- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 14 Μεταβατικές διατάξεις

1. Έως την 31η.12.2025, η καθ’ ύλη αρμοδιότητα των περιφερειακών εδρών των πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14, το άρθρο 15, τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 683 και το άρθρο 733 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α’ 182), όπως ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.
2. Για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η διενέργεια προανάκρισης και προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας εξακολουθεί να διενεργείται από τους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, πταισματοδίκες, ως προανακριτές, με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που προβλέπουν ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96) και ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109) για τους πταισματοδίκες.
3. Τα πταισματοδικεία, που έχουν έδρα στις πρωτεύουσες πρώην νομών, διατηρούνται με την ίδια καθ’ ύλη αρμοδιότητα, ως προανακριτικά τμήματα.
4. Υποθέσεις, για τις οποίες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχει επιδοθεί κλητήριο θέσπισμα ή κλήση στον κατηγορούμενο και οι οποίες έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση μετά από τη 16η.9.2024, αποσύρονται με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα, η οποία επιδίδεται στον κατηγορούμενο και στην οποία προσδιορίζεται το αρμόδιο, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, δικαστήριο, στο οποίο και εισάγονται προς εκδίκαση.
5. Οι υποθέσεις που έχουν ήδη προσδιοριστεί και όσες προσδιορίζονται έως την 15η.9.2024 σε Ειρηνοδικεία που καταργούνται και δεν μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες, μεταφέρονται αυτεπαγγέλτως στο Πρωτοδικείο της κεντρικής έδρας με πράξη του Προϊσταμένου του, σε ημέρα και ώρα συζήτησης στο ακροατήριο στην πλέον σύντομη διαθέσιμη δικάσιμο. Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής το πρώτο εδάφιο ισχύει για όσες υποθέσεις προσδιορίζονται μέχρι την 31η.12.2025. Η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων. Προς ενημέρωση των διαδίκων, και πάντως όχι επί ποινή ακυρότητας, η νέα δικάσιμος γνωστοποιείται από τον γραμματέα στον οικείο δικηγορικό σύλλογο. Με πρωτοβουλία, επίσης, του γραμματέα γνωστοποιείται η νέα δικάσιμος με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων «solon.gov.gr» για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα.
6. Οι θέσεις συμβολαιογράφων και αμίσθων υποθηκοφυλάκων καθώς και οι περιφέρειες δικαιοδοσίας των εμμίσθων και αμίσθων υποθηκοφυλακείων δεν θίγονται.
7. Οι υφιστάμενοι δικηγορικοί σύλλογοι, που εδρεύουν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων, διατηρούνται.
8. Τα καταστήματα, στα οποία στεγάζονται ειρηνοδικεία που καταργούνται, όπως και ο εξοπλισμός αυτών, περιέρχονται στη διαχείριση του διευθύνοντος το οικείο πρωτοδικείο.
9. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ειρηνοδικείο ή πταισματοδικείο, νοείται το μονομελές πρωτοδικείο.
10. H κατά τόπο αρμοδιότητά των ειρηνοδικείων και πταισματοδικείων που καταργούνται και οι εκκρεμείς υποθέσεις – ποινικές δικογραφίες τους μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου, στο οποίο υπάγονται.
11. Με την επιφύλαξη της παρ. 4 του άρθρου 7, οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες εξακολουθούν να δικάζουν τις ίδιες υποθέσεις που δικάζουν σήμερα, χωρίς τον περιορισμό της καθ’ ύλη αρμοδιότητας.