ΜΕΡΟΣ Γ’ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑ, ΔΟΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ή ΑΝΑΔΟΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – Άρθρο 19 – Επανακαθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητας του Εισαγγελέα που εγκρίνει το αίτημα για την τοποθέτηση ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια στην Ελλάδα – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 33 ν. 4478/2017

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4478/2017 (Α΄ 91), περί της Κεντρικής Αρχής για τη λήψη αιτημάτων τοποθέτησης ανηλίκων σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια στην Ελλάδα, οι λέξεις «ο Εισαγγελέας του Τμήματος Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ο αναπληρωτής του» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ο Εισαγγελέας Ανηλίκων και, όπου δεν υπάρχει, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου της έδρας του ιδρύματος ή της δομής παιδικής προστασίας ή της κατοικίας της ανάδοχης οικογένειας» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Αρμόδιοι για την έγκριση των αναφερόμενων στην παρ. 1 αιτημάτων για την τοποθέτηση των ανηλίκων σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια στην Ελλάδα είναι ο Εισαγγελέας Ανηλίκων και, όπου δεν υπάρχει, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου της έδρας του ιδρύματος ή της δομής παιδικής προστασίας ή της κατοικίας της ανάδοχης οικογένειας. Ο παραπάνω Εισαγγελέας, εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή σε αυτόν του αιτήματος και των συνοδευτικών εγγράφων από το Τμήμα Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας σε Αστικές και Ποινικές Υποθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης εγκρίνει ή απορρίπτει το αίτημα με Πράξη του αφού λάβει τη γνώμη ενός επιμελητή της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών, τον οποίο ορίζει ανά υπόθεση. Ο Επιμελητής Ανηλίκων συλλέγει πληροφορίες για την υπάρχουσα διαθεσιμότητα στα ιδρύματα ή στις δομές παιδικής προστασίας, καθώς και αν αυτά πληρούν τις σύμφωνα με το άρθρο 35 προϋποθέσεις για την ασφαλή εγκατάστασή του και υποβάλλει έκθεση στον παραπάνω Εισαγγελέα προτείνοντας το καταλληλότερο για την τοποθέτηση του ανηλίκου. Έκθεση υποβάλλεται από τον Επιμελητή Ανηλίκων και όταν το αίτημα από τις αλλοδαπές αρχές αφορά στην τοποθέτηση του ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια στην Ελλάδα.».

  • 16 Ιουλίου 2024, 20:47 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με Α.Π.459/28-3-24 που εστάλη από τη Διεύθυνση Επιμελητών Ανηλίκων και Κοιν. Αρωγής Αθηνών, η εν λόγω γεωγραφική τροποποίηση αφορά ΚΑΙ την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοιν. Αρωγής Αθηνών, Τμήμα Επιμελητών Ανηλίκων, δηλαδή δεν θα επιλαμβάνεται επί των τοποθετήσεων αλλοδαπών υπηκόων εκτός των γεωγραφικών ορίων της αρμοδιότητάς της.

    Μ εκτίμηση
    Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης
    Σωτήριος Ευστρατιάδης

  • 13 Ιουλίου 2024, 12:18 | Vasily Psarommatis

    Bravo