Στην παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 5026/2023 (Α’ 45), περί των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο εισαγωγικό εδάφιο, προστίθενται οι λέξεις «στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή», β) στην περ. δ), βα) οι λέξεις «οι κάθε είδους καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα πιστωτικά ιδρύματα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «οι κάθε είδους καταθέσεις και τοποθετήσεις σε λογαριασμούς πληρωμών σε πιστωτικά ιδρύματα» και ββ) προστίθενται οι λέξεις «, καθώς και τα πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα που τηρούνται σε λογαριασμούς φύλαξης ή αγοραπωλησίας πιστωτικών ιδρυμάτων» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, η παρ. 1 του άρθρου 20 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Για την υποβολή της Δ.Π.Κ., ως περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή θεωρούνται ιδίως:
α) Τα έσοδα από κάθε πηγή.
β) Τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, με ακριβή προσδιορισμό τους.
γ) Οι μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, τα ομόλογα και ομολογίες κάθε είδους, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους.
δ) Οι κάθε είδους καταθέσεις και τοποθετήσεις σε λογαριασμούς πληρωμών σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τα κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστεύματα (trusts), καθώς και τα πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα που τηρούνται σε λογαριασμούς φύλαξης ή/και αγοραπωλησίας πιστωτικών ιδρυμάτων.
ε) Η μίσθωση θυρίδων σε ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα ή άλλες εταιρείες που παρέχουν αυτήν την υπηρεσία.
στ) Τα κάθε χρήσης οχήματα, καθώς και τα πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα,
ζ) Η συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση.
.».
Δεν γίνεται σαφές από το ΣχΝ αν μια ΑΕΠΕΥ που διαθέτει άδεια μόνο για την παροχή της επενδυτικής υπηρεσίας διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή/και επενδυτικών συμβουλών ή/και λήψης – διαβίβασης εντολών επί χρηματοπιστωτικών μέσων, χωρίς να έχει λάβει άδεια για την παροχή της παρεπόμενης υπηρεσίας της φύλαξης, εξαιρείται από την υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων και κατ’ επέκταση από την υποχρέωση διασύνδεσης στη σχετική διαλειτουργικότητα για το Πόθεν Έσχες.
Η κατανόηση και άποψή μας είναι πως θα πρέπει να εξαιρείται σχετικά. Θα μπορούσε δε να προβλέπεται και σε αυτή την περίπτωση, όπως προβλέπεται στο ΣχΝ για την περίπτωση ενός ΧΟ που δεν έχει ενεργούς πελάτες φυσικά πρόσωπα, η υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης προς τη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ., την Επιτροπή Ελέγχου και την Ε.Κ. με ρητή αναφορά ότι – πέρα από την υποβολή της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης – δεν θα απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια (όπως λ.χ. η υποβολή αρνητικών αναφορών στη διαλειτουργικότητα), καθώς μια τέτοια απαίτηση θα επιφέρει πρόσθετο λειτουργικό κόστος χωρίς λόγο.
Βάσει του Κανονισμού της MiCA (η εφαρμογή του οποίου έχει δρομολογηθεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024) σχετικά με την αγορά κρυπτοστοιχείων, τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται επενδυτικά προϊόντα. Ωστόσο, το ΣχΝ δεν κάνει καμιά αναφορά σε αυτά ως επενδυτικά προϊόντα και ερωτάται εάν αυτά συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του ΣχΝ και θα πρέπει ως εκ τούτου να δηλωθούν σχετικά.
Είναι γνωστό σε όλους ότι το χρήμα που προέρχεται από εγκληματικές πράξεις, φοροδιαφυγή κ.λ.π., διακινείται και «αποθηκεύεται» σε μορφή μετρητών.
Αυτό δεν μπορεί να το αγνοεί ο νέος νόμος του πόθεν έσχες, ενώ ο παλιός το προέβλεπε.
Είναι απολύτως αναγκαίο, με ευκαιρία την τροποποίηση, να συμπεριληφθεί και η υποχρέωση δήλωσης των μετρητών που κατέχει κάποιος και μάλιστα το όριο να είναι τα 5.000 ευρώ.
Στον προηγούμενο νόμο 3213/2003 ήταν υποχρεωτική η δήλωση του συνόλου των μετρητών, εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.
Επίσης ήταν υποχρεωτική η δήλωση κάθε κινητού που η αξία του υπερβαίνει το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Για ποιο λόγο θεωρήθηκε σκόπιμο να μη συμπεριληφθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στην Δήλωση καθώς έτσι δημιουργούνται παράθυρα για την δικαιολόγηση απόκτησης περιουσίας.
Τέλος για ποιο λόγο δηλώνονται μόνο οι κάθε είδους καταθέσεις και τοποθετήσεις σε λογαριασμούς πληρωμών σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και όχι όλοι λογαριασμοί, πχ. προθεσμιακοί κλπ;