Άρθρο 34 – Προαγωγή δικαστικών λειτουργών και κένωση θέσης – Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου 59 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 81 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών

1.Στην παρ. 2 του άρθρου 59 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), περί των τοποθετήσεων και των προαγωγών των δικαστικών λειτουργών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο, διαγράφονται οι λέξεις «ή προκειμένου ειδικά για προαγωγή ειρηνοδικών, στον χρόνο συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 90», β) προστίθενται νέα εδάφια, τρίτο, τέταρτο και έκτο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών μέχρι τον βαθμό του συμβούλου της Επικρατείας, του αρεοπαγίτη και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Επιτρόπου και του αντεπιτρόπου της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και του Επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και ο διορισμός σε θέση αντεπιτρόπου της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αντεπιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα, ύστερα από απόφαση του οικείου Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου προκαλείται με ερώτημα του Υπουργού το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την κένωση ή την κατανομή νέων θέσεων στα οικεία δικαστήρια ή εισαγγελίες ή, προκειμένου περί ειρηνοδικών, από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας, και η προαγωγή του δικαστικού λειτουργού ανατρέχει στον χρόνο κατανομής ή κένωσης της θέσης. Θέση που κενώνεται λόγω προαγωγής ή διορισμού σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, λογίζεται κενωθείσα από την επομένη της ημερομηνίας υπογραφής του οικείου προεδρικού διατάγματος προαγωγής του κατέχοντος αυτή στον επόμενο βαθμό. Στην περίπτωση περισσότερων δικαστικών λειτουργών διαφορετικών βαθμών που προάγονται με το ίδιο προεδρικό διάταγμα και η προαγωγή των ανώτερων από αυτούς ανατρέχει στον χρόνο κένωσης των θέσεων που καταλαμβάνουν, η προαγωγή των υπολοίπων λογίζεται από την ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος προαγωγής τους. Ειδικά για την πλήρωση των κενών που προβλέπεται ότι προκύπτουν στις 30 Ιουνίου κάθε έτους, το ερώτημα αποστέλλεται το αργότερο εντός του Απριλίου. Στην περίπτωση αυτή, όλες οι προαγωγές ανατρέχουν στην 1η Ιουλίου κάθε έτους.».

2.Η παρ. 11 του άρθρου 81 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, περί των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης, αντικαθίσταται ως εξής:

«11. Η διαφωνία του Υπουργού και η προσφυγή του δικαστικού λειτουργού δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση προαγωγής δικαστικού λειτουργού κατόπιν ανατροπής της κρίσης του ως μη προακτέου με απόφαση της Ολομέλειας, η προαγωγή αυτή χωρεί σε προσωποπαγή θέση και ανατρέχει στον χρόνο κένωσης της θέσης που καλύφθηκε από τον επόμενο στην επετηρίδα δικαστικό λειτουργό. Ο αποκαθιστάμενος δικαστικός λειτουργός ανακτά τη θέση του στον πίνακα αρχαιότητας.».

  • 17 Ιουλίου 2024, 13:38 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί το άρθρο 81 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και κατά την παρ. 8 αυτού.
    Ειδικότερα, η παρ. 8, εδ. α του άρθρου 81 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών έχει σήμερα ως εξής: «Προσφυγή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που αφορά προαγωγή, τοποθέτηση, μετάθεση και απόσπαση έχει δικαίωμα να ασκήσει ο δικαστικός λειτουργός τον οποίο αφορά η απόφαση αυτή, εφόσον όμως έλαβε, ως προς τις λοιπές, πλην της προαγωγής, περιπτώσεις, τρεις (3) τουλάχιστον ψήφους στο δεκαπενταμελές Συμβούλιο και δύο (2) στο ενδεκαμελές».
    Η προσφυγή στην Ολομέλεια πρέπει να είναι δυνατή και για της περιπτώσεις της τοποθέτησης, μετάθεσης και απόσπασης, χωρίς προϋποθέσεις, ήτοι χωρίς τους περιορισμούς των τριών (3) τουλάχιστον ψήφων στο δεκαπενταμελές Συμβούλιο και των δύο (2) στο ενδεκαμελές. Έτσι ενισχύεται η διαφάνεια των σχετικών διαδικασιών. Η διάταξη όπως έχει τώρα είναι κραυγαλέα αντισυνταγματική και αντίθετη προς την ΕΣΔΑ, καθώς αποστερεί τον δικαστικό λειτουργό από τη δυνατότητα άσκησης οποιουδήποτε ενδίκου μέσου κατά αποφάσεων που έχουν να κάνουν με θεμελιώδεις για τον ίδιο υπηρεσιακές μεταβολές. Η Δικαιοσύνη πρέπει να υπάρχει πρωτίστως μέσα στο ίδιο το σώμα των δικαστών, για να μπορεί να απονέμεται μετά και στην κοινωνία. Κάντε επιτέλους το Κράτος Δικαίου πράξη!