Άρθρο 64 Απόδοση ή παράδοση τέκνου – Τροποποίηση παρ. 2 και κατάργηση παρ. 3 άρθρου 950 ΚΠολΔ

Στο άρθρο 950 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η παρ. 2 αντικαθίσταται, η παρ. 3 καταργείται και το άρθρο 950 διαμορφώνεται ως εξής:

 «Άρθρο 950

  1. Με την απόφαση με την οποία διατάζεται η απόδοση ή παράδοση τέκνου καταδικάζεται ο γονέας που έχει το τέκνο να εκτελέσει αυτή την πράξη και με την ίδια απόφαση, για την περίπτωση που δεν την εκτελέσει, απαγγέλλεται αυτεπαγγέλτως χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ υπέρ του αιτούντος την απόδοση ή παράδοση και σε προσωπική κράτηση έως ένα έτος. Αν το τέκνο δεν βρεθεί, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 861 έως 866.
  2. Αν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, το δικαστήριο που ρυθμίζει το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο καθορίζει τα χρονικά διαστήματα αυτής και απειλεί, και αυτεπάγγελτα, σε βάρος εκείνου που εμποδίζει κάθε φορά την επικοινωνία, για κάθε παράβαση, χρηματική ποινή έως δέκα χιλιάδες (10,000.00) ευρώ και προσωρινή κράτηση έως ένα (1) έτος. Η παρεμπόδιση του δικαιώματος της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο βεβαιώνεται με έκθεση δικαστικού επιμελητή, ο οποίος παρευρίσκεται κατά τον ορισθέντα χρόνο έναρξης της επικοινωνίας.».
  • 23 Αυγούστου 2021, 07:42 | ΚΥΡΙΑΚΗ Χ.

    Ορθή τροποποίηση του νόμου!!
    Επιτέλους ο νόμος πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα των παιδιών να έχουν και τους δύο γονείς στη ζωή τους αλλά και των γονιών να έχουν τα παιδιά τους στη ζωή τους!!
    Σταματήστε επιτέλους τη γονική αποξένωση ,είναι έγκλημα!!
    Τσακίζονται οι ψυχές των παιδιών!!

  • 23 Αυγούστου 2021, 06:56 | ΜΑΝΟΣ Κ.

    ΜΠΡΆΒΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΊ ΝΑ ΒΆΛΕΙ ΕΝΑ ΦΡΈΝΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΞΈΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΈΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ!!
    ΚΆΘΕ ΠΑΙΔΊ ΈΧΕΙ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΝΑ ΈΧΕΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΊΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΣΌΤΙΜΑ ΚΑΙ ΙΣΟΧΡΟΝΑ!!!

  • 23 Αυγούστου 2021, 00:04 | Β.Π.

    Είναι τόσο παράλογο και τόσο απαράδεκτο η πρώην σύζυγος και «μητέρα» του παιδιού, έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, παρεμβάσεις φορέων, παρεμβάσεις ειδικών, κ.λπ., χωρίς ουσιαστικά να λογοδοτεί πουθενά, να έχει τη πλήρη δυνατότητα και δικαιοδοσία να μεθοδεύει συνεχώς και με κάθε τρόπο την πλήρη αποκοπή, τον ουσιαστικό απογαλακτισμό του παιδιού από τον άνθρωπο που κάθε στιγμή και με όλους τους τρόπους επιμένει να δείχνει την αφοσίωση και την αγάπη του στο παιδί. Αντί σαν πραγματική «μητέρα», που ενδιαφέρεται για την ουσιαστική ισορροπία του παιδιού, να επιδιώκει και να αγωνίζεται για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συνεύρεση πατέρα-παιδιού, εκείνη να μηχανεύεται με κάθε τρόπο πως θα ξεριζώσει ότι πιο τρυφερό και αληθινό, πως δηλαδή το παιδί θα ξεχάσει, πως θα απομακρυνθεί εντελώς από τον πατέρα του. Πως μπορεί μια κοινωνία να ελπίζει ότι θα στηρίζεται σε πραγματικές αξίες, όταν ουσιαστικά αδιαφορεί μπροστά σ’ αυτό τον βιασμό της ψυχούλας αυτών των παιδιών που δεν μπορούν να αντιδράσουν. Είμαστε όλοι απαράδεκτοι και αχαρακτήριστοι. Εγώ σαν πατέρας δεν πρόκειται να σταματήσω να αγωνίζομαι για το πραγματικό καλό του μικρού μου αγοριού που ξέρω ότι με έχει ανάγκη, με ζητάει και με περιμένει.
    Το σημαντικότερο σε όλα αυτά είναι ότι το παιδί κι εγώ κινδυνεύουμε να χάσουμε ουσιαστικά τελείως την επαφή μας. Φοβάμαι ότι όσο περνάει ο καιρός και δε βλεπόμαστε, θα με ξεχάσει και θα αποξενωθεί πλήρως από το πατέρα του.
    Εφ’ όσον μπορείτε, σας παρακαλώ να βοηθήσετε (δημοσιοποίηση, κοινοποίηση σε αρμόδιες υπηρεσίες, κ.λ.π.) σχετικά με τα προβλήματα επικοινωνίας με το παιδί μου, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας.
    Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστείτε.
    Σ’ ευχαριστώ νομοθέτη που με βοηθάς με το παρόν άρθρο!

  • 23 Αυγούστου 2021, 00:01 | Νάνος Νικος

    Το βασικό πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με τους δικηγόρους, δεν υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της δικαστικής απόφασης επικοινωνίας. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να καταθέτουν μηνύσεις και αγωγές που με τα γνωστά προβλήματα των αναβολών και των καθυστερήσεων στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων (τουλάχιστον 3-4 χρόνια), δεν μπορούν ουσιαστικά να λύσουν το πρόβλημα. Επιτέλους, έρχεται η νομοθέτηση να λύσει αυτό το πρόβλημα. Ευχαριστούμε για το πολύ σωστό αυτό άρθρο!

  • 23 Αυγούστου 2021, 00:29 | Μυρονίδης Μαριος

    Ο γονέας δεν θα πρέπει να παρεμβάλει εμπόδια με οποιονδήποτε τρόπο στην άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας από τον άλλο δικαιούχο επικοινωνίας γονέα, ούτε να επηρεάζει δυσμενώς το ανήλικο τέκνο. Μπράβο στο νομοθέτη!

  • 23 Αυγούστου 2021, 00:42 | Μπάρμπα Μαρία

    Σκοπός του απολύτως προσωπικού δικαιώματος και καθήκοντος επικοινωνίας είναι η διατήρηση του ψυχικού δεσμού μεταξύ γονέα και τέκνου και η δυνατότητα άμεσης γνώσης από το γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, την πνευματική ανάπτυξη και την παρακολούθηση της εν γένει κατάστασης αυτού. Πολύ σωστό το άρθρο!!

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:55 | Μπακαλούδης Αριστόδημος

    Θύματα της παρεμπόδισης επικοινωνίας πρώτα από όλα είναι τα παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα. Το κάθε παιδί θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις και με τους δύο γονείς του ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους σχέσεις. Κατά δεύτερο λόγο, θύμα είναι ο δικαιούχος της επικοινωνίας γονέας που διαταράσσονται σοβαρά οι προσωπικές σχέσεις με το παιδί του και η ψυχική του ισορροπία. Παρακαλείσθε να σταματήσετε τη θυματοποίηση αυτή. Αμεση αφαίρεση επιμέλειας από αυτόν που παραβατεί. Τα παιδιά θέλουν και τους δυο γονείς, τους παπούδες, τις γιαγιάδες, τους θείους και όλους τους συγγενείς και φίλους των γονιών τους

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:52 | Αναστασία Ιωαννίδου

    Η διαδικασία με το δικαστικό επιμελητή θα είναι τραυματική εμπειρία για τα περισσότερα παιδιά ακόμα κι αν δεν αντιδράσουν.Μεγαλώνοντας όμως πολλά παιδιά λόγω αυτών των εμπειριών είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες!θεωρώ λοιπόν οτι δεν είναι σωστό να υποβάλονται σε τέτοιου είδους «πειράματα».Επίσης αν αντιληφθούν οτι η μητέρα τους τιμωρείται είναι 2 οι πιθανότητες,ή να θεωρήσουν υπαίτιο τον εαυτό τους,ότι δηλαδή εξαιτίας τους η μητέρα τους βιώνει κάτι τέτοιο,κάτι που υποσυνείδητα θα τους κυριεύει μιά ζωή και η δεύτερη πιθανότητα είναι να στραφούν εναντίον του πατέρα και να θεωρήσουν εκείνον υπαίτιο για το «κακό» που βιώνει η μητέρα τους,οπότε η διάρρηξη σχέσεων σε αυτή την περίπτωση μεταξύ γονέα-πατέρα εν προκειμένω είναι αναπόφευκτη.

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:43 | Κοκκινάκης Αριστοτέλης

    Ένα εύλογο και καθόλα νόμιμο δικαίωμα που πολλές φορές παραβιάζεται βάναυσα και καταχρηστικά με διάφορα προσχήματα είναι αυτό της επικοινωνίας του χωρισμένου γονέα με το παιδί του. Αυτό οφείλει ο νομοθέτης να το διαφυλάξει και να τιμωρεί παραβατικές συμπεριφορές με άμεση αφαίρεση επιμέλειας και αυστηρά χρηματικά πρόστιμα, έτσι ώστε άμεσα και ανεπιστρεπτί να σταματήσει η παρεμπόδιση επικοινωνίας των παιδιών με τον ένα γονέα. Επίσης, η ψυχική και σωματική ενδοοικογενειακή βία να οδηγεί άμεσα σε αφαίρεση επιμέλειας από αυτόν που ασκεί τη βία και αυστηρή τιμωρία.

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:24 | Καρατάσου Νίκη

    Η παραβίαση της υποχρέωσης του γονέα που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου να μην παρεμποδίζει το δικαίωμα του άλλου γονέα να επικοινωνεί με το τέκνο του συνιστά στιγμιαίο έγκλημα. Αυτό εν τοις πράγμασι σημαίνει πως εάν δεν ‘βρεθεί’ προκειμένου να συλληφθεί ο γονέας που εγκληματεί το πρώτο 24ωρο από την τέλεση της πράξης της παρεμπόδισης μετά ο γονέας δεν συλλαμβάνεται και δεν κρατείται στα πλαίσια του αυτοφώρου, κινείται η διαδικασία της ποινικής δίωξης και ενδεχομένως να περάσει ένα χρονικό διάστημα ενός έτους περίπου μέχρι να δικαστεί. Επιτέλους, αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Είναι κακουργηματική πράξη η παρεμπόδιση επικοινωνίας. Άμεση τιμωρία και αφαίρεση επιμέλειας στον αποξενωτή γονέα.

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:12 | Καραγιάννης Μαρίνος

    Η επιβολή αυστηρών ποινών στον αποξενωτή γονέα πρέπει να κηρύσεται προσωρινά εκτελεστή, διότι η καθυστέρηση στην εκτέλεση μπορεί να προκαλει σημαντική ζημία στον άλλο γονέα και προκειμένου να αποκαθίσταται το ταχύτερο δυνατό η επικοινωνία του με το ανήλικο τέκνο του. Τα δικαστικά έξοδα πρέπει να επιβάλλονται σε βάρος του αποξενωτή και να του αφαιρείται η επιμέλεια

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:30 | Θεοδωροπουλου Παρασκευή

    Η αποξένωση του πατέρα από το τέκνο συνιστά προσβολή της προσωπικότητάς του και η ηθική βλάβη, που του έχει προκληθεί, συνισταμένη στην πίκρα, απογοήτευση, στενοχώρια και ακύρωση του πατρικού ρόλου, δεν μπορεί να αποκατασταθεί με καταβολή χρηματικού ποσού. Υποχρεώνεται η αποξενωτική μητέρα να άρει την προσβολή της προσωπικότητας του ενάγοντος και να την παραλείπει στο μέλλον, ήτοι να επιτρέπει ανεμπόδιστα, αλλά και να διευκολύνει την επικοινωνία του ενάγοντος με το ανήλικο τέκνο.
    Άμεσα να αφαιρείται η επιμέλεια από την αποξενωτική μητέρα και να υπόκειται σε κακουργηματικές κυρώσεις

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:05 | Δημητρης Θεοδωρόπουλος

    Αν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, το δικαστήριο που ρυθμίζει το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο καθορίζει τα χρονικά διαστήματα αυτής και απειλεί, και αυτεπάγγελτα, σε βάρος εκείνου που εμποδίζει κάθε φορά την επικοινωνία, για κάθε παράβαση, χρηματική ποινή έως δέκα χιλιάδες (10,000.00) ευρώ και προσωρινή κράτηση έως ένα (1) έτος.
    Να προστεθεί η παρακάτω φράση: «και να αφαιρείται η επιμέλεια από αυτόν που αφαιρεί την επικοινωνία»

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:13 | Χαρης Μπατζης

    Οι γονείς ανήκουν στα παιδία….. και όχι τα παιδιά στους γονείς!!!
    Όποιος και όποια δεν το καταλαβαίνει αυτό …. Είναι επικίνδυνος γονέας!!!
    Και πρέπει άμεσα να χάνει την γονική μέριμνα…… Αίσχος και ντροπή να υπάρχει γονέας αποξενοτης .

    ΝΑΙ στην τροποποίηση
    ΣΥΝΧΑΡΙΤΙΡΙΑ … στον υπουργό κ.Τσιάρα

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:04 | Ζαγας Λευτέρης

    Ο ασκών τη γονική μέριμνα υποχρεούται να απέχει από κάθε ενέργεια, που ενδέχεται άμεσα ή έμμεσα να οδηγήσει στην παρεμπόδισή της επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα και το περιβάλλον του, η οποία μπορεί κατά περίπτωση να εκτιμηθεί και ως προσβολή της προσωπικότητας του γονέα. Αυστηροποίηση των ποινών και αφαίρεση επιμέλειας στις περιπτώσεις παραβατικότητας

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:09 | Σωτηρία Ελευθεριάδου

    Το δικαίωμα επικοινωνίας γονέα τέκνου, που ασκείται σε περίπτωση ανώμαλης εξέλιξης της έγγαμης συμβίωσης, απορρέει από το φυσικό δεσμό αίματός τους ως αμοιβαία έκφραση αισθημάτων αγάπης, συμπάθειας, ενδιαφέροντος και στοργής. Αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της επικοινωνίας συνιστά καταχρηστική άσκηση της γονικής μέριμνας και πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και με αφαίρεση γονικής μέριμνας

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:53 | Αλεξίου Δημήτρης

    Το δικαίωμα επικοινωνίας γονέα τέκνου, απορρέει από το φυσικό δεσμό αίματός τους ως αμοιβαία έκφραση αισθημάτων αγάπης, συμπάθειας, ενδιαφέροντος και στοργής – Η αποξένωση του πατέρα από το τέκνο συνιστά προσβολή της προσωπικότητάς του και η ηθική βλάβη, που του έχει προκληθεί, συνίσταται στην πίκρα, απογοήτευση, στενοχώρια και ακύρωση του πατρικού του ρόλου – Υποχρεώνεται η εναγομένη μητέρα να άρει την προσβολή της προσωπικότητας του ενάγοντος και να την παραλείπει στο μέλλον. Διαφορετικά θα πρέπει να της αφαιρείται η επιμέλεια και να υπόκειται σε πολύ αυστηρές κυρώσεις με πολύ υψηλά χρηματικά πρόστιμα, τα οποία θα έχουν σκοπό την αυστηρή τήρηση της επικοινωνίας του τέκνου. Ο πατέρας θα πρέπει να μπορεί να κανονίζει το πρόγραμμα του με το τέκνο του χωρίς να έχει δικαίωμα η μητέρα να επεμβαίνει, συνήθως αρρωστημένα και με δόλο.

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:46 | Γκανάτσας Παύλος

    Το δικαίωμα επικοινωνίας είναι ουσιώδες για την ανάπτυξη ομαλών σχέσεων του παιδιού με το γονέα που δεν ασκεί την επιμέλειά του. Οι κατευθύνσεις που έχουν δημοσιευτεί στο προσχέδιο της νέας νομοθεσίας περί συνεπιμέλειας τείνουν να συνδέσουν την ανοχή στην επικοινωνία ως ένδειξη της καλής άσκησης της επιμέλειας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση άγουν σε γονεϊκή αποξένωση. Μάλιστα το τεκμήριο της επικοινωνίας στο 1/3 του συνολικού χρόνου του παιδιού, αφενός θα οδηγήσει σε αύξηση των διαπροσωπικών επαφών παιδιού-μη ασκούντα την επιμέλεια γονέα· αφετέρου θα πρέπει κατά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι ο έχων δικαίωμα επικοινωνίας θα πρέπει να την ασκεί προσηκόντως συμβάλλοντας και αυτός με τη σειρά του στην ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού.
    Πολύ σωστό το παρόν άρθρο!!!

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:16 | Στρατος Τασσος

    Συγχαρητήρια για την τροποποίηση.
    Πολλά χρόνια ..μέχρι σήμερα ,(ελπίζω), πατεράδες παρέδιδαν τα όπλα στο να βλέπουν τα παιδιά τους ,μετα από τακτικές από αποξενοτριες μανες , που παρεμπόδιζαν την επικοινωνία με τον πατέρα και απειλώντας των μάλιστα και πολλές φορές , <>… πόσα παιδία μεγάλωσαν σε αυτή την χώρα χωρίς τον πατέρα τους …??
    Το κράτος ήταν ανύπαρκτο … και αν μια κακή μάνα επέβαλε παράνομα και καταχρηστικά την εκδικητικότητα της μέσο του αποκλεισμού των παιδιών από τον πατέρα τους , για να τον εκδικηθεί, δεν υπήρχε κανείς να βοηθήσει αυτά τα παιδία και αυτόν τον πατέρα…..
    Ελπίζω όχι μόνο να εφαρμοστούν αυτά τα πρόστιμα αλλά και μια κακή μάνα , να χάνει την επιμέλεια – γονική μέριμνα. Να σταματήσουμε αυτήν την προικοθηρία, αυτήν την μάστιγα που έχει γίνει κοινωνικά αποδεκτή, ενώ είναι τέλειός παράλογη. Να κάνουμε βήματα μπροστά σαν άνθρωποι και σαν χώρα επιτέλους.
    ΝΑΙ …. με μεγάλα γράμματα …. να αλλάξουμε ότι έχει σαπίσει…..
    NAI στην Συνεπιμέλεια… ΝΑΙ στην ισότητα των φύλων.

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:28 | Γιάννου Γεωργία

    Για να υπάρξει παρεμπόδιση της επικοινωνίας από το γονέα που έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου πρέπει ο παρεμποδίζων να ενεργεί από πρόθεση, με σκοπό δηλαδή να παρεμποδιστεί η επικοινωνία, λ.χ. όταν παροτρύνει και γενικά εξωθεί το τέκνο να αποφύγει την επικοινωνία. Το νομολογιακό συμπέρασμα αυτό είναι διαχρονικό αφού επί δεκαετίες οι δικαστικές αποφάσεις ακολουθούν αυτό το σκεπτικό.
    Καιρός ήταν, λοιπόν, με το παρόν άρθρο να αλλάξει αυτό το αρρωστημένο σκεπτικό και να βοηθήσει τα παιδιά μας να μεγαλώσουν υγιή σε συνεπιμέλεια. Οποιοσδήποτε παραμένει σε τέτοια αρρωστημένα σκεπτικά να υπόκειται σε αυστηρές κυρώσεις και αφαίρεση επιμέλειας

  • 22 Αυγούστου 2021, 23:04 | Ιάκωβος δημητρίου

    Δυστυχώς οι συγκρουσιακές σχέσεις μεταξύ των γονέων, ορισμένες φορές ωθούν τον ψυχικά άρρωστο έχοντα την επιμέλεια γονέα να δηλώνει τόσο προς τρίτα πρόσωπα όσο και προς τον έτερο γονέα ότι ούτε στο μέλλον πρόκειται να συμμορφωθεί με την εκδοθείσα δικαστική απόφαση, μη σεβόμενος προφανώς τη δεσμευτικότητά της, γεγονός που συνιστά ομολογία της παραβίασης υποχρέωσης ανοχής της επικοινωνίας.
    Η αφαίρεση της επιμέλειας και η αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις παρεμπόδισης επικοινωνίας του τέκνου με τον ένα γονέα και το περιβάλλον του είναι μονόδρομος για την καλή ψυχική υγεία των παιδιών.

  • 22 Αυγούστου 2021, 22:29 | Ειρήνη Σταματοπούλου

    Αν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, η απόφαση που ρυθμίζει την επικοινωνία θα πρέπει να απειλήσει με αυστηρή χρηματική ποινή, προσωπική κράτηση εκείνον που εμποδίζει την επικοινωνία και αφαίρεση της επιμέλειας. Τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα να μην έχουν και τους δυο γονείς, αρκεί να εξετάζονται και οι δύο από ψυχιάτρους και αν είναι ικανοί γονείς.

  • 22 Αυγούστου 2021, 22:52 | Γίτας Νικος

    Η επίτευξη του σκοπού της διατήρησης αγαστών σχέσεων μεταξύ του παιδιού και του γονέα που δεν ασκεί επιμέλεια είναι απολύτως απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο ασκών την επιμέλεια γονέας δεν πρέπει να επιβαρύνει ψυχολογικά το τέκνο ούτε να λειτουργεί αποτρεπτικά σε σχέση με την πραγματοποίηση της επικοινωνίας.
    Παρακαλείσθε να αποτρέψετε την παρεμπόδιση επικοινωνίας του τέκνου και με τους δύο γονείς.

  • 22 Αυγούστου 2021, 22:52 | Μαρία Ιορδανίδη

    Ιδίως η νομολογία δέχεται ότι ο έχων το δικαίωμα αποκλειστικής άσκησης της επιμέλειας συχνά φαινομενικά μόνο επιτρέπει την εν λόγω επικοινωνία, παροτρύνοντας δήθεν το ανήλικο να ακολουθήσει τον έτερο γονέα του, όταν εκείνος προσέρχεται στην κατοικία τους για να το παραλάβει. Συχνά στην πραγματικότητα ο έχων την επιμέλεια γονέας εν απουσία του έχοντος δικαίωμα επικοινωνίας γονέα τον συκοφαντεί ενώπιον του τέκνου, με αποτέλεσμα εκείνο άλλοτε να διάκειται αρνητικά απέναντί του και άλλοτε να αρνείται πράγματι να τον ακολουθήσει φοβούμενο τις μετέπειτα αντιδράσεις του ασκούντος την επιμέλεια γονέα του απέναντι στο ίδιο.
    Το παρόν άρθρο φαίνεται να διορθώνει αυτά τα τρομακτικά λάθη του παρελθόντος και να τιμωρεί πολύ αυστηρά, όπως είναι αυτονόητο, το γονέα που εμποδίζει την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα. Προχωρήστε! Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν και με τον πατέρα τους!

  • 22 Αυγούστου 2021, 22:08 | Βλάχου Ελένη

    Όποιος δεν συμμορφώνεται σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστικής ή εισαγγελικής απόφασης σχετική με τη ρύθμιση της επικοινωνίας με το τέκνο, θα πρέπει να τιμωρείται με φυλάκιση, αυστηρή χρηματική ποινή και αφαίρεση επιμέλειας.
    Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν και με τους δυο γονείς.

  • 22 Αυγούστου 2021, 22:42 | Αραβανόπουλος Σωτήρης

    Αρκετές φορές ο γονέας που απολαμβάνει του δικαιώματος επικοινωνίας δεν μπορεί να το ασκήσει, λόγω άρνησης του έτερου γονέα να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή του να ανέχεται την επικοινωνία.
    Σε αυτές τι περιπτώσεις, ο γονέας που δεν συμμορφώνεται θα πρέπει να χάνει την επιμέλεια και να υποστεί αυστηρές ποινικές κυρώσεις. Το παρόν άρθρο είναι στη σωστήξ κατεύθυνση!

  • 22 Αυγούστου 2021, 22:08 | Κωνσταντίνος Z

    Συγχαρητήρια και επιτέλους μια κυβέρνηση και ένας Υπουργός Δικαιοσύνης που πραγματικά νοιάζονται για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και για να είμαι ειλικρινής και πολύ αργήσατε !
    Έπρεπε να μπει ένα τέλος στην εργαλειοποίηση των παιδιών από τις μητέρες και αυτό είναι κάτι πού το ξέρει ο κόσμος όλος. Τα παιδιά χρησιμοποιούνταν από τις μητέρες ως μέσο εκδίκησης κατά των πατεράδων, εκμεταλλευόμενες την αγάπη των μπαμπάδων για τα ίδια τους τα παιδιά. Οι ποινές για μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων οφείλουν να είναι αυστηρές και άμεσα εκτελεστέες !
    Οι δικαστές οφείλουν να εφαρμόσουν τον νέο Νόμο και να καταλάβουν ότι παιδιά στερούνται τους μπαμπάδες τους και εξαιτίας της πάγιας νομολογίας τους εδώ και 40 χρόνια. Η πολιτεία οφείλει κι αυτή να ελέγχει τους δικαστικούς λειτουργούς αν σκέφτονται και αποφασίζουν σύμφωνα με τον νέο νόμο και να απομακρύνει τους μεροληπτικούς από τα οικογενειακά δικαστήρια και γενικότερα.

    Συγχαρητήρια και ούτε βήμα πίσω στις ελάχιστες φωνές οπισθοδρόμησης κυρίως από γυναίκες που δεν έχουν γίνει ούτε καν μάνες !

    Τα παιδιά έχουν δύο γονείς και είναι δικαίωμα τους να μεγαλώνουν ισάξια και με τους δύο !!

    Οι κακοποιητές γονείς, άντρες ή γυναίκες να πληρώνουν βαρύ το μάρμαρο για να μάθουν να μην παίζουν παιχνίδια στις πλάτες αθώων παιδιών !

    Προχωρήστε με περισσότερη τόλμη και οδηγήστε την χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον για παιδιά και γονείς !

  • 22 Αυγούστου 2021, 22:40 | Ζεκυριά Κατερίνα

    Η τροποποίηση είναι υποχρεωτικό να γίνει για να σταματήσει επιτέλους η γονεϊκή αποξένωση από τον γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια και να μην αποφασίζει μόνος του για το τέκνο.Η τροποποίηση είναι η μόνη λύση που θα κάνει τον γονέα που αποξενώνει,να θυμηθεί ότι στη ζωή του τέκνου υπάρχει και ο άλλος γονέας! Τα παιδιά έχουν δύο γονείς και ΠΛΕΟΝ αποφασίζουν οι γονείς από κοινού και εξίσου!

  • 22 Αυγούστου 2021, 22:36 | Κρόκος Δημήτριος

    Μπράβο σας κινείστε στη σωστή κατεύθυνση με τέτοιες προσθηκες στο νομο. μην επηρεαζεστε από κακόβουλους γονείς που τυφλωμενοι από την κακία και τον εγωισμό τους επιχειρούν να αποξενωσουν το παιδί από τους ανθρώπους που το αγαπάνε

  • 22 Αυγούστου 2021, 21:40 | Μιρέλλα Κωνσταντινίδου

    Φυσικά τα παιδιά δεν είναι κτήμα κανενός!Ανήκουν στον εαυτό τους και μόνο!Σεβαστείτε τα δικαιώματά τους και μη τα υποβάλλετε σε τέτοιες διαδικασίες!

  • 22 Αυγούστου 2021, 21:01 | Κορινα

    Παρτε το κτηνώδες πραγμα πισω,όχι τετοια στα παιδάκια του κοσμου.

  • 22 Αυγούστου 2021, 21:05 | Παύλος

    Mε τόσα προβλήματα στην κοινωνία που ζούμε εσείς νομοθετείτε άσχετα;Πόση ενδοοικογενειακή βία ,γυναικες νεκρες απο χέρια συντρόφων και αυζύγων!Έτσι διαλύστε τες κι άλλο!

  • 22 Αυγούστου 2021, 21:28 | Ζωή!

    Απαράδεκτη τροποποίηση!

  • 22 Αυγούστου 2021, 21:13 | Θεκλα

    Xαρα για τους μηνυσιομανεις κυριους

  • 22 Αυγούστου 2021, 21:59 | Λευτέρης Γ.

    Δηλαδή μας λένε οτι το πραγματικό συμφέρον του παιδιού είναι να ρο πηγαίνουν συνοδεία λες και είναι εγκληματίας;Πόσο θα χαρούν τα παιδάκια δε λέγεται!Κρίμα!

  • 22 Αυγούστου 2021, 21:45 | Μωραιτου Τζενη

    Ενάντια στον δημοφιλή μυθο που θέλει οι κακοποιητες να υποφέρουν απο προβλήματα διαχείρισης του θυμού έρχεται η διαπίστωση οτι ελέγχουν τον θυμό τους όταν υπαρχουν μάρτυρες!Η μέρα όμως έχει 24 ώρες ενημερωτικά!
    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΛΟ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΩΝ

  • 22 Αυγούστου 2021, 21:43 | Αραβανόπουλος Μάριος

    Η παρεμπόδιση επικοινωνίας του ενός γονέα με το ανήλικο παιδί του από τον άλλο γονέα που ασκεί την επιμέλεια του τέκνου να τιμωρείται πολύ αυστηρά και να οδηγεί σε αφίρεση της επιμέλειας από το γονέα που την ασκεί.

  • 22 Αυγούστου 2021, 21:07 | Δημητρα Παρασχίδου

    Όταν η παρεμπόδιση της επικοινωνίας από πρόθεση λάβει χώρα από πλευράς του γονέα που έχει την επιμέλεια, μπορεί να στοιχειοθετήσει λόγο κακής άσκησης της γονικής μέριμνας εκ μέρους του και ως εκ τούτου λόγο αφαίρεσης της επιμέλειας.
    Σωστό άρθρο!

  • 22 Αυγούστου 2021, 21:42 | Ανδρεόπουλος Ιορδάνης

    Σε περίπτωση άσκησης εγκλήσεως (ποινικής δίωξης) από τον γονέα-φορέα του δικαιώματος επικοινωνίας εναντίον του γονέα που έχει την επιμέλεια, αποτέλεσμα είναι η έκδοση δύο καταδικαστικών ποινικών αποφάσεων, εκ των οποίων η μία θα αναγνωρίζει την παράβαση και θα τον καταδικάζει για παραβίαση δικαστικής απόφασης και η δεύτερη θα επακολουθεί την κοινοποιηθείσα πρώτη, εκτελώντας τη χρηματική ποινή και την προσωπική κράτηση που συνήθως προβλέπονται ως κυρώσεις στην αρχική απόφαση επικοινωνίας. Επιβάλεται η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την παρεμπόδιση επικοινωνίας του τέκνου με τον ένα γονέα, η οποία θα πρέπει να θεωρείται κακούργημα.

  • 22 Αυγούστου 2021, 21:19 | Μαντώ

    Λέτε για υπογεννητικότητα,τα επόμενα στατιστικά θα είναι χειρότερα!
    Με τη συνεπικουρία σας φυσικά!

  • 22 Αυγούστου 2021, 20:58 | Ανδρεοπούλου Αθανασία

    Στην πράξη όταν υπάρχει απόφαση που θεμελιώνει το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια με το ανήλικο τέκνο, η παραβίασή της, είτε με την μορφή της πλήρους παρεμπόδισης από πρόθεση είτε με την μορφή της απλής παρέκκλισης απ’ αυτή, πρέπει να επισύρει αυστηρές ποινικές συνέπειες για τον έτερο γονέα που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου και οφείλει ο νομοθέτης να είναι πολύ αυστηρός και να μην αφηνει περιθώρια.

  • 22 Αυγούστου 2021, 20:10 | MATINA

    Aλλη μία τροποποίηση απαράδεκτη που θα πέσει στο κενο!

  • 22 Αυγούστου 2021, 20:38 | Ζαχαρίου Μάτα

    O Χ Ι !!!!!!!!!!!

  • 22 Αυγούστου 2021, 20:55 | Μελπομένη Μαραθίτη

    Σκοπός του σωστού άρθρου αυτού είναι η διατήρηση ενός πολύ σημαντικού ψυχικού δεσμού του ανηλίκου τέκνου με τον γονέα που δεν διαμένει πλέον στην οικογενειακή εστία.

  • 22 Αυγούστου 2021, 20:23 | Πάνος

    Kάθε περίπτωση διαφορετική!Κάθε παιδί διαφορετικό!Όχι η τροποποίση για όλες τις περιπτώσεις

  • 22 Αυγούστου 2021, 20:52 | Δημήτρης Αλιζιώτης

    Είτε υπάρχει θέμα ψυχικής υγείας της μητέρας, είτε όχι, αν δημιουργούνται στα τέκνα φοβίες και συναισθηματική ανασφάλεια λόγω της έντασης με τον πρώην σύζυγο, επειδή τον εμποδίζει από την απρόσκοπτη επικοινωνία με τα τέκνα και ειναι αρνητική στις κοινωνικές επαφές των ανήλικων με προσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, τότε θα πρέπει να της αφαιρείται η επιμέλεια.

  • 22 Αυγούστου 2021, 20:15 | Ράνια Βράιλα

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 22 Αυγούστου 2021, 20:23 | Τσιάρα Καλλιόπη

    Οχι άλλη ψυχολογική κακοποιηση σε ήδη κακοποιημένες γυναικες και παιδια

  • 22 Αυγούστου 2021, 20:44 | Ειρήνη Διαμαντάκη

    Να αφαιρούν την επιμέλεια από την μητέρα που παρεμποδίζει την επικοινωνία με τον πατέρα. Δημιουργεί φοβο και συναισθηματική ανασφάλεια στα τέκνα, άρα αιτία για αλλαγή των όρων διαβίωσης με την αναθεση της επιμέλειας στον πατέρα.

  • 22 Αυγούστου 2021, 20:07 | Πηνελόπη Δεσποτίδη

    Η κοινή γνώμη ότι «η μητέρα δεν χάνει με τίποτα την επιμέλεια» και «μπορεί να δίνει τα παιδιά όποτε θέλει η ίδια ή να τον εμποδίζει προκειμένου για να αποκομίσει παραπάνω διατροφή ή άλλα ωφελήματα», πρέπει, επιτέλους, να αλλάξει. Έχουμε καταδικαστεί τόσες φορές από τα ευρωπαικά δικαστήρια και ακόμα δε βάζουμε μυαλό. Επιτέλους, τα παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη και τον πατέρα τους. Οποιοσδήποτε δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, θα πρέπει να το δεχτεί. Ισότητα σε όλους τους τομείς. Πολύ σωστό άρθρο!!!