Άρθρο 11 – Τρόπος υποβολής της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και διαλειτουργικότητα – Αντικατάσταση παρ. 6 και τροποποίηση παρ. 7 και 10 άρθρου 21 ν. 5026/2023

  1. Η παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 5026/2023 (Α΄ 45), περί του τρόπου υποβολής της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. α) Ο υπόχρεος, μετά από την αυθεντικοποίηση της παρ. 2, μεταφέρει στη Δ.Π.Κ. με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας της εφαρμογής της παρ. 1, τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:

αα) Τα δεδομένα της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους στο οποίο αφορά η Δ.Π.Κ., η οποία υποβλήθηκε ηλεκτρονικά,

αβ) τα στοιχεία των ακινήτων που περιλαμβάνονται στην περιουσιακή του κατάσταση κατά την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από αυτό στο οποίο αφορά η Δ.Π.Κ., αν η Δ.Π.Κ. είναι ετήσια, ή του τρέχοντος έτους, αν η Δ.Π.Κ. είναι αρχική, όπως αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.),

αγ) το ύψος των υπολοίπων των καταθετικών λογαριασμών, των λογαριασμών πληρωμών, των επενδυτικών προϊόντων, καθώς και των λογαριασμών φύλαξης ή αγοραπωλησίας πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων.

αδ) στοιχεία θυρίδων, των οποίων είναι δικαιούχος,

αε) στοιχεία για οχήματα κάθε χρήσης, πλωτά ή εναέρια μεταφορικά μέσα, όπως αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε και στο Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,

αστ) συμμετοχές σε κάθε είδους εταιρείες ή επιχειρήσεις, όπως αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), εκτός από αυτά που αφορούν σε ανώνυμες εταιρείες,

αζ) στοιχεία για κάθε είδους δανειακές υποχρεώσεις των υπόχρεων του άρθρου 4, της περ. α) του άρθρου 6 και της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 8 κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, εφόσον κάθε μία από αυτές υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

β) Ο υπόχρεος, μετά από τη μεταφορά των δεδομένων της περ. α), ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων και, πριν από την οριστικοποίηση και υποβολή της Δ.Π.Κ., δύναται να τροποποιεί τη Δ.Π.Κ. διαγράφοντας και προσθέτοντας εγγραφές στα πεδία των οικείων πινάκων, συμπληρώνοντας δεδομένα, πληροφορίες, παρατηρήσεις ή διευκρινήσεις στα κενά πεδία για τις υφιστάμενες εγγραφές. Δύναται, επίσης, να αναρτά δικαιολογητικά ή άλλα στοιχεία σχετικά με τα πεδία της Δ.Π.Κ..

 

γ) Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων και αλλοδαπών χρηματοπιστωτικών οργανισμών υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενεργούς πελάτες φυσικά πρόσωπα, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην εφαρμογή όλα τα δεδομένα τα οποία διαθέτουν και τα οποία αφορούν τις υποπερ. αγ), αδ) και αζ) της περ. α), σύμφωνα με τις διακρίσεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 19, για την υποβολή αρχικής ή ετήσιας Δ.Π.Κ., αντίστοιχα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ., σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) ως προς τα δεδομένα που αφορούν τα στοιχεία της υποπερ. αστ) της περ. α), εκτός από αυτά που αφορούν σε ανώνυμες εταιρείες. Τα ανωτέρω δεδομένα διαβιβάζονται στην εφαρμογή της παρ. 1 ως εξής: α) Αυτά τα οποία αφορούν την υποβολή των ετήσιων δηλώσεων, το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου κάθε έτους, β) αυτά τα οποία αφορούν την υποβολή των αρχικών δηλώσεων του στοιχείου i) της υποπερ. βγ) της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 17, εντός προθεσμίας ενός (1) μήνα από την ενημέρωση του φορέα, σύμφωνα με την υποπερ. βε) της περ. β) της παρ. 1 του ίδιου άρθρου. Μετά από τη διαβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων στην εφαρμογή της παρ. 1, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, οι διαλειτουργούντες φορείς διαγράφουν αμελλητί από τα αρχεία τους τα στοιχεία των προσώπων για τα οποία δεν τηρούν δεδομένα περιουσιακών στοιχείων.

δ) Για τους σκοπούς του παρόντος αίρονται για το Γ.Ε.ΜΗ., τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, και τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και για τα εντεταλμένα προς τούτο φυσικά πρόσωπα αυτών, οι διατάξεις περί επαγγελματικού τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, συμπεριλαμβανομένου του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1059/1971 (Α’ 270), τηρουμένων σε κάθε περίπτωση των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (ΕΕ L 119) [Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (Γ.Κ.Π.Δ.)] και του ν. 4624/2019 (Α΄ 137) για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Μετά από τη διαβίβαση των δεδομένων στην εφαρμογή της παρ. 1, τόσο τα ως άνω νομικά πρόσωπα, όσο και τα φυσικά πρόσωπα αυτών ουδεμία ευθύνη φέρουν για οποιαδήποτε μεταγενέστερη τροποποίηση της Δ.Π.Κ. εκ μέρους του υπόχρεου.

ε) Η Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. μεριμνά για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εφαρμογής της παρ. 1, επικαιροποιημένου καταλόγου των φορέων που διαλειτουργούν πλήρως με την εφαρμογή, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 9 του άρθρου 45. Μεριμνά, επίσης, μέσω ανάρτησης στην ανωτέρω ιστοσελίδα, για την πλήρη ενημέρωση των υπόχρεων προσώπων σχετικά με τα ατομικά στοιχεία αυτών που διαβιβάζονται στους διαλειτουργούντες φορείς προς τον σκοπό της αυτόματης συμπλήρωσης της Δ.Π.Κ. μέσω διαλειτουγικότητας, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6, καθώς και ως προς το χρονικό διάστημα διατήρησης των στοιχείων αυτών στην εφαρμογή της παρ. 1.».

  1. Στην παρ. 7 του άρθρου 21 του ν. 5026/2023 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β) του πρώτου εδαφίου, αα) η λέξη «αρχική» αντικαθίσταται από τη λέξη «ετήσια» και αβ) η λέξη «ετήσια» αντικαθίσταται από τη λέξη «αρχική», β) στην περ. γ) του πρώτου εδαφίου, βα) οι λέξεις «τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί» διαγράφονται και ββ) προστίθενται οι λέξεις «οι φορείς που διαλειτουργούν», γ) προστίθενται νέα εδάφια, δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έβδομο και όγδοο και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:

«7. Όλα α) τα δεδομένα των ανωτέρω δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία οριστικής υποβολής της Δ.Π.Κ. από την υποβολή τροποποιητικών και συμπληρωματικών δηλώσεων εισοδήματος για το έτος που αφορά η Δ.Π.Κ., β) τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου κατά την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους στο οποίο αφορά η Δ.Π.Κ., εφόσον η Δ.Π.Κ. είναι ετήσια, ή του τρέχοντος έτους, εφόσον η Δ.Π.Κ. είναι αρχική, και γ) τα δεδομένα που διαβιβάζουν κατά τη συμπλήρωση της Δ.Π.Κ. οι φορείς που διαλειτουργούν, σύμφωνα με την παρ. 6, επισυνάπτονται αυτόματα ηλεκτρονικά στην υποβαλλόμενη Δ.Π.Κ..

Η για οποιονδήποτε λόγο αδυναμία α) άντλησης και μεταφοράς των απαιτούμενων δεδομένων της περ. α) της παρ. 6 για τη συμπλήρωση της δήλωσης με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας της εφαρμογής της παρ. 1 ή β) αυτόματης ηλεκτρονικής επισύναψης των παραστατικών στην υποβαλλόμενη Δ.Π.Κ., δεν απαλλάσσει τα πρόσωπα του Κεφαλαίου Β΄ από την υποχρέωση υποβολής Δ.Π.Κ. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Στην περίπτωση αυτή, τα αναγκαία στοιχεία και δεδομένα συμπληρώνονται και επισυνάπτονται με αποκλειστική ευθύνη του υπόχρεου, οι δε χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι λοιποί φορείς υποχρεούνται να χορηγούν στον υπόχρεο, χωρίς επιβάρυνση, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή σε αυτά σχετικού αιτήματος, βεβαιώσεις για τα δεδομένα της περ. α) της παρ. 6, για την υποβολή αρχικών ή ετήσιων δηλώσεων. Ομοίως, με αποκλειστική ευθύνη του υπόχρεου δηλώνονται τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στη Δ.Π.Κ., σύμφωνα με το άρθρο 20, και τα οποία τηρούνται σε οποιονδήποτε φορέα ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, και δεν μεταφέρονται με αυτόματο τρόπο μέσω διαλειτουργικότητας στη Δ.Π.Κ., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Τα οικεία παραστατικά για τα στοιχεία του προηγουμένου εδαφίου επισυνάπτονται στη δήλωση με ευθύνη του υπόχρεου, εφόσον τούτο απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Ειδικώς για πιστωτικά ιδρύματα και χρηματιστοπιστωτικούς οργανισμούς της αλλοδαπής τα απαιτούμενα στοιχεία δηλώνονται με κάθε πρόσφορο τρόπο. Τα υπόχρεα πρόσωπα που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν καταχωριστεί από τους αρμόδιους φορείς στην κατάσταση υπόχρεων της παρ. 1 του άρθρου 17, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, οφείλουν δε να συμπληρώσουν τις εν λόγω δηλώσεις με δική τους ευθύνη, επισυνάπτοντας τα παραστατικά της παρ. 10, εφόσον τούτο απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Για την υποστήριξη της συμπλήρωσης της δήλωσης από τα υπόχρεα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται κατόπιν ενημέρωσής τους να πραγματοποιείται άντληση των απαιτούμενων δεδομένων από τους φορείς που διαλειτουργούν εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την έναρξη συμπλήρωσης της δήλωσης.».

  1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 21 του ν. 5026/2023 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α), διαγράφονται οι λέξεις «, όταν πρόκειται για ακίνητα που είτε δεν περιλαμβάνονται στη μεταφορά κατά την παρ. 6 είτε δεν επιλέχθηκε να μεταφερθούν κατά την παρ. 6», β) στην περ. η), βα) προστίθενται οι λέξεις «ημεδαπών ή», ββ) η λέξη «καταθέσεων» αντικαθίσταται από τις λέξεις «καταθετικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών, λογαριασμών φύλαξης ή/και αγοραπωλησίας πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων,» και βγ) προστίθενται οι λέξεις «στην ημεδαπή ή», γ) προστίθεται περ. θ) και η παρ. 10, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

«10. Στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, οι οποίες ελέγχονται υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα, επισυνάπτονται ηλεκτρονικά τα αναγκαία έγγραφα, εφόσον αυτά δεν έχουν επισυναφθεί αυτόματα, σύμφωνα με την παρ. 7. Η επισύναψη γίνεται άπαξ κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης και όποτε υπάρχουν μεταβολές κατά την υποβολή κάθε ετήσιας δήλωσης, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση και ειδικότερα:

α) Συμβόλαια των ακινήτων.

β) Βεβαιώσεις επενδυτικών προϊόντων και χαρτοφυλακίων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως αυτά περιγράφονται στην περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 20, που κατ’ ελάχιστον περιλαμβάνουν το όνομα του χειριστή της μερίδας, το όνομα των προϊόντων, το κόστος κτήσης και την αποτίμηση αυτών.

γ) Βεβαιώσεις ή παραστατικά για κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστευμάτων (trusts),

δ) Παραστατικά των ημεδαπών ή αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων ή εταιρειών μίσθωσης θυρίδων από τα οποία αποδεικνύεται η μίσθωση θυρίδων.

ε) Άδειες κυκλοφορίας οχημάτων οποιασδήποτε χρήσης, καθώς και πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων, και, σε περίπτωση απόκτησης ή εκποίησης των πιο πάνω μέσων κατά τη διάρκεια του χρόνου που αφορά η δήλωση, επιπλέον παραστατικά αγοράς ή πώλησης.

στ) Παραστατικά για συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση.

ζ) Παραστατικά από τα οποία προκύπτουν οι δανειακές υποχρεώσεις της παρ. 2 του άρθρου 20, μόνο για τις δηλώσεις των υπόχρεων του άρθρου 4, της περ. α) του άρθρου 6 και της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 8,

η) Παραστατικά ημεδαπών ή αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών από τα οποία προκύπτουν τα υπόλοιπα κάθε είδους καταθετικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών, λογαριασμών φύλαξης ή/και αγοραπωλησίας πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων, που τηρούνται στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».