Στον ν. 4871/2021 (Α’ 246) προστίθεται άρθρο 55Κ ως εξής:
«Άρθρο 55Κ
Εξετάσεις ολοκλήρωσης πρώτου σταδίου κατάρτισης εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων
1. Μετά το πέρας του πρώτου σταδίου οι εκπαιδευόμενοι που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι έλαβαν κατά το πρώτο στάδιο κατάρτισης γενικό βαθμό προόδου τουλάχιστον οκτώ (8) και θεωρούνται επιτυχόντες κατά την παρ. 2 του άρθρου 30, προσέρχονται ενώπιον τριμελούς επιτροπής σε γραπτή εξέταση ολοκλήρωσης πρώτου σταδίου κατάρτισης στις εξής θεματικές ενότητες: α) οργάνωση και λειτουργία δικαστηρίων και εισαγγελιών και, ιδίως, των γραμματειών τους, β) διαδικασία στο ακροατήριο και γ) χειρισμός των πληροφοριακών συστημάτων των δικαστηρίων και εισαγγελιών.
2. Η εξεταστική επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ο γραμματέας και ο αναπληρωτής του. Καθήκοντα γραμματέα και αναπληρωτή του ανατίθενται σε υπαλλήλους της Σχολής.
3. Η επιτροπή αποτελείται από: α) έναν (1) Πρόεδρο Εφετών του Εφετείου Αθηνών, με αναπληρωτή έναν (1) Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, β) έναν (1) Πρόεδρο Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με τον αναπληρωτή του και γ) έναν (1) δικαστικό υπάλληλο με ειδίκευση στην πληροφορική.
4. Τα μέλη της επιτροπής που είναι δικαστικοί λειτουργοί ορίζονται με τους αναπληρωτές τους σύμφωνα με τα άρθρα 17 και 18 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών [ν. 4938/2022 (Α’ 109)]. Το μέλος που είναι δικαστικός υπάλληλος ορίζεται από τους Προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών και του Πρωτοδικείου Πειραιώς και των Διοικητικών Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, εκ περιτροπής. Τα μέλη της επιτροπής δεν επιτρέπεται να έχουν την ιδιότητα του διδάσκοντος στη Σχολή ή να μετέχουν στα όργανα διοίκησής της.
5. Όσοι διετέλεσαν μέλη επιτροπών των εξετάσεων ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου κατάρτισης δεν δύνανται να ορισθούν εκ νέου πριν από την πάροδο διετίας για την άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων. Αντιθέτως, δύνανται να ορισθούν πριν από την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος ως μέλη επιτροπής του εισαγωγικού διαγωνισμού.
6. Η βαθμολόγηση κάθε γραπτού διενεργείται από ένα (1) τακτικό και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής, που είναι δικαστικοί λειτουργοί. Οι ενδείξεις των ατομικών στοιχείων των εξεταζομένων στα γραπτά, καθώς και η βαθμολογία κάθε βαθμολογητή καλύπτονται με αδιαφανές χαρτί, το οποίο αφαιρείται ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής μετά από την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης σε όλες τις θεματικές ενότητες. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε σημείωση των μελών της επιτροπής επί του γραπτού του εξεταζομένου. Ο μέσος όρος των δύο βαθμών αποτελεί τον βαθμό του εξεταζομένου στο κάθε γραπτό.
7. Η βαθμολόγηση στον χειρισμό των πληροφοριακών συστημάτων των δικαστηρίων και εισαγγελιών γίνεται από το μέλος της επιτροπής που είναι δικαστικός υπάλληλος, βάσει της επίδοσης των εξεταζομένων στις ενέργειες που τους ανατίθενται σχετικά με τον χειρισμό των συστημάτων αυτών ενώπιον του εξεταστή. Ο μέσος όρος των δύο βαθμών αποτελεί τον βαθμό του εξεταζόμενου στην εξέταση.
8. Ο βαθμός στις εξετάσεις αποφοίτησης κάθε εκπαιδευόμενου αποτελείται από τον μέσο όρο των βαθμών των γραπτών δοκιμίων και της εξέτασης στον χειρισμό των πληροφοριακών συστημάτων. Θεωρούνται επιτυχόντες όσοι έλαβαν βαθμό τουλάχιστον οκτώ (8). Δεκαδικοί πέραν του εκατοστού δεν λαμβάνονται υπόψη.
9. Οι εξετάσεις ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου κατάρτισης διενεργούνται στις εγκαταστάσεις της Σχολής. Το πρόγραμμα, οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι, οι οποίοι επιτηρούν τους εξεταζόμενους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται από την εξεταστική επιτροπή.
10. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου κατάρτισης αναρτώνται στις ιστοσελίδες της Σχολής και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.