1. Τα καταστήματα κράτησης διακρίνονται σε α) Γενικά, β) Ειδικά και γ) Θεραπευτικά.
2. Τα Γενικά καταστήματα δέχονται ανάλογα με τη δυναμικότητα τους, κρατούμενους των κάτωθι κατηγοριών: α) υπόδικους, β) καταδικασθέντες σε ποινές κάθειρξης από 5 έτη και πάνω, γ) καταδικασθέντες για εγκληματικές πράξεις και προσβολές κατά της γενετήσιας ελευθερίας, δ) καταδικασθέντες για πλημμεληματικές πράξεις και με ποινές φυλάκισης μέχρι 5 έτη και ε) επικίνδυνους για την κοινή συμβίωση καθώς και όσους εξαιτίας της φύσης του αδικήματος τους υπάγονται σε ειδικό καθεστώς κράτησης με περιοριστικούς όρους διαβίωσης
3. Τα Ειδικά καταστήματα είναι τα αγροτικά καταστήματα, η Κ.Α.Υ.Φ, τα καταστήματα κράτησης νέων και τα κέντρα ημιελεύθερης διαβίωσης.
4. Οι παραπάνω προϋποθέσεις κράτησης στα καταστήματα καθορίζονται ή τροποποιούνται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
5. Τα Θεραπευτικά καταστήματα διακρίνονται σε γενικά νοσοκομεία, σε θεραπευτήρια για κρατούμενους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και σε ειδικά θεραπευτικά καταστήματα ή τμήματα για εξαρτημένους από ναρκωτικά. Ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των θεραπευτικών καταστημάτων για τοξικομανείς κρατούμενους και κάθε άλλο σχετικό με τα προγράμματα θέμα ρυθμίζεται με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.
6. Τα μέτρα ασφαλείας των καταστημάτων κράτησης είναι ανάλογα προς το είδος των καταστημάτων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 63 παράγραφος 3 του παρόντος. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καθιστούν ανέφικτη την εφαρμογή θεσμών και προγραμμάτων που προβλέπονται στον κώδικα αυτόν.