Η πειθαρχική δίκη είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από κάθε άλλη.
2. Οι πειθαρχικές ποινές επιβάλλονται από τα Πειθαρχικά Συμβούλια.
3. Η ποινική διαδικασία δεν αναστέλλει την πειθαρχική. Ο πειθαρχικός δικαστής δύναται να διατάξει την αναστολή της πειθαρχικής διαδικασίας, έως ότου περατωθεί η ποινική. Σε περίπτωση αθώωσης στη ποινική δίκη, δύναται να επαναληφθεί η πειθαρχική διαδικασία. Πάντως, οι διαπιστώσεις που εμπεριέχονται σε αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή αμετάκλητο βούλευμα, για την ύπαρξη ή μη ορισμένων γεγονότων, γίνονται δεκτές και στην πειθαρχική δίκη.
4. Κανένας δεν διώκεται για δεύτερη φορά για το ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο και επιβάλλεται μόνο μία πειθαρχική ποινή. Νέα πειθαρχική δίωξη για το ίδιο παράπτωμα είναι απαράδεκτη. Διαφορετική νομική υπαγωγή των ίδιων περιστατικών δεν καθιστά την πειθαρχική αγωγή νέα.
5. Περισσότερες πράξεις που αποτελούν εξακολούθηση του ιδίου παραπτώματος θεωρούνται ως ενιαίο σύνολο, η βαρύτητα του οποίου λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό και την επιμέτρηση της ποινής.
6. Η χάρη, η αποκατάσταση, καθώς και η με οποιοδήποτε άλλο τρόπο άρση του ποινικώς κολάσιμου της πράξης ή η ολική ή μερική άρση των συνεπειών της ποινικής καταδίκης δεν αίρουν το πειθαρχικώς κολάσιμο της πράξης.
7. Αν από την τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης ίσχυσαν περισσότεροι νόμοι, διατάξεις κωδίκων δεοντολογίας και εσωτερικοί κανονισμοί του οικείου δικηγορικού συλλόγου, αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου και αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Χώρας, εφαρμόζονται εκείνες οι διατάξεις που είναι ευμενέστερες, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για το διωκόμενο.
8. Παραίτηση ή μετάθεση του δικηγόρου πριν από την έναρξη ή κατά την διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας για την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης ούτε την εμποδίζει ούτε την καταργεί.
Άρθρο 141: Γενικές Αρχές.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 1: Η φύση της δικηγορίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 2: Η θέση του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης.Άρθρο 2: Η θέση του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης.
- 3 ΣχόλιαΆρθρο 3: Το επάγγελμα του δικηγόρου.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 4: Απόκτηση της δικηγορικής ιδιότητας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 5: Θεμελιώδεις αρχές και αξίες στην άσκηση της δικηγορίας.Άρθρο 5: Θεμελιώδεις αρχές και αξίες στην άσκηση της δικηγορίας.
- 12 ΣχόλιαΆρθρο 6: Προϋποθέσεις δικηγορικής ιδιότητας – Κωλύματα.
- 9 ΣχόλιαΆρθρο 7: Αυτοδίκαιη απώλεια και αποβολή της ιδιότητας του δικηγόρου.
- 6 ΣχόλιαΆρθρο 8: Έργα που επιτρέπονται στον δικηγόρο.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 9: Αντιποίηση της δικηγορίας.
- 5 ΣχόλιαΆρθρο 10: Μαθητεία φοιτητών σε Δικηγορικά Γραφεία
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 11: Γενικές προϋποθέσεις για την έναρξη της άσκησης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 12: Προϋποθέσεις της ιδιότητας του ασκούμενου δικηγόρου – Κωλύματα.Άρθρο 12: Προϋποθέσεις της ιδιότητας του ασκούμενου δικηγόρου – Κωλύματα.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 13: Δικαίωμα παράστασης του ασκούμενου δικηγόρου.
- 4 ΣχόλιαΆρθρο 14: Διάρκεια της άσκησης – Περιεχόμενο.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 15: Ειδική επιτροπή εποπτείας κατά την άσκηση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 16: Ειδικές προϋποθέσειςΆρθρο 16: Ειδικές προϋποθέσεις
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 17: Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας.Άρθρο 17: Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 18: Δοκιμασία ΕπάρκειαςΆρθρο 18: Δοκιμασία Επάρκειας
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 19: Περιεχόμενο της δοκιμασίας επάρκειας.Άρθρο 19: Περιεχόμενο της δοκιμασίας επάρκειας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 20: Συμμετοχή στο διαγωνισμόΆρθρο 20: Συμμετοχή στο διαγωνισμό
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 21: Μορφή και διαδικασία του διαγωνισμούΆρθρο 21: Μορφή και διαδικασία του διαγωνισμού
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 22: Επιτροπές Εξετάσεων.Άρθρο 22: Επιτροπές Εξετάσεων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 23: Διαδικασία και μέθοδοι βαθμολόγησης.Άρθρο 23: Διαδικασία και μέθοδοι βαθμολόγησης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 24: Έκδοση των αποτελεσμάτων.Άρθρο 24: Έκδοση των αποτελεσμάτων.
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 25: Διορισμός δικηγόρων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 26: Ορκοδοσία.Άρθρο 26: Ορκοδοσία.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 27: Μετάθεση ΔικηγόρουΆρθρο 27: Μετάθεση Δικηγόρου
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 28: Τήρηση Βιβλίου Διοριζομένων Δικηγόρων – Μητρώου – Ατομικού Φακέλου.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 29: Επαναδιορισμός Δικηγόρου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 30: Προαγωγή Δικηγόρου.Άρθρο 30: Προαγωγή Δικηγόρου.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 31: Ταυτότητα Δικηγόρου.
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 32: Υποβολή Ετησίων Δηλώσεων.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 33: Αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας
- 6 ΣχόλιαΆρθρο 34: Μερική αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 35: Παύση ΔικηγόρωνΆρθρο 35: Παύση Δικηγόρων
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 36: Υποχρέωση σεβασμού και τιμής στο λειτούργημα του δικηγόρου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 37: Θεμελιώδεις υποχρεώσεις του δικηγόρου.Άρθρο 37: Θεμελιώδεις υποχρεώσεις του δικηγόρου.
- 5 ΣχόλιαΆρθρο 38: Περιγραφή του έργου του δικηγόρου
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 39: Αποδοχή εντολής. Τήρηση επιμέλειας και ευπρέπειας.Άρθρο 39: Αποδοχή εντολής. Τήρηση επιμέλειας και ευπρέπειας.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 40: Απόρρητο και Εχεμύθεια
- 4 ΣχόλιαΆρθρο 41: Δικονομική Αντιμετώπιση του Δικηγόρου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 42: Επαγγελματική προβολήΆρθρο 42: Επαγγελματική προβολή
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 43: Τήρηση των Αρχών Δεοντολογίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 44: Έμμισθος Δικηγόρος.Άρθρο 44: Έμμισθος Δικηγόρος.
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 45: Πρόσληψη εμμίσθου δικηγόρου.
- 4 ΣχόλιαΆρθρο 46: Αποδοχές Εμμίσθου Δικηγόρου
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 47: Περιορισμοί στους έμμισθους δικηγόρους.
- 7 ΣχόλιαΆρθρο 48: Διάρκεια και λήξη έμμισθης εντολής – Αποζημίωση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 49: Παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους συνταξιούχους άλλων κλάδων.Άρθρο 49: Παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους συνταξιούχους άλλων κλάδων.
- 8 ΣχόλιαΆρθρο 50: Παροχή Υπηρεσιών προς Δικηγόρους και Δικηγορικές Εταιρίες
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 51: Ίδρυση Δικηγορικής Εταιρίας – Έδρα – Υποκαταστήματα – Νομική προσωπικότητα – Εταιρική Επωνυμία.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 52: Καταστατικό δικηγορικής εταιρίας και διαδικασία έγκρισής του.Άρθρο 52: Καταστατικό δικηγορικής εταιρίας και διαδικασία έγκρισής του.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 53: Είσοδος, Έξοδος και Αποβολή Εταίρου.Άρθρο 53: Είσοδος, Έξοδος και Αποβολή Εταίρου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 54: Εισφορές – Εταιρική Περιουσία – Εταιρικές Μερίδες.Άρθρο 54: Εισφορές – Εταιρική Περιουσία – Εταιρικές Μερίδες.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 55: Διοίκηση, Διαχείριση και Εκπροσώπηση της Εταιρείας.Άρθρο 55: Διοίκηση, Διαχείριση και Εκπροσώπηση της Εταιρείας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 56: Δικαιώματα – Διανομή Εσόδων – Ευθύνη των Εταίρων – Διαφορές μεταξύ των Εταίρων – Σχέσεις με Εντολείς.Άρθρο 56: Δικαιώματα – Διανομή Εσόδων – Ευθύνη των Εταίρων – Διαφορές μεταξύ των Εταίρων – Σχέσεις με Εντολείς.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 57: Σχέσεις Εταιρίας προς τρίτους.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 58: Διάρκεια – Λύση και Εκκαθάριση.Άρθρο 58: Διάρκεια – Λύση και Εκκαθάριση.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 59: Δικαίωμα σε αμοιβή – Ανάλογη Προκαταβολή.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 60: Αμοιβή δικηγόρου – Νόμιμες ΑμοιβέςΆρθρο 60: Αμοιβή δικηγόρου – Νόμιμες Αμοιβές
- 3 ΣχόλιαΆρθρο 61: Εργολαβικό Δίκης.
- 4 ΣχόλιαΆρθρο 62: Προκαταβολή εισφορών – κρατήσεων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 63: Διανεμητικοί λογαριασμοί.Άρθρο 63: Διανεμητικοί λογαριασμοί.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 64: Καθορισμός των νομίμων αμοιβών.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 65: Αμοιβή στη σώρευση αγωγών.Άρθρο 65: Αμοιβή στη σώρευση αγωγών.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 66: Αμοιβή για ανταγωγή, παρέμβαση, ανακοπή.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 67: Αμοιβή για ανακοίνωση δίκης και για ανακοπή.Άρθρο 67: Αμοιβή για ανακοίνωση δίκης και για ανακοπή.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 68: Αμοιβή για παρεμπίπτουσα αγωγή που αφορά σε τόκους κ.λπ.Άρθρο 68: Αμοιβή για παρεμπίπτουσα αγωγή που αφορά σε τόκους κ.λπ.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 69: Αμοιβή για τη σύνταξη προτάσεων κατά την πρώτη συζήτηση.Άρθρο 69: Αμοιβή για τη σύνταξη προτάσεων κατά την πρώτη συζήτηση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 70: : Αμοιβή για τη σύνταξη προτάσεων ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.Άρθρο 70: : Αμοιβή για τη σύνταξη προτάσεων ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 71: Αμοιβή για τη σύνταξη αίτησης ασφαλιστικών μέτρων νομής, για αγωγή λογοδοσίας και αίτηση διαιτησίας.Άρθρο 71: Αμοιβή για τη σύνταξη αίτησης ασφαλιστικών μέτρων νομής, για αγωγή λογοδοσίας και αίτηση διαιτησίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 72: : Αμοιβή για συμβιβασμό ή εξωδικαστική επίλυση της διαφοράςΆρθρο 72: : Αμοιβή για συμβιβασμό ή εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 73: Αμοιβή για σύνταξη επιταγής προς εκτέλεση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 74: Έλεγχος Τίτλων.Άρθρο 74: Έλεγχος Τίτλων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 75: Συμβόλαια.Άρθρο 75: Συμβόλαια.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 76: Αμοιβή εργασιών με περισσότερους εντολείς.Άρθρο 76: Αμοιβή εργασιών με περισσότερους εντολείς.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 77: Υποχρέωση σε ολόκληρον με περισσότερους εντολείςΆρθρο 77: Υποχρέωση σε ολόκληρον με περισσότερους εντολείς
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 78: Αμοιβή δικηγόρων από κοινό εντολέα.Άρθρο 78: Αμοιβή δικηγόρων από κοινό εντολέα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 79: Αμοιβή σε περίπτωση ανάκλησης εντολής.Άρθρο 79: Αμοιβή σε περίπτωση ανάκλησης εντολής.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 80: Αμοιβή σε περίπτωση μη εκτέλεσης εντολής.Άρθρο 80: Αμοιβή σε περίπτωση μη εκτέλεσης εντολής.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 81:Αμοιβή μη περατωμένης εντολής λόγω ανωτέρας βίας.Άρθρο 81:Αμοιβή μη περατωμένης εντολής λόγω ανωτέρας βίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 82: Αμοιβή για σύνταξη εγγράφου από δικηγόρο.Άρθρο 82: Αμοιβή για σύνταξη εγγράφου από δικηγόρο.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 83: Αμοιβή δικηγόρου για αυτοπρόσωπη υπεράσπιση δικών του υποθέσεων.Άρθρο 83: Αμοιβή δικηγόρου για αυτοπρόσωπη υπεράσπιση δικών του υποθέσεων.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 84: Παροχή υπηρεσιών δωρεάν ή με μειωμένη αμοιβή.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 85: Αμοιβή για δικαστικές ή εξώδικες υπηρεσίες.Άρθρο 85: Αμοιβή για δικαστικές ή εξώδικες υπηρεσίες.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 86: Δικαστική εκκαθάριση εξόδων και δικηγορικής αμοιβής από το δικηγόρο.Άρθρο 86: Δικαστική εκκαθάριση εξόδων και δικηγορικής αμοιβής από το δικηγόρο.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 87:Δικαστική εκκαθάριση εξόδων και δικηγορικής αμοιβής από τα δικαστήρια.Άρθρο 87:Δικαστική εκκαθάριση εξόδων και δικηγορικής αμοιβής από τα δικαστήρια.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 88: Δικαίωμα επίσχεσης εγγράφων.Άρθρο 88: Δικαίωμα επίσχεσης εγγράφων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 89: Δικαστική προστασία αμοιβών δικηγόρων.Άρθρο 89: Δικαστική προστασία αμοιβών δικηγόρων.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 90: Οι δικηγορικοί Σύλλογοι
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 91: Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια.Άρθρο 91: Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 92:Σκοποί και Αρμοδιότητες Δικηγορικών Συλλόγων.Άρθρο 92:Σκοποί και Αρμοδιότητες Δικηγορικών Συλλόγων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 93: Όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου.Άρθρο 93: Όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 94: Αρμοδιότητες Προέδρου και Εκπροσώπηση Δικηγορικού Συλλόγου.Άρθρο 94: Αρμοδιότητες Προέδρου και Εκπροσώπηση Δικηγορικού Συλλόγου.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 95: Αρμοδιότητες Γενικής Συνέλευσης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 96: Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου.Άρθρο 96: Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 97: Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων.Άρθρο 97: Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 98: Αριθμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και θητεία.Άρθρο 98: Αριθμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και θητεία.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 99: Σύγκληση Γενικής ΣυνέλευσηςΆρθρο 99: Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 100: Απαρτία Γενικής Συνέλευσης.Άρθρο 100: Απαρτία Γενικής Συνέλευσης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 101: Διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης.Άρθρο 101: Διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 102: Ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση.Άρθρο 102: Ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 103: ΑποφάσειςΆρθρο 103: Αποφάσεις
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 104: Εκλογικό Δικαίωμα
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 105: ΕκλογιμότηταΆρθρο 105: Εκλογιμότητα
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 106: Ποιοι αποκλείονται να εκλεγούν.Άρθρο 106: Ποιοι αποκλείονται να εκλεγούν.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 107: Έναρξη και λήξη θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.Άρθρο 107: Έναρξη και λήξη θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 108: Ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής εκλογών.Άρθρο 108: Ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής εκλογών.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 109: Χρόνος ψηφοφορίας.Άρθρο 109: Χρόνος ψηφοφορίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 110: Υποβολή υποψηφιοτήτων. Μεμονωμένοι και συνδυασμοί.Άρθρο 110: Υποβολή υποψηφιοτήτων. Μεμονωμένοι και συνδυασμοί.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 111: Ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίωνΆρθρο 111: Ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 112: Προϋποθέσεις έγκυρης δήλωσης υποψηφίων.Άρθρο 112: Προϋποθέσεις έγκυρης δήλωσης υποψηφίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 113: Ανακήρυξη υποψηφίων και συνδυασμών.Άρθρο 113: Ανακήρυξη υποψηφίων και συνδυασμών.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 114: Κατάλογος υποψηφίων και δημοσιεύσεις.Άρθρο 114: Κατάλογος υποψηφίων και δημοσιεύσεις.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 115: Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών. Ψηφοφορία.Άρθρο 115: Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών. Ψηφοφορία.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 116:Η διενέργεια της ψηφοφορίας και οι σταυροί προτιμήσεως.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 117: Άκυρα ψηφοδέλτια.Άρθρο 117: Άκυρα ψηφοδέλτια.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 118: Απαρτία στη ψηφοφορία.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 119: Σύστημα αναλογικής και συνδυασμοί.Άρθρο 119: Σύστημα αναλογικής και συνδυασμοί.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 120: Κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας.Άρθρο 120: Κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 121: Τα αποτελέσματα της εκλογής. ΓνωστοποιήσειςΆρθρο 121: Τα αποτελέσματα της εκλογής. Γνωστοποιήσεις
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 122: Ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών.Άρθρο 122: Ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 123: Μη Αποδοχή της εκλογής από τον πρόεδρο ή θάνατος ή παραίτηση του.Άρθρο 123: Μη Αποδοχή της εκλογής από τον πρόεδρο ή θάνατος ή παραίτηση του.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 124: Μη αποδοχή της εκλογής του από σύμβουλο, θάνατος του ή παραίτησή του.Άρθρο 124: Μη αποδοχή της εκλογής του από σύμβουλο, θάνατος του ή παραίτησή του.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 125: Μη διενέργεια εκλογών ή ακύρωσης τους.Άρθρο 125: Μη διενέργεια εκλογών ή ακύρωσης τους.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 126: Αποβολή της ιδιότητας του Προέδρου ή του συμβούλου. Έκπτωση από το αξίωμα.Άρθρο 126: Αποβολή της ιδιότητας του Προέδρου ή του συμβούλου. Έκπτωση από το αξίωμα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 127: Παραίτηση από το αξίωμα.Άρθρο 127: Παραίτηση από το αξίωμα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 128: Η παροχή υπηρεσιών είναι άμισθη.Άρθρο 128: Η παροχή υπηρεσιών είναι άμισθη.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 129: Συγκρότηση σε σώμα των εκλεγέντων. Τα αξιώματα.Άρθρο 129: Συγκρότηση σε σώμα των εκλεγέντων. Τα αξιώματα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 130: Σύσταση και οργάνωση επιτροπών.Άρθρο 130: Σύσταση και οργάνωση επιτροπών.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 131: Έργο Επιτροπών Μητρώου.Άρθρο 131: Έργο Επιτροπών Μητρώου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 132: Μόνιμη διαιτησία σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους.Άρθρο 132: Μόνιμη διαιτησία σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 133: Διαδικασία στις διαιτησίες των Δικηγορικών Συλλόγων.Άρθρο 133: Διαδικασία στις διαιτησίες των Δικηγορικών Συλλόγων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 134: Έκδοση Προεδρικών διαταγμάτων.Άρθρο 134: Έκδοση Προεδρικών διαταγμάτων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 135: Η Ολομέλεια ως συντονιστικό όργανο.Άρθρο 135: Η Ολομέλεια ως συντονιστικό όργανο.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 136: Έργο της Ολομέλειας.Άρθρο 136: Έργο της Ολομέλειας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 137: Συνεδριάσεις της ΟλομέλειαςΆρθρο 137: Συνεδριάσεις της Ολομέλειας
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 138: Οργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων.Άρθρο 138: Οργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 139: Συντονιστική Επιτροπή.Άρθρο 139: Συντονιστική Επιτροπή.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 140: ΔημοψηφίσματαΆρθρο 140: Δημοψηφίσματα
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 141: Γενικές Αρχές.
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 142: Πειθαρχικά παραπτώματα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 143: Παραγραφή.Άρθρο 143: Παραγραφή.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 144: Πειθαρχικές ποινές.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 145: Συνέπειες Παύσης – Απαγόρευση εκπροσώπησης.Άρθρο 145: Συνέπειες Παύσης – Απαγόρευση εκπροσώπησης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 146: Επιμέτρηση ποινής.Άρθρο 146: Επιμέτρηση ποινής.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 147:Δημοσιότητα.Άρθρο 147:Δημοσιότητα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 148: Πειθαρχικά Συμβούλια.Άρθρο 148: Πειθαρχικά Συμβούλια.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 149: Πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια.Άρθρο 149: Πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 150: Ανώτατο Πειθαρχικό ΣυμβούλιοΆρθρο 150: Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 151: Συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων.Άρθρο 151: Συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 152: Εξαίρεση μελών πειθαρχικού συμβουλίου.Άρθρο 152: Εξαίρεση μελών πειθαρχικού συμβουλίου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 153: Τοπική αρμοδιότητα των πειθαρχικών συμβουλίων.Άρθρο 153: Τοπική αρμοδιότητα των πειθαρχικών συμβουλίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 154: Προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση.Άρθρο 154: Προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 155: Άσκηση πειθαρχικής δίωξης.Άρθρο 155: Άσκηση πειθαρχικής δίωξης.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 156: Διαδικασία ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 157: Πειθαρχικά παραπτώματα ενώπιον δικαστηρίων.Άρθρο 157: Πειθαρχικά παραπτώματα ενώπιον δικαστηρίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 158: Έκδοση της πειθαρχικής απόφασης.Άρθρο 158: Έκδοση της πειθαρχικής απόφασης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 159: Έφεση.Άρθρο 159: Έφεση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 160: Έλεγχος των πειθαρχικών συμβουλίων.Άρθρο 160: Έλεγχος των πειθαρχικών συμβουλίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 161: Εκτέλεση πειθαρχικών αποφάσεων.Άρθρο 161: Εκτέλεση πειθαρχικών αποφάσεων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 162: Υποχρέωση αποζημίωσης από δικηγόροΆρθρο 162: Υποχρέωση αποζημίωσης από δικηγόρο
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 163: Παραγραφή
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 164: Αρμόδιο δικαστήριο.Άρθρο 164: Αρμόδιο δικαστήριο.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 165: Περιεχόμενο αγωγήςΆρθρο 165: Περιεχόμενο αγωγής
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 166: Συνέπειες απόρριψηςΆρθρο 166: Συνέπειες απόρριψης
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 167: Μεταβατικές ΔιατάξειςΆρθρο 167: Μεταβατικές Διατάξεις
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 168: Τελικές ΔιατάξειςΆρθρο 168: Τελικές Διατάξεις
Πλοήγηση στη Διαβούλευση
Αναρτήθηκε
25 Φεβρουαρίου 2013, 12:00
Ανοικτή σε Σχόλια έως
4 Μαρτίου 2013, 15:00
Εργαλεία
Εκτύπωση Εξαγωγή Σχολίων σεΣτατιστικά
1 Σχόλιο επι του Άρθρου 121 Σχόλια επι της Διαβούλευσης 35461 - Όλα τα ΣχόλιαΌλες οι Διαβουλεύσεις
- Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων
- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ...
- Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023
- Τροποποίηση του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» (Α΄ 8) – Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια -Ρυθμίσεις για πιλοτική ή κατόπιν...
- Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο και σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων
- Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης
- Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα σωματεία, τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών
- Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και τη...
- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2021/784 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 29ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
- ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 4963/2022
- ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ,ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ
- Σχέδιο νόμου:«Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων»
- Επικαιροποίηση ορολογίας...
- Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Διεθνής εμπορική διαιτησία και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης»
- Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών
- Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών
- Ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απρίλιου 2019
- Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 (L 305)
- Ενσωμάτωση Οδηγιών (ΕΕ) 2019/770 & (ΕΕ) 2019/771
- Δημόσια Διαβούλευση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Δικαστική Αστυνομία»
- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713
- ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ "ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ"
- Ένταξη των περιοχών ισχύος του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου στο εθνικό κτηματολόγιο, εφαρμογή σε αυτές της κοινής εθνικής νομοθεσίας...
- MΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
- Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας»
- Ταχεία πολιτική δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας για την ψηφιοποίηση της πολιτικής δικαιοσύνης και άλλες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
- Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Κώδικας οργανικών διατάξεων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλες συναφείς ρυθμίσεις»
- Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας"
- Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου
- EΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2017/1939-ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ
- Επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6§1 ΕΣΔΑ, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις
- Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για το ελεγκτικό συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης»
- Ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ, κύρωση Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Κύπρου, τροποποιήσεις του ν. 3663/2008 (Α΄99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις
- Σχέδιο νόμου:"Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις"
- Τροποποίηση διατάξεων του νόμου 4512/2018 (A΄ 5) για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις
- Μονάδες Μέριµνας Νέων και άλλες διατάξεις
- Κύρωση των τροποποιήσεων του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ν. 3003/2002, Α 75)
- Σχέδιο νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
- Σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα
- Σχέδιο Νόμου για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Ζ΄ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
— Γενικά
Η πειθαρχική δικαιοδοσία των δικηγορικών συλλόγων αποτελεί τη σημαντικότερη αρμοδιότητά τους, καθώς η αποστολή τους με βάση και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι εκείνη των εποπτικών αρχών, κι όχι των συνδικαλιστικών φορέων, όπως πολλοί από τους διοικούντες τους το αντιλαμβάνονται. Εξάλλου οι δικ. σύλλογοι δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν ως φορείς συλλογικής εκπροσώπησης, λόγω της αναγκαστικής συμμετοχής των μελών (άρθ. 89 Α΄ & Β΄ ΠρσχΝ, 193 ΚΔικ), που ως τέτοια αντίκειται στα άρθ. 11 ΕΣΔΑ, 22 §§ 1 & 2 Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά & Πολιτικά Δικαιώματα, 12 § 1 Χάρτη Θεμ. Δικαιωμάτων Ευρ. Ένωσης. Παρόλα αυτά, οι συντάκτες του ΠρσχΝ αφιερώνουν στην πειθαρχική δικαιοδοσία, όπως και στη δεοντολογία – που συνιστά τη βάση της – εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό και έκταση διατάξεων. Το Κεφ. Η΄, στο οποίο επιχειρείται να περιληφθούν οι σχετικές διατάξεις με άρθρα έκταση πάνω από μισή σελίδα (άρθ. 140, 141, 143, 145, 148, 149, 153, 158, 160 ΠρσχΝ) ή και πάνω από σελίδα (άρθ. 155 ΠρσχΝ) θα μπορούσε να αναχθεί σε αυτοτελές μέρος κι έτσι να διαιρεθεί σε περισσότερα κεφάλαια, καθώς η διαίρεση σε τμήματα που γίνεται είναι περιορισμένη προς αποφυγή πλήθους διατάξεων, που έτσι καθίστανται ιδιαίτερα εκτεταμένες.
— Κενά και ελλείψεις
Σε σύγκριση με τις ρυθμίσεις του Υπαλληλικού Κώδικα για το πειθαρχικό δίκαιο (άρθ. 106-146 Ν. 3528/2007) οι σχετικές ρυθμίσεις του ΠρσχΝ εμφανίζονται εξαιρετικά φτωχές από κάθε άποψη: ως προς το πλήθος, τη διαίρεση, το εύρος των ρυθμιζόμενων ζητημάτων, την ευστοχία των ρυθμίσεων και τη συμφωνία τους με το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς εύκολα από τη σύγκριση των κειμένων. Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθούν τα ακόλουθα, που υπάρχουν στον ΥΚ και απουσιάζουν από το ΠρσχΝ: εφαρμογή γενικών αρχών του ποινικού δικαίου (ΥΚ 108), καθήκον δίωξης και τιμωρίας των πειθ. αδικημάτων (ΥΚ 110 § 1), πειθαρχική ανάκριση (ΥΚ 127) κι επιμέρους ανακριτικές πράξεις (ΥΚ 128-133), ρυθμίσεις για τις κοινοποιήσεις στο διωκόμενο (ΥΚ 138), την εκτίμηση των αποδείξεων (ΥΚ 139), το περιεχόμενο της πειθαρχικής απόφασης (ΥΚ 140), ένδικα βοηθήματα και μέσα στην πειθαρχική διαδικασία (ΥΚ 141-143).
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 141
— Ως προς την § 3
Στην § 3 θίγεται το ζήτημα της σχέσης ποινικής δίκης και πειθαρχικής διαδικασίας κατά τρόπο, όμως ανεπιτυχή. Πρώτα απ’ όλα, δεν λαμβάνεται μέριμνα για την εναρμόνιση της πειθαρχικής διαδικασίας προς την ποινική δίκη, που κακώς υποβαθμίζεται σε διαδικασία για να εξισωθεί αυθαίρετα με την πειθαρχική. Όταν τα περιστατικά που αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα τιμωρούνται και ως ποινικό αδίκημα από το ποινικό δικαστήριο, η κρίση δεν μπορεί να διαφοροποιείται ως προς την κατάγνωση της ενοχής, όταν οι προϋποθέσεις είναι κοινές. Όταν κάποιος κρίνεται ένοχος από το ποινικό δικαστήριο, τότε δεν μπορεί να αθωώνεται από το πειθαρχικό όργανο, γιατί με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται η δικαιοδοτική κρίση, που, αντίθετα προς την πειθαρχική, έχει τα πλήρη εχέγγυα της απονομής δικαιοσύνης. Αντίστροφα, όταν κάποιος κρίνεται αθώος από το ποινικό δικαστήριο δεν μπορεί για την ίδια κατηγορία να τιμωρείται από το πειθαρχικό όργανο, γιατί τότε παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας, που έχει ήδη επιβεβαιωθεί από την ποινική δίκη και κατοχυρώνεται υπερνομοθετικά (άρθ. 6 § 2 ΕΣΔΑ, 14 § 2 ΔΣΑΠΔ, 48 ΧΘΔΕΕ). Τα παραπάνω γίνονται δεκτά από τη νομολογία του ΕΔΔΑ. Εξαίρεση θα μπορούσε να υπάρξει, με βάση και τα πορίσματα της νομολογίας του ΕΔΔΑ, στην περίπτωση της αθώωσης από το ποινικό δικαστήριο λόγω αμφιβολιών ή λόγω τέλεσης του αδικήματος από αμέλεια, όταν αυτό τιμωρείται μόνο από δόλο. Τότε το πειθαρχικό όργανο μπορεί να επιβάλει κύρωση στην πρώτη περίπτωση λόγω ανεπαρκούς δικαιοδοτικής κρίσης και στη δεύτερη με βάση την αμέλεια.
— Ως προς την § 5
Σχετικά με το κατ’ εξακολούθηση πειθαρχικό αδίκημα ο νομοθέτης θέτει τον πειθαρχικώς διωκόμενο σε ευμενέστερη αντιμετώπιση απ’ ότι αν διωκόταν ποινικώς, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας (άρθ. 4 § 1 Συντ. & 20 ΧΘΔΕΕ). Και τούτο διότι ενώ κατ’ άρθ. 98 ΠΚ αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή η επιβολή μοναδικής ποινής για το σύνολο των πράξεων του κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος, κατ’ εξαίρεση της χωριστά επιβαλλόμενης ποινής για κάθε αξιόποινη πράξη κατ’ άρθ. 94 § 1 ΠΚ, σύμφωνα με τη σχολιαζόμενη ρύθμιση τα περισσότερα ομοειδή πειθαρχικά αδικήματα συνιστούν σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως των ξεχωριστών χαρακτηριστικών κάθε περίπτωσης, ενιαίο σύνολο υποκείμενο σε μόνη πειθαρχική ποινή. Με τον τρόπο αυτό δίνεται κίνητρο αφενός στους επίορκους δικηγόρους να εξακολουθήσουν την παράνομη δραστηριότητά τους, αφού θα απειλούνται μια και μόνη κύρωση, αφετέρου στους πειθαρχικώς κρίνοντες να εφαρμόσουν την κακώς νοούμενη «συναδελφική αλληλεγγύη» επιβάλλονται εξαιρετικά ήπιες κυρώσεις σε επίορκους χάριν συνδικαλιστικών επιδιώξεων, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν, πολύ απλά εφαρμόζονταν αναλόγως οι ρυθμίσεις του ΠΚ για την επιμέτρηση ποινής επί συρροής εγκλημάτων (ΠΚ 94-98). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές αυτές λαμβάνονται ρητά υπόψη σε σχετική ρύθμιση του άρθ. 111 ΥΚ, που απουσιάζει, όπως και πολλές άλλες, από το ΠρσχΝ.
— Ως προς την § 6
Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι καταφανώς αντισυνταγματική, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού προσβάλλει τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρμοδιότητα (άρθ. 47 § 1 Συντ.) του Προέδρου της Δημοκρατίας να χαρίζει ποινές και να αίρει τις έννομες συνέπειές τους. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει χάρη, όταν διατηρούνται οι παρεπόμενες ποινές και κυρώσεις, επιπλέον δεν είναι στα χέρια των συντακτών του ΠρσχΝ να επέμβουν στο συνταγματικό κείμενο.
— Ως προς την § 8
Η συγκεκριμένη ρύθμιση υστερεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη του άρθ. 113 ΥΚ. Και τούτο διότι, πρώτον, δεν είναι αυτοτελής, όπως θα έπρεπε, και δεύτερον, δεν λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενες επιβολής κύρωσης προσωρινής ή οριστικής παύσης μετά την παραίτηση, που θα ήταν άχρηστες για κάποιον που έτσι κι αλλιώς στερείται την ιδιότητα του δικηγόρου, ενώ θα μπορούσαν να επιβληθούν κατά μετατροπή σε αυξημένη ποινή προστίμου, όπως προβλέπει το ΥΚ 113 § 2.
ΣΙΜΟΣ Ι. ΣΑΜΑΡΑΣ – Δικηγόρος
Υπ. Διδάκτορας Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών
http://www.nomologio.wordpress.com