Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).

β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).

γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).

ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).

η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).

θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).

ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).

ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).

ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).

ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).

ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).

ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).

κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).

κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).

κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).

κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).

κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).

λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).

λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).

λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).

λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).

λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).

λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).

λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).

μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).

μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).

μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).

μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).

μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).

να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).

νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).

νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.

γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.

ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.

η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.

θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.

ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.

ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.

ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 12 Απριλίου 2024, 09:43 | Δημήτρης Μανωλάτος

    Το Μεσολόγγι όμως πρέπει να διατηρήσει την κύρια έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας, γιατί:

    • Είναι η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, είναι η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και δεν υπάρχει λόγος να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα που η ίδια η Κυβέρνηση εφαρμόζει,
    • Διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα τεράστιο όγκο υποθέσεων αναφορικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Αιτωλοακαρνανία, ζητήματα νομιμότητας από την εφαρμογή της συνθήκης Ramsar, κάθε ζήτημα σχετικό με τα λιμάνια του νομού, με πληθώρα πολιτικών και ποινικών υποθέσεων
    • Είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά Πρωτοδικεία και ένα από τα τρία αρχαιότερα στην Ελλάδα, όπως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου,
    • Διαθέτει κτιριακή αρτιότητα και άμεση προσβασιμότητα μέσω της Ιονίας Οδού,
    • Υπηρετεί αδιάλειπτα μέσω της άριστης και απρόσκοπτης λειτουργίας του ήδη από το 1834 την πόλη-παγκόσμιο σύμβολο, την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, που η θυσία της δημιούργησε το Νέο Ελληνικό Κράτος.

  • 12 Απριλίου 2024, 08:25 | Αθηνά Βαρδάκα Αριδαία

    Δεν είναι όλες οι κρατικές δομές ίδιες:
    Κατά τη συγχώνευση των εφοριών με τη διατήρηση μίας ανά νομό (με λίγες εξαιρέσεις) ουδείς διαμαρτυρήθηκε εντόνως γιατί οι διαδικασίες είχαν προετοιμαστεί για ψηφιοποίηση. Οι παραπέρα συγχωνεύσεις των ΔΟΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία είναι έως και καλοδεχούμενες από επαγγελματίες και πολίτες λόγω της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης.
    Η αντικατάσταση των Πολεοδομιών με ΥΔΟΜ ουδόλως δημιούργησε προβλήματα, αφού τα ψηφιακά εργαλεία και οι αρμοδιότητες σε ιδιώτες ελεγκτές μηχανικούς έλυσαν προβλήματα.

    Ομως!
    Η πολιτική και κυρίως η ποινική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ψηφιοποιηθεί. Οι μεταβατικές έδρες -ιδίως στην αυξημένη ύλη μετά τον Ν. 5090/2024- Μονομελούς Πλημμελειοδικείου θα έχουν αυξημένο ρόλο στην αποσυμφόριση των εκθεμάτων των ποινικών δικών. Δικαστές, γραμματείς, δικηγόροι και πολίτες ούτε εξ αποστάσεως θα δικάζουν, ούτε με τηλεδίκη, ούτε από τον υπολογιστή του γραφείου τους. Ακόμα και η πλειονότητα των υποθέσεων Ειρηνοδικείου (εκουσίες δλδ απαιτούν προφορικότητα και όχι την ψευδεπίγραφη ακροαματική διαδικασία της νέας τακτικής, ή το απαράδεκτο μόρφωμα των μικροδιαφορών). Επομένως και στις υποθέσεις Μονομελούς Πρωτοδικείου η πλειονότητα θα εκδικάζεται με προφορικότητα επ’ ακροατηρίω.

    Επομένως οι περιφερειακές έδρες θα διαδραματίσουν αυξημένο ρόλο.
    Στην περίπτωση της Αριδαίας, ένα υδροκέφαλο κεντρικό πρωτοδικείο Έδεσσας θα εισάγει το πρώτον πλημμελήματα μονομελούς μετά τη διετία, ενώ οι πολιτικές δίκες θα προσδιορίζονται ακόμα και μετά τα μέσα του ’26 που σήμερα προσδιορίζονται. Ποια επιτάχυνση; Πολίτες και δικηγόροι θα δαπανούν ερτατοώρες και χρήμα για να μετακινούνται 2 ώρες σε ένα επικίνδυνο ορεινό επαρχιακό δίκτυο για να εξυπηρετηθούν σε ένα κάκιστο δικαστικό κατάστημα στην Έδεσσα.

    Η Περιφερειακή Έδρα Αριδαίας εξυπηρετεί: 40 δικηγόρους, ασκούμενους, συμβολαιγράφους και επιμελητές (από μια απλή δημοσίευση διαθήκης έως και και τις βεβαρημένες κτηματολογικές υποθέσεις, ή τα δασικά πλημμελήματα). Εξυπηρετεί 30.000 μόνιμους κατοίκους, που αυξάνονται στις 40.000 -στατιστικά του όγκου εξυπηρέτησης πληθυσμού του Κέντρου Υγείας και ΕΚΑΒ Αριδαίας κατά το θέρος- και εκατοντάδες αγροτικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς, σωματεία, τουριστικές επιχειρήσεις.
    Ο νομικός κόσμος της Αριδαίας και ιδίως οι πολίτες που θα απαιτούν το φυσικό τους δικαστή θα υποστούν σημαντική επιβάρυνση. Η παραμεθόριος θα υποστεί επιβάρυνση.

    Η ψηφιοποίηση και η μεταρρύθμιση του Κράτους δε θα πρέπει να οδηγεί σε αφανισμό της παραμεθόριας Ελλάδας. Ποιος θα δραστηριοποιηθεί στις παραμεθόριες πόλεις; Οι 80άρηδες συνταξιούχοι…; Θέλουμε έρημες ακριτικές περιοχές γερόντων; Η μελέτη της ιστορίας δείχνει τί συνέβη σε περιπτώσεις κατάρρευσης των ακριτικών περιοχών.

    Αλήθεια, θα έκλεινε ποτέ το 3ο μεγαλύτερο επαρχιακό Κέντρο Υγείας και ΕΚΑΒ της Ελλάδας στην Αριδαία; Θα έκλεινε ποτέ το μεγαλύτερο σε έκταση Δασαρχείο της χώρας στην Αριδαία;
    Ακόμα και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες προκρίθηκε η λειτουργία κρίσιμων κρατικών δομών στην πόλη ως 3ος τοπικός παραμεθόριος πόλος της Πέλλας: αποκεντρωμένο τμήμα ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΔΙΕΚ.
    Η Περιφερειακή Έδρα Αριδαίας είναι επιβεβλημένη!
    Είναι δέσμευση που εκφράστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2024.
    Είναι ισότητα έναντι του νόμου και μεταξύ των άλλων παραμεθορίων πόλεων!
    Βασικός Κανόνας ΙΙ: Σύνορα δε θίγονται!

  • 12 Απριλίου 2024, 06:19 | Αναστασία Πέτσου

    Σχεδόν το ήμισυ της ύλης Μονομελούς Συνθέσεων του Πρωτοδικείου Έδεσσας είναι υποθέσεις χωρικής αρμοδιότητας Αριδαίας (Δήμου Αλμωπίας). Σχεδόν το ήμισυ των μελών του ΔΣΕδ εδρεύουν στην Αριδαία.

    Πέραν των κριτηρίων της WB -που δεν εφαρμόζονται στην παραμεθόριο……- το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει και τα μελλοντικά δεδομένα:

    Πόσες υποθέσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου/Πλημμελειοδικείου Φλώρινας θα εκδικάζονται στο Αμύνταιο (παραπάνω από 100;) Όχι: βλ. εισαγωγικά δικόγραφα ΠρωτΦλωρ.
    Πόσες υποθέσεις του Μονομελούς/Πλημ-κειου Ιωαννίνων αφορούν το Δήμο Κόνιτσα. Παραπάνω από 50;
    Πόσες υποθέσεις του Πρωτκειου Σερρών αφορούν το Ροδολίβος (20;); Πόσες το Σιδηρόκαστρο, 50; (3 έδρες στις Σέρρες..).
    Πόσες υποθέσεις της Καβάλας υπάγονται στο Παγγαίο. Αν ο σκοπός είναι και η μη αποδυνάμωση των Πρωτοδικείων τί θα δικάζει η Φλώρινα; Τί θα δικάζουν οι Πρωτοδίκες Καβάλας (με περιφερειακές σε Ελευθερούπολη αλλά και Θάσο!);
    Πόσες υποθέσεις θα δικάζονται στην Ορεστιάδα; Πόσες στο γειτονικό Διδυμότειχο;

    Μονοψήφιος αριθμός δικηγόρων και έλλειψη επιμελητών στις παραπάνω παραθεμόριες πόλεις.
    10.000-15.000 πληθυσμός δήμων (5.000 € μέγιστο των πόλεων) / 40 νομικοί, 30.000 κάτοικοι, 8.000 στην πόλη της Αριδαίας (10 χιλιάδες συνυπολογίζοντας τις 3 εφαπτόμενες κοινότητες).
    Σε τί κατάσταση είναι το επιβλητικό δικαστικό μέγαρο Σερρών και το δύο κτιρίων Φλώρινας, σε τί κατάσταση είναι το παραθαλάσσιο-«παλάτι» της Καβάλας και το μοντέρνο της Ορεστιάδας; Το ακατάλληλο κατ’ ευφημισμό «δικαστικό μέγαρο» Έδεσσας δεν επαρκεί για τις νυν υπηρεσίες, πόσο μάλλον για τη Σκύδρα ή απευκταία την Αριδαία. Πού θα κάθονται οι 10 δικαστές: στο 1 γραφείο των 3 καρεκλών; Πού θα μπει το αρχείο: στη σκεπή ή στους διαδρόμους που είναι ήδη γεμάτα; Πού θα μπούν οι πολίτες, που θα μπουν οι δικηγόροι (στη λυόμενη επέκταση);

    Τί δρόμος συνδέει την Κόνιτσα με τα Γιάννινα με τις διαρκείς διασυνοριακές διελεύσεις; Τον κάθετο αυτοκινητόδρομο Εγνατίας Σερρών που διασχίζουν τα μισά Βαλκάνια και Έβρο ή την φαρδειά κάθετη οδό ταχείας κυκλοφορίας Φλώρινας (2 λωρίδων/κατεύθυνση στις ανωφέρειες), ή την Εθνική Οδό Καβάλας-Δράμας συγκρίνονται με τη στενή ορεινή επαρχιακή οδό Έδεσσας-Αριδαίας του 1970;

    Παραβλέποντας τα κριτήρια, αν προκριθεί η δημόσια δέσμευση «σύνορα δε θίγονται- και όλα τα παραπάνω να μην ίσχυαν, τότε και πάλι στην Αριδαία που πληροί τις προϋποθέσεις πρέπει να δημιουργηθεί περιφερειακή έδρα.
    Καθώς δημιουργούνται περιφερειακές έδρες και αλλού στην παραμεθόριο ή στη Μακεδονία ή και σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, πρέπει και στην Αριδαία.

  • 12 Απριλίου 2024, 06:35 | ΓΣ ΔΣΈδεσσας (παραμεθόρια Αριδαία)

    H Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας συγκλήθηκε στις 11 Απριλίου 2024 και αποφάσισε την κάθοδο των μελών του ΔΣΕδ σε καθολική αποχή αόριστης διάρκειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη αναβάθμιση σε περιφερειακά δικαστήρια των Αριδαίας και Σκύδρας.

    Σχετικά με την έδρα ΑΡΙΔΑΙΑΣ τονίζεται πως η λειτουργία δύο κεντρικών πρωτοδικείων, ένεκα του παραμεθόριου χαρακτήρα όλου του Νομού (όπως και στον Έβρο) ΔΕ θα πρέπει να αποκλείσει τη λειτουργία και μίας τουλάχιστον ακόμα περιφερειακής έδρας. Αυτό συμβαίνει άλλωστε στον παραμεθόριο Έβρο και στην ενδοχώρα σε Αιτ/νια, Μεσσηνία, Λακωνία (Διδυμότειχο, Ναύπακτος, Γύθειο, Μολάοι).

    Οι δικηγόροι ΔΣΕδ και δη οι συνάδελφοι Αριδαίας ζητάμε ΙΣΟΤΗΤΑ στη βασική πρόβλεψη (Κανόνας ΙΙ) πως «σύνορα δε θίγονται». ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘ’ ΟΛΟΚΛΗΡΙΑ Η ΑΡΙΔΑΙΑ. Μετά την Αριδαία, και άνευ συνοριακής διάβασης, είναι η γείτονα Βόρεια Μακεδονία (με την οποία οι ΕΝΤΑΣΕΙΣ αυξάνονται: βλ. προεκλογική εκστρατεία VMRO που αμφισβητεί πλήρως τις διεθνείς συνθήκες, βλ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 4/2024 ΕισΑΠ).

    Σύνορα είναι και ο Έβρος, που ορθώς πέραν των 2 κεντρικών Πρωτοδικείων, διατηρεί Περιφερειακή Έδρα στο Διδυμότειχου! Αναφέρονται και τα Δωδεκάνησα με τα δύο 2 κεντρικά Πρωτοδικεία και τις περιφερειακές σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Λέρος. Προσθετικά αναφέρονται και τα τα παράλληλα Πρωτοδικεία (που διατηρούν δλδ αυτοτέλεια) με τις περιφερειακές έδρες σε Πύλο, Ναύπακτο, Μολάους.
    Άλλη μια φορά αναφέρονται και οι πολύ μικρότερες πόλεις σε Κόνιτσα, Αμύνταιο, Σιδηρόκαστρο, Ροδολίβος, Ελευθερούπολη ή τα ίσα Ν.Μουδανιά-Νάουσα που διατηρούν έδρες!

    Στην κυριολεκτικά παραθεμόρια, προβληματική και ορεινή Αριδαία θα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο κανόνας ΙΙ «σύνορα δε θίγονται» ενώ είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις 3-4 δικαστηρίων (κεντρικών και περιφερειακού, κεντρικού-παράλληλου και περιφερειακού). Επομένως το ότι το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών ως μη πρωτεύουσα νομού ορίστηκε κεντρικό δεν θα πρέπει να στερήσει από την Αριδαία την περιφερειακή έδρα. Πέραν των 2 κεντρικών Πρωτοδικείων, ΠΕΛΛΑ είναι ΚΑΙ Η ΑΡΙΔΑΙΑ που δικαιούνται ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΔΡΑ (σύνορα, πλήρωση κριτηρίων, πληθυσμός, αρ. νομικών, απόσταση 1 ωρ από κεντρικό, αποσυμφόριση του «ΘΛΙΒΕΡΟΥ-ΤΕΤΑΡΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥ» κτιρίου του ΠρωτΈδεσσας). ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΔΑΙΑ!

    Οι Υπουργοί έγιναν κοινωνοί των ιδιαιτεροτήτων της παραμεθόριας, προβληματικής και ορεινής Αριδαίας στις χθεσινές συναντήσεις με τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Καλούμε το Υπουργείο να σεβαστεί τον παραμεθόριο και να ΜΗΝ γίνει η ΑΡΙΔΑΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΝΕΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ!
    Ισότητα στο Νόμο (όμοια μεταχείριση με όμοιες περιπτώσεις…), σεβασμό της Παραμεθορίου και των Ακριτών!

    Μέλος της ΓΣ του ΔΣΕδ

  • 11 Απριλίου 2024, 22:46 | Ι.Π.

    Περισσότερο άστοχη πρόβλεψη από τον ορισμό Περιφερειακής Εδρας Πειραιά στα Μέγαρα ,αντί της Ελευσίνας ,δεν μπορεί να έχει γίνει.
    Οι λόγοι αναλύονται επαρκώς στο ψηφισμα των δικηγόρων των τριών δήμων : Ασπροπυργου – Ελευσίνας – Μάνδρας Ειδυλλίας και δεν έχω να προσθέσω παρά μόνο :
    Η κυβέρνηση προκαλεί ζημιά στον εαυτό της και έναν αχρείαστο πονοκέφαλο διότι εμφανίζεται να υποκύπτει σε τοπικιστικές πιέσεις που υπονομευουν την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση εκεί που πρέπει να πείσει οτι ακολουθεί ορθολογικές λύσεις.

  • 11 Απριλίου 2024, 22:28 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ

    Κύριε Υπουργέ,
    στην παράγραφο 1κ΄ του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου “Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”, όπως αυτό αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπεται, κοντά στα άλλα, η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βασιλικών και η μεταφορά του στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο. Στην τοπική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Βασιλικών ανήκουν,πέρα από τις περιοχές Χαλκιδικής, που από τον Σεπτέμβριο θα υπάγονται κανονικά στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, περιοχές των δήμων:

    Α) Θέρμης, με πληθυσμό 55.238 κατοίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την Απογραφή Πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021, με την εξής δομή:

    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
    Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών
    Τοπική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής
    Τοπική Κοινότητα Αγίου Αντωνίου
    Τοπική Κοινότητα Λιβαδίου
    Τοπική Κοινότητα Περιστεράς
    Τοπική Κοινότητα Σουρωτής
    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ
    Δημοτική Κοινότητα Θέρμης
    Δημοτική Κοινότητα Νέου Ρυσίου
    Τοπική Κοινότητα Νέας Ραιδεστού
    Τοπική Κοινότητα Ταγαράδων
    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΑΣ
    Δημοτική Κοινότητα Πλαγιαρίου
    Δημοτική Κοινότητα Τριλόφου
    Τοπική Κοινότητα Καρδίας (πρώην Καρδιάς)
    Τοπική Κοινότητα Κάτω Σχολαρίου

    Β) Θερμαϊκού, με πληθυσμό 45.450 κατοίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την Απογραφή Πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021, με την εξής δομή:

    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
    Δημοτική Κοινότητα Επανομής
    Τοπική Κοινότητα Μεσημερίου
    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
    Δημοτική Κοινότητα Αγίας Τριάδος
    Δημοτική Κοινότητα Νέων Επιβατών
    Δημοτική Κοινότητα Περαίας
    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
    Δημοτική Κοινότητα Νέας Μηχανιώνας
    Τοπική Κοινότητα Αγγελοχωρίου
    Τοπική Κοινότητα Ν.Κερασιάς
    Να σημειωθεί ότι σε πολλές από αυτές τις περιοχές και κυρίως του Δήμου Θέρμης υπήρξε τα τελευταία χρόνια πληθυσμιακή έκρηξη που συνεχίζει να υφίσταται καθώς και έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Μιλάμε δηλαδή για συνολικό πληθυσμό πολύ πάνω από 100.000 κατοίκους που θα κληθούν να εξυπηρετηθούν από το ήδη επιφορτισμένο κεντρικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι στην τοπική αρμοδιότητα του Περιφερειακού Πρωτοδικείο Λαγκαδά, από τον Σεπτέμβριο, εμπίπτουν οι δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης με πολύ λιγότερο πληθυσμό, ήτοι 37.072 και 19.755 κατοίκους αντίστοιχα και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την Απογραφή Πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021.
    Μήπως λοιπόν θα κρινόταν σκόπιμο για χάρη της επιτάχυνσης στην απονομή της δικαιοσύνης, που είναι και ο κύριος σκοπός του νομοσχεδίου, να υπάρξει, έστω και την τελευταία στιγμή, πρόβλεψη για ύπαρξη Περιφερειακού Πρωτοδικείου στην ανατολική Θεσσαλονίκη στο οποίο θα υπάγονται οι περιοχές του Δήμου Θέρμης, Θερμαϊκού και ίσως ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη (με 72.223 κατοίκους σύμφωνα με την Απογραφή του 2021) ή ο Δήμος Καλαμαριάς (με 92.238 κατοίκους σύμφωνα με την Απογραφή του 2021). Ήτοι, να έχει η Θεσσαλονίκη ένα κεντρικό και δύο περιφερειακά Πρωτοδικεία, ένα Δυτικής Θεσσσαλονίκης (Λαγκαδάς) κι ένα Ανατολικής Θεσσαλονίκης (πχ Θέρμης), ώστε να αποφευχθεί η συμφόρηση του Κεντρικού.

    Νικολέττα Καρανικόλα,
    Ειρηνοδίκης Β΄ Βασιλικών ν. Θεσσαλονίκης

  • 11 Απριλίου 2024, 22:53 | ΔΤ

    Δηλώνω την αντίθεσή μου στον ορισμό των Μεγάρων ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά.
    Τάσσομαι υπέρ του ορισμού της Ελευσίνας ως Περιφειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 11 Απριλίου 2024, 21:16 | ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΔΡΑ ΑΛΛΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΘΕΣΠΙΩΝ, ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΩΝ, ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΠΛΗΡΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ 4938/2022 ΕΘΕΣΕ!!!!!

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:
    ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ:
    Πρωτοδικείου Θηβών: 1.012
    Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελίας Θηβών:2.427.
    Εισαγγελίας Λιβαδειάς: 897.
    ΚΤΙΡΙΑ:
    ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., Υπόγειος χώρος στάθμευσης με 2 ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
    ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ:2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης
    ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
    ΘΗΒΑ: 59.158 κάτοικοι [απογραφή 2021],
    -Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 γυναίκες καταδίκους
    -Κέντρο Εξαρτημένων Γυναικών Ελεώνα Θήβας με 130 άτομα
    -Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων
    ΛΙΒΑΔΕΙΑ:49.484 κάτοικοι [απογραφή 2021].

    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 8.500 τ.μ. ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ;; ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ ΑΡΑΓΕ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ;;
    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ !!! ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ.

  • 11 Απριλίου 2024, 21:02 | Π. Σ

    Στην Αιτωλοαρκανανία το δίκαιο είναι η διατήρηση δύο κεντρικών Πρωτοδικείων, Μεσολόγγι κ Αγρίνιο από τη στιγμή που ειναι η μεγαλύτερη σε έκταση Π.Ε με χάλια οδικό δίκτυο. Αλλά η δικαιοσύνη μάλλον είναι τυφλή για σας. Βαπτισατε επειδή σας «βόλευε» δυσπροσιτο το νομό Πέλλας κ έγινε η εξαίρεση με δύο πρωτοδικεία. Ολόκληρη Αιτωλοαρκανανία έγινε η λανθασμένη εξαίρεση στο να μην έχει η πρωτεύουσά της κεντρικό Πρωτοδικείο.
    Η Αιτωλοαρκανανία χρειάζεται δύο κεντρικά Πρωτοδικεία Αγρίνιο κ Μεσολόγγι.

  • 11 Απριλίου 2024, 21:25 | Κουτρουλής Μιχαηλ Αγγελος

    Σε σχέση με τη θέση του Σχεδίου Νόμου για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη σε Δημόσια Διαβούλευση:
Το Ειρηνοδικείο της Ελευσίνας -από τα αρχαιότερα της χώρας με αρχείο αποφάσεων προ του 1880- καταργείται και η ύλη του μεταφέρεται στην πόλη των Μεγάρων, που προτείνεται να γίνει η περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά στην οποία θα υπαχθούν οι Δήμοι Ελευσίνας – Μαγούλας, Μάνδρας Ειδυλλίας και Ασπροπύργου.

    Τα Μέγαρα βρίσκονται γεωγραφικά στο άκρο της περιφέρειας, σε μια απόσταση 40χλμ από το κέντρο της Αθήνας και από το κέντρο του Πειραιά και στερούνται βασικών διοικητικών υπηρεσιών (Εφορία, Υποθηκοφυλακείο, Κτηματολόγιο) που έχουν μεταφερθεί ή πρόκειται να μεταφερθούν στην Ελευσίνα. Δεν έχουν κτηριακές υποδομές για τη λειτουργία δικαστηρίου, ούτε και κατάλληλη ρυμοτομία για να εξυπηρετήσουν τους παράγοντες της δίκης και τους διαδίκους. Η πόλη των Μεγάρων δεν εξυπηρετείται από αστική συγκοινωνία, δεν έχει προαστιακό σταθμό σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης, ενώ η μετάβαση γίνεται είτε μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού ή μέσω της Νέας Εθνικής Οδού με την πληρωμή διοδίων. Η μετακίνηση θα γίνεται με μεγαλύτερο κόστος και σε περισσότερο χρόνο,
    Χωρικά η Ελευσίνα, πέραν της ιστορικής σημασίας της, αποτελεί το φυσικό κέντρο της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής, με όλες τις υπηρεσίες (έδρα Αντιπεριφέρειας, ΔΟΥ, Υποθηκοφυλακείο- Κτηματολόγιο, ΙΚΑ- ΕΦΚΑ και το εκ μακρού χρόνου λειτουργούν Ειρηνοδικείο ).
    Στην Ελευσίνα πρόκειται να λειτουργήσει διαμετακομιστικό κέντρο (logistics υπηρεσιών) τα επόμενα χρόνια που θα καλύπτει το σύνολο της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, έχει λιμάνι και Τελωνείο, και είναι οδικός κόμβος (Αττική Οδός,ΝΕΟΑΚ).Υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2023, έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στον κυκλοφοριακό άξονα της πόλης και στον πολιτισμό και αποτελεί κέντρο πανελλαδικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
    Στην Ελευσίνα λειτουργεί έως σήμερα ένα από τα αρχαιότερα Ειρηνοδικεία της χώρας με τοπική αρμοδιότητα που καλύπτει μια πολύ μεγάλη σε έκταση περιοχή (έως τις Ερυθρές Μάνδρας Ειδυλλίας) σε ποικίλες υποθέσεις νομικού ενδιαφέροντος (εμπορικές, αστικές, εμπραγμάτου δικαίου,κτηματολογίου κοκ).
    Στην Ελευσίνα επιπλέον δραστηριοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα Ναυπηγεία, το Τιτάν, πληθώρα βιομηχανιών και επιχειρήσεων όπως και κέντρα logistics εμπορευμάτων & οχημάτων.
    Να σημειωθεί επίσης και η επικείμενη ίδρυση Σωφρονιστικού Καταστήματος στον Ασπρόπυργο η οποία επιβάλλει τον ορισμό της Ελευσίνας ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιώς λόγω της εγγύτητας της προς αυτό.

    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

    Δηλώνω την κατηγορηματική αντίθεσή μου στον ορισμό των Μεγάρων ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά.
    ΤΑΣΣΟΜΑΙ υπέρ του ορισμού της Ελευσίνας ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 11 Απριλίου 2024, 21:39 | Λιάνα Κούκη

    Σε σχέση με τη θέση του Σχεδίου Νόμου για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη σε Δημόσια Διαβούλευση:
Το Ειρηνοδικείο της Ελευσίνας -από τα αρχαιότερα της χώρας με αρχείο αποφάσεων προ του 1880- καταργείται και η ύλη του μεταφέρεται στην πόλη των Μεγάρων, που προτείνεται να γίνει η περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά στην οποία θα υπαχθούν οι Δήμοι Ελευσίνας – Μαγούλας, Μάνδρας Ειδυλλίας και Ασπροπύργου.

    Τα Μέγαρα βρίσκονται γεωγραφικά στο άκρο της περιφέρειας, σε μια απόσταση 40χλμ από το κέντρο της Αθήνας και από το κέντρο του Πειραιά και στερούνται βασικών διοικητικών υπηρεσιών (Εφορία, Υποθηκοφυλακείο, Κτηματολόγιο) που έχουν μεταφερθεί ή πρόκειται να μεταφερθούν στην Ελευσίνα. Δεν έχουν κτηριακές υποδομές για τη λειτουργία δικαστηρίου, ούτε και κατάλληλη ρυμοτομία για να εξυπηρετήσουν τους παράγοντες της δίκης και τους διαδίκους. Η πόλη των Μεγάρων δεν εξυπηρετείται από αστική συγκοινωνία, δεν έχει προαστιακό σταθμό σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης, ενώ η μετάβαση γίνεται είτε μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού ή μέσω της Νέας Εθνικής Οδού με την πληρωμή διοδίων. Η μετακίνηση θα γίνεται με μεγαλύτερο κόστος και σε περισσότερο χρόνο,
    Χωρικά η Ελευσίνα, πέραν της ιστορικής σημασίας της, αποτελεί το φυσικό κέντρο της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής, με όλες τις υπηρεσίες (έδρα Αντιπεριφέρειας, ΔΟΥ, Υποθηκοφυλακείο- Κτηματολόγιο, ΙΚΑ- ΕΦΚΑ και το εκ μακρού χρόνου λειτουργούν Ειρηνοδικείο ).
    Στην Ελευσίνα πρόκειται να λειτουργήσει διαμετακομιστικό κέντρο (logistics υπηρεσιών) τα επόμενα χρόνια που θα καλύπτει το σύνολο της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, έχει λιμάνι και Τελωνείο, και είναι οδικός κόμβος (Αττική Οδός,ΝΕΟΑΚ).Υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2023, έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στον κυκλοφοριακό άξονα της πόλης και στον πολιτισμό και αποτελεί κέντρο πανελλαδικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
    Στην Ελευσίνα λειτουργεί έως σήμερα ένα από τα αρχαιότερα Ειρηνοδικεία της χώρας με τοπική αρμοδιότητα που καλύπτει μια πολύ μεγάλη σε έκταση περιοχή (έως τις Ερυθρές Μάνδρας Ειδυλλίας) σε ποικίλες υποθέσεις νομικού ενδιαφέροντος (εμπορικές, αστικές, εμπραγμάτου δικαίου,κτηματολογίου κοκ).
    Στην Ελευσίνα επιπλέον δραστηριοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα Ναυπηγεία, το Τιτάν, πληθώρα βιομηχανιών και επιχειρήσεων όπως και κέντρα logistics εμπορευμάτων & οχημάτων.
    Να σημειωθεί επίσης και η επικείμενη ίδρυση Σωφρονιστικού Καταστήματος στον Ασπρόπυργο η οποία επιβάλλει τον ορισμό της Ελευσίνας ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιώς λόγω της εγγύτητας της προς αυτό.

    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

    Δηλώνω την κατηγορηματική αντίθεσή μου στον ορισμό των Μεγάρων ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά.
    ΤΑΣΣΟΜΑΙ υπέρ του ορισμού της Ελευσίνας ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 11 Απριλίου 2024, 21:07 | ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΦΥΛΑ

    ΔΙΚΑΙΗ ΕΠΙΚΟΓΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ.
    – Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    – Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.

  • 11 Απριλίου 2024, 21:28 | Ιωάννης Ρωμανός – Δικηγόρος Δ.Σ. Αιγίου

    Η επί της ουσίας υποβάθμιση των Πρωτοδικείων, την οποίων η έδρα μετατρέπεται σε παράλληλη έδρα του ενός (κεντρικού) Πρωτοδικείου του ίδιου νομού, αποτελεί αδιαμφισβήτητα το πρώτο βήμα για την πλήρη κατάργηση των εν λόγω δικαστηρίων, με συνέπεια τον αντισυνταγματικό περιορισμό του δικαιώματος της έννομης δικαστικής προστασίας των πολιτών, δηλαδή της ακώλυτης πρόσβασης στο φυσικό τους δικαστή. Το Πρωτοδικείο Αιγίου συγκεκριμένα εξακολουθεί να εκδικάζει με ταχύτητα και οργανωτική συνέπεια σημαντικό αριθμό ποινικών και αστικών υποθέσεων, καθώς εξυπηρετεί μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, μεγάλο μέρος της οποίας περιλαμβάνει πολλούς οικισμούς, ακόμη και ορεινούς τέτοιους, οι κάτοικοι των οποίων είναι βέβαιο ότι – λόγω της συνεχούς αύξησης του κόστους της ζωής αλλά και της αγροτικής παραγωγής δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες – αδυνατούν πλήρως να μετακινούνται στην Πάτρα για την υποστήριξη των υποθέσεών τους και των εννόμων συμφερόντων τους. Η κατάργηση με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων προφανώς καταδεικνύει τον προσωρινό χαρακτήρα του ίδιου του Πρωτοδικείου σύμφωνα με το νομοθετικό σχεδιασμό και τον άμεσο κίνδυνο μελλοντικής πλήρους κατάργησής του. Ο στόχος της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης, τον οποίο επικαλείται το Υπουργείο, προφανώς και δεν υπηρετείται με την υποβάθμιση και σταδιακή κατάργηση των Πρωτοδικείων της επαρχίας, όπως του Πρωτοδικείου Αιγίου, καθόσον σε αυτά τα Πρωτοδικεία δεν παρατηρείται καμία καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων και στην έκδοση των αποφάσεων. Η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η ενίσχυση των δικαστηρίων της Χώρας με προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές και ιδίως των δικαστηρίων της επαρχίας, μια λύση που θα συντείνει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και στην ενδυνάμωση της πραγματικής παραγωγικής οικονομίας της Χώρας. Ως εκ τούτου, το Πρωτοδικείο Αιγίου θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει, να μην μετατραπεί σε παράλληλη έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου Αχαΐας και να καλυφθούν οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων, προκειμένου να υπηρετείται πραγματικά και ουσιαστικά η ανάγκη των πολιτών για την απονομή της δικαιοσύνης και την ακώλυτη πρόσβασή τους στις δομές της.

  • 11 Απριλίου 2024, 20:34 | ΚΥΡΙΑΚΗ

    ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

    Μετά από πολύμηνη αναμονή τέθηκε σε διαβούλευση ο νέος δικαστικός χάρης της χώρας , ο οποίος φιλοδοξεί σε μεταρρυθμίσεις- τομές στον χώρο της δικαιοσύνης που θα συμβάλλουν στη ταχύτερη απονομή της και θα σηματοδοτήσουν συνολικά μια νέα εποχή .Τουλάχιστον αυτό είναι το αφήγημα της καθολικής αυτής μεταρρύθμισης , τα αποτελέσματα της οποίας ευελπιστούμε να έχουν τελικά θετικό πρόσημο.
    Η διατήρηση του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως κεντρικού Πρωτοδικείου του Νομού με έδρα το Αγρίνιο, αποτελεί μια απολύτως ορθή και δίκαιη επιλογή , παρά το γεγονός ότι δεν είναι πρωτεύουσα του Νομού και τούτο διότι η πόλη αποτελεί το πληθυσμιακό , οικονομικό , εμπορικό κέντρο του Νομού Αιτωλ/νίας .Το προσφάτως ανακαινισμένο Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο είναι έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, αποτελεί ένα κτίριο σύγχρονο , απολύτως προσβάσιμο για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα , το οποίο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες λειτουργίας πολιτικών , ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων, συγχρόνως δε διαθέτει την υλικοτεχνική και ηλεκτρονική υποδομή προκειμένου να ανταπεξέλθει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δικαστικών λειτουργιών. Μπορεί δε να στεγάσει ευχερώς τόσο τους δικαστές σε προσωπικά τους γραφεία , όσο και τους δικαστικούς υπαλλήλους .
    Αποτελούσε λοιπόν μονόδρομο για την Κυβέρνηση ο ορισμός του Πρωτοδικείου Αγρινίου , ως κεντρικού Πρωτοδικείου του Νομού Αιτωλ/νίας , πόσω δε μάλλον μετά την αυτοπρόσωπη παρουσία – αυτοψία που έλαβε χώρα από την Παγκόσμια Τράπεζα , η οποία έκρινε απολύτως θετικά και με αντικειμενικά – τεχνοκρατικά κριτήρια το δίκαιο και απολύτως βάσιμο αίτημα τόσο του Δικηγορικού Κόσμου της πόλης , όσο και όλων των δημοτών του Δήμου Αγρινίου.
    Αγρίνιο 11-4-2024
    Κυριακή Γ. Ραφαηλίδου-Δικηγόρος

  • 11 Απριλίου 2024, 20:57 | Μιχαλης

    Είναι απαραίτητο να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακού πρωτοδικείου στο Καστέλλι Μίνωα Πεδιάδος.Μαυτον τον τρόπο θα εξυπηρετεί κατοίκους του δήμου μας και των κοντινών δήμων,Ειδικά τώρα με την κατασκευή του Νέου αεροδρομίου,που σκοπός είναι να φέρει ανάπτυξη και όχι το αντίθετο όπως έκανε η απόφαση κατάργησης του ειρηνοδικείου

  • 11 Απριλίου 2024, 20:13 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗ

    10 Απριλίου, σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε η «ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ» του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

    Μία πόλη που όπως ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Κογκρέσο γνωρίζει τι σημαίνει πόνος, θλίψη και ΘΥΣΙΑ.

    Με το παρόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση έτσι «ΤΙΜΑ» την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ στην Ελλάδα και ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

    Η ιστορία ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ, Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ για μια ακόμα φορά ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ για να εξυπηρετησει τα πολιτικά συμφέροντα!!!!!!!!

    Είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ που ΧΑΝΕΙ το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ της , όντας ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

    Η ΘΥΣΙΑ μας ΤΟΤΕ ΕΚΟΥΣΙΑ η ΤΩΡΙΝΗ ΑΚΟΥΣΙΑ.

  • 11 Απριλίου 2024, 19:20 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΟΠΑΝΟΣ

    Σοφή, δίκαιη και επιβεβλημένη η απόφαση της Κυβέρνησης να ορίσει ως έδρα του Πρωτοδικείου Αιτ/νίας το Αγρίνιο. Έχουν ληφθεί πράγματι με βάση τεχνοκρατικά κριτήρια, τα μόνα που οδηγούν σε ασφαλή και σωστή απόφαση.

  • ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, αποτελεί την πρώτη βαθιά χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολικής και ποινικής δικαιοσύνης από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία μετά πάροδο 100 περίπου ετών, ήταν επιβεβλημένη. Το εάν θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της, θα αποδειχθεί στην πράξη και δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για εύκολη κριτική.
    Καθόσον αφορά τη χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων στο Ν. Αιτωλ/νίας, ο ορισμός του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως κεντρικού Πρωτοδικείου, αποτελεί τη σωστή επιλογή και τούτο γιατί πληροί εξ ολοκλήρου τα κριτήρια και τους σκοπούς που επιδιώκει η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση .Ειδικότερα:
    Το Πρωτοδικείο Αγρινίου έχει έδρα το Αγρίνιο, που βρίσκεται στο κέντρο του νομού Αιτωλ/νίας και αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού, με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Στεγάζεται σε δικαστικό μέγαρο, πρόσφατα ανακαινισμένο, το οποίο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες λετουργίας όλων των δικαστηρίων , πολτικών και ποινικών, καθώς και του Εφετείου Δυτ. Στερεάς Ελλάδας. Υπηρετούν δε σ΄αυτό 200 περίπου Δικηγόροι. Διαθέτει επίσης επαρκείς χώρους για την αξιοπρεπή διαμονή των δικαστών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.΄Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με το γεγονός, ότι στο Αγρίνιο εδρεύει και το Εφετείο Δυτ. Στερεάς Ελλάδος, συνηγορούν στο ότι ο ορισμός του Πρωτοδικείου Αγρινίου, ως κεντρικού Πρωτοδικείου στο Ν. Αιτωλ/νίας, αποτελεί τη σωστή και ενδεδειγμένη επιλογή. Εξάλλου και η επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας προέκρινε ως Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας, το Αγρίνιο.
    Καταννοώ τις αντιρρήσεις των φίλων Μεσολογγιτών, αλλά δεν είναι δικαιολογημένες, ούτε βάσιμες. Το Μεσολόγγι αποτελεί τόπο θυσίας και παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και επομένως δικαιούται τον σεβασμό όλων μας. Προσωπικά, με το Μεσολόγγι με συνδέει ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση, αφού πρόγονός μου (Κώνστας Σπυρίδωνος Γρίνος) σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι, μαχόμενος με το σώμα του Κίτσου Τζαβέλα. Ο ορισμός όμως της έδρας του Κεντρικού Πρωτοδικείου στο Ν. Αιτωλ/νίας, δεν πρέπει να συνδέεται, ούτε με ιστορικά, ούτε με συναισθηματικά κριτήρια.
    Επιβάλλεται λοιπόν ψυχραιμία και ρεαλιστική αντιμετώπιση του θέματος. Η ζωή αλλάζει, οι συνθήκες μεταβάλλονται και κερδισμένος βγαίνει αυτός που ποσαρμόζεται ευκολότερα στα νέα δεδομένα.

  • 11 Απριλίου 2024, 19:10 | ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ

    Ως Αιτωλοακαρνάνας πολίτης σέβομαι απολύτως και τιμώ ιδιαίτερα την ιστορία της Πόλης του Μεσολογγίου καθώς και την ηρωική θυσία των προγόνων κατοίκων του το 1826, ένα γεγονός που έχει καταστήσει το Μεσολόγγι παγκοσμίως γνωστό και χαίρει της αναγνώρισης και της εκτίμησης όλων.
    Με αφορμή το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη θέλω όμως να αναφέρω ότι
    η απόφαση της Κυβέρνησης να ορίσει στον νομό Αιτωλ/νίας το Αγρίνιο ως κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου είναι απολύτως ορθή γιατί στηρίχτηκε σε εντελώς αντικειμενικά και τεχνοκρατικά κριτήρια.
    Η πληθυσμιακή υπεροχή της πόλης του Αγρινίου στον μεγαλύτερο νομό της χώρας μας και σε συνδυασμό με την γεωγραφική της θέση σε αυτόν την καθιστά αντικειμενικά ως το μεγαλύτερο κέντρο του νομού Αιτωλ/νίας.
    Και ακριβώς για αυτούς τους λόγους έχει καταστεί εδώ και πολλές δεκαετίες το μεγαλύτερο οικονομικό και εμπορικό κέντρο όχι μόνο του νομού ,αλλά και όμορων νομών.
    Άλλωστε στο Αγρίνιο έχουν την έδρα τους κορυφαίοι θεσμικοί φορείς όπως το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας και το ΤΕΕ Αιτωλ/νίας ,όσο και ο μεγάλος οργανισμός που είναι το ΚΤΕΛ Αιτωλ/νίας .
    Εάν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσουμε και τις κτιριακές υποδομές του Δικαστικού μεγάρου που υπάρχουν στο Αγρίνιο τότε ενισχύεται ακόμη περισσότερο η ορθότητα της απόφασης της Κυβέρνησης να επιλέξει το Αγρίνιο ως έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου στον Νομό Αιτωλ/νίας.
    Είναι βέβαιο ότι η επιλογή αυτή είναι σύμφωνη με το σκεπτικό του νομοσχεδίου για εκσυχρονισμό και θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης .

  • 11 Απριλίου 2024, 19:18 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ

    Στη σύγχρονη εποχή και πραγματικότητα επιβάλλεται να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ρεαλιστικοί και υπαρκτοί κανόνες, όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και παρεμβάσεων στον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα. Είναι αλήθεια ότι η Δικαιοσύνη μέσα από λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές και παρεμβάσεις ανθρώπων που δεν κατείχαν το αντικείμενο αντί να λειτουργεί εκσυγχρονισμένα και προς όφελος του πολίτη έχει χάσει αρκετό έδαφος και πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση για να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
    Το εν λόγω Νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση έστω και με κάποιες παρενέργειες μέσα από δύσκολες αποφάσεις.
    Όσον αφορά ειδικότερα την επιλογή του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως Κεντρικού απλώς αποφασίστηκε το αυτονόητο τεχνοκρατικά. Ίσως να έπρεπε να μείνουν και τα δύο Πρωτοδικεία στο Νομό Αιτωλο-Ακαρνανίας αλλά εάν αυτό δεν είναι εφικτό δεν μπορεί η επιλογή να γίνει με συναισθηματισμούς και συμπάθειες.
    Ο όγκος των υποθέσεων, η γεωγραφική θέση του Αγρινίου στον εν λόγω διπλό Νομό, οι κτιριακές υποδομές (σεβόμενες την πρόσβαση ατόμων Αμεα), ο αριθμός εγγεγραμμένων δικηγόρων και η μελλοντική προοπτική επαύξησής τους, οι συνθήκες για την εργασία των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών γραμματέων, οι εξυπηρετούμενοι πληθυσμοί (όσο και εάν επιχειρείται η διαστρέβλωση αυτής της πραγματικότητας) κατατείνουν να λειτουργήσει ως Κεντρικό Πρωτοδικείο αυτό του Αγρινίου. Δεν θα υπεισέλθω σε άλλες παραμέτρους όπως το Εφετείο Δυτ. Στερεάς Ελλάδας που, όταν χρειάσθηκε, κρίθηκε ότι έπρεπε να έχει έδρα στο Αγρίνιο, και λειτουργεί επιτυχώς και απρόσκοπτα ούτε στο γεγονός ότι το Αγρίνιο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Στερεάς Ελλάδας (Ρούμελης) αλλά και η πλέον αδικημένη (και παραγκωνισμένη) από την Κεντρική εξουσία. Ας μην ξεχνάμε ότι το Πανεπιστήμιο Αγρινίου εξαϋλώθηκε χωρίς λόγο εν μία νυκτί. Για να πετύχει η πολυπόθητη αποκέντρωση χρειάζονται και υποδομές.
    Το Αγρίνιο δεν απαιτεί ούτε ζητιανεύει. Δικαιούται.

  • 11 Απριλίου 2024, 18:16 | KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

    Αναφορικά με το Πρωτοδικείο Αιγίου, η τροπή του σε παράλληλη έδρα παραβλέπει τα κριτήρια, τα οποία ετέθησαν από την παγκόσμια τράπεζα και τα οποία πληρούνται στο ακέραιο. Ειδικότερα, εντάσσεται στον νομό Αχαΐας, ο οποίος διαθέτει 3 Πρωτοδικεία σε αντίθεση με τους άλλους νομούς της Χώρας και το γεγονός αυτό δικαιολογεί και επιτρέπει την διατήρηση 2 κεντρικών Πρωτοδικείων. Σημειωτέον δε, πως από την πλευρά της παγκόσμιας τράπεζας ουδέποτε τέθηκε ως προϋπόθεση της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας την ύπαρξη μόνο ενός Πρωτοδικείου ανά περιφερειακή ενότητα (νομό). Το Πρωτοδικείο Αιγίου αποτελεί έναν πλήρη δικαστικό σχηματισμό από την έποψη α) του κτιρίου το οποίο αποτελεί ένα κτίσμα 20 μόλις ετών με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ., ανακαινισμένο την τελευταία 3ετία, το οποίο είναι ιδιόκτητο και δεν στερεί κρατικούς πόρους, διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, χώρους κρατητηρίων, 6 δικαστικές αίθουσες και μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενώ παράλληλα λειτουργεί καινούργιο κτηματολογικό γραφείο β) Της περιοχής την οποία εξυπηρετεί καθόσον ο Δήμος Αιγιαλείας την τελευταία απογραφή πληθυσμού περιλαμβάνει στην χωρική του έκταση σχεδόν 50.000 κατοίκους και γ) του τεράστιου όγκου υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται. Τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αιγίου για το προηγούμενο δικαστικό έτος και έχουν αποσταλεί πολλάκις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου στον αρμόδιο υπουργό κάνουν λόγο για 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας ενώ προσφάτως για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750! Επιπροσθέτως, οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν κατακόρυφα ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του κτηματολογίου.
    Αποτελεί καταφανή αδικία και προχειρότητα να εξισώνεται ένας τέτοιος υγιής δικαστικός σχηματισμός, ο οποίος πληροί άπασες τις προϋποθέσεις με άλλους δικαστικούς σχηματισμούς, οι οποίοι υστερούν στα προαναφερθέντα κριτήρια. Διότι η στέρησή του από τις οργανικές θέσεις δικαστών και η δυνατότητα μετακίνησης των υπαλλήλων του αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών των άλλων εδρών (Κεντρικής Πατρών και Παράλληλης Καλαβρύτων) σαφέστατη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας και αποτελεί το προοίμιο μελλοντικής κατάργησής του.
    Δυνάμει όλων των παραπάνω συνεκτιμωμένης και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και του πληθυσμού της Αχαΐας επιβάλλεται η δημιουργία ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο, καθόσον μία τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στην πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στην ποιοτική αναβάθμισή της.

  • 11 Απριλίου 2024, 17:02 | Κώστας Τσαλαφούτης

    Η ιστορία μιας πόλης η ενός χωριού δεν μπορεί να καθορίσει την δικαιοσύνη του μέλλοντος. Ιστορία έχουν τα Καλάβρυτα, το Σούλι, το Ναύπλιο γενικά κάθε χωριό και πόλη της Ελλάδας. Αλίμονο αν η ιστορία είναι κριτήριο για την έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου. Επομένως πρέπει να εκλείψουν τα κριτήρια της ιστορίας. Το Μεσολόγγι είναι πρωτεύουσα για ιστορικούς και μόνο λόγους. Το Αγρίνιο είναι η Μητρόπολη του νομού Αιτωλοακαρνανίας που εξυπηρετεί 160.000 κατοίκους από τους 240.000 που έχει ο νομός. Στο Αγρίνιο είναι μόνιμοι κάτοικοι γύρω στις 100.000 κάτοικοι και στο Μεσολόγγι είναι μόλις 20.000. Είναι το ίδιο? Το Αγρίνιο έχει στο δικαστικό Μέγαρο έξι ακροατήρια για εκδίκαση και το Μεσολόγγι μόνο δύο. Το Αγρίνιο έχει ένα μεγάλο δικαστικό Μέγαρο ενώ στο Μεσολόγγι είναι ένα μικρό δικαστικό Μέγαρο. Στο Αγρίνιο είναι η έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Έτσι λοιπόν είτε το δούμε με πληθυσμιακά κριτήρια, είτε το δούμε με όλα τα υπόλοιπα προαναφερθέντα κριτήρια στο Αγρίνιο έπρεπε να γίνει το κεντρικό πρωτοδικείο και ορθώς επιλέγει από την κυβέρνηση. Όλα αυτά τα τεχνοκρατικά κριτήρια ήταν που επέλεξε ο πρωθυπουργός το Αγρίνιο. Τώρα αν δεν αρέσει στους λίγους θα τους περάσει. ΥΓ. Και για να τελειώνουμε με το Μεσολόγγι στην τελική ας χωριστεί ο νομός σε Αιτωλία (Μεσολόγγι) και σε Ακαρνανία (Αγρίνιο).
    Αρκετά η ιστορία του Μεσολογγίου πήγε πίσω όλο το νομό. Δεν είναι το Μεσολόγγι το κέντρο της γης. Δεν είναι το Μεσολόγγι το κέντρο του κόσμου.

  • 11 Απριλίου 2024, 17:11 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.

    Η αλήθεια για Δικαστικό χάρτη στη Βοιωτια:
    Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη φυλακών στην έδρα του Πρωτοδικείου.Οσον αφορά στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα που υπάγονται στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θηβων, φιλοξενούν πλέον των 400 κρατουμένων ήδη, ενώ επέρχεται και επέκταση τους. Τα βουλεύματα που προκύπτουν ως απόρροια της ύπαρξης φυλακών, δεν αφορούν τις περιπτώσεις που τροποποιούνται με το νέο ΚΠΔ. Αφορούν τις αιτήσεις των κρατουμένων για την υπό όρο απόλυση τους καθώς και τις προσφυγές τους. Για την εξέταση των αιτήσεων αυτών, κάθε εβδομάδα γίνονται μεταγωγές των κρατουμένων προκειμένου να έχουν αυτοπροσώπη παρουσία ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου. Με το νέο ΠΚ, η αυτοπροσώπη παρουσία θα επιβάλλεται στο σύνολο των αιτησεων. Τα Βουλεύματα που εκδίδονται κάθε δικαστικό έτος από το Πρωτοδικείο Θηβων και αφορούν τις υφ’ όρον απολύσεις των κρατουμένων ξεπερνούν τα 300. Το ότι οι φυλακές υπάγονται στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη δεν έχει καμία σχέση. Δικαστηριακα υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Θηβών και από αυτό εξυπηρετούνται.

  • 11 Απριλίου 2024, 16:19 | Γεώργιος Μ.

    Όσον αφορά την Περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, η δικαιότερη λύση θα ήταν η διατήρηση και των δύο πρωτοδικείων.
    Αν μη τι άλλο, η έκταση της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας το επιβάλλει.
    Από την στιγμή που αποφασίστηκε η διατήρηση ενός κεντρικού πρωτοδικείου, οφείλω να ομολογήσω ότι επικράτησε η λογική. Η διατήρηση του κεντρικού πρωτοδικείου στο Αγρίνιο για πάρα πολλούς λόγους ήταν σωστή.
    Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι είναι:
    1. Οι εγκαταστάσεις των Δικαστικών Μεγάρων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Σύμφωνα με το πόρισμα της παγκόσμιας τράπεζας, αλλά και δια γυμνού οφθαλμού από έναν απλό πολίτη, γίνεται ξεκάθαρο ότι το δικαστικό Μέγαρο του Αγρινίου είναι εμφανώς καταλληλότερο για να οριστεί αυτό ως το κεντρικό πρωτοδικείο της περιφερειακής ενότητας.
    2. Το πληθυσμιακό κριτήριο.
    Πάλι όπως αναφέρθηκε και στο πόρισμα της παγκόσμιας τράπεζας αλλά ταυτόχρονα μαρτυρούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δήμος Αγρινίου συγκεντρώνει την μερίδα του λέοντος στον πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα 90.000 από τις 192.000 ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας βρίσκονται μόνο στον δήμο Αγρινίου. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας εξυπηρετείται από το πρωτοδικείο Λευκάδος για γεωγραφικούς λόγους, ο συνολικός αριθμός των πολιτών της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας που θα εξυπηρετείται από το κεντρικό πρωτοδικείο του νόμου είναι περίπου 177.000. Άρα ο δήμος Αγρίνιο συγκεντρώνει περισσότερους από τους μισούς.
    3. Γεωγραφικά κριτήρια.
    Όπως επέδειξε για μια ακόμη φορά και η παγκόσμια τράπεζα, η γεωγραφική θέση του Αγρινίου είναι η καταλληλότερη, αφού βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της περιφερειακής ενότητας.

    Το παραπάνω φυσικά δεν αναιρεί την ανάγκη ύπαρξης και του πρωτοδικείου Μεσολογγίου παράλληλα με αυτό του Αγρινίου. Γράφω πάντοτε με γνώμονα την διατήρηση ενός μόνο ως κεντρικού. Διότι συνδυάζοντας τα κριτήρια 2 και 3 οι μόνοι δήμοι που εξυπηρετούνται στον μέγιστο βαθμό από την διατήρηση μόνο του πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως κεντρικό είναι αυτοί της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας.
    Οι δύο αυτοί δήμοι συγκεντρώνουν 57.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς, με δεδομένο ότι διατηρήθηκε στην Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας μόνο ένα πρωτοδικείο ως κεντρικό, όλα τα παραπάνω στοιχεία μιλούν από μόνα τους δείχνοντας πως αυτό έπρεπε, όπως και έγινε, να είναι αυτό του Αγρινίου.

    Τέλος, επειδή ως απλώς πολίτης άκουσα και διάβασα πολλά και διάφορα το τελευταίο διάστημα γύρω από αυτό το θέμα. Μια τέτοια απόφαση που βασίζεται μόνο στα παραπάνω κριτήρια-δεδομένα δεν θα έπρεπε να συγχέεται με την ιστορικότητα της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

    Κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει την πλούσια ιστορία του Μεσολογγίου. Κανείς δεν μπορεί να μειώσει τον σκληρό αγώνα των Μεσολογγιτών και την τεράστια συνεισφορά αυτών στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
    Κανείς όμως δεν θα έπρεπε να συγχέει την διεθνώς αναγνωρισμένη ιερότητα και ιστορικότητα της πόλης του Μεσολογγίου με την απόφαση για την έδρα του κεντρικού πρωτοδικείου της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Η απόφαση αυτή πρέπει να βασίζεται μόνο στα παραπάνω αντικειμενικά κριτήρια.

  • 11 Απριλίου 2024, 14:04 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ!!! ΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΑΣ ΠΑΨΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΟΡΘΟΤΑΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ! ΑΛΛΩΣΤΕ, ΑΣ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ, ΜΟΝΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ! ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΑΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΟΥΝ! ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗΣ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΕΚΕΙ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ), ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ! ΟΡΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΔΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 96.000 ΠΛΗΘΥΣΜΟ, ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ΑΣ ΞΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΝ, ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30.000! ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ, ΟΤΙ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ, ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ! ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΟΠΩΣ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ! ΦΤΙΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!

  • 11 Απριλίου 2024, 14:27 | Ιωάννα Κυρούδη

    Θα πρέπει να γίνει ανακατανοµή των οργανικών θέσεων Προέδρων Πρωτοδικών και Πρωτοδικών ανά περιφέρεια, ώστε οι Ειρηνοδίκες Α΄ Τάξης να καταλάβουν οργανική θέση Προέδρου Πρωτοδικών και μόνο οι λοιποί Ειρηνοδίκες οργανική θέση Πρωτοδίκη.
    Στους παραπάνω Προέδρους Πρωτοδικών µπορεί να ανατεθεί προσωρινά η άσκηση ειδικών καθηκόντων, µέχρι την πλήρη επιµόρφωση, την απόκτηση σχετικής εµπειρίας για την ανάληψη όλων των καθηκόντων των Προέδρων Πρωτοδικών και την αντίστοιχη επιθεώρησή τους.

  • 11 Απριλίου 2024, 13:55 | Δέσποινα Κοτταρίδου, Δικηγόρος Αγρινίου

    Ορθή η επιλογή για διατήρηση του κεντρικού Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο. Το υπό διαβούλευση σχέδιο Νόμου βασίστηκε εύλογα σε αντικειμενικά κριτήρια, κριτήρια πλέον αυστηρά τεχνοκρατικά, αποσκοπώντας άμεσα στον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης,λαμβανομένων υπόψη μεταξύ άλλων,των πλέον σύγχρονων υποδομών λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου, του όγκου της δικαστηριακής ύλης που διαχειρίζεται, των πληθυσμιακών,κριτηρίων, κριτήρια τα οποία προφανώς λήφθηκαν υπόψη και από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία με την έκθεση της υπέδειξε το Αγρίνιο, ως την κατάλληλη πόλη για να εδράζει κεντρικό Πρωτοδικείο. Άλλωστε, στο Αγρίνιο και στο ίδιο Δικαστικό Μέγαρο εδρεύει και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
    Η Ιστορία και η Ιερότητα της Πόλης του Μεσολογγίου είναι αδιαμφισβήτη. Μήτε μπορεί κανένας πολίτης να την αναιρέσει ή να υποβαθμίσει την αξία της. Δεν γίνεται όμως η σύγχρονη απονομή της Δικαιοσύνης να βασίζεται -μόνο- σε κριτήρια ιστορικής σημασίας, αλλά αντιθέτως υπόψη πρέπει να ληφθούν τα αντικειμενικά τεχνοκρατικά κριτήρια, τα οποία υποδεικνύουν ότι η πόλη του Αγρινίου μπορεί πράγματι να στεγάσει το κεντρικό πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας.

  • 11 Απριλίου 2024, 13:28 | ΜΑΡΚΟΣ ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 11 Απριλίου 2024, 13:38 | ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δικηγόρος

    Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΊ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ.

    Η ΕΥΒΟΙΑ Εχει περίπου την ίδια έκταση και αποστάσεις με την Κρήτη, η οποία Διοικητικά διαιρείται σε ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ, ενώ η ΕΥΒΟΙΑ είναι ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ.
    Η Ευβοια έχει ένα άθλιο και αρχαίο οδικό σύστημα, ενώ η Κρήτη απολαμβάνει ακομα και αυτοκινητόδρομο.

    Το Ειρηνοδικέιο της Κύμης εξυπηρετεί επιπλέον την Νήσο ΣΚΥΡΟ, η οποία απέχει δύο (2) ώρες πλεύσης από τον λιμένα Κύμης. Ο λιμένας Κύμης απέχει (2) δύο ώρες οδήγησης από την Χαλκίδα.

    Η Κύμη είναι Δημοτική Ενότητα, του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, με Εδρα και Δημαρχείο στο Αλιβέρι.

    Δεν είναι λογικό ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ να μεταβαίνει στην Χαλκίδα, για τους ίδιους λόγους Δικαιοδοσίας για τους οποίους, ένα μικρότερο μέρος του Δήμου, θα παραμένει στην Κύμη.

    Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΊ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ.

  • 11 Απριλίου 2024, 12:14 | Γ.Μ.

    Εξηγήστε στους Έλληνες γιατί ενώ απαιτήσατε την συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας για την διαμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη, εν τέλει αγνοείτε επιδεκτικά το τελικό πόρισμά της και κινείστε αυθαίρετα και μικροπολιτικά;
    Α. Στη σελίδα 74 της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείο 176 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε πολιτικές υποθέσεις αναφέρεται ρητά το εξής: «Το δικαστήριο με την υψηλότερη παραγωγικότητα φαίνεται να είναι αυτό του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ με 626 εκκρεμείς υποθέσεις ανά δικαστή ετησίως το 2017-2021».
    Β. Στη σελίδα 75 σημείο 179 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε υποθέσεις ποινικές αναφέρεται ρητά « Τα δικαστήρια με τις υψηλότερες επιδόσεις από αυτή την άποψη φαίνεται να είναι του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (αναφέρει ποσοστό εκκαθάρισης 196 τοις εκατό)
    Γ. Γιατί στο προσχέδιο νόμου η έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου ήταν στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ;
    Τι αλήθεια μεσολάβησε ώστε το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ να δέχεται έναν άνευ προηγουμένως ευτελισμό ως η μοναδική πρωτεύουσα που στερείται κεντρικού πρωτοδικείου, ενώ δολίως της υφαρπάζεται και μέρος της δικαστικής της ύλης από το άνευ αιτιολογίας και ανάγκη ύπαρξης νέοϊδρυθέν περιφερειακό πρωτοδικείο Ναυπάκτου;
    Γιατί καταπατάτε τους νόμους που εσείς θεσμοθετείτε;
    Αιτούμαστε την έδρα του κεντρικού πρωτοδικείου στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ κατ΄ εφαρμογή της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας

  • 11 Απριλίου 2024, 12:15 | ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

    Η Ι.Π. Μεσολογγίου είναι η μοναδική Πρωτεύουσα στην Ελλάδα και εξαίρεση του κανόνα του προς διαβούλευση νομοσχεδίου ίδρυσης των κεντρικών Πρωτοδικείων στην Πρωτεύουσα κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας το κεντρικό Πρωτοδικείου δεν ιδρύεται στην Πρωτεύουσα. Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούνται διαφορετικά κριτήρια για ίδιες περιπτώσεις (βλέπετε Νομό Βοιωτίας και Νομό Αιτωλ/νίας ) Υπάρχει χρόνος για την αποκατάσταση της αδικίας αυτής αρκεί να υπάρχει θέληση και να επικρατήσει η λογική. Άλλως οι ιθύνοντες θα κριθούν και θα καταγραφούν ως ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ (10 Απριλίου 1826 ημέρα ορόσημο για την Ελληνική Επανάσταση – Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου. Γεγονός το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του στο Κογκρέσο)

  • 11 Απριλίου 2024, 12:27 | ΜΑ

    Ντροπή. Το Πρωτοδικείο να μείνει στην πρωτεύουσα του νομού Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

  • 11 Απριλίου 2024, 12:48 | ΑΛΤ.

    Δύο μέτρα και δύο σταθμά για μια ακόμη φορά η κύριοι της κυβέρνησης?
    Διατηρούν πρωτοδικεία σε μικρότερες πληθυσμιακά πρωτοδικειακές έδρες και ΕΞΑΙΡΟΥΝ ΜΟΝΟ την ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ την πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας από κεντρική έδρα πρωτοδικείου. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να απονέμεται μόνο στις μεγάλες πληθυσμιακά πόλεις.
    Το πρωτοδικείο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ αν, και δεν αρέσει σε κάποιους, εξυπηρετεί σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού (96.000) της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
    Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για εξορθολογισμό της δικαιοσύνης και κύριοι της κυβέρνησης να ιδρύεται – χαρίζεται τρίτο!!! πρωτοδικείο στην Π.Ε. Αιτωλ/νίας το οποίο ξεκάθαρα δεν πληρεί κανένα κριτήριο παρά μόνο αυτό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
    Αποκαταστήστε την αδικία στο Μ Ε Σ Ο Λ Ο Γ Γ Ι.

  • 11 Απριλίου 2024, 12:30 | Παναγιώτα

    Να παραμείνουν τα δικαστήρια στο ΜΕΣΟΛΌΓΓΙ!!!!
    Στην ΠΡΩΤΕΎΟΥΣΑ!!!

  • 11 Απριλίου 2024, 11:23 | Αγράμπελη Αγρίου

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου αριθμεί πάνω από 200 μέλη, έναντι 80 περίπου μελών στο Μεσολόγγι (συμπεριλαμβανομένων των Δικηγόρων Ναυπάκτου). Η επιλογή του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως κεντρικού δικαστηρίου ήταν μια λογική επιλογή, δεδομένου του μεγάλου φόρτου υποθέσεων, της παρουσίας του Εφετείου και της άριστης υλικοτεχνικής υποδομής στο Αγρίνιο. Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τα τεχνοκρατικά κριτήρια του πρωθυπουργού, καθιστώντας την την πιο πρακτική επιλογή. Δεν θα ήταν εφικτό να υπάρχει το Εφετείο στο Αγρίνιο ενώ το Κεντρικό Πρωτοδικείο βρισκόταν σε μια μικρότερη πόλη με λιγότερους πληθυσμούς και δικαστικούς πόρους. Επιπλέον, η σύγκριση Αγρινίου – Μεσολογγίου με Θήβα – Λιβαδειά δεν ισχύει, καθώς το Αγρίνιο έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από το Μεσολόγγι, ενώ η Θήβα και η Λιβαδειά έχουν παρόμοιους πληθυσμούς. Η απόφαση ελήφθη με βάση πρακτικούς λόγους και όχι συναισθήματα, με έμφαση στην αποτελεσματικότητα και τη βελτίωση των υπηρεσιών για τους πολίτες. Όσοι διαφωνούσαν με την απόφαση ασχολούνταν περισσότερο με τα τοπικά συμφέροντα παρά το συνολικό όφελος. Το Αγρίνιο, η κύρια πόλη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διοίκηση και το εμπόριο για την περιοχή, διαχειριζόμενος μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του πληθυσμού.

  • 11 Απριλίου 2024, 11:13 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΦΛΗΣ

    Στο σημείο που αναφέρονται οι αρμοδιότητες των επιμέρους Πρωτοδικειων επισημαίνω ότι η περιοχή της Κέας υπάγεται δικαστηριακά στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου και στο Πρωτοδικείο Αθήνας. Που πηγαίνει με το νέο δικαστικό χάρτη;
    Δεν υπάρχει Ειρηνοδικείο Σύρου αλλά Ερμούπολης
    Κ ΦΙΦΛΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΡΟΥ

  • 11 Απριλίου 2024, 11:08 | ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΕΝΑΡΗ

    «Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ σκέλεθρο γυμνό ξεσαρκωμένο, δεν παραδίδει τ’αρματα δε γέρνει το κεφάλι…. Στο διάβα του τρομάζουν τα αστέρια, που το κοιτάζουν και ταπεινά μεριάζουν….»
    Να διορθωθεί ΑΜΕΣΑ η αδικία που έγινε εις βάρος της Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλ/νίας!! Δικαιούται και αξίζει να έχει το κεντρικό Πρωτοδικείο!!

  • 11 Απριλίου 2024, 11:39 | Β

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΑΔΙΚΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
    Το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ στην Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, την Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ!!!

  • 11 Απριλίου 2024, 11:21 | ΚΩΣΤΑΣ Λ.

    Η συνεχείς απαξίωση του Δήμου της ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ είναι πλέον κατάφωρη και εξοργιστική! Μένει η μοναδική πρωτεύουσα νομού ΧΩΡΙΣ Κεντρικό Πρωτοδικείο στο όνομα μιας ανάπτυξης που εσείς οι ίδιοι μεθοδεύετε επί σειρά ετών!!!!ΕΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ!! Επιστρέψτε όλα όσα υποκλέψατε από την ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και τότε ας μιλήσουμε για ανάπτυξη!!Όλα τα λοιπά περί μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας έχουν καταρρεύσει με ουσιαστικά επιχειρήματα εκ των έσω όσων εργάζονται την μεθοδευμένη και επί σειρά ετών υποβάθμιση της ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!
    ΤΟ ΠΕΛΑΤΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ!!!
    ΤΟ «ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ» ΤΕΛΟΣΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ
    Δηλ. το ότι το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ δεν έχει αυτή την στιγμή εκλεγμένο βουλευτή, θα πρέπει να αδικηθεί; Ο υφυπουργός, πάντως φρόντισε για τους ψηφοφόρους του, με την «αναβάθμιση» του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου (εδώ γελάμε). Έτσι δεν είναι; Πόσοι ψηφοφόροι του Νομού Φωκίδος, κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Ναύπακτο; Μία είναι η λύση: ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ!!!

  • 11 Απριλίου 2024, 10:49 | Sta

    Να εφαρμοστεί ο νόμος και στην περίπτωση του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ !!! Γιατί το εξαιρούν !!!!

  • 11 Απριλίου 2024, 10:14 | Stavroula

    Η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να επιτευχθεί μέσω της συρρίκνωσης των δικαστικών δομών, ούτε και συνιστά μεταρρύθμιση η μονοδιάστατη αλλαγή χωροταξίας, ειδικά όταν αυτή οδηγεί στην δικαστική απομόνωση και ερημοποίηση της ελληνικής περιφέρειας. Στην Δυτική Ελλάδα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων είναι και το στοιχείο της πυκνότητας του πληθυσμού που προσδιορίζεται στους 1-2 δικαστικούς σχηματισμούς ανά 1ΟΟ.ΟΟΟ κατοίκους. Και πολύ περισσότερα, εάν κάποιος συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως είναι η γεωμορφολογία, οι αποστάσεις, το οδικό δίκτυο, κλπ,
    Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω είναι εύκολα αντιληπτό ότι επιχειρούμενη αναδιάρθρωση στην περίπτωση της κατάργησης της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται δηλαδή να μην μεταβληθεί η ήδη μέχρι σήμερα ισχύουσα κατάσταση.
    Σε ότι αφορά δε την κατάργηση της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου τίθεται το εύλογο ερώτημα για ποιο λόγο στην περίπτωση της Λιβαδειάς Θήβας προκρίθηκε να παραμείνει η κεντρική έδρα στην πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας ενώ στην περίπτωση του Μεσολογγίου προκρίθηκε η κατάφωρη αδικία η εξαφάνιση της πρωτεύουσας του νόμου η ετι περαιτέρω υποβάθμιση της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
    Το σχέδιο νόμου οφείλει να αναγνωρίσει και να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και ζητείται να αρθεί η κατάφωρη αδικία της προωθουμενης απώλειας της έδρας από το Μεσολόγγι

  • ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.

    Η Π.Ε. (πρώην νομός) Αιτωλ/νίας είναι ο μεγαλύτερους νομός σε έκταση και από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό νομούς της χώρας. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχει ΔΥΟ σχηματισμούς Πρωτοδικείων (Κεντρικό – Περιφερειακό).

    Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας πρέπει να παραμείνει το Αγρίνιο για τους εξής λόγους:
    1. Είναι έδρα του Εφετείου Δυτικής Ελλάδας.
    2. Είναι το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Νομού και μία από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
    3. Βρίσκεται γεωμορφικά στο κέντρο του μεγαλύτερου σε έκταση Νομού της χώρας. (Στο Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας υπάγεται και η Λευκάδα)
    4. Είναι έδρα του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας.
    5. Διαθέτει υπερσύχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις (χώρος αρχείου – υπόγειο πάρκινγκ – εύκολη πρόσβαση από Ε.Ο. – πρόσβαση ΑΜΕΑ – αίθουσες δικαστών/ δικηγόρων)
    6. Έχει τεράστιο όγκο δικαστικής ύλης.
    7. Έχει υποδειχθεί από τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως η έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας(Κεντρικό Πρωτοδικείο Αιτω/νίας στο Αγρίνιο).

    Τα παραπάνω δεδομένα δεν αναιρούνται από την ιστορικότητα/συμβολισμό της Πόλεως του Μεσολογγίου, πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

  • 11 Απριλίου 2024, 10:26 | Α.

    Το δικαστικό Μέγαρο το οποίο πληρεί τις προδιαγραφές προκειμένου να στεγάσει κεντρικό πρωτοδικείο είναι αυτό του Αγρίνιου . Γιατί να πρέπει να δαπανηθουν παραπάνω χρήματα για την αναβάθμιση του Μεγάρου στο Μεσολόγγι όταν ήδη υπάρχει το υπερσύγχρονο, τεράστιο και προσφάτως ανακαινισμενο Δικαστικο Μέγαρο Αγρινίου;

  • 11 Απριλίου 2024, 10:02 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ.

    Ο εμπαιγμός προς την πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλ/νιας, την Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ, συνεχίζεται για μία ακόμη φορά.
    Ποιος σας είπε ότι ο υδροκεφαλισμός μιας πόλης αποτελεί μέγα κριτήριο για να στεγάσει ένα Πρωτοδικείο; Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ κύριοι αποτελεί το Μητροπολιτικό Κέντρο της Αιτωλίας, όπου σε ακτίνα 30 χλμ. ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΊ 90.000 – 100.000 πολίτες. Αν αποτελεί μέγα κριτήριο του ότι μία πόλη έχει μαζέψει όλους τους κατοίκους των γειτονικών χωριών της μέσα στον αστικό ιστό της τότε τι να πω; Μία πόλη η οποία σε ποιότητα ζωής είναι μέσα στην χειρότερη πεντάδα της χώρας; Όσον αφορά το Πρωτοδικείο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ γνωρίζετε ότι σε ύλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά Πρωτοδικεία της χώρας; Κάποιοι μιλούν για χωραταξιακή αρμοδιότητα: Αφού θέλετε να το αλλάξετε, ορίστε ότι όλος ο Δήμος Ξηρομέρου, πρέπει να υπαχθεί στο Πρωτοδικείο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και να μην είναι διασπασμένος σε 3 διαφορετικά Πρωτοδικεία. Εσεις δεν επικαλείστε την μείωση των αποστάσεων; Για την «περίφημη αναβάθμιση» του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου εδώ γελάμε. Υπηρεσία η οποία στεγάζεται σε μαγαζί, δεν έχει υποδομές, δεν υπάρχει καμία προεργασία για το πρόγραμμα ΖΥΖΕΥΞΙΣ 2 και απασχολεί 12 υπαλλήλους με μειωμένη δικαστηριακή ύλη, δεν είναι πρόκληση; ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; Για τον νομό Πέλλας γελάμε. Επικαλείστε σαν δικαιολογία ότι ο νομός Πέλλας είναι παραμεθόριος περιοχή.
    Επειδή κι εμείς ψάχνουμε, ο νόμος που ορίζει τις παραμεθόριες περιοχές ν. 1892/1990 αρθ 24 παρ 1, ορίζει ρητώς τους παραμεθόριους ΝΟΜΟΥΣ (π.χ. Εβρου, Κιλκίς, Ροδόπης)
    και εν συνεχεία ορίζει ως παραμεθόριες ΠΕΡΙΟΧΕΣ «τις τέως επαρχίες Αλμωπίας και Εδεσσας του Νομού Πέλλης»., δηλ δεν ορίζεται ως παραμεθόριος ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ, αλλά μόνον δύο επαρχίες του. Το ίδιο ορίζει π.χ. για την Κόνιτσα του Ν. Ιωαννίνων. Μόνον η Κόνιτσα είναι παραμεθόριος περιοχή, ΟΧΙ ολόκληρος ο νομός Ιωαννίνων!!! Διορθώστε την αδικία για την Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ τώρα. Η Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ δεν είναι για να αναφέρεται μόνο στο ΚΟΓΓΡΕΣΟ ως παράδειγμα αυταπάρνησης και γενναιότητας. Δικαίωση εδώ και τώρα. Δεν μπορεί να αποτελέσει εξάιρεση μόνο η πρωτεύουσα του νομού Αιτωλ/νιας. Η Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Και κάτι τελευταίο: Όλο αυτό, νομίζεται πως θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης; Μέχρι να εφαρμοστεί, ξέρετε τι προβλήματα θα δημιουργηθούν; Τι δυσχέρειες; Αλλά ποιος να μιλήσει πάνω σ’ αυτό; Οι δικαστικοί υπάλληλοι; Αυτούς δεν τους λογαριάζετε, είναι ο τελαυταίος τροχός της άμαξας. Δηλ. το Πρωτοδικείο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ μέχρι της 15-9-2024 θα λειτουργεί ως Πρωτοδικείο έδρας του νομού και από 16-9-2024, ως παράλληλο; Σε όσες χώρες έγιναν μεταρρυθμίσεις, αυτές δεν έγιναν σε μία νύχτα, είχαν κάποιο χρονοδιάγραμμα.

  • 11 Απριλίου 2024, 10:53 | ΣΤΑΥΡΟΣ Λ.

    Ο εμπαιγμός προς την πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλ/νιας, την Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ, συνεχίζεται για μία ακόμη φορά.
    Ποιος σας είπε ότι ο υδροκεφαλισμός μιας πόλης αποτελεί μέγα κριτήριο για να στεγάσει ένα Πρωτοδικείο; Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ κύριοι αποτελεί το Μητροπολιτικό Κέντρο της Αιτωλίας, όπου σε ακτίνα 30 χλμ. ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΊ 90.000 – 100.000 πολίτες. Αν αποτελεί μέγα κριτήριο του ότι μία πόλη έχει μαζέψει όλους τους κατοίκους των γειτονικών χωριών της μέσα στον αστικό ιστό της τότε τι να πω; Μία πόλη η οποία σε ποιότητα ζωής είναι μέσα στην χειρότερη πεντάδα της χώρας; Όσον αφορά το Πρωτοδικείο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ γνωρίζετε ότι σε ύλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά Πρωτοδικεία της χώρας; Κάποιοι μιλούν για χωραταξιακή αρμοδιότητα: Αφού θέλετε να το αλλάξετε, ορίστε ότι όλος ο Δήμος Ξηρομέρου, πρέπει να υπαχθεί στο Πρωτοδικείο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και να μην είναι διασπασμένος σε 3 διαφορετικά Πρωτοδικεία. Εσεις δεν επικαλείστε την μείωση των αποστάσεων; Για την «περίφημη αναβάθμιση» του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου εδώ γελάμε. Υπηρεσία η οποία στεγάζεται σε μαγαζί, δεν έχει υποδομές, δεν υπάρχει καμία προεργασία για το πρόγραμμα ΖΥΖΕΥΞΙΣ 2 και απασχολεί 12 υπαλλήλους με μειωμένη δικαστηριακή ύλη, δεν είναι πρόκληση; ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; Για τον νομό Πέλλας γελάμε. Επικαλείστε σαν δικαιολογία ότι ο νομός Πέλλας είναι παραμεθόριος περιοχή.
    Επειδή κι εμείς ψάχνουμε, ο νόμος που ορίζει τις παραμεθόριες περιοχές ν. 1892/1990 αρθ 24 παρ 1, ορίζει ρητώς τους παραμεθόριους ΝΟΜΟΥΣ (π.χ. Εβρου, Κιλκίς, Ροδόπης)
    και εν συνεχεία ορίζει ως παραμεθόριες ΠΕΡΙΟΧΕΣ «τις τέως επαρχίες Αλμωπίας και Εδεσσας του Νομού Πέλλης»., δηλ δεν ορίζεται ως παραμεθόριος ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ, αλλά μόνον δύο επαρχίες του. Το ίδιο ορίζει π.χ. για την Κόνιτσα του Ν. Ιωαννίνων. Μόνον η Κόνιτσα είναι παραμεθόριος περιοχή, ΟΧΙ ολόκληρος ο νομός Ιωαννίνων!!! Διορθώστε την αδικία για την Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ τώρα. Η Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ δεν είναι για να αναφέρεται μόνο στο ΚΟΓΓΡΕΣΟ ως παράδειγμα αυταπάρνησης και γενναιότητας. Δικαίωση εδώ και τώρα. Δεν μπορεί να αποτελέσει εξάιρεση μόνο η πρωτεύουσα του νομού Αιτωλ/νιας. Η Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

  • 11 Απριλίου 2024, 10:41 | Λ Ν

    κ. Πρωθυπουργέ έχει γίνει σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα( Νομό) εξαίρεση? Μόνο η Αιτωλοακαρνανία και η πρωτεύουσά της, η Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, το ιστορικό Πρωτοδικείο του οποίου δεν αναγνωρίζεται ως κεντρικό και υποβιβάζεται σε παράλληλο Πρωτοδικείο.
    Γατί μην κοροιδευόμαστε δεν θα θα λειτουργεί ως έχει.
    Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη πιστεύω ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα την σεβαστεί και θα την τιμήσει.
    Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να είναι πρωτεύουσα η Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ…..

  • 11 Απριλίου 2024, 09:44 | Βασίλειος Κοντ.

    Η αλήθεια για Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία:
    – Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    – Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου) δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.

  • 11 Απριλίου 2024, 09:24 | ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. ΟΜΩΣ, ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ, ΘΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΗΦΘΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΣΑΝ ΦΑΡΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣΕΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ΟΤΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΜΕΣΑ, ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ. ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ.

  • 11 Απριλίου 2024, 09:46 | Λ

    Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΠΟΛΙΟΡΚΕΙΤΑΙ από ένα ΧΑΡΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ που υπηρετεί το ΨΕΥΔΟΣ και την ΑΔΙΚΙΑ:

    • Μας είπατε ότι το Κεντρικό Πρωτοδικείο θα εδρεύει στην Πρωτεύουσα του Νομού. ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ: Στην Αιτωλοακαρνανία (και μόνον εδώ) αυτό δεν ισχύει

    • Μας είπατε ότι τα Παράλληλα Πρωτοδικεία θα είναι ισάξια με τα Κεντρικά. ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ : Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του από το Αγρίνιο, αλλά και την ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ του ΥΛΗ , από το, άνευ αιτίας και λόγου, νεοΐδρυθέν Πρωτοδικείο Ναυπάκτου

    • Μας είπατε ότι καθοριστικό για εσάς στάθηκε η κτιριακή υπεροχή του Αγρινίου. ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ : ΑΓΝΟΗΣΑΤΕ την απόφαση ΤΑΧΔΙΚ περί έγκρισης πίστωσης 700.000 ευρώ για την αναμόρφωση του Δικαστικού Μεγάρου του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου και ΕΓΚΡΙΝΕΤΕ την δημιουργία του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ, καθόσον ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΣΘΩΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ, με άκρως ακατάλληλη αίθουσα συνεδριάσεων , ελλείψει τεχνολογικής υποδομής

    • Μας είπατε ότι καθοριστικό ρόλο παίζει η μικρή ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ των δύο Πρωτοδικείων του νομού. ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ : εσείς οι ίδιοι δημιουργείτε Περιφερειακό Πρωτοδικείο στη Ναύπακτο που απέχει ένα τέταρτο από το Μεσολόγγι , ΥΦΑΡΠΑΖΟΝΤΑΣ από το τελευταίο δικαστική ύλη, άνευ αιτιολογίας και λογικής

    • Μας είπατε ότι το κριτήριό σας ήταν πληθυσμιακό. ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ : Στο Ιστορικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ το περίπου ½ του συνόλου του πληθυσμού της Αιτ/νιας, ο οποίος αριθμεί πλέων των 200.000 κατοίκων (ενώ εγκρίνονται 1-2 δικαστικοί σχηματισμοί ανά 100.000 κατοίκους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

    • Μας είπατε ότι το κριτήριό σας ήταν η δικαστική ύλη. ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ : στο Ιστορικό πρωτοδικείο ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ υπάγεται δικαστικά και εξ΄ολοκλήρου το σύνολο των ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ και η δικαστική του ύλη είναι ισάξια με του Αγρινίου και πολλαπλάσια πολλών Κεντρικών Πρωτοδικείων

    • Μας είπατε ότι δεν χωρούν δύο Κεντρικά Πρωτοδικεία στον ίδιο νομό. ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ: Κρατάτε ΔΥΟ κεντρικά πρωτοδικεία στον νομό Πέλλας, αυτά της Έδεσσας και των Γιαννιτσών, σε έναν νομό μόλις 2.500 τ.χλμ. με 126.000 πληθυσμό, ενώ ο νομός Αιτωλ/νίας έχει έκταση 5.500 τ.χλμ. με 216.000 πληθυσμό

    • Μας είπατε ότι σέβεστε και τιμάτε την ιστορία του τόπου που σας γέννησε. ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ: χρησιμοποιείτε την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ μόνο για να καυχηθείτε έμπροσθεν του Αμερικανικού Κογκρέσου, και εν συνεχεία γίνεστε ο ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ της Ιερής Πόλης και της ιστορίας του Γένους μας

    • Μας είπατε ότι είστε η κυβέρνηση των ΑΡΙΣΤΩΝ. ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ: κινείστε από μικροπολιτικές και συμφέροντα ανάλογα με τον τόπο καταγωγή σας.

    • Μας είπατε ότι είστε Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΤΟ

    ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την άμεση αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος της ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 11 Απριλίου 2024, 09:35 | Βασιλική Μαυρόβα

    Αναφορικά με τον νέο Δικαστικό Χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο ορίζεται ως Κεντρικό Πρωτοδικείο και Εισαγγελία Πρωτοδικών της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας η πόλη του Αγρινίου λεκτέα τα εξής: Αυτή η Κυβερνητική απόφαση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Πρέπει και επιβάλλεται το Πρωτοδικείο Αγρινίου να αποτελεί το κεντρικό Πρωτοδικείο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας εις την οποία εδρεύει το Εφετείο και η Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Προς τούτο συνηγορούν οι κτιριακές δομές, που επιτρέπουν την πρόσβαση και ατόμων Αμεα, του αριθμού εγγεγραμμένων δικηγόρων στο μητρώο του Δ.Σ.Αγρινίου, του όγκου των χειριζόμενων υποθέσεων, της μείωσης του κόστους απονομής της δικαιοσύνης στον πληθυσμό της πόλης, που υπερτερεί του Μεσολογγίου. Εξάλλου μόνο η ιστορικότητα της πόλης του Μεσολογγίου, δεν επαρκεί προκειμένου να οριστεί ως Κεντρικό Πρωτοδικείο, αφού υπολείπεται του Αγρινίου, όσον αφορά τις κτιριακές δομές, του αριθμού εγγεγραμμένων δικηγόρων στον Δ.Σ.Μεσολ., του όγκου των υποθέσεων και του αυξανόμενου ρυθμού μείωσης του πληθυσμού της.