρνανίας την Ι.Π.Μεσολογγίου, δεν είναι τυχαίο.Σειρά τώρα έχει το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου που παρόλη την ιστορικότητα ώς το πρώτο ιδρυθεν Πρωτοδικείο στην Ελλάδα από την εποχή της ανασυγκροτήσεως του Ελληνικού κράτους, σήμερα χάνει τήν ιστορικότητάτου για λόγους ανύπαρκτους και φθονοβόρους από άτομα ανιστόριτα και ασεβή.Ο αριθμός των υποθέσεων που εκδικάζει δεν είναι μικρότερος απο τον αντίστοιχο του Αγρινίου.
    Απεναντίας με την δημιουργία του Πρωτοδικείου Ναυπάκτου σίγουρα θα αφαιρέσει υποθέσεις.
    Η κυβέρνηση ομως δεν ενήργησε ανάλογα για το Πρωτοδοκείο Ναυπλίου αν και το Άργος είναι πολύ μεγαλύτερη πλυθισμιακά πόλη.Ενώ στον νομό Πέλλας δημιουργεί δύο κύρια Πρωτοδικεία και στον νομό Εύρου διατηρεί δύο κύρια.
    Η Ι.Π. Μεσολογγίου επιβάλεται να έχει κύριο Πρωτοδικείο αφ’ ενός λόγω του όγκου των υποθέσεων και της μεγαλυτέρας χιλιομετρικά γεωγραφικής αρμοδιότητας(απο περιφέρεια Ναυπακτίας έως περιφέρεια Ξηρομέρου), αλλά και λόγω της ιστορικότητας της πόλης και του πρώτου Πρωτοδικείου στην Ελλάδα.
    Διστυχώς έχει χαθεί απο πλευράς της κυβέρνησης καθώς και των υποσκαπτών σπογκοκολάριών της ο σεβασμός των αξιών στην ιστορικότητα της Ι.Π. Μεσολογγίου απο την οποία σήμερα το έθνος μας μιλά την Ελληνική γλώσσα και όχι την Τουρκική και έχει πρωθυπουργό Ελληνα και όχι Τούρκο.
    Ας προλάβουν να διορθώσουν αυτό το μέγα ατόπιμα και οι διοικούντες του Αγρινίου να πάψουν να λειτουργούν ως σφήγκες που λεηλατούν το μέλι των μελισσών.

  • 10 Απριλίου 2024, 21:56 | Μαρία Καραμάνου

    Είναι απαράδεκτη η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου, που πληρεί όλα τα κριτήρια διατήρησης δικαστικού σχηματισμού, σε «παράλληλη έδρα» του Πρωτοδικείου Αχαΐας.
    Το Πρωτοδικείο Αιγίου είναι ένας υγιής δικαστικός σχηματισμός από την άποψη των κτιριακών εγκαταστάσεων, της γεωγραφικής περιοχής που εξυπηρετεί και του τεράστιου σε αριθμό όγκου υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται.
    Η μεταφορά των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων στο κεντρικό Πρωτοδικείο αποτελεί το πρώτο βήμα για την εν δυνάμει κατάργηση του Πρωτοδικείου μας. Είναι πασιφανές, λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα λάθος που θα πλήξει την απονομή της Δικαιοσύνης και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων όπως διατείνονται.
    Δυνάμει όλων των παραπάνω επιβάλλεται η δημιουργία ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο.

  • 10 Απριλίου 2024, 20:48 | Μιχάλης

    Μάλιστα… Να μη συσταθεί πρωτοδικειο στο Καστέλι.. Σε μια έδρα που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όλο τον ανατολικό νομό Ηρακλείου. Το μισό Νομό δηλαδή. Που θα μπορούσε να απευθυνθεί σε περίπου 100.000 κατοίκους. Σε έναν τόπο που μετά το σεισμό παλεύει να σηκωθεί. Σε έναν τόπο που τελικά υπάρχει για να γίνεται μόνο «εναπόθεση» . 2 αεροδρόμια, 2 πυρηνελουργεια, 10δες ανεμογεννητριες, αποθήκες εκρηκτικών, 2 νταμαρια, και άλλα παρόμοια αντιπεριβαντολογικα έργα που είναι στα σκαριά..
    Έχουν τελικά ιερό κ όσιο αυτοί που περνουν τέτοιες αποφάσεις;Δε σέβονται τίποτα; Αφήστε κάτι σ αυτό το τόπο επιτέλους όρθιο!!! Όχι μόνο για να δείξετε ότι σας ενδιαφέρει λίγο το μέλλον της περιοχής αλλά κυρίως επειδή είναι απόλυτη ανάγκη η δημιουργία Πρωτοδικείου στο Καστέλι.

  • 10 Απριλίου 2024, 19:48 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΤΣΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ μέλος ΔΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

    Αναμφίβολα το υπό διαβούλευση σχέδιο Νόμου για το Νέο Δικαστικό Χάρτη αποτελεί μια καινοτόμο και θεμελιώδη τομή στο χώρο της Δικαιοσύνης, λαμβάνει δε χώρα με τους πλέον σύγχρονους και αντικειμενικούς όρους και τα πλέον αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια, αποσκοπώντας στον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση στην απονομή της, μεταξύ άλλων δε και με την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστικών σχηματισμών, η οποία είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις του άρθρου 2 του Ν. 4938/20222 (ήτοι φόρτος εργασίας εκάστου δικαστικού σχηματισμού, ύπαρξη σύγχρονων και κατάλληλων υποδομών για τη λειτουργία του, δημογραφικά, γεωγραφικά, αλλά και οικονομικά δεδομένα, ιδίως στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας κλπ). Κατά συνέπεια για την επιλογή του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως Κεντρικού Πρωτοδικείου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας λήφθηκαν αυτονοήτως υπόψιν όλα τα ως άνω προβλεπόμενα από το Νόμο κριτήρια (ήτοι ο όγκος της δικαστηριακής ύλης που διαχειρίζεται, οι πλέον σύγχρονες υποδομές λειτουργίας του, τα πληθυσμιακά, γεωγραφικά, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα ιδίως στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας κλπ), δεδομένα τα οποία ουσιαστικά όχι μόνο δεν αμφισβήτησε κανένας, αλλά απεναντίας είχαν ήδη επισημανθεί και προκριθεί από τους εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας. Άλλωστε, στο Αγρίνιο και στο ίδιο Δικαστικό Μέγαρο εδρεύει και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, το οποίο ιδρύθηκε μόλις το έτος 2011, αφού όμως και πάλι λήφθηκαν υπόψιν, ως προς την επιλογή της έδρας του, όλα τα παραπάνω κριτήρια, η δε σχετική επιλογή του Νομοθέτη έτυχε της έγκρισης της Δικαστικής Εξουσίας (Α.Π. και ΣτΕ). Υπ’ αυτά τα δεδομένα και από τη στιγμή που η συντεταγμένη Πολιτεία αποφάσισε να μην ικανοποιήσει την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και των φορέων της Π.Ε. Αιτωλ/νίας για την διατήρηση και των δύο Πρωτοδικείων ως Κεντρικών, η επιλογή του Αγρινίου ως Κεντρικού Πρωτοδικείου κατέστη αυτονόητη και προφανώς αδιαμφισβήτητη, ο δε χρόνος θα αποδείξει, όπως και στην περίπτωση της ίδρυσης του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με την επιλογή του Αγρινίου έδρα του, την ορθότητά της.

  • 10 Απριλίου 2024, 18:30 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΣΚΩΝΗΣ

    Στο άρ. 5 του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου αναφέρεται ότι «κεντρική και παράλληλη έδρα Πρωτοδικείου, έχουν την ίδια καθ’ ύλην πλήρη αρμοδιότητα», ΑΛΛΑ (διαφορά) ορίζεται ότι έχουν διαφορετική κατά τόπο αρμοδιότητα, όπως ακριβώς αναφέρει επί λέξει το άρθρο 6 του Σχεδίου Νόμου «Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου». Διακρίνονται λοιπόν, δύο διαφορετικοί σχηματισμοί. Επίσης τα Ελληνικά μας είναι ξεκάθαρα, κάτι που χαρακτηρίζεται παράλληλο δεν εφάπτεται ΠΟΥΘΕΝΑ, έχουν μεν ίδια μορφή αλλά δεν είναι κομμάτι το ένα του άλλου, ΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΧΩΡΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. Και εδώ έρχεται το παράδοξο του σχεδίου νόμου το οποίο, «ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ» (Πώς;) όλες τις θέσεις δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων στο Κεντρικό Πρωτοδικείο. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ δύο όμοια πράγματα σαν δομές που το ένα (κεντρικό) είναι οργανισμός επανδρωμένος και ένα ακόμα (Παράλληλο) το οποίο θα είναι ένα ΚΕΝΟ κτίριο. Επιβάλλεται να ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ αμέσως το άρθρο 6 και να το τροποποιήσετε. Τα εφτά (7) παράλληλα Πρωτοδικεία που ΕΦΕΥΡΕΣΑΤΕ διατηρείστε τα ως ΚΥΡΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ όπως ήταν. Δεν υπάρχει καμία λειτουργική πρόβλεψη και θα βρεθείτε σε πολύ δύσκολη θέση για να ορίσετε τον τρόπο λειτουργίας τους. ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΚΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΑΝΙΑΣ, ΤΗΝ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

  • 10 Απριλίου 2024, 18:03 | Παρασκευή

    Αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία να εξαιρείται η Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ως η μόνη πρωτεύουσα νομού της χώρας, από κεντρικό Πρωτοδικείο. Αλήθεια γιατί; Δεν γνωρίζεται ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε ύλη Πρωτοδικεία της χώρας; Δεν γνωρίζεται ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου εξυπηρετεί γύρω στις 95.000 κατοίκους; Δεν γνωρίζεται ότι στην αρμοδιότητά του βρίσκονται 4 λιμάνια; (Ναύπακτος – Μεσολόγγι – Πλατυγιάλι – Αστακός). Δεν γνωρίζεται ότι ο πληθυσμός της περιφέρειάς του εκτείνεται σε μία αχτίνα 30 χλμ. περίπου, και εξυπηρετεί την Ναύπακτο, το Αιτωλικό, τις Οινιάδες, τον Αστακό την Μακρυνεία; Δηλαδή το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ είναι μόνο για να το αναφέρει ως παράδειγμα αυταπάρνησης και γενναιότητας ο Πρωθυπουργός στο Κογκρέσο; Αλήθεια ποιο μαγικό χέρι, στο σχέδιο της διαβούλευσης που δόθηκε στην δημοσιότητα, αναφέρει «ως κεντρικό Πρωτοδικείο Αιτωλ/νιας, το Αγρίνιο» και στο τέλος «οι οργανικές θέσεις των δικαστών και υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου ανέρχονται σε…». Ποιο μαγικό χέρι διέγραψε την λέξη «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ» και έγραψε «Αγρίνιο»; Ποιο; Θα μάθουμε κάποτε; Να ξέρετε ότι ο λαός δεν ξεχνά. Διορθώστε την αδικία προς την Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Αν δεν ήταν το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ δεν θα υπήρχε η Ελλάδα (τουλάχιστον στην μορφή που γνωρίζουμε).

  • 10 Απριλίου 2024, 18:18 | Παπαδημητριου Θωμας

    Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στους συντάκτες του νομοθετήματος.
    Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα της αργής απονομής της δικαιοσύνης?. Έχουμε πρόβλημα παραγραφής ποινικών υποθέσεων? Καθυστερούν τα πρωτοδικεία? Τα εφετεία?
    Οι εισαγγελικοί λειτουργοί καθυστερούν στην σύνταξη κατηγορητηρίων? Καθυστερεί η διαδικασία προανάκρισης? Φταίνε οι πολλές αναβολές που δίνονται ευκόλως και αναιτίως? Φταίει ο όγκος εργασίας που δεν επιτρέπει άμεση ανταπόκριση της δικαιοσύνης? Φταίει η ανικανότητα μέρους των λειτουργών της?
    Για τις πολιτικές υποθέσεις όταν αργούν οι αποφάσεις και οι τελεσιδικίες φταίει ο όγκος εργασίας και οι προσδιορισμοί σε χρόνους «Μαθουσάλα»? Φταίνε οι δικαστικοί λειτουργοί που είτε υπερφόρτωσης είτε λόγο αδυναμίας αδυνατούν να ανταποκριθούν?
    Φταίγανε κι εδώ οι αναβολές(που έχουν καταργηθεί στην τακτική διαδικασία αλλά βλέπουμε μόνο επιβράδυνση)? Φταίει το Ελληνικό Δημόσιο που εφεσιβάλλει κάθε απόφαση που το αφορά, ακόμη και όταν έχει καταφανώς άδικο, σαν να είναι μεγαλοτσιφλικάς εξαντλώντας κάθε νομικό όπλο? Στα Ειρηνοδικεία έχουμε πρόβλημα καθυστέρησης?(Τα τριάντα χρόνια εμπειρίας μου στην επαρχία λένε όχι) Μήπως για τα προβλήματα της αργής έως εντελώς καθυστερημένης δικαιοσύνης φταίνε τα κτίρια και οι διοικητικές αρμοδιότητες καθώς και οικονομικοί παράμετροι που αγνοούν οι μάζες? Μήπως το γεγονός ότι δεν έχουν χωρους ή μπάρες ΑΜΕΑ, ή στεγάζονται σε δημόσια κτίρια?
    Χωρίς να έχετε ξεκάθαρη απάντηση για το ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα μας απαντάτε ότι για το πρόβλημα ευθύνονται οικονομικοί, γεωγραφικοί, και οικονομικοί λόγοι, για τους οποίους πιθανώς να χρειάζεται μια διοικητική και οικονομική αναδιάρθρωση η οποία είναι μια άλλη συζήτηση, αλλά να μην μας το σερβίρετε ως επιτάχυνση γιατί σίγουρα είναι επιβάρυνση και υπερφόρτωση των ήδη φορτωμένων δομών, αλλά και γιατί δεν λύνει τα ουσιαστικά προβλήματα της γοργής απόδοσης και λειτουργίας της δικαιοσύνης.
    Επίσης όταν χρησιμοποιείτε κριτήρια επιλογής, καλό είναι να μην κάνετε τον ¨παπαντζή» εδώ τα κριτήρια, εκεί τα κριτήρια, που είναι τα κριτήρια? (όχι πάντως στην Αιτωλοακαρνανία που δεν είναι εξαίρεση αν και τα νούμερα λένε αλλα, που τα δυο έγιναν τρία κλπ).
    Καλό θα ήταν πριν σταλεί για νομοθέτηση να το διαβάσει κάποιος με ικανότητα κατανόησης κειμένου, να συμβουλευτεί τα νούμερα και τα δεδομενα, μια και πρόκειται για οικονομικό τσιμπούσι που μας προσφέρουν οι ξένοι, και να κρίνει με συνέπεια και αντικειμενικότητα και να αντιληφθεί ότι ηθικά, οικονομικά,ιστορικά και, αν αυτό είναι το σημαντικότερο, πολιτικά η πιο σωστή δίκαιη και σύμφωνη με τα αριθμητικά δεδομένα και τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, διευθέτηση και αντιμετώπιση του διχασμού και οικονομικού μαρασμού που επιφέρει στον νομό μας ο ως άνω σχεδιασμός,είναι η διατήρηση των δυο πρωτοδικείων, του Μεσολογγίου Και του Αγρινίου, τα όποια με τις παρούσες συνθήκες λειτουργούσαν και λειτουργούν επιτυχώς από αιώνος, καλύπτοντας επιτυχώς τις ανάγκες του μεγαλύτερου σε έκταση και πληθυσμό περιφερειακου νομού, χωρίς ποτέ να αναφερθεί δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια και οι τοπικές κοινωνίες έχουν μάθει να σέβονται και να εμπιστεύονται.
    Παπαδημητρίου Θωμάς Δικηγόρος Δ.Σ.Μεσολογγιου

  • 10 Απριλίου 2024, 16:16 | Ν.Κ.

    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:
    Η επιλογή του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως κεντρικού, είναι απολύτως λογική και προφανής. Τεράστιος όγκος υποθέσεων, έδρα Εφετείου, άριστη υλικοτεχνική υποδομή. Τα τεχνοκρατικά κριτήρια που έθεσε ο κ. Πρωθυπουργός ελήφθησαν υπόψιν και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη επιλογή ήταν δεδομένη. Άλλωστε, δεν ήταν εκ των πραγμάτων δυνατόν, η έδρα του Εφετείου να είναι στο Αγρίνιο και η έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας σε άλλη πόλη, με πολύ μικρότερο πλυθησμό και με πολύ μικρότερη δικαστηριακή δομή.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου αριθμεί πάνω από 200 μέλη, ενώ ο αντίστοιχος του Μεσολογγίου (συμπεριλαμβανομένων και των Δικηγόρων της Ναυπάκτου) αριθμεί περί τα 80 μέλη.
    Τέλος η σύγκριση του δίπολου Αγρίνιο – Μεσολόγγι και Θήβα – Λιβαδειά, επιτρέψτε μου να πω πως είναι ατυχής, αφού το Αγρίνιο έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό από το Μεσολόγγι, ενώ Θήβα και Λιβαδειά έχουν σχεδόν ίδιο πληθυσμό.

  • 10 Απριλίου 2024, 16:57 | Αθανάσιος Παντρευτής

    Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: 1) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 3) η Επιμελητεία Ανηλίκων, 4) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, 5) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, 6) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, 7) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, 8) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., 9) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), 10) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, 11) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, 12) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, 13) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, 14) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, 15) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, 16) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, 17) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, 18) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, 19) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), 20) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, 21) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, 22) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας. Όσον αφορά δε, στον «μύθο» του καταστήματος κράτησης γυναικών στον Ελεώνα: α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.

  • 10 Απριλίου 2024, 15:32 | Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης (ΑΜ 202 ΔΣΕδ)

    O δικαστικός χάρτης και τα δίκαια αιτήματα που προβάλλονται πρέπει να ενώνουν το νομικό κόσμο.

    Ως νομικοί, λοιπόν, η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη:

    Η Αριδαία έχει οριστεί ως ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ περιοχή Α’ κατηγορίας δυνάμει των με αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.50/265/29847 και ΔΙΔΑΔ/Φ.48Α/5/οικ.8352/30.03.2007, ενώ πάντοτε η ΟΡΕΙΝΗ επαρχία Αλμωπίας -δυνάμει του άρθρου 24 του Ν. 1892/1990, αλλά και του άρθρο. 42 Ν. 3536/2007- εντασσόταν στις παραμεθόριες περιοχές.
    Το άρθρο 42 του Ν. 3546/2007 εντάσσει ολόκληρο το Ν. Πέλλας (επαρχίες Αλμωπίας, Γιαννιτσών, Έδεσσας) στην παραμεθόριο.

    Ποτέ οι νομικοί της Αριδαίας δεν θα διαφωνήσουν για τις περιφερειακές έδρες στις άλλες παραμεθόριες πόλεις αλλά και για τις περιφερειακές έδρες της υπόλοιπης Μακεδονίας ή εν γενεί της χώρας (μικρότερου ή ίσου πληθυσμού, ύλης, κλπ). Ζητάμε απλώς ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ και ΣΕΒΑΣΜΟ της ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑΣ επαρχίας μας: δεν μπορεί η Αριδαία να γίνει η εξαίρεση του δικαστικού χάρτη.
    Δε θέλουμε «μπάρμπα στην Κορώνη» αλλά ισότητα και προστασία της ακριτικής περιοχής μας!

    Κατά την προσωπική μου γνώμη τα αιτήματα των συναδέλφων σε Θήβα-Λιβαδειά, Αγρίνιο-Μεσολόγγι είναι δίκαια και η λύση των δύο Κεντρικών Πρωτοδικείων κατ’ εξαίρεση στους νομούς αυτούς θα ήταν η ιδανική λύση. Ωστόσο αρμοδιότεροι με γνώσεις του αντικειμένου τους έχουν οι κατά τόπους νομικοί, τους οποίους αμέριστα σέβομαι και υπολήπτομαι.

    Σχετικά με τη δική μου πόλη, θεωρώ αναγκαία την τήρηση της δημόσιας δέσμευσης στις 23 Ιανουαρίου 2024 του Υπουργείου για δημιουργία περιφερειακής έδρας στην Αριδαία.

    Εμ.Εμμανουηλίδης
    (δικηγόρος ΔΣ Έδεσσας με έδρα την Αριδαία)

  • 10 Απριλίου 2024, 15:10 | Ε Τ

    ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Δικαιούμαστε μια τίμια απάντηση. Γιατί όχι η πρωτεύουσα ΙΠ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ κεντρικό Πρωτοδικείο; Και μην πείτε λόγω κτιρίου γιατί εδώ γελάμε; Πάλι πολιτικά παιχνίδια; Έλεος!!!!

  • 10 Απριλίου 2024, 14:06 | ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 10 Απριλίου 2024, 14:27 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΓΟΣ

    Εξαιρετική η ιδέα για ορισμό της έδρας της Περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά στα Μέγαρα. Είναι προφανές ότι σε κάθε περιφερειακή ενότητα (και δη της Αττικής) είναι ωφέλιμη η αποκέντρωση και των δημόσιων υπηρεσιών. Δεδομένου ότι επί σειρά ετών όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν συγκεντρωθεί στην Ελευσίνα, η λειτουργία της έδρας του Πρωτοδικείου δεν δίνει απλά ευκαιρία ανάπτυξης στα Μέγαρα αλλά επιπλέον συμβάλλει στην αποτροπή της περαιτέρω συμφόρησης της Ελευσίνας. Τα επιχειρήματα περί δήθεν απομακρυσμένης θέσης των Μεγάρων μοιάζουν εντελώς αβάσιμα, αν ληφθεί υπόψη η ύπαρξη της Ολυμπίας Οδού.

  • 10 Απριλίου 2024, 14:20 | Στάθης Τσούκαλος

    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ν/ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

    Το ότι το Μεσολόγγι αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση ανάμεσα στις πρωτεύουσες των 52 νομών , στους 217 πρώην δικαστικούς σχηματισμούς και στους 111 εναπομείναντες από αυτούς, πείθει από μόνο του για το άδικο, το αδικαιολόγητο και το αχρείαστο αυτής της (εξαίρεσης) στην παρούσα σχεδιαζόμενη ρύθμιση.

    1. Το άρθρο 6 προβλέπει σε κάθε περιφερειακή ενότητα (πρώην νομοί) ένα κεντρικό Πρωτοδικείο στην πρωτεύουσα (άρθρο 3) και αν χρειάζεται παράλληλο και περιφερειακό Πρωτοδικείο σε άλλες πόλεις.

    α. Εξαιρείται κάποια περ/κη ενότητα (νομός) ?
    Ναι: Μόνο η Αιτωλοακαρνανία και η πρωτεύουσά της, το Μεσολόγγι, το ιστορικό Πρωτοδικείο του οποίου δεν αναγνωρίζεται ως κεντρικό και υποβιβάζεται σε παράλληλο Πρωτοδικείο.

    β. Υπάρχουν περ/κες ενότητες (νομοί) με αντίστοιχη πληθυσμιακή αναλογία, μεταξύ πρωτεύσας και άλλων πόλεων τους, όπως στην Αιτωλοακαρνανία (Μεσολόγγι-Αγρίνιο) ?
    Ναι: Ο νομός Βοιωτίας (Λειβαδιά-Θήβα) και ο νομός Αργολίδας (Ναύπλιο-Άργος).
    Και τι προβλέπεται για αυτούς στο Ν/σχέδιο.
    Ως κεντρικό Πρωτοδικείο αναγνωρίζεται της πρωτεύουσάς των, με τον μικρότερο πληθυσμό. Δηλαδή, της Λειβαδιάς και του Ναυπλίου και αντίθετα από την Αιτωλοακαρνανία.

    γ. Υπάρχουν περ/κες ενότητες πλην Αττικής και νησιωτικής χώρας με κεντρικά Πρωτοδικεία και έδρες, περισσότερα του ενός (1) ?
    Ναι υπάρχουν: Πχ.
    – Νομός Πέλλας με κεντρικά Πρωτοδικεία και έδρες σε Έδεσσα και Γιαννιτσά.
    – Νομός Έβρου με κεντρικά Πρωτοδικεία και έδρες σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
    Τουτέστιν πολλαπλά αδικείται και προσβάλλεται το Μεσολόγγι, γιατί μόνο ως προσβολή μπορεί να εκληφθεί η μοναδικότητά του στην εξαίρεση, η μοναδικότητα του στην «με την επιφύλαξη του άρθρου 6» (άρθρο 3 του Ν/σχεδίου).

    2. Τι πρόσφερε, τι είναι και τι εξακολουθεί να προσφέρει και σήμερα το Μεσολόγγι.
    Πριν 50 χρόνια, ως τελειόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, βρέθηκα στο Λονδίνο (με πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών). Με ρωτάει ο ταξιτζής από πού είμαι. Απαντώ από Ελλάδα και λόγω αμηχανίας του, συνεχίζω από Αθήνα. Η αμηχανία του συνέχιζε και απηυδισμένος συμπληρώνω, από Μεσολόγγι. Σταματάει, σηκώνει τα χέρια του και χαρούμενος απαντά, ερωτηματικά και θαυμαστικά, “Lord Byron ?!”. Ανατριχιάζω και τώρα.
    Μάιος 2022.
    Ο Πρωθυπουργός της πατρίδας μας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προσκεκλημένος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, εκφωνεί τον λίαν τιμητικό για την Ελλάδα και ιστορικό, για τον ίδιο, λόγο του σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον.
    Έκρινε και πολύ καλά έκανε, να αναφερθεί και να συσχετίσει την δοκιμαζόμενη τότε Μαριούπολη με τις πολιορκίες του Μεσολογγίου και την Έξοδο (10 Απριλίου 1826). Αναφορά ιδιαίτερα τιμητική για την Μαριούπολη αλλά, με σύμμαχο τον χρόνο που μεσολαβούσε, αναγκαία και χρήσιμη και για τις δύο (2) (Μαριούπολη- Ουκρανία & Μεσολόγγι-Ελλάδα).
    Δε θα γινόταν αυτή η αναφορά, αν το Μεσολόγγι δεν ήταν γνωστό στο υψηλό άμεσο ακροατήριο του Πρωθυπουργού, αλλά και στους τηλεθεατές της απευθείας πλανητικής μετάδοσής της.
    Αυτό, εξακολουθεί και σήμερα, να είναι το Μεσολόγγι.

    3. Ας προσεγγίσουμε τώρα πρακτικά και αν θέλετε πεζά το θέμα :

    Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια από τις μεγαλύτερες (πληθυσμιακά και ως έκταση) περ/κες ενότητες (νομούς) της χώρας. Όταν λοιπόν σε μικρότερες περ/κες ενότητες (πχ Έβρου, Πέλλας), αναγνωρίζονται και διατηρούνται σε καθεμιά δύο (2) κεντρικά Πρωτοδικεία και δυο (2) Εισαγγελίες Πρωτοδικών, τότε γιατί αυτό, κατ’ ελάχιστον, δεν μπορεί να γίνει και στην Αιτωλοακαρνανία ;
    Εάν δεν υπήρχε στο Ν/σχέδιο η μοναδική του εξαίρεση (άρθρο 3) και ίσχυε, ως όφειλε και για το Μεσολόγγι αυτό που ισχύει για όλες τις άλλες πρωτεύουσες των Νομών, δεν θα διαμαρτύρετο κανένας σήμερα και δεν θα δικαιούτο να διαμαρτυρηθεί.

    Λογικές που ενδυναμώνουν και τροφοδοτούν τον υδροκεφαλισμό, τελικά δεν συμβάλλουν σε βιώσιμη ανάπτυξη.

    4. Ελευθερία και Δικαιοσύνη συμβαδίζουν και συμπορεύονται και το Μεσολόγγι, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι σύμβολο και συνώνυμο της Ελευθερίας και της Ισονομίας.

    Σε λίγες μέρες από σήμερα θα γίνουν πιστεύω εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι (19/4/1824). Σε δύο (2) χρόνια από σήμερα, θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ΕΞΟΔΟ του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (10 Απριλίου 1826), η οποία θεωρείται ως το σπουδαιότερο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης.

    Το Μεσολόγγι σήμερα, με την πρέπουσα εξωστρέφεια, μπορεί να αποτελέσει ένα εμβληματικό σύμβολο στον αγώνα του Δυτικού Κόσμου κατά του Αναθεωρητισμού και υπέρ του Παγκοσμίου Δικαίου.

    Οι πρόγονοί μας, πριν 200 χρόνια, κάτι καταλάβαιναν και ένιωθαν, ώστε ίδρυσαν στο Μεσολόγγι το δεύτερο (2ο) Πρωτοδικείο της Πατρίδας μας, μετά το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, που ήταν τότε η πρωτεύουσα της Ελλάδας.

    Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη πιστεύω ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα την σεβαστεί και θα την τιμήσει. Η μέχρι τώρα πολιτική πορεία του το εγγυάται.

    Η Λύση είναι, ειδικά για το Μεσολόγγι, να ισχύσει και στην Αιτωλοακαρνανία αυτό που προβλέπεται για όλες τις άλλες πρωτεύουσες των άλλων νομών.

    Στάθης Τσούκαλος

    Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
    Γεν. Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
    Δημότης Μεσολογγίου

  • 10 Απριλίου 2024, 13:03 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΝΙΑΣ

    Ως πολίτης του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου θέλω και εγώ να καταθέσω την άποψη μου για ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως το Ιστορικό Πρωτοδικείο.
    Το Μεσολόγγι συμπληρώνει όλα τα κριτήρια που αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και δεν γίνεται η ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ να είναι η μοναδική εξαίρεση σε όλη την χώρα. Στην Ναύπακτο κρατάτε ένα ακατάλληλο κτήριο το οποίο νοικιάζεται για να παραμείνει ως Περιφερειακο και κόβεται έτσι την μύλη από το Μεσολόγγι!! Με ποιο σκεπτικο εγινε αυτό και ποιος το πρότεινε;;; Ο νομος Αιτωλοακαρνανίας χρειάζεται δυο δικαστικές έδρες. Μια στο Αγρίνιο και μια στο Μεσολόγγι!!
    Οι δημότες ζητούν απο την Κυβέρνηση για να το ξανά σκεφτεί και να διορθώσει αυτή την αδικία που θα καταστρέψει την πόλη μας. Ζήτω από τον κύριο Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης να το ξανά σκεφτούν.

  • 10 Απριλίου 2024, 13:24 | Ν

    Η συνεχείς απαξίωση του Δήμου της ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ είναι πλέον κατάφωρη και εξοργιστική! Μένει η μοναδική πρωτεύουσα νομού ΧΩΡΙΣ Κεντρικό Πρωτοδικείο στο όνομα μιας ανάπτυξης που εσείς οι ίδιοι μεθοδεύετε επί σειρά ετών!!!!

    ΕΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ!! Επιστρέψτε όλα όσα υποκλέψατε από την ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και τότε ας μιλήσουμε για ανάπτυξη!!

    Όλα τα λοιπά περί μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας έχουν καταρρεύσει με ουσιαστικά επιχειρήματα εκ των έσω όσων εργάζονται την μεθοδευμένη και επί σειρά ετών υποβάθμιση της ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!
    ΤΟ ΠΕΛΑΤΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ!!!
    ΤΟ «ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ» ΤΕΛΟΣ

    ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ

  • 10 Απριλίου 2024, 12:43 | Ιορδάνης Τζαμτζής

    Σχετικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, το προσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων
    Α. Την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας (Αριδαίας) και όχι την αναβάθμισή του σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας .
    α) Το Ειρηνοδικείο Αλμωπίας πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Παγκόσμια Τράπεζα ως σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την διατήρηση και αναβάθμισή του ως Περιφερειακό Δικαστήριο. Κτιριολογικά, το δικαστικό κατάστημα είναι σύγχρονο, λειτουργικό, εξοπλισμένο με άρτια υλικοτεχνική υποδομή και μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο ρόλο της εκδίκασης όλων των ποινικών και αστικών υποθέσεων Πρωτοδικείου μονομελούς σύνθεσης.
    β) Το Ειρηνοδικείο, παρά την ολοκλήρωση εκδίκασης των υποθέσεων υπερχρεωμένων αλλά και την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου, αποτελεί μεσαίου μεγέθους επαρχιακό Δικαστήριο, εκδίδοντας το 2023 άνω των 500 αποφάσεων, πράξεων, διαταγών και διατάξεων. Κατά τα προηγούμενα έτη και δη προ της υπαγωγής των εμπράγματων αγωγών στις κτηματολογικές διαφορές, οι αποφάσεις ήταν διπλάσιες και τριπλάσιες.
    γ) Στην πόλη δραστηριοποιούνται 32 δικηγόροι, 7 συμβολαιογράφοι, 2 δικαστικοί επιμελητές).
    δ) Ο Δήμος Αλμωπίας είναι ορεινή και παραμεθόρια περιοχή. Είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της χώρας με 40 οικισμούς που κάποιοι απέχουν σε απόσταση 1 ώρας από το Πρωτοδικείου Έδεσσας:. Η λειτουργία του Περιφερειακού Δικαστηρίου Αλμωπίας θα αποσυμφορίσει την έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας.
    ε) Στο σχέδιο νόμου προς διαβούλευση, τα παραμεθόρια Ειρηνοδικεία που δεν αποτελούν και έδρα Πρωτοδικείου αναβαθμίζονται σε Περιφερειακά δικαστήρια (π.χ. Κόνιτσας, Αμυνταίου, Σιδηροκάστρου, Διδυμοτείχου), εκτός της Αριδαίας, που έχει μεγαλύτερο πληθυσμό, μεγαλύτερο αριθμό νομικών επαγγελματιών και υπέρτερη δικαστηριακή ύλη.
    Για τους παραπάνω λόγους κύριοι Υπουργοί
    Δεν πρέπει να καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Αλμωπίας, αλλά να αναβαθμισθεί σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας.

    Β. Την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σκύδρας, που στεγάζεται στο μοναδικό ιδιόκτητο κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Νομό Πέλλας,
    O Δήμος Σκύδρας, με μεγάλη εμπορική κίνηση, πάρα πολλές βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς και εμπορικές εταιρίες, με ικανό πληθυσμό και με τεράστιο όγκο υποθέσεων, δικαιολογούν την ύπαρξη Περιφερειακής έδρας Πρωτοδικείου.
    Η Σκύδρα παρέχει, σε αυτό, ιδιόκτητη έδρα, χωρίς λειτουργικό κόστος στέγασης, μέσα σε ένα τριώροφο κτίσμα (υπόγειο, ισόγειο και όροφο) με 2 ακροατήρια και χώρους γραφείων.
    Η διατήρηση της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Σκύδρας ως Περιφερειακό Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο υπαγορεύεται από τους κάτωθι λόγους:
    α) Από τον μεγάλο όγκο των υποθέσεων, και ενδεικτικά όπως αποδεικνύουν και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία του Ειρηνοδικείου Σκύδρας :
    -κατατεθείσες αγωγές 2021: 284, 2022: 174, 2023: 145,
    -εκδοθέντα πιστοποιητικά 2021: 1502, 2022: 1.138, 2023: 987,
    -προανακρίσεις 2021: 130, 2022: 117, 2023: 126 και
    – εκδοθείσες αποφάσεις: 2021: 203, 2022: 194, 2023: 236.
    β) Στα όρια του Δήμου Σκύδρας, εδρεύουν 15 δικηγορικά γραφεία και 4 συμβολαιογράφοι.
    γ) Το Ειρηνοδικείο Σκύδρας ως κτίριο, ανήκει στην περιουσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και είναι κατάλληλο για Δικαστήριο.
    δ) Από το γεγονός, ότι δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή να φιλοξενήσει το αρχείο του καταργούμενου Ειρηνοδικείου, και το νέο όγκο των υποθέσεων που θα παραχθεί από την τοπική δωσιδικία που καλύπτει, καθώς το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, στο οποίο θα μεταφερθεί η δικαιοδοσία του καταργούμενου Ειρηνοδικείου είναι ένα μισθωμένο, ιδιαίτερα παρωχημένο σε δομή και ανεπαρκές σε χώρους, ασφυκτικό κτίριο, που δεν χωράει το αρχείο της μέχρι σήμερα δικής του δικαιοδοσίας, ενώ η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας, καίτοι ώριμου προς υλοποίηση με ΣΔΙΤ, προϋποθέτει χρόνο..
    ε) Είναι πολύ σημαντικό ακόμη, ότι αναβαθμίζονται σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία με πολύ μικρή παραγωγή Αποφάσεων, Πιστοποιητικών, Προανακρίσεων και αμελητέα εισαγωγή ενδίκων βοηθημάτων (π.χ. Κόνιτσα, Ροδολίβος κ.α), και να υποβαθμίζονται ακμαίες περιοχές όπως η Σκύδρα η οποία ανήκει στην παραμεθόρια ΠΕ Πέλλας, με μεγάλο πληθυσμό του Δήμου και πολύ μεγάλη εμπορική, αγροτική και βιομηχανική κίνηση

    Για όλους τους παραπάνω λόγους κύριοι Υπουργοί
    Δεν πρέπει να καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Σκύδρας, αλλά να αναβαθμισθεί σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας.

  • 10 Απριλίου 2024, 12:28 | ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Στη σελίδα 74 της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείο 176 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε υποθέσεις πολιτικές αναφέρεται ρητά το εξής: The court with the highest productivity appears to be the one in Messologi with 626 disposed cases per judge per year in 2017–2021.
    Στη σελίδα 75 σημείο 179 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε υποθέσεις ποινικές αναφέρεται ρητά « The highest performing courts in this regard appear to be Messologi (it reports a clearance rate of a staggering 196 percent)… Έχουν ληφθεί αυτά υπόψη;
    Λαμβάνοντας υπόψη οτι σε λοιπά στοιχεία της Έκθεσης αναφέρεται οτι τα ανωτέρω πραγματοποιούνται από λιγότερους δικαστές από όσους πραγματικά απαιτούνται στο Μεσολόγγι, αλλά και το γεγονός οτι οι υποθέσεις που εισάγονται στο εν λόγω Πρωτοδικείο αφορούν και υποθέσεις ιδιαίτερης δυσκολίας (ενδεικτικά προστασία λιμνοθάλασσας, Συνθήκη Ραμσάρ) τεκμαίρεται η ορθή λειτουργία και οργάνωση του εν λόγω δικαστηρίου έναντι του Αγρινίου.
    Επίσης, όσον αφορά στην κτηριακή δομή, οι πρόσφατες ανακαινίσεις με εκσυγχρονισμό υλικοτεχνικό, αλλά και η ήδη εκταμιευθείσα χρηματοδότηση ύψους 700.000 για επισκευή, συντήρηση και ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου που άμεσα θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καταδεικνύει οτι το Δικαστικό Μέγαρο θα είναι το πλέον βέλτιστο, λειτουργικό και με πλήρη οργάνωση ως αρμόζει στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ της Περιφερειακής Ενότητας.
    Συνεπώς, η παράλληλη έδρα δύναται να οριστεί αυτή του Αγρινίου που ούτως ή άλλως στο άρ. 5 του Σχεδίου Νόμου αναφέρεται οτι κεντρική και παράλληλη έχουν την ίδια καθ’ υλην πλήρη αρμοδιότητα και φυσικά δεν θα αποτελεί την μοναδική εξαίρεση στον ορισμό του άρ.3 του Σχεδίου Νόμου οτι η«Κεντρική έδρα πρωτοδικείου είναι η έδρα υφιστάμενου, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, πρωτοδικείου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα έκαστης Περιφερειακής Ενότητας».

  • 10 Απριλίου 2024, 12:00 | ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 10 Απριλίου 2024, 12:28 | Πασιούλα Καρακώστα

    Πασιούλα Καρακώστα, Δικηγόρος.
    Όπως προκύπτει, τελικά έγινε το αυτονόητο και το ορθό, με απόλυτα τεχνοκρατικά κριτήρια και όχι με συναισθηματικούς όρους, επί τη βάση της επιδίωξης της κυβέρνησης για επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και για την πιο ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι όποιες αντίθετες φωνές, αποσκοπούσαν στην ικανοποίηση απαιτήσεων με τοπικιστικά κριτήρια χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την ωφέλεια για το μεγάλο σύνολο. Το Αγρίνιο είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό δράσεων, ενεργειών και συναλλαγών του πληθυσμού καθώς και το μεγαλύτερο πλήθος των επιχειρήσεων και αποτελεί ουσιαστικά και όχι φαινομενικά το Διοικητικό κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

  • 10 Απριλίου 2024, 11:10 | Δήμητρα

    Η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ταμυνέων στο Αλιβέρι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των κατοίκων από τις Κονίστρες έως τους Ζάρακες, αυτές τις περιοχές εξυπηρετεί το συγκεκριμένο ειρηνοδικείο, οπότε οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα αναγκαστούν να διανύουν μια απόσταση μίας και μιάμισης ώρας προκειμένου να μεταβούν στην Χαλκίδα όπου θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες του ανωτέρω Ειρηνοδικείου. Σκοπός όλων θα πρέπει να είναι η αποκέντρωση και όχι η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου στις πόλεις, με αποτέλεσμα να ερημώνει η περιφέρεια.

  • Κύριε Υπουργέ,
    Με μεγάλη αγανάκτηση και απογοήτευση διαπίστωσα ότι, στην παράγραφο 1β’ του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου “Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”, όπως αυτό αναρτήθηκε στις 4 Απριλίου 2024 για δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπεται η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου και η μεταφορά του στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Άργους σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο.
    Πρόκειται για μια απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και άδικη πρόταση, η οποία συνιστά σοβαρή υποβάθμιση του Δήμου Ερμιονίδας και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτή από τους κατοίκους της περιοχής, από την στιγμή που αποτελεί σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
    Μάλιστα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχικές προτάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες στηριζόμενες σε ουσιαστικά τεχνοκρατικά και οικονομικά κριτήρια, προέβλεπαν την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο.
    Ο Δήμος Ερμιονίδας αριθμεί 13.600 μόνιμους κατοίκους, πληθυσμός που κατά την καλοκαιρινή περίοδο τετραπλασιάζεται λόγω της τουριστικής κίνησης, ενώ αποτελεί επαγγελματική έδρα 120 δικηγόρων και 5 συμβολαιογράφων.
    Ταυτόχρονα είναι ένας Δήμος απομονωμένος και απομακρυσμένος από τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, αφού απέχει 75 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και 85 χιλιόμετρα από το Άργος, μια χιλιομετρική απόσταση η οποία για να διανυθεί με όχημα απαιτείται πάνω από μία ώρα οδήγησης σε ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο, στο οποίο κατά τους χειμερινούς μήνες διακόπτεται συχνά η κυκλοφορία λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
    Στο Κρανίδι, που αποτελεί την έδρα του Δήμου μας, ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, το ιστορικό Ειρηνοδικείο Μάσσητος, το οποίο κάνει και χρέη Πταισματοδικείου.
    Εκδίδει ανά έτος πλήθος αποφάσεων και περαιώνει πολύ μεγάλο όγκο πράξεων και υποθέσεων, όπως προσημειώσεις, προσωρινές διαταγές, κληρονομητήρια, αποποιήσεις, πιστοποιητικά, διαθήκες, διαταγές πληρωμής και απόδοσης μισθίου, εκθέσεις κ.λ.π.
    Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι κατά έτη 2021, 2022 και 2023, τα οποία είναι χρονιές με χαμηλή δραστηριότητα λόγω της πανδημίας και των συνεπειών αυτής, το Ειρηνοδικείο Μάσσητος Κρανιδίου εξέδωσε 345 αποφάσεις και περαίωσε 3.587 πράξεις και υποθέσεις συνολικά.
    Επίσης στο Πταισματοδικείο Μάσσητος Κρανιδίου εισήχθησαν 212 και περαιώθηκαν 214 υποθέσεις.
    Σημειωτέον ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2016 το Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο Μάσσητος Κρανιδίου λειτουργούσε και ως μεταβατικό του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, εκδικάζοντας τις ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν τους κατοίκους του Δήμου Ερμιονίδας.
    Κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιος ότι έχετε αντιληφθεί τους σοβαρότατους λόγους που επιβάλλουν την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο και το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί σε διαφορετική περίπτωση.
    Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, σας παρακαλώ να ενεργήσετε άμεσα προκειμένου να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να αναβαθμιστεί το Ειρηνοδικείο Μάσσητος Κρανιδίου σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

    Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας
    Ιωάννης Γεωργόπουλος

  • 10 Απριλίου 2024, 10:56 | ΡΗΜΑΓΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Απαράδεκτη και ανιστόρητη η απόφαση της Κυβέρνησης να μην διατηρήσει το Κεντρικό Πρωτοδικείο στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. Σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα κεντρικά πρωτοδικεία έμειναν στις πρωτεύουσες. Όμως η Κυβέρνηση προκλητικότατα αγνόησε ΜΟΝΟΝ την ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, απαξίωσε ΜΟΝΟΝ την Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Γιατί κύριοι της Κυβέρνησης: Με ποια μικροπολιτικά κριτήρια κινηθήκατε και πάλι; Μία και μόνη λέξη χαρακτηρίζει αυτό το ανοσιούργημα που ονομάζετε σχέδιο νόμου: ΑΙΣΧΟΣ

  • 10 Απριλίου 2024, 10:39 | Καλλιοπη Αποστολογιωργακη

    Υπαρχει αδηριτη αναγκη ιδρυσης Πρωτοδικειου στο Καστελλι Μινωα Πεδιαδας καθως συντρεχουν σοβαροι λογοι οι οποιοι και το καθι
    στουν απαραιτητο. Με την εγκατασταση του νεου αεροδρομιου στην περιοχη θα εχουμε αυξηση του πληθυσμου στην ενδοχωρα αλλα και γρω απ αυτην που σημαινει οτι θα πρεπει να υπαρχει σωστος τροπος εξυπηρετησης καθως με την κατασκευη του οδικου δικτυου θα εχουν κατα μεγαλο βαθμο συντομευσει οι αποστασεις. Επισης στο Καστελλι υπαρχει ιδιοκτητο κτιριο οπου μπορει να στεγαστει και προκειται να επισκευστει με ενεργειες του Δημου Μινωα Πεδιαδας

  • 10 Απριλίου 2024, 10:25 | ΔΗΜΟΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
    ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΜΑΝΔΡΑΣ- ΜΑΓΟΥΛΑΣ- ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
    Στην Ελευσίνα 8/4/2024, οι υπογράφοντες το παρόν ψήφισμα δικηγόροι Ελευσίνας- Μανδρας- Μαγούλας – Ασπροπύργου αποφασίζουμε  ομόφωνα τα ακόλουθα, σε σχέση με τη θέση του Σχεδίου Νόμου για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη σε Δημόσια Διαβούλευση:
Το Ειρηνοδικείο της Ελευσίνας -από τα αρχαιότερα της χώρας με αρχείο αποφάσεων προ του 1880- καταργείται και η ύλη του μεταφέρεται στην πόλη των Μεγάρων, που προτείνεται να γίνει  η περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά στην οποία θα υπαχθούν οι Δήμοι  Ελευσίνας – Μαγούλας, Μάνδρας Ειδυλλίας και Ασπροπύργου.
    Μια επιλογή ομολογουμένως ανεξήγητη , και χωρίς κάποιο λογικό έρεισμα ή επιχείρημα υπέρ αυτής.
    Τα Μέγαρα βρίσκονται γεωγραφικά στο άκρο της περιφέρειας, σε μια απόσταση 40χλμ από το κέντρο της Αθήνας και από το κέντρο του Πειραιά και στερούνταιιβασικών διοικητικών υπηρεσιών (Εφορία, Υποθηκοφυλακείο, Κτηματολόγιο) που έχουν μεταφερθεί ή πρόκειται να μεταφερθούν στην Ελευσίνα. Δεν έχουν  κτηριακές υποδομές για τη λειτουργία δικαστηρίου, ούτε και κατάλληλη ρυμοτομία για να εξυπηρετήσουν τους παράγοντες της δίκης και τους διαδίκους. Η πόλη των Μεγάρων δεν εξυπηρετείται από αστική συγκοινωνία, δεν έχει προαστιακό σταθμό σε κοντινή απόσταση  από το κέντρο της πόλης, ενώ η μετάβαση γίνεται είτε μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού ή μέσω της Νέας Εθνικής Οδού με την πληρωμή διοδίων. Η μετακίνηση θα γίνεται με μεγαλύτερο κόστος και σε  περισσότερο χρόνο,
    Χωρικά η Ελευσίνα, πέραν της ιστορικής σημασίας της, αποτελεί   το φυσικό κέντρο της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής, με όλες τις υπηρεσίες (εδρα Αντιπεριφέρειας, ΔΟΥ, Υποθηκοφυλακείο- Κτηματολόγιο, ΙΚΑ- ΕΦΚΑ και το εκ μακρού χρόνου λειτουργούν Ειρηνοδικείο ).
    Στην Ελευσίνα πρόκειται να λειτουργήσει διαμετακομιστικό κέντρο (logistics υπηρεσιών) τα επόμενα χρόνια που θα καλύπτει το σύνολο της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, έχει λιμάνι και Τελωνείο,και είναι οδικός κόμβος (Αττική Οδός,ΝΕΟΑΚ).Υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2023, έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στον κυκλοφοριακό άξονα της πόλης και στον πολιτισμό και αποτελεί κέντρο πανελλαδικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
    Στην Ελευσίνα λειτουργεί έως σήμερα ένα από τα αρχαιότερα Ειρηνοδικεία της χώρας με τοπική αρμοδιότητα που καλύπτει  μια πολύ μεγάλη σε έκταση περιοχή (έως τις Ερυθρές Μάνδρας Ειδυλλίας) σε ποικίλες υποθέσεις νομικού ενδιαφέροντος (εμπορικές, αστικές, εμπραγμάτου δικαίου,κτηματολογίου κοκ).
    Στην Ελευσίνα, Μαγούλα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο (με πληθυσμό άνω των 80.000 κατοίκων) δραστηριοποιούνται πάνω από  40 δικηγόροι με ενεργά  δικηγορικά γραφεία και με δικηγορική ύλη που έως σήμερα μεγάλο ποσοστό της απευθύνεται στο Ειρηνοδικείο Ελευσίνας. Πολλά σωματεία, συνδικαλιστικά όργανα, σύλλογοι που εποπτεύονται από το Ειρηνοδικείο δραστηριοποιούνται στην περιοχή και σε συνδυασμό με το Δικαστήριο αναπτύσσεται με μεγάλη επιτυχία η οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου πεδίου.
    Η επικείμενη ίδρυση Σωφρονιστικού Καταστήματος στον Ασπρόπυργο επιβάλλει τον ορισμό της Ελευσίνας ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιώς λόγω της εγγύτητας της προς αυτό.
    Σε περίπτωση που τελικώς δεν επιλεγεί η Ελευσίνα ως  περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά η καθημερινή εργασία  των μαχόμενων δικηγόρων Ελευσίνας, Μάνδρας Ασπροπύργου αλλά και αυτών της ευρύτερης περιοχής και των Αθηνών και Πειραιά θα γίνει πιο δύσκολη, πιο δαπανηρή και πιο χρονοβόρα, καθώς θα αναγκάζονται για να διεκπεραιώσουν  μια εργασία (πχ αγωγή) αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου (πλέον Μονομελούς Πρωτοδικείου) να διανύουν 80 χιλιόμετρα ημερησίως από την Αθήνα ή τον Πειραιά έως τα Μέγαρα και αυτή με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή taxi (!!!) , καθώς δεν εξυπηρετεί καμία αστική συγκοινωνία την πόλη των Μεγάρων.
    Εκτός από τον χαμένο σε μετακινήσεις χρόνο, η παροχή νομικής υπηρεσίας θα είναι δαπανηρότερη, διότι  θα μετακυληθεί προς τον εντολέα πελάτη, με δυσκολία δε θα υπάρξουν δικηγόροι που θα δεχθούν να ενταχθούν στην νομική βοήθεια.
    Η μεταφορά της περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά από την Ελευσίνα στα Μέγαρα, είναι αναιτιολόγητη ,δυσλειτουργική και δεν εξυπηρετεί καμία πραγματική ανάγκη.
     
    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
     
    ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την κατηγορηματική αντίθεσή μας στον ορισμό  των Μεγάρων ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά. 
    ΤΑΣΣΟΜΑΣΕ υπέρ του ορισμού της Ελευσίνας ως Περιφειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά. 
    ΚΑΛΟΥΜΕ τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας   να συγκληθούν εκτάκτως για το ανωτέρω θέμα και να λάβουν σχετικές αποφάσεις περί των ενεργειών τους. 
    ΚΑΛΟΥΜΕ  τους εκπροσώπους των πολιτών  στο Κοινοβούλιο, στην Περιφέρεια και τους Δήμους να  λάβουν  θέση και να υποστηρίξουν τον ορισμό της Ελευσίνας ως ενδεδειγμένης Περιφειακής Έδρας. 
    ΚΑΛΟΥΜΕ  τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς να λάβουν θέση 
    ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Το παρόν ψήφισμα να αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διαβούλευση, να  κοινοποιηθεί  στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς,  να αναρτηθεί στον ιστοχώρο των τριών Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.    
    ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ

    1. ΑΔΑΜ ΜΑΡΙΑ
    2. ΑΛΕΥΡΩΝΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
    3. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΜΗΝΑΣ
    4. ΒΡΑΜΠΙΕ- ΣΤΕΡΚΟΥΔΗ ΑΟΥΡΕΛΙΑ
    5. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
    6. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
    7. ΓΚΛΙΑΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
    8. ΓΡΥΠΟΝΗΣΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
    9. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
    10. ΔΗΜΟΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
    11. ΔΙΟΛΕΤΗ ΑΡΓΥΡΩ
    12. ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΓΓΕΛΟΣ
    13. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ ΕΛΕΝΗ
    14. ΖΩΓΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
    15. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
    16. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ
    17. ΚΑΛΑΡΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
    18. ΚΑΛΥΒΑ ΜΑΡΙΑ
    19. ΚΑΜΠΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    20. ΚΑΡΑΠΑΤΣΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
    21. ΚΑΡΑΠΑΤΣΙΑ ΕΛΕΝΗ
    22. ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
    23. ΚΑΤΑΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ -ΜΑΡΙΝΟΣ
    24. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
    25. ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
    26. ΚΟΝΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
    27. ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ- ΕΛΕΝΗ
    28. ΚΟΤΥΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    29. ΚΡΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    30. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
    31. ΛΙΝΑΡΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
    32. ΜΑΛΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
    33. ΜΑΡΑΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
    34. ΜΕΪΝΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
    35. ΜΟΙΡΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ
    36. ΜΟΥΡΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
    37. ΜΠΟΥΓΙΑΚΙΩΤΗ ΜΑΡΙΝΑ
    38. ΝΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    39. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
    40. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (δικ επιμελητης)
    41. ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
    42. ΠΑΡΟΥΣΙΑΔΗΣ ΖΗΣΗΣ
    43. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    44. ΠΕΠΠΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ (δικ επιμελητρια)
    45. ΡΟΥΣΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
    46. ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
    47. ΣΚΛΗΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
    48. ΣΚΟΡΔΑ ΜΑΡΙΑ
    49. ΣΚΟΡΔΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
    50. ΣΟΥΡΛΗ ΕΛΕΝΗ
    51. ΣΤΑΘΗ ΣΩΤΗΡΙΑ – ΜΑΡΙΑ
    52. ΤΡΙΑΛΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    53. ΤΡΙΑΛΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
    54. ΤΣΙΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    55. ΤΣΟΚΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

  • 10 Απριλίου 2024, 10:24 | ΘΕΟΔΩΡΑ

    Η ρύθμιση είναι ορθότατη. Το Αγρίνιο ως η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας, με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες πόλεις του, που θα μπορούσε να είναι η πρωτεύουσα του νομού, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να έχει την έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας, όπως, κυρίως, την κτιριακή υποδομή, η επιλογή δε αυτή της Κυβέρνησης στηρίζεται απόλυτα σε τεχνοκρατικά κριτήρια. Επίσης, γενικά ο δικαστικός χάρτης θα συμβάλει στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

  • 10 Απριλίου 2024, 10:56 | Γ.Τ.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η μη εφαρμογή των τεχνοκρατικών κριτηρίων του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία και η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θήβας.

    Το Πρωτοδικείο Θήβας υπερτερεί σε όλα τα κριτήρια του νόμου έναντι αυτού της Λιβαδειάς. Έχει πολλαπλάσια δικαστική ύλη, επαρκέστερη κτιριακή υποδομή καθώς η Θήβα διαθέτει το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα.
    Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων.

    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.

    Να εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Γιατί υποβαθμίζει με την αυθαίρετη αυτή ενέργεια την πόλη της Θήβας;

    ΑΜΕΣΑ να αλλάξει το σ/ν και να επιλεγεί το πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας.

  • 10 Απριλίου 2024, 10:28 | ΚΟΥΤΣΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΙΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ,(ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ,ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ )

  • 10 Απριλίου 2024, 09:20 | Σ.Φούντα

    Ααα εμείς οι απόγονοι των Ελευθέρων Πολιορκημένων σας ευχαριστούμε πολύ που αναγνωρίζετε την Ιστορικότητα της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και δεν την αμφισβητείτε! Θα προτιμήσουμε, πάρα ταύτα, να γίνει το σωστό και το δίκαιο, η Ιερά Πόλις του Μεσολογγιου και Πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλ/νιας να μην είναι η μία και μοναδική εξαίρεση σε όλη την Ελλάδα!!!!!!!!!!!!!!! Εξάλλου γι αυτό λέγεται Πρωτεύουσα!! Δεν ζητάμε κάποια χάρη.. ό,τι έγινε σε όλη τη χώρα ζητάμε!! Και το Κράτος είναι για όλες τις πόλεις, όχι μόνο για μία! Όσον αφορά τα κτιριακά και λοιπά τεχνικά θεματα (ανελκυστήρες, ράμπες κλπ) σίγουρα μπορει να βρεθεί λύση.

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 198 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ! ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!

  • 10 Απριλίου 2024, 09:09 | ΙΟΥΛΙΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

    Η επιλογή του ΑΓΡΙΝΙΟΥ ως έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου λόγω υπεροχής δικαστικών δομών, όγκου δικαστικής ύλης, καθώς και πληθυσμιακής και οικονομικής ανάπτυξης της πόλεως είναι απόλυτα λογική και αυτονόητη. Η ιστορικότητα της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου δεν αμφισβητείται από κανέναν και είναι σεβαστή, αλλά δε μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για δημιουργία του Κεντρικού Πρωτοδικείου στο Μεσολόγγι. Περαιτέρω, η ίδρυση Περιφερειακού Πρωτοδικείου στη Ναύπακτο συνεπάγεται δραματική μείωση της δικαστηριακής ύλης του Μεσολογγίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι η επιλογή της πολής του ΑΓΡΙΝΙΟΥ ως έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου είναι απόλυτα ΟΡΘΗ.

  • 10 Απριλίου 2024, 09:12 | Χριστίνα Παπαπέτρου

    Η περιφερειακή έδρα Αριδαίας πρέπει να νομοθετηθεί.

    «Βασικός Κανόνας ΙΙ: Σύνορα και νησιά για εθνικούς λόγους δεν επηρεάζονται», συνέντευξη τύπου Υπουργείου Δικαιοσύνης 9 Απρ 24.
    Πιο σαφής και ξεκάθαρη απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει.

    Παραμένουν όλα τα συνοριακά δικαστήρια – περιφερειακές έδρες της χώρας, εκτός της παραμεθόριας Αριδαίας. Ο νομοθέτης οφείλει να συμπεριλάβει στο δικαστικό χάρτη και την Αριδαία. Να αναβαθμιστεί το δικαστήριο Αλμωπίας σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας.
    Μοναδική παραμεθόρια πόλη με κάκιστη σύνδεση με επαρχιακή οδό με την Έδεσσα και απόσταση των οικισμών άνω της ώρας.
    Μοναδική παραμεθόρια πόλη με στατιστικά πολύ άνω του μ.ο. των ειρηνοδικείων
    Μοναδική παραμεθόρια πόλη με μεγάλο πληθυσμό Δήμου και νομικών.
    Μοναδική παραμεθόρια πόλη με μεγάλο όγκο υποθέσεων που θα αποσυμφορήσει το ανεπαρκέστατο κτιριολογικά κεντρικό Πρωτοδικείο και υπερφορτωμένο με εμπράγματες υποθέσεις (δικάσιμος εκφώνησης κτηματολογικής αγωγής νέας τακτικής για το Μάρτιο 2026!), με κάλυψη στεγαστικού κόστους από το Δήμο.

    Ο βασικός κανόνας ΙΙ δεν επιδέχεται εξαιρέσεων – η Αριδαία να οριστεί περιφερειακή έδρα.

  • 10 Απριλίου 2024, 07:52 | Θωμάς

    Δεν πρέπει να καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων καθώς έχει όγκο υποθέσεων ικανό να στελεχώσει την Υπηρεσία. Πρέπει να ιδρυθεί Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου στο Αλιβέρι, όπου η αρμοδιότητα του νυν Ειρηνοδικείου Ταμυνέων περιλαμβάνει τους τέσσερις πρώην δήμους Κονιστρών, Αυλώνος, Δυστίων και Ταμυνέων και εξυπηρετεί περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Αυτό απαιτεί επιπλέον χρόνο και χρήμα που δύσκολα το διαθέτει ο μέσος Έλληνας.

  • 10 Απριλίου 2024, 00:02 | Εφη Σκούρα – Δικηγόρος Δ.Σ. Μεσολογγίου

    Οσο διαβάζω το σχέδιο νόμου τόσο αντιλαμβάνομαι ότι είναι καθαρός εμπαιγμός η υποβάθμιση του πρωτοδικείου ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

    Κρατάτε ΔΥΟ κεντρικά πρωτοδικεία στον νομό Πέλλας, αυτά της Εδεσσας και των Γιαννιτσών, σε έναν νομό μόλις 2.500 τ.χλμ. με 126.000 πληθυσμό, ενώ ο νομός Αιτωλ/νίας έχει έκταση 5.500 τ.χλμ.με 216.000 πληθυσμό.

    Κρατάτε το χειρότερο πρωτοδικείο πανελλαδικώς, αυτό της πρωτεύουσας Εδεσσας που εδρεύει σε πολυκατοικία!!! Εκεί δεν βλέπω να σας ενοχλεί τίποτε.

    Επικαλείστε σαν δικαιολογία ότι ο νομός Πέλλας είναι παραμεθόριος περιοχή.

    Επειδή κι εμείς ψάχνουμε, ο νόμος που ορίζει τις παραμεθόριες περιοχές ν. 1892/1990 αρθ 24 παρ 1, ορίζει ρητώς τους παραμεθόριους ΝΟΜΟΥΣ (π.χ. Εβρου, Κιλκίς, Ροδόπης)
    και εν συνεχεία ορίζει ως παραμεθόριες ΠΕΡΙΟΧΕΣ «τις τέως επαρχίες Αλμωπίας και Εδεσσας του Νομού Πέλλης»., δηλ δεν ορίζεται ως παραμεθόριος ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ, αλλά μόνον δύο επαρχίες του. Το ίδιο ορίζει π.χ. για την Κόνιτσα του Ν. Ιωαννίνων. Μόνον η Κόνιτσα είναι παραμεθόριος περιοχή, ΟΧΙ ολόκληρος ο νομός Ιωαννίνων!!!

    Για να λύσω την απορία μου λοιπόν, αποφάσισα να διαπιστώσω μόνη μου εάν τα Γιαννιτσά που παραμένουν ως κεντρικό (επίσης) πρωτοδικείο, έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη». Και ναι, ω! της συμπτώσεως, εκ Γιαννιτσών προέρχονται και οι δύο εκλεγέντες βουλευτές της Ν.Δ. από τον Νομό Πέλλας, ο ένας δε είναι και υφυπουργός της Κυβέρνησής σας.

    Συμπέρασμα πρώτο: Κατά τον νόμο, δεν είναι παραμεθόριος περιοχή η Π.Ε. Πέλλας, συναφώς εκεί δεν θα έπρεπε να κρατάτε 2 κεντρικά Πρωτοδικεία και δη σε ένα τόσο μικρό νομό.

    Συμπέρασμα δεύτερο: Μόνον όταν έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη» σώζεσαι.

    Συμπέρασμα τρίτο: Η Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ δυστυχώς δεν έχει «μπάρμπα» και οι διάφοροι άλλοι «μπαρμπάδες» της περιοχής -3 τον αριθμό εκ της παράταξης σας-, την έκαψαν μπροστά στις πόλεις καταγωγής τους.

    Συμπέρασμα τέταρτο: Εφόσον προβαίνετε σε τόσο εξώφθαλμες «εξαιρέσεις» του νόμου, τί είναι αυτό ακριβώς που σας εμποδίζει να κάνετε μία εξαίρεση για τον μεγαλύτερο νομό της χώρας (καταλαμβάνει το 1/3 σχεδόν της -πάλαι ποτέ- Στερεάς Ελλάδας) με το πιο δύσκολο οδικό δίκτυο και την πλέον αναγνωρισμένη γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα; Υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι νομοί; ‘H μήπως η διατήρηση πολύ μικρών πρωτοδικείων όπως π.χ. του Καρπενησίου (με 11 μόλις εγγεγραμμένους δικηγόρους), εξυπηρετεί καλύτερα το πνεύμα και το γράμμα του νόμου;

    Ποιος σας εμποδίζει να διατηρήσετε ως κεντρικά και τα δύο πρωτοδικεία της Π.Ε. Αιτ/νίας, πρωτίστως αυτό του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, δηλ της πρωτεύουσας σύμφωνα με το αρθ 3 του νόμου σας και κατ’ εξαίρεση και αυτό του Αγρινίου;

    Δικαιοσύνη και ισονομία για όλες τις πόλεις, για όλα τα Πρωτοδικεία και κυρίως για το μεγάλο πρωτοδικείο του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, την μόνη εξαίρεση του σχεδίου νόμου σας! Χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και διευκολύνσεις, αυτό τουλάχιστον (θέλετε να) ευαγγελίζεστε…

  • 9 Απριλίου 2024, 23:03 | Κωνσταντίνος

    Ορθή η απόφαση να ορισθεί ως κεντρικό πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας το Πρωτοδικείο Αγρινίου στηριζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια. Το δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου υπερτερεί ξεκάθαρα έναντι του αντίστοιχου στο Μεσολόγγι ενώ επίσης και πληθυσμιακά κριτήρια έκαναν επιβεβλημένη την λήψη αυτής της απόφασης περί κεντρικού Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο

  • 9 Απριλίου 2024, 23:56 | Αργίθεος

    Το ΑΓΡΙΝΙΟ φυσικά και δικαιούται την έδρα του πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας και επιτέλους μια από τις πολλές αδικίες εις βάρος της μεγαλύτερης πόλης του νομού και μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα άρθηκε.Τιμουμε φυσικά τον ιστορικό αγώνα του Μεσολογγίου αλλά το 2024 δεν μπορεί αυτό από μόνο του να αποτελεί λόγο να ταλαιπωρείται ένας ολόκληρος Νομός με τις υπηρεσίες εκεί.
    Το μεγεθος του Αγρινίου είναι σχεδόν 5πλασιο του Μεσολογγίου και μαζί με τις γύρω περιοχές που εξυπηρετεί είναι λογικοτατο να αποτελεί το κέντρο σε μια σύγχρονη κοινωνία που σέβεται τον πολίτη και την νοημοσύνη του θα έλεγα…Πουθενά εξάλλου σε όλη την χώρα δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο…η πρωτεύουσα δηλαδή να είναι σχεδόν η τρίτη πόλη του νομού και να επιμένει να έχει όλες τις υπηρεσίες αυτή αδιαφορώντας για την κοινή λογική σε καιρούς δύσκολους, βάζοντας τον κόσμο σε ταλαιπωρία και οικονομικά έξοδα.
    Το κτήριο επίσης στο Μεσολόγγι είναι υπερβολικά μικρό και σε άθλια κατάσταση σε σύγκριση με το δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για έδρα νομού.

  • 9 Απριλίου 2024, 23:19 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ

    να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακή έδρας του πρωτοδικείο στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ . μια τόσο ιστορική εδρα του ειρηνοδικιου καστελλιου που ιδρύθηκε επι τουρκοκρατιας πρεπει να ΑΝΝΑΒΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ
    Πόσο μάλλον τώρα πλέον με αρμοδιότητες για τους δήμους ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ, ΒΙΑΝΝΟΥ, ΧΕΡΣΟΝΉΣΟΥ,και ενδεχομένως της δημοτικής ενότητας Ν ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ.
    ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

  • 9 Απριλίου 2024, 23:53 | Ευθύμιος ΒΑ

    Σφάλμα μέγιστο ο περιορισμός στην πρόσβαση στην Δικαιοσύνη των Αιτωλοακαρνάνων πολιτών.
    Ο πληθυσμός, η γεωγραφική μορφολογία και τα εκατοντάδες χιλιόμετρα αγροτικού οδικού δικτύου, επιβάλλουν την παραμονή των δύο Πρωτοδικείων ως έχουν.
    Δυστυχώς, ο νομικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας δεν έμεινε, επέμεινε και διεκδίκησε ενωμένος, αλλά κινήθηκε διασπαστικά απέναντι στους πολίτες.
    Και φτάνουμε στο «μη χείρον, βέλτιστον», αναζητώντας πως θα ταλαιπωρηθούν λιγότεροι πολίτες.
    Σε αυτό το πλαίσιο, με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση και πρόσβαση των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης, είναι με κάθε αντικειμενικό επιχείρημα, έδρα στο Αγρίνιο.
    Επικλήσεις στο συναίσθημα, στην ηθική και στην ιστορία, το μόνο που δείχνουν είναι αλαζονεία και ναρκισσισμό.

    Κύριοι της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου,

    Η ιστορία και η θυσία των προγόνων σας, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανέναν, αντιθέτως τιμάται και αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Κάνετε λάθος να τη χρησιμοποιείτε για να περιορίσετε τους πολίτες της Ατωλοακαρνανίας.

  • 9 Απριλίου 2024, 23:26 | Μπαιρακτάρης Παναγιώτης , Δικηγόρος.

    Στην παραμεθόριο και εγκαταλελημμένη Εύβοια που πλήττεται κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και που η απονομή της δικαιοσύνης στο Νομό είναι πολύ γρήγορη , αποφασίζεται η μη ίδρυση μεταβατικής έδρας Πρωτοδικείου στο Αλιβέρι που είναι η Πρωτεύουσα του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου του Νομού και εκδικάζονται οι περισσότερες υποθέσεις στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου , που έχει 12 ντόπιους Δικηγόρους και έναν ντόπιο Δικαστικό Επιμελητή , που έχει σημαντική βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριότητα , που έχει ανακαινισμένο και πιστοποιημένο Δικαστικό Κτήριο με σύγχρονες εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης , και αποφασίζεται μεταβατική έδρα στην Κύμη όπου τίποτε από τα παραπάνω δεν υπάρχει. Που θα στεγάσετε την μεταβατική έδρα άραγε;;; Στο μη επισκευάσιμο και κατεδαφιστέο κτήριο του Ειρηνοδικείου Κύμης που λειτουργεί παράνομα και εγκυμονεί κινδύνους;;; Έχετε δεί φωτογραφίες του Ειρηνοδικείου Κύμης;;; Θα πρέπει να ιδρυθεί μεταβατική έδρα στο Αλιβέρι που μπορεί μάλιστα να λειτουργήσει αμέσως και μέχρι η Κύμη να επιλύσει το στεγαστικό της μεταβατικής έδρας της , οι Κυμαίοι να έρχονται στο Αλιβέρι που ούτως ή άλλως θα έρχονται για να βρούν δικηγόρο και δικαστικό επιμελητή. Μόλις επιλύσουν το στεγαστικό τους , θα υπάρχουν δύο μεταβατικές έδρες σε Αλιβέρι και Κύμη. Δεν υπάρχει Ευρωπαική Χώρα που η Πρωτεύουσα μεγάλου Δήμου σαν τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου να μην έχει δικαστική υπηρεσία. Μας έχετε εγκαταλείψει και πειραματίζεστε στην πλάτη μας. Οι Αλιβεριώτες και τα όμορα χωριά θα ψηφίσουν ανάλογα στις επικείμενες Ευρωεκλογές…

  • 9 Απριλίου 2024, 23:16 | Παπαδάκης Παύλος

    Καθίσταται πιο αναγκαία και απαραίτητη από ποτέ, η ίδρυση Περιφερειακής Έδρας Πρωτοδικείου στο Καστέλλι Πεδιάδας. Όχι μόνο ιστορικοί, αλλά και δημογραφικοί και αναπτυξιακοί λόγοι, όπως αυτοί διαμορφώνονται εξαιτίας της ίδρυσης του νέου πολιτικού αεροδρομίου στην περιοχή, επιβάλλουν την ισχυρή παρουσία των θεσμών απονομής της δικαιοσύνης στην περιοχή του Καστελλίου Πεδιάδας.