1. α. Ο έλεγχος των Δ.Π.Κ. και των Δ.Ο.Σ. των υπόχρεων προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 3 ανατίθεται σε Επιτροπή Ελέγχου, η οποία ενεργεί ως ειδικό όργανο. Η Επιτροπή Ελέγχου είναι ανεξάρτητη, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και αποτελείται από έντεκα τακτικά (11) μέλη με ισάριθμους αναπληρωτές.
β. Η Επιτροπή Ελέγχου είναι αρμόδια για την παροχή διευκρινίσεων για όλες τις κατηγορίες υπόχρεων και δύναται να μεταβιβάζει την αρμοδιότητα αυτή, για τμήμα των υπόχρεων, στα ειδικά όργανα του άρθρου 27 και να λαμβάνει σχετική ενημέρωση.
2. Η Επιτροπή Ελέγχου συγκροτείται από:
α) Τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του, που ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής,
β) δύο (2) Συμβούλους της Επικρατείας, με τους αναπληρωτές τους,
γ) έναν (1) Αρεοπαγίτη, με τον αναπληρωτή του,
δ) έναν (1) Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τον αναπληρωτή του,
ε) έναν (1) Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με τον αναπληρωτή του,
στ) τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με τον αναπληρωτή του,
ζ) τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), με τον αναπληρωτή του,
η) έναν (1) Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον αναπληρωτή του, που ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της, μετά από ερώτημα του Προέδρου της Βουλής,
θ) έναν (1) βουλευτή της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας που μετέχει στην Κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή του που ορίζονται με ενυπόγραφη δήλωση του Προέδρου της εν λόγω κοινοβουλευτικής ομάδας,
ι) έναν (1) βουλευτή της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν μετέχει στην Κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή του, που ορίζονται με ενυπόγραφη δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
3. Η Επιτροπή Ελέγχου συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής. Οι δικαστικοί λειτουργοί-μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση των αρμοδίων Ανωτάτων Δικαστικών Συμβουλίων των οικείων δικαστηρίων των άρθρων 80 για τη διοικητική δικαιοσύνη, 85 για το Ελεγκτικό Συνέδριο και 91 για την πολιτική και ποινική δικαιοσύνη του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, για θητεία δύο (2) ετών, η οποία δεν ανανεώνεται και ασκούν τα καθήκοντά τους παράλληλα με αυτά της κύριας θέσης τους. Αν προαχθούν οι δικαστικοί λειτουργοί-μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, αντικαθίστανται πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 12 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο πρώτο εδάφιο. Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζεται για θητεία τεσσάρων (4) ετών. Σε περίπτωση γενικών βουλευτικών εκλογών, η Επιτροπή Ελέγχου ανασυγκροτείται ως προς τα κοινοβουλευτικά μέλη εντός ενός (1) μηνός από την εκλογή του Προεδρείου της νέας Βουλής. Μέχρι την ως άνω ανασυγκρότηση, η Επιτροπή Ελέγχου συνεχίζει το ελεγκτικό της έργο με την υφιστάμενη σύνθεσή της. Αν κενωθεί θέση τακτικού μέλους, ασκεί τα καθήκοντα του τακτικού μέλους έως τον ορισμό νέου τακτικού μέλους.
4. Η Επιτροπή Ελέγχου επικουρείται για τις υποθέσεις του παρόντος νόμου από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 19 του π.δ. 15/2022 (Α’ 39) και ειδικώς για τις υποθέσεις των σωμάτων ασφαλείας από τον επικεφαλής Εισαγγελέα ή τον Διοικητή της Υ.Ε.Υ.Σ.Α..
5. Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και των οργάνων του άρθρου 27 απολαμβάνουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.
6. Κατά τον έλεγχο των Δ.Π.Κ. των δικαστικών και των εισαγγελικών λειτουργών, καθήκοντα Πρόεδρου της Επιτροπής Ελέγχου ασκεί ο αρχαιότερος δικαστικός λειτουργός από τα μέλη της. Στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ή ο αναπληρωτής του, που ορίζονται σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 2, συμμετέχει στην Επιτροπή Ελέγχου ως μέλος.
7. Γραμματέας της Επιτροπής Ελέγχου ορίζεται υπάλληλος που υπηρετεί στην ειδική υπηρεσία της παρ. 9, με απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου μετά από πρόταση του προϊσταμένου της ειδικής υπηρεσίας της παρ. 9.
8. Μετά από πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, κατόπιν εισήγησης της ειδικής υπηρεσίας της παρ. 9, οι πιστώσεις για τη λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου και της ειδικής υπηρεσίας που αφορούν στον έλεγχο των Δ.Π.Κ. εγγράφονται στον προϋπολογισμό της Βουλής, αποτυπώνονται σε χωριστό πίνακα και εγκρίνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής και στον Ειδικό Κανονισμό αυτής και καλύπτονται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις εντός των ορίων του ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).
9. Την Επιτροπή Ελέγχου επικουρεί, για τον συντονισμό των ελέγχων της και για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υπόχρεων, ειδική υπηρεσία που αποτελεί οργανική μονάδα της Βουλής των Ελλήνων επιπέδου διεύθυνσης και υπάγεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου. Για την εξυπηρέτηση των σκοπών των ελέγχων της Επιτροπής Ελέγχου, στην ειδική υπηρεσία τηρείται, σε ηλεκτρονική μορφή, βάση δεδομένων των υπόχρεων οι οποίοι ελέγχονται υποχρεωτικά, καθώς και των σχετιζόμενων με αυτούς προσώπων.
10. Μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους, η Επιτροπή Ελέγχου υποβάλλει έκθεση των πεπραγμένων της κατά το προηγούμενο έτος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Στην ανωτέρω ετήσια έκθεση ενσωματώνονται και τα διαλαμβανόμενα στις εκθέσεις των οργάνων του άρθρου 27 και αναφέρονται κατ’ ελάχιστον ο αριθμός των υπόχρεων σε Δ.Π.Κ. προσώπων, ο αριθμός των προσώπων που υπέβαλαν Δ.Π.Κ., τα μέτρα που ελήφθησαν για όσους δεν υπέβαλαν Δ.Π.Κ. και τα αποτελέσματα των ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων της Επιτροπής Ελέγχου, με στατιστική απεικόνιση αυτών. Η έκθεση αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής το αργότερο έναν (1) μήνα μετά την υποβολή της και παραμένει αναρτημένη για τρία (3) έτη.