Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).

β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).

γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).

ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).

η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).

θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).

ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).

ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).

ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).

ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).

ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).

ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).

κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).

κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).

κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).

κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).

κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).

λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).

λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).

λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).

λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).

λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).

λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).

λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).

μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).

μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).

μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).

μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).

μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).

να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).

νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).

νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.

γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.

ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.

η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.

θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.

ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.

ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.

ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 15 Απριλίου 2024, 13:09 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΣ

    Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης να ορίσει ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιώς την ιστορική πόλη των Μεγάρων αντικειμενικά κρίνεται απολύτως ορθή και επαρκής για τα εξής:
    Λόγω σαφώς μεγαλύτερου πληθυσμού: Η περιοχή του Δήμου Μεγαρέων είναι η πληθυσμιακά μεγαλύτερη της Δυτικής Αττικής, μακράν από την περιοχή του Δήμου Ελευσίνας κατά 8.000 περίπου επιπλέον κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, καθώς και από ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους Δήμους που θα υπάγονται στην νέα έδρα. Γεγονός που σημαίνει κατά κεφαλήν δυνητικά περισσότερες πιθανές δικαστικές υποθέσεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Παράλληλα αναμένεται ραγδαία αύξηση στον μόνιμο πληθυσμό τα επόμενα χρόνια λόγω καλύτερης ποιότητας ζωής (μη ρύπανση), ενώ επίσης αναμένεται μεγάλη εταιρική πύκνωση, λόγω του ότι η περιοχή διαθέτει από τις ελάχιστες σχεδιασμένες βιομηχανικές περιοχές στην χώρα και μια εκ των δύο αν δεν κάνω λάθος οργανωμένων (με σχέδιο) βιομηχανικών περιοχών σε όλη την Αττική, ενώ έχει καταρτίσει και είναι σε χρήση ο σαφής ορισμός χρήσεων γης με πρόσφατο ΓΠΣ.

    Λόγω μεγάλης έκτασης: Η περιοχή του Δήμου Μεγαρέων διαθέτει τεράστια γεωγραφική έκταση σε σχέση με τις άλλες περιοχές των Δήμων της Δυτικής Αττικής, με έντονη πληθυσμιακή πύκνωση και επιχειρηματική δραστηριότητα, που σημαίνει δυνητικά περισσότερες υποθέσεις. Ο Δήμος της Μάνδρας Ειδυλλίας διαθέτει μεν μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση αλλά με πληθυσμιακή αραίωση (ο πληθυσμός του Δήμου Μάνδρας είναι κάτω από τον μισό πληθυσμό του Δήμου Μεγαρέων, καθώς η περιοχή πληρείται από μεγάλες δασικές μη κατοικήσιμες εκτάσεις, συνεπώς δεν επιδέχεται συγκρίσεως στον τομέα αυτό). Ο δε Δήμος Ελευσίνας συγκριτικά διαθέτει ελάχιστη γεωργική έκταση σχεδόν το 1/10 αυτής των Μεγάρων, επίσης δεν επιδέχεται ούτε για αστείο συγκρίσεως η γεωγραφική έκταση. Επιπλέον κατά πολύ μικρότερη από εκείνη των Μεγάρων, είναι η έκταση του Δήμου Ασπροπύργου.

    Λόγω γρήγορης πρόσβασης: Η πόλη των Μεγάρων διαθέτει γρήγορη κυκλοφοριακή πρόσβαση μέσω Νέας Εθνικής Οδού, Παλαιάς Εθνικής Οδού αλλά και Παράλληλης Οδού με την ΝΕΟΑΚ, διασύνδεση μέσω πορθμού με την Σαλαμίνα (φεριμπότ) στο Πέραμα Μεγάρων και κατά προέκταση με τον Πειραιά (Πορθμείο Περάματος Πειραιώς) όπου και η κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου. Μέσω Σταθμού Προαστιακού Σιδηροδρόμου και μέσω υπεραστικής συγκοινωνίας, ακόμη διαθέτει μεγάλο αριθμό ΤΑΞΙ για όσους το επιλέξουν.
    Μεγίστης σημασίας αποτελεί το γεγονός ότι, επίκειται το 2026 να τεθεί, με βάση τους οριστικούς σχεδιασμούς, σε λειτουργία νέα γραμμή Προαστιακού που θα συνδέει τα Άνω Λιόσια, τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, την Νέα Πέραμο με τερματικό σταθμό τα Μέγαρα (πλήρης εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων περιοχών). Η δε περιοχές Μάνδρας Ειδυλλίας ούτως ή άλλως δεν εξυπηρετούνται από και προς την Ελευσίνα με Προαστιακό, ενώ αντίθετα υπάρχει δευτερεύον δίκτυο που τις συνδέει με τα Μέγαρα. Επιπλέον υπάρχει τα τελευταία χρόνια προς συζήτηση ένας σχεδιασμός για επέκταση του δικτύου αστικής συγκοινωνίας. Η πρόσβαση οδικώς είναι ιδιαίτερα γρήγορη από την πόλη της Ελευσίνας και τις γύρω περιοχές του Θριασίου Πεδίου, ενώ από την περιοχή Μάνδρας υπάρχει και επιπλέον δρόμος εκτός ΝΕΟΑΚ, από το Μελετάκι.
    Το άριστο οδικό δίκτυο αποδεικνύεται και από το ότι: αν κάποιος φύγει από τα Μέγαρα για την Αθήνα μέσω ΝΕΟΑΚ και Αττικής Οδού, φθάνει γρηγορότερα από έναν που κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή Αθήνας, εκτός κέντρου Αθηνών. Επίσης φθάνει στον Πειραιά μέσω ΝΕΟΑΚ και Λεωφόρου Σχιστού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για τις δε πόλεις Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας, Μάνδρας κλπ προς Μέγαρα, η πρόσβαση είναι πολύ γρήγορη και απρόσκοπτη, καθώς στην πορεία δεν υπάρχει πουθενά κυκλοφοριακό κομφούζιο. Συνεπώς από κυκλοφοριακής διασύνδεσης σε καμία περίπτωση δεν τίθεται απολύτως κανένα εμπόδιο, αφού η πρόσβαση από και προς Μέγαρα είναι πολύ γρήγορη. Όσον αφορά τα περί κόστους διαδρομής που τίθεται ως επιχείρημα: όλος σχεδόν ο διαθέσιμος προς «απόδραση» ενεργός πληθυσμός Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μαγούλας «προσφεύγει» ιδιαίτερα το θέρος (Μάιος – Σεπτέμβριος) για λόγους αναψυχής, σχεδόν καθημερινά (λόγω μεγάλης θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή Κόλπου Ελευσίνας), στις παραλίες Μεγάρων, Κινέττας και Αλεποχωρίου, οι τελευταίες δε απέχουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από ότι τα Μέγαρα. Αν συγκρίνει κανείς την πυκνότητα των αποδράσεων αυτών για αναψυχή στα Μέγαρα και επιπλέον πολλά χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα (Κινέττα, Αλεποχώρι, Ψάθα), σε σύγκριση με δικαστικές υποθέσεις που είναι σπάνιες ανά κάτοικο, κατανοεί κανείς ότι δεν αξίζει καν τον κόπο να μιλά κανείς για έξοδα. Οι δε νομικοί με τα νέα συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εξυπηρετούνται σε πολλά ζητήματα εξ αποστάσεως, ενώ κατά την φυσική τους παρουσία αποζημιώνονται από τους ιδιώτες πελάτες τους, δικαίως, για τις δαπάνες συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης τους.

    Λόγω αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης: Το γεγονός ότι τα Μέγαρα αν και ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά Δήμος της Δυτικής Αττικής, απογυμνώθηκε από το 1994 με την σύσταση της αιρετής Νομαρχίας και έπειτα σταδιακά από όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες (Επιθεώρηση Εργασίας, Εφορία, Υποθηκοφυλάκειο κλπ), οι οποίες μεταφέρθηκαν όλες στην Ελευσίνα, αν και μικρότερη πληθυσμιακά περιοχή, αποδεικνύει περίτρανα την αδικία που έχει επέλθει διαχρονικά. Το σενάριο για άλλη μια επικέντρωση δημόσιας υπηρεσίας στην Ελευσίνα (που ήδη τις έχει συγκεντρώσει όλες) καταρρίπτει από μόνο του κάθε προσπάθεια περιφερειακής αποκέντρωσης και ισόρροπης ανάπτυξης που πρεσβεύει ο σχεδιασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Συνεπώς η απόφαση για έδρα Περιφερειακού Πρωτοδικείου στα Μέγαρα είναι απολύτως ορθή, σωστή και επαρκώς επιχειρησιακά δομημένη. Αποκέντρωση δηλαδή και Περιφερειακή ανάπτυξη που δεν θα ισχύσει με την επιλογή της Ελευσίνας, που είναι ήδη κορεσμένη από υπερσυγκέντρωση όλων σχεδόν των υπηρεσιών χρόνια τώρα.

    Λόγω ρύπανσης: Η Ελευσίνα και το θριάσιο Πεδίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από υπερσυγκέντρωση βιομηχανιών και βιοτεχνιών αλλά και του λιμένος της. Ο Κόλπος Ελευσίνας είναι γνωστό ότι είχε μετατραπεί σε απέραντο «νεκροταφείο» πλοίων τόσο άνωθεν της επιφάνειας (παροπλισμένα) γεγονός που συνεχίζεται, αν και μερικώς μειούμενο και κάτωθεν της επιφάνειας (ναυάγια) για τα οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, αν και υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη για να μιλάμε για ουσιαστική αντιμετώπιση. Ο Κόλπος αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα ρύπανσης. Απόδειξη: Ποιος άλλωστε επισκέπτεται την πόλη αυτή για μπάνιο;
    Κατά δεύτερον υπάρχει και ατμοσφαιρική επιβάρυνση και επικινδυνότητα, γεγονός που αποδεικνύουν τα πολλά παράπονα τοπικού πληθυσμού και των συλλογικών φορέων. Επίσης αποδεικνύεται το γεγονός από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Δήμου, που λειτουργούν καθημερινά. Συνεπώς μιλάμε για σαφή επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού.
    Στα Μέγαρα τα παραπάνω ζητήματα αλλά και στην ευρύτερη περιοχής τους δεν υφίστανται. Η ποιότητα ζωής είναι πολλαπλασίως περιβαλλοντικά καλύτερη από κάθε άποψη. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να σταθεί το επιχείρημα που τίθεται από ντόπιους φορείς για ακόμη μια εγκατάσταση σε μια ήδη επιβαρυμένη καθ’ όλα Ελευσίνα; Σύγκριση συνεπώς των δύο περιοχών και περιβαλλοντικά δεν τίθεται.

    Λόγω ιστορικότητας: Τα Μέγαρα αποτελούν μια από τις κορυφαίες πόλεις του αρχαίου Ελληνικού Κόσμου, που συνεχίζει να υπάρχει στο διάβα της ιστορίας χιλιετηρίδες. Όταν τα Μέγαρα ήταν πόλη – κράτος, η Ελευσίνα ήταν ένα μικρό χωριό δίπλα στην αρχαία Αθήνα που η αναφορά γινόταν κυρίως λόγω Ελευσίνιων Μυστηρίων. Διαχρονικά η Ελευσίνα παρέμεινε μικρό και ασήμαντο χωριό και μετά την σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους έως περίπου 1950 (τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής πήγαιναν Γυμνάσιο στα Μέγαρα καθώς εκεί δεν υπήρχε λόγω μικρού πληθυσμού), την στιγμή που τα Μέγαρα είχαν προταθεί από σύστασης του νέου Ελληνικού Κράτους ακόμη και για πρωτεύουσα του και που στην συνέχεια αποτέλεσαν διοικητικά για πολλές δεκαετίες την πρωτεύουσα της Επαρχίας Μεγαρίδος, διαθέτοντας μάλιστα Ειρηνοδικείο από τις πρώτες πόλεις του νέου Ελληνικού Κράτους.
    Η Ελευσίνα αναπτύχθηκε σταδιακά μετά το 1950 και κυρίως το 1960 λόγω συγκέντρωσης πολλών βιομηχανιών και βιοτεχνιών κυρίως, που ώθησαν την εσωτερική μετανάστευση. Ο γηγενής Ελευσινιακός πληθυσμός είναι ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο της σημερινής σύστασης του πληθυσμού γεγονός που αποδεικνύει την μετατροπή του μικρού αγροτικού ψαραδικού χωρίου σε μεγάλη πόλη.

    Εν κατακλείδι η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για εγκατάσταση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς στα Μέγαρα, είναι απολύτως επαρκής και ορθή αλλά και αποτελεί την μόνη ευθεία οδό, στην περιφερειακή αποκέντρωση και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Σε μια διαφορετική επιλογή πλην Μεγάρων, ο παραπάνω σχεδιασμός καταρρίπτεται πλήρως και αποτελεί «άδειο πουκάμισο» ενώ υιοθετείται η απαρχαιωμένη και αποτυχημένη «συνταγή» της άναρχης, μη λειτουργικής και ενίοτε καταστροφικής επικέντρωσης.

    ——

  • 15 Απριλίου 2024, 12:13 | ΥΠ. ΑΡ’ 30/2024 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ EIΡHNOΔIKEIOΥ AΘHNΩN

    Επί του άρθρου 6.
    ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΤΙ: Επιβάλλεται αύξηση των οργανικών θέσεων κατά το άθροισμα του συνολικού αριθμού των ειρηνοδικών Α τάξης και των υπολοίπων Προέδρων Πρωτοδικών και Πρωτοδικών ανά περιφέρεια, ώστε οι Ειρηνοδίκες Α’ Τάξης να καταλάβουν οργανική θέση Προέδρου Πρωτοδικών και οι λοιποί Ειρηνοδίκες οργανική θέση Πρωτοδίκη. Στους παραπάνω Προέδρους Πρωτοδικών θα μπορούσε να ανατεθεί προσωρινά η άσκηση ειδικών καθηκόντων, μέχρι την πλήρη επιμόρφωση, την απόκτηση σχετικής εμπειρίας για την ανάληψη όλων των καθηκόντων των Προέδρων Πρωτοδικών και την αντίστοιχη επιθεώρησή τους.
    Προτείνεται ο Βόρειος τομέας να υπαχθεί στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο Αμαρουσίου και οι δήμοι Αιγάλεω και Χαϊδαρίου να μεταφερθούν στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο Περιστερίου και όχι στο Πρωτοδικείο Πειραιώς.

  • 15 Απριλίου 2024, 10:51 | Ioannis Varelas

    .
    Τα Μεγαρα είναι η καλύτερη επιλογή για την σωστή απόφαση της κυβέρνησης για αποκέντρωση το δικαστικού χάρτη

  • 15 Απριλίου 2024, 09:10 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΡΙΝΟΥ

    Η διατήρηση του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως κεντρικού Πρωτοδικείου του Νομού με έδρα το Αγρίνιο, αποτελεί μια απολύτως λογική , ορθή και δίκαιη επιλογή .Σύσσωμη η κοινωνία των 100 χιλιάδων δημοτών του Δήμου Αγρινίου, τάσσεται υπέρ της διατήρησης του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως Κεντρικού Πρωτοδικείου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και οτιδήποτε αντίθετο θα αποτελούσε απλά παραλογισμό ,αφού το Αγρίνιο αποτελεί το μεγαλύτερο πληθυσμιακό , οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Νομού Αιτωλ/νίας και το Πρωτοδικείο Αγρινίου ήδη στεγάζεται σε δικαστικό μέγαρο που διαθέτει τις ιδανικές σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις. Τα επιχειρήματα υπέρ του ορισμού του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως κεντρικού Πρωτοδικείου ,είναι πολλά και «συντριπτικά» και είναι αδιανόητο να μην ληφθούν υπόψη .Εξάλλου και η επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας προέκρινε ως Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας ,το Αγρίνιο.

  • 15 Απριλίου 2024, 09:04 | Ε.Ξ.

    ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΑ ΕΦΕΤΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ. ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΗΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ 200 ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ, ΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ /ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ.
    ΕΡΩΤΩ: ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΦΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟ Ή ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΟΓΚΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ/ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΦΕΤΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ??

  • 15 Απριλίου 2024, 09:27 | ΕΙΡΗΝΗ Κ.

    ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
    Όλες ανεξαιρέτως οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αγρινίου πρέπει να υπάγονται στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Κεντρικού Πρωτοδικείου Αγρινίου. Είναι πέρα από κάθε λογική η πρόβλεψη του σχεδίου να υπάγονται στο παράλληλο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου οι Δ.Ε. Αρακύνθου, Αγγελοκάστρου και Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου. Οι συγκεκριμένες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αγρινίου απέχουν ελάχιστα από την πόλη του Αγρινίου, οι κάτοικοί τους είναι δημότες Αγρινίου και υπάγονται φορολογικά στην Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, επιπλέον, υπάρχει καθημερινή αστική συγκοινωνία με το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, που συνδέει τις περιοχές αυτές με την πόλη του Αγρινίου.
    Για ποιόν λόγο λοιπόν ο δημότης του Δήμου Αγρινίου να είναι αναγκασμένος για ένα Δικαστήριο, να μετακινηθεί με δικό του μέσο από το Αγρίνιο στο Μεσολόγγι (αφού αστική συγκοινωνία για Μεσολόγγι δεν υπάρχει), χάνοντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα;
    ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΛΟΓΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ

  • 15 Απριλίου 2024, 09:47 | ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΡΑΚΟΥ

    Σχετικά με το Πρωτοδικείο Αιγίου, αυτό αποτελεί, μέχρι τώρα, έναν υγιή δικαστικό σχηματισμό, ο οποίος πληροί όλες τις προυποθέσεις διατήρησής του ως έχει: Υπάρχει πρόσφατα ανακαινισμένο, ιδιόκτητο κτίριο 6.000τμ., διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, 6 δικαστικές αίθουσες χώρους κρατητηρίων, υπόγειο πάρκιν , εξυπηρετεί περί τους 50.000 κατοίκους του ευρύτερου Δήμου της Αιγιαλείας, έχει τεράστιο όγκο υποθέσεων , 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας, και επειδή παράλληλα λειτουργεί καινούργιο κτηματολογικό γραφείο και εν όψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του κτηματολογίου, αναμένεται η κατακόρυφη αύξησή τους.
    Πληροί στο ακέραιο ΟΛΕΣ τις προυποθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, και εφ όσον δεν έχει τεθεί, εξ αυτής, ως προυπόθεση της αναμόρφωσης του Δικαστικού χάρτη της Χώρας η ύπαρξη ενός μόνο Πρωτοδικείου ανα περιφερειακή ενότητα (Νομό), άνετα επιτρέπεται η διατήρησή του και συνεκτιμώντας την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του πληθυσμού της Αχαίας, μπορώ να εκτιμήσω ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του ως έχει, ΑΛΛΩΣ η δημιουργία ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο.
    Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι κατανοητός ο λόγος για τον οποίο γίνεται η υποβάθμιση ενός τέτοιου Πρωτοδικείου, αφού στερούν απο αυτό τις οργανικές θέσεις των Δικαστών ενώ οι υπάλληλοι αυτού θα μπορούν να μετακινούνται αναλόγως των αναγκών των άλλων εδρών, γεγονός το οποίο τελικά θα οδηγήσει και στην κατάργησή του.
    Συμπεραίνω επίσης ότι ούτε οι κάτοικοι της Αιγιαλείας έχουν κατανοήσει για ποιό λόγο γίνεται αυτό, στην περιοχή μας, το σίγουρο όμως είναι ότι ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με όλο αυτό ,θεωρούν ότι σιγά σιγά ξεγυμνώνεται και αδικείται η Αιγιάλεια, υποβαθμίζεται ο τόπος τους και οι ίδιοι, και την οριστική κατάργησή του Πρωτοδικείου Αιγίου μόνο ως μεγάλη ταλαιπωρία την βλέπουν.
    Σε κάθε περίπτωση πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση μελλοντικής οριστικής κατάργησης του Πρωτοδικείου Αιγίου, νομίζω κι εγώ ότι θα υπάρξουν προβλήματα και λαμβανομένης σοβαρά υπόψη της γενικότερης ανεπάρκειας σε υποδομές του Πρωτοδικείου Πατρών, μάλλον θα μεγαλώσει για όλους η ταλαιπωρία αλλά και ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση αποφάσεων και απονομή της Δικαιοσύνης , παρά θα συντομευθεί αυτός.

  • 15 Απριλίου 2024, 08:04 | Μ

    Αξιότιμοι κύριοι νομοθέτες,
    Παρακαλώ εξηγείστε μας με ποια λογική τα καλογυαλισμένα μάρμαρα του πρωτοδικείου Αγρινίου, έναντι των μωσαϊκών του Ιστορικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, θα συμβάλλουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης ,

    δεδομένου του ότι:

    το γεγονός ότι το Ιστορικό Πρωτοδικείο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ το οποίο ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΩΣ ΕΧΩΝ ΤΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ (βλ. σελίδες 74 σημείο 176 και 75 σημείο 179 της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας ) , αποτελεί τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Αιτωλοακαρνανίας, κρίνεται από εσάς αμελητέο ;

  • 15 Απριλίου 2024, 08:20 | ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗ Χρυσουλα

    Ο Δήμος Μεγαραων θα πρέπει να γίνει περιφερειακή ενότητα του Πρωτοδικείου.Αρκετα μας έχουν υποβαθμίσει έως τωρα

  • 15 Απριλίου 2024, 08:31 | Ιωάννα Τ.

    Όσον αφορά την Περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, η δικαιότερη λύση θα ήταν η διατήρηση και των δύο πρωτοδικείων.
    Αν μη τι άλλο, η έκταση της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας το επιβάλλει.
    Από την στιγμή, ωστόσο, που αποφασίστηκε η διατήρηση ενός κεντρικού πρωτοδικείου, οι αριθμοί και τα δεδομένα είναι υπέρ της πόλης και του Δικαστικού Μεγάρου του Αγρινίου. Η διατήρηση συνεπώς του κεντρικού πρωτοδικείου στο Αγρίνιο για πάρα πολλούς λόγους ήταν και είναι σωστή.
    Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι είναι:
    1. Οι εγκαταστάσεις των Δικαστικών Μεγάρων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Σύμφωνα με το πόρισμα της παγκόσμιας τράπεζας, αλλά και δια γυμνού οφθαλμού από έναν απλό πολίτη, γίνεται ξεκάθαρο ότι το δικαστικό Μέγαρο του Αγρινίου είναι εμφανώς καταλληλότερο για να οριστεί αυτό ως το κεντρικό πρωτοδικείο της περιφερειακής ενότητας. Διαθέτει σύγχρονο και ανακαινισμένο κτήριο, με ασανσέρ, υπόγειο parking, αίθουσες δικαστών και δικηγόρων, πρόσβαση ΑΜΕΑ. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι αποτελεί την έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
    2. Το πληθυσμιακό κριτήριο.
    Πάλι όπως αναφέρθηκε και στο πόρισμα της παγκόσμιας τράπεζας αλλά ταυτόχρονα μαρτυρούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δήμος Αγρινίου συγκεντρώνει την μερίδα του λέοντος στον πληθυσμό, είναι δε το βασικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο της περιφερειακής ενότητας. Πιο συγκεκριμένα 90.000 από τις 192.000 ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας βρίσκονται μόνο στον δήμο Αγρινίου. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας εξυπηρετείται από το πρωτοδικείο Λευκάδος για γεωγραφικούς λόγους, ο συνολικός αριθμός των πολιτών της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας που θα εξυπηρετείται από το κεντρικό πρωτοδικείο του νόμου είναι περίπου 177.000. Άρα ο δήμος Αγρίνιο συγκεντρώνει περισσότερους από τους μισούς.
    3. Γεωγραφικά κριτήρια.
    Όπως επέδειξε για μια ακόμη φορά και η παγκόσμια τράπεζα, η γεωγραφική θέση του Αγρινίου είναι η καταλληλότερη, αφού βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της περιφερειακής ενότητας. Το παραπάνω φυσικά δεν αναιρεί την ανάγκη ύπαρξης και του πρωτοδικείου Μεσολογγίου παράλληλα με αυτό του Αγρινίου. Γράφω πάντοτε με γνώμονα την διατήρηση ενός μόνο ως κεντρικού. Διότι συνδυάζοντας τα κριτήρια 2 και 3 οι μόνοι δήμοι που εξυπηρετούνται στον μέγιστο βαθμό από την διατήρηση μόνο του πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως κεντρικό είναι αυτοί της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας.
    Οι δύο αυτοί δήμοι συγκεντρώνουν 57.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς, με δεδομένο ότι διατηρήθηκε στην Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας μόνο ένα πρωτοδικείο ως κεντρικό, όλα τα παραπάνω στοιχεία μιλούν από μόνα τους δείχνοντας πως αυτό έπρεπε, όπως και έγινε, να είναι αυτό του Αγρινίου.
    Η απόφαση αυτή, που βασίζεται -και πρέπει να βασίζεται- μόνο στα παραπάνω κριτήρια-δεδομένα, δεν θα έπρεπε να συγχέεται με την ιστορικότητα της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να αναιρέσει την πλούσια ιστορία του Μεσολογγίου, μήτε μπορεί να μειώσει τον σκληρό αγώνα των Μεσολογγιτών και την τεράστια συνεισφορά αυτών στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
    Η ιστορία τιμάται, δεν πρέπει όμως να εργαλειοποιείται.

  • 15 Απριλίου 2024, 06:42 | Στατιστικά παραμεθόριας Αριδαίας (2014-2023)

    Τα στατιστικά του Ειρηνοδικείου Αριδαίας -ακόμα και την περίοδο 2020-2022 του κορωνοϊου, του 2023 των αποχών και 2021 της έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογικούς Γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας στην Πέλλα- δικαιολογούν πλήρως τη διατήρηση του ως Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας παρότι πρόκειται για παραμεθόρια, προβληματική και ορεινή περιοχή (αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.50/265/29847 και ΔΙΔΑΔ/Φ.48Α/5/οικ.8352/30.03.2007, άρθρο 24 του Ν. 1892/1990, αλλά άρθρο 42 Ν. 3536/2007).

    Συγκεκριμένα:
    2023: αποφάσεις 133, πρακτικά 252, διατάξεις 22, πράξεις 6, διαταγές πληρωμής 68, προσημειώσεις 11, προανακριτικές 80.
    2022: αποφάσεις 147, αγωγές 84, διαθήκες 278, διατάξεις 38, πράξεις 5, διαταγές πληρωμής 39, προσημειώσεις 14, προανακριτικές 93.
    2021: αποφάσεις 139, αγωγές 129, πρακτικά 270, διατάξεις 24, πράξεις 5, διαταγές πληρωμής 42, προσημειώσεις 13, προανακριτικές 88.
    2020: αποφάσεις 119, αγωγές 152, πρακτικά 226, διατάξεις 46, πράξεις 9, διαταγές πληρωμής 19, προσημειώσεις 6, προανακριτικές 57.

    Τα έτη 2015-2019, δηλαδή πριν τον κορωνοϊό και την αρμοδιότητα των χρησικτησιών στα Ειρηνοδικεία προς έκδοση τίτλου κυριότητας για το Υποθηκοφυλακείο (στοιχεία που άλλωστε και η Παγκόσμια Τράπεζα έλαβε υπόψη της) τα στατιστικά είναι υπέρτερο: Στο σημείο αυτό θα ανέλθουν ως Περιφερειακή Έδρα που θα εκδικάζει υποθέσεις Ν. 2664/1998.
    2019: αποφάσεις 176, αγωγές 174, πρακτικά 214, διατάξεις 47, πράξεις 22, διαταγές πληρωμής 16, προσημειώσεις 8, προανακριτικές 103.
    2018: αποφάσεις 255, αγωγές 233, πρακτικά 282, διατάξεις 31, πράξεις 62, διαταγές πληρωμής 349, προσημειώσεις 11, προανακριτικές 96.
    2017: αποφάσεις 403, αγωγές 221, πρακτικά 2.651, διατάξεις 39, πράξεις 63, διαταγές πληρωμής 30, προσημειώσεις 5, προανακριτές 101.
    2016: αποφάσεις 128 αγωγές 136 πρακτικά 278 διατάξεις, διατάξεις 18, πράξεις 83, διαταγές πληρωμής 32, προσημειώσεις 5, προανακριτικές 76.
    2015: αποφάσεις 297, αγωγές 899, πρακτικά 350, διατάξεις 43, πράξεις 34, διαταγές πληρωμής 60, προσημειώσεις 23, προανακριτικές 119.
    2014: αποφάσεις 261, αγωγές 403, πρακτικά 120, διατάξεις 38, πράξεις 62, διαταγές πληρωμής 91, προσημειώσεις 33, προανακριτικές 162.

    Ως το 2017 λειτουργούσε μεταβατική έδρα Μονομελούς Πλημμελειοδικείου με τουλάχιστον μία δικάσιμο μηνιαίως με έκθεμα 50 υποθέσεων, ενώ έως το 2019 το Πταισματοδικείο εκδίκαζε τουλάχιστον άπαξ ανά μήνα με έκθεμα 60 υποθέσεων.

    Πέραν των ως άνω αμιγώς νομικών πράξεων οι φορές που οι 30χιλ μόνιμοι κάτοικοι της Αριδαίας(Αλμωπίας) επισκέπτονται το δικαστήριο της πόλης τους για λήψη πιστοποιητικών και για αποποιήσεις:

    πιστοποιητικά 2023: 1.630, 2022: 1.679, 2021: 2010, 2020: 1.802, 2019: 1.806, 2018: 2.028, 2017 1.900, 2016: 2.049, 2015: 2.812 και 2014: 1.288
    αποποιήσεις 2023: 250, 2022: 206, 2021: 149, 2020: 320, 2019: 266, 2018: 220, 2017: 204, 2016: 110, 2015: 61 και 2014: 37
    Οι ένορκες βεβαιώσεις, παρότι πλέον αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα δικηγόρων και συμβολαιογράφων, αποτελούν στατιστικό δεδομένο του ιδιαίτερου όγκου του δικαστηρίου για δεδομένα επαρχίας: 2023: 54, 2022: 82, 2021: 196, 2020: 164, 2019: 236, 2018: 392, 2016: 424, 2016 1.069, 2015: 695 και 2014: 96

    Τα παραπάνω δείχνουν ένα μεσαίου μεγέθους επαρχιακό δικαστήριο που πρέπει να παραμείνει στα 111 και όχι να ενταχθεί στα 43 (και αφαιρουμένων εκ των 106 των 63 Ειρηνοδικείων στις έδρες των Πρωτοδικείων).
    Στα 43 καταργούμενα δεν υπάρχει άλλο παραμεθόριο/νησιωτικό που διακόπτει τη λειτουργία του!

    Τα στατιστικά βέβαια το Υπουργείο τα θεωρεί μη απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης, εφόσον πρόκειται για δικαστικό σχηματισμό που λειτουργεί στα σύνορα (ΥφυπΔνης, 14 Απρ ’24 & ΥπΔνης 9 Απρ ’24).

  • 15 Απριλίου 2024, 03:30 | Γεώργιος Στρατούρης

    Μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που αποτελεί διεθνή οικονομικό οργανισμό, το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε προσχέδιο νόμου ιστορικής μεταρρύθμισης του δικαστικού χάρτη της χώρας μας.

    Βάθρο του σχεδίου είναι η αποκέντρωση των δικαστικών αρχών σε όλην την ελληνική επικράτεια.

    Οι όποιες αιτιάσεις Δήμων, που δεν εμπεριέχονται στο προσχέδιο και επιθυμούν να διεκδικήσουν έδρα Πρωτοδικείου (όπως ο Δήμος Ελευσίνας) είναι εντελώς ανίσχυρες και αβάσιμες καθώς οι Δήμοι αυτοί δεν διαθέτουν το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων που έχει ΉΔΗ ΕΞΕΤΑΣΤΕΊ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΆ και μάλλον εικάζουν ή επινοούν λόγους για να αφαιρεθεί η έδρα και να ωφεληθούν αυτοί της μεταρρύθμισης (ΟΠΩΣ ΠΡΆΤΤΕΙ Ο Δ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ έναντι του Δ. ΜΕΓΑΡΕΩΝ) του οποίου Δ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ οι δήθεν μελέτες του που υποβλήθηκαν είναι αναμφίβολα πρόχειρες και δεν δύναται να έχουν πιο αξιόπιστα και ορθά αποτελέσματα (για την μεταρρύθμιση) σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών από τα αποτελέσματα της ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΈΝΗΣ ΜΕΛΈΤΗΣ της ΠΑΓΚΌΣΜΙΑΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ και του ΑΡΜΌΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ .
    Μια τέτοια παραδοχή ότι κάποιος Δήμος μελέτησε καλύτερα σε λίγες ημέρες από το αρμόδιο υπουργείο και την παγκόσμια τράπεζα για τυχόν πολιτικούς
    λόγους θα αποτελούσε ΜΕΓΆΛΟ ΠΛΉΓΜΑ στην ΑΞΙΟΠΙΣΤΊΑ των ανωτέρω φορέων
    και της Κυβέρνησης και θα δημιουργούσε δικαιολογημένα ΚΑΚΗ ΕΙΚΌΝΑ και
    ΑΛΥΣΙΔΩΤΈΣ ΑΝΤΙΔΡΆΣΕΙΣ σε όλη την επικράτεια

  • 15 Απριλίου 2024, 01:54 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Μονο στην Ελευσίνα μπορεί να λειτουργήσει Πρωτοδικείο και αύριο ακόμα.
    Διαθέσιμο κτίριο από τον Δήμο 1.100 τμ , εύκολη και γρήγορη μετάβαση , δωρεάν χώροι στάθμευσης 20.000 τμ , δικαστηριακή ύλη παραγόμενη από πληθυσμό 80.000 κατοίκων από τρεις όμορους δήμους σε απόσταση 5/6 km, 100.000 εργαζόμενοι και αμέτρητες επιχειρήσεις.
    Η Ελευσίνα σε σχέση με την Αθήνα και τον Πειραιά είναι η αποκέντρωση , αλλά το νομοσχεδιο δεν είναι πολεοδομικό για να ρυθμισθεί η αποκέντρωση.
    Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.
    Στην Ελευσίνα η Περιφερειακή Εδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 14 Απριλίου 2024, 23:17 | Γεωργία Κατσάρα

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.

  • 14 Απριλίου 2024, 23:49 | Ν.Κ.

    Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών είναι απαράδεκτη και άδικη. Η ύπαρξη φυλακών, και Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών ΕΠΙΒΑΛΕΙ την ύπαρξη ανεξάρτητου και αυτοδιοικούμενου Πρωτοδικείου στη Θήβα.
    Η Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων και Θίσβης αποτελούν ένα από τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για την ΜΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του Πρωτοδικείου Θηβών. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΜΕΣΑ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ!

  • 14 Απριλίου 2024, 23:18 | Γεωργία Κατσάρα

    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 14 Απριλίου 2024, 22:21 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗΣ

    Αξιότιμοι,

    Το νομοσχέδιο αρχικά είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ως πολίτες του Δήμου Μεγαρέων πρώτη φορά μια κυβέρνηση μας δίνει σημασία και προσθέτει κάτι στην πόλη μας και δεν αφαιρεί.

    Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τον αγώνα που έδωσε ο Υπουργός Γιώργος Κωτσηρας μαζί με τον Σταμάτη Πουλη για αυτό το αποτέλεσμα και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

    Σας ευχαριστούμε.

  • 14 Απριλίου 2024, 22:44 | Παραμεθόρια Έδρα Αλμωπίας (Αριδαία)

    «Με την χωροταξική διαμόρφωση των δικαστικών σχηματισμών της Χώρας, προβλέπουμε ….. ενώ οι δικαστικοί σχηματισμοί παραμένουν ως έχουν στα σύνορα και στα νησιά για εθνικούς λόγους. Μετά την ενοποίηση, τα Δικαστήρια από 217 θα ανέρχονται σε 111, η πλειονότητα των οποίων θα είναι πλέον παραγωγικά δικαστήρια κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.»
    Από τη συνέντευξη του κου. Μπούγα στο Έθνος (φύλλο 14ης Απριλίου 2024) γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην διατήρηση των δικαστηρίων στις παραμεθόριες περιοχές.

    Τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Έδεσσας όσο και οι Νομικοί Αριδαίας τονίζουν διαρκώς τη δυσάρεστη αποκλειστικότητα της Αριδαίας, ως μοναδικής παραμεθόριας πόλης της Ελλάδας που στερείται δικαστηρίου…! Αντ’ αυτού εδρεύει σε αυτή «μακεδονική εκκλησία» και εκπαιδευτήριο «μακεδονικής γλώσσας) και η Πολιτεία οφείλει να γρηγορεί!

    Εκ του περισσού ως παραμεθόριο δικαστήριο, αλλά από όλα τα στατιστικά στοιχεία:
    α) (άνω 150 εισαγόμενων δικογράφων ανά δικαστή / 2 δικαστές – 4 υπάλληλοι, την περίοδο 2017-2023),
    β) με επίτευξη του ετήσιου στόχου των 100 αποφάσεων και εισαγωγικών δικογράφων ήδη από το Μάρτιο 2024,
    γ)με κόστος 540 €/απόφαση (βαίνει κατά πολύ μειούμενο με την κάλυψη του στεγαστικού κόστους από το Δήμο Αλμωπίας),
    δ) με 40 εδρεύοντες στην πόλη νομικούς,
    ε) με αποσυμφόρηση του απαράδεκτου υφιστάμενου δικαστικού «μεγάρου» Έδεσσας,
    στε) με απόσταση άνω της 1ωρ με ορεινό-επαρχιακό δίκτυο,
    η παραμεθόρια Περιφερειακή Έδρα Αριδαίας πληροί όλες τις προϋποθέσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων

    Καλείται η Κυβέρνηση κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή να τηρήσει τα όλα όσα δημοσίως αναφέρει, δηλαδή τη διατήρηση των δικαστηρίων στα σύνορα. Ρητά το δήλωσαν οι κ.κ. Υπουργοί στις 23 Ιανουαρίου 2024. Ρητά το επαναμβάνουν δημοσίως τόσο κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου όσο και σε συνεντεύξεις τους.

    Παραμεθόρια, προβληματική και ορεινή περιοχή κατά το νόμο η Αριδαία: παρακαλούμε προβλέψτε περιφερειακή έδρα στα σύνορα της Αριδαίας!
    Το επιτάσσουν νομικοί και εθνικοί λόγοι!

  • 14 Απριλίου 2024, 22:13 | Βασίλης Φετοκάκης

    Πρωτοδικείο στην Ελευσίνα. Η δικαιοσύνη και η απονομή της δεν είναι πεδίο για να ικανοποιούνται τοπικά μικροπολιτικά συμφέροντα. Ακούστε για μια φορά τι λέει ο νομικός κόσμος, η πρωτοβουλία των μαχόμενων δικηγόρων του Θριάσιου πεδίου εξηγεί επακριβώς όλους τους λόγους που το Πρωτοδικείο πρέπει να μείνει στην Ελευσίνα.

  • 14 Απριλίου 2024, 22:33 | ΔΣ Έδεσσας ψήφισμα 11 Απριλίου 2024 Β

    Στα πλαίσια αυτά ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ να εμμένουν στην ανάγκη τήρησης τόσο των δεσμεύσεων του Υπουργείου της 23ης Ιανουαρίου 2024, όσο και της εφαρμογής του Βασικού Κανόνα ΙΙ του νομοσχεδίου της 10ης Απριλίου 2024: «Σύνορα δε θίγονται».
    Σύνορα είναι όλη η Πέλλα και ιδίως οι επαρχίες Αλμωπίας και Έδεσσας. Πέραν τούτων πληροί η περίπτωση των δικαστικών σχηματισμών Αριδαίας και Σκύδρας τις προϋποθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη δημιουργία Περιφερειακών Εδρών. Άλλως έως και την αποπεράτωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας το υφιστάμενο δικαστικό κατάστημα είναι παντελώς ανεπαρκές για την ανάληψη της δικαστηριακής ύλης των πρώην Ειρηνοδικείων Αλμωπίας και Σκύδρας.

    Καλούμε επίσης, ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου στη Βουλή, την Κυβέρνηση να ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ και να ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ και ΣΚΥΔΡΑΣ σε Περιφερειακή Έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου ΕΔΕΣΣΑΣ.

    Όπως αναβαθμίζονται όλα τα άλλα παραμεθόρια δικαστήρια (Κόνιτσα, Αμύνταιο, Σιδηρόκαστρο, Διδυμότειχο), όπως αναβαθμίζονται όλα τα μικρότερα ή ίσου μεγέθους Περιφερειακά Δικαστήρια στη Μακεδονία (Ν.Μουδανιά, Λαγκαδάς, Νάουσα, Πτολεμαϊδα, Ροδολίβος) έτσι να γίνει και με την Αριδαία και Σκύδρα. Όπως άλλοι νομοί -πέραν του παραμεθόριου Έβρου- της ενδοχώρας διατηρούν 3 και 4 δικαστήρια στην επικράτειά τους (Καβάλα, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, αλλά και σε Λασίθι, Λέσβο, Σάμο Εύβοια) έτσι πρέπει να οριστεί και στην Πέλλα.
    Διαφορετικά πρόκειται για ανεπίτρεπτη παραβίασης της συνταγματικής αρχής της Ισότητας, της Προστασίας της Παραμεθορίου και Εύλογης Εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση.

    Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κατέρχονται σε καθολική αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους επ’ αόριστον. Το ΔΣ του ΔΣΕ συντονίζει τις επερχόμενες και κλιμακούμενες δράσεις του Συλλόγου.

  • 14 Απριλίου 2024, 22:13 | ΔΣ Έδεσσας ψήφισμα 11 Απριλίου 2024 Α

    Σε συνέχεια του Ψηφίσματος της 26ης Ιανουαρίου 2024 ο Δικηγορικός Σύλλογος Έδεσσας, μετά από Γενική Συνέλευση των μελών του στις 11 Απριλίου 2024, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

    Παρότι με θεσμικό τρόπο είχε μεταφέρει προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης την αδήριτη ανάγκη να οριστούν Περιφερειακές Έδρες του Κεντρικού Πρωτοδικείου Έδεσσας σε Αριδαία (Αλμωπία) και Σκύδρα, αυτό δε περιλαμβάνεται στο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου.

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Έδεσσας τονίζει πως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθ’ ολοκληρία Παραμεθόριας και Προβληματικής Π.Ε. Πέλλας, δυνάμει του άρθρου 42 Ν. 3536/2007 αλλά και ειδικότερα των τέως επαρχιών Αλμωπίας και Έδεσσας δυνάμει του άρθρου 24 Ν. 1892/1990, συνηγορούν στο να λειτουργήσουν περιφερειακές έδρες στο Κεντρικό Πρωτοδικείο Έδεσσας.

    Ως προς την Περιφερειακή Έδρα στην Αριδαία πληροί η περίπτωση του δικαστηρίου Αλμωπίας σωρευτικά όλες τις ταχθείσες διαζευκτικές προϋποθέσεις της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας: α) αρ. δικογράφων & αποφάσεων και πράξεων που ήδη από τον 3ο 2024 και παρά την αποχή έχει επιτύχει, πολλώ δε μάλλον την περίοδο 2017-2023, β) υποδομή υφιστάμενου κτιρίου με στεγαστικό κόστος από την τοπική αυτοδιοίκηση, γ) ακριτική/προβληματική/ορεινή περιοχή της Μακεδονίας ως η αποκλεισμένη παραμεθόριος και ταυτόχρονα ο 3ος αυτόνομος διοικητικός και οικονομικός πόλος της Πέλλας, δ) εθνικοί λόγοι, με αντιμετώπιση της ανακίνησης δήθεν «σλαβικού» ζητήματος, ε) γεωγραφικοί-πληθυσμιακοί λόγοι (30 χιλιάδες κάτοικοι σε διακριτή-αυτόνομη από τον υπόλοιπο νομό περιοχή), στ) πλήθος επαγγελματιών του κλάδου (40 δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, επιμελητές), και ζ) αποσυμφόρηση του ελλιπούς υλικοτεχνικά δικαστικού καταστήματος του Κεντρικού Πρωτοδικείου Έδεσσας.
    Ωστόσο ακόμα και αν υποθετικά δεν πληρούσε το δικαστήριο Αριδαίας τις άνω προϋποθέσεις, ο «Βασικός Κανόνας ΙΙ» του σχεδίου νόμου πως «ΣΥΝΟΡΑ ΔΕ ΘΙΓΟΝΤΑΙ», καθιστά εκ των ουκ άνευ την ανάγκη δημιουργίας Περιφερειακής Έδρας στην Αριδαία.

    Ως προς την Περιφερειακή Έδρα στην Σκύδρα το δικαστικό κατάστημα Σκύδρας αποτελεί το μόνο ιδιόκτητο κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Π.Ε. Πέλλας (τριών ορόφων, δύο ακροατηρίων και πολλών γραφείων), άρα τα λειτουργικά του έξοδα είναι αμελητέα. Η γεωγραφική θέση της πόλης της Σκύδρας στο κέντρο της Πέλλας, σε συνδυασμό με τις ακμαίες βιομηχανίες που εδράζονται στην περιοχή και τις πολλές νεοεισαχθείσες κτηματολογικές διαφορές λόγω λειτουργίας του Κτηματολογίου από 13.12.2021, αυξάνει τον όγκο των υποθέσεων και αποσυμφορίζει το Κεντρικό Πρωτοδικείο που έως τη λειτουργία νέου κτιρίου δε δύναται να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο. Στην πόλη λειτουργούν 20 νομικά γραφεία αλλά και σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες (Τελωνείο, Περιφερειακής Ενότητας) και αποτελεί αξιολογότατο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής.

  • 14 Απριλίου 2024, 21:04 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    1.Η Ελευσίνα του “επιβαρυμένου περιβάλλοντος” επιλέχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 , φιλοξένησε με απόλυτη επιτυχία τον θεσμό και την επισκέφτηκε πλήθος επισκεπτων ,χωρίς να προκληθεί κάποια δυσαρέσκεια για την ατμόσφαιρα της.
    Εξ άλλου το περιβαλλοντικό επιχείρημα είναι άσχετο με τον ορισμό της έδρας του Περιφερειακού Πρωτοδικείου Πειραιά και τους σκοπούς του νόμου
    2.Στους δήμους Ασπροπύργου – Ελευσίνας – Μάνδρας Ειδυλλίας και γενικά στο Θριάσιο η δικαστική ύλη είναι αναμφισβήτητα και συγκριτικά περισσότερη από αυτή των Μεγάρων,χωρίς να προσθέσουμε αυτή που παράγεται από τους 100.000 εργαζόμενους και τις αμέτρητες επιχειρήσεις.
    Ο τόπος του συμβάντος είναι καθοριστικός παράγοντας για την τοπική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου.
    3.Ομοίως πολλές δασικές/αγροτικές εκτάσεις,όπως του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, περιλαμβάνονται και στα Μέγαρα
    4.Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης καθιστά ακυρη την δημιουργία πολλών Περιφερειακών Δικαστηρίων.
    Αν έχουμε ψηφιοποιημένη Δικαιοσύνη ποιός ο λόγος να ιδρυθεί εκ του μηδενός Πρωτοδικείο στα Μέγαρα ή αλλού?
    Καλύτερα,όμως, να μην μιλήσουμε για το ελληνικό internet ( από τις πλεόν αργές ταχύτητες και ακριβότερο της Ευρώπης) και άλλα σχετικά θέματα ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης.
    Η πόλη των Μεγάρων στερείται επαρκούς δημόσιας συγκοινωνίας ,τούτο είναι πάγιο παράπονο ακόμα και των κατοίκων της.
    Από ειρωνία της μοίρας κάθε βελτίωση της συγκοινωνίας των Μεγάρων λειτουργεί προσθετικά υπερ των προσόντων της Ελευσίνας…!!!
    5.Ο Δήμος Ελευσίνας διαθέτει κατά κυριότητα κτίριο 1.100 τμ και προσφέρονται προς μίσθωση τουλάχιστον 6 κτιρια ιδιωτών ,ομοίων χαρακτηριστικών και εντός του ιστού της Πόλης.
    Ολα εξυπηρετούνται από δημοτικούς χώρους στάθμευσης (δωρεάν) 20.000 τμ.!!!
    6.Η Ελευσίνα δεν έχει μόνο μειονεκτήματα,που οι κάτοικοι τα γνωρίζουν ,δεν τα κρύβουν και δουλεύουν για την λύση τους.
    Η πρόοδος της πόλης είναι εμφανής και όλοι την αναγνωρίζουν.
    Στην Ελευσίνα έχει αποκεντρωθεί με επιτυχία μέρος της υδροκέφαλης Αθήνας και η πόλη είναι έτοιμη για κάθε πρόκληση και βέβαια σκοπός του νομοσχεδίου δεν είναι η αποκέντρωση ,που δεν πετυχαίνει μόνο με μία κρατική δομή (θέλει πολλά περισσότερα,μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο).
    Στην Ελευσίνα μπορεί και αύριο να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα η Περιφερειακή Εδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά , επιτυγχάνοντας τους σκοπούς του νομοθετήματος,δηλ.την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαοσύνης.

  • 14 Απριλίου 2024, 21:44 | Αθανάσιος Μπότσος

    Ένα έγκλημα εν εξελίξει εις βάρος των επαγγελματιών της Δικαιοσύνης.
    Ο ουσιαστικός κατακερματισμός του Πρωτοδικείου Αθηνών θα φέρει σε δεινή θέση όλους τους μη ενταγμένους στο εργατικό – υπαλληλικό δυναμικό των μεγαλογραφείων, είναι σίγουρο ότι θα αλλοιώσει οριστικά τη φύση της δικηγορίας εις βάρος των πλέον αδυνάμων.
    Χαρακτηριστική περίπτωση η επιχειρουμένη χωροθέτηση του Πρωτοδικείου Δυτικής Αττικής, αντί της «φυσικής» του έδρας (Ελευσίνας) στην ΕΞΟΡΙΑ των Μεγάρων.
    Αν ισχύσει τέτοια εξωπραγματική ρύθμιση, που δεν λαμβάνει υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες (απόστασης, συγκοινωνίας, υποδομών) θα είναι τεράστιο λάθος, με ολέθριες συνέπειες.
    Ελπίζω να πρυτανεύσει το αυτονόητο, η κοινή λογική.
    Αθανάσιος Μπότσος, ΑΜ ΔΣΑ 18140.

  • 14 Απριλίου 2024, 19:34 | ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

    Ο Δήμος Αχαρνών ειναι στην Αττική ο μεγαλύτερος δήμος σε έκταση δεν υπάρχουν συγκοινωνίες τακτικές και με πολύ μεγάλη εγκληματικότητα καλό θα ήτανε να γίνει ένα ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ να αναβαθμιστεί η περιοχή μας αν ακούει και ο δήμαρχος και περιφερειάρχες σας κάνουν κάτι είναι ντροπή για το Δήμο Αχαρνών και όλοι οι εμπλεκόμενοι βουλευτές του Δήμου Αχαρνών που εκλέγονται στον Δημο αυτο μονο μια υπηρεσια εχει μείνει

  • 14 Απριλίου 2024, 18:10 | ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΊΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
    ΕΊΜΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΙΛΊΟΥ ΚΑΙ ΈΧΩ ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΊΝΑ. Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΕΝΗΜΈΡΩΣΕ ΌΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΊ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2026 ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ. ΕΠΕΙΔΉ ΈΧΩ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ, ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΔΎΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΊΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΌΛΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΊΛΙΟΝ ΆΝΩ ΤΩΝ 60 ΧΛΜ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΙΚΉ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΊΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ
    ΓΙΑ ΕΜΈΝΑ ΩΣ ΠΟΛΊΤΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

  • 14 Απριλίου 2024, 17:26 | Σ.Φ.

    Όχι λόγια, έργα … Εν τοις πράγμασι να μην περιφρονήσετε, για ακόμη μια φορά, την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, καθιστώντας την μόνο κατ’ όνομα Πρωτεύουσα του Νομού, και στην πραγματικότητα μεταφέροντας το διοικητικό κέντρο σύσσωμο στο Αγρίνιο!!!!!! Έχει πάρει αρκετές υπηρεσίες έως τώρα ……!!! Οι έδρες κεντρικών υπηρεσιών του Κράτους οφείλουν να βρίσκονται στις Πρωτεύουσες των Νομών!!!! Αυτονόητο!!!!!!!!! Οι περιφερειακές/ παράλληλες μπορούν να γίνουν στις υπόλοιπες πόλεις του Νομού.

  • 14 Απριλίου 2024, 17:50 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ!!
    Στην παρούσα ανάρτηση, αναλύονται ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες, που αποδεικνύουν την εύστοχη επιλογή του Δήμου Μεγαρέων για την εγκατάσταση του Πρωτοδικείου της Δυτικής Αττικής.
    1) Θριάσιο πεδίο – Επιβαρημένο περιβάλλον Διαβίωσης και Εργασίας.
    Το Θριάσιο εδώ και δεκαετίες φιλοξενεί βαριά βιομηχανία:
    Διυλιστήρια (ΕΛ.ΠΕ ΑΣΠ, ΕΛ.ΠΕΕΛ), χημικές βιομηχανίες, τσιμεντοβιομηχανίες και ναυπηγεία.
    Επίσης υπάρχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων Πετρελαίου, μονάδες αναγέννησης ορυκτελαίων, βιομηχανίες και βιοτεχνίες πλαστικών-ελαστικών και πολλές μικρότερες μονάδες.
    Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι στα διοικητικά όρια των Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας και Μαγούλας, υπάρχουν περισσότερες από 15 βιομηχανικές εγκαταστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας, που υπάγονται στην αναθεωρημένη οδηγία SEVESO (ΣΕΒΕΖΟ) «Καθορισμός μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών». Αναφορά οργάνωσης WWF.
    Δεν χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερη ανάλυση για το πόσο ρυπογόνες πηγές και επικίνδυνες μονάδες παραγωγής, αποτελούν από μόνα τους τα δύο Διυλιστήρια της περιοχής και, πόσο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφήνουν σε μία τόσο μικρή έκταση, όπως η πόλη της Ελευσίνας, με την αντίστοιχη επιβάρυνση στην υγεία των Πολιτών, αλλά και όσων εργάζονται στην περιοχή.
    2) Πλειοψηφία Εταιρείων με Έδρα εκτός Δυτικής Αττικής.
    Περισσότερο του 90% των εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή των Δήμων Μάνδρας, Μαγούλας, Ελευσίνας και Ασπροπύργου έχουν έδρα εκτός Δυτικής Αττικής. Η ύπαρξη αυξημένου αριθμού εταιρειών, δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου την Δικαστική εκπροσώπηση τους στην συγκεκριμένη περιοχή (Μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο ΓΕ.ΜΗ).
    3) Χαρακτηριστικά Περιφέρειας Δυτικής Αττικής.
    Σύμφωνα με τα επίσημα τελευταία (2021) στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δημοσιεύτηκαν πολύ πρόσφατα (ΦΕΚ2090/07-04-2024,τβ’) ο πληθυσμός των Μεγάρων είναι 38.033, ο πληθυσμός του Ασπροπύργου είναι 31.381, της Ελευσίνας 30.147 (Τρίτη σε πληθυσμό) και του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας είναι 17.822.
    Ως προς την έκταση των τριών μεγαλύτερων Δήμων, ο Δήμος Μεγαρέων καταλαμβάνει 330,011 τ.χλμ, της Ελυσίνας 36,589 τ.χλμ (αναλογία σε σχέση με τα Μέγαρα 9/1)και του Ασπροπύργου 101,97 τ.χλμ, που ανάλογα προκύπτει και ο όγκος των υποθέσεων. Ο δήμος Μάνδρας καταλαμβάνει μία έκταση 426,20 τ.χλμ που στο μεγαλύτερο πσοσοστό της είναι Δασικές Εκτάσεις.
    4) Αποστάσεις και Συγκοινωνία.

    Αρχικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος εργασίας των Δικηγόρων, πραγματοποιείται ψηφιακά (η ψηφιοποίηση και στο χώρο της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη), όπως πλέον και στις περισσότερες Δημόσιες Υπηρεσίες. Συνεπώς δεν απαιτούνται τόσο συχνές μετακινήσεις/παρουσίες στα Δικαστήρια.
    Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής εκτείνεται από τον Ασπρόπυργο έως την Δημ. Κοινότητα Κινέττας (όρια με Αγίους Θεοδώρους Ν. Κορινθίας), μπορεί να δει κάποιος στο Χάρτη ότι τα Μέγαρα είναι στη μέση περίπου της διαδρομής. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί από τους βασικούς σκοπούς του μέτρου είναι η αποκέντρωση με ότι συνεπάγεται αυτό και, η πιο εύκολη πρόσβαση στους πολίτες όλων των περιοχών της Περιφέρειας.
    Η συγκοινωνία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος πολίτης για πρόσβαση στα Μέγαρα είναι:
    • Με χρήση ΙΧ αυτοκινήτου, μέσω της Ολυμπίας Οδού (40 λεπτά από την Αθήνα, 35 λεπτά από τον Πειραιά, 10 λεπτά από την Ελευσίνα), της Παλαιάς Εθν. Οδού, αλλά και των παράδρομων του Προαστιακού και της Ολυπίας Οδού.
    • Προαστιακός Σιδηρόδρομος, που συνδέει όλη την Περιφέρεια της Αττικής και από το 2025-26, με νέα γραμμή, θα υπάρχει πρόσβαση στο κέντρο των Μεγάρων.
    • Χρήση των ΚΤΕΛ Αττικής, που ξεκινούν από το Θησείο και εξυπηρετούν τις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας και καταλήγουν στα Μέγαρα.

    5) Τέλος είναι διαθέσιμα προς εγκατάσταση του Πρωτοδικείου πολλά ακίνητα εντός της Πόλης των Μεγάρων.
    Συγκεκριμένα , και μόνο ενδεικτικά θα αναφερθώ σε τετραώροφο κτίριο στο κέντρο των Μεγάρων, 150 τ.μ/όροφο και έξτρα ισόγειο με αίθουσα περίπου 120 τ.μ. Επίσης στο ίδιο ακίνητο υπάρχουν 40-50 Θέσεις Στάθμευσης, που μπορούν να εξυπηρετήσουν το προσωπικό και τους επισκέπτες.Σε περίμετρο 100 μέτρων βρίσκονται Καταστήματα Τραπεζών, Βιβλιοπωλεία, χώροι εστίασης, και το Δημαρχείο του Δήμου. Επίσης η διαμόρφωση του χώρου επιτρέπει την εύκολη Φύλαξη της Αστυνομίας.
    Η Νέα Γραμμή του Προαστιακού που βρίσκεται υπό κατασκευή και θα ολοκληρωθεί την επόμενη διετία, θα καταλήγει στο κέντρο της πόλης και, απέχει μόλις 2 λεπτά με τα πόδια από τον συγκεκριμένο χώρο.

    Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι χώροι ιδανικοί για αυτή την υπηρεσία

  • 14 Απριλίου 2024, 16:02 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΔΙΚΟΛΙΑ

    Απαράδεκτη η εισήγηση για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας στο Νέο Χάρτη -Δικαστηριακών Δομών της Χώρας και για το λόγο ότι στη Νιγρίτα λειτουργεί Κατάστημα Κράτησης, με 750 σχεδόν σήμερα κρατουμένους, πολύ μικρή αναλογικά δύναμη σωφρονιστικών υπαλλήλων, στο οποίο εισάγονται καθημερινά σχεδόν δικογραφίες προανάκρισης, που διενεργούνται από την Ειρηνοδίκη σήμερα Νιγρίτας και υπάλληλο του Ειρηνοδικείου, που εισέρχονται εντός του Καταστήματος. Θα υπάρχουν φυλακές χωρίς την ύπαρξη δικαστηριακής πλέον δομής στον τόπο; Λήφθηκε υπόψην η επικινδυνότητα για τους πολίτες λόγω μεταφοράς για τη διενέργεια των προανακρίσεων στο Πρωτοδικείο Σερρών, με τους λίγους υπαλλήλους, τα ελάχιστα μέσα, το όλο κόστος και τον χρόνο. Για ποια μείωση των εξόδων και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης μιλάμε;

  • 14 Απριλίου 2024, 15:49 | ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΛΙΑΚΟΥ

    Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
    Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
    Κ. Γεώργιο Φλωρίδη
    & τον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Μπούγα

    Θέμα : «Κατάργηση δικαστηριακής δομής [Ειρηνοδικείου] Νιγρίτας,
    Δήμου Βισαλτίας»

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Με την παρουσίαση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου σας «Νέος Δικαστικός Χάρτης της Χώρας», για το οποίο ενημερωθήκαμε όψιμα και αιφνιδιαστικά, λόγω και της ανάληψης των νέων καθηκόντων μας μόλις την 01/01/2024, πληροφορηθήκαμε ότι στα πλαίσια της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, για την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συγχώνευση των πρώην Ειρηνοδικείων με τα κεντρικά ή περιφερειακά Πρωτοδικεία, προτείνεται η κατάργηση και του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας, του Δήμου Βισαλτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, το οποίο δεν μετατρέπεται και σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο κατά το Νομοσχέδιο.
    Η είδηση αυτή, μετά και την κατάργηση πλείστων άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών και Ιδιωτικών Φορέων [Στρατόπεδα-Κέντρα Νεοσυλλέκτων, της Δ.Ο.Υ. Νιγρίτας, του Υποθηκοφυλακείου Νιγρίτας, διατηρουμένου απλώς ως Αρχειοφυλακείου, του Ο.Τ.Ε., της Δ.Ε.Η., όλων των Υποκαταστημάτων Τραπεζών, πλην ενός], έφερε μεγάλη αναστάτωση, αναταραχή και αντίδραση στους δημότες μας.
    Η αβεβαιότητα αυτή εντείνεται διότι βλέπουν για ακόμα μια φορά μια ιστορική δομή του τόπου τους να καταργείται, η οικονομία του Δήμου να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, μειώνοντας θέσεις εργασίας και χάνοντας τόσοι άνθρωποι πηγή εισοδήματος (δικηγόροι, διοικητικό προσωπικό, καταστήματα), η πρόσβαση γι’ αυτούς στη δικαιοσύνη να καθίσταται δύσκολη, με οικονομικό και ψυχολογικό κόστος και ο Δήμος να μην εκπροσωπείται επάξια στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πάντα στο σημείο «να χάνουμε».
    Ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας κανένας Έλληνας πολίτης, ούτε φυσικά εμείς, δεν διαφωνεί, αλλά η κατάργηση της δικαστηριακής δομής του τόπου μας, του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας που λειτουργεί συνεχώς και αδιάλειπτα από της απελευθέρωσης της περιοχής το έτος 1913 μέχρι σήμερα, θα πλήξει την ποιότητα και την ταχύτητα της δικαιοσύνης για τους κατοίκους της περιοχής μας και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον Δήμο μας, παρά θα επιλύσει τέτοια.
    Το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας, το οποίο είναι στελεχωμένο σήμερα επαρκώς με μια Ειρηνοδίκη και τρία άτομα διοικητικού προσωπικού (γραμματείς), είναι ένα Ειρηνοδικείο με αρκετά μεγάλο σε όγκο δικαστικών υποθέσεων, πολιτικών και ποινικών, αφού στη δικαιοδοσία του ανήκουν συνολικά 35 δημοτικές Κοινότητες και ο πληθυσμός που εξυπηρετείται είναι περίπου 30.000 κάτοικοι.
    Στην περιοχή δε λειτουργεί, όπως σας είναι γνωστό, και το Γενικό Κατάστημα Κράτησης [Φυλακές] Νιγρίτας, με 750 περίπου κρατούμενους σήμερα και μικρή αναλογικά δύναμη σωφρονιστικών υπαλλήλων, στο οποίο καθημερινά εισάγονται από όλη τη Χώρα δικογραφίες προανάκρισης. Για τη διεξαγωγή δε της προανάκρισης μεταβαίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ο Ειρηνοδίκης και Υπάλληλος του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας εντός του Καταστήματος. Σε ποια λογική στηρίζεται η ύπαρξη φυλακών στον τόπο χωρίς την ύπαρξη σε αυτόν δικαστηριακής δομής; Πως θα διενεργούνται πλέον οι προανακρίσεις; Με τη μεταφορά των κρατουμένων στο Πρωτοδικείο του Νομού και την επιστροφή σε αυτή; Με ποια μέσα, με ποιο προσωπικό, με τι κόστος και ίσως και κίνδυνο των πολιτών;
    Ενώ καλύπτει και έναν μεγάλο όγκο και πάντως όχι τον κατώτερο στο Νομό δικαστικών πράξεων κατ’ έτος.
    Η Περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας καλύπτει μία εκτενή εδαφική έκταση, του Δήμου Βισαλτίας, με 4 Δημοτικές Ενότητες (Βισαλτίας, Νιγρίτας, Τραγίλου, Αχινού) με 27 Τοπικές Κοινότητες, καθώς και των Δημοτικών Κοινοτήτων Νέων Κερδυλλίων, Καλοκάστρου, Κεφαλοχωρίου, Βαρυκού, Λαγκαδίου, Λιβαδοχωρίου, πολλές από τις οποίες [Ευκαρπίας, Αηδονοχωρίου, Μαυροθάλασσας, Δάφνης-Ορέσκειας, Καστανοχωρίου, Καλοκάστρου, Κεφαλοχωρίου, Νέων Κερδυλλίων, Λιβαδοχωρίου] βρίσκονται μέχρι και 100 χιλ. περίπου μακριά από το Κεντρικό Πρωτοδικείο της πόλης των Σερρών, το κέντρο του Νομού, μιας παραμεθορίου και ευαίσθητης Περιφέρειας, για τις οποίες παραμεθόριες περιοχές το Νομοσχέδιο προβλέπει ιδιαίτερη μέριμνα, προς διατήρηση σε αυτές των δικαστικών δομών. Κείται μάλιστα στα Δυτικά όρια του Νομού, ευρισκόμενο 100 χιλιόμετρα μακριά από λοιπά Ειρηνοδικεία του Νομού, προς τα Βόρεια και Ανατολικά του Νομού, με ένα προβληματικό οδικό δίκτυο.
    Ενώ, δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα μαζικής μεταφοράς, (Κ.Τ.Ε.Λ.) απευθείας σύνδεσης των Τοπικών Κοινοτήτων με την πόλη των Σερρών, τα οποία μάλιστα συγκοινωνιακά μέσα (Κ.Τ.Ε.Λ.) εκτελούν σήμερα μειωμένα δρομολόγια από τις Κοινότητες του Δήμου μας προς την έδρα του, αλλά και από την έδρα του Δήμου μας προς την πόλη των Σερρών και τα υπόλοιπα επιβατικά οχήματα δημόσιας μεταφοράς (ταξί) είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα για πολλές Κοινότητες, για να εξυπηρετήσουν μεταφορά των δημοτών μας στα δικαστήρια του κέντρου, συνθήκες που καθιστούν την πρόσβαση των απλών πολιτών στη δικαιοσύνη ολοένα πιο δύσκολη και δαπανηρή, εφόσον θα υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια, ενώ σε μεγάλη περιπέτεια και ταλαιπωρία θα υποβάλλονται καθημερινά και οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι της περιοχής.
    Όσον αφορά την κτιριακή και την άλλη υλικοτεχνική υποδομή του δεσμευόμαστε για την αναβάθμισή του, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες. Λαμβάνοντας υπόψιν και παλαιότερες διακηρύξεις μειοδοτικών δημοπρασιών για τη μίσθωση ακινήτου για την στέγαση του Ειρηνοδικείου της Κτηματικής Υπηρεσίας Σερρών, προβήκαμε στην αναζήτηση κατάλληλου κτιρίου για τη στέγασή του. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε το κτίριο πρώην ξενοδοχείου «ΓΕΡΑΚΙΝΑ» στην πόλη της Νιγρίτας επί της οδού Αθανασίου Αργυρού αριθμ. 28 στον πρώτο όροφο του οποίου υπάρχουν δύο αίθουσες εκδηλώσεων, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της διακήρυξης, αίθουσα προθάλαμου, χώρων υγιεινής και πρόσβασης ατόμων ειδικών ικανοτήτων.
    Τέλος στην τοπική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας υπάγεται και η ιστορική Κοινότητα των Νέων Κερδυλλίων, που η σφαγή των άμαχων κατοίκων της από τα στρατεύματα κατοχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρήθηκε από το ίδιο το Ελληνικό Κράτος μας η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχου πληθυσμού, το πρώτο Ολοκαύτωμα και αναγνωρίστηκε με το Π.Δ. 393/7.12.1998 ως μαρτυρική Κοινότητα.
    Στερούμενοι οι κάτοικοι, λόγω των συνθηκών, τίτλων κυριότητας των ιδιοκτησιών τους,
    προσφεύγουν στο αρμόδιο κατά τόπο Ειρηνοδικείο Νιγρίτας προς έκδοση τίτλων και σχετικών εγγράφων, λόγω εντονότατου ενδιαφέροντος κατάρτισης αγοραπωλησιών από αλλοδαπούς αγοραστές στην τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται από το όγκο των μεταγραφών πράξεων στο Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας, Υποκατάστημα Σερρών.
    Την ανάγκη βέβαια διατήρησης του Ειρηνοδικείου στο Δήμο μας, δεν την εδραιώνουμε μόνο σε ιστορικούς λόγους, που θα έπρεπε να είναι όχι μόνο σεβαστοί, αλλά αυτονόητοι, όπως η ίδια η Χώρα μας αναγνώρισε, και ένεκα αυτών να παύεται κάθε συζήτηση.
    Την στηρίζουμε, όπως ακόμη μια φορά επισημαίνω βάσει όλων των ανωτέρω σε λόγους ουσίας, διότι κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη η διατήρησή του για την εύρυθμη απονομή της δικαιοσύνης και την ομαλή, χωρίς ταλαιπωρία, προσφυγή στη δικαιοσύνη με τη δυνατότητα αυτοπρόσωπης πρόσβασης των πολιτών, αλλά και τη μη περαιτέρω υποβάθμιση της πόλης μας και της περιοχής μας με την απώλεια άλλης μίας δημόσιας δομής, γεγονός που θα επισύρει και αρνητικές οικονομικές προεκτάσεις σε τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως σε εκείνες που στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους στην εκπλήρωση των αναγκών του κόσμου που απευθύνεται στο Ειρηνοδικείο Νιγρίτας.
    Η λογική κόστους-οφέλους που φαίνεται να διαπνέει την εν λόγω δικαστική μεταρρύθμιση «ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» και δεν αποσκοπεί εν τοις πράγμασι να μετατρέψει τον δικαστικό χάρτη της χώρας. Η μόνη αποδεκτή εφαρμοστική λογική επιβάλλεται να είναι οι αρχές του κοινωνικού κόστους και κοινωνικού οφέλους.
    Η εισήγηση επί του νομοσχεδίου για επίπλαστους λόγους συντόμευσης απονομής της δικαιοσύνης, δε συνάδει με την σκοπούμενη κατάργηση δικαστικών καταστημάτων, λόγω κόστους συντήρησής των – αναφερόμαστε στο κόστος συντήρησης των δικαστικών μεγάρων, στη μισθοδοσία δικαστών, στη μισθοδοσία δικαστικών υπαλλήλων κ.α. – αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια διότι είναι δυσανάλογη σε σχέση με το όφελος από τη λειτουργία των δικαστικών καταστημάτων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια και τις ανάγκες δικαιοσύνης του κάθε τόπου.
    Αντίθετα η κατάργησή του, θα επισύρει προβλήματα στους πολίτες μας και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και υπέρ της διατήρησής του, όπως τάσσονται τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών, όσο και όλοι οι Φορείς της περιοχής μας.
    Με τη παρούσα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την πλήρη αντίθεσή μας στο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων του μοναδικού Ειρηνοδικείου της περιφέρειάς μας του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας του Δήμου Βισαλτίας, της Π.Ε. Σερρών, για το λόγο ακριβώς ότι η χωρική περιφέρεια που καλύπτει καθώς και ο όγκος των υποθέσεων που εισέρχονται κατ’ έτος για εκδίκαση είναι πολύ μεγάλος, και ειδικότερα:
    • Επειδή οι επικείμενες αλλαγές δεν βασίζονται σε κάποια μελέτη που να λαμβάνει υπόψη της την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής μας (παραμεθόριος, οδικές συνδέσεις, ιστορικότητα του θεσμού) και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της.
    • Επειδή παραβιάζεται το δικαίωμα των πολιτών για άμεση επίλυση των θεμάτων τους και τους επιβάλει ακόμη και για απλά θέματα να μετακινούνται μέχρι και 100 χλμ με αξεπέραστο κόστος και χαμένες εργατοώρες. Σημειωτέον, ότι το κύριο μέρος της ύλης των Ειρηνοδικείων, αφορά διαδικαστικές πράξεις των πολιτών, με υποχρεωτικό χαρακτήρα, οι οποίες εκ του νόμου διενεργούνται από τα Ειρηνοδικεία. Η αναπότρεπτη αύξηση του κόστους διενέργειας ακόμη και τέτοιων «απλών» πράξεων, συνιστά εν τοις πράγμασι παράβαση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του Πολίτη, να προσφεύγει στο φυσικό Δικαστή, για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του.
    • Επειδή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις ιδιομορφίες εντός των Δημοτικών Ενοτήτων ενώ παράλληλα επιβάλλει ένα αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης σε μεγάλες γεωγραφικές οντότητες.
    • Επειδή όπως προαναφέραμε υποβαθμίζει την παρουσία επιστημονικού δυναμικού και αναγκάζει δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και συμβολαιογράφους και άλλους επαγγελματίες με έδρα την Ειρηνοδικειακή έδρα της Νιγρίτας να αλλάξουν βίαια επαγγελματική στέγη, άλλως θα δυσχεράνει αισθητά την εξυπηρέτηση του επαγγέλματός τους, προκαλώντας τους αξιοσημείωτη βλάβη, καθώς δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση στις Δικαστικές Αρχές, στις οποίες εκ της φύσεως των επαγγελμάτων τους απευθύνονται καθημερινά.
    • Επειδή θα δημιουργήσει τεράστια δυσλειτουργία και μόνιμη αδυναμία στην εξυπηρέτηση των πολιτών και σημαντικό περιορισμό στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.
    Ενόψει των ανωτέρω ο Δήμος Βισαλτίας, και ολόκληρη η τοπική κοινωνία υποστηρίζουν με απόλυτο τρόπο τη θέλησή τους να παραμείνει το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο.
    Αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε σκέψη τυχόν καταργήσεως του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας, διότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η τοπική κοινωνία του Δήμου Βισαλτίας, δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να υποστεί αναπότρεπτη βλάβη με την επαπειλούμενη κατάργησή του.
    Προς επίρρωση όλων των ανωτέρω υποβάλλουμε συνημμένα :
    1. ……… 8……

    Για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινήσεις τελούμε στη διάθεσή σας.

    Με κάθε τιμή & εκτίμηση
    Η Δήμαρχος Βισαλτίας

    .

  • 14 Απριλίου 2024, 13:59 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΓΟΣ

    Είναι σαφές ότι η περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά για τη Δυτική Αττική πρέπει να λειτουργήσει στα Μέγαρα, όπως άλλωστε προβλέπει κι η υπό διαβούλευση ρύθμιση. Η επιλογή αυτή δεν επιβάλλεται μόνο από ποσοτικά (πληθυσμός, έκταση δήμου, αριθμός υποθέσεων που πρόκειται να εισαχθούν στο δικαστήριο λόγω της κτηματογράφησης της περιοχή) κι ιστορικά (στο ψήφισμα των δικηγόρων Ελευσίνας – Ασπροπύργου – Μάνδρας τονίζεται ότι το Ειρηνοδικείο Ελευσίνας λειτουργεί απ’ το 1880, τη στιγμή που το Ειρηνοδικείο Μεγάρων λειτουργεί απ’ το 1834) κριτήρια αλλά είναι επιβεβλημένη με αυστηρά τεχνοκρατικά επιχειρήματα: Είναι απαραίτητο ν’ αποσυμφορηθεί η βεβαρημένη με όλες πρακτικά τις δημόσιες υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής Ελευσίνα και ν’ αποκεντρωθούν αυτές. Οι ισχυρισμοί των φίλων Ελευσίνιων περί δήθεν ταλαιπωρίας τους κατά τη μεταφορά τους στα Μέγαρα είναι αβάσιμοι λόγω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και των ελάχιστων φορών που επισκέπτεται στη ζωή του το δικαστήριο ο μέσος πολίτης αλλά και προκλητικοί, αν ληφθεί υπόψη ότι όλοι οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Ελευσίνα για το παραμικρό. Ο καθένας μπορεί να προβάλλει τα επιχειρήματά του φυσικά, πρέπει όλοι όμως να πάψουμε να σκεφτόμαστε τοπικίστικα κι εγωκεντρικά.

  • 14 Απριλίου 2024, 11:34 | ΔΗΜΟΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    (Σε διόρθωση προηγούμενης ανάρτησης μου ετέθη εκ παραδρομής το ποσο των 5.000€ αντί του ορθού 15.000€) παραδρομή πληκτρολόγησης

  • 14 Απριλίου 2024, 10:44 | ΔΗΜΟΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Ένας δικηγόρος από την Αθήνα που πρέπει να κλείσει φάκελο νέας τακτικής (να βάλει ένορκες, πιστοποιητικά, λοιπά έγγραφα), θα πρέπει να πάει στα Μέγαρα να καταθέσει την αγωγή, να ξανά πάει στα Μέγαρα για να καταθέσει προτάσεις, να πάει πάλι να καταθέσει προσθήκη αντίκρουση, και τέλος να πάει για τέταρτη φορά να αναλάβει τα σχετικά κ την απόφαση (αν δεν δίνεται ηλεκτρονικά) απ το φάκελο. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνει 4 φορές την απόσταση Αθήνα Μέγαρα και επιστροφή, δηλαδή 80 χιλιόμετρα, ήτοι 320 χιλιόμετρα μέσα στην Αττική για μια αγωγή που ζητάει ο πελάτης 5.000€. Η αμοιβή του και τα έξοδα θα πρέπει να είναι όσο το αγωγικο αίτημα για να είναι συμφέρουσα η ενασχόληση του με την υπόθεση. Χάνει τον πελάτη, χάνει και τη δουλειά. Δεν συζητάω για το ενδεχόμενο να κάνει έφεση και στην απόφαση που θα εκδοθεί, άλλα 80 χιλιόμετρα πάνω κάτω.

  • 14 Απριλίου 2024, 10:53 | Π.Κ.

    ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ. ΦΤΙΑΧΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΑΡΚΙΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ

  • 14 Απριλίου 2024, 10:52 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΖΙΑ

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Για να πάω από το Χαλάνδρι στα Μέγαρα πρέπει να φεύγω απ το σπίτι μου στις 6 το πρωί, να παίρνω μετρό μέχρι Αγία ΜΑΡΙΝΑ, λεωφορείο μέχρι Ελευσίνα και ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ. Ποιος ευφυής σκέφτηκε τα ΜΕΓΑΡΑ;

  • 14 Απριλίου 2024, 10:44 | ΑΠΟΡΙΑ 3

    Αν ήταν τόσο απλό το ζήτημα, γιατί δεν επελέγησαν εξαρχής οι πρωτεύουσες των νομών για να στεγαστούν τα Κεντρικά Πρωτοδικεία, αλλά εκπονήθηκε ολόκληρη μελέτη από την Παγκόσμια Τράπεζα, ψηφίστηκε ο ν. 4938/2022 και προβλημάτισαν επί δύο ολόκληρους μήνες οι νόμοι Βοιωτίας και Αιτωλοακαρνανιας; Γιατί το εγχείρημα αυτό, για να λειτουργήσει στην πράξη πρέπει να βασίζεται σε τεχνοκρατικά κριτήρια. Σωστή η επιλογή για την ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΛΑΘΟΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ.

  • 14 Απριλίου 2024, 10:44 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Προτείνουμε την ΕΛΕΥΣΙΝΑ σαν περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά. Είναι γρήγορη η πρόσβαση, έχει πολύ οργανωμένο ήδη ειρηνοδικείο, βγαίνουν πολύ γρήγορα οι αποφάσεις και όλες οι υπηρεσίες είναι στην πόλη και σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Τα ΜΕΓΑΡΑ είναι πολύ μακριά, δεν έχουν συγκοινωνίες και η αποκέντρωση είναι ευκτέα και ζητούμενο, αρκεί να είναι ουσιαστική. Δεν ξέρω με ποιο κριτήριο επιλέχτηκαν τα Μέγαρα. Λάθος απόφαση

  • 14 Απριλίου 2024, 10:55 | ΑΠΟΡΙΑ 2

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ:
    1.Όταν έχουμε δύο οικογένειες που πρέπει να φιλοξενηθούν στο ίδιο σπίτι, σε ποιο σπίτι θα τις βάλουμε; Στο μικρότερο η στο μεγαλύτερο; ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ: 8.500,00 τμ/ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 2.500,00 τμ.
    2.Όταν θέλουμε να κάνουμε περισσότερους δικαστικους σχηματισμούς που θα πάμε; Στο Πρωτοδικείο με τις λιγότερες η τις περισσότερες αίθουσες; ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ: 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ/ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 3 ΑΙΘΟΥΣΕΣ

  • 14 Απριλίου 2024, 10:04 | ΙΩΑΝΝΑ ΓΙΔΑΡΗ

    Τα ΜΕΓΑΡΑ είναι η χειρότερη επιλογή για Πρωτοδικείο. Καλύτερα να κάνετε ένα Πρωτοδικείο στα Τιρανα στην Αλβανία, ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΦΤΑΝΟΥΜΕ

  • 14 Απριλίου 2024, 10:09 | Β.Ζ.

    ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΕΓΑΡΑ

    Μια φορά πήγα σαν δικηγόρος στα Μέγαρα και χάθηκα σε μια πόλη χωρίς ρυμοτομία, χωρίς θέσεις στάθμευσης, χωρίς εφορία, με ένα υποθηκοφυλακείο στην άκρη του πουθενά. Για να πάω στα Μέγαρα πήρα δυο λεωφορεία και ένα μετρό απ το κέντρο της Αθήνας. Δηλαδή θα δικάζουμε Ευελπίδων ή Πειραιά και θα πρέπει να παίρνουμε υπεραστικό λεωφορείο για να πάμε να κλείσουμε φάκελο σε 40 χιλιόμετρα απόσταση απ το κέντρο της Αθήνας; ΠΟΙΟΣ ΑΝΟΗΤΟΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΑΥΤΟ;

  • 14 Απριλίου 2024, 10:11 | ΔΗΜΟΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Η επιλογή της πόλης των Μεγάρων αντί της αρχικά ορισθείσας Ελευσίνας αποτελεί πολιτική επιλογή τοπικών βουλευτών και λοιπών παραγόντων και δεν λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια που θέτει η εισηγητική έκθεση και ο σκοπός του νόμου. Οποιος πρότεινε τα Μέγαρα ως τη βέλτιστη λύση δεν έχει πάει ποτέ μακρύτερα από την Ελευσίνα. Είναι λάθος οι πολιτικές φιλοδοξίες να υπερνικούν το γενικό καλό. Και αυτό προοδευτικά θα φανεί. Είτε είναι κάποιος στην εξουσία είτε όχι. 1

  • 14 Απριλίου 2024, 09:08 | ΑΠΟΡΙΑ

    Το σύνολο των οργανικών θέσεων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας είναι 64. Γιατί δεν μας γράφετε πόσες θέσεις έχει αυτή τη στιγμή η Θήβα και πόσες η Λιβαδειά; Μήπως επειδή και από προκύπτει η υπεροχή του ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ, καθώς αυτή τη στιγμή έχει παραπάνω οργανικές θέσεις, επειδή ακριβώς ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΓΚΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ;

  • 14 Απριλίου 2024, 01:43 | Άγγελος Γενιάς

    Ως πολίτης του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου θέλω και εγώ να καταθέσω την άποψη μου για ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως το Ιστορικό Πρωτοδικείο. Το Μεσολόγγι συμπληρώνει όλα τα κριτήρια που αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και δεν γίνεται η ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ να είναι η μοναδική εξαίρεση σε όλη την χώρα. Καθημερινά τις τελευταίες ημέρες ακούω παράπονα από συνδημότες που μου ζητούν να γράψω προς την Κυβέρνηση για να το ξανά σκεφτεί και να διορθώσει αυτή την αδικία που θα καταστρέψει την πόλη μας. Ζήτω από τον κύριο Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης να το ξανά σκεφτούν.

  • 14 Απριλίου 2024, 00:35 | Γεωργία Κατσάρα

    Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 2.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκινγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, ανω των δέκα γραφείων για τους δικαστές.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (ΘΗΒΑ: ρομα και κεντρο υποδοχής προσφύγων)
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

  • 13 Απριλίου 2024, 19:59 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΟΪΔΟΔΗΜΟΣ

    ΕΔΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
    Η Π.Ε. (πρώην νομός) Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος νομός σε έκταση και από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό νομούς της χώρας. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχει ΔΥΟ σχηματισμούς Πρωτοδικείων (Κεντρικό – Παράλληλο).
    Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλ/νίας πρέπει να παραμείνει το Αγρίνιο για τους εξής λόγους:
    1. Είναι έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
    2. Είναι το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Νομού και μία από τις δέκα (10) μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
    3. Βρίσκεται γεωμορφικά στο κέντρο του μεγαλύτερου σε έκταση Νομού της χώρας. (Στο Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας υπάγεται και η Λευκάδα)
    4. Είναι έδρα του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας.
    5. Διαθέτει υπερσύχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις (χώρος αρχείου – υπόγειο πάρκινγκ – εύκολη πρόσβαση από Ε.Ο. – πρόσβαση ΑΜΕΑ – αίθουσες δικαστών/ δικηγόρων)
    6. Έχει τεράστιο όγκο δικαστικής ύλης.
    7. Έχει υποδειχθεί από τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως η έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Κεντρικό Πρωτοδικείο Αιτω/νίας στο Αγρίνιο).
    Τα παραπάνω δεδομένα δεν αναιρούνται από την ιστορικότητα/συμβολισμό της Πόλεως του Μεσολογγίου, πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

  • 13 Απριλίου 2024, 18:42 | ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Στους στόχους αναδιάρθρωσης των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων ανήκει η πιο γρήγορη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης με θετικές συνέπειες στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.
    Με τον όρο καθημερινότητα η σχετική έκθεση δεν εννοεί το πόσο γρήγορα μεταβαίνει κανείς στο δικαστήριο αν θα κάνει 10 ή 20 λεπτά διαδρομή αλλά το πόσο γρήγορα ολοκληρώνεται μία υπόθεση.
    Καθημερινότητα για επισκέπτες και εργαζόμενους της υπηρεσίας, είναι η κίνηση που θα συναντήσουν, το καυσαέριο, ο θόρυβος, η ευκολία στη στάθμευση ή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μίας τοποθεσίας κατά την παραμονή μέχρι να εκδικαστεί μία υπόθεση.
    Η τοποθέτηση όλων των υπηρεσιών στην κεντρική γεωγραφική περιοχή της Ελευσίνας, δημιουργεί ένα δεύτερο κέντρο που δεν ευνοεί την αποκέντρωση. Στόχος εθνικός και ευρωπαϊκός, των τελευταίων δύο δεκαετιών είναι η ενθάρρυνση της περιφερειακής ανάπτυξης. Η απόκλιση από αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη υποβάθμιση και ερημοποίηση των περιοχών από το νέο κέντρο.
    Είναι αναγκαία η ισάξια ανάπτυξη όλων των περιοχών και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η περιοχή των Μεγάρων είναι μη κορεσμένη περιοχή και μπορεί να φιλοξενήσει τη νέα έδρα του Πρωτοδικείου.

  • 13 Απριλίου 2024, 18:22 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΗΒΑ

    Στην πίτα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στις 24-1-2024 ο καλεσμένος Βορίδης είπε ότι αποφασίστηκε πανελλαδικά, όπου υπήρχαν δυσκολίες να προκριθεί το οριζόντιο μέτρο ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ η διοικητική πρωτεύουσα. Έτσι, Λιβαδειά και Μεσολόγγι υπερίσχυσαν της Θήβας και του Αγρινίου.
    Μετά το πήρε πάνω του ο πρωθυπουργός.
    Μέχρι τότε οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί έκαναν διαβουλεύσεις και δεν ξέρουμε τις εισηγήσεις τους.
    Το Αγρίνιο άλλαξε λόγω των τεχνοκρατικών κριτηρίων με απόφαση Πρωθυπουργού.
    Ο Φλωρίδης, ο Μπούγας και ο Βορίδης ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό ότι τεχνοκρατικά υπερισχύει η Θήβα?
    Μάλιστα ποιος ΣΟΦΟΣ (ΕΙΡΩΝΙΚΑ) τόλμησε και από το αδικημένο Πρωτοδικείο της Θήβας αφαίρεσε κατά τόπο αρμοδιότητες τριών Δημοτικών Ενοτήτων?και να θέτει συντρέχουσα αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων?
    Η πόλη της Θήβας έχει βουίξει ότι επιχειρηματικά συΜφέροντα βοήθησαν σε αυτή την αδικία.
    Πρωθυπουργέ, αφού οι Υπουργοί σου νίπτουν τας χείρας τους και σας εκθέτουν για αυτό αναφέρομαι σε εσάς και μόνο.
    ΔΩΣΤΕ ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗ ΘΗΒΑ
    ΓΙΑΤΙ
    Εχουμε 3πλασιο ΜΕΓΑΡΟ
    3πλασιες ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
    περισσότερο πληθυσμό
    ΦΥΛΑΚΕΣ

  • 13 Απριλίου 2024, 18:13 | Νίκος Δ

    Ορθή και απολύτως λογική η ίδρυση Περιφερειακού Πρωτοδικείου στην Ναύπακτο. Άλλωστε η Ναύπακτος είναι μεγαλύτερη του Μεσολογγίου και πρέπει οι δημότες της να έχουν άμεση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
    Η απαίτηση του Μεσολογγίου να μην δημιουργηθεί Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο, για να μην μειωθεί η δικαστηριακή ύλη στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι εντελώς αναχρονιστική και μου θυμίζει αυτό που λένε «να ψοφήσει η γίδα του γείτονα».
    Πρέπει επιτέλους στην Ι. Π. Μεσολογγίου να πάψουν να ζουν εις βάρος των άλλων και να ασχοληθούν επιτέλους με την ανάπτυξη του τόπου τους.
    Ναυπάκτιος.

  • 13 Απριλίου 2024, 18:29 | Στέλλα Παπαθανασιου

    Είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη η επικείμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας. Αποφασίστηκε η κατάργηση του εκ του προχειρου,χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης της χώρας μας με μεγάλο όγκο προανακρίσεων. Επιχειρείται με τον τρόπο αυτό η συνεχης υποβάθμιση του Δήμου Βισαλτίας, την στιγμή που η Δημοτική αρχή αναλαμβάνει να στεγάσει το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας σε σύγχρονο κτίριο ιδιοκτησίας της με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές με δική της δαπάνη, χωρίς καμία επιβάρυνση της Πολιτείας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους δημότες του Δήμου Βισαλτίας περιπου 30 δημοτικών διαμερισμάτων, μεταξύ των οποίων και η μαρτυρική περιοχή των Ν. Κερδύλλιων, αποσκοπώντας στην μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής, που σβήνει και αργοπεθαίνει. Υπήρξε το αρχαιότερο Ειρηνοδικείο απο το έτος 1915 με το μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και καταργειται, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και τα γεωγραφικά κριτήρια της περιοχής.

  • 13 Απριλίου 2024, 17:29 | Δημητρα Κοκκινιωτη

    Aμέσα να επανέλθει ο Δήμος Ελευσινας ως Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά!!!!
    Αίτημα όλων των φορέων κ κατοίκων των δήμων Ελευσινας-Μαγουλας, Μανδρας – Ειδυλλιας κ Ασπροπύργου! Ουδείς λόγος υφίσταται για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής!!!
    Η εξ αρχής επιλογή της Ελευσινας εξηγεί ότι είχε όλες τις προϋποθέσεις κ συνεπώς τις έχει ακόμα!!

  • 13 Απριλίου 2024, 16:10 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ

    Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει στην Αιτωλοακαρνανία για το ποιο Πρωτοδικείο θα είναι η κεντρική έδρα αναφέρω τα εξής:
    Πώς είναι δυνατό να συγχέονται δυο τόσο διαφορετικά πράγματα, ήτοι η ιστορικότητα ενός τόπου και η εξυπηρέτηση του πολίτη;
    Το Μεσολόγγι τιμάται από όλους για την ιστορική στιγμή της αντίστασης και της εξόδου πλην όμως αυτό δεν μπορεί να είναι το κριτήριο για την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου του Νομού. Κι αυτό διότι η διαμορφωμένη τα τελευταία 100 χρόνια πραγματικότητα, ήτοι η ανάδειξη του Αγρινίου ως οικονομικού και εμπορικού κέντρου του Νομού, υποδεικνύει και τον τόπο ο οποίος πρέπει να επιλεγεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του Νομού. Το Πρωτοδικείο Αγρινίου εξυπηρετεί 160.000 κατοίκους σε αντίθεση με εκείνο του Μεσολογγίου που δεν εξυπηρετεί παραπάνω από 30 έως 40 χιλιάδες. Αν δε, ληφθεί υπόψη ότι εν τοις πράγμασι οι κάτοικοι της περιφέρειας Μακρυνείας για οποιαδήποτε ανάγκη τους εξυπηρετούνται από την πόλη του Αγρινίου, τότε ραγδαία αυξάνεται ο αριθμός των κατοίκων που εξυπηρετούνται καλύτερα από το Αγρίνιο και μειώνεται αυτός που εξυπηρετείται από το Μεσολόγγι.
    Επιπλέον, δεν είναι δυνατό να παραβλεφθεί το γεγονός ότι στο Αγρίνιο λειτουργεί Δικαστικό Μέγαρο μεγάλους μεγέθους και με όλες τις απαραίτητες υποδομές για την άριστη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και των λειτουργών και συντελεστών της δικαιοσύνης σε αντίθεση με το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, το οποίο στεγάζεται σε εξαιρετικά μικρό κτήριο και με καμιά σύγχρονη υποδομή που και σήμερα ταλαιπωρεί τους πολίτες είτε αυτοί προσέρχονται σ’ αυτό αναζητώντας δικαστική προστασία είτε ως συντελεστές της δικαιοσύνης.
    Η τιμητική αναγόρευση της πόλεως του Μεσολογγίου σε πρωτεύουσα του νομού λόγω της ιστορικότητας του δεν είναι δυνατό να αποτελέσει κριτήριο για το ποιο Πρωτοδικείο θα είναι το κύριο στην Αιτωλοακαρνανία, όταν η πόλη του Αγρινίου αριθμεί 100.000 κατοίκους και του Μεσολογγίου περί τις 15.000.
    Το κριτήριο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη δεν είναι δυνατόν να είναι άλλο από εκείνο της εξυπηρέτησης των πολιτών και της απρόσκοπτης απονομής δικαιοσύνης.