Στον ν. 4871/2021 (Α’ 246) προστίθεται άρθρο 55Θ ως εξής:
«Άρθρο 55Θ
Επιτροπή εισαγωγικού διαγωνισμού για την επιλογή εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων
1. Ο εισαγωγικός διαγωνισμός διενεργείται από επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντός του μηνός Ιουλίου.
2. Η επιτροπή αποτελείται από:
α) έναν (1) Σύμβουλο Επικρατείας με αναπληρωτή έναν (1) Πρόεδρο Εφετών διοικητικών δικαστηρίων,
β) έναν (1) Αρεοπαγίτη, με αναπληρωτή έναν (1) Πρόεδρο Εφετών,
γ) τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης της Γραμματείας του Εφετείου Αθηνών ή Πειραιώς, τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης της Γραμματείας του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ή Πειραιώς, ή τον οριζόμενο από αυτούς δικαστικό υπάλληλο, με αναπληρωτή, οι οποίοι ορίζονται εκ περιτροπής,
δ) ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. των νομικών σχολών της χώρας, με τον αναπληρωτή του και
ε) έναν (1) σύμβουλο του Α.Σ.Ε.Π., με τον αναπληρωτή του.
Στην επιτροπή προεδρεύει ο αρχαιότερος δικαστικός λειτουργός.
3. Τα μέλη της ανωτέρω επιτροπής που έχουν την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών [ν. 4938/2022 (Α’ 109)]. Τα μέλη που έχουν την ιδιότητα Δ.Ε.Π. ορίζονται ύστερα από κλήρωση που διενεργείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ όλων των μελών Δ.Ε.Π. των νομικών σχολών της χώρας. Ο Σύμβουλος του Α.Σ.Ε.Π. προτείνεται από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π.
4. Όσοι διετέλεσαν μέλη επιτροπής εισαγωγικού διαγωνισμού δεν δύνανται να ορισθούν εκ νέου πριν από την πάροδο διετίας για την άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων. Αντιθέτως, μπορούν να ορισθούν πριν από την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος ως μέλη της επιτροπής των εξετάσεων αποφοίτησης. Τα μέλη αμφοτέρων των επιτροπών δεν επιτρέπεται να έχουν την ιδιότητα του διδάσκοντος στη Σχολή ή να μετέχουν στα όργανα διοίκησης αυτής.».
Και πάλι, η συμμετοχή ενός μόνο συμβούλου στην επιτροπή διεξαγωγής του εισαγωγικού διαγωνισμού, δεν λύνει το πρόβλημα της μη αξιοκρατικής επιλογής τους. Το ΑΣΕΠ έπρεπε να διενεργεί τον διαγωνισμό και η ΕΣΔι την εισαγωγική επιμόρφωση.
Διαφωνώ να φύγει από τον ΑΣΕΠ η διαδικασία επιλογής προσωπικού. Αλλά είναι δυνατόν να μην συμμετέχουν στην επιτροπή και δικαστικοί υπάλληλοι; Γνωρίζουν οι ανωτέρω καλύτερα τις συνθήκες εργασίας και τις ανάγκες των δικαστικών υπαλλήλων;