Το άρθρο 25 του π.δ. 18/1989 (Α’ 8), περί των πρόσθετων λόγων και των υπομνημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 25
Πρόσθετοι λόγοι, υπομνήματα
- Επιτρέπεται η υποβολή πρόσθετων λόγων ακύρωσης ή προσφυγής με δικόγραφο που κατατίθεται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 19 και επιδίδεται με επιμέλεια του διαδίκου, επί ποινή απαραδέκτου, εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της τρίμηνης προθεσμίας για την αποστολή του φακέλου της υπόθεσης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 23 και σε περίπτωση άσκησης ενδίκων μέσων εντός είκοσι (20) ημερών από την παρέλευση τριμήνου, το οποίο αρχίζει από την επίδοση του ενδίκου μέσου σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 21. Όταν εφαρμόζεται το άρθρο 20Α, καθώς και αν δεν τηρηθεί η τρίμηνη προθεσμία της παρ. 2 του άρθρου 23 για την αποστολή του φακέλου από τη Διοίκηση ή περιέλθουν στο Δικαστήριο νέα κρίσιμα στοιχεία μετά από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής ή μετά από την παρέλευση τριμήνου από την επίδοση του ενδίκου μέσου, το δικόγραφο πρόσθετων λόγων κατατίθεται και επιδίδεται τουλάχιστον είκοσι (20) πλήρεις ημέρες πριν από τη δικάσιμο. Σε περίπτωση σύντμησης της προθεσμίας της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 21, το δικόγραφο πρόσθετων λόγων κατατίθεται και επιδίδεται έως την παραμονή της δικασίμου. Αντίγραφο του δικογράφου πρόσθετων λόγων επιδίδεται σε όσους επιδίδεται το ένδικο βοήθημα ή μέσο σύμφωνα με το άρθρο 21 και σε εκείνους που έχουν ήδη ασκήσει παρέμβαση. Η παρ. 7 του άρθρου 21 έχει εφαρμογή και για τις επιδόσεις της παρούσας.
- Υπομνήματα των διαδίκων, καθώς και στοιχεία του φακέλου ή στοιχεία για την απόδειξη του εννόμου συμφέροντος και των ισχυρισμών των διαδίκων κατατίθενται στη Γραμματεία προαποδεικτικώς το αργότερο δεκαπέντε (15) πλήρεις ημέρες πριν από τη συζήτηση. Αν η προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατό να τηρηθεί λόγω σύντμησης προθεσμιών ή για λόγους που κρίνονται δικαιολογημένοι, τα υπομνήματα και τα στοιχεία του πρώτου εδαφίου υποβάλλονται έως την παραμονή της δικασίμου. Με τα υπομνήματα δεν είναι επιτρεπτή η προβολή για πρώτη φορά αυτοτελών λόγων.
- Το δικόγραφο πρόσθετων λόγων και τα υπομνήματα των διαδίκων υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα από την ημερομηνία που καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 162 του ν. 4764/2020 (Α΄ 256) και πληρούν τις προϋποθέσεις για τα δημόσια και τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά έγγραφα, κατά περίπτωση, του ν. 4727/2020 (Α΄ 184), ο οποίος εφαρμόζεται αναλόγως.».
Με την κατάργηση της διάταξης ότι » Ο Πρόεδρος μπορεί να επιτρέψει την
υποβολή υπομνημάτων από τους διαδίκους μέσα σε προθεσμία που τάσσεται
από αυτόν για την ανάπτυξη όσων έχουν εκτεθεί στο ακροατήριο» απαξιώνεται η επ΄ ακροατηρίω διαδικασία και εισάγεται πρωτοτυπία που δεν βρίσκει ανάλογο προηγούμενο ούτε στη διοικητική δίκη ουσίας, ούτε στην πολιτική δίκη, ούτε στη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η διάταξη αυτή έχει αξία και ορθώς υπήρχε, κυρίως διότι πολλά πράγματα φωτίζονται στην επ΄ ακροατηρίω συζήτηση, ειδικά δε όταν η έδρα θέτει ερωτήματα, και καλό θα ήταν παραμείνει με δύο τροποποιήσεις, που καθιστούν τη διάταξη ανάλογου περιεχόμενου μ΄ αυτές που ισχύουν στα ως άνω δικαστήρια: Πρώτον, να προβλεφθεί ρητή, σύντομη προθεσμία υποβολής υπομνήματος και δεύτερον, να παρέχεται η δυνατότητα υποβολής του ακόμη και στον διάδικο που παρίσταται με δήλωση.
Το άρθρο 25 αναφέρεται σε αίτηση ακυρώσεως και προσφυγή. Δεν θα ισχύει το ίδιο σε αιτήσεις αναιρέσως και εφέσεις; Για τους προσθλετους λόγους πως θα γνωρίζει ο αιτών την τρίμενη προθεσμία ή την σύντμησή της; Τα υπομνήματ προ 20 ημερών πως είναι δυνατόν να κατατεθούν όταν ο εισηγητής δηλώνει προ 3 ημερπων αν η υπόθεση θα συζητηθεί; Και δεν φαίνεται να υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για εκκρεμείς υποθέσεις οι στις οποίες το ένδικο βοήθημα ή μέσο έχει ασκηθεί πριν από καιρό και εκκρεμεί η συζήτησή του μετά από αυτεπάγγελτες αναβολές.