1. Η παρ. 2 του άρθρου 37 του ν.2830/2000 (Ασυμβίβαστα) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Κατ` εξαίρεση δεν είναι ασυμβίβαστα με τα έργα του
συμβολαιογράφου: α) η διδασκαλία νομικών ή παρεμφερών μαθημάτων σε ανώτατες και ανώτερες σχολές και σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε υπηρεσίες των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, β) η συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές ιδρυμάτων, σωματείων, οργανισμών ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, γ) η δραστηριότητα του διαμεσολαβητή και δ) η ανάθεση οποιωνδήποτε διοικητικών καθηκόντων, είτε παράλληλα με τα κύρια έργα του είτε κατ` αποκλειστικότητα. »
2. Η παρ. 3 του άρθρου 37 του ν.2830/2000 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«3. Ο συμβολαιογράφος που ανακηρύσσεται υποψήφιος βουλευτής, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος ή πρόεδρος κοινότητας τελεί σε αναστολή ως προς την άσκηση των συμβολαιογραφικών καθηκόντων. Σε περίπτωση εκλογής του η αναστολή διαρκεί όσο χρόνο έχει μία από τις ιδιότητες του προηγούμενου εδαφίου. Τo ίδιο ισχύει σε περίπτωση διορισμού συμβολαιογράφου ως αντιδήμαρχου ή εκλογής του ως προέδρου δημοτικού συμβουλίου. Η αναστολή δεν ισχύει για τους υποψήφιους και για εκείνους που θα εκλεγούν μέλη δημοτικού ή κοινοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.»
Γιά τη δραστηριότητα του διαμεσολαβητή πρέπει να γίνει σχετική τροποποίηση και του Νόμου 3898/2010, στον οποίο ρητά προβλέπεται ότι διαμεσολαβητής πρέπει να είναι δικηγόρος.
Να μην είναι ασυμβίβαστη με τα έργα του Συμβολαιογράφου η συμμετοχή με οποιαδήποτε μορφή σε νομικό πρόσωπο με εταιρική ή μη μορφή, αφού τη δυνατότητα αυτή θα έχουν οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 98 του Κώδικα (άρθρο 11 της παρούσας)
Είναι λάθος να έχει αναστολή καθηκόντων ο συμβολαιογράφος που ορίζεται αντιδήμαρχος ή εκλέγεται πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Εκτός του ότι οι αποδοχές των θέσεων αυτών είναι πολύ χαμηλές (περίπου 500 έως 1000 ευρώ max), η καθιέρωση μιας τέτοιας αναστολής αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την ενασχόληση συμβολαιογράφων με την τοπική αυτοδιοίκηση (γιατί άραγε;) και δε νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε αντίστοιχη ρύθμιση σε κανέναν άλλο κλάδο. Είναι αδύνατον να κλείσεις το γραφείο σου για τα 2 ή 4 χρόνια που θα υπηρετήσεις από αυτές τις (δευτερεύουσες σε κάθε περίπτωση…) αυτοδιοικητικές θέσεις και να το ξανανοίξεις αμέσως μετά, οπότε τελικά κανείς συμβολαιογράφος δε θα τολμά να ασχοληθεί με τα τοπικά κοινά.
Αντίθετα, είναι απολύτως σωστή η αναστολή καθηκόντων του Δημάρχου, καθώς εκεί πρέπει να υπάρχει απόλυτη αφοσίωση στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει ένας Δήμαρχος (και ο οποίος άλλωστε λαμβάνει σχετικά… αξιοπρεπείς απολαβές).
Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να αποφασιστεί, οπωσδήποτε αυτό δε μπορεί να ισχύσει πριν τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο (Σεπτέμβριος 2014 – Αύγουστος 2019).
Αθ. Η. Παναγιωτόπουλος
Συμβολαιογράφος Άμφισσας
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών