- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 23 – Επανακαθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητας του Εισαγγελέα για την ενημέρωση σχετικά με μεταβολές στοιχείων που αφορούν τον ανήλικο που έχει τοποθετηθεί σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια στην Ελλάδα – Τροποποίηση άρθρου 39 ν. 4478/2017

Στο άρθρο 39 του ν. 4478/2017 (Α΄ 91), περί της μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ανήλικο που έχει τοποθετηθεί σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια στην Ελλάδα, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τρίτο εδάφιο της παρ. 1, οι λέξεις «Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «αρμόδιο Εισαγγελέα της παρ. 2 του άρθρου 33», β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2, οι λέξεις «Εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Εισαγγελέας Ανηλίκων» και το άρθρο 39 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 39

Μεταβολή στοιχείων

  1. Σε περίπτωση μεταβολής του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια του ανηλίκου, η αιτούσα αρχή οφείλει να γνωστοποιήσει αμέσως τη μεταβολή αυτή και τα νέα στοιχεία του προσώπου ή των προσώπων αυτών στην Κεντρική Αρχή της παρ. 1 του άρθρου 33, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περ. β) του άρθρου 34. Επίσης, οφείλει να διαβιβάζει στην Κεντρική Αρχή κάθε νέο στοιχείο, καθώς και κάθε δικαστική ή άλλη απόφαση που αφορά τον ανήλικο, τα οποία ανέκυψαν μετά την τοποθέτησή του. Η Κεντρική Αρχή υποβάλλει τα έγγραφα αυτά προς εκτίμηση στον αρμόδιο Εισαγγελέα της παρ. 2 του άρθρου 33.
  2. Μετά την τοποθέτηση του ανηλίκου σε ίδρυμα ή δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια, ο Εισαγγελέας Ανηλίκων ενημερώνεται εγγράφως κάθε έξι (6) μήνες και πιο τακτικά, αν το ζητήσει, για την κατάσταση και εξέλιξη του ανηλίκου. Η ενημέρωση γίνεται από το ίδρυμα ή τη δομή παιδικής προστασίας ή από τον κοινωνικό λειτουργό που παρακολουθεί την ανάδοχη οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια να παρέχει σχετικές πληροφορίες είναι και η κατά τόπον αρμόδια Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων. Τα έγγραφα με τα οποία γίνεται η παραπάνω ενημέρωση κοινοποιούνται και στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία της Περιφέρειας όπου κατοικεί η ανάδοχη οικογένεια ή έχει την έδρα του το ίδρυμα ή η δομή παιδικής προστασίας, στα οποία έχει τοποθετηθεί ο ανήλικος.
  3. Το ίδρυμα ή η δομή παιδικής προστασίας ή η ανάδοχη οικογένεια όπου τοποθετήθηκε ο ανήλικος οφείλουν να γνωστοποιούν αμέσως στην Κεντρική Αρχή την επιστροφή του ανηλίκου στο κράτος – μέλος που υπέβαλε το αίτημα τοποθέτησης.».