1. Κάθε κρατούμενος δικαιούται να δέχεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα επισκέψεις συγγενών διάρκειας το λιγότερο μιας ώρας, καθώς και επισκέψεις του συνηγόρου του, του επιμελητή ανηλίκων και του επιμελητή κοινωνικής αρωγής, χωρίς αριθμητικό ή χρονικό περιορισμό, με την επιφύλαξη της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου.
2. Το Συμβούλιο καταστήματος κράτησης μπορεί, από δική του πρωτοβουλία ή μετά από γραπτή ή προφορική πρόταση της κοινωνικής υπηρεσίας ή μετά από αίτημα κρατουμένου, να επιτρέπει την επίσκεψη και άλλων ατόμων ή συλλόγων, που εκτιμάται ότι δεν θα ασκήσουν δυσμενή επίδραση στον κρατούμενο. Εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, μέλη επιστημονικών εταιριών, πολιτιστικών, θρησκευτικών ή άλλων συλλόγων επισκέπτονται κρατούμενους ύστερα από άδεια του Συμβουλίου καταστήματος κράτησης. Το Συμβούλιο καταστήματος κράτησης ενημερώνει σχετικά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κοινωνική υπηρεσία του καταστήματος μεριμνά για τη διατήρηση των δεσμών του κρατουμένου με την οικογένειά του ή για τη δημιουργία θετικών διαπροσωπικών σχέσεων και με τρίτα πρόσωπα. Η άρνηση του κρατουμένου να δεχθεί τους παραπάνω επισκέπτες δεν αποτελεί στοιχείο δυσμενούς για αυτόν κρίσης.
3. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται σε ειδικό κατάλληλο χώρο του καταστήματος στον οποίο υπάρχει μόνον οπτικός έλεγχος. Οι επισκέψεις συζύγων και τέκνων των κρατουμένων πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερο κατάλληλο χώρο του καταστήματος.
4.Κάθε κρατούμενος δικαιούται να δέχεται μία φορά το δεκαπενθήμερο επισκέψεις του/της συζύγου ή συντρόφου του/της του ή/και συγγενών α΄ βαθμού, διάρκειας το λιγότερο δύο ωρών, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος που να διασφαλίζει την ιδιωτικότητα της συνάντησης και στον οποίο δεν υπάρχει οπτικός έλεγχος. Ο έλεγχος των επισκεπτών για λόγους ασφαλείας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια ρυθμίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό του καταστήματος.
5. Η επικοινωνία συνηγόρων με τους εντολείς τους κρατουμένους γίνεται χωρίς παρεμβολή οποιουδήποτε εμποδίου μεταξύ των δύο προσώπων.
6. Ο μέγιστος αριθμός των επισκέψεων, η διάρκεια και ο τρόπος επικοινωνίας, ο έλεγχος των επισκεπτών για λόγους ασφαλείας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια ρυθμίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό του καταστήματος.
7. Σε περίπτωση απαγόρευσης ή περιορισμού ή μη πραγματοποίησης των επισκέψεων, κάθε κρατούμενος μπορεί να προσφύγει στον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό.
8. Σε αλλοδαπούς κρατουμένους παρέχονται όλες οι δυνατές διευκολύνσεις για να επικοινωνούν με τους διπλωματικούς ή προξενικούς εκπροσώπους του κράτους του οποίου φέρουν την υπηκοότητα ή με άλλα πρόσωπα τα οποία, κατά την κρίση του Συμβουλίου καταστήματος κράτησης, συμβάλλουν στην εξομάλυνση των ειδικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την κράτησή τους. Οι κρατούμενοι που προέρχονται από κράτη τα oπoία δεν έχουν διπλωματικούς ή προξενικούς εκπροσώπους στη χώρα, καθώς και οι πρόσφυγες και οι απάτριδες, μπορούν να απευθύνονται στο διπλωματικό εκπρόσωπο του κράτους το οποίο έχει αναλάβει τα συμφέροντά τους ή σε οποιαδήποτε άλλη εθνική αρχή ή σε διεθνή οργάνωση της οποίας η αποστολή είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα αυτά.
Μήπως να προβλεφθεί η τοποθετηση του κρατουμένου σε ειδικό χώρο μετα το ειδικό επισκεπτήριο? και κατα πόσο ειναι ασφαλές αφού στον επισκέπτη δεν μπορεί να επιβληθεί ειδικός έλεγχος ? (εισαγωγή όπλων εντος του σώματος)
Αναρωτιόμαστε πού θα βρεθούν όλοι αυτοί οι χώροι που ορίζει ο νέος Σωφρ.Κωδ.
Όσα ορίζονται στην παρ.4 είναι άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των Καταστημάτων Κράτησης.
Πιστεύουμε ότι τα αναφερόμενα σε αυτή την παράγραφο δε θα πραγματοποιηθούν ποτέ και το μόνο που θα επιτύχουμε είναι να γίνονται προσφυγές στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να πληρώνει το Δημόσιο.
Άραγε σκέφτηκε κανείς με πόσους τρόπους θα εισάγονται ναρκωτικά και άλλα απαγορευμένα είδη;
Μήπως τελικά τα Καταστήματα Κράτησης θα μεταλαχθούν σε άλλου είδους απ’ό,τι έχουν προγραμματιστεί;
ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΖΑΜΑΡΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΟΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
Συμφωνώ ότι οι κρατούμενοι θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τους δικούς τους ανθρώπους για ψυχολογική υποστήριξη δεν είναι το ίδιο να βλέπεις κάποιον από το τζάμι,τα κάγκελα και να μιλάς στο τηλέφωνο,χρειάζεται η σωματική επαφή. Η αγκαλιά είναι θεραπευτική. δίνει δύναμη στον κρατούμενο και κουράγιο στην οικογένεια. Ήδη στους κρατούμενους στερείται ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα και αγαθά το να στερείται τους δικούς του ανθρώπους κατα την γνώμη μου είναι απάνθρωπο.
Παρ. 4 Ως συνήθως αφήνετε στην υπηρεσία την ευθύνη ελέγχου & ασφάλειας του επισκέπτη γιατί γνωρίζετε ότι είναι αδύνατος ο πλήρης έλεγχος (ουσιών) που τυχόν θα μεταφέρει ο επισκέπτης, αλλά και πάλι φαίνεται δεν γνωρίζετε πόσους παντρεμένους έχει η κάθε φυλακή γιατί εάν ξέρατε θα υπολογίζατε ότι και σε 24ωρη βάση να συνευρίσκονται….. στα ειδικά δωμάτια πάλι δεν φθάνει ο χρόνος για να καλύψει τους παντρεμένους αλλά και τους άλλους με τους (συντρόφους… ) άνδρες ή γυναίκες άραγε?.
Και μετά το 2ωρο καλοπέρασμα… θα πηγαίνουν στην απομόνωση για να βγάλουν αυτά που τυχόν καταπιούν? ή με ότι πιουν άμεσα θα μα….. ρώσουν ενώ εσείς ώς είθισται θα ψάχνετε για τον υπεύθυνο της έρευνας για να τεθεί σε διαθεσιμότητα!!!
Εάν σκεφθείτε σωστά (αφού το θέλετε τόσο πολύ) θα δείτε ότι μερικές 24ωρες άδειες παραπάνω στους δικαιούχους θα γλύτωνε τις φυλακές από χίλια μύρια προβλήματα που θα δημιουργήσει η συγκεκριμένη παράγραφος.
Αναφορικά με το Άρθρο 4, πρέπει να προβλέπεται η εμπιστευτικότητα του φύλου του/της συντρόφου. Αυτό είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των gay και λεσβιών κρατουμένων.
Οι επισκέψεις (ποιός/α κρατούμενος/η μπαίνει στο δωμάτιο με ποιον/α επισκέπτη/τρια) πρέπει να τηρείται ως εμπιστευτική πληροφορία και ίσως από υπαλλήλους κοινωνικούς λειτουργός και όχι σωφρονιστικούς που θα μπορούσαν να διαρεύσουν αυτήν την πληροφορία στους/τις υπόλοιπους/ες κρατούμενους/ες.