. A. Η παράγραφος 2 του άρθρου μόνου του ν.1178/1981 (Α΄187), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 4 του άρθρου μόνου του ν.2243/1994 (Α΄ 162) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η κατά το άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του αδικηθέντος από τις προβλεπόμενες στην προηγούμενη παράγραφο πράξεις ορίζεται, εφ’ όσον αυτές τελέστηκαν δια του τύπου, κατά την κρίση του δικαστή, αφού λάβει υπόψη του τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν ενώπιόν του, όπως το βαθμό του πταίσματος του υποχρέου σε αποζημίωση, το είδος, τη βαρύτητα, την έκταση και το βαθμό προσβολής, την ηλικία του δικαιούχου και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των μερών, με τα οποία συνεκτιμάται και το τυχόν συντρέχον πταίσμα του δικαιούχου. Η ανωτέρω χρηματική ικανοποίηση, δεν μπορεί να είναι κατώτερη των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για τις ημερήσιες εφημερίδες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και για τα περιοδικά που κυκλοφορούν μέσω πρακτορείων εφημερίδων και των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, για τις άλλες εφημερίδες ή περιοδικά. Η τήρηση των ανωτέρω ελαχίστων ποσών χρηματικής ικανοποίησης δεν είναι υποχρεωτική, στην περίπτωση που ζητήθηκε από τον ενάγοντα μικρότερο ποσό, ανεξαρτήτως της απαίτησης προς αποζημίωση για περιουσιακή ζημία, καθώς και στην περίπτωση ελαφρών από απόψεως είδους, βαρύτητας και έκτασης προσβολών, για τις οποίες ο δικαστής κρίνει, με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ότι η βλάβη που προκαλείται από την υποχρέωση καταβολής του προβλεπομένου κατώτατου ορίου χρηματικής ικανοποίησης είναι επαχθέστερη της επιδιωκόμενης ωφέλειας από την προστασία της αξίας του θιγέντος».
Β. Μετά το πέμπτο εδάφιο της παραγράφου 10 του άρθρου 4 του ν. 2328/1995 ( Α’ 187 ) προστίθεται εδάφιο έκτο ως εξής:
«Η τήρηση των ελάχιστων ποσών χρηματικής ικανοποίησης δεν είναι υποχρεωτική στις περιπτώσεις που ορίζονται στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου μόνου του ν. 1178/1981».
2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 38 του α.ν. 1092/1938, το οποίο αναριθμήθηκε σε άρθρο 37 με την παράγραφο 13 του άρθρου 1 του α.ν. 1683/1939, αντικαθίσταται ως εξής:
«Η επανόρθωση πρέπει να υπογράφεται από τον αποστολέα και να μην υπερβαίνει την έκταση του δημοσιεύματος που ανασκευάζεται, εκτός αν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών της περιφέρειας στην οποία εκδόθηκε η εφημερίδα ή το περιοδικό ή του τόπου όπου, μέσω του διαδικτύου, έλαβε γνώση του δημοσιεύματος ο θιγόμενος, αποφασίσει διαφορετικά μετά από αίτηση του επιδιώκοντος την επανόρθωση ή του διευθυντή της εφημερίδας που υποβάλλεται εντός 24 ωρών από την παραλαβή της επανορθώσεως. Δεν μπορεί, όμως, ο Εισαγγελέας να αποφασίσει την υπέρβαση του διπλασίου της εκτάσεως του ανασκευαζομένου άρθρου. Αν η καταχώριση της επανορθώσεως δεν πραγματοποιηθεί, ο αιτούμενος την επανόρθωση δύναται, εντός 24 ωρών από την παρέλευση της προθεσμίας, να ζητήσει από το ειρηνοδικείο του τόπου εκδόσεως της εφημερίδας ή του περιοδικού να διατάξει την υποχρεωτική δημοσίευση της επανόρθωσης ή οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο και να επιβάλει χρηματική ποινή ύψους έως 500 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης εκτέλεσής τους. Το ειρηνοδικείο επί του ανωτέρω αιτήματος αποφαίνεται κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 683 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εντός 48 ωρών από την κατάθεση της αίτησης».