- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 26 – Προθεσμία και καθορισμός έναρξης της προθεσμίας της αναψηλάφησης – Τροποποίηση παρ. 1, 3 και 6 άρθρου 545 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 545 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α’ 182), περί της προθεσμίας της αναψηλάφησης, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Αν εκείνος που ζητεί την αναψηλάφηση διαμένει στην Ελλάδα, η προθεσμία της αναψηλάφησης είναι εξήντα ημέρες. Ειδικώς στην περίπτωση της περ. 11) του άρθρου 544, η προθεσμία είναι ενενήντα ημέρες.».

  1. Στην παρ. 3 του άρθρου 545 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται περ. θ) ως εξής:

«θ) στην περίπτωση της περ. 11) του άρθρου 544, από την ημερομηνία που καθίσταται οριστική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με το άρθρο 44 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.».

  1. Στην παρ. 6 του άρθρου 545 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται η λέξη «μόνο» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Αν εκείνος που δικαιούται να ασκήσει αναψηλάφηση πέθανε, η προθεσμία της αναψηλάφησης αρχίζει μόνο από την επίδοση της απόφασης στους καθολικούς διαδόχους ή τους κληροδόχους.».