Άρθρο 17:Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης.

1. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, με εξαίρεση τις πράξεις που αναφέρονται στην περίπτωση 3 της παρούσης παραγράφου: α) των πταισμάτων και β) των υφ’ όρον πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές. Στην περίπτωση αυτή, αν ο υπαίτιος τελέσει μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου νέα από δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των δύο μηνών ή σε χρηματική ποινή τουλάχιστον πεντακοσίων (500) ευρώ, συνεχίζεται κατ’ αυτού η παυθείσα ποινική δίωξη. Στην τελευταία αυτή περίπτωση δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο ενδιάμεσος χρόνος από την παύση της δίωξης αυτής μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.
2. Οι δικογραφίες, που αφορούν στα κατά τις προηγούμενες περιπτώσεις εγκλήματα, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου. Για την τύχη των πειστηρίων, επί μεν πλημμελημάτων αποφαίνεται αμετάκλητα το συμβούλιο πλημμελειοδικών, επί δε πταισμάτων ο αρμόδιος πταισματοδίκης.
3. Η παύση της ποινικής δίωξης κατά την περίπτωση, δεν ισχύει για τις ακόλουθες παραβάσεις των άρθρων 358 και 377 Π.Κ. για τις περιπτώσεις αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση και του ν. 690/1945.

  • 11 Απριλίου 2013, 12:37 | MM – Δικηγόρος

    Σχετικά με τις εξαιρέσεις της παρ. 3 του εν λόγω άρθρου, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης από τη ρύθμιση του ν. 690/1945 που αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη, όταν η ρύθμιση αυτή καλύπτει την αξιόποινη πράξη που προβλέπεται στον ν. 539/1945 που αφορά τη μη καταβολή αποδοχών κανονικής αδείας, λαμβανομένου υπόψη ότι η ποινική δίωξη ασκείται σχεδόν πάντοτε και με τους δύο νόμους.

  • 9 Απριλίου 2013, 22:20 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΣΤΗΡΗΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΟΜΟΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ Ν.4043/12 ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΙΝΑΚΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΙ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΚΑΟΣΥΝΗ.

  • 8 Απριλίου 2013, 22:12 | Αντώνης Ματθιουδάκης

    Με τέτοιες ρυθμίσεις εμπαίζετε τους πολίτες. Η πλειονότητα των αδικημάτων που αφορά το άρθρο είναι κατ’ έγκληση. Η Πολιτεία εξαναγκάζει τα θύματα τέτοιων αδικημάτων να καταβάλλουν το καθόλου ευκαταφρόνητο, για τις σημερινές συνθήκες, παράβολο των 100€, για να ζητήσουν την προστασία της Πολιτείας και αυτή θέτει τις πράξεις αυτές στο αρχείο. Και ποιά η πρόνοια του νομοθέτη για την περίπτωση που ο δράστης των ανωτέρω αδικημάτων έχει υποβάλει και αυτός έγκληση για 224, 229 363ΠΚ; Εφόσον η αντίθετη μπαίνει στο αρχείο και δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος του δράστη, το θύμα βρίσκεται εκ των πραγμάτων κατηγορούμενος για πολύ σοβαρότερα αδικήματα από αυτά που ο ίδιος κατήγγειλε, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι οι πράξεις που καταμήνυσε όντως τελέστηκαν. Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι… Έτσι ενισχύετε την ασφάλεια του δικαίου κύριοι; Θα ήταν σοβαρότερη στάση να αποποινικοποιήσετε ορισμένα αδικήματα, ή να προβλέψετε γι’ αυτά διοικητικές κυρώσεις μόνο.

  • 8 Απριλίου 2013, 10:36 | Αντώνιος Κανδηράκης

    Δεν ντρέπεστε λίγο κε Ρουπακιώτη, καταργήστε τον ποινικό κώδικα να τελειώνουμε, κράτος δικαίου είναι αυτό ;
    Αίσχος.
    Δηλαδή παραγράφονται και δύο και τρία και περισσότερα αδικήματα από το ίδιο πρόσωπο για παραβάσεις ενός ή περισσότερων άρθρων του ποινικού κώδικα ;
    Φωτογραφικές είναι αυτές οι διατάξεις. Για ποιούς ακριβώς πρόκειται κε Ρουπακιώτη ;
    Εκτρωματικές και αντισυνταγματικές είναι αυτές οι διατάξεις.
    Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει δημοκρατία..

  • 7 Απριλίου 2013, 11:20 | ΑΜ

    Πάλι? Κάθε χρόνο τα ίδια? Γιατί δεν νομιμοποιούμε τα αδικήματα να τελειώνουμε? Είναι πιο συνεπές και δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Αντί να μπαίνει κάποιος στα έξοδα να ξεκινά δίκες, Εισαγγελείς και Δικαστές να δικάζουν κλπ, ας μας πουν ότι στην Ελλάδα κάποια ποινικά αδικήματα δεν τιμωρούνται να τελειώνουμε. Εξάλλου, κανείς δεν πιστεύει ότι στην Ελλάδα μια Δικαστική Απόφαση έχει και ιδιαίτερη αξία.