• Σχόλιο του χρήστη 'ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ' | 8 Σεπτεμβρίου 2023, 12:39

    Στην περίοδο αιχμής του κλάδου της οινοποιίας, λόγω ταχείας φθοράς της πρώτης ύλης (σταφυλιού) και του προϊόντος (οίνου), σχετικά με τα χρονικά όρια εργασίας προτείνουμε τα εξής: • Να είναι δυνατόν ο εργοδότης να απασχολεί νόμιμα τον εργαζόμενο περισσότερες ώρες την εβδομάδα με αντίστοιχη καταβολή του νόμιμου χρηματικού αντίτιμου (τηρώντας την ελάχιστη ανάπαυση των 11ωρών/24ωρο), δηλαδή πλέον των 150 ωρών ετησίως και μέχρι 450 ώρες. Άλλωστε ο σχετικός νόμος (άρθρο 58 του Ν.4808/2021) επιτρέπει επιπλέον ώρες υπερωριακής απασχόλησης, εφόσον αυτό ζητηθεί από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου εργασίας (προσαύξηση έως 60%). Η ρύθμιση αυτή ωστόσο δεν εξυπηρετεί την απαραίτητη ευελιξία στην εργασία με σκοπό την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δικαιολογούν την υπερωριακή απασχόληση. • Επέκταση των νόμιμων υπερωριών από 3 σε 5ώρες/ ημέρα. Συνεπώς να δοθεί η δυνατότητα στον ένα εργοδότη να απασχολεί μέχρι 13 ώρες τον εργαζόμενο (τουλάχιστον για την περίοδο του τρύγου, δηλαδή από 1η Αυγούστου μέχρι 31 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι αναμένεται να ψηφιστεί, η δυνατότητα, ο εργαζόμενος να απασχολείται σε δύο εργοδότες με μέγιστη συνολική διάρκεια 13 ωρών/ ημέρα. • Μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με τον τρόπο δήλωσης ή ακύρωσης των προγραμματισμένων υπερωριών καθώς και των αλλαγών στην οργάνωση του χρόνου εργασίας που οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας και άλλα έκτακτα περιστατικά ή σε επείγουσες ανάγκες. Να δοθεί η δυνατότητα να δηλώνονται απολογιστικά εντός 72 ωρών.