Η παρ. 1 του άρθρου 128 του ν.2830/2000 (Αρχεία αποχωρούντων συμβολαιογράφων) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Το αρχείο συμβολαιογράφου που αποχώρησε με οποιονδήποτε τρόπο ή απεβίωσε παραδίδεται στο αρχειοφυλακείο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.
Σε πόλεις όπου δεν λειτουργεί αρχειοφυλακείο ή λειτουργεί και αυτό δεν επαρκεί κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου να στεγάσει και άλλα αρχεία συμβολαιογράφων
ισχύουν τα ακόλουθα:
Το αρχείο συμβολαιογράφου, που αποχώρησε κατά οποιονδήποτε τρόπο ή απεβίωσε παραδίδεται με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών σε εκείνον που διορίζεται στη θέση του συμβολαιογράφου που αποχώρησε ή απεβίωσε.
Η σειρά διορισμού καθορίζεται από τη σειρά επιτυχίας στο σχετικό διαγωνισμό. Την ίδια υποχρέωση παραλαβής αρχείου έχει και ο συμβολαιογράφος που καταλαμβάνει κενή θέση με μετάθεσή του από άλλη ειρηνοδικειακή περιφέρεια.
Σε περίπτωση που καταργηθεί η θέση συμβολαιογράφου που αποχώρησε ή απεβίωσε, το αρχείο του, με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα μετά από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, παραδίδεται οριστικά σε έναν από τους συμβολαιογράφους που υπηρετεί στην αυτή πόλη ή εάν στην πόλη αυτή δεν υπηρετεί άλλος συμβολαιογράφος, τότε παραδίδεται σε έναν συμβολαιογράφο που εδρεύει στην αυτή ειρηνοδικειακή περιφέρεια και εν ελλείψει και τούτου το αρχείο παραδίδεται σε συμβολαιογράφο όμορης ειρηνοδικειακής περιφέρειας που ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου. Μέχρι τον ορισμό οριστικού αρχειοφύλακα ο αρμόδιος εισαγγελέας, μετά από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ορίζει έναν από τους συμβολαιογράφους που υπηρετούν στην αυτή ειρηνοδικειακή περιφέρεια ως προσωρινό αρχειοφύλακα, ο οποίος έχει την ευθύνη φύλαξης και λειτουργίας του αρχείου.»
ολες οι υπο διαβουλευση αλλαγες ΕΠΡΕΠΕ πρωτα να ζημωθούν σε ενα συνεδριο ή εναλλακτικά να προκύψουν απο τον συγκερασμό των αποψεων και συμπερασματων απο τις τοπικες συνελευσεις των συλλόγων, βημα και άποψη πρέπει να έχουν όλοι και όχι μονο μια «επιτροπή» που να αποφασίζει για αλλαγές στον κώδικα χωρίς την συμμετοχή μας.
Συμφωνώ. Ως νέος συμβολαιογράφος συντάσσομαι με τους νέους συμβολαιογράφους. Δυστυχώς προσωπικά αυτό που βλέπω είναι ότι πορευόμαστε στην ΄΄κακώς εννούμενη΄΄ απελευθέρωση, χωρίς να αντιδρούμε ποτέ σε όσα γίνονται γύρω μας (έτσι για την τιμή των όπλων) και για να τα λέμε κι έξω απ τα δόντια, προσωπικά δεν θέλω να φτάσεω στο σημείο να διατηρήσω τη συμβολαιογραφική ιδιότητα με μισθό που θα πληρώνομαι μηνιαία από κάποια εταιρεία ή από κάποιο εργοδότη για να του δουλεύω 16 ώρες τη μέρα. Ελπίζω να σκέφτομαι λάθος και οι προθέσεις να μην είναι αυτές. Αυτό και μόνο εύχομαι.
Συμφωνώ με τον Συνάδελφο Λευτέρη Γιαννόπουλο και τούτο γιατί α) η ανάρτηση σε διαβούλευση των τροποποιήσεων του Ν.2830/2000από τον «αποχωρήσαντα πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης» έγινε σε «νεκρό χρόνο» δηλαδή 5 ημερών από τις οποίες οι (3) στην ουσία αργίας,με αποτέλεσμα ελάχιστοι συμβολαιογράφοι να λάβουν γνώση,αφού ούτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας -Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου (Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ.) αναρτήθηκε έστω και ως «πληροφορία», ενώ παράλληλα εξ αιτίας του γεγονότος αυτού γεννάται και το ερώτημα,αν υπήρχαν κάποιοι και ποιοί άραγε που δεν ήθελαν να λάβει γνώση το Σώμα των τροποποιήσεων αυτών και γιατί?
β)΄Οτι με τον τρόπο και χρόνο που έγινε η όλη διαδικασία,μάλλον για το «θεαθήναι» έγινε η ανάρτηση και
γ)Ευελπιστώ ότι ο ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ(για τον οποίο έχω και προσωπική άποψη σε συνεργασία που είχαμε το 2010 με την ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ) θα ΠΑΓΩΣΕΙ την όλη αυτή διαδικασία,προκειμένου να αποκαλυφθούν οι ενδεχομένως » αθέατες -σκοτεινές πλευρές» των τροποποιήσεων,θα εισακούσει και λάβει υπ΄όψιν του και τις ελάχιστες παρατηρήσεις και σχόλια της «διαβούλευσης» αυτής,ώστε και με γνώμωνα την προηγούμενη Εμπειρία του ως ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ, οι όποιες τροποιήσεις του Κώδικά μας να είναι πράγματι προς την ορθή κατεύθυνση.
Η διαβουλευση ειναι προσχηματική. Κανενα σχόλιο δεν προκειται να ληφθει σοβαρα υπόψιν. Σωστή ως ιδέα, αλλά κενή περιεχομένου. Παντα καποιοι αποφασιζουν για εμας, χωρις όμως εμας.
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν έχει προβληματιστεί κανείς για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο νέος συμβολαιογράφος τα οποία παραθέτω στο άρθρο αυτό ως πλέον σχετικού.
Σε μικρά μέρη η πραγματικότητα είναι ότι είσαι τυχερός όταν διορίζεσαι σε θέση συμβολαιογράφου που έχει αποβιώσει γιατί αν απλά έχει βγει στη σύνταξη εξακολουθεί στη συντριπτική πλειοψηφία να «εργάζεται» σε συνεργασία με κάποιον εν ενεργεία συνάδελφο με τον οποίο μοιράζονται τις αμοιβές σε βάρος του νέου συμβολαιογράφου που έχει καταλάβει τη θέση τους και ο οποίος μάταια αγωνίζεται ενάντια σε έναν άνθρωπο με τεράστια επαγγελματική εμπειρία, γνώσεις, κοινωνική επιφάνεια που δεν αφήνει χώρο στο νέο να σταθεί. Ο νόμος πρέπει να γίνει αυστηρότερος και να προστατεύει τους νέους συμβολαιογράφους.
θα πρέπει να προβλεφθεί και η παράδοση του ηλεκτρονικού αρχείου αφού πλέον όλα τα κείμενα είναι ηλεκτρονικά -ενδεχομένως και με καταστροφή ενδεχόμενων μέσων αντιγραφής τους. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία του αποχωρούντος συμβολαιογράφου και κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να εκδίδει αντίγραφα ενδεχομένως και με προηγούμενες της παράδοσης του κάθε αρχείου ημερομηνίες. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «παράλληλα» αρχεία, το επίσημο και το ανεπίσημο….
Πρέπει να γίνει αυστηρότερο το άρθρο 150 παρ 1. Τι σημαίνει απαγορεύεται η παροχή συμβολαιογραφικών συμβουλών ή η συνεργασία με συμβολαιογράφους εν ενεργεία των αποχωρούντων συμβολαιογράφων μόνο όταν γίνονται επ’ αμοιβή? Η διάταξη αυτή είναι κενή ουσίας καθώς δεν μπορείς να αποδείξεις ευχερώς την είσπραξη αμοιβής. Να απαγορεύεται η οποιαδήποτε με μορφή οργανωμένη τήρηση γραφείου ή παρουσία του αποχωρήσαντος στο γραφείο έτερου συμβολαιογράφου σε μόνιμη και τακτική βάση ώστε να δίνει την εντύπωση στο κοινό ότι συνεργάζεται ο παλιός με το νέο.
Στην Αθήνα ίσως να μην είναι έντονο, αλλά πιστέψτε με στην επαρχία ο νέος συμβολαιογράφος δεν μπορεί να σταθεί γιατί πολύ απλά επί της ουσίας οι θέσεις που έρχονται να καλύψουν, ουσιαστικά δεν έχουν αδειάσει! Το φαινόμενο είναι πολύ έντονο καθώς φαντάζομαι για οικονομικούς λόγους οι απερχόμενοι συμβολαιογράφοι είναι καθόλα ενεργοί. Άνθρωποι που έχουν κλείσει τα εβδομήντα εξακολουθούν να εργάζονται και 5 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Προστατέψτε τους νέους συμβολαιογράφους! Η απάντηση του εισαγγελέα στον οποίο κατέφυγα προσωπικά ήταν κάνε υπομονή…. με υπομονή δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί, όμως! Και η κατάφορη αδικία που βιώνω γιατί δεν με αφήνουν να παλέψω επί ίσοις όροις δεν παλεύεται με τίποτα. Κρίση ναι -για όλους, να την παλέψω! Με νύχια και με δόντια. αυτό, όμως, πως να το παλέψω? Κάντε κάτι. Το φαινόμενο είναι πολύ έντονο. Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση!