ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΎ ΠΛΑΙΣΊΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 3500/2006

Άρθρο 85

Ορισμοί – Τροποποίηση άρθρου 1 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 1 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 αα) μετά από τις λέξεις «μέλους της οικογένειας» προστίθενται οι λέξεις «ή σε βάρος προσώπου που δέχεται τις υπηρεσίες φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας στον οποίο ο δράστης εργάζεται,», αβ) διαγράφεται η αναφορά στο άρθρο «8» και αγ) προστίθενται μετά από το άρθρο 311 αναφορά στα άρθρα 336 και 338, β) στην παρ. 2 βα) στην περ. α’ μετά από τη λέξη «οικογένεια» διαγράφεται το διαζευκτικό «ή» και προστίθενται οι λέξεις «, η», ββ) στην περ. β’ η λέξη «παραστάτης» αντικαθίσταται από τη λέξη «συμπαραστάτης», βγ) στην περ. γ’ η λέξη «τέως» αντικαθίσταται από τη λέξη «πρώην» σε δύο σημεία, γ) στην παρ. 3 γα) στο πρώτο εδάφιο διαγράφεται το άρθρο «8» και γβ) στο δεύτερο εδάφιο προστίθενται μετά από το άρθρο 311 αναφορά στα άρθρα 336 και 338 και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 1

Ορισμοί

 Για τον παρόντα νόμο θεωρείται:

  1. ενδοοικογενειακή βία, η τέλεση αξιόποινης πράξης, σε βάρος μέλους της οικογένειας ή σε βάρος προσώπου που δέχεται τις υπηρεσίες φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας στον οποίο ο δράστης εργάζεται, σύμφωνα με τα άρθρα 6, 7 και 9 του παρόντος και τα άρθρα 299, 311, 336 και 338 του Ποινικού Κώδικα.
  2. α. οικογένεια, η κοινότητα που αποτελείται από συζύγους ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωση ή γονείς και συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους.

β. στην οικογένεια περιλαμβάνονται, εφόσον συνοικούν, συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού και πρόσωπα των οποίων επίτροπος, δικαστικός συμπαραστάτης ή ανάδοχος γονέας έχει ορισθεί μέλος της οικογένειας, καθώς και κάθε ανήλικο πρόσωπο που συνοικεί στην οικογένεια.

γ. οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και στους μόνιμους συντρόφους και στα τέκνα, κοινά ή ενός εξ αυτών, στους πρώην συζύγους, στα μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει λυθεί, καθώς και στους πρώην μόνιμους συντρόφους.

  1. θύμα ενδοοικογενειακής βίας, κάθε πρόσωπο της προηγούμενης παραγράφου σε βάρος του οποίου τελείται αξιόποινη πράξη κατά τα άρθρα 6, 7, και 9 του παρόντος. Θύμα είναι και το μέλος, στην οικογένεια του οποίου τελέσθηκε αξιόποινη πράξη, κατά τα άρθρα 299, 311, 336 και 338 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και ο ανήλικος κατά την παράγραφο 2, ενώπιον του οποίου τελείται μία από τις αξιόποινες πράξεις της παρούσας.».

Άρθρο 86

Σωματική και ψυχολογική βία σε βάρος ανηλίκων – Τροποποίηση άρθρου 4 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 4 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στον τίτλο του άρθρου μετά από τη λέξη «σωματική» προστίθενται οι λέξεις «και ψυχολογική» και β) στο πρώτο εδάφιο βα) μετά από τις λέξεις «επί ασκήσεως σωματικής» προστίθενται οι λέξεις «ή ψυχολογικής» και ββ) διαγράφονται οι λέξεις «ως μέσου σωφρονισμού» και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 4

Σωματική και ψυχολογική βία σε βάρος ανηλίκων

 Επί ασκήσεως σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος ανηλίκου, στο πλαίσιο της ανατροφής του, εφαρμόζεται το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα.

Η 30ή Απριλίου κάθε χρόνου ορίζεται ως ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας ανηλίκων.».

Άρθρο 87

Αύξηση του ελάχιστου ύψους του ποσού της χρηματικής ικανοποίησης – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 5 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) οι λέξεις «χιλίων (1.000)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δύο χιλιάδων (2.000)» και το άρθρο 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 5

Χρηματική ικανοποίηση

 Η κατά το άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα Χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης του παθόντος για μία από τις πράξεις του παρόντος νόμου, δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, εκτός αν ο ίδιος ο παθών ζήτησε μικρότερο ποσό.».

Άρθρο 88

Διακεκριμένη περίπτωση τέλεσης της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και ενώπιον ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 6 του ν. 3500/2006 (Α΄ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 3 προστίθεται στις διακεκριμένες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης που επισύρουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και η περίπτωση τέλεσης της πράξης ενώπιον του ανηλίκου μέλους της οικογένειας και στην περίπτωση που φέρει τα χαρακτηριστικά του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, β) η παρ. 5 διαγράφεται και το άρθρο 6 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 6

Ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη

  1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β΄ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον ενός έτους.
  2. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.
  3. Αν η πράξη της παρ. 1 τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί ή αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο (2) ετών και αν φέρει και τα χαρακτηριστικά του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών.
  4. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου συνιστά μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη. Αν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
  5. [Καταργείται]».

Άρθρο 89

Ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή και ενώπιον ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 3500/2006

Στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) προστίθεται δεύτερο εδάφιο αναφορικά με την ποινή της ενδοοικογενειακής παράνομης βίας και απειλής που τελείται ενώπιον ανηλίκου και οι παρ. 1 και 2 διαμορφώνονται ως εξής:

«Άρθρο 7

Ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή

  1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο εξαναγκάζει άλλο μέλος χρησιμοποιώντας βία ή απειλή με σπουδαίο και άμεσο κίνδυνο σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή χωρίς το θύμα να υποχρεούται προς τούτο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, ανεξάρτητα από το αν το απειλούμενο κακό στρέφεται εναντίον του ίδιου του θύματος ή κάποιου από τους οικείους του υπό την έννοια της περίπτωσης β΄ του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα. Όποιος τελεί την αξιόποινη πράξη του πρώτου εδαφίου ενώπιον ανηλίκου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους.
  2. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προκαλεί τρόμο ή ανησυχία σε άλλο μέλος της οικογένειας, απειλώντας το με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση. Όποιος τελεί την αξιόποινη πράξη του πρώτου εδαφίου ενώπιον ανηλίκου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών.».

Άρθρο 90

Αύξηση του ορίου ποινής στην περίπτωση της τέλεσης ενδοοικογενειακής προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ενώπιον ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 9 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 9 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 2 αα) οι λέξεις «μέχρι τριών ετών» διαγράφονται, αβ) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και αγ) προστίθενται, μετά από τις λέξεις «αν ο παθών είναι ανήλικος», οι λέξεις «ή η πράξη τελείται ενώπιόν του», β) η παρ. 3 διαγράφεται και το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 9

Ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

  1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου μέλους της, με ιδιαίτερα ταπεινωτικό λόγο ή έργο που ανάγεται στη γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
  2. Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών τιμωρείται η πράξη της παρ. 1, αν ο παθών είναι ανήλικος ή η πράξη τελείται ενώπιόν του.
  3. [Καταργείται]».

Άρθρο 91

Προϋποθέσεις ποινικής διαμεσολάβησης – Τροποποίηση άρθρου 11 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 11 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 προστίθεται διαζευκτικά η αρμοδιότητα των ανακριτικών υπαλλήλων όταν ενεργούν στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 245 ΚΠΔ να εξετάζουν τη δυνατότητα διαμεσολάβησης, β) στην παρ. 2 βα) στην περ. β’ προστίθεται και η συμμετοχή σε πρόγραμμα απεξάρτησης ως όρος ποινικής διαμεσολάβησης και προστίθεται στους φορείς που παρέχουν τα συμβουλευτικά/θεραπευτικά προγράμματα, καθώς και τα προγράμματα απεξάρτησης και κάθε ιδιωτικός φορέας που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ββ) στην περ. γ’ προστίθενται δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο εδάφιο, βγ) προστίθεται περ. δ’, γ) στην παρ. 5 το άρθρο «45Α» αντικαθίσταται από το άρθρο «46» και το άρθρο 11 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 11

Προϋποθέσεις

  1. Στα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας ο αρμόδιος για την άσκηση ποινικής δίωξης εισαγγελέας ή ο αρμόδιος ανακριτικός υπάλληλος, ενεργώντας στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 245 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διερευνούν τη δυνατότητα διαμεσολάβησης κατά τη Διαδικασία των επόμενων άρθρων.
  2. Προϋπόθεση για την έναρξη της Διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης είναι υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης εκ μέρους του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, ότι είναι πρόθυμο σωρευτικά:

α) να υποσχεθεί ότι δεν θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας (λόγος τιμής) και ότι, σε περίπτωση συνοίκησης, δέχεται να μείνει εκτός οικογενειακής κατοικίας για εύλογο χρονικό διάστημα, εάν το προτείνει το θύμα. Για την υπόσχεση αυτή συντάσσεται έκθεση κατά τα άρθρα 148 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

β) να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα απεξάρτησης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε δημόσιο φορέα ή σε ιδιωτικό φορέα που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας ή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε όποιον τόπο και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται τούτο αναγκαίο από τους αρμόδιους θεραπευτές. Ο υπεύθυνος του προγράμματος πιστοποιεί την ολοκλήρωση της παρακολούθησής του. Το σχετικό πιστοποιητικό επισυνάπτεται στο φάκελο της δικογραφίας. Αναφέρονται δε σε αυτό, αναλυτικά, το αντικείμενο του συμβουλευτικού – θεραπευτικού προγράμματος ή του προγράμματος απεξάρτησης και ο αριθμός των συνεδριών που παρακολούθησε ο ενδιαφερόμενος.

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της παρακολούθησης του προγράμματος εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 13.

γ) να άρει ή να αποκαταστήσει, εφόσον είναι δυνατόν, αμέσως τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την πράξη και να καταβάλει εύλογη χρηματική ικανοποίηση στον παθόντα. Αν αποδεδειγμένα προκύπτει, πως τόσο το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, όσο και το θύμα βρίσκονται σε πρόδηλη οικονομική αδυναμία, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αποζημιωθεί το θύμα σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο και υφίσταται η ανάγκη μετεγκατάστασης του θύματος και των ανήλικων τέκνων του σε ασφαλές περιβάλλον και κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών τους, προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ ποσού αποζημίωσης προς το θύμα, η οποία καταβάλλεται δίχως καθυστέρηση από την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης του άρθρου 1 του ν. 3811/2009 (Α’ 231) κατόπιν αίτησης του θύματος με αναλογική εφαρμογή του ανωτέρου νόμου. Η περ. δ’ του άρθρου 9 του ν. 3811/2009, περί κατάχρησης δικαιώματος, εφαρμόζεται αναλόγως. Το Ελληνικό Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του αποζημιωθέντος θύματος σε βάρος του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, μέχρι το ύψος του καταβληθέντος ποσού, την είσπραξη του οποίου επιδιώκει σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190). Η αποζημίωση του θύματος από την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο, δεν θίγει το δικαίωμα αποζημίωσής του από το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 914 και 932 του Αστικού Κώδικα.

δ) να προβεί σε κάθε άλλη ενέργεια αποκατάστασης ή μεταμέλειας που προτείνει το θύμα.

  1. Αν το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ανήλικος, η ποινική διαμεσολάβηση ενεργείται υπέρ αυτού και από κοινού από τον κατά τόπον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων και τον ασκούντα την επιμέλεια, εφόσον αυτός δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον φερόμενο ως δράστη του εγκλήματος. Αν δεν υπάρξει ομοφωνία, η διαμεσολάβηση δεν είναι δυνατή. Ο ανήλικος που έχει συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας του μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να παρίσταται κατ` αυτήν και να ακούγεται. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου αντιπροσωπεύουν τον ανήλικο στη Διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης και για τις αστικές αξιώσεις.
  2. Οι σχετικές με την ποινική διαμεσολάβηση διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται, αν ο φερόμενος ως δράστης της πράξεως ενδοοικογενειακής βίας είναι επίτροπος, δικαστικός συμπαραστάτης ή ανάδοχος γονέας του ανηλίκου.
  3. Αν την πράξη ενδοοικογενειακής βίας σε βαθμό πλημμελήματος φέρεται να έχει τελέσει ανήλικος, εφαρμόζεται το άρθρο 46 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.».

Άρθρο 92

Διεύρυνση της δυνατότητας του δικαστηρίου για επιβολή περιοριστικών όρων και ποινικής διαμεσολάβησης – Τροποποίηση άρθρου 12 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 12 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 αα) στο πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται η αναφορά στο άρθρο «423» από το άρθρο «424», αβ) στο τρίτο εδάφιο αντικαθίστανται οι λέξεις «κατά το πρώτο εδάφιο» από τις λέξεις «για οποιαδήποτε αιτία», β) η παρ. 6 αντικαθίσταται, γ) η παρ. 7 τροποποιείται με την πρόβλεψη της δυνατότητας διαμεσολάβησης και κατά την ενδιάμεση διαδικασία, εντός προθεσμίας από την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος, με την υποβολή πρακτικού από τους συνηγόρους των μερών και με την προσθήκη δεύτερου εδαφίου και το άρθρο 12 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 12

Διαδικασία

  1. Αν σε βάρος του υπαιτίου κινηθεί η Διαδικασία των άρθρων 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ποινική διαμεσολάβηση επιτρέπεται μόνον εφόσον το δικαστήριο αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 424 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 Στην περίπτωση αυτή, η σχετική Διαδικασία χωρεί κατά τις παραγράφους 3 έως 6 του παρόντος άρθρου. Το δικαστήριο που αναβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσης, για οποιαδήποτε αιτία, εξετάζει αυτεπαγγέλτως αν συντρέχει περίπτωση να επιβληθούν στον υπαίτιο περιοριστικοί όροι κατά το άρθρο 18 του παρόντος νόμου.

  1. Αν σε βάρος του φερόμενου ως δράστη ενεργείται προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας, πριν από κάθε άλλη ενέργεια:

α) μπορεί να διατάσσει τη διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης στο φερόμενο ως θύμα, προκειμένου να ερευνηθεί η βασιμότητα της καταγγελίας για την σε βάρος του τέλεση της πράξεως,

β) εξετάζει ο ίδιος κάθε μάρτυρα που προτείνεται, καθώς και τα πρόσωπα της οικογένειας ή παραγγέλλει την εξέταση αυτών από τους αρμόδιους ανακριτικούς υπαλλήλους, και

γ) καλεί το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση της πράξεως να παράσχει στον ίδιο ή στον αρμόδιο ανακριτικό υπάλληλο εξηγήσεις υπό τους όρους του άρθρου 31 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

  1. Αν ο παρέχων εξηγήσεις δεν υποβάλει ο ίδιος, ή μέσω του συνηγόρου του, την κατά την παρ. 2 του άρθρου 11 δήλωση περί ποινικής διαμεσολάβησης, καλείται, προς τούτο, από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να λάβει προθεσμία τριών ημερών για να απαντήσει.
  2. Αν η απάντηση του παρέχοντος εξηγήσεις είναι αρνητική ή αυτός δεν απαντήσει, κινείται η ποινική Διαδικασία κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν η απάντηση του παρέχοντος εξηγήσεις είναι θετική, ο εισαγγελέας ενημερώνει τον παθόντα ή τον συνήγορό του για την κατά τα ανωτέρω δήλωση του ενδιαφερομένου και, αν υποβληθεί σχετικό αίτημα, παρέχεται στον παθόντα προθεσμία, το πολύ τριών ημερών, για να δηλώσει αν δέχεται τη διαμεσολάβηση.
  3. Αν η απάντηση του παθόντος είναι αρνητική ή αυτός δεν απαντήσει ή δεν επέλθει συμφωνία ως προς τους όρους της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 11, κινείται η ποινική Διαδικασία κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν η απάντηση του παθόντος είναι θετική, ο εισαγγελέας με διάταξή του θέτει τη δικογραφία σε ειδικό αρχείο της εισαγγελίας. Κατά της διατάξεως αυτής δεν χωρεί προσφυγή.
  4. Αν τα πρόσωπα στα οποία αποδίδεται η τέλεση της πράξης είναι περισσότερα ή η φερόμενη ως τελεσθείσα πράξη αφορά περισσότερα θύματα, η δικογραφία χωρίζεται για τα μέρη που συναινούν και λαμβάνει αυτοτελή δικονομική πορεία σύμφωνα με τις επιμέρους διακρίσεις της παρ. 5. 
  5. Η συμφωνία των διαδίκων μερών για την κατά την παρ. 2 του άρθρου 11 του παρόντος έναρξη της διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης μπορεί να υποβληθεί και με σχετικό πρακτικό εκ μέρους των συνηγόρων τους, στον αρμόδιο εισαγγελέα το αργότερο εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος. Στην τελευταία περίπτωση ο αρμόδιος εισαγγελέας αποσύρει τη δικογραφία από το πινάκιο προκειμένου να λάβουν χώρα οι ενέργειες του δεύτερου εδαφίου της παρ. 5 του παρόντος.».

Άρθρο 93

Αστικές συνέπειες – Αντικατάσταση άρθρου 14 ν. 3500/2006

Το άρθρο 14 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) αντικαθίσταται ως εξής: 

«Άρθρο 14

Αστικές συνέπειες

  1. Η συμφωνία των διαδίκων για την έναρξη της διαδικασίας της ποινικής διαμεσολάβησης δεν εμποδίζει την άσκηση αγωγής διαζυγίου ή την υποβολή αιτήσεως συναινετικής λύσης του γάμου, την πρόοδο της δίκης και τη λύση του γάμου ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης. 
  2. Η μη συμμόρφωση του φερόμενου ως δράστη προς τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης και η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή της συμφωνίας, όσον αφορά στις χρηματικές αξιώσεις του θύματος, οι οποίες αναβιώνουν αναδρομικά και μπορούν να αναζητηθούν κατά τις διατάξεις περί αδικοπραξίας. Τα καταβληθέντα, λόγω της συμφωνίας, μπορούν να αναζητηθούν κατά τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.
  3. Μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαμεσολάβησης και τη συμμόρφωση του φερόμενου ως δράστη στους όρους της συμφωνίας, όσον αφορά στις χρηματικές αξιώσεις του θύματος, αποκλείεται η ανατροπή αυτής, εξ οιουδήποτε λόγου και η αναζήτηση των καταβληθέντων σε συμμόρφωση αυτής.». 

Άρθρο 94

Εναρμόνιση της παραγραφής με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα – Τροποποίηση άρθρου 16 ν. 3500/2006

Το άρθρο 16 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) τροποποιείται ως προς την έναρξη της προθεσμίας παραγραφής προς εναρμόνιση με την παρ. 4 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα και το άρθρο 16 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 16

Παραγραφή

Αν οι πράξεις των άρθρων 6, 7 και 9 του παρόντος στρέφονται κατά ανηλίκου, η έναρξη της προθεσμίας παραγραφής αναστέλλεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.».

Άρθρο 95

Διεύρυνση των περιοριστικών όρων που επιβάλλουν τα δικαστικά όργανα και των φορέων που γνωμοδοτούν – Τροποποίηση άρθρου 18 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 18 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 αα) στο πρώτο εδάφιο προστίθεται ο περιοριστικός όρος της συμμετοχής του δράστη σε θεραπευτικά ή συμβουλευτικά προγράμματα ή προγράμματα απεξάρτησης, αβ) προστίθενται νέα εδάφια, δεύτερο και τρίτο, β) στην παρ. 3 βα) γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, ββ) προστίθενται στους φορείς προέλευσης των επιστημόνων που γνωμοδοτούν και όλων των δημοσίων φορέων, καθώς και των φορέων του ιδιωτικού τομέα που εποπτεύονται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και το άρθρο 18 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 18

Περιοριστικοί όροι

  1. Σε περίπτωση διαπράξεως εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας είναι δυνατόν, αν υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες κρίνεται απαραίτητο για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας του θύματος, να επιβληθούν στον κατηγορούμενο από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο στο οποίο παραπέμπεται να δικασθεί ή από τον αρμόδιο ανακριτή ή από το δικαστικό συμβούλιο ή από τον εισαγγελέα που έχει επιληφθεί της υπόθεσης με αιτιολογημένη διάταξή του, κατά της οποίας επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον του συμβουλίου πλημμελειοδικών, και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, περιοριστικοί όροι, όπως ιδίως η απομάκρυνσή του από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του θύματος, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας, η συμμετοχή του σε θεραπευτικά ή συμβουλευτικά προγράμματα ή προγράμματα απεξάρτησης. Για την επιβολή περιοριστικών όρων λαμβάνονται υπόψη ιδίως η βαρύτητα και η συχνότητα της πράξης, η επικινδυνότητα του δράστη και η υποτροπή. Απόσπασμα των ανωτέρω αποφάσεων, βουλευμάτων και διατάξεων, που επιβάλλουν περιοριστικούς όρους διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο για την εκτέλεσή τους Εισαγγελέα και κοινοποιείται αμελλητί στις διωκτικές αρχές. Όποιος παραβιάζει τον περιοριστικό όρο που του έχει επιβληθεί τιμωρείται με φυλάκιση.
  2. Ο περιοριστικός όρος που έχει επιβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου είναι δυνατόν να ανακληθεί, αντικατασταθεί ή τροποποιηθεί από το αρμόδιο δικαστικό όργανο που τον επέβαλε, με αίτηση αυτού στον οποίο επιβλήθηκε ή του θύματος, στην οποία αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η ανάκληση, αντικατάσταση ή τροποποίησή του ή και αυτεπαγγέλτως αν εκλείψουν οι λόγοι επιβολής ή προκύψει λόγος αντικατάστασης του όρου. Το δικαστικό όργανο αποφαίνεται αφού ακούσει το θύμα και αυτόν στον οποίο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος.
  3. Το δικαστικό όργανο που είναι αρμόδιο κατά την παρ. 1 για την επιβολή, ανάκληση, αντικατάσταση ή τροποποίηση των περιοριστικών όρων, μπορεί να ζητήσει, συμβουλευτικά, τη γνώμη ψυχιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και άλλων επιστημόνων με ειδικές γνώσεις σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εργάζονται σε δημόσιο φορέα ή σε ιδιωτικό φορέα που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας ή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.».

Άρθρο 96

Υποχρέωση τήρησης εχεμύθειας – Τροποποίηση άρθρου 20 ν. 3500/2006

Στην παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) η αναφορά στο άρθρο «243» αντικαθίσταται από το άρθρο «245» και το άρθρο 20 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 20

Υποχρέωση τήρησης εχεμύθειας

  1. Σε περίπτωση διαπράξεως εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές που διενεργούν προανάκριση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 245 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, απαγορεύεται να ανακοινώνουν με οποιονδήποτε τρόπο το ονοματεπώνυμο του θύματος και του κατηγορουμένου, τη διεύθυνση κατοικίας τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία είναι δυνατόν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.
  2. Οι παραβάτες της διατάξεως αυτής τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.».

Άρθρο 97

Διεύρυνση των φορέων του δημοσίου τομέα που παρέχουν συνδρομή και άμεση ενημέρωση του θύματος και των φορέων από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές – Τροποποίηση άρθρου 21 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 21 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 διευρύνεται ο κύκλος των παρεχόντων την αναγκαία συνδρομή φορέων με τη συμπερίληψη των φορέων που εποπτεύονται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, β) στην παρ. 2 βα) διαγράφονται οι λέξεις «, εφόσον το ζητήσει το θύμα,» και ββ) μετά από τη λέξη «ενημερώσουν» προστίθεται η λέξη «αμελλητί» και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 21

Κοινωνική συμπαράσταση

  1. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δικαιούνται ηθικής συμπαράστασης και της αναγκαίας υλικής συνδρομής από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που λειτουργούν ειδικά για τους σκοπούς αυτούς υπό την εποπτεία των Υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας ή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και από κοινωνικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
  2. Οι αστυνομικές αρχές που επιλαμβάνονται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούνται να ενημερώσουν αμελλητί αυτό και τους παραπάνω φορείς, ώστε να παρασχεθεί αμέσως η απαραίτητη, κατά περίπτωση, αρωγή.».

Άρθρο 98

Υποχρεώσεις των επαγγελματιών – Αντικατάσταση άρθρου 23 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 23 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στον τίτλο οι λέξεις «των εκπαιδευτικών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των επαγγελματιών» και β) οι παρ. 1 και 2 αντικαθίστανται, γ) προστίθεται παρ. 2Α και το άρθρο 23 διαμορφώνεται ως εξής: 

«Άρθρο 23

Υποχρεώσεις των επαγγελματιών

  1. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, επιμελητής προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες κατά τον νόμο αρχές. Την ίδια υποχρέωση έχει ιατρός που με βάση σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ενηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας. 
  2. Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβησαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.

2Α. Τα πρόσωπα της παρ. 1 καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.

  1. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη του προσωπικού και τους Προϊσταμένους των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) του άρθρου 6 και της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 (Α` 102).».

Άρθρο 99

Μέριμνα για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας- Προσθήκη άρθρου 23Α στον ν. 3500/2006

Μετά το άρθρο 23 του ν. 3500/2006 (Α΄ 232) προστίθεται άρθρο 23 Α ως εξής:

«Άρθρο 23A

Ατομική αξιολόγηση των θυμάτων και διαχείριση του κινδύνου επανάληψης της βίας και δευτερογενούς θυματοποίησης

  1. Οι υπηρεσίες υποδοχής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, όπως οι αστυνομικές αρχές, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες υγείας και οι εξειδικευμένες δομές για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τον λόγο αρμοδιότητάς τους και κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης και σύμφωνης γνώμης του θύματος, προβαίνουν σε:

α) ατομική αξιολόγηση του θύματος, με σκοπό την εκτίμηση του κινδύνου να υποστεί επανάληψη της βίας ή δευτερογενή θυματοποίηση και 

β) διαχείριση του κινδύνου, με τον προσδιορισμό των κατάλληλων μέτρων άμεσης προστασίας του θύματος, προκειμένου να αποτραπούν η επανάληψη της βίας και η δευτερογενής θυματοποίηση.  

  1. Η ατομική αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου διενεργείται με τη συμμετοχή του θύματος, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη:

α) τα προσωπικά χαρακτηριστικά του θύματος, όπως την ηλικία, τη φυλή, την θρησκεία, την εθνικότητα ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, το καθεστώς διαμονής ή κατοικία, τη σχέση συγγένειας και τον βαθμό οικονομικής ή άλλης εξάρτησης με τον δράστη, καθώς και το ιστορικό προηγούμενης θυματοποίησης,

β) τον βαθμό βλάβης του θύματος, το είδος, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της βίας. 

γ) παράγοντες επικινδυνότητας ή υποτροπής της βίας, που συντρέχουν στο πρόσωπο του δράστη, όπως ιδίως απειλές για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του θύματος, την κατοχή πυροβόλου όπλου, προηγούμενες καταδίκες για ενδοοικογενειακή βία, εξακολουθητική παρακολούθηση, εξαρτήσεις από αλκοόλ ή άλλες ουσίες, εκδήλωση βίας ή απειλών ενώπιον ανηλίκου, 

δ) άλλες ιδιαίτερες περιστάσεις που συντρέχουν είτε στο πρόσωπο του θύματος είτε στο πρόσωπο του δράστη.

  1. Οι διωκτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων εκκρεμεί υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, όποτε κρίνεται αναγκαίο, ενημερώνουν και παραπέμπουν το θύμα, κατόπιν αίτησής του, σε κοινωνικές υπηρεσίες ή σε υπηρεσίες υγείας ή σε εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, για τη διενέργεια ατομικής αξιολόγησης, με σκοπό να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα άμεσης προστασίας του. 

Η ατομική αξιολόγηση επικαιροποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας, αν ουσιωδώς μεταβάλλονται οι περιστάσεις που αποτέλεσαν τη βάση της.

  1. Στο πλαίσιο διαχείρισης του κινδύνου, για τον προσδιορισμό των κατάλληλων μέτρων για την προστασία του θύματος, η υπηρεσία υποδοχής συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσίες και αρχές και μπορεί να διαβιβάζει προς αυτές ή να λαμβάνει από αυτές τις αναγκαίες πληροφορίες, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του θύματος. 
  2. Ο τελικός προσδιορισμός και η λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας του θύματος γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του. 
  3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες και διαδικασίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τον τρόπο συνεργασίας των υπηρεσιών και αρχών των προηγούμενων παραγράφων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.». 
  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 10:30 | ΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Άρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006

    Δώστε βάση στα επίσημα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία και όχι στις παραφιλολογίες και σε ότι επιβάλλει ο μισανδρισμός και η φεμινιστική προπαγάνδα και κουλτούρα χωρίς αποδείξεις. Αρχίζει ο κόσμος και ξυπvάει από τον φεμινιστικό λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών. Ξυπνήστε και εσείς. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι παρ.1 και 3 καθώς αναφέρονται μόνο σε «εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών». Είναι επικίνδυνες. Εξαφανίζετε κάθε έννοια δικαίου και ισότητας. Το κράτος πρέπει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο όχι μόνο τις γυναίκες αλλά τα παιδιά και τους άντρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού δίνουν 3πλάσιο νούμερο (203 γυναίκες, 68 άνδρες) κακοποίησης παιδιών από μητέρες όπως και το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρών που αγγίζουν το 78% έναντι 22% των γυναικών. Προμοτάρετε την έννοια της «έμφυλης» βίας ενοχοποιώντας γενικά το ανδρικό φύλο και δημιουργείται νέα συγκρουσιακά δίπολα με ηθικό άλλοθι, καθοδηγώντας την κοινή γνώμη στον λάθος προσανατολισμό. Το 1982 καταργήθηκε κάθε διάκριση σε βάρος των γυναικών. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί χρειάζονται δημόσιοι οργανισμοί , που αφορούν μόνο τις γυναίκες και όχι τα παιδιά και τους άντρες? Φτιάξτε δομές για τα παιδιά και τους άντρες. Τα περιστατικά κακοποίησης ανδρών είναι πάρα πολλά. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας.Άρθρο 86Η διάρρηξη σχέσεων και η βίαιη αποκοπή του τέκνου από τον γονέα μετά από μεθοδεύσεις του έτερου γονέα και των οικείων του (τις περισσότερες φορές από την μητρική πλευρά) η οποία έχει εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα και ανεπανόρθωτη πληγή της κοινωνίας μας συνιστά βαριά ψυχολογική, πνευματική και νοητική βία και κακοποίηση του τέκνου, του πατέρα και των οικείων του και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα. Να εναρμονιστεί το άρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας το οποίο προβλέπει αφαίρεση γονικής μέριμνας στα άτομα που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατά τον Αστικό κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινική αναφορά και τιμωρία στον Ποινικό κώδικα. Οφείλετε να διορθώσετε αυτή την απαράδεκτη παράλειψη αυτής της κατάπτυστης σοβαρής μορφής βίας. Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώραςΆρθρο 98Να αποσυρθεί το ακαταδίωκτο όλων των επαγγελματιών «Ειδικών Ψυχικής Υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων. Τα περιστατικά ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων είναι αμέτρητα και βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς νέα

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 09:06 | Maria

    Είμαι μάνα 4 παιδιών και πρόσφατα θύμα επίθεσης από τον πρώην σύζυγο.Εκρεμμει εις βάρος του ποινικο δικαστήριο για βιασμό,ξυλοδαρμό,σωματική βλάβη και έξι ρύση.κυκλοφορεί ελεύθερος και βλέπει 2 φορές το μήνα τα παιδιά δηλητηριάζοντας τα.
    Προστατεύστε τις μητέρες με άμεση εκδίκαση των υποθέσεων και σταματήστε να χρησιμοποίητε τον όρο γονεϊκή αποξένωση
    Οι γυναίκες μετά την καταγγελία συνεχίζουν δυστυχως να βιώνουν άλλες μορφές βίας και εκβιασμού καταλήγοντας πολλές φορές τέτοιες υποθέσεις σε γυναικοκτονια
    Τα παιδιά δηλητηριάζονται εναντίον της μητέρας και εκβιάζονται από έναν πατέρα την οποίο φοβούνται για να μην αποκαλύψουν τα όσα τους λεει

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 23:57 | Μάνος

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΙΟ:

    13 Δεκεμβρίου 2023, 15:50
    Τρασιας Χρήστος Διευθυντής Παιδιατρικής κλινικής ΓΝ Άργους

    «
    Απόσυρση άμεσα του εδαφίου για τους παιδοψυχολογους. Η εκθέσεις τους γίνονται επί πληρωμή και με απουσία του ενός γονέα. Ενδοοικογενειακή βία σε χειριστή μορφή είναι η γονεϊκή αποξένωση. Σε προσωπική μου στατιστική καταγραφή από το 2017 είχα 1302 περιστατικά μητέρων που μου ζητούσαν πλαστή ιατρική γνωμάτευση για να εμποδίσουν την επικοινωνία με των εταίρο γονέα. Εξωφρενικό. Ποινικη καταδίκη άμεση για παραβίαση δικαστικής απόφασης σε ότι αφορά το οικογενειακό δίκαιο. Βαριές τιμωρίες ποινικές σε δικηγόρους που για προσωπικό ώφελος κατευθύνουν καταστάσεις. Ο θεσμός του γάμου είναι σε κρίση,η υπογεννητικότητα στη χώρα είναι μείζον πρόβλημα αν δεν λυθούν τα θέματα συνεπιμελειας δεν θα λυθεί πότε. Η ενδοοικογενειακή βία έχει ρίζες στο έκφραση σου παίρνω τα παιδιά και φεύγω που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους σύγχρονους μπαμπάδες. Διορθώσετε νοοτροπίες με το νομοσχέδιο σας για να αλλάξουν όλα. Με εκτίμηση.
    »

    που μας αναφέρει: 1302 (εν γνώσει του) ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΗΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΛΑΣΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟ ΓΟΝΕΑ

    ΑΥΤΟ —ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ—

    και ΕΠΑΥΞΑΝΩ:

    ΟΙ ΜΑΝΑΔΕΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΟΥΤΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ – ΩΣ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ που στηρίζει την από Νομολογίας Διαπιστωμένη ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ κατά των ανδρών.

    • τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια τελούν υπό σχέση εξάρτησης / επιβίωσης από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες

    • οι Δημόσιες Δομές Ψυχικής Υγείας καλούνται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες να ορίσουν εσωτερικά κοινωνική λειτουργό, ως μέλος «διεπιστημονικής ομάδας», να κάνει νέα έκθεση κοινωνικής έρευνας.

    Λέτε ποτέ η νέα κοινωνική λειτουργός, που εντέλλεται επίσης από την Εισαγγελία Ανηλίκων όπως και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες την Δήμων, να αντικρούσει την αρχική έκθεση της Κοινωνικής Υπηρεσίας που έκανε την εισήγηση για παραπομπή εκεί, αφού ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ άμεσα;
    _____________________________________

    ● Για το άρθρο 98 (Υποχρεώσεις των επαγγελματιών) του παρόντος, ΚΑΛΩΣ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ οι ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ στους επαγγελματίες αφού δεν έχουν τα εφόδια να διακρίνουν τις ψυχικές διαταραχές από τις πραγματικές περιπτώσεις κακοποίησης

    ● Διορθώστε το Δικαστήριο ώστε να γίνει πραγματικά ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ με εκπαίδευση των Δικαστικών Λειτουργών στην πρώιμη της δίκης συνεργασία με ΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ, ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (διαταραχές όπως η παρανοειδής είναι ικανές να ξεγελάσουν εύκολα ακόμα και ψυχιάτρους, που είτε δεν έχουν ειδική εμπειρία ή δεν λαμβάνουν στοιχεία από την αντίθετη πλευρά) και ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ

    ● ΑΠΟΤΡΕΨΤΕ ΠΟΙΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ με εναρμόνιση του άρθρου 6 του Ν.3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 22:22 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΠΑΝΙΚΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ,ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΜΑΣΤΕ

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 22:18 | Κ.Ξ.

    Με το άρθρο 52 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, είναι ο δράστης που πρέπει να απομακρυνθεί από το σπίτι και όχι το θύμα, με τον νόμο να απαγορεύει ρητά στον «δράστη την είσοδο στην κατοικία ή την επαφή με το θύμα ή το άτομο που τελεί σε κίνδυνο». Στην Ελλάδα αυτό δεν εφαρμόζεται!!!!

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 16:27 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;ΤΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΕΒΛΕΠΑΝ ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΜΕΣ ΣΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ.ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΔΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΒΙΩΝΑΝ.ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΚΟΛΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ.ΔΕ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΖΟΥΝ ΗΡΕΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΗ ΠΑΤΕΡΑ,ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΩΣΤΩΝ ΜΗ ΒΙΑΙΩΝ ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ,ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΚΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΟΡΙΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΠΟΤΕ ΜΑ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΑΣΗ ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ,ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ.ΔΕΝ ΕΧΟΤΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΤΟΥΣΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΑ ΤΗΣ Η ΖΩΗ.ΠΟΣΟ ΜΕΝΟΣ;ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ COPY PASTE ΣΧΟΛΙΑ 2-3 ΝΟΜΑΤΑΙΟΙ.ΛΥΠΑΜΑΙ.ΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ,ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ,ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΝΕΚΡΕΣ

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 15:02 | Αλεξανδρος Μ

    Η ΕΜΦΥΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ που προσπαθει να προωθησει αυτο το μισανδρο νομοσχεδιο, το μονο που θα καταφερουν ειναι η ΔΙΑΛΥΣΗ της οικογενειας , ΚΑΙ Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ. Μαζευτε το και πεταξτε εξω απο τα υπουργεια τις ιδεοληπτικες φεμινιστριες που κατεβαζουν τετοιους αθλιους και ΑΔΙΚΟΥΣ νομους. Σας τα εγραψαν και οι συγσχολιαστες παραπανω. Απο που να το πιασεις και που να το αφησεις.

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 12:53 | ΝΙΚΟΣ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΎ ΠΛΑΙΣΊΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 3500/2006

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΝΟΜΟΥ 3500/2006 (ΑΡΘΡΟ 88 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ) :

    ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ Η ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΩΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ – ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ

    Να προστεθούν εδάφια β’, γ’, δ’ και ε’ στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Νόμου 3500/2006, ώστε το κείμενο αυτού να έχει ως εξής :

    Άρθρο 6 – Ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη

    1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β΄ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον ενός έτους.

    Βλάβη – ειδικότερα δε της ψυχικής – υγείας, με την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, αποτελεί και η πρόκληση από τον ένα γονέα (αποξενωτή), με πρόθεση, δια πράξεων ή παραλείψεων, γονεϊκής αποξένωσης του ανήλικου τέκνου από τον άλλο γονέα (αποξενωμένο).

    Γονεϊκή αποξένωση ορίζεται ως η ψυχική κατάσταση, κατά την οποία ένα παιδί απορρίπτει, χωρίς βάσιμο λόγο, τη σχέση με τον αποξενωμένο γονέα.

    Κριτήρια διάγνωσης της γονεϊκής αποξένωσης είναι :
    [α] απουσία παραμέλησης και κακοποίησης – σωματικής ή ψυχικής – του τέκνου από τον αποξενωμένο γονέα
    [β] άρνηση επαφής και αποφυγή σχέσης εκ μέρους του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα, με συμπεριφορικές εκδηλώσεις όπως :
    1. η επανάληψη επικρίσεων για τον αποξενωμένο γονέα σε τρίτους,
    2. επιπόλαιες και παράλογες εκλογικεύσεις για δήθεν απόρριψη του αποξενωμένου γονέα,
    3. έλλειψη αμφιθυμίας για τους γονείς, θεωρώντας πάντοτε τον ένα γονέα καλό και τον άλλο κακό,
    4. έντονες δηλώσεις, ότι είναι αποκλειστικά δική του η απόφαση να διακόψει τις επαφές με τον αποξενωμένο γονέα,
    5. απουσία ενοχής για την προσβλητική μεταχείριση του αποξενωμένου γονέα,
    6. αντανακλαστική υποστήριξη στον αποξενωτή γονέα σε γονεϊκή σύγκρουση,
    7. υιοθέτηση κατηγοριών του ενός γονέα για τον άλλο γονέα και
    8. απόρριψη της ευρύτερης οικογένειας του άλλου γονέα
    και [γ] γονικές συμπεριφορές αλλοτρίωσης από τον αποξενωτή γονέα που επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψη του τέκνου για τον αποξενωμένο γονέα, ιδίως :
    1. συκοφαντικοί ισχυρισμοί,
    2. ψευδείς καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης,
    3. παρεμπόδιση επικοινωνίας του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα,
    4. αποθάρρυνση του παιδικού ενδιαφέροντος για τον αποξενωμένο γονέα,
    5. εξαναγκασμός του τέκνου να απορρίψει τον αποξενωμένο γονέα,
    6. θέση διλήμματος στο παιδί για επιλογή γονέα,
    7. πρόκληση ψευδών εντυπώσεων στο τέκνο για δήθεν επικινδυνότητα του αποξενωμένου γονέα,
    8. εμφάνιση τρίτου προσώπου ως δήθεν πατέρα ή μητέρας,
    9. απόκρυψη ιατρικών, κοινωνικών ή εκπαιδευτικών πληροφοριών για το τέκνο από τον αποξενωμένο γονέα

    Η διάγνωση της γονεϊκής αποξένωσης γίνεται με κάθε αποδεικτικό μέσο, ιδίως δε με παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, που παραγγέλλει η αρμόδια δικαστική ή εισαγγελική αρχή, αποκλειστικά σε δημόσιο φορέα ψυχικής υγείας, και η οποία διεξάγεται μόνον από απασχολούμενους σε αυτόν παιδοψυχιάτρους, εξειδικευμένους στη γονεϊκή αποξένωση με πιστοποιημένες στο εν λόγω αντικείμενο θεωρητική κατάρτιση και κλινική εμπειρία αποξενωμένων τέκνων.

    2. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.

    3. Αν η πράξη της παρ. 1 τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί ή αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο (2) ετών και αν φέρει και τα χαρακτηριστικά του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών.

    4. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου συνιστά μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη. Αν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Με το Νόμο 4800/2021 αναγνωρίζεται η γονεϊκή αποξένωση, ευθέως στην αιτιολογική έκθεση του (κεφάλαιο Β σελ. 14, όπου περιγράφεται, ως ένας εκ των νομοθετικών σκοπών : «να αποφεύγεται το φαινόμενο της γονεϊκής αποξένωσης») και εμμέσως – πλην σαφώς – στις διατάξεις του ως «διάρρηξη των συναισθηματικών σχέσεων» τέκνου και γονέα (άρθρo 5 Νόμου 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1511 παρ. 2 Α.Κ. : «Στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται ιδίως … και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς (γονείς) …» και άρθρο 14 Ν. 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1532 Α.Κ. : «Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως : … β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς …»), καθώς η τελευταία είναι συνέπεια και εξωτερική εκδήλωση της γονεϊκής αποξένωσης.

    Αν και υπήρξαν αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές τις προηγούμενες δεκαετίες, για πρώτη φορά η γονεϊκή αποξένωση περιεγράφηκε ως «σύνδρομο» το έτος 1985 από τον R. Gardner. Τα επόμενα έτη, οι περισσότεροι συγγραφείς εγκατέλειψαν τη χρήση της λέξης «σύνδρομο» και αναφέρθηκαν απλώς σε αυτήν ως ψυχική κατάσταση. Έκτοτε και έως σήμερα, η γονεϊκή αποξένωση, ως ψυχική κατάσταση του παιδιού με συγκεκριμένα συμπτώματα (που σχετίζεται με συμπεριφορές του αποξενωτή γονέα, ενώ έχει ψυχολογικές συνέπειες για τον αποξενωμένο γονέα), είναι ευρέως αποδεκτή στην επιστημονική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω στην πρόταση συμπλήρωσης του άρθρου 6 Ν. 3500/2006.

    Η γονεϊκή αποξένωση μπορεί να συνιστά ψυχολογική κακοποίηση του παιδιού και επομένως μορφή ενδοοικογενειακής βίας, τιμωρούμενη σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3500/2006. Παρότι το σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης δεν περιλαμβάνεται ως αυτοτελής ψυχική διαταραχή στα διαγνωστικά εγχειρίδια DSM-5 της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ICD-11 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – αν και έχει κατατεθεί σχετική τεκμηριωμένη πρόταση από πληθώρα ειδικών επιστημόνων (Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187, όπου 67 διεθνείς επιστήμονες – ερευνητές συνυπογράφουν την πρόταση να γίνει δεκτή η γονεϊκή αποξένωση ως διάγνωση σε DSM-V και ICD-11), εντούτοις βασικά χαρακτηριστικά της γονεϊκής αποξένωσης περιγράφονται στα παρακάτω διαγνωστικά κριτήρια του DSM-5 : α) με κωδικό V995.51 : ψυχολογική κακοποίηση παιδιού, β) με κωδικό V61.20 : προβλήματα στις σχέσεις γονέα – παιδιού, που σχετίζονται με διαταραγμένη λειτουργία σε συμπεριφορικό, γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο και γ) με κωδικό V61.29 : παιδί που επηρεάζεται από δυσφορία στη γονική σχέση. Τέλος, έχουν υποστηριχθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία και απόψεις που απορρίπτουν την ύπαρξη της γονεϊκής αποξένωσης, όμως αντικρούονται ως στηριζόμενες σε εσφαλμένη μεθοδολογία και αξιολόγηση δεδομένων.

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ

    1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ / ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

    Αναστασοπούλου Σ., “Ενδοοικογενειακή βία”, μελέτη δημοσιευθείσα στην ιστοσελίδα «ΓΟΝΙΣ», 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση στη δικαστηριακή πρακτική”, ΕλλΔνη τ. 5, Σεπτέμβριος 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας”, 2022
    Βαλτούδης Α., “Συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία στο νέο οικογενειακό δίκαιο”, ΕλλΔνη, τ. 4, Ιούλιος 2021
    Θέμελη O., “Τα παιδία καταθέτει – Η δικανική εξέταση ανηλίκων μαρτύρων, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης», εκδ. Τόπος, 2014, σ. 273-278
    Καπερώνη Μ., “Γονική αποξένωση”, στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Κατσικερός Π., “Γονεϊκή αποξένωση : πρόβλημα και λύσεις’’ άρθρο δημοσιευθέν στην ιστοσελίδα «dikastiko.gr», 2022
    Κολαϊτης, “Συγκρουσιακά διαζύγια και σχετιζόμενες καταστάσεις” στο συλλογικό έργο “Σύγχρονη ψυχιατρική παιδιού και εφήβου”, 2022, ιδίως σελ. 398 επ.
    Μαργαρώνη Α. & Γιαννοπούλου Ι., “Ισχυρισμοί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε περιπτώσεις συγκρουσιακών διαζυγίων”, Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου, vol. 10, τ. 1ο, έτος 2022
    Μπέκα Α., “Διάσπαση της γονεϊκής συμβίωσης και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Αληθείς και ψευδείς καταγγελίες και η αξιολόγησή τους”, Παιδί & Έφηβος, 2004 / τ. 6, σ. 21-40
    Μπέκα Α., “Η διαταραγμένη επικοινωνία με το παιδί μετά τη διάσπαση της συμβίωσης των γονέων, ως παράγοντας κινδύνου για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη – Συμβολή σε θέματα δικαστικής παιδοψυχιατρικής”, διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ., 2005
    Παντελαίου Χ., “Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας του τέκνου”, διπλωματική εργασία στη Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., 2018
    Πενταράκη Α., “Νέες τάσεις στην επιμέλεια των παιδιών και η σχέση τους με την παιδική κακοποίηση”, Συνήγορος, 2018, σ. 40 επ.

    2. ΔΙΕΘΝΗΣ / ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ

    Baker A.J.L. & Chambers J., Adult recall of childhood exposure to parental conflict : Unpacking the black box of parental alienation, Journal of Divorce & Remarriage, 2011 / 52, p. 55-76
    Baker A.J.L., Burkhard B. & Kelly J., Differentiating alienated from not alienated children : A pilot study, Journal of Divorce & Remarriage, 2012 / 53, p. 178-193
    Bantekas I., Discrimination against Fathers in Greek Child Custody Proceedings : Failing the Child’s Best Interests, International Journal of Children s Rights, 2016 / 24, σ. 330-357
    Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187
    Bernet W., Parental alienation and misinformation proliferation, Family Court Review, 2020
    Bernet W., Rohner R. & Reay K.M., Rejecting the rejection of parental alienation : Comment on Mercer (2021), Journal of Family Trauma, Child Custody & Child Development, 2020
    Bernet W. & Greenhill L., The Five-Factor Model for the Diagnosis of Parental Alienation, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 2022, Vol. 61 / No 5, p. 591-594
    Bjarnason, T. & Arnarsson, A.M., Joint physical custody and communication with parents : A cross-national study of children in 36 Western countries, Journal of Comparative Family Studies 2011, 42 / 6, p. 871-890
    Gardner R., Recent trends in divorce and custody litigation, Academy Forum, 1985 / 29, 3-7
    Gardner R., The Parental Alienation Syndrome : A Guide for Mental Health and Legal Professionals, Cresskill, NJ : Creative Therapeutics, 1992, p. 63-92
    Harman J.J., Kruk E. & Hines D.A., Parental Alienating Behaviors : An Unacknowledged Form of Family Violence, Psychological Bulletin, 2018, 144 (12), p. 1275-1299
    Koukoulis A.N., Tsellou M., Rougkala V., Bacopoulou F. & Papadodima S., Decisions of Greek Courts Securing the Right of Parent–Child Communication and Their Determinants, Healthcare 2022, 10(12), 2522
    Lorandos D. Parental alienation and North American Law (in Lorandos D. & Sauber S.R., Parental alienation : The handbook for mental health and legal professionals, 2013, σ. 348-424, Charles C. Thomas Publisher)
    Lorandos D. (2020), Parental alienation in U.S. Courts, 1985 to 2018, Family Court Review, 58[2], 2020, σ. 322 – 339)
    Nielsen L., Joint Versus Sole Physical Custody : Children’s Outcomes Independent of Parent. Child Relationships, Income, and Conflict in 60 Studies, Journal of Divorce & Remarriage, 2018 / 59, p. 247-281
    Saunders L. – Harman J., “Κοινή ανατροφή και γονική αποξένωση – Σκέψεις βελτίωσης” (μτφρ. Γιώργος Καραμανώλης), στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Vassiliou D. & Cartwright G., The Lost Parents’ Perspective on Parental Alienation Syndrome, The American Journal of Family Therapy, 2001 / 29, p. 181-191

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 11:04 | GEORGIA

    Άρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006

    Δώστε βάση στα επίσημα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία και όχι στις παραφιλολογίες και σε ότι επιβάλλει ο μισανδρισμός και η φεμινιστική προπαγάνδα και κουλτούρα χωρίς αποδείξεις. Αρχίζει ο κόσμος και ξυπvάει από τον φεμινιστικό λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών. Ξυπνήστε και εσείς. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι παρ.1 και 3 καθώς αναφέρονται μόνο σε «εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών». Είναι επικίνδυνες. Εξαφανίζετε κάθε έννοια δικαίου και ισότητας. Το κράτος πρέπει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο όχι μόνο τις γυναίκες αλλά τα παιδιά και τους άντρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού δίνουν 3πλάσιο νούμερο (203 γυναίκες, 68 άνδρες) κακοποίησης παιδιών από μητέρες όπως και το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρών που αγγίζουν το 78% έναντι 22% των γυναικών. Προμοτάρετε την έννοια της «έμφυλης» βίας ενοχοποιώντας γενικά το ανδρικό φύλο και δημιουργείται νέα συγκρουσιακά δίπολα με ηθικό άλλοθι, καθοδηγώντας την κοινή γνώμη στον λάθος προσανατολισμό. Το 1982 καταργήθηκε κάθε διάκριση σε βάρος των γυναικών. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί χρειάζονται δημόσιοι οργανισμοί , που αφορούν μόνο τις γυναίκες και όχι τα παιδιά και τους άντρες? Φτιάξτε δομές για τα παιδιά και τους άντρες. Τα περιστατικά κακοποίησης ανδρών είναι πάρα πολλά. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας.

    Άρθρο 86

    Η διάρρηξη σχέσεων και η βίαιη αποκοπή του τέκνου από τον γονέα μετά από μεθοδεύσεις του έτερου γονέα και των οικείων του (τις περισσότερες φορές από την μητρική πλευρά) η οποία έχει εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα και ανεπανόρθωτη πληγή της κοινωνίας μας συνιστά βαριά ψυχολογική, πνευματική και νοητική βία και κακοποίηση του τέκνου, του πατέρα και των οικείων του και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα. Να εναρμονιστεί το άρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας το οποίο προβλέπει αφαίρεση γονικής μέριμνας στα άτομα που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατά τον Αστικό κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινική αναφορά και τιμωρία στον Ποινικό κώδικα. Οφείλετε να διορθώσετε αυτή την απαράδεκτη παράλειψη αυτής της κατάπτυστης σοβαρής μορφής βίας. Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας

    Άρθρο 98

    Να αποσυρθεί το ακαταδίωκτο όλων των επαγγελματιών «Ειδικών Ψυχικής Υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων. Τα περιστατικά ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων είναι αμέτρητα και βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς νέα.

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 10:11 | Μάνος

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

    Παρακαλώ να λάβετε υπόψιν πως στον Κανονισμό Λειτουργίας Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, στους οποίους αποκλειστικά αναφέρεται το νομοσχέδιο κάνοντας ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ, αναγράφεται το εξής, στην ενότητα Ι. ΣΤΟΧΟΙ:

    «Στον Ξενώνα Φιλοξενίας φιλοξενούνται γυναίκες θύματα έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων (π.χ. μετανάστριες, προσφύγισσες, μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες, Ρομά κ.λπ.) μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών, εφόσον πρόκειται για κορίτσια, και των δώδεκα (12) ετών, εφόσον πρόκειται για αγόρια.»
    https://womensos.gr/wp-content/uploads/%CE%9A%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3-%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%91%CE%A3-%CE%9E%CE%95%CE%9D%CE%A9%CE%9D%CE%A9%CE%9D.pdf

    Από 12 ΕΤΩΝ τα ΑΓΟΡΙΑ θεωρούνται ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΕΣ; Και δεν γίνονται δεκτά στους ξενώνες;

    ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ το ΑΓΟΡΙ των 12.5 ΕΤΩΝ που κακοποιείται;

    Για αυτό δίνει η Κυβέρνηση ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΦΜ σε παιδιά από 12 ΕΤΩΝ;
    https://www.flash.gr/aade-aytomati-apoktisi-afm-se-paidia-12-eton-kai-ano-889131

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ, επίσημα, από την Πολιτεία.

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 00:56 | Γιώργος Μ.

    ΚΑΠΟΤΕ πιστεύαμε ότι ΜΟΝΟ ΜΙΚΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ υφίσταντο ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ.

    Έτσι ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ.

    Το ίδιο ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ και για τους ΑΝΔΡΕΣ.

    Είναι σημαντικό να πούμε ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ.

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 23:59 | ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

    Η γονεϊκή αποξένωση αποτελεί παιδική κακοποίηση βάσει επιστημονικών ερευνών και βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας παιδοψυχολόγων. Η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να προστατεύσει την ψυχή των ανήλικων τέκνων που αγαπούν και έχουν ανάγκη και τους δυο γονείς στο πλευρό τους. Η στοχευμένη αποξένωση των παιδιών από τον ένα γονέα αποτελεί ψυχικό έγκλημα για τα παιδιά. Η πολιτεία οφείλει να τα προστατεύσει μέσω της ποινικοποίησης της συγκεκριμένης νοοτροπίας που αποτελεί την μάστιγα της σημερινής εποχής. Η ποινή αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς, δεν θα εχει στόχο την τιμωρία του γονέα που την προκαλεί, αλλά την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών, ώστε να μεγαλώνουν και να φροντίζονται εξίσου και από κοινού και από τους δυο γονείς τους.

    Ευχαριστώ

    Βασιλάκη Θεοδώρα.

    Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
    Attachment Parenting Hellas

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 23:50 | Καψιανης Αλέξανδρος

    Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

    ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΝΤΙΓΡΆΦΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΕΚΕΊ ΩΣ ΣΧΟΛΙΟ

    προθεσμία έως 28 Δεκέμβρη 2023 – ακολουθεί το πλήρες κείμενο :

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΝΟΜΟΥ 3500/2006 (ΑΡΘΡΟ 88 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ) :

    ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ Η ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΩΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ – ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ

    Να προστεθούν εδάφια β’, γ’, δ’ και ε’ στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Νόμου 3500/2006, ώστε το κείμενο αυτού να έχει ως εξής :

    Άρθρο 6 – Ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη

    1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β΄ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον ενός έτους.

    Βλάβη – ειδικότερα δε της ψυχικής – υγείας, με την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, αποτελεί και η πρόκληση από τον ένα γονέα (αποξενωτή), με πρόθεση, δια πράξεων ή παραλείψεων, γονεϊκής αποξένωσης του ανήλικου τέκνου από τον άλλο γονέα (αποξενωμένο).

    Γονεϊκή αποξένωση ορίζεται ως η ψυχική κατάσταση, κατά την οποία ένα παιδί απορρίπτει, χωρίς βάσιμο λόγο, τη σχέση με τον αποξενωμένο γονέα.

    Κριτήρια διάγνωσης της γονεϊκής αποξένωσης είναι :
    [α] απουσία παραμέλησης και κακοποίησης – σωματικής ή ψυχικής – του τέκνου από τον αποξενωμένο γονέα
    [β] άρνηση επαφής και αποφυγή σχέσης εκ μέρους του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα, με συμπεριφορικές εκδηλώσεις όπως :
    1. η επανάληψη επικρίσεων για τον αποξενωμένο γονέα σε τρίτους,
    2. επιπόλαιες και παράλογες εκλογικεύσεις για δήθεν απόρριψη του αποξενωμένου γονέα,
    3. έλλειψη αμφιθυμίας για τους γονείς, θεωρώντας πάντοτε τον ένα γονέα καλό και τον άλλο κακό,
    4. έντονες δηλώσεις, ότι είναι αποκλειστικά δική του η απόφαση να διακόψει τις επαφές με τον αποξενωμένο γονέα,
    5. απουσία ενοχής για την προσβλητική μεταχείριση του αποξενωμένου γονέα,
    6. αντανακλαστική υποστήριξη στον αποξενωτή γονέα σε γονεϊκή σύγκρουση,
    7. υιοθέτηση κατηγοριών του ενός γονέα για τον άλλο γονέα και
    8. απόρριψη της ευρύτερης οικογένειας του άλλου γονέα
    και [γ] γονικές συμπεριφορές αλλοτρίωσης από τον αποξενωτή γονέα που επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψη του τέκνου για τον αποξενωμένο γονέα, ιδίως :
    1. συκοφαντικοί ισχυρισμοί,
    2. ψευδείς καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης,
    3. παρεμπόδιση επικοινωνίας του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα,
    4. αποθάρρυνση του παιδικού ενδιαφέροντος για τον αποξενωμένο γονέα,
    5. εξαναγκασμός του τέκνου να απορρίψει τον αποξενωμένο γονέα,
    6. θέση διλήμματος στο παιδί για επιλογή γονέα,
    7. πρόκληση ψευδών εντυπώσεων στο τέκνο για δήθεν επικινδυνότητα του αποξενωμένου γονέα,
    8. εμφάνιση τρίτου προσώπου ως δήθεν πατέρα ή μητέρας,
    9. απόκρυψη ιατρικών, κοινωνικών ή εκπαιδευτικών πληροφοριών για το τέκνο από τον αποξενωμένο γονέα

    Η διάγνωση της γονεϊκής αποξένωσης γίνεται με κάθε αποδεικτικό μέσο, ιδίως δε με παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, που παραγγέλλει η αρμόδια δικαστική ή εισαγγελική αρχή, αποκλειστικά σε δημόσιο φορέα ψυχικής υγείας, και η οποία διεξάγεται μόνον από απασχολούμενους σε αυτόν παιδοψυχιάτρους, εξειδικευμένους στη γονεϊκή αποξένωση με πιστοποιημένες στο εν λόγω αντικείμενο θεωρητική κατάρτιση και κλινική εμπειρία αποξενωμένων τέκνων.

    2. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.

    3. Αν η πράξη της παρ. 1 τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί ή αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο (2) ετών και αν φέρει και τα χαρακτηριστικά του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών.

    4. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου συνιστά μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη. Αν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Με το Νόμο 4800/2021 αναγνωρίζεται η γονεϊκή αποξένωση, ευθέως στην αιτιολογική έκθεση του (κεφάλαιο Β σελ. 14, όπου περιγράφεται, ως ένας εκ των νομοθετικών σκοπών : «να αποφεύγεται το φαινόμενο της γονεϊκής αποξένωσης») και εμμέσως – πλην σαφώς – στις διατάξεις του ως «διάρρηξη των συναισθηματικών σχέσεων» τέκνου και γονέα (άρθρo 5 Νόμου 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1511 παρ. 2 Α.Κ. : «Στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται ιδίως … και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς (γονείς) …» και άρθρο 14 Ν. 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1532 Α.Κ. : «Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως : … β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς …»), καθώς η τελευταία είναι συνέπεια και εξωτερική εκδήλωση της γονεϊκής αποξένωσης.

    Αν και υπήρξαν αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές τις προηγούμενες δεκαετίες, για πρώτη φορά η γονεϊκή αποξένωση περιεγράφηκε ως «σύνδρομο» το έτος 1985 από τον R. Gardner. Τα επόμενα έτη, οι περισσότεροι συγγραφείς εγκατέλειψαν τη χρήση της λέξης «σύνδρομο» και αναφέρθηκαν απλώς σε αυτήν ως ψυχική κατάσταση. Έκτοτε και έως σήμερα, η γονεϊκή αποξένωση, ως ψυχική κατάσταση του παιδιού με συγκεκριμένα συμπτώματα (που σχετίζεται με συμπεριφορές του αποξενωτή γονέα, ενώ έχει ψυχολογικές συνέπειες για τον αποξενωμένο γονέα), είναι ευρέως αποδεκτή στην επιστημονική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω στην πρόταση συμπλήρωσης του άρθρου 6 Ν. 3500/2006.

    Η γονεϊκή αποξένωση μπορεί να συνιστά ψυχολογική κακοποίηση του παιδιού και επομένως μορφή ενδοοικογενειακής βίας, τιμωρούμενη σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3500/2006. Παρότι το σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης δεν περιλαμβάνεται ως αυτοτελής ψυχική διαταραχή στα διαγνωστικά εγχειρίδια DSM-5 της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ICD-11 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – αν και έχει κατατεθεί σχετική τεκμηριωμένη πρόταση από πληθώρα ειδικών επιστημόνων (Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187, όπου 67 διεθνείς επιστήμονες – ερευνητές συνυπογράφουν την πρόταση να γίνει δεκτή η γονεϊκή αποξένωση ως διάγνωση σε DSM-V και ICD-11), εντούτοις βασικά χαρακτηριστικά της γονεϊκής αποξένωσης περιγράφονται στα παρακάτω διαγνωστικά κριτήρια του DSM-5 : α) με κωδικό V995.51 : ψυχολογική κακοποίηση παιδιού, β) με κωδικό V61.20 : προβλήματα στις σχέσεις γονέα – παιδιού, που σχετίζονται με διαταραγμένη λειτουργία σε συμπεριφορικό, γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο και γ) με κωδικό V61.29 : παιδί που επηρεάζεται από δυσφορία στη γονική σχέση. Τέλος, έχουν υποστηριχθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία και απόψεις που απορρίπτουν την ύπαρξη της γονεϊκής αποξένωσης, όμως αντικρούονται ως στηριζόμενες σε εσφαλμένη μεθοδολογία και αξιολόγηση δεδομένων.

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ

    1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ / ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

    Αναστασοπούλου Σ., “Ενδοοικογενειακή βία”, μελέτη δημοσιευθείσα στην ιστοσελίδα «ΓΟΝΙΣ», 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση στη δικαστηριακή πρακτική”, ΕλλΔνη τ. 5, Σεπτέμβριος 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας”, 2022
    Βαλτούδης Α., “Συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία στο νέο οικογενειακό δίκαιο”, ΕλλΔνη, τ. 4, Ιούλιος 2021
    Θέμελη O., “Τα παιδία καταθέτει – Η δικανική εξέταση ανηλίκων μαρτύρων, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης», εκδ. Τόπος, 2014, σ. 273-278
    Καπερώνη Μ., “Γονική αποξένωση”, στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Κατσικερός Π., “Γονεϊκή αποξένωση : πρόβλημα και λύσεις’’ άρθρο δημοσιευθέν στην ιστοσελίδα «dikastiko.gr», 2022
    Κολαϊτης, “Συγκρουσιακά διαζύγια και σχετιζόμενες καταστάσεις” στο συλλογικό έργο “Σύγχρονη ψυχιατρική παιδιού και εφήβου”, 2022, ιδίως σελ. 398 επ.
    Μαργαρώνη Α. & Γιαννοπούλου Ι., “Ισχυρισμοί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε περιπτώσεις συγκρουσιακών διαζυγίων”, Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου, vol. 10, τ. 1ο, έτος 2022
    Μπέκα Α., “Διάσπαση της γονεϊκής συμβίωσης και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Αληθείς και ψευδείς καταγγελίες και η αξιολόγησή τους”, Παιδί & Έφηβος, 2004 / τ. 6, σ. 21-40
    Μπέκα Α., “Η διαταραγμένη επικοινωνία με το παιδί μετά τη διάσπαση της συμβίωσης των γονέων, ως παράγοντας κινδύνου για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη – Συμβολή σε θέματα δικαστικής παιδοψυχιατρικής”, διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ., 2005
    Παντελαίου Χ., “Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας του τέκνου”, διπλωματική εργασία στη Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., 2018
    Πενταράκη Α., “Νέες τάσεις στην επιμέλεια των παιδιών και η σχέση τους με την παιδική κακοποίηση”, Συνήγορος, 2018, σ. 40 επ.

    2. ΔΙΕΘΝΗΣ / ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ

    Baker A.J.L. & Chambers J., Adult recall of childhood exposure to parental conflict : Unpacking the black box of parental alienation, Journal of Divorce & Remarriage, 2011 / 52, p. 55-76
    Baker A.J.L., Burkhard B. & Kelly J., Differentiating alienated from not alienated children : A pilot study, Journal of Divorce & Remarriage, 2012 / 53, p. 178-193
    Bantekas I., Discrimination against Fathers in Greek Child Custody Proceedings : Failing the Child’s Best Interests, International Journal of Children s Rights, 2016 / 24, σ. 330-357
    Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187
    Bernet W., Parental alienation and misinformation proliferation, Family Court Review, 2020
    Bernet W., Rohner R. & Reay K.M., Rejecting the rejection of parental alienation : Comment on Mercer (2021), Journal of Family Trauma, Child Custody & Child Development, 2020
    Bernet W. & Greenhill L., The Five-Factor Model for the Diagnosis of Parental Alienation, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 2022, Vol. 61 / No 5, p. 591-594
    Bjarnason, T. & Arnarsson, A.M., Joint physical custody and communication with parents : A cross-national study of children in 36 Western countries, Journal of Comparative Family Studies 2011, 42 / 6, p. 871-890
    Gardner R., Recent trends in divorce and custody litigation, Academy Forum, 1985 / 29, 3-7
    Gardner R., The Parental Alienation Syndrome : A Guide for Mental Health and Legal Professionals, Cresskill, NJ : Creative Therapeutics, 1992, p. 63-92
    Harman J.J., Kruk E. & Hines D.A., Parental Alienating Behaviors : An Unacknowledged Form of Family Violence, Psychological Bulletin, 2018, 144 (12), p. 1275-1299
    Koukoulis A.N., Tsellou M., Rougkala V., Bacopoulou F. & Papadodima S., Decisions of Greek Courts Securing the Right of Parent–Child Communication and Their Determinants, Healthcare 2022, 10(12), 2522
    Lorandos D. Parental alienation and North American Law (in Lorandos D. & Sauber S.R., Parental alienation : The handbook for mental health and legal professionals, 2013, σ. 348-424, Charles C. Thomas Publisher)
    Lorandos D. (2020), Parental alienation in U.S. Courts, 1985 to 2018, Family Court Review, 58[2], 2020, σ. 322 – 339)
    Nielsen L., Joint Versus Sole Physical Custody : Children’s Outcomes Independent of Parent. Child Relationships, Income, and Conflict in 60 Studies, Journal of Divorce & Remarriage, 2018 / 59, p. 247-281
    Saunders L. – Harman J., “Κοινή ανατροφή και γονική αποξένωση – Σκέψεις βελτίωσης” (μτφρ. Γιώργος Καραμανώλης), στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Vassiliou D. & Cartwright G., The Lost Parents’ Perspective on Parental Alienation Syndrome, The American Journal of Family Therapy, 2001 / 29, p. 181-191

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 22:31 | Γιώργος π

    Η ΒΙΑ δεν έχει φύλο κι αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία που μας δίνει το χαμόγελο του παιδιού!
    Πλήρης ρατσιστικό κι αντισυνταγματικο να γίνεται διάκριση μετεξω των φύλων. Προστασία σε όλους !
    Δομές για παιδιά Αντρες κι γυναίκες και αυστηρές ποινές σε περιστατικά βίας που υφίστανται , κι όχι ψευδής καταγγελίες

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 17:04 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    Καλησπέρα σας κύριε υπουργέ. Είχα τη χαρά τη ζωή μου να γίνω παππούς. Δεν ήξερα όμως στα τόσα χρόνια που ήμουνα επιχειρηματίας και έχω συναναστραφεί με πάρα πολύ κόσμο και δεν έχω διαβί ποτέ και για κανένα λόγο τους δρόμους των δικαστηρίων ότι θα βίωνα τόσο έντονα τη δυστυχία του παιδιού μου. Βεβαίως σαν σοφότερος και μεγαλύτερος πάντα συμβουλή μου είναι ηρεμία και θετική σκέψη. Όμως εξαντλήθηκαν. Μετά από έξι σχεδόν χρόνια αλεπαλληλων δικαστηρίων και τώρα μέσου αυτού του κάποιος του νόμου περί υποχρεωτικης συνεπιμέλειας δεν έχω λόγια. Στα 75 μου χρόνια δεν περίμενα σε μία κοινωνία εφαρμόζονται τέτοια άδικοι νόμοι. Ενώ προσπάθησε το παιδί μου εξωδικαστικά βρήκε τοίχο ενώ έκανε πίσω και σε πολλά πράγματα βρήκε τοίχο. Σε ένα προηγμένο κράτος που υποτίθεται ότι όλοι παλέψαμε για αυτό και είναι δημοκρατικό υποτίθεται ότι υπάρχει δυνατότητα εξωδικαστικής λύσης. Με το που έκανε εμφάνιση αυτός ο νόμος αντιλαμβάνεστε τι απειλές έχουμε δεχτεί όλοι μας? Ελάτε σας παρακαλώ στο σπίτι να δείτε τι βιώνουμε. Μέχρι τώρα δεν ήξερα τίποτα για κανέναν νόμο για κανένα διαζύγιο ούτε αυτό επιθυμούσα για το παιδί μου. Όταν όμως το παιδί μου το έβλεπα με σημάδια δυσαρεστημένο και δεν μας αποκάλυπτε – τίποτα παρόλο που το συζητούσαμε συνέχεια με τη σύζυγό μου σας κρύβω ότι ταράχτηκα πολύ. Όταν δεν πήρε τη γενναία απόφαση να χωρίσει της συμπαρασταθήκαμε. Έχουμε ένα υπέροχο εγγόνι και κανένας μα κανένας μας δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει άσχημα για κανέναν από τους γονείς του ούτε το επιτρέπουμε. Έχουμε όμως δικαίωμα όταν βλέπουμε το εγγόνι μας να σπαράζει στο κλάμα να του δίνουμε χώρο εκφραστεί. Ελάτε σας παρακαλώ να δείτε τι λένε τα παιδιά. Εννοείται ότι προσπαθούμε και εμείς με τον τρόπο μας η ψυχούλα του να παραμένει αγνή της δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε τον φόβο που εκφράζει. Προσπάθησα και έκανα μία μικρή περιουσία να είναι τα παιδιά μου καλυμμένα. Και έχουμε φτάσει στο σημείο να δανειζόμαστε χρήματα μέτρητες ανυπόστατες μηνύσεις που δεχόμαστε όλοι εκατέρωθεν… Οι οποίες βεβαίως και αποβαίνουν άκαρπες. Προστατεύω το παιδί μου με αγάπη. Λυπάμαι για όλους αυτούς που χάσανε τα παιδιά τους ενώ προσπάθησαν και ζητήσαν τη βοήθεια του κράτους. Δείξτε σας παρακαλώ ότι υπάρχει κράτος και προστασία. Για ποια γονική απόξένωση μιλάμε? Είναι ποτέ δυνατόν εσείς που ξέρετε γράμματα να και να διαβάζετε καλύτερα από μένα που δεν έχω τελειώσει πανεπιστήμιο γκάστηκα να διαβάσω τώρα είναι δυνατόν να πιστεύετε σε τέτοια πράγματα? Είμαι δυνατόν γονιός να θέλει να δηλητηριάσει τη ψυχή του παιδιού του. Ρωτά ανοιχτά τι θα κερδίσει.. όλα αυτά γίνονται επίτηδες κύριε υπουργέ τα παιδιά οφείλουμε να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα και όχι να μολύνονται οι ψυχές τους….

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 17:34 | Μαρίνα

    Η ψυχολογική βία είναι κακοποίηση την οποία υφίστανται σε μεγάλυτερο ποσοστό οι γυναίκες τόσο κατά το γάμο όσο και μετά τη λύση αυτού με ποικίλους τρόπους. Με τη νομοθετηση της γονεϊκής αποξένωσης σαν ποινικό αδίκημα θα ανοίξει ο δρόμος στους κακοποιητες πρώην συζύγους να ασκούν ψυχολογική βία στη μητέρα των παιδιών τους και κατ’ επέκταση στα ίδια τους τα παιδιά, χωρίς αυτό να μπορεί να αποδειχτεί. Προστατεύστε τις γυναίκες και τα παιδιά από την καθημερινή κακοποίηση που βιώνουν. ΌΧΙ στην ποινικοποιηση της δηθεν γονεϊκής αποξένωσης.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 16:26 | ΜΕΛΙΝΑ

    Κύριε υπουργέ σας παρακαλώ ακούστε με. Είμαι γιαγιά ενός υπέροχου παιδιού. Πάρα πολλά χρόνια τώρα παρακολουθώ τον αδυσώπητο ελεϊνό δικαστικό αγώνα στον οποίο πρέπει να συμμετέχει το παιδί μου. Σε τέτοιο βαθμό που όλα αυτά τρώνε πολύχρονο από την καθημερινότητα φθειρουν ψυχολογικά και στραγγίζουν οικονομικά. Προσπαθώ να είναι δίπλα στο παιδί μου αλλά δεν καταλαβαίνω. Εξηγήστε μου γιατί πρέπει σε μία απόφαση αγωγής είτε επικοινωνίας είτε διατροφής τα δύο χρόνια να μην είναι δύο χρόνια από την ώρα της απόφασης αλλά από την ώρα της επίδοσης.
    Δεύτερον δεν ξέρω για πόσα χρόνια θα ζήσω. Έχω το δικαίωμα ως νόμος πολίτης να σταματήσω να φοβάμαι για το παιδί μου και το εγγόνι μου;
    Δεν μπορείτε να φανταστείτε σε τι καθεστώς φόβου βρισκόμαστε.
    Ο φόβος είναι να συναίσθημα που δημιουργείται από κάποιες συμπεριφορές και όταν αυτές τις συμπεριφορές συνεχίζουν και γίνονται ανεξέλεγες πώς πρέπει να μεταφραστούν?? Βεβαίως και όχι ως γονική από ξένωση. Δηλαδή πρέπει να θυμώσουμε τα παιδιά και να μην αισθάνονται. Είμαι σίγουρη ότι όταν μεγαλώσει το εγγόνι μου και λόγω ηλικίας εγώ δεν θα βρίσκομαι εδώ. Έχω την ανάγκη να μου υποσχεθείτε ότι μετά από μένα θα βρείτε τρόπο να το προστατεύετε ουσιαστικά και να το αφήσετε να ζήσει και να αγωνίζεται για το δικό του προσωπικό μέλλον επαγγελματικά και με τίποτα άλλο.
    Συμπαραστέκομαι σε όλες αυτές τις γιαγιάδες και παιδιά που χάσαν τόσο άδικα τη μητέρα τους μόνο και μόνο γιατί αποφάσισα να φύγουν από να νοσηρό και επικίνδυνο περιβάλλον. Ποιος είναι ο τρόπος που θα επιβραβεύσουμε αυτή την προσπάθειά τους? Σίγουρα όχι να κλείσουμε τα μάτια αλλά ως προς την τιμή τους να προσπαθήσουμε τα μέγιστα να μην υπάρχουν άλλες γυναικοκτονιες…..

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 15:28 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Μετά λύπης μου διαπιστώνω να γράφονται τα ίδια πράγματα αντιγραφή με διαφορετικά ονόματα. Είμαι και εγώ χωρισμένος πατέρας που δεν ήταν εύκολο το διαζύγιο διότι είτε χωρίζεις είτε σε χωρίζουν υπάρχει πόνος. Ευτυχώς για μένα και έχοντας πάντα σεβασμό στη γυναίκα που έφερε στον κόσμο τα παιδιά μου δεν άφησα τον εαυτό μου να παρασυρθεί σε δικαιολογίες ανυπόστατες όπως η γονική αποξένωση και έδωσα βαρύτητα στα παιδιά μου και στη σχέση μου μαζί τους. τον χρόνο λοιπόν που έβλεπα τα παιδιά μου προτιμούσα να είμαι εκεί ψυχή και σώματι και να τα δείχνω με κάθε τρόπο πόσο τα αγαπάω. οτιδήποτε κι αν υπόθηκε από την πλευρά της μητέρας ακόμα και στην αρχική περίοδο που ήταν έντονες καταστάσεις δεν με εμπόδισε ποτέ δεν μου ρίξε κανένα πρόβλημα στην ισορροπία των σχέσεων με τα παιδιά λυπάμαι λοιπόν έχοντας εμπειρία πλέον με μεγάλα παιδιά για τα οποία είμαι πολύ περήφανος να διαβάζω τη στιγμή που η κοινωνία μας διαλύεται (αύξηση γυναικοκτονιων) σχόλια και συμπεριφορές που όχι μόνο δεν θα λύσουν το πρόβλημα αλλά θα το ενισχύσουν κιόλας. Έχω γιους και εύχομαι όπως τους έχω διδάξει να σέβονται τους ανθρώπους και ιδίως τις γυναίκες που εκ των πραγμάτων σωματικά μόνο να σκεφτούμε δεν έχουμε την ίδια δύναμη. Σας παρακαλώ κύριε υπουργέ από το σπίτι μου και ως γονέας φροντίζω να ενισχύω τα παιδιά μου με ενσυναίσθηση αγάπη σεβασμό. Νομοθετήστε ώστε να μην υπάρχουν αλλά εγκλήματα να μειωθούν . Αφαιρέστε από οπουδήποτε τον όρο γονική από ξένωση γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 15:50 | Τρασιας Χρήστος Διευθυντής Παιδιατρικής κλινικής ΓΝ Άργους

    Απόσυρση άμεσα του εδαφίου για τους παιδοψυχολογους. Η εκθέσεις τους γίνονται επί πληρωμή και με απουσία του ενός γονέα. Ενδοοικογενειακή βία σε χειριστή μορφή είναι η γονεϊκή αποξένωση. Σε προσωπική μου στατιστική καταγραφή από το 2017 είχα 1302 περιστατικά μητέρων που μου ζητούσαν πλαστή ιατρική γνωμάτευση για να εμποδίσουν την επικοινωνία με των εταίρο γονέα. Εξωφρενικό. Ποινικη καταδίκη άμεση για παραβίαση δικαστικής απόφασης σε ότι αφορά το οικογενειακό δίκαιο. Βαριές τιμωρίες ποινικές σε δικηγόρους που για προσωπικό ώφελος κατευθύνουν καταστάσεις. Ο θεσμός του γάμου είναι σε κρίση,η υπογεννητικότητα στη χώρα είναι μείζον πρόβλημα αν δεν λυθούν τα θέματα συνεπιμελειας δεν θα λυθεί πότε. Η ενδοοικογενειακή βία έχει ρίζες στο έκφραση σου παίρνω τα παιδιά και φεύγω που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους σύγχρονους μπαμπάδες. Διορθώσετε νοοτροπίες με το νομοσχέδιο σας για να αλλάξουν όλα. Με εκτίμηση.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 15:53 | Kostas

    Να καταργηθεί η υποχρεωτική συνεπιμέλεια.
    Στόχος των περισσότερων πατεράδων είναι η αφαίρεση της διατροφής κ όχι το βέλτιστο καλό του τέκνου.
    Απαγόρευση της χρήσης του ψευδοσυνδρόμου της γονεικής αποξένωσης.
    Εφαρμογή της συνθήκης της Κωνσταντινούπολης.
    Βοηθείστε τις γυναίκες και τα παιδιά από τους κακοποιητές πρώην που προσπαθούν να τις κατασπαράξουν και μετά το διαζύγιο.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 14:17 | Pànos

    Υπάρχουν κακοποιημένες γυναίκες που ζούνε με απειλές και διαρκή φόβο από τους κακοποιητές πρώην συζύγους.
    Συχνά χρησιμοποιείται το ψευδές σύνδρομο της γονεϊκής αποξένωσης και προσπαθούν να πάρουν την επιμέλεια από τις μητέρες, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα παιδιά, αλλά το χρησιμοποιούν σαν μέσον για μη χορήγηση διατροφής.
    ΟΧΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΓΟΝΕΪΚΉΣ ΑΠΟΞΈΝΩΣΗΣ.
    ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 11:29 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Άρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006

    Δώστε βάση στα επίσημα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία και όχι στις παραφιλολογίες και σε ότι επιβάλλει ο μισανδρισμός και η φεμινιστική προπαγάνδα και κουλτούρα χωρίς αποδείξεις. Αρχίζει ο κόσμος και ξυπvάει από τον φεμινιστικό λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών. Ξυπνήστε και εσείς. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι παρ.1 και 3 καθώς αναφέρονται μόνο σε «εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών». Είναι επικίνδυνες. Εξαφανίζετε κάθε έννοια δικαίου και ισότητας. Το κράτος πρέπει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο όχι μόνο τις γυναίκες αλλά τα παιδιά και τους άντρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού δίνουν 3πλάσιο νούμερο (203 γυναίκες, 68 άνδρες) κακοποίησης παιδιών από μητέρες όπως και το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρών που αγγίζουν το 78% έναντι 22% των γυναικών. Προμοτάρετε την έννοια της «έμφυλης» βίας ενοχοποιώντας γενικά το ανδρικό φύλο και δημιουργείται νέα συγκρουσιακά δίπολα με ηθικό άλλοθι, καθοδηγώντας την κοινή γνώμη στον λάθος προσανατολισμό. Το 1982 καταργήθηκε κάθε διάκριση σε βάρος των γυναικών. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί χρειάζονται δημόσιοι οργανισμοί , που αφορούν μόνο τις γυναίκες και όχι τα παιδιά και τους άντρες? Φτιάξτε δομές για τα παιδιά και τους άντρες. Τα περιστατικά κακοποίησης ανδρών είναι πάρα πολλά. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας.

    Άρθρο 86

    Η διάρρηξη σχέσεων και η βίαιη αποκοπή του τέκνου από τον γονέα μετά από μεθοδεύσεις του έτερου γονέα και των οικείων του (τις περισσότερες φορές από την μητρική πλευρά) η οποία έχει εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα και ανεπανόρθωτη πληγή της κοινωνίας μας συνιστά βαριά ψυχολογική, πνευματική και νοητική βία και κακοποίηση του τέκνου, του πατέρα και των οικείων του και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα. Να εναρμονιστεί το άρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας το οποίο προβλέπει αφαίρεση γονικής μέριμνας στα άτομα που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατά τον Αστικό κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινική αναφορά και τιμωρία στον Ποινικό κώδικα. Οφείλετε να διορθώσετε αυτή την απαράδεκτη παράλειψη αυτής της κατάπτυστης σοβαρής μορφής βίας. Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας

    Άρθρο 98

    Να αποσυρθεί το ακαταδίωκτο όλων των επαγγελματιών «Ειδικών Ψυχικής Υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων. Τα περιστατικά ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων είναι αμέτρητα και βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς νέα.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 11:13 | DIMITRIOS

    Άρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006

    Δώστε βάση στα επίσημα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία και όχι στις παραφιλολογίες και σε ότι επιβάλλει ο μισανδρισμός και η φεμινιστική προπαγάνδα και κουλτούρα χωρίς αποδείξεις. Αρχίζει ο κόσμος και ξυπvάει από τον φεμινιστικό λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών. Ξυπνήστε και εσείς. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι παρ.1 και 3 καθώς αναφέρονται μόνο σε «εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών». Είναι επικίνδυνες. Εξαφανίζετε κάθε έννοια δικαίου και ισότητας. Το κράτος πρέπει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο όχι μόνο τις γυναίκες αλλά τα παιδιά και τους άντρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού δίνουν 3πλάσιο νούμερο (203 γυναίκες, 68 άνδρες) κακοποίησης παιδιών από μητέρες όπως και το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρών που αγγίζουν το 78% έναντι 22% των γυναικών. Προμοτάρετε την έννοια της «έμφυλης» βίας ενοχοποιώντας γενικά το ανδρικό φύλο και δημιουργείται νέα συγκρουσιακά δίπολα με ηθικό άλλοθι, καθοδηγώντας την κοινή γνώμη στον λάθος προσανατολισμό. Το 1982 καταργήθηκε κάθε διάκριση σε βάρος των γυναικών. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί χρειάζονται δημόσιοι οργανισμοί , που αφορούν μόνο τις γυναίκες και όχι τα παιδιά και τους άντρες? Φτιάξτε δομές για τα παιδιά και τους άντρες. Τα περιστατικά κακοποίησης ανδρών είναι πάρα πολλά. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας.

    Άρθρο 86

    Η διάρρηξη σχέσεων και η βίαιη αποκοπή του τέκνου από τον γονέα μετά από μεθοδεύσεις του έτερου γονέα και των οικείων του (τις περισσότερες φορές από την μητρική πλευρά) η οποία έχει εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα και ανεπανόρθωτη πληγή της κοινωνίας μας συνιστά βαριά ψυχολογική, πνευματική και νοητική βία και κακοποίηση του τέκνου, του πατέρα και των οικείων του και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα. Να εναρμονιστεί το άρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας το οποίο προβλέπει αφαίρεση γονικής μέριμνας στα άτομα που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατά τον Αστικό κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινική αναφορά και τιμωρία στον Ποινικό κώδικα. Οφείλετε να διορθώσετε αυτή την απαράδεκτη παράλειψη αυτής της κατάπτυστης σοβαρής μορφής βίας. Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας

    Άρθρο 98

    Να αποσυρθεί το ακαταδίωκτο όλων των επαγγελματιών «Ειδικών Ψυχικής Υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων. Τα περιστατικά ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων είναι αμέτρητα και βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς νέα.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 11:55 | IOANNIS

    Άρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006

    Δώστε βάση στα επίσημα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία και όχι στις παραφιλολογίες και σε ότι επιβάλλει ο μισανδρισμός και η φεμινιστική προπαγάνδα και κουλτούρα χωρίς αποδείξεις. Αρχίζει ο κόσμος και ξυπvάει από τον φεμινιστικό λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών. Ξυπνήστε και εσείς. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι παρ.1 και 3 καθώς αναφέρονται μόνο σε «εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών». Είναι επικίνδυνες. Εξαφανίζετε κάθε έννοια δικαίου και ισότητας. Το κράτος πρέπει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο όχι μόνο τις γυναίκες αλλά τα παιδιά και τους άντρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού δίνουν 3πλάσιο νούμερο (203 γυναίκες, 68 άνδρες) κακοποίησης παιδιών από μητέρες όπως και το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρών που αγγίζουν το 78% έναντι 22% των γυναικών. Προμοτάρετε την έννοια της «έμφυλης» βίας ενοχοποιώντας γενικά το ανδρικό φύλο και δημιουργείται νέα συγκρουσιακά δίπολα με ηθικό άλλοθι, καθοδηγώντας την κοινή γνώμη στον λάθος προσανατολισμό. Το 1982 καταργήθηκε κάθε διάκριση σε βάρος των γυναικών. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί χρειάζονται δημόσιοι οργανισμοί , που αφορούν μόνο τις γυναίκες και όχι τα παιδιά και τους άντρες? Φτιάξτε δομές για τα παιδιά και τους άντρες. Τα περιστατικά κακοποίησης ανδρών είναι πάρα πολλά. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας.

    Άρθρο 86

    Η διάρρηξη σχέσεων και η βίαιη αποκοπή του τέκνου από τον γονέα μετά από μεθοδεύσεις του έτερου γονέα και των οικείων του (τις περισσότερες φορές από την μητρική πλευρά) η οποία έχει εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα και ανεπανόρθωτη πληγή της κοινωνίας μας συνιστά βαριά ψυχολογική, πνευματική και νοητική βία και κακοποίηση του τέκνου, του πατέρα και των οικείων του και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα. Να εναρμονιστεί το άρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας το οποίο προβλέπει αφαίρεση γονικής μέριμνας στα άτομα που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατά τον Αστικό κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινική αναφορά και τιμωρία στον Ποινικό κώδικα. Οφείλετε να διορθώσετε αυτή την απαράδεκτη παράλειψη αυτής της κατάπτυστης σοβαρής μορφής βίας. Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας

    Άρθρο 98

    Να αποσυρθεί το ακαταδίωκτο όλων των επαγγελματιών «Ειδικών Ψυχικής Υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων. Τα περιστατικά ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων είναι αμέτρητα και βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς νέα.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 11:18 | IOANNIS

    Άρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006

    Δώστε βάση στα επίσημα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία και όχι στις παραφιλολογίες και σε ότι επιβάλλει ο μισανδρισμός και η φεμινιστική προπαγάνδα και κουλτούρα χωρίς αποδείξεις. Αρχίζει ο κόσμος και ξυπvάει από τον φεμινιστικό λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών. Ξυπνήστε και εσείς. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι παρ.1 και 3 καθώς αναφέρονται μόνο σε «εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών». Είναι επικίνδυνες. Εξαφανίζετε κάθε έννοια δικαίου και ισότητας. Το κράτος πρέπει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο όχι μόνο τις γυναίκες αλλά τα παιδιά και τους άντρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού δίνουν 3πλάσιο νούμερο (203 γυναίκες, 68 άνδρες) κακοποίησης παιδιών από μητέρες όπως και το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρών που αγγίζουν το 78% έναντι 22% των γυναικών. Προμοτάρετε την έννοια της «έμφυλης» βίας ενοχοποιώντας γενικά το ανδρικό φύλο και δημιουργείται νέα συγκρουσιακά δίπολα με ηθικό άλλοθι, καθοδηγώντας την κοινή γνώμη στον λάθος προσανατολισμό. Το 1982 καταργήθηκε κάθε διάκριση σε βάρος των γυναικών. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί χρειάζονται δημόσιοι οργανισμοί , που αφορούν μόνο τις γυναίκες και όχι τα παιδιά και τους άντρες? Φτιάξτε δομές για τα παιδιά και τους άντρες. Τα περιστατικά κακοποίησης ανδρών είναι πάρα πολλά. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας.

    Άρθρο 86

    Η διάρρηξη σχέσεων και η βίαιη αποκοπή του τέκνου από τον γονέα μετά από μεθοδεύσεις του έτερου γονέα και των οικείων του (τις περισσότερες φορές από την μητρική πλευρά) η οποία έχει εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα και ανεπανόρθωτη πληγή της κοινωνίας μας συνιστά βαριά ψυχολογική, πνευματική και νοητική βία και κακοποίηση του τέκνου, του πατέρα και των οικείων του και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα. Να εναρμονιστεί το άρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας το οποίο προβλέπει αφαίρεση γονικής μέριμνας στα άτομα που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατά τον Αστικό κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινική αναφορά και τιμωρία στον Ποινικό κώδικα. Οφείλετε να διορθώσετε αυτή την απαράδεκτη παράλειψη αυτής της κατάπτυστης σοβαρής μορφής βίας. Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας

    Άρθρο 98

    Να αποσυρθεί το ακαταδίωκτο όλων των επαγγελματιών «Ειδικών Ψυχικής Υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων. Τα περιστατικά ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων είναι αμέτρητα και βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς νέα.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 11:01 | IOANNIS

    Άρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006

    Δώστε βάση στα επίσημα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία και όχι στις παραφιλολογίες και σε ότι επιβάλλει ο μισανδρισμός και η φεμινιστική προπαγάνδα και κουλτούρα χωρίς αποδείξεις. Αρχίζει ο κόσμος και ξυπvάει από τον φεμινιστικό λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών. Ξυπνήστε και εσείς. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι παρ.1 και 3 καθώς αναφέρονται μόνο σε «εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών». Είναι επικίνδυνες. Εξαφανίζετε κάθε έννοια δικαίου και ισότητας. Το κράτος πρέπει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο όχι μόνο τις γυναίκες αλλά τα παιδιά και τους άντρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού δίνουν 3πλάσιο νούμερο (203 γυναίκες, 68 άνδρες) κακοποίησης παιδιών από μητέρες όπως και το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρών που αγγίζουν το 78% έναντι 22% των γυναικών. Προμοτάρετε την έννοια της «έμφυλης» βίας ενοχοποιώντας γενικά το ανδρικό φύλο και δημιουργείται νέα συγκρουσιακά δίπολα με ηθικό άλλοθι, καθοδηγώντας την κοινή γνώμη στον λάθος προσανατολισμό. Το 1982 καταργήθηκε κάθε διάκριση σε βάρος των γυναικών. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί χρειάζονται δημόσιοι οργανισμοί , που αφορούν μόνο τις γυναίκες και όχι τα παιδιά και τους άντρες? Φτιάξτε δομές για τα παιδιά και τους άντρες. Τα περιστατικά κακοποίησης ανδρών είναι πάρα πολλά. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας.

    Άρθρο 86

    Η διάρρηξη σχέσεων και η βίαιη αποκοπή του τέκνου από τον γονέα μετά από μεθοδεύσεις του έτερου γονέα και των οικείων του (τις περισσότερες φορές από την μητρική πλευρά) η οποία έχει εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα και ανεπανόρθωτη πληγή της κοινωνίας μας συνιστά βαριά ψυχολογική, πνευματική και νοητική βία και κακοποίηση του τέκνου, του πατέρα και των οικείων του και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα. Να εναρμονιστεί το άρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας το οποίο προβλέπει αφαίρεση γονικής μέριμνας στα άτομα που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατά τον Αστικό κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινική αναφορά και τιμωρία στον Ποινικό κώδικα. Οφείλετε να διορθώσετε αυτή την απαράδεκτη παράλειψη αυτής της κατάπτυστης σοβαρής μορφής βίας. Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας

    Άρθρο 98

    Να αποσυρθεί το ακαταδίωκτο όλων των επαγγελματιών «Ειδικών Ψυχικής Υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων. Τα περιστατικά ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων είναι αμέτρητα και βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς νέα.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 10:18 | ΚΑΙΤΗ KΑΡΡΑ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ!ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ,ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ,ΘΑ ΕΞΟΝΤΟΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.ΜΑΖΙ ΣΑΣ

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 10:02 | Κωνσταντίνα Μαν.

    Η Διαβούλευση καταλήγει στον ίδιο παρανομαστή,είτε το θύμα είναι γυναίκα,είτε αντρας,είτε παιδί,είτε οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας,ζητάμε πιο αυστηρές ποινές.Αν κάποιοι έχουν αντίρρηση σε σχέση με αυτο,τι να πώ;Θα έχουν τους λόγους τους…

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 01:28 | Pantelis

    Κύριε Υπουργέ,

    Δεν φαίνεται να έχετε ιδέα πώς νιώθει ένας άνδρας που προσπαθεί να κρατήσει την οικογένειά του, το παιδί του κοντά του, να προσπαθεί να βρει τρόπο να πάνε σε συμβουλευτική με τη γυναίκα του μήπως σταματήσει να επιτίθεται στο παιδί του και στον ίδιο, και τελικά ο θύτης να κατηγορεί το θύμα.

    Δεν ξέρετε πώς είναι να σε γρονθοκοπεί απρόκλητα η γυναίκα σου, μπροστά στο 2 ετών παιδί σου, και να ουρλιάζει πως την χτυπάς εσύ για να ακούν έτσι οι γείτονες, ενώ φυλάγεσαι και την παρακαλείς να μην κάνει έτσι μπροστά στο παιδί.

    Και το παιδί να πέφτει λιπόθυμο από τα ουρλιαχτά της μάνας του. Και την άλλη μέρα να ουρλιάζει το παιδί. Και να δαγκώνει τα παιδιά στον παιδικό σταθμό. Και να τους πετάει παιχνίδια, όπως πέταγε αυτοκινητάκια και χυμούς η μάνα του στον πατέρα του, όπως του έσπαγε λάπτοπ και παιδικά παιχνίδια.

    Το πρόσωπο που κακοποιεί πράγματι προσπαθεί να ρίξει το βάρος στο θύμα.

    Δεν ξέρετε πώς είναι να πηγαίνει η μάνα αυτή μόνη της σε συμβουλευτική και οι ψυχολόγοι να πιστεύουν, την αντεστραμμένη αλήθεια, τα ψέματα που τους λέει, και να ενδυναμώνουν το τέρας μέσα της.

    Και το τέρας να γίνεται κτήνος. Κι εσείς το κτήνος αυτό το θρέφετε.

    Ότι σπέρνετε θερίζετε κύριε Υπουργέ. Θα μείνετε στην ιστορία.

    Δεν έχετε ιδέα τι κάνετε. ΙΔΕΑ.

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 00:33 | Σταμάτης

    Ρατσισμός απέναντι στους άνδρες και τα π;ίδια οι εν λόγο προτάσεις ! Είναι Μ;λίστα κι αντισυνταγματικες!
    Πλήρης προστασία σε όλους μας ! Παιδιά γυναίκες ανδρε !
    Η ΒΙΑ δεν έχει φύλλο! Το λένε εξ άλλου κι όλα τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στο φως το χαμόγελο του παιδιού!
    Κ;ταφική σε όσους κρατούν βία , αλλά και σε όσους καταθέτουν ψευδής μηνύσεις !!!

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 20:59 | Ιωάννα Σπ.

    H Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Βίας εναντίον των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (GREVIO) δημοσίευσε στις 14.11.2023 τη βασική της έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα.
    H GREVIO κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΕΕΔΑ όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Εθνικής Επιτροπής και το έργο αυτής για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
    Η GREVIO, στην πρώτη αυτή έκθεση αξιολόγησης για τη χώρα μας αναγνωρίζει κάποια βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα, όπως μια σειρά από θετικά νομικά και πολιτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Θετικές εξελίξεις συνιστούν η σύσταση εξειδικευμένων αστυνομικών μονάδων για τη βελτίωση των μέτρων αντίδρασης των αρχών επιβολής του νόμου στη βία κατά των γυναικών, καθώς και οι τροποποιήσεις του νομικού πλαισίου της Ελλάδας για τη βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης ορισμού του βιασμού με βάση την έννοια της ελεύθερης συναίνεσης.
    Ωστόσο, παρά τα συγκεκριμένα επιτεύγματα, η GREVIO διαπιστώνει την ανάγκη λήψης μέτρων βελτίωσης σε διάφορους τομείς όπως τη λειτουργία κέντρων αντιμετώπισης θυμάτων βιασμού και κέντρων προστασίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους καθώς και τη λήψη υπόψη από το Δικαστήριο στις διαδικασίες επιμέλειας και καθορισμού των δικαιωμάτων επίσκεψης ζητημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικότερα για τις γυναίκες που ζητούν άσυλο απαιτείται η παροχή ασφαλούς καταλύματος, η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες διερμηνείας και η παροχή νομικής βοήθειας.

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 17:48 | Παύλος

    ► δεν προηγήθηκε η συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ως είθισται σε νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτής της εκτάσεως
    ► Η επίσημη αιτιολογία των προωθούμενων αλλαγών δεν στηρίζεται σε αριθμητικά-στατιστικά ή άλλα εμπειρικώς ελέγξιμα στοιχεία ούτε συνοδεύεται από επιστημονική τεκμηρίωση, τα ελάχιστα προαπαιτούμενα μιας σοβαρής ορθολογικής νομοθέτησης.
    ► «Συνολικώς, το νομοσχέδιο που παρασκευάστηκε πρόχειρα στην «κουζίνα» του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι άστοχο, οπισθοδρομικό και αντίθετο προς τις αρχές που πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο φιλελεύθερο ποινικό σύστημα. Ενδεδειγμένη συνταγή είναι η απόσυρσή του.»
    ■ Ο κ. Ηλίας Γ. Αναγνωστόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.
    https://www.kathimerini.gr/society/562773049/arthro-ilia-anagnostopoyloy-stin-koyzina-toy-ypoyrgeioy/

    ► Οι ποινικές διατάξεις δεν έχουν ούτε διακηρυκτικό ούτε συμβολικό χαρακτήρα. Τίθενται για να εφαρμόζονται και όχι για να αποτελούν πρόσχημα μιας θεατρικής δικαστηριακής διαδικασίας.
    ► η οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών οδηγεί σε ουσιαστικώς άνισες αξιολογήσεις
    ■ Ο κ. Χρίστος Χ. Μυλωνόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΕΚΠΑ, μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.
    https://www.kathimerini.gr/society/562773796/arthro-christoy-mylonopoyloy-stin-k-theloyme-eikonikes-poines/

    ► Δεν έχω δει ποτέ νόμο στον οποίο να υπάρχει τόσο μεγάλη εσωτερική αντίθεση μεταξύ των σκοπών του και του περιεχομένου του.
    ► Η προτεινόμενη είναι ελληνική νομοθεσία, αποδεικνύουσα πρωτίστως ότι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη.
    ■ Ο κ. Ιωάννης Γιαννίδης είναι ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ.
    https://www.kathimerini.gr/society/562773046/arthro-ioanni-giannidi-stin-k-den-ypiretei-ta-thymata/

    Κύριε Υπουργέ, είναι δυνατόν να απαντάτε εσείς στους παραπάνω πως αποφεύγετε τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές γιατί δρουν προς το όφελος ΠΕΛΑΤΩΝ τους;

    ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΦΥΛΑ, ΑΠΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΑΣΤΗΡΙΚΤΑ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ

    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 17:00 | Γιάννης Η.

    Η ύπαρξη της βίας κατά των γυναικών και η άμεση και επιτακτική ανάγκη να εξαλειφθεί δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει βία και κατά των ανδρών και κατά των παιδιών. Παράλληλα, η ύπαρξη της βίας κατά των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει η γονική αποξένωση. Η γονική αποξένωση υπάρχει και πρέπει να προβλεφθεί ως ποινικό αδίκημα, αφού είναι βαριά ψυχολογική κακοποίηση, η οποία καθιστά τα παιδάκια συναισθημετικά ανάπηρα! Είναι ενδοοικογενειακή βία βαριάς μορφής.

    Το πιθανό γεγονός επίσης, ότι κάποιοι παραβατικοί (κακοποιητές) άνδρες μπορεί να έχουν επικαλεστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ως πρόφαση τη γονική αποξένωση, προκειμένου να διασωθούν με ψέματα ΔΕΝ αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει η γονική αποξένωση. Όπως αντιστοίχως, το γεγονός ότι κάποιες γυναίκες κατηγορούν ψευδώς τους πρώην συζύγους τους ως κακοποιητές, δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ενδοοικογενειακή βία.

    Υποχρέωση του νομοθέτη, κατά την άποψή μου, είναι να συμπεριλάβει στον νόμο:
    ΚΑΙ τη βία κατά των γυναικών
    ΚΑΙ τη βία κατά των ανδρών
    ΚΑΙ τη βία κατά των ανηλίκων
    ΚΑΙ τη γονεϊκή αποξένωση
    ΚΑΙ τη διάρρηξη σχέσεων παιδιού/ων και οποιουδήποτε γονέα
    ΚΑΙ τις ψευδείς μηνύσεις από γυναίκες ή άνδρες
    ΚΑΙ ό,τι άλλο ταλαιπωρεί πραγματικά και σοβαρά την κοινωνία.

    Η μια πρόνοια δεν αποκλείει, ούτε και απαγορεύει, την άλλη. Αντιθέτως.

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 17:37 | ΟΛΓΑ

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ,ΖΗΤΑΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΙΟ,ΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ,ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 17:27 | Μ.Καρρά

    Γιατί κάποιοι επικαλούνται ψευτοσύνδρομα;
    Τα περισσότερα περιστατικά βίας τα έχουν βιώσει γυναίκες ενώ ζουν με το θυτη τους,μπορείτε να δείτε στατιστικά και περιστατικα.Κι όταν υπαρχουν και παιδιά είτε γινονται μάρτυρες τέτοιων σκηνικών που ο πατερας ξυλοκοπάει την μάνα ,είτε ασκείτε βία απο τον κακοποιητή και στα ίδια.Όταν δε αποφασίζουν εκεινες οι γυναίκες να χωρίσουν γισ να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα παιδιάτους,είτε τις σκοτωνουν αφηνοντας πισω ορφανα οπως έχουμε δει σε πολλες περιπτωσεις είτε συνεχίζουν τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ,κάνοντάς τους τον βίο αβίωτο,το μένος ειναι εμφανες σε πολλά εκ των σχολίων.Νομίζω πώς τα συμπεράσματα βγαίνουν από μόνα τους για την κατάσταση,αρκει κάποιος να ρίξει μια ματιά στη διαβούλευση.Εσείς κύριε Υπουργέ κινήστε προς τη σωστη κατεύθυνση,αν και πιστεύω πώς χρειάζονται πιο γενναίες μεταρρυθμίσεις για την προστασία των θυμάτων.Πολύ δύσκολα τα πράγματα.

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 16:04 | Η.

    Ο σύζυγός μου,πρώην πλέον, μου ασκούσε βία καθόλη τη διάρκεια του έγγαμου βίου,όλα αυτά ενώπιον του ανηλίκου τέκνου μας.
    Μετά από ΔΥΟ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ αποφάσεις,είναι εκτός κράτησης.
    Εμείς πώς προστατευόμαστε;

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 15:26 | Μ. Γιουλουντα

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006
    ——————————————————————————————

    Αυτη η επίθεση που εχει ξεκινήσει τα 2 τελευταία περίπου χρόνια στούς ανδρες με τίς κακοποιήσεις που δέχονται οι γυναικες, το metoo και τίς «γυναικοκτονίες» εχει καταντήσει πλέον εξωφρενική και ακρως επικίνδυνη.
    Σαφώς υπάρχουν περιστατικά τραγικά αλλά ΚΑΙ απο τα δύο φύλα οχι μόνο απο το ενα όπως προωθειτε και οχι στήν εκταση αυτή που θέλετε να πείσετε. Δυστυχώς υπάρχει στήριξη της κυβέρνησης η οποία κλείνει το μάτι στο γυναικείο φύλο και η οποία παριστάνει, ενω εχει όλα τα στοιχεία στα χέρια της, οτι δεν ξέρει την πραγματική διάσταση του θέματος. Οπως ολοι μας, οσοι θέλουν να ακούσουν, ειναι ενημερωμένη απο τα ΜΜΕ, που ανακοινώνουν τα περιστατικά εστω και «στα ψιλα» , απο video που κυκλοφορεί και της εχει σταλεί που παρουσιάζει συγκεντρωμένες τις ανακοινώσεις των ΜΜΕ με 31 απόπειρες δολοφονίας απο γυναίκες τα 2 τελευταία χρόνια, εκτός των δολοφονιών , και από έρευνες του «Χαμόγελου του Παιδιου» που δίνουν 3πλάσιο ποσοστό κακοποίησης παιδιών απο τις μάννες σε σχέση με τον πατέρα, οπως και για το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρων με ποσοστό 78% εναντι 22% των γυναικών. Επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να γνωρίζει αυτο που γνωρίζουν και οι δικαστές οτι οι περισσότεροι πατεράδες που εχουν κατηγορηθει για ενδοοικογενειακή βία αθωώνονται οπως και εκείνοι που εχουν κατηγορηθεί για ασέλγεια στα παιδια τους με ψευδείς κατηγορίες που αθωώνονται ο ενας πίσω απο τον αλλο. Παρ ολα αυτά επιτρέπει τήν κατάφορη αδικία και ισοπέδωση του ανδρικού φύλου και την ενισχύει μέσω του Πρωθυπουργού της χώρας να παιρνει συνέντευξη απο κακοποιημένη γυναίκα προκαλώντας τον όρο «γυναικοκτονία». Ετσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση δεν θα μείνει καμμία γυναίκα που να μήν εχει κακοποιηθεί οχι μόνο στίς ημέρες μας αλλα εδώ και πολλά χρόνια οπως εγινε με το κίνημα metoo. Οσο για τούς ανδρες στο πύρ το εξώτερο !
    Βαλτε φρένο σε αυτον τον φεμινιστικό παραλογισμό οσο ειναι καιρός ακομα !
    Σταματείστε τον διχασμό των φύλων και την εμφυλη διάκριση !
    Δομές για οποιους τίς εχουν αναγκη, άνδρες, γυναίκες, παιδιά ! Στήριξη ψυχολογικη και φιλοξενία για ΟΛΟΥΣ !

    Αυτό το υπο ψήφιση νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία ως το απόλυτο δείγμα της Αδικίας, της Ανισότητας, της Αντισυνταγματικότητας και της Διάκρισης Φύλων…

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 14:59 | Παναγιώτης Κούρτης

    Καλησπέρα σας, όταν συζητάμε για ενδοοικογενειακή βία αυτό σημαίνει την διατάραξη της αρμονικής συμβίωσης μελών της οικογένειας. Ένα ζητούμενο το οποίο δεν γνωρίζω εάν έγινε κάποτε είναι μια ημερίδα , ένα συνέδριο όπου θα ακουστούν οι προβληματικές καταστάσεις για να βρεθούν οι αιτίες που τις προκαλούν, αλλιώς θα γίνουν αυθαίρετες ομαδοποιήσεις προβλημάτων, όπως το ένα εξάμηνο γίναν τόσες κακοποιήσεις από μητέρες , το άλλο εξάμηνο γίναν τόσες κακοποιήσεις από πατέρες, και ο νομοθέτης δεν μπορεί να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα από την επικαιρότητα και τα στατιστικά στοιχεία. Κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να παίξει το σχολείο, όπου εκεί μπορούμε να δούμε διατάραξη προσωπικότητας, υποσιτισμό, κακοποίηση, παραμέληση. Είναι βασικό επειδή τα πρώτα χρόνια της φοίτησης στο δημοτικό το παιδί κατανοεί βασικές γενικές έννοιες που θα το συντροφεύουν σε όλη του τη ζωή, όπως κάνω λάθος στην ορθογραφία και προσπαθώ να μην ξανακάνω λάθος να γίνω καλύτερος, στο παιχνίδι στο διάλλειμα άλλοι κερδίζουν άλλοι χάνουν, πληρώνω στο κυλικείο αυτό που παίρνω δεν μου το χαρίζουν, δηλαδή όλοι ακολουθούν συλλογικούς και συνολικούς κσνόνες, όπου εκεί φαίνονται τα παραπάνω προβλήματα(διατάραξη προσωπικότητας, υποσιτισμός, κακοποίηση,παραμέληση). Τώρα όσον αφορά τους ενήλικες χρειάζεται να σκεφτούν καλά τα κίνητρα που τους οδηγούν στο να κάνουν οικογένεια.

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 13:46 | Δ.Κ.

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΎΛΟ , ΜΟΡΦΗ , ΠΗΓΗ , ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Η υποκρισία ότι βάση του φύλου καθορίζονται οι θύτες και τα θυματα είναι επικίνδυνη για δημοκρατίες δυτικού τύπου. Προφανώς υπάρχουν τα γνωστά συμφέροντα, υπάρχει όμως και η πραγματικότητα. Η ψυχολογική ,συναισθηματική και η σωματική βία αφορά και τα δυο φυλα. Κυρίως όμως αφορά τα παιδιά που αποτελούν το αδύναμο μέρος της εξίσωσης.

    Οι κατηγορίες στα πλαίσια ενός διαζυγίου προφανώς διακρίνονται σε ψευδείς και αληθείς. Πως όμως θα γίνει η διάκριση? και κυρίως ΠΟΤΕ ? Όταν εχει διαταραχθεί η σχέση του γονιού με το παιδί προφανώς θα είναι αργά. Επομένως θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για άμεση διάγνωση, δικαστική απόφαση και συνέπειες στον «ψευδοκαταγγέλλοντα» και άμεσος περιορισμός στον αληθινά παραβάτη. Αυτό ΔΕΝ είναι δυνατόν να γίνει με μια δήλωση- καταγγελία και αλλα τερτίπια, καθώς η ζημιά -στο παιδί κυρίως- είναι ανεπανόρθωτη. Αυτό προϋποθέτει σοβαρές δομές χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα φυλου.

    Προϋποθέτει άμεσες, σοβαρές και αδιάβλητες διαδικασίες. Προϋποθέτει να εφημερεύει δικαστικός και ιατροδικαστής όλο το 24ωρο για την προστασία την παιδιών σε κάθε περιφέρεια.

    Προϋποθέτει να αναγνωρίζει ο νομοθέτης ότι το παιδί είναι ο αδύναμος που χρήζει την μέγιστη προσοχή και προστασία. Βεβαίως μετα και τα δυο φύλα και οι ηλικιωμένοι και τα κατοικίδια κ.α καθώς το φαινόμενο της βίας (κάθε μορφής) είναι ακόμα υπαρκτό ειδικά σε δύσκολες κοινωνικά συνθήκες και ομάδες.
    Ας ελπίσουμε να μην γίνει αυτός ο νόμος άλλο ένα νομοθέτημα που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί. Οι δημόσιες δομές άμεσης αξιολόγησης και η άμεση δικαστική συνδρομή είναι η μονη περίπτωση ώστε να λειτουργήσει προληπτικά αλλά και δίνοντας λύσεις στην καθημερινότητα γονέων, παιδιών και δικαστών.

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 11:40 | Παυλος Γ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 99. Προσθήκη 23Α ΣΤΟΝ ν.3500/2006
    ——————————————————————————————
    Αυτή η προσθήκη προδικάζει και υπονοεί οτι ΜΟΝΟ γυναικες πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας προτρέποντας το δικαστήριο να μεροληπτεί εναντιον των ανδρών ενω η βία των γυναικων αυξάνεται αλματωδώς χρησιμοποιώντας κυρίως μαχαίρια, καυστικά υγρά,ψαλίδια, σπαθιά ακόμα και τροχούς αυτοκινήτων για να βιαιοπραγήσουν εναντιον των ανδρών. Διερωτώμαι λοιπον πως αυτα τα γνωριζω μόνο εγω και εσεις δεν ξερετε τίποτα;; Τα ΜΜΕ απευθύνονται σε ολους ακομα και οταν τα περιστατικα περνουν «στά ψιλά».. Προσπαθειτε λοιπον να ψηφίσετε ενα αρθρο το οποιο βασίζεται στήν εμφυλη διάκριση, στήν ανιση και αδικη αντιμετώπιση των φύλων, στόν διχασμό, την απαξίωση και προσβολή του ανδρικου φύλου.
    Η βία ειναι καταδικαστέα απο οπου και αν προέρχεται και οφείλουμε να προστατεύουμε οσους την δέχονται, οχι να δημιουργούμε δομές μόνο για γυναίκες αγνοώντας τους ανδρες και τα παιδιά…Ασχοληθείτε λίγο σοβαρότερα και μην παρασύρεστε από ιδιοτελείς φωνές.

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ ! Δείτε τήν πραγματικότητα !
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 86
    ————————————
    Στα πλαίσια της ψυχολογικής βίας ειναι και η διάρρηξη σχέσεων τέκνου-γονεα, η οποία συνιστά βαρύτατη μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Για να περιοριστεί αυτό το τραγικό φαινόμενο πρέπει να εναρμονιστεί το αρθρο 6 του 3500/2006 με τό 1532 ΑΚ που ορίζει οτι μπορεί να εχει ως συνέπεια την αφαίρεση τής γονικής μέριμνας απο τόν γονιό που μεθοδεύει με δόλιους τρόπους την διάρρηξη των σχέσεων καθ οσον ειναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο.Αλλωστε πως ειναι δυνατον να ειναι αδίκημα στον Αστικό Κωδικα και να μην ειναι στον Ποινικο;;

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 98
    ————————————
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ το ακαταδίωκτο των επαγγελματιών «ψυχικης υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων λόγω πλήθους περιστατικων ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων που μπορεί να εχουν σοβαρότατες συνέπειες. Οι γνωματεύσεις να θεωρούνται εγκυρες μόνο αν εχουν επιληφθει με την εγκριση και των 2 γονέων ή εχει δοθει εντολή απο Δικαστική Αρχή.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β Αρθρο 26. Τροποποίηση του 169Α
    —————————————————————————
    Μία τροποποίηση που γεννά εύλογα ερωτήματα για το σκεπτικό του νομοθέτη.
    Μας ενδιαφέρει να σταματήσουν οι παραβιάσεις δικαστικων αποφάσεων ή οχι; Εάν μας ενδιαφέρει πώς εγκρίνετε να τις παραβιάζουν οι οικείοι της συνήθους υπόπτου που ειναι η μητέρα ; Αντι να επιβαλλετε βαριές ποινες γιά το αδίκημα
    και χωρίς αναστολές τους λέτε να εχουν συνεργούς τούς οικείους τους οι οποίοι δεν θα διώκονται;; Ειναι δυνατον;;
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

    Αρθρο 43. Επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης στο αδίκημα της υποχρέωσης διατροφής
    ——————————————-‐-‐————————–‐————————————————————————-
    Πριν επαναφέρετε την αυτεπάγγελτη δίωξη για τις διατροφές ΦΡΟΝΤΙΣΑΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥΣ;;
    Τήν εχετε αφήσει στην κρίση του Δικαστή και μας απειλείτε οτι θα μας βάλετε και φυλακή !
    Παρακολουθήστε πρώτα τίς δικ.αποφάσεις να δειτε πως αποφασίζονται οι διατροφές, με ποιό κριτήριο και πάντα ευνοώντας τις μητέρες οι οποίες διατροφές υπολογίζονται σε τεκμαρτά εισοδήματα που δηλώνουν οι ιδιες και οχι σε πραγματικά στοιχεία και σε πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Καμμία αναφορα και κανενας υπολογισμός γιά τα τυχον εξοδα που εχει ο πατέρας οταν πρόκειται να ταξιδεψει και να μεινει σε κάποιο ξενοδοχείο για να δει το παιδί του. Καμμία αναφορά για τυχον δάνειο που εχει παρει οπως και γιά ενοίκιο που πληρώνει.Καμμία απαίτηση τέλος από τον γονέα που εισπράττει την διατροφή να αποδείξει εάν τα χρήματα της διατροφής τα αναλώνει για τις ανάγκες του παιδιου. Με αποδείξεις ενος ή δύο μηνών δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να βγεί ασφαλές συμπέρασμα.Το σίγουρο ειναι οτι ο πατέρας εξακολουθει να αντιμετωπίζεται σαν χρηματοδότης και οτι η αλλαγή του νομου, η συνεπιμέλεια και η εναλλασσόμενη κατοικία καμμία αλλαγη δεν εφερε στον υπολογισμό τής διατροφής παρόλο που τα εξοδα του πατέρα αυξήθηκαν κατά πολύ λογω τής φροντίδας και διατροφής των παιδιών του.
    Σκυψτε στο προβλημα, ρυθμίστε το και μετα ψηφίστε την αυτεπάγγελτη δίωξη….

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΩΣ ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 08:52 | ΑΡΗΣ ΜΕΚΡΙΖΗΣ

    Το ανωτέρω Νομοθέτημα μας ήρθε για να επαναφέρει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Συριζα που ποινικοποιούσε την ιδιιότητα του πατέρα. Ο Νέος Υπουργός παρόλες τις κατα δήλωση διαφωνίες του προς την πολιτική Συριζα ήρθε με αυτό το Νομοσχέδιο να επιβραβέυσει τον Κό Κοντονή και την λυσσαλέα του αντίσταση στο αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών να ανατρέφονται και απο τους δύο γονείς

    Αν ανατρέξει κάποιος στην περίοδο Κοντονή Συριζα στα πρακτικά της βουλής θα διαπιστώσει συνεχείς ερωτήσεις του τότε τομεάρχη Δικαοσύνης της ΝΔ Κου Παναγιώτόπουλου για την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά του Κου Κοντονή απέναντι σε γονείς οι οποίοι αποξενώνονται βιαίως απο τα παιδιά τους με μία δικαστική απόφαση.
    Παρόλο που ο Κοντονής και το κόμμα του καταποντίστηκε στις εκλογές ανέλαβε την συνέχεια της πολιτικής τους ο νύν Υπουργός.
    Σε προχτεσίνό αρθρο για πολλοστή φορά καταγγελθηκαν ψευδείς καταγγελίες ψυχοσωματικά αρρωστων γυναικών οι οποίες παρόλο που έχουν μαζέψει 200 μηνύσεις δεν θα πάνε ούτε μία μέρα φυλακή. Και σε αυτό θα έχουν και την αμέριστη συμπαράσταση του σημερινού Υπουργού μας ως φαίνεται. Βέβαια η ευθύνη βαρύνει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και οι γονέις στο μέλλον θα πρέπει να το έχουν υπόψιν τους.
    Δεν θα εξειδικεύσω την γνώμη μου στα αρθρα διότι η διαβούλευση είναι υποκριτική ιδίως όταν η φυλάκιση γονέα που έχει την επιμέλεια εξαρτάται απο το φύλο του και όχι την ιδιότητα του ως γονέας.
    https://www.limnosreport.gr/limnos/212794/mastiga-oi-pseydeis-katigories-gia-proin-zeygaria-ypothesi-me-pano-apo-100-minyseis-sto-volo-kai-pano-apo-50-minyseis-stin-limno/?fbclid=IwAR2e8yRbeaiSLHddJbyXC9EJZjqvViyJ-OKVnrP9LlYbt8KSBufGkJ274qA

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 22:43 | Μελίνα

    Όποιος τολμά να πράττει βία και πόσο δε ενδοοικογενειακή πρέπει να καταδικάζεται και άμεσα! Δυστυχώς στις μέρες μας αυτό το φαινόμενο έχει αυξηθεί , αλλά υπάρχουν κι οι ψευδείς καταγγελίες…
    Με επίσημα στοιχεία από το χαμόγελο του παιδιού , βάλουμε αναλυτικά τα ποσοστά βίας κι από πού προέρχεται! Η ΒΙΑ δεν έχει φύλλο!
    Προστασία σε όλους! Παιδιά και γονείς ανεξάρτητου φύλλου! Γιατί αν προστατεύεις μονόπλευρα δίνεις κίνητρο για να μεγαλώσει αυτό το φαινόμενο! Είναι κι αντισυνταγματικο όλο αυτό εξ άλλου!!!

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 22:33 | J.P.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 33% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, ενώ το 22% έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους. Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών, αλλά πολλές εξ αυτών δεν το λένε πουθενά. Πάρα πολλοί παραβάτες παραμένουν ατιμώρητοι. Οι διακρίσεις και ο σεξισμός αποτελούν καθημερινότητα για τις γυναίκες στην κοινωνική και εργασιακή τους ζωή.
    Η βία κατά των γυναικών αναπαράγει τις σχέσεις εξουσίας και συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
    Η κατακόρυφη αύξηση της ορατότητας της βίας κατά των γυναικών/κοριτσιών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καταδεικνύει την έλλειψη αναγνωρισιμότητας του φαινομένου και των συνεπειών του, αλλά και την αδιαφορία ή την ανοχή της πολιτείας.
    Την 1η Οκτωβρίου, τέθηκε σε ισχύ για την ΕΕ η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία στη χώρα μας είναι νόμος εδώ και 5 χρόνια. (Ν.4531/2018). Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας που αποσκοπεί στην πρόληψη, τη δίωξη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, καθώς και στην εφαρμογή ολοκληρωμένων και συντονισμένων πολιτικών. Στην Ελλάδα έχουμε ελλιπή εφαρμογή της, που ουσιαστικά οδηγεί στην ακύρωσή της.

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 22:25 | Θοδωρής

    Η ΒΙΑ δεν έχει φύλλο κι πρέπει να τιμωρείται από όπου κι αν προέρχεται!
    Τα στοιχεία που μας δείχνει όμως το χαμόγελο του παιδιού περί ενδοικογενεικης βίας , προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από μητέρες!
    Ο νόμος που προωθείται αυτή την στιγμή , πέρα του ότι δεν μςριμνει για προστασία τέκνου αλλά και πατέρα, αλλά μόνο γυναικών , είναι κι αντισυνταγματικος μιας και γίνεται ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ φύλλων!

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 22:43 | Ξένια

    Οι καταγγελίες γυναικών που κατέγραψε η Ελληνική Αστυνομία, από 4.264 το 2020, αυξήθηκαν σε 7.375 το 2021, σε 10.131 το 2022 και 8.865 το πρώτο 10μηνο του 2023, δηλαδή 33 περιστατικά την ημέρα. Οι γυναικοκτονίες στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας, από 9 το 2020 έφτασαν τις 23 το 2021 και για το 2022, από τα ΜΜΕ, γνωρίζουμε πως τουλάχιστον 16 γυναίκες είναι δολοφονημένες από το χέρι του συντρόφου τους ή μέλους της οικογένειάς τους.
    Για το 2023 ήδη μετράμε.

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 22:10 | Νίκη

    Σύμφωνα με τη Grevio,τον Νοέμβριο του η υποστήριξη της χρήσης της έννοιας της «γονικής » και
    των συναφών εννοιών ενέχει τον κίνδυνο να παραμείνει η βία κατά των γυναικών και των παιδιών τους απαρατήρητη και/ή αρνητική.

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 22:23 | Κωνσταντίνα Μ.

    14 Νοεμβρίου 2023

    «Η GREVIO καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την παροχή
    κατάλληλης κατάρτισης και κατευθυντήριων γραμμών με στόχο την ευαισθητοποίηση των δικαστών και άλλων αρμόδιων επαγγελματιών σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της βίας
    στα παιδιά που εκτίθενται σε αυτήν και πώς τα καθιστά θύματα από μόνα τους, καθώς και σχετικά με την έλλειψη επιστημονικής βάσης για το «σύνδρομο γονικής αποξένωσης» και
    παρόμοιες έννοιες, και την εξοικείωσή τους με τις απαιτήσεις των διατάξεων της Σύμβασηςτης Κωνσταντινούπολης σχετικά με την επιμέλεια και τα δικαιώματα επίσκεψης.»

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 22:36 | Hλέκτρα Κ.

    Οι έρευνες δείχνουν ότι για πολλές γυναίκες και παιδιά η βία εντείνεται μετά τον χωρισμό, ότι η επαφή με τα παιδιά (συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας που έχει διαταχθεί από το δικαστήριο) αποτελεί τόπο διαιώνισης της βίας,
    ακόμη και όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα εποπτείας, και ότι η επαφή με τα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τουςάνδρες κακοποιούς ως τρόπος συνέχισης του ελέγχου επί των γυναικών θυμάτων.
    * Βλέπε R. Thiara και
    C. Harrison (2016), «Safe not sorry: Key issues raised by research on child contact and domestic violence», Women’s
    Aid- Mackay K. (2018), «Child contact as a weapon of control», Lombard, The Routledge Handbook of Gender
    and Violence.

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 19:20 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΣΧΑΛΕΡΗΣ

    ΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΝΟΜΟΥ 3500/2006 (ΑΡΘΡΟ 88 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ) :
    ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ Η ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΩΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ – ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ
    Να προστεθούν εδάφια β’, γ’, δ’ και ε’ στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Νόμου 3500/2006, ώστε το κείμενο αυτού να έχει ως εξής :
    Άρθρο 6 – Ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη
    1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β΄ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον ενός έτους.
    Βλάβη – ειδικότερα δε της ψυχικής – υγείας, με την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, αποτελεί και η πρόκληση από τον ένα γονέα (αποξενωτή), με πρόθεση, δια πράξεων ή παραλείψεων, γονεϊκής αποξένωσης του ανήλικου τέκνου από τον άλλο γονέα (αποξενωμένο).
    Γονεϊκή αποξένωση ορίζεται ως η ψυχική κατάσταση, κατά την οποία ένα παιδί απορρίπτει, χωρίς βάσιμο λόγο, τη σχέση με τον αποξενωμένο γονέα.
    Κριτήρια διάγνωσης της γονεϊκής αποξένωσης είναι :
    [α] απουσία παραμέλησης και κακοποίησης – σωματικής ή ψυχικής – του τέκνου από τον αποξενωμένο γονέα
    [β] άρνηση επαφής και αποφυγή σχέσης εκ μέρους του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα, με συμπεριφορικές εκδηλώσεις όπως :
    1. η επανάληψη επικρίσεων για τον αποξενωμένο γονέα σε τρίτους,
    2. επιπόλαιες και παράλογες εκλογικεύσεις για δήθεν απόρριψη του αποξενωμένου γονέα,
    3. έλλειψη αμφιθυμίας για τους γονείς, θεωρώντας πάντοτε τον ένα γονέα καλό και τον άλλο κακό,
    4. έντονες δηλώσεις, ότι είναι αποκλειστικά δική του η απόφαση να διακόψει τις επαφές με τον αποξενωμένο γονέα,
    5. απουσία ενοχής για την προσβλητική μεταχείριση του αποξενωμένου γονέα,
    6. αντανακλαστική υποστήριξη στον αποξενωτή γονέα σε γονεϊκή σύγκρουση,
    7. υιοθέτηση κατηγοριών του ενός γονέα για τον άλλο γονέα και
    8. απόρριψη της ευρύτερης οικογένειας του άλλου γονέα
    και [γ] γονικές συμπεριφορές αλλοτρίωσης από τον αποξενωτή γονέα που επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψη του τέκνου για τον αποξενωμένο γονέα, ιδίως :
    1. συκοφαντικοί ισχυρισμοί,
    2. ψευδείς καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης,
    3. παρεμπόδιση επικοινωνίας του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα,
    4. αποθάρρυνση του παιδικού ενδιαφέροντος για τον αποξενωμένο γονέα,
    5. εξαναγκασμός του τέκνου να απορρίψει τον αποξενωμένο γονέα,
    6. θέση διλήμματος στο παιδί για επιλογή γονέα,
    7. πρόκληση ψευδών εντυπώσεων στο τέκνο για δήθεν επικινδυνότητα του αποξενωμένου γονέα,
    8. εμφάνιση τρίτου προσώπου ως δήθεν πατέρα ή μητέρας,
    9. απόκρυψη ιατρικών, κοινωνικών ή εκπαιδευτικών πληροφοριών για το τέκνο από τον αποξενωμένο γονέα
    Η διάγνωση της γονεϊκής αποξένωσης γίνεται με κάθε αποδεικτικό μέσο, ιδίως δε με παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, που παραγγέλλει η αρμόδια δικαστική ή εισαγγελική αρχή, αποκλειστικά σε δημόσιο φορέα ψυχικής υγείας, και η οποία διεξάγεται μόνον από απασχολούμενους σε αυτόν παιδοψυχιάτρους, εξειδικευμένους στη γονεϊκή αποξένωση με πιστοποιημένες στο εν λόγω αντικείμενο θεωρητική κατάρτιση και κλινική εμπειρία αποξενωμένων τέκνων.
    2. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.
    3. Αν η πράξη της παρ. 1 τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί ή αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο (2) ετών και αν φέρει και τα χαρακτηριστικά του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών.
    4. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου συνιστά μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη. Αν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    Με το Νόμο 4800/2021 αναγνωρίζεται η γονεϊκή αποξένωση, ευθέως στην αιτιολογική έκθεση του (κεφάλαιο Β σελ. 14, όπου περιγράφεται, ως ένας εκ των νομοθετικών σκοπών : «να αποφεύγεται το φαινόμενο της γονεϊκής αποξένωσης») και εμμέσως – πλην σαφώς – στις διατάξεις του ως «διάρρηξη των συναισθηματικών σχέσεων» τέκνου και γονέα (άρθρo 5 Νόμου 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1511 παρ. 2 Α.Κ. : «Στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται ιδίως … και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς (γονείς) …» και άρθρο 14 Ν. 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1532 Α.Κ. : «Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως : … β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς …»), καθώς η τελευταία είναι συνέπεια και εξωτερική εκδήλωση της γονεϊκής αποξένωσης.
    Αν και υπήρξαν αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές τις προηγούμενες δεκαετίες, για πρώτη φορά η γονεϊκή αποξένωση περιεγράφηκε ως «σύνδρομο» το έτος 1985 από τον R. Gardner. Τα επόμενα έτη, οι περισσότεροι συγγραφείς εγκατέλειψαν τη χρήση της λέξης «σύνδρομο» και αναφέρθηκαν απλώς σε αυτήν ως ψυχική κατάσταση. Έκτοτε και έως σήμερα, η γονεϊκή αποξένωση, ως ψυχική κατάσταση του παιδιού με συγκεκριμένα συμπτώματα (που σχετίζεται με συμπεριφορές του αποξενωτή γονέα, ενώ έχει ψυχολογικές συνέπειες για τον αποξενωμένο γονέα), είναι ευρέως αποδεκτή στην επιστημονική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω στην πρόταση συμπλήρωσης του άρθρου 6 Ν. 3500/2006.
    Η γονεϊκή αποξένωση μπορεί να συνιστά ψυχολογική κακοποίηση του παιδιού και επομένως μορφή ενδοοικογενειακής βίας, τιμωρούμενη σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3500/2006. Παρότι το σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης δεν περιλαμβάνεται ως αυτοτελής ψυχική διαταραχή στα διαγνωστικά εγχειρίδια DSM-5 της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ICD-11 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – αν και έχει κατατεθεί σχετική τεκμηριωμένη πρόταση από πληθώρα ειδικών επιστημόνων (Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187, όπου 67 διεθνείς επιστήμονες – ερευνητές συνυπογράφουν την πρόταση να γίνει δεκτή η γονεϊκή αποξένωση ως διάγνωση σε DSM-V και ICD-11), εντούτοις βασικά χαρακτηριστικά της γονεϊκής αποξένωσης περιγράφονται στα παρακάτω διαγνωστικά κριτήρια του DSM-5 : α) με κωδικό V995.51 : ψυχολογική κακοποίηση παιδιού, β) με κωδικό V61.20 : προβλήματα στις σχέσεις γονέα – παιδιού, που σχετίζονται με διαταραγμένη λειτουργία σε συμπεριφορικό, γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο και γ) με κωδικό V61.29 : παιδί που επηρεάζεται από δυσφορία στη γονική σχέση. Τέλος, έχουν υποστηριχθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία και απόψεις που απορρίπτουν την ύπαρξη της γονεϊκής αποξένωσης, όμως αντικρούονται ως στηριζόμενες σε εσφαλμένη μεθοδολογία και αξιολόγηση δεδομένων.
    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ
    1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ / ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
    Αναστασοπούλου Σ., “Ενδοοικογενειακή βία”, μελέτη δημοσιευθείσα στην ιστοσελίδα «ΓΟΝΙΣ», 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση στη δικαστηριακή πρακτική”, ΕλλΔνη τ. 5, Σεπτέμβριος 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας”, 2022
    Βαλτούδης Α., “Συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία στο νέο οικογενειακό δίκαιο”, ΕλλΔνη, τ. 4, Ιούλιος 2021
    Θέμελη O., “Τα παιδία καταθέτει – Η δικανική εξέταση ανηλίκων μαρτύρων, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης», εκδ. Τόπος, 2014, σ. 273-278
    Καπερώνη Μ., “Γονική αποξένωση”, στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Κατσικερός Π., “Γονεϊκή αποξένωση : πρόβλημα και λύσεις’’ άρθρο δημοσιευθέν στην ιστοσελίδα «dikastiko.gr», 2022
    Κολαϊτης, “Συγκρουσιακά διαζύγια και σχετιζόμενες καταστάσεις” στο συλλογικό έργο “Σύγχρονη ψυχιατρική παιδιού και εφήβου”, 2022, ιδίως σελ. 398 επ.
    Μαργαρώνη Α. & Γιαννοπούλου Ι., “Ισχυρισμοί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε περιπτώσεις συγκρουσιακών διαζυγίων”, Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου, vol. 10, τ. 1ο, έτος 2022
    Μπέκα Α., “Διάσπαση της γονεϊκής συμβίωσης και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Αληθείς και ψευδείς καταγγελίες και η αξιολόγησή τους”, Παιδί & Έφηβος, 2004 / τ. 6, σ. 21-40
    Μπέκα Α., “Η διαταραγμένη επικοινωνία με το παιδί μετά τη διάσπαση της συμβίωσης των γονέων, ως παράγοντας κινδύνου για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη – Συμβολή σε θέματα δικαστικής παιδοψυχιατρικής”, διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ., 2005
    Παντελαίου Χ., “Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας του τέκνου”, διπλωματική εργασία στη Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., 2018
    Πενταράκη Α., “Νέες τάσεις στην επιμέλεια των παιδιών και η σχέση τους με την παιδική κακοποίηση”, Συνήγορος, 2018, σ. 40 επ.
    2. ΔΙΕΘΝΗΣ / ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ
    Baker A.J.L. & Chambers J., Adult recall of childhood exposure to parental conflict : Unpacking the black box of parental alienation, Journal of Divorce & Remarriage, 2011 / 52, p. 55-76
    Baker A.J.L., Burkhard B. & Kelly J., Differentiating alienated from not alienated children : A pilot study, Journal of Divorce & Remarriage, 2012 / 53, p. 178-193
    Bantekas I., Discrimination against Fathers in Greek Child Custody Proceedings : Failing the Child’s Best Interests, International Journal of Children s Rights, 2016 / 24, σ. 330-357
    Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187
    Bernet W., Parental alienation and misinformation proliferation, Family Court Review, 2020
    Bernet W., Rohner R. & Reay K.M., Rejecting the rejection of parental alienation : Comment on Mercer (2021), Journal of Family Trauma, Child Custody & Child Development, 2020
    Bernet W. & Greenhill L., The Five-Factor Model for the Diagnosis of Parental Alienation, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 2022, Vol. 61 / No 5, p. 591-594
    Bjarnason, T. & Arnarsson, A.M., Joint physical custody and communication with parents : A cross-national study of children in 36 Western countries, Journal of Comparative Family Studies 2011, 42 / 6, p. 871-890
    Gardner R., Recent trends in divorce and custody litigation, Academy Forum, 1985 / 29, 3-7
    Gardner R., The Parental Alienation Syndrome : A Guide for Mental Health and Legal Professionals, Cresskill, NJ : Creative Therapeutics, 1992, p. 63-92
    Harman J.J., Kruk E. & Hines D.A., Parental Alienating Behaviors : An Unacknowledged Form of Family Violence, Psychological Bulletin, 2018, 144 (12), p. 1275-1299
    Koukoulis A.N., Tsellou M., Rougkala V., Bacopoulou F. & Papadodima S., Decisions of Greek Courts Securing the Right of Parent–Child Communication and Their Determinants, Healthcare 2022, 10(12), 2522
    Lorandos D. Parental alienation and North American Law (in Lorandos D. & Sauber S.R., Parental alienation : The handbook for mental health and legal professionals, 2013, σ. 348-424, Charles C. Thomas Publisher)
    Lorandos D. (2020), Parental alienation in U.S. Courts, 1985 to 2018, Family Court Review, 58[2], 2020, σ. 322 – 339)
    Nielsen L., Joint Versus Sole Physical Custody : Children’s Outcomes Independent of Parent. Child Relationships, Income, and Conflict in 60 Studies, Journal of Divorce & Remarriage, 2018 / 59, p. 247-281
    Saunders L. – Harman J., “Κοινή ανατροφή και γονική αποξένωση – Σκέψεις βελτίωσης” (μτφρ. Γιώργος Καραμανώλης), στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Vassiliou D. & Cartwright G., The Lost Parents’ Perspective on Parental Alienation Syndrome, The American Journal of Family Therapy, 2001 / 29, p. 181-191

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 18:56 | Μένια

    «Αν σε καταγγείλει κι εκείνος, θα αναγκαστώ να σε συλλάβω κι εσένα»
    ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΦΡΑΣΗ ΟΤΑΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑ;ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ;
    (Οι περισσότερες δεν προχωρουν ύστερα από αυτο σε καταγγελία)