«1. Η στερητική της ελευθερίας ποινή, η οποία έχει καταγνωσθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και δεν έχει καταστεί αμετάκλητη, εφόσον δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης και της πενταετούς κάθειρξης, μετατρέπεται, με αίτηση του καταδικασθέντος, σε χρηματική. Η αίτηση μετατροπής υποβάλλεται παραδεκτά εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στο δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση και γίνεται δεκτή εκτός εάν, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, το δικαστήριο κρίνει, από την εν γένει συμπεριφορά του καταδικασθέντος, τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητά του, ότι η μετατροπή δεν αρκεί για να αποτρέψει τον δράστη από την τέλεση άλλων, ανάλογης βαρύτητας, αξιόποινων πράξεων. Οι ως άνω διατάξεις εφαρμόζονται και για τα εγκλήματα που προβλέπονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και για τις ήδη συγχωνευθείσες ποινές, από τις οποίες η βαρύτερη δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη κατά τα ανωτέρω. Η προθεσμία για την άσκηση τυχόν προβλεπομένων κατά της καταδικαστικής αποφάσεως ενδίκων μέσων αναστέλλεται κατά το διάστημα από της υποβολής της ανωτέρω αιτήσεως μέχρι της εκδόσεως αποφάσεως του δικαστηρίου περί της μετατροπής ή μη της ποινής. Αν η αίτηση γίνει δεκτή, το τυχόν ένδικο μέσο κατά της καταδικαστικής αποφάσεως θεωρείται ως μη ασκηθέν.
2. Το ποσό της μετατροπής καθορίζεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, αφού ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάσταση του καταδικασμένου. Το ελάχιστο ποσό της κατά την προηγούμενη παράγραφο μετατροπής ορίζεται, για κάθε ημέρα φυλάκισης, σε τρία (3) ευρώ. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 5 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα και της 50492/2008 (ΦΕΚ 1112 Β’) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
3. Η κατά τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων μετατραπείσα περιοριστική της ελευθερίας ποινή, που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη φυλάκισης, μπορεί να μετατρέπεται περαιτέρω, με την ίδια ή μεταγενέστερη απόφαση του δικαστηρίου που αποφάσισε τη μετατροπή, σε ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας, αν το ζητεί ή το αποδέχεται εκείνος που καταδικάσθηκε και εφόσον η παροχή τέτοιας εργασίας από τον συγκεκριμένο καταδικασμένο είναι εφικτή. Εάν ο κατάδικος που παρέχει κοινωφελή εργασία έχει εκτίσει με τον τρόπο αυτό τα τρία πέμπτα της ποινής του, μπορεί να τύχει απόλυσης υπό όρο κατ’ εφαρμογή του άρθρου 105 επ. ΠΚ».
Αιτιολογική Έκθεση:
1. Στο πρόσφατο παρελθόν δύο φορές έγινε προσπάθεια άμεσης αποσυμφόρησης των φυλακών. Η πρώτη με το Ν. 3727/18.12.2008 και η δεύτερη με το Ν. 3772/10.7.2009. Η περιγραφική αστοχία της πρώτης προσπάθειας (βλ. υπό κεφάλαιο Γ, άρθρο 16) αντί να επιλύσει προβλήματα δημιούργησε ένα σοβαρό ζήτημα που αφορούσε στους ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, αφού στην οικεία ρύθμιση δεν διευκρινιζόταν αν στην περιοριστική της ελευθερίας ποινή, η οποία δεν υπερέβαινε τα πέντε έτη, υπαγόταν και η κάθειρξη των πέντε ετών. Την παραπάνω αστοχία επιχείρησε να διορθώσει ο επόμενος νόμος (βλ. υπό κεφάλαιο Β, άρθρο 14) κάνοντας ρητά μνεία και για την πενταετή κάθειρξη και αντικαθιστώντας την 10.7.2009 την αντίστοιχη διάταξη του προηγούμενου νόμου από τότε που η τελευταία είχε ισχύσει, δηλαδή από 18.12.2008 (άρθρο 14 ν. 3772/2009: «το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 3727/2008, αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής»). Το πρακτικό αποτέλεσμα της χορήγησης προθεσμίας εννέα μηνών, τον μήνα Ιούλιο του 2009, με προσδιορισμένη αφετηρία μέτρησης της συγκεκριμένης προθεσμίας τον μήνα Δεκέμβριο του 2008, δηλαδή χορήγησης προθεσμίας που είχε αρχίσει επτά μήνες πριν από τη δημοσίευση του νόμου που έδιδε τη συγκεκριμένη προθεσμία, γίνεται εύκολα αντιληπτό. Με τον τρόπο αυτό κατάδικοι των οποίων η σχετική αίτηση είχε απορριφθεί κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οπότε είχε επικρατήσει η άποψη ότι η πενταετής κάθειρξη δεν υπαγόταν στις περιπτώσεις του άρθρου 16 του ν. 3727/2008, διαπίστωσαν τον μήνα Ιούλιο του 2009 ότι κακώς είχε ήδη απορριφθεί η αίτησή τους (αφού φερόταν ότι ίσχυε κατά το στάδιο της απόρριψης της αίτησής τους νόμος, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν ίσχυε στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα), ενώ, παράλληλα, και ο χρόνος έκδοσης του νεότερου νόμου είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί από τους καταδίκους που επιθυμούσαν να κάνουν χρήση του σχετικού ευεργετήματος να απωλέσουν τη σχετική προθεσμία, αφού δεν ήταν δυνατόν να αντιληφθούν ούτε ότι ένας νόμος που εκδόθηκε το μήνα Ιούλιο του 2009 φερόταν ότι ίσχυε, ως προς τις προθεσμίες που έθετε, από το μήνα Δεκέμβριο του 2008 ούτε ότι ένας νόμος που έκανε λόγο για εννέα μήνες στην πραγματικότητα έδιδε δύο μήνες προθεσμίας. Για το λόγο αυτό δίνεται για τελευταία φορά -και για μία μόνο φορά-, η δυνατότητα μετατροπής όλων των ποινών που δεν υπερβαίνουν τα πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης και της πενταετούς κάθειρξης, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση εντός δύο μηνών από την έκδοση του παρόντος νόμου, ανεξάρτητα από το πότε θα προσδιοριστεί το δικαστήριο που θα κρίνει τη σχετική αίτηση και ανεξάρτητα από το πότε θα εκδικαστεί τελικά η αίτηση αυτή.
2. Επειδή, ωστόσο, είναι σαφές ότι το μέτρο θα αδικούσε εκείνους από τους καταδικασμένους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν το ποσό της μετατροπής της ποινής τους, προβλέπεται ρητά, ειδικά για την περίπτωση που η μετατραπείσα με τη συγκεκριμένη διαδικασία ποινή δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη φυλάκισης, ότι οι τελευταίοι μπορούν με αίτησή τους να μετατρέψουν περαιτέρω, την μετατραπείσα σε χρήμα ποινή τους, σε ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας. Προβλέπεται, εξάλλου, για πρώτη φορά η δυνατότητα απόλυσης υπό όρο και στην περίπτωση της μετατροπής της ποινής σε ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας, αφού έχει παρατηρηθεί ότι ένας από τους λόγους που οι κατάδικοι δεν επιθυμούν να υπαχθούν σε καθεστώς ποινής παροχής κοινωφελούς εργασίας είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η τελευταία εκτίεται σε καθεστώς ελευθερίας, η ποινή τους εκτίεται ολόκληρη. Το ότι η πραγματική έκτιση της στερητικής της ελευθερίας ποινής στην πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει τους καταδίκους, εξαιτίας της απόλυσης υπό όρο στα 2/5/ της ποινής τους, σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε καθεστώς ελευθερίας, θα προσεχθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής αναμόρφωσης του θεσμού της «ποινής παροχής κοινωφελούς εργασίας», η οποία επιίκειται, έτσι ώστε πραγματικά να δοθούν κίνητρα επιλογής στους καταδικασθέντες σε μικρές ποινές φυλάκισης.
Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού εντός των ελληνικών καταστημάτων κράτησης είναι μεγάλο και, ως εκ τούτου, κάθε πρωτοβουλία και προσπάθεια που στοχεύει στην αντιμετώπισή του, είναι καλοδεχούμενη.
Όμως, δεν είναι και πανάκεια. Το κύριο, κατά την άποψή μου, ζήτημα είναι ο σκοπός της φυλάκισης – που, κατ’ ουσίαν, είναι (ή θα έπρεπε να είναι) η προετοιμασία για μια επιτυχή, ομαλή κοινωνική επανένταξη.
Για να πραγματοποιηθεί αυτή η κοινωνικοεπανενταξιακή προεργασία, θα πρέπει να ληφθούν απο την κυβέρνηση (αλλά και την κοινωνία, γενικότερα) ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες με τον ανάλογο προσανατολισμό – ήτοι, την επανένταξη του κρατουμένου μετά την αποφυλάκισή του. Κατά τη γνώμη μου, οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να συνίστανται στα εξής:
α) Επαρκής και καλά εκπαιδευμένη φύλαξη: Ένας ικανός αριθμός σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα επιμορφώνονται συνεχώς (με μέριμνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης) όχι μόνο επι θεμάτων ασφαλείας αλλά και σε τομείς που άπτονται των κοινωνικών επιστημών και της ψυχολογίας (ενίσχυση διαπροσωπικών δεξιοτήτων, ψυχολογία εγκλείστου, διεθνής σωφρονιστική νομοθεσία, διεθνείς αντιλήψεις και πρακτικές στο χώρο του σωφρονισμού κ.ο.κ).
β) Ψυχολογική ενίσχυση και δυνατότητες ψυχοθεραπείας για τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, μέσω της πρόσληψης ειδικών ψυχολόγων για το σκοπό αυτό. Η πρωτοβουλία αυτή είναι κάτι παραπάνω απο αναγκαία, αν σκεφτεί κανείς το ψυχολογικό υπόβαθρο που, εν πολλοίς, υπόκειται της παραβατικής συμπεριφοράς (π.χ προβληματικές οικογένειες, τραυματική παιδική ηλικία κ.ο.κ) Σε ο,τι αφορά τους τοξικομανείς κρατουμένους, θα πρέπει να λειτουργήσει ένας ικανός αριθμός καταστημάτων κράτησης στα πρότυπα του Ελεώνα Θηβών (συνδυασμός σωφρονισμού με ευρεία γκάμμα δραστηριοτήτων απεξάρτησης).
γ) Ενίσχυση των κοινωνικών και οικογενειακών δεσμών των κρατουμένων – κάτι που θα βελτίωνε όχι μόνο τις επανενταξιακές τους προοπτικές αλλά και την καθημερινή, ιδρυματική τους συμπεριφορά.
δ) Εκπαίδευση-Δημιουργία. Για το σκοπό αυτό, το ιδεώδες θα ήταν να λειτουργούσαν σε όλες τις φυλακές σχολεία όλων των βαθμίδων (π.χ μέσω κάποιας ενίσχυσης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας) όπως επίσης και εργαστήρια για την εκμάθηση τεχνών (π.χ κεραμικής, ζωγραφικής, μουσικής κ.ο.κ) Ας μην ξεχνάμε, »αργίας μήτηρ πάσης κακίας»…
Ως σωφρονιστικός υπάλληλος που είμαι (και, κατά συνέπεια, ερχόμενος σε καθημερινή επαφή με κρατουμένους), μπορώ να διαβεβαιώσω οτι οι τέσσερεις προαναφερθέντες »άξονες» θα βελτιώσουν αισθητά ΚΑΙ την ιδρυματική συμπεριφορά των κρατουμένων – την καθημερινή τους διαβίωση στη φυλακή, για την οποία γίνεται και η παρούσα συζήτηση.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Βαρβατάκος Νικόλαος
Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού
Ο ‘Σωκράτης’ προ(σ)καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναγνωρίσει το ρόλο του στη συνεχή καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων μέσα στις ελληνικές φυλακές-κολαστήρια. Εκεί όπου ο ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ μετατρέπεται σε ΕΚΔΙΚΗΣΗ και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ενδυνάμωση του μίσους και της αντίδρασης στη ψυχή των ανθρώπων που κλήθηκαν να σωφρονιστούν και να επανενταχτούν. Απόδειξη τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που λένε ότι το 95% των Ελλήνων κρατουμένων ξαναπαρανομεί και το 70% ξαναβγάζει φυλακή. Σας καλούμε να αναγνωρίσετε το ρόλο σας στη δημιουργία εκκολαπτηρίων νέων κακοποιών και εγκληματιών στο χώρο των ελληνικών φυλακών. Σας καλούμε να αναγνωρίσετε ότι 7 στους 10 που βρίσκονται στα κρατικά κολαστήρια είναι για υποθέσεις που αφορούν προσωπική χρήση ή μικροδιακίνηση ουσιών, ενώ η αντιμετώπισή τους με δυσπιστία, εκδικητικότητα και ρατσισμό, αντί να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς που παλεύουν ενάντια στην εξάρτηση, συνεπάγεται τη διπλή τιμωρία τους, αφού με τον εγκλεισμό τους, τους επιβάλλονται οι όροι για την επάνοδό τους στη χρήση ουσιών.
Αναλογιζόμενοι την ολοένα και μεγαλύτερη πόλωση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, την ολοένα και μεγαλύτερη υποχώρηση του κράτους- πρόνοιας και τα αδιέξοδα στα οποία έρχονται οι μάζες των νεόπτωχων ή αλλιώς τα φτηνά εργατικά χέρια, δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούμε καθόλου από μια αύξηση της μικροπαραβατικότητας, του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, της ληστείας τράπεζας όπως και από μια στροφή στις ναρκωτικές ουσίες, είτε ως εμπορεύσιμο είδος είτε ως φυγή από τη ζοφερή πραγματικότητα (είτε και τα δυο). Ούτε από την ολοένα και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των μεταναστών στη παραοικονομία προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και για να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό έλεγχο της μετακίνησής τους. Οι μεταβολές αυτές μεταφράζονται σε μεγάλη αύξηση συλλήψεων και φυλακίσεων.
Προκειμένου λοιπόν να μειωθεί ο πληθυσμός των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, προτείνουμε τα εξής:
1ον Τη καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, τη προστασία των ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι μετανάστες και τα ανήλικα παιδιά (π.χ. με τη θέσπιση έμμεσων παροχών που διασφαλίζουν και υποστηρίζουν το μισθό, την αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικά προγράμματα κ.α). Εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους μετανάστες και τις γυναίκες.
2ον Την ανάπτυξη τρόπων αποτροπής Ανηλίκων από τη παραβατικότητα
3ον Την αύξηση των Επιμελητών Ανηλίκων.
4ον Τη κατάρτιση των εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα εγκληματολογίας ώστε να είναι ικανοί να εφαρμόζουν ειδικά προγράμματα στη σχολική τάξη.
5ον Τον διορισμό Ψυχολόγων στα σχολεία, στα Δικαστήρια Ανηλίκων και στις φυλακές.
6ον Την άμεση ποινική δικαιοσύνη, με αύξηση των Δικαστηρίων Ανηλίκων. Δηλαδή να μην δικάζουν τους ανήλικους παραβάτες όταν γίνονται ενήλικοι και έτσι να τους στερούν το ελαφρυντικό της ανηλικότητάς τους.
7ον Την μείωση υποτροπής των πρώην κρατουμένων μέσω των αναμορφωτικών προγραμμάτων και της επαγγελματικής τους εκπαίδευσης κατά την διάρκεια της κράτησής τους, τη προσφορά εργασίας έξω από τις φυλακές (π.χ. με την υποχρεωτική εργασία σε κοινωφελή έργα που προτείνετε), και μέσα σε αυτές, και την πρόβλεψη εργασίας μετά την αποφυλάκισή τους με ένα προμελετημένο ποσοστό θέσεων από τον Ο.Α.Ε.Δ.
8ον Τη στήριξη της οικογένειας των κρατουμένων και των ανήλικων παιδιών τους- οικονομικά και ψυχολογικά.
9ον Τη βελτίωση τον συνθηκών διαβίωσης με τη λήψη στοιχειωδών μέτρων όπως η αξιοπρεπής υγειονομική περίθαλψη, με τον διαχωρισμό των κρατουμένων και τη μελέτη των αιτημάτων τους.
Μετά τιμής
Συγγενείς και Φίλοι Κρατουμένων Ελλάδος-ο Σωκράτης
Η προτεινόμενη ρύθμιση,που ακολουθεί αντίστοιχη της προηγούμενης
κυβέρνησης,εντάσσεται στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών.
Όμως, η ενδεχόμενη ελάφρυνση των φυλακών είναιβέβαιο ότι θα είναι
προσωρινή,αφού τέτοιου είδους μέτρα πλήττουν καίρια την αντεγκλη-
ματική πολιτική του κράτους και εν τέλει προκαλούν συνεχή αύξηση
της εγκληματικότητας.Σημειώνεται ότι η δυνατότητα μετατροπής της
ποινής φυλάκισης είχε προβλεφθεί αρχικά για ποινές φυλάκισης μέχρι
έξι μήνες και τώρα αισίως έχουμε φθάσει στα πέντε χρόνια και μάλι-
στα και για περιπτώσεις κακουργημάτων.Ποιός θα αποτραπεί πλέον από
την τέλεση ενός εγκλήματος,ιδίως πλημμελήματος (π.χ.απάτης,πλαστο-
γραφίας,εκβίασης κ.λ.π.)όταν γνωρίζει ότι καταρχήν οι πιθανότητες
να εντοπισθεί είναι λίγες,αλλά και αν εντοπισθεί,είναι απίθανο να
υποστεί την τιμωρία που πραγματικά δεν θα ήθελε(δηλ.ναφυλακισθεί),εφό-
σον υπάρχουν ρυθμίσεις όπως η προτεινόμενη?Αυτό βέβαια ισχύει κατά
μείζονα λόγο για ένα πλούσιο.Συμπερασματικά,με τέτοιες ρυθμίσεις
επέρχεται ανάλογο αποτέλεσμα με αυτό των συνεχών ρυθμίσεων καταβο-
λής των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία με συνεχώς ευνοϊκότερους
όρους(η καθυστέρηση καταβολής εισφορών από περισσότερους και σε
όλο και μεγαλύτερη έκταση).
Είναι βέβαιο ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση,που γίνεται με καλές
προθέσεις,επιχειρείται να αντιμετωπισθεί το πραγματικά πιεστικό πρό-
βλημα του υπερβολικού αριθμού των κρατουμένων στις φυλακές.Ωστόσο,
η λύση του προβλήματος αυτού θα έπρεπε να αναζητηθεί αλλού και όχι
σε ρυθμίσεις όπως η ανωτέρω.Συγκεκριμένα,καταρχήν,πρέπει ως κοινωνία
να αποδεχθούμε ότι για διάφορους λόγους η σημερινή εποχή,στον τομέα
της εγκληματικότητας,δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν,αφού αυτή
έχει αυξηθεί δραματικά και επομένως είναι εύλογο να αυξάνεται αναλό-
γως και ο αριθμός των φυλακισμένων.Συνεπώς, απαιτούνται πολύ περισ-
σότερες φυλακές και βεβαίως σημαντική αύξηση τωνκονδυλίων,που πρέπει
να διατεθούν στον τομέα αυτόν.Περαιτέρω,πρέπει να αξιοποιηθεί ο θε-
σμός της κοινωνικής εργασίας και να αυξηθεί ο αριθμός των αγροτικών
φυλακών.Τέλος, για την ενίσχυση της αντεγκληματικής πολιτικής,θα ήταν
χρήσιμο να εξετασθεί η δυνατότητα επιβολής από το δικαστήριο μερικής
πραγματικής έκτισης της ποινής.Δηλαδή, για παράδειγμα, σε περίπτωση
καταδίκης για απάτη σε ποινή φυλάκισης 2 ετών,να μπορεί το δικαστή-
ριο να διατάζει την έκτιση μέρους της ποινής(π.χ.δύο μηνών)στη φυλα-
κή και να μην είναι υποχρεωτική η αναστολή ή μετατροπή της ποινής
στο σύνολό της.Επίσης,π.χ.σε περίπτωση καταδίκης για μη καταβολή δια-
τροφής,θα μπορούσε να διαταχθεί η πραγματική έκτιση ποινής φυλάκισης
για 10 ημέρες.Έτσι,και αποτροπή θα επιτευχθεί,αφού θα υπάρχει το ενδε-
χόμενο για κάθε παρανομούντα να οδηγηθεί έστω και για μικρό διάστημα
στη φυλακή και η επιβάρυνση των φυλακών δεν θα είναι υπέρμετρη.
ενώ μετατρέψαμε πολλοί κρατούμενοι την ποινή μας σε χρηματική με το νόμο 3772/2009 άρθρο 14 παράγραφο 2, με την παρότρυνση πολλών δικηγόρων, και με την ελπίδα ότι θα υπαχθουμε στον ίδιο νόμο στην παράγραφο 1 , και θα απολυθούμε με διάταξη του εισαγγελέα του τόπου έκτισης της ποινής ,
Την πατήσαμε
Κάναμε την μετατροπή της ποινής σε χρηματική χωρίς να έχουμε την οικονομική δυνατότητα για πληρωμή (συγκεκριμένα για μένα έγινε η μετατροπή με 10 ευρώ χωρίς να λάβει το δικαστήριο υπόψη του την αδυναμία πληρωμής, το ποιο σημαίνει για τα 8 χρόνια σε σύνολο φυλάκισης που έχω, περίπου 56,000 ευρώ )
Χάσαμε το δικαίωμα για κρίση σε δεύτερο βαθμό , από το εφετείο, (διότι θεωρώ ότι είμαι αθώος και αυτό αποδεικνύεται εύκολα), και εφόσον έγινε δεκτή η αίτηση το τυχών ένδικο μέσο κατά της απόφασης θεωρείται ως μη ασκηθέν .
Μετά από αίτηση μας για απόλυση υπό ορό στον εισαγγελέα έκτισης της ποινής απορριφθήκαμε με αιτιολογικό ότι δεν υπαγόμαστε στο νόμο 3772/2009 παρ. 1 διότι η μετατροπή της ποινής έγινε μετά την έναρξη ισχύος του νόμου.
Ενώ εκτίαμε την ποινή μας.
Και για λίγες μέρες, αδικούμαστε, απολύθηκαν άτομα με πολύ βαριές ποινές και με πολλά χρόνια παραπάνω, ενώ εμείς όχι, (η δική μου ποινή είναι 25 μήνες συν 7 χ 10 σύνολο 95 μήνες). Έτσι αναγκάστηκα να ζητήσω (και ενώ έχω πολλά προβλήματα υγείας) την μετατροπή της ποινής μου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, ο δήμος Σκύδρας που με δέχτηκε είναι 80 χιλιόμετρα μακριά (μέσα από την φυλακή δεν είχα αλλού πρόσβαση ) αυτό συνεπάγεται όχι μόνο 4 ωρη αλλά και 3 ωρη μετάβαση (σύνολο 7 ώρες) και πολλά έξοδα μετακίνησης στα οποία δεν μπορώ να αντεπεξέλθω , με κίνδυνο να ξαναγυρίσω στη φυλακή διότι δεν μπορώ να εργαστώ κάπου.
Ευχαριστώ για την ακρόαση ελπίζω σε διόρθωση της συγκεκριμένης αδικίας .
Στεφανίδης Χρήστος
Διαβατά
Θεσσαλονίκης
Η Θεραπευτική ομάδα του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα θηβών προτείνει, μετά επτά έτη λειτουργίας του ανωτέρω καταστήματος, τα εξής μέτρα σε ότι αφορά τη βελτίωση υπηρεσιών σε έγκλειστους χρήστες: α) την άμεση δημιουργία δύο κέντρων απεξάρτησης χρηστών με απώτερο στόχο την ένταξη του πληθυσμού αυτού σε θεραπευτικές δομές β) με την ένταξη του χρήστη σε δομή επανένταξης (Δ φάση) να γίνεται αναστολή του προστίμου η άρση του οποίου θα ενεργοποιείται εφόσον ο χρήστης υποπέσει σε νέο αδίκημα, σημειώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αυτού υποτροπιάζει για την αποπληρωμή του προστίμου με παράνομα μέσα γ) να μην υπάρχει χρονικό όριο παραμονής σε κατάστημα κράτησης πριν την ένταξη του πληθυσμού αυτού σε θεραπευτικό πρόγραμμα παρά μόνο το ύψος της ποινής (έως 12 έτη) και ο χαρακτήρας της αξιόποινης πράξης (να εξαιρούνται τα αδικήματα κατά της ζωής και της γενετήσιας ελευθερίας) δ) τη δυνατότητα επιλογής του χρήστη για ένταξή του σε θεραπευτικό πρόγραμμα κατόπιν δικαστικής απόφασης ε) τη καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τμημάτων επανένταξης για όσους αποφυλακίζονται από τέτοια θεραπευτικά καταστήματα στ) την ενεργοποίηση του νόμου 2331/1995 με στόχο την ένταξη εγκλείστων χρηστών υπό θεραπεία σε καθεστώς επανένταξης σε συνδυασμό με την υπό όρους τμηματική έκτιση της ποινής σε καθεστώς ελευθερίας η) την συχνή εξατομικευμένη αξιολόγηση εγκλείστων χρηστών από επιστημονικό προσωπικό των καταστημάτων κράτησης και την περαιτέρω παραπομπή τους σε θεραπευτικό πρόγραμμα, εφόσον υπάρχει συγκατάθεση του χρήστη θ) την οργανωμένη και επιστημονικά καταρτισμένη παρακολούθηση του πληθυσμού των χρηστών (follow up) μετά την αποφυλάκιση καθώς ένα αρκετά υψηλό ποσοστό αυτών είναι υπότροπο και ι) τη στελέχωση ερευνητικής ομάδας για μελέτη και αξιολόγηση των αναγκών του πληθυσμού αυτού με στόχο την καταγραφή πληροφοριών και την αναζήτηση προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
H ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ (1-5 ΧΡΟΝΙΑ), «ΜΙΚΡΩΝ» ΑΔΙΚΙΜΑΤΩΝ, ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ, ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ , ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ (ΕΚΤΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ) ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΟΥΣ.
Είναι εξαιρετικά θετική η διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης, στα πλαίσια της Ανοικτής Διακυβέρνησης, που δίνει την δυνατότητα έκφρασης γνώμης σε κάθε προβληματιζόμενο πολίτη. Ωστόσο, στο μέγα θέμα του Σωφρονιστικού Συστήματος, είναι ανάγκη να λάβουμε υπ όψιν στους σχεδιασμούς μας, τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις, πάνω σε πτυχές της Σωφρονιστικής πολιτικής.
Προτείνω λοιπόν, την αναγκαιότητα οργάνωσης συνεδρίου με θέμα τον επανασχεδιασμό του Σωφρονιστικού Συστήματος με στόχο τον εξανθρωπισμό.
Εγκληματολόγοι, νομικοί, διευθυντές φυλακών, ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι του φυλακτικού προσωπικού, δικηγορικοί σύλλογοι, η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και τεχνικοί, έχουν να καταθέσουν πολύτιμες απόψεις για τον εξανθρωπισμό και τον επανασχεδιασμό του Σωφρονιστικού Συστήματος της χώρας.
Σε κάθε μας ενέργεια, βασική προϋπόθεση οφείλει να είναι ο σχεδιασμός. Μόνο με συγκροτημένο επιστημονικό σχεδιασμό, επιτυγχάνονται αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Και ο σχεδιασμός δεν κοστίζει. Απ´ εναντίας μπορεί να εξοικονομίσει πόρους και να βοηθήσει ανθρώπινες ψυχές σε έναν τομέα, που πολλές φορές μέχρι τώρα η κοινωνία, υποκριτικά φερόμενη, θέλει να ξεχνά ότι υπάρχει.
Μέσα στα πλαίσια της δύσκολης, αλλά αναγκαίας πορείας της χώρας μας στην είσοδο του εικοστού πρώτου αιώνα, μπροστά σε νέα ξεκινήματα, είναι ανάγκη να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και τα φώτα της επιστήμης και εδώ.
Αναφέρω πιο κάτω ενδεικτικά, μια σειρά από θέματα, που θα μπορούσαν να απασχολήσουν το συνέδριο και να γίνουν αντικείμενο γόνιμου και δημιουργικού προβληματισμού, με στόχο την εξαγωγή απαραίτητων συμπερασμάτων που θα βοηθήσουν στον προγραμματισμό των αναγκαίων έργων υποδομής:
• Εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινής και κοινωνική εργασία.
• Το πρόβλημα των ουσιοεξαρτωμένων κρατουμένων και προτάσεις για την αντιμετώπισή του.
• Υπόδικοι και προφυλάκιση.
• Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας: Εμπειρίες από την λειτουργία τους στα Καταστήματα Κράτησης.
• Η επαγγελματική επανεκπαίδευση ως μέσον κοινωνικής επανένταξης.
• Ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των αποφυλακιζομένων με σκοπό την κοινωνική επανένταξη.
• Κτιριακές υποδομές: Κάλυψη του Εθνικού χώρου και προγραμματικά μεγέθη.
• Ανήλικοι κρατούμενοι.
• Προβλήματα μέριμνας για τις οικογένειες των κρατουμένων μητέρων.
• Η Τοπική κοινωνία και η δεκτικότητα στην εγκατάσταση Καταστημάτων Κράτησης.
Προσπαθήστε μέσα απο τη χρήση ανώνυμων ερωτηματολογίων που θα συμπληρώνουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι ανα τακτά χρονικά διαστήματα να τους δώσετε το λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι λύσεις βρίσκεται στους ίδιους. Ίσως η εφαρμογή του crowdsourcing στις φυλακές να ακούγετε λίγο προωθημένο ως σκέψη αλλά νομίζω θα αποδόσει.
Στο κεφάλαιο «Γ. Μέτρα» για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης, προτείνουμε τη συμπερίληψη διάταξης ως εξής: «Η υφ’ όρων απόλυση, όπως ισχύει από την κείμενη νομοθεσία στους πάσχοντες από τον ιό που προκαλεί το AIDS, επεκτείνεται και ισχύει για όλους τους κρατούμενους που είναι άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία ανήκουν».
Η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 2776/1999 ορίζει ρητά την: «ειδική μεταχείριση των κρατουμένων όταν δικαιολογείται από τη νομική ή πραγματική κατάσταση του, όπως υποδίκων, ατόμων με ειδικές ανάγκες ή για τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις εφόσον γίνεται υπέρ του κρατούμενου και προς εξυπηρέτηση των ειδικών αναγκών που απορρέουν από την κατάσταση στη οποία ευρίσκεται».
Επειδή η ανωτέρω διάταξη επί της ουσίας είναι ανενεργή, ζητούμε τη συμπερίληψη διάταξης ως εξής:
«1. Από την έναρξη του παρόντος ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 28 του Ν. 2831/2000, με σκοπό την εξασφάλιση της οριζόντιας και κατακόρυφης προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των κτιρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των εποπτευόμενων φορέων του, συμπεριλαμβανομένων των σωφρονιστικών καταστημάτων και των χώρων προσωρινής κράτησης των αστυνομικών τμημάτων και των δικαστηρίων της χώρας. Το ανωτέρω πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
2. Τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας είναι υποχρεωμένα να φροντίζουν για τη διασύνδεσή τους με τα Γενικά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Χώρας – Κέντρα Αποκατάστασης κ.λπ. – , όταν και όπου αυτό απαιτείται, για την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών των κρατουμένων με αναπηρία και των κρατουμένων με χρόνιες παθήσεις.
3. Για την κάλυψη των ιατρικών και θεραπευτικών αναγκών των κρατουμένων με αναπηρία και των κρατουμένων με χρόνιες παθήσεις, θεσπίζονται θέσεις ειδικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
4. Για τη διατήρηση της λειτουργικότητας και την αύξηση της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις που διαβιούν στις φυλακές, παρέχονται είτε από τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία σε περίπτωση που είναι ασφαλισμένοι, είτε δωρεάν με ευθύνη του Κράτους σε περίπτωση που είναι ανασφάλιστοι όλα τα αναγκαία τεχνητά βοηθήματα, θεραπευτικές συσκευές και αναλώσιμα υλικά τους.
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να έχει αντίρρηση στις ανακοινωθείσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Όμως οι ρυθμίσεις αυτές ούτε αρκετές νομίζω είναι ούτε αλλάζουν σοβαρά τα θέματα του Δικαιϊκού και Σωφρονιστικού μας συστήματος.
Δικαίως πολλές ρυθμίσεις έχουν σαν στόχο την ανακούφιση των εξαρτημένων ατόμων, όμως δεν είναι μόνο αυτή η κατηγορία που είναι αναξιοπαθούντες. Συγκεκριμένα: Έχει εξετάσει κανείς το περιεχόμενο του 1608/1950 «περί προστασίας Δημόσιου χρήματος»; Γιατί ψηφίσθηκε τότε ο νόμος αυτός και πώς εξελίχθηκε; Ψηφίσθηκε βεβαίως και μάλιστα με επιβαρυντικές διατάξεις για τους κατηγορούμενους σε μετεμφυλιακή περίοδο, ώστε να προστατεύσει το δημόσιο χρήμα και τις κρατικές Τράπεζες και έφτασε να προστατεύει στην ουσία τις ιδιωτικές τράπεζες σήμερα, προβλέποντας ποινή ισόβιας κάθειρξης σε όποιον υπεξαιρεί στην υπηρεσία, ποσό άνω των 50.000.000 δρχ ή 146.000 €. Η ποινή δε αυτή επιβάλλεται συχνότατα από τα δικαστήρια.
Φτάνουμε λοιπόν και δυστυχώς πολύ συχνά σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για κάποιον που έστω υπεξαίρεσε τα 146.000 € από κάποια ιδιωτική τράπεζα. Του επιβάλλεται δηλαδή η ανώτατη ποινή! Είναι σαν ο κατηγορούμενος να διέπραξε ληστεία με έναν ή δυο φόνους κλπ. Ο νόμος αυτός πρέπει να καταργηθεί. Σε κανένα μέρος της Ευρώπης δεν ισχύει τέτοιος απίστευτος νόμος.
Τα Δικαστήρια να δικάζουν βασιζόμενα σε αποδείξεις και μάλιστα ατράνταχτες. Δεν είναι δυνατόν να δικάζουν με «απλές ενδείξεις», σύμφωνα με το σκεπτικό : «Αφού χάθηκαν τα λεφτά, άρα τα υπεξαίρεσε ο κατηγορούμενος, χωρίς κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο».
Οι εξοντωτικές ποινές που επιβάλλονται για οικονομικά εγκλήματα, πώς κατατείνουν στο σωφρονισμό του καταδικασθέντος; Εάν ένας άνθρωπος 55 ετών καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη ή κάθειρξη 20 ετών για οικονομικό έγκλημα (υπεξαίρεση), ποιος είναι ο σκοπός του εγκλεισμού του; Πώς αναγνωρίζει το δικαιϊκό και σωφρονιστικό μας σύστημα την κολοσσιαία διαφορά του από τους ειδεχθείς εγκληματίες; Βλέπετε πρόσφατες ποινές και συγκρίνετε, μόλις το 2009, αυτές των οικονομικών εγκλημάτων και εκείνες ειδεχθών εγκλημάτων που ταρακούνησαν την κοινή γνώμη.
Στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι δυνατόν να έχουν την ίδια μεταχείριση και να υπάγονται στις ίδιες απαγορεύσεις οι κρατούμενες για οικονομικά και οι κρατούμενες για ειδεχθή εγκλήματα; Ποιος αλήθεια έχει θεσπίσει τις δεκάδες γελοίες απαγορεύσεις που ισχύουν (ή δεν ισχύουν…..) στα σωφρονιστικά καταστήματα; Απλό και ελάχιστο παράδειγμα; Ποιος αποφάσισε ότι απαγορεύεται το «τάβλι» σαν μέσο ψυχαγωγίας των κρατουμένων και με ποια φιλοσοφία!!
Ποιος αποφάσισε ότι όταν ο γιατρός της φυλακής γράφει ένα φάρμακο για ένα κρατούμενο και η φυλακή αδυνατεί να το παρέχει, να είναι σχεδόν αδύνατο και για τους συγγενείς του κρατουμένου να το προσκομίσουν;
Θα πρέπει να επανεξετασθούν μια προς μια όλες αυτές οι απίστευτες απαγορεύσεις καθώς και το τεράστιο θέμα της επικοινωνίας των συνηγόρων με τους κρατουμένους μέσα από τζάμι και με τηλέφωνο. Το μέτρο ισχύει για ορισμένες φυλακές, ενώ σε άλλες δεν ισχύει, πχ Κορυδαλλός (γυναικείες φυλακές).
Προτεινόμενο μέτρο για αμιγώς οικονομικά εγκλήματα: Αφαίρεση από κάθε έτος ποινής 3 μηνών, ώστε να περιορισθεί αρκετά η διάρκεια κράτησης η οποία ούτε σκοπό έχει ούτε και ο κρατούμενος, ο οποίος έστω διέπραξε μια φορά μια υπεξαίρεση, είναι δίκαιο να εκτίει ποινές 15-20 χρόνων, ακόμη και ισόβιας κάθειρξης και είναι βέβαιο ότι ούτε τη θέληση ούτε τη δυνατότητα θα έχει εάν αποφυλακισθεί να διαπράξει το ίδιο οικονομικό έγκλημα.
Τελειώνοντας σημαντικό μέτρο για την αποσυμφόρηση των φυλακών είναι η επέκταση της κοινωφελούς εργασίας και για ορισμένα κακουργήματα, η φύση των οποίων το επιτρέπει, όπως για τα οικονομικά εγκλήματα. Σημαντικό, επιπλέον, θα ήταν να μειωθεί ο χρόνος εγκλεισμού που απαιτείται μέχρις ότου ο κρατούμενος να μπορεί να πάρει τη άδεια που προβλέπει ο σωφρονιστικός κώδικας.
Σας ευχαριστώ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ!!Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΕΥΡΥ ΠΝΕΥΜΑ, ΜΙΑ ΠΛΑΤΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ! ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΦΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΝΟΥΘΕΤΗΣΗ! ΔΩΣΤΕΤΟΥ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ..
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ , ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΠΟΣΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ , ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΜΙΚΡΟΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ . ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ , ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΛΟΥΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ .
ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Α): Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΟΠΩΣ, Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ,ΥΠΟΤΡΟΠΗ Η ΟΧΙ ΣΕ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ,ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ(ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΚΛΟΠΗΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΛΛΗ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΩΘΗΣΕ ΣΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ.
Β)Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟ.
ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ .
Ζητώ να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξόφληση μικροποινών που μετατράπηκαν σε χρήμα για όσους δεν βρίσκοντε κρατούμενοι στις φυλακές(ήτοι φυγόποινοι).Δηλαδή αν είναι δυνατόν να δωθεί αναστολή ή μείωση ημερίσιας αμοιβής από εννέα(9) ευρώ σε τρία(3) ευρώ ώστε να είναι δυνατή η εξόφληση ή δοσοποίηση των ποσών μέσω εφορίας.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.
ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΩΠΟΣ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ
Θεωρώ το μέτρο της χρηματικής εξαγοράς της ποινής κοινωνικά άδικο – όποιος έχει πληρώνει, οι άλλοι «μέσα» ή στην κοινωνική εργασία. Πολύ δικαιότερο είναι να μήν υπάρχει χρηματική εξαγορά ποινής αλλά όλες οι ποινές μέχρι 5 χρόνια (όπως προβλέπει το άρθρο) να μετατρέπονται σε κοινωνική εργασία υποχρεωτικά! Με αυτό τον τρόπο είτε έχεις είτε δεν έχεις λεφτά θα πρέπει να δουλέψεις για το κοινό καλό για να «επανορθώσεις» την αδικία για την οποία καταδικάστηκες.
Η τροποποίηση που θεσπίζεται για τις εξαγορές των ποινών είναι χειρότερη από αυτή της Νέας Δημοκρατίας.Τόσο με τον ν.3772/09, όσο και με τον Νόμο 3727/2008 προβλέπεται το δικαίωμα εξαγοράς σε αμετάκλητες ποινές, ενώ προυπόθεση αυστηρότερη του υπό κρίση Νόμου είναι να μην έχουν καταστεί αμετάκλητες οι προς εξαγορά ποινές.Επίσης με το άρθρο 14 του ν.3772/09 πολλοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, με διάταξη επειδή ήταν στη φυλακή, ενώ κάποιοι άλλοι δεν ήταν με μόνο κριτήριο την δημοσίευση του Νόμου. Επίσης υπάρχουν κρατούμενοι που πριν από αυτή τη δημοσίευση ζήτησαν την μετατροπή και η μετατροπή έγινε μετά τη δημοσίευση. Όλα αυτά πρέπει να τα εππηληφθείτε, αφού επαναφέρεται και ορθώς τις σχετικές διατάξεις, αλλιώς θα είναι άλλη μία ασπιρίνη
πραγματι το νομοσχεδιο κινειται στην σωστη κατευθηνση και θα μπορουσε και μετα τη ληξη των μετρων αυτων να μπορει το δικαστηριο για ποινες μεχρι 3 ετη να δινει το δικαιωμα επιλογης κοινωφελους εργασιας χωρις ο καταδικος να μεταφερεται στο σωφρονιστικο καταστημα και απο εκει να κανει την αιτηση για το σκοπο αυτο Πολλοι δεν γνωριζουν την δυνατοτητα αυτη και μενουν εγκλειστοι εκτιοντας την ποινη τους Επισης θα επρεπε να υπαρχει η δυνατοτητα για την ασκηση εφεσεων χωρις οριο με τον ορο να μην εχει εκτιθει η ποινη η να μην εχει περασει το χρονικο διαστημα της υφ ορον απολυσης Αντι αυτου πολλοι καταφευγουν στον αρειο παγο μονο και μονο για ενα επιπλεον εφετειο φρακαρονταςκαι το δικαστηριο και τα καταστηματα κρατησης Ευχαριστω για την ευκαιρια που μου δωσατε να εκφρασω την αποψη μου
Κύριε Υπουργέ,
Η πρωτοβουλία σας για την διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης στο internet πριν από την κατάθεση ενός νομοσχεδίου και την μετέπειτα ψήφισή του είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Οφείλω λοιπόν και εγώ με τη σειρά μου να χαιρετίσω την κίνηση αυτή.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, πιστεύω ότι αυτό κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Θα ήταν όμως χρήσιμο να υπάρξει κάποιος διαχωρισμός των αδικημάτων για τα οποία εκτίει ο κατάδικος την ποινή του, ο δε διαχωρισμός αυτός να έχει άμεση σχέση με το ύψος της ποινής, μέχρι το οποίο επιτρέπεται με βάση το νομοσχέδιο η μετατροπή της σε χρηματική ποινή και η απόλυση του κρατουμένου. Το δε ύψος της ποινής θα μπορούσε να αυξηθεί και πέραν των 5 ετών για αδικήματα τα οποία έχουν οικονομικό χαρακτήρα(οικονομικά εγκλήματα) όπως είναι η κακουργηματική απάτη και υπεξαίρεση, η πλαστογραφία, η απιστία σχετικά με την υπηρεσία. Ποινές για τέτοιου είδους αδικήματα θα ήταν ορθό να μετατρέπονται ακόμη και αν υπερβαίνουν τα 5 έτη και μέχρι τα οκτώ έτη, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού της μετατροπής από τα 3 ευρώ στα 10, δεδομένου ότι για τους εγκληματίες αυτού του είδους, οι οποίοι είναι κατά βάση φιλοχρήματοι, ισχυρό μέσο σωφρονισμού είναι και η οικονομική τιμωρία τους. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να θεσπισθεί ως προϋπόθεση απόλυσης των κρατουμένων και η πλήρης οικονομική αποκατάσταση του ζημιωθέντος. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε και η ελληνική πολιτεία να εξοικονομήσει κάποια χρήματα, προκειμένου να τα διαθέσει για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης των υπολοίπων κρατουμένων. Η δε επέκταση ενός τέτοιου μέτρου καλό θα ήταν να μη συμπεριλάβει αδικήματα οικονομικού περιεχομένου, τα οποία εμπεριέχουν και το στοιχείο της βίας(κλοπή, εκβίαση, ληστεία), λόγω της ισχυρής κοινωνικής απαξίας των εγκλημάτων αυτών, τα οποία μαστίζουν την σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
ΓΕΙΑ ΣΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ .
ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ , ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΜΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΟ . ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΟΔΕΥΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΣΥΜΦΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ . ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΔΙΠΛΗ ΠΟΙΝΗ .
-ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΧΩΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ .
-ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΩΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΟΥΣ .ΔΙΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ Η «ΑΡΓΙΑ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΚΑΚΙΑΣ» ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ , ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ .
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΦΟΥ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΩΝΕΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ. ΕΞΕΤΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΕΣ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΧΘΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΞΤΡΑ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. ΟΙ ΚΡΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΩΦΡΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΚΤΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ , ΟΣΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ , ΑΝΗΛΙΚΟΙ Κ.Λ.Π. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ . ΤΟ 18ΜΗΝΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ Ο ΤΣΕΖΑΡΕ ΜΠΕΚΑΡΙΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ, ΟΤΙ Η ΠΟΙΝΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΔΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΟΤΑΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ (ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΧΤΗΚΕ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ) ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΝΤΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΣΥΜΦΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Συμφωνώ σχεδόν σε όλα με τον Πάνο Μ.
Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας θα πρέπει να επεκταθεί σαφέστατα και οι δικαστές θα πρέπει να λειτουργούν και με ανθρωπιστικά κριτήρια όπου είναι ολοφάνερη η αιτία της παράβασης (π.χ. εκείνο το κοριτσάκι 13 ετών που παρέμεινε φυλακισμένο για κλοπή για 15 ολόκληρα χρόνια, επειδή δεν είχε κανένα να την … ψάξει ή να της βάλει δικηγόρο, δεν είναι μια μεγάλη αδικία;;)
Καλές και οι ρυθμίσεις για τους εμπόρους ναρκωτικών – εκεί μόνο λαμβάνουν υπόψη τους τα «ανθρωπιστικά κριτήρια» οι δικαστές.. αν είναι για κανένα βαποράκι εξαντλούν όλη τους την αυστηρότητα!
Επίσης, ο έλεγχος στους φύλακες από αξιόπιστους αξιολογητές και ψυχιάτρους είναι επιβεβλημένος (εκείνος ο αρχιφύλακας που απείλησε με όπλο τον εισαγγελέα εντός των φυλακών πριν από χρόνια, απ’ ότι έχω παρακολουθησει δεν δικάστηκε ποτέ, ούτε καν πειθαρχικό νομίζω – στις τηλεοράσεις εξακολουθεί να βγαίνει, πάντως) αν είχα απειλείσει εγώ με όπλο έναν εισαγγελέα, θα ήμουν έξω;
Οι διευθυντές φυλακών και οι επίορκοι φύλακες που διευκολύνουν τα «ριχτάρια», να δικάζονται όπως όλοι, και όχι απλά να χάνουν τη συγκεκριμένη θέση και μετατίθενται κάπου αλλού!
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ,ΙΔΙΩΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ( ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ)ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ!
Είναι απόλυτα κατανοητό νομίζω σε όλους οτι οι συνθήκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα πρέπει να βελτιωθούν και οι άνθρωποι εκεί να αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι πραγματικά ενώ από την άλλη μεριά θα γίνεται προσπάθεια προετοιμασίας τους για επανένταξη στην κοινότητα.
Βάση αυτής της σκέψης θεωρώ οτι ένα Νομοσχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα και λογικές διαρκούς εκπαίδευσης και επανενταξιακής διαιδικασίας.
Στις φυλακές ζούν και άτομα που έχουν ανάγκη υποστήριξης (χρήστες ουσιών, έφηβοι με αντικοινωνική συμπεριφορά, καταδικασθέντες για μικρά σχετικά αδικήματα που θα επανέλθουν στην κοινότητα και για να μπορέσουν να επανέλθουν ομαλά χρειάζονται βοήθεια.
Νομίζω λοιπόν οτι πρέπει να δωθεί μεγάλη βαρύτητα, παράλληλα με τα νομικά θέματα και τις ελαφρύνσεις ποινών, και στην υγιειονομική, κοινωνική, επαγγελματική και εκπαιδευτική στηριξη και αποκατάστασή τους.
Η χώρα μας διαθέτει ειδικούς στον τομέα αυτό που μπορούν να οραματιστούν, να οργανώσουν και να λειτουργήσουν τέτοια προγράμματα έτσι ώστε ένα τουλάχιστον μέρος των φυλακών (μια πλευρά τους) να γίνει σημείο ανάπτυξης και ανθρώπινου ενδιαφέροντος για πολίτες που θα ενσωματωθούν στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι και οχι για άτομα που πρέπει οποσδήποτε να περιθωριοποιούνται και να απομακρύνονται από τους άλλους.
Πρέπει οπωσδήποτε να περιληφθεί πρόνοια για το θέμα αυτό στο Νομοσχέδιο και μάλιστα μέσα σε επιστημονικά πλαίσια και΄με α μέχρι σήμερα δεδομένα της ΠΟΥ αλλά και την εμπειρία άλλων χωρών. Πρέπει να θεσπιστεί και στις Ελληνικές φυλακές η ένοια της «Διεπιστημονικής Ομάδας Αποκατάστασης» (Γιατρός-Εργοθεραπευτής-Ψυχολόγος-Κοιν. Λειτουργός κλπ) και να ξεκινήσουν προγράμματα. Η βελτίωση της ζωής δεν αρκείται μόνο σε μέτρα αλλάφρυνσης ποινής, σίτισης και καθαριότητας αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και βελτίωση της «ποιότητας» ώστε να υπάρχει «προοπτική» και «όραμα» και για τους ανθρώπους αυτούς. Έτσι θα κερδίζουμε ΟΛΟΙ σαν κοινωνία.
Ευχαριστώ για το περιθώριο έκφρασης των απόψεων αυτών.
to thema einai akalyptes epitages .to poiniko ths exei katargithei ,
plhn omos osoi eixan timorhthei den katarghthkan oi ponikes apofaseis toys.
episeis gia ths paragrafes plhmelhmaton . h eyroph tis paragrafei
se 5 xronia , h ellada giati tis paragrafei se 10 xronia!
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΠΩΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ (ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΠΟΙΝΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΟ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ 5ΕΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ, ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΟΠΕΣΕΙ ΣΕ ΕΣΤΩ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΑΔΙΚΗΜΑ ΘΑ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΟΙΝΗΣ.
Στο νέο κείμενο αναφέρεται ότι :»Αν η αίτηση γίνει δεκτή, το τυχόν ένδικο μέσο κατά της καταδικαστικής αποφάσεως θεωρείται ως μη ασκηθέν.»
Κατά την ταπεινή μου άποψη, ναι μεν το ένδικο μέσο Θεωρείται ως μη ασκηθέν αλλά θα πρέπει ο καταδικασθείς, στην συνέχεια (αφού η αίτηση του γίνει δεκτή), να έχει δικαίωμα να ασκήσει εκ νέου το ένδικο μέσο ή όχι.
Επί παραδείγματι:
Έστω ότι κάποιος έχει καταδικασθεί σε ποινή 5 ετών και η απόφαση έχει αναστέλλουσα δύναμη έως την έκδοση απόφασης Β΄θμιου Δικαστηρίου.
Έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση και ισχύει η αναστολή του.
Ωστόσο, επιθυμεί να μετατρέψει την ποινή του σε χρηματική.
Σε περίπτωση που η αίτηση του γίνεται δεκτή…
1) Θα έχει δικαίωμα να ασκήσει εκ νέου το δικαίωμα της έφεσης; (δεδομένου ότι υπάρχει δυνατότητα μείωσης της ποινής ή ακόμα και αθώωσης.)
2) Θα πρέπει να παραιτηθεί από το δικαίωμα της έφεσης;
(στην περίπτωση αυτήν δεν καταστρατηγείται το δικαίωμα του για 2η κρίση;)
Κατά συνέπεια, και δεδομένου να μην καταστρατηγηθούν και τα εκάστοτε ανθρώπινα δικαιώματα (όπως αυτά ορίζονται από την αντίστοιχη Σύμβαση της Ευρώπης) και να αποφευχθούν μαζικές αναφορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει
να διευκρινιστεί ότι σε αντίστοιχη περίπτωση, ναι μεν το ένδικο μέσο θεωρείται ως μη ασκηθέν, αλλά τηρουμένων των προσθεσμιών που ήδη ορίζονται από τις ήδη ισχύουσες Ποινικές Διατάξεις, ο καταδικασθείς έχει δικαίωμα να το ασκήσει εκ νέου.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Συγχαρτήρια για την πρωτοτυπία σχετικά με την έκφραση γνωμών.
-Η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι σοβαρό ζήτημα που νομίζω το εκφράζει η φιλοσοφία το νομοσχεδίου.
-Οι ανθρώπινες συνθήκες κράτησης είναι επίσης μείζον ζήτημα.Οι φυλακές είναι καταστήματα στέρησης της ελευθερίας και όχι αιχμαλωσίας και γενικότερης δυσμένειας διαβίωσσης για τιμωρία.
-Άρα όλες μάλλον οι φυλακές χρειάζονται αναμόρφωση-ανακαίνιση με πιο ανθρώπινους όρους διαβίωσης.
-Το σκεπτικό του νομοσχεδίου θα αποτύχει για την προφυλάκιση αν δεν θωρακιστεί ο δικαστής για την απόφασή του.
-Οριστική απαγόρευση φυλάκισης για χρέη στο δημόσιο-δημόσιους φορείς αφού ΔΕΝ λύνει ουδένα πρόβλημα,αντίθετα επιδεινώνει και δημιουργεί πρόσθετες τραγικές καταστάσεις.Δηλαδή απλά,αν φυλακιστεί κάποιος θα βρει τα χρήματα να πληρώσει;
-Αφού το δημόσιο δεν διασφαλίστηκε και ο οφειλέτης δεν έχει περιουσικά στοιχεία η επιβολή φυλάκισης,μόνο τον εκδικητικό χαρακτήρα του κράτους δείχνει.Αντίθετα μπορούν να μπουν διοικητικά μέτρα πχ.απαγόρευση εξόδου από την χώρα,υποχρεωτική εργασία εφόσον μπορεί με αντίστοιχη εύνοια,απαγόρευση άσκησης εμπορικής δραστιριότητας το μέγιστο π.χ. 10 χρόνια που να μην καταστραφεί τελείως κλπ.
-Απορώ πώς δεν λαμβάνονται μέτρα απόδρασης.Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα,σκύλοι κλπ άνετα υποκαθιστούν στον μεγαλύτερο αριθμό φυλάκων με λιγότερα έξοδα και φυσικά αποτελεσματικότερα.
-Οι νακρομανείς κρατούμενοι είναι μέγιστο πρόβλημα.Αφού θεωρούνται ασθενείς-οι τοξικομανείς-γιατί να μην υπάρχουν ειδικές φυλακές αποθεραπείας με κατάλληλο προσωπικό και κίνητρα αποτοξίνωσης;
Εγώ πιστεύω ότι στο θέμα των φυλακών δεν πρέπει να υπάρχει καμία βελτίωση. Βελτίωση συνθήκων διαβίωσης στις φυλακές? Αυτός που θα πάει φυλακή να περνάει καλύτερα από ότι τώρα? Να μην ζορίζεται ο άνθρωπος? Ε όχι! Το θεωρώ απαράδεκτο. Φυλακή είναι όχι ξενοδοχείο για ανεπιθύμητους…
Δύσκολο θέμα , πρέπει να το έχεις ζήσει όμως θα εκθέσω δύο τρεις απλοικές σκέψεις που εμένα μου κάνουν εντύπωση :
Βεβαίως και να είναι ανθρώπινη η διαβίωση όμως όχι σε τηλεόραση εντός του κελιού , όχι σε δική τους αμφίεση (θα πρέπει να φορούν ρούχα της φυλακής ) , ναι σε πρόγραμμα φυλακής που πρέπει όλοι να ακολουθούν. Το όνομα να αντικατασταθεί με αριθμό ώστε με αυτό τον τρόπο να μην υπάρχουν οι φίρμες.
Θεωρώ ότι θα πρέπει να νιώθει ο κρατούμενος την στέρηση των αγαθών ώστε να υπάρχει ελπίδα να συνετιστεί.
Μήπως θα μπορούσαμε για το ‘αφού ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάσταση του καταδικασμένου’ στο 2 να δώσουμε λίγο καθοδήγηση στο δικαστικό σώμα; π.χ. προτείνεται το 1 τις χιλίοις του ετησίου εισοδήματος του;
1. Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας θα πρέπει να επεκταθεί. Θα πρέπει να μπορεί ο δικαστής (ίσως και να υποχρεούται σε πολλές περιπτώσεις) να επιβάλλει την ποινή της κοινωφελούς εργασίας συχνά, ιδίως σε περιπτώσεις νέων ανθρώπουν ή οικονομικών εγκλημάτων όπου η ποινή δεν υπερβαίνει τα 5 έτη.
2. Οι αλλοδαποί κρατούμενοι θα πρέπει να απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους, μετά από διακρατικές συμφωνίες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την απόλυσή τους. Καλύτερα ελεύθεροι στη χώρα τους παρά φυλακισμένοι στην Ελλάδα. Οι στατιστικές δίνουν πολύ μεγάλο ποσοστό στους αλλοδαπούς κρατούμενους σε σχέση με τους Έλληνες.
3. Θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των εγκλημάτων ανάλογα με τη φύση τους. Είναι απαράδεκτο, οικονομικοί εγκληματίες να κρατούνται μαζί με βιαστές, παιδόφιλοι μαζί με κατά συρροήν δολοφόνους κ.λ.π.
4. Οι φυλακές μπορεί να μην συνετίζουν (υποτίθεται οτι αυτός είναι ο στόχος σε ιδανικές συνθήκες) αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να είναι κολαστήρια ή αποθήκες όπου στοιβάζονται οι άνθρωποι σαν σαρδέλες. Θα πρέπει να βελτιωθούν άμεσα οι υλικοτεχνικές τους υποδομές.
5. Οι φυλακές δεν μπορεί να βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές. Το κατάστημα του Κορυδαλλού πρέπει να κλείσει το ταχύτερο.
6. Οι υπάλληλοι των φυλακών θα πρέπει να περνάνε τακτικά από ψυχιατρικές εξετάσεις που θα κρίνουν την καταλληλότητά τους για συνέχιση της εργασίας τους.
7. Ειδικά για τις φυλακές, θα πρέπει να δημιουργηθεί ανεξάρτητη υπηρεσία η οποία θα ελέγχει και θα διώκει πειθαρχικά τους επίορκους υπάλληλους.
8. Παράλληλα με τις φυλακές, θα πρέπει να εξεταστεί και η προσωρινή κράτηση στα διάφορα αστυνομικά τμήματα (μέχρι το αυτόφωρο ή μέχρι την μεταγωγή στις φυλακές κ.ά.), όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι τόσο απαράδεκτες που θυμίζουν κατοχή!
Η Ελβετία παραδίδει τους κατάδικους στις αρχές της χώρας πρόελευσης, πληρώνοντας το κόστος της κράτησης.Στην Γενεύη η εγκληματικότητα ανέβηκε κατά 35%, λόγω αθρόας έλευσης λαθρομεταναστών από την Γεωργία. Ο αρμόδιος υποργός της Γεωργίας λέει, ότι η εγκληλματικότητα στην Γεωργία μειώθηκε, λόγω των δυσμενών συνθηκών κράτησης,στις πυκνοκατοικημένες τους φυλακές.Τα Αραβικά Εμιράτα εξόδωσαν ταξιδιωτική οδηγία προς τους προσφιλείς καταθέτες, να αποφεύγουν την άλλοτε ασφαλή Γενεύη λόγω της εγκληματικότητας… Δεν μπορώ να το πειστέψω.
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ.
Η βελτίωση των συνθηκών κράτησης απομειώνει την ισχύ της απειλής της κράτησης που συνετίζει. Ενεργώντας σ΄ αυτήν την κατεύθυνση, πορείτε να συμφωνείστε με τους «αναρχικούς», που λένε ότι «όσο θα υπάρχουν φυλακές δεν θα είμαστε ελεύθεροι».
ΑΙΤΙΟ – ΑΙΤΙΑΤΟ: Η συμφόρηση των φυλακών οφείλεται στους παρακάτω λόγους:
1.- Την ενθάρρυνση της λαθρομετανάστευσης από τα κόμματα και την κυβέρνηση με την προσφορά κατοικίας και τροφής αντί άμεσης απέλασης. Την άρση του εμπόλεμου με την Αλβανία και την ρητή πρόσκληση από τον Σαμαρά, που είχε σαν συνέπεια την εισβολή και κατοχή θέσεων εργασίας από τους Αλβανούς, που σύμφωνα με την Γιούροπολ παρουσιάζουν σε σχέση με τους Έλληνες από 10 έως 30 φορές μεγαλύτερη συχνότητα τέλεσης παράνομων πράξεων σε σχέση με τους Έλληνες ανάλογο με το είδος της παρανομίας.
2. – Ή ανυπαρξία προσαρμοσμένης εθνικής και όχι Ευρωπαϊκής πολιτικής, που επιτρέπει την έλευση των εγκληματικότερων στοιχείων από τις χώρες με την μεγαλύτερη εγκληματικότητα, ήτοι Αλβανία, Γεωργία, Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς προηγούμενο δημοψήφισμα. {Ο θεσμός της διενέργειας δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία πολιτών είναι στα αποσχισθέντα}.
3.- Οι λαθρομετανάστες επίσης έρχονται, διότι γνωρίζουν, ότι η αστυνομία είναι σχεδόν ανύπαρκτη {δίπλα στους χασομέρηδες, πουλάν λαθραία τσιγάρα και ναρκωτικά, απλώνουν τις πραμάτειες οι μαύροι {σ΄ όλο το μήκος της Τσιμισκή}…. Επιδοτούν στα παραμεθόρια νησιά το ενοίκιο των εποχικών ξένων {από 1500 ως 6000}, επειδή είναι «ντόπιοι», ενώ οι Έλληνες είναι από άλλα μέρη της Ελλάδας. Έτσι ενώ στην Κω το 50% ήσαν έλληνες από άλλα μέρη, τώρα το 80% στα Ξενοδοχεία είναι Αλβανοί και Βούλγαροι.
4.- Το κράτος διά του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και τα εργατικά κέντρα και άλλοι φερετζέδες υποβοηθούν την μη εφαρμογή νόμων {ελάχιστος μισθός, νυχτερινά επιδόματα, ασφάλιση, υπερωρίες}, καθιστώντας έτσι τους ξένους ανταγωνιστικότερους στην αγορά της εργασίας. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση βοηθούν τα μέγιστα οι «αναρχικοί», που αυτές τις μέρες στα 5 κτήρια, που διέθεσαν οι 1.00 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης , προετοιμάζονται πυρετωδώς στις αίθουσες πολυμέσων, Ρουφ Γκάρντεν, αναψυκτήρια κλπ αυτών των κτηρίων πλαισιωμένοι πάντα από τους Εβραίους, που θα γίνουν πολλοί με την έλευση των Εβραίων από τις Ανατολικές χώρες και την μετατροπή της «Μακεδονίας του Αιγαίου»… κατά τον Σόρο σε Ταιβάν. Για τις αρχές ασφαλείας «πέρα βρέχει». Μία παλλαϊκή άμυνα θα μπορούσε διά προσωπικοτήτων να ελέγξει όλες τις «δημόσιες» υπηρεσίες. Μετατρέψατε τον οίκο του πατρός μου εις οίκο…
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΑΤΕ ΕΙΜΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ.
H βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές οφείλει να ακολουθήσει διεθνείς επιταγές και οδηγίες και της ΠΟΥ. Σαφώς η αποσυμφόρηση θα βοηθήσει αλλά χρειάζεται οργάνωση/στελέχωση βασικων υποδομών όπως τα νοσοκομεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Σήμερα αποτελούν επικίνδυνο χώρο και διασποράς λοιμωδών νοσημάτων με μείζον θέμα τη φυματίωση. Ο έλεγχος γίνεται δύσκολα παρά την προσπάθεια ιατρών κλπ και του νοσηλευτικού προσωπικού που πολλές φορές είναι φύλακες (…). Οφείλουμε όλοι/ες να θυμόμαστε ότι οτι είναι μέσα στη φυλακή, θα βγεί και έξω στην κοινωνία. Τα νοσοκομεία των φυλακών δεν ανήκουν στο ΥΥΚΑ, ώς όφειλαν προκειμένου να συνονίζονται με το ΕΣΥ, είναι φτωχά στελεχωμένα ενώ το κομματι της πρόληψης΄, πρακτικά δεν υπάρχει!!!
Ολοι οι καταδικασθέντες αλλοδαποι για πορνεία,εγκληματα,ναρκωτικά να απελλάσονται αμεσα χωρίς να εχουν δικαίωμα επανεισόδου και να αποσυμφορηθούν οι φυλακες.
Να σταματήσει η προσωποκράτηση για οικονομικές οφειλές περαν των οικονομικών ατασθαλειών,οι οποίοι θα πρεπει να φυλακίζονται σε ειδικές αγροτικές φυλακές με υποχρέωση παραγωγής συγκεκριμένου εργου
Αν θέλετε να βελτιωθούν οι συνθήκες στις φυλακές, δώστε τέλος στις αισχρές κτιριακές εγκαταστάσεις τύπου φυλακών Κορυδαλλού και επιπλέον βγάλτε τις έξω από τις πόλεις.
Πηγαίντε σε μία μεγάλη επίπεδη έκταση, ανοικτή από παντού και χωρίς ψυχή σε ακτίνα 3-4 χιλιομέτρων, δείτε το
National Geographic Channel – Megastructures:Maximum Security Prison
και φτιάξτε μία παρόμοια φυλακή, με 4 υπερσύγχρονες πτέρυγες όπου θα «φιλοξενούνται» ξεχωριστά αυτός που εκτίει ποινή πχ γιατί δεν πλήρωσε κάποιες εισφορές του ΤΕΒΕ ή για χρέη προς το Δημόσιο, με αυτόν που είναι έμπορος ναρκωτικών, ληστής, βιαστής κτλ.
Επιπλεόν δεν θα υπάρχει σε ακτίνα 3-4 χιλιομέτρων ψυχή, η έκταση να είναι επίπεδη χωρίς δάση, λόφους κτλ και θα ελέγχεται εύκολα.
Τέλος θα μπορέσουν εκτάσεις όπως αυτή των φυλακών Κορυδαλλού να μετατραπούν σε πάρκο, χώρος αθλοπαιδιών, κτλ και να δοθούν πίσω στις τοπικές κοινωνίες.
Για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης,τοποθετώντας το ζήτημα σε ευρύτερα πλαίσια και όχι στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση,πρέπει κατά τη γνώμη μου να συσταθεί μια επιτροπή από ειδικούς που να εργασθεί στους παρακάτω άξονες:
1.Θέσπιση χωροταξικών κανόνων σύμφωνα με τα ευρωπαικά πρότυπα ή σύμφωνα με πρότυπα τύπου ISO που να αφορούν στην κτηριακή δομή των καταστημάτων κράτησης καθώς και στον αριθμό κρατουμένων ανά κελί
2.Κατάρτιση σύγχρονων προγραμμάτων εκπαίδευσης με bonus σε αυτούς που το παρακολουθούν τη μείωση ποσοστού της ποινής
3.Υποχρεωτική εργασία για όλους τους κρατουμένους, ως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, σε αντιστάθμιση για τα χρήματα που πληρώνει ο Ελληνικός Λαός για τη συντήρηση των καταστημάτων κράτησης.Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και μη παραγωγικότητας αύξηση της ποινής.
4.Παρακολούθηση εξαμηνιαία κάθε κρατουμένου από Συμβούλιο ειδικών (Ιατρών,Ψυχιάτρων,Ψυχολόγων,Οικονομικών Αναλυτών,Νομικών,Κοινωνικών Λειτουργών κτλ.) ώστε ο κρατούμενος να μπορεί μετά την έκτιση της ποινής του να επανενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο με καλύτερους όρους με βάση κινήσεις που θα έχουν προταθεί από τους ειδικούς(π.χ. ρύθμιση χρεών για τα οποία και διώκεται,σύνδεση εξαρτημένων από τα ναρκωτικά με κέντρα αποτοξίνωσης κτλ.), αλλά και να επιλύει προβλήματα που τον απασχολούν και κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
…και πολλά άλλα στο ίδιο πλαίσιο.
Τα παραπάνω οπωσδήποτε απαιτούν χρήματα.Αν θέλουμε όμως να θεωρούμαστε Ευρωπαική Χώρα με σωφρονιστικά καταστήματα και όχι τεταρτοκοσμικό παράπηγμα με μπουντρούμια αυτά πρέπει να εφαρμοστούν.Τα χρήματα θα δοθούν ΜΙΑ φορά!Ούτως ή άλλως ο Ελληνικός Λαός έχει κουραστεί από το συνεχόμενο ράβε – ξύλωνε,τακτική που προκάλεσε και προκαλεί πολύ μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία
Τέλος και εκτός βέβαια από όλα αυτά, θα πρέπει οι Ελληνικοί Νόμοι να τηρούνται στο έπακρο και για όλους.Οι Έλληνες θα πρέπει να νιώθουν αίσθημα ασφάλειας και Δικαιοσύνης.Όταν για παράδειγμα κάποιος καταδικάζεται ισόβια αυτό πρέπει να σημαίνει ΙΣΟΒΙΑ και όχι 20 ή 15 χρόνια!
Θετική για μια ακόμη φορά η προσπάθεια της πολιτείας να δώσει μια σοβαρή λύση για το φαινόμενο του υπεράριθμων κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές . Θέλω όμως να επισημάνω ότι τα μέτρα αυτά στο παρελθόν οδήγησαν σε μια προσωρινή μείωση του αριθμού των κρατουμένων, ο οποίος στη συνέχεια αυξήθηκε ξανά.
Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού είναι σύνθετο και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και σίγουρα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
Όσον αφορά το θέμα της μετατροπής της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική πρέπει να παραδεχτούμε ότι πάρα πολλοί από αυτούς που εμπίπτουν σ’ αυτήν την κατηγορία ,έχουν οδηγηθεί στην φυλακή για αδικήματα που σκοπό είχαν την απόκτηση προσόδου, το όποίο βεβαίως και στερούνταν .Άλλη κατηγορία είναι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών οι οποίοι αναγκάζονται να γίνονται και βαποράκια για να βγάλουν την δόση τους .Όλοι αυτοί και πολλές κατηγορίες ακόμα όπως π.χ. οι χρεοφειλέτες, στερούνται της οικονομικής άνεσης ακόμα και για είδη όπως τα τσιγάρα ή την τηλεκάρτα μέσα στην φυλακή .Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να μην ζητούν καθόλου την μετατροπή της ποινής ή να μην έχουν τα χρήματα να την πληρώσουν όταν αυτή μετατραπεί σε χρηματική.
Όσον αφορά τα εναλλακτικά μέτρα της εκτέλεσης της ποινής κατά της ελευθερίας έχω να παρατηρήσω ότι αν και προβλέπεται εδώ και αρκετά χρόνια από την ελληνική νομοθεσία η έκτιση της ποινής σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης ή τμηματική έκτιση της ποινής καθώς ή εργασία σε κοινωνικούς φορείς ,στην ουσία το μοντέλο αυτό δεν λειτουργεί ( όχι βέβαια γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των καταδικασθέντων λόγω της αδυναμίας απόλυσης υπό όρους ).Δεν υπάρχει ο μηχανισμός και η υποδομή που θα μπορούσε να υποστηρίξει τις εναλλακτικές ποινές .Εργάζομαι για χρόνια στον χώρο των φυλακών και έχω δει ελάχιστες περιπτώσεις κρατουμένων οι οποίοι να έχουν εκτίσει την ποινή τους με αυτόν τον τρόπο.
Προσωπικά πιστεύω ότι ένα σωφρονιστικό σύστημα ανοιχτής μεταχείρισης θα έδινε μια μονιμότερη λύση στο θέμα του αριθμού των κρατουμένων και συνακόλουθα και στις συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές .
Η κατάργηση των βραχυχρόνιων ποινών οι οποίες δεν εκφοβίζουν ,δεν σωφρονίζουν αλλά αντίθετα διαφθείρουν όταν εκτελούνται μέσα στις φυλακές θα ήταν μια ακόμη λύση σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Το κτιριακό είναι το άλλο σημαντικό σημείο που θα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα .Επί κυβέρνησης Πασόκ (2000-2004) δόθηκε προτεραιότητα από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Πετσάλνικο στην κατασκευή 5 νέων καταστημάτων κράτησης. Ξεκίνησαν να κατασκευάζονται από το 2004 με χρονοδιάγραμμα παράδοσης 3 ετών. Σήμερα τέλη του 2009 έχουν παραδοθεί και λειτουργούν μόνο 2 παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των υπουργών Δικαιοσύνης εδώ και δύο χρόνια ότι θα λειτουργήσουν άμεσα .Οι λόγοι προφανώς οικονομικοί που αναστέλλουν την λειτουργία των 3 καταστημάτων που είναι σχεδόν έτοιμα και δεν λειτουργούν δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να στέκονται εμπόδιο .Θέλω να πιστεύω πως η νέα ηγεσία του υπουργείου θα σταθεί με ευαισθησία σ’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα και θα δώσει προτεραιότητα σ’ αυτό τον τομέα.
Προβλέπεται, εξάλλου, για πρώτη φορά η δυνατότητα απόλυσης υπό όρο και στην περίπτωση της μετατροπής της ποινής σε ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας, αφού έχει παρατηρηθεί ότι ένας από τους λόγους που οι κατάδικοι δεν επιθυμούν να υπαχθούν σε καθεστώς ποινής παροχής κοινωφελούς εργασίας είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η τελευταία εκτίεται σε καθεστώς ελευθερίας, η ποινή τους εκτίεται ολόκληρη.
Ερώτηση πρώτη Που έχει παρατηρηθεί; Στη Ελλάδα;
Πάντως είναι σωστό μέτρο αλλά φοβάμαι ότι θα ανοίξει ένα παράθυρο αν κρίνουμε απο την ανυπαρξία δομών κοινωνικής εγασίας.
Ποιός φορέας είναι αυτός που θα μπορεί να δεχθεί άτομα με παραβατική συμπεριφορά, που ενδεχομένως έχουν και χρηματική δυνατότητα συνεπεία της εκνομης δράσης των, άρα μπορεί να διαφθείρουν τους φορείς υποδοχής.
Από την άλλη μπορεί να οδηγηθούμε σε μια ακραία εκδικητική αντιμετώπιση των καταδικασμένων (βλ το πείραμα των αντιρησιών συνείδησης).
Καταλήγω. Δείχνει θετικό μέτρο επειδή εισάγει την έννοια της κοινωνικής προσφοράς σαν μέσο αναμόρφωσης του κρατούμενου. Μακάρι να εφαρμοστεί με φειδώ για να έχει επιτυχία παρά να καταρεύση εν τοις πράγμασι
Απολύτως θετική η κίνηση και συμφωνω μπας και μείνουν μέσα οι πραγματικοί εγλκηματίες και οχι οι μικροκακοποιοι. Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι αυτη η ρυθμιση να ισχυει μονο για λιγο και οχι μονιμα. Δεν δημιουργει αυτο ανιση μεταχειριση με αυτους που θα καταδικαστουν μετα τη ληξη ισχυος της ευεργετικης διαταξης , ας πουμε για καποιο πλημελλημα σε 4 χρονια και δεν θα μπορουν να την εξαγορασουν
ενω καποιος αλλος με πεντε χρονια ποινη δεν θα παει ποτε φυλακη ? Αυτο δεν ειναι αδικο ? Κατα τη γνωμη μου η ρυθμιση για την εξαγορα των ποινων πρεπει να εχει μονιμο χαρακτηρα . Μονο τοτε θα ειναι δικαιη.
ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΜΜΕΣΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΔΥΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.
1. ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2010 (π.χ. ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ) ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ-ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ .ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΒΓΑΖΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ.Ο ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟ ΤΕΒΕ ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΕ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΞΟΜΟΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ 30 ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΑΤΥΧΟ ΘΥΜΑ Ή ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ κλπ.ΛΑΘΟΣ ΤΡΑΓΙΚΟ
2.ΝΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ.ΕΤΣΙ Ο ΚΑΤΑΔΙΑΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΚΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΟΤΑ (ΣΕ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΘΕΣΕΙΣ) ΕΙΤΕ ΩΣ ΝΟΣΟΚΟΜΟΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ (Π.Χ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΩΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ )ή ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΣΧΟΛΙΕΣ.ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ – (ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΠΟΡΝΕΙΑ) – ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.