1. Η Αρχή αποτελείται από τριανταένα μέλη, εκ των οποίων ένας (1) Πρόεδρος και τριάντα (30) μέλη.
2. Ο Πρόεδρος έχει την ιδιότητα του επίτιμου δικαστικού λειτουργού από το βαθμό του προέδρου εφετών και άνω, με μεγάλη εμπειρία στα θέματα που εμπίπτουν στις δημόσιες συμβάσεις.
3. Ως μέλη επιλέγονται νομικοί με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ή διδακτορικό δίπλωμα και τουλάχιστον πενταετή εμπειρία στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων.
4. Για την επιλογή του Προέδρου δημοσιεύεται, εντός ενός (1) μηνός από την δημοσίευση του παρόντος, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημόσια πρόσκληση υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος (υποψηφιότητας) από τους ενδιαφερόμενους. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντός 20 τουλάχιστον ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης, μαζί με τα δικαιολογητικά που ορίζονται σε αυτή. Η διαδικασία της προκήρυξης επαναλαμβάνεται τρείς (3) μήνες πριν από τη λήξη κάθε θητείας.
Ο Πρόεδρος επιλέγεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, διορίζεται με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή έκπτωσης του Προέδρου πριν τη λήξη της θητείας του, διορίζεται νέος Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
5. Ο διορισμός των μελών γίνεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επιλογή υποψηφίων για τις θέσεις των μελών διενεργείται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 19 του Ν. 2190/1994 «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» (Α΄ 28).
6. Η διαδικασία επιλογής και διορισμού του Προέδρου της παρ. 4 ξεκινά κάθε φορά δυο μήνες πριν τη λήξη της θητείας του. Η διαδικασία επιλογής και διορισμού των μελών της παρ. 5 ξεκινά κάθε φορά οκτώ (8) μήνες πριν τη λήξη της θητείας τους.
7. Η θητεία του Προέδρου και των μελών είναι η θητεία είναι επταετής.
8. Η θητεία του Προέδρου και των μελών παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι το διορισμό νέων. Ο χρόνος παράτασης της θητείας δεν μπορεί να υπερβεί, σε κάθε περίπτωση, τους έξι (6) μήνες. Η ΑΕΠΠ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, όχι όμως πέρα από ένα εξάμηνο, εάν κάποια από τα μέλη της εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον τα μέλη επαρκούν για το σχηματισμό έγκυρης σύνθεσης. Η ΑΕΠΠ θεωρείται ως νόμιμα συγκροτημένη αν έχουν διορισθεί τα μισά τουλάχιστον από τα μέλη της.
9. Στα μέλη της ΑΕΠΠ εφαρμόζονται ανάλογα, ως προς τα κωλύματα διορισμού, την έκπτωση, την παραίτηση οι παράγραφοι 4 και 6 του άρθρου 3 του ν. 3051/2002 (Α΄ 220), με την επιφύλαξη του άρθρου 5.
Παρ. 7 : Η ΠΕΔΜΕΔΕ προτείνει η θητεία του Προέδρου και των μελών να είναι τρία (3) έτη, με δικαίωμα ανανέωσης, ώστε να μην παγιώνονται συγκεκριμένες θέσεις, όπως ισχύει σήμερα για ορισμένα Τεχνικά Συμβούλια.