Στην παρ. 3 του άρθρου 953 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται νέα περίπτωση (γ) και το άρθρο 953 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 953
- Κατάσχεση μπορεί να γίνει στα κινητά πράγματα που βρίσκονται στα χέρια του οφειλέτη, καθώς και στα χέρια μεσεγγυούχου κατά την έννοια του άρθρου 956 παράγραφος 1 ως συνέπεια προηγούμενης κατάσχεσης.
- Οι διατάξεις για την κατάσχεση στα χέρια του οφειλέτη εφαρμόζονται και
α) όταν κινητά πράγματα του οφειλέτη βρίσκονται στα χέρια του δανειστή ή τρίτου πρόθυμου να τα αποδώσει,
β) όταν κατάσχεται εμπράγματο δικαίωμα του οφειλέτη επάνω σε ξένο κινητό πράγμα,
γ) όταν πρόκειται για κινητά πράγματα που είχαν μεταβιβαστεί από τον οφειλέτη σε τρίτο, εφόσον η κατάσχεση επιβάλλεται από δανειστή που πέτυχε τη διάρρηξη της μεταβίβασης ως καταδολιευτικής κατά τα άρθρα 939 επ. του Αστικού Κώδικα.
- Εξαιρούνται από την κατάσχεσηα) τα πράγματα που είναι απολύτως απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του,
β) προκειμένου για πρόσωπα που με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους,
γ) τα πάσης φύσεως βιβλία που δεν είναι εμπόρευμα, τα οποία, ως πολιτιστικά αγαθά, ο δικαστικός επιμελητής που δινεργεί την αναγκαστική εκτέλεση τα αφαιρεί και τα παραδίδει μετά από δημόσια πρόσκληση, σε πολιτιστικούς οργανισμούς αντί τιμήματος που συμφωνείται από τον επι του πλειστηριασμού υπάλληλο και αυτούς. Ο δικαστικός επιμελητής μπορεί να προβεί σε κάθε κατάλληλη ενέργεια για την εξασφάλιση δημοσιότητας. Αν διαφωνήσει εκείνος υπέρ του οποίου γίνεται ή εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση, αποφασίζει το ειρηνοδικείο του τόπου της εκτέλεσης, που δικάζει κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ..
- Αν τα κατασχεμένα πράγματα είναι ασφαλισμένα η κατάσχεση ισχύει και για την αποζημίωση που οφείλεται από την ασφάλιση.».
Για να μην «χαθεί» ανάμεσα στα χιλιάδες σχόλια που αφορούν το άρθρο 950 ΚΠολΔ παρ. 2, παραθέτω τις παρατηρήσεις που αφορούν το επίμαχο άρθρο:
Με δεδομένο ότι οι περισσότερες αποφάσεις για την επικοινωνία τέκνων ορίζουν η επικοινωνία να ξεκινάει τα Σάββατα, τις αργίες των εορτών και μέσα στον Αύγουστο, ημέρες κατά τις οποίες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης απαγορεύονται κατά κανόνα, για την διευκόλυνση εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης και για να μπορεί ο δικαστικός επιμελητής να «παρευρίσκεται κατά τον ορισθέντα χρόνο έναρξης της επικοινωνίας» όπως ορίζεται στην σχετική διάταξη, προτείνεται να δίνεται άδεια στον δικαστικό επιμελητή (κατ’ εξαίρεση του άρθρου 929 παρ. 3 ΚπολΔ) από τον εκάστοτε δικαστή, στο διατακτικό της απόφασης που ορίζει και την επικοινωνία.
Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή του νόμου θα γίνει δυσχερής για τον ενδιαφερόμενο γονέα που θα πρέπει να ζητεί κάθε φορά ειδική άδεια από τον Ειρηνοδίκη με την διαδικασία των Ασφαλιστικών Μέτρων κατά το άρθρο 929 παρ. 3 του ΚΠολΔ που προβλέπει ότι: «Κατά τη νύχτα, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις ημέρες τις κατά νόμο εξαιρετέες δεν μπορεί να γίνει πράξη της αναγκαστικής εκτέλεσης, εκτός αν ο ειρηνοδίκης του τόπου της εκτέλεσης δώσει τη σχετική άδεια, κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ.»
Άλλως προτείνεται η παρουσία του Δικαστικού Επιμελητή και η σύνταξη της σχετικής έκθεσης που ορίζεται στην τροποποίηση του άρθρου 950 ΚπολΔ παρ. 2, να επιτρέπεται ad hoc και τις εξαιρετέες ημέρες αλλά και κατά την γενική απαγόρευση της αναγκαστικής εκτέλεσης κατά τον Αύγουστο.
Μια απλή επισήμανση. Η §3 του άρθρου 953 ΚΠολΔ μετά το Ν. 4335/2015 δεν χωριζόταν ποτέ σε περιπτώσεις α, β κ.τ.λ. Συνεπώς δεν αρκεί η απλή προσθήκη περίπτωσης «γ», αλλά πρέπει να δημιουργηθούν και οι περιπτώσεις α και β.
http://dikastis.blogspot.com/2021/08/blog-post_27.html
Και η πατριαρχια θα συνεχισει τη προελαση της ,δεν υπαρχει τιποτα να τη σταματησει ,νομοι ,πολιτικες ,παιδεια..ισα ισα που ενισχυεται με αποψεις ανελευθερες και προιστορικες ..και δε φταιει ουτε ο εγκλεισμος ουτε ο καυσωνας ουτε οι κοινωνικοοικονομικες συνθηκες ..η γυναικοκτονια εχει ενα και μοναδικο λογο ,τη πατριαρχια .Και ακόμα και αυτη η τροποποιση ειναι λιθαράκι!