ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΎ ΠΛΑΙΣΊΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 3500/2006

Άρθρο 85

Ορισμοί – Τροποποίηση άρθρου 1 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 1 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 αα) μετά από τις λέξεις «μέλους της οικογένειας» προστίθενται οι λέξεις «ή σε βάρος προσώπου που δέχεται τις υπηρεσίες φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας στον οποίο ο δράστης εργάζεται,», αβ) διαγράφεται η αναφορά στο άρθρο «8» και αγ) προστίθενται μετά από το άρθρο 311 αναφορά στα άρθρα 336 και 338, β) στην παρ. 2 βα) στην περ. α’ μετά από τη λέξη «οικογένεια» διαγράφεται το διαζευκτικό «ή» και προστίθενται οι λέξεις «, η», ββ) στην περ. β’ η λέξη «παραστάτης» αντικαθίσταται από τη λέξη «συμπαραστάτης», βγ) στην περ. γ’ η λέξη «τέως» αντικαθίσταται από τη λέξη «πρώην» σε δύο σημεία, γ) στην παρ. 3 γα) στο πρώτο εδάφιο διαγράφεται το άρθρο «8» και γβ) στο δεύτερο εδάφιο προστίθενται μετά από το άρθρο 311 αναφορά στα άρθρα 336 και 338 και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 1

Ορισμοί

 Για τον παρόντα νόμο θεωρείται:

  1. ενδοοικογενειακή βία, η τέλεση αξιόποινης πράξης, σε βάρος μέλους της οικογένειας ή σε βάρος προσώπου που δέχεται τις υπηρεσίες φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας στον οποίο ο δράστης εργάζεται, σύμφωνα με τα άρθρα 6, 7 και 9 του παρόντος και τα άρθρα 299, 311, 336 και 338 του Ποινικού Κώδικα.
  2. α. οικογένεια, η κοινότητα που αποτελείται από συζύγους ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωση ή γονείς και συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους.

β. στην οικογένεια περιλαμβάνονται, εφόσον συνοικούν, συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού και πρόσωπα των οποίων επίτροπος, δικαστικός συμπαραστάτης ή ανάδοχος γονέας έχει ορισθεί μέλος της οικογένειας, καθώς και κάθε ανήλικο πρόσωπο που συνοικεί στην οικογένεια.

γ. οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και στους μόνιμους συντρόφους και στα τέκνα, κοινά ή ενός εξ αυτών, στους πρώην συζύγους, στα μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει λυθεί, καθώς και στους πρώην μόνιμους συντρόφους.

  1. θύμα ενδοοικογενειακής βίας, κάθε πρόσωπο της προηγούμενης παραγράφου σε βάρος του οποίου τελείται αξιόποινη πράξη κατά τα άρθρα 6, 7, και 9 του παρόντος. Θύμα είναι και το μέλος, στην οικογένεια του οποίου τελέσθηκε αξιόποινη πράξη, κατά τα άρθρα 299, 311, 336 και 338 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και ο ανήλικος κατά την παράγραφο 2, ενώπιον του οποίου τελείται μία από τις αξιόποινες πράξεις της παρούσας.».

Άρθρο 86

Σωματική και ψυχολογική βία σε βάρος ανηλίκων – Τροποποίηση άρθρου 4 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 4 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στον τίτλο του άρθρου μετά από τη λέξη «σωματική» προστίθενται οι λέξεις «και ψυχολογική» και β) στο πρώτο εδάφιο βα) μετά από τις λέξεις «επί ασκήσεως σωματικής» προστίθενται οι λέξεις «ή ψυχολογικής» και ββ) διαγράφονται οι λέξεις «ως μέσου σωφρονισμού» και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 4

Σωματική και ψυχολογική βία σε βάρος ανηλίκων

 Επί ασκήσεως σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος ανηλίκου, στο πλαίσιο της ανατροφής του, εφαρμόζεται το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα.

Η 30ή Απριλίου κάθε χρόνου ορίζεται ως ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας ανηλίκων.».

Άρθρο 87

Αύξηση του ελάχιστου ύψους του ποσού της χρηματικής ικανοποίησης – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 5 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) οι λέξεις «χιλίων (1.000)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δύο χιλιάδων (2.000)» και το άρθρο 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 5

Χρηματική ικανοποίηση

 Η κατά το άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα Χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης του παθόντος για μία από τις πράξεις του παρόντος νόμου, δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, εκτός αν ο ίδιος ο παθών ζήτησε μικρότερο ποσό.».

Άρθρο 88

Διακεκριμένη περίπτωση τέλεσης της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και ενώπιον ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 6 του ν. 3500/2006 (Α΄ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 3 προστίθεται στις διακεκριμένες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης που επισύρουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και η περίπτωση τέλεσης της πράξης ενώπιον του ανηλίκου μέλους της οικογένειας και στην περίπτωση που φέρει τα χαρακτηριστικά του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, β) η παρ. 5 διαγράφεται και το άρθρο 6 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 6

Ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη

  1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β΄ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον ενός έτους.
  2. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.
  3. Αν η πράξη της παρ. 1 τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί ή αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο (2) ετών και αν φέρει και τα χαρακτηριστικά του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών.
  4. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου συνιστά μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη. Αν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
  5. [Καταργείται]».

Άρθρο 89

Ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή και ενώπιον ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 3500/2006

Στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) προστίθεται δεύτερο εδάφιο αναφορικά με την ποινή της ενδοοικογενειακής παράνομης βίας και απειλής που τελείται ενώπιον ανηλίκου και οι παρ. 1 και 2 διαμορφώνονται ως εξής:

«Άρθρο 7

Ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή

  1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο εξαναγκάζει άλλο μέλος χρησιμοποιώντας βία ή απειλή με σπουδαίο και άμεσο κίνδυνο σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή χωρίς το θύμα να υποχρεούται προς τούτο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, ανεξάρτητα από το αν το απειλούμενο κακό στρέφεται εναντίον του ίδιου του θύματος ή κάποιου από τους οικείους του υπό την έννοια της περίπτωσης β΄ του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα. Όποιος τελεί την αξιόποινη πράξη του πρώτου εδαφίου ενώπιον ανηλίκου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους.
  2. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προκαλεί τρόμο ή ανησυχία σε άλλο μέλος της οικογένειας, απειλώντας το με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση. Όποιος τελεί την αξιόποινη πράξη του πρώτου εδαφίου ενώπιον ανηλίκου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών.».

Άρθρο 90

Αύξηση του ορίου ποινής στην περίπτωση της τέλεσης ενδοοικογενειακής προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ενώπιον ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 9 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 9 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 2 αα) οι λέξεις «μέχρι τριών ετών» διαγράφονται, αβ) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και αγ) προστίθενται, μετά από τις λέξεις «αν ο παθών είναι ανήλικος», οι λέξεις «ή η πράξη τελείται ενώπιόν του», β) η παρ. 3 διαγράφεται και το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 9

Ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

  1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου μέλους της, με ιδιαίτερα ταπεινωτικό λόγο ή έργο που ανάγεται στη γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
  2. Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών τιμωρείται η πράξη της παρ. 1, αν ο παθών είναι ανήλικος ή η πράξη τελείται ενώπιόν του.
  3. [Καταργείται]».

Άρθρο 91

Προϋποθέσεις ποινικής διαμεσολάβησης – Τροποποίηση άρθρου 11 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 11 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 προστίθεται διαζευκτικά η αρμοδιότητα των ανακριτικών υπαλλήλων όταν ενεργούν στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 245 ΚΠΔ να εξετάζουν τη δυνατότητα διαμεσολάβησης, β) στην παρ. 2 βα) στην περ. β’ προστίθεται και η συμμετοχή σε πρόγραμμα απεξάρτησης ως όρος ποινικής διαμεσολάβησης και προστίθεται στους φορείς που παρέχουν τα συμβουλευτικά/θεραπευτικά προγράμματα, καθώς και τα προγράμματα απεξάρτησης και κάθε ιδιωτικός φορέας που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ββ) στην περ. γ’ προστίθενται δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο εδάφιο, βγ) προστίθεται περ. δ’, γ) στην παρ. 5 το άρθρο «45Α» αντικαθίσταται από το άρθρο «46» και το άρθρο 11 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 11

Προϋποθέσεις

  1. Στα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας ο αρμόδιος για την άσκηση ποινικής δίωξης εισαγγελέας ή ο αρμόδιος ανακριτικός υπάλληλος, ενεργώντας στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 245 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διερευνούν τη δυνατότητα διαμεσολάβησης κατά τη Διαδικασία των επόμενων άρθρων.
  2. Προϋπόθεση για την έναρξη της Διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης είναι υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης εκ μέρους του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, ότι είναι πρόθυμο σωρευτικά:

α) να υποσχεθεί ότι δεν θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας (λόγος τιμής) και ότι, σε περίπτωση συνοίκησης, δέχεται να μείνει εκτός οικογενειακής κατοικίας για εύλογο χρονικό διάστημα, εάν το προτείνει το θύμα. Για την υπόσχεση αυτή συντάσσεται έκθεση κατά τα άρθρα 148 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

β) να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα απεξάρτησης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε δημόσιο φορέα ή σε ιδιωτικό φορέα που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας ή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε όποιον τόπο και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται τούτο αναγκαίο από τους αρμόδιους θεραπευτές. Ο υπεύθυνος του προγράμματος πιστοποιεί την ολοκλήρωση της παρακολούθησής του. Το σχετικό πιστοποιητικό επισυνάπτεται στο φάκελο της δικογραφίας. Αναφέρονται δε σε αυτό, αναλυτικά, το αντικείμενο του συμβουλευτικού – θεραπευτικού προγράμματος ή του προγράμματος απεξάρτησης και ο αριθμός των συνεδριών που παρακολούθησε ο ενδιαφερόμενος.

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της παρακολούθησης του προγράμματος εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 13.

γ) να άρει ή να αποκαταστήσει, εφόσον είναι δυνατόν, αμέσως τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την πράξη και να καταβάλει εύλογη χρηματική ικανοποίηση στον παθόντα. Αν αποδεδειγμένα προκύπτει, πως τόσο το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, όσο και το θύμα βρίσκονται σε πρόδηλη οικονομική αδυναμία, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αποζημιωθεί το θύμα σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο και υφίσταται η ανάγκη μετεγκατάστασης του θύματος και των ανήλικων τέκνων του σε ασφαλές περιβάλλον και κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών τους, προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ ποσού αποζημίωσης προς το θύμα, η οποία καταβάλλεται δίχως καθυστέρηση από την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης του άρθρου 1 του ν. 3811/2009 (Α’ 231) κατόπιν αίτησης του θύματος με αναλογική εφαρμογή του ανωτέρου νόμου. Η περ. δ’ του άρθρου 9 του ν. 3811/2009, περί κατάχρησης δικαιώματος, εφαρμόζεται αναλόγως. Το Ελληνικό Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του αποζημιωθέντος θύματος σε βάρος του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, μέχρι το ύψος του καταβληθέντος ποσού, την είσπραξη του οποίου επιδιώκει σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190). Η αποζημίωση του θύματος από την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο, δεν θίγει το δικαίωμα αποζημίωσής του από το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 914 και 932 του Αστικού Κώδικα.

δ) να προβεί σε κάθε άλλη ενέργεια αποκατάστασης ή μεταμέλειας που προτείνει το θύμα.

  1. Αν το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ανήλικος, η ποινική διαμεσολάβηση ενεργείται υπέρ αυτού και από κοινού από τον κατά τόπον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων και τον ασκούντα την επιμέλεια, εφόσον αυτός δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον φερόμενο ως δράστη του εγκλήματος. Αν δεν υπάρξει ομοφωνία, η διαμεσολάβηση δεν είναι δυνατή. Ο ανήλικος που έχει συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας του μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να παρίσταται κατ` αυτήν και να ακούγεται. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου αντιπροσωπεύουν τον ανήλικο στη Διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης και για τις αστικές αξιώσεις.
  2. Οι σχετικές με την ποινική διαμεσολάβηση διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται, αν ο φερόμενος ως δράστης της πράξεως ενδοοικογενειακής βίας είναι επίτροπος, δικαστικός συμπαραστάτης ή ανάδοχος γονέας του ανηλίκου.
  3. Αν την πράξη ενδοοικογενειακής βίας σε βαθμό πλημμελήματος φέρεται να έχει τελέσει ανήλικος, εφαρμόζεται το άρθρο 46 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.».

Άρθρο 92

Διεύρυνση της δυνατότητας του δικαστηρίου για επιβολή περιοριστικών όρων και ποινικής διαμεσολάβησης – Τροποποίηση άρθρου 12 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 12 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 αα) στο πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται η αναφορά στο άρθρο «423» από το άρθρο «424», αβ) στο τρίτο εδάφιο αντικαθίστανται οι λέξεις «κατά το πρώτο εδάφιο» από τις λέξεις «για οποιαδήποτε αιτία», β) η παρ. 6 αντικαθίσταται, γ) η παρ. 7 τροποποιείται με την πρόβλεψη της δυνατότητας διαμεσολάβησης και κατά την ενδιάμεση διαδικασία, εντός προθεσμίας από την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος, με την υποβολή πρακτικού από τους συνηγόρους των μερών και με την προσθήκη δεύτερου εδαφίου και το άρθρο 12 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 12

Διαδικασία

  1. Αν σε βάρος του υπαιτίου κινηθεί η Διαδικασία των άρθρων 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ποινική διαμεσολάβηση επιτρέπεται μόνον εφόσον το δικαστήριο αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 424 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 Στην περίπτωση αυτή, η σχετική Διαδικασία χωρεί κατά τις παραγράφους 3 έως 6 του παρόντος άρθρου. Το δικαστήριο που αναβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσης, για οποιαδήποτε αιτία, εξετάζει αυτεπαγγέλτως αν συντρέχει περίπτωση να επιβληθούν στον υπαίτιο περιοριστικοί όροι κατά το άρθρο 18 του παρόντος νόμου.

  1. Αν σε βάρος του φερόμενου ως δράστη ενεργείται προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας, πριν από κάθε άλλη ενέργεια:

α) μπορεί να διατάσσει τη διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης στο φερόμενο ως θύμα, προκειμένου να ερευνηθεί η βασιμότητα της καταγγελίας για την σε βάρος του τέλεση της πράξεως,

β) εξετάζει ο ίδιος κάθε μάρτυρα που προτείνεται, καθώς και τα πρόσωπα της οικογένειας ή παραγγέλλει την εξέταση αυτών από τους αρμόδιους ανακριτικούς υπαλλήλους, και

γ) καλεί το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση της πράξεως να παράσχει στον ίδιο ή στον αρμόδιο ανακριτικό υπάλληλο εξηγήσεις υπό τους όρους του άρθρου 31 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

  1. Αν ο παρέχων εξηγήσεις δεν υποβάλει ο ίδιος, ή μέσω του συνηγόρου του, την κατά την παρ. 2 του άρθρου 11 δήλωση περί ποινικής διαμεσολάβησης, καλείται, προς τούτο, από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να λάβει προθεσμία τριών ημερών για να απαντήσει.
  2. Αν η απάντηση του παρέχοντος εξηγήσεις είναι αρνητική ή αυτός δεν απαντήσει, κινείται η ποινική Διαδικασία κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν η απάντηση του παρέχοντος εξηγήσεις είναι θετική, ο εισαγγελέας ενημερώνει τον παθόντα ή τον συνήγορό του για την κατά τα ανωτέρω δήλωση του ενδιαφερομένου και, αν υποβληθεί σχετικό αίτημα, παρέχεται στον παθόντα προθεσμία, το πολύ τριών ημερών, για να δηλώσει αν δέχεται τη διαμεσολάβηση.
  3. Αν η απάντηση του παθόντος είναι αρνητική ή αυτός δεν απαντήσει ή δεν επέλθει συμφωνία ως προς τους όρους της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 11, κινείται η ποινική Διαδικασία κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν η απάντηση του παθόντος είναι θετική, ο εισαγγελέας με διάταξή του θέτει τη δικογραφία σε ειδικό αρχείο της εισαγγελίας. Κατά της διατάξεως αυτής δεν χωρεί προσφυγή.
  4. Αν τα πρόσωπα στα οποία αποδίδεται η τέλεση της πράξης είναι περισσότερα ή η φερόμενη ως τελεσθείσα πράξη αφορά περισσότερα θύματα, η δικογραφία χωρίζεται για τα μέρη που συναινούν και λαμβάνει αυτοτελή δικονομική πορεία σύμφωνα με τις επιμέρους διακρίσεις της παρ. 5. 
  5. Η συμφωνία των διαδίκων μερών για την κατά την παρ. 2 του άρθρου 11 του παρόντος έναρξη της διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης μπορεί να υποβληθεί και με σχετικό πρακτικό εκ μέρους των συνηγόρων τους, στον αρμόδιο εισαγγελέα το αργότερο εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος. Στην τελευταία περίπτωση ο αρμόδιος εισαγγελέας αποσύρει τη δικογραφία από το πινάκιο προκειμένου να λάβουν χώρα οι ενέργειες του δεύτερου εδαφίου της παρ. 5 του παρόντος.».

Άρθρο 93

Αστικές συνέπειες – Αντικατάσταση άρθρου 14 ν. 3500/2006

Το άρθρο 14 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) αντικαθίσταται ως εξής: 

«Άρθρο 14

Αστικές συνέπειες

  1. Η συμφωνία των διαδίκων για την έναρξη της διαδικασίας της ποινικής διαμεσολάβησης δεν εμποδίζει την άσκηση αγωγής διαζυγίου ή την υποβολή αιτήσεως συναινετικής λύσης του γάμου, την πρόοδο της δίκης και τη λύση του γάμου ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης. 
  2. Η μη συμμόρφωση του φερόμενου ως δράστη προς τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης και η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή της συμφωνίας, όσον αφορά στις χρηματικές αξιώσεις του θύματος, οι οποίες αναβιώνουν αναδρομικά και μπορούν να αναζητηθούν κατά τις διατάξεις περί αδικοπραξίας. Τα καταβληθέντα, λόγω της συμφωνίας, μπορούν να αναζητηθούν κατά τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.
  3. Μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαμεσολάβησης και τη συμμόρφωση του φερόμενου ως δράστη στους όρους της συμφωνίας, όσον αφορά στις χρηματικές αξιώσεις του θύματος, αποκλείεται η ανατροπή αυτής, εξ οιουδήποτε λόγου και η αναζήτηση των καταβληθέντων σε συμμόρφωση αυτής.». 

Άρθρο 94

Εναρμόνιση της παραγραφής με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα – Τροποποίηση άρθρου 16 ν. 3500/2006

Το άρθρο 16 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) τροποποιείται ως προς την έναρξη της προθεσμίας παραγραφής προς εναρμόνιση με την παρ. 4 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα και το άρθρο 16 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 16

Παραγραφή

Αν οι πράξεις των άρθρων 6, 7 και 9 του παρόντος στρέφονται κατά ανηλίκου, η έναρξη της προθεσμίας παραγραφής αναστέλλεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.».

Άρθρο 95

Διεύρυνση των περιοριστικών όρων που επιβάλλουν τα δικαστικά όργανα και των φορέων που γνωμοδοτούν – Τροποποίηση άρθρου 18 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 18 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 αα) στο πρώτο εδάφιο προστίθεται ο περιοριστικός όρος της συμμετοχής του δράστη σε θεραπευτικά ή συμβουλευτικά προγράμματα ή προγράμματα απεξάρτησης, αβ) προστίθενται νέα εδάφια, δεύτερο και τρίτο, β) στην παρ. 3 βα) γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, ββ) προστίθενται στους φορείς προέλευσης των επιστημόνων που γνωμοδοτούν και όλων των δημοσίων φορέων, καθώς και των φορέων του ιδιωτικού τομέα που εποπτεύονται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και το άρθρο 18 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 18

Περιοριστικοί όροι

  1. Σε περίπτωση διαπράξεως εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας είναι δυνατόν, αν υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες κρίνεται απαραίτητο για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας του θύματος, να επιβληθούν στον κατηγορούμενο από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο στο οποίο παραπέμπεται να δικασθεί ή από τον αρμόδιο ανακριτή ή από το δικαστικό συμβούλιο ή από τον εισαγγελέα που έχει επιληφθεί της υπόθεσης με αιτιολογημένη διάταξή του, κατά της οποίας επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον του συμβουλίου πλημμελειοδικών, και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, περιοριστικοί όροι, όπως ιδίως η απομάκρυνσή του από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του θύματος, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας, η συμμετοχή του σε θεραπευτικά ή συμβουλευτικά προγράμματα ή προγράμματα απεξάρτησης. Για την επιβολή περιοριστικών όρων λαμβάνονται υπόψη ιδίως η βαρύτητα και η συχνότητα της πράξης, η επικινδυνότητα του δράστη και η υποτροπή. Απόσπασμα των ανωτέρω αποφάσεων, βουλευμάτων και διατάξεων, που επιβάλλουν περιοριστικούς όρους διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο για την εκτέλεσή τους Εισαγγελέα και κοινοποιείται αμελλητί στις διωκτικές αρχές. Όποιος παραβιάζει τον περιοριστικό όρο που του έχει επιβληθεί τιμωρείται με φυλάκιση.
  2. Ο περιοριστικός όρος που έχει επιβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου είναι δυνατόν να ανακληθεί, αντικατασταθεί ή τροποποιηθεί από το αρμόδιο δικαστικό όργανο που τον επέβαλε, με αίτηση αυτού στον οποίο επιβλήθηκε ή του θύματος, στην οποία αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η ανάκληση, αντικατάσταση ή τροποποίησή του ή και αυτεπαγγέλτως αν εκλείψουν οι λόγοι επιβολής ή προκύψει λόγος αντικατάστασης του όρου. Το δικαστικό όργανο αποφαίνεται αφού ακούσει το θύμα και αυτόν στον οποίο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος.
  3. Το δικαστικό όργανο που είναι αρμόδιο κατά την παρ. 1 για την επιβολή, ανάκληση, αντικατάσταση ή τροποποίηση των περιοριστικών όρων, μπορεί να ζητήσει, συμβουλευτικά, τη γνώμη ψυχιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και άλλων επιστημόνων με ειδικές γνώσεις σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εργάζονται σε δημόσιο φορέα ή σε ιδιωτικό φορέα που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας ή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.».

Άρθρο 96

Υποχρέωση τήρησης εχεμύθειας – Τροποποίηση άρθρου 20 ν. 3500/2006

Στην παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) η αναφορά στο άρθρο «243» αντικαθίσταται από το άρθρο «245» και το άρθρο 20 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 20

Υποχρέωση τήρησης εχεμύθειας

  1. Σε περίπτωση διαπράξεως εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές που διενεργούν προανάκριση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 245 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, απαγορεύεται να ανακοινώνουν με οποιονδήποτε τρόπο το ονοματεπώνυμο του θύματος και του κατηγορουμένου, τη διεύθυνση κατοικίας τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία είναι δυνατόν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.
  2. Οι παραβάτες της διατάξεως αυτής τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.».

Άρθρο 97

Διεύρυνση των φορέων του δημοσίου τομέα που παρέχουν συνδρομή και άμεση ενημέρωση του θύματος και των φορέων από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές – Τροποποίηση άρθρου 21 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 21 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 διευρύνεται ο κύκλος των παρεχόντων την αναγκαία συνδρομή φορέων με τη συμπερίληψη των φορέων που εποπτεύονται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, β) στην παρ. 2 βα) διαγράφονται οι λέξεις «, εφόσον το ζητήσει το θύμα,» και ββ) μετά από τη λέξη «ενημερώσουν» προστίθεται η λέξη «αμελλητί» και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 21

Κοινωνική συμπαράσταση

  1. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δικαιούνται ηθικής συμπαράστασης και της αναγκαίας υλικής συνδρομής από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που λειτουργούν ειδικά για τους σκοπούς αυτούς υπό την εποπτεία των Υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας ή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και από κοινωνικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
  2. Οι αστυνομικές αρχές που επιλαμβάνονται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούνται να ενημερώσουν αμελλητί αυτό και τους παραπάνω φορείς, ώστε να παρασχεθεί αμέσως η απαραίτητη, κατά περίπτωση, αρωγή.».

Άρθρο 98

Υποχρεώσεις των επαγγελματιών – Αντικατάσταση άρθρου 23 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 23 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στον τίτλο οι λέξεις «των εκπαιδευτικών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των επαγγελματιών» και β) οι παρ. 1 και 2 αντικαθίστανται, γ) προστίθεται παρ. 2Α και το άρθρο 23 διαμορφώνεται ως εξής: 

«Άρθρο 23

Υποχρεώσεις των επαγγελματιών

  1. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, επιμελητής προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες κατά τον νόμο αρχές. Την ίδια υποχρέωση έχει ιατρός που με βάση σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ενηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας. 
  2. Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβησαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.

2Α. Τα πρόσωπα της παρ. 1 καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.

  1. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη του προσωπικού και τους Προϊσταμένους των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) του άρθρου 6 και της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 (Α` 102).».

Άρθρο 99

Μέριμνα για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας- Προσθήκη άρθρου 23Α στον ν. 3500/2006

Μετά το άρθρο 23 του ν. 3500/2006 (Α΄ 232) προστίθεται άρθρο 23 Α ως εξής:

«Άρθρο 23A

Ατομική αξιολόγηση των θυμάτων και διαχείριση του κινδύνου επανάληψης της βίας και δευτερογενούς θυματοποίησης

  1. Οι υπηρεσίες υποδοχής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, όπως οι αστυνομικές αρχές, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες υγείας και οι εξειδικευμένες δομές για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τον λόγο αρμοδιότητάς τους και κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης και σύμφωνης γνώμης του θύματος, προβαίνουν σε:

α) ατομική αξιολόγηση του θύματος, με σκοπό την εκτίμηση του κινδύνου να υποστεί επανάληψη της βίας ή δευτερογενή θυματοποίηση και 

β) διαχείριση του κινδύνου, με τον προσδιορισμό των κατάλληλων μέτρων άμεσης προστασίας του θύματος, προκειμένου να αποτραπούν η επανάληψη της βίας και η δευτερογενής θυματοποίηση.  

  1. Η ατομική αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου διενεργείται με τη συμμετοχή του θύματος, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη:

α) τα προσωπικά χαρακτηριστικά του θύματος, όπως την ηλικία, τη φυλή, την θρησκεία, την εθνικότητα ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, το καθεστώς διαμονής ή κατοικία, τη σχέση συγγένειας και τον βαθμό οικονομικής ή άλλης εξάρτησης με τον δράστη, καθώς και το ιστορικό προηγούμενης θυματοποίησης,

β) τον βαθμό βλάβης του θύματος, το είδος, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της βίας. 

γ) παράγοντες επικινδυνότητας ή υποτροπής της βίας, που συντρέχουν στο πρόσωπο του δράστη, όπως ιδίως απειλές για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του θύματος, την κατοχή πυροβόλου όπλου, προηγούμενες καταδίκες για ενδοοικογενειακή βία, εξακολουθητική παρακολούθηση, εξαρτήσεις από αλκοόλ ή άλλες ουσίες, εκδήλωση βίας ή απειλών ενώπιον ανηλίκου, 

δ) άλλες ιδιαίτερες περιστάσεις που συντρέχουν είτε στο πρόσωπο του θύματος είτε στο πρόσωπο του δράστη.

  1. Οι διωκτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων εκκρεμεί υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, όποτε κρίνεται αναγκαίο, ενημερώνουν και παραπέμπουν το θύμα, κατόπιν αίτησής του, σε κοινωνικές υπηρεσίες ή σε υπηρεσίες υγείας ή σε εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, για τη διενέργεια ατομικής αξιολόγησης, με σκοπό να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα άμεσης προστασίας του. 

Η ατομική αξιολόγηση επικαιροποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας, αν ουσιωδώς μεταβάλλονται οι περιστάσεις που αποτέλεσαν τη βάση της.

  1. Στο πλαίσιο διαχείρισης του κινδύνου, για τον προσδιορισμό των κατάλληλων μέτρων για την προστασία του θύματος, η υπηρεσία υποδοχής συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσίες και αρχές και μπορεί να διαβιβάζει προς αυτές ή να λαμβάνει από αυτές τις αναγκαίες πληροφορίες, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του θύματος. 
  2. Ο τελικός προσδιορισμός και η λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας του θύματος γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του. 
  3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες και διαδικασίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τον τρόπο συνεργασίας των υπηρεσιών και αρχών των προηγούμενων παραγράφων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.». 
  • 17 Δεκεμβρίου 2023, 10:23 | Κυριάκος

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 86
    ————————————–
    Η διάρρηξη σχέσεων και η βίαιη αποκοπή τέκνου-γονέα μετά απο μεθοδεύσεις του έτερου γονέα (συνήθως τής μητέρας) η οποία εχει εξελιχθεί πλέον σε μεγάλη πληγή της κοινωνίας μας συνιστά βαριά ψυχολογική βία και κακοποίηση του τέκνου και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα.
    Ειναι απολύτως αναγκαίο λοιπόν να εναρμονιστεί το αρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το αρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας το οποίο προβλέπει αφαίρεση γονικής μέριμνας στα ατομα που χρησιμοποιουν τέτοιες μεθόδους που πλήττουν βάναυσα το τέκνο καταδικάζοντάς το να ζει χωρίς τον ενα του γονιό.

  • 17 Δεκεμβρίου 2023, 10:19 | Κυριάκος

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006
    ——————————————————————————————
    Αυτή η προσθήκη, η οποία εξαφανίζει κάθε εννοια δικαίου και ισότητας, υπονοεί οτι η ενδοοικογενειακή βία εχει ως θύματα ΜΟΝΟ γυναικες και ΠΟΤΕ ανδρες εξ ου και καμμία αναφορά σε ανδρικές δομές.
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ !
    Η βία πρέπει να καταδικάζεται απο όπου και αν προέρχεται και να προστατεύονται οχι μονο οι γυναικες αλλα και οι ανδρες και τα παιδιά. Οι βίαιες επιθέσεις των γυναικων πρός τους ανδρες αυξάνονται ολοταχώς..
    ΟΧΙ σε άρθρα του νομοσχεδίου που ενισχύουν την εμφυλη διάκριση
    ΟΧΙ σε διχαστικές τακτικές.
    Αντισυνταγματικό, απαξιωτικό και προσβλητικό για το ανδρικό φύλο !

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2023, 01:21 | Εμμανουήλ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 86
    ————————————–
    Η διάρρηξη σχέσεων και η βίαιη αποκοπή τέκνου-γονέα μετά απο μεθοδεύσεις του έτερου γονέα (συνήθως τής μητέρας) η οποία εχει εξελιχθεί πλέον σε μεγάλη πληγή της κοινωνίας μας συνιστά βαριά ψυχολογική βία και κακοποίηση του τέκνου και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα.
    Ειναι απολύτως αναγκαίο λοιπόν να εναρμονιστεί το αρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το αρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας το οποίο προβλέπει αφαίρεση γονικής μέριμνας στα ατομα που χρησιμοποιουν τέτοιες μεθόδους που πλήττουν βάναυσα το τέκνο καταδικάζοντάς το να ζει χωρίς τον ενα του γονιό.

  • 17 Δεκεμβρίου 2023, 00:53 | Kostas

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΎΛΟ , ΜΟΡΦΗ , ΠΗΓΗ , ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Η υποκρισία ότι βάση του φύλου καθορίζονται οι θύτες και τα θυματα είναι επικίνδυνη για δημοκρατίες δυτικού τύπου. Προφανώς υπάρχουν τα γνωστά συμφέροντα, υπάρχει όμως και η πραγματικότητα. Η ψυχολογική ,συναισθηματική και η σωματική βία αφορά και τα δυο φυλα. Κυρίως όμως αφορά τα παιδιά που αποτελούν το αδύναμο μέρος της εξίσωσης.

    Οι κατηγορίες στα πλαίσια ενός διαζυγίου προφανώς διακρίνονται σε ψευδείς και αληθείς. Πως όμως θα γίνει η διάκριση? και κυρίως ΠΟΤΕ ? Όταν εχει διαταραχθεί η σχέση του γονιού με το παιδί προφανώς θα είναι αργά. Επομένως θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για άμεση διάγνωση, δικαστική απόφαση και συνέπειες στον «ψευδοκαταγγέλλοντα» και άμεσος περιορισμός στον αληθινά παραβάτη. Αυτό ΔΕΝ είναι δυνατόν να γίνει με μια δήλωση- καταγγελία και αλλα τερτίπια, καθώς η ζημιά -στο παιδί κυρίως- είναι ανεπανόρθωτη. Αυτό προϋποθέτει σοβαρές δομές χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα φυλου.

    Προϋποθέτει άμεσες, σοβαρές και αδιάβλητες διαδικασίες. Προϋποθέτει να εφημερεύει δικαστικός και ιατροδικαστής όλο το 24ωρο για την προστασία την παιδιών σε κάθε περιφέρεια.

    Προϋποθέτει να αναγνωρίζει ο νομοθέτης ότι το παιδί είναι ο αδύναμος που χρήζει την μέγιστη προσοχή και προστασία. Βεβαίως μετα και τα δυο φύλα και οι ηλικιωμένοι και τα κατοικίδια κ.α καθώς το φαινόμενο της βίας (κάθε μορφής) είναι ακόμα υπαρκτό ειδικά σε δύσκολες κοινωνικά συνθήκες και ομάδες.
    Ας ελπίσουμε να μην γίνει αυτός ο νόμος άλλο ένα νομοθέτημα που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί. Οι δημόσιες δομές άμεσης αξιολόγησης και η άμεση δικαστική συνδρομή είναι η μονη περίπτωση ώστε να λειτουργήσει προληπτικά αλλά και δίνοντας λύσεις στην καθημερινότητα γονέων, παιδιών και δικαστών.

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 23:37 | Kostas

    ► δεν προηγήθηκε η συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ως είθισται σε νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτής της εκτάσεως
    ► Η επίσημη αιτιολογία των προωθούμενων αλλαγών δεν στηρίζεται σε αριθμητικά-στατιστικά ή άλλα εμπειρικώς ελέγξιμα στοιχεία ούτε συνοδεύεται από επιστημονική τεκμηρίωση, τα ελάχιστα προαπαιτούμενα μιας σοβαρής ορθολογικής νομοθέτησης.
    ► «Συνολικώς, το νομοσχέδιο που παρασκευάστηκε πρόχειρα στην «κουζίνα» του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι άστοχο, οπισθοδρομικό και αντίθετο προς τις αρχές που πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο φιλελεύθερο ποινικό σύστημα. Ενδεδειγμένη συνταγή είναι η απόσυρσή του.»
    ■ Ο κ. Ηλίας Γ. Αναγνωστόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.
    https://www.kathimerini.gr/society/562773049/arthro-ilia-anagnostopoyloy-stin-koyzina-toy-ypoyrgeioy/

    ► Οι ποινικές διατάξεις δεν έχουν ούτε διακηρυκτικό ούτε συμβολικό χαρακτήρα. Τίθενται για να εφαρμόζονται και όχι για να αποτελούν πρόσχημα μιας θεατρικής δικαστηριακής διαδικασίας.
    ► η οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών οδηγεί σε ουσιαστικώς άνισες αξιολογήσεις
    ■ Ο κ. Χρίστος Χ. Μυλωνόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΕΚΠΑ, μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.
    https://www.kathimerini.gr/society/562773796/arthro-christoy-mylonopoyloy-stin-k-theloyme-eikonikes-poines/

    ► Δεν έχω δει ποτέ νόμο στον οποίο να υπάρχει τόσο μεγάλη εσωτερική αντίθεση μεταξύ των σκοπών του και του περιεχομένου του.
    ► Η προτεινόμενη είναι ελληνική νομοθεσία, αποδεικνύουσα πρωτίστως ότι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη.
    ■ Ο κ. Ιωάννης Γιαννίδης είναι ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ.
    https://www.kathimerini.gr/society/562773046/arthro-ioanni-giannidi-stin-k-den-ypiretei-ta-thymata/

    Κύριε Υπουργέ, είναι δυνατόν να απαντάτε εσείς στους παραπάνω πως αποφεύγετε τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές γιατί δρουν προς το όφελος ΠΕΛΑΤΩΝ τους;

    ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΦΥΛΑ, ΑΠΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΑΣΤΗΡΙΚΤΑ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ

    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 23:38 | Βασίλης Γιακουμής

    Κεφάλαιο Δ Άρθρο 99 προσθήκη 23 Α στον ν.3500/2006 :Απαράδεκτη η προσθήκη, θα αφανίσει κάθε έννοια δικαίου Και ισότητας, εχει εμφανή διάκριση και υπονοεί οτι η ενδοοικογενειακή βία έχει θύμα ΜΟΝΟ Γυναίκες και Όχι Άντρες! Είναι δυνατόν τέτοια διάκριση; Έχει αποδειχθεί και με έρευνες ότι Η ΒΊΑ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΦΎΛΟ!
    Καί οι Άντρες έχουν αισθήματα και ψυχή,χρειάζονται και αυτοί δομές και υποστήριξη, αλλά και τα παιδιά χρειάζονται δομές, Γιατί αυτή η έμφυλη διάκριση στα άρθρα;
    Είναι προσβολή και είναι αντισυνταγματική!
    Είναι ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ, ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΊ ΆΜΕΣΑ

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 23:46 | Βασίλης Γιακουμής

    Κεφ. Β. Άρθρο 26 τροποποίηση του 169 Α
    Απαράδεκτες οι βαριές ποινές αντι να σταματήσετε της παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων που γίνονται κυρίως από Μητέρες.. εδώ τους επιτρέπεται να της παραβιάζουν της αποφάσεις συγγενείς τους!
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΊ ΩΣ ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΠΡΌΧΕΙΡΟ

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 19:45 | Πάνος

    Η εβδοικοινεγνακη βία αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την κοινωνία μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα κι με βαριές ποινές σε περίπτωση που γίνεται , αλλά και σε περίπτωση που γίνονται ψευδής καταγγελίες.
    Με βάση τα στοιχεία του χαμόγελου του παιδιού βλέπουμε ότι η ενδοικογενεικη βία προέρχεται σε μεγάλα ποσοστά από μητέρες… Άρα εκτός από αντισυνταγματικό που είναι η φυλλετικη διάκριση που προσπαθείτε να εφαρμόσετε, δεν συμβαδίζει και με τς δεδομένα των ημερών μας !
    Πλήρης προστασία όλων! Παιδιά γυναίκες ανδρε
    Η βία δεν έχει φύλλο

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 17:40 | Κρ Σιλ

    ΑΠΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΠΡΟΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια ακριβώς σχέση έχει η ποινικοποίηση της γονεϊκής αποξένωσης, με το νομοσχέδιο – και τη δημόσια διαβούλευση – για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Νόμου 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Άμεσότατη σχέση, διότι η γονεϊκή αποξένωση : 1) κατατέθηκε πρόταση να ποινικοποιηθεί – κι ας απορρίφθηκε με σαθρά επιχειρήματα – στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ίδιου νομοσχεδίου 2) αποτελεί ειδικότερη μορφή βλάβης της ψυχικής υγείας (και του ανήλικου τέκνου), η οποία τιμωρείται από το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα (όπως ερμηνεύεται παγίως από τη νομολογία), στο οποίο παραπέμπει ρητώς το άρθρο 6 παρ. 1 του Νόμου 3500/2006 για τον ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Λείπει, μόνον, η ρητή πρόβλεψη στο Νόμο 3500/2006 της γονεϊκής αποξένωσης, ως βλάβης της ψυχικής υγείας του ανήλικου τέκνου. Γιατί, ως τέτοια, έχει ήδη αναγνωρισθεί ευρέως από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, στο τομέα της παιδοψυχιατρικής !

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 17:02 | Γιώργος Μ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΝΟΜΟΥ 3500/2006 (ΑΡΘΡΟ 88 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ) :
    ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ Η ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΩΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ – ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ

    Να προστεθούν εδάφια β’, γ’, δ’ και ε’ στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Νόμου 3500/2006, ώστε το κείμενο αυτού να έχει ως εξής :

    Άρθρο 6 – Ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη

    1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β΄ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον ενός έτους.

    Βλάβη – ειδικότερα δε της ψυχικής – υγείας, με την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, αποτελεί και η πρόκληση από τον ένα γονέα (αποξενωτή), με πρόθεση, δια πράξεων ή παραλείψεων, γονεϊκής αποξένωσης του ανήλικου τέκνου από τον άλλο γονέα (αποξενωμένο).

    Γονεϊκή αποξένωση ορίζεται ως η ψυχική κατάσταση, κατά την οποία ένα παιδί απορρίπτει, χωρίς βάσιμο λόγο, τη σχέση με τον αποξενωμένο γονέα.

    Κριτήρια διάγνωσης της γονεϊκής αποξένωσης είναι :
    [α] απουσία παραμέλησης και κακοποίησης – σωματικής ή ψυχικής – του τέκνου από τον αποξενωμένο γονέα
    [β] άρνηση επαφής και αποφυγή σχέσης εκ μέρους του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα, με συμπεριφορικές εκδηλώσεις όπως :
    1. η επανάληψη επικρίσεων για τον αποξενωμένο γονέα σε τρίτους,
    2. επιπόλαιες και παράλογες εκλογικεύσεις για δήθεν απόρριψη του αποξενωμένου γονέα,
    3. έλλειψη αμφιθυμίας για τους γονείς, θεωρώντας πάντοτε τον ένα γονέα καλό και τον άλλο κακό,
    4. έντονες δηλώσεις, ότι είναι αποκλειστικά δική του η απόφαση να διακόψει τις επαφές με τον αποξενωμένο γονέα,
    5. απουσία ενοχής για την προσβλητική μεταχείριση του αποξενωμένου γονέα,
    6. αντανακλαστική υποστήριξη στον αποξενωτή γονέα σε γονεϊκή σύγκρουση,
    7. υιοθέτηση κατηγοριών του ενός γονέα για τον άλλο γονέα και
    8. απόρριψη της ευρύτερης οικογένειας του άλλου γονέα
    και [γ] γονικές συμπεριφορές αλλοτρίωσης από τον αποξενωτή γονέα που επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψη του τέκνου για τον αποξενωμένο γονέα, ιδίως :
    1. συκοφαντικοί ισχυρισμοί,
    2. ψευδείς καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης,
    3. παρεμπόδιση επικοινωνίας του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα,
    4. αποθάρρυνση του παιδικού ενδιαφέροντος για τον αποξενωμένο γονέα,
    5. εξαναγκασμός του τέκνου να απορρίψει τον αποξενωμένο γονέα,
    6. θέση διλήμματος στο παιδί για επιλογή γονέα,
    7. πρόκληση ψευδών εντυπώσεων στο τέκνο για δήθεν επικινδυνότητα του αποξενωμένου γονέα,
    8. εμφάνιση τρίτου προσώπου ως δήθεν πατέρα ή μητέρας,
    9. απόκρυψη ιατρικών, κοινωνικών ή εκπαιδευτικών πληροφοριών για το τέκνο από τον αποξενωμένο γονέα

    Η διάγνωση της γονεϊκής αποξένωσης γίνεται με κάθε αποδεικτικό μέσο, ιδίως δε με παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, που παραγγέλλει η αρμόδια δικαστική ή εισαγγελική αρχή, αποκλειστικά σε δημόσιο φορέα ψυχικής υγείας, και η οποία διεξάγεται μόνον από απασχολούμενους σε αυτόν παιδοψυχιάτρους, εξειδικευμένους στη γονεϊκή αποξένωση με πιστοποιημένες στο εν λόγω αντικείμενο θεωρητική κατάρτιση και κλινική εμπειρία αποξενωμένων τέκνων.

    2. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.

    3. Αν η πράξη της παρ. 1 τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί ή αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο (2) ετών και αν φέρει και τα χαρακτηριστικά του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών.

    4. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου συνιστά μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη. Αν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Με το Νόμο 4800/2021 αναγνωρίζεται η γονεϊκή αποξένωση, ευθέως στην αιτιολογική έκθεση του (κεφάλαιο Β σελ. 14, όπου περιγράφεται, ως ένας εκ των νομοθετικών σκοπών : «να αποφεύγεται το φαινόμενο της γονεϊκής αποξένωσης») και εμμέσως – πλην σαφώς – στις διατάξεις του ως «διάρρηξη των συναισθηματικών σχέσεων» τέκνου και γονέα (άρθρo 5 Νόμου 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1511 παρ. 2 Α.Κ. : «Στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται ιδίως … και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς (γονείς) …» και άρθρο 14 Ν. 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1532 Α.Κ. : «Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως : … β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς …»), καθώς η τελευταία είναι συνέπεια και εξωτερική εκδήλωση της γονεϊκής αποξένωσης.

    Αν και υπήρξαν αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές τις προηγούμενες δεκαετίες, για πρώτη φορά η γονεϊκή αποξένωση περιεγράφηκε ως «σύνδρομο» το έτος 1985 από τον R. Gardner. Τα επόμενα έτη, οι περισσότεροι συγγραφείς εγκατέλειψαν τη χρήση της λέξης «σύνδρομο» και αναφέρθηκαν απλώς σε αυτήν ως ψυχική κατάσταση. Έκτοτε και έως σήμερα, η γονεϊκή αποξένωση, ως ψυχική κατάσταση του παιδιού με συγκεκριμένα συμπτώματα (που σχετίζεται με συμπεριφορές του αποξενωτή γονέα, ενώ έχει ψυχολογικές συνέπειες για τον αποξενωμένο γονέα), είναι ευρέως αποδεκτή στην επιστημονική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω στην πρόταση συμπλήρωσης του άρθρου 6 Ν. 3500/2006.

    Η γονεϊκή αποξένωση μπορεί να συνιστά ψυχολογική κακοποίηση του παιδιού και επομένως μορφή ενδοοικογενειακής βίας, τιμωρούμενη σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3500/2006. Παρότι το σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης δεν περιλαμβάνεται ως αυτοτελής ψυχική διαταραχή στα διαγνωστικά εγχειρίδια DSM-5 της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ICD-11 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – αν και έχει κατατεθεί σχετική τεκμηριωμένη πρόταση από πληθώρα ειδικών επιστημόνων (Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187, όπου 67 διεθνείς επιστήμονες – ερευνητές συνυπογράφουν την πρόταση να γίνει δεκτή η γονεϊκή αποξένωση ως διάγνωση σε DSM-V και ICD-11), εντούτοις βασικά χαρακτηριστικά της γονεϊκής αποξένωσης περιγράφονται στα παρακάτω διαγνωστικά κριτήρια του DSM-5 : α) με κωδικό V995.51 : ψυχολογική κακοποίηση παιδιού, β) με κωδικό V61.20 : προβλήματα στις σχέσεις γονέα – παιδιού, που σχετίζονται με διαταραγμένη λειτουργία σε συμπεριφορικό, γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο και γ) με κωδικό V61.29 : παιδί που επηρεάζεται από δυσφορία στη γονική σχέση. Τέλος, έχουν υποστηριχθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία και απόψεις που απορρίπτουν την ύπαρξη της γονεϊκής αποξένωσης, όμως αντικρούονται ως στηριζόμενες σε εσφαλμένη μεθοδολογία και αξιολόγηση δεδομένων.

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ

    1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ / ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

    Αναστασοπούλου Σ., “Ενδοοικογενειακή βία”, μελέτη δημοσιευθείσα στην ιστοσελίδα «ΓΟΝΙΣ», 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση στη δικαστηριακή πρακτική”, ΕλλΔνη τ. 5, Σεπτέμβριος 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας”, 2022
    Βαλτούδης Α., “Συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία στο νέο οικογενειακό δίκαιο”, ΕλλΔνη, τ. 4, Ιούλιος 2021
    Θέμελη O., “Τα παιδία καταθέτει – Η δικανική εξέταση ανηλίκων μαρτύρων, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης», εκδ. Τόπος, 2014, σ. 273-278
    Καπερώνη Μ., “Γονική αποξένωση”, στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Κατσικερός Π., “Γονεϊκή αποξένωση : πρόβλημα και λύσεις’’ άρθρο δημοσιευθέν στην ιστοσελίδα «dikastiko.gr», 2022
    Κολαϊτης, “Συγκρουσιακά διαζύγια και σχετιζόμενες καταστάσεις” στο συλλογικό έργο “Σύγχρονη ψυχιατρική παιδιού και εφήβου”, 2022, ιδίως σελ. 398 επ.
    Μαργαρώνη Α. & Γιαννοπούλου Ι., “Ισχυρισμοί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε περιπτώσεις συγκρουσιακών διαζυγίων”, Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου, vol. 10, τ. 1ο, έτος 2022
    Μπέκα Α., “Διάσπαση της γονεϊκής συμβίωσης και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Αληθείς και ψευδείς καταγγελίες και η αξιολόγησή τους”, Παιδί & Έφηβος, 2004 / τ. 6, σ. 21-40
    Μπέκα Α., “Η διαταραγμένη επικοινωνία με το παιδί μετά τη διάσπαση της συμβίωσης των γονέων, ως παράγοντας κινδύνου για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη – Συμβολή σε θέματα δικαστικής παιδοψυχιατρικής”, διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ., 2005
    Παντελαίου Χ., “Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας του τέκνου”, διπλωματική εργασία στη Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., 2018
    Πενταράκη Α., “Νέες τάσεις στην επιμέλεια των παιδιών και η σχέση τους με την παιδική κακοποίηση”, Συνήγορος, 2018, σ. 40 επ.

    2. ΔΙΕΘΝΗΣ / ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ

    Baker A.J.L. & Chambers J., Adult recall of childhood exposure to parental conflict : Unpacking the black box of parental alienation, Journal of Divorce & Remarriage, 2011 / 52, p. 55-76
    Baker A.J.L., Burkhard B. & Kelly J., Differentiating alienated from not alienated children : A pilot study, Journal of Divorce & Remarriage, 2012 / 53, p. 178-193
    Bantekas I., Discrimination against Fathers in Greek Child Custody Proceedings : Failing the Child’s Best Interests, International Journal of Children s Rights, 2016 / 24, σ. 330-357
    Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187
    Bernet W., Parental alienation and misinformation proliferation, Family Court Review, 2020
    Bernet W., Rohner R. & Reay K.M., Rejecting the rejection of parental alienation : Comment on Mercer (2021), Journal of Family Trauma, Child Custody & Child Development, 2020
    Bernet W. & Greenhill L., The Five-Factor Model for the Diagnosis of Parental Alienation, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 2022, Vol. 61 / No 5, p. 591-594
    Bjarnason, T. & Arnarsson, A.M., Joint physical custody and communication with parents : A cross-national study of children in 36 Western countries, Journal of Comparative Family Studies 2011, 42 / 6, p. 871-890
    Gardner R., Recent trends in divorce and custody litigation, Academy Forum, 1985 / 29, 3-7
    Gardner R., The Parental Alienation Syndrome : A Guide for Mental Health and Legal Professionals, Cresskill, NJ : Creative Therapeutics, 1992, p. 63-92
    Harman J.J., Kruk E. & Hines D.A., Parental Alienating Behaviors : An Unacknowledged Form of Family Violence, Psychological Bulletin, 2018, 144 (12), p. 1275-1299
    Koukoulis A.N., Tsellou M., Rougkala V., Bacopoulou F. & Papadodima S., Decisions of Greek Courts Securing the Right of Parent–Child Communication and Their Determinants, Healthcare 2022, 10(12), 2522
    Lorandos D. Parental alienation and North American Law (in Lorandos D. & Sauber S.R., Parental alienation : The handbook for mental health and legal professionals, 2013, σ. 348-424, Charles C. Thomas Publisher)
    Lorandos D. (2020), Parental alienation in U.S. Courts, 1985 to 2018, Family Court Review, 58[2], 2020, σ. 322 – 339)
    Nielsen L., Joint Versus Sole Physical Custody : Children’s Outcomes Independent of Parent. Child Relationships, Income, and Conflict in 60 Studies, Journal of Divorce & Remarriage, 2018 / 59, p. 247-281
    Saunders L. – Harman J., “Κοινή ανατροφή και γονική αποξένωση – Σκέψεις βελτίωσης” (μτφρ. Γιώργος Καραμανώλης), στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Vassiliou D. & Cartwright G., The Lost Parents’ Perspective on Parental Alienation Syndrome, The American Journal of Family Therapy, 2001 / 29, p. 181-191

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 15:28 | ΖΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ!!ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Κα ΜΑΡΓΑΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 0,1/100 ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΗΝΟ! ΑΥΤΗ Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!!ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΑΔΑ Ή ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ (ΚΑΠΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΘΑ ΧΑΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Ή ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ .ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΦΡΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΣΟ 200.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝΝ ΠΑΤΕΡΑ!!
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΜΗ ΜΕ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ!!ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΑ!!ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!!ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ!!
    ΝΑ ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ (ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΥ) ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΓΟΝΕΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΣΥΝΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ .ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΕΓΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ» ΤΟΥΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΟ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΟΝΕΑ!!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΕΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ!!
    ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΟΝΕΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΛΛΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ!!

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΖΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 13:41 | Μ.Κ.

    ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ;;

    Στούς κανόνες λειτουργίας ξενώνων φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας «Ισότητος» Φύλων και γιά τίς οποίες ειστε υπερήφανοι δέχεστε μητέρες με κορίτσια μέχρι 18 ετών. Μητέρες με αγόρια ΜΟΝΟ μεχρι 12 ετών.
    ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ;; Φροντίσατε για αυτο; Φροντίσατε για τούς ανδρες; Μονο οι γυναίκες κακοποιούνται;;

    Η ενδοοικογενειακή βία ΔΕΝ εχει μονο φύλο αλλα δεν εχει και αλήθεια.Οι περισσοτερες γυναικείες καταγγελίες ειναι ψεύτικες και αυτο το ξέρουμε απο τήν απαλλαγη των δήθεν κακοποιητων.
    Κλειστε αμεσα τις φωνές των συμφερόντων, σταματείστε τήν απαξίωση του ανδρικου φύλου, σταματείστε να ενισχύετε την βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας. Τα πραγματικά στοιχεία τα γνωρίζετε πολύ καλά.!
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 13:20 | ΣΙΛΒΕΣΤΕΡ ΚΡΑΛΙΕΒ

    Κύριε υπουργέ ήμαστε υπέρ της τιμωρίας της βίας από όπου κι αν προέρχεται όμως θα πρέπει να δείτε τις ψεύτικες καταγγελίες & κατηγορίες που θα πρέπει να τιμωρηθούν ανάλογα, επίσης η γονική αποξένωση να τιμωρείται με κοινωνική εργασία σε ιδρύματα με παιδιά και να χάνουν την επιμέλεια & την γονική μέριμνα!!

  • Ποινικοποιείστε την γονεική αποξένωση,
    χιλιάδες ελληνόπουλα υποφέρουν εξ αιτίας της,
    δεκάδες χιλιάδες γονείς,
    δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τέκνα τους, ουτε καν να τα δούν, εξ αιτίας της ψυχικής νόσου που λέγεται ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΓΟΝΕΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ, και από την οποία δυστυχώς , πάσχουν οι αποξενωτές, συνήθως αποξενώτριες …γονείς.
    ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, αθωώνοντας, ακόμη και κραυγαλέες περιπτώσεις πολύχρονων περιόδων αποξένωσης, 1, 2, 3 και παραπάνω χρόνων, γονέα και παιδιού.
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ , ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΠΟΎΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟ ΓΟΝΕΑ ΤΟΥΣ, και μετατρέπονται σε γενίτσαρους, αφού τους μαθαίνουν, μεθοδευμένα και οργανωμένα, και ατιμώρητα, να μισούν τον πατέρα τους, και ότι και αν αυτός κάνει…, στην ζωή του, για να τον αποκόψουν από αυτόν.
    Τα απαράδεκτα ελληνικά δικαστήρια έχουν αθωώσει ακόμη και βαρύτατους τραυματισμούς παιδιών, από τον αποξενωτή γονέα, και συνεργούς του, στο έγκλημα,που διέπραττε, επειδή σε μέρα και ώρα επικοινωνίας πατέρα και τέκνων, τους απαγόρευαν την επικοινωνία, και όταν αυτά επέμειναν , τα ξυλοκόπησαν και τα τραυμάτισαν άγρια…
    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΠΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ, ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, να μην υποστούν τα ίδια, είτε, γιατί πείστηκαν, ότι είναι άχρηστος για αυτά, στην ζωή τους…, μέσω συκοφαντιών, και παραγωγής ψευδών αναμνήσεων.
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ απαράδεκτων ΔΙΚΑΣΤΩΝ , ένα όνειδος, για την ελληνική Δικαιοσύνη, ΠΟΥ ΑΘΩΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, σας είναι γνωστά, μέσω επιστολής διαμαρτυρίας που απηύθυνα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Γ.Αδειλίνη.
    Ποινικοποιείστε τα εγκλήματα της γονεικής αποξένωσης, σε βάρος των παιδιών μας , ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ , ΜΕΣΩ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ, εκσυχρονείστε την ελληνική νομοθεσία, και κάνε την πιό δίκαιη, για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα, των παιδιών της πατρίδας μας, και το δικαίωμα τους, να έχουν 2 γονείς και όχι 1, και όχι για να εξυπηρετεί, μερικές ψευτο-φεμινιστικές οργανώσεις, που λειτουργούν σαν τάγματα εφόδου ναζί, διασύροντας γονείς που αγωνίζονται για να σώσουν τα παιδιά τους, ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ , και, ΕΝΑΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΟΓΚΟ, ΨΕΥΔΩΝ ΜΗΝΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΨΕΥΔΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ, ακόμη και για δήθεν βιασμό των παιδιών τους, που στο 90% των περιπτώσεων είναι απόλυτα ψευδείς, και γίνονται για να εξοντώσουν τον αποξενωμένο γονέα…, να τον διασύρουν, και να τον αποτελειώσουν κοινωνικά, ψυχικά, και οικονομικά…
    ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΞΕΝΩΜΕΝΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, ποινικοποιώντας την ΓΟΝΕΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ, και τιμωρώντας τον βάρβαρο αποξενωτή γονέα, έχετε την ευθύνη και την υποχρέωση να το κάνετε .
    ΤΩΡΑ, και όχι να αφήσετε να περάσουν άλλα 50 χρόνια…

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 12:24 | Κατια

    Η βια δεν έχει φύλλο.
    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι άντρες δέχονται λεκτική, ψυχολογική ή ακόμη και σωματική βία.
    Δυστυχώς όμως στο φως έρχονται μόνο περιστατικά που αφορούν τις γυναίκες.
    Είμαι χωρισμενη 5 χρόνια, δεν έχω στερήσει ποτέ το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με τα,παιδιά του.
    Είναι υποχρέωση όλων μας τα παιδιά να έχουν ισότιμο χρόνο και με τους δύο γονείς, για την ψυχική και σωματική τους ανάπτυξη.
    Είναι απαράδεκτο όταν οι μητέρες στερούν από τα,παιδιά την πατρική φιγούρα.
    Ο γάμος μας,τελείωσε όχι το να είμαστε γονείς.
    Η αποξένωση από τον ένα ή τον άλλο γονέα είναι αρρώστια, είναι άδικο και απαράδεκτο.
    Τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δυο γονείς.

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 12:06 | Γεώργιος

    Η γονεϊκή αποξένωση είναι είναι η πιο κλασική αντιμετώπιση από τον γονέα που νιώθει ότι έχει όλη τη δύναμη λόγω του νομικού μας συστήματος και των αποφάσεων που διαχρονικά παίρνονται υπέρ του (συνήθως της μητέρας) έναντι του έτερου γονέα, προωθώντας συναισθηματικά τέκνο στην απομάκρυνση από τον άλλο γονέα. Δυστυχώς στη χώρα μας ακόμα και η εκθέσεις από ειδικούς ψυχολόγους που αναφέρονται σε αποξένωση του ενός γονέα δεν υποχρεώνουν το νομικό μας σύστημα να αποφασίσει κατά αυτής της κατάστασης. Δηλαδή αποφάσεις βγαίνουν από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι ειδικοί για αυτές τις συναισθηματικές καταστάσεις και παράλληλα οι εκθέσεις των ειδικών δεν λαμβάνονται υπόψη με κάποια αυξημένη υποχρεωτικότητα όσον αφορά στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος να αποδειχθεί αυτή η γονεϊκή αποξένωση προέρχεται μέσα από καταγραφές ηχητικές η ενδεχομένως και βίντεο στοιχεία όμως που δεν μπορούν να περιληφθούν σαν αποδεικτικά σε μία ενδεχομένως δίκη προκειμένου αποδειχθεί του λόγου το αληθές. Κατά τη γνώμη μου θα πρεπε ο νόμος να περιλαμβάνει προκειμένου να αποδειχθούν τέτοιες συμπεριφορές οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να υποστηρίξει την ύπαρξη τέτοιου ενδεχόμενου. Επιτέλους πριν ένα δικαστήριο αποφασίσει να δώσει επιμέλεια στον οποιονδήποτε από τους δύο γονείς θα πρέπει να έχει γίνει έλεγχος και στους δύο από ειδικούς προκειμένου να φανεί αν μπορούν να ασκήσουν επιμέλεια και αν κριθούν ικανοί να συνεκτιμηθούν οι υπόλοιποι παράγοντες οι οποίοι θα προσδώσουν στον ένα από τους δύο εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να προκριθεί να ασκήσει την επιμέλεια έναντι του άλλου

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 12:32 | Ειρήνη

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΙΟ:13 Δεκεμβρίου 2023, 15:50
    Τρασιας Χρήστος Διευθυντής Παιδιατρικής κλινικής ΓΝ Άργους«
    Απόσυρση άμεσα του εδαφίου για τους παιδοψυχολογους. Η εκθέσεις τους γίνονται επί πληρωμή και με απουσία του ενός γονέα. Ενδοοικογενειακή βία σε χειριστή μορφή είναι η γονεϊκή αποξένωση. Σε προσωπική μου στατιστική καταγραφή από το 2017 είχα 1302 περιστατικά μητέρων που μου ζητούσαν πλαστή ιατρική γνωμάτευση για να εμποδίσουν την επικοινωνία με των εταίρο γονέα. Εξωφρενικό. Ποινικη καταδίκη άμεση για παραβίαση δικαστικής απόφασης σε ότι αφορά το οικογενειακό δίκαιο. Βαριές τιμωρίες ποινικές σε δικηγόρους που για προσωπικό ώφελος κατευθύνουν καταστάσεις. Ο θεσμός του γάμου είναι σε κρίση,η υπογεννητικότητα στη χώρα είναι μείζον πρόβλημα αν δεν λυθούν τα θέματα συνεπιμελειας δεν θα λυθεί πότε. Η ενδοοικογενειακή βία έχει ρίζες στο έκφραση σου παίρνω τα παιδιά και φεύγω που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους σύγχρονους μπαμπάδες. Διορθώσετε νοοτροπίες με το νομοσχέδιο σας για να αλλάξουν όλα. Με εκτίμηση.
    »που μας αναφέρει: 1302 (εν γνώσει του) ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΗΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΛΑΣΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟ ΓΟΝΕΑΑΥΤΟ —ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ—και ΕΠΑΥΞΑΝΩ:ΟΙ ΜΑΝΑΔΕΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΟΥΤΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ – ΩΣ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ που στηρίζει την από Νομολογίας Διαπιστωμένη ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ κατά των ανδρών.• τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια τελούν υπό σχέση εξάρτησης / επιβίωσης από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες• οι Δημόσιες Δομές Ψυχικής Υγείας καλούνται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες να ορίσουν εσωτερικά κοινωνική λειτουργό, ως μέλος «διεπιστημονικής ομάδας», να κάνει νέα έκθεση κοινωνικής έρευνας.Λέτε ποτέ η νέα κοινωνική λειτουργός, που εντέλλεται επίσης από την Εισαγγελία Ανηλίκων όπως και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες την Δήμων, να αντικρούσει την αρχική έκθεση της Κοινωνικής Υπηρεσίας που έκανε την εισήγηση για παραπομπή εκεί, αφού ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ άμεσα;
    _____________________________________● Για το άρθρο 98 (Υποχρεώσεις των επαγγελματιών) του παρόντος, ΚΑΛΩΣ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ οι ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ στους επαγγελματίες αφού δεν έχουν τα εφόδια να διακρίνουν τις ψυχικές διαταραχές από τις πραγματικές περιπτώσεις κακοποίησης● Διορθώστε το Δικαστήριο ώστε να γίνει πραγματικά ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ με εκπαίδευση των Δικαστικών Λειτουργών στην πρώιμη της δίκης συνεργασία με ΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ, ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (διαταραχές όπως η παρανοειδής είναι ικανές να ξεγελάσουν εύκολα ακόμα και ψυχιάτρους, που είτε δεν έχουν ειδική εμπειρία ή δεν λαμβάνουν στοιχεία από την αντίθετη πλευρά) και ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ● ΑΠΟΤΡΕΨΤΕ ΠΟΙΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ με εναρμόνιση του άρθρου 6 του Ν.3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 09:52 | Βασίλης

    Να συμπεριληφθεί επίσης,στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα:η διάρρηξη σχέσεων γονέα-παιδιών εξ αιτίας του άλλου γονέα.

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 09:11 | Σταμάτης

    Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται! Κι επειδή πρέπει για τόσο σοβαρά ζητηματα να είμαστε ενήμεροι, βλέποντας όλα τα στοιχεία από το χαμόγελο του παιδιού καλαβαινουμε οτι υπάρχει μεγάλη έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας η οποία προέρχεται κυρίως από γυναίκες… Πλήρης προστασία όλων των πολιτών ( παιδιά ανδρε γυναίκες ) δίχως να γίνεται η παραμικρή διάκριση, που είναι και αντισυνταγματικο!
    Η βία δεν έχει φύλο!

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 03:26 | Γιάννης

    Πρέπει να συμπεριληφθεί ως αδίκημα που εντάσσεται στο πλαίσιο ενδοοικογενειακης βιας, η διάρρηξη σχέσεων με τον γονέα που είτε συνασκεί την επιμέλεια, είτε διατηρεί δικαίωμα επικοινωνίας, ώστε το ποινικό σκέλος να εναρμονιστεί πληρως με το άρθρο 1532 του ΑΚ που ορίζει πως σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται η γονική μέριμνα. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία.του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατα τον Αστικο κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινική αναφορά και τιμωρία στον Ποινικό κώδικα.

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 01:50 | Παναγιώτης Τριταρης

    Αγαπητοί κύριοι/κυρίες
    Έχοντας προσωπική πείρα αδυναμίας επικοινωνίας με τις δύο κόρες μου ((17 και 15 ετών πλέον), θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να μην συμπεριληφθεί ο όρος γονεϊκή αποξένωση στο νομοσχέδιο. Ο όρος είναι δόκιμος και σε χρήση σε πολλές χώρες του κόσμου. Θα πρέπει να μπει ένας νομικός φραγμός σε αυτού του είδους την κακοποίηση των παιδιών που στην δική μου περίπτωση ήταν και άνευ λόγου. Να επισημάνω ότι ήδη τα προβλήματα της ακύρωσης του Πάτρα έχουν γίνει ορατά, με την μικρότερη από τις δύο κόρες μου να έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, να έχει εγκλειστεί στο Παίδων, να κάνει χρήση ναρκωτικών και πολλά ακόμα. Είναι αδιανόητο για μια σύγχρονη κοινωνία να μην αναγνωρίζει την έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα της γονεϊκής αποξένωσης. Ελπίζω να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και του βωβού πόνου.
    Παναγιώτης Τριταρης
    Δημοσιογράφος

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 23:48 | ΜΑΡΙΑΝΘΗ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ αρθρο 98
    ————————————
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ άμεσα το ακαταδίωκτο των «Ειδικων Ψυχικής Υγείας» συμπερολαμβανομένων και των ψυχιάτρων, διότι είναι πλήθος τα περιστατικά ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων, παρά μόνο αν έχουν επιληφθεί κατόπιν εντολής Δικαστικής Αρχής.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 23:05 | Μανώλης

    Μολις διάβασα ενα επώνυμο σχόλιο απο εναν Δ/ντη Παιδιατρικής κλινικής ΓΝ Αργους και εχω πάθει ΣΟΚ !
    Εκει εχει φτάσει η κατάσταση και εσείς παριστάνετε οτι δεν γνωρίζετε τίποτα ;;
    1302 καταγεγραμμένες περιπτώσεις,μεσα σε 6 χρονια, μητέρων που ζητούσαν πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις για να εμποδίσουν ανίερα και δόλια την επικοινωνία του πατέρα με το παιδί του.
    Και εσείς θέλετε να ψηφιστει το ακαταδίωκτο σε επαγγελματίες «ψυχικής υγείας» οι οποίοι χρηματίζονται και δινουν πλαστές γνωματεύσεις χωρις την γνώση του πατέρα και πολλες φορες χωρις ναχουν δει καν το παιδι;;

    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 98 περι ακαταδίωκτου των «ειδικων ψυχικής υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων και βαρύτατες ποινές σε οσες τολμούν να κάνουν τέτοιο εγκλημα, καθώς και οσους τις στηριζουν και τις συμβουλεύουν, ωστε να επέλθει διάρρηξη σχέσεων γονέα-τέκνου που θεωρειται ψυχολογική και ενδοοικογενειακή βία.

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ και ποινικοποίηση της διάρρηξης σχέσεων..

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 23:54 | Ελενη

    Να απαγορευτεί και να ποινικοποιηθεί η χρήση του όρου γονεϊκή αποξένωση που στο βωμό της ψεύδους χρήσης της θυματοποιούνται για δεύτερη φορά τα θύματα! Επιπλέον τα παιδιά απειλούνται από τον υποτιθέμενο αποξενωμένο γονέα και δεν αποκαλύπτουν τι τους λέει με σκοπό την εργαλειοποίηση τους!
    Ας προστατευθούν επιτέλους οι αθώες ψυχούλες από την ψεύδη χρήση τέτοιων βαρύγδουπων εννοιών .

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 22:11 | Λεμονιά

    Η βία δεν έχει φύλλο κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα επίσημα στοιχεία του χαμόγελου του παιδιού. Τα ποσοστά βίας είναι συντριπτικά υπέρ των γυναικών ( που τα προκαλούν ) . Άμεση προστασία όλων των πολιτών . Παιδιά γυναίκες άνδρες! Όχι στην διάκριση των φύλων που είναι κι αντισυνταγματικη!

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 20:20 | Christian

    -Είναι γνωστές σε όλους, – και στους κρατικούς φορείς – εκατοντάδες μελέτες από επίσημους ανά τον κόσμο κυβερνητικούς φορείς, που δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ισόποση μεταξύ των δύο φύλων. Σχετικές έρευνες έχουν γίνει και στην Ελλάδα και τα ποσοστά δείχνουν πάλι ισόποσα. Γιατί τις αγνοεί ο νομοθέτης; Οι άντρες υποφέρουν εξίσου από ενδοοικογενειακή βία.

    -Είναι γνωστό σε όλους, – και στους κρατικούς φορείς -, το πόσο εργαλειοποιούνται τα παιδιά από τις μητέρες, με σκοπό την εκδίκηση/εκμετάλλευση/αποξένωση του πατέρα. Δεκάδες τέτοιες υποθέσεις εκκρεμούν εδώ και χρόνια στα Δικαστήρια. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι τα ποσοστά βίας απέναντι στα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερα στις μητέρες απ’ό,τι στους πατεράδες σύμφωνα με τις στατιστικές σχετικών φορέων. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας, – και στους κρατικούς φορείς -, ότι γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες αποξενωμένοι πατεράδες, δυστυχισμένοι που δεν βλέπουν τα παιδιά τους παρά μόνο πληρώνουν, με ένα δικαστικό σύστημα που ευνοεί – και εδώ – τις γυναίκες. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, έχει βουήξει ο τόπος αλλά όλοι κωφεύουν, για «βιομηχανίες ψευδών καταγγελιών» από τις αδίστακτες μητέρες, οι οποίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ευτελή συμφέροντά τους, δε διστάζουν να σπιλώνουν υπολήψεις αθώων ανδρών, και να τους σέρνουν στα δικαστήρια με σκοπό να τους κλείσουν φυλακή και να τους καταστρέψουν. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστή επίσης σε όλους – και στους κρατικούς φορείς -, η ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι γυναίκες για τις ψευδείς καταγγελίες, ενώ θα έπρεπε να τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας, – και στους κρατικούς φορείς -, το ότι πολλοί πατεράδες φτάνοντας στην απόγνωση με όλα τα παραπάνω, επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, και μερικοί δυστυχώς το καταφέρνουν. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι το να μεγαλώνουν τα παιδιά και με τους δυο γονείς είναι προς το συμφέρον των παιδιών. Η γονεϊκή αποξένωση αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ψυχοσύνθεση τους και στην μελλοντική ζωή τους. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι ενώ υπάρχουν δεκάδες δομές υποστήριξης και αρωγής για την γυναίκα, δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ δομή στήριξης για κακοποιημένους άντρες και αγόρια άνω των 12 ετών, η πρόσβαση των οποίων απαγορεύεται στις σχετικές δομές. Πού θα απευθυνθεί ο άνδρας και των ανήλικο αγόρι που σηκώνει τέτοια απίστευτα βάρη στην ζωή του αν συνεχίσει να τον αγνοεί ο νομοθέτης; Είδαμε φέτος ανήλικα αγόρια να φιλοξενούνται σε ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ επειδή δεν υπάρχουν δομές για αυτά και τους άντρες.

    -Είχαμε εδώ μέσα μέχρι και βαρύτατη επώνυμη καταγγελία, ότι σε ένα, προσέξτε, ΣΕ ΕΝΑ, νοσοκομείο μίας ΜΙΚΡΗΣ επαρχιακής πόλης, έλαβαν χώρα 1302 αιτήσεις από γυναίκες προς τον διευθυντή, να τους δοθούν ψευδείς γνωματεύσεις για να εμποδίσουν την επικοινωνία με τον πατέρα! Φανταστείτε τι συμβαίνει στο σύνολο της επικράτειας! Θα επιληφθεί δικαστικός του θέματος;

    Παρακαλούμε την άμεση συμπερίληψη της διάρρηξης σχέσεων με τον γονέα στο νομοσχέδιο, ώστε το ποινικό σκέλος να εναρμονιστεί πλήρως με το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα που ορίζεις πως σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται η γονική μέριμνα.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 19:37 | Νικολας

    ΜΕΡΙΚΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΊΑ.

    -Είναι γνωστές σε όλους, – και στους κρατικούς φορείς -, εκατοντάδες μελέτες από επίσημους ανά τον κόσμο κυβερνητικούς φορείς, που δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ισόποση μεταξύ των δύο φύλων. Γιατί τις αγνοεί ο νομοθέτης; Γιατί η κοινωνία συνεχίζει τον μύθο της «έμφυλης βίας» που αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες;

    -Είναι γνωστό σε όλους, – και στους κρατικούς φορείς -, το πόσο εργαλειοποιούνται τα παιδιά από τις μητέρες, με σκοπό την εκδίκηση/εκμετάλλευση/αποξένωση του πατέρα. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι τα ποσοστά βίας απέναντι στα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερα στις μητέρες απ’ό,τι στους πατεράδες. Τα στατιστικά του Χαμόγελου του παιδιού είναι κατατοπιστικότατα. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας, – και στους κρατικούς φορείς -, ότι γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες αποξενωμένοι πατεράδες, δυστυχισμένοι που δεν βλέπουν τα παιδιά τους παρά μόνο πληρώνουν, με ένα δικαστικό σύστημα που ευνοεί – και εδώ – τις γυναίκες. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, έχει βουήξει ο τόπος αλλά όλοι κωφεύουν, για «βιομηχανίες ψευδών καταγγελιών» από τις αδίστακτες μητέρες, οι οποίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ευτελή συμφέροντά τους, δε διστάζουν να σπιλώνουν υπολήψεις αθώων ανδρών, και να τους σέρνουν στα δικαστήρια με σκοπό να τους κλείσουν φυλακή και να τους καταστρέψουν. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστή επίσης σε όλους – και στους κρατικούς φορείς -, η ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι γυναίκες για τις ψευδείς καταγγελίες, ως ένα ακόμη από τα χιλιάδες περισσότερα προνόμια που έχουν εις βάρος του άντρα στην σύγχρονη φεμινιστική γυναικοκεντρική κοινωνία. Ενώ θα έπρεπε να τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας, – και στους κρατικούς φορείς -, το ότι πολλοί πατεράδες φτάνοντας στην απόγνωση με όλα τα παραπάνω, επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, και μερικοί δυστυχώς το καταφέρνουν. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι ο άνδρας γενικότερα αντιμετωπίζεται ως πολίτης τρίτης κατηγορίας από την κοινωνία: δίνεται βαρύτατη έκταση σε οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο έγκλημα εις βάρος των γυναικών, ενώ αποκρύπτονται συστηματικά από τα Μέσα και την δημοσιότητα τα αντίστοιχα εγκλήματα εις βάρος των ανδρών. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    -Και δεν είναι μόνο τα εγκλήματα: το σύνολο του μαρτυρίου του άντρα, όπου πρωτοστατεί στις αυτοκτονίες, στους θανάτους εξαιτίας επικίνδυνων επαγγελμάτων, στους άστεγους, στις χιλιάδες ψευδείς καταγγελίες από γυναίκες που θέλουν να τον καταστρέψουν και να τον εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως, και πόσα ακόμη, αποκρύπτεται συστηματικά, ή περνάει στα «ψιλά γράμματα». Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν κάποιος στον δρόμο ρίξει ένα βλέμμα σε κάποιαν, οπότε «την παρενόχλησε/κακοποίησε/βίασε», ή ό,τι άλλο φανταστεί να δηλώσει ψευδώς. Εκεί γίνεται πρωτοσέλιδο για μέρες και όλοι αναθεματίζουν την «πατριαρχία». Γιατί αγνοεί ο νομοθέτης αυτή την υποκρισία, αυτά τα δύο μέτρα και σταθμά;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι ενώ υπάρχουν δεκάδες δομές υποστήριξης και αρωγής για την γυναίκα, δεν υπάρχει ΟΎΤΕ ΜΊΑ για τον άνδρα. Πού θα απευθυνθεί ο άνδρας που σηκώνει τέτοια απίστευτα βάρη στην ζωή του αν συνεχίσει να τον αγνοεί ο νομοθέτης;

    -Είχαμε εδώ μέσα μέχρι και βαρύτατη επώνυμη καταγγελία, ότι σε ένα, προσέξτε, ΣΕ ΈΝΑ, νοσοκομείο μίας ΜΙΚΡΉΣ επαρχιακής πόλης, έλαβαν χώρα 1302 αιτήσεις από γυναίκες προς τον διευθυντή, να τους δοθούν ψευδείς γνωματεύσεις για να εμποδίσουν την επικοινωνία με τον πατέρα! Φανταστείτε τι συμβαίνει στο σύνολο της επικράτειας! Θα επιληφθεί δικαστικός του θέματος;

    ΩΣ ΠΌΤΕ Ή ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΟΤΆΣΣΕΤΑΙ ΣΤΑ ΨΕΎΔΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΆΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΎ; ΩΣ ΠΌΤΕ Ο ΆΝΔΡΑΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΤΟ ΧΡΉΣΙΜΟ ΚΟΡΌΙΔΟ, ΤΟΝ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΊΟ ΤΡΆΓΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ, ΤΟΝ ΤΡΊΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑΣ ΠΟΛΊΤΗ; ΩΣ ΠΌΤΕ ΘΑ ΑΓΝΟΕΊ ΌΛΑ ΑΥΤΆ Ο ΝΟΜΟΘΈΤΗΣ;

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 18:41 | ΝΙΚΟΣ

    Πρέπει να συμπεριληφθεί ως αδίκημα που εντάσσεται στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας, η διάρρηξη σχέσεων με τον γονέα που είτε συνασκεί την επιμέλεια, είτε διατηρεί δικαίωμα επικοινωνίας, ώστε το ποινικό σκέλος να εναρμονιστεί πληρως με το άρθρο 1532 του ΑΚ που ορίζει πως σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται η γονική μέριμνα. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία.του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατά τον Αστικο κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινική αναφορά και τιμωρία στον Ποινικό κώδικα.
    Την πλειοψηφία στην γονική αποξένωση αποτελούν οι πατεράδες και είναι τραγικό να μην μπορούν να δούν τα παιδιά τους εξ αιτίας της ατιμωρησίας απο σωρεία παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων από τις αποξενώτριες μητέρες

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 17:22 | Παναγιώτης

    Kyriakos Bakirtzoglou εγώ έγραψα το εξής:

    Πρέπει να συμπεριληφθεί ως αδίκημα που εντάσσεται στο πλαίσιο ενδοοικογενειακης βιας, η διάρρηξη σχέσεων με τον γονέα που είτε συνασκεί την επιμέλεια, είτε διατηρεί δικαίωμα επικοινωνίας, ώστε το ποινικό σκέλος να εναρμονιστεί πληρως με το άρθρο 1532 του ΑΚ που ορίζει πως σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται η γονική μέριμνα. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία.του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατα τον Αστικο κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινικη αναφορα και τιμωρια στον Ποινικό κώδικα.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 16:42 | Ιωαννης

    Πρέπει να συμπεριληφθεί ως αδίκημα που εντάσσεται στο πλαίσιο ενδοοικογενειακης βιας, η διάρρηξη σχέσεων με τον γονέα που είτε συνασκεί την επιμέλεια, είτε διατηρεί δικαίωμα επικοινωνίας, ώστε το ποινικό σκέλος να εναρμονιστεί πληρως με το άρθρο 1532 του ΑΚ που ορίζει πως σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται η γονική μέριμνα. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία.του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατα τον Αστικο κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινικη αναφορα και τιμωρια στον Ποινικό κώδικα.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 16:28 | ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

    Διαφωνώ με την εμφυλη βία , η βία κανονικά δεν έχει φύλο και αυτό που βλέπουμε είναι ένας μισανδρια νόμος δεν υπάρχουν δομές για άντρες μετά απο μια ενδοοικογενειακή βία και είναι ο πρώτος που θα πετάξουν απο την οικογενειακή εστία ,και ας μην έχει κάνει τίποτα , τα ελληνικά δικαστήρια μετρούν πάντα υπέρ της γυναίκας και αυτό αντιβαίνει στην αρχή τις ισότητας ,οι δικαστικές αποφάσεις δεν τηρούνται και δεν εφαρμόζονται ΕΥΣΙ μετά απο ανά περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με ψευδής κατηγορίες επέρχεται η γονεϊκή αποξενωση συνήθως των παιδιών και κυρίως κατά του ΠΑΤΕΡΑ και ο λόγος είναι ότι για να τελεσιδικιση ένα δικαστήριο κρατάει τουλάχιστον 6-7 χρόνια μετά το παιδί σου δεν θελει ποια να σου μιλάει , λέω ναι στις τιμωρίες , αλλά επίσπευση των διαδικασιών και τιμωρίες για τις ψευδείς καταγγελίες .

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 16:02 | Νεκτάριος

    Η διάρρηξη των σχέσεων τέκνου με τον γονέα που δεν διαμένει ή συνασκεί συνεπιμέλεια , συνιστά βαριά ψυχολογική κακοποίηση του παιδιού (πολλές φορές μη αναστρέψιμη) και επομένως μορφή ενδοοικογενειακής βίας, η οποία κατά το 1532 ΑΚ επισύρει αφαίρεση της γονικής μέριμνας.
    Εφ όσον λοιπόν προβλέπεται στον Αστικό Κώδικα πως είναι δυνατόν να μην προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα;
    Χρειάζεται άμεση εναρμόνιση με το άρθρο 6 του ν.3500/2006 ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το τεράστιο αυτο πρόβλημα.

    Εναρμόνιση του άρθρου 6 του ν.3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περι ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διάρρηξη των σχέσεων γονέα-τέκνου η οποία δημιουργείται με διάφορες μεθοδεύσεις από τον έτερο γονέα,
    (Ψευδείς καταγγελίες, δημιουργία τεχνιτών εντάσεων, δημιουργία του συνδρόμου γονεϊκής αποξένωσης, δημιουργία πλαστών αναμνήσεων), κακοποιώντας ψυχολογικά το τέκνο.

    Η διάρρηξη των σχέσεων τέκνου-γονέα είναι μια μορφή βαρύτατης ψυχικής κακοποίησης (πολλές φορές ανεπανόρθωτη) και αποκοπής από τον ένα του γονέα, που συνήθως είναι ο πατέρας και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα, εναρμονιζόμενο απόλυτα με το άρθρο 1532 του ΑΚ το οποίο ορίζει ότι μπορεί να έχει ως συνέπεια την αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον γονέα που προκαλεί την διάρρηξη με διάφορες μεθοδεύσεις.

    Να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι παρ.1 και 3 καθώς αναφέρονται μόνο σε «εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών», χωρίς καμμία αναφορά στους άνδρες και τα παιδιά, λές και η ενδοοικογενειακή βία ασκείται μόνο απο άνδρες ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα και δημοσιευμένα πάρα πολλά περιστατικά βίας για το αντίθετο.
    Επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού δινουν 3πλάσιο νούμερο ( 203 γυναικες, 68 άνδρες) κακοποίησης παιδιών απο μητέρες όπως και το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρών που αγγίζουν το 78% ενάντι 22% των γυναικών. Αυτές οι 2 παράγραφοι συνιστούν εξώφθαλμη ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΥΛΩΝ (άρθρο 4 του Συντάγματος) και πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθούν γιατί Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ.

    Γιατί αυτή η αντισυνταγματική διάκριση στα φύλα για την ενδοοικογενειακή βία;

    Γιατί δεν προβλέπετε δομές και για άνδρες – πατεράδες;
    Αναρωτηθήκατε ποτέ που πηγαίνουν οταν βρίσκονται διωγμένοι,πολλές φορές κακοποιημένοι και χωρίς τα παιδιά τους, απο την οικία τους αφού τον χωρισμό κατά 70% τον επιδιώκει το αλλο φύλο; Η κακοποίηση προκαλείται και απο τα 2 φύλα και τα περιστατικά κακοποίησης ανδρων είναι πάμπολλα τα οποία ανακοινώνονται μεν αλλά περνούν στα ψιλά δε , προφανώς σκόπιμα λόγω του ότι δεν πουλάει ο κακοποιημένος άνδρας – πατέρας . Αυτό σημαίνει ότι και οι άντρες – πατεράδες έχουν ανάγκη απο φιλοξενία και ψυχολογική στήριξη και κυρίως έχουν ανάγκη απο δικαιοσύνη και πραγματική ισότητα.
    Να φτιαχτούν δομές και για τους άνδρες- πατεράδες στις οποίες θα μπορούν να έχουν μαζί και τα παιδιά και οχι μόνο για γυναικες γιατί μετα από ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας ή απο εναν χωρισμό όλοι βγαίνουν λαβωμένοι και πολλές φορές κακοποιημένοι.
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ.

    Να σταματήσουν άμεσα να γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις για παιδιά «ειδικών ψυχικής υγείας» ΙΔΙΩΤΩΝ , οι οποίοι πολλές φορές γνωματεύουν ιδιοτελώς, χωρις την συναίνεση του έτερου γονέα (1519 ΑΚ) και πολλές φορές χωρίς να έχουν δει καν το παιδί. Η μεθόδευση αυτή θα σταματήσει μόνο οταν συναινούν και οι δύο γονείς, ή κατόπιν εντολής δικαστικής αρχής και να διενεργηθεί η εξέταση απο Δημόσιο Φορέα ή από ειδικό ψυχικής υγείας διορισμένο από την δικαστική αρχή.

    Να καταργηθεί η τροποποίηση του άρθρου 169Α του ΠΚ παρ.3 που επιτρέπει σε κάποιον συγγενή (συνήθως της πεθεράς) να παραβιάζει δικαστικές αποφάσεις για λογαριασμό του γονέα , ως απαράδεκτη!!!

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 16:49 | ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

    Πρέπει να συμπεριληφθεί ως αδίκημα που εντάσσεται στο πλαίσιο ενδοοικογενειακης βιας, η διάρρηξη σχέσεων με τον γονέα που είτε συνασκεί την επιμέλεια, είτε διατηρεί δικαίωμα επικοινωνίας, ώστε το ποινικό σκέλος να εναρμονιστεί πληρως με το άρθρο 1532 του ΑΚ που ορίζει πως σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται η γονική μέριμνα. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία.του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατα τον Αστικο κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινικη αναφορα και τιμωρια στον Ποινικό κώδικα.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 16:47 | Αλεξανδρος Χριστοφοριδης

    Πρέπει να συμπεριληφθεί ως αδίκημα που εντάσσεται στο πλαίσιο ενδοοικογενειακης βιας, η διάρρηξη σχέσεων με τον γονέα που είτε συνασκεί την επιμέλεια, είτε διατηρεί δικαίωμα επικοινωνίας, ώστε το ποινικό σκέλος να εναρμονιστεί πληρως με το άρθρο 1532 του ΑΚ που ορίζει πως σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται η γονική μέριμνα. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία.του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατα τον Αστικο κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινικη αναφορα και τιμωρια στον Ποινικό κώδικα.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 16:20 | Κώστας Μιλτιαδου

    Να συμπεριληφθει στις τροποποιησεις του Ποινικου Κωδικα η διαρρηξη σχεσεων γονεα-παιδιων εξ αιτιας του αλλου γονεα. Αλλιως ολο αυτο το εγκληματικο φαινομενο ΔΕΝ θα σταματησει.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 16:30 | Kostas samaras

    ΜΕΡΙΚΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΊΑ.

    -Είναι γνωστές σε όλους, – και στους κρατικούς φορείς -, εκατοντάδες μελέτες από επίσημους ανά τον κόσμο κυβερνητικούς φορείς, που δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ισόποση μεταξύ των δύο φύλων. Γιατί τις αγνοεί ο νομοθέτης; Γιατί η κοινωνία συνεχίζει τον μύθο της «έμφυλης βίας» που αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες;

    -Είναι γνωστό σε όλους, – και στους κρατικούς φορείς -, το πόσο εργαλειοποιούνται τα παιδιά από τις μητέρες, με σκοπό την εκδίκηση/εκμετάλλευση/αποξένωση του πατέρα. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι τα ποσοστά βίας απέναντι στα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερα στις μητέρες απ’ό,τι στους πατεράδες. Τα στατιστικά του Χαμόγελου του παιδιού είναι κατατοπιστικότατα. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας, – και στους κρατικούς φορείς -, ότι γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες αποξενωμένοι πατεράδες, δυστυχισμένοι που δεν βλέπουν τα παιδιά τους παρά μόνο πληρώνουν, με ένα δικαστικό σύστημα που ευνοεί – και εδώ – τις γυναίκες. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, έχει βουήξει ο τόπος αλλά όλοι κωφεύουν, για «βιομηχανίες ψευδών καταγγελιών» από τις αδίστακτες μητέρες, οι οποίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ευτελή συμφέροντά τους, δε διστάζουν να σπιλώνουν υπολήψεις αθώων ανδρών, και να τους σέρνουν στα δικαστήρια με σκοπό να τους κλείσουν φυλακή και να τους καταστρέψουν. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστή επίσης σε όλους – και στους κρατικούς φορείς -, η ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι γυναίκες για τις ψευδείς καταγγελίες, ως ένα ακόμη από τα χιλιάδες περισσότερα προνόμια που έχουν εις βάρος του άντρα στην σύγχρονη φεμινιστική γυναικοκεντρική κοινωνία. Ενώ θα έπρεπε να τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας, – και στους κρατικούς φορείς -, το ότι πολλοί πατεράδες φτάνοντας στην απόγνωση με όλα τα παραπάνω, επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, και μερικοί δυστυχώς το καταφέρνουν. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι ο άνδρας γενικότερα αντιμετωπίζεται ως πολίτης τρίτης κατηγορίας από την κοινωνία: δίνεται βαρύτατη έκταση σε οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο έγκλημα εις βάρος των γυναικών, ενώ αποκρύπτονται συστηματικά από τα Μέσα και την δημοσιότητα τα αντίστοιχα εγκλήματα εις βάρος των ανδρών. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    -Και δεν είναι μόνο τα εγκλήματα: το σύνολο του μαρτυρίου του άντρα, όπου πρωτοστατεί στις αυτοκτονίες, στους θανάτους εξαιτίας επικίνδυνων επαγγελμάτων, στους άστεγους, στις χιλιάδες ψευδείς καταγγελίες από γυναίκες που θέλουν να τον καταστρέψουν και να τον εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως, και πόσα ακόμη, αποκρύπτεται συστηματικά, ή περνάει στα «ψιλά γράμματα». Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν κάποιος στον δρόμο ρίξει ένα βλέμμα σε κάποιαν, οπότε «την παρενόχλησε/κακοποίησε/βίασε», ή ό,τι άλλο φανταστεί να δηλώσει ψευδώς. Εκεί γίνεται πρωτοσέλιδο για μέρες και όλοι αναθεματίζουν την «πατριαρχία». Γιατί αγνοεί ο νομοθέτης αυτή την υποκρισία, αυτά τα δύο μέτρα και σταθμά;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι ενώ υπάρχουν δεκάδες δομές υποστήριξης και αρωγής για την γυναίκα, δεν υπάρχει ΟΎΤΕ ΜΊΑ για τον άνδρα. Πού θα απευθυνθεί ο άνδρας που σηκώνει τέτοια απίστευτα βάρη στην ζωή του αν συνεχίσει να τον αγνοεί ο νομοθέτης;

    -Είχαμε εδώ μέσα μέχρι και βαρύτατη επώνυμη καταγγελία, ότι σε ένα, προσέξτε, ΣΕ ΈΝΑ, νοσοκομείο μίας ΜΙΚΡΉΣ επαρχιακής πόλης, έλαβαν χώρα 1302 αιτήσεις από γυναίκες προς τον διευθυντή, να τους δοθούν ψευδείς γνωματεύσεις για να εμποδίσουν την επικοινωνία με τον πατέρα! Φανταστείτε τι συμβαίνει στο σύνολο της επικράτειας! Θα επιληφθεί δικαστικός του θέματος;

    ΩΣ ΠΌΤΕ Ή ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΟΤΆΣΣΕΤΑΙ ΣΤΑ ΨΕΎΔΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΆΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΎ; ΩΣ ΠΌΤΕ Ο ΆΝΔΡΑΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΤΟ ΧΡΉΣΙΜΟ ΚΟΡΌΙΔΟ, ΤΟΝ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΊΟ ΤΡΆΓΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ, ΤΟΝ ΤΡΊΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑΣ ΠΟΛΊΤΗ; ΩΣ ΠΌΤΕ ΘΑ ΑΓΝΟΕΊ ΌΛΑ ΑΥΤΆ Ο ΝΟΜΟΘΈΤΗΣ;

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 15:35 | Μαριος Ταμπακης

    -Είναι γνωστές σε όλους, – και στους κρατικούς φορείς – εκατοντάδες μελέτες από επίσημους ανά τον κόσμο κυβερνητικούς φορείς, που δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ισόποση μεταξύ των δύο φύλων. Σχετικές έρευνες έχουν γίνει και στην Ελλάδα και τα ποσοστά δείχνουν πάλι ισόποσα. Γιατί τις αγνοεί ο νομοθέτης; Οι άντρες υποφέρουν εξίσου από ενδοοικογενειακή βία.

    -Είναι γνωστό σε όλους, – και στους κρατικούς φορείς -, το πόσο εργαλειοποιούνται τα παιδιά από τις μητέρες, με σκοπό την εκδίκηση/εκμετάλλευση/αποξένωση του πατέρα. Δεκάδες τέτοιες υποθέσεις εκκρεμούν εδώ και χρόνια στα Δικαστήρια. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι τα ποσοστά βίας απέναντι στα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερα στις μητέρες απ’ό,τι στους πατεράδες σύμφωνα με τις στατιστικές σχετικών φορέων. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας, – και στους κρατικούς φορείς -, ότι γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες αποξενωμένοι πατεράδες, δυστυχισμένοι που δεν βλέπουν τα παιδιά τους παρά μόνο πληρώνουν, με ένα δικαστικό σύστημα που ευνοεί – και εδώ – τις γυναίκες. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, έχει βουήξει ο τόπος αλλά όλοι κωφεύουν, για «βιομηχανίες ψευδών καταγγελιών» από τις αδίστακτες μητέρες, οι οποίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ευτελή συμφέροντά τους, δε διστάζουν να σπιλώνουν υπολήψεις αθώων ανδρών, και να τους σέρνουν στα δικαστήρια με σκοπό να τους κλείσουν φυλακή και να τους καταστρέψουν. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστή επίσης σε όλους – και στους κρατικούς φορείς -, η ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι γυναίκες για τις ψευδείς καταγγελίες, ενώ θα έπρεπε να τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας, – και στους κρατικούς φορείς -, το ότι πολλοί πατεράδες φτάνοντας στην απόγνωση με όλα τα παραπάνω, επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, και μερικοί δυστυχώς το καταφέρνουν. Γιατί το αγνοεί ο νομοθέτης;

    – Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι το να μεγαλώνουν τα παιδιά και με τους δυο γονείς είναι προς το συμφέρον των παιδιών. Η γονεϊκή αποξένωση αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ψυχοσύνθεση τους και στην μελλοντική ζωή τους. Γιατί το αγνοεί αυτό ο νομοθέτης;

    -Είναι γνωστό σε όλους μας – και στους κρατικούς φορείς -, ότι ενώ υπάρχουν δεκάδες δομές υποστήριξης και αρωγής για την γυναίκα, δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ δομή στήριξης για κακοποιημένους άντρες και αγόρια άνω των 12 ετών, η πρόσβαση των οποίων απαγορεύεται στις σχετικές δομές. Πού θα απευθυνθεί ο άνδρας και των ανήλικο αγόρι που σηκώνει τέτοια απίστευτα βάρη στην ζωή του αν συνεχίσει να τον αγνοεί ο νομοθέτης; Είδαμε φέτος ανήλικα αγόρια να φιλοξενούνται σε ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ επειδή δεν υπάρχουν δομές για αυτά και τους άντρες.

    -Είχαμε εδώ μέσα μέχρι και βαρύτατη επώνυμη καταγγελία, ότι σε ένα, προσέξτε, ΣΕ ΕΝΑ, νοσοκομείο μίας ΜΙΚΡΗΣ επαρχιακής πόλης, έλαβαν χώρα 1302 αιτήσεις από γυναίκες προς τον διευθυντή, να τους δοθούν ψευδείς γνωματεύσεις για να εμποδίσουν την επικοινωνία με τον πατέρα! Φανταστείτε τι συμβαίνει στο σύνολο της επικράτειας! Θα επιληφθεί δικαστικός του θέματος;

    Παρακαλούμε την άμεση συμπερίληψη της διάρρηξης σχέσεων με τον γονέα στο νομοσχέδιο, ώστε το ποινικό σκέλος να εναρμονιστεί πλήρως με το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα που ορίζεις πως σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται η γονική μέριμνα.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 15:07 | Babis

    Όσο αναφορά την επιμέλεια των παιδιών. Θα πρέπει τα παιδιά να τα φροντίζουν και οι 2 γονείς. Όταν ο ένας γονιός κριθεί ακατάλληλος από ειδικούς και όχι από κάποιον άσχετο το παιδί θα πηγαίνει στον κατάλληλο γονέα. Έτσι θα εξασφαλιστεί η ισότητα των 2 φύλων (δικαιώματα και υποχρεώσεις). Επίσης εάν κριθούν ακατάλληλοι και οι 2 γονείς τότε το παιδί πηγαίνει στους (κατάλληλους) συγγενείς 1ου βαθμού εάν υπάρχουν και ούτω καθεξής. Έτσι θα εξασφαλιστεί και η προστασία της ανηλικότητας, δηλαδή το παιδί να μεγαλώνει σε γνώριμο περιβάλλον (από συγγενείς) και επίσης σε καλό περιβάλλον. Δεν θέλουμε τρελές ποινές, θέλουμε μία ισορροπημένη κοινωνία.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 15:44 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΩΝ

    Άρθρο 26 (τροποποίηση Άρθρου 169Α ΠΚ)
    Παρ. 1: Να καθοριστεί και κατώτατο όριο ποινής και όχι μόνον ανώτατο και μάλιστα καί για τη φυλάκιση καί για τη χρηματική ποινή, έστω και αν θα επιβάλλονται διαζευκτικώς οι ποινές αυτές. Άλλως, τα κατώτατα όρια ποινών να ισχύουν για την επαναλαμβανόμενη παραβίαση δικαστικών αποφάσεων, πχ για πέντε παραβιάσεις και άνω, που προφανώς θα δύνανται να εκδικάζονται σε μία δίκη. Άλλως, τα κατώτατα όρια ποινών να ισχύουν για κάθε παραβίαση δικαστικής απόφασης επικοινωνίας γονέα-τέκνου όταν η παραβιασθείσα απόφαση δεν περιλαμβάνει την απαγγελία απειλής αστικών κυρώσεων για τις περιπτώσεις παραβιάσεως αυτής, δηλαδή δεν περιλαμβάνει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αυτής.
    Αιτιολόγηση: –Η προστασία τού κύρους όλων των δικαστικών αποφάσεων συνδέεται και με την προστασία τού κύρους τής δικαστικής λειτουργίας εν γένει. –Στην τελευταία ως άνω περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα άλλο διαθέσιμο νομικό μέσο προστασίας των θυμάτων των παραβιάσεων, πέρα από την υποβολή μηνύσεως για έναρξη ποινικής διαδικασίας.

    Άρθρο 43 (τροποποίηση Άρθρου 358 ΠΚ)
    Θα μπορούσε να εξακολουθεί να απαιτείται έγκληση και απλώς να εξαιρείται και η περίπτωση αυτή από την καταβολή παραβόλου.
    Αιτιολόγηση: Προφανώς ο σκοπός τής σχεδιαζόμενης επαναφοράς τής αυτεπάγγελτης δίωξης, είναι η αποφυγή τής υποχρέωσης καταβολής παραβόλου από τον οικονομικώς ταλαιπωρημένο δικαιούχο. Όμως δεν είναι πρακτικώς εφικτό να γνωρίζει ο Εισαγγελέας ένα τέτοιο αδίκημα χωρίς να το έχει πληροφορηθεί από τον ίδιον το δικαιούχο τής συνεισφοράς σε διατροφή. Επιπλέον, χωρίς υποβολή έγκλησης που να παρέχει και κάποια στοιχεία, θα είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει ο Εισαγγελέας και την οικονομική και επαγγελματική κατάσταση του παραβάτη, ώστε να δύναται να πιθανολογήσει το κακόβουλον της παραβάσεως. Με το ίδιο σκεπτικό, θα μπορούσε ο Εισαγγελέας να ενεργεί αυτεπαγγέλτως και για την οιαδήποτε παραβίαση παράδοσης τέκνου στον έτερο γονέα για επικοινωνία.

    Άρθρο 88 (τροποποίηση Άρθρου 6 Νόμου 3500/2006)
    Προσυπογράφουμε την παρακάτω πρόταση που έχει αναρτηθεί στην παρούσα διαβούλευση, με την επισήμανση εκ μέρους μας να υπάρχει πρόβλεψη και για τη συμμετοχή στη γονεϊκή αποξένωση άλλων προσώπων τής πλευράς τού αποξενωτή γονέα, πχ απώτερων ανιόντων, όταν η συμμετοχή αυτή γίνεται με συγκεκριμένο πρακτικό τρόπο, πχ φύλαξη του τέκνου από τους απώτερους ανιόντες σε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται με τον έτερο γονέα.
    Παναγιώτης Κατσικερός, Εφέτης Αθηνών,
    μεταπτυχιακός φοιτητής Ψυχιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΝΟΜΟΥ 3500/2006 (ΑΡΘΡΟ 88 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ) :
    ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ Η ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΩΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ – ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ
    Να προστεθούν εδάφια β’, γ’, δ’ και ε’ στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Νόμου 3500/2006, ώστε το κείμενο αυτού να έχει ως εξής :
    Άρθρο 6 – Ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη
    1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β΄ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον ενός έτους.
    Βλάβη – ειδικότερα δε της ψυχικής – υγείας, με την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, αποτελεί και η πρόκληση από τον ένα γονέα (αποξενωτή), με πρόθεση, δια πράξεων ή παραλείψεων, γονεϊκής αποξένωσης του ανήλικου τέκνου από τον άλλο γονέα (αποξενωμένο).
    Γονεϊκή αποξένωση ορίζεται ως η ψυχική κατάσταση, κατά την οποία ένα παιδί απορρίπτει, χωρίς βάσιμο λόγο, τη σχέση με τον αποξενωμένο γονέα.
    Κριτήρια διάγνωσης της γονεϊκής αποξένωσης είναι :
    [α] απουσία παραμέλησης και κακοποίησης – σωματικής ή ψυχικής – του τέκνου από τον αποξενωμένο γονέα
    [β] άρνηση επαφής και αποφυγή σχέσης εκ μέρους του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα, με συμπεριφορικές εκδηλώσεις όπως :
    1) η επανάληψη επικρίσεων για τον αποξενωμένο γονέα σε τρίτους,
    2) επιπόλαιες και παράλογες εκλογικεύσεις για δήθεν απόρριψη του αποξενωμένου γονέα,
    3) έλλειψη αμφιθυμίας για τους γονείς, θεωρώντας πάντοτε τον ένα γονέα καλό και τον άλλο κακό, 4) έντονες δηλώσεις, ότι είναι αποκλειστικά δική του η απόφαση να διακόψει τις επαφές με τον αποξενωμένο γονέα,
    5) απουσία ενοχής για την προσβλητική μεταχείριση του αποξενωμένου γονέα,
    6) αντανακλαστική υποστήριξη στον αποξενωτή γονέα σε γονεϊκή σύγκρουση,
    7) υιοθέτηση κατηγοριών του ενός γονέα για τον άλλο γονέα και
    8) απόρριψη της ευρύτερης οικογένειας του άλλου γονέα
    και [γ] γονικές συμπεριφορές αλλοτρίωσης από τον αποξενωτή γονέα που επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψη του τέκνου για τον αποξενωμένο γονέα, ιδίως :
    1) συκοφαντικοί ισχυρισμοί,
    2) ψευδείς καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης,
    3) παρεμπόδιση επικοινωνίας του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα,
    4) αποθάρρυνση του παιδικού ενδιαφέροντος για τον αποξενωμένο γονέα,
    5) εξαναγκασμός του τέκνου να απορρίψει τον αποξενωμένο γονέα,
    6) θέση διλήμματος στο παιδί για επιλογή γονέα,
    7) πρόκληση ψευδών εντυπώσεων στο τέκνο για δήθεν επικινδυνότητα του αποξενωμένου γονέα,
    8) εμφάνιση τρίτου προσώπου ως δήθεν πατέρα ή μητέρας,
    9) απόκρυψη ιατρικών, κοινωνικών ή εκπαιδευτικών πληροφοριών για το τέκνο από τον αποξενωμένο γονέα
    Η διάγνωση της γονεϊκής αποξένωσης γίνεται με κάθε αποδεικτικό μέσο, ιδίως δε με παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, που παραγγέλλει η αρμόδια δικαστική ή εισαγγελική αρχή, αποκλειστικά σε δημόσιο φορέα ψυχικής υγείας, και η οποία διεξάγεται μόνον από απασχολούμενους σε αυτόν παιδοψυχιάτρους, εξειδικευμένους στη γονεϊκή αποξένωση με πιστοποιημένες στο εν λόγω αντικείμενο θεωρητική κατάρτιση και κλινική εμπειρία αποξενωμένων τέκνων.
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    Με το Νόμο 4800/2021 αναγνωρίζεται η γονεϊκή αποξένωση, ευθέως στην αιτιολογική έκθεση του (κεφάλαιο Β σελ. 14, όπου περιγράφεται, ως ένας εκ των νομοθετικών σκοπών : «να αποφεύγεται το φαινόμενο της γονεϊκής αποξένωσης») και εμμέσως – πλην σαφώς – στις διατάξεις του ως «διάρρηξη των συναισθηματικών σχέσεων» τέκνου και γονέα (άρθρo 5 Νόμου 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1511 παρ. 2 Α.Κ. : «Στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται ιδίως … και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς (γονείς) …» και άρθρο 14 Ν. 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1532 Α.Κ. : «Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως : … β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς …»), καθώς η τελευταία είναι συνέπεια και εξωτερική εκδήλωση της γονεϊκής αποξένωσης.
    Αν και υπήρξαν αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές τις προηγούμενες δεκαετίες, για πρώτη φορά η γονεϊκή αποξένωση περιεγράφηκε ως «σύνδρομο» το έτος 1985 από τον R. Gardner. Τα επόμενα έτη, οι περισσότεροι συγγραφείς εγκατέλειψαν τη χρήση της λέξης «σύνδρομο» και αναφέρθηκαν απλώς σε αυτήν ως ψυχική κατάσταση. Έκτοτε και έως σήμερα, η γονεϊκή αποξένωση, ως ψυχική κατάσταση του παιδιού με συγκεκριμένα συμπτώματα (που σχετίζεται με συμπεριφορές του αποξενωτή γονέα, ενώ έχει ψυχολογικές συνέπειες για τον αποξενωμένο γονέα), είναι ευρέως αποδεκτή στην επιστημονική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω στην πρόταση συμπλήρωσης του άρθρου 6 Ν. 3500/2006.
    Η γονεϊκή αποξένωση μπορεί να συνιστά ψυχολογική κακοποίηση του παιδιού και επομένως μορφή ενδοοικογενειακής βίας, τιμωρούμενη σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3500/2006. Παρότι το σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης δεν περιλαμβάνεται ως αυτοτελής ψυχική διαταραχή στα διαγνωστικά εγχειρίδια DSM-5 της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ICD-11 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – αν και έχει κατατεθεί σχετική τεκμηριωμένη πρόταση από πληθώρα ειδικών επιστημόνων (Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187, όπου 67 διεθνείς επιστήμονες – ερευνητές συνυπογράφουν την πρόταση να γίνει δεκτή η γονεϊκή αποξένωση ως διάγνωση σε DSM-V και ICD-11), εντούτοις βασικά χαρακτηριστικά της γονεϊκής αποξένωσης περιγράφονται στα παρακάτω διαγνωστικά κριτήρια του DSM-5 : α) με κωδικό V995.51 : ψυχολογική κακοποίηση παιδιού, β) με κωδικό V61.20 : προβλήματα στις σχέσεις γονέα – παιδιού, που σχετίζονται με διαταραγμένη λειτουργία σε συμπεριφορικό, γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο και γ) με κωδικό V61.29 : παιδί που επηρεάζεται από δυσφορία στη γονική σχέση. Τέλος, έχουν υποστηριχθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία και απόψεις που απορρίπτουν την ύπαρξη της γονεϊκής αποξένωσης, όμως αντικρούονται ως στηριζόμενες σε εσφαλμένη μεθοδολογία και αξιολόγηση δεδομένων.
    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ
    1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ / ΣΤΑ ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ
    Αναστασοπούλου Σ., “Ενδοοικογενειακή βία”, μελέτη δημοσιευθείσα στην ιστοσελίδα «ΓΟΝΙΣ», 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση στη δικαστηριακή πρακτική”, ΕλλΔνη τ. 5, Σεπτέμβριος 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας”, 2022
    Βαλτούδης Α., “Συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία στο νέο οικογενειακό δίκαιο”, ΕλλΔνη, τ. 4, Ιούλιος 2021
    Θέμελη O., “Τα παιδία καταθέτει – Η δικανική εξέταση ανηλίκων μαρτύρων, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης», εκδ. Τόπος, 2014, σ. 273-278
    Καπερώνη Μ., “Γονική αποξένωση”, στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Κατσικερός Π., “Γονεϊκή αποξένωση : πρόβλημα και λύσεις’’ άρθρο δημοσιευθέν στην ιστοσελίδα «dikastiko.gr», 2022
    Κολαϊτης, “Συγκρουσιακά διαζύγια και σχετιζόμενες καταστάσεις” στο συλλογικό έργο “Σύγχρονη ψυχιατρική παιδιού και εφήβου”, 2022, ιδίως σελ. 398 επ.
    Μαργαρώνη Α. & Γιαννοπούλου Ι., “Ισχυρισμοί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε περιπτώσεις συγκρουσιακών διαζυγίων”, Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου, vol. 10, τ. 1ο, έτος 2022
    Μπέκα Α., “Διάσπαση της γονεϊκής συμβίωσης και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Αληθείς και ψευδείς καταγγελίες και η αξιολόγησή τους”, Παιδί & Έφηβος, 2004 / τ. 6, σ. 21-40
    Μπέκα Α., “Η διαταραγμένη επικοινωνία με το παιδί μετά τη διάσπαση της συμβίωσης των γονέων, ως παράγοντας κινδύνου για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη – Συμβολή σε θέματα δικαστικής παιδοψυχιατρικής”, διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ., 2005
    Παντελαίου Χ., “Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας του τέκνου”, διπλωματική εργασία στη Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., 2018
    Πενταράκη Α., “Νέες τάσεις στην επιμέλεια των παιδιών και η σχέση τους με την παιδική κακοποίηση”, Συνήγορος, 2018, σ. 40 επ.
    2. ΔΙΕΘΝΗΣ / ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ
    Baker A.J.L. & Chambers J., Adult recall of childhood exposure to parental conflict : Unpacking the black box of parental alienation, Journal of Divorce & Remarriage, 2011 / 52, p. 55-76
    Baker A.J.L., Burkhard B. & Kelly J., Differentiating alienated from not alienated children : A pilot study, Journal of Divorce & Remarriage, 2012 / 53, p. 178-193
    Bantekas I., Discrimination against Fathers in Greek Child Custody Proceedings : Failing the Child’s Best Interests, International Journal of Children s Rights, 2016 / 24, σ. 330-357
    Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187
    Bernet W., Parental alienation and misinformation proliferation, Family Court Review, 2020
    Bernet W., Rohner R. & Reay K.M., Rejecting the rejection of parental alienation : Comment on Mercer (2021), Journal of Family Trauma, Child Custody & Child Development, 2020
    Bernet W. & Greenhill L., The Five-Factor Model for the Diagnosis of Parental Alienation, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 2022, Vol. 61 / No 5, p. 591-594
    Bjarnason, T. & Arnarsson, A.M., Joint physical custody and communication with parents : A cross-national study of children in 36 Western countries, Journal of Comparative Family Studies 2011, 42 / 6, p. 871-890
    Gardner R., Recent trends in divorce and custody litigation, Academy Forum, 1985 / 29, 3-7
    Gardner R., The Parental Alienation Syndrome : A Guide for Mental Health and Legal Professionals, Cresskill, NJ : Creative Therapeutics, 1992, p. 63-92
    Harman J.J., Kruk E. & Hines D.A., Parental Alienating Behaviors : An Unacknowledged Form of Family Violence, Psychological Bulletin, 2018, 144 (12), p. 1275-1299
    Koukoulis A.N., Tsellou M., Rougkala V., Bacopoulou F. & Papadodima S., Decisions of Greek Courts Securing the Right of Parent–Child Communication and Their Determinants, Healthcare 2022, 10(12), 2522
    Lorandos D. Parental alienation and North American Law (in Lorandos D. & Sauber S.R., Parental alienation : The handbook for mental health and legal professionals, 2013, σ. 348-424, Charles C. Thomas Publisher)
    Lorandos D. (2020), Parental alienation in U.S. Courts, 1985 to 2018, Family Court Review, 58[2], 2020, σ. 322 – 339)
    Nielsen L., Joint Versus Sole Physical Custody : Children’s Outcomes Independent of Parent. Child Relationships, Income, and Conflict in 60 Studies, Journal of Divorce & Remarriage, 2018 / 59, p. 247-281
    Saunders L. – Harman J., “Κοινή ανατροφή και γονική αποξένωση – Σκέψεις βελτίωσης” (μτφρ. Γιώργος Καραμανώλης), στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Vassiliou D. & Cartwright G., The Lost Parents’ Perspective on Parental Alienation Syndrome, The American Journal of Family Therapy, 2001 / 29, p. 181-191

    Άρθρο 97 (τροποποίηση Άρθρου 21 Ν. 3500/2006)
    Πιστεύουμε πως τα νομικά πρόσωπα και οι κοινωνικές υπηρεσίες που αναφέρονται στην παρ. 1, θα πρέπει να υποχρεωθούν να συμπεριλαμβάνουν και κάποιους χώρους που θα παρέχουν συμπαράσταση και συνδρομή όπως αναφέρεται στην ίδια παράγραφο, σε αγόρια ηλικίας άνω των 14 ετών, σε άνδρες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και εν γένει σε ανήλικα τέκνα και γονείς χωρίς επιμέλεια για τις ειδικές περιπτώσεις που θα έχει επιδικαστεί ή θα έχει διαταχθεί προσωρινώς από Δικαστική Αρχή η παράδοση-παραλαβή τέκνου για μεταξύ τους επικοινωνία να γίνεται σε τέτοιους χώρους, ιδίως κατόπιν επανειλημμένων παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων της εν λόγω επικοινωνίας εκ μέρους τού έτερου γονέα ή κατόπιν επεισοδίων μεταξύ των γονέων σε προηγούμενες περιστάσεις παράδοσης-παραλαβής τού τέκνου.
    Αιτιολόγηση: 1) Μέχρι στιγμής αυτά τα νομικά πρόσωπα και οι κοινωνικές υπηρεσίες αρνούνται τελείως να παρέχουν οποιαδήποτε συμπαράσταση και συνδρομή σε άνδρες. Στους χώρους φιλοξενίας τους δεν φιλοξενούν ούτε καν αγόρια άνω των 14 ετών. Ωστόσο υφίστανται βία ακόμη και ενήλικες άνδρες, όπως: σωματική βία που μπορεί να επιφέρει βαριές κακώσεις ιδίως όταν προέρχεται από άρρενα πρόσωπα της πλευράς τής συζύγου τους και με ηθική αυτουργία τής συζύγου τους, οικονομική βία από τη σύζυγο με αποτέλεσμα να μην έχουν προσωρινά ούτε καν οικία διαμονής, ψευδείς καταγγελίες που κάποιες φορές έχουν ως αποτέλεσμα την προληπτική απομάκρυνση του καταγγελθέντος από την εργασία του. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές τής ισότητας όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, θα πρέπει να τηρούνται βάσει του Συντάγματος και πολλών Διεθνών Συμβάσεων και Νόμων. 2) Οι παραβιάσεις των διατάξεων επικοινωνίας των δικαστικών αποφάσεων, μπορεί να αποτρέπονται ή τουλάχιστον να αποδεικνύονται πολύ πιο εύκολα όταν η παράδοση-παραλαβή έχει προσδιοριστεί να γίνεται σε τρίτους χώρους και ενώπιον τρίτων προσώπων. Εξάλλου πολλές φορές σε διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής τέκνων στην οικία τής μητέρας, που είναι και το σύνηθες, προκύπτουν επεισόδια μεταξύ των γονέων ενώπιον των τέκνων τους.

    Άρθρο 98 (τροποποίηση Άρθρου 23 Ν. 3500/2006)
    Στο τέλος της παρ. 2 να προστεθεί και δεύτερη περίπτωση στην εξαίρεση και αντί για «παρά μόνο εάν προέβησαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.», προτείνουμε να γίνει «παρά μόνον: α) εάν προέβησαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά ή β) εάν τουλάχιστον δύο αναφορές τους εντός του ιδίου έτους που έτυχαν δικαστηριακής χρήσεως σε υποθέσεις γαμικών διαφορών ή γονικής μέριμνας ή επικοινωνίας γονέα-τέκνου, αποδείχθηκαν εκ των υστέρων αναληθείς.»
    Αιτιολόγηση: Υπάρχει ήδη εν εξελίξει τουλάχιστον μία σοβαρή ποινική διαδικασία για ενδεχόμενο κύκλωμα παραγωγής ψευδών γνωματεύσεων για δήθεν ενδοοικογενειακή βία χειρίστης μορφής, που προορίζονταν για δικαστηριακή χρήση σε τέτοιου είδους αστικές δίκες. Οι πληροφορίες τού Σωματείου μας είναι πως μπορεί να υπάρχουν και άλλου είδους τέτοια κυκλώματα, που περιλαμβάνουν επαγγελματίες κατηγοριών τής παρ. 1 του εν λόγω Άρθρου. Επιπλέον, σε άλλη ανάρτηση της παρούσας διαβούλευσης, εμφανίζονται στατιστικές για τα χαμηλά ποσοστά των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας που τελικώς επιβεβαιώνονται. Είναι άλλωστε παρατηρημένο πως συνήθως οι ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες για άσκηση βίας από πατέρα προς το τέκνο του, εμφανίζονται αφού ο πατέρας έχει αιτηθεί κοινή επιμέλεια.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 14:53 | Αχιλλέας Ιωάννου

    Ένα ζήτημα που ταλανιζει χιλιάδες γονεις και συγγενείς των παιδιών
    Είναι η γονεικη αποξενωση .
    Η αποξενωση τελείται κυρίως από το γονέα που έχει την επιμέλεια του τέκνου.

    Η γονεικη αποξενωση πλέον είναι μια κοινωνική μάστιγα. Η προσπάθεια του γονεα που έχει την επιμέλεια να καταστρέψει τη σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, συνήθως συμβαίνει από μητέρες που έχουν την επιμέλειαοπου προσπαθούν να καταστρέψουν τη σχέση του τέκνου με τον πατέρα.
    Πρέπει να σταματήσει αυτό το έγκλημα εις βάρος των παιδιών, το οποίο έγκλημα έχει αποδέκτες τον έτερο γονέα που συνήθως έχει επικοινωνία με το τέκνο κ τους συγγενείς του .

    Η γονεικη αποξενωση Πρέπει να ποινικοποιηθει,ως ποινικό αδίκημα, γονεικη αποξενωση είναι παιδική κακοποιηση,συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση.
    Αλλάξτε το, ποινικοποιηστε την γονεικη αποξενωση για το καλό και συμφέρον των παιδιών.
    Υγιή ψυχολογικά παιδιά, σημαίνει υγιής κοινωνία.
    Είναι απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει, γονείς που έχουν την επιμέλεια να εγκληματουν ,προσπαθώντας να καταστρέψουν τη σχέση του ετέρου γονέα με το παιδι του .
    Ποινικοποιηση με βαριές ποινές της γονεικης αποξενωσης,για να σταματήσει επιτέλους αυτό το έγκλημα εις βάρος παιδιών,κυρίως μπαμπαδων και της πατρικής γραμμής.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 14:32 | Stelios

    Να καταργηθεί η υποχρεωτική συνεπιμέλεια.
    Ο στόχος των περισσότερων πατεράδων είναι η μή χορήγηση της διατροφής και όχι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
    Να απαγορευτεί το ψευδοσύνδρομο της γονεϊκής αποξένωσης και να εφαρμοστεί η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.Υπάρχουν κακοποιημένες γυναίκες που ζούνε με απειλές και διαρκή φόβο και μετά τον γάμο.
    Το GREVIO καλεί τις Ελληνικές αρχές να διασφαλίσουντην παραχή κατάλληλης κατάρτισης με στόχο την ευαισθητοποίηση των δικαστών και άλλων επαγγελμάτωνγια τις βλαβερές συνέπειες της βίας.
    Σαν πατερας χωρισμένης κόρης και σαν παππούς ζητάω κ Υπουργέ να προστατέψουμε τις γυναίκες, τις κόρες μας. Δεν τις μεγαλώσαμε με τόση φροντίδα και αγάπη για να τις κακοποιεί κάποιος άντρας που βρέθηκε στο διάβα της.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 14:11 | Valia

    Έχει παρατηρηθεί ότι στις γυναίκες και στα παιδιά εντείνεται η βία μετά τον χωρισμό. Επίσης η επαφή με τα παιδιά (λόγω επικοινωνίας κατόπιν δικαστικής απόφασης) χρεισιμοποιείται ως συνέχιση και διαιώνιση της βίας και ως τρόπος ελέγχου, εξουσίας και βίας κατά των γυναικών καθώς προσπαθούν να διαβάλλουν την μητέρα στα παιδιά.
    Επίσης οι κακοποιητές χρησιμοποιούν την ψευδοθερία της γονεϊκής αποξένωσης,για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας ή επιμέλειας από την μητέρα.
    Βοηθείστε τις γυναίκες κ.Υπουργέ από την διαρκή κακοποίηση και φόβο που ζούμε.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 14:35 | Ζ.Χ.

    Άμεση αποκοπή των προνομίων όλων όσων έχουν την αποκλειστική επιμέλεια. Τα κίνητρα και τα οφέλη μιας γυναίκας να βρίσκεται χωρισμένη είναι εκείνα που την οδηγούν στο να χωρίζει-στις περισσότερες περιπτώσεις-.
    Τα δικαστήρια δικάζουν καταχρηστικα κατά των ανδρών βασισμένη στο υπάρχων νομικό πλαίσιο αλλά και στα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας.
    Τα δικαστήρια όταν ορίζουν την επιμέλεια και άρα και την διατροφή που θα πρέπει να καταβάλει ο άντρας π.χ. 300 ευρώ θα πρέπει με αποδείξεις να παρουσιάζονται 600 ευρώ έξοδα του παιδιού, δηλαδή ίση προσφορά οικονομική και από τους 2 γονείς. Ή διαφορετικά να έχει την ευχέρεια ο πατέρας να πάρει π.χ. ένα ζευγάρι παπούτσια αξίας 100 ευρώ και να καταβάλει 200 ευρώ. Συνολικά παλι 300. Δεν μπορεί να καπηλευεται όλα τα χρήματα όπως αυτή επιθυμεί.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 14:12 | Διονύσιος

    Καλησπέρα σας μπορεί να μας εξηγήσει κανείς γιατί στην υποτιθέμενα ισόνομη κοινωνία μας υπάρχουν πιο ισχυρές ποινές για τους άνδρες; Μπορείτε να μας πείτε γιατί όταν χωρίζουν τα ζευγάρια 19/20 φορές το παιδί το παίρνει η μάνα και γίνεται εργαλείο χειρισμού του ψυχικού κόσμου του πατέρα; Γιατί ακούμε τον όρο γυναικοκτονία; Θεωρείτε ανώτερη ή ποινή ή κατώτερη από την ανθρωποκτονία; Υπάρχουν δηλαδή διαφορετικές κατηγορίες στην κοινωνία που οραματίζεστε; Παρακαλώ για κάποια υπεύθυνη απάντηση. Τέλος καλό θα ήταν η τόσο ευαίσθητη κοινωνία που οραματίζεστε να μιλήσει και για την βία κατά των αντρών. Μην περιφέρεται σαν εικόνισμα η βία κατά των γυναικών μόνο από κανάλι σε κανάλι. Ευχαριστώ

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 14:54 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΟΥΠ.

    ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ COPY-PASTE ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ,ΚΑΜΜΙΑ ΜΑΝΑ ΔΕ ΘΑ ΣΤΕΡΟΥΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ,ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ,Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2006,ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΨΕΙ ΠΟΛΥ.ΘΡΗΝΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ,Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΡΑΓΔΑΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΑΝΑΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ.ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΠΑΛΙ ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ-ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝ,ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΚΚΟΠΟΙΗΤΗ?ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΤΕ,ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΥΜΕ ΜΑΝΕΣ ΚΙ ΟΡΦΑΝΑ.ΚΑΜΜΙΑ ΜΑΝΑ ΔΕ ΘΑ ΣΤΕΡΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ,ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ,ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ…
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΕ Ο 4800,ΜΕ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ..ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ,ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ-ΕΜΜΕΣΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΒΗΜΑΤΑ ΧΕΛΩΝΑΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΣ ΚΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ,ΟΠΟΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΘΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ.ΚΙ ΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΟΧΙ ΝΑ ΓΥΡΝΟΥΝ FREE ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ..ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 13:02 | Αντώνης

    Είναι αδιανόητο εν έτει 2023 να μην τιμωρείται ως ποινικό αδίκημα η σκόπιμη διάρρηξη σχέσεων παιδιού-γονέα. Επίσης αυτονόητες είναι οι συνέπειες της ατιμωρησίας ενός τέτοιου γεγονότος. Η μάστιγα αυτή κάποτε πρέπει να τελειώσει. Όχι άλλα παιδιά χωρίς τον ένα γονέα.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 13:16 | Κωνσταντίνος

    Για μια ακόμη φορά βλέπω ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την καταπολέμηση της ΓΟΝΕΪΚΉΣ ΑΠΟΞΈΝΩΣΗΣ.
    Επίσης δεν προβλέπεται ποινή για όσες και όσους καταγγέλουν ΨΕΥΔΏΣ βιασμούς εις βάρος τους.
    Είναι επειδή και στις δυο πιο πάνω περιπτώσεις οι θύτες και τα θύματα παράλληλα ανήκουν με συντριπτική πλειοψηφία σε συγκεκριμένο φύλο;;

    Αν συνεχίσετε να αγνοείται τα παιδιά που έχουν χάσει τους μπαμπάδες τους εξαιτίας της ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΉΣ και ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΉΣ συμπεριφοράς των πρώην συζύγων τους, απέναντι στα ίδια τους τα παιδιά ή συνεχίσετε να αγνοείται άνδρες θύματα κακόβουλων, ψευδών καταγγελιών εις βάρος τους για βιασμό ή κακοποίηση τότε πρέπει να είστε έτοιμοι για την απάντηση μας στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 12:35 | ΑΥΓΕΡΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Άρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006Δώστε βάση στα επίσημα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία και όχι στις παραφιλολογίες και σε ότι επιβάλλει ο μισανδρισμός και η φεμινιστική προπαγάνδα και κουλτούρα χωρίς αποδείξεις. Αρχίζει ο κόσμος και ξυπvάει από τον φεμινιστικό λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών. Ξυπνήστε και εσείς. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι παρ.1 και 3 καθώς αναφέρονται μόνο σε «εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών». Είναι επικίνδυνες. Εξαφανίζετε κάθε έννοια δικαίου και ισότητας. Το κράτος πρέπει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο όχι μόνο τις γυναίκες αλλά τα παιδιά και τους άντρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού δίνουν 3πλάσιο νούμερο (203 γυναίκες, 68 άνδρες) κακοποίησης παιδιών από μητέρες όπως και το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρών που αγγίζουν το 78% έναντι 22% των γυναικών. Προμοτάρετε την έννοια της «έμφυλης» βίας ενοχοποιώντας γενικά το ανδρικό φύλο και δημιουργείται νέα συγκρουσιακά δίπολα με ηθικό άλλοθι, καθοδηγώντας την κοινή γνώμη στον λάθος προσανατολισμό. Το 1982 καταργήθηκε κάθε διάκριση σε βάρος των γυναικών. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί χρειάζονται δημόσιοι οργανισμοί , που αφορούν μόνο τις γυναίκες και όχι τα παιδιά και τους άντρες? Φτιάξτε δομές για τα παιδιά και τους άντρες. Τα περιστατικά κακοποίησης ανδρών είναι πάρα πολλά. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας.Άρθρο 86Η διάρρηξη σχέσεων και η βίαιη αποκοπή του τέκνου από τον γονέα μετά από μεθοδεύσεις του έτερου γονέα και των οικείων του (τις περισσότερες φορές από την μητρική πλευρά) η οποία έχει εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα και ανεπανόρθωτη πληγή της κοινωνίας μας συνιστά βαριά ψυχολογική, πνευματική και νοητική βία και κακοποίηση του τέκνου, του πατέρα και των οικείων του και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα. Να εναρμονιστεί το άρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας το οποίο προβλέπει αφαίρεση γονικής μέριμνας στα άτομα που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Η γονική μέριμνα αφαιρείται ακριβώς επειδή συντελέστηκε έγκλημα στην ψυχολογία του παιδιού πρωτίστως και του ετέρου γονέα δευτερευόντως. Είναι αδύνατον να είναι εφικτή η ανώτατη τιμωρία σε γονέα κατά τον Αστικό κώδικα που είναι η αφαίρεση γονικής μέριμνας όμως αυτή να μην έχει ουδεμία ποινική αναφορά και τιμωρία στον Ποινικό κώδικα. Οφείλετε να διορθώσετε αυτή την απαράδεκτη παράλειψη αυτής της κατάπτυστης σοβαρής μορφής βίας. Προστατέψτε τα παιδιά μας. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώραςΆρθρο 98Να αποσυρθεί το ακαταδίωκτο όλων των επαγγελματιών «Ειδικών Ψυχικής Υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων. Τα περιστατικά ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων είναι αμέτρητα και βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς νέα.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 11:41 | Ελευθερία

    κ.Υπουργέ θα πρέπει να ελαστοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες της δικαιοσύνης που αντιμετωπίζουμε μητέρες και παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
    Να εφαρμοσθούν:
    1.Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
    2.Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
    3.Η Σύμβαση του ΟΗΕ.
    4.Απόφαση GREVIO
    5.Να νομοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία και
    6.Να νομοθετηθεί η απαγόρευση της χρήσης του ψευδοσυνδρόμου της γονεικής αποξένωσης.
    Δεχόμαστε απειλές από πρώην συζύγους και χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο έδαφος.
    Βοηθείστε τις γυναίκες και τα παιδιά.

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 10:51 | Ειρήνη

    Οι χωρισμένες γυναίκες δεχόμαστε μαζική επίθεση με την δήθεν γονεϊκή αποξενωση.Ας σταματήσει η κακοποίησή μας. Δεν μπορεί να υπαρξεισυνεργασία μεταξύ κακοποητή και θύματος.
    1.Εφαρμογη των πορισμάτων GREVIO και ΟΗΕ για αποφυγή περιστατικών βίας.
    2.Απαγόρευση της χρήσης του ψευδοσυνδρόμου της γονεικής αποξένωσης.