- Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 55ΚΒ του ν. 4871/2021 (Α’ 246), περί του δεύτερου σταδίου κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και αξιολόγησης και των πινάκων επιτυχόντων για θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθενται οι λέξεις «γενικός και ο ειδικός» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Το δεύτερο στάδιο κατάρτισης διαρκεί τρεις (3) μήνες από την 1η Απριλίου έως την 30ή Ιουνίου. Περιλαμβάνει την πρακτική άσκηση στις δικαστικές υπηρεσίες και πραγματοποιείται στα Πρωτοδικεία και τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς και στα Διοικητικά Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, στα Εφετεία και τις Εισαγγελίες Εφετών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, και στα Διοικητικά Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς. Η κατανομή στις διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης γίνεται σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης του κάθε σπουδαστή και, εφόσον είναι αναγκαίο, λαμβάνονται υπόψη ο γενικός και ο ειδικός πίνακας επιτυχόντων του πρώτου σταδίου για κάθε κατηγορία εκπαίδευσης.».
- Οι παρ. 5 και 6 του άρθρου 55ΚΒ του ν. 4871/2021, αντικαθίστανται ως εξής:
«5. Η πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων, κατά την παρ. 1, αξιολογείται σύμφωνα με τα κριτήρια της παρ. 4, ως επιτυχής ή ανεπιτυχής με ειδικά αιτιολογημένη κρίση κάθε εκπαιδευτή.
6. Η αρμόδια οργανική μονάδα της Σχολής, μετά από τη λήψη των αποτελεσμάτων αξιολόγησης της πρακτικής άσκησης, συντάσσει τελικό γενικό πίνακα επιτυχόντων όπως επίσης και ειδικό πίνακα επιτυχόντων για τους εκπαιδευόμενους του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 55ΙΒ, οι οποίοι αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησης της Σχολής, με ελεγχόμενη πρόσβαση.».
Η πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων δικαστικών υπαλλήλων στο Β στάδιο εκπαίδευσης να πραγματοποιείται σε αντίστοιχη δικαστική υπηρεσία στην οποία πρόκειται να διοριστεί.
Αν πρόκειται π.χ να διοριστώ στο Εφετείο Θράκης να τοποθετούμαι για πρακτική σε εφετείο Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.
Αντιστοίχως αν πρόκειται να διοριστώ σε εισαγγελία εφετών/πρωτοδικών – ΣτΕ, ΕΣΔι, Ελεγκτικό Συνέδριο ή διοικητικά δικαστήρια.
Η πρακτική άσκηση θα έχει ουσιαστικό όφελος για την υπηρεσία και τον εκπαιδευόμενο δικαστικό υπάλληλο.
Αυτό προϋποθέτει πως με το πέρας του πρώτου σταδίου εκπαίδευσης ή με την εγγραφή του στη σχολή (ΕΣΔι), ο κάθε σπουδαστής, θα έχει δηλώσει τη λίστα με τη σειρά των προτιμήσεων του.
Με αυτό τον τρόπο η αξιολόγηση (επαρκής ή μη) θα είναι ακριβέστερη και ο νεοδιοριζόμενος θα έχει γνώση του αντικειμένου και των διαδικασιών της δικαστικής υπηρεσίας που θα εργαστεί π.χ (solon ΔΔ-ΠΠ ή γρ. Έδρας – CRM).
Με την υφιστάμενη κατάσταση εκπαιδεύομαι στη Β φάση π.χ στα διοικητικά δικαστήρια και είναι πιθανόν να καταλήξω γραμματέας σε έδρα.