• Σχόλιο του χρήστη 'Εύα Παρτάλα' | 7 Σεπτεμβρίου 2023, 22:36

    Η βιομηχανία τροφίμων και ειδικά φρέσκων και ευαλλείωτων προϊόντων είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον πρωτογενή τομέα. Ως εκ τούτου οι κλιματικές συνθήκες υπαγορεύουν τους χρόνους λειτουργίας της επιχείρησης και κατ' επέκταση τις ώρες/ημέρες εργασίας του προσωπικού που απασχολείται στη συγκομιδή & βιομηχανοποίηση των νωπών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο η εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας με τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης & του προγράμματος εργασίας, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανταγωνιστική δραστηριοποίησή της, όπως αυτή υπαγορεύεται από τις κλιματικές συνθήκες & όχι τόσο από έναν "μονολιθικό" προγραμματισμό. Επιπροσθέτως, η βιομηχανία τροφίμων εξυπηρετεί επαγγελματικά δίκτυα και επιχειρήσεις οργανωμένου λιανεμπορίου τα οποία λειτουργούν 6 με 7 ημέρες την εβδομάδα, έχοντας ανάγκες φρέσκου προϊόντος καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια αυτή. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αυτών, να υπάρχει η δυνατότητα νόμιμης λειτουργίας ειδικά σε ότι αφορά στην συγκομιδή, την παραγωγική διαδικασία καθώς και την διαδικασία αποθήκευσης και διανομής, να απασχολούν το προσωπικό τους, που εμπλέκεται στις αναφερόμενες διαδικασίες, τις Κυριακές & αργίες κατά τις αντίστοιχες περιόδους (εποχικότητα) με τρόπο ευέλικτο και κοστολογικά υποφερτό. Αυτό είναι και το ζητούμενο από μια νομοθετική ρύθμιση που μπορεί να εξασφαλίζει ευελιξία και αποτελεσματικότητα τόσο για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους όσο & τους καταναλωτές.