Άρθρο 6

1. Ο τίτλος του άρθρου 7 του νόμου 3689/2008 τροποποιείται ως εξής: «Σύμβουλοι σπουδών και επιμόρφωσης. Τοποθέτηση – Αρμοδιότητες»

2.Το άρθρο 7 του νόμου 3689/2008 τροποποιείται ως εξής:

«1. Σύμβουλοι Σπουδών τοποθετούνται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαστικοί λειτουργοί ανώτερου βαθμού, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του οικείου δικαστικού συμβουλίου, κατά τις κείμενες διατάξεις. Παύουν αυτοδικαίως να κατέχουν τις θέσεις αυτές, αν στερηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τη δικαστική ιδιότητα, προαχθούν σε ανώτατο βαθμό ή μετατεθούν. Είναι τρεις, ήτοι ένας εφέτης των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, ένας εφέτης των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και ένας αντεισαγγελέας εφετών και επιλέγονται από αυτούς που υπηρετούν στο Πολιτικό και Ποινικό Εφετείο, στο Διοικητικό Εφετείο και στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, αντιστοίχως. Ορίζονται με μερική απασχόληση και μειωμένη άσκηση των καθηκόντων της κύριας θέσης για μία θητεία τριών ετών. Η περ. β της παραγράφου 1 του άρθρου 5 εφαρμόζεται αναλόγως.

2.Συνεπικουρούν τον Γενικό Διευθυντή καθώς και τους Διευθυντές Κατάρτισης και Επιμόρφωσης στην εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης, ο καθένας ως προς τα θέματα του κλάδου από τον οποίο προέρχεται, και εποπτεύουν την πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων.

3. Σύμβουλος επιμόρφωσης τοποθετείται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου, ο οποίος έχει τα ακόλουθα καθήκοντα: (α) παρακολουθεί το νομοθετικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη νομολογία των δικαστηρίων της, όπως και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (β) αποστέλλει ενημερωτικά σημειώματα σε όλα τα δικαστήρια της χώρας όταν υπάρχουν θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους Έλληνες δικαστές κατά την εκτέλεση του δικαιοδοτικού τους έργου, ενημερώνοντας σχετικά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και (γ) συνεπικουρεί τον Διευθυντή Επιμόρφωσης κατά την οργάνωση των επιμορφωτικών σεμιναρίων ειδικά για ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου.»

  • 15 Ιουλίου 2010, 15:33 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Εύστοχη η παρατήρηση του κ. Χονδρού.

  • 15 Ιουλίου 2010, 09:35 | Νικόλαος Χονδρός

    στην παράγραφο 1 θα πρέπει να διαγραφεί η λέξη «Θεσσαλονίκης», καθόσον με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο αριθμός των Εφετών που μπορούν να ορισθούν ως σύμβουλοι και αποκλείονται αξιόλογοι δικαστές της υπολοίπου ελλάδος.

    Δηλ η διατύπωση να είναι:

    «1. Σύμβουλοι Σπουδών τοποθετούνται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαστικοί λειτουργοί ανώτερου βαθμού, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του οικείου δικαστικού συμβουλίου, κατά τις κείμενες διατάξεις. Παύουν αυτοδικαίως να κατέχουν τις θέσεις αυτές, αν στερηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τη δικαστική ιδιότητα, προαχθούν σε ανώτατο βαθμό ή μετατεθούν. Είναι τρεις, ήτοι ένας εφέτης των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, ένας εφέτης των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και ένας αντεισαγγελέας εφετών και επιλέγονται από αυτούς που υπηρετούν στο Πολιτικό και Ποινικό Εφετείο, στο Διοικητικό Εφετείο και στην Εισαγγελία Εφετών, αντιστοίχως. Ορίζονται με μερική απασχόληση και μειωμένη άσκηση των καθηκόντων της κύριας θέσης για μία θητεία τριών ετών. Η περ. β της παραγράφου 1 του άρθρου 5 εφαρμόζεται αναλόγως.»

     

    Επίσης μπορεί να τεθεί η υποχρέωση οι Σύμβουλοι να διαμένουν στη Θεσσαλονίκη. 
     

  • 9 Ιουλίου 2010, 14:45 | Πέτρος Αλικάκος

    Πιστεύω ότι σύμβουλος επιμόρφωσης μπορεί να είναι πέρα από καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου μπορεί είναι και ανώτατο στέλεχος της ευρωπαϊκής ένωσης.