Στον ν. 4871/2021 (Α’ 246) προστίθεται άρθρο 55ΚΓ ως εξής:
«Άρθρο 55ΚΓ
Τελικός βαθμός αποφοίτησης εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων
1. Ο τελικός βαθμός του κάθε εκπαιδευόμενου που πρόκειται να καταλάβει θέση δικαστικού υπαλλήλου, προκύπτει από τον μέσο όρο της βαθμολογίας που έλαβε στο πρώτο και το δεύτερο στάδιο κατάρτισης.
2. Η Σχολή συντάσσει πίνακα αποφοίτησης, ανά κλάδο και κατηγορία εκπαίδευσης, στον οποίο εγγράφονται οι εκπαιδευόμενοι που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και ο οποίος αναρτάται στις ιστοσελίδες της Σχολής και του Υπουργείου Δικαιοσύνης
3. Μεταξύ των εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων με τον ίδιο βαθμό, προηγείται εκείνος που έλαβε υψηλότερη αξιολόγηση κατά το πρώτο στάδιο κατάρτισης. Σε περίπτωση κατά την οποία ο βαθμός παραμένει ίδιος, προηγείται εκείνος που έλαβε υψηλότερο βαθμό κατά το δεύτερο στάδιο κατάρτισης. Στην περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία, προηγείται εκείνος που έλαβε υψηλότερο βαθμό κατά τον εισαγωγικό διαγωνισμό στη Σχολή. Αν εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία, προηγείται εκείνος που έλαβε υψηλότερο βαθμό στις εξετάσεις αποφοίτησης. Σε περίπτωση απόλυτης ισοβαθμίας, διενεργείται κλήρωση.».
Η χρήση του βαθμού αποφοίτησης ουσιαστικά οδηγεί στην εξέλιξη των υπαλλήλων με βάση μια άτυπη επετηρίδα και όχι με βάση τα προσόντα τους. Οι παλιότεροι θα προωθούνται σε θέσεις ευθύνης άσχετα αν έχουν τα ουσιαστικά προσόντα σε σχέση με νεότερους (ακόμα και 1 χρόνο).