- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

ΜΕΡΟΣ Β’ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 5108/2024 ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – (Άρθρα 52-59)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

 

Άρθρο 52

Σκοπός

 

Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αρχών, η συμβολή στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες, η επίλυση προβλημάτων οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων και υπηρεσιακής εξέλιξης των δικαστών, με τρόπο που να περιφρουρείται η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία τους, μέσω της εναρμόνισης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α΄ 96) με τον ν. 5108/2024 (Α’ 65), περί ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας.

Άρθρο 53

Αντικείμενο

 

Αντικείμενο του παρόντος Μέρους αποτελεί η τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α΄ 96) και συγκεκριμένα η τροποποίηση:

α) του Πρώτου Βιβλίου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περί των γενικών ορισμών,

β) του Δεύτερου Βιβλίου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περί των αποδείξεων,

γ) του Τρίτου Βιβλίου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περί της προδικασίας, και

δ) του Έκτου Βιβλίου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περί των ενδίκων μέσων.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

Άρθρο 54

Διενέργεια προανάκρισης και προκαταρκτικής εξέτασης από προανακριτές-πρωτοδίκες – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 31 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Στην παρ. 1 του άρθρου 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α΄ 96), περί γενικών και ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων, αντικαθίσταται η περ. α) και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η προανάκριση και η προκαταρκτική εξέταση διενεργούνται ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και υπό τη διεύθυνσή του: α) από τους προανακριτές πρωτοδίκες, β) από τους αρμόδιους βαθμοφόρους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, που ορίζονται στους αντίστοιχους οργανισμούς ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι και γ) από δημοσίους υπαλλήλους, όπου αυτό προβλέπεται σε ειδικούς νόμους, που ορίζονται ως ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι.».

Άρθρο 55

Αρμοδιότητα Τριμελούς Εφετείου – Τροποποίηση περ. 6 άρθρου 111 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Στην περ. 6 του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α΄ 96), περί της αρμοδιότητας του Τριμελούς Εφετείου, διαγράφονται οι λέξεις «των ειρηνοδικών, ειδικών πταισματοδικών,» και η περ. 6 του άρθρου 111 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Τα κακουργήματα αρμοδιότητας του μονομελούς εφετείου των δικαστών πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης και εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένων των παρέδρων, των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας, των παρέδρων, εισηγητών και δοκίμων εισηγητών του, των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των παρέδρων, εισηγητών και δοκίμων εισηγητών του, του γενικού επιτρόπου, επιτρόπων και αντεπιτρόπων που υπηρετούν σε αυτό, του γενικού επιτρόπου, επιτρόπων και αντεπιτρόπων επικρατείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, των δικηγόρων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Άρθρο 56

Λιπομαρτυρία στην ανάκριση ή στο ακροατήριο – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 231 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

 

Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 231 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί της λιπομαρτυρίας στην ανάκριση ή στο ακροατήριο, οι λέξεις «ειρηνοδίκης ή πταισματοδίκης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ή προανακριτής πρωτοδίκης» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Εκείνος που καλεί τον μάρτυρα, αν η κλήση είναι νόμιμη (άρθρο 213) και ο μάρτυρας δεν εμφανίζεται, εκδίδει εναντίον του ένταλμα βίαιης προσαγωγής. Αν αυτός που καλεί είναι εισαγγελέας, ανακριτής ή προανακριτής πρωτοδίκης, μπορεί επιπλέον να καταδικάσει το μάρτυρα που δεν εμφανίστηκε από απείθεια την ορισμένη ημέρα σε πρόστιμο εκατό (100) έως τριακοσίων (300) ευρώ και στην πληρωμή των τελών. Στην ίδια ποινή υπόκειται και ο μάρτυρας που εμφανίστηκε, αρνείται όμως, χωρίς να υπάρχει νόμιμος λόγος, την μαρτυρία του ή τον όρκο της μαρτυρίας του, με την επιφύλαξη και της βαρύτερης ποινής κατά τον Ποινικό Κώδικα.».

Άρθρο 57

Άσκηση ανακοπής κατόπιν καταδίκης για λιπομαρτυρία – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 232 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Στο πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 232 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί ανάκλησης της καταδίκης για λιπομαρτυρία, η λέξη «ειρηνοδικείου» αντικαθίσταται από τη λέξη «πρωτοδικείου» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Ο μάρτυρας ή ο πραγματογνώμονας που καταδικάστηκε σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 231 μπορεί να ασκήσει ανακοπή ο ίδιος ή με πληρεξούσιο κατά της καταδικαστικής απόφασης μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την επίδοσή της σε αυτόν. Στην περίπτωση αυτή συντάσσεται έκθεση ενώπιον του γραμματέα του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση. Στην έκθεση πρέπει να αναφέρεται για ποιον νόμιμο λόγο δεν εμφανίστηκε. Νόμιμα κωλύματα είναι μόνο περιπτώσεις ανώτερης βίας ή άλλων ανυπέρβλητων εμποδίων. Η έκθεση για την ανακοπή μπορεί να συνταχθεί και ενώπιον του γραμματέα του πρωτοδικείου της κατοικίας ή της διαμονής εκείνου που ασκεί την ανακοπή. Σε αυτήν την περίπτωση ο γραμματέας έχει υποχρέωση να στείλει την έκθεση την ίδια μέρα στο γραμματέα του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση κατά της οποίας ασκήθηκε ανακοπή διαφορετικά, τιμωρείται πειθαρχικά.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΠΡΟΔΙΚΑΣΙΑ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΙΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Άρθρο 58

Νυχτερινή έρευνα σε κατοικία – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 256 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Στο εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 256 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί των διατυπώσεων και του τρόπου διεξαγωγής έρευνας σε κατοικία και περί της νυχτερινής έρευνας σε κατοικία, οι λέξεις «στους ειρηνοδίκες ή στους πταισματοδίκες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στον προανακριτή πρωτοδίκη και στον πρωτοδίκη» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Η νυχτερινή έρευνα σε κατοικία επιτρέπεται στις παρακάτω περιπτώσεις και μόνο στον εισαγγελέα, στον ανακριτή, στον προανακριτή πρωτοδίκη και στον πρωτοδίκη:

α) αν πρόκειται να συλληφθεί πρόσωπο που διώκεται νόμιμα,

β) αν κάποιος συλλαμβάνεται επ` αυτοφώρω να διαπράττει μέσα στην κατοικία κακούργημα ή πλημμέλημα,

γ) αν γίνεται συγκέντρωση σε κατοικία όπου παίζονται κατ` επάγγελμα τυχερά παιχνίδια ή η κατοικία χρησιμοποιείται ως τόπος κατ` επάγγελμα ακολασίας.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Άρθρο 59

Άσκηση ένδικου μέσου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 474 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 474 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν.4620/2019, Α΄ 96), περί των τρόπων και των λόγων άσκησης ενδίκου μέσου, η λέξη «ειρηνοδικείου» αντικαθίσταται από τη λέξη «πρωτοδικείου» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Το ένδικο μέσο ασκείται με δήλωση στον γραμματέα του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση (ή το βούλευμα) ή στον γραμματέα του πρωτοδικείου ή στον προϊστάμενο της προξενικής αρχής που βρίσκεται στο εξωτερικό και στην περιφέρεια των οποίων κατοικεί ή διαμένει προσωρινά ο δικαιούμενος. Αν αυτός κρατείται στη φυλακή, η δήλωση μπορεί να γίνει και σε εκείνον που τη διευθύνει. Για τη δήλωση συντάσσεται έκθεση που υπογράφεται από εκείνον που την υποβάλλει ή τον αντιπρόσωπό του (άρθρο 466 παρ. 1) και από κείνον που τη δέχεται. Ο εισαγγελέας μπορεί να δηλώσει την άσκηση του ενδίκου μέσου και με τηλεομοιοτυπία ή ηλεκτρονική αλληλογραφία, οπότε το ένδικο μέσο θεωρείται ότι ασκήθηκε με την αποδεδειγμένη αποστολή τους.».