Άρθρο 12 Από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σε σημαντικά ζητήματα – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1519 ΑΚ

Ο τίτλος και το άρθρο 1519 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίστανται ως εξής:
«Άρθρο 1519
Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
Όταν η επιμέλεια ασκείται από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.
Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο.
Ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.».

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:28 | ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΟΝΕΑΣ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΡΩ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΓΟΝΕΑ .ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:13 | Παναγιώτης Αγγελιδης

    Άρθρο 12
    Σημαντικά ζητήματα γονικής μέριμνας τέκνου
    Όταν η γονική μέριμνα, μετά από συμφωνία των γονέων ασκείται άνισα από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα του τέκνου, ανατροφής αυτού από τους γονείς του, η επικοινωνία του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο λαμβάνοντας υπόψιν αρχικά τον τελευταίο τόπο κοινής διαμονής τον γονέων, και το συμφέρον του ιδίου του τέκνου, και όχι του γονέα που επιθυμεί να αλλάξει τόπο διαμονής για το συμφέρον του ιδίου πρωτίστως. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ο ένας γονέας έχει αλλάξει τόπο διαμονής μαζί με το τέκνο κατόπιν δικής του επιλογής, θα πρέπει να επιβαρύνεται το κόστος μετάβασης και το κόστος επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα ή έστω αυτό να επιμερίζεται μεταξύ των γονέων, είτε οικονομικά, είτε με τη μορφή εναλλάξ μεταβάσεων.
    Ο γονέας στον οποίο σε εξαιρετική περίπτωση δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:28 | Βασιλειος Κολωκας

    Πως είναι δυνατόν να επιτρέπει το κράτος σε έναν γονέα να κάνει αρπαγή του παιδιού και να στερεί από τον άλλο γονέα την δυνατότητα να το μεγαλώνουν μαζί;;;;
    Χωρίς σύμφωνη γνώμη η οριστική δικαστική απόφαση δεν πρέπει να γίνεται.
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας οι μονομερείς ενέργειες

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:20 | Ελευθερία M,

    **Η Γαλλία αφαιρεί την επικοινωνία από την πρώτη στιγμή της ποινικής δίωξης, ο Μητσοτάκης κι ο Τσιάρας ζητάνε «αμετάκλητη» απόφαση**

    Η Γαλλία νομοθετεί αναστολή του δικαιώματος γονικής μέριμνας και επικοινωνίας του κακοποιητή με το παιδί, από την πρώτη στιγμή της Ποινικής Δίωξης. Την ίδια στιγμή, ο Τσιάρας και ο Μητσοτάκης καταθέτουν ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο, μέχρι την «αμετάκλητη» απόφαση, δηλαδή μέχρι την χρονοβόρα και πολυδάπανη απόφαση του Άρειου Πάγου, ο κακοποιητής θα μπορεί να παίρνει το παιδί μέχρι και 1/3 του συνολικού χρόνου.

    📢Στις 30 Ιουλίου 2020 η Γαλλική Βουλή ψήφισε το Ν. 2020-936 με σκοπό την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. (link1)

    📢Σε αυτό το νόμο προβλέπονται -ανάμεσα σε άλλες σημαντικότατες διατάξεις- οι παρακάτω, που σχετίζονται με την επικοινωνία γονέα – παιδιού.

    🎯Εκ του νόμου αναστέλλεται προσωρινά η άσκηση της γονικής μέριμνας και το δικαίωμα επικοινωνίας σε περίπτωση ποινικού αδικήματος από γονέα στον άλλο γονέα ή στο παιδί, από την άσκηση ποινικής δίωξης μέχρι και την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, χωρίς να χρειάζεται ειδική μνεία του ανακριτή ή του δικαστή για την αναστολή.

    🎯Πριν την άσκηση ποινικής δίωξης, μπορούν ο ανακριτής ή το δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσουν, με αιτιολογημένη απόφαση, σχετικά με την αναστολή του δικαιώματος που έχει το υπό εξέταση άτομο ως προς την επικοινωνία και διαμονή με το ανήλικο παιδί του.

    🎯Δικαίωμα διαμονής στη συζυγική στέγη στον σύζυγο που δεν είναι ο δράστης της άσκησης βίας, ακόμη κι αν έχει φιλοξενηθεί προσωρινά σε άλλη κατοικία, όπως σε καταφύγιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η ανάληψη ευθύνης για τα έξοδα που σχετίζονται με αυτό το προσωρινό καταφύγιο μπορεί να επιβαρύνουν τον βίαιο σύζυγο. Τα ίδια ισχύουν για συντρόφους που συγκατοικούσαν με σύμφωνο συμβίωσης ή χωρίς σύμφωνο. Με αυτόν τον τρόπο, το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης, και παύει το ζήτημα της κατοικίας να είναι αποτρεπτικός λόγος ως προς την απόφαση καταγγελίας της βίας.

    ☢️Η αιτολόγηση της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης ήταν «Στη Γαλλία, κάθε χρόνο συμβαίνουν 120-150 γυναικοκτονίες. Στη Γαλλία περισσότερες από 220.000 γυναίκες είναι θύματα βίας και 170.000 παιδιά είναι παρόντα σε αυτή τη βία».

    ✊Την παραπάνω απόφαση της βουλής επηρέασε η έκθεση με θέμα τη βία κατά των γυναικών (link2) που είχε κατατεθεί στη Γαλλική βουλή λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2020, από επιτροπή γυναικείων οργανώσεων.

    📍Η έκθεση αυτή ανέδειξε, μετά από είκοσι χρόνια εφαρμογής της Coparentalité (υποχρεωτικής συνεπιμέλειας), ότι «οι μισές γυναικοκτονίες έγιναν μπροστά σε μικρά παιδιά και με αφορμή τη τακτική επίσκεψη και φιλοξενία του πατέρα». Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της μελέτης του 2009 από το Παρατηρητήριο Βίας του περιφερειακού συμβουλίου του διαμερίσματος Seine-Saint-Denis που αφορούσε 24 γυναικοκτονίες που έγιναν τη περίοδο 2005 έως 2008.

    📍Τέλος, στα συμπεράσματα της έκθεσης ήταν ότι η υποχρεωτική συνεπιμέλεια είναι συχνά για τον πρώην σύντροφο το μέσο άσκησης εξουσίας και συνιστά νέα μορφή άσκησης βίας στο θύμα του. Το δικαίωμα επίσκεψης και φιλοξενίας των πατεράδων, συχνά αποτελεί για τις γυναίκες και τα παιδιά μεγάλο ρίσκο, θέτει τις γυναίκες θύματα βίας σε συστηματική επαφή με τον κακοποιητή τους και κάποιες φορές τις εκθέτει σε αυτόν χωρίς καμία απολύτως ασφάλεια.

    Ο Μητσοτάκης κι ο Τσιάρας ζητάνε αμετάκλητη απόφαση για να μας πιστέψουν, για να προστατέψουν εμάς και τα παιδιά.

    Εμείς απαντάμε #ΑμετάκληταΟΧΙ σε αυτό το ν/σ!
    Περιγραφή εικόνας για τυφλά άτομα: Φωτογραφία γυναικών που κρατάνε δίπλα στα πρόσωπά τους, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα πρόσωπά τους με τα σημάδια της βίας. Από κάτω γράφει «H Γαλλία αφαίρεσε 30/7/20 την επικοινωνία με το τέκνο από την πρώτη στιγμή άσκησης ποινικής δίωξης για ενδοοικογενειακή βία. Μητσοτάκης και Τσιάρας ζητάνε πρώτα αμετάκλητη καταδίκη! #ΑμετακληταΟΧΙ»

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:48 | Βαρβαρα Κολαιτου

    Κάποιες ¨κυρίες¨ λένε ότι το παιδί δεν είναι βαλίτσα. Και μετά το προσβάλουν αφού παίρνουν αυτό το παιδί, ως βαλίτσα και αλλάζουν τον τόπο διαμονής, αυθαίρετα. Να γίνεται με σύμφωνη γνώμη ή οριστική δικαστική απόφαση. Μονομερής από ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής είναι και να προστεθεί ως κακή άσκηση της γονικής μέριμνας

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:40 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΠΑΠΠΟΥΣ

    Άρθρο 12. Από κοινού και εξίσου η επιμέλεια σε σημαντικά ζητήματα.
    Να προστεθεί:Τόπος κατοικίας του τέκνου μετά τον χωρισμό των γονέων, ορίζεται ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας τους.
    Να προστεθεί μετά από οριστική δικαστική απόφαση σε ότι αφορά την μεταβολή της κατοικίας

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:28 | dimitra

    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:50 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΖΕΚΥΡΙΑ

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:31 | Ορεστης Κλεισιουνης

    Τι είδους γονέας είναι αυτός που παίρνει το παιδί και φεύγει στερώντας του τον άλλο γονέα;;; Αυτές οι ατομικές ενέργειες πρέπει να εκλείψουν και μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου από τον ένα γονέα, χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις να συνιστούν κακή άσκηση γονικής μέριμνας. Να μην μετακινείται κανένας αν δεν συμφωνούν μεταξύ τους ή δεν υπάρχει προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση.

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:02 | Καίτη Κουμαντζια

    Άρθρο 12

    Η δεύτερη παράγραφος του Άρθρου όσον αφορά τη μεταβολή του τόπου διαμονής δημιουργεί περιθώριο καταχρηστικής άσκησης της μέσω της δημιουργία τετελεσμένων: π.χ. μετοίκηση του τέκνου με Προσωρινή Διαταγή που δεν θα είναι πρακτικά αναστρέψιμη στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων μήνες αργότερα.

    Συνεπώς η ουσία του υφιστάμενου 1519 του ΑΚ που απαιτεί την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης πρέπει να διατηρηθεί, και να συμπληρωθεί ως προς το ότι τυχόν μονομερής μεταβολή του τόπου κατοικίας συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    Πρόταση αλλαγής της παραγράφου 2 του Άρθρου 8:

    · «(…) Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:48 | ΚΟΚΟΛΗΣ Κωνσταντίνος

    Δεν μπορεί να αλλάζουν οι κατοικίες των παιδιών χωρίς συμφωνία των γονέων ή χωρίς οριστική δικαστική απόφαση. Δεν μπορεί δηλαδή τα παιδιά να στερούνται τον ένα τους γονέα και ο ένας γονέας να στερείται τα παιδιά του με απλές αποφάσεις ασφαλιστικών που παίρνονται «στο πόδι» ή «στο γόνατο», ‘όπως συνηθίζεται να λέγεται. Για αυτό θα πρέπει να αλλάξει ως εξής:
    «Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενηοριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς.Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:08 | Αλέξανδρος Ελευθερίου

    Είμαι παππούς και λατρεύω την εγγονή μου. Μην αντέχοντας ούτε σαν ιδέα πιθανή αποχώρησή της από την κοινή μέχρι τώρα πόλη κατοικίας όλων μας αλλά κοιτάζοντας και το συμφέρον μιας και δική της επιθυμία είναι να ζει με τους γονείς και τους παππούδες τις ισόχρονα ακόμη κι αν χώρισαν οι γονείς της ζητώ την τροποποίηση του παρακάτω άρθρου ως εξής:

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:16 | Χριστίνα Ελευθερίου

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:21 | ΝΙΚΟΣ

    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΕΦΌΣΟΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ.
    ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΝΑ 30 ΧΡΟΝΩΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΤΙ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ?
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΙΟ ΟΝΟΜΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ
    ΜΗΝ ΜΠΛΕΧΕΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΤΕΣ

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:28 | Χάιδω Ελευθερίου

    Ως γιαγιά που υπέρ αγαπώ την εγγονή μου αποβλέποντας στην ευτυχία και το συμφέρον της ζητώ την τροποποίηση του άρθρου ως εξής:

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:04 | aris

    Η προσπάθεια του Υπουργού να στρέψει τον Ελληνικό λαό κατα της κυβέρνησης ειναι πρωτοφανής.
    Η ΝΔ πριν τις εκλογές υποσχέθηκε ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΒΑΡΩΝ.
    Βέβαια ο Κος Υπουργός κάνει εσωκομματική αντιπολίτευση προσπαθώντας να υπονομέυσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
    Ο δε πρωθυπουργός φαντάζει αδύναμος να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση του Κου Τσιάρα και κάποιων άλλων, γνωστών σε όλους μας.
    Επειδή το πρόγραμμα της ΝΔ όσον αφορά τα οικογενειακά δεν τηρήθηκε, με διάφορες προφάσεις απο τον Κο Τσιάρα,
    Επειδή ο πρωθυπουργός δεν πήρε σωστές αποφάσεις και δεν άλλαξε τον Κο Τσιάρα όταν έπρεπε, επειδή η εσωκομματική διαδοχή και οι φατρίες δεν αφορούν τον κόσμο που έρχεται αντιμέτωπος μέ ένα ελλεεινό εγκλημα, αυτό της γονεικής αποξένωσης,
    επειδή οι επόμενες εκλογές ειναι με απλή αναλογική, θα πρότεινα να ορίσετε ημερομηνία εκλόγών, γνωρίζουμε ήδη τις προθέσεις σας με την παραμονή του Κου τσιάρα στο Υπουργείο,
    ισως το 91% που λένε οι δημοσκοπήσεις υπέρ της συνεπιμέλειας να είναι λανθασμένο.
    Μένει να το δούμε στην πράξη.
    Προτείνω σαν πατέρας να μην κάνετε καμμία αλλαγή, πλέον ο άνεργος πατέρας θα χάνει την γγονική μέριμνα επειδή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα 500αρια διατροφές.
    ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ.
    ΠΡΟΚΥΡΉΞΤΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:27 | Στεφανια Κικκιρα

    Δώστε τέρμα σε όσους λένε ψέματα. Τελικός αποδέκτης σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες είναι τα παιδιά μας. Συμπληρώστε σας παρακαλώ να συνιστούν κακή άσκηση της γονικής μέριμνας οι αβάσιμες ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:57 | ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΥΡΙΩΔΗΣ

    ¨Άρθρο 12

    ‘Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου, τροποποίηση:

    Για τη δραστική αλλάγη του τόπου διαμονής του τέκνου που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, χωρίς να συναινεί ο άλλος γονέας και δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:33 | Θεώνη Ιορδανίδου

    Η υποχρεωτικότητα δεν πρέπει να υπαρχει σε όλες των περιπτώσεων!Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική!Δεν μπορεί να υπάρχει συνεργασία μεταξύ μιας γυναίκας και του κακοποιού της.Μόνο καλό δε θα είναι για το παιδί,γιατί αυτές οι συνήθειες δύσκολα κόβονται οπότε αργά ή γρήγορα θα τις επωμιστει το παιδί,δεν μπορεί επίσης να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε μία μητέρα κι εναν αδιάφορο πατέρα…δλδ θα τον υποχρεώσει ο νόμος να γίνει μπαμπάς και θα του βάλει τσιπάκι με αισθήματα?Και φυσικά δε θα μπώ σε πιο ακραίες κατηγορίες(παιδόφιλους,βιαστές,εξαρτημένους κτλ) Ζητάτε και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ,είναι δυνατόν?!Οπότε η υποχρεωτική συνεπιμέλεια με νόμο είναι ανέφικτη!!!!!Άλλωστε πιστέψτε με,οι περισσότεροι όσων πρέπει την εφαρμόζουν ήδη,συναινετικά οι γονείς και με συνεννόηση!Η υποχρεωτικότητα απο μόνη της δεν είναι κάτι θετικό και μόνο στο συμφέρον του παιδιού δεν αποβλέπει! Με αυτόν τον τρόπο ,με νόμο για όλους,ισοπεδώνοντας τα πάντα, και θέτοντας όντως σε κίνδυνο το ίδιο το παιδί…σημαίνει πώς πολλά πάνε να κρυφτούν κάτω απο το χαλί!!!!Κάποιοι μπορεί απλά να ήταν «δότες σπέρματος» ,να μη θέλουν,ποιός θα τους υποχρεώσει?Μόνο κακό θα κάνουν στο παιδί αν εμφανιστουν από το πουθενά,χωρίς να το θελουν πραγματικά!Και να ζητείται η άδειά τους για το αν θα γραφτεί το παιδι κολυμβητήριο? Όχι!!!!!!Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική κι έτσι πρέπει να εξετάζεται.Αυτός ή αυτή που θέλει,ας το διεκδικήσει κι οι αρμόδιοι ας κρινουν (εξονυχιστικά)!Ναι υπέρ της συναινετικής επιμέλειας!!!Ας μη ζήσουμε μεσαιωνικές καταστάσεις!ΟΧΙ Σε αυτό το νομοσχέδιο!!!!!!

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:39 | Αλέξανδρος Κοίλιας

    Η δικαστική απόφαση για μεταβολή του τόπου κατοικίας πρέπει να είναι ΟΡΙΣΤΙΚΗ καθώς με μια προσωρινή διαταγή δημιουργούνται τετελεσμένα που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν στην κύρια δίκη.

    Επίσης η μονομερής μεταβολή του τόπου κατοικίας θα πρέπει να προβλέπεται ρητά ότι αποτελεί ΚΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:06 | Aνδρονίκη Αθανασίου

    ➢ ‘Αρθρο 12
    ‘Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Nα τροποποιηθεί ως εξής :

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:50 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    Η Δικαστική απόφαση πότε θα τελεσιδική ? Μετά απο 5 έτη ? πρέπει ι εντός 6μήνου και αυτό να οριστεί ρητά

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:19 | Κωνσταντίνος Γ Σερδενές

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)

    1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με το ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ισότητα των γονέων , κοινή επιμέλεια τέκνων , εναλλασσόμενη κατοικία.

    Όταν δύο γονείς χωρίζουν γιατί ΠΡΕΠΕΙ ο ένας να είναι γονέας και ο άλλος επισκέπτης;;;;;;

    Το παιδί γίνεται από δύο γονείς και σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές έρευνες χρειάζεται δύο γονείς στη ζωή του για να μεγαλώσει σωστά.

    Όταν ξεκινάς μία διαμεσολάβηση για οποιδήποτε θέμα και ό ένας από τους δύο βρίσκεται σε θέση ισχύως , τότε θα έχει το πάνω χέρι και δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα και έτσι , δεν θα υπάρχει διαμεσολάβηση.

    Μόνο όταν δύο άνθρωποι-γονείς έχουν τα ίδια δικαιώματα και φυσικά τις ίδιες υποχρεώσεις θα μπορέσουν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι προς συμφέρον του παιδιού.

    Άρα η βάση μετά το διαζύγιο ΠΡΕΠΕΙ να είναι η ισότητα 50/50 το οποίο θα είναι ο κανόνας και από και πέρα όλα τα υπόλοιπα να είναι εξαιρέσεις οι οποίες θα γράφονται έτσι ώστε να μην παρερμηνεύονται…!!!

    Το μοντέλο της αποκλειστικής επιμέλειας έχει εφαρμοστεί για 40 χρόνια και έχει αποτύχει γιαυτό και φτάσαμε ως εδώ…!!!

    ‘Ηρθε η ώρα να πάμε μπροστά και να εφαρμόσουμε την Συνεπιμέλεια η οποία έχει εφαρμοστεί με τεράστια εποτυχία σχεδόν σε όλο τον δυτικό κόσμο.

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

    ΕΝΙΑΙΑ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΚΑΙ ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.

    ΚΑΤΑ ΝΟΜΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ(ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ)-ΚΟΙΝΕΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ-ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ…!!!

    ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:32 | Χριστίνα Σερδενέ

    Είμαι χωρισμένη γυναίκα και μεγάλωσα τις δύο κόρες μου έτσι ώστε να μην στερηθούν ούτε στο παραμικρό τον πατέρα τους και τώρα είναι και οι δύο δασκάλες και καλά στη ζωή τους.
    Δύο άνθρωποι και να χωρίσουν , παραμένουν για πάντα γονείς και τα παιδιά τους χρειάζονται και τους αγαπάνε και τους δύο.
    Κανένας πατέρας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο της μάνας και καμία μάνα τον ρόλο του πατέρα.
    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ είναι ότι καλύτερο για τα παιδιά χωρισμένων γονιών.

    ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:54 | Θεόδουλη Αθανασοπούλου

    Αρθρο 12

    Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:49 | Κώστας Σερβετάς

    Χώρισα και από τότε άρχισε ο γολγοθάς μου.
    Να αποδείξω ότι δεν είμαι εγκληματίας.
    Χάλασα μία μικρή περιουσία ( που έπρεπε να πάει για την ανατροφή της κόρης μου ) για να βλέπω το παιδί μου το ίδιο και η πρώην άλλα τόσα , με την διαφορά όμως , για να μην βλέπω την κόρη μου.
    Ευτυχώς μένουμε στην ίδια πόλη και πάρα πολύ κοντά και με την υπομονή μου και την επιμονή μου (δικαστήρια , χαμένα χρήματα , ψεύτικες κατηγορίες που αθωώθηκα , πόνο , θλίψη κλπ) κατάφερα μετά από 8 χρόνια να μπορώ με δικαστική απόφαση φυσικά να έχω την κόρη μου πέρα των διακοπών , δύο Παρασκευοσαββατοκύριακα τον μήνα και άλλες 8 καθημερινές μέρες από τις 13:00 έως τις 20:00.
    Στην απόφαση γράφει πέραν των άλλων , ότι πρέπει να την πηγαίνω σε ότι εξωσχολικό έχει και να την προετοιμάζω για το σχολείο για την άλλη μέρα.
    Όλα τα κάνω κατά γράμμα και φυσικά όλα αυτά τα 8 χρόνια πληρώνω και την διατροφή κανονικά.
    Καταλαβαίνετε πως είναι για το παιδί μέσα στην νύχτα όταν τελειώνει το διάβασμα ή ότι άλλο κάνει να του λες ντύσου να σε πάω στο άλλο σπίτι που είναι στο 1 χιλιόμετρο για να πας αύριο σχολείο.
    Τις διακοπές και τα Παρασκευοσαββατοκύριακα επιτρέπεται να κοιμάται μαζί μου , αλλά τις καθημερινές όχι.
    Και φυσικά επειδή η πρώην μου δουλεύει από τις 07:30 έως τις 14:30 , είναι «προτιμότερο» να το πάει η γιαγιά στο σχολείο και όχι ο μπαμπάς…!!!
    Εγώ φυσικά έχω επειδή βρίσκομαι στην διαδικασία σύνταξης έχω όλο τον χρόνο μου να αφιερωθώ στην ανατροφή της κόρης μου.
    Το νέο νομοσχέδιο είναι σε καλό δρόμο , όμως θα μου επιτρέψετε να πω και εγώ κάποιες τροποποιήσεις-πινελιές που πρέπει να γίνουν…γατί αν δεν γίνουν , θα έχουμε πάλι πολλά προβλήματα που όλα αυτά είναι σε βάρος των παιδιών…!!!

    ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:08 | ΣΠΥΡΟΣ

    Οι από κοινού λήψη αποφάσεων αποτελεί από τα πλέον ουσιαστικά στοιχεία της άσκησης της κοινής επιμέλειας και διασφαλίζει τα δικαιώματα του παιδιού καθώς και το ρόλο αμφοτέρων των γονέων. Η διαδικασία λήψεως αποφάσεων από κοινού διευκολύνεται ιδιαίτερα από το γονικό προγραμματισμό ανατροφής το τέκνου, καθώς οι γονείς θα έχουν ένα προσυμφωνημένο πλαίσιο για την ανατροφή του παιδιού τους.

    Τόπος διαμονής του τέκνου μετά το χωρισμό των γονέων πρέπει να προβλέπεται ο τόπος της τελευταίας κοινής διαμονής τους, η πρόβλεψη του σχεδίου δεν εξασφαλίζει την αποφυγή αποξένωσης

    Επίσης δεν νοείται απομάκρυνση του τέκνου από τον τελευταίο τόπο κοινής διαμονής με διαδικασίες όπως αυτή της προσωρινής διαταγής.

    Το άρθρο 1519 ΑΚ παρ. 1 και 2 να τεθεί ως εξής

    1. Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου Όταν έχει γίνει κατανομή της επιμέλειας μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν

    αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται και από τους δύο γονείς από κοινού. Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 1510 και του άρθρου 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται και σε αυτή την περίπτωση.

    2.Τόπος διαμονής του τέκνου, σε περίπτωση διαστάσεως, διαζυγίου ή ακυρώσεως του γάμου των γονέων είναι ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων, με κατανομή του χρόνου μεταξύ των γονέων, εναλλασσόμενη κατοικία.

    Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς, εφόσον το επιβάλει το συμφέρον του τέκνου. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:06 | Κωνσταντίνος Σύριος

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο
    δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται
    προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική
    απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από
    τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι
    προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:43 | Κωνσταντίνος Σύριος

    Πρόταση.
    Να ενσωματωθούν τα κάτωθι:
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο
    δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται
    προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική
    απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από
    τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι
    προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:42 | ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΕΤΗΣ

    Εγώ αυτή τη στιγμή με δικαστική απόφαση παίρνω την κόρη μου πέρα από τα δύο Παρασκευοσαββατοκύριακα του μήνα και άλλες οκτώ μέρες καθημερινές από τις μία το μεσημέρι έως τις οχτώ το βράδυ.
    Στην απόφαση γράφει να την διαβάζω και να την ετοιμάζω για την επόμενη μέρα.
    Επίσης να την πηγαίνω σε οποιοδήποτε εξωσχολικό έχει.
    Όλα αυτά τα κάνω κατά γράμμα και εννοείται πληρώνω την διατροφή κανονικότατα κάθε μήνα εδώ και 8 χρόνια.
    Το παιδί εννοείται ότι με θέλει πάρα πολύ.
    Μένω σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πρώην σύζυγό μου.
    Το σχολείο βρίσκεται περίπου στη μέση.
    Η πρώην μου δουλεύει από τις 7:30 έως 14:30 και αναγκαστικά το παιδί το πηγαινοφέρνει στο σχολείο η πεθερά μου εκτός από τις 8 μέρες που το σχολάω εγώ.
    Εγώ πλέον έχω πλήρη ελεύθερο χρόνο.
    Πέστε μου εσείς με τον καινούργιο νόμο , πόσο χρόνο “πρέπει” να βρίσκεται στην μαμά της και πόσο σε μένα;;;;;
    Νομίζω δεν χρειάζεται απάντηση…!!!
    Ισότητα έχουμε στην Ελλάδα και φυσικά το παιδί μας θέλει και τους δύο και όπως έχουν αποφανθεί και όλες οι επστημονικές έρευνες , το καλύτερο για τα παιδιά είναι να μεγαλώνουν εξίσου και ισόχρονα και με τους δύο γονείς και εναλλασσόμενη κατοικία.

    ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:40 | Νικόλας Δ.

    Άρθρο 12
    Σημαντικά ζητήματα γονικής μέριμνας τέκνου
    Όταν η γονική μέριμνα, μετά από συμφωνία των γονέων ασκείται άνισα από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα του τέκνου, ανατροφής αυτού από τους γονείς του, η επικοινωνία του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο λαμβάνοντας υπόψιν αρχικά τον τελευταίο τόπο κοινής διαμονής τον γονέων, και το συμφέρον του ιδίου του τέκνου, και όχι του γονέα που επιθυμεί να αλλάξει τόπο διαμονής για το συμφέρον του ιδίου πρωτίστως. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ο ένας γονέας έχει αλλάξει τόπο διαμονής μαζί με το τέκνο κατόπιν δικής του επιλογής, θα πρέπει να επιβαρύνεται το κόστος μετάβασης και το κόστος επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα ή έστω αυτό να επιμερίζεται μεταξύ των γονέων, είτε οικονομικά, είτε με τη μορφή εναλλάξ μεταβάσεων.
    Ο γονέας στον οποίο σε εξαιρετική περίπτωση δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:44 | Θοδωρης Αντυπας

    Αρθρο 12

    Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:49 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Είμαι θείος ενός μικρού κοριτσιού, νηπιαγωγός στο επάγγελμα και την ανηψιά μου , παρά που μένουμε στα 500 μέτρα την βλέπουμε 3 ώρες κάθε εβδομάδα και κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Στη δουλειά μου τέτοια παιδιά φαίνονται με γυμνό μάτι ότι έχουν «προβλήματα» , αντίθετα περιπτώσεις που τα παιδιά ζουν και με τους δύο τους γονείς , είναι τελείως φυσιολογικά…!!! Η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ φτιάχνει φυσιολογικά παιδιά…!!!

    ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:08 | ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ – ΔΙΟΤΙΜΑ

    Το άρθρο αυτό, όπως τροποποιείται, αντιφάσκει προς την προηγούμενη γενικότερη διάταξη του άρθρου 1518 ΑΚ, σύμφωνα με την οποία στην έννοια της επιμέλειας υπάγεται η γενικότερη επίβλεψη του τέκνου, η εκπαίδευση και η επιλογή του τόπου διαμονής του. Η εξαίρεση που διαλαμβάνει το παρόν άρθρο, υπάγει τα ζητήματα υγείας, εκτός από τα επείγοντα και εντελώς τρέχοντα, καθώς και τα ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του παιδιού στην υποχρεωτική συμφωνία και των δύο γονέων, και στην περίπτωση μη επίτευξης αυτής της συμφωνίας, στην κατ’ αναλογική εφαρμογή του άρθρου 1512 ΑΚ, εδ. β’, υποχρεωτική προσφυγή στο δικαστήριο για την άρση της διαφωνίας. Αυτή η πρόβλεψη, εκτός του ότι αντιστρατεύεται τη νομοθετικά ισχύουσα έννοια της επιμέλειας, θα προκαλέσει πλείστα όσα ερμηνευτικά προβλήματα, όπως επί παραδείγματι το πώς θα κρίνεται ο επείγων σε αντιδιαστολή προς τον τρέχοντα χαρακτήρα και πώς θα διαφοροποιούνται οι αποφάσεις επί εκπαιδευτικών θεμάτων σε αυτές που είναι αποφασιστικές και σε αυτές που δεν είναι.

    Το βέβαιο είναι ότι θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα φόρτου υποθέσεων των δικαστηρίων, καθώς οι γονείς που δεν έχουν καλές σχέσεις και συνεννόηση θα καταφεύγουν σε αυτά, με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια να αντιμάχεται τις αποφάσεις του άλλου γονέα. Κατ’ αποτέλεσμα, ζητήματα καθημερινότητας του παιδιού θα τίθενται σε αναστολή μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το δικαστήριο. Ο γονέας που έχει την επιμέλεια, ο οποίος και φέρει τα οικονομικά βάρη της ανατροφής του παιδιού με πενιχρή, πολλές φορές ενίσχυση-διατροφή από τον άλλο γονέα, θα είναι υποχρεωμένος/-η να υποβάλλεται σε οικονομικά έξοδα για την συνεχή δικαστική του/της εκπροσώπηση. Τέλος, και η διάταξη αυτή, αμφισβητεί το τεκμήριο που έχουν οι αποφάσεις του έχοντος την επιμέλεια γονέα ότι λαμβάνονται προς το συμφέρον του τέκνου και οδηγεί στην αποδυνάμωση των διακριτικών του ευχερειών επί ζημία τελικώς του συμφέροντος του ίδιου του τέκνου.

    Περαιτέρω, η πρόβλεψη ότι «για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο» αντίκειται προς το ισχύον αλλά και το ίδιο το προτεινόμενο άρθρο 1518 παρ. 1. Σύμφωνα με το τελευταίο, ο έχων/η έχουσα την επιμέλεια του τέκνου γονέας μπορεί να προσδιορίζει τον τόπο διαμονής του, εφόσον αυτό το δικαίωμα υπάγεται στην έννοια της επιμέλειας του προσώπου. Το ισχύον αλλά και το προτεινόμενο άρθρο 1519 ΑΚ, εκτός του ότι αντιβαίνουν στη γενικότερη διάταξη του άρθρου 1518 ΑΚ, επιρρίπτουν χωρίς διακρίσεις και ειδικότερες προϋποθέσεις (π.χ. μετεγκατάσταση του έχοντος την επιμέλεια γονέα σε άλλη χώρα) και κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, στον γονέα που ασκεί την επιμέλεια, ένα βάρος το οποίο όχι μόνον νομικώς προσκρούει στην έννοια της επιμέλειας αλλά περιορίζει το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του γονέα αυτού στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στο δικαίωμα εργασίας. Είναι σαφές ότι ένας γονέας που θα ασκεί την επιμέλεια του παιδιού υπό τους δεκάδες περιορισμούς που θέτει το νομοσχέδιο, δέσμιος στην πραγματικότητα της συναίνεσης του άλλου γονέα, δεν θα είναι ήρεμος και ευτυχισμένος και αυτό θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, δηλαδή θα αποβεί εις βάρος και όχι προς όφελος των συμφερόντων του τέκνου που διαμένει κατά κύριο λόγο μαζί του.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:24 | ΝΙΚΟΛ ΣΑΙΤΑ

    Είμαι χωρισμένη γυναίκα και μεγάλωσα τις δύο κόρες μου έτσι ώστε να μην στερηθούν ούτε στο παραμικρό τον πατέρα τους και τώρα είναι και οι δύο δασκάλες και καλά στη ζωή τους.
    Δύο άνθρωποι και να χωρίσουν , παραμένουν για πάντα γονείς και τα παιδιά τους χρειάζονται και τους αγαπάνε και τους δύο.
    Κανένας πατέρας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο της μάνας και καμία μάνα τον ρόλο του πατέρα.
    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ είναι ότι καλύτερο για τα παιδιά χωρισμένων γονιών.

    ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:35 | ΜΑΡΙΑ

    ➢ ‘Αρθρο 12

    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη

    έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:27 | ΝΑΤΑΛΙ ΠΑΠΠΑ

    Είμαι δασκάλα στο επάγγελμα και έχω και μία πιο μικρή ξαδέρφη από τον θείο μου.Η μητέρα της δεν την αφήνει ούτε τηλέφωνο να μας πάρει.Ο θείος έχει χαλάσει μία μικρή περιουσία για να την βλέπει ελάχιστα και μόνο τότε την βλέπω και εγώ. Στη δουλειά μου αυτά τα παιδιά έχουν πάρα πολλά προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς σε τεράστια αντίθεση με παιδιά χωρισμένων γονιών που ζουν όμως σχεδόν το μισό χρόνο και με τους δύο του γονείς.Η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ είναι το καλύτερο για τα παιδιά…!!!

    ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 17:22 | Δεσποινα Αποστολίδου

    Έχω με δικαστική απόφαση την προσωρινή επιμέλεια των τέκνων μας. Ο πρώην άντρας μου ζητάει να έχει επικοινωνία ακόμη και με την κυρία που μου κάνει το σίδερο, καθώς έρχεται σε επαφή με τα παιδιά του και να τον ενημερώσω για τη νέα μου διεύθυνση σε περίπτωση που μετακομίσω (γενικώς) γραπτώς ένα μήνα νωρίτερα. Φαντάζομαι ότι αν τεθεί τέτοιο θέμα, θα θέλει να εγκρίνει και το σπίτι. Τι προβλέπεται για την περίπτωση ενός τόσο παρεμβατικού γονέα; Πώς θα μπορώ να διασφαλίσω την ιδιώτικότητα της δικής μου ζωής όταν θα του ανατεθεί η συνεπιμέλεια που αυτή η μανία ελέγχου του μπορώ να υποθέσω μόνο ότι θα εκτοξευτεί;

  • 29 Μαρτίου 2021, 16:34 | Άγγελος Αντονακας

    Αρθρο 12

    Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 16:22 | Ξενοφώντας Ανδρέου

    Αρθρο 12

    Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 16:49 | Κωστας

    ΤΟ Ν/Σ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΈΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Π.Χ. ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ,ΨΥΧΙΚΗ ,ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ) Ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ,Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, Η ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ,Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ,Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ,Ο ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ,ΑΛΛΑ ΠΟΛΎ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΟΜΗ ΔΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΤΟ 1/3 Ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΗ ΓΟΝΕΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΈΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΎ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΨΥΧΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΑΠΌΦΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ.
    -ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ Ν/Σ ΤΟΥ 1983 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΠΑΙΔΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΌ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΝ.
    -ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΈΣ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ.
    -ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΝΕΑ ΨΥΧΙΚΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΊΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ .ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ,ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΛΑ ΘΕΜΑΤΑ Π.Χ.ΠΟΙΟ ΑΘΛΗΜΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ. Ο ΑΔΎΝΑΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ(ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΕΡΓΟΣ) ΓΟΝΕΑΣ ΘΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΏΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ο ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΟΝΕΑΣ.
    -ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.ΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ «ΔΑΣΚΑΛΕΥΤΕΙ» ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΘΩΕΣ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ.
    -ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ Ν/Σ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΡΙΜΝΑ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΌ ΑΥΤΟΥΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΥΧΑΙΑ.
    ΚΑΝΩ ΈΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ.

  • 29 Μαρτίου 2021, 16:04 | Αννα

    ΤΟ Ν/Σ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΈΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Π.Χ. ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ,ΨΥΧΙΚΗ ,ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ) Ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ,Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, Η ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ,Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ,Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ,Ο ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ,ΑΛΛΑ ΠΟΛΎ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΟΜΗ ΔΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΤΟ 1/3 Ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΗ ΓΟΝΕΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΈΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΎ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΨΥΧΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΑΠΌΦΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ.
    -ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ Ν/Σ ΤΟΥ 1983 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΠΑΙΔΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΌ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΝ.
    -ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΈΣ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ.
    -ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΝΕΑ ΨΥΧΙΚΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΊΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ .ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ,ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΛΑ ΘΕΜΑΤΑ Π.Χ.ΠΟΙΟ ΑΘΛΗΜΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ. Ο ΑΔΎΝΑΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ(ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΕΡΓΟΣ) ΓΟΝΕΑΣ ΘΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΏΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ο ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΟΝΕΑΣ.
    -ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.ΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ «ΔΑΣΚΑΛΕΥΤΕΙ» ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΘΩΕΣ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ.
    -ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ Ν/Σ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΡΙΜΝΑ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΌ ΑΥΤΟΥΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΥΧΑΙΑ.
    ΚΑΝΩ ΈΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ.

  • 29 Μαρτίου 2021, 16:28 | απεξάρτηση τώρα

    οσοι αμφισβητώντας το δίκαιο των δικαστικών αποφάσεων που δίνουν την επιμέλεια των παιδιών στον καταλληλότερο γονέα μήπως θα ήθελαν να μας πουν γιατί δεν την διεκδικούν στα δικαστήρια ???..μήπως επειδή δυσκολεύονται να μεταφέρουν καθημερινά το κυπελλάκι τους με τα ούρα και να βλέπουν αυτό να πηγαινοέρχετε οπως κανονικα θα επρεπε αντί να πηγαινοέρχονται τα παιδιά τους ? θα μιλησουμε ποτε ανοιχτα για το ζήτημα των ουσιών και των καταχρήσεων? κακη ασκηση γονικης μεριμνας δεν ειναι οταν ο γονεας αναγκαζεται να μετακομισει προκειμενου να βρει δουλεια ή να ακολουθησει την καριερα του..κακη ασκηση γονικης μεριμνας ειναι οταν ο γονεας γνωριζει οτι κανενα δικαστηριο δεν θα δεχοταν να δωσει συνεπιμελεια σε ενα γονιο που πινει αλκοολ ή καπνιζει χασις ολη μερα εστω και αν εισαι λειτουργικός στα βασικα . Αυτο τους αποτρεπει λοιπον απο την διεκδικηση και οχι οι ιδιες οι αποφασεις των δικαστων. Κακη ασκηση συνεπιμελειας ειναι να δηλωνεις απορος και να μην καταβάλεις διατροφη την ιδια στιγμη που εβδομαδιαια εφοδιαζεσαι καταλληλα τα απαραιτητα για τον εθισμο σου…

  • 29 Μαρτίου 2021, 16:11 | Αλεξάνδρα

    ΤΟ Ν/Σ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΈΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Π.Χ. ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ,ΨΥΧΙΚΗ ,ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ) Ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ,Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, Η ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ,Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ,Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ,Ο ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ,ΑΛΛΑ ΠΟΛΎ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΟΜΗ ΔΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΤΟ 1/3 Ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΗ ΓΟΝΕΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΈΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΎ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΨΥΧΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΑΠΌΦΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ.
    -ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ Ν/Σ ΤΟΥ 1983 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΠΑΙΔΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΌ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΝ.
    -ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΈΣ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ.
    -ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΝΕΑ ΨΥΧΙΚΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΊΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ .ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ,ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΛΑ ΘΕΜΑΤΑ Π.Χ.ΠΟΙΟ ΑΘΛΗΜΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ. Ο ΑΔΎΝΑΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ(ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΕΡΓΟΣ) ΓΟΝΕΑΣ ΘΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΏΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ο ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΟΝΕΑΣ.
    -ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.ΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ «ΔΑΣΚΑΛΕΥΤΕΙ» ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΘΩΕΣ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ.
    -ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ Ν/Σ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΡΙΜΝΑ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΌ ΑΥΤΟΥΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΥΧΑΙΑ.
    ΚΑΝΩ ΈΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ.

  • 29 Μαρτίου 2021, 16:10 | Γεωργία Αναστασοπούλου

    Αρθρο 12

    Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου

    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 15:57 | Σοφια Αναστασοπουλου

    Άρθρο 12

    Πως είναι δυνατόν να επιτρέπει το κράτος σε έναν γονέα να κάνει αρπαγή του παιδιού και να στερεί από τον άλλο γονέα την δυνατότητα να το μεγαλώνουν μαζί;;;;

    Χωρίς σύμφωνη γνώμη η οριστική δικαστική απόφαση δεν πρέπει να γίνεται.
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας οι μονομερείς ενέργειες.

  • 29 Μαρτίου 2021, 15:03 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΤΤΑΣ

    ΑΡΘΡΟ 1519
    2.Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

  • 29 Μαρτίου 2021, 15:58 | αθανασιος κροκιδης

    Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 14:42 | Τζαντζαρούδη Αναστασία

    Άρθρο 12

    Τι είδους γονέας είναι αυτός που παίρνει το παιδί και φεύγει στερώντας του τον άλλο γονέα;;; Να μην μετακινείται κανένας αν δεν συμφωνούν μεταξύ τους ή δεν υπάρχει προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση. Αυτές οι ατομικές ενέργειες πρέπει να εκλείψουν και μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου από τον ένα γονέα, χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις να συνιστούν κακή άσκηση γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 14:12 | Ευστράτιος Αγγελακακης

    Άρθρο 12
    Σημαντικά ζητήματα γονικής μέριμνας τέκνου
    Όταν η γονική μέριμνα, μετά από συμφωνία των γονέων ασκείται άνισα από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 του Α.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως.
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα του τέκνου, ανατροφής αυτού από τους γονείς του, η επικοινωνία του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο λαμβάνοντας υπόψιν αρχικά τον τελευταίο τόπο κοινής διαμονής τον γονέων, και το συμφέρον του ιδίου του τέκνου, και όχι του γονέα που επιθυμεί να αλλάξει τόπο διαμονής για το συμφέρον του ιδίου πρωτίστως. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ο ένας γονέας έχει αλλάξει τόπο διαμονής μαζί με το τέκνο κατόπιν δικής του επιλογής, θα πρέπει να επιβαρύνεται το κόστος μετάβασης και το κόστος επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα ή έστω αυτό να επιμερίζεται μεταξύ των γονέων, είτε οικονομικά, είτε με τη μορφή εναλλάξ μεταβάσεων.
    Ο γονέας στον οποίο σε εξαιρετική περίπτωση δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.