1. Εφόσον οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας που έχουν την κύρια εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ή που έχουν ορίσει νόμιμο αντιπρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα έχουν αναλάβει εκουσίως δράση για την αντιμετώπιση της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου ή έχουν υποχρεωθεί να αναλάβουν τέτοια δράση σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/784 σε συγκεκριμένο έτος, δημοσιεύουν πριν την 1η Μαρτίου έκθεση διαφάνειας για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος στην οποία, πλέον των πληροφοριών που προβλέπονται στο άρθρο 7 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784, περιλαμβάνονται και πληροφορίες για:
α) τα ειδικά μέτρα που έλαβαν σε εφαρμογή του άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784,
β) τον συνολικό αριθμό των καταγγελιών που υποβλήθηκαν με τον μηχανισμό του άρθρου 10 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784,
γ) τον αριθμό των αιτημάτων που έλαβαν από τις αρμόδιες αρχές των άρθρων 6 και 8 για πρόσβαση σε τρομοκρατικό περιεχόμενο και συναφή δεδομένα που διατηρούνται σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784.
2. Ως εκούσια δράση για την αντιμετώπιση της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου νοείται και η λειτουργία του μηχανισμού υποβολής καταγγελιών του άρθρου 10 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784, η εξέταση και διεκπεραίωση των σχετικών καταγγελιών, η αφαίρεση ή απενεργοποίηση της πρόσβασης σε τρομοκρατικό περιεχόμενο σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόχου υπηρεσιών φιλοξενίας, καθώς και η διατήρηση του περιεχομένου και των συναφών δεδομένων που αφαιρέθηκαν ή στα οποία απενεργοποιήθηκαν η πρόσβαση και η παροχή πρόσβασης σε αυτά, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784.
3. Οι εκθέσεις διαφάνειας των παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας δημοσιεύονται υποχρεωτικά σε εμφανές και εύκολα προσβάσιμο σημείο της ιστοσελίδας τους και υποβάλλονται εντός της προθεσμίας της παρ. 1 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στην παρ.1 περ. γ΄ του άρθρου 19, η αναφορά στις αρμόδιες αρχές των άρθρων 6 και 8 είναι εντελώς ΛΑΘΟΣ. Κατά το άρθρο 6 του Κανονισμού, ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ στο (απενεργοποιημένο) τρομοκρατικό περιεχόμενο δικαιούται να ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ Ή ΑΛΛΗ ΑΡΧΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ή ΑΛΛΟΥ Κ-Μ που διερευνά υπόθεση ή προσφυγή σχετικά με το συγκεκριμένο τρομοκρατικό περιεχόμενο.
Επομένως, η ορθή και σύμφωνη με τον Κανονισμό διατύπωση πρέπει να είναι «γ) τον αριθμό των αιτημάτων που έλαβαν από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή για πρόσβαση σε τρομοκρατικό περιεχόμενο και συναφή δεδομένα που διατηρούνται σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784.»