Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).

β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).

γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).

ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).

η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).

θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).

ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).

ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).

ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).

ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).

ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).

ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).

κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).

κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).

κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).

κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).

κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).

λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).

λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).

λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).

λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).

λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).

λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).

λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).

μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).

μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).

μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).

μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).

μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).

να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).

νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).

νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.

γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.

ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.

η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.

θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.

ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.

ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.

ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 13 Απριλίου 2024, 15:31 | ΔΗΜΟΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 20 ΧΛΜ
    ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΡΩΝ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 40 ΧΛΜ

    ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ 37.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ
    ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ- ΜΑΝΔΡΑΣ ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ- ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ 85.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ

    Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑ

  • 13 Απριλίου 2024, 15:21 | ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΜΕΛΕΤΗ

    ΕΛΕΥΣΙΝΑ- ΜΕΓΑΡΑ.
    Είναι λάθος να επιλεγούν τα Μέγαρα σαν περιφερειακή εδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά. Ως κάτοικος Ελευσίνας , είναι σίγουρο ότι αν υποχρεωθω να πάω στα Μέγαρα για να διεκπεραιωσω μια νομική μου υπόθεση, θα χρειαστεί να πάω στα Μέγαρα, σε 20 χιλιόμετρα απόσταση, χωρίς αστική συγκοινωνία και με πληρωμή διοδίων. Ως εκ τούτου θα είναι πολύ πιο δυσχερής η πρόσβαση μου στη δικαιοσύνη και πολύ πιο χρονοβόρα και δαπανηρή. Η μόνη λογική επιλογή είναι ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

  • 13 Απριλίου 2024, 14:47 | ΛΙΑΣΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

    Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΛΟΓΩ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ

  • 13 Απριλίου 2024, 13:53 | Σπύρος Νικόλοπουλος, Αρχιτέκτων

    Το δικαστικό Μέγαρο ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ μελετήθηκε και κατασκευάστηκε την περίοδο 1966-1972, από δύο γνωστά ελληνικά γραφεία: Το «Αρχιτεκτονικό γραφείο Τάσου και Δημήτρη Μπίρη» και το «Αρχιτεκτονικό γραφείο Ηλία Παπαγιαννόπουλου». Αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα μοντέρνας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

    Στον σχεδιασμό δόθηκε έμφαση στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του κτιρίου, όπου το πλήθος συγκεντρώνεται στο φουαγιέ της εισόδου με το ψηλό, οργανικό στέγαστρο να δεσπόζει, προτού μεταβεί στις δικαστικές αίθουσες. Συνεπώς, το δικαστικό μέγαρο έχοντας απωλέσει τα αυταρχικά χαρακτηριστικά που συνηθίζονται σε αντίστοιχα κτίρια μετατρέπεται σε μια «κλειστή πλατεία», που προωθεί το διάλογο, την ανθρώπινη διεπαφή και παράλληλα ευνοεί την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου, καθώς οι ανθρώπινες ροές διανέμονται ρυθμικά και σταδιακά στους χώρους περιμετρικά της «κλειστής πλατείας».

    Ένας τέτοιος χώρος όπου η καλή αρχιτεκτονική συναντά την απονομή της δικαιοσύνης ορθά επιλέχθηκε να είναι η κεντρική έδρα του ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ στην κεντροβαρική ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ του νομού, στην πόλη των πηγών, στη ΛΙΒΑΔΕΙΑ.

  • 13 Απριλίου 2024, 13:44 | Ν.Σ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ:
    α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, ο Δήμος Αγρινίου (όλες οι Δημοτικές Ενότητες) και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας.
    ΠΡΟΣΟΧΗ:
    Δεν είναι δυνατόν οι Δ.Ε. Αρακύνθου, Αγγελοκάστρου και Μακρυνείας να υπάγονται στο παράλληλο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου. Οι συγκεκριμένες Δ.Ε. απέχουν ελάχιστη απόσταση από την πόλη του Αγρινίου, οι κάτοικοί τους είναι δημότες Αγρινίου, αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχουν την Δ.Ο.Υ. Αγρινίου και υπάρχει καθημερινή αστική συγκοινωνία που συνδέει τις περιοχές αυτές με την πόλη του Αγρινίου.
    Για ποιόν λόγο λοιπόν να ταλαιπωρούμαστε για ένα Δικαστήριο και να αναγκαζόμαστε να μετακινούμαστε με δικό μας μέσο (αφού αστική συγκοινωνία για Μεσολόγγι δεν υπάρχει), χάνοντας χρόνο και χρήμα;;;;
    Κάτοικος Γαβαλούς Μακρυνείας.

  • 13 Απριλίου 2024, 12:34 | Γεώργιος Γλυκοκόκαλος

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπο αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της δημοτικής ενότητας Νίκου Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

  • 13 Απριλίου 2024, 11:58 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.Η Π.Ε. (πρώην νομός) Αιτωλ/νίας είναι ο μεγαλύτερους νομός σε έκταση και από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό νομούς της χώρας. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχει ΔΥΟ σχηματισμούς Πρωτοδικείων (Κεντρικό – Περιφερειακό).Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας πρέπει να παραμείνει το Αγρίνιο για τους εξής λόγους:
    1. Είναι έδρα του Εφετείου Δυτικής Ελλάδας.
    2. Είναι το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Νομού και μία από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
    3. Βρίσκεται γεωμορφικά στο κέντρο του μεγαλύτερου σε έκταση Νομού της χώρας. (Στο Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας υπάγεται και η Λευκάδα)
    4. Είναι έδρα του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας.
    5. Διαθέτει υπερσύχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις (χώρος αρχείου – υπόγειο πάρκινγκ – εύκολη πρόσβαση από Ε.Ο. – πρόσβαση ΑΜΕΑ – αίθουσες δικαστών/ δικηγόρων)
    6. Έχει τεράστιο όγκο δικαστικής ύλης.
    7. Έχει υποδειχθεί από τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως η έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας(Κεντρικό Πρωτοδικείο Αιτω/νίας στο Αγρίνιο).Τα παραπάνω δεδομένα δεν αναιρούνται από την ιστορικότητα/συμβολισμό της Πόλεως του Μεσολογγίου, πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

  • 13 Απριλίου 2024, 11:27 | ΡΕΒΕΚΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.Η Π.Ε. (πρώην νομός) Αιτωλ/νίας είναι ο μεγαλύτερους νομός σε έκταση και από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό νομούς της χώρας. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχει ΔΥΟ σχηματισμούς Πρωτοδικείων (Κεντρικό – Περιφερειακό).Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας πρέπει να παραμείνει το Αγρίνιο για τους εξής λόγους:
    1. Είναι έδρα του Εφετείου Δυτικής Ελλάδας.
    2. Είναι το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Νομού και μία από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
    3. Βρίσκεται γεωμορφικά στο κέντρο του μεγαλύτερου σε έκταση Νομού της χώρας. (Στο Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας υπάγεται και η Λευκάδα)
    4. Είναι έδρα του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας.
    5. Διαθέτει υπερσύχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις (χώρος αρχείου – υπόγειο πάρκινγκ – εύκολη πρόσβαση από Ε.Ο. – πρόσβαση ΑΜΕΑ – αίθουσες δικαστών/ δικηγόρων)
    6. Έχει τεράστιο όγκο δικαστικής ύλης.
    7. Έχει υποδειχθεί από τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως η έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας(Κεντρικό Πρωτοδικείο Αιτω/νίας στο Αγρίνιο).Τα παραπάνω δεδομένα δεν αναιρούνται από την ιστορικότητα/συμβολισμό της Πόλεως του Μεσολογγίου, πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

  • 13 Απριλίου 2024, 11:02 | ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.Η Π.Ε. (πρώην νομός) Αιτωλ/νίας είναι ο μεγαλύτερους νομός σε έκταση και από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό νομούς της χώρας. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχει ΔΥΟ σχηματισμούς Πρωτοδικείων (Κεντρικό – Περιφερειακό).Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας πρέπει να παραμείνει το Αγρίνιο για τους εξής λόγους:
    1. Είναι έδρα του Εφετείου Δυτικής Ελλάδας.
    2. Είναι το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Νομού και μία από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
    3. Βρίσκεται γεωμορφικά στο κέντρο του μεγαλύτερου σε έκταση Νομού της χώρας. (Στο Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας υπάγεται και η Λευκάδα)
    4. Είναι έδρα του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας.
    5. Διαθέτει υπερσύχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις (χώρος αρχείου – υπόγειο πάρκινγκ – εύκολη πρόσβαση από Ε.Ο. – πρόσβαση ΑΜΕΑ – αίθουσες δικαστών/ δικηγόρων)
    6. Έχει τεράστιο όγκο δικαστικής ύλης.
    7. Έχει υποδειχθεί από τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως η έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας(Κεντρικό Πρωτοδικείο Αιτω/νίας στο Αγρίνιο).Τα παραπάνω δεδομένα δεν αναιρούνται από την ιστορικότητα/συμβολισμό της Πόλεως του Μεσολογγίου, πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

  • 12 Απριλίου 2024, 23:55 | Θεοκλητος

    Κατάγομαι και μένω στα Μεγαρα 5 δεκαετίες. Τα Μεγαρα είναι ακατάλληλα για να υπάρχει Πρωτοδικείο. Έλλειψη συγκοινωνιών, έλλειψη χώρου. Όλα πρέπει να είναι στην Ελευσίνα που είναι ασφαλέστερη πόλη για τέτοιου είδους υποδομές. Τα έχει όλα. ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ.

  • 12 Απριλίου 2024, 22:13 | ΔημΠαπ

    TO ΔIKAΣTIKO MEΓAPO AΓPINIOY ΔIAΘETEI TIΣ YΠOΔOMEΣ ΠPOKEIMENOY NA ΦIΛOΞENHΣEI TOYΣ ΔIKAΣTEΣ KAI TOYΣ ΔIKAΣTIKOYΣ YΠAΛΛHΛOYΣ ΠOY ΘA METAΦEPΘOYN ΣE AYTO. H EΠIΛOΓH TOY ΩΣ KENTPIKO ΠPΩTOΔIKEIO AITΩΛOKAPNANIAΣ EINAI AΠOΛYTA OPΘH KAI TEXNOKPATIKA ENΔEΔEIΓMENH.

  • 12 Απριλίου 2024, 22:47 | ES

    Η επιλογή του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως κεντρικού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι μονόδρομος αφού βρίσκεται στο κέντρο του Νομού, είναι το πληθυσμιακό κέντρο, έχει τον μεγαλύτερο όγκο αποφάσεων αλλά πρωτίστως διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή την οποία στερείται το Μεσολόγγι.

  • 12 Απριλίου 2024, 22:58 | Νικόλαος Καμποσιωρας

    Το Μεσολόγγι διεκδικεί να διατηρήσει το πρωτοδικείο του ως κεντρικό για ιστορικούς και μόνο λόγους. Έτσι όμως βλάπτεται το κύρος της δικαιοσύνης αφού το Μεσολογγι δεν διαθέτει κατάλληλο δικαστικό μέγαρο που να εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το κτίριο δεν είναι κατάλληλο να στεγάσει μεγάλο αριθμό δικαστών, υπαλλήλων και υποθέσεων ενώ είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο. Μόνο υποβάθμιση της δικαιοσύνης θα επιφέρει η επιλογή του Μεσολογγίου ως κεντρικό πρωτοδικείο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

  • 12 Απριλίου 2024, 21:42 | ΔΣ Έδεσσας (περιφερειακές Αριδαίας & Σκύδρας)

    ΨΗΦΙΣΜΑ
    ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
    ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
    της 26ης Ιανουαρίου 2024

    Ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας, οι δικηγόροι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, δηλώνουμε ότι τασσόμαστε αναφανδόν τόσο υπέρ της διατήρησης του Κεντρικού – Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου Έδεσσας στην υφιστάμενη έδρα του, έδρα και της Περιφερειακής Ενότητας Έδεσσας, όσο και της λειτουργίας δύο τουλάχιστον Περιφερειακών Εδρών στο Κεντρικό Πρωτοδικείο Έδεσσας σε Αριδαία (Αλμωπία) και Σκύδρα.

    ….

    Τα Ειρηνοδικεία Αριδαίας (Αλμωπίας) και Σκύδρας αποτελούν μεσαίου μεγέθους επαρχιακά δικαστήρια που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους σε Περιφερειακό Δικαστήριο. Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας κατά την τελευταία δεκαετία -ακόμα και μετά την μεταφορά της ύλης εμπραγμάτου δικαίου αναγνώρισης κυριότητας σε επίπεδο κτηματολογικών διαφορών στο Πρωτοδικείο, αλλά και την εκκαθάριση των υποθέσεων δικαστικής ρύθμισης- εκδίδουν σταθερά περί τις 150-200 αποφάσεις ετησίως ενώ αντιστοίχως υψηλά είναι και τα εισαγόμενα δικόγραφα. Με τη λειτουργία των περιφερειακών εδρών αποσυμφορίζεται ο όγκος του Κεντρικού Πρωτοδικείου ώστε να εστιάσει στις εκδικάσεις υποθέσεων πολυμελών συνθέσεων (ΠΠ, Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ΜΟΔ), στις εισαγγελικές-ανακριτικές διαδικασίες και στα συμβούλια.

    Στη Σκύδρα το δικαστικό κατάστημα του Ειρηνοδικείου (δύο ακροατηρίων) στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο σε κεντρικό σημείο της πόλης. Οι εκδοθείσες αποφάσεις είναι σταθερά άνω των 200 όπως και τα εισαγωγικά δικόγραφα, τα πιστοποιητικά άνω των 1.000 και οι προανακριτικές δικογραφίες -πλην του Α.Τ. Σκύδρας- περί τις 130. Η πόλη, καίτοι παραμεθόρια και αυτή περιοχή, αποτελεί το σημαντικότερο βιομηχανικό κέντρο του νομού, διαμετακομιστικό, εμπορικό και εξαγωγικό του κέντρο, όπου εδρεύει και το Τελωνείο Σκύδρας, αλλά και επίκεντρο της μεταποιητικής κονσερβοβιομηχανίας όλης της χώρας: ο δικαστηριακός όγκος από υποθέσεις εμπορικού και ενοχικού δικαίου συνεταιρισμών και βιομηχανιών είναι αυξημένος. Μεγάλος όγκος υποθέσεων αφορά και κτηματολογικές υποθέσεις λόγω των επικυρώσεων ανωμάλων δικαιοπραξιών σε κλήρους επί παλαιότερων διανομών. Τέλος, στο Δήμο των 20.000 κατοίκων εδρεύουν άνω των 25 νομικών (δικηγόρων και συμβολαιογράφων).

    Το Ειρηνοδικείο Αριδαίας (Αλμωπίας) στεγάζεται σύγχρονο και λειτουργικό κατάστημα. Οι εκδοθείσες αποφάσεις, διαταγές-διατάξεις, ανέρχονται σε άνω των 500, οι προανακριτικές δικογραφίες σε περί τις 100 και τα χορηγούμενα πιστοποιητικά περί τα 2.000. Η πόλη και η επαρχία είναι παραμεθόρια, ορεινή και προβληματική περιοχή αποτελώντας το βόρειο τμήμα της Π.Ε. Πέλλας. Η πληθώρα των οικισμών του απέχει άνω της μίας ώρα από το Πρωτοδικείο Έδεσσας και το οδικό δίκτυο είναι παλαιό, επαρχιακό και ορεινό, με έλλειψη ΜΜΜ. Στο Δήμο των 25.000 κατοίκων εδρεύουν 40 νομικοί (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, επιμελητές). Τον κύριο όγκο υποθέσεων αποτελούν κτηματολογικές διαφορές λόγω των πολλών εντόπιων ιδιοκτησιών, ενώ έως το 2017 λειτουργούσε μεταβατική έδρα Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Στην Αλμωπία εδρεύουν οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Αστυνομικό και Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΔΙΕΚ), τράπεζες, και πλήθος τουριστικών εγκαταστάσεων. Τέλος η περιοχή αποτελεί προτεραιότητα για την Κεντρική Διοίκηση λόγω της ύπαρξης προπαγανδιστικών κύκλων που αμφισβητούν την εθνική συνείδηση των γηγενών Ελλήνων Μακεδόνων. Ο Δήμος Αλμωπίας εκπεφρασμένα έχει προσφερθεί να αναλάβει είτε το μισθωτικό κόστος είτε τη δωρεάν παραχώρηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων.

    Οι δικηγόροι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας δηλώνουμε και πάλι περίτρανα ότι τασσόμαστε αναφανδόν, τόσο υπέρ της διατήρησης του Κεντρικού – Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου Έδεσσας στην υφιστάμενη έδρα του, έδρα και της Περιφερειακής Ενότητας Έδεσσας, όσο και της λειτουργίας δύο τουλάχιστον Περιφερειακών Εδρών στο Κεντρικό Πρωτοδικείο Έδεσσας σε Αριδαία (Αλμωπία) και Σκύδρα.

  • 12 Απριλίου 2024, 20:28 | Πιταροκοίλης Εμμανουήλ

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπον αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

  • 12 Απριλίου 2024, 20:29 | Μαρία Τ

    Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.
    Κεντρικό πρωτοδικείο του νόμου Αιτωλοακαρνανίας το πρωτοδικείο Αγρινίου, της μεγαλύτερης πόλης του νομού. Ένα πρωτοδικείο που εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, σε ένα ήδη υπάρχον κτήριο, κατάλληλο να στεγάσει Πρωτοδικείο και Εφετείο. Πολλαπλάσιος αριθμός ανθρώπων, πολλαπλάσιος αριθμός δικηγόρων, πολλαπλασιος όγκος υποθέσεων σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη πόλη του νομού. Συζητάμε για δικαιοσύνη οπότε είναι δεδομένο ότι θα ήταν άδικο να γίνει κάτι διαφορετικό διότι θα χανόταν τον συμφέρον των πολλών έναντι των λίγων.

  • 12 Απριλίου 2024, 20:48 | ΔΗΜΟΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ
    Το Δημοτικό Συμβούλιου Δήμου Βισαλτίας :

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
    Α)Εγκρίνει την έκδοση ψηφίσματος περί μη κατάργησης δικαστηριακής δομής
    (Ειρηνοδικείο) Νιγρίτας ως εξής :
    «ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ
    Απόσπασμα από το Πρακτικό 3/ 30.01.2024 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βισαλτίας
    Με το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την πλήρη αντίθεσή
    μας στο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση
    πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων του μοναδικού Ειρηνοδικείου της
    περιφέρειάς μας του ειρηνοδικείου Νιγρίτας του δήμου Βισαλτίας για το λόγο ακριβώς
    ότι η χωρική περιφέρεια που καλύπτει καθώς και ο όγκος των υποθέσεων που
    εισέρχονται κατ’ έτος για εκδίκαση είναι πολύ μεγάλος, και ειδικότερα:
    • Επειδή οι επικείμενες αλλαγές δεν βασίζονται σε κάποια μελέτη που να λαμβάνει
    υπόψη της την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής μας (παραμεθόριος, οδικές
    συνδέσεις, ιστορικότητα του θεσμού) και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της.
    • Επειδή παραβιάζεται το δικαίωμα των πολιτών για άμεση επίλυση των θεμάτων
    τους και τους επιβάλει ακόμη και για απλά θέματα να μετακινούνται 70 ή 80 χλμ
    με αξεπέραστο κόστος και χαμένες εργατοώρες. Η αναπότρεπτη αύξηση του
    κόστους διενέργειας ακόμη και «απλών» διαδικαστικών πράξεων, συνιστά εν τοις
    πράγμασι παράβαση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του Πολίτη,
    να προσφεύγει στο φυσικό Δικαστή, για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του.
    • Επειδή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις ιδιομορφίες εντός των Δημοτικών ενοτήτων
    ενώ παράλληλα επιβάλλει ένα αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης σε
    μεγάλες γεωγραφικές οντότητες.
    • Επειδή όπως προαναφέραμε υποβαθμίζει την παρουσία επιστημονικού δυναμικού
    και αναγκάζει δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και συμβολαιογράφους και
    άλλους επαγγελματίες με έδρα την Ειρηνοδικειακή έδρα της Νιγρίτας να
    αλλάξουν βίαια επαγγελματική στέγη, προκαλώντας τους αξιοσημείωτη βλάβη,
    καθώς δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση στις Δικαστικές Αρχές, στις οποίες εκ της
    φύσεως των επαγγελμάτων τους απευθύνονται καθημερινά.
    • Επειδή θα δημιουργήσει τεράστια δυσλειτουργία και μόνιμη αδυναμία στην
    εξυπηρέτηση των πολιτών και σημαντικό περιορισμό στην πρόσβαση των
    πολιτών στη δικαιοσύνη. Γι΄ αυτό το λόγο επιβάλλεται να στελεχωθεί και να
    αναβαθμιστεί.
    Ενόψει των ανωτέρω ο Δήμος Βισαλτίας και ολόκληρη η τοπική κοινωνία
    υποστηρίζουν με απόλυτο τρόπο τη θέλησή τους να παραμείνει το Ειρηνοδικείο
    Νιγρίτας ως περιφερειακή δικαστική έδρα.
    Αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε σκέψη τυχόν καταργήσεως του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας,
    διότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η τοπική κοινωνία του Δήμου Βισαλτίας, δεν θα
    ήθελε σε καμία περίπτωση να υποστεί αναπότρεπτη βλάβη με την επαπειλούμενη
    κατάργησή του.
    Β)Εξουσιοδοτεί την κ. Δήμαρχο για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.
    Η Απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 34/2024
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ,ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

    1. ΤΣΕΛΙΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ ,Πρόεδρος
    2. ΜΠΑΚΑΛΟΥΔΗΣ ΘΩΜΑΣ ,Αντιπρόεδρος
    3. ΝΤΟΛΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ,Γραμματέας
    4. ΚΑΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
    5. ΚΟΥΛΤΣΙΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    6. ΜΠΑΛΤΗΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    7. ΔΕΛΗΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    8. ΚΟΤΣΑΝΠΑΠΑΣ ΧΑΡΙΣΣΗΣ
    9. ΚΑΡΑΝΤΑΪΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
    10. ΣΑΓΚΟΒΙΤΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
    11. ΠΑΝΤΙΚΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ
    12. ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
    13. ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
    14. ΜΠΑΣΔΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    15. ΜΑΛΑΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    16. ΜΑΣΛΑΡΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
    17. ΒΑΔΙΚΟΛΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
    18. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    19. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    20. ΚΕΜΑΝΙΤΖΟΓΛΟΥ ΑΝΕΣΤΗΣ
    21. ΚΑΤΣΑΒΟΥΝΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
    22. ΠΛΑΣΤΗΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

  • 12 Απριλίου 2024, 19:07 | Δημήτρης Ανέστης

    Τέθηκε εξ αρχής και τηρήθηκε εν τέλει ένα καθοριστικό κριτήριο επιλογής: η έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Αυτή είναι η βούληση της Εκτελεστικής Εξουσίας. Μια ορθή και εν τέλει σοφή.
    Μόνη εξαίρεση η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου. Δυστυχώς…
    Αν θα αλλάξει και αυτό (και οριστεί στο Μεσολόγγι το Κεντρικό Πρωτοδικείο), τότε θα είναι προς όφελος της αρχής της Ισότητας.
    Η Ισότητα επιτάσσει την απόλυτη τήρηση του άνω καθοριστικού και σοφού κριτηρίου. Οι έδρες των Νομών και τώρα Περιφερειακών Ενοτήτων επιλέχθηκαν από την Ιστορία.
    Δεν μπορούμε να αλλάξουμε εμείς την Ιστορία του τόπου μας, την αιματοβαμμένη.

  • 12 Απριλίου 2024, 18:52 | Θεοδώρα Δ.

    Ουδείς αμφισβητεί και περιφρονεί την ιστορικότητα της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Αφ’ ης στιγμής όμως η Ναύπακτος αποκτά Περιφερειακό Πρωτοδικείο εκ των πραγμάτων η δικαστηριακή ύλη του Πρωτοδικείου Ι.Π. Μεσολογγίου μειώνεται στο ήμισυ. Ορθότατη η επιλογή της Κυβέρνησης για Κεντρικό Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο, το οποίο αποτελεί και την έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να σταθεί Εφετείο χωρίς Κεντρικό Πρωτοδικείο (!)

  • 12 Απριλίου 2024, 17:07 | ΚΛΑΔΑΚΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

    Η Ελευσίνα αποτελεί αναμφίβολα την προσφορότερη επιλογή, όχι μόνο γιατί στην πόλη λειτουργεί Ειρηνοδικείο από το 1840, αλλά και επειδή η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος και η Μάνδρα – Ειδυλλίας, αποτελούν περιοχές της Δυτικής Αττικής με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, που εγγίζει περί τις ογδόντα πέντε χιλιάδες κατοίκους σε σχέση με την πόλη των Μεγάρων που δεν ξεπερνά τις τριάντα επτά χιλιάδες καθώς και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, εμπορευματικού κέντρου και λιμένα.
    Η Ελευσίνα αποτελεί το Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής με όλες τις υπηρεσίες (έδρα Αντιπεριφέρειας, ΔΟΥ, Υποθηκοφυλακείο-Κτηματολόγιο, ΙΚΑ- ΕΦΚΑ και το εκ μακρού χρόνου λειτουργούν Ειρηνοδικείο).
    Η Ελευσίνα διαθέτει επαρκέστερη Αστυνομική Δύναμη που θα δικαιολογούσε την κάλυψη των ζητημάτων ασφαλείας ενός Πρωτοδικείου σε αντίθεση με το Δήμο Μεγαρέων καθώς και όλα τα δίκτυα Συγκοινωνιών Αστικών και Προαστιακού (αντίθετα με την πόλη των Μεγάρων που διαθέτει μόνο ΚΤΕΛ).
    Έτσι, εκτός από την δυσμενή επίδραση στην καθημερινή ζωή χιλιάδων πολιτών, ο ορισμός της πόλης των Μεγάρων ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου στα Μέγαρα θα δημιουργήσει νέα εμπόδια και δυσκολίες στους πολίτες και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

  • 12 Απριλίου 2024, 17:22 | ΕΤ

    Είναι γεγονός ότι η Αχαΐα μπορεί μεν να αποτελεί νομό με 3 Πρωτοδικεία,πλην όμως διεκπεραιώνει μεγάλο όγκο υποθέσεων.Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένη την ανυπαρξία επαρκών κτιριακών υποδομών, ώστε το σύνολο της διοικητικής οργάνωσης για την απονομή της Δικαιοσύνης να μπορέσει να μεταβεί στην Πάτρα,είναι το λιγότερο απαραίτητη η διατήρηση του Πρωτοδικείου Αιγίου σε πλήρη και αυτοτελή λειτουργία,ώστε να εξυπηρετεί ένα σημαντικό μέρος των πολιτών του ν. Αχαΐας,πολλώ δε μάλλον ενόσω διαθέτει σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις,τη στιγμή που η Πάτρα καθημερινά δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στον όγκο των υποθέσεων που καλείται να διαχειριστεί,παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του διοικητικού προσωπικού κ του νομικού κόσμου.Η κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης και πολύ πιθανόν στο εγγύς μέλλον να παρατηρούνται φαινόμενα ορισμού δικασίμων μετά από μακρό χρονικό διάστημα,όπως συμβαίνει ήδη στην πρωτεύουσα αλλά και αλλού,αγγίζοντας τα όρια της αρνησιδικίας για τον πολίτη.Ορθότερο θα ήταν να υπάρξει πρόνοια για μετατόπιση δικαστηριακής ύλης από τα κέντρα προς την περιφέρεια και όχι το αντίστροφο,ούτως ώστε να μειωθεί η ανισοκατανομή του φόρτου εργασίας των δικαστών,με πολλαπλάσιο αντίκτυπο στην εμπειρία και εκπαίδευσή τους και απτό αποτέλεσμα την ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης. Κανένας νομικός και κανένας πολίτης δεν επιθυμεί να περιμένει 2 κ 3 χρόνια την εκδίκαση των υποθέσεών του,να εργάζεται μέσα σε λαβυρίνθους από δικογραφίες όπου καθημερινά υπάρχει κίνδυνος να χαθούν σημαντικά έγγραφα,να παρακαλά για τη διεκπεραίωση απλών αιτημάτων του λόγω της ανεξέλεγκτης γραφειοκρατίας κλπ.,φαινόμενα που αναμφισβήτητα θα παρουσιασθούν εκ των πραγμάτων σε κάθε περίπτωση περαιτέρω επιφόρτισης των κεντρικών δικαστηρίων με την ύλη των περιφερειακών.

  • 12 Απριλίου 2024, 17:08 | Ειρήνη Α

    Ορθή και απολύτως λογική, βασισμένη σε αντικειμενικά κριτήρια,η απόφαση να διατηρηθεί στο Αγρίνιο το Κεντρικό πρωτοδικείο!

  • 12 Απριλίου 2024, 16:44 | ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ γιατί το Μεσολόγγι είναι η Πρωτεύουσα της Π.Ε Αιτω/νίας.
    Μία πόλη με ιστορικότητα που αποτελεί την μοναδική εξαίρεση στον δικαστικό χάρτη. Διαθέτει τις απαραίτητες κτιριακές εγκατάστασεις και έχει τεράστιο όγκο δικαστικής ύλης.
    Να διορθωθεί η κατάφωρη αδικία και η προσπάθεια εξαφάνισης και περαιτέρω υποβάθμισης της ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

  • 12 Απριλίου 2024, 16:13 | Α. Μ.

    Το Πρωτοδικείο πρέπει να μείνει στο ΜΕΣΟΛΌΓΓΙ. Δεν το σκεφτήκατε καλά κύριε Πρωθυπουργε!

  • 12 Απριλίου 2024, 16:30 | ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο με προταση καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Ελευσίνας και η έδρα του υπό συσταση περιφερειακου Πρωτοδικείου τοποθετείται στο δήμο Μεγαρεων παραβλέποντας σκόπιμα ότι
    Έδρα της αντί περιφέρειας είναι η Ελευσίνας
    Ότι πληθυσμιακα από την Ελευσίνας εξυπηρετούνται πολλαπλασιοι πολίτες από ότι σε άλλους δήμους
    Ότι με πρωτοβουλια της δημοτικής αρχής Αργυρη Οικονόμου και με την ευκαιρία της ΠΠ χρήματα του Ελληνικου λαου διοχετευχθηκαν ώστε να αγοράσουν χώροι που θα στεγάσουν υπηρεσίες και χώροι στάθμευσης
    Ότι η πολη εξυπηρετείται από αστικό δίκτυο συγκοινωνιών
    Ότι στους δήμους Ελευσίνας Ασπροπύργου & Μάνδρας Ειδυλιας εργάζονται καθημερινά πανω απο 100000 άνθρωποι
    Ότι πληθος εταιριών έχει την έδρα και τις εγκαταστάσεις του στην ευρύτερη περιοχη του θριασιου
    Για όλους αυτους τους λόγους διαμαρτύρομαι για την άδικη προταση του σχεδίου νόμου η οποία υποβαθμίζει περαιτέρω μια πολη στην οποία παραγεται το σημαντικότερο κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας. Ελπίζοντας ότι θα επανασχεδιαστει η αρχική σας προταση σας καλώ να λάβετε υπόψιν σας το δίκαιο και όχι τα συμφέροντα και τις υποσχέσεις τοπικών βουλευτων

  • 12 Απριλίου 2024, 16:15 | Τριανταφυλλιά Μπακαλοπούλου

    Συντάσσομαι πλήρως με την πρόταση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και το αίτημα ανακατανομής των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών Α’ τάξης, ώστε οι τελευταίοι να λαμβάνουν θέση Προέδρου Πρωτοδικών σε αρμονία και με το άρθρο 8 παρ. 1 του παρόντος σχεδίου νόμου. Η πολυπόθητη επιτάχυνση της δικαιοσύνης δεν σχετίζεται μόνο με την αριθμητική αύξηση των δικαστών που ασχολούνται με ένα αντικείμενο, αλλά κυρίως με τα κίνητρα παραγωγικότητας που δίνονται σε αυτούς, ώστε να είναι πιο αποδοτικοί στο δύσκολο έργο τους -γεγονός που εντόπισε και η Παγκόσμια Τράπεζα στο πόρισμά της- και όχι η υποβάθμισή τους από δημόσιους λειτουργούς σε διεκπεραιωτικούς δημόσιους υπαλλήλους. Ποια αναμένεται να είναι η απόδοση π.χ. ενός Ειρηνοδίκη A’ Τάξης, που μετά από 24 χρόνια υπηρεσίας καλείται να εργαστεί για άλλα 14 τουλάχιστον χρόνια, στην ειδική επετηρίδα, υπό καθεστώς υπαλληλικής στασιμότητας-ομηρίας, χωρίς καμιά προοπτική υπηρεσιακής εξέλιξης, ούτε καν στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών;

  • 12 Απριλίου 2024, 15:45 | Σοφια ΣΤΕΛΙΟΥ

    ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ το Δίκαιο και επιβεβλημένο το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας την Ιερή Πόλη του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ .
    Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ , «σκέλερθο , ξεσαρκωμένο» «Δεν παραδίδει τα άρματα» «Δεν γέρνει το κεφάλι»
    Ο Πρωθυπουργός της πατρίδας μας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προσκεκλημένος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, εκφωνεί σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον. Έκρινε και πολύ καλά έκανε, να αναφερθεί και να συσχετίσει την δοκιμαζόμενη τότε Μαριούπολη με τις πολιορκίες του Μεσολογγίου και την Έξοδο (10 Απριλίου 1826). Αναφορά ιδιαίτερα τιμητική για την Μαριούπολη αλλά, με σύμμαχο τον χρόνο που μεσολαβούσε, αναγκαία και χρήσιμη και για τις δύο (2) (Μαριούπολη- Ουκρανία & Μεσολόγγι-Ελλάδα). Δε θα γινόταν αυτή η αναφορά, αν το Μεσολόγγι δεν ήταν γνωστό στο υψηλό άμεσο ακροατήριο του Πρωθυπουργού, αλλά και στους τηλεθεατές της απευθείας πλανητικής μετάδοσης της. Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη πιστεύω ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα την σεβαστεί και θα την τιμήσει. Ειδικά για το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ , να ισχύσει και στην Αιτωλοακαρνανία αυτό που προβλέπεται για όλες τις άλλες πρωτεύουσες των άλλων νομών.
    Το κεντρικό Πρωτοδικείο στην Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας την Ιερή Πόλη του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ .

  • ΆΜΕΣΗ ΑΠΌΣΥΡΣΗ του νομοσχεδίου στο σύνολό του τώρα.
    ΚΑΜΊΑ ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ δικαστικών σχηματισμών όπως αυτοί υφίστανται αυτή τη στιγμή.
    Αντιθέτως ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΆΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΏΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΏΝ ανά την επικράτεια με περισσότερους δικαστές και με ακόμα περισσότερους δικαστικους υπαλλήλους.
    Αυτή είναι η μόνη λύση για την ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης.

  • 12 Απριλίου 2024, 15:17 | Γ ΚΑΓΚΑΝΗΣ

    7) Το σχέδιο νόμου για το Δικαστικό Χάρτη της Χώρας που έχει τεθεί σε διαβούλευση προβλέπει ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του Πρωτοδικείου Ιερής Πόλης ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σε παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αγρινίου. Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ είναι η έδρα της περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και δεν υπάρχει λόγος να αποτελεί την ΕΞΑΙΡΕΣΗ στον κανόνα που η ίδια η Κυβέρνηση εφαρμόζει . Το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας την Ιερή Πόλη του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ .

  • 12 Απριλίου 2024, 15:25 | Σ. ΣΤΕΛΙΟΥ

    Η ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΗ αυτή ανιστόρητη διαφοροποίηση και ΕΞΑΙΡΕΣΗ ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» !!!!! !Επανορθώστε ΑΜΕΣΑ το δίκαιο Το κεντρικό Πρωτοδικείο στην Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας την Ιερή Πόλη του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ . Μόνο η Αιτωλοακαρνανία και η πρωτεύουσα της, το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ , το ιστορικό Πρωτοδικείο του οποίου δεν αναγνωρίζεται ως κεντρικό και υποβιβάζεται σε παράλληλο Πρωτοδικείο. Καλό θα ήταν πριν σταλεί για νομοθέτηση, να συμβουλευτεί τα νούμερα και τα δεδομένα, και να κρίνει με συνέπεια και αντικειμενικότητα και να αντιληφθεί ότι ηθικά, οικονομικά, ιστορικά και, αν αυτό είναι το σημαντικότερο, πολιτικά η πιο σωστή δίκαιη και σύμφωνη με τα αριθμητικά δεδομένα και τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, διευθέτηση και αντιμετώπιση του διχασμού και οικονομικού μαρασμού που επιφέρει στον νομό μας ο ως άνω σχεδιασμός, είναι η διατήρηση των δυο Πρωτοδικείων, του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και του Αγρινίου, τα όποια με τις παρούσες συνθήκες λειτουργούσαν και λειτουργούν επιτυχώς από αιώνος, καλύπτοντας επιτυχώς τις ανάγκες του μεγαλύτερου σε έκταση και πληθυσμό περιφερειακού νομού, χωρίς ποτέ να αναφερθεί δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια και οι τοπικές κοινωνίες.

  • 12 Απριλίου 2024, 15:45 | Σ.Λ

    Η ιστορία τιμάται και δεν εργαλειοποιείται ως μέτρο πίεσης προς εξυπηρέτηση συμφερόντων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα είναι αμείλικτα και όλα είναι υπέρ της πόλης και του Δικαστικού Μεγάρου του Αγρινίου. Πολύ σωστή η απόφαση, επομένως, το κεντρικό Πρωτοδικείο της Αιτωλοακαρνανίας να έχει έδρα το Αγρίνιο.

  • 12 Απριλίου 2024, 14:53 | Γ. Τ.

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;

    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.

    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».

    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

  • ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣIΝΟΣ
    ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
    ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

    Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας που συνήλθε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 μετά από πρόσκληση της Προέδρου ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, παρόντος του Δημάρχου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, συζήτησε το 2ο έκτακτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά στην «Ενημέρωση και έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας και την επιλογή της πόλης των Μεγάρων ως Περιφερειακής Έδρας του Νέου Πρωτοδικείου Πειραιώς αντί της επιλογής της πόλης της Ελευσίνας».

    Ειδικότερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε σε δημόσια
    διαβούλευση και αφορά στο νέο δικαστικό χάρτη της χώρας (ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης), περιλαμβάνει την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας και τον ορισμό της πόλης των Μεγάρων ως περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς (αντί του Πρωτοδικείου Αθηνών, που ήταν αρμόδιο για τις περιοχές της Δυτικής Αττικής), στο οποίο
    θα υπάγονται οι Δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας- Ειδυλλίας και Ασπροπύργου.
    Η Ελευσίνα αποτελεί αναμφίβολα την προσφορότερη επιλογή, όχι μόνο γιατί στην πόλη λειτουργεί Ειρηνοδικείο από το 1840, αλλά και επειδή η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος και η Μάνδρα – Ειδυλλίας, αποτελούν περιοχές της Δυτικής Αττικής με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, που εγγίζει περί τις ογδόντα πέντε χιλιάδες κατοίκους σε σχέση με την πόλη των Μεγάρων που δεν ξεπερνά τις τριάντα επτά χιλιάδες καθώς και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, εμπορευματικού κέντρου και λιμένα.
    Η Ελευσίνα αποτελεί το Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής με όλες τις υπηρεσίες (έδρα Αντιπεριφέρειας, ΔΟΥ, Υποθηκοφυλακείο-Κτηματολόγιο, ΙΚΑ- ΕΦΚΑ και το εκ μακρού χρόνου λειτουργούν Ειρηνοδικείο).
    Η Ελευσίνα διαθέτει επαρκέστερη Αστυνομική Δύναμη που θα δικαιολογούσε την κάλυψη των ζητημάτων ασφαλείας ενός Πρωτοδικείου σε αντίθεση με το Δήμο Μεγαρέων καθώς και όλα τα δίκτυα Συγκοινωνιών Αστικών και Προαστιακού (αντίθετα με την πόλη των Μεγάρων που διαθέτει μόνο ΚΤΕΛ).
    Έτσι, εκτός από την δυσμενή επίδραση στην καθημερινή ζωή χιλιάδων πολιτών, ο ορισμός της πόλης των Μεγάρων ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου στα Μέγαρα θα δημιουργήσει νέα εμπόδια και δυσκολίες στους πολίτες και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Για όλα τα ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την έκδοση σχετικού ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εκφράζοντας την αντίθεσή του στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας και την επιλογή της πόλης των Μεγάρων ως έδρας του Νέου Πρωτοδικείου Πειραιώς αντί της επιλογής της πόλης της Ελευσίνας».

    Συγκεκριμένα το ΨΗΦΙΣΜΑ έχει ως εξής:
    Δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση στον ορισμό των Μεγάρων ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς
    Τάσσεται υπέρ του ορισμού της Ελευσίνας ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς
    Καλεί τους εκπροσώπους των πολιτών στο Κοινοβούλιο, στην Περιφέρεια και τους Δήμους του Θριασίου Πεδίου να λάβουν θέση και να υποστηρίξουν τον ορισμό της Ελευσίνας ως ενδεδειγμένης Περιφερειακής Έδρας.

    Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί:
    1. Στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη
    2. Στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγια
    3. Στους κ.κ. Βουλευτές της περιοχής
    4. Στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νικόλαο Χαρδαλιά
    5. Στον Αντιπεριφερειάρχη Δ. Αττικής κ. Βαρελά
    6. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών & Πειραιώς
    7. Στον Τοπικό Τύπο

    Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 144/24

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

    ΜΑΡΙΑ Ι. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΑΘ. ΤΣΟΛΙΑΚΟΣ
    1. Χ.Ανδρώνης
    2. Ι.Ζυμάλης
    3. Μ.Ι.Κονδύλη
    4. Π.Κουκουναράκης
    5. Μ.Μπάρδης
    6. Σ.Μαυροδημητράκης
    7. Χ.Σεμερτζίδης
    8. Γ.Ρουμελιώτης
    9. Ι.Σιδέρης
    10. Γ.Τσάμης
    11. Χ.Τσαφαράς
    12. Π.Φιλιππάς
    13. Ειρ.Χαλκιαδάκη
    14. Ι.Γιαννίκος
    15. Γ.Ηλιόπουλος
    16. Λ.Παππάς
    17. Γ.Κουρούνης
    18. Χρ.Χρηστάκης
    19. Κ.Ζερβού
    20. Δ.Παπαγιάνναρος
    21. Αθ.Κριεκούκης
    22. Δ.Τσάτσης
    23. Ευστ.Ταλαβερίδης
    24. Κ.Κώνστας

  • 12 Απριλίου 2024, 14:00 | Γλυκερια ΣΤΕΛΙΟΥστελιου

    Τα Δικαστήρια στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Υπηρετούν αδιάλειπτα μέσο της άριστης και απρόσκοπης λειτουργείας από το 1834 την πόλη παγκόσμιο σύμβολο « Την πόλη των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ » που η θυσία της δημιούργησε το «ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ» Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας .

  • 12 Απριλίου 2024, 14:28 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Η μόνη ορθή και λογική επιλογή είναι ορισμός του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως Κεντρικού Πρωτοδικείου. Το Αγρίνιο είναι η έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, διαθέτει ένα σύγχρονο και λειτουργικό δικαστικό Μέγαρο, πρόσφατα ανακαινισμένο, με ανελκυστήρες και πρόσβαση για ΑΜΕΑ, χώρους στάθμευσης και 6 αίθουσες ακροατηρίων.
    Επιπλέον, το Αγρίνιο είναι μια πόλη με πληθυσμό 60.000 κατοίκων, έδρα του Δήμου Αγρινίου με πληθυσμό 100.000 κατοίκων.

    Αντιθέτως, το Μεσολόγγι είναι μια μικρή πόλη 13.000 κατοίκων, δεν είναι έδρα Εφετείου, διαθέτει απαρχαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις με μόλις 3 αίθουσες, καθόλου ανελκυστήρες, καμία πρόσβαση για ΑΜΕΑ, με παρατημένους φακέλους δικογραφίας σε διαδρόμους, όπου δεν υπάρχει καν υπεύθυνος αρχείου και πρέπει ο εκάστοτε δικηγόρος να ψάχνει μόνος τον φάκελό του.

    Δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο Πρωτοδικείων, καθώς το Αγρίνιο διαθέτει πενταπλάσιο πληθυσμό, είναι έδρα του Εφετείου με υπέρμετρα ανώτερες κτιριακές εγκαταστάσεις.

  • 12 Απριλίου 2024, 13:45 | Ν.Λ.

    Από πότε η δικαιοσύνη εξαρτάται από την οικονομική ευρωστία ;
    Από πότε η δικαιοσύνη υπάγεται σε κανόνες πολυπληθυσμιακές και μικροπολιτικές;
    Από πότε η δικαιοσύνη πορεύεται αυθαίρετα των αντικειμενικών συνθηκών και αποδείξεων;
    Από πότε η δικαιοσύνη απονέμεται με βάση την οικονομική δύναμη ;
    Από πότε εμείς οι φτωχοί, δεν χαίρουμε δικαιοσύνης, όσο κι αν πληρούμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις;
    Από πότε η δικαιοσύνη έπαψε να είναι τυφλή;

    Διεκδικούμε την απονομή της δικαιοσύνης
    Κεντρικό Πρωτοδικείο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 12 Απριλίου 2024, 13:29 | Δ.Σ. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    Τα διοικητικά όρια του κάθε νομού, δεν είναι συμβολικά ούτε ενδεικτικά και η σημασία τους δεν είναι δυνατόν να αναιρείται και να τροποποιούνται αυτά, με τα εκάστοτε συμφέροντα και μετά από διαγωνισμό ή επίδειξη του μεγέθους της πολιτικής επιρροής εκάστου.
    Eίναι αληθές, ότι η περιοχή του πρώην Ειρηνοδικείου Φιλιππιάδος, η οποία περιελάμβανε την κωμόπολη της Φιλιππιάδος και τα χωριά Άγιος Γεώργιος, Ανώγειο, Βούλιστα Παναγιά με τον συνοικισμό Γωνιά και Βούλιστα, Τσαγκαρόπουλο, Γυμνότοπος, Δαφνωτή, Δρυόφυτο, Κερασώνας με τον οικισμό Αγία Φανερωμένη, Κλεισούρα με τον οικισμό της Πέντε Πηγάδια, Ν. Κερασούντα με τον οικισμό της Ηλιοβούνιο, Ρωμιά, Γοργόμυλος και Πέτρα αν και ανήκαν στα διοικητικά όρια του Νομού Πρέβεζας, ανήκουν σήμερα Δικαστικά στην δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Άρτας. Όμως αυτό οφείλεται στα εξής ιστορικά γεγονότα : Mέχρι το έτος 1946 οι εκλογικές περιφέρειες στην Ήπειρο και μετά την ίδρυση του Ν. Θεσπρωτίας ήταν δύο (2). Την μια εκλογική περιφέρεια αποτελούσαν οι Νομοι Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και την άλλη οι Νομοί Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδος. Το προβάδισμα κοινοβουλευτικά κατά καιρούς είχαν οι νομοί Άρτας και Λευκάδος, οι οποίοι επί σειρά ετών αναδείκνυαν υπουργούς σημαντικών Υπουργείων.
    Τονίζεται και αναφέρεται αυτό, διότι ο Νομός μας ήταν ΄΄ρουσφετολογικά΄΄ αδύναμος ν’ αντισταθεί στην μέχρι σήμερα τακτική του πλάγιου και υπόγειου πολιτικού επηρεασμού της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Τρανό και πρόσφατο απόδειξης αυτής της μεθόδευσης, ήταν το γεγονός, ότι ενώ με τον ν. 4512/2018 , βάσει του οποίου εκδόθηκε η υπ΄αριθ. 88/5/21-11-2019 απόφαση του ΝΠ Ελληνικού Κτηματολογίου (ΦΕΚ 4443/3-12-2019 τ. Β΄) καταργήθηκε το ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδος, όπως και το ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο Πρέβεζας και συστάθηκε το Υποκατάστημα Πρέβεζας του Κτηματολογικού Γραφείου Ηπείρου, κατά το άρθρο 15 με έδρα την Πρέβεζα, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα ακίνητα της τοπικής αρμοδιότητας των καταργούμενων ειδικών άμισθων Υποθηκοφυλακείων Φιλιππιάδος και Πρέβεζας. Ημερομηνία για την έναρξη λειτουργίας του Υποκαταστήματος Πρέβεζας ορίσθηκε η 17-12-2019 ημέρα Τρίτη. Ενώ λοιπόν η περιφέρεια του Δήμου Φιλιππιάδος σύμφωνα με τον νόμο ανήκε στην περιφέρεια του Υποκαταστήματος Πρέβεζας του Κτηματολογικού Γραφείου Ηπείρου, μετά από παρέμβαση του βουλευτή Άρτας και καθ’ ύλη αρμοδίου Υφυπουργού για το Κτηματολόγιο, Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Ιανουάριο 2021 Γεωργίου Στύλιου, αποσπάστηκε η περιφέρεια αυτή από το Υποκατάστημα Πρέβεζας του Κτηματολογικού Γραφείου και υπήχθη στο Υποκατάστημα της Άρτας. Και στην περίπτωση αυτή, ο Νομοθέτης είχε λάβει υπόψη την Διοικητική Διαίρεση της χώρας, την λειτουργία Κτηματολογικών Γραφείων κατά Περιφέρεια και Υποκαταστημάτων κατά Νομό και παρ’ όλα αυτά μετά από (πάλι) πολιτική παρέμβαση ο Νομός Πρέβεζας τεμαχίστηκε για μια ακόμη φορά σε όφελος του γειτονικού Νομού Άρτας
    Αρχικά στην δικαιοδοσία του Ειρηνοδικείου Φιλιππιάδος, πέραν των ανωτέρω διοικητικών περιοχών, συμπεριλαμβανόταν και η διοικητική περιφέρεια της λεγόμενης Λάκκας Σουλίου –Θεσπρωτικού, η οποία συμπεριλάμβανε την κωμόπολη του Θεσπρωτικού και τα χωριά Παπαδάτες με τους οικισμούς Άγιοι Απόστολοι και Γαλήνη, Ριζοβούνι με τον οικισμό Ζηρόπολης, Γαλατάς, Ζερβό, Εληά, Πλατάνια, Άσσος, Νικολίτσι και Μελιανά.
    Μόλις το έτος 1959 συστήθηκε το Ειρηνοδικείο Θεσπρωτικού με δικαιοδοσία την προαναφερόμενη περιοχή και ακολούθως περιήλθε στην δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Πρέβεζας, παραμένοντας όμως η περιοχή του πρώην Ειρηνοδικείου Φιλιππιάδος στην δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Άρτας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο νεοσυσταθέν Ειρηνοδικείο Θεσπρωτικού ανήκε και η περιοχή της κοινότητος Πέτρας , η οποία όμως με τον ν. 3852/2010 (Καποδίστριας) υπήχθη στην διοικητική περιφέρεια του Δήμου Φιλιππιάδος και σύμφωνα με τα νέα διοικητικά όρια που διαμορφώθηκαν, η περιοχή της κοινότητος Πέτρας αποσπάστηκε από την δικαιοδοσία του Ειρηνοδικείου Θεσπρωτικού και Πρωτοδικείου Πρέβεζας και υπήχθη στην δικαιοδοσία του Ειρηνοδικείου Φιλιππιάδος, δηλαδή του Πρωτοδικείου Άρτας (!!). Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι με τον ίδιο Νόμο (Καποδίστριας) καταργήθηκε ο Δήμος Θεσπρωτικού (η περιφέρεια του οποίου ανήκε στο Ειρηνοδικείο Θεσπρωτικού και στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας ) και ενσωματώθηκε με τον τότε Δήμο Φιλιππιάδος και ήδη Ζηρού με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται το μοναδικό στην Ελλάδα φαινόμενο: – Ο Δήμος Ζηρού (πρώην Φιλιππιάδος) να διχοτομείται δικαστικά και η μεν περιοχή του πρώην Δήμου Φιλιππιάδος να υπάγεται δικαστικά στο Πρωτοδικείο Άρτας η δε περιοχή του πρώην Θεσπρωτικού να υπάγεται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Τα άτοπα όμως δεν τελειώνουν εκεί, αφού την ίδια στιγμή η Κοινότητα Κορωνησίας, η οποία υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αρταίων, ανήκει στην περιφέρεια του Υποθηκοφυλακείου Πρέβεζας και έτσι οι καταρτιζόμενες συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούν ακίνητα μεταγράφονται και καταχωρίζονται στην Πρέβεζα! Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αντί το παρόν νομοσχέδιο να επιφέρει απλοποίηση και ορθολογική κατανομή των περιφερειών διατηρεί αναχρονιστικές διαιρέσεις περασμένων δεκαετιών, πράγμα που σαφώς και αντιστρατεύεται τους διακηρυγμένους στόχους για εκσυγχρονισμό, ψηφιακή δικαιοσύνη κ.ο.κ.
    Η περιφέρεια του πρώην Ειρηνοδικείου Φιλιππιάδος έχει συνολικό πληθυσμό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (Απόφ. 9429/Β4-2116, ΦΕΚ τ. Β΄6951/30-12-2022, ΔΕ.Φιλ/δος 9.556 + ΔΕ Ανωγείου 1.307 =) 10.863 κατοίκους, που αποτελεί το 17,3%του συνολικού πληθυσμού του Νομού Πρέβεζας (με συνολικό πληθυσμό 62769 κατ.), ενώ ο πληθυσμός του Ν. Άρτας είναι 79.776 κάτοικοι στους οποίους θα πρέπει να προστεθεί και ο πληθυσμός της περιοχής Φλωριάδος και Μενιδίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, η οποία επίσης υπάγεται στην δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Άρτας (!!). Η υπαγωγή της περιοχής του πρώην Ειρηνοδικείου Φιλιππιάδος στην δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Πρέβεζας θα επιφέρει αριθμητικό επιμερισμό της δικαστικής ύλης με αποτέλεσμα την ταχύτερη και καλύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Το θέμα των χιλιομετρικών αποστάσεων που αντιτάσσεται από τους εκπροσώπους του Νομού Άρτας, αδίκως τραγικοποιείται και τεχνηέντως διογκώνεται, διότι αυτές έχουν σήμερα ελαχιστοποιηθεί λόγω της βελτίωσης των υποδομών και των εξ αποστάσεως παροχής υπηρεσιών και θα μηδενιστούν στο άμεσο μέλλον με την ψηφιακή μεταρρύθμιση όσον αφορά την Δικαιοσύνη και την λειτουργία των Δικαστηρίων, που το εξαγγελθέν νομοσχέδιο επαγγέλλεται, ότι θα επιτύχει. Η διοικητική διαίρεση της χώρας προβλέπει όρια συγκεκριμένα και καθορισμένα ανά Περιφέρεια ( Νομούς) και είναι εύλογο και απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν περιοχές άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο απομακρυσμένες από την έδρα. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την κατάργησή τους και την αναίρεση της σημασίας τους. Άλλωστε, εάν η απόσταση ήταν το πρωτεύον ζητούμενο κατά τον σχεδιασμό του Νέου Δικαστικού Χάρτη, τότε η περιοχή του Ειρηνοδικείου Βόνιτσας, που ανήκει στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, θα έπρεπε να υπαχθεί στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας καθ΄ότι η έδρα του (Βόνιτσα) είναι πλησιέστερα χιλιομετρικά στην Πρέβεζα από την Λευκάδα , στην δικαιοδοσία της οποίας έχει συναινετικά και εγγράφως συμφωνηθεί μεταξύ των Δ.Σ. Αγρινίου και Λευκάδος.
    Θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία αυτή σε βάρος του και επ’ ωφελεία της περιφέρειας της δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Άρτας, στην οποία επαναλαμβάνουμε, περιλαμβάνεται και ολόκληρη η περιφέρεια των περιοχών Μενιδίου και Φλωριάδος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και μετ’ επιτάσεως ζητούμε την υπαγωγή της εν λόγω διοικητικής περιφέρειας, στην δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Πρέβεζας.
    Προτείνουμε τις εξής τροποποιήσεις:
    Στην περίπτωση δ΄ της παρ. 1 του άρθ. 6 να απαλειφθεί η φράση «και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας».
    Η περίπτωση μβ) της παρ. 1 του άρθρου 6 να αναμορφωθεί ως εξής: «μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).»

  • 12 Απριλίου 2024, 12:31 | ΚΑΤΣΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Θ.

    Συγχαρητήρια κύριοι της κυβέρνησης για το νέο εξάμβλωμα που παρουσιάσατε, τα Κεντρικά Πρωτοδικεία να βρίσκονται στις έδρες όλων των Περιφεριακών Ενοτήτων της χώρας, πλην της Αιτωλοακαρνανίας.

    Η λογική της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων και της εκπλήρωσης πελατειακών δοσοληψιών σε όλο της το μεγαλείο.

    Να είστε βέβαιοι ότι οι κάτοικοι του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου θα σας υποδεχθούν μετά βαϊων και κλάδων την επόμενη φορά που θα έχετε το θράσος να πατήσετε το πόδι σας στην περιοχή τους για να ζητήσετε ψήφο, δηλαδή το μοναδικό πράγμα που ξέρετε να κάνετε καλά.

    Και βέβαια μην ξεχάσει τώρα το Αγρίνιο να πανηγυρίσει για τη δήθεν μεγάλη νίκη του και να μην ξεχάσει, επίσης, σε λίγα χρόνια να αναζητήσει σύμμαχες πόλεις εντός νομού στον τότε δίκαιο αγώνα του, όταν δηλαδή θα έχει τελεστεί η (προδιαγεγραμμένη) φυγή του Πρωτοδικείου Αιτ/νιας για την Πάτρα.

    Στο μεταξύ ο έρμος ο κάτοικος της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι αναγκασμένος να διανύει χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων καθημερινά για τις νομικές υποθεσεις του, με την ελπίδα να δικαιωθεί κάποτε από τη βραδύπορη ελληνική δικαιοσύνη.

    Και πάλι συγχαρητήρια.

  • 12 Απριλίου 2024, 12:24 | ΚΟΝΑΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΛΑ

    ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ (ΕΔΡΑ ΑΡΙΔΑΙΑ)
    Είναι απαράδεκτη η μη τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους των θεσμικών φορέων της Π.Ε. Πέλλας και της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία είχε δεσμευτεί τον περασμένο Ιανουάριο πως με το Νέο Δικαστικό Χάρτη σε καμία περίπτωση δεν καταργείται αλλά αναβαθμίζεται το Ειρηνοδικείο Αριδαίας (Αλμωπίας) σε περιφερειακή έδρα. Αποτελεί εμπαιγμό προς όλους μας και ξεκάθαρα άνιση μεταχείρηση της περιοχής μας σε σχέση με άλλες . Επαναλαμβάνουμε ότι η Αριδαία έχει οριστεί ως ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ περιοχή Α’ κατηγορίας δυνάμει των με αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.50/265/29847 και ΔΙΔΑΔ/Φ.48Α/5/οικ.8352/30.03.2007, ενώ πάντοτε η ΟΡΕΙΝΗ επαρχία Αλμωπίας -δυνάμει του άρθρου 24 του Ν. 1892/1990, αλλά και του άρθρο. 42 Ν. 3536/2007- εντασσόταν στις παραμεθόριες περιοχές. Με το σχέδιο νόμου είναι σαφές πως γίνεται η μοναδική παραμεθόρια πόλη που στερείται δικαστηρίου, ενώ δεν ισχύει το ίδιο και αναβαθμίζονται άλλα δικαστήρια σε μη παραμεθόριες περιοχές της Β.Ελλάδας (Νάουσα, Ν.Μουδανιά, Ελευθερούπολη, Ροδολίβος κλπ.).
    Σημειώνεται επιπλέον ότι 1) Το Ειρηνοδικείο Αλμωπίας πληροί όλα τα κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για την διατήρηση και αναβάθμισή του ως Περιφερειακό Δικαστήριο. Κτιριολογικά, το δικαστικό κατάστημα είναι σύγχρονο, λειτουργικό, εξοπλισμένο με άρτια υλικοτεχνική υποδομή και μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο ρόλο της εκδίκασης όλων των ποινικών και αστικών υποθέσεων Πρωτοδικείου μονομελούς σύνθεσης, ενώ ο Δήμος Αλμωπίας έχει δεσμευθεί ήδη να παραχωρήσει άλλο χώρο, εξίσου κατάλληλο , αν απαιτηθεί προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατήρησης λόγω του μισθωμένου χώρου. 2) Ο Δήμος Αλμωπίας όπως προειπώθηκε είναι ορεινή και παραμεθόρια περιοχή. Είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της χώρας με 40 οικισμούς που κάποιοι απέχουν σε απόσταση 1 ώρας από το Πρωτοδικείου Έδεσσας , με πολύ ιδιαίτερο οδικό δίκτυο, συνεπώς η πρόσβαση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στο πρωτοδικείο Έδεσσας, κι επιπλέον η λειτουργία του Περιφερειακού Δικαστηρίου Αλμωπίας θα αποσυμφορίσει την έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας. Τέλος, 3) Στο σχέδιο νόμου προς διαβούλευση, τα παραμεθόρια Ειρηνοδικεία που δεν αποτελούν και έδρα Πρωτοδικείου αναβαθμίζονται σε Περιφερειακά δικαστήρια (π.χ. Κόνιτσας, Αμυνταίου, Σιδηροκάστρου, Διδυμοτείχου), εκτός της Αριδαίας, που έχει μεγαλύτερο πληθυσμό, μεγαλύτερο αριθμό νομικών επαγγελματιών και υπέρτερη δικαστηριακή ύλη.
    Απαιτούμε ως νομικοί αλλά και απλοί πολίτες ίση μεταχείριση, αντιδρούμε έντονα στον εμπαιγμό και εκφράζουμε τη πλήρη αντίθεσή μας στη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας, που εκτός των άλλων αποτελεί μεγάλη υποβάθμιση της επαρχίας μας μετά τη κατάργηση πολλών άλλων τμημάτων δημοσίων υπηρεσιών με έδρα την Αριδαία, γεγονός το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τους αρμόδιους καθώς, εκτός των άλλων, η υποβάθμιση τέτοιων ορεινών , παραμεθόριων, περιοχών της ελληνικής επαρχίας ΘΕΤΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ!

  • Πρόκεται για νομοσχέδιο-έκτρωμα που παρότι συντάχθηκε στο πόδι, οι σκοποί που εξυπηρετεί, είναι πλήρως μεθοδευμένοι εδώ και καιρό. Ετερόκλητες δυνάμεις ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα κατ’ ευφημισμό νομοσχέδιο-τομή καθώς επιχειρείται η αναβάθμιση της δικαιοσύνης με όρους οικονομικούς, με αποκλειστικό σκοπό να πάρει η παρούσα κυβέρνηση τα χρήματα που τις έχουν τάξει και οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες να μαζέψουν όλη τη δουλειά στην επαρχία.
    Και φυσικα δεν ξέρουμε που θα σταματήσουν οι ορέξεις των “μεγάλων” και αν η δημιουργία μεταβατικών πρωτοδικείων σε ορισμένες αυτή τη στιγμή περιοχές, με σκοπό το κλείσιμό τους εν ευθέτω χρόνω, αποτελεί παροδικό φαινόμενο ή θα συνεχίσουν με το κλείσιμο και άλλων Πρωτοδικείων, ακόμα και σε έδρες Περιφερειακών Ενοτήτων μέχρις ότου όλοι οι δικηγόροι επαρχίας, γίνουμε υπάλληλοι των εταιρειών.
    Διότι πως μπορείς να αξιολογείσαι ως προηγμένη χώρα αν δεν έχεις δικηγορικές εταιρείες με πολλούς υπαλλήλους…..
    Ειδικότερα όσαν αφορά το Πρωτοδικείο Αιγίου, η τροπή του σε παράλληλη έδρα παραβλέπει τα κριτήρια, τα οποία επιβλήθηκαν από την παγκόσμια τράπεζα και τα οποία πληρούνται στο ακέραιο. Σημειωτέον δε, πως από την πλευρά της παγκόσμιας τράπεζας ουδέποτε τέθηκε ως προϋπόθεση της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας η ύπαρξη μόνο ενός Πρωτοδικείου ανά Περιφερειακή Ενότητα (Νομό).
    Το Πρωτοδικείο Αιγίου αποτελεί έναν πλήρη δικαστικό σχηματισμό ήτοι: α) στεγάζεται σε ιδιόκτητο σύγχρονο κτιρίο με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ., με επαρκή αριθμό ακροατηρίων και γραφείων ενώ παράλληλα στην Αιγιάλεια λειτουργεί καινούργιο κτηματολογικό γραφείο β) Καλυπτει μία περιοχή 50.000 κατοίκων (σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής) και γ) χειρίζεται ένα τεράστιο όγκο υποθέσεων (Τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αιγίου επιβεβαιώνουν 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας το 2023 ενώ προσφάτως για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750!)
    Επιπροσθέτως, οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν κατακόρυφα ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του κτηματολογίου.
    Βέβαια καθώς πολλοί Σύλλογοι απέξειξαν ότι τα Πρωτοδικεία που καταργούνται, έχουν πολύ περισσότερο όγκο από τα κατώτατο όριο που έχει θέσει η κυβέρνηση και μάλιστα με λιγότερο κόστος ανά υπόθεση, έχει ξεπροβαλει ένα νέο φρούτο εν είδει επιχειρήματος, ότι δήθεν οι υποθέσεις που θα πρέπει να υπολογίζονται είναι μόνο οι τακτικές !!!! Γεμίσαμε “μεγαλοδικηγόρους” και στην επαρχία…
    Δυνάμει όλων των παραπάνω συνεκτιμωμένης και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και του πληθυσμού της Αχαΐας επιβάλλεται η δημιουργία ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο, καθόσον μία τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στην πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στην ποιοτική αναβάθμισή της.

  • 12 Απριλίου 2024, 12:18 | Παναγιώτης Σκαντζής

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

    Απόλυτα δίκαιη και ορθή η επιλογή της ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ως ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ του Πρωτοδικείου Βοιωτίας και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βοιωτίας.

    Το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς πληροί όλα τα κριτήρια που προβλέπει ο Νόμος καθώς είναι η Πρωτεύουσα της Βοιωτίας από το 1899 και στη Λιβαδειά εδρεύουν όλες οι Υπηρεσίες που στηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο.

    Η Λιβαδειά υπερτερεί σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Νόμος.

  • 12 Απριλίου 2024, 11:45 | Παρασκευή Ντζούφρα

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ.

    1) Διότι το Μεσολόγγι είναι η Πρωτεύουσα της Π.Ε Αιτω/νίας. Μία πόλη με ιστορικότητα που αποτελεί την μοναδική εξαίρεση στον δικαστικό χάρτη
    2) Διαθέτει τις απαραίτητες κτιριακές εγκατάστασεις.
    3) Έχει τεράστιο όγκο δικαστικής ύλης.
    4) Οι κάτοικοι της περιοχής του Αγρινίου θα μπορούν να εξυπηρετούνται κανονικά στο Αγρίνιο που θα αποτελεί παράλληλη έδρα και όπως μας «διαβεβαιώνουν ότι θα λειτουργεί με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες», οπότε δεν υπάρχει κανένας φόβος από τους πολίτες του Αγρινίου ότι δεν θα εξυπηρετούνται. Οι κάτοικοι ΟΛΩΝ των υπόλοιπων δήμων μπορούν άμεσα να εξυπηρετούνται στην έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου στο Μεσολόγγι σε πολύ σύντομο χρόνο και με οδική ασφάλεια μέσω των οδικών αρτηριών (Ιονία οδός και Αμβρακία οδός) με τις οποίες το Αγρίνιο δεν διαθέτει σύνδεση.

    Να διορθωθεί η κατάφωρη αδικία και η προσπάθεια εξαφάνισης και περαιτέρω υποβάθμισης της ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

  • 12 Απριλίου 2024, 10:51 | Αγγελική

    ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.

    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!

    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.

    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.

    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας.

  • 12 Απριλίου 2024, 10:42 | Σ.Φ.

    Αλήθεια, θα έπρεπε να ντρεπόμαστε κιόλας που ζητάμε να μην αποψιλώνεται η καθορισμένη Πρωτεύουσα του Νομού από τις δικαιούμενες Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως σε όλες τις πρωτεύουσες νομών???????????????!! Μας συγχωρείτε πολύ για τη διεκδίκησή μας, που δεν θα έπρεπε ΚΑΝ να είναι διεκδίκηση…………. Οι δημόσιες δομές είναι και μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο κι όχι το αντίστροφο, αναλόγως του που υπάρχει ήδη μεγαλύτερη «κίνηση» να μεταφέρονται εκεί και οι Υπηρεσίες του Κράτους, περιφρονώντας την Πρωτεύουσα!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!! ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΛΣΘΕΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΙΣΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ!!!!!! ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ!!!!!!!!!!!

  • 12 Απριλίου 2024, 10:27 | Κωνσταντίνος Τ.

    Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θήβας παραβιάζει κάθε διάταξη του άρθρου 2 του ν. 4038/2022. Είναι προκλητικά αυθαίρετη, καθώς το Πρωτοδικείο Θήβας υπερτερεί σε όλα τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς. Να αλλάξει άμεσα το σ/ν και να επιλεγεί η Θήβα ως έδρα του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου. Όνειδος για την κυβέρνηση οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

  • 12 Απριλίου 2024, 10:10 | Χ.Χ.

    ΤΟΠΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Δ.Ε. ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ, ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
    Οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου πρέπει να υπαχθούν – όπως επιτάσσει η λογική – στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αγρινίου και όχι στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, όπως εσφαλμένα προβλέπει το σχέδιο νόμου.
    Οι συγκεκριμένες Δημοτικές Ενότητες (Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου), όχι μόνο ανήκουν στον Δήμο Αγρινίου, αλλά επιπλέον συνδέονται σε καθημερινή βάση με αστική συγκοινωνία μόνο με την πόλη του Αγρινίου, ενώ οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, ως δημότες Αγρινίου, υπάγονται στην Δ.Ο.Υ. Αγρινίου.
    Άραγε για ποιο λόγο θα πρέπει οι δημότες των συγκεκριμένων περιοχών του Δήμου Αγρινίου να αναγκάζονται να μετακινούνται για ένα απλό Δικαστήριο στην πόλη του Μεσολογγίου, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα, την στιγμή κατά την οποία μπορούν να φθάσουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστική συγκοινωνία) μέσα σε λίγα λεπτά στην έδρα του Δήμου (Αγρίνιο) που ανήκουν;
    Επειδή σκοπός του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, η εξυπηρέτηση των πολιτών, είναι αναγκαίο όλες οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αγρινίου να υπαχθούν στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αγρινίου, όπως συμβαίνει άλλωστε με τις Δημοτικές Ενότητες και των λοιπών Δήμων του Νομού (Μεσολογγίου και Ναυπάκτου).

  • 12 Απριλίου 2024, 10:41 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, αποτελεί την πρώτη βαθιά χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολικής και ποινικής δικαιοσύνης από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία μετά πάροδο 100 περίπου ετών, ήταν επιβεβλημένη. Το εάν θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της, θα αποδειχθεί στην πράξη και δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για εύκολη κριτική.
    Καθόσον αφορά τη χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων στο Ν. Αιτωλ/νίας, ο ορισμός του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως κεντρικού Πρωτοδικείου, αποτελεί τη σωστή επιλογή και τούτο γιατί πληροί εξ ολοκλήρου τα κριτήρια και τους σκοπούς που επιδιώκει η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση.Ειδικότερα:
    Το Πρωτοδικείο Αγρινίου έχει έδρα το Αγρίνιο, που βρίσκεται στο κέ-ντρο του νομού Αιτωλ/νίας και αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό και
    εμπορικό κέντρο του νομού, με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Στε-γάζεται σε δικαστικό μέγαρο, πρόσφατα ανακαινισμένο, το οποίο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες λετουργίας όλων των δικαστηρίων , πολτικών και ποινι-κών, καθώς και του Εφετείου Δυτ. Στερεάς Ελλάδας. Υπηρετούν δε σ΄αυτό 200 περίπου Δικηγόροι. Διαθέτει επίσης επαρκείς χώρους για την αξιοπρε-πή διαμονή των δικαστών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.΄Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με το γεγονός, ότι στο Αγρίνιο εδρεύει και το Εφετείο Δυτ. Στερεάς Ελλάδος, συνηγορούν στο ότι ο ορισμός του Πρωτο-δικείου Αγρινίου, ως κεντρικού Πρωτοδικείου στο Ν. Αιτωλ/νίας, αποτελεί τη σωστή και ενδεδειγμένη επιλογή. Εξάλλου και η επιτροπή της Παγκό-σμιας Τράπεζας προέκρινε ως Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Αιτω-λ/νίας, το Αγρίνιο.
    Κατανοώ τις αντιρρήσεις των φίλων Μεσολογγιτών, αλλά δεν είναι δι-καιολογημένες, ούτε βάσιμες. Το Μεσολόγγι αποτελεί τόπο θυσίας και πα-γκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και επομένως δικαιούται τον σεβασμό όλων μας. Προσωπικά, με το Μεσολόγγι με συνδέει ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση, αφού πρόγονός μου (Κώνστας Σπυρίδωνος Γρίνος) σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι, μαχόμενος με το σώμα του Κίτσου Τζαβέλα. Ο ορισμός όμως της έδρας του Κεντρικού Πρωτοδικείου στο Ν. Αιτωλ/νίας, δεν πρέπει να συν-δέεται, ούτε με ιστορικά, ούτε με συναισθηματικά κριτήρια.
    Επιβάλλεται λοιπόν ψυχραιμία και ρεαλιστική αντιμετώπιση του θέμα-τος. Η ζωή αλλάζει, οι συνθήκες μεταβάλλονται και κερδισμένος βγαίνει αυ-τός που ποσαρμόζεται ευκολότερα στα νέα δεδομένα.
    Αγρίνιο 11-4-2024
    Γεώργιος Σπ. Γρίνος
    Δικηγόρος

  • 12 Απριλίου 2024, 09:28 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΟΚΑΝΤΑ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ.

    1) Διότι το Μεσολόγγι εκτός από την ιστορικότητά του είναι και η Πρωτεύουσα του
    Νομού Αιτω/νίας.
    2) Διαθέτει τις απαραίτητες κτιριακές εγκατάστασεις.
    3) Έχει τεράστιο όγκο δικαστικής ύλης.
    4) Τέλος γιατί στο νομό Βοιωτίας παραμένει το Πρωτοδικείο στην Πρωτεύουσα του
    νομού ενώ το Μεσολόγγι, πρωτεύουσα του Ν.Αιτω/νίας, αποτελεί την μοναδική
    εξαίρεση στον δικαστικό χάρτη αφού προκρίθηκε η κατάφωρη αδικία και η
    εξαφάνιση της πρωτεύουσας του νομού και η ακόμη περαιτέρω υποβάθμιση της ΙΕΡΗΣ
    ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

  • 12 Απριλίου 2024, 09:07 | Π.Κ.

    Ορθότερη όλων η πρόταση των υπηρετούντων στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

  • 12 Απριλίου 2024, 09:16 | ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

    Το σχέδιο νόμου για το Δικαστικό Χάρτη της Χώρας που έχει τεθεί σε διαβούλευση προβλέπει ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του Πρωτοδικείου Ιερής Πόλης ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σε παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αγρινίου. Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ είναι η έδρα της περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και δεν υπάρχει λόγος να αποτελεί την ΕΞΑΙΡΕΣΗ στον κανόνα που η ίδια η Κυβέρνηση εφαρμόζει . Το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας την Ιερή Πόλη του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ