Άρθρο 36 – Εισαγωγική εκπαίδευση δικαστικών υπαλλήλων στις Εισαγγελίες – Τροποποίηση άρθρου 125 Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων

Στο άρθρο 125 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (ν. 4798/2021, Α’ 68), περί της εισαγωγικής εκπαίδευσης των δικαστικών υπαλλήλων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α’ της παρ. 2, προστίθενται οι λέξεις αα) «στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου,», αβ) «της Επικρατείας», αγ) «και στην Εισαγγελία» και αδ) «και τις δικαστικές αρχές», β) στην περ. β’ της παρ. 2, προστίθενται οι λέξεις βα) «και στις εισαγγελίες πρωτοδικών» και βδ) «και την Εισαγγελία Πρωτοδικών», γ) στην περ. γ’ της παρ. 2, προστίθενται οι λέξεις «και τις οικείες εισαγγελίες εφετών», δ) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3, προστίθενται οι λέξεις δα) «ή δικαστική αρχή», δβ) «ή εισαγγελικό» και δγ) «, αντιστοίχως, », ε) στην περ. γ’ του πρώτου εδαφίου της παρ. 4, προστίθενται οι λέξεις «ή της οικείας δικαστικής αρχής», στ) στην περ. δ) του πρώτου εδαφίου της παρ. 4, προστίθενται οι λέξεις στα) «οικείο» και στβ) «ή στην οικεία δικαστική αρχή», ζ) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 5, ζα) οι λέξεις «στον δικαστή» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στον δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό», ζβ) προστίθενται οι λέξεις «ή τη δικαστική αρχή» και ζγ) η λέξη «δικαστή» αντικαθίσταται από τις λέξεις «δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό» και το άρθρο 125 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 125

Εισαγωγική εκπαίδευση

  1. Ο δικαστικός υπάλληλος μετά από την ανάληψη υπηρεσίας παρακολουθεί δεκαήμερη εισαγωγική εκπαίδευση.
  2. Η εισαγωγική εκπαίδευση αποτελεί προϋπόθεση για την μονιμοποίηση του υπαλλήλου και πραγματοποιείται:

α. για όσους διορίστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στον Άρειο Πάγο, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και στα πολιτικά και διοικητικά Πρωτοδικεία και στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, από τα δικαστήρια αυτά και τις δικαστικές αρχές, αντιστοίχως,

β. για όσους διορίστηκαν στα πολιτικά και διοικητικά πρωτοδικεία και στις εισαγγελίες πρωτοδικών της Αθήνας και του Πειραιά, από το πολιτικό και διοικητικό πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αντιστοίχως,

γ. για τους λοιπούς, από τα οικεία εφετεία και τις οικείες εισαγγελίες εφετών.

  1. Ο δικαστής που διευθύνει το αρμόδιο κατά την παρ. 2 δικαστήριο ή δικαστική αρχή ορίζει έναν δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό, αντιστοίχως, και έναν δικαστικό υπάλληλο ως υπεύθυνους της εκπαίδευσης. Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της προεισαγωγικής και της εισαγωγικής εκπαίδευσης μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
  2. Αντικείμενο της εισαγωγικής εκπαίδευσης είναι:

α. η ενημέρωση για την αποστολή, την οργάνωση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης,

β. η μελέτη και ανάλυση των κανόνων δεοντολογίας που διέπουν τη συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων, των οργάνων της Διοίκησης, των δικηγόρων και των διαδίκων, με έμφαση στους κανόνες δεοντολογίας που διέπουν τις σχέσεις των δικαστικών υπαλλήλων με τους δικαστικούς λειτουργούς,

γ. η ενημέρωση και εξοικείωση με τα βασικά νομοθετήματα που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία του οικείου δικαστηρίου ή της οικείας δικαστικής αρχής και την κατάσταση των δικαστικών υπαλλήλων,

δ. η ενημέρωση και εξοικείωση με τη χρήση των ηλεκτρονικών βάσεων και συστημάτων που λειτουργούν στο οικείο δικαστήριο ή στην οικεία δικαστική αρχή.

Κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος της εισαγωγικής εκπαίδευσης λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη συνειδητοποίηση από τους δικαστικούς υπαλλήλους της σημασίας του έργου τους για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

  1. Στο τέλος της εισαγωγικής εκπαίδευσης από τους αναφερόμενους στην παρ. 3 υπευθύνους εκπαίδευσης συντάσσεται έκθεση πεπραγμένων καθώς και έκθεση για την επίδοση κάθε υπαλλήλου. H έκθεση κοινοποιείται στον δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό που διευθύνει το δικαστήριο ή τν δικαστική αρχή στο οποίο έχει διοριστεί ο υπάλληλος, καθώς και στον κατά την παρ. 2 αρμόδιο για την εκπαίδευση δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό.
  2. Ειδικά για τους Κλάδους ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου και ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων η εισαγωγική εκπαίδευση παρέχεται, όπως ορίζεται στα άρθρα 34-38 και 74, αντιστοίχως.».

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».