1. Οι καθηγητές και οι αναπληρωτές καθηγητές των σχολών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τελούν σε μερική αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος. Στους ανωτέρω επιτρέπεται η παροχή γνωμοδοτήσεων και η παράσταση ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανακριτικών αρχών για κακουργήματα, των Εφετείων, του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και Μικτού Ορκωτού Εφετείου, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις παράστασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
2. Δικηγόροι που έχουν εκλεγεί Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνουν άμεσα οι ίδιοι ή έμμεσα με συνεργάτη τους και να παρίστανται είτε στην προδικασία είτε στην κυρία διαδικασία για υποθέσεις (α) ναρκωτικών, (β) αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και (γ) οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος, η φύση ή ο τρόπος εκτέλεσής του προκαλούν τις ευαισθησίες της κοινής γνώμης.
3. Ο χρόνος της μερικής ή ολικής αναστολής της δικηγορικής υπηρεσίας θεωρείται για την προαγωγή των δικηγόρων και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα ή υποχρεώσεις ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.
Άρθρο 34: Μερική αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 1: Η φύση της δικηγορίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 2: Η θέση του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης.Άρθρο 2: Η θέση του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης.
- 3 ΣχόλιαΆρθρο 3: Το επάγγελμα του δικηγόρου.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 4: Απόκτηση της δικηγορικής ιδιότητας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 5: Θεμελιώδεις αρχές και αξίες στην άσκηση της δικηγορίας.Άρθρο 5: Θεμελιώδεις αρχές και αξίες στην άσκηση της δικηγορίας.
- 12 ΣχόλιαΆρθρο 6: Προϋποθέσεις δικηγορικής ιδιότητας – Κωλύματα.
- 9 ΣχόλιαΆρθρο 7: Αυτοδίκαιη απώλεια και αποβολή της ιδιότητας του δικηγόρου.
- 6 ΣχόλιαΆρθρο 8: Έργα που επιτρέπονται στον δικηγόρο.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 9: Αντιποίηση της δικηγορίας.
- 5 ΣχόλιαΆρθρο 10: Μαθητεία φοιτητών σε Δικηγορικά Γραφεία
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 11: Γενικές προϋποθέσεις για την έναρξη της άσκησης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 12: Προϋποθέσεις της ιδιότητας του ασκούμενου δικηγόρου – Κωλύματα.Άρθρο 12: Προϋποθέσεις της ιδιότητας του ασκούμενου δικηγόρου – Κωλύματα.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 13: Δικαίωμα παράστασης του ασκούμενου δικηγόρου.
- 4 ΣχόλιαΆρθρο 14: Διάρκεια της άσκησης – Περιεχόμενο.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 15: Ειδική επιτροπή εποπτείας κατά την άσκηση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 16: Ειδικές προϋποθέσειςΆρθρο 16: Ειδικές προϋποθέσεις
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 17: Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας.Άρθρο 17: Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 18: Δοκιμασία ΕπάρκειαςΆρθρο 18: Δοκιμασία Επάρκειας
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 19: Περιεχόμενο της δοκιμασίας επάρκειας.Άρθρο 19: Περιεχόμενο της δοκιμασίας επάρκειας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 20: Συμμετοχή στο διαγωνισμόΆρθρο 20: Συμμετοχή στο διαγωνισμό
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 21: Μορφή και διαδικασία του διαγωνισμούΆρθρο 21: Μορφή και διαδικασία του διαγωνισμού
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 22: Επιτροπές Εξετάσεων.Άρθρο 22: Επιτροπές Εξετάσεων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 23: Διαδικασία και μέθοδοι βαθμολόγησης.Άρθρο 23: Διαδικασία και μέθοδοι βαθμολόγησης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 24: Έκδοση των αποτελεσμάτων.Άρθρο 24: Έκδοση των αποτελεσμάτων.
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 25: Διορισμός δικηγόρων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 26: Ορκοδοσία.Άρθρο 26: Ορκοδοσία.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 27: Μετάθεση ΔικηγόρουΆρθρο 27: Μετάθεση Δικηγόρου
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 28: Τήρηση Βιβλίου Διοριζομένων Δικηγόρων – Μητρώου – Ατομικού Φακέλου.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 29: Επαναδιορισμός Δικηγόρου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 30: Προαγωγή Δικηγόρου.Άρθρο 30: Προαγωγή Δικηγόρου.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 31: Ταυτότητα Δικηγόρου.
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 32: Υποβολή Ετησίων Δηλώσεων.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 33: Αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας
- 6 ΣχόλιαΆρθρο 34: Μερική αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 35: Παύση ΔικηγόρωνΆρθρο 35: Παύση Δικηγόρων
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 36: Υποχρέωση σεβασμού και τιμής στο λειτούργημα του δικηγόρου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 37: Θεμελιώδεις υποχρεώσεις του δικηγόρου.Άρθρο 37: Θεμελιώδεις υποχρεώσεις του δικηγόρου.
- 5 ΣχόλιαΆρθρο 38: Περιγραφή του έργου του δικηγόρου
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 39: Αποδοχή εντολής. Τήρηση επιμέλειας και ευπρέπειας.Άρθρο 39: Αποδοχή εντολής. Τήρηση επιμέλειας και ευπρέπειας.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 40: Απόρρητο και Εχεμύθεια
- 4 ΣχόλιαΆρθρο 41: Δικονομική Αντιμετώπιση του Δικηγόρου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 42: Επαγγελματική προβολήΆρθρο 42: Επαγγελματική προβολή
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 43: Τήρηση των Αρχών Δεοντολογίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 44: Έμμισθος Δικηγόρος.Άρθρο 44: Έμμισθος Δικηγόρος.
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 45: Πρόσληψη εμμίσθου δικηγόρου.
- 4 ΣχόλιαΆρθρο 46: Αποδοχές Εμμίσθου Δικηγόρου
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 47: Περιορισμοί στους έμμισθους δικηγόρους.
- 7 ΣχόλιαΆρθρο 48: Διάρκεια και λήξη έμμισθης εντολής – Αποζημίωση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 49: Παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους συνταξιούχους άλλων κλάδων.Άρθρο 49: Παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους συνταξιούχους άλλων κλάδων.
- 8 ΣχόλιαΆρθρο 50: Παροχή Υπηρεσιών προς Δικηγόρους και Δικηγορικές Εταιρίες
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 51: Ίδρυση Δικηγορικής Εταιρίας – Έδρα – Υποκαταστήματα – Νομική προσωπικότητα – Εταιρική Επωνυμία.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 52: Καταστατικό δικηγορικής εταιρίας και διαδικασία έγκρισής του.Άρθρο 52: Καταστατικό δικηγορικής εταιρίας και διαδικασία έγκρισής του.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 53: Είσοδος, Έξοδος και Αποβολή Εταίρου.Άρθρο 53: Είσοδος, Έξοδος και Αποβολή Εταίρου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 54: Εισφορές – Εταιρική Περιουσία – Εταιρικές Μερίδες.Άρθρο 54: Εισφορές – Εταιρική Περιουσία – Εταιρικές Μερίδες.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 55: Διοίκηση, Διαχείριση και Εκπροσώπηση της Εταιρείας.Άρθρο 55: Διοίκηση, Διαχείριση και Εκπροσώπηση της Εταιρείας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 56: Δικαιώματα – Διανομή Εσόδων – Ευθύνη των Εταίρων – Διαφορές μεταξύ των Εταίρων – Σχέσεις με Εντολείς.Άρθρο 56: Δικαιώματα – Διανομή Εσόδων – Ευθύνη των Εταίρων – Διαφορές μεταξύ των Εταίρων – Σχέσεις με Εντολείς.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 57: Σχέσεις Εταιρίας προς τρίτους.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 58: Διάρκεια – Λύση και Εκκαθάριση.Άρθρο 58: Διάρκεια – Λύση και Εκκαθάριση.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 59: Δικαίωμα σε αμοιβή – Ανάλογη Προκαταβολή.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 60: Αμοιβή δικηγόρου – Νόμιμες ΑμοιβέςΆρθρο 60: Αμοιβή δικηγόρου – Νόμιμες Αμοιβές
- 3 ΣχόλιαΆρθρο 61: Εργολαβικό Δίκης.
- 4 ΣχόλιαΆρθρο 62: Προκαταβολή εισφορών – κρατήσεων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 63: Διανεμητικοί λογαριασμοί.Άρθρο 63: Διανεμητικοί λογαριασμοί.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 64: Καθορισμός των νομίμων αμοιβών.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 65: Αμοιβή στη σώρευση αγωγών.Άρθρο 65: Αμοιβή στη σώρευση αγωγών.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 66: Αμοιβή για ανταγωγή, παρέμβαση, ανακοπή.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 67: Αμοιβή για ανακοίνωση δίκης και για ανακοπή.Άρθρο 67: Αμοιβή για ανακοίνωση δίκης και για ανακοπή.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 68: Αμοιβή για παρεμπίπτουσα αγωγή που αφορά σε τόκους κ.λπ.Άρθρο 68: Αμοιβή για παρεμπίπτουσα αγωγή που αφορά σε τόκους κ.λπ.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 69: Αμοιβή για τη σύνταξη προτάσεων κατά την πρώτη συζήτηση.Άρθρο 69: Αμοιβή για τη σύνταξη προτάσεων κατά την πρώτη συζήτηση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 70: : Αμοιβή για τη σύνταξη προτάσεων ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.Άρθρο 70: : Αμοιβή για τη σύνταξη προτάσεων ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 71: Αμοιβή για τη σύνταξη αίτησης ασφαλιστικών μέτρων νομής, για αγωγή λογοδοσίας και αίτηση διαιτησίας.Άρθρο 71: Αμοιβή για τη σύνταξη αίτησης ασφαλιστικών μέτρων νομής, για αγωγή λογοδοσίας και αίτηση διαιτησίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 72: : Αμοιβή για συμβιβασμό ή εξωδικαστική επίλυση της διαφοράςΆρθρο 72: : Αμοιβή για συμβιβασμό ή εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 73: Αμοιβή για σύνταξη επιταγής προς εκτέλεση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 74: Έλεγχος Τίτλων.Άρθρο 74: Έλεγχος Τίτλων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 75: Συμβόλαια.Άρθρο 75: Συμβόλαια.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 76: Αμοιβή εργασιών με περισσότερους εντολείς.Άρθρο 76: Αμοιβή εργασιών με περισσότερους εντολείς.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 77: Υποχρέωση σε ολόκληρον με περισσότερους εντολείςΆρθρο 77: Υποχρέωση σε ολόκληρον με περισσότερους εντολείς
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 78: Αμοιβή δικηγόρων από κοινό εντολέα.Άρθρο 78: Αμοιβή δικηγόρων από κοινό εντολέα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 79: Αμοιβή σε περίπτωση ανάκλησης εντολής.Άρθρο 79: Αμοιβή σε περίπτωση ανάκλησης εντολής.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 80: Αμοιβή σε περίπτωση μη εκτέλεσης εντολής.Άρθρο 80: Αμοιβή σε περίπτωση μη εκτέλεσης εντολής.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 81:Αμοιβή μη περατωμένης εντολής λόγω ανωτέρας βίας.Άρθρο 81:Αμοιβή μη περατωμένης εντολής λόγω ανωτέρας βίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 82: Αμοιβή για σύνταξη εγγράφου από δικηγόρο.Άρθρο 82: Αμοιβή για σύνταξη εγγράφου από δικηγόρο.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 83: Αμοιβή δικηγόρου για αυτοπρόσωπη υπεράσπιση δικών του υποθέσεων.Άρθρο 83: Αμοιβή δικηγόρου για αυτοπρόσωπη υπεράσπιση δικών του υποθέσεων.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 84: Παροχή υπηρεσιών δωρεάν ή με μειωμένη αμοιβή.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 85: Αμοιβή για δικαστικές ή εξώδικες υπηρεσίες.Άρθρο 85: Αμοιβή για δικαστικές ή εξώδικες υπηρεσίες.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 86: Δικαστική εκκαθάριση εξόδων και δικηγορικής αμοιβής από το δικηγόρο.Άρθρο 86: Δικαστική εκκαθάριση εξόδων και δικηγορικής αμοιβής από το δικηγόρο.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 87:Δικαστική εκκαθάριση εξόδων και δικηγορικής αμοιβής από τα δικαστήρια.Άρθρο 87:Δικαστική εκκαθάριση εξόδων και δικηγορικής αμοιβής από τα δικαστήρια.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 88: Δικαίωμα επίσχεσης εγγράφων.Άρθρο 88: Δικαίωμα επίσχεσης εγγράφων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 89: Δικαστική προστασία αμοιβών δικηγόρων.Άρθρο 89: Δικαστική προστασία αμοιβών δικηγόρων.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 90: Οι δικηγορικοί Σύλλογοι
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 91: Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια.Άρθρο 91: Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 92:Σκοποί και Αρμοδιότητες Δικηγορικών Συλλόγων.Άρθρο 92:Σκοποί και Αρμοδιότητες Δικηγορικών Συλλόγων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 93: Όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου.Άρθρο 93: Όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 94: Αρμοδιότητες Προέδρου και Εκπροσώπηση Δικηγορικού Συλλόγου.Άρθρο 94: Αρμοδιότητες Προέδρου και Εκπροσώπηση Δικηγορικού Συλλόγου.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 95: Αρμοδιότητες Γενικής Συνέλευσης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 96: Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου.Άρθρο 96: Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 97: Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων.Άρθρο 97: Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 98: Αριθμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και θητεία.Άρθρο 98: Αριθμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και θητεία.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 99: Σύγκληση Γενικής ΣυνέλευσηςΆρθρο 99: Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 100: Απαρτία Γενικής Συνέλευσης.Άρθρο 100: Απαρτία Γενικής Συνέλευσης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 101: Διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης.Άρθρο 101: Διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 102: Ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση.Άρθρο 102: Ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 103: ΑποφάσειςΆρθρο 103: Αποφάσεις
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 104: Εκλογικό Δικαίωμα
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 105: ΕκλογιμότηταΆρθρο 105: Εκλογιμότητα
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 106: Ποιοι αποκλείονται να εκλεγούν.Άρθρο 106: Ποιοι αποκλείονται να εκλεγούν.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 107: Έναρξη και λήξη θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.Άρθρο 107: Έναρξη και λήξη θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 108: Ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής εκλογών.Άρθρο 108: Ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής εκλογών.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 109: Χρόνος ψηφοφορίας.Άρθρο 109: Χρόνος ψηφοφορίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 110: Υποβολή υποψηφιοτήτων. Μεμονωμένοι και συνδυασμοί.Άρθρο 110: Υποβολή υποψηφιοτήτων. Μεμονωμένοι και συνδυασμοί.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 111: Ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίωνΆρθρο 111: Ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 112: Προϋποθέσεις έγκυρης δήλωσης υποψηφίων.Άρθρο 112: Προϋποθέσεις έγκυρης δήλωσης υποψηφίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 113: Ανακήρυξη υποψηφίων και συνδυασμών.Άρθρο 113: Ανακήρυξη υποψηφίων και συνδυασμών.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 114: Κατάλογος υποψηφίων και δημοσιεύσεις.Άρθρο 114: Κατάλογος υποψηφίων και δημοσιεύσεις.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 115: Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών. Ψηφοφορία.Άρθρο 115: Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών. Ψηφοφορία.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 116:Η διενέργεια της ψηφοφορίας και οι σταυροί προτιμήσεως.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 117: Άκυρα ψηφοδέλτια.Άρθρο 117: Άκυρα ψηφοδέλτια.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 118: Απαρτία στη ψηφοφορία.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 119: Σύστημα αναλογικής και συνδυασμοί.Άρθρο 119: Σύστημα αναλογικής και συνδυασμοί.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 120: Κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας.Άρθρο 120: Κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 121: Τα αποτελέσματα της εκλογής. ΓνωστοποιήσειςΆρθρο 121: Τα αποτελέσματα της εκλογής. Γνωστοποιήσεις
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 122: Ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών.Άρθρο 122: Ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 123: Μη Αποδοχή της εκλογής από τον πρόεδρο ή θάνατος ή παραίτηση του.Άρθρο 123: Μη Αποδοχή της εκλογής από τον πρόεδρο ή θάνατος ή παραίτηση του.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 124: Μη αποδοχή της εκλογής του από σύμβουλο, θάνατος του ή παραίτησή του.Άρθρο 124: Μη αποδοχή της εκλογής του από σύμβουλο, θάνατος του ή παραίτησή του.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 125: Μη διενέργεια εκλογών ή ακύρωσης τους.Άρθρο 125: Μη διενέργεια εκλογών ή ακύρωσης τους.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 126: Αποβολή της ιδιότητας του Προέδρου ή του συμβούλου. Έκπτωση από το αξίωμα.Άρθρο 126: Αποβολή της ιδιότητας του Προέδρου ή του συμβούλου. Έκπτωση από το αξίωμα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 127: Παραίτηση από το αξίωμα.Άρθρο 127: Παραίτηση από το αξίωμα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 128: Η παροχή υπηρεσιών είναι άμισθη.Άρθρο 128: Η παροχή υπηρεσιών είναι άμισθη.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 129: Συγκρότηση σε σώμα των εκλεγέντων. Τα αξιώματα.Άρθρο 129: Συγκρότηση σε σώμα των εκλεγέντων. Τα αξιώματα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 130: Σύσταση και οργάνωση επιτροπών.Άρθρο 130: Σύσταση και οργάνωση επιτροπών.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 131: Έργο Επιτροπών Μητρώου.Άρθρο 131: Έργο Επιτροπών Μητρώου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 132: Μόνιμη διαιτησία σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους.Άρθρο 132: Μόνιμη διαιτησία σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 133: Διαδικασία στις διαιτησίες των Δικηγορικών Συλλόγων.Άρθρο 133: Διαδικασία στις διαιτησίες των Δικηγορικών Συλλόγων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 134: Έκδοση Προεδρικών διαταγμάτων.Άρθρο 134: Έκδοση Προεδρικών διαταγμάτων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 135: Η Ολομέλεια ως συντονιστικό όργανο.Άρθρο 135: Η Ολομέλεια ως συντονιστικό όργανο.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 136: Έργο της Ολομέλειας.Άρθρο 136: Έργο της Ολομέλειας.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 137: Συνεδριάσεις της ΟλομέλειαςΆρθρο 137: Συνεδριάσεις της Ολομέλειας
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 138: Οργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων.Άρθρο 138: Οργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 139: Συντονιστική Επιτροπή.Άρθρο 139: Συντονιστική Επιτροπή.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 140: ΔημοψηφίσματαΆρθρο 140: Δημοψηφίσματα
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 141: Γενικές Αρχές.
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 142: Πειθαρχικά παραπτώματα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 143: Παραγραφή.Άρθρο 143: Παραγραφή.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 144: Πειθαρχικές ποινές.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 145: Συνέπειες Παύσης – Απαγόρευση εκπροσώπησης.Άρθρο 145: Συνέπειες Παύσης – Απαγόρευση εκπροσώπησης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 146: Επιμέτρηση ποινής.Άρθρο 146: Επιμέτρηση ποινής.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 147:Δημοσιότητα.Άρθρο 147:Δημοσιότητα.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 148: Πειθαρχικά Συμβούλια.Άρθρο 148: Πειθαρχικά Συμβούλια.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 149: Πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια.Άρθρο 149: Πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 150: Ανώτατο Πειθαρχικό ΣυμβούλιοΆρθρο 150: Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 151: Συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων.Άρθρο 151: Συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 152: Εξαίρεση μελών πειθαρχικού συμβουλίου.Άρθρο 152: Εξαίρεση μελών πειθαρχικού συμβουλίου.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 153: Τοπική αρμοδιότητα των πειθαρχικών συμβουλίων.Άρθρο 153: Τοπική αρμοδιότητα των πειθαρχικών συμβουλίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 154: Προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση.Άρθρο 154: Προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 155: Άσκηση πειθαρχικής δίωξης.Άρθρο 155: Άσκηση πειθαρχικής δίωξης.
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 156: Διαδικασία ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 157: Πειθαρχικά παραπτώματα ενώπιον δικαστηρίων.Άρθρο 157: Πειθαρχικά παραπτώματα ενώπιον δικαστηρίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 158: Έκδοση της πειθαρχικής απόφασης.Άρθρο 158: Έκδοση της πειθαρχικής απόφασης.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 159: Έφεση.Άρθρο 159: Έφεση.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 160: Έλεγχος των πειθαρχικών συμβουλίων.Άρθρο 160: Έλεγχος των πειθαρχικών συμβουλίων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 161: Εκτέλεση πειθαρχικών αποφάσεων.Άρθρο 161: Εκτέλεση πειθαρχικών αποφάσεων.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 162: Υποχρέωση αποζημίωσης από δικηγόροΆρθρο 162: Υποχρέωση αποζημίωσης από δικηγόρο
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 163: Παραγραφή
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 164: Αρμόδιο δικαστήριο.Άρθρο 164: Αρμόδιο δικαστήριο.
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 165: Περιεχόμενο αγωγήςΆρθρο 165: Περιεχόμενο αγωγής
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 166: Συνέπειες απόρριψηςΆρθρο 166: Συνέπειες απόρριψης
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 167: Μεταβατικές ΔιατάξειςΆρθρο 167: Μεταβατικές Διατάξεις
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 168: Τελικές ΔιατάξειςΆρθρο 168: Τελικές Διατάξεις
Πλοήγηση στη Διαβούλευση
Αναρτήθηκε
25 Φεβρουαρίου 2013, 12:00
Ανοικτή σε Σχόλια έως
4 Μαρτίου 2013, 15:00
Εργαλεία
Εκτύπωση Εξαγωγή Σχολίων σεΣτατιστικά
6 Σχόλια 121 Σχόλια επι της Διαβούλευσης 35461 - Όλα τα ΣχόλιαΌλες οι Διαβουλεύσεις
- Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων
- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ...
- Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023
- Τροποποίηση του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» (Α΄ 8) – Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια -Ρυθμίσεις για πιλοτική ή κατόπιν...
- Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο και σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων
- Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης
- Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα σωματεία, τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών
- Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και τη...
- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2021/784 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 29ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
- ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 4963/2022
- ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ,ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ
- Σχέδιο νόμου:«Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων»
- Επικαιροποίηση ορολογίας...
- Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Διεθνής εμπορική διαιτησία και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης»
- Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών
- Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών
- Ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απρίλιου 2019
- Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 (L 305)
- Ενσωμάτωση Οδηγιών (ΕΕ) 2019/770 & (ΕΕ) 2019/771
- Δημόσια Διαβούλευση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Δικαστική Αστυνομία»
- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713
- ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ "ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ"
- Ένταξη των περιοχών ισχύος του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου στο εθνικό κτηματολόγιο, εφαρμογή σε αυτές της κοινής εθνικής νομοθεσίας...
- MΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
- Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας»
- Ταχεία πολιτική δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας για την ψηφιοποίηση της πολιτικής δικαιοσύνης και άλλες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
- Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Κώδικας οργανικών διατάξεων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλες συναφείς ρυθμίσεις»
- Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας"
- Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου
- EΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2017/1939-ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ
- Επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6§1 ΕΣΔΑ, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις
- Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για το ελεγκτικό συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης»
- Ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ, κύρωση Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Κύπρου, τροποποιήσεις του ν. 3663/2008 (Α΄99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις
- Σχέδιο νόμου:"Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις"
- Τροποποίηση διατάξεων του νόμου 4512/2018 (A΄ 5) για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις
- Μονάδες Μέριµνας Νέων και άλλες διατάξεις
- Κύρωση των τροποποιήσεων του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ν. 3003/2002, Α 75)
- Σχέδιο νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
- Σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα
- Σχέδιο Νόμου για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Η διατήρηση στη ρύθμιση του άρθρου 34 του Σχεδίου της μερικής απαγόρευσης άσκησης δικηγορίας στα πρωτοβάθμια πρωτοδικεία και πλημμελειοδικεία από πανεπιστημιακούς παραμένει εκτεθειμένη στα ίδια αναπάντητα επιχειρήματα αντισυνταγματικότητας και εσωτερικής αντινομίας που εκφράστηκαν επ’ αφορμή της προηγούμενης ανάρτησης του Σχεδίου. Διότι η αντίθεση και της προκείμενης ρύθμισης με τα άρθρα 4 και 5 του Συντάγματος, αλλά και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ παραμένει υφιστάμενη και μη δικαιολογήσιμη με νομικά επιχειρήματα. Είναι να απορεί κανείς, μάλιστα, γιατί οι νομικοί εμφανίζονται πάντοτε «βασιλικότεροι του βασιλέως», την ώρα που κανείς πανεπιστημιακός ιατρός ή πολιτικός μηχανικός ή αρχιτέκτονας δεν περιορίζεται από την αντίστοιχη επαγγελματική νομοθεσία του σε σχέση με τις εγχειρίσεις ανάλογα με τη βαρύτητά τους ή αντιστοίχως σε σχέση με τα υπό εκπόνηση σχέδια ανάλογα με την κατάταξή τους. Τοσούτο μάλλον είναι να απορεί κανείς, πώς θα δικαιολογείται υπό το φως της ΕΣΔΑ και των διεθνών κειμένων της ΕΕ ο περιορισμός του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής δικηγόρου και ο αποκλεισμός του σε ορισμένα στάδια της ποινικής ή πολιτικής ή διοικητικής διαδικασίας. Και όλα αυτά να συμβαίνουν σε μιά περίοδο που κυριαρχείται από το πνεύμα «άρσης εμποδίων και περιορισμών άσκησης των επαγγελμάτων» και στο πλαίσιο ενός Κώδικα που κατά τα λοιπά «αίρει ή καταργεί πλήρως παλαιότερους περιορισμούς ή απαγορεύσεις παράστασης (λ.χ. λόγω «εδαφικότητας»). Έτσι εχόντων των πραγμάτων ορθότερο είναι ενδοσυστηματικά – αλλά και υπό δικαιοπολιτικό και δικαιοκρατικό πρίσμα – να απαλειφθεί πλήρως η παράγραφος 1 του άρθρου 34.
Μήπως πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για δύο ουσιώδη, ειδικά στις μέρες μας, θέματα:
1. Είναι σωστό ο Βουλευτής- Δικηγόρος να μπορεί να ασκεί δικηγορία στην εκλογικής του περιφέρεια?
2. Είναι σωστό ο Υπουργός-Δικηγόρος να μπορεί να ασκεί δικηγορία?
Είναι απίστευτο ότι όλοι έκαναν σχόλια στο προηγούμενο σχέδιο και όμως κανένα από αυτά δεν ελήφθη υπόψη για το 2ο σχέδιο που έχουμε μπορστά μας.
Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.
θα λάβει ακνείς υπόψη τα όσα γράφουμε ή αδίκως ασχολούμαστε;;;;
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Η διάταξη αυτή θεσπίστηκε το 1975, όταν υπήρχαν ελάχιστα πανεπιστήμια στη χώρα μας και ελάχιστοι καθηγητές πανεπιστημίου. Οι καθηγητές αυτοί αντιμετωπίζονταν από συναδέλφους, δικαστές και πελάτες με δέος, ήταν «επώνυμοι» και πασίγνωστοι και απολάμβαναν σημαντικής προβολής και αίγλης. Επόμενο ήταν να θεωρείται ότι η αίγλη που τους περιέβαλε μπορούσε να επηρεάσει ακόμη κι ένα δικαστήριο. Στο περιβάλλον αυτό οι καθηγητές της εποχής εκείνης δεν είχαν καν την οικονομική ανάγκη να παρίστανται ενώπιον κατώτερων δικαστηρίων και σπανίως καταδέχονταν.
Σήμερα όμως, είναι γνωστό ότι δε συντρέχουν οι συνθήκες αυτές. Η τηλεόραση και τα ΜΜΕ προβάλουν ως επιστημονικές αυθεντίες άλλους και όχι τους καθηγητές. Λόγω παγκοσμιοποίησης η επιρροή των ελλήνων καθηγητών έχει περιοριστεί. Αλλά και τα οικονομικά των καθηγητών έχουν διαφοροποιηθεί στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με τους πενιχρούς μισθούς στο Δημόσιο και την κρίση στην αγορά. Επομένως η διάταξη είναι σαφώς απαρχαιωμένη.
Αντίθετα, η επίμαχη διάταξη του κώδικα περί δικηγόρων θα είχε νόημα να εφαρμόζεται σε προβεβλημένους δικηγόρους, οι οποίοι εμφανίζονται στα ΜΜΕ συχνά και προβάλλονται ως ειδικοί ή αυθεντίες. Αυτοί πράγματι έχουν τη δυνατότητα να στρέψουν και με μόνη την παρουσία τους σε ένα δικαστήριο, τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σε μια υπόθεση και θεωρητικά να επηρεάσουν ένα δικαστήριο. Επίσης αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλοί άλλοι που προηγούνται των καθηγητών σε κύρος όπως είναι ο πρόεδρος του ΔΣΑ, πρώην βουλευτές και υπουργοί, πρώην δικαστικοί, οι οποίοι μπορούν χωρίς κανέναν περιορισμό να δικηγορούν.
Σε κάθε περίπτωση όμως, και αν ακόμη θεωρηθεί ότι οι καθηγητές εξακολουθούν να επηρεάζουν με το κύρος της επιστημονικής τους γνώμης έναν χαμηλόβαθμο δικαστή, και πάλι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί ένας καθηγητής σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο π.χ. Καθηγητής Οικογενειακού Δικαίου να επηρεάσει το δικαστή σε μια ποινική υπόθεση ή ένας καθηγητής του διεθνούς δικαίου σε μια υπόθεση εργατικού δικαίου. Επομένως η διάταξη αυτή στερείται σε κάθε περίπτωση ερείσματος και δε θα πρέπει να εφαρμόζεται γενικώς. Ακόμη λοιπόν κι αν διατηρηθεί θα πρέπει να γίνει διάκριση και οι καθηγητές να τελούν σε αναστολή παράστασης στα χαμηλόβαθμα δικαστήρια μόνο εφόσον πρόκειται για υποθέσεις της ειδικότητάς τους.
Επίσης ακόμη κι αν θεωρήσει ότι απολαμβάνουν τεράστιου κύρους οι καθηγητές της Νομικής Αθηνών, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο και για τις άλλες νομικές σχολές. επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν και καθηγητές σε μη νομικές σχολές που είναι δικηγόροι. Ακόμη κι αυτοί δε θα μπορούν να δικηγορούν. Τί νόημα έχει να μην μπορεί π.χ. να δικηγορεί στην Αθήνα ο καθηγητής κοινωνικής πολιτικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ή ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου;
Πέραν αυτών, θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική για τους ακόλουθους λόγους:
1. Αντίκειται στο άρθρο 8 και άρθρα 87 επ. του Συντάγματος καθώς στερεί το φυσικό δικαστή αλλά και αμφισβητεί ευθέως την ανεξαρτησία και ικανότητα των (χαμηλόβαθμων) δικαστών να παραμείνουν ανεπηρέαστοι και ουσιαστικά θεωρεί αυθαίρετα ότι δεν έχουν τα προσόντα ή/και τα εχέγγυα να καταλήξουν σε δίκαιη κρίση. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι οι δικαστές γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιοι πότε πρέπει να ζητούν εξαίρεση και δε θα πρέπει να διατηρούνται εν ισχύ διατάξεις που υπονοούν ότι οι χαμηλόβαθμοι δικαστές είναι «λίγοι» για να δικάσουν. Πέραν αυτού περιορίζει αδικαιολόγητα και το δικαίωμα του διαδίκου να επιλέγει δικηγόρο.
2. Αντίκειται στο άρθρο 5 του Συντάγματος καθώς εμποδίζει τους καθηγητές νομικών μαθημάτων να ασκήσουν το δικηγορικό λειτούργημά τους ως επάγγελμα.
3. Αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος καθώς μόνο οι καθηγητές νομικών μαθημάτων υφίστανται αυτόν τον περιορισμό – τιμωρία. Σε κανέναν άλλο επαγγελματικό κλάδο δεν περιορίζονται λόγω του υψηλού κύρους τους ή των γνώσεών τους οι καθηγητές (π.χ. ιατροί, μηχανικοί κλπ) να ασκήσουν το επάγγελμά τους.
4. Αντίκεται στην ΕΣΔΑ
ΤΕΛΙΚΑ νομίζω ότι ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.
Είναι να απορεί κανείς τί νόημα έχει η Διαβούλευση όταν κανείς δεν τη λαμβάνει υπόψη.
Αυτό που βλέπουμε είναι η 2η έκδοση του κειμένου.
Στην 1η έκδοση του κειμένου η μερική αναστολή ίσχυε μόνο για τακτικούς καθηγητές και όχι για αναπληρωτές.
Παρόλα αυτά υπήρξαν πολλές φωνές διαμαρτυρίας και εμπεριστατωμένες νομικά απόψεις που εκφράστηκαν σχετικά με το ότι η διάταξη που απαγόρευε σε τακτικούς καθηγητές να παρίστανται στα χαμηλόβαθμα διαστήρια είναι αναχρονιστική, φοβική, αντιστυνταγματική, αντίθετη στην ΕΣΔΑ κ.α.
Μάλιστα κανέα από τα πολλά σχόλια δεν ήταν υπερ της διατήρησης της διάταξης.
Μετά από αυτά λοιπόν είναι να απορεί κανείς πως αντί να διαγραφεί η απαγόρευση για τους τακτικούς καθηητές εντούτοις στο παρόν 2ο σχέδιο επεκτείνεται και στους αναπληρωτές.
ΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ…
1. Ο αποκλεισμός των καθηγητών και αναπληρωτών καθηγητών από την παράσταση στα πλημμελειοδικεία δεν έχει καμία δικαιολογία.
Στα δικαστήρια αυτά εκδικάζονται ενίοτε σοβαρές υποθέσεις με σύνθετα νομικά και αποδεικτικά ζητήματα (π.χ. ναυάγια ή άλλα σοβαρά ατυχήματα, υποθέσεις ιατρικής αμέλειας, χρηματιστηριακά αδικήματα, παράβαση καθήκοντος ή άλλα υπηρεσιακά αδικήματα κ.α.). Η δυνατότητα παράστασης καθηγητών-δικηγόρων σ’ αυτά μόνον ωφέλιμη μπορεί να είναι για το δικαστήριο, τους διαδίκους και την ορθή απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Ο αποκλεισμός τους, αντιθέτως, θίγει το δικαίωμα υπερασπίσεως των διαδίκων, οι οποίοι δικαιούνται να επιλέγουν καθηγητή ως δικηγόρο τους εάν το επιθυμούν, αλλά και την επαγγελματική ελευθερία των καθηγητών.
2. Εάν η διάταξη δεν απαλειφθεί, πρέπει να περιληφθεί στο κείμενό της χάριν σαφηνείας ότι η μερική αναστολή ισχύει για τους καθηγητές πλήρους απασχολήσεως και όχι για τους καθηγητές μερικής απασχολήσεως. Οι τελευταίοι αυτοί έχουν ως κύριο επάγγελμά τους την δικηγορία και ως δευτερεύον την διδασκαλία. Γι’ αυτό απασχολούνται μερικώς στο Πανεπιστήμιο και αμείβονται με το 1/3 των αποδοχών των συναδέλφων τους πλήρους απασχολήσεως.
Η διάταξη πρέπει λοιπόν να συμπληρωθεί ως εξής:
«Οι καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές πλήρους απασχολήσεως των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης…»