Άρθρο 6 Χρόνος και τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων – Στάδια του διαγωνισμού – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 19 ν. 4871/2021

Στην παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4871/2021 (Α’ 246), περί του χρόνου και τόπου διεξαγωγής των εξετάσεων και των σταδίων του διαγωνισμού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στις περ. α), β) και γ) οι λέξεις «πρακτικό με έμφαση στο» διαγράφονται, β) προστίθεται νέο πέμπτο εδάφιο, γ) στο νέο ένατο εδάφιο οι λέξεις «Τα πρακτικά θέματα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Τα γραπτά με εξεταζόμενη θεματική με αντικείμενο το δίκαιο» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Το πρώτο στάδιο, το οποίο διεξάγεται εντός του μηνός Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει γραπτή εξέταση. Η γραπτή αυτή εξέταση περιλαμβάνει τα εξής αντικείμενα, που εξετάζονται ένα (1) ανά ημέρα, ως ακολούθως:

α) Κατεύθυνση Διοικητικής Δικαιοσύνης: αα) Γενική νομική παιδεία, αβ) Διοικητικό δίκαιο, συνταγματικό δίκαιο και δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγ) Δίκαιο διοικητικών διαφορών ουσίας, αδ) Συνταγματικό δημοσιονομικό δίκαιο και ουσιαστικό και δικονομικό δημοσιονομικό δίκαιο και αε) ξένη γλώσσα.

β) Κατεύθυνση Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης: βα) Γενική νομική παιδεία, ββ) Αστικό δίκαιο, εμπορικό δίκαιο και πολιτική δικονομία, βγ) Αστικό δίκαιο και πολιτική δικονομία, βδ) Ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία και βε) ξένη γλώσσα.

γ) Κατεύθυνση Εισαγγελέων: γα) γενική νομική παιδεία, γβ) Ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία, γγ) Ευρωπαϊκό ποινικό δίκαιο, γδ) Αστικό δίκαιο και πολιτική δικονομία που αφορά στην κατεύθυνση των εισαγγελέων και γε) ξένη γλώσσα.

Η εξέταση στις θεματικές με αντικείμενο το δίκαιο διενεργείται μέσω της επεξεργασίας δικογράφου σχετικού ενδίκου βοηθήματος ή μέσου (ενδεικτικά αγωγής, προσφυγής, έφεσης, αίτησης ακύρωσης, έγκλησης, προτάσεων εναγομένων, ισχυρισμών καθ’ ων και υπομνημάτων) και της επίλυσης των ζητημάτων που τίθενται σχετικά από την εξεταστική επιτροπή. Η εξέταση στη γενική νομική παιδεία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός θέματος σχετικά με σύγχρονα νομικά ζητήματα που έχουν κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές προεκτάσεις. Η γραπτή εξέταση της ξένης γλώσσας συνίσταται στη μετάφραση ενός νομικού κειμένου δέκα (10) σειρών από την ξένη γλώσσα στην ελληνική και ενός δεύτερου κειμένου της ίδιας έκτασης από την ελληνική γλώσσα στην ξένη. Τα νομικά κείμενα που επιλέγονται προς μετάφραση είναι τα ίδια για όλες τις εξεταζόμενες ξένες γλώσσες, και προετοιμάζονται από τους εξεταστές της ξένης γλώσσας που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών.

Τα γραπτά με εξεταζόμενη θεματική με αντικείμενο το δίκαιο διορθώνονται αποκλειστικά από τα μέλη των οικείων Επιτροπών, που είναι δικαστικοί λειτουργοί, και η γενική νομική παιδεία από έναν Καθηγητή και έναν δικηγόρο που αποτελούν μέλη των οικείων Επιτροπών. Ο Πρόεδρος της οικείας Επιτροπής κατανέμει την εξέταση των αντικειμένων κατά τέτοιον τρόπο, ώστε σε κάθε εξεταζόμενο αντικείμενο να αντιστοιχούν δύο (2) εξεταστές. Η ξένη γλώσσα εξετάζεται από τους ορισθέντες για τον σκοπό αυτόν εξεταστές. Σε περίπτωση αναβαθμολόγησης γραπτών, τα πρακτικά θέματα διορθώνονται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, η γενική νομική παιδεία από τον αρχαιότερο σε βαθμίδα Καθηγητή και η ξένη γλώσσα από τον οριζόμενο από τον Γενικό Διευθυντή, με κλήρωση μεταξύ των εξεταστών, τακτικών ή αναπληρωματικών, που δεν συμμετείχαν στην πρώτη διόρθωση. Η αναβαθμολόγηση των γραπτών είναι υποχρεωτική, αν η διαφορά της βαθμολογίας μεταξύ των εξεταστών είναι μεγαλύτερη των τριών (3) μονάδων. Οι εξεταστές οφείλουν να προετοιμάσουν ο καθένας από δύο (2) θέματα για το προς εξέταση αντικείμενο. Την ημέρα των εξετάσεων συνέρχεται η εξεταστική επιτροπή, εγκρίνει κατά πλειοψηφία δύο (2) από τα θέματα αυτά και ο Πρόεδρος αυτής, ενώπιον όλων των μελών της Επιτροπής, διενεργεί κλήρωση και το θέμα που εξάγεται από την κληρωτίδα τίθεται στις εξετάσεις. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται και κατά την εξέταση της ξένης γλώσσας. Τα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου ανακοινώνονται το αργότερο μέχρι την 30ή Νοεμβρίου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου συμμετέχουν στο δεύτερο στάδιο.».

  • 22 Απριλίου 2025, 09:19 | Αχιλλέας

    Η διάταξη να ισχύσει από τον επόμενο διαγωνισμό και όχι από τον φετινό γιατί δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής των υποψηφίων της 32ης σειράς από τη στιγμή της δημοσίευσης του παρόντος στο ΦΕΚ μέχρι την έναρξη του φετινού διαγωνισμού το Σεπτέμβριο.
    Με όλο τον σεβασμό, κάποιοι / ες καλό θα ήταν να σταματήσετε να σχολιάζετε, προτείνοντας πράγματα άσχετα με το περιεχόμενο της υπό συζήτηση διάταξης και κατά βάση ανεφάρμοστα… Μην βγαίνετε τόσο εκτός θέματος γιατί καταντά κουραστικό από ένα σημείο και μετά… Το να αναφερθεί κάποιος/α – επ’ αφορμή του παρόντος νομοσχεδίου – και σε άλλα ζητήματα του διαγωνισμού όπως π.χ. στα ηλικιακά όρια, στους συντελεστές βαρύτητας κλπ. έχει κάποια βάση γιατί πρόκειται για ζητήματα που ανά τα χρόνια έχουν δεχθεί τροποποιήσεις. Το να προτείνονται όμως παντελώς άσχετα και ανεφάρμοστα πράγματα, όπως π.χ. η μοριοδοτηση των εχόντων τέκνα υποψηφίων, φρονω ότι δεν εισφέρει κάτι στη συζήτηση, πέραν του αποπροσανατολισμου…

  • 22 Απριλίου 2025, 08:53 | Μαριλιτα

    Η διάταξη να ισχύσει από τον επόμενο διαγωνισμό και όχι από φέτος γιατί οι υποψήφιοι της φετινής σειράς (32ης) έχουν ήδη προετοιμαστει επί τη βάσει άλλων δεδομένων.
    Ως προς το σχόλιο περί μοριοδοτησης των υποψηφίων που έχουν τέκνα έναντι των ατεκνων υποψηφίων προς επίλυση και του δημογραφικου προβλήματος της χώρας (δύο σε ένα σαν να λέμε) και εισαγωγή περισσοτέρων ανδρών στην ΕΣΔΙ επειδή οι γυναίκες δημιουργούν οικογένεια μετά την εισαγωγή τους και παίρνουν άδεια μητρότητας με αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι υποθέσεις, δεν έχω λόγια… Δεν είναι δυνατόν να προτείνετε τέτοια πράγματα στα σοβαρά, μάλλον μας κάνετε πλάκα. Η διάταξη αναφέρεται συγκεκριμένα στη μορφή της γραπτής εξέτασης των νομικών μαθημάτων. Τι σχέση έχουν με το περιεχόμενο της τέτοιου τύπου σχόλια, που εκτός των άλλων προτείνουν και ανεδαφικα πράγματα, ειλικρινά απορώ…

  • 21 Απριλίου 2025, 19:18 | Ιωάννης

    Να ισχύσει από τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο διαγωνισμό η διάταξη προς αποτροπή αιφνιδιασμου των υποψηφίων της 32ης σειράς που θα εξεταστούν σε λίγους μόλις μήνες από τώρα.

  • 21 Απριλίου 2025, 16:20 | Μαρία – Ιωάννα

    Χριστός Ανέστη! Προς τον συνάδελφο που μιλάει για μοριοδότηση τέκνων, ο Χριστός και η Παναγία, πού ξανακούστηκε κάτι τέτοιο; Και όσες δεν αποκτήσαμε τέκνα και θέλουμε να εισαχθούμε στο Σώμα και να αφοσιωθούμε στο καθήκον και να βοηθήσουμε κανένα μη προνομιούχο παιδί; Προς το παρόν βεβαίως έχουμε αποκλεισθεί λόγω του ότι μια ζωή παλεύαμε για την επιβίωση. Ανεβάστε το όριο ηλικίας, δεν μπορούμε καν να συμμετάσχουμε οι γεννημένοι το 1985. Κρίμα…

  • 21 Απριλίου 2025, 01:59 | Χρύσα

    Να ισχύσει από τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο διαγωνισμό η διάταξη και όχι από τον επικείμενο του τρέχοντος έτους για τον οποίο οι υποψήφιοι έχουν ήδη προετοιμαστει επί τη βάσει διαφορετικών δεδομένων. Πάντα χρειάζεται να παρέχεται επαρκής χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα και το χρονικό διάστημα από την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης και τη δημοσίευση του παρόντος στο ΦΕΚ μέχρι τη διεξαγωγή του πρώτου σταδίου του διαγωνισμού κατά τον μήνα Σεπτέμβριο δεν επαρκεί για την κατάλληλη προετοιμασία των υποψηφίων με βάση τον νέο τρόπο εξέτασης. Να το λάβετε υπόψιν και αυτό παρακαλώ.
    Με εκτίμηση.

  • 21 Απριλίου 2025, 00:07 | Ανώνυμος

    Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, καθίσταται επίκαιρη η εξής παρατήρηση: ότι έχει καθιερωθεί το 80 % περίπου των υποψηφίων δικαστών και εισαγγελέων είναι γυναίκες. Πρόκειται για την μοναδική ενδεχομένως περίπτωση όπου οι άνδρες αποτελούν το «ασθενές φύλο». Με το δεδομένο αυτό υφίσταται η παθογένεια, να εισέρχονται οι υποψήφιες γυναίκες δικαστές και εισαγγελείς γύρω στα 30 με 35, να διορίζονται και κατόπιν να δημιουργούν οικογένεια. Αποτέλεσμα, να ακολουθούν αφειδώς οι άδειες τοκετού και λοχείας με επακόλουθο να ξαναδημιουργούνται οργανικά κενά και οι φάκελοι δικογραφιών να συσσωρεύονται έτι περαιτέρω στα ερμάρια των δικαστηρίων με την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης να εξακολουθεί να κωλυσυεργεί. Πρέπει λοιπόν στο πλαίσιο προηγηθέντος σχολίου περί μοριοδότησης του βιογραφικού των υποψηφίων, η ύπαρξη καθενός τέκνου να μοριοδοτεί την υποψηφιότητα των υποψηφίων γυναικών (και ανδρών για λόγους ισότητας),έτσι ώστε να αποτελεί κίνητρο η προσωπική ολοκλήρωση η οποία θα συνεπάγεται και την προγενέστερη αντίστοιχη επαγγελματική και επιστημονική τριβή του νομικού με το αντικείμενο της απονομής της δικαιοσύνης. Παράλληλα, μία τέτοια ρύθμιση θα ήταν προς όφελος και του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

  • 20 Απριλίου 2025, 23:22 | Ανώνυμος

    Ο Εισαγωγικός Διαγωνισμός της ΕΣΔΙ, δεν έχει καμία αντιπροσωπευτική αντικειμενικότητα, καθό,τι εισάγει στην Σχολή Δικαστών άτομα που απλώς στάθηκαν τυχερά και οι απαντήσεις των γραπτών τους έμελλε να είναι αρεστές στους εκάστοτε βαθμολογητές που απαρτίζουν την εξεταστική επιτροπή. Πρέπει να καταργηθεί ο ατυχής αυτός «εισαγωγικός διαγωνισμός» και να αντικατασταθεί από επιλογή βάσει μοριοδότησης με αντικειμενικά κριτήρια των προσόντων του βιογραφικού του υποψηφίου δικαστή, σε συνδυασμό με την σχετική αύξηση του ορίου της ηλικίας εισαγωγής. Με τον τρόπο αυτόν, θα προσελκυστούν ώριμοι και πετυχημένοι νομικοί επιστήμονες για την κάλυψη των θέσεων. Σε όποια Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στις 3 Νομικές Σχολές της χώρας θεσπίστηκε το σύστημα αυτό καταργώντας το αντίστοιχο προγενέστερο, το επίπεδο εκτοξεύτηκε.

  • 19 Απριλίου 2025, 09:24 | Πηνελόπη

    Εντάξει, έχετε κουράσει πολύ… Όλο τρώγεστε με τον εισαγωγικό διαγωνισμό της εσδι, όλο κάτι σας φταίει και σας φαίνεται λίγο για να διαπιστωθεί το επίπεδο των υποψηφίων. Πρώτα επιτρέψατε με το γελοίο κατώτατο όριο συμμετοχής των 28 ετών να εισαχθούν στην ΕΣΔΙ ένα σωρό πιτσιρίκια χωρίς καμία ιδιαίτερη προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και τριβή με τα νομικά και τώρα ψάχνετε τάχα να δείτε τι φταίει που το άρμα της δικαιοσύνης δεν πολυτραβάει και επιχειρείτε πειραματισμους σε βάρος των υποψηφίων, τους οποίους απ’ ό,τι φαίνεται αρέσκεστε να αιφνιδιαζετε και να αγχώνετε λίγο πριν τις εξετάσεις… Τι να πει κανείς ειλικρινά; Έχει και νόημα να πούμε και τίποτα; Ούτε που μας υπολογίζετε εμάς εδώ και χρόνια! Καλά το πάτε, μπράβο!!

  • 19 Απριλίου 2025, 09:42 | Ευαγορας

    Τρέξ’τε τώρα κορόιδα υποψήφιοι να ξαναπληρωνετε για να κάνετε εξάσκηση στην επεξεργασία δικογραφου και να τζιραρουν και τα φροντιστηριακια! Και όταν με το καλό εισαχθείτε μετά από χρόνια, θα έχετε ως συναδέλφους με τα ίδια ακριβώς δικαιώματα κάτι τύπους και κάτι τύπισσες που συμμετείχαν πριν από 10 χρόνια σε ένα διαγωνισμό της πλάκας που λεγόταν τότε «διαγωνισμός ειρηνοδικων», έγραψαν από μέτρια έως χάλια αλλά επειδή βαφτίστηκαν όλοι επιλαχοντες βρέθηκαν διορισμένοι λίγα χρόνια αργότερα, εύκολα και χωρίς κανέναν ιδιαίτερο κόπο δεδομένου ότι ουδέποτε φοίτησαν στη Σχολή Δικαστών γιατί ήταν βλέπεις τόσο τσακάλια αυτοί που κρίθηκε αρκετό να παρακολουθήσουν κάτι δήθεν επιμορφωτικά σεμινάρια αντί να φοιτησουν κανονικά. Εάν το Υπουργείο θέλει να διοριστεί κόσμος, το κάνει στο πι και φι και χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τις γνώσεις και την επίδοση των υποψηφίων… Το λάδι ξέρει να το βγάζει μόνο στους υποψηφίους της εσδι αλλάζοντας τα επί χρόνια δεδομένα του διαγωνισμού λίγους μόνο μήνες πριν τις εξετάσεις, εντελώς αιφνιδιαστικα… Ντροπή σας!

  • 19 Απριλίου 2025, 09:28 | Marios iakynthos

    Εάν δεν ψηφίσετε αλλαγή σχετική με το διαγωνισμό κάθε χρόνο λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις θα σκάσετε εκεί στο Υπουργείο! Δεν γίνεται να δώσουν οι υποψήφιοι μια χρονιά χωρίς αιφνιδιασμό;

  • 19 Απριλίου 2025, 09:26 | Ιοκάστη – Ιφιγένεια

    Όχι μόνο επεξεργασία δικογραφων στο 4ωρο! Πείτε στις επιτροπές να μοιράσουν από 2 – 3 ογκώδεις φακέλους στον καθένα και να κληθούν οι υποψήφιοι να γράψουν και αποφάσεις κανονικά. Μην το τσιγκουνευτειτε εκεί στο Υπουργείο. Βάλε κυρ Στέφανε!

  • 19 Απριλίου 2025, 00:49 | Άννα Μαρία

    Με το να πειραματιζεστε κάθε τρεις και λίγο με τον εισαγωγικό διαγωνισμό της εσδι δεν θα εξυγιανθει η δικαιοσύνη. Το μόνο που πετυχαίνετε είναι να εκνευρίζετε και να αγχώνεστε τους υποψηφίους λίγο πριν τις εξετάσεις. Δεν ευθύνονται οι υποψήφιοι για τα προβλήματα και τις κωλυσιεργιες της δικαιοσύνης! Τις ευθύνες να τις αναζητήσετε στους υπηρετούντες δικαστές και εισαγγελείς. Όχι μονίμως στο απυρόβλητο οι κατ’ εξοχήν υπαίτιοι και να την πληρώνουν οι υποψήφιοι με τις ευλογίες όλων σας. Και εάν η αλλαγή αυτή στη μορφή της γραπτής εξέτασης έχει να κάνει με τη μη ικανοποιητική ανταπόκριση των σπουδαστών της εσδι στην επεξεργασία φακέλων δικογραφίας (γιατί μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει και θέλετε να εξασφαλίσετε ότι από εδώ και στο εξής οι επιτυχόντες θα είναι ήδη πριν την εισαγωγή τους σε θέση να επεξεργαζονται δικογραφίες), να επιφέρετε τις απαιτούμενες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών της εσδι και όχι να την πληρώνουν πάντα οι υποψήφιοι του διαγωνισμού για την ανεπάρκεια άλλων με απαράδεκτους αιφνιδιασμους λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις! Εσείς κάθε φορά που εντοπίζετε κάτι δυσλειτουργικο στον χώρο της δικαιοσύνης, αντί να επιφέρετε τις απαιτούμενες αλλαγές σε ζητήματα σχετικά με το καθεστώς των εν ενεργεία δικαστών και εισαγγελεων καθώς και των σπουδαστών της εσδι, φέρνετε ανάποδα τον εισαγωγικό διαγωνισμό! Δηλαδή αξιότιμοι κύριοι και κυρίες του Υπουργείου το μάρμαρο θα το πληρώνουν κάθε φορά οι υποψήφιοι λες και αυτοί ευθύνονται για τα κακώς κείμενα της δικαιοσύνης ενώ όλοι οι υπόλοιποι στο απυρόβλητο; Θερμά συγχαρητήρια για την εξαιρετική λογική σας! Από τη μία επιτρέπετε εδώ και χρόνια να εισάγονται στη Σχολή Δικαστών άπειροι/ες νομικοί, ετών 28 (μόνο στην Ελλάδα ισχύει τόσο χαμηλό κατώτατο ηλικιακό όριο εισαγωγής) και από την άλλη απορείτε γιατί μετά ως σπουδαστές της εσδι δεν δύνανται να ανταποκριθουν στην επεξεργασία φακέλου δικογραφίας! Γιατί άραγε; Και κάτι τελευταίο… Για τους σπουδαστές της εσδι, που είναι μετά βεβαιότητας οι αυριανοι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, γιατί δεν προβλέπεται στο παρόν νομοσχέδιο ανάλογη αλλαγή του τρόπου εξέτασης τους; Αυτοί δηλαδή που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα συνεχίσουν να εξετάζονται μέσω πρακτικών θεμάτων ενώ οι υποψήφιοι σε επεξεργασία φακέλου δικογραφίας εντός τεσσάρων μόνο ωρών; Απαιτείτε δηλαδή περισσότερα από τους υποψηφίους της εσδι απ’ ό,τι από τους ήδη επιτυχόντες και σπουδαστές που αύριο, μεθαύριο θα υπηρετούν στα δικαστήρια και στις εισαγγελειες; Τι να πει κανείς; Εάν είναι έτσι, να καταργηθεί η φοίτηση στη Σχολή Δικαστών για όσους εισαχθούν από φέτος και μετά. Αφού οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα έχουν ήδη εξεταστεί με επιτυχία στο αντικείμενο σπουδών της Σχολής Δικαστών, για ποιο λόγο να φοιτησουν μετά σε αυτήν επί 1,5 χρόνο; Εάν λοιπόν ψηφίσετε την εν λόγω διάταξη με άμεση ισχύ από φέτος, φροντίστε αφενός να αυξήσετε τον χρόνο της εξέτασης σε 5 τουλάχιστον ώρες (άλλο 4 ώρες εξέτασης για θέματα 3 – 4 σελίδων και άλλο ο ίδιος χρόνος εξέτασης για ολόκληρο φάκελο δικογραφίας) και αφετέρου να καταργήσετε τη φοίτηση στη Σχολή Δικαστών ή να μειώσετε τον χρόνο της στο μισό. Μόνο έτσι, ίσως και να υπάρξει δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των υποψηφίων που θα εξεταστούν από τη φετινή χρονιά και εντεύθεν σε σχέση με όσους εξετάστηκαν κατά τα προηγούμενα έτη. Ή φροντίστε η διάταξη να ισχύσει από τον επόμενο ή το μεθεπόμενο διαγωνισμό. Οτιδήποτε άλλο θα είναι καταχρηστικό και απαράδεκτα αιφνιδιαστικο σε βάρος των φετινών υποψηφίων και ειλικρινά λυπάμαι που πρέπει να καθόμαστε και να γράφουμε ολόκληρα κατεβατά κείμενα (τα οποία ούτε που θα μπείτε στον κόπο να διαβάσετε αλλά τέλος πάντων) για τα αυτονόητα… Αδιανόητο όλο αυτό που συμβαίνει με τον διαγωνισμό της εσδι κατά τα τελευταία ιδίως χρόνια! Στο τέλος, θα μετανιώσουν οι υποψήφιοι που μπήκαν στην όλη διαδικασία. Αυτό θέλετε;

  • 18 Απριλίου 2025, 21:39 | Ιάκωβος

    Τους περίπου 550 επιλαχοντες του πολύ πιο βατου διαγωνισμού ειρηνοδικων του 2015, τους οποίους διορισατε ως ειρηνοδικες και τους προαγαγατε εν μία νυκτί και χωρίς καν να έχουν περάσει έξω από τη Σχολή Δικαστών σε πρωτοδικες ειδικής επετηρίδας με τα ίδια δικαιώματα με τους κανονικούς πρωτοδικες που επέτυχαν στον πολύ πιο απαιτητικό διαγωνισμό της εσδι, τους εξετάσατε σε επεξεργασία δικογραφου / φακέλου στο πλαίσιο 4ωρης εξέτασης; Που πήγαν, έγραψαν το ονοματεπώνυμο τους και βρέθηκαν όλοι διορισμένοι από το πουθενά και χωρίς καν να το περιμένουν; Δύο μέτρα και δύο σταθμά έτσι; Τους μεν τους διορισατε σχεδόν όλους με το τίποτα, από τους δε, που έτσι κι αλλιώς εξετάζονται σε πολύ πιο απαιτητικό διαγωνισμό, συνεχώς απαιτείτε να αποδεικνύουν την ικανότητα και τις γνώσεις τους και τους αιφνιδιαζετε με αλλαγές της τελευταίας στιγμής και χωρίς καν να τους αφήνετε το χρονικό περιθώριο να προετοιμαστουν κατάλληλα για τη νέα μορφή της γραπτής εξέτασης. Είστε επιεικώς απαράδεκτοι γιατί δεν σέβεστε ούτε στο ελάχιστο τους υποψηφίους της εσδι που έχουν έως το χρονικό αυτό σημείο ολοκληρώσει και πληρώσει αδρά την προετοιμασία τους επί τη βάσει διαφορετικών δεδομένων. Δεν πειράζει όμως, θα την πάρετε την απάντηση για όλα αυτά από τους ίδιους και τις οικογένειες τους εν καιρώ. Δεν έχει καν νόημα να προτείνω να ισχύσει η διάταξη από τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο διαγωνισμό γιατί πολύ απλά δεν υπολογίζετε καθόλου τη γνώμη των υποψηφίων και είμαι βέβαιος ότι θα ψηφίσετε την τροποποίηση αυτή με άμεση ισχύ από τον φετινό διαγωνισμό, αδιαφορώντας πλήρως για τον αιφνιδιασμό των υποψηφίων. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα ενεργήσετε κατ’ αυτό τον απαράδεκτο και ύποπτο θα έλεγε κανείς τρόπο… Και σίγουρα όχι και η τελευταία… Είναι βέβαιο ότι κάθε χρόνο θα βρίσκετε και από κάτι να αλλάξετε λίγο πριν ή μετά το Πάσχα όλως τυχαίως…

  • 17 Απριλίου 2025, 20:28 | Αλεξάνδρα Χαρ.

    Από τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο διαγωνισμό να ισχύσει η διάταξη διότι ακόμη και οι διδάσκοντες στα φροντιστήρια μας λένε ότι δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί στην πράξη. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, πώς θα προετοιμαστουμε σωστά οι υποψήφιοι για να μην αιφνιδιαστουμε τον Σεπτέμβριο με τη νέα μορφή των θεμάτων; Παρακαλώ θερμά να εισακουστεί το αίτημα αυτό. Ουδείς είναι αντίθετος με την αναβάθμιση του διαγωνισμού, αρκεί όμως να παρέχεται επαρκής χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα και να μην αιφνιδιαζονται έτσι οι υποψήφιοι λίγους μόλις μήνες πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Έχουμε ήδη καταβάλει πολύ κόπο και χρόνο καθώς και σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την προετοιμασία μας έως το χρονικό αυτό σημείο και είναι άδικο να αιφνιδιαζομαστε έτσι… Και εκτός από εμάς τους ίδιους, είναι και οι οικογένειες μας που μας έχουν συνδράμει ψυχολογικά και οικονομικά στους δύσκολους αυτούς καιρούς για να προετοιμαστουμε επαρκώς επί τη βάσει διαφορετικών δεδομένων. Να τα λάβετε υπόψη και αυτά παρακαλώ.
    Με εκτίμηση

  • 16 Απριλίου 2025, 19:50 | Εβελινα

    Εάν η διάταξη ισχύσει από το φετινό διαγωνισμό, να δώσετε αναλυτικές οδηγίες στις εξεταστικές επιτροπές για την ορθή εφαρμογή της. Μην πάμε το Σεπτέμβριο και δούμε μπροστά μας κανένα τεράστιο δικόγραφο με χίλια δύο νομικά ζητήματα και με καμία αόριστη εκφώνηση του τύπου: «εντοπίστε όλα τα νομικά ζητήματα που εντοπίζετε στο δικόγραφο». Να έχει λογική έκταση το δικόγραφο και να υπάρχουν σχετικά ερωτήματα από κάτω. Το έντιμο και σωστό βέβαια απέναντι στους υποψηφίους της φετινής σειράς θα είναι να ισχύσει η αλλαγή αυτή από τον επόμενο διαγωνισμό και όχι από τον επικείμενο, προς αποφυγή του αιφνιδιασμου τους. Και γενικά, καλό θα είναι να τους υπολογίζετε και να τους σέβεστε περισσότερο τους υποψηφίους που καταβάλλουν τόσο κόπο, χρόνο και χρήμα για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Μην θεωρείτε αυτονόητη τη συμμετοχή τους και επιφέρετε συνεχώς τροποποιήσεις αιφνιδιαστικα λίγους μήνες πριν από τις εξετάσεις γιατί στο τέλος δεν θα ασχολείται κανείς με το διαγωνισμό και δεν θα έχετε να διαλέγετε… Η εποχή είναι δύσκολη και η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων κακή. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά στα φροντιστήρια κάθε χρόνο για να προετοιμαζονται με βάση τις αλλαγές τις τελευταίας στιγμής και αυτό θα έπρεπε να το καταλαβαίνετε και από μόνοι σας εκεί στο Υπουργείο, τόσο εσείς όσο και αυτοί που σας προτείνουν με τέτοια συχνότητα αλλαγές σχετικές με το διαγωνισμό. Εκτός και αν όντως επιθυμείτε μέσω όλων αυτών να καταστεί ο διαγωνισμός της εσδι διαγωνισμός αποκλειστικά για την οικονομική ελίτ της χώρας… Εάν είναι έτσι, πείτε το μας τουλάχιστον να μην ματαιοπονουμε άσκοπα οι μη έχοντες και πετάμε και τα χρήματα που με τόσο κόπο έχουμε δουλέψει!

  • 16 Απριλίου 2025, 17:52 | xari

    ειναι ανεπιτρεπτο παιδια και ειδικα στην ηλικια των 28 χωρις ιδιαιτερη πρακτικη εμπειρια να υποβαλλονται στη ψυχοφθορα διαδικασια περαν του διαβασματος..τωρα και του αγνωστου.δε γινεται να αλλαζουν τελευταια στιγμη και να αποσκοπουν στη τελικη στη οικονομικη ψυχολογικη φθορα..ηδη ολη η οικογενεια ειναι διπλα στα παιδια ας ειναι κ το κρατος μια φορα

  • 16 Απριλίου 2025, 10:21 | Ελεαννα

    Από τον επόμενο ή το μεθεπόμενο διαγωνισμό η ισχύς της διάταξης αυτής και εφόσον παρασχεθουν σαφείς οδηγίες προς τις εξεταστικές επιτροπές προς αποφυγήν ευτράπελων με πολυσέλιδα δικόγραφα ως θέματα… Ακούστε για μια φορά και τους υποψηφίους!

  • 16 Απριλίου 2025, 09:07 | Χρήστος

    Σε ένα πραγματικό κράτος δικαίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και οι εκπρόσωποι των κλάδων των δικαστικών και εισαγγελικων λειτουργών θα μεριμνουσαν για τη διασφάλιση του αμετάβλητου των ουσιωδων έστω δεδομένων του διαγωνισμού και θα πρότειναν τροποποιήσεις με φειδώ και σύνεση (και σίγουρα όχι κάθε χρόνο) προκειμένου να μην αιφνιδιαζονται οι υποψήφιοι και λόγω αυτού να αποτρέπονται από το να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, προβληματιζομενοι για την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που θα πρέπει να υποστούν προκειμένου να κάνουν εκ νέου προετοιμασία σε κάποιο φροντιστήριο με βάση τα νέα δεδομένα του διαγωνισμού. Αντ’ αυτού τι βλέπουμε να γίνεται τα τελευταία χρόνια; Τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων επί παντός ζητήματος που άπτεται του εισαγωγικου διαγωνισμού (στο ανώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής, στους συντελεστές βαρύτητας των δύο σταδίων καθώς και των μαθημάτων του γραπτού σταδίου) με αδικαιολόγητη συχνότητα, επί δύο έτη ισχυσαν προκριματικό στάδιο ξένης γλώσσας με επιπρόσθετη μετάβαση στη Θεσσ/κη και υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση για τη συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων που δεν ήταν κάτοικοι Θεσσ/κης και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι αλλαγές που έχουν ψηφίσει μέσα στα τελευταία μόλις 3 – 4 χρόνια, φέρνουν τώρα προς ψήφιση, λίγους μόλις μήνες πριν από τον επικείμενο διαγωνισμό, μία ακόμη τροποποίηση που αφορά στη μορφή της εξέτασης των νομικών μαθημάτων κατά το γραπτό στάδιο και ορίζουν μάλιστα η νέα αυτή διάταξη να εφαρμοστεί ήδη από τον φετινό διαγωνισμό παρά τις επίμονες παρακλήσεις των – για πολλοστή φορά – αιφνιδιασμενων υποψηφίων, που έχουν ήδη διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά και έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους επί τη βάσει άλλων δεδομένων, να ισχύσει η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση από τον επόμενο ή το μεθεπόμενο διαγωνισμό. Μάλλον οι αρμόδιοι δεν επιθυμούν να έχει συμμετοχή ο διαγωνισμός της εσδι και σκαρφίζονται κάθε χρόνο και από κάτι προκειμένου να αιφνιδιαζουν, να αγχώνουν και γενικά να έχουν στην τσίτα τους υποψηφίους μέχρι να τους φέρουν τελικά στο σημείο να μην αντέχουν άλλο ψυχολογικά και οικονομικά όλη αυτή την κατάσταση και να σταματήσουν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό ο οποίος θα μετατραπεί έτσι από ένα διαγωνισμό υψηλής συμμετοχής, πράγμα εξόχως θετικό για το επίπεδο του ανταγωνισμού και της προετοιμασίας των υποψηφίων, σε ένα διαγωνισμό για ελάχιστους και συγκεκριμένα μόνο για τους οικονομικά επιφανεστερους και προνομιούχους που θα δύνανται να παρακολουθούν σε μόνιμη βάση φροντιστηριακα ή ιδιαίτερα μαθήματα προκειμένου να συμβαδίζουν με τις συνεχείς και πραγματικά ανούσιες αλλαγές ενώ θα κάνουν και ακόμη μεγαλύτερο τζίρο τα διάφορα φροντιστήρια (με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια)… Έτσι οραματίστηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης την «αναβάθμιση» του διαγωνισμού και της δικαιοσύνης εν γένει! Μιλάμε για κατάντια πλέον… Και το πιο αστείο της υπόθεσης; Θεωρούν εξαιρετικά αφελείς τους υποψηφίους, πιστεύοντας ότι δεν έχουν αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό άλλωστε και συνεχίζουν ακάθεκτοι… Επέλεξαν συνειδητά να διορίσουν ως ειρηνοδικες και έπειτα να προαγαγουν σε πρωτοδικες ειδικής επετηρίδας περισσότερους από 500 επιλαχοντες που συμμετείχαν στον πολύ πιο βατό διαγωνισμό των ειρηνοδικων που διεξήχθη προ δεκαετίας (το 2015) και έλαβαν αντικειμενικά χαμηλές βαθμολογίες, αφαιρώντας όλες αυτές τις θέσεις από τον πολύ πιο απαιτητικό ετήσιο εισαγωγικό διαγωνισμό της εσδι, για τη συμμετοχή στον οποίο οι υποψήφιοι δαπανούν σημαντικά χρηματικά ποσά και μελετούν ώρες ατελείωτες επί χρόνια βιώνοντας παράλληλα έντονο άγχος και ανασφάλεια. Για ακόμη μία φορά δηλαδή εμπαίζουν τους πραγματικά άξιους που ίδρωναν τη φανέλα όλα αυτά τα χρόνια που όλοι οι ως άνω ευνοημένοι επιλαχοντες και όχι επιτυχόντες απολάμβαναν τους ουρανοκατεβατους και χαριστικους διορισμούς τους! Ναι, όλοι αυτοί που με εντολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης διοριστηκαν ως ειρηνοδικες και προήχθησαν εν μία νυκτί σε πρωτοδικες ειδικής επετηρίδας χωρίς καν να έχουν φοιτήσει στη Σχολή Δικαστών όπως όλοι οι λοιποί πρωτοδικες! Και από τέτοιους «πρωτοδικες» εκδικάζονται οι αστικές και ποινικές υποθέσεις των πολιτών σήμερα και μετά απορεί ο κόσμος για τα χάλια της δικαιοσύνης και την υπέρμετρη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης… Οι κύριοι επιλαχοντες και οι κυρίες επιλαχουσες «καθάρισαν» με κάτι σεμιναριακα της πλάκας, τάχα επιμορφωτικά, αλλά από τους υποψηφίους του διαγωνισμού της εσδι το Υπουργείο απαιτεί συνεχώς γη και ύδωρ… Να σημειώνουν άριστες επιδόσεις σε όλα τα εξεταζόμενα νομικά μαθήματα, να έχουν γενικές γνώσεις τις οποίες να μπορούν να διατυπώσουν άψογα σε γραπτό κείμενο (βλ. μάθημα γενικής παιδείας) και να γνωρίζουν άριστα την αγγλική ή γαλλική ή γερμανική νομική ορολογία στην οποία επίσης εξετάζονται. Και όλα αυτά για να εισαχθούν μετά από κατά μέσο όρο 3 – 4 χρόνια συνεχούς διαβάσματος και υπέρμετρης ψυχολογικής κόπωσης στο δικαστικό ή εισαγγελικο σώμα και να έχουν ως συναδέλφους τους (με τα ίδια ακριβώς δικαιώματα, τις ίδιες αποδοχές κλπ.) όλους τους ως άνω ουρανοκατεβατα διορισμενους επιλαχοντες που ούτε που ίδρωσε το αυτάκι τους και ούτε που κατάλαβαν ποτέ τι θα σημαίνει διάβασμα και εντατική προσπάθεια… Εντάξει, μιλάμε για χοντρό δούλεμα του Υπουργείου προς τους υποψηφίους πλέον! Πέραν πάσης αμφιβολίας εμπαιγμός και κοροϊδία!!

  • 15 Απριλίου 2025, 21:41 | Αναστασία

    Η αλλαγή να ισχύσει από τον επόμενο διαγωνισμό για να μην αιφνιδιαστουν οι υποψήφιοι της φετινής σειράς που προετοιμαζονται με τα έως τώρα δεδομένα. Ευελπιστώ να εισακουστουν οι υποψήφιοι σε αυτό.

  • 15 Απριλίου 2025, 21:49 | Μιχαήλ – Άγγελος Κ.

    Άνευ ουσιαστικής σημασίας η αλλαγή του τρόπου γραπτής εξέτασης, αφού:

    1) τα πρακτικά θέματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι τα τελευταία χρόνια (καμία σχέση με τα παλαιότερα) είναι ήδη πολύ σύνθετα, ιδιαίτερα εκτεταμένα, με διαβαθμισμένα επίπεδα δυσκολίας και πολλές φορές τα τιθέμενα ζητήματα υπερβαίνουν σε βαθμό δυσκολίας και συνθετότητας το οποιοδήποτε «πραγματικό δικόγραφο». Ουδείς μπορεί να ανταπεξέλθει στην επίλυση τους μόνο με «θεωρητικές» γνώσεις, εάν δεν έχει κατανοήσει σε βάθος τη νομοθεσία και την πρακτική εφαρμογή της.

    2) συνεχίζει να υπάρχει το παράδοξο, στο δεύτερο στάδιο, ήτοι αυτό της προφορικής εξέτασης, οι επιτυχόντες του πρώτου- γραπτού σταδίου, να εξετάζονται κυρίως στην «παπαγαλία» των άρθρων των Κωδίκων και των διαφόρων θεωριών. Δηλαδή σε τίποτα πρακτικό ! Όποιος έχει παρευρεθεί σε προφορική εξέταση ως ακροατήριο, οι ερωτήσεις που γίνονται είναι του τύπου: «Πείτε μας πόσες θεωρίες υπάρχουν για τον αιτιώδη σύνδεσμο στην αδικοπραξία, τί λέει η τάδε θεωρία για το δεδικασμένο, τί είναι η τριγωνική απάτη, τί λέει το τάδε άρθρο για την ευρωπαική εντολή έρευνας κλπ. Η χαρά δηλαδή του κάθε παπαγάλου που ενώ είναι χαμηλά βαθμολογικά στα γραπτά, ανεβαίνει πόσες θέσεις από τα προφορικά. Λες και είμαστε σε εξεταστική εξαμήνου νομικής σχολής.

    3) τα όρια ηλικίας (28-39/40) παραμένουν αδικαιολόγητα χαμηλά. Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν υπάρχουν τόσο μικρά όρια ηλικίας (δικαστής 28-30 ετών !) . Πρέπει τα όρια ηλικίας (κατώτερο και ανώτερο) να ανέβουν και να πάνε τουλάχιστον 33-45. Έχουν ανέβει τα όρια ηλικίας σε όλα τα νομικά επαγγέλματα και συνεχίζουμε να θέλουμε δικαστές 20αρηδες στην Ελλάδα. Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στα ακροατήρια κάθε μέρα.

    4) αυτό το άκρως υποκειμενικής- συγκυριακής βαθμολόγησης μάθημα της «γενικής παιδείας» (έκθεση ιδεών στην ουσία) σε τί ακριβώς εξυπηρετεί; Είναι άδικο ένας υποψήφιος που έχει γράψει πολύ καλά στα νομικά μαθήματα, να χάνει βαθμούς από την τελική κατάταξη λόγω αυτού του μαθήματος ή ακόμα και να κόβεται μόνο από το μάθημα αυτό. Απορώ γιατί το μάθημα αυτό να υπάρχει σε έναν τέτοιο ειδικό διαγωνισμό, λες και πρόκειται για διαγωνισμό ασεπ εκπαιδευτικών.

    5) πρέπει το υπουργείο να δώσει σαφείς οδηγίες στην εξεταστική επιτροπή που θα οριστεί για το πώς να χειριστούν τον νέο τρόπο εξέτασης γιατί πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εξέταση είναι 4ωρη και εξαντλητική (δη για όσους έχουν διπλή εξέταση κάθε μέρα λόγω επιλογής πάνω από 1 κατεύθυνσης). Δεν μπορεί το όποιο δικόγραφο να είναι εκτενές και να θίγει πεντακόσια ζητήματα.

    Τέλος, είναι απαράδεκτο η όποια αλλαγή στον τρόπο εξέτασης, ακόμα και εάν θεωρείται θετική, να μην ισχύσει από τον επόμενο ή μεθεπόμενο διαγωνισμό, αλλά από τον προσεχή. Η συντριπτική πλειοψηφία υποψηφίων έχει ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία στο φροντιστήριο και δεν υπάρχει επαρκής πλέον χρόνος (αλλά και χρήματα) για επιπλέον μαθήματα επί πρακτικών σε μορφή «δικογράφου».

    Μετά τιμής

  • 15 Απριλίου 2025, 19:01 | Μαρία – Εμμανουέλα

    Τους Ειρηνοδίκες του διαγωνισμού του 2015, τους οποίους από τους επιλαχόντες διορίσατε μέχρι πέρυσι σχεδόν όλους (διορίστηκαν κυριολεκτικά και άτομα που δεν το περίμεναν καν λόγω της χαμηλής απόδοσης τους στον διαγωνισμό που μάλιστα για χρόνια μετά τον διαγωνισμό δεν ασκούσαν καν δικηγορία), και τους οποίους όλους εν μία νυκτί και χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση αναβαθμίσατε σε Πρωτοδίκες) τους είχατε εξετάσει τότε και σε δικόγραφα ; Γιατί 2 μέτρα και 2 σταθμά ;

    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει συνέχεια οι υποψήφιοι της ΕΣΔΙ (οι κανονικοί δηλαδή δικαστές- απόφοιτοι ΕΣΔΙ, όχι οι τέως Ειρηνοδίκες και πλέον Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας που διορίστηκαν χωρίς να περάσουν ποτέ ούτε έξω από την Εθνική Σχολή Δικαστών) να ταλαιπωρούνται και να αιφνιδιάζονται με συνεχείς αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων εν μέσω προετοιμασίας. Οι υποψήφιοι αυτοί αφιερώνουν τόσο χρόνο, κόπο και χρήματα (φροντιστήρια) και ξαφνικά φέρνετε τέτοια αλλαγή με άμεση μάλιστα ισχύ προς αιφνιδιασμό τους. Δεν φτάνει η όλη ψυχική και οικονομική δοκιμασία που περνούν για να πετύχουν στον διαγωνισμό αυτό, θέλετε να τους έχετε και συνεχώς σε ανησυχία και ανασφάλεια για το τί τους ξημερώνει με αυτόν τον διαγωνισμό. Είναι άδικο τουλάχιστον.

    Υ.Γ.: κρίμα που δεν έδωσα στον διαγωνισμό Ειρηνοδικών το 2015, να έχω διοριστεί και εγώ από τον τεράστιο πίνακα επιλαχόντων, να με έχουν κάνει σήμερα Πρωτοδίκη χωρίς πολύ κόπο.

  • 15 Απριλίου 2025, 18:23 | Θεοδώρα

    Ο άλλος προτείνει να περνάνε οι υποψήφιοι δικαστές και εισαγγελείς τα ψυχομετρικα τεστ των πιλότων λες και δεν προβλέπεται ήδη η υποχρεωτική προσκόμιση πιστοποιητικού ψυχικής υγείας από δημόσιο νοσοκομείο για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό… Μήπως να πετάξουν και κανένα αεροπλάνο οι υποψήφιοι προκειμένου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό της εσδι; Δεν πάτε καθόλου καλά κάποιοι αλλά αυτό το γνωρίζαμε… Το θέμα είναι γιατί το Υπουργείο ενεργεί κατά τον τρόπο που ενεργεί, με αιφνιδιαστικη ουσιώδη αλλαγή λίγους μόνο μήνες πριν από τον επικείμενο διαγωνισμό… Τι και ποιους εξυπηρετεί κάτι τέτοιο; Ας ισχύσει από την επόμενη χρονιά η συγκεκριμένη διάταξη, δεν χάθηκε ο κόσμος! Πρέπει οπωσδήποτε να αιφνιδιασετε τους υποψηφίους της 32ης σειράς; Τι να πω πια… Κάθε λίγο και λιγάκι στο ίδιο έργο θεατές. Κάν’ τε ό,τι καταλαβαίνετε αλλά να ξέρετε ότι έχετε κουράσει αρκετά τους περισσότερους υποψηφίους…

  • 15 Απριλίου 2025, 18:42 | Μαριλια

    Αυτό που ορισμένοι υποψήφιοι βρίσκετε κάθε φορά την ευκαιρία να εκφράσετε την κακία σας προς τους συνυποψηφιους σας σε σχόλια κάτω από υπό ψήφιση διατάξεις σχετικές με το διαγωνισμό να το κοιτάξετε λίγο… Απορεί υποψήφια εδώ για το πώς συνυποψηφιοι της, ιδίως νεότεροι ηλικιακά, θα ανταποκριθουν στη νέα μορφή της εξέτασης μέσω δικογραφου αντί πρακτικού γιατί όπως βλακωδως πιστεύει αρκετοί συνυποψηφιοι της δεν έχουν καν δει δικόγραφο στη ζωή τους ενώ είναι δικηγόροι. Ψηφίστε τη διάταξη με άμεση ισχύ από φέτος, να πάνε οι γνωστοί γραφικοί υποψήφιοι που δίνουν εδώ και 10 χρόνια και κόβονται και να ξανακοπουν μήπως και αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν ευθύνεται η έως τώρα μορφή του διαγωνισμού για τις απανωτές αποτυχίες τους… Άντε, γιατί προκειμένου να ικανοποιηθεί η χαιρεκακια του κάθε γραφικού υποψηφίου αιφνιδιαζετε συνεχώς τους σοβαρούς υποψηφίους που μελετούν και προετοιμαζονται εδώ και καιρό επί τη βάσει συγκεκριμένων δεδομένων. Προσέξ’τε μην μείνετε μόνο με αυτούς τους υποψηφίους στο τέλος… Για τους σοβαρούς υποψηφίους υπάρχουν και άλλοι διαγωνισμοί με σταθερότητα. Αρκετά πια με τη διαρκή κλάψα των 45αρηδων που έδωσαν από 10 φορές ο καθένας και επειδή κόπηκαν τους φταίνε τα θέματα, τα όρια ηλικίας και τα πάντα όλα. Δεν το αντιλαμβανεστε εκεί στο Υπουργείο ότι επειδή αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό λόγω της πρόσφατης μείωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας από τα 45 στα 40 έτη βγάζουν κακία προς τους συνυποψηφιους τους που ακόμη μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό; Κάπου έλεος όμως!

  • 15 Απριλίου 2025, 18:48 | Πάρις

    Άρχισαν πάλι να παριστάνουν διάφοροι υποψήφιοι τους μεταρρυθμιστες και να προτείνουν εδώ ό,τι τους κατέβει… Επειδή δηλαδή κάποιοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν μετά από πολλές προσπάθειες σημαίνει ότι έχει θέματα ο διαγωνισμός και πρέπει να έρθουν όλα ανάποδα αιφνιδιαζοντας τους υποψηφίους που προετοιμαζονται εδώ και πολύ καιρό με βάση συγκεκριμένα δεδομένα; Έτσι νομίζουν κάποιοι ότι θα καταφέρουν να εισαχθούν πιο εύκολα; Ο διαγωνισμός πρέπει να έχει σταθερότητα για να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι. Με τις συνεχείς αλλαγές, το αντίθετο θα επιτευχθεί. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη τροποποίηση, δεν τη βλέπω αρνητική αλλά και πάλι θα πρέπει να ισχύσει από τον επόμενο διαγωνισμό. Μην αιφνιδιαζετε κάθε χρόνο τους υποψηφίους με νομοθετικές μεταβολές στη μέση της χρονιάς και ενώ έχει ήδη γίνει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους κατ’ άλλον τρόπο.

  • 15 Απριλίου 2025, 18:46 | Μαριάννα

    Η διάταξη να ισχύσει από τον επόμενο διαγωνισμό για ευνόητους λόγους.

  • 15 Απριλίου 2025, 18:18 | Θέμις

    Η αλλαγή να ισχύσει από τον επόμενο διαγωνισμό και όχι από τον φετινό. Οι υποψήφιοι του 32ου διαγωνισμού έχουν ήδη προετοιμαστει επί τη βάσει διαφορετικών δεδομένων. Εάν η διάταξη τεθεί σε ισχύ άμεσα, θα πρόκειται για απαράδεκτο αιφνιδιασμό των υποψηφίων.

  • 15 Απριλίου 2025, 12:56 | Αγγελική

    Πολύ θετική μεταρρύθμιση. Αναρωτιέμαι μόνο πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι υποψήφιοι όταν η πλειοψηφία δεν έχει ασκήσει πραγματική δικηγορία, καθώς αναγκάζεται να επικεντρωθεί στο διάβασμα της αχανούς ύλης (είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να δουλεύει σε δικηγορικό γραφείο και ταυτόχρονα να διαβάζει για τον συγκεκριμένο απαιτητικό διαγωνισμό).

    Αν η φοίτηση στη σχολή δεν επαρκεί για την κατάρτιση στην επεξεργασία φακέλων (εικάζω από την αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων και την ειδησιογραφία περί παύσεων δικαστικών λειτουργών) μήπως θα πρέπει επιτέλους να καταργηθεί το όριο ηλικίας και να προστεθεί ως προϋπόθεση η άσκηση πραγματικής δικηγορίας που θα αποδεικνύεται με κατάσταση παράστασης σε δικαστήρια; Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω, γιατί ενώ ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης είχε εξαγγείλει την αύξηση των ορίων ηλικίας δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του οράματος του.

  • 15 Απριλίου 2025, 12:20 | Ανώνυμος

    Παραθέτω συνοπτικά κάποιες από τις προτάσεις μου.

    Πρόκειται για μικρές και όχι ρηξικέλευθες αλλαγές, οι οποίες φρονώ ότι θα αναβαθμίσουν τον διαγωνισμό προς το καλύτερο.

    1)Αφαίρεση από τις γραπτές εξετάσεις του μαθήματος της ξένης γλώσσας διότι είναι περιττή.Το μάθημα αυτό βαθμολογείται για όλους σχεδόν με τον ίδιο βαθμό(12+) ενώ και ο βαθμός στο συγκεκριμένο μάθημα δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο στην τελική βαθμολογία, καθώς ο συντελεστής του είναι 0,4.Εφόσον είναι τόσο σημαντική η γνώση ξένης γλώσσας αρκεί η προσκομιδή μιας αναγνωρισμένης πιστοποίησης ξένης γλώσσας επιπέδου advanced/proficiency.Είναι παντελώς άσκοπο να ξοδεύεται χρόνος για την προετοιμασία ενός μαθήματος το οποίο δεν χρειάζεται να υπάρχει στις συγκεκριμένες εξετάσεις και επιπλέον αφαιρεί χρόνο απο την μελέτη των υπολοίπων μαθημάτων που είναι και σημαντικότερα.Η εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος θα είχε λογική αν οι εξετάσεις αφορούσαν την πλήρωση θέσεων μεταφραστών νομικών κειμένων ή σε κάποιο όργανο της ΕΕ.

    2)Αφαίρεση από τις γραπτές εξετάσεις του μαθήματος της γενικής νομικής παιδείας, διότι βαθμολογείται με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια και μπορεί να στερήσει την θέση στο Σώμα από υποψηφίους που είναι άριστοι στα νομικά μαθήματα, τα οποία πρέπει να αποτελούν και το μοναδικό κριτήριο(απο πλευράς γνωστικού αντικειμένου) επιλογής κάποιου ως μελλοντικού δικαστή.Δεν είναι λίγες οι φορές που το συγκεκριμένο μάθημα μπορεί να παίξει τον ρόλο του “μπαλαντέρ” ή του “κόφτη” για την εισαγωγή του υποψηφίου στην ΕΣΔΙ, πράγμα άδικο.Συμφωνώ πως ο δικαστής πρέπει να έχει γνώμη για σύγχρονα νομικά ζητήματα και να μπορεί να την διατυπώνει με ένα άρτιο κείμενο όμως η ικανότητα του υποψηφίου στον γραπτό λόγo αξιολογείται ήδη μέσω της γραπτής εξέτασης στα υπόλοιπα νομικά μαθήματα, επομένως η εξέταση στη γενική νομική παιδεία καθίσταται περιττή.

    Προτείνω την αντικατάσταση των ανωτέρω μαθημάτων (εφόσον κρίνεται απαραίτητη η εξέταση και σε κάποιο επιπλέον μάθημα) με κάποιο νομικό μάθημα συναφές με την αντίστοιχη κατεύθυνση.Έτσι και θα εξεταζόμεθα σε κάτι που θα σχετίζεται άμεσα με τον λειτουργικό μας ρόλο αλλά και θα υπάρχει μια πιο δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση των γνώσεων μας.

  • 15 Απριλίου 2025, 04:35 | Αναστάσιος Σπ.

    Η εν λόγω αλλαγή ίσως και να έχει θετικό πρόσημο. Αυτό που προξενεί απορία όμως σε αρκετούς υποψηφίους είναι το γιατί να ψηφιστεί λίγο καιρό πριν από τον επικείμενο διαγωνισμό με άμεση μάλιστα ισχύ από φέτος αντί να ισχύσει από τον επόμενο ή το μεθεπόμενο διαγωνισμό ώστε να μην αιφνιδιαστουν οι υποψήφιοι του 32ου (φετινού) διαγωνισμού. Μπορεί η πρόθεση του Υπουργείου να είναι καλή αλλά με το να μεταβαλλονται κάθε χρόνο δεδομένα του διαγωνισμού, ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για τέτοιες σημαντικές αλλαγές, το μόνο που θα επιτύχετε θα είναι η ψυχολογική κόπωση και η αποστροφή αρκετών υποψηφίων για το διαγωνισμό. Πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα γιατί για την προετοιμασία του συγκεκριμένου διαγωνισμού απαιτείται πολύς χρόνος και σημαντικοί οικονομικοί πόροι. Δεν μπορεί λοιπόν ο μέσος υποψήφιος που κατά μέσο όρο θα κληθεί να δώσει 3 – 4 φορές μέχρι να εισαχθεί να εξετάζεται κάθε χρόνο και με διαφορετικά δεδομένα… Ελπίζω να το καταλάβετε κάποια στιγμή αυτό προτού να είναι αργά. Μην καταστήσετε απωθητικό το διαγωνισμό της εσδι με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις και τους αιφνιδιασμους της τελευταίας στιγμής γιατί δεν θα είναι προς όφελος κανενός όλο αυτό. Εκτός και αν επιθυμείτε ένα διαγωνισμό με 100 μόνο υποψηφίους κάθε χρόνο που θα μπορούν να ανταποκριθουν και οικονομικά στις συνεχείς μεταβολές παρακολουθωντας κάθε χρόνο φροντιστήριο σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα.

  • 15 Απριλίου 2025, 04:09 | Χριστίνα

    Ε ναι αλίμονο! Να μην ψηφιστεί αλλαγή στη μέση της χρονιάς με άμεση ισχύ από τον φετινό διαγωνισμό; Έχει γίνει έθιμο πλέον… Ήμαρτον όμως! Σεβαστείτε λίγο και τους υποψηφίους που τα τελευταία ιδίως χρόνια συνεχώς τους αιφνιδιαζετε… Πάνω που διορθώθηκε πέρυσι η παρωδία με το προκριματικό στάδιο της ξένης γλώσσας άρχισαν άλλα; Να ισχύσει από τον επόμενο διαγωνισμό. Καν’ τε τουλάχιστον αυτό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να εισακουστουν και οι υποψήφιοι που είναι μέσα στον χορό. Μην κωφεύετε διαρκώς στα δίκαια αιτήματα τους!!

  • 15 Απριλίου 2025, 03:35 | Αλέξανδρος

    Πάλι αλλαγές λίγους μόλις μήνες πριν από τον επικείμενο διαγωνισμό με άμεση μάλιστα ισχύ από φέτος; Η συγκεκριμένη αλλαγή μπορεί και να είναι θετική αλλά γιατί δεν δίνεται ποτέ ένα εύλογο χρονικό περιθώριο προσαρμογής και στους υποψηφίους του διαγωνισμού που μέχρι και σήμερα κάνουν προετοιμασία με βάση τα μέχρι τώρα ισχύοντα δεδομένα; Τέλος πάντων, θα ψηφιστεί και αυτό, όπως και πολλά άλλα κατά το πρόσφατο παρελθόν, και θα αγωνιούν πάλι οι υποψήφιοι να καταλάβουν τι και πώς παραμονές του διαγωνισμού… Κάπου έχει κουράσει όλο αυτό και καλό θα ήταν να το σταματήσετε!

  • 15 Απριλίου 2025, 03:59 | Μαρία Νεφέλη

    Η αλλαγή στη μορφή της γραπτής εξέτασης των νομικών μαθημάτων να ισχύσει από τον επόμενο και όχι από τον διαγωνισμό του τρέχοντος έτους προς αποφυγήν αιφνιδιασμου των υποψηφίων που προετοιμαζονται εδώ και πολύ καιρό επί τη βάσει των έως τώρα ισχυοντων δεδομένων. Ελπίζω να εισακουστουν οι υποψήφιοι αυτή τη φορά σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες…

  • 15 Απριλίου 2025, 02:58 | ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω, καθίσταται επιτακτική η αύξηση τόσο του ελάχιστου όσο και του ανώτερου ηλικιακού ορίου συμμετοχής στον Εισαγωγικό Διαγωνισμό της ΕΣΔΙ. Η δικανική εμπειρία έχει αποδείξει ότι δύσκολα κάποιος που δεν έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του, μπορεί να ανταποκριθεί στα υψηλά πνευματικά και ψυχικά standards που απαιτούνται για την θέση του Δικαστικού Λειτουργού. Αντίθετα, έμπειροι και καταρτισμένοι Δικηγόροι μέχρι την ηλικία των 50, είναι καθόλα χρήσιμοι στις αυξημένες αυτές απαιτήσεις του λειτουργήματος και ως εκ τούτου, με τα σημερινά όρια ηλικίας ως προς την εισαγωγή στο Σώμα, τούτο στερείται της σχετικής τους ικανότητας.

    Επιπλέον, ο τωρινός Υπουργός Δικαιοσύνης από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του είχε επισημάνει την ανάγκη, οι υποψήφιοι να περνούν τα ψυχομετρικά τεστ που εφαρμόζονται στους υποψηφίους πιλότους, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις του λειτουργήματος οδήγησαν στο παρελθόν δυστυχώς, έναν αριθμό δικαστικών σε αυτοχειρία. Είναι λάθος λοιπόν, το νομοσχέδιο αυτό να μην εισαγάγει και το σύστημα αυτό κατά το στάδιο της επιλογής. Τώρα είναι εφικτή η πραγματική αυτή ευκαιρία.

  • 15 Απριλίου 2025, 01:09 | ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Συνιστά εξαιρετική καινοτομία η κατάργηση των πρακτικών θεμάτων στο γραπτό στάδιο του Εισαγωγικού Διαγωνισμού με την αντικατάστασή τους από την επεξεργασία δικογράφων, δεδομένου ότι το μέχρι σήμερα διαγωνιστικό σύστημα προωθούσε την στείρα και άνευ οποιασδήποτε πρακτικής αντιπροσωπευτικής ικανότητας εισαγωγή στο δικαστικό σώμα, τουτέστιν προωθούσε την περιστασιακή στο πλαίσιο του γραπτού σταδίου του Εισαγωγικού Διαγωνισμού παπαγαλία, άνευ της ανάλογης απαραίτητης προς τούτο κριτικής σκέψης γενικά και ειδικότερα, της δικανικής αύτης!!

    Σημαντική όμως έμφαση θα έπρεπε να δίνεται και στην ουσιαστική προγενέστερη εμπειρία επί της μαχόμενης δικηγορίας με την ανάλογη πριμοδότηση των υποψηφίων ανάλογα με την επαγγελματική προϋπηρεσία τους, δεδομένου ότι η εισαγωγή στο Δικαστικό Σώμα χρήζει απαραιτήτως την ουσιαστική προηγούμενη ζύμωση του μελλοντικού δικαστή με το προγενέστερο στάδιο της προπαρασκευής της δίκης καθώς και της ζωντανής οργανικής της εξέλιξης στο πλαίσιο της δικονομικής πορείας.

  • 15 Απριλίου 2025, 01:32 | ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Η φράση: «τα πρακτικά θέματα διορθώνονται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής…» στην παράγραφο 3, επαναλαμβάνει την λέξη «πρακτικά», την στιγμή που κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση των πρακτικών είδει πανεπιστημιακών εξετάσεων, με την επεξεργασία δικογράφου. Προφανώς, πρόκειται για προϊόν κακονομίας που πρέπει να διορθωθεί φραστικά.

  • 15 Απριλίου 2025, 01:31 | ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Διαχρονικά παρατηρείται το εξής τραγελαφικό: το πρώτο στάδιο του Εισαγωγικού Διαγωνισμού, ήτοι το στάδιο των γραπτών εξετάσεων, διενεργείται στην Θεσσαλονίκη, όπως εξακολουθεί να ισχύει και με την τωρινή εξακουλουθούμενη πρόβλεψη. Το γεγονός αυτό εκτός από την εξαντλητική και κοστοβόρα σε χρήμα ταλαιπωρία για τους υποψηφίους, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ΔΕΝ προέρχονται από την Βόρεια Ελλάδα, να ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη ( ενώ η Αθήνα γεωγραφικά εντοπίζεται στην μέση της εδαφικής επικράτειας της χώρας ), με αποτέλεσμα να καλούνται να καταβάλλουν αστρονομικά ποσά σε κόστος μεταφοράς και διαμονής σε ξενοδοχείο, επαυξάνει κατά πολύ το κόστος διοργάνωσης του πρώτου σταδίου των γραπτών δοκιμασιών του διαγωνισμού, με δεδομένου ότι με το πέρας αυτού, ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, προκειμένου να φυλαχθούν στον Άρειο Πάγο!!!!!!!!! τα μεν εκείνα των κατευθύνσεων της Πολιτικής/Ποινικής Δικαιοσύνης και της κατεύθυνσης των Εισαγγελέων, τα δε εκείνα της κατεύθυνσης της Διοικητικής Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας!!!!!!!
    Ακολουθεί η βαθμολόγηση στην Αθήνα και κατόπιν, ξανά ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αυτή τη φορά!!!!!!!, όπου ακολουθεί το στάδιο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων και κατόπιν, φυλάσσονται στο αρχείο της Σχολής Δικαστών στην Καλαμαριά!
    Με τον τρόπο αυτόν, λαμβάνει χώρα μία περιττή και προφανώς αντίθετη στην αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης ανούσια κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε βάρος του Έλληνα φορολογουμένου, η οποία ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ εάν όπως επιτάσσει προς τούτο η κοινή λογική και τα διδάγματα της κοινής πείρας, το πρώτο στάδιο των γραπτών δοκιμασιών του Εισαγωγικού Διαγωνισμού, διεξαγόταν στην Αθήνα.
    Επιπλέον, ο παραλογισμός της ανωτέρω παθογένειας επιρρωνύεται έτι περαιτέρω ΚΑΙ από το γεγονός ότι, ενώ στην Αθήνα υφίστανται πληθώρα κτηριακών εγκαταστάσεων δημοσίων χώρων όπου θα μπορούσαν οι γραπτές δοκιμασίες να διεξάγονται άνευ καταβολής αντιτίμου [βλ. Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών ( Νομική Σχολή ΕΚΠΑ ), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, παλαιά Σχολή Αστυφυλάκων έναντι Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιά ], εντούτοις στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεν υφίσταται η ανάλογη ευρυχωρία, με αποτέλεσμα το Ν.Π.Δ.Δ. της Σχολής Δικαστών ( και το Δημόσιο εν γένει ), να εξαναγκάζεται σε μίσθωση αιθουσών ξενοδοχείων έναντι αδρού οικονομικού ανταλλάγματος για άλλη μια φορά εις βάρος των δημοσίων οικονομικών, προκειμένου να διοργανώνεται το πρώτο στάδιο του Εισαγωγικού Διαγωνισμού στις κτηριακές εγκαταστάσεις ξενοδοχειακών μονάδων κολοσσών σε χώρους εντοπιζόμενους σε τεράστια αναλογικά χιλιομετρική απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης [ βλ. Regency, Nikopolis ], με αποτέλεσμα να προξενείται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα μετακίνησης στα σημεία ταύτα.
    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ με την συγκεκριμένη νομοθετική μεταρρύθμιση να λάβει χώρα η σχετική τροποποίηση, ώστε η διενέργεια του πρώτου μέρους του Εισαγωγικού Διαγωνισμού να γίνεται στην Αθήνα.

  • 14 Απριλίου 2025, 18:45 | Στέλλα Παπακώστα

    Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι ο νέος τρόπος εξέτασης των νομικών μαθημάτων κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αν και η επεξεργασία δικογράφου είναι κάτι που το μαθαίνουν οι εκπαιδευόμενοι μέσα στη σχολή -μήπως να την καταργήσουμε και αυτή;- αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η τροποποίηση να ισχύσει από τον 32ο διαγωνισμό γιατί θα αιφνιδιάσει τους υποψηφίους που θα πληροφορηθούν μόλις 4 μήνες πριν τις εξετάσεις για την αλλαγή του τρόπου εξέτασης. Επομένως, προτείνω την έναρξη ισχύος αυτής της διάταξης από τον μεθεπόμενο διαγωνισμό.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».